Page 1

el

n Ca

s

li

ch t

laersh

uy

de

k door Uk

De Hoorn november 2011 maandblad

l

l 42ste jaargang l 850 expl. l nr. 408 gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

Lies Lefever donderdag 1 december


VVVV De Hoorn

expo

erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

november 2011 - 42ste jg - 850 expl. - nr. 408

Expo - Shegues, Kinshasa street children

REDACTIERAAD: Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels, Lander Exelmans en Bart De Smedt. Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur OPMAAK: Johnny Van den Borre COVER: Portret Lies Lefever foto © Koen Bauters REDACTIESECRETARIAAT: Lander Exelmans VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Thomas Roukens Brugmannlaan 433 1180 Ukkel BRIEFWISSELING GC Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

Marie Lhoir & Sebastien Devadder Hier in Huys geven we graag kansen aan kunstenaars uit de buurt. Daarom presenteren we jullie in november het werk van Marie Lhoir (fotografie) en Sebastien Devadder (illustratie). Marie trok een tijdje terug naar Kinshasa en kwam terug met intrigerende portretten van straatkinderen. Sebastien gebruikt deze foto’s als inspiratie voor zijn illustraties, maar zal in het Candelaershuys ook nog heel wat ander werk tentoonstellen. Vernissage op vrijdag 25 november 2011 om 20u - Expo is nog te bezichtigen tot en met woensdag 30 november Gratis toegang. Info : candelaershuys@ vgc.be of 02/343.46.58

Inhoud 2

Expo

3

Alleen Frank Vander linden

3

Lies Lefever - meisje van plezier

4

Daarkom

6

Ukkelse agenda

7

Lotus nieuwsbrief

11 Davidsfonds 11 Brusselse zwembaddagen 12 JC 't Uilekot 13 sprUkkels 16 Deze maand in het Huys

2

© foto: Marco Mertens

colofon


VVVV

VVVV

comedy

concert

Alleen Frank Vander linden

Lies Lefever meisje van plezier

Frank Vander linden doet het met De Mens dit jaar kalm aan: ze houden de billen toe voor een explosief 2012, oftewel 20 jaar De Mens.

Toen Lies Lefever ontdekte dat ze grappiger was dan strikt genomen toegelaten voor een vrouw, is het allemaal begonnen. En niet meer gestopt.

Maar hebt u zin om "En in Gent", "Irene", "Jeroen Brouwers (schrijft een boek)", "Lachen en mooi zijn", "Nederland" en zoveel ander strafs nog eens in wreed ontmantelde versie te horen: Frank speelt solo op donderdag 10 november in het Candelaershuys.

Na een tournee als voorprogramma van Kamagurka, mocht zij al haar ergernissen bezingen in een wekelijkse rubriek bij De Laatste Show. Tussendoor trok zij met haar veelal mannelijke collega's van jeugdhuis naar café naar parochiezaal en zo is ze helemaal warmgelopen voor een nieuw hoofdstuk: Lies is klaar voor haar eigen avondvullende show.

Frank speelde al een paar keer in “het Candel”, meer zelfs, hij doceerde er ooit als “professeur Franque” nog het grote vak Muziek.

© foto: Marco Mertens

Nu solo dus, één van de laatste keren voor het ontploft met De (jarige) Mens in 2012. Donderdag 10 november om 20u30 stipt. Deuren om 20u. Reserveren op candelaershuys@vgc.be of 02/343.46.58. De inkom bedraagt 15 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaardebon kan gebruikt worden.

Lies Lefever, meisje van plezier, dat is: een gitaar, korte liedjes, een lach en totaal geen traan. Lies zorgt voor een alternatief kampvuursfeertje zonder daarbij de pyromaan uit te hangen. Zij brengt geen grote kunst omdat zij weet dat andere mensen daar geschikter voor zijn. Lies wil gewoon een meisje van plezier zijn, zonder al te veel nattigheid. Donderdag 1 december om 20u30 stipt. Deuren om 20u. reserveren op 02/343 46 58 of candelaershuys@vgc.be De inkom bedraagt 10 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaardebon kan gebruikt worden.

