Page 1

el

n Ca

s

li

ch t

laersh

uy

de

k door Uk

De Hoorn januari 2013

O 44ste jaargang O 900 expl. O nr. 420 maandblad O gemeenschapscentrum Candelaershuys O Ukkel

Ukkels Bal Ucclois 1


De Hoorn

erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

januari 2013 - 44ste jg - 900 expl. - nr. 420

colofon

Aan de Ukkelse fotoliefhebbers, Foto-diaclub Pallieter en club Arte VIII stellen voor uw ingeraamde kleur en zwart/wit dia’s te projecteren met de projectoren van onze club in een zaal voor groot publiek.

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

Ziet u er tegenop om thuis scherm en projector op te stellen, schrijf dan in op deze gratis gelegenheid. Bij voldoende deelneming kan deze activiteit doorgaan op 10 maart 2013 om 14u. Adres voor het binnenbrengen van dia’s en plaats van gebeuren: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel. Vermeld naam en adres (en eventueel e-mail, gsm) op de laders.

OPMAAK: Johnny Van den Borre

Foto-diaclub Pallieter Ukkel - 02/343 14 38 Aloys van den Akker

REDACTIERAAD: Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels, Lander Exelmans en Bart De Smedt.

COVER: Nicole & Hugo REDACTIESECRETARIAAT: Lander Exelmans VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Thomas Roukens Brugmannlaan 433 1180 Ukkel BRIEFWISSELING GC Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

2

Inhoud

2

Aan de Ukkelse fotoliefhebbers

3

Beste Hoornlezers,

3

Uilekot 40 jaar

4

Ukkels Bal met NIcole & Hugo

6

Delv!s en Billie Kawende

7

Black & White Modeworkshop

8

Ukkelse agenda

9

Lotus

14

Op de koffie bij Jean-Luc Vanraes

16

100 jaar Kerk van Sint-Job

17

sprUkkels

19

Rosie en Moussa, de brief van papa

19

Deze maand in Ukkel

20

Gebeurt er iets in uw wijk?


9999

editoriaal FR

Beste Hoornlezer,

Zoals in de nummers van de laatste maanden zult u in dit nummer her en der kleine Franstalige tekstjes aantreffen. Dit is geen toeval en berust op een weloverwogen keuze van de redactie en de Raad van Bestuur van het Candelaershuys en het Lokaal Dienstencentrum Lotus. De reden hiervoor is niet ver te zoeken. De sociodemografische kenmerken van de Ukkelse bevolking zijn, zoals alles in deze wereld, continu onderhevig aan verandering. De meerderheid van onze lezers hebben vandaag een ander profiel dan deze van pakweg vijfentwintig jaar terug. Daarnaast is het ook zo dat de doelstellingen, en het daaraan verbonden publiek, van het Candelaershuys als gemeenschapscentrum een merkelijk breder doelpubliek beogen. Gemeenschapsvorming overstijgt de oorspronkelijk culturele dimensie. Deze laatste wordt natuurlijk behouden in de huidige werking. Hier komt nog bij dat het Candelaershuys sinds een tweetal jaren onderdak verleent aan het Lokaal Dienstencentrum Lotus en deze twee organisaties als tandem een ‘samen uit samen thuis’ verhaal schrijven. Lotus focust in zijn werking op de noden van de hele Ukkelse bevolking.

Uiteindelijk zal er dus niet veel veranderen maar hopen we met De Hoorn en het bijhorend Lotus katern een ruimer Ukkels publiek te bereiken en te verwelkomen via onze werking. Opmerkingen, vragen en andere gedachten over de vorm en inhoud van De Hoorn zijn altijd welkom. Thomas Roukens voorzitter Gemeenschapscentrum Candelaershuys Jan Otten voorzitter Lokaal Dienstencentrum Lotus

Uilekot 40 jaar

Wat zal er concreet veranderen in De Hoorn? Bij regelmaat zullen we Franstalige inzetstukjes bij enkele artikels plaatsen. Deze geven in enkele regels een korte inhoud weer van het betrokken artikel. Dit gebeurt voor bijdragen die handelen over niet taalgebonden activiteiten die een ruimer publiek dan enkel de Vlaamse Ukkelse gemeenschap kunnen interesseren. Denk daarbij aan concerten, uitstappen, wandelingen, wijkbezoeken. Uitzonderlijk worden aankondigingen integraal vertaald. Veelal in het Frans soms in het Engels.

Op vrijdag 18 januari 2013 is het weer zover! Een jubileum volksvergadering van het Uilekot, deze keer blazen we veertig kaarsen uit! Het feestjaar wordt receptiegewijs geopend met bubbels en zoutjes, de nieuwe UK muur wordt voorgesteld en in de super Quiz My Generation zullen 8 generaties uilen-teams het tegen elkaar moeten opnemen voor de eeuwige roem, Oe, Oe... 2013 gaat vliegend van start. Iedereen die ’t Uilekot een warm hart toedraagt is hartelijk welkom op deze jubileum volksvergadering die om 20.30u. start.

Bij dit alles conformeren we ons aan het taalbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie dat erop gericht is vanuit de Vlaamse Brusselse gemeenschap met de sociaal culturele initiatieven een ruimer meertalig publiek te bereiken.

Voor meer informatie kan je terecht op onze website www.uilekot.be en je vindt ons ook op Facebook. Zo blijf je op de hoogte van de andere feestelijke activiteiten die later op het jaar op het programma staan.

3


9999

nieuwjaarsfeest Ukkels Bal met Nicole & Hugo Ukkelaars samenbrengen rond iets, dat doen we graag, gewoon om het leven hier (nog) wat aangenamer te maken. Daarom nodigt het gemeenschapscentrum Candelaershuys en het dienstencentrum Lotus alle Ukkelaars uit op dit Ukkels Nieuwjaarsbal, met op de affiche Discobar Benito, ĂŠn met een speciaal optreden van Nicole & Hugo. Al 42 jaar zijn ze onafscheidelijk en mede daarom zijn Nicole en Hugo een begrip in de Vlaamse showbizz-wereld. Zij weten wat entertainment is, dit bewijzen ze nog steeds met hun wervelende

4

shows en swingende spektakels vol zang en humor waaruit blijkt dat Nicole en Hugo nog lang niet afgeschreven zijn. Puur ouderwets vakmanschap, mĂŠtier zoals ze zeggen, in een show die tot


in de details is afgewerkt … inclusief de showpakjes en de danspasjes... In de jaren ’70 en ’80 stonden Nicole en Hugo onafgebroken in alle Vlaamse hitparades. In de jaren ’90 lag de klemtoon op cruises, waar ze met hun repertoire en showaanpak de toeristen mateloos wisten te bekoren. In 2008 krijgt hun carrière een nieuwe impuls dankzij de heropleving van het tijdloze nummer ‘Pastorale’, waarmee ze 4 weken onafgebroken op nummer 1 staan. Dat levert hun een mooie tournee en talrijke optredens op. Het afgelopen jaar hebben Nicole en Hugo hard gewerkt aan een nieuw album met als smaakmaker de single ‘Schietgebed’. Dat leverde hen de Zomerhit 2012 op in de categorie Nederlandstalig lied.

