Page 1

de hoorn juni 2005 • 37ste jaargang • 3.200 expl. - nr 345

Bo 30 et jaa e Ko nda r or els

candelaershuys


de hoor n

edito

erkend door de vlaamse gemeenschapscommissie juni 2005 • 37ste jaargang • 3.200 expl.

Het was weerom druk en goed

nr 345

colofon

Juni is, behalve misschien voor het Candelaershuys, traditiegetrouw de ‘uitbol-maand’ bij uitstek. Met hoop en goesting vooruitblikkend op zwoele zomeravonden, menig aperitief op een zuiders terras waar de tijd bleef stilstaan, warmte doorbrekend watergedoe en ... dat ze voor de rest ons hoofd gerust laten! We zijn er bijna, maar nog niet helemaal.

Redactieraad: Jan Spegelaere (hoofdredacteur), Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels, Bart De Smedt en Roos Pauwels (redactiesecretaris). Ondertekende artikels verbinden alleen de schrijver.

Eerst nog een concert, een fototentoonstelling, een opmerkelijk 30-jarig bestaan, een toonmomentje, en een 11-juliviering. Het seizoen loopt dus weer op zijn einde, en als we even terugkijken, er was veel: verschillende samenwerkingsinitiatieven die hartverwarmend en heel plezant waren, hoogstaande concerten en theatervoorstellingen, interessante cursussen en allerlei nieuwe dingen die een weg zoeken in die veelheid. Voor zij die er bij waren, dank, en vooral, doe zo verder!

Opmaak: Johnny Van den Borre Coverfoto: Boetendaels Koor © foto Luc Spegelaere

Verantwoordelijke uitgever: Stefan Cornelis, Brugmannlaan 433 te 1180 Brussel

Briefwisseling:

En voort werken, dat doen wij ook. We hopen dat onze programmatorische keuzes, soms zoekend en aftastend, ook komend seizoen een paar voltreffers en boeiende momenten kunnen opleveren. Ook de meer gekende terreinen worden al dan niet in opgefriste vorm weer betreden en hopelijk kunnen we ook komend seizoen opnieuw rekenen op de inzet en gedrevenheid van vele Ukkelaars en al de enthousiastelingen daarbuiten. U kent ons adres.

GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Brussel T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89. E-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u “De Hoorn” toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

Naast een veelbelovend cultureel programma, start vanaf eind september ook een nieuw cursusseizoen. Hou het in de gaten want er valt wat te leren dit najaar!

steun de hoorn

Ondertussen hopen we u te kunnen ontmoeten op één van de juni-activiteiten (zie verder in deze De Hoorn) en verder wensen we u een prettige zomer.

De Hoorn komt maandelijks tot stand dankzij de steun van onze adverteerders en uw gewaardeerde bijdrage, beste lezer. Steunbijdragen en abonnementen (7,50 Euro) zijn welkom op rekeningnummer 436-9141431-16.

Het Candelaershuys houdt een zomerstop en zal gesloten zijn tijdens de volgende periode: Van maandag 11 juli t.e.m. zondag 7 augustus

Dank bij voorbaat. 2


concert Seizoensafsluiter: Roland — Steven De Bruyn — Marc Lelangue — Ad Cominotto

Roland, Steven De Bruyn, Marc Lelangue en Ad Cominotto sluiten het Candelaersseizoen af op 16 juni.

Traditioneel sluit het Candelaershuys haar concertseizoen af met een specialleke. Ook weerom op 16 juni, waar we nogal wat schoon volk op ons podium planten:

trekken, waar hij blues ontdekte via een LP van Big Bill Broonzy. Et c’était parti. Wat een stem. En een fantastisch akoestisch gitaarspel. Speelde hier trouwens ooit al eens de pannen van het dak met Roland. Is eigenlijk beter gekend in Franstalig België, maar daar komt vanaf 16 juni verandering in.

Roland, Marc Lelangue, Steven De Bruyn en Ad Cominotto. Met een verzoek aan deze gelegenheidsband om er een serieuze lap op te geven, niet te proper, met nogal wat kantjes, met één voet in de modder naast het paadje, én zonder teveel repetitie. Kortom, het mag nogal woest zijn. De gretigheid waarmee dit viertal inging op dit aanbod laat ons het beste vermoeden.

Adriano Cominotto dan. Integere virtuositeit én métier op accordeon en andere klavieren. Sterk gewaardeerd door, en dus mee op de planken en in de studio met ondermeer Arno, Adamo, Alain Bashung, Charles et les Lulus, Jan Van Laet, Ialma enz. Momenteel toert hij als orkestmeester/ muzikaal directeur Europees met Vaya con Dios.

Roland’s foto in de inkomhall van het Candelaershuys houdt iedere bezoeker nauwlettend in de gaten. Waarmee we maar willen zeggen dat hij hier kind aan huis is. Speelde er ettelijke keren in talloze combinaties en kreeg hier zelfs een tentoonstelling naar aanleiding van zijn 50 jaar. Hij is de patron van de Belgische muzikantenbende. Punt.

4 grote exemplaren van het muzikale ras op ons klein podium, voor de laatste keer dit seizoen. Mis dit subliem feestje niet op donderdag 16 juni om 21 u. De inkom bedraagt € 9 en de cultuurwaardebon is geldig. Reservatie absoluut vereist op 02/343.46.58. of candelaershuys@vgc.be

Steven De Bruyn op harmonica heeft een eigen sound én onconventionele stijl. Greyhound Steve behoort momenteel tot België's beste harmonicaspelers. Hij stond aan de wieg van El Fish en is nu de bezieler van de fantastische The Rhythm Junks. Als studiomuzikant speelde hij zowat met heel Vlaanderen mee. Steven staat voor avontuur: verwacht dan ook geen al te proper, maar wel een zeer sterk én eigen geluid.

inhoud 2 4 5’ 7 7 8 8 9 10 10 14 16

Marc Lelangue, Kortijkzaan in een vorig leven, besliste in 1981 naar de hoofdstad te

3

Concert: Seizoenafsluiter Elf-juli-viering “De tael is gansch het volk! Dag van het Nederlands KinderPraatGraag” Ukkelse agenda 3m2 Fototentoonstelling Nina Vlassova Politieraad van 25 april 2005 Huisraad 30 jaar Brussels Koor Candelaershuys in juni


juni feestmaand Zo’n programma klinkt ontzettend veelbelovend en de veelzijdige klasse die deze muzikanten doen vermoeden is genoeg reden om hen niet alleen de ochtend te laten vullen met hun muziek. Ook in de namiddag, tijdens het tuinfeest met barbecue in het Candelaershuys, zullen ze ons met hun innemende en bij wijlen opzwepende muziek meevoeren langs een rijke, grensoverschrijdende muziekcultuur.