3


Daarkom’s dageraad

Daar stonden wij dan, die zalige nazomerse vooravond van vrijdag 23 september. Met velen aan (of is het in?) de Brusselse Wolvengracht. Met de rug naar het de Brouckèreplein, het rechteroog gericht op het Muntplein, het linker op de ingang van wat eens het variététheater ‘La Gaîté’ was. Gekomen uit nieuwsgierigheid om het Vlaams-Marokkaans culturenhuis eens vanbinnen te zien, maar evenzeer uit sympathie voor Roos Pauwels, tot mei 2010 zeven jaar lang cultuuranimator van ons aller candelaershuys. Enthousiast, veelzijdig, innoverend. Weg uit Ukkel om Daarkom uit de steigers te helpen.

© foto: Fred Debrock

Het duurde lang vooraleer de gewone genodigden de cultuurtempel mochten betreden – een imposante zwarte medemens van de Security was onverbiddelijk – maar van verveling kon geen sprake zijn. Er was straatanimatie en die was gewoon verbluffend: een groep Marokkaanse keurturners-acrobaten bouwde gedurfde piramides zoals er in de vorige eeuw alleen in het betere circus te zien waren; vreemdsoortige, kleurig uitgedoste wezens op stelten zaaiden verwarring in het publiek; een Vlaamse fanfare en een Marokkaanse muzikantentroep speelden gelijktijdig, eerst tegen elkaar op en daarna samen in harmonie. Ietwat weg uit de grootste drukte, buiten op de stoep, leent Roos Pauwels zich nog snel tot een interviewtje met TV Brussel. Wat later, op dezelfde plek maar zonder camera, betreurt SP-aster Yamila Idrissi het felle interview van de Daarkom-directeur dat de dag voordien in onze stadskrant BDW was verschenen. Of zij gehoor vond bij de kabinetschef van een afwezige Brusselse gewestminister? Een vraag zonder antwoord want tijd voor de symboliek van de openstelling: geen traditioneel lintje-knip, wel de harmonische vervlechting van twee simultaan ontrolde grote linten. Mooi. Een minutieuze controle bij de registratiedesk als laatste hindernis en dan langs

de lange steile staatsietrap eindelijk naar binnen. De eerste aanblik van invulling en decoratie van de gerestaureerde en gerenoveerde binnenruimte overweldigt. Wat binnenhuisontwerper Karim Osmani en het architectenbureau A2D tevoorschijn hebben getoverd is adembenemend mooi. Sober, haast discreet en toch geslaagd als symbiose van Marokkaanse traditie en Westerse vernieuwingsdrang. Van wat in de nadagen van La Gaïté een groezelig variététheater was, geen spoor meer. De in een kubus gevatte theaterzaal oogt knus. Het is er overvol als gastvrouw Roos Pauwels van haar welkomstwoord een boodschap maakt. De aanhef volstaat: “Wanneer het onmogelijke werkelijkheid wordt, is er reden tot feesten. Met trots hebben wij de steigers weggehaald, een nieuw begin, een uitdaging tegemoet. De betrachting? Met zeer weinig zoveel mogelijk doen”. Daarna spraken Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege, gedelegeerd minister Mohammed Ameur, belast met de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Pascal Smet, Bensalem Himmich, minister van Cultuur van het Koninkrijk Marokko en, als laatste, Larbi Khetouta, voorzitter van Daarkom. Een stortvloed dus van mooie volzinnen en bevlogen boodschappen. Wat een spuiter achteraf nog kwijt wilde, is dat Joke Schauvliege het over La Gajeté had gehad en, als het over roots gaat, wortelen verkiest boven wortels. Wortelen of wortels, om het even. Pascal Smet weet als onderwijsminister dat wortelen ook een werkwoord is.


Aperitief van het Huys: Daarkom

Gemeenschappen samenbrengen rond toffe sociaal-culturele initiatieven, waarbij ontmoeting centraal staat, daar is het ons nog steeds om te doen met die Ukkelse “Aperitieven van het Huys”. Na het gezamenlijke Hijazconcert een tijd geleden haalt het Candelaershuys wederom de banden aan met Daarkom, de nieuwe Vlaams-Marokkaanse speler op de Brusselse velden. Want Daarkom opende recent zijn deuren in het voormalige variététheater 'La Gaîté' aan het Muntplein. Het zeer mooi ogende nieuwe culturenhuis wil een plek zijn voor kruisbestuiving, dialoog en ontmoeting tussen gemeenschappen.

Tijd dus voor actie: het Candelaershuys en Daarkom nodigen alle gemeenschapscentra en hun achterban uit voor een kennismaking. Dus, aan alle bestuurders, vrijwilligers en andere geïnteresseerden…: welkom op het Aperitief van het (Daarkom) huys op vrijdag 18 november om 17u30.