Discobar Benito ontpopte zich verleden jaar op een paar uur tot publiekslieveling: hij krijgt moeiteloos iedereen op de dansvloer. Vanaf 15 u warmt hij het Boetendaelcentrum op met een aanstekelijke mix van dansmuziek voor alle leeftijden, van alle genres. Om 17u hebben we dan het speciaal concert van Nicole en Hugo, na het concert zorgt DJ Benito voor de afsluiter. Welkom op het Nieuwjaarsbal van het Candelaershuys en Lotus, zondag 20/1 vanaf 15 u in het Boetendaelcentrum, Dekenijstraat 100 te Ukkel. De toegang is gratis, als nieuwjaarscadeautje... En we bieden u voor de gelegenheid ook een Aperitief van het Huys aan. Info: Candelaershuys en Lotus, 02/343.46.58.

FR Fête du Nouvel An Bal Ucclois avec Nicole & Hugo Nous aimons réunir les ucclois autour d'un événement pour nous rendre la vie plus agréable: le centre communautaire Candelaershuys et le centre de services Lotus invitent tous les ucclois à la fête uccloise du Nouvel An. Au programme: Discobar Benito et un concert spécial de Nicole & Hugo. Bienvenue à la fête du Nouvel An du Candelaershuys et de Lotus, le dimanche 20 janvier, à partir de 15 h, dans le Boetendaelcentrum, rue du Doyenné, 100 à Uccle. A 17 h aura lieu le concert spécial de Nicole & Hugo. L'entrée est gratuite. C'est notre cadeau de Nouvel An... Et nous vous offrirons également l'Aperitief van het Huys. Info: Candelaershuys et Lotus, 02/343.46.58.

5


9999

concert Nieuw talent: Delv!s en Billie Kawende Ook verse vis staat op onze kaart: naast kleppers uit Vlaanderens rockwereld krijgt u hier bij ons regelmatig beloftevolle artiesten geserveerd. Jong grut, dat naderhand wel eens potten breekt, denk maar aan Selah Sue. Of Milow, beiden nu stilaan de wereld aan het veroveren. Zou Delv!s ook in dit plaatje passen? We waren in elk geval sterk onder de indruk toen Delv!s, door het ware leven gaand als Niels Delvaux, hier een tijd geleden een paar nummers zong bij Peter Lesage's Moiano. Imposante figuur, maar vooral imposante stem, vol soul & jazz zoals we die in dit kleine landje nog niet veel hoorden. Maar ook één die ‘mee’ is, die met plezier flirt met klankjes, grooves en geluidjes. Delv!s werd recent opgenomen in de warme schoot van de AB, waar hij het statuut ‘artist in residence’ meekreeg, kan tellen als kwaliteitslabel. Kijk, één ding staat vast, we garanderen u dat u de komende jaren nog zeker veel van Delv!s zult horen. Ah ja, Delv!s brengt voor de gelegenheid zijn band mee, met o.a. soulman Peter Lesage aan het ivoor, en Sam Gysel op de trommels. De buren zijn bij deze gewaarschuwd. En als we dan toch bezig zijn met jong talent, voila, hier nog een straffe stem: Billie Kawende warmt u en de zaal op, voor het concert van Delv!s.

6

Geboren in een muzikale Afrikaanse familie met zes andere kinderen, had Billie Kawende al snel de smaak van het zingen te pakken. Haar idolen waren onder andere Whitney Houston, Brandy en Chaka Khan. Ze kwam in contact met Hip Hop en R&B door haar broers en zussen, met gospel door de protestantse misvieringen en uiteindelijk stelde de Kunsthumaniora Brussel haar voor aan grote jazzvocalisten zoals Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Sarah Vaughan etc ... De combinatie van haar geweldige stem en podiumpresence maken van elk optreden een straffe ervaring en dit alles zonder haar Afrikaanse roots te verwaarlozen. Twee soulstemmen op één avond, twee starters die aan de grote deuren beginnen kloppen, eigenlijk mag u dit niet missen. Welkom op donderdag 17 januari in het Candelaershuys, om 20u30 stipt. Deuren om 20u00. De inkom bedraagt 10 euro (€ 8 voor Uilekotleden, € 4 voor -15 jarigen en € 2 voor WIGW). De cultuurwaardebon kan gebruikt worden. Graag uw reservatie op candelaershuys@vgc.be


Black & White MODEWORKSHOP voor jongeren van 11 tot 14 jaar Ben je een echte fashionista? Ontwerp je graag je eigen mode-outfit? Wil je samen met andere jongeren werken aan iets creatiefs en wil je die creaties tonen aan een publiek? Dan is deze workshop echt iets voor jou! Met als thema ‘Black & White’, gaan we aan de slag met naald en draad. We leren stikken op een naaimachine, we geven oude kleding een nieuwe look en we maken met allerlei materialen een eigen modecollectie. Het resultaat tonen we in een heuse modeshow aan het einde van de lessenreeks. Voor wie: 11 tot 14-jarigen. De workshop wordt in het Nederlands gegeven, weliswaar met aandacht voor anderstaligen met een degelijke basiskennis van het Nederlands. Begeleiding: Roos Pauwels (ontwerper 'Marthe' - handwovenhandmade) Wanneer: Wekelijkse lessenreeks op zaterdag 12, 19, 26 januari en 2 en 9 februari 2013, telkens van 10u tot 13u. Deze wekelijkse bijeenkomsten krijgen een vervolg tijdens het krokusverlof, van maandag 11 tot vrijdag 15 februari 2013, elke dag van 10u tot 17u. Feestelijke afsluiter met modeshow op vrijdag 15 februari om 19 u. Waar: Candelaershuys, Brugmannlaan 433 te Ukkel Prijs: De prijs per kind bedraagt € 65 (€ 50 / 2de kind).