Elf-juli-viering zondag 26 juni Op zondag 26 juni vieren we de eerste jubileum-editie van ons Vlaams feest, met op het menu de klassiekers. Klassiek, ondermeer omdat niemand nog twijfelt dat de uitnodiging van het gemeentebestuur om onze Vlaamse gemeenschap op het gemeentehuis te ontvangen, eigenlijk vanzelfsprekend is. Het zal nu al de 5de keer zijn dat het gemeentebestuur haar raadszaal openstelt voor deze viering.

We hopen met andere woorden dat het weer een gezellige, plezante en mooie dag mag worden en dat we u daar massaal mogen treffen.

Met in een trekkersrol het Candelaershuys en haar getrouwen, slaagde men er in met een open geest het Nederlandstalige culturele leven op de Ukkelse kaart te zetten. Denk maar aan het artistiek tentoonstellingsproject “XVIII” en de 2de editie van het Feest van de Gemeenschappen.

Programma:Elf-juliviering op 26 juni 2005 10.30 uur : Officiële ontvangst en receptie, aangeboden door het gemeentebestuur op het Ukkelse gemeentehuis. Met toespraken van - Claude Desmedt, burgemeester - Jean-Luc Vanraes, voorzitter Raad VGC – OCMW voorzitter Stefan Cornelis,voorzitter vzw gemeenschapscentrum Candelaershuys - Muzikale animatie door Trio Trad - Receptie

Maar een echt feest mag voor ons iets meer zijn dan een louter formele academische zitting. Daarom ook de 11-juli-receptie, aangeboden door het gemeentebestuur, muzikaal opgevrolijkt door Trio Trad. Trio Trad is een trio samengesteld uit Luc Pilartz op viool & doedelzak, Aurélie Dorzée op viool en Didier Laloy op diatonisch accordeon. Gedreven door traditionele muziek, werken deze drie muzikanten weldra zes jaar samen. De interpretatie en de subtiele arrangementen van het Trio Trad doorkruisen de muzikale uitgestrektheid van het grote Europa; diepe melodieën uit Scandinavië en Ierland, bourrées uit Auvergne, meeslepende dansen uit Hongarije en Bulgarije. Zij laten ook een ruime plaats over aan improvisatie en eigen composities. De muziek is wild en mooi zoals die afgelegen plekjes die de dromen als enige grens kennen. Ze bezingen de uitgestrekte Hongaarse puszta, de ruwe bergen in Val Resia, de eenzaamheid van de noorse fjords...Een ingebeelde reis waar emotie en vreugde elkaar ontmoeten.

Vanaf 12.00 uur : Barbecue en tuin-, buurt- en verenigingsfeest met - Muzikale animatie: Trio Trad - Verenigingsanimatie: sport, spel, … Meer info op het secretariaat van het Candelaershuys, Brugmannlaan 433 te Ukkel. - 02 343 46 58. candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be 4


taal die Ieren hun eigen identiteit verloren omdat ze zich van het Engels bedienen?

“De tael is gansch het volk!” ?

Ook België heeft ooit een Nobelprijs literatuur gewonnen: Maurice Maeterlinck in 1911. Maeterlinck was een Vlaming die in het Frans schreef… Hoewel in onze contreien de naam van Hugo Claus ieder jaar opnieuw opduikt als kanshebber heeft geen enkele Nederlandstalige auteur tot nu toe een Nobelprijs literatuur gekregen. De internationaal meest bekende Belg van de 20ste eeuw is waarschijnlijk Jacques Brel die er zich op beroemde ‘qu’il était Flamand’, hoewel hij nauwelijks Vlaams sprak. Om die reden wordt hij door veel Vlamingen dan ook niet aanvaard als ‘één van ons’.

Deze slogan die de hoeksteen vormde van de 19de eeuwse Vlaamse Beweging staat bij een bepaalde Vlaamse elite nog steeds hoog in aanzien. Er bestaan nochtans redenen om hem op zijn minst ernstig te relativeren, zoals mag blijken uit de volgende vaststellingen. Ontwikkelde Afrikanen bedienen zich tegenwoordig van ofwel het Engels, of het Frans, of het Portugees. Het Swahili, het Lingala en het Xhosa mogen dan nog gesproken worden door vele miljoenen mensen, op de internationale ‘ranking’ der talen scoren zij zwak, ze hebben weinig prestige, en weinigen buiten de eigen taalkring zullen ze leren. Had Nelson Mandela zich alleen van zijn moedertaal, het Xhosa, bediend, dan was zijn internationale invloed en uitstraling heel wat geringer geweest. Is Mandela geen echte Afrikaan omdat hij zich hoofdzakelijk in het Engels uitdrukt?

À propos, is de taal in Vlaanderen nu eigenlijk Vlaams, of Nederlands? Do we speak Flemish? or Dutch? In de jaren tachtig definieerde het gezaghebbende Britse weekblad ‘The Economist’ onze taal als ‘Flemish, a kind of peasant Dutch’. Ook onze noorderburen lopen niet altijd zo hoog op met ons ‘sappig Vlaams’ dat ze dan ook ondertitelen in het Nederlands. Enige bescheidenheid is hier dus wel gepast. Sommige Vlamingen schijnen zich in te beelden dat ze het prestige van het Nederlands/ Vlaams verhogen wanneer ze met leeuwenvlaggen zwaaien tijdens grote sportmanifestaties, zelfs wanneer Vlamingen er geen rol van betekenis in spelen, zoals bij het beklimmen van cols tijdens de Ronde van Frankrijk of bij het wereldkampioenschap veldlopen.