Op het menu: • we voorzien een Marokkaans hapje en drankje • een Marokkaanse kunstenaar stelt zijn werk tentoon, • we stellen de collectie van Femimain (met thuisbasis in De Pianofabriek) voor. Femimain is een collectie hedendaagse artisanale producten vervaardigd door vrouwencoöperatieven en vrouwenorganisaties uit Marokko.

Femimain staat voor eerlijke handel en wil een belangrijke boodschap uitdragen over solidariteit en respect. Femimain wil de sociale en economische positie van vrouwen in het zuiden versterken. de gerenommeerde Mohamed Azaitraoui, overhandigt aan elke bezoeker een gepersonaliseerd naamkaartje in Arabische kalligrafie. meester-oudspeler Azzouz El Houri zorgt voor een Oosterse soundtrack bij dit alles. en uiteraard krijgt u de kans het mooie gebouw te ontdekken.

Laat het een aangename en plezante kennismaking worden: van harte welkom, gemeenschapscentra! Praktisch: Wat: Aperitief van het Huys Wanneer: op vrijdag 18/11/2011 om 17u30 Waar: Daarkom, Wolvengracht 18, Brussel. Info en contact Candelaershuys, Candelaershuys@vgc.be 02/3434658 Daarkom, info@daarkom.be, 02/227.64.10 Organisatie: Gemeenschapscentrum Candelaershuys en Daarkom


VVVV

ukkelse agenda Elke maandag OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473 42 64 38 of johanhendriks@live.be Elke dinsdag Foto- diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38 Elke donderdag OKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pétanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50 Elke donderdag OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in 't Wit Huis. Kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of website: http://blog.seniorennet.be/ okra_sintjob/ Elke vrijdag en zondag Jeugdclub 't Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of uilekot@gmail.com Elke zondag Scouts en Gidsen Ekwator-Jan Breydel: activiteit van 14u tot 17u. Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel. Kinderen vanaf 6 jaar welkom. Zaterdag 12 november Davidsfonds Ukkel-Boetendal-St.Job: Bezoek aan Europalia – Brazilië met gids. Koningsplein 6, 1000 Brussel

6

Dinsdag 22 november De bib boekt Pakistan. Wilde reisverhalen uit Pakistan naar het boek “De lont aan de wereld. Een reis door Pakistan” van Rudi Rotthier. Om 20u in de gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek van Ukkel: De Broyerstaat 27, 1180 Ukkel Donderdag 24 november Davidsfonds Ukkel-Stalle: Bezoek aan de elektriciteitscentrale van Electrabel in Drogenbos. Begeleide rondgang op de site en kijkje in de koeltoren. 14u, De Bruyckerweg 1, Drogenbos. Info: Roger Van Poucke 02/305 31 23 – roger.van.poucke@ telenet.be Vrijdag 25 november Academie voor Muziek en Woord Ukkel: Openingsconcert in het Auditorium van de A. Didierschool, Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel om 19u00. Info: Directeur Rudy Croon, Gsm - 0476/73 98 81 e-mail: academieslwu@gmail.com, rudycroon@ gmail.com www.muziekacademie1200woluwe.be Dinsdag 29 november Willemsfonds Zuidwest-Brussel: Filmavond Rashômon (1950). Prakisch: 19uur (inleiding +film), GC Ten Weyngaert, Bondgenotenstraat 54, 1190 Vorst. Bereikbaarheid: tram 82, 97, 32; halte Kastagne. Tickets: €5 per persoon, ter plaatse te betalen. Info & reservatie: Myriam De Lille, voorzitter Willemsfonds Zuidwest-Brussel 0479 60 10 51 & 050 71 56 54


Lotus

Lokaal Dienstencentrum Nieuwsbrief nummer 8- november 2011

Theatervoorstelling KVS

Zondag 13 november kan u met Lotus naar de theatervoorstelling ‘Gij die mij niet ziet’ van acteur Bruno Vanden Broecke en cabaretier Wim Helsen in de KVS. De voorstelling start om 15u. We spreken af om 14u in het Candelaershuys om samen de tram naar het centrum te nemen. Voor de personen voor wie het gemakkelijker is meteen aan de KVS zelf af te spreken, we zien elkaar om 14u45 aan de ingang van de KVS. Moest u problemen ondervinden met het vervoer, geef ons dan een seintje, wij doen ons uiterste best om hier een oplossing voor te zoeken. De voorstelling zelf wordt beschreven als een ‘vrolijk en ontwrichtend stuk’. Bruno Vanden Broecke en Wim Helsen hebben elkaar vijf en een half jaar geleden beloofd om samen een voorstelling te maken. De ambitie die ze toen uitspraken was om een klassieker te maken. Een voorstelling zo rijk aan leven, plezier, pijn en betekenis dat ze over 200 jaar nog gespeeld wordt. Nu maken ze die belofte waar. Aan het volk om te oordelen of ze zichzelf overschat hebben. Deze toegang tot de voorstelling is gratis. Wel vragen wij om ten laatste donderdag 3 november in te schrijven voor deze activiteit.