FR BLACK & WHITE ATELIER DE MODE pour jeunes de 11 à 14 ans Est-tu une vraie ‘fashionista’ ? Aimeraistu concevoir et créer ton ‘outfit’ d’après ta mode à toi ? Montrer tes créations au public ? A- tu envie, en petit groupe avec d’autres, de faire quelque chose de chouette ? Alors, notre atelier t’attend ! Sous le thème ‘Black and White’ nous attaquerons avec fil et aiguille. Nous apprendrons à nous servir d’une machine à coudre et à piquer. Nous donnons un ‘look’ nouveau aux vêtements datés, et avec des matériaux de toute sorte nous lancerons une mode portant notre griffe à nous. Et les résultats ? Nous les montrerons lors d’un véritable défilé de mode à la clôture des cours. Renseignements pratiques Pour qui : jeunes de 11 à 14 ans. Les cours seront donnés en Néerlandais, mais avec une attention particulière pour les participantes ayant une autre langue maternelle de sorte qu’une bonne connaissance de base du Néerlandais peut suffire. Monitrice : Roos Pauwels (styliste de ‘Marthe’ - handwoven-handmade) Quand : Cours hebdomadaires : les samedi 12, 19, 26 janvier et les samedi 2, et 9 février 2013 de 10h à 13h, suivis de cinq journées entières pendant le congé de détente, soit le lundi 11 au vendredi 15 février 2013 de 10h à 17h. Clôture festive avec défilé de mode: le vendredi 15 février 2013 à 19h. Où : Candelaershuys, 433 avenue Brugmann à Uccle. Prix : € 65,00 par enfant (€ 50,00 pour un second enfant de la même famille) Info et inscriptions : Candelaershuys au 02/343 46 58 ou candelaershuys@vgc.be Le nombre de places est limité !

Info en inschrijvingen: Candelaershuys op 02/343 46 58 of candelaershuys@vgc.be. Plaatsen beperkt!

7


9999

ukkelse agenda Elke maandag OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473/42 64 38 of johanhendriks@live.be

Elke maandag Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478 56 71 76

het Auditorium: Thema “Kunstkramers”. François Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel om 19u00. Meer info:academieslwu@gmail.com, of www.muziekacademie1200woluwe.be

Zaterdag 26 januari Davidsfonds Ukkel-Stalle: Kaas- en wijnavond (met muzikale begeleiding en samenzang oude Vlaamse liedjes) 19 uur in de Kring, Bar. G. Van Hammestraat 20, 1180 Ukkel. Info: Roger Van Poucke – 02 305 31 23 – roger.van.poucke@telenet.be

Elke dinsdag Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38

Elke donderdag OKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pétanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50

Elke donderdag OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in ’t Wit Huis. Kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of website: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/

Elke vrijdag en zondag Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of uilekot@gmail.com

Zondag 20 januari Davidsfonds Ukkel – Boetendael - Sint-Job: Toast Literair, Ernest Claes door Van Hemelryck. Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel.

Vrijdag 25 januari Academie voor Muziek en Woord: Concert in

8

Activiteit Davidsfonds Ukkel – Boetendaal - St.-Job Toast literair: Ernest Claes Voor de meeste Davidsfondsafdelingen in Vlaanderen en Brussel begint het nieuwe jaar met het nationaal geïnspireerd evenement “Toast Literair”. Rond een literair thema organiseren honderden lokale afdelingen op zondagmorgen 20 januari een ontbijt met bijhorende activiteit. De afdeling van Ukkel – Boetendael – Sint-Job heeft Jan Van Hemelryck, voorzitter van het Ernest Claes Genootschap, uitgenodigd om leven en werk van de schrijver te belichten. De heer Van Hemelryck – toen nog maar een 12 jarige jongen – kende Ernest Claes persoonlijk en bleef ook na diens dood in contact met de familie. Hij zal uiteraard ook stilstaan bij de jarenlange periode waarin Ernest Claes in Ukkel woonachtig was. De lezing begint om 11h en gaat door in het Candelaershuys. Na afloop is er een kleine receptie met een hapje en een drankje voorzien. De toegang is gratis en iedereen is uiteraard welkom!


Nieuwsbrief nr. 20

NIEUWJAARSBAL MET NICOLE EN HUGO EDOUARD EN CLEOPATRA Tentoonstelling ‘Edouard en Cleopatra. Egyptomanie sinds de 19de eeuw’ De veldtocht van Napoleon naar Egypte in 1798-1801 geldt als herontdekking van Egypte. Door de opening van het Suezkanaal in 1869 nam de belangstelling alleen maar toe. Als klap op de vuurpijl werd dan in 1922 het graf van Toetanchamon ontdekt. Het land is een magneet voor wetenschappers en kunst- en antiekliefhebbers. Schilders, fotografen en componisten gaven mee vorm aan de Egyptische koorts die Europa overspoelde.

CENTRUMRAAD Jullie mening is belangrijk voor ons. Daarom nodig we jullie uit om te kijken hoe het afgelopen jaar is geweest. Maar ook jullie vragen en suggesties zijn meer dan welkom! Wil je graag eens je lievelingsgerecht op het menu van Maaltijd van het Huys zien? Vind je het jammer dat een bepaald infomoment niet werd gepland? Wij willen graag al jullie opmerkingen horen, alleen zo kunnen we een aanbod realiseren dat aansluit bij ieders wensen.

januari 2013 Zie De Hoorn dinsdag 15 januari

Tijdens deze tentoonstelling leer je de veelzijdige wereld van mummies, hiërogliefen en faraonische bouwwerken beter kennen. Deze tentoonstelling heeft plaats in de Villa Empain, op zich al een bezoekje waard omwille van zijn architectuur en geschiedenis. Wanneer: dinsdag 15 januari Uur: 13u stipt aan Candelaershuys, we nemen samen de bus en tram Prijs: 10 euro voor ingang en gids Inschrijven: ten laatste 7 januari om 12u dinsdag 8 januari

Ter info: de verslagen van de afgelopen centrumraden kunnen jullie terugvinden in ons inforekje. Wanneer: dinsdag 8 januari Uur: 14u Waar: Candelaershuys Prijs: gratis, koffie en iets lekkers worden aangeboden Inschrijven: gelieve ten laatste een dag op voorhand een seintje te geven via 02/343.46.58


Maaltijden Elke dinsdag en donderdag kan je bij ons terecht voor een warme maaltijd. Om 12u serveren wij jullie soep, hoofdgerecht, dessert en koffie en dit alles voor slechts 5 euro. Reserveren doe je door te telefoneren naar 02/343 46 58 of binnen te springen, de dag voordien voor 12 uur.

elke dinsdag en donderdag

Indien jullie door omstandigheden niet kunnen komen verwittig ons dan! We doen ons best om de bestelde maaltijd af te bellen, indien dit niet lukt zijn wij jammer genoeg genoodzaakt om de maaltijd toch aan te rekenen.