China en India zijn de ‘Aziatische tijgers’. Van deze twee toekomstige wereldmachten hebben de Indiërs individueel de beste internationale troeven omdat ze zich bedienen van het Engels: het laat hen toe zich nu reeds te laten gelden in de wereld van de informatica, de‘call centers’, de diamant, en zelfs de literatuur met Nobelprijzen voor Tagore en Naipaul. Wat Nobelprijzen literatuur betreft moeten ze nochtans de Ieren laten voorgaan. De paar miljoen Ieren slaagden erin niet minder dan vier Nobelprijzen literatuur in de wacht te slepen. Ze hebben in de wereld van de letterkunde met o.a. James Joyce en Samuel Beckett een invloed die hun numerieke aantal ver overtreft.

Vlaanderen is de laatste decennia een rijke regio geworden en is zich daar terdege van bewust. Men kan zelfs spreken van een zekere zelfgenoegzaamheid als men bedenkt dat in het persoverzicht op de radio alleen Vlaamse kranten aan bod komen. Hoe er in Franstalig België of in de rest van de wereld aan berichtgeving en opiniëring wordt gedaan is blijkbaar niet zo belangrijk. De RTBF daarentegen geeft wél een overzicht van de Vlaamse en de internationale pers.

In de popmuziek hebben ze wereldsterren met U2, Sinead O’Connor, The Cranberries, Bob Geldof… Zouden de Ieren even succesrijk zijn geweest indien ze in het Gaelic/Iers hadden geschreven of gezongen? Hebben

Het is duidelijk dat men met navelstaren niet 5

>


Het Spaans daarentegen werpt zich meer en meer op als tweede wereldtaal, maar zijn invloedssfeer beperkt zich tot de westerse wereld.

verder komt. Men moet de werkelijkheid durven onder ogen zien: het Vlaams bestrijkt een welvarend maar klein taalgebied dat niet over hefbomen beschikt om zijn invloed uit te breiden.

Alleen het Engels is uitdrukkelijk aanwezig in alle continenten.

De te volgen weg wordt ons getoond door initiatieven als het KunstenFESTIVALdesArts, de meertalige publicatie Brussel Deze Week, het literatuurproject Grand Hotel Europe, de programmatie van de KVS die zich niet alleen richt op het Vlaams publiek maar ook Franstaligen en allochtonen wil bereiken.

In het dagelijks leven is de invloed van die taalhiërarchie duidelijk merkbaar: wanneer een Engelstalige zich bij een groep Zweden voegt, zullen de Zweden moeiteloos van het Zweeds naar het Engels overschakelen. De hiërarchie wordt gerespecteerd. Dit stelt geen probleem.

Onze meertaligheid is een zeer belangrijke troef. We moeten die ten volle gebruiken, vooral te Brussel, waar de Vlamingen een internationaal forum wordt aangeboden. Het zou zonde zijn daar geen gebruik van te maken.

In een land als België vormt deze taalhiërarchie wél een probleem. Met taalwetten wordt namelijk gepoogd de natuurlijke hiërarchie te doorbreken, maar dit lukt vaak niet. De Vlamingen spreken dan van ‘arrogantie’. Alleen een minderheid van ‘bewuste’Vlamingen doet dat. Ze verliezen hierbij uit het oog dat deze ‘arrogantie’ niet eigen is aan het Frans, maar aan alle hiërarchisch hoger gerangschikte talen. De doorsnee Vlaamse middenstander past zich moeiteloos aan. Hij moet er door bewuste Vlamingen aan worden herinnerd dat hij fier hoort te zijn op zijn taal.

‘De tael is gansch het volk’ is een romantische, 19de eeuwse slogan die zijn nut heeft gehad om de Vlamingen een gevoel van eigenwaarde bij te brengen, maar is in de 21ste eeuw niet langer relevant. Iedere taal heeft haar gewicht. Dit gewicht wordt bepaald door de internationale uitstraling van die taal. Het is duidelijk dat het Engels zich sinds WO II heeft ontwikkeld tot de onbetwiste nummer één, en zijn opmars duurt nog steeds voort. Het dankt zijn leiderspositie hoofdzakelijk aan de wereldmacht USA.

De jongere generatie Vlamingen zoekt zijn heil in het Engels als tweede taal. Ze vertikken het om vloeiend Frans te leren om dezelfde reden als die waarom de meeste Franstaligen het vertikken om behoorlijk Nederlands te leren. Ze verkiezen de hiërarchisch hoger gerangschikte taal. Een Vlaams journalist die vlot en correct Frans spreekt is tegenwoordig een witte raaf.

Wanneer men het aanbod aan buitenlandse feuilletons op de Vlaamse zenders bekijkt, dan blijkt dat het buitenland zich beperkt tot de Angelsaksische wereld: UK en USA zwaaien ongestoord de plak De culturele invloed hiervan is overweldigend. Alle nieuws dat ons uit die hoek komt toegewaaid wordt als belangrijk ervaren en krijgt proportioneel veel meer aandacht dan nieuws uit andere regio’s.

Meer en meer Franstaligen echter zien –binnen de Belgische context- de noodzaak in van de traditionele tweetaligheid Frans-Nederlands die vroeger het monopolie was van de Vlamingen.

Het Frans heeft heel wat terrein moeten prijsgeven, maar geniet nog prestige als cultuurtaal.

Voor zover België staatkundig blijft bestaan hebben zij de beste troeven in handen om in de toekomst leidinggevende posities in te nemen. De Vlamingen doen er best aan de Belgische context niet uit het oog te verliezen.

