Page 1

dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 1

de hoor n

maandblad van het gemeenschapscentr um candelaershuys ukkel februari 2002 • 33ste jaargang • 3.100 expl.

nr 311

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

tribute to ferre grignard onder leiding van Wigbert Van Lierde en Bruno De Neckere op 21 februari - zie p. 3 en verder : het station van Stalle - de imkerij in Brussel en omstreken u vergeet de ‘billijke vergoeding’ toch niet? - hoe wil u aangesproken worden mevrouw?


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 2

de hoor n

editoriaal Februari telt 28 dagen, maar die dagen worden wel steeds langer.

erkend door de vlaamse gemeenschapscommissie februari 2002 • 33ste jaargang • 3.100 expl.

nr 311

colofon Wij proberen die dan ook goed op te vullen: de voortzetting van de Jazz-reeks, een tikkeltje nostalgie met een hommage aan Ferre Grignard en een terugblik op het station van Stalle, we vervolgen onze tocht door ‘religieus en vrijdenkend Ukkel’, we maken plannen voor de tuin tijdens een cursus biologisch tuinieren, we leren de kunst van het improviseren, we ontvangen de imkers en trekken zelfs joggend door Ukkel.

Redactieraad: Jan Spegelaere (hoofdredacteur), Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Bart De Smedt, Georges Marinus, Willy Peersman, René Weemaels en Jan Lauwerijs (redactiesecretaris). Ondertekende artikels verbinden alleen de schrijver. Vormgeving : Johnny Van den Borre. Cover : © jo clauwaert c&dv productions

U vindt het allemaal in deze Hoorn samen met de traditionele rubrieken.

Verantwoordelijke uitgever: Stefan Cornelis, Brugmannlaan 433 te 1180 Brussel

jazz 433

Briefwisseling: Bart Quartier Quartet donderdag 14 februari

GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Brussel T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89. E-mail: Candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be

Op 14/2 stellen we in het kader van de concertreeks "Jazz at the 433" het kwartet van Bart Quartier voor.

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u “De Hoorn” toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

De vibrafoon neemt een zeer speciale plaats in bij het muziekgebeuren. België heeft een bijzondere reputatie en een speciale band met dit unieke instrument, Bart Quartier behoort tot de absolute top in de wereld. Zijn BART QUARTIER QUARTET bestaat verder uit sopraan- en tenorsaxofonist Bart Defoort, contrabassist Bart Denolf en drummer Jan De Haas. Met andere woorden , het neusje van de (Belgische jazz) zalm is verenigd in dit sublieme kwartet. Ze brengen een programma van moderne hedendaagse jazz , eigen composities en werk van o.a. Mike Mainieri, Don Grolnick, Steve Swallow, enz…

steun de hoorn De Hoorn komt maandelijks tot stand dankzij de steun van onze adverteerders en uw gewaardeerde bijdrage, beste lezer. Ook in dit nieuwe jaar rekenen wij ‘opnieuw’ op uw steun. In dit nummer zal u een overschrijvingsformulier vinden. Steunbijdragen en abonnementen (7,50 Euro) zijn welkom op rekeningnummer 436-9141431-16. Formulier op pagina 7.

Andermaal een concer t om niet te missen, Vibes ahead, jazzcats be there!

Dank bij voorbaat. 2


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 3

Wigbert is ondertussen een vaste waarde geworden op onze podia en kennen we zowel van zichzelf als van eerdere theaterproducties 'Grote Liefde', 'Zakformaat XL' en 'Visite' (met Fay Lovsky). Beeldend kunstenaar Steven Fillet herwaardeert het washboard, dat zo typerend was voor de skifflemuziek, tot een muzikaal beeldhouwwerk.

Candelaershuys, vanaf 20u, concert om 20u30. De toegang bedraagt 6,20 Euro of een cultuurwaardebon. (Uilekotleden 4,96 Euro). Info: 02 343 46 58.

concert Tribute to Ferre Grignard ÔYellow me, yellow youÕ

Verder met Gregor Kartaï, de violist die het allemaal aan den lijve ondervond; Frank Gysels op bas, gitaar, piano en effecten; Mark Bonne op drums en percussie-instrumenten.

Wigbert Van Lierde / Bruno De Neckere donderdag 21 februari. 'Ring, ring', 'Hash bamboo shuffle', 'Maureen'. Deze songs voerden de Antwerpse blueslegende en sixties-icoon Ferre Grignard - tot zijn eigen verbazing - vanuit de muzikantenkroegen Gard Sivik en De Muze in Antwerpen tot op het podium van de legendarische Olympia in Parijs.

Candelaershuys, vanaf 20u, concert om 21u00. De toegang bedraagt 6,20 euro of een cultuurwaardebon. (Uilekotleden 4,96 euro). Info: 02 343 46 58. e-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be

Het waren de woelige jaren zestig : provo's, protestsongs, experimentele muziek en levenswandel. Kunstschilder/muzikant Ferre Grignard was eigenzinnig, tegendraads, had lak aan de regels van het spel en werkte zo zijn eigen succes tegen. Samen met singer/songwriter Bruno De Neckere brengt Wigbert Van Lierde de energieke muziek van Ferre Grignard weer onder de aandacht. Bart Plouvier tijdgenoot, vriend en schrijver - herinnerde zich meteen een aantal anekdotes. Wat deed de Ferre trouwens met het eerste geld dat hij van platenfirma Philips kreeg of wanneer hij zich verveelde?

inhoud 2

Editoriaal

2

Bart Quartier Quartet

3

Tribute to Ferre Grignard

4

De imkerij in Brussel en omstreken

4

Het station van Stalle

6

De billijke vergoeding

7

Steun de Hoorn

8

De Ukkelse kalender

9

Ontdek Ukkel

9

Improvisatietheater Biologisch Tuinieren

Bruno De Neckere leverde al eerder prachtig muzikaal werk af met zijn rootsgroep The Pink Flowers en alom bejubeld solowerk.

