Page 1

de hoorn

maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel juni 2002 • 33ste jaargang • 3.100 expl.

nr 315

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

rudolph wentzel, profrenner in ukkel Concerten: Kathleen Vandenhoudt & Rony Verbiest - Deborah Brown & Roger Van Ha’s New Look Trio en verder: het educatieve aanbod najaar 2002 Twee Ukkelaars belichten de guldensporenslag - 11 juli-viering in Ukkel.


de hoorn

editoriaal

erkend door de vlaamse gemeenschapscommissie juni 2002 • 33ste jaargang • 3.100 expl.

U zal het even zonder ons moeten stellen…

nr 315

colofon

Ja, ook de mensen van het Candelaershuys muizen er tussen uit om te genieten van die heerlijke zwoele zonovergoten Belgische zomerdagen.

Redactieraad: Jan Spegelaere (hoofdredacteur), Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Bart De Smedt, Georges Marinus, Willy Peersman, René Weemaels en Katrien Van Huyck (redactiesecretaris). Ondertekende artikels verbinden alleen de schrijver. Vormgeving: Johnny Van den Borre. Cover: foto jvdb

Het gemeenschapscentrum sluit zijn deuren op 15 juli maar zet ze weer wagewijd open op maandag 5 augustus. De eerstvolgende Hoorn valt dan ook pas half augustus in uw brievenbus. Indien u belangrijke informatie wil verspreiden voor de maand september, gelieve deze dan begin juli door te geven aan de redactie.

Verantwoordelijke uitgever: Maar vooraleer te pauzeren, hebben uw dienaren nog een niet te versmaden aanbod voor u in petto. Kathleen Vandenhoudt & Rony Verbiest en Deborah Brown & Roger Van Ha Trio brengen elk een concert met muziek van hoogstaande kwaliteit. Zonder twijfel een waardevolle afsluiter van een geslaagd seizoen.

Stefan Cornelis, Brugmannlaan 433 te 1180 Brussel

Briefwisseling: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Brussel T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89. E-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be

En dan…het grote verenigingenfeest. Op 30 juni viert het Candelaershuys samen met de aangesloten verenigingen het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Na ontvangst op het gemeentehuis met de nodige speeches wordt de viering verdergezet in de tuin van het gemeenschapscentrum waar barbecue en animatie u opwachten. Maar het neusje van de zalm is de voorstelling van de onthaalbrochure. Dit boekje zal u zonder files of obstakels doorheen Ukkel gidsen, langs sociale, sportieve en culturele wegen. Uiteraard met een stevig accent op de dienstverlening voor de Nederlandstalige Brusselaars. Meer hierover leest u op de binnenbladzijden van deze Hoorn. En voor de nieuwsgierigen onder u, op blz. 14 lichten wij een tipje van de sluier op over het nieuwe educatieve aanbod voor het najaar 2002. Prettige vakantie ! (kvh)

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u “De Hoorn” toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

steun de hoorn De Hoorn komt maandelijks tot stand dankzij de steun van onze adverteerders en uw gewaardeerde bijdrage, beste lezer. Steunbijdragen en abonnementen (7,50 Euro) zijn welkom op rekeningnummer 436-9141431-16. Dank bij voorbaat. 2


concert Kathleen Vandenhoudt & Rony Verbiest Donderdag 6 juni Op donderdag 6 juni brengen Rony en Kathleen op uitnodiging van Rony een zeer intiem maar bruisend programma, gedragen door eenvoud en passie voor muziek. Een spel van aantrekken en afstoten, van geven en nemen. Met de ogen dicht een ware streling voor het oor.

Kathleen Vandenhoudt en Rony Verbiest; muziek gedragen door eenvoud en passie.

Rony Verbiest

gelegenheidsformatie Blue Angels bezorgden haar het nodige respect. Ze schitterde in “Ode aan betreurde stemmen” een theaterproject dat volle zalen trok. Met haar eigen trio is ze een graag geziene gaste op vele concertpodia. Kathleen Vandenhoudt is een blanke pit zonder bolster die al heel wat watertjes heeft doorzwommen.

De liefde voor de accordeon heeft hij meegekregen van vader Michel, een accordeonvirtuoos die wereldberoemd was in het noorden van Vlaanderen. Rony ging naar het conservatorium waar hij saxofoon studeerde. Als baritonsaxofonist vond hij een vaste stek bij de Militaire Kapel van de Gidsen, maar hij raakte ook in de ban van jazz en speelde in allerlei jazzformaties. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, de accordeon kwam weer uit de kast. Zijn volkse roots en diverse invloeden uit de jazz versmolten tot zijn eigen stijl. Op een creatieve manier bleef hij kneden en verfijnen. Zoals Azzola en Galliano aan de basis lagen van een nieuwe musettetraditie in “la douce France” werkt Rony in navolging van Etienne Verschueren en Gus Viseur hier in ons land aan een gelijkaardige nieuwe accordeontraditie. Zijn twee solo-cd’s gelden dan ook als mijlpalen in onze lokale accordeongeschiedenis.

Donderdag 6 juni: Deuren 20 u, concert 21 u. Toegang: 6,20 euro of een cultuurwaardebon. Uilekotleden en CJP-houders 5 euro. Info : candelaershuys@vgc.be of t. 02 343 46 58

inhoud 2 3 4 4 5 6 8 9 14 14

Kathleen Vandenhoudt Kathleen kennen we vooral als een gedreven zangeres. Haar bijdrage aan het bluesproject “About queens of the blues” en de

15 16 17 18 20 3

Editoriaal Kathleen Vandenhoudt & Rony Verbiest Deborah Brown & Trio Roger Van Ha Ontdek Ukkel 10 : Ukkels natuurschoon 11 juli-viering in Ukkel 1302 liet sporen na Twee Ukkelaars belichten de guldensporenslag Rudolph Wentzel, profrenner in Ukkel Educatieve aanbod najaar 2002 Davidsfonds Ukkel Boetendaal Sint-Job bestaat 125 jaar De Ukkelse kalender Hoornblazer: volksvermaak? Huis raad Beleidsvoering : Het “rolling program” van schepen Marc Cools Candelaershuys in juni


ties zijn de rode draad in haar optredens. In ’t Candelaershuys zal ze optreden met Roger Van Ha’s New look trio. Een werelddame met een wereldtrio. Een schitterende afsluiter van een geslaagde “jazz at 433” reeks. Een hele eer voor ’t Candelaershuys en zijn trouwe jazzpubliek. Reserveren is een must.

jazz at the 433 Deborah Brown & Roger Van Ha’s New Look Trio Donderdag 20 juni Deborah Brown is geboren in Kansas City USA. Tot op heden trad ze in 45 landen op en ze woont sinds een twaalftal jaren in Europa,haar uitvalbasis voor de steeds terugkerende wereldtournees.

Donderdag 20 juni: Deuren 20 u, concert 21 u. Toegang: 10 euro. Een cultuurwaardebon kan in rekening gebracht worden. Uilekotleden en CJP-houders 8 euro. candelaershuys@vgc.be of t. 02 343 46 58

Ze nam 10 soloalbums op en is als gastzangeres op een bijna ontelbaar aantal cd’s te beluisteren. Deborah is van vele markten thuis. In duo met trombonist Slide Hampton nam ze een cd op. Ze trad o.a. op met pianist Cedar Walton en Dorothy Donegan. Samen met Clark Terry nam ze “My one and only love” op.

ontdek ukkel Ontdek Ukkel 10: Ukkels Natuurschoon Juni, de zomer komt eraan. Het weelderige groen is op vele plaatsen, bekende en onbekende, aanwezig. Het is tijd voor een natuurtocht. Het fraaie Zoniënwoud bezit op Ukkels grondgebied nog tal van hoekjes, die door weinig bezoekers worden verkend. Ook wat overbleef van het bos rond het voormalige klooster van Boetendael is een ommetje waard. Er is de Groeselenberg, die eveneens de moeite loont. En het natuurgebied rond de Borreweg. Ukkel bezit nog veel natuurschoon, dat ongetwijfeld moet bewaard blijven. Wie aan de tocht deelneemt kan er zich zelf van overtuigen.