Het Duits haalt uit zijn economische en numerieke machtspositie niet de uitstraling die men er zou van verwachten. Het is niet zo populair. Speelt de herinnering aan WO II hier nog steeds mee?

René Weemaels, Beersel. 6


taal

jongeren

Dag van het Nederlands

Toonmoment KinderPraatGraag

Op zondag 10 juli, aan de vooravond van de Vlaamse Feestdag, organiseert de Academie van het Brussels samen met een hele reeks verenigingen en internationale instanties de ‘Dag van het Nederlands’, editie 2005. Op het programma staat gepland: - Verwelkoming door Leo Camerlynck, medeinitiatiefnemer van de jaarlijkse Dag van het Nederlands - Ukkel én Brussel als locatie voor deze Dag van het Nederlands (VGC-voorzitter JeanLuc Van Raes) - Toespraak door een Ambassadeur van een Nederlandssprekend land - Een streepje muziek of poëzie uit Suriname, Aruba, de Nederlandse Antillen en Zuidelijk Afrika - Filmpje over Frans-Vlaanderen - Lezing door Prof. Dr. Sera de Vriendt over “Het Brusselse dialect, belangrijke element van het Algemeen Nederlands” - Slotwoord door een neerlandistiekverantwoordelijke - Nog een streepje muziek of poëzie - Receptie De meewerkende en aangezochte verenigingen/instanties voor deze dag zijn: het Gemeenschapscentrum Candelaershuys, de Orde van den Prince Sint-Genesius-Rode – Beersel, de Stichting Zannekin, het Davidsfonds Ukkel Stalle, de Academie van het Brussels, HVV Zuid-West Brussel + de ambassades van Nederland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Namibië, Indonesië, Suriname, Duitsland, Luxemburg, Polen + vertegenwoordigers van de Nederlandse Antillen en Aruba Deelnemen kan enkel mits in te schrijven. Info: Leo Camerlynck: 0485 63 02 27 of leo.camerlynck@skynet.be. Adres: Edouard Michielsstraat 51 – 1180 Ukkel. Na het academisch gedeelte volgt een Gulden Sporenmaal. Ook hier is inschrijven verplicht. Afspraak op zondag 10 juli in County House of Brussels, Heldensquare - Ukkel. Aanvangsuur: 16u30

Gedurende een 30-tal weken hebben Pol Pauwels en Kristel Ornelis zich op zaterdagen ontfermd over het jonge Ukkelse volkje. De kinderen die deelnamen aan de workshop KinderPraatGraag, georganiseerd door het Candelaershuys, sluiten hun zaterdagvoormiddag-activiteiten af met een toonmoment. Tijdens deze activiteiten werkten de 2 begeleiders met de kinderen rond dans, beweging, theater, taal en expressie in allerlei mogelijke vormen. Aan de hand van tijdens deze bijeenkomsten gemaakte videobeelden willen ze nu een impressie geven van waarmee ze al die tijd bezig zijn geweest. Pol, Kristel en de kinderen nodigen jullie daarom uit om een kijkje te komen nemen op zaterdag 18 juni om 14u in het Candelaershuys. Ze bieden een hapje en een drankje aan en zo krijgt u op een aangename manier de gelegenheid met hen en hun werk kennis te maken. Van harte welkom! KinderPraatGraag zal in principe hernomen worden volgend seizoen, vanaf oktober. Meer hierover in de volgende edities van De Hoorn. Info: Candelaershuys 02 343 46 58 of candelaershuys@vgc.be

7


ukkelse agenda Elke dinsdag (buiten schoolvakanties) Turnclub Carloo: aerobics /conditietraining, van 19u45 tot 20u45 in de Gemeenteschool van St. Job, J. Benaetsstraat 74, Ukkel. Info: Jan Van Haesendonck, Steenweg op St. Job 224, Ukkel. 02 374 76 25.

Podiumvoorstellingen in Laken, Berchem & Ukkel

De Kroon in juni Geen podiumactiviteiten in juni Info: 02 432 00 10 of dekroon@vgc.be of http://dekroon.vgc.be

Elke donderdag KBG Sint-Job: samenkomst vanaf 13u30 in ’t Wit Huis. Info bij Simone WaegeDe Schrijver, 02 375 20 37

Nekkersdal in juni Donderdag 9 juni 2005 - Roots Music: Sonny Rhodes Blues Band (USA) om 20u30

Maandag 6 juni Brussel beweegt: Apotheose 5-jarig bestaan. Info: Seniorencentrum en CNBS: 02 210 04 71; KBG Seniorensport Brussel: 02 555 08 33; LDC De Kat: 02 345 35 33

Info: 02 421 80 60 of info@nekkersdal.be of http://nekkersdal.vgc.be

Donderdag 2, 16 en 23 juni De Kat: gymles – relaxatie van 11u tot 12u.

Vrijdag 17 juni VELT: Alles over Sint-Janskruis. Door H. De Waele. Om 20u in de Kring, Horzelstraat 28 te Ukkel-Calevoet. Info: JeanPierre Debrandt 02 377 07 97 of Willy Dirkx 02 376 18 01

Maandag 6 juni Bedevaart 3de leeftijd: De Panne: O.L.Vrouw van Fatima. In de namiddag gaan we langs Moerkerke (Damme) bij St. Rita. Prijs: 30 euro alles inbegrepen (behalve drank). Info: Jacqueline Dedecker 02 374 50 47 of Gusta Mervilde 02 358 50 47

Zondag 19 juni Davidsfonds Ukkel Boetendaal Sint-Job: Jaarmis voorgegaan door Jan De Koster. In de Sint-Pieterskerk. Om 10u. Info: Roger Vermeire 02 344 53 96

Dinsdag 7 en 21 juni De Kat: Pedicure van 14u tot 17u Dinsdag 7 juni De Kat: crea-namiddag: Warme maaltijd in het centrum om 12.30 uur. Inschrijven vóór 2/6/2005. Info 02 345 35 33

Dinsdag 21 juni De Kat: 1/2 daguitstap: Bezoek aan het filmarchief in Brussel. Vertrek: 13.15 uur. Inschrijven verplicht vóór 16/6/2005Info 02 345 35 33

Zondag 12 juni Boetendaels Koor: viering 30-jarig bestaan met concert (Candelaershuys, om 15u) en receptie (Hotel County House, om 18u).