Joggen met het Candelaershuys

3

10

Fototentoonstelling Hughes Leroy

11

Hoornblazer over ‘casino’

12

Huis raad

15

Splinternieuws en sprUkkels

16

Candelaershuys in februari


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 4

tentoonstelling

patrimonium

De imkerij in Brussel en omstreken zondag 24 februari

Het station Ukkel-Stalle, de toestand is hopeloos... (Urbaan De Becker, Vrt Radio 1 De toestand is hopeloos...maar niet ernstig, zondag 16 juni 94)

Iedereen weet wel wat van de bijtjes en de bloempjes maar de bijenteelt zelf is voor velen nog altijd een vreemde - een beetje geheimzinnige - bedoening.

“Kent u het station van Ukkel-Stalle en dat, even verder, van Ukkel-Calevoet? Het stokoude grapje kent U vast: de Ukkelaar die met de trein naar Peking wil, in Ukkel een kaartje koopt voor Brussel, in Brussel een kaartje kan kopen voor Berlijn, in Berlijn voor Warschau, in Warschau voor Moskou en in Moskou, ja heus en ineens, een voor Peking. Bij de terugkeer gaat hij naar het loket in Peking en vraagt: "Ukkel, enkel", waarop de Chinese bediende vraagt: "Ukkel-Calevoet of Ukkel-Stalle, Meneel?"

Om de stedeling zowel als de buitenmens de gelegenheid te geven wat nader kennis te maken met die bedoening houdt de 'Vlaamse Imkersbond van Brussel en omstreken' op zondag 24 februari een tentoonstelling. Aan de hand van allerlei imkersmateriaal, zoals bijenkorven en -kasten, raten, waswafel, honingslinger enz. en bijenproducten, zoals honing, was, propolis, en nevenproducten, kunnen de bezoekers zich een beter idee vormen over het belang van de imkerij voor onze land- en tuinbouw. Dit alles wordt extra geïllustreerd met video, foto's en allerlei siervoorwerpen die verband houden met bijen.

Het mooist bebloemd station

Opening van de tentoonstelling, gevolgd door receptie, op zondag 24 februari om 10u30. Na het bezoek is er mogelijkheid om ter plaatse te lunchen.

foto Aloys van den Akker

Tentoonstelling in het Candelaershuys, zondag 24 februari doorlopend van 10u30 tot 17u00. Info: 02 343 46 58, Aloys van den Akker: 02 343 14 38, Jef Croonenbergs: 02 380 38 47.

Nader kennismaken met de ‘ietwat geheimzinnige’ bedoening van de bijenteelt.

4

Nu, het zou mij niet verwonderen, want Calevoet en vooral Stalle waren, toen ik jong was, bekend bij alle treinreizigers. Ze staken elkaar jaarlijks naar de kroon voor, ja de kroon van "Mooist bebloemd station van België", toen bestond dat nog. Het ene jaar haalde Calevoet het, maar het jaar nadien zette Stalle de mooiste bloemetjes buiten en versloeg weer de buren! Stalle was een feeërie van bloemen, al wat U maar kunt bedenken, geraniums, primula's, viooltjes, stinkerdjes, lobelia's, rozen, heel veel rozen, en dahlia's en gladiolen en trolliussen en heel veel meiklokjes en sneeuwvlokjes en vergeet-mij-nietjes en schildersverdrietjes en glycines langs de gevels en goudenregen en andere struiken en heesters en bomen en het was een lust voor het oog en de stationschef van Stalle kon je geen groter genoegen doen dan door hem te complimenteren met zijn bloemen en de trein was amper vertrokken of hij ging, met zijn amaranten pet op het hoofd, zijn bloemen gieten en toen stopten er nog vier, vijf treinen per uur in Stalle.


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 5

droten inspanningen, eindelijk kwamen er minder reizigers. Zie je wel, zeggen de Spoorwegen dan, het is een kwestie van volhouden, ook die allerlaatste eigenzinnige ijzerenweggers krijgen we nog wel weg. We kunnen bijvoorbeeld het station verkopen aan de meestbiedende. Het station van Stalle is verkocht, voor een appel en een ei en in een Brusselse gemeente waar grote woonhuizen vlotweg 40, 50 miljoen kosten. Het wordt een restaurant, zo zegt men. En tegen de wand zullen later foto's hangen of uitvergrote ansichtkaarten met "La Gare d'Uccle" of "La Gare fleurie de Stalle" en een gast zal even opkijken van zijn lotte aux poireaux en zeggen : "Il paraît que, dans le temps, c'était très joli ici". En vertederd zullen wij in september verhalen opdissen over die heerlijke stationnetjes van Biasca en Pontresina en Airolo en allemaal vol bloemen en zo mooi is dat toch, en het allermooiste station is Rannoch Station in Schotland. En dan denk je aan de haastig en smerig dichtgespijkerde ramen van het station van Stalle, binnenkort allicht een restaurant met allure, want het gebouw is onlangs door het Brussels Gewest beschermd, geklasseerd zoals dat in administratief Belgisch heet. Het nutteloos beschermd station van Stalle gaat deel uitmaken van wat heet een keten, een etensketen, een etenskeet…”

Stalle werd een halte, met een onbemand, onbewoond, in de kortste keren onbewoonbaar station.

Hij had nog ander werk, want de stationschef van Stalle had, vlak naast zijn perron, zijn kippenhok en alle reizigers kenden niet alleen de chef van Stalle en hij kende iedereen, bij de voornaam, maar wij kenden ook zijn haan en zijn kippen en ik ben er bijna zeker van, de haan en de kippen van het station van Stalle kenden ons ook, bij de voornaam. Zo was het leven in het station van Stalle, druk en nuttig, maar mooi en vredig.

En toen En toen kwam Herman De Croo, die vond dat er veel te veel treinen stopten in Stalle en hij schrapte er de helft van en de kippen stierven van verdriet en de bloemen lieten hun hoofdje hangen en de stationschef werd gepensioneerd en niet meer vervangen, en toen kwam Etienne Schouppe en die vond dat in dat leeg station nog veel te veel treinen stopten en ook hij ging driftig schrappen en op den duur schrapte hij ook het station. Stalle werd een halte, met een onbemand, onbewoond, in de kortste keren onbewoonbaar station. Want op een nacht waren de eerste ruiten gesneuveld en later de bloembakken om- en stukgegooid en eindelijk, na zoveel jaar onver-

11 januari 2002: Urbaan De Becker schreef deze tekst bijna acht jaar geleden. Ondertussen heeft de restaurantuitbater waarvan sprake afgehaakt. Met de klassering van het gebouw achtte hij zijn mogelijkheden te fel ingeperkt. Het gebouw zal alleszins een horeca-bestemming krijgen, alhoewel nog niet helemaal duidelijk is wat dat precies wordt. (De redactie)

wim otten opticien - optometrist

sint-jobsplein 26 5

( 02 375 00 01


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 6

wist u dat... door u ingerichte activiteit omhelst. Er bestaan verschillende forfaits (activiteit met of zonder maaltijden, met of zonder dans,…)

U organiseert een activiteit? Vergeet u de 'billijke vergoeding' niet?