Week van de woningaanpassing Het afgelopen jaar was het Europese jaar van het actief ouder worden. Dit gaat uit van het idee dat wie langer actief is, ook beter oud wordt. Dat maakt Brussel waar met ‘Het jaar van de woningaanpassing’. Onder de hoede van het Steunpunt Woningaanpassing Brussel wordt de aandacht van de Brusselaar gevestigd op het belang van veiligheid en comfort voor het leven in huis.

dinsdag 22 - donderdag 24 januari

aanpassen, maar ook hier kunnen kleine aanpassingen kleine wonderen doen.

Van de Brusselaars leeft 95% tussen de 70 tot 79 jaar nog thuis, tussen 85 en 89 jaar is dat 74%, tussen 90 en 94 is dat nog altijd 55%! Beter wonen is dus belangrijk!

Op dinsdag komt een ergotherapeut uitleggen wat er allemaal mogelijk is qua woningaanpassing, wanneer je dit het best doet en waarom. Natuurlijk staan er diensten klaar om je hierbij te helpen, deze informatie wordt ook aangereikt. Op donderdag is er een heuse tentoonstelling met een uitleg wat je kan doen qua woningaanpassingen per leefruimte, voorbeelden van klein hulpmateriaal en een filmpje met getuigenissen van ouderen in Brussel die zelfstandig wonen.

Onder beter wonen verstaan we meer veiligheid, meer persoonlijk comfort en betere toegankelijkheid in huis. Kleine aanpassingen maken de woning veiliger. Belangrijk want zoals u weet gebeuren de meeste ongelukken in huis. Natuurlijk kan je in huurwoningen niet alles zelf

Wanneer: dinsdag 22 en donderdag 24 januari. Uur: start telkens om 14u Waar: Candelaershuys Prijs: gratis Inschrijven: gelieve ten laatste een dag op voorhand een seintje te geven via 02/343.46.58


Zoete namiddag Na de gastronomische uitspattingen tijdens de feesten houden we het simpel. Een lekkere vanille pudding met (of zonder als je dit lekkerder vindt) karamelsaus. En tijdens het smullen kan je meteen de tentoonstelling rond woningaanpassing meepikken, twee vliegen in één klap!

Pedicure Veronique is er in januari 2013 ook weer bij en dit op donderdag 17 en 31 januari. Inschrijvingen zijn absoluut noodzakelijk en kunnen gebeuren via 02/343 46 58. De tarieven voor de behandeling zijn: pedicure: € 16,5

Salon Dansant: Connie Neefs Connie Neefs bouwde een carrière uit als zangeres met grote en kleine orkesten. Ze was kind aan huis bij radio en televisie. Nu reist ze met haar pianist door Vlaanderen met sfeervolle liedjesprogramma’s. Hierin vindt ze een perfecte balans tussen oud en nieuw materiaal. Verder wordt geput uit de liedjeserfenis van haar broer Louis Neefs. Wie kent niet Benjamin, Margrietje, Mijn dorp in de Kempen, Oh oh ik heb zorgen, …

donderdag 24 januari

Wanneer: donderdag 24 januari Uur: 14u30 Waar: Candelaershuys Prijs: 2,5 euro, koffie of thee inbegrepen Inschrijven: gelieve ten laatste een dag op voorhand een seintje te geven via 02/343.46.58

donderdag 17 en 31 januari

manicure: € 11 epilatie gezicht: € 6,5 gelaatsverzorging: € 55 Wanneer je niet kan komen, hadden we dit graag vernomen. De vrijgekomen plaats kan iemand anders enorm veel plezier doen!

zondag 27 januari

Dit is een nieuwjaarseditie dus we verwachten de kersverse Brusselse schepen van Nederlandse Aangelegenheden, Ans Persoons en taart! Wanneer: zondag 27 januari Uur: 14u aan het Candelaershuys of 14u30 aan De Markten Prijs: toegang gratis, eigen consumptie zelf te betalen Inschrijven: ten laatste maandag 21 januari via 02/343.46.58


'N kat es gin poos

zondag 3 februari

Met het seniorenoverleg naar ’N kat es gin poos I. s. m. het Seniorenoverleg Ukkel (Zilverdraad, Okra Sint Job, Okra Stalle, Okra Kalevoet, Candelaershuys en LDC Lotus) Het Brussels Volkstejoêter heeft een nieuwe productie klaar geïnspireerd op een stuk van William Shakespeare ‘De Getemde Feeks’. Twee zussen, de jongste heeft een hele meute aanbidders aan haar voeten liggen, de oudste schrikt de mannen wat af met haar grote mond. Van de

vader mag de jongste niet trouwen voor de oudste een man heeft. De aanbidders van de jongste besluiten dan maar een man te zoeken voor de zus…. Wanneer: zondag 3 februari Uur: 13u15 in het Candelaershuys of 14u15 ter plekke (Zinnema) Prijs: 4 euro, drankbonnetje inbegrepen Inschrijven: zo snel mogelijk! Wie niet meer met de tram kan reizen, kan met een auto/ busje gebracht worden, we dienen dit te weten ten laatste 18 januari.