Maaltijden

Elke dinsdag en donderdag kan u bij ons terecht voor een warme maaltijd. Voor iedereen die geen zin heeft om alleen te eten, voor wie het moeilijk heeft om elke dag een warme maaltijd te bereiden of gewoon de sfeer wil komen opsnuiven. Om 12u serveren wij jullie soep, hoofdgerecht, dessert en kofďŹ e en dit alles voor slechts 5 euro. Reserveren doe je door te telefoneren naar 02/343.46.58 of binnen te springen, de dag voordien voor 12 uur. Moest u door omstandigheden niet kunnen komen dan is het steeds de moeite waard om ons te verwittigen! We doen dan ons best om de bestelde maaltijd af te bellen, indien dit niet lukt zijn wij jammer genoeg genoodzaakt om de maaltijd toch aan te rekenen. Het menu voor de maand november is ons nog niet bekend maar met een klein seintje brengen wij u op de hoogte vanaf het moment dat wij over het menu beschikken.

Ontspanningsnamiddagen

Aansluitend op de maaltijden kan u in het Candelaershuys een gezellige namiddag beleven. We hebben een vast groepje dat Rami Bridge speelt. Geen zorgen als u dit spel niet kent, er is zeker iemand aanwezig die je de regels kan uitleggen en je kan helpen om het spel onder de knie te krijgen. Er zijn ook wat tijdschriften waar u in kan lezen of gewoon iets drinken kan ook steeds! Speelt u liever een ander spel? Kom eens langs en we kijken samen of er voldoende geĂŻnteresseerden zijn om eens iets nieuws uit te proberen!

Pedicure

Op donderdag 3 november staat Veronique Holbrecht paraat om jullie goed te verwennen. Veronique is een collega van Lieve Verhaert en ze hebben al regelmatig met elkaar samen gewerkt. Veronique zal vanaf 2012 alles sessies op zich nemen, op deze manier krijgen we ook de kans om ons aanbod wat uit te breiden.


Inschrijvingen zijn absoluut noodzakelijk en kunnen gebeuren via 02/343.46.58. Snel telefoneren is de boodschap want er zijn nog maar enkele plaatsen vrij. Aangezien de lijsten zo snel gevuld geraken vragen wij om ons tijdig te verwittigen moest u omwille van omstandigheden niet kunnen komen. De vrijgekomen plaats zou iemand anders heel veel plezier kunnen doen! Tarieven voor de behandeling: pedicure: € 15 manicure: € 10 epilatie gezicht: € 6 gelaatsverzorging: € 50 Inschrijven kan door te bellen naar 02/343.46.58.

Boodschappendienst

Op dinsdag 8 november gaan we met een busje naar de grote Carrefour in Drogenbos. We vertrekken aan het Candelaershuys om 9u30 stipt. We zorgen ervoor dat we om 12u terug in Ukkel zijn. We vragen voor deze rit een kleine bijdrage van 1 euro. Voor mensen die echt niet meer op eigen krachten tot aan het Candelaershuys kunnen geraken, zorgen wij dat jullie thuis opgepikt worden. Het busje kan ook rond rijden om iedereen achteraf thuis af te zetten, moest dit nodig zijn. We zullen ervoor zorgen dat er een aantal mensen meekomen om jullie te helpen met boodschappen doen als jullie hier nood aan zouden hebben. Niet alleen om zware pakken te dragen maar ook als u moeilijkheden ondervindt om de juiste producten terug te vinden. Jullie zijn niet verplicht om inkopen te doen, wel geven we graag voorrang aan de personen die echt nood hebben aan hulp bij boodschappen doen. Inschrijven is verplicht en kan via 02/343.46.58. We verwachten alle inschrijvingen vrijdag 4 november voor 12u. Op deze manier hebben we voldoende tijd om de noodzakelijke regelingen te treffen.