Deborah blijft “the art of jazz” permanent promoten.

Deborah toerde o.a. met Horace Parlan, Red Mitchell, Ed Thipgen, Hein Van der Geyn, Johnny Griffin, Michel LeGrand, Toots Thielemans, Kenny Drew … en vele andere groten uit de jazzscene. Samen met Roger Moore en Audrey Hepburn nam ze voor de Nederlandse televisie een special op voor Unicef.

Enkele praktische wenken! Wie interesse koestert voor een kennismaking met het Ukkelse natuurschoon is welkom op de tiende tocht op ontdekking door Ukkel. Afspraak aan het Candelaershuys op zaterdag 15 juni, om 12.45 uur. De bus vertrekt om 13.00 uur stipt. De tocht duurt om en bij drie uur en eindigt met een drankje. Inschrijving verplicht op het nummer 02 343 46 58. Prijs : 6,20 euro (vervoer en gids).

“The art of jazz” promoten Deborah blijft “the art of jazz” permanent promoten. Haar interpretaties van standards en haar zoektocht naar nieuwe originele composi-

4


schapscentrum. Met de financiële steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. We rekenen op uw massale aanwezigheid.

vlaanderen feest 11 juli-viering in Ukkel Zondag 30 juni

De toegang is volledig gratis. Voor de maaltijd betaalt u 10 euro (drank niet inbegrepen). Ook de vegetariërs komen aan hun trekken. Meer info op het secretariaat van het Candelaershuys, Brugmannlaan 433 te Ukkel. t. 02 343 46 58. - candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

Ukkel viert de Vlaamse feestdag op zondag 30 juni, aan het begin van de zomervakantie. Deze viering is dan ook de ideale gelegenheid om de Vlaamse aanwezigheid in onze gemeente te benadrukken en een brug te slaan naar het gemeentebestuur.

Programma:11 juli viering op 30 juni 2002

In de voormiddag nodigt het College van Burgemeester en Schepenen de Ukkelse Nederlandstalige gemeenschap uit op het gemeentehuis (Vander Elstplein) voor een officiële 11 juli- academische zitting en receptie met toespraken en animatie. Dit toont aan dat het gemeentebestuur ten opzichte van de Vlaamse gemeenschap in Ukkel een politiek van openheid en dialoog wenst te voeren. Iedereen is van harte welkom, en moge, net zoals vorig jaar, nu ook weer het gemeentehuis uit zijn voegen barsten. Naderhand trekken we naar het Candelaershuys, voor een verenigings-, tuin- en buurtfeest met, hoe kan het anders, de traditionele barbecue. De Ukkelse verenigingen steken de handen uit de mouwen en zorgen voor een natje en een droogje, je kan deelnemen aan het “Guldensporenpetanquetoernooi” of genieten van de fototentoonstelling. En dat de Davidsfondsafdeling Boetendael 125 jaar bestaat, moet ook gevierd worden. Het topaccordeonistenduo Rony Verbiest en Wim Claeys luisteren de namiddag op. En wie durft, mag een danspasje wagen… Dit feest wordt gedragen door de Ukkelse gemeenschapsraad, de aangesloten verenigingen en hun leden en het Gemeen-

Om 10.30 uur: Officiële ontvangst en receptie, aangeboden door het gemeentebestuur op het Ukkelse gemeentehuis met aperitief, concert en toespraken van: - Claude Desmedt, burgemeester - Jean-Luc Vanraes, voorzitter Raad VGC – OCMW voorzitter - Stefan Cornelis, voorzitter vzw Gemeenschapscentrum Candelaershuys - Verder animatie door: - Leo Camerlynck met een historische en literaire evocatie van de Guldensporenslag - Wouter Deprez: een cabareteske Guldensporenevocatie: “De weliswaar ongelooflijke doch volledig waargebeurde historie van verloren brood” - Saskia en Ilona Swalus: vioolmuziek Vanaf 12.00 uur: Barbecue en tuin-, buurt- en verenigingsfeest met: - Muzikale animatie met Rony Verbiest en Wim Claeys - 125 jaar Davidsfonds Boetendael - Fototentoonstelling Foto-diaclub Pallieter - Guldensporenpetanquetornooi - Verenigingsanimatie

5


de opdrachtgever, en aan Hendrik Conscience, de schrijver die zijn volk leerde lezen?. De op 11 juli 1302 geleverde slag op de Groeningekouter te Kortijk, tussen enerzijds een stevig uitgerust Frans ridderleger en anderzijds een aantal rebellerende Vlamingen, vormde het militaire hoogtepunt in de strijd van het grootste deel van het Graafschap Vlaanderen tegen de pogingen van de Franse koningen om dat Vlaanderen definitief bij hun kroondomein in te lijven. De Franse koning Filips IV de Schone (1268-1314) slaagde aanvankelijk in zijn opzet toen hij in 1300 Jacques de Châtillon tot landvoogd benoemde. Graaf Gwijde van Dampierre (ca. 12261305) gaf zichzelf en -volgens bepaalde historische bronnen- twee zonen in gevangenschap aan de Franse koning, onder wie Robrecht van Bethune, de “Leeuw van Vlaanderen”.

vlaanderen feest 1302 liet sporen na Hebben wij het aan Leopold de Eerste, de eerste koning der Belgen, te danken dat 11 juli 1302 de feestdag van de Vlaamse of liever de Nederlandstalige gemeenschap in België is geworden? Was het niet hij die een aantal schrijvers, dichters, historici en andere academici de opdracht gaf om de inwoners van het pas onafhankelijk geworden België wat vaderlandse trots en Belgische fierheid bij te brengen? Behoorde Henri of Hendrik Conscience niet tot die kring van uitverkorenen, die met het talent van een vlot schrijver de geschiedenis van zijn land mocht neerpennen, en dan nog het liefst van dat deel van zijn land, waar een taal gesproken werd, die zijn Kempische moeder hem aanleerde en waarin hij zich beter thuisvoelde dan in zijn vadertaal, het Frans? In 1838 verscheen het boek van de toen 26-jarige Hendrik Conscience. Ruim anderhalve eeuw later, namelijk in 2002, of zevenhonderd jaar na de door hem beschreven Guldensporenslag van 1302, wordt het boek nog steeds gelezen. Bovendien zijn een aantal historische gegevens - lees overgeromantiseerde gebeurtenissen en feiten uit het verhaal en uit die tijd - in de loop der decennia verheven tot symboolwaarden in de huidige Belgische deelstaat Vlaanderen.

Niet iedereen ontevreden met de heersende toestand Maar er waren de enorme schulden van het graafschap Vlaanderen bij de Franse koning. Hoewel er onder de bevolking, tussen de gemeentenaren en patriciërs, tweespalt bestond die in de meeste steden voor onrust zorgde bij de ambachtslieden, bleek niet iedereen ontevreden met de heersende toestand. De stad Gent bijvoorbeeld schaarde zich in 1302, op enkele uitzonderingen na, niet aan de zijde van de opstandelingen. Het is wel duidelijk een misvatting om aan te nemen dat de opstand een door het hele graafschap Vlaanderen gedragen uiting van Vlaamse saamhorigheid en “nationaal” gevoel was.