Maaltijd van het Huys Het is winter en dus eten we winterse kost. Vorig jaar heeft het jullie goed gesmaakt, deze keer zal de chicon gratin ook overheerlijk zijn. Soep en koffie met een zoetigheid zijn ook van de partij. Denk er dan nog aangenaam gezelschap en een mooi gedekte tafel bij en je weet nu al dat deze maaltijd super zal zijn. Jullie hulp is steeds welkom! Contacteer

dinsdag 5 februari

ons indien je wat tijd vrij hebt. Wanneer: dinsdag 5 februari Uur: 12u stipt! Waar: Candelaershuys Prijs: 8 euro, soep, hoofdgerecht, koffie met zoetigheid Inschrijven: ten laatste vrijdag 1 februari, binnen springen of via 02/343.46.58

Cursus Tai Chi

zaterdag 22 december

Wegens het succes van de vorige lessenreeks starten we in 2013 met een nieuwe. We hanteren hetzelfde principe: een abonnement van 10 lessen voor 20 euro, er worden 12 lessen gepland zodat jullie zonder probleem 2 lessen kunnen missen. Diegene die de 12 lessen willen volgen, betalen voor de 11de en 12de les telkens 1 euro. Deze reeks is ook toegankelijk voor diegenen die de vorige niet gevolgd hebben! Tai Chi is een Chinese bewegingsactiviteit die de laatste jaren sterk aan populariteit

heeft gewonnen. Via Tai Chi werk je alvast aan het vermijden van enkele belangrijke risicofactoren van vallen, namelijk verminderde spierkracht en evenwichtsproblemen. Na iedere les voel je je een stuk vitaler! De lessen gaan telkens door op een woensdag van 10u30 tot 12u. Dit zijn de data: Januari: 9, 16, 23 en 30 Februari: 6, 13, 20 en 27 Maart: 6, 13, 20 en 27 Inschrijven voor 7 januari op het nummer 02/343 46 58 of door eens binnen te springen.

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel 02 343 46 58


Cultuurcentrum Brussel: het aanbod van de 22 gemeenschapscentra in 1 klik

Cultuurcentrum Brussel bundelt het aanbod van de 22 Brusselse gemeenschapscentra op 1 website. Muziek, theater, workshops, films, cursussen, activiteiten voor kinderen tot senioren, en een infopunt. Ga eens kijken!

www.cultuurcentrumbrussel.be

13

pjotr.be

Cultuurcentrum Brussel is → De Markten I Elzenhof I De Maalbeek I Everna I De Zeyp I De Linde I Heembeek-Mutsaard I Essegem I De Platoo I Nekkersdal Den Dam I De Kriekelaar I De Kroon I De Pianofabriek I De Rinck I De Vaartkapoen I Ten Noey I Op-Weule I Kontakt I Candelaershuys I Ten Weyngaert I WaBo


9999

gemeentebestuur Op de koffie bij Jean-Luc Vanraes

Het verhaal van een onderhandelde participatie in het gemeentelijk beleid Het nieuwe jaar is nog niet eens begonnen, maar de gewijzigde coalitie (van MR-PS naar MR-FDF-cdH) is in onze gemeente al een paar weken aan het werk. De voor meer dan een derde vernieuwde en aanzienlijk verjongde gemeenteraad is begin december geïnstalleerd en daags nadien was er voor het college van burgemeester en schepenen al een eerste vergadering. Tegen de verwachtingen van velen in, is er bij de drie nieuwe schepenen toch geen Jean-Luc Vanraes. Een teleurstelling voor de gewezen minister en oud-voorzitter van het Candelaershuys? Niet voor wie zijn verhaal hoort en nog minder bij het vernemen van wat hij door onderhandelingen heeft weten te verkrijgen.

JLV* Het klopt dat ik niet als schepen tot het college toetreed. Maar als voorzitter van het OCMW, het belangrijk mandaat dat ik over enkele weken overneem van mijn vriend en partijgenoot Stefan Cornelis, zal ik de beraadslagingen van het college opnieuw bijwonen en dus mijn woordje kunnen meespreken. Alleen wanneer het over OCMWaangelegenheden gaat, wil ik er niet bij zijn. Dit is minder een kwestie van ‘rechter en partij’ zijn dan van zeer bewust ‘afstand houden’. Deze attitude zal mij vanzelfsprekend in genen dele beletten in goede verstandhouding samen te werken met Valentine Delwart, de jonge schepen van de ‘Sociale actie’. Wat voor mij niet zou kunnen, is collegiaal mee moeten beslissen tegen de belangen van een door mij voorgezeten OCMW in. Over het relatieve belang van een schepenambt wil ik terzijde wel even kwijt dat ik na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 de kans heb gehad om schepen te worden. Ik heb die toen niet willen grijpen omdat ik van oordeel was dat mijn werk als voorzitter van het OCMW niet af was. Als ondervoorzitter was ik in 1999 de plotseling overleden Camille Van Exter opgevolgd. Toen ik na de verkiezingen van 2000 in het mandaat bevestigd werd, engageerde ik mij voor de realisatie van een aantal belangrijke projecten. Eén ervan ter illustratie: de aankoop van het Instituut voor Oorlogsinvaliden die gefinaliseerd werd in 2005 en toen diende met de renovatie nog te worden begonnen…

14

Wat dit keer in de politieke discussie rond de vorming van een nieuw college onmiskenbaar heeft meegespeeld, is de uitslag van de verkiezingen van 14 oktober. De nieuwe coalitie telt nu met de MR, de FDF, het cdH drie in de plaats van twee politieke formaties. Bovendien was er ook het standpunt van de MR, die mee onder impuls van lijstduwer met 4.331 voorkeurstemmen Didier Reynders, het moment gekomen achtte om hoog scorende jongeren als Jonathan Biermann en Valentine Delwart het college binnen te loodsen. Het OCMW-voorzitterschap dan maar als troostprijs? JLV* Hoegenaamd niet want dat mandaat is echt de keuze van mijn hart! Maar wat belangrijker is voor de Vlaamse en bij uitbreiding de Nederlandstalige gemeenschap in Ukkel, is dat ik heb bedongen en verkregen dat de mij vóór de verkiezingen gedane beloften zullen gehonoreerd worden. Dat zijn dan de gekende vier toezeggingen? JLV* Zeg maar vijf want benevens een bijkomende Nederlandstalige basisschool, een kindercrèche, een verzekerde toekomst voor de gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek en de aanstelling van een Vlaamse cultuurcoördinator, is er ook nog de Vlaamse muziekacademie. De nieuwe OCMW-crèche Asselbergs is een project dat nu eindelijk zijn voltooiing zeer nabij