Muzikale namiddag

Wegens het grote succes organiseert het seniorenoverleg op donderdag 17 november een muzikale namiddag met Paul en Greta Devisch. Een namiddag vol met muziek zodat je kan meezingen of zelfs een danspasje kan wagen. De namiddag start om 14u in het Wit Huis (Sint-Jobsesteenweg 606, 1180 Ukkel) en kost 7 euro (taart inbegrepen). Inschrijven is noodzakelijk en dit voor donderdag 10 november.


Zoete namiddag

Data

om reeds te Cake: een eenvoudiger dessert kunnen we bijna noteren in jullie agenda: niet bedenken maar zo smakelijk bij een tas kofďŹ e! Je kan het heel traditioneel houden met een appel1/12: pedic ure of een gemarmerde cake of je kan experimenteren 13/12: maa ltijd van he met citroen, kaas, noten en dit in alle vormen t Huys 20/12: uits ta p en formaten. Heb je zin om te komen proeven? 29/12: zoe te namidda Wees dan welkom op donderdag 24 november g vanaf 14u30. Voor 2,5 euro krijg je een stevig stuk cake en een tas kofďŹ e of thee. Gelieve in te schrijven ten laatste op dinsdag 22 november. Ook de bakkers onder jullie zijn welkom om ons te helpen voldoende lekkers te voorzien voor iedereen!

Centrumraad

Eind september vond de eerste centrumraad plaats in het dienstencentrum Lotus. Het doel van zo’n vergadering is de gebruikers van Lotus te bevragen zodat we ons aanbod kunnen afstemmen op de behoefte en noden die er leven. De opkomst was zeer groot, maar liefst 18 personen hebben de moeite genomen om langs te komen! Hopelijk zien jullie je suggesties terug in het programma van Lotus. Tips en opmerkingen hoeven niet te wachten tot de volgende centrumraad maar kunnen steeds terecht bij Marijke. We willen de deelnemers aan de Centrumraad hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid en positieve inbreng. Hopelijk mogen we jullie volgende keer terug begroeten!

Gesloten

Lotus is gesloten op dinsdag 1 en vrijdag 11 november.

Sociale permanentie

Zit je ergens mee? Weet je niet goed waar heen? Vragen over verpleging aan huis, huishoudelijke hulp, moeilijkheden met papieren invullen,..? Of heb je nood aan een luisterend oor? Maandagnamiddag van 13u tot 17u staat er iemand voor jullie klaar. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor het probleem. Soms kunnen we zelf gemakkelijk een antwoord geven, in andere gevallen moeten andere instanties ingeschakeld worden. Uiteraard begeleiden we jullie dan in het contact nemen met de gepaste organisatie of dienst. Is het moeilijk geworden om je te verplaatsen? Bel ons voor een afspraak!


Davidsfonds gaat Braziliaanse tour op De Davidsfonds-afdeling UkkelBoetendael-St. Job trekt op zaterdag 12 november naar het Paleis voor Schone Kunsten voor een geleid bezoek aan Europalia. Het toonaangevend internationaal cultuurfestival richt zijn aandacht dit jaar op Brazilië. Zuid-Amerika’s grootste land wordt heden ten dage getypeerd door een resoluut moderne toekomstvisie, sterk beïnvloed door de mozaïek van volkeren die er samenleven: erfgenamen van Europese kolonialen, indianen uit het Amazone-gebied, Afro-Brazilianen en hedendaagse inwijkelingen. Aangezien de plaatsen beperkt zijn, is het nodig om uw deelname op voorhand te bevestigen. Dit kan telefonisch bij voorzitter Roger Vermeire (02/344.53.96) of elektronisch bij Jan De Decker (jan.de.decker@hotmail. com). De gids begint zijn rondleiding om 15h stipt, deelname bedraagt 4€ per persoon. Jan De Decker

Brusselse zwembaddagen Met je gezin ontbijtzwemmen of met vrienden deelnemen aan het aquavolleybaltornooi? Of wil je liever proeven van een gratis duikles? Je uitleven met spectaculair zwemmateriaal of een sessie aquazumba meepikken? Of kan je nog niet goed zwemmen en wil je graag watergewenning volgen? Kom dan naar de BRUSSELSE ZWEMBADDAGEN op zaterdag 19 en zondag 20 november 2011! op zaterdag in het gemeentelijk zwembad van Sint-Gillis (zwembad in de kijker!) en in het zwembad van Anderlecht (Coovi/Ceria) op zondag in de gemeentelijke zwembaden van Laken, Neder-overHeembeek en Sint-Pieters-Woluwe Iedereen is welkom: jong en oud kunnen meedoen, ook personen met een handicap. Meer info of de folder: www.vgc.be/ sport - 02 563 05 14

04.10 2011 15.01 2012

expo music dance theatre film literature

11 reproduction authorized

www.europalia.eu

t 02 540 80 80


VVVV

jeugd

JC ’t Uilekot stelt Winterprogramma voor Op een onverwacht zwoele nazomeravond aan het eind van september, presenteerde de beheerraad van ’t Uilekot haar activiteitenprogramma voor de winter van 2011-2012. De Nederlandstalige jeugdclub nam zich onder leiding van voorzitster Céline Verhellen duidelijk voor haar leden (of andere sympathisanten) een zo gevarieerd mogelijk activiteitengamma aan te bieden. De vertrouwde muren van Dekenijstraat 100 worden geregeld ingeruild voor het ijs van de Leuvense schaatsbaan, de houten biertonnen van brouwerij “De 3 Fonteinen” of de comfortabele zitjes van de Brusselse KVS. Uiteraard blijven ook enkele van de traditionele soirees behouden. Zo brengt JC ’t Uilekot eind oktober, met het jaarlijkse “UKtober-fest”, een beetje Beieren naar Ukkel, laat het ook Kerstmis niet zomaar passeren zonder haar eigen “Kerst-boîte” en zorgen de “JIN” van de Ukkelse scouts voor de inkleding van 2 JIN-cafés. Voor echte lekkerbekken pakt de jeugdclub voor het eerst in 3 jaar opnieuw uit met een eigen eetfestijn. Op de voorlaatste zaterdag van november kan jong en oud zich tegoed komen doen aan huisgemaakte balletjes-in-tomatensaus (of een vegetarisch alternatief), uiteraard opgediend met puree of frieten en eventueel aangevuld met een aantal voor- en nagerechten. Een betere kans om herinneringen op te halen met oude bekenden of gewoon de Vlaamse jeugd in het Ukkelse te steunen, komt er niet!

12

Na de Volksvergadering, die sinds mensenheugenis het nieuwe Uilekot-jaar inluidt, volgt er een minder drukke periode, die o.a. te wijten is aan de partiële examens voor bestuursleden en

leden. Gelukkig zorgt de “Godfather”filmmarathon ervoor dat er geen tijd is voor verveling! De originele kaskraker uit 1972 en de 2 sequels uit 1974 en 1990 zullen op 3 opeenvolgende zondagen in februari worden getoond, afgesloten met een Maffia-avond. Voor een volledig overzicht van de activiteiten, kan iedereen terecht op www.uilekot.be. Jan De Decker


VVVV

sprUkkels VVVV Bange blanke mensen* Volgens Het Nieuwsblad waren zij met 50, de sympathisanten die gehoor hadden gegeven aan de oproep van Vlaams Belang om te komen betogen tegen de vestiging van een moskee aan de Alsembergsesteenweg. Le Soir telde er tien meer. Door de ogen van Belga zagen zij beiden de onvermijdelijke Filip Dewinter en in een ver verleden ooit nog Miss België Anke Van dermeersch. Organisator bleek Frédéric Erens die, lach niet, in de straten van Ukkel voor een godsdienstoorlog vreest als dat gebedshuis, annex cultureel centrum van de Ahmadiyyaanse gemeenschap, er zou komen. Vlaams Belang waarvan wij dachten dat het in de Franstalige media dood werd gezwegen – cordon sanitaire oblige – zou ook bezwaren hebben van esthetische aard: een koepel en oriëntaalse motieven op de ingangspoort zijn in het straatbeeld een vloek. Een petitie zou in de eerste dagen al 600 handtekeningen hebben opgeleverd. Sommige buurtbewoners die zich niet tot extreem rechts bekennen, zijn zonder meer van oordeel dat de moskee bij hen niet thuishoort. Anderen daarentegen zien er in een samenleving die gebaseerd is op wederzijds respect, geen graten in.