Hebben wij de 11 juli-vieringen te danken of eerder toe te schrijven aan Leopold I,

wim otten opticien - optometrist

sint-jobsplein 26 6

 02 375 00 01


De eigenlijke opstand begon op 18 mei 1302, op het ogenblik dat in Brugge een aantal door de Fransen verbannen stedelingen terugkeerden naar de stad. Zij waren het vooral die opriepen tot het aanvallen van de aldaar gelegerde Fransen. Hierbij riepen zij de strijdkreet “schild ende vriend” en verzochten, volgens de overlevering, de Franse ridders om dit correct uit te spreken. Indien ze het niet vlekkeloos konden herhalen, was het duidelijk wie de vijanden waren.

Op 9 en 10 juli werd door de Fransen een vergeefse poging ondernomen om de stad te bestormen. Dit liep echter faliekant af. Maar dan kwam het op 11 juli 1302 tot een open treffen. De klauwaards brachten de moed op om te voet, met pieken en goedendags, de stormloop van zowat 1500 zwaar gepantserde ruiters tot stilstand te brengen. Tot de bewuste Guldensporenslag gold een vuistregel dat een bereden man het kon opnemen tegen tien infanteristen; het zag er dus naar uit dat de Franse ridders niet konden verliezen. Maar de zorgvuldig uitgekiende opstelling achter de Groeningebeek en de Grote Beek speelde in het voordeel van de Vlamingen. De tactisch juist gekozen posities van het Vlaamse leger (tussen beekjes en op drassige grond die de Franse strijdrossen het springen aanzienlijk bemoeilijkte) en de stevige wapens van de Vlamingen leidden hen uiteindelijk tot de overwinning. Tevens wisten de aanvoerders > © Leo Camerlynck

Die volksopstand in Brugge onder leiding van de welbespraakte wever Pieter de Coninck leidde tot de Brugse Metten, toen een 120-tal leliaards vermoord werden. Vijftien dagen later trokken de opstandelingen onder leiding van Willem van Gulik, kleinzoon van graaf Gwijde van Dampierre, en Pieter de Coninck door Vlaanderen. Gwijde van Namen, die hier lucht van gekregen had, besloot met een leger naar Brugge op te trekken om Vlaanderen mee te helpen bevrijden. Op 23 juni bereikte hij Kortrijk en op 26 juni voegde het leger van Willem van Gulik zich bij dat van Gwijde van Namen.

Een strafexpeditie naar Vlaanderen De Franse koning beval inmiddels een strafexpeditie naar Vlaanderen te sturen. Deze stond onder leiding van graaf Robert d’Artois of Robrecht II van Artesië, een gereputeerd Frans ridder ten dienste van koning Filips de Schone. Beide legers zouden qua mansterkte even belangrijk zijn geweest. Sommige bronnen spreken van een licht overwicht aan de Vlaamse kant. Van 8000 tot 9000 Vlaamse strijders tegenover 6.500 tot 7.000 Fransen. Waar alle geschiedkundigen het over eens zijn is het feit dat het Franse leger hoofdzakelijk uit zwaar gepantserde ridders bestond met hun gevolg, terwijl aan Vlaamse zijde voornamelijk ambachtslieden de gelederen vulden en zich te voet verplaatsten.

Guldensporenbeeld op de Groeningekouter te Kortrijk.

7


Willem van Gulik, Jan en Gwijde van Namen, de Gentenaar Jan Borluut en de Zeeuw Jan van Renesse de menigte op te zwepen.

Twee Ukkelaars belichten de Guldensporenslag “1302 Een heel-Nederlandse geschiedenis” - Uitgave Vereniging/Stichting Zannekin en “In de sporen van 1302 Kortrijk – Rijsel – Dowaai” - Davidsfonds. Twee boeken over 1302. Geschreven door Leo Camerlynck. Foto’s van Aloys van den Akker en van de Ukkelse Foto- en Diaclub Pallieter.

Het was wel een bloedige strijd aangezien de gemeentenaren omzeggens geen gevangenen maakten, overeenkomstig de erecode van de ridderschap, maar wel veel tegenstanders ombrachten. Toen aanvoerder Robrecht II van Artesië hetzelfde lot onderging, was het pleit beslecht. In drie uur tijd was in Kortrijk het machtigste leger uit het Westen van Europa verslagen. Als oorlogsbuit werden vergulde riddersporen, banieren en wimpels als trofeeën in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Kortrijk opgehangen. Er zouden ooit 1000 gulden sporen bewaard zijn gebleven. Een onbekend kunstenaar, vermoedelijk een Vlaming uit Brugge, die hoogstwaarschijnlijk getuige was van de slag, heeft later de belangrijkste gebeurtenissen van 1302 gegraveerd in een houten kist, die in het New College binnen de universiteit van Oxford bewaard wordt.

De Guldensporenslag loopt als een rode draad doorheen de twee boekjes. Maar deze belangrijke gebeurtenis kende uiteraard een aanloop en een heleboel naweeën. Hoewel Kortrijk de plaats van het gebeuren was, werd in de jaren ervoor en erna meer dan eens een robbertje gevochten in Zuid-Vlaanderen. Bouvines in 1214 was al een voorbode, in Seclin werd een godshuis gebouwd voor de oorlogsslachtoffers, Rijsel speelde altijd een belangrijke rol in Vlaanderen, Dowaai (de meest zuidelijke stad van Vlaanderen) maakte zich verdienstelijk tijdens de Guldensporenslag én bij de slag aan de Pevelenberg die er twee jaar later op volgde, in Ieper ligt de “Leeuw van Vlaanderen” Robrecht van Bethune begraven. In Waasten bij Komen rust zijn zoon Robrecht van Cassel die in tegenstelling tot zijn vader het Vlaamse boerenleger bij Cassel op bevel van de Fransen in de pan hakte. Met 1302 en beide boekjes als leidraad is het absoluut de moeite de overige opgesomde plaatsen te bezoeken.

Een nieuw tijdperk op militair gebied De Guldensporenslag had niet alleen op politiek terrein gevolgen. Naast het kortstondig afwenden van het Franse gevaar was er sprake van een nieuw tijdperk op militair gebied: de infanterist, met hellebaard en goedendag, had zijn kracht bewezen. Doorheen de 19e en de 20e eeuw werd de herinnering aan de Guldensporenslag een jaarlijkse aanleiding tot feestvieren bij de Vlamingen, alsook een uiting van de Vlaamse identiteit. In 1973 werd 11 juli tot feestdag voor de Nederlandstalige gemeenschap in België verklaard. Ook de Vlaamse Leeuw als vlag en volkslied werden decretaal vastgelegd. Zoals reeds hiervoren vermeld, blijven de symboolwaarden van 1302 in Vlaanderen en ook daarbuiten tot op heden nazinderen. Leo Camerlynck

De uitgave “1302 Een heel-Nederlandse geschiedenis” biedt een algemeen-Nederlandse kijk op de Guldensporenslag. Te bestellen bij Zannekin – Paddevijverstraat 2 – B-8900 Ieper, of bij de auteur. Kostprijs: 7 euro. Een handig boekje als reisgids is de publicatie “In de sporen van 1302 Kortrijk – Rijsel – Dowaai” van Leo Camerlynck en Edward de Maesschalck. Te bestellen bij het Davidsfonds – Blijde-Inkomststraat 79-81 – B-3000 Leuven. Kostprijs: 13,50 euro. 8


sport Copiers Team. Hij werd dat jaar 8ste in de eindstand van de Rapport Tour (SA), een wedstrijd met ploegen als Telekom, Saeco, Gerollsteiner en Linda McCartney aan de start. Hij werd ook 6de in de eindstand van de International Giro del Capo, en eindigde er 2de in een bergrit. In België won hij een wedstrijd in Ittre en eindigde hij 4de in de GP Claude Criquilion en 12de in de Ronde van Luik. Hij won dat jaar ook nog het eindklassement van de Tour de Mauritius. Rudolph besloot zijn kans in Europa te wagen op zoek naar een profcontract, zijn bedoeling was duidelijk te groeien. Hij reed in 2001 als elite zonder contract voor het ABX Go Pass Team. Door het bar slechte weer in het voorseizoen is hij als klassiek eendagsrenner niet naar voor kunnen komen, een 2de plaats in de Paasprijs te Hekelgem na Roy Sentjes (Rabobank) > was zijn beste eendagswedstrijd.