Donderdag 30 juni De Kat: Planningsvergadering + info: " De werking en dienstverlening van het OCMW in Ukkel" om 14u30. Inschrijven vóór 28/6/2005. Info 02 345 35 33

8


tussen beide landen te bevorderen was van groot belang. Tevens heeft hij een actieve rol gespeeld in de organisatie van de Koning Elisabeth Wedstrijden en zette hij zich sterk in voor culturele uitwisselingen tussen België en Rusland. De tentoonstelling van Nina Vlassova toont Russisch werk; beelden van Moskou en haar omgeving en van Machtchora, een vreemd bosgebied. De Russische schrijver Paoustovski schreef er ooit het volgende over: « ... région aux petits villages de rondins, tout droit sortis de quelque conte populaire, aux mystérieux marécages, aux lacs cachés au fond des forêts, au silence enchanté ».Vele van de plekken afgebeeld op de foto’s zijn vandaag de dag verdwenen. Daarnaast zijn er enkele protretten van emigranten uit Tadjikistan, omwille van de oorlog verplicht te werken in Rusland om hun achtergebleven familie te voeden en te onderhouden. Er zijn ook een aantal foto’s gewijd aan bijeenkomsten op o.m. een Feest van de Overwinning. In België zet Nina Vlassova haar werk als fotografe verder, maar haar stijl evolueerde ondertussen. Momenteel werkt ze abstracter en meer rond sferen.

fototentoonstelling Fotografe Nina Vlassova; Russische werk Fotografe Nina Vlassova, afkomstig uit Moskou, is lid van l’Association des Artistes de l’UNESCO (sectie fotografie) en van l’Union moscovite des Artistes et Graphistes. Ze studeerde schilderkunst en tekenen aan de Academie voor Schone Kunsten van Moskou. Daar bleef het echter niet bij, in Moskou volgde ze nog verschillende opleidingen: fotografie, hogere artistieke studies, ze volgde les aan de Université Poluplaire en liep verschillende stages. Vanaf 1994 werkte ze als fotografe in het theater “Mossoviet” en het grafisch bureau “BinArt”. Ze werkte mee aan diverse tijdschriften en werkte voor “Wetland international”, een internationaal fonds voor natuurbescherming. Ze maakte een aantal reportages over Rusland, die in o.m. de Belgische tijdschriften “Le Ligueur”, “Espace de libertés” en “L’Instant” verschenen. Nina Vlassova woont sedert 4 jaar in Brussel, een stad waar ze van kindbeen af van hield, door de verhalen die ze er over hoorde van haar vader Evgueni Roubinin. Hij was de eerste Sovjetrussische ambassadeur in Brussel, en zijn bijdrage om de diplomatieke relaties

© foto : Nina Vlassova

Vernissage op donderdag 9 juni om 20u. Tentoonstelling van 10 tot 30 juni. Open op werkdagen van 10u tot 17u. Inkom gratis.

9


altijd gemakkelijk. De omvang van de aangerichte schade kan een doorslaggevend criterium zijn, maar hoe wil men de verantwoordelijke personen tot ingrijpend optreden motiveren als zij vernemen dat op 12.895 aanhangig gemaakte dossiers er in de zone Brussel West meer dan 11.000 zonder gevolg werden geklasseerd?

politie Politieraad van 25 april 2005 De Raad van PZ 5342 (Ukkel/ Watermaal-Bosvoorde/ Oudergem) is op 25 april nog eens bijeen geweest. Om onder het voorzitterschap van Martine Payfa (Watermaal-Bosvoorde) zeven agendapunten en één interpellatie af te werken. Alleen deze laatste loonde de moeite want de vragen van het Ukkels raadslid Marc Cools gaven aanleiding tot een klein debat. Jammer genoeg leidde dat niet tot het gewenste besluit.

Logischerwijze, meent het Ukkels raadslid Jean-Luc Vanraes, zou er snel een ééngemaakt politiereglement moeten tot stand komen waarin vastgelegd wordt onder welke omstandigheden er administratief wordt gesanctioneerd dan wel strafrechtelijk wordt vervolgd. Ook voor de zonechef, die niet beter vraagt, is dit een evidentie. Maar voorzitter Payfa, die na de raadsleden Cools, Charlier en de Le Hoye (Ukkel) en Xavier Baeselen (Watermaal-Bosvoorde) het laatste woord had, verschool zich achter de bevoegdheid van de respectieve gemeenteraden.

Aan de interpellant die wou vernemen of het inzake bestrijding van graffitivervuiling tot een zonebeleid kan komen, antwoordde de voorzitster met de dooddoener dat het College zich van het probleem bewust is maar dat de aanpak zaak is van het gemeentelijk politiereglement dat tot de bevoegdheid behoort van de gemeenteraden. Vergoelijkend voegde zij er wel aan toe dat er binnen de zone twee (2) inspecteurs zijn die zich met de materie bezig houden, in overleg overigens met Brupol.