VVVV Kaalkoppen paraderen* Achter een fanfare van vijf man en een paardenkop stapte die zondagvoormiddag 9 oktober een grote groep ‘klachkoppen’ door het centrum van Ukkel. De mannen die het haar op de verkeerde plaats hebben staan, kwamen van het cultureel centrum waar zij het 45-jarig bestaan hadden gevierd van hun nationale confrérie ofte broederschap. Wie

daar in groot ornaat ook bijliep, was een in het lokaal Vlaams verenigings- en vrijwilligersleven bekend iemand die met overtuiging in de voetsporen is getreden van minister-president Picqué. Misschien was onze Ukkelaar wel gecharmeerd door wat die als ervaringsdeskundige beweert, met name dat kaalhoofdigheid in niets de verleidingstroeven van een man verzwakt. Eerder het tegendeel want vrouwen worden er naar het schijnt door vertederd. Profijtig is het ook en wie met problemen zit hoeft niet eens in het haar te krabben. En als men tenslotte aan wat zelfspot nog plezier kan beleven, waarom niet?

VVVV Hergé van Kieckens naar Vlaemynck* Georges Remi (1907-1983) die zijn artiestennaam bedacht door de eerste letter van voor- en familienaam in omgekeerde volgorde te plaatsen en fonetisch te schrijven, woonde vele jaren in Ukkel. Wat van hem rest – wij hebben het niet over zijn werk dat door fanatieke bewonderaars tot ‘werelderfgoed’ is geconsacreerd – rust op de historische begraafplaats aan de Dieweg, niet ver van zijn laatste woonst. Nadat hij in 1960 van tafel en bed was gescheiden van Germaine Kieckens, de secretaresse van zijn baas en mentor bij de ‘Petit Vingtième’, een conservatief katholiek dagblad, kocht hij in onze gemeente aan de De Frélaan een tweede verblijf, een liefdesnestje. Toen hij achttien jaar later officieel uit de echt trad om in Ukkel te trouwen met Fanny Vlamynck, die in het tekenatelier de Kuifje-strips inkleurde, verhuisde Hergé naar de minder drukke en hoger gelegen Groene Jagerslaan. Maar niet voor lang want een jaar later verhuisde het paar naar een pand aan het nr. 37 van de Dieweg. Vier jaar later, wij zijn dan in 1983, is Georges Remi gestorven en zijn

13


VVVV

sprUkkels hertrouwde weduwe woont nu meestal alleen op een villa ergens in Zwitserland want haar Britse echtgenoot heeft hier de handen vol om de nalatenschap van de striptekenaar van de klare lijn te beheren.

VVVV Waar kunnen wij nog beter zijn?* “Ukkel beweegt, Ukkel verandert, Ukkel bouwt met behoud van een uitzonderlijke levenskwaliteit aan zijn toekomst”. Zo besluit Armand De Decker in ‘Wolvendael’ zijn antwoord op de vraag hoe hij na vijf jaar burgemeesterschap het mandaat dat hij van zijn vele kiezers heeft gekregen, beoordeelt. Duidelijke taal.

VVVV Wegwijs* De Wegendienst van de gemeente heeft een nieuwe kaart opgesteld die gratis verkrijgbaar is aan de onthaalbalie in het gemeentehuis aan het Vander Elstplein. Iets voor koerierdiensten en wandelaars.

VVVV Bescheiden?* Op 22 oktober is Steven Spielberg naar Brussel (en naar Ukkel?) gekomen voor de wereldpremière van ‘De avonturen van Kuifje’. Hergé had het moeten meemaken, de verfilming van zijn werk door de wereldberoemde filmmaker die met Schindler’s List een epos creëerde ter nagedachtenis van een Duits industrieel die honderden Joden hielp overleven, terwijl hij er in de collaborerende Le Soir lichtjes de draak mee stak.

14

In ‘Passato’, het Radio1-programma van de vroege zondagnamiddag waarin oude mensen een stuk verleden kunnen her-

beleven, was een week eerder het enige interview te horen dat de heer Remy ooit in het (Brussels)Nederlands heeft gegeven. Dat gesprek dateert van 1979 en de interviewer was de toen jonge Jef Lambrecht. Toen die aan de tekenaar, die vier jaar later zou overlijden, vroeg of Kuifje na zijn dood zou voortleven dankzij het talent van zijn medewerkers – Bob De Moor werd net niet genoemd – deed de meester van de klare lijn een uitspraak die voor interpretatie vatbaar is maar zo te horen toch niet van grote bescheidenheid getuigt: “Ook Rubens had goede medewerkers maar toen hij stierf was Rubens dood”.