Het is ook mogelijk dat u per activiteit een aanvraag indient. Er dient dan duidelijk vermeld te worden of er drank, maaltijden, dans, … voorzien is.

Wat is er aan de hand? Sinds jaar en dag betaalt u, bij het organiseren van een activiteit, een bijdrage aan SABAM. SABAM int de vergoeding van de auteursrechten voor een bepaalde geluidsopname. De opbrengst wordt verdeeld onder de componisten van de geluidsopnames. Met de invoering, per 1 december 2001, van de 'billijke vergoeding' worden ook de producenten en de uitvoerders (artiesten) vergoed.

De organisator moet zelf het aanvraagformulier aanvragen én indienen. Op het niet aangeven van activiteiten staan zware boetes (minimum 99,16 euro)!

Een voorbeeld: Het Candelaershuys zal een forfait afsluiten voor activiteiten met drank doch zonder dans en zonder maaltijden. Indien u bij het Candelaershuys een dansnamiddag of dansavond organiseert dient u dus een bijkomende vergoeding te betalen voor de dansactiviteit of activiteit met maaltijd.

Wanneer dient men een 'billijke vergoeding' te betalen? Als u tijdens een activiteit (zowel binnen als buitenactiviteiten) achtergrondmuziek draait (CD, Radio, …), of bvb voor en na een optreden muziek speelt voor het op -en afruimen van het podium dient er een 'billijke vergoeding' betaald te worden. De (live-) muziek die tijdens het optreden gespeeld wordt is gedekt door de SABAM regeling! Dit houdt in dat, indien u geen achtergrondmuziek gebruikt, er dus ook geen billijke vergoeding dient betaald te worden. Op wie heeft deze 'billijke vergoeding' betrekking? Iedere vereniging (jeugdclub, seniorenvereniging, voetbalclub, scholen,…) moet deze vergoeding betalen. In principe is het de bedoeling dat de eigenaar van de lokalen deze 'billijke vergoeding' betaalt.

Ook voor activiteiten op school Ook voor activiteiten op school (fancyfair, vriendenkring, …) dient er een 'billijke vergoeding' betaald te worden. Enkel lessen die gerelateerd zijn met 'muziek' of 'dansexpressie' zijn vrijgesteld, voor zover deze activiteiten tijdens de lesuren plaats vinden. Wordt diezelfde 'dansexpressie' gebruikt voor een optreden waar de ouders aanwezig zijn, dan dient wél een billijke vergoeding betaald te worden.

Voor alle bijkomende informatie en aanvraagformulieren kunt u steeds terecht bij het Candelaershuys en vragen naar Dirk Dobbelaere (enkel op maandag, woensdag en donderdag) of D&B Outsourcing NV, PB 250, 1200 Brussel, tel. : 070 66 0016 of www.bvergoed.be

Hoeveel bedraagt deze 'billijke vergoeding'? Deze vergoeding zal meestal vastgelegd worden in een forfait op jaarbasis. Men dient steeds na te gaan of dit forfait de 6


handtekening(en)

EURO

bedrag in letters

datum ondertekening

OVERSCHRIJVING OF STORTING KREDIETBANK

EUR (enkel voor uitvoering in de toekomst) rekening begunstigde

rekening opdrachtgever

rekening opdrachtgever

Niet ter betaling aanvaarden

memodatum (facultatief)

436-9141431-16 naam en adres begunstigde

naam en adres opdrachtgever

rekening begunstigde

DE HOORN UKKEL

436-9141431-16 naam begunstigde

BRUGMANNLAAN 433

DE HOORN UKKEL

1180 BRUSSEL mededeling (in HOOFDLETTERS)

mededeling

S

STEUN

T

E U N

Hieronder niets schrijven

datum afgifte

EURO Kopie cliënt enkel bij storting voorleggen

D E

H O O R N

V A N W E G E

CENT

,

Pagina 7

Bij manuele invulling, één zwart (of blauw) karakter per vakje bedrag in EUR

01

11:48

KOPIE CLIËNT

memodatum

22-01-2002

Maand na maand, jaar in jaar uit zet de redactie van De Hoorn haar beste beentje voor om de lezers te boeien en te informeren over het leven te Ukkel. Maar koken kost geld, dat weet u wellicht ook. De Hoorn komt maandelijks tot stand mede dankzij de steun van adverteerders en de gulle giften van enthousiaste lezers en lezeressen. Al wie ons maandblad en het Candelaershuys een warm hart toedraagt, kan een milde schenking doen op het rekeningnummer 436-9141431-16 met vermelding "steun de hoorn". Het bijgaand overschrijvingsformulier maakt het u alvast wat gemakkelijker. Is uw schaar evenwel bot, is uw pen leeg of bezoekt u liever het Candelaershuys in plaats van het bankkantoor, aarzel dan niet om uw gift ter plaatse in onze kassa te deponeren. Ons warm onthaal is alle werkdagen open van 9 tot 17u. Alvast onze oprechte dank!

dehoornfebruari

steun de hoorn


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 8

de ukkelse kalender Weekend 2 en 3 februari

Zaterdag 23 februari

VVKM Gidsen Ukkel organiseren Italiaans Weekend, in het Candelaershuys. Zaterdag van 18 tot 22u, zondag van 11u30 tot 14u30. Info: 02 331 01 49 (Stephanie Pieters).

Groot dessertenbuffet van 14u00 - 18u00 in Zaal 77, info De Kat 02 345 35 33. Donderdag 28 februari Algemene Statutaire Vergadering van De Kat, in zaal 77 om 14.30 u. Alle geïnteresseerden zijn welkom !

Zondag 3 februari Exploratievoorstelling 'Denemarken'. Het Davidsfonds-Vorst (in samenwerking met Davidsfonds-Ukkel) nodigt allen, ook nietleden uit voor een grootse audio-visuele diaprojectie, in het Gemeenschapscentrum Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 54 te Vorst om 15u. Info 02 345 10 83 (J. Acke).