Rudolph Wentzel: een profrenner in Ukkel Een reportage door de sportredactie van de Hoorn Met de in Ukkel residerende Zuid-Afrikaanse wielrenner Rudolph Wentzel tekent voor het eerst een buitenlands renner een contract bij Vlaanderen – T Interim. Vlaanderen – T Interim is een professionele wielerploeg, gesubsidieerd door de Vlaamse regering, gesponsord door T-Interim en 'trouwe peter' Eddy Merckx. Deze ploeg verschijnt voor het negende jaar aan de start van het wielerseizoen en is daarmee een vaste waarde in het internationale wielerpeloton. Al die jaren is de wielerploeg zijn missie trouw gebleven: beloftevolle jongeren opleiden en een kans bieden zodat zij kunnen doorstromen naar gevestigde profteams. Het succes van deze aanpak blijkt uit de gerealiseerde doorstroming van renners zoals Tom Steels, Geert Verheyen, Mario Aerts, Kurt Van de Wouwer, Paul Van Hyfte, Stive Vermaut, Glenn D'Hollander, Geert Van Bondt, Tom Vanoppen en Wilfried Cretskens. Voor het eerst dus een buitenlander in de ploeg, dit dank zij een cultureel akkoord tussen de Vlaamse Regering en Zuid Afrika. Ook het sportbeleid kadert in dat akkoord. De ploeg biedt Rudolph deze kans en geeft op die wijze een mooi voorbeeld van concretisering van het beleid van de Vlaamse regering. Het is echter niet de bedoeling een internationale wielerploeg te worden, maar jongeren die hier leven en werken zijn welkom.

Rudolph logeert ten huize Lagae, te Ukkel Calevoet Deze 25-jarige Zuid-Afrikaan reed in de zomer van 2000 korte tijd in België bij de eliterenners zonder contract voor het Minolta

Met de in Ukkel residerende Zuid-Afrikaanse wielrenner Rudolph Wentzel tekent voor het eerst een buitenlands renner een contract bij Vlaanderen – T Interim.

9


Als ronderenner zagen we Wentzel echter des te meer. Hij won de Ronde van de Loir et Chere (Franrijk) voor de Duitse kampioen Bauwman (winnaar Parijs-Roubaix 2000) en de Giro del Ticino (Zwitserland) waar hij onder meer gereputeerde renners als de Italiaan Belluschi, de Zwitser Ludi en de Oekrainer Grichenko (toenmalig leider wereldbeker) versloeg. Hij werd 3de in de Ronde van Luik, 4de in de Fleche du Sud Luxemburg, 6de in de Tryptique Ardennes. Daarnaast behaalde Wentzel nog winst in nevenklassementen en een enorme lijst ereplaatsen.

De sportredactie van De Hoorn op pad Begin april ging de sportredactie van De Hoorn op pad. Met Jack Lagae, als volleerd piloot achter het stuur van de wagen van zijn werkgever, het ABX Go Pass team, laveerden we in de omloop der Wase Scheldeboorden doorheen de verschillende schilderachtige dorpjes rond Temse en Kruibeke. Deze eendagswedstrijd geldt zowat als dĂŠ voorbereiding op onze Brabantse Pijl. We konden merken dat Rudolph heel alert mee schoof met het peloton, zij het echter niet altijd in de voorste gelederen. Maar Jack, een kenner, geboren met een rennersoog, zag dat hij fris en monter zat. En wie zijn wij om hem niet te geloven?

foto: dirk dobbelaere

En het loont. Rudolph Wentzel liet zich in het begin van 2002 reeds opmerken in Kuurne-Brussel-Kuurne, waar hij in zijn nieuw Vlaanderen – T Interim shirt met drie renners vroeg in de aanval ging en een maximale voorsprong van 7 minuten behaalde. De vier bleven voorop tot de beklimming van de Oude Kwaremont. Als visitekaartje, met ruime media-aandacht, kon dit tellen.

Rudolph eindigde vooraan in de groep. Missie volbracht: hij kon bogen op een doorgedreven training en een laatste test voor de Brabantse Pijl. Jack Lagae liet zijn aanzien en relaties in het wielerwereldje gelden en nodigde de sportredactie van De Hoorn uit op het VIP banket. Met aan de dis o.a. schoon volk als Lucien Van Impe, Paul Van Himst en de steeds jonger uitziende Rik Van Steenbergen.

De Brabantse Pijl De Brabantse Pijl dan: een must voor elk rechtgeaarde wielerfanaat uit de streek. Dit mag ondermeer blijken uit de drukbijgewoonde start te Alsemberg. De zon scheen en het deelnemersveld was indrukwekkend. Toen we, weerom in de ABX koerswagen, samen met Rudolph en piloot Jack, deze maal ook, gezien de belangrijkheid van de wedstrijd, geassisteerd door zijn vrouw Ingrid, de parking opreden troffen we het Vlaanderen Team in volle voorbereiding. Rudolph werd joviaal verwelkomd door zijn ploegmaats en mecaniciens. Wat voor ons al een bewijs was dat de Zuid-Afrikaan zich

De Brabantse Pijl: een must voor elk rechtgeaarde wielerfanaat uit de streek.

10


ting Geraardsbergen, waar we nog net de tijd hadden een koffie te nuttigen in de afspanning boven op de top van de Bosberg. Toen de renners deze kuitenbijter beklommen konden we Rudolph opmerken in het midden van het peloton. Niet zo evident echter om hem te herkennen tussen tientallen andere voorbijdokkerende renners. Maar het knalgele Vlaanderen-ploegshirt, gekoppeld aan een felblauwe valhelm (zijn ploegmaats droegen gelukkig allen een gele) hielp ons Rudolph makkelijker te localiseren.

perfect integreerde in de Vlaamse ploeg. Zijn sappig, maar heel verstaanbaar taaltje (eigenlijk West-Vlaams, met een ie- klank achter elk woord) zal hieraan niet vreemd zijn. Gewapend met een dictafoontje, professioneel als we zijn, gingen we onmiddellijk aan de slag. Ons eerste slachtoffer was Roger Swerts, ploegleider van Vlaanderen T – Interim, en jarenlang trouwe metgezel van Eddy Merckx. Roger Swerts, een beminnelijk man, had het ondermeer over de juiste koersinstelling van Rudolph. Hij verwacht Rudolph duidelijk meer in de korte bergachtige rittenwedstrijden, meer dan in de eendagsklassiekers. Wat hij beklemtoonde waren de reële doorgroeimoeilijkheden. “Rudolph is leergierig, is een vechter en moet, na een grondige opleiding, zeker kunnen doorstoten naar een hoger gerangschikt professioneel team, de doelstellingen van Vlaanderen 2002 indachtig”. Zo hoort U het eens van een kenner.

Van de Bosberg onmiddellijk naar de Molenberg in Gooik, en dan naar de Kerkhofberg in Beersel, dit alles in een razend tempo, langs verlaten veld- en binnenwegjes. Gewapend met een krachtige claxon, een huilende motor, en af en toe een harde vloek van Mister Jack wanneer weer één of andere boer Vermeulen op zijn tractor traag voor ons reed, bleven we de renners, hoewel nipt, steeds een stapje voor. Verbijsterend hoe snel die gasten rijden.