VVVV Bouwplaats Hof ten hove* Een jaar vóór de verkiezingen is het dan toch zover: de restauratie- en renovatiewerken aan het geklasseerde ‘Hof ten hove’ aan de De Frélaan zijn hervat. Het niet te vertalen ‘ten hove’ is al lang vervangen door het tweetalige Ferme Rose – Roze Hoeve, maar hier gaat het niet om. Wel om de historische hoeve waarvan de verste sporen teruggaan naar de veertiende eeuw. De werken, waarmee een investering is gemoeid van € 1.700.000 (deels gefinancierd met subsidies van Monumenten en Landschappen), beogen een verruiming van de tentoonstellingszaal op de verdieping die nu ook via een lift toegankelijk zal worden gemaakt. Er komt in hetzelfde pand ook een huisbewaarders-woning. Anderzijds zullen de ruïnes van de vroegere schuur geconsolideerd worden.

VVVV Born wild* Carine Gol-Lescot, onze goedlachse schepen van culturen, houdt van mo-


numentale sculpturen. Na de Suomiworstelaars, vreedzame kolossen, prijkt momenteel op het zich daartoe uitstekend lenend Guido d’Arezzoplein een reuzengrote krokodil. In resistente kunststof en in een kleur die zweemt tussen rood, oranje en roze. ‘Born Wild’ is een ‘pop art’- creatie van Richard Orlinski, een in Parijs geboren kunstenaar die experimenteert met nieuwe materialen. Zijn ‘Born Wild Crocodile’ zal ongetwijfeld tot de verbeelding spreken van kinderen. Vandaar allicht het beleefd tweetalig verzoek het kunstwerk niet te beklimmen.

VVVV Op heterdaad* Wordt onze gemeente de gedroomde locatie voor een nieuwe TV-reeks ‘Op heterdaad’? De reeds eerder door burgemeester Armand De Decker aangekondigde extra patrouille is nu sinds enkele weken operationeel. Zij telt een twintigtal intern gerekruteerde agenten die de ‘missing link’ vormen tussen de interventiepolitie en de recherche. Een woordvoerder van de lokale politie verduidelijkte onlangs aan ‘Het Nieuwsblad’ dat de twintig niet allemaal samen op pad worden gestuurd. Neen, per week worden er voor speciale opdrachten vier gedetacheerd om de straat op te trekken, in uniform of in burger. Naar verluidt blijven de resultaten niet uit. Na klachten van wakkere buurtbewoners bij hun wijkinspecteur zijn de speurders voor een huiszoeking binnengevallen in een pand aan de Alsembergsesteenweg. Daar werden een grote som geld en hasj aangetroffen. Twee mannen werden ter beschikking gesteld van het parket, maar wat die overbelaste justitie-instantie ermee aangevangen heeft is niet bekend. Al laat het zich raden…

Born Wild, een kunstwerk van Richard Orlinski, landt op het Guido van Arezzoplein te Ukkel Born Wild, een rood kunstwerk uit hars vervaardigd, 5,3 meter lang en 2 meter hoog verblijft voor 3 maanden in Ukkel. Deze krokodil die door de beeldhouwer Richard Orlinski werd ontworpen, kwam op 13 oktober op het Guido van Arezzoplein toe. Richard Orlinski is sinds 2004 actief als beeldhouwer, in de lijn van Jeff Koons, Takashi Murakami, Richard Prince, … Hij is een van de kunstenaars voor wie hedendaagse kunstwerken de zienswijze van onze consumptiemaatschappij in vraag moeten stellen. Door een logica van vermeerdering en herhaling te volgen, wil hij de logica van serieproductie in de cultuurindustrie in vraag stellen. “Sinds ik Schepen van Cultuur ben tracht ik cultuur buiten de muren te brengen. Behalve mijn dagelijks werk gedurende het ganse jaar ben ik verheugd het Guido van Arezzoplein nogmaals om te vormen tot een hedendaags kunstplein” aldus Carine Gol – Lescot, Schepen van Cultuur.

15


el

li

ch t

laersh

s

Ca

de

1070 Brussel X BC 1869

uy

n

De Hoorn

BelgiĂŤ-Belgique P.B.

k door Uk

deze maand in het Candelaershuys Donderdag 10 november: Concert Frank Vander linden, reserveren noodzakelijk Vrijdag 18 november: Aperitief van het Huys: Bezoek Daarkom Vrijdag 25 november: Vernissage expo Shegues, Kinshasa Street Children Donderdag 1 december: Comedy Lies Lefever: Meisje van Plezier

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel Brugmannlaan 433 1180 Ukkel 02 343 46 58 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

november 2011 42ste jaargang 800 exemplaren nr. 408 verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus P 206513

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

16

De Hoorn november 2011  

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you