Bij de buren Donderdag 14 februari Maandelijkse zangavond 'Zingen voor je plezier' bij Herwig en Sonja, Washuisstraat 43 te 1000 Brussel, van 20.00u tot 22.00. Iedereen brengt de liedjes mee die hij graag zingt. Inlichtingen 02 512 10 01.

Dinsdag 5 en 12 februari Cursus EHBO van 14.00 u - 17.00 u in het Dienstencentrum De Kat (inschrijven vóór 31 januari !). Een cursus onontbeerlijk voor sportmensen, gymmers oma's en opa's en voor al wie zolang mogelijk wil kunnen blijven alleen wonen. Info 02 345 35 33.

Zaterdag 2 maart Voor de vijfde maal op rij brengt het Willemsfonds in samenwerking met de Ancienne Belgique "The Brussels Concertband". Gegroeid uit de Harense Harmonie "De Eendracht" viert deze Big Band dit jaar zijn 125-jarig bestaan. Voor dit uitzonderlijk jubileumconcert komen gastvedetten van formaat : o.a. Raymond van het Groenewoud. Om 20u00 in de Ancienne Belgique, Anspachlaan 110 te 1000 Brussel, info 02 218 05 00 (Olivier Cuvelier).

Donderdag 7, 21 en 28 februari Turnclub Carloo turnt van 19u30 tot 20u30, in een ontspannen sfeer in de Gemeenteschool, J. Benaetsstraat 74 St. Job. Info bij Jan Van Haesendonck, 02 374 76 25. Donderdag 7, 14, 21 en 28 februari Gymles van 11u00 - 12u00 in Zaal 77, Onderlinge Bijstandstraat 77, info De Kat.

Misschien is dit iets voor jou !

Dinsdag 19 februari GC Ten Noey (St-Joost) zoekt dringend vrijwilligers om op donderdag de Nederlandstalige activiteiten te begeleiden en te helpen vormgeven. Het idee is om een ontmoetingsplaats te creëren waar men in een ontspannen, ongedwongen sfeer z'n Nederlands kan in de praktijk zetten. Het gaat om een nieuw project dat effectief van start gaat begin maart, maar dat we nu al volop aan het voorbereiden zijn. Kom je graag in contact met andere culturen, ben je creatief, sociaal geëngageerd en wil je meer weten over het project, geef dan zeker een seintje aan Sarah 0485/ 42 80 07 !

Halve daguitstap: Bezoek aan het Broodhuis + klederdrachten Manneken Pis op de Grote Markt, met gids, vertrek aan het centrum De Kat om 13u00. Inschrijven gewenst. Donderdag 21 februari Planningsvergadering + info: Gezonde voeding en hygiëne. Aanvang 14u30 in De Kat, inschrijving noodzakelijk 02 345 35 33. Zaterdag 23 februari Oudleerlingenavond in het Atheneum van Ukkel, om 19u00, koud buffet tegen 18 euro per persoon. Info 02 305 79 55 (R. Weemaels)

8


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 9

ringste mate in Ukkel. Hagenpreken, beeldenstorm, het bestond ook in het grotendeels door bos, bosschage en stekelig struikgewas bedekte Ukkel. Enige toelichting hierbij is bijzonder boeiend.

ontdek ukkel Tocht door "religieus en vrijdenkend" Ukkel, deel II - zat 16 februari

De geborgenheid van andere bedehuizen wordt eveneens ervaren zoals de Sint-Annakerk aan het fraaie Heilig Verbondplein, de Houwaertkapel, de kapel van Stalle. Wie bij het eerste gedeelte aanwezig was, heeft reeds kunnen vaststellen dat er in Ukkel een rijkdom bestaat aan vervlogen maar ook recente getuigenissen van geloof of laïciteit.

Protestantisme, schuilkerken, vrijzinnige symboliek, geborgen plaatsen… Na het succes van het eerste deel wordt de tocht door religieus en vrijdenkend Ukkel voortgezet. De Orthodoxe kerk aan de Defrélaan, de Antoinisten-tempel even buiten de Ukkelse grenzen in het aanpalende Vorst, de Israëlitische gemeenschap aan de Ukkelse Messidorlaan waren voor veel bezoekers een revelatie. De begraafplaats van Ukkel wordt voor een tweede keer betreden met de bezichtiging van andere opmerkelijke sepulturen en graftombes. Welke sporen laten vrijzinnigen na? Waarom zijn ze expliciet aanwezig? Ditmaal wordt het protestantisme iets ruimer belicht. De Ukkelse Evangelische Gemeenschap zal dan pas haar intrede gedaan hebben in haar nieuwe locatie aan de Alsembergsesteenweg.

Wie belangstelling koestert voor "het goddelijke en goddeloze religieuze" in Ukkel is welkom op de achtste tocht op ontdekking door Ukkel. Afspraak aan het Candelaershuys op zaterdag 16 februari, om 12.45 uur. De bus vertrekt om 13.00 uur stipt. De tocht duurt om en bij drie uur en eindigt met een drankje. Inschrijving noodzakelijk op het nummer 02 343 46 58. Deelneming: 6,20 euro.

vorming Improvisatietheater, biologisch tuinieren en joggen

Hagenpreken, beeldenstorm

In februari start het Candelaershuys met 3 nieuwe cursussen. Er is voor elk wat wils. Wie er graag wil bij zijn schrijft zich best zo snel mogelijk in!

In de woelige 16de eeuw speelde de hervorming een belangrijke rol binnen de Nederlanden, zo ook in Brussel en niet in de ge-

Improvisatietheater is een kunst Het improviseren is een vorm van acteren zonder voorgeschreven script. In enkele sessies leer je improviseren. Het accent ligt zowel op drama als op komedie. De begeleider van de cursus is Frederik Imbo. Hij volgde ondermeer conservatorium in Gent, speelde bij de Belgische Improvisatieliga, werkte als acteur in Thuis (VRT), Alle maten, Engeltjes en is presentator bij Event TV, >

De begraafplaats van Ukkel Dieweg met z’n opmerkelijke sepulturen en graftombes.