In het hoofdstedelijk gewest Brussel weet intussen iedereen al lang dat hoe kleiner de gemeente, hoe groter de gehechtheid is aan de allerheiligste lokale autonomie. En de tagsplaag, zij woedt voort. Tot ongenoegen van velen en van een Marc Cools, die in eigen gemeente een dienst op poten zette om de sporen zoveel mogelijk uit te wissen. Werden vooraf zo goed als zonder opmerkingen goedgekeurd: het aanbrengen van een beschermingssysteem tegen duivenoverlast voor het aan de Rodestraat gelegen commissariaat en de voormalige concièrgewoning aan de Marlowsquare (raming: € 2.750); de levering en plaatsing van zonnewering voor de vestigingen aan de Marlowsquare en aan de Waversesteenweg te Oudegem (raming: € 4.230); de vervanging van twee motoren BMW (raming: € 50.000); de levering en plaatsing van signalisatieborden buiten aan, en binnen in het politiegebouw aan de Stallestraat 63 met als toetje gegraveerde naamplaten (raming: € 1.200) ; de aanschaf van vijf papierversnipperaars en een plastificeermachine (raming: € 3.250); de aanschaf van klein informaticamateriaal (raming € 9.822). (wp)

Het probleem is dat graffitispuiten nu gerekend wordt tot de kleine misdrijven die niet langer strafbaar zijn omdat daarop de wet van de nieuwe administratieve sancties van toepassing is. De gemeenten moeten dus voortaan zelf geldboetes opleggen na vaststelling van de feiten door een bevoegde ambtenaar of agenten van de lokale politie. Maar hier wringt het schoentje. Normaal zouden Ukkel, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem zich als Politiezone moeten organiseren, maar zolang iedere gemeente angstvallig vasthoudt aan haar eigen bevoegdheid zal er van een geharmoniseerd politiereglement weinig in huis komen. Didier Gosuin, burgemeester van Oudergem en lid van het Politiecollege (samen met Martine Payfa en Ukkels burgemeester Desmedt, maar deze laatste gaf geen kik) weet best waar het op staat. Kiezen tussen een administratieve boete en een penale sanctie, is inderdaad niet 10


huis raad en waterbeheer. Als eerste deed Stéphane de Lobkowicz (liberale oppositie) schamper over het door het huidig College gevoerde huisvestingsbeleid dat na ruim vier jaar nog geen noemenswaardige resultaten heeft geboekt. Ten gronde vroeg hij zich af of het wel de taak is van de overheid om te voorzien in middelgrote huurwoningen en of het eigenlijk niet beter zou zijn de aan de gemeente toebehorende bouwgrond te koop te stellen voor privé-initiatief. Vooruitlopend op de realisatie had het raadslid ook al vragen bij de toewijzing van de woningen waarvoor de belangstelling allicht het aanbod in ruime mate zal overtreffen. Raadslid Georges Adler (PRL) van dezelfde strekking, beroepshalve en als gewezen voorzitter van de Ukkelse Maatschappij voor de Huisvesting met woonproblematiek vertrouwd, vroeg zich af of het voorgenomen beleid niet van aard zal zijn om in de buurt de huurmarkt te verstoren. Een totaal ander geluid was te horen bij het Ecoloraadslid Béatrice Charlier voor wie het belangrijk is dat er huurwoningen worden gebouwd voor gezinnen die voor een sociale woning niet in aanmerking komen maar er op de privémarkt geen kunnen vinden tegen een voor hen haalbare prijs. Een ten opzichte van de investering aanvaardbare huurprijs kan best een matigend effect hebben op de vaak overdreven prijzen van de privésector. Voor Boris Dilliès (PRL - strekking André) is het een uitgemaakte zaak dat het aanbod moet verruimd worden om aan de vraag tegemoet te komen. Voorwaarde is wel dat men de moed opbrengt om in te gaan tegen egoïstische en soms overdreven ecologiereflexen die een uitbreiding van het aanbod afremmen. Van haar kant getuigde Marijke Vanderschelden (Ecolo en momenteel voorzitter van de UMH ofte de SUL voor de Franstaligen) dat een toenemend aantal Ukkelaars, die wegens hun inkomen niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, niet bij machte zijn de huurprijzen die op de privémarkt voor een decente middelgrote

Gemeenteraadszitting van 28 april 2005 Lang geleden dat een raadszitting in Ukkel nog zulk een geanimeerd verloop heeft gekend. Patricia Rommelaere (PRL - strekking André) die bij de aanvang als nieuw raadslid ter vervanging van Sophie Wilmès de eed heeft afgelegd, zal er van opgekeken hebben. Bijzondere aandachtspunten waren het bouwproject van twintig huurwoningen aan de Visserijstraat, het Verrewinkelbos, de verslaggeving van de raadszittingen in het Wolvendaelmagazine, het nieuwe voetpad in de Mc Arthurstraat en een goedbedoelde motie die in feite met het besturen van een gemeente geen uitstaans heeft.

Voorafbeelding van spraakmakend debat? Voor het bouwproject van het gemeentelijk Bedrijf voor Grondbeleid dat op de hoek van de Visserijstraat en de Baron Perelmanstraat twintig middelgrote huurwoningen in uitzicht stelt, diende een raamovereenkomst met betrekking tot studie en uitvoering te worden goedgekeurd. Die gelegenheid werd door liefst acht raadsleden aangegrepen om hun zegje te doen over de huisvestigingsproblematiek. Maar vooraf had schepen Chantal de Laveleye ruime toelichting verstrekt bij het project dat niet alleen vernieuwend is qua opvatting (een geheel van naar omvang en type verschillende woningen), maar ook door een aantal specifieke vereisten inzake rationeel energieverbruik 11