Als neoprof, en zeker bij de aanvang van het seizoen, is Rudolph echter nog niet zo gekend in het grote peloton. De naam Wentzel zei Mapeiploegleider Eric Vanderaerden totaal niets, Jo Planckaert herinnerde zich Rudolph vaag als vluchter in Brussel Kuurne, maar had meer oog voor zijn, laat ons duidelijk zijn, heel bevallige Anne Sofie, publiekslieveling Ludo Diercksen (luid aangemoedigd als “de Ludoow”) verwisselde Rudolph met die Kameroener die momenteel ook zijn opwachting maakt in het peloton, Serge Baguet kon moeilijk namen onthouden maar had toch al gehoord dat een ZuidAfrikaan deel uitmaakte van het wielergild, kortom: qua naambekendheid er is nog werk aan de winkel. Echter, zoals gezegd, is dit compleet normaal in de harde wereld van het peloton, waar je als neoprof je sporen al vechtend moet verdienen. Zeker bij de aanvang van een nieuw seizoen.

Rudolph draaide goed mee. Bij de aanvang van de zes plaatselijke rondes rond de Alsemberg gingen we postvatten aan de voet van deze Alsemberg. Eens de renners daar voorbijreden vluchtten we het Café De Vissers binnen, waar we het verder verloop van de plaatselijke ronde konden volgen op een groot scherm. Een vast stramien voor heel wat kenners, ondermeer ook voor de viervoudige winnaar Edwig Van Hooydonck. Rudolph handhaafde zich in de kop van een achtervolgend peloton en gaf een bijzonder frisse indruk.

Tegen de harde Beerselse grond Tot echter het noodlot toesloeg. Op dat grote scherm, in De Vissers, zagen we een renner met gele shirt tegen de Beerselse harde grond liggen. En, verdorie, hij droeg een blauwe valhelm. Daar lag Rudolph. Gelukkig vielen de verwondingen mee, maar de >

Vlak na de start scheurden we met Jack in de ABX Go Pass wagen onmiddellijk rich11


De Hoorn: Hoe voelt het aan als neoprof te rijden naast kleppers als een Museeuw, Bartoli, Taffi, Mattan en andere? Uiteraard respecteer ik die renners, het is gewoon de top. Maar eigenlijk zijn het gewoon tegenstanders. Ik moet er eigenlijk weinig rekening mee houden, het gaat om mijn carriere als profwielrenner. Verder heb ik weinig contact met die elite. Ik voel me klaar om een volwaardige prof te worden. Kunnen leven van de wielersport is mijn betrachting. Ik zie wel hoever ik geraak.

strijd moest hij staken. Pech maakt echter integraal deel uit van des renners leven. Maar Wentzel is een taaie doorzetter met een enorme wil om te slagen in zijn buitenlands avontuur. Zelf de keiharde Beerselse grond zal hem dat niet beletten.

We laten Rudolph even aan het woord De Hoorn: Van Kaapstad tot Ukkel, Rudolph, hoe doe je dat Een paar jaar geleden was ik met de Zuid-Afrikaanse ploeg op stage in Europa. Dirk De Wolf en Marcel Van der Slagmolen van het Go Pass team vroegen me echter om een tijdje langer te blijven, wat ik dan ook deed. Zo belandde ik bij Jack en Ingrid Lagae, die op vraag van het Go Pass team instonden voor mijn tijdelijke opvang. Mijn verblijf in België viel goed mee, zodat ik het volgende jaar bijna het hele jaar mijn uitvalsbasis te Ukkel had.

De Hoorn: Beschrijf even een doordeweekse dag? Elke dag is anders. Maar training blijft centraal staan. Twee à drie dagen per week train ik 4 à 6 uur per dag.Meestal alleen, hier in de streek. De andere dagen recupereer ik, wat staat voor 2 à 3 uur trainen per dag. Ik bepaal mijn trainingsschema zelf, op dit vlak is er weinig inbreng van de ploegleiding. Uiteraard zijn er dan de wedstrijden. Verleden week zat ik nog in Spanje, nu vertrek ik naar Tsjechië voor de Vredeskoers. Geloof me, mijn dagen zijn goed gevuld. Wel vind ik dat de ploegleiding me best wat meer wedstrijden laat rijden. Om de stiel te leren.

De Hoorn: Wat betekent de familie Lagae voor jou? Dit is mijn thuis, ver weg van huis. Ze zijn mijn tweede familie geworden. Ik zit daar niet op kamers of op hotel, maar maak integraal deel uit van het gezin. En dat lukt wonderwel.

De Hoorn: Typeer je eens als renner? Ik weet dat ik geen massasprinter ben, en geen klassieke eendagsrenner. Ik moet het meer hebben van vooral bergachtige rittenkoersen. Ja, klimmen ligt me wel.

De Hoorn: Welke verwachtingen koester je dit seizoen? Ik zou graag een hoofdrol spelen in een paar kleinere rittenkoersen. Dit moet denkelijk lukken, alhoewel het verschil met de echte profrenners enorm groot is. Gewoon dag en nacht en niet vergelijkbaar met mijn vorige jaren als wielrenner. Ik had dit uiteraard verwacht, maar ik besef nu wel dat je op dit niveau gewoon super moet zijn om maar te kunnen spreken van een goeie dag. Ik denk aan de toch wel belangrijke Vredeskoers, de Ronde van Luxemburg, dat soort meerdaagse kleinere rondes, waar ik vooral veel ervaring kan opdoen. En wie weet, een belangrijke ereplaats behalen. Dit is alvast mijn betrachting.

De Hoorn: En de voeding, Rudolph ? Belangrijk uiteraard voor een renner. Vooral de vetinhoud van de voeding is bepalend. Maar ik heb, zoals de superprofs, nog geen geperfectioneerd voedingsschema. Gewoon gezond eten is het belangrijkste. En daar doen Jack en vooral Ingrid alle moeite voor. Tussen haakjes, wat inhoudt dat ook Jack en Ingrid heel gezond eten!!! Mooi meegenomen dus! 12


De Hoorn: Mis je Zuid-Afrika? Altijd is er wel sprake van heimwee, naar de familie, naar mijn vriendin, de vrienden, het land, het klimaat. Zuid-Afrika is een prachtig land, met veel ruimte, wat me sterk aanspreekt. Het heimweegevoel mindert wel, daar ik serieus met mijn job bezig ben. En de afstanden worden uiteraard kleiner, zeker met het internet en de sms-berichtjes. Maar wanneer mijn carriere hier afgelopen is, ga ik terug, zeker weten.

lijstje van kleppers ziet die ooit begonnen zijn bij Vlaanderen. Wanneer ik niet ingehaald wordt door een ploeg van eerste categorie kan ik zeker nog een jaar bij mijn huidige ploeg blijven. Mijn ploegmaats zijn ook vrienden, ik voel me aanvaard. De Hoorn: kortom, het gaat goed? Ik heb een goede ploeg, een goede opvang bij “mijn Belgische ouders”, de conditie komt er aan, ja, ik voel me goed. Ik besef wel dat het een lange weg wordt. Maar ik ga er voor. Ik wil het proberen, nee, sterker, ik wil gewoon dat het lukt. Het is in alle geval goed vertrokken. De toekomst ziet er goed uit. Nu aan mezelf om het waar te maken.