9


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 10

WTV, Focus en ATV. Deze cursus wordt in samenwerking met de toneelvereniging 'De Zonnebloem' georganiseerd.

fototentoonstelling Hughes Leroy << analyse >>

De cursus start op maandag 4 februari om 20 uur in het Candelaershuys. Hij bestaat uit 5 sessies (4, 11, 18, 25 februari en 4 maart). Prijs: 40,90 euro voor 5 sessies (via overschrijving op rekeningnummer: 436-9180031-10).

Hugues Leroy was reeds te gast in het Candelaershuys met zijn intrigerende tentoonstellling 'Naakten'. Hugues studeerde aan de Academie van Elsene, afdeling fotografie. Studies die hij vervolmaakte aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Hij geeft les aan de School van de Stad Brussel en stelde diverse malen tentoon, ondermeer in Rebecq en in de befaamde Brusselse fotogalerij Galerie Verhaeren.

Inleiding in biologisch tuinieren In samenwerking met VELT (Vereniging voor Ecologische Teeltwijze) en de Ukkelse Volkstuinen organiseert het Candelaershuys een cursus biologisch tuinieren. In 3 lessen verdiepen we ons in de wereld van het biologisch tuinieren.Tijdens een 4de les zetten we de theorie in praktijk om in de Candelaershuys-tuin (datum nog te bepalen). De lesgever van dienst is Jos Van Hoecke. Op 26 februari komen we te weten wat het verschil is tussen biologische en gangbare land- en tuinbouw. Met bijzondere aandacht voor bemesten. Op 5 maart komen de vruchtafwisseling en het opstellen van een teeltplan aan bod. Op 12 maart heeft Jos Van Hoecke het over gewasbescherming, ziekten, plagen en compost.

Close-up foto's Met "Analyse" toont Leroy ons een aantal close-up foto's, die de onderwerpen in een totaal ander daglicht plaatsen. "Analyse" van Hugues Leroy wordt geopend op donderdag 7 februari 2002 om 20u en is tijdens de kantooruren te bezichtigen van 8 februari tot 1 maart 2002. Meer info: 02 343 46 58, candelaershuys@vgc.be © Hughes Leroy

Prijs: 2,50 euro per sessie. Om 20u00.

Joggen met het Candelaershuys We gaan er dit jaar eens sportief tegenaan gaan! Al wie zin heeft kan 1 maal per week 's avonds komen joggen met het Candelaershuys. Elke keer volgen we een nieuwe route door Ukkel. De nodige stretchingtechnieken worden haarfijn uitgelegd. De begeleider van dienst is Julien Decat, weldra licentiaat Lichamelijke Opvoeding. De eerste jogging vertrekt op woensdag 6 februari om 20 uur aan het Candelaershuys. De andere joggingdata zijn: 13 , 20 , 27 februari en 6 maart. Joggen met het Candelaershuys is volledig gratis!

Met ‘Analyse’ toont Leroy ons een aantal close-up foto's, die de onderwerpen in een totaal ander daglicht plaatsen.

10


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 11

de hoornblazer Casino

W

ie onze kust een beetje kent, weet dat het elk jaar een gokje is om lang op voorhand een week (of twee) vakantie te plannen. Ons aller dierbaar KMI mag dan zeker zijn dat het gemiddeld iets zonniger is aan zee dan in het binnenland, je kan even goed alle dagen regen en wind krijgen in plaats van een periode zuiderse zon. Ofwel enkele dagen niet-aflatende tropische hitte ondergaan om te eindigen in een paar kletterende plensbuien. Frigoboxtoeristen lopen dan weer het risico allemaal tegelijk op weg te zijn en dat voor een onfatsoenlijk lange duur. Wij hebben het verleden zomer ook een paar keer geprobeerd: er was mooi weer voorspeld en dus besloten we naar zee te rijden. Wachten tot tegen de middag om de files te vermijden en dan gezwind de baan op. Alles verliep wonderwel, behalve dan dat mooie weer. Naarmate we dichter bij Brugge kwamen werd de zon steeds bleker. We hebben een paar dagen op de dijk kunnen wandelen … in de nevel ja! Zelfs voor één dag is het gokken, tenzij dat juist de bedoeling is: letterlijk, gaan gokken. Ik heb het niet over de flutterige flipperkastjes, maar over die grote kasten van goktenten, die zich deftig verbergen achter de naam casino. Aan zee vind je er één in Middelkerke, één in Oostende, één in Blankenberge en één in Knokke-Heist. In deze cultuurtempels treden de beste artiesten op, worden wervelende shows opgevoerd, prestigieuze tentoonstellingen ingericht en chique feesten georganiseerd. In de ene stad al wat grootser dan in de andere of voor een publiek dat zich wat belangrijker voordoet, maar eigenlijk is het toch om de speelzaal te doen. Waarom anders zijn de prijzen voor de "culturele" evenementen zo hoog en de toegang tot de speelzaal zo gemakkelijk denk je? Er was een tijd dat gokken verboden was

en wettelijk is dat nog steeds het geval dacht ik. Maar het is wel toegestaan in de 'erkende instellingen en voor de Nationale Loterij'. Mijn en uw Vadertje Staat verdient daar immers een ferme euro aan. Elke woensdag wordt er op de Lotto zowat 7,5 miljoen euro ingezet en de zaterdag nog eens. En alsof het niet genoeg is moeten we nog meerdere keren per dag via de radio aangespoord worden met "Ding-dong, alweer een reden om lotto te spelen!". Terwijl de lunaparken en cafés het leven zuur wordt gemaakt, mag de nationale loterij via internet een abonnement aanprijzen. Om naar het casino - ik heb het 'groene boekje' geraadpleegd en casino is (heel toepasselijk) onzijdig - te gaan, worden we nog niet openlijk aangezet. Misschien verandert dat wel binnenkort. Vermits ons dierbaar vaderland verdeeld is in drie gewesten en er in twee daarvan reeds casino's bestaan, is het maar normaal dat er ook een casino komt in het derde, in casu ons Hoofdstedelijk Gewest. Nu is dat Gewest nog eens onderverdeeld in 19 zelfstandige gemeenten, zodat er een groot probleem is ontstaan : welke gemeente krijgt het voorrecht te kunnen pronken met deze uiterst belangrijke instelling? De gemeenten met een casino pikken immers ook een graantje mee. Gezien de gretigheid waarmee verschillende gemeenten een geschikte locatie voorstellen, zou dat graantje wel eens een dikke zak graan kunnen zijn. Ook Ukkel heeft sinds kort een voorstel gelanceerd: we restaureren de gebouwen van de renbaan van Bosvoorde (dat is toch Ukkels grongebied), vergeten de paardenkoersen maar behouden het gokken. De Hoornblazer.

11


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 12

Nieuwenhovestraat en de J.B. Labarrestraat. In de Nieuwenhovestraat wordt autoverkeer verboden van de Fourragèrestraat naar de Alsembergsesteenweg; in de Fourragèrestraat van de Brugmannlaan naar de Nieuwenhovestraat. Idem dito in de J.B. Labarrestraat van de Alsembergsesteenweg naar de Victor Gambierstraat. Erg ingrijpend is het niet, maar met een verruimde stationeermogelijkheid in de Labarrestraat en éénrichtingsverkeer in de Victor Gambierstraat en in de De Broyerstraat ( van de Prinses Paolalaan naar de De Broyerstraat en van de Victor Allardstraat naar de Alsembergsesteenweg wordt autoverkeer verboden), ligt er toch een vrij coherent plannetje voor. Al deelt de oppositie die mening niet: voor Marie Françoise Chevalier (PSC) is het een pleister op een houten been, terwijl Georges Adler (PRL - strekking de Lobkowicz-Deridder) nu het ergste vreest voor de Brugmannlaan ter hoogte van de Fourragèrestraat. Deze laatste zal immers vanuit de Nieuwenhovestraat zowel gebruikt worden door het verkeer komende van de J.B. Labarrestraat over de Alsembergsesteenweg, als door het verkeer komende van de Gelovigenstraat en de Postiljonstraat. Ukkelse raadsleden die begaan zijn met de totstandkoming van een algemeen verkeersplan, denken natuurlijk ook al verder. Zo blijft Françoise Dupuis (PS) dromen van een verkeersvrij centrum met de Xavier De Buestraat als winkel-wandelstraat. Eric André (PRL) heeft met het doortrekken van de 55 te doen en Guy Messiaen, deken van de PRL-clan de Lobkowicz-Deridder, koestert in zijn nadagen nog de stoute toekomstdroom van ondergronds tramverkeer van centrum Brussel tot voorbij de Globe. Véronique Rober (PRL) wil zelfs liefst ondergronds tot in Calevoet. Wie daarentegen blijkbaar nog niet gehoord heeft van een verkeersdeskundige als prof. Winkelmans, die in ondergronds transport voor de toekomst een win-winoplossing ziet voor het mobiliteitsprobleem en het milieuvraagstuk, is Béatrice Charlier (Ecolo). Zij is radicaal gekant tegen geldverslindende infrastructuurwerken en verwacht vooral heil van (veel) minder auto… Van de Alsemgsesteenweg naar de Stalle-

huis raad

Huisraadimpressies van 20 december 2001 Tegen het jaareinde aan plegen de gemoederen op het publieke forum doorgaans wat te bedaren. Niet in de Ukkelse gemeenteraad waar de haantjes de voorste van een plagerige oppositie zich andermaal hebben geroerd. Weliswaar beschaafder dan de maand voordien, maar daarom toch nog niet verzoeningsgezind. Geruzied is er over de aanmoedigingstoelagen, over het zwembadbeheer, de begroting van het cultureel centrum en de aanpak van de hondenpoepplaag. Wat de knaller van de avond had moeten worden, een interpellatie over een open brief (?) van de vakbonden van het gemeentepersoneel, liep af met een sisser.

Mobiliteit en verkeersveiligheid Niet onbelangrijk is om te beginnen de goedkeuring door de meerderheid van een wijziging in de verkeersregeling voor het centrum van de gemeente. Iedereen die een beetje vertrouwd is met de toestanden die zich op weekdagen voordoen op de Alsembergsesteenweg tussen de Xavier De Buestraat en de Globe, zal niet anders kunnen dan begrip opbrengen voor de smeekbede van de MIVB om toch iets te ondernemen om tram 55 wat vlotter door het centrum van de gemeente te loodsen. De goedgekeurde wijzigingen gelden voor de 12


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 13

straat, is maar een stap, doch hier is het vooral de verkeersveiligheid die zorgen baart. In Michel Cohen (PRL - strekking de Lobkowicz-Deridder) hebben de buurtbewoners een gedreven pleitbezorger voor verschillende ingrepen die de veiligheid van (vooral) de voetgangers ten goede moeten komen: verhoogde oversteekdrempels met aangepaste verlichting, fluorescerende signalisatieborden, oplichtende waarschuwingen tegen snelheidsovertredingen. Probleem is dat de Stallestraat een gewestweg is waardoor de onbevoegde gemeente de verantwoordelijkheid kan doorschuiven naar een ander bestuursniveau. Van de burgemeester kreeg de interpellant niettemin te horen dat de gemeente een stoplicht wenst ter hoogte van de G. Herinckxlaan…

De verdeelsleutel voor de jaarlijkse aanmoedigingstoelagen voor wijkgebonden handelaarsverenigingen - het gaat hier om de niet onaardige som van 425.000 BEF - stuit op wantrouwen van Jean Vilain (PRL -strekking de Lobkowicz-Deridder). Gesteund door zijn clangenoot Cohen informeert hij naar het al dan niet voorhanden zijn van deliberatienotulen. Schepen Cools was eerlijk genoeg om meteen toe te geven dat niet alle verenigingen inzake rapportering over activiteiten en initiatieven even stipt zijn. Waarop Michel Cohen verzocht om toezending van het verslag van de adviescommissie aan alle gemeenteraadsleden. Kuitenbijter Cohen zou zich later nog eens laten gelden toen er andermaal een gelegenheidssubsidie werd gesolliciteerd voor de Cercle Ucclois de la Francité. Ook Chantal CattoirJacobs van dezelfde strekking stoort zich aan opeenvolgende CUF-initiatieven die per definitie verlieslatend zijn en waarvan de rekeningen dan maar ambtshalve moeten aangezuiverd worden door de gemeente.

Kissebissen over subsidies Traditioneel late subsidies voor het aflopend jaar aan allerlei instellingen, organisaties, verenigingen en clubs, hebben niet alleen aanleiding gegeven tot een aantal zure oprispingen, maar ook tot suggesties om in de toekomst beter te doen. Jaar na jaar ergert Marie-Françoise Chevalier (PSC) zich over de schamele 12.000 BEF waarmee de interscholenvereniging en de ouderverenigingen van het katholiek onderwijs het moeten stellen, terwijl de vrienden van de Ukkelse gemeentescholen meer dan het dubbele krijgen toegestopt en twaalf afzonderlijke ouderverenigingen nog eens 170.000BEF mogen delen. Een aanfluiting van het billijkheidsbeginsel, zeker als men bereid is rekening te houden met de schoolbevolking. Kritiek (Michel Cohen) en voorstellen (Prosper Deveen, Michel Cohen, André Dauchot) waren er in verband met de versnipperde betoelaging van …132 sportclubs. Schepen Marianne Gustot is de idee van enige competitie met het oog op een jaarlijkse ereprijs die financieel de moeite waard is niet ongenegen, maar schrikt terug voor de organisatorische rompslomp die daarmee zou gepaard gaan. In de toekomst, zo luidt haar belofte, zal wel meer aandacht worden besteed aan het voor betoelaging vereiste activiteitsverslag.

Nattigheid of gekanker? Na de heibel tijdens de vorige raadszitting was te verwachten dat Jean-Pierre Wijnants (PRLstrekking de Lobkowicz-Deridder) nog eens zou terugkomen op de "onregelmatigheden" van de algemene vergadering van het Longchampzwembad van 28 mei 2001. Hij trachtte in het lang en het breed aan te tonen dat de statuten op menig punt waren overtreden. Wat niet naar de zin was van Véronique Rober (PRL) die zich luidop afvroeg of het wel in de gemeenteraad was dat de vuile was van de v.z.w.'s moet gedaan worden. Schepen Marianne Gustot toonde eerst wel enig begrip voor sommige bezwaren, maar liet vervolgens fijntjes opmerken dat de notulen van de bewuste vergadering …eenparig waren goedgekeurd. Om dan te eindigen met de sneer dat de interpellant, toen hij zelf nog ondervoorzitter was van de vereniging, bij het zwembad niet vaak te zien was. Waarop J.P. Wijnants gepikeerd repliceerde dat hij liefst 18 jaar ondervoorzitter was geweest en gedurende de eerste twee van de drie bestuursmandaten tot 13


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 14

twee uur per dag ter plekke placht te blijven. Marijke Vanderschelden (Ecolo) was van oordeel dat de problemen dienen uitgepraat en opgelost te worden binnen de Raad van Bestuur van de vereniging en dat het uiteindelijk de algemene vergadering is die rechtsgeldig beslist. Wie het hiermee niet eens wou zijn en de kans schoon zag om de in het PRL-kamp de Lobkowicz-Deridder gehate André Dauchot een peer te stoven, was nestor Guy Messiaen. Een aangeslagen Dauchot bekende dat hij het liefst van al ontslag had willen nemen, maar op aandringen van zijn vrienden en de coalitie (die hij had vervoegd) toch maar op post was gebleven. Nog goed dat de burgemeester het toen welletjes vond en het incident afhamerde. Maar dat sommigen nog steeds niet hebben verteerd dat zij bij de toewijzing van mandaten binnen de gemeentelijke v.z.w.'s buiten de prijzen zijn gevallen, viel nadien op te maken uit de vraag van Michel Cohen, eerste trompet van de oppositie, om in de begroting van de v.z.w. Association Culturelle et Artistique d'Uccle afzonderlijk melding te maken van lonen en wedden van het personeel enerzijds, en van de vergoedingen van de (gedelegeerd) bestuurders anderzijds.Voor Eric André (PRL) was dat blijkbaar net iets te veel want hij diende de interpellant ongevraagd van antwoord door het statement dat een intellectueel eerlijk iemand toch niet vraagt wat hij weet.

laise bij het personeel geen sprake, wel van een ontevreden reactie die wegens de naamloosheid ervan niet eens getuigt van moed. Op ieder van de tien eisen ( uitstapmogelijkheid vanaf de leeftijd van 55 jaar, Eurokitcadeau, integrale terugbetaling van reiskosten, maaltijdcheques, premie voor ongezonde werkomstandigheden, opnemen jaarlijkse vakantie tot 31 januari van het eerstvolgende jaar, hospitalisatieverzekering, inkrimping werktijd tot 35 uur met compenserende aanwerving, onbeperkt recuperatieverlof voor overuren, meer middelen voor de sociale dienst van het personeel…) kwam er een van realiteitszin getuigend antwoord, dat gevolgd werd door een vernietigend waardeoordeel: van veel fantasie getuigende eisen, die doen denken aan grillen van verwende kinderen. Geen enkel raadslid voelde zich geroepen om aan de mening van de burgemeester, die weigert het document als representatief te erkennen, nog iets toe te voegen. Zwijgende instemming dus, Boris Dilliès (PRL) uitgezonderd, maar die gaf de collegevoorzitter volmondig gelijk.

Actie klimop Van de zoveelste aflevering in het Ukkels hondenpoepfeuilleton moet alleen onthouden worden dat het schepen Eric Sax nu menens blijkt te zijn met repressieve maatregelen: vanaf januari zal de reinheidscontroleur van de gemeente op zijn tournee vergezeld worden van een hulpagent die gemachtigd is weerspannige baasjes en bazinnetjes te verbaliseren. Iets dat niet naar de zin is van Guy Messiaen, die liever verkeersboetes uitgeschreven zou zien, en ook niet van André Dauchot, die aankondigde dat hij op een volgende raadszitting zijn standpunt zal verduidelijken.Wat alweer belooft. Origineler was alvast een suggestie van Thierry de Le Hoye (PRL), die ter bestrijding van de graffitiplaag de muren die zich daartoe lenen wil laten begroeien met klimop. Jacqueline De Decker-Rousseaux (PRL) beveelt harerzijds het succesvolle Zweedse voorbeeld aan waar sensibilisatie op school gepaard gaat met, en gevolgd wordt door repressief optreden op straat! (wp)

Klapper eindigt met sisser Wat bedoeld was als de klapper van de avond liep af met een sisser omdat interpellant Michel Cohen met zijn nummertje rond een niet eens ondertekend pamflet van de Alliance Syndicale Uccloise, de vakbondsentente van het gemeentepersoneel, tegelijk warm en koud blies. Hij zei dat hij het zelf niet met het proza als dusdanig, en ook niet met alle eisen eens kon zijn, maar was wel van oordeel dat meerdere punten gerechtvaardigd waren en dat de gespierde brief hoe dan ook getuigde van een diepe malaise bij het personeel… Van het " voorlopig" college wou hij daarom vernemen hoe op de eisen zal worden gereageerd en hoe het geschokte vertrouwen kan worden hersteld? Voor burgemeester Desmedt is er van een ma14


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 15

diepot binnen te halen. Wie er beter van zullen worden zijn de huisdierenartsen die voor de klus zullen aangesproken worden.

sprUkkels Hoe wil u aangesproken worden, mevrouw?

Modernisering openbare verlichting

Burgemeester Desmedt gaat alle vrouwelijke gemeenteraadsleden - dat zijn er in Ukkel liefst 20 - aanschrijven met de vraag of zij een vervrouwelijkte aanspreektitel wensen of niet. Aanleiding hiertoe is een interpellatie van Béatrice Charlier (Ecolo) die vindt dat men haar voor een man neemt als men haar aanspreekt met Madame le conseiller communal. Met haar stelling vond zij een gewillig oor bij Martine Feron (PS), maar Isabelle Rigaux (PRL-strekking de Lobkowicz-Deridder) hecht veel meer belang aan de inhoud van de titel en het werk dat er mee gepaard gaat dan aan de titulatuur. Jacqueline De Decker-Rousseaux (PRL) is, zoals het een dame van haar partij en stand past, voor de vrijheid van keuze. De enige man die zich in het debatje mengde, was Pietje de Heusch (Ecolo). Hij noemde het verzoek van zijn partijgenote een eerbare vraag.

Schepen Marc Cools waakt voor de voortzetting van de modernisering van de openbare verlichting, een meerjarenprogramma voor de uitvoering waarvan op de valreep van 2001 door de gemeenteraad nog een lening is goedgekeurd. De Eikenboslaan, die volledig heraangelegd wordt en riolering krijgt, zal verlicht worden met projectoren in armaturen op gegalvaniseerde en geplastificeerde palen. In de kleine weg naast het nr. 69 van de J. Ballegeerstraat zullen drie lichtpunten worden bijgeplaatst. Ook op de kruispunten Globe, Decroly, Biezen en Gatti de Gamond zullen lichtpunten worden bijgeplaatst.

Voor vaderland en folklore Dertien vaderlandslievende verenigingen krijgen voor 2001 zonder onderscheid een aanmoedigingstoelage van 247,89 euro. Liefst negen hiervan zijn nationale federaties van divers pluimage. Lokale verenigingen zijn: de Amicale des Anciens Combattants d'Uccle St. Job, l'Union des Anciens Combattants et Groupements Patriotiques d 'Uccle, de Anciens du Tomberg 1940-45 en …de Confrérie de la Cobralienne.

Handelspromotie met Brussels Digital De gemeente Ukkel gaat een overeenkomst sluiten met Brussels Digital, een v.z.w. die de handelszaken uit het hoofdstedelijk gewest wil onderbrengen in de Brushop.com- website. De bedoeling laat zich raden: de lokale handel promoten via het Internet. De taak van de gemeente bestaat erin de data met de coördinaten van de Ukkelse handelaars aan te leveren en de bevolking over het project te informeren.

Een kleine geste voor de Derde Wereld Voor 2001 verleent Ukkel bij de gratie van haar gemeenteraad voor een som van 4957,87 euro toelagen voor een zestal werken en projecten in ontwikkelingshulp. De beneficianten zijn Ichec (Opbouw Derde Wereld) met 1487,36 euro, Gatagara met 1115,51 euro, de v.z.w. Aquaculture et Développement met 991,57 euro en de A.P.E.-school van Doukopol met 619,73 euro. De C.N.C.D. en Oxfam tenslotte krijgen elk 371,81 euro. (Samengeharkt door wp)

Zwerfkaters, opgelet! De v.z.w. "Chats Libres" - straatkaters en kattinnen verstaan in Ukkel alleen Frans - krijgt een leuke toelage van 5.000 euro voor een sterilisatiecampagne waarmee beoogd wordt de zwerfkattenpopulatie op termijn terug te dringen. Het volstond dat de v .z. w. haar aanvraag staafde met een documentatie over actie om meteen en zonder concurrentie de volle subsi15


dehoornfebruari

22-01-2002

11:48

Pagina 16

de hoor n maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel februari 2002 • 33ste jaargang • 3.100 expl.

nr 311

België-Belgique P.B. 1050 Brussel 5 1/17040

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel 5

CANDELAERSHUYS IN FEBRUARI ma 4 februari:

vorming: Improvisatietheater om 20u00

di 5 februari:

vorming: De geschiedenis van de jazz met R. Vanhaverbeke om 20u00

wo 6 februari:

joggen met het Candelaershuys om 20u00

do 7 februari:

opening fototentoonstelling ‘Analyse’ van Hughes Leroy om 20u00

ma 11 februari:

vorming: Improvisatietheater om 20u00

wo 13 februari:

joggen met het Candelaershuys om 20u00

do 14 februari:

concert : Bart Quartier Quartet om 20u00

za 16 februari:

ontdek ukkel : Religieus en vrijdenkend Ukkel - deel 2 om 12u45

ma 18 februari:

vorming: Improvisatietheater om 20u00

wo 20 februari:

joggen met het Candelaershuys om 20u00

do 21 februari:

concert : Yellow me, Yellow you - Tribute to Ferre Grignard om 20u00

zo 24 februari:

tentoonstelling: De imkerij in Brussel en omstreken, vanaf 10u30

ma 25 februari:

vorming: Improvisatietheater om 20u00

di 26 februari:

vorming : Inleiding in biologisch tuinieren om 20u00

wo 27 februari:

joggen met het Candelaershuys om 20u00

Gemeenschapscentrum Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel tel: 02 343 46 58 - fax: 02 343 69 89 e-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be 16

feb2002  

nr 311 maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus onder leiding van Wigbe...

feb2002  

nr 311 maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus onder leiding van Wigbe...

Advertisement