>


huis raad woning worden gevraagd nog te betalen. Het is voor die mensen dat het Bedrijf voor Grondbeleid binnen de grenzen van zijn mogelijkheden iets kan doen. Een ander statement kwam van raadslid André Dauchot (PRL-strekking André). Zijn stelling luidt dat de sociale huurwoningen moeten voorbehouden blijven voor de minst begunstigden in de samenleving. Wat niet belet dat men ook oog heeft voor een andere realiteit: de verarmde kleine burgerij die haar miserie verborgen houdt. Ook onder hen zijn er potentiële huurders van een middelgrote woning tegen een redelijke huurprijs. Vanuit de vaststelling dat een aanbod van twintig woningen ten aanzien van de behoeften maar weinig voorstelt, sprak raadslid Béatrice Fraiteur (FDF) de hoop uit dat ook andere op stapel staande projecten snel mogen slagen. Haar voormalige partijgenote, de cdH-ster Marie-Françoise Chevalier, verheugde zich over het voorliggend project dat volgens haar tenvolle het experiment wettigt. Zij hoopt dat alle goede voornemens die in het bestek vervat liggen ook zullen gerealiseerd worden, het speelpleintje in het snijpunt van de straathoek inbegrepen. Voor wie het al mocht vergeten zijn herinnerde schepen de Laveleye in haar antwoord dat het aantal gemeentelijke projecten dat momenteel ter studie is betrekking heeft op 350 wooneenheden. Zij geeft grif toe dat er tussen ontwerp en uitvoering vaak heel wat tijd verstrijkt, maar te onthouden is alvast dat wie de projectopdracht Visserij binnenhaalt geacht wordt uit-

voeringsrijpe plannen binnen een termijn van zes maanden in te dienen. Wat de huurprijs betreft, stelde de schepen iedereen gerust: bij het gemeentelijk Bedrijf voor Grondbeleid, dat het beheer zal voeren, is er verantwoordelijkheidszin. Zodat niet voor marktverstoring moet gevreesd worden. Het Collegevoorstel werd uiteindelijk met een zeer ruime meerderheid en zonder tegenstemmen goedgekeurd. De liberale oppositiegroep de Lobkowicz liet wel zijn onthouding acteren.

Asbestfactuur Bij de door het College gevraagde goedkeuring van een uitgave van 75.000 voor een studieopdracht strekkende tot asbestverwijdering in verschillende gemeentelijke gebouwen - een (onvolledige) inventaris maakt gewag van de Verrewinkelbegraafplaats, het Pluralistisch Gezinscentrum aan de Stallestraat, het huis nr. 4 aan de A. Dansestraat, het Vredegerecht, de Centrumschool, de Kunstschool aan de Rodestraat, het gebouw aan het nr. 25 van de A. Dansestraat, het Jacqemotte-instituut en de Calevoetschool - wou oppositieleider de Lobkowicz vernemen of er al berekend is hoeveel de tot dusver doorgevoerde asbestverwijdering al gekost heeft en of er een raming bestaat van wat de kosten zullen zijn van hetgeen er nog te doen blijft. Schepen Cools antwoordde dat hij daar geen cijfer kon op plakken. Wel gaf hij te verstaan dat de nog uit te voeren werken niet van de omvang zullen zijn van het Longchamp-zwembad. De kost zal

12


weliswaar niet verwaarloosbaar zijn maar asbestverwijdering is nu eenmaal voorgeschreven en maakt dus deel uit van goed beheer.

Als De Hoorn de toon aangeeft... Met een opmerkelijk pleidooi vroeg raadslid Boris Dilliès, woordvoerder van de liberale meerderheidsgroep, om een aantrekkelijker verslag van de gemeenteraadszittingen in het gemeentelijk informatiemagazine Wolvendael. Hij suggereerde hiervoor inspiratie op te doen in De Hoorn waarin hij - wij citeren in vertaling - iedere maand een relaas aantreft dat goed gestoffeerd, helder, onpartijdig en aangenaam om lezen is ..Kortom, waarin de burger, die de raadszitting niet kan bijwonen, interessante zaken verneemt.

Verrewinkelbos en Strébellemuseum Met een mondelinge vraag wou Stéphane de Lobkowicz het College nog eens aan de tand voelen over de evolutie van zijn plannen met het Verrewinkelbos. Toen de oppositieleider daar een heel betoog en persoonlijk ingewonnen informatie aan koppelde, kreeg burgemeester Desmedt het op de heupen. Hij wees het raadslid op de reglementaire beperking van een mondelinge vraag, en diende de interpellant alvast persoonlijk van antwoord op diens schampere vergelijking tussen twee buren: de beeldhouwer Strébelle en de popzangeres Axelle Red. Schepen Marc Cools van zijn kant antwoordde dat, aangezien de acte verleden en geregistreerd is, de gemeente het Verrewinkelbos nu in volle eigendom bezit. Met het Gewest is een overeenkomst gesloten zodat het beheer op een dynamische wijze kan gevoerd worden. Een eerste opruimingsbeurt is trouwens al achter de rug. Wat een eventuele aanschaf van beelden of beeldengroepen betreft, heeft het College belangstelling voor een beperkt aantal. Voor de plaatsing ervan komen een viertal plekken in aanmerking en het transport ervan zou geen probleem stellen. Van haar kant heeft de Stichting Strébelle museumplannen op eigen bodem. Voor de realisatie ervan is een stedenbouwkundige vergunning nodig maar tot dusver is hiervoor nog geen dossier ingediend. Als het er aankomt zal het met een gunstig vooroordeel onderzocht, en op zijn merites beoordeeld worden. Eén van de voorwaarden is dat er aan het bos niet wordt geraakt. Schepen van Cultuur Jacques Martroye de Joly reageerde op de laatdunkende uitlatingen van de vragensteller omtrent de artistieke betekenis van het werk van Strébelle met een opsomming voor de vuist van continenten en wereldsteden waar beelden van de mondiaal gerenommeerde kunstenaar thuis zijn.

Schepen van Cultuur Jacques Martroye de Joly prees zich gelukkig met de gestelde vraag want, zei hij, sinds drie jaar vraagt het College zich af wat er zou kunnen gedaan worden om tot een beter resultaat te geraken. De formule waarmee destijds werd geïnnoveerd is aan herziening toe en het toeval wil dat er nu vanaf het meinummer wordt geëxperimenteerd met een identieke bijdrage in de twee talen. Om er een waarde-oordeel over uit te spreken, is het evenwel geraden te wachten tot er vijf-zes afleveringen zullen verschenen zijn. In zijn repliek op dit antwoord zei Boris Dilliès dat hij er met grote belangstelling naar uitkijkt. Al vroeg hij zich meteen ook luidop af of het niet mogelijk was naast een synthese in Le Wolvendael nog een vollediger beknopt verslag op te nemen op de webstek van de gemeente. Toen oppositieleider Stéphane de Lobkowicz zich in het debat wilde mengen met verwijzing naar een eerdere nota waarin de integrale publicatie was gevraagd, werd hij gecounterd door raadslid Jacqueline Rousseaux (PRL strekking André en voorzitter van het CCAU) die hem, met verwijzing naar het reglement, spreekgelegenheid ontzegde. Wat dan weer niet naar de zin was van raadslid Dauchot, die na een korte woordenwisseling met de burgemeester-voorzitter boos opstapte. 13

>


De keien van de Mc Arthurstraat

vereniging 30 jaar Boetendaels Koor

Stéphane de Lobkowicz kreeg daarna wel het woord voor een geagendeerde vraag over de vernieuwing van de voetpaden in de Generaal Mac Arthurstraat. Naar het zeggen van de oppositievoerder was de vernieuwing van de voetpaden beloofd voor Pasen. Daar is niets van in huis gekomen en bovendien doen geruchten de ronde dat de kwaliteit van de verwerkte keien te wensen overlaat. Schepen van Werken Marc Cools had het met zijn antwoord niet lastig: de gedane belofte sloeg op de lente, maar als Pasen zo vroeg valt dat de weersomstandigheden niet geschikt zijn begint die pas later. De werken werden aangevat op 18 april nadat de bewoners zich in januari hadden mogen uitspreken over hun voorkeur. De meerderheid koos voor porfierkeien. De verwerkte natuursteen is afkomstig uit Indië en aangevoerd per schip. De keien zijn mooi, goed te verwerken en op de duurzaamheid ervan valt, na testen, niets aan te merken.

Het Boetendaels Koor is ontstaan in de loop van het jaar 1975, kort na de oprichting van de autonome Nederlandstalige pastoraal. Frans Croonenberghs nam het initiatief om met enkele dames een eerste repetitie te houden in de Beekmansstraat ... omdat daar een piano voorhanden was. De rekrutering van nieuwe enthousiaste zangers en zangeressen verliep vrij vlot en al vlug moest een andere locatie gevonden worden. De ambitie om van een zanggroep te evolueren naar een vierstemmig koor, was van bij het begin aanwezig. De inbreng van enkelen met enige muzikale kennis volstond om de ganse groep op een vrij hoog niveau te tillen. Naast gewone kerkliederen werden vierstemmige werken (zoals “Ave Verum”, “Jesus bleibet meine Freude”) en zelfs missen (bvb Schubert, Gounod, Debrabanter) ten uitvoer gebracht; ook buiten Ukkel.

Emotie rond motie

Heden ten dage is dit repertorium niet meer haalbaar, doordat oudere leden wegvielen, anderen verhuisden, en zoals op vele plaatsen de verjonging uitbleef. Toch wil het koor dit jaar nog zijn 30-jarig bestaan vieren! Er wordt gepoogd alle ex-leden en personen, die het koor bij een of ander optreden kwamen helpen, bijeen te brengen om van deze viering een waar orgelpunt te maken.

Afsluiter van de raadszitting was, na heel wat geëmmer en een logische amendering, de unanieme goedkeuring van een ontwerp-motie die gezamenlijk ingediend was door de oppositieraadsleden Marie-Françoise Chevalier (cdH) en Stéphane de Lobkowicz (Liberale oppositiegroep). In feite ging het om niet meer dan een symbolische sympathie- en solidariteitsbetuiging met Ingrid de Betancourt, Florence Aubenas, Hussein al Saadi en uiteindelijk alle gegijzelden en mensen die om hun opinie worden vastgehouden waar ook ter wereld. Niemand toch die het daar niet mee kan eens zijn, maar vreemd genoeg voelden velen zich ineens geroepen daarover een mening te ventileren. Allemaal zinvol, daar niet van, maar wat heeft dergelijke motie nu in godsnaam te maken met het besturen van een gemeente? De twee raadsleden die hier op alludeerden, waren Boris Dilliès en schepen Marc Cools. (wp)

Daarom wordt op zondag 12 juni om 15 uur in het Candelaershuys een concert gehouden (met wat samenzang) gevolgd door een receptie in Hotel County House, Heldenplein om 18 uur. Wij hopen dat vele sympathisanten komen luisteren en meezingen op dit feestelijk gebeuren. De inkom bedraagt 9,00 ( 7,00 voor senioren) en een cultuurwaardebon kan gebruikt worden. Info Candelaershuys: 02 34 346 58 of candelaershuys@vgc.be of Milaine Goedhuys (LDC De Kat) 02 345 35 33 14


Boetendaels koor: jarig

Š Luc Spegelaere


de hoorn maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel

nr 345

juni 2005 • 37ste jaargang • 3.200 expl.

België-Belgique P.B. 1070 Brussel X BC 1869

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus - P 206513

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

CANDELAERSHUYS IN JUNI Van 9 tot en met 30 juni Fototentoonstelling: Nina Vlassova. Open op weekdagen van 10u tot 17u. Vernissage op donderdag 9 juni om 20u. Donderdag 16 juni Concert: Seizoensafsluiter met Roland, Steven De Bruyn, Marc Lelangue en Ad Cominotto. Deuren om 20u. Concert om 21u. Zaterdag 18 juni KinderPraatgraag: toonmoment. Om 14u. Zondag 26 juni 11-juli viering: Academische zitting in gemeentehuis Ukkel, om 10u30. Tuin-, buurt- en verenigingsfeest met barbecue om 12u in het Candelaershuys Zomerstop: Het Candelaershuys zal gesloten zijn van maandag 11 juli tot en met zondag 7 augustus.

Gemeenschapscentrum Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel tel: 02 343 46 58 - fax: 02 343 69 89 e-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be 16

jun2005  
jun2005  

B o e te n d a e ls K o o r 3 0 ja a r candelaershuys juni 2005 • 37ste jaargang • 3.200 expl.- nr 345

Advertisement