Brusselse situatie toekomstgericht moet overkomen, is dat het in parallel zou kunnen functioneren met een Franstalig gemeentelijk project op dezelfde site. Hierbij zou dan kunnen gedacht worden aan uitwisseling van leerkrachten. Dit concept zou van aard kunnen zijn een oplossing te bieden aan het probleem van het …succes bij anderstaligen van het Nederlandstalig onderwijs. Een ander initiatief dat aan de meertalige opvoeding van kinderen kan ten goede komen, is de organisatie van Nederlandstalige parascolaire activiteiten waarnaar al jaren vraag is bij Nederlandstalige ouders.

is en dus binnen enkele maanden 24 kindjes zal kunnen opnemen. Ofschoon een daartoe verbouwd paviljoen van de ‘Cité de l’Enfance’ voor allen zal openstaan, is het prioritair toch voorbestemd voor één-oudergezinnen die het moeten stellen met een integratie-inkomen en het op de arbeidsmarkt moeilijk hebben omdat zij voor hun kinderen opvangproblemen ondervinden. En het bijkomend Nederlandstalig basisschooltje? JLV* Dit belangrijk project gaat snel vorm krijgen. De gemeente stelt de nodige grond ter beschikking op de site van de voormalige technische school aan de Paul Stroobantlaan, aanleunend bij het Wolvendaelpark. Aangezien de gemeente geen erkenning geniet om Nederlandstalig onderwijs te organiseren, wordt de vergunning geregeld via de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Hoogstwaarschijnlijk zal het schooltje met een opvangcapaciteit van 130 à 140 kinderen geïntegreerd worden in het net van het Gemeenschapsonderwijs. Wat het project boeiend kan maken en naar de

Geraken bib en muziekacademie onder eenzelfde dak? JLV* De kans daartoe bestaat en is zelfs reëel als de aankoop van een groot pand aan de Stallestraat kan gefinaliseerd worden. De gemeente zou tot medewerking bereid zijn. Het pand is ruim genoeg om een onderkomen te bieden aan zowel het gemeenschapscentrum Candelaershuys en het lokaal dienstencentrum Lotus enerzijds, als aan de Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek en de muziekacademie anderzijds. Uiteraard behouden alle entiteiten elk hun eigenheid, maar samen halen zij voordeel uit gemeenschappelijke infrastructuurvoorzieningen. Uitsluitsel moet er normaal gezien komen in de loop van 2013. Wie wordt Cultuurcoördinator? JLV* Dat valt nog te bezien, maar hij of zij komt eraan in de gedaante van een Nederlandstalige gemeentelijke ambtenaar. De beslissing hieromtrent is te verwachten vóór de maand april. Het gaat hier om een belangrijke functie, zeker in een gemeente zoals de onze waar geen schepen is voor Nederlandstalige aangelegenheden. Hij of zij wordt de man of de vrouw die belast wordt met de organisatie en de coördinatie van alle Nederlandstalige publieke manifestaties. Eens het profiel vastgelegd, zal de betrekking open worden verklaard en worden de kandidaturen ingewacht Met het oog op het nieuwe jaar tot besluit nog een korte boodschap? JLV* Twee zaken. In de eerste plaats een laat dankwoord aan het adres van de lezers van De Hoorn van wie ik op 14 oktober een voorkeurstem heb gekregen. Maar daarna aan alle lezers van harte mijn beste wensen voor een in alle opzichten voorspoedig 2013!

15


9999

kerk 1913-2013: 100 jaar Kerk van Sint-Job Met zijn nauwe en kronkelende straten en steegjes is de wijk Carloo – Sint-Job niets van haar charme en schilderachtigheid van weleer verloren. “Een dorp in de stad” zeg maar. Sint Job is ook een herkenbare wijk met de kerk als lichtbaken. Deze kerk werd in januari 1913 ingewijd en in gebruik genomen: om deze verjaardag te vieren zal gedurende 2013 het 100-jarig jubileum gevierd worden.

Veel te doen rond de jarige Kerk Op zondag 13 januari 2013 is er een tweetalige eucharistieviering ter opening van het jubileumjaar, gevolgd door een gedeelde maaltijd in het Wit Huis. Van 3 tot 17 januari is er ook de expo “Sint-Job en Aken”.

Noteer alvast in uw agenda: r 9 maart: conferentie over de Heilige man door p. Wilfried Rosseel r 16 maart: zang en orgelconcert door Carloo Cantores, zeg maar het koor van Sint Job r In april (datum nog niet gekend) is er een academische zitting met het gemeentebestuur

Oproep r 1 mei: bedevaart naar O.L. van Welriekende r 26 mei: conferentie door Rik Reyckaert over “Handelaars en winkels in Sint-Job” r In september is er een aanwezigheid op de jaarmarkt en de Open Monumentendag, alsook loopt van 14 tot 29 september een tentoonstelling gerealiseerd door de Heemkundige Kring. r

16

Er is een kerstmarkt van 23 tot 24 november, en het werkjaar wordt op 15 december afgesloten met een tweetalige eucharistieviering, met tentoonstelling.

Om van deze 100-jarige viering een geslaagd initiatief te maken rekenen de organisatoren op uw medewerking. Hebt u oude foto’s of documenten over de kerk en de bouw ervan, hebt u documenten over de kastelen van Carloo, kent u anekdotes over het gemeenschaps- of wijkleven, aarzel dan niet om contact op te nemen. Info bij Godelieve David-Maes op 0476 73 28 25 of bij 100 St Job, Sint Jobsplein 18, 1180 Ukkel. Tel en fax op 02/374.64.14., 100stjob@hotmail.be