De Hoorn:Koersen in Zuid-Afrika, kan dat? Zuid-Afrika is het land van rugby, cricket, braaivlees en zonneschijn. Het wielrennen is er marginaal. Een loopbaan als renner is er niet uit te bouwen. Let op, binnen de kortste keren behoorde ik tot de top in Zui-Afrika. Daarvoor werd ik redelijk betaald, maar ik verkoos toch voor een meer onzeker bestaan. Ik moest naar Europa, de bakermat van het wielrennen. Hier moet ik de stiel leren. Ik wil me hoe dan ook bewijzen als prof.

foto jvdb

De sportredactie van De Hoorn wenst je hierbij alle succes. En wees gerust, Rudolph, we houden je resultaten nauwgezet in de gaten. (bds)

De Hoorn: Problemen met ons klimaat, Rudolph? Dat begint te lukken. Je went er gewoon aan. Zelfs koersen in de regen storen mij niet meer. In die mate, dat, wanneer ik ooit terug ga naar Zuid-Afrika, ik daar denkelijk moeite zal hebben met de hitte. Je past je snel aan. Maar, laat het duidelijk zijn, geef me toch maar de zon! De Hoorn: En, banden met Ukkel zelf? Nee, eigenlijk weinig. Ik ben veel in het buitenland, en de tijd dat ik in Ukkel verblijf gaat op aan training en rust. Ik ben nauwgezet bezig met mijn vak, heb dan ook weinig tijd over. De Hoorn: Vlaanderen T-Interim, uw ploeg, hoe sta je daar tegenover? Heel goede en professionele omkadering. “Vlaanderen” is dé ploeg waar je de stiel kan en mag leren, en als wielrenner kan groeien. En het rendeert als je het

Rudolph Wentzel ten huize Lagae (Ukkel Calevoet): “Dit is mijn thuis, ver weg van huis. Ze zijn mijn tweede familie geworden. Ik zit daar niet op kamers of op hotel, maar maak integraal deel uit van het gezin.”

13


-

educatieve aanbod Najaar 2002: een voorsmaakje

de “parels voor de zwijnen” waarmee we een beeld willen geven van fantastische, maar totaal ongekende en/of onbekende Nederlandstalige liedjes.

Op de afsluitende debatavond hebben we de ambitie een Staten-Generaal te realiseren van het Nederlandstalige lied, waar we samen met belangrijke beleidsverantwoordelijken, artiesten, media en mensen uit de sector de pijnpunten uit de 4 vorige avonden analyseren en proberen een aanzet te geven voor een toekomstgericht en constructief beleid.

Koken voor klungels 4 avonden pret en plezier bij het maken van eenvoudige maar hoogstaande eenpersoonsgerechten. De cursus wordt in goede banen geleid door een ervaren keukenprins(es). Start: oktober

Conversatiegroep Nederlands

Het geheel wordt uiteraard passend omkaderd. Kortom, een hele maand staat het Candelaershuys in het teken van het Nederlandstalige lied.

Gezien de grote vraag naar het aanleren en verrijken van de Nederlandse taal op een nietschoolse manier, starten we met een nieuwe beginnersgroep. Iedereen van harte welkom. Van september tot juni

vereniging

Surfen op het internet Davidsfonds Ukkel Boetendaal St-Job bestaat 125 jaar

Voor 55-plussers zonder (of met geringe) internetervaring maar met zin voor avontuur. Een initiatie van 4 bijeenkomsten op uw lijf geschreven.

Op 1 juli 1877 werd door een aantal Vlamingen uit Ukkel De Davidsfondsafdeling Ukkel St-Pieter opgericht. Anno 2002 viert deze vereniging —weliswaar onder een licht gewijzigde naam— haar 125ste verjaardag.

Improvisatietheater Wegens een groot succes het afgelopen seizoen, zetten we deze cursus verder. Onder professionele begeleiding kan je hier wekelijks je verborgen talenten, je driften en emoties de vrije loop laten…

Tijdens de 11 juli-viering en het verenigingsfeest op 30 juni in het Candelaershuys wordt teruggeblikt op de bijdrage van het Davidsfonds in de vlaamse ontvoogdingsstrijd en de sociale en culturele bewustwording van de vlaamse gemeenschap. Tot in de jaren negentig van de vorige eeuw ontplooide het Davidsfonds veeleer een algemeen-culturele werking en bracht dan ook een zeer uiteenlopend aanbod van activiteiten. Heden ten dage legt de vereniging het accent op drie werkterreinen binnen het culturele landschap: taal & lezen, geschiedenis en kunst. En niet te vergeten: de cultuur van de ontmoeting. Met een 80-tal (bestuurs)leden/vrijwilligers en een gevarieerd programma neemt het Davidsfonds Boetendaal een belangrijke plaats in in het Ukkelse verenigingsleven. En dat mag geweten worden.

De geschiedenis van het Nederlandstalige lied Met het project “De geschiedenis van het Nederlandstalige lied - van Jean Walter tot Flip Kowlier”, wil het Candelaershuys een doorlichting geven van wat leeft op muzikaal gebied in Vlaanderen en Nederland. Op 4 avonden wordt een zo uitgebreid mogelijk beeld geschetst van de Nederlandstalige muziek. Volgende thema’s komen aan bod: - een situering geven van het Nederlandstalige lied van de jaren 20 tot en met nu - de Nederlandse taal in muziek belichten, met ook aandacht voor de dialecten - de relatie tussen Vlaamse en Nederlandse artiesten/ muziek, hun raakpunten en verschillen. 14


de ukkelse kalender Dinsdag 4 juni: De Kat, lentefeest om 14u30, zaal 77, Onderlinge Bijstandsstraat 77. Prijs 1,50 euro, inschrijving gewenst. Info: 02 345 35 33

Zondag 23 juni: VELT, uitstap met autobus naar de Floriade in Nederland; Info: Willy Dirckx, 02 376 18 01

Zondag 9 juni, 4 en 18 augustus Vliegend Wiel Ukkel: wielertoers op 9 juni (Saintes), 4 augustus (Heikruis) en 18 augustus (Tervuren). Info: Roger Verheire, 02 344 79 19

Zondag 23 juni: SOS Kauwberg viert 15-jarig bestaan met een rondleiding, tentoonstelling, BBQ en kinderanimatie. Aanvang om 10u15 aan de Kauwberg. Info: Marc De Brouwer 02/374 60 34

Donderdag 13, 20, 27 juni: De Kat, gymles van 11u-12u in zaal 77, O.Bijstandsstraat 77. Info: 02 345 35 33

Maandag 24 juni: Derde leeftijd Welzijnszorg, bedevaart naar Walcourt-Maredsous Info: M. Mervilde 02 358 51 28

Zondag 16 juni: Davidsfonds Boetendaal; jaarmis in de Sint-Pieterskerk om 10u met optreden van het Boetendaals koor. Info: Roger Vermeire 02 344 53 96.

Dinsdag 25 juni: Bejaardenbond Carloo, om 12u misviering voor de overledenen met etentje nadien. Info: Yvonne Duson 02 374 31 00

Dinsdag 18 juni: De Kat, halve daguitstap met bezoek aan Rozentuin Coloma in St. Pieters-Leeuw. Vertrek om 13.15 u. Info: 02 345 35 33

Donderdag 27 juni: De Kat, planningsvergadering + info over "biovoeding" om 14.30 u. Inschrijven verplicht. Info: 02 345 35 33

Dinsdag 18 en 25 juni: De Kat, pedicure van 14u-17u in centrum De Kat. Info: 02 345 35 33

Bij de buren Donderdag 11 juli: De Gulden Ontsporing, feest van de Vlaamse Gemeenschap met muziek, straattheater, poëzie, gegidste wandelingen en vuurwerk. Op verschillende lokaties in de Brusselse binnenstad, vanaf 14u. Info: 0800/13.700 of e-mail de.gulden.onsporing@OPBrussel.be

Donderdag 20 juni: De Kat, kaarttoernooi om 14.00 u. Inschrijven verplicht. Info: 02 345 35 33 Zaterdag 22 juni: VELT, praktische les “zomersnoei en vruchtdunning” in de proeftuinen in Roosdaal. Info: Willy Dirckx, 02 376 18 01

http://schoolweb.argo.be/ka/ukkel/ 15


de hoornblazer Volksvermaak?

sen. Dat er zich ondertussen op binnenlands vlak aardig wat politieke sketches hebben afgespeeld, kan je als neutraal waarnemer niet ontkennen. Denk maar aan de ernstige discussies rond de naamsverandering van enkele partijen, die bijna belangrijker bleken dan het afbrokkelen en uiteenvallen ervan. De triestige bedoening rond het schandaleuze faillissement van onze nationale luchtvaartmaatschappij. De managementswissel bij de post. De werking van het parlement om de Lambermontakkoorden rond te krijgen en de stemming van de wet rond de gesloten opvangcentra voor jongeren. Het getouwtrek om vakantiehuizen om te vormen tot asielcentra

nderhalf jaar geleden is het al, dat onze nieuwgekozen gemeenteraad startte met een heuse vaudeville. De eerste bedrijven waren vrij spannend, met hoog oplaaiende en vonkenschietende vlammen. Ondertussen is het stuk verworden tot een smeulend vuurtje, wachtend op de windvlaag uit de hoek van de Raad van State. Wij toeschouwers, die eerst met ongeloof, dan met onbegrip en sarcasme het schouwspel volgden, hebben gelaten het hoofd afgewend. Om met evenveel verbazing vast te stellen, dat er ook op gewestelijk en vooral nationaal vlak, cabaret gespeeld wordt!

A

Wie is er nog tevreden? Er komt protest vanwege zowat iedereen: kinesisten, verpleegkundigen, cipiers, politie, justitie, boeren, ambtenaren tot burgemeesters toe. Vooral die van de kust, want windmolens in zee, dat kan toch niet! Het zijn geen molens maar turbines, die lawaai maken, gevaarlijk zijn voor de scheepvaart en de vispopulatie, en geef toe: het is geen zicht. En over onze 65 km kust is er geen onbewoonde inham te vinden waar je zo’n parkske turbines kan wegmoffelen. De mestproblematiek laat ik terzijde: daar zit een reukje aan en sinds kort ook een kleurtje op de kaart.

De Nieuwe Politieke Cultuur, eufemisme voor openlijk gekibbel, had plaats gemaakt voor een zeker evenwicht, dankzij het verlenen van enkele gunsten, netjes verdeeld volgens de kleur. Met het gevolg dat de Minister van Begroting de bekende spreuk “belofte maakt schuld” moest aanhalen, of beter “beloften maken schulden”. Andere brandjes werden geblust met het water van het Europese Voorzitterschap. Ons kleine ingewikkelde landje zou de grote jongens eens tonen hoe het moet. Na Tindemans en De Haene hadden we een nieuwe Mister Europe in huis: a cleaver Guy! Toch heeft hij nog veel moeten leren, want was hij niet voortdurend op reis? En is daar geen spreuk over reizen en leren? Ik vraag mij af, hoe dikwijls Mevr. Verhofstadt het lied van Ann Christy “Dag vreemde man…” gezongen heeft. Nu Guy wat meer thuis kan zijn, mogen we stellen dat België al bij al toch een goede voorzitter is geweest. Ondanks de verzwakkende economie, ondanks de dramatische internationale gebeurtenis-

Blijft het meest succesvolle bedrijf: de NMBS. Het heeft bijna drie jaar geduurd eer Mevr. Durant (what’s in a name) de topmensen van deze maatschappij op een zijspoor kon zetten, drie weken om kandidaturen in te zamelen, en drie dagen om een buitenstaander te benoemen. En toen die enkele dwarsliggers zag, stapte hij na een week op. Maar heeft u ooit een spoorweg gezien zonder dwarsliggers? De (dwarsliggende) Hoornblazer.

16


huis raad blemen. Om die op te lossen heeft de gemeenteraad met terugwerkende kracht nog rap een paar artikels toegevoegd aan de begroting 2001. De aanpassing van de personeelsbarema’s aan de Euro gegeven de veelheid van weddecategorieën en -klassen een omslachtige oefening is goedgekeurd.

Tarievensportaccommodaties aangepast Raadszitting van 25 april 2002

Een bijgewerkte reglementering betreffende het gebruik en de daarvoor gehanteerde tarieven van de gemeentelijke sportaccommodaties is goedgekeurd. Op te merken is dat voorkeur wordt gegeven aan lokale verenigingen en clubs. Niet Ukkelse verenigingen wordt meestal dubbel tarief aangerekend. Om als een Ukkelse vereniging te worden erkend, moeten meer dan 50% van de actieve leden in Ukkel woonachtig zijn.

Geen “impressies” in dit nummer. De verklaring? Het samenvallen van de afwezigheid (voor een keertje) van onze pe(e)rsman in de raadszaal en een dunne agenda zonder uitschieters die bovendien nog in een recordtijd (nauwelijks een uurtje) werd afgewerkt. Voor degenen onder de trouwe lezers van deze rubriek die desalniettemin geïnformeerd willen zijn over het reilen en zeilen van het publieke leven in Ukkel, hierna een bondige samenvatting van enkele toch niet onbelangrijke beslissingen.

Het Longchampzwembad Het Longchampzwembad wordt (beter) toegankelijk gemaakt voor mensen met een handicap. Het ontwerp is opgemaakt door de gemeentediensten en de kost van de werken die met de uitvoering ervan gepaard zullen gaan, wordt geraamd op 74.000 euro. Om de omgeving van het nieuw politiecommissariaat (Marlowsquare Rodestraat ) een passend uitzicht te geven, heeft de gemeenteraad een ontwerp goedgekeurd van de gemeentelijke architectuurdienst. De kost van de werken wordt geraamd op 232.500 euro. Omdat hiervoor in geen krediet was voorzien in de buitengewone begroting 2002, diende ook een overeenkomstige begrotingswijziging te worden goedgekeurd. Wat gebeurde. (wp)

De investeringsuitgaven waarvan de financiering gebeurt door middel van leningen zijn voor 2002 begroot op circa 10 miljoen euro. Het gemeentebestuur wenst via een “onderhandelingsprocedure met bekendmaking” een overeenkomst te sluiten voor een opdracht ter waarde van 4,4 miljoen euro op basis van een door de gemeenteraad goedgekeurd bijzonder bestek. Van welke bank komt voor een vooralsnog goed gequoteerde debiteur als de gemeente Ukkel, het beste bod? De oprichting van de politiezone Ukkel Bosvoorde Oudergem heeft ook aanleiding gegeven tot boekhoudkundige pro17


beleidsvoering Burgem. Herinckx/Messidor; Korporaaldreef; Montjoielaan 110; J. Vander Elstplein; Observatorium/Ringlaan; Beeldhouwerslaan/ Hof te Horen; Coghensquare/ Coghenlaan; Vergeet mij-nietjes/ Van Ophem; Alsembergsestwg./Sint-Jobsestwg; square Lagrange; Engeland/Kinsendael/Verrewinkel; Vergeet mij nietjes/ Sterstr.; Pasturlaan.

Het “rolling program” van schepen Marc Cools Het (zware) schepenambt van Marc Cools omvat drie departementen. Hij is niet alleen titularis van openbare werken en gemeente - eigendommen, maar ook verantwoordelijk voor de invoering en aanwending van nieuwe technologieën (informatica). Tenslotte is hij ook bevoegd voor de lokale economie en het toerisme. In drie opeenvolgende bijdragen zal “De Hoorn” aandacht besteden aan de grote lijnen van het “rolling program” 2002 2004 voor elk van de ambtsdomeinen, te beginnen met openbare werken en gemeentelijke eigendommen.

Voor uitvoering in 2003 zijn geprogrammeerd: -

-

Wegenwerken in 2002 en 2003 Timmeren aan de weg is wat doorgaans meest in het oog springt. Hierna de voor uitvoering geprogrammeerde wegenwerken in het lopend en het volgend jaar 2003. Een complete heraanleg is in uitvoering voor de Berg van Sint-Job en de Eikenboslaan (Geleytsbeek spoorweg). De hierna opgesomde lanen en straten krijgen een nieuwe asfaltslijtlaag: J. Hazartstraat, Papenkasteelstraat (Sint Job/ Verrewinkel), Vronerodelaan (Foestraats/ Pastur), Foestraatslaan (Vronerode/Wellington), P. Hankarstraat, H. Elleboudtlaan, L. Erreralaan, Gabriellestraat (Molière/ Vanderkindere), Kippekensstraat, V. Allardstraat, Oude Molestraat Andrimont, E. Lecomtestaat, Lindenlaan. Op Homborch en in de Bosweg wordt geplaveid. In de J.Benaetsstraat en in de Meidoornlaan (laatste fase) krijgen de voetpaden een beurt. Rioleringswerken zijn in uitvoering in de E. Michielsstraat ( 1ste fase). Er is en er wordt gewerkt, mede met het oog op de verbetering van de verkeersveiligheid, aan de hierna opgesomde kruispunten: Vergeet mij nietjes/ Michiels; Van Bever/square Van Bever; Evenaars-/Zijlaan;

-

-

-

-

18

Een complete aanpak ( fundering, bestrating, voetpaden) van de P. Stroobantlaan, de Gendarmendreef (1ste fase Terhulpenstwg. Eiken) en de Coghensquare. Asfaltering van de Grasmusstraat (Hankar Wolvendael), Papenkasteelstraat (St. Jobsestwg. Dieweg), Napoleonlaan, G. Herinckxlaan, Melkriek, Roetaert, H. Van Zuylen, Marie De Page,Floridalaan,Primulastraat, Haanstraat en Schapenstraat, J. Benaetsstraat, Reinaart de Vos. Afwatering, plaveisel en voetpaden zijn gepland voor de Dolezlaan (Godshuizen Chantemerle) en Homborch II. Voetpaden krijgen een beurt in de Montjoielaan (Cavell Brunard) en (Churchillrondplein Cavell), de E. Regardstr. en bij de parking 1180. Rioleringswerken in de Ed. Michielsstraat (2de fase) en op de begraafplaats van Verrewinkel. Voor verbeterings- en beveiligingswerken zijn de hierna opgesomde kruispunten in het programma opgenomen: Montjoie/ Moscicki; Klipveld/Wolvendael; Alphonse XIII; Looflaan/Boetendael/Burgem. J. Herinckx; Prinses Paola/Stallestaat; Messidor; Zeecrabbe; Pijnbomenweg; Schapenstraat; Pastur/Vronerode; Merlo/Zijderupsen; Van Ophem/De Puysseleir; Merlostraat(school); Merlo/ Van Hamme.


-

en uitbreidingswerken voor de Montjoiebibliotheek. De afwerking van de Bloemendalschool, vernieuwde kleuterpaviljoenen voor de Wilderozenschool, de bouw van een nieuwe tribune in het sportcomplex Neerstalle, renovatie en heropbouw van het Hof ten Hove (om er een Huis der Kunsten van te maken), binnenrenovatie van de pastorij aan de Dekenijstraat, de bouw van een vierde kinderdagverblijf, de vernieuwing van het cafetaria in het Longchampzwembad en de inrichting van het Huis van de Jeugd, figureren voor uitvoering in 2004 in het programma 2003. Voor uitvoering in 2005 staan ingeschreven in het programma 2004: de voortzetting van het programma 2003 en renovatiewerken aan de Nekkersgatmolen en het Wolvendaelpark. Het is de bedoeling het Verrewinkelbos en het belendend sportterrein in eigendom te verwerven.

Aanpassingswerken in het kader van een “zone 30 statuut” zijn geprogrammeerd voor de Coghensquare, de Linkebeekstr./Moensberg en de driehoek Vanderaey-Van Zyulen-Chaltin.

Verkeer en vervoer De bemoeiingen voor de totstandkoming van het GEN (gewestelijk (spoor)expressnet) worden voortgezet. Hetzelfde geldt voor een betere bediening van de gemeente door de MIVB en voor de uitbouw van een fietspadennet. Aan te stippen is dat de opmaak van een gemeentelijk mobiliteitsplan zal worden toevertrouwd aan een studiebureau. De hiertoe nodige kredieten zullen worden gesolliciteerd bij de opmaak van de begroting 2003. Het plan zelf zal worden uitgewerkt in nauwe samenwerking met alle betrokken gemeentelijke diensten.

Gemeentegebouwen en eigendommen

Groenruimten en openbaar kunstbezit

Het programma 2001 is momenteel in uitvoering. Het gaat meer bepaald om scholennieuwbouw: Bloemendal, Homborch en Tuinbouwschool. In het cultureel centrum worden de luchtstroomkringen vernieuwd. Renovatiewerken worden uitgevoerd aan het Louis XV paviljoen in het Wolvendaelpark en in het Wellington Clubhouse. Aan het politiecommissariaat in de Rodestraat is men aan de afwerking toe.

Voor het Wolvendaelpark wordt een beheerplan uitgewerkt. Voor de ingrijpende vernieuwingswerken in het park wordt uitgekeken naar een financiering door derden in het kader van het samenwerkingsakkoord tussen de federale regering en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De renovatie van het Crabbegat zal worden uitgevoerd. Anderzijds zal de vernieuwing van de ravijn worden voortgezet en in het park komt er een nieuw speelplein. Na het beeldhouwwerk van Paul Gaudier op het Vander Elstplein (maart 2002) komt er binnenkort nog een kunstwerk van Pierre Culot in de voortuin van de bibliotheek van het Centrum in de Dekenijstraat. In 2003 mag er ook een kunstwerk worden verwacht bij de Montjoiebibliotheek De mogelijkheid van de creatie van een openluchtmuseum voor beeldhouwwerken in het Verrewinkelbos zal worden onderzocht. (wp)

Op het programma 2002 dat zal worden uitgevoerd in 2003 staan de voortzetting van de nieuwe Bloemendalschool, nieuwbouw van vier bijkomende klassen op Homborch, binnenrenovatiewerken in het gemeentehuis, synthetische voetbal- en hockeyvelden in gemeentelijke sportcentra, renovatie en uitbreiding van de mediatheek, renovatie van het kindertehuis “Les Cailloux”, vernieuwing van ramen en dak plus opschik van de voorgevel van de pastorij aan de Dekenijstraat, moderniserings19


de hoorn maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel

nr 315

juni 2002 • 33ste jaargang • 3.100 expl.

België-Belgique P.B. 1070 Brussel X 1/17040

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

CANDELAERSHUYS IN JUNI Donderdag 6 juni

Concert: Kathleen Vandenhoudt & Rony Verbiest - 20u

Donderdag 13 juni

Jeugdoverleg: Candelaershuys - 20u

Zaterdag 15 juni

Ontdek Ukkel 10 : Ukkels natuurschoon - Candelaershuys 13u

Donderdag 20 juni

Concert Jazz at 433: Deborah Brown & Roger Van Ha Trio - 20u

Zondag 30 juni

11 juli viering / verenigingsfeest

Het Candelaershuys sluit van 15 juli tot en met 4 augustus.

Gemeenschapscentrum Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel tel: 02 343 46 58 - fax: 02 343 69 89 e-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be 20

De Hoorn, juni 2002  
De Hoorn, juni 2002  

nr 315 maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel Concerten: Kathleen Vandenhoudt & Rony Verbiest - Deborah Brown &...

Advertisement