9999

sprUkkels 9999 Afscheid: voor de ene sereen, voor de andere blijkbaar pijnlijk* De laatste zitting van de oude gemeenteraad heeft plaatsgehad op 29 november. Zoals de traditie dat wil, stond die vergadering in het teken van het mandaateinde van een aanzienlijk aantal raadsleden die ofwel niet meer waren opgekomen ofwel niet herkozen waren geraakt. De naamlijst van deze vijftien dames en heren werd reeds eerder gepubliceerd in onze editie van november 2012. Burgemeester Armand De Decker heeft er naar het schijnt een stijlvolle zitting van gemaakt waarover alleen degenen die erop aanwezig waren kunnen vertellen. Van horen zeggen hebben wij wel weet van twee woorden die Luc Beyer-De Ryke als nalatenschap heeft neergeschreven op het officieel presentieblad dat hem een laatste zitpenning heeft opgeleverd: “Bonjour tristesse”, de niet mis te verstane titel van de debuutroman van de toen 18-jarige Françoise Sagan in 1954. Nogal potsierlijk maar ook een beetje pijnlijk voor iemand van 79 die blijkbaar node afscheid neemt van het politiek toneel. Na een wanhopige bocht van 180 graden trouwens als men zich herinnert dat hij, om toch nog eens verkozen te geraken, zijn diepblauwe roots had verloochend door aansluiting te zoeken bij het cdH, de erfgenaam van de PSC die hij zijn hele leven heeft bestreden. Hoeveel serener dan is de afscheidsboodschap van een Claude Desmedt die nog 74 moet worden maar na een vruchtbare politieke loopbaan – hij was senator, volksvertegenwoordiger, burgemeester en tijdens de voorbije bestuursperiode nog Eerste-schepen – plaats heeft geruimd voor jongeren. In tegenstelling tot zijn voorganger-burgemeester heeft deze FDF-mandataris zich de burgervader van alle Ukkelaars getoond. Dat hij respect had voor de kleine lokale Vlaamse gemeenschap, wordt geïllustreerd door het feit dat hij als eerste de raadzaal van het gemeentehuis heeft opengesteld voor het Feest van de Vlaamse gemeen-

schap. Onder zijn burgermeesterschap kwam er ook de succesvolle Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek, al danken wij die misschien nog meer aan de veel te vroeg overleden Eric André.

9999 Respect voor tweede taal neemt toe* Op maandag 3 december 2012 heeft burgemeester Armand De Decker met zin voor cachet bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad geïnnoveerd door de voorgeschreven eedaflegging te laten volgen door de overhandiging van een geschenkdoos met daarin een blauw-witte sjerp, afgewerkt met een fraaie kwast of kwispel. Het was Marianne Gustot, oud-schepen en protocollair de numero uno van de gemeenteraadsleden, die de eerste doos mocht openen en het teken van haar waardigheid voor de met publiek volgelopen zaal mocht showen. Een verheugende vaststelling is dat een meerderheid van de 41 raadsleden de eed van ‘getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan de wetten van het Belgische volk’ in het Frans én in het Nederlands (voor Jean-Luc Vanraes en Stefan Cornelis vanzelfsprekend in omgekeerde volgorde) heeft afgelegd. Voor de MR, het robuuste geraamte van de meerderheid, waren zij met dertien op 20. In protocollaire volgorde Eric Sax, jawel, Marc Cools, Boris Dilliès, Carine Gol-Lescot, Jonathan Biermann, Jean-Luc Vanraes, Valentine Delwart, Nathalie de T’Serclaes, Didier Reynders, Diane Culer, Marion Van Offelen, Stefan Cornelis en Cécile Charles – Duplat. (Deze laatste is de opvolgster van Jacqueline Rousseaux, met 880 stemmen rechtstreeks verkozen maar als echtgenote van de burgemeester niet gerechtigd om te zetelen). Dat ook een meerderheid van de FDFverkozenen (3 op 5) zich ‘goede Belg’ heeft getoond, wijst in hoofde van de betrokkenen op de juiste mentaliteit. In deze werd het

17


9999

sprUkkels voorbeeld van Joëlle Maison gevolgd door Emmanuel De Bock en Lucile Baumerder. Het is een beetje ironisch dat een Wagemans, een nieuwkomer, dat niet kon opbrengen als men bedenkt dat een naamgenoot van hem in het België van 1945 de eerste Vlaams-nationalist was in de Kamer van volksvertegenwoordigers… Het cdH scoorde met Céline Fremault en Daniël Hublet een 2 op 3. Veel minder ‘tweetaligheid’ nochtans bij de oppositie. Met een 3 op 7 (Thibaud Wyngaard, Pierrot Desmet en Maëlle De Brouwer) kwam Ecolo-Groen één raadslid tekort, maar beschamend is wel de 1 op 5 voor de PS. Alleen Benjamin Cadranel, de vlotte kabinetschef van de Brusselse minister-president Picqué, mag geciteerd te worden.

9999 Leerrijk en (een beetje) intrigerend* Op de eedaflegging volgde zoals gebruikelijk de (geheime) stemming omtrent de voor een schepenambt voorgedragen kandidaten. De intensiteit van het applaus na de bekendmaking van de resultaten kan geïnterpreteerd worden als een graadmeter van de populariteit bij het aanwezig publiek, maar alleen de score ( een ja, een neen of een onthouding) is een objectieve maatstaf. Vandaar het hierna volgend overzichtje met in volgorde het aantal keren voor, tegen of onthouding: Marc Cools, 29-12-0; Boris Dilliès, 29-12-0; Eric Sax, 29-12-0; Joëlle Maison, 29-11-1; Carine Gol-Lescot, 31-9-1; Céline Fremault, 28-12-1; Jonathan Biermann, 32-5-4; Valentine Delwart, 30-6-5. Met interpretaties en speculaties kan men alle kanten op, maar die spelletjes worden overgelaten aan de verbeelding van de lezer. Vaststellingen zonder meer zijn dat de eerste drie het hebben gehaald met een identieke score van met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ‘meerderheid tegen oppositie’. Dat er geen onthoudingen zijn, zou erop kunnen wijzen dat de heren veiligheidshalve ook voor zichzelf hebben gestemd. De score van Joëlle Maison bewijst

18

in dezelfde redenering dat zij dat niet heeft gedaan. Carine Gol en Céline Fremault trouwens evenmin, maar dan met dit verschil dat de schepen van Cultuur, Toerisme, Sport en Openbare Reinheid ook stemmen heeft gekregen vanuit de oppositie, en dat de nieuwe schepen van Gezin, Kinderopvang, Gezondheid en Gelijke Kansen juist niet moet rekenen op steun vanuit de oppositie… Wie dit laatste dan wel weer krijgt – en hoe! – is de ‘coming man’ van de MR, Jonathan Biermann. Van alle schepenen heeft hij het meeste ja-stemmen en slechts 5 tegenstemmen bij 4 onthouders die hem het voordeel van de twijfel gunnen. Met 30 ja-stemmen heeft ook Valentine Delwart, in rang de achtste schepen, ook heel wat krediet gekregen aangezien er vanuit de twaalfkoppige oppositie maximaal 6 tegenstemmen kunnen zijn. Moeten de ‘onthoudingen’ dan hier bij de meerderheid worden gezocht?

9999 Alweer een schot in de roos* In de donkere dagen van 7 tot 19 december was het in het Kunstenhuis aan de Dekenijstraat een en al leven, licht en vrolijke kleur dankzij de sprankelend-frisse tentoonstelling van het werk van de veelzijdige schrijver- tekenaar-illustrator Tom Schamp. Cultuurschepen Carine Gol en de Nederlandstalige en de Franstalige gemeentelijke bibliotheek van het centrum hebben niet op het cultuurpact gewacht om voor de derde maal op rij samen twee weken lang Sinterklaas te vieren met een hartverwarmend evenement, dit keer geïnspireerd door een boeiende, ook voor de volwassen bezoekers intrigerende ‘Reis met het ABC’. Heeft een vernissage wel ooit zo lang geduurd als die donderdagavond van 6 december 2012? Er was een mooie opkomst, ook van ouders met jonge kinderen die zich al meteen creatief begonnen uit te leven terwijl de auteur, die zich niet liet pramen, overuren maakte om in het Nederlands, het Frans en het Engels uitleg te verschaffen over zijn werk.


In haar pretentieloos gelegenheidstoespraakje was de schepen van cultuur al bijna even grappig tweetalig als de diverse titels van de geëxposeerde publicaties. Jeugdbibliothecaris Katrijn Bombeke, aan haar laatste werkdagen vooraleer haar kerstekindje op de wereld te zetten, bloosde van weelde en bibliothecaris Anneke Verbeke zag dat het goed was.

9999 Met tram 4 het nieuwe jaar in* Nog tot in het voorjaar voert ‘onze’ tram 4 (Noordstation - Stalle en omgekeerd) de controversiële slogan ‘De weg naar mijn hart loopt niet langs mijn billen’. Voor wie het al mocht vergeten zijn zowel als voor wie er geen weet van heeft, het gaat hier om een in november gelanceerd initiatief van de vzw Tramp (van The lady is a…?) die campagne voert tegen seksistisch gedrag jegens vrouwen.

Rosie en Moussa, de brief van papa Muziektheater in het hartje van Brussel Rosie is met haar moeder verhuisd naar de andere kant van de stad. In het nieuwe appartementsgebouw waar ze gaat wonen, leert ze Moussa kennen. Waar haar papa is, weet Rosie niet. Iedere keer ze er met mama over wil praten,krijgt ze een grote 'zucht' als antwoord. Tot Rosie op een dag telefoon krijgt, en dan een brief. Papa is helemaal niet in een ander land. Hij woont een eind verderop in de stad. En Rosie mag op bezoek komen! Samen met haar vriend Moussa trekt ze erop uit. Rosie en Moussa, de brief van papa is het vervolg op het boek en de gelijknamige voorstelling Rosie en Moussa, die vorig seizoen uitgebreid op tournee ging langs de Brusselse gemeenschapscentra.

Waarom billen? Taalkundig klopt het wel dat ‘iemand in de billen knijpen’ staat voor ‘te pakken nemen’ maar in slogantaal had ‘bips’, een eufemisme voor billen, toch iets beter geklonken. En dan nog iets: waarom geldt die campagne alleen voor vrouwen? Alvast een vraag voor de ministers en de staatsecretaris voor Gelijke Kansen die de campagne met hun gezag ondersteunen.

‘De brief van papa is een intiem theaterconcert met aanstekelijke deuntjes en grappige liedjesteksten over twee kinderen in de grote stad. Actrice Ikram Aoulad kruipt met veel naturel in de huid van de kleine Rosie. Michael De Cock doet dat ook met Moussa’ – Karin Vanheusden in Gazet van Antwerpen

9999

Op woensdag 9 januari 2013 om 14u30, Studio Bozar, Ravensteinstraat 23 - 1000 Brussel - www.bozar.be - Leeftijd: vanaf 7 jaar - Prijs: 6 € (Cultuurwaardebon is geldig). Organisatie: Cultuurcentrum Brussel i.s.m. Jeugd en Muziek Brussel. Met de steun van: Bozar.

Absurdistan op de gemeentegrens* De Raad van State heeft andermaal de sloopvergunning voor het stationsgebouw van Linkebeek vernietigd, terwijl op de plek door Infrabel toch nog wordt voortgewerkt aan de verbreding van het spoor waartegen de gemeente Linkebeek en een buurtcomité al evenzeer bezwaren hebben. De op de letter van de wet toeziende Raad van State wil er niet van weten omdat de door het hoofdstedelijk gewest verleende vergunning in het Frans is afgeleverd. Om het mobiliteitsprobleem in en rond Brusssel (en niet in het minst in Ukkel) op te lossen, moet een attest in het Nederlands opgesteld zijn als er aan Vlaams grondgebied wordt geraakt. Intussen heeft de realisatie van het GEN (Gewestelijk ExpressNet) al jaren vertraging opgelopen. Waar zijn wij in dit land in godsnaam mee bezig?

deze maand in Ukkel Donderdag 17 januari Concert Delv!s en Billie Kawende om 20u30

Zondag 20 januari: Ukkels nieuwjaarsbal met Nicole & Hugo vanaf 15u Locatie: Boetendaelcentrum, Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel

19


el

li

ch t

laersh

s

Ca

de

1070 Brussel X BC 1869

uy

n

De Hoorn

België-Belgique P.B.

k door Uk

Gebeurt er iets in uw wijk? Laat het ons zeker weten, we maken namelijk een nieuw rubriekje in De Hoorn, met lokaal wijknieuws. Zo blijven wij en u op de hoogte van het Ukkelse reilen en zeilen. Graag uw reacties op candelaershuys@vgc.be of 02/343.46.58.

FR Il se passe quelque chose dans votre quartier? Informez-nous, car nous ajoutons une nouvelle rubrique dans De Hoorn, résumant les nouvelles locales. De cette manière, nous vous tenons au courant de tout ce qui se passe à Uccle. Vos commentaires sont les bienvenus: candelaershuys@vgc.be ou 02/343.46.58.

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel Brugmannlaan 433 1180 Ukkel 02 343 46 58 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

januari 2013 44ste jaargang 900 exemplaren nr. 420 verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus P 206513

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

20

De Hoorn januari 2013  

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel