Page 1

n

laersh

uy

li

ch t

el

s

Ca

de

k door Uk

De Hoorn januari 2012 maandblad

O

43ste jaargang O850 expl. O nr. 410 gemeenschapscentrum Candelaershuys O Ukkel O

ThĂŠ Lau donderdag 26 januari


9999

concert

De Hoorn

erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

januari 2012 - 43ste jg - 850 expl. - nr. 410

Iedereen colofon

Mens Frank Vander zijn juxe-box: u mo binnenkort is het w speelt op donderda

REDACTIERAAD: Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Willy Peersman, René Weemaels, Lander Exelmans en Bart De Smedt. Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur OPMAAK: Johnny Van den Borre COVER: Portret Thé Lau

REDACTIESECRETARIAAT: Lander Exelmans VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Thomas Roukens Brugmannlaan 433 1180 Ukkel BRIEFWISSELING GC Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

2

Inhoud 2

Concert Thé Lau

4

Nieuwjaar met Paul Severs

6

Ukkelse agenda

7

Lotus nieuwsbrief

11

sprUkkels

13

JC 't Uilekot opent zijn deuren in 2012

15

Davidsfonds Ukkel – Boetendael – St. Job: Toast Literair

16

Deze maand in het Huys


concert

is van de wereld: Thé Lau

linden speelde hier in november zeer mooie liedjes uit cht bij momenten zelf uw verzoeknummers aanvragen. En weer van dattum: Thé Lau, bijgestaan door Alan Mc Lachlan, g 26/01 op uw verzoek uw concert.

Thé Lau vertrekt in de productie vanuit de improvisatie. De opening staat vast, het slot staat vast. Verder vrijwel niets. Net zoals in het leven. Iemand uit het publiek roept: 'Thé, doe die song nog eens een keer. Die hoor ik graag.' Graag zal hij die dan ook spelen. Dat is precies wat hij voor ogen heeft: samen met Alan McLachlan ter plekke besluiten welk lied ze zullen doen, spoken word of niet, misschien zelfs een grap hier en daar, wie weet. Lab on stage. Hoe meer interactie met het publiek, hoe beter. Applausmeter mee, bij wijze van spreken. De afstandelijke rockster blijft thuis, evenals de batterijen licht, geluid en dranghekken. Niet met de limo maar te voet naar de locatie. Gitaar onder de arm. Uiteraard hoort u ook de hits (Thé Lau houdt niet van artiesten die hun hits versmaden). Dus, 'Blauw', 'Iedereen is van

de Wereld', zolang hij kan, zal hij ze met plezier en ongedwongen blijven spelen. Thé wordt bijgestaan door Alan McLachlan, gitarist bij The Scene. Zijn wortels liggen in de Engelse muziekscène, waar hij onder meer speelde bij The Damned en Bram Tchaikovsky. Beide mannen zijn aan elkaar gewaagd. Het motto van deze avond: daag ze uit, dan wordt het zeker fantastisch. De wereld wordt van iedereen in het Candelaershuys op donderdag 26 januari 2012. Deuren om 20u. Concert om 20u30. Absoluut reserveren op candelaershuys@ vgc.be of 02/343.46.58. De inkom bedraagt 15 euro (€8 voor Uilekotleden, €4 voor -15 jarigen en €2 voor WIGW). De cultuurwaardebon kan gebruikt worden.

3


Ga je met me mee Naar de discotheek Want vanavond wordt het beslist OK Ja ik nodig je uit Neem dus vlug een besluit Want vanavond gaan we samen dansen Ja vanavond gaan we samen uit‌..

(uit Dansen in de Discotheek - Paul Severs)

Nieuwjaar me

Paul Seve 4


et Ca

de

laersh

li

ch t

el

s

et gemeenschapscentrum Candelaershuys en het dienstencentrum Lotus vieren Nieuwjaar 2012 op zondag 29 januari.

uy

H

n

ers k door Uk

Vanaf 15u warmt discobar Benito de zaal op, dit voor een wellicht onvergetelijk concert van Paul Severs (met Paulette), rond 17 u. En ja, er zijn ook wat (korte) Nieuwjaarsbrieven. En hapjes en drankjes uiteraard. En zelfs de onthulling van een nieuw Lotus-logo! Welkom op zondag 29/01/2012 om 15u in het Boetendaalcentrum, Dekenijstraat 100 te Ukkel. Gratis toegang.

Lotus

Info: www.candelaershuys.be 02/343.46.58.

5


9999

ukkelse agenda Elke maandag OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473/42 64 38 of johanhendriks@live.be Elke maandag Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: DaniÍl Peeters, 0478 56 71 76 Elke dinsdag Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02 343 14 38 Elke woensdag Zilverdraad: samenkomst van 14u tot 17u in het Candelaershuys. Met petanque, kaartspel, gezellig samenzijn. Info: DaniÍl Peeters, 0478 56 71 76 Elke donderdag OKRA Kalevoet: samenkomst vanaf 14u in het Paviljoen Horzelstraat (achter nieuwe kerk), pÊtanque, kaarten, gezellig samenzijn. Info: Marcel Brisol - 02 381 05 50 Elke donderdag OKRA Sint-Job: samenkomst van 14u tot 17u30 in 't Wit Huis. Kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477 58 29 43 of website: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/ Elke vrijdag en zondag Jeugdclub 't Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of uilekot@gmail.com Elke zondag Scouts en Gidsen Ekwator-Jan Breydel: activiteit van 14u tot 17u. Dekenijstraat 100, 1180 Ukkel. Kinderen vanaf 6 jaar welkom.

6

Zondag 8 januari     Voorstellen altijd welkom! Vrijdag 13 januari JC 't Uilekot: Volksvergadering – vanaf 20u @ UK Donderdag 19 januari Willemsfonds Zuidwest-Brussel: Bezoek met gids aan de tentoonstelling 'Dubuffet, architect' in het museum van Elsene. Afspraak om 14u50 in het museum: ean Van Volsemstraat 71 - 1050 Brussel. De toegang is 5 EUR. Inschrijving gewenst vóór 17 januari. Betaling ter plaatse. Info & reservatie: Myriam De Lille, voorzitter Willemsfonds Zuidwest-Brussel 0479 60 10 51 & 050 71 56 54. Zondag 22 januari Davidsfonds Ukkel-Boetendael – St.-Job: Toast Literair, zie artikel in deze Hoorn. Zaterdag 28 januari Davidsfonds Ukkel-Stalle: Kaas- en Wijnavond (met muzikale begeleiding en samenzang oude Vlaamse liedjes) 19 uur in de Kring, Bar. G. Van Hammestraat 20, Ukkel-Stalle. Info: Roger Van Poucke, 02 305 31 23 – roger.van.poucke@telenet.be Vrijdag 27 januari JC 't Uilekot: Fin d'examen – vanaf 20u @ UK Zaterdag 4 februari Academie voor Muziek en Woord: DKO-dag, A. Didierschool, Fr. Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel om 19u00. Info: Rudy Croon, Gsm: 0476 73 98 81. e-mail: academieslwu@ gmail.com, rudycroon@gmail.com, www.muziekacademie1200woluwe.be


Lotus

Lokaal Dienstencentrum Nieuwsbrief nummer 10- januari 2012

Nieuwjaarsreceptie

Ca

laersh

el

s

Maaltijden

ch t

li

Lotus

de

uy

n

Een datum om zeker aan te duiden in jullie agenda is zondag 29 januari. Het Nieuwjaarsbal van het Candelaershuys en Lotus, in samenwerking met het Seniorenoverleg Ukkel en de andere Ukkelse verenigingen zal dan doorgaan. Niemand anders dan Paul Severs zal ervoor zorgen dat we het nieuwe jaar goed inzetten. Vanaf 15u kunnen we ons opwarmen op de muziek die discobar Benito voor ons uitkiest. Om 17u neemt Paul Severs het over met zijn hits zoals 'ik ben verliefd op jou ' en 'zeg eens meisje '. En omdat dansen vermoeiend is, zijn er uiteraard ook drankjes en hapjes! Hier en daar zal er ook eens een toespraakje zijn, een ideaal moment om op adem te komen. Dus iedereen welkom op zondag 29 januari vanaf 15u in het Boetendaelcentrum. Oh ja, hadden we al gezegd dat dit alles gratis is?

k door Uk

Elke dinsdag en donderdag kan u bij ons terecht voor een warme maaltijd. Voor iedereen die geen zin heeft om alleen te eten, voor wie het moeilijk heeft om elke dag een warme maaltijd te bereiden of gewoon de sfeer wil komen opsnuiven. Om 12u 

  

  5 euro. Reserveren doe je door te telefoneren naar 02/343.46.58 of binnen te springen, de dag voordien voor 12 uur.


Moest u door omstandigheden niet kunnen komen dan is het steeds de moeite waard om ons te verwittigen! We doen dan ons best om de bestelde maaltijd af te bellen, indien dit niet lukt zijn wij jammer genoeg genoodzaakt om de maaltijd toch aan te rekenen. Het menu voor de maand januari is eenvoudig te verkrijgen via telefoon.

Ontspanningsnamiddagen

Aansluitend op de maaltijden kan u in het Candelaershuys een gezellige namiddag beleven. Er is een vast groepje dat Rami Bridge speelt. Geen zorgen als u dit spel niet kent, er is zeker iemand aanwezig die je de regels kan uitleggen en je kan helpen om het spel onder de knie te krijgen. Er zijn ook wat tijdschriften waar u in kan lezen of gewoon iets drinken kan ook steeds! Speelt u liever een ander spel? Kom eens langs en we kijken samen of er voldoende ge誰nteresseerden zijn om eens iets nieuws uit te proberen!

Uitstap

Samen met een gids verkennen we de geschiedenis van Sabena. Deze Belgische vliegtuigmaatschappij zag in 1923 het licht. In het begin was vliegen nog een hachelijke onderneming, ongevallen waren talrijk en comfort was ver te zoeken. Maar de technische vooruitgang was niet te stuiten en steeds meer mensen vonden de weg naar de lucht. Ook de uniformen zullen we kunnen bewonderen. Het beroep van stewardess was voor vele kleine meisjes een even grote droom als ballerina of prinses worden. Maar was het voor de vrouwen toen altijd zo evident om buitenshuis te gaan werken?

foto: Sabena-archief

Tentoonstelling in het Jubelparkmuseum 'De toekomst kwam uit de lucht '

Op dinsdag 10 januari trekken we met het openbaar vervoer naar het Jubelpark voor deze interessante tentoonstelling. We spreken om 9u stipt af in het Candelaershuys om de tram te nemen. Aankomst terug is voorzien rond de middag. Iedereen welkom om nadien bij ons te blijven eten. De inkom is gratis. Gelieve een seintje te geven ten laatste op maandag 2 januari.

Pedicure

Op donderdag 19 januari neemt Veronique Holbrecht jullie voeten (of handen of gelaat) onder handen! Inschrijvingen zijn absoluut noodzakelijk en kunnen gebeuren via 02/343.46.58. Snel telefo-


neren is de boodschap want er zijn nog maar enkelen plaatsen vrij. Let op! Met het nieuwe jaar zijn er ook nieuwe prijzen! Lieve en Veronique hebben na jarenlang werken aan hetzelfde tarief een lichte prijsverhoging doorgevoerd. Tarieven voor de behandeling: - pedicure: â‚Ź 16.5 - manicure: â‚Ź 11 - epilatie gezicht: â‚Ź 6.5 - gelaatsverzorging: â‚Ź 55 Aangezien de lijsten zo snel gevuld geraken vragen wij om ons tijdig te verwittigen moest u omwille van omstandigheden niet kunnen komen. De vrijgekomen plaats zou iemand anders heel veel plezier kunnen doen!

Zoete namiddag

Na de overdosis chocolade van vorige maand kiezen we deze keer voor lekkers met een vanille smaak. We bereiden voor jullie graag rijstpap en vanille pudding. Met of zonder cassonade en met of zonder Lotus speculaasje, aan jullie de keuze! Welkom op donderdag 19 januari vanaf 14u30 voor deze heerlijke klassiekers! Voor 2,5 euro 

     Gelieve in te schrijven ten laatste op dinsdag 17 december zodat wij tijdig de nodige voorbereidingen kunnen treffen.

Infonamiddag

Fit en gezond met goede voeding: hoe doe je dat? Goede voeding helpt ons om gezond te blijven. Daarom organiseren we hierover een infonamiddag. Kris Spileers, diĂŤtiste, werkte tot februari 2011 bij het Brussels Gezondheidsoverleg, waar zij verantwoordelijk was voor de promotie van gezonde voeding en voldoende beweging bij senioren. Gezonde voeding en voldoende beweging dragen in belangrijke mate     Door onevenwichtige voeding ontstaan er tekorten in ons lichaam, daardoor voelen mensen zich soms moe en futloos. Hoe kan je hieraan verhelpen zonder dat voeding duur en saai wordt? Soms volstaan al kleine veranderingen in de dagelijkse gewoonten. Het eerste deel van de namiddag besteden we aan algemene informatie over de actieve voe      voor senioren. Het tweede deel besteden we aan jullie vragen en problemen. Wie dit wenst kan zijn of haar vragen vooraf noteren, zodat jullie met duidelijke antwoorden naar huis gaan. Welkom op dinsdag 24 januari van 14u tot ongeveer 16u30, in het Candelaershuys. We voorzien voor jullie een drankje en een gezond hapje. Inkom gratis. Graag een seintje op 02/343.46.58 als je wil komen luisteren.


Boodschappendienst

Voor 2012 hebben we reeds een aantal data gepland waarop met een busje van het 'Sociaal Vervoer Brussel vzw ' naar de grote Carrefour in Drogenbos gaan. We geven deze data graag mee aangezien we het busje tijdig moeten reserveren! Dinsdag 7 februari: inschrijven voor 23 januari Dinsdag 6 maart: inschrijven voor 20 februari Dinsdag 3 april: inschrijven voor 19 maart Dinsdag 8 mei:inschrijven voor 23 april Dinsdag 5 juni: inschrijven voor 21 mei

Data

om reeds te noteren in ju 07/02: boo dschappend llie agenda: ienst 14/02: maa ltijd 23/02: zoete van het Huys namiddag 28/02: info namiddag: het hele Bru Ziekenzorg CM, sse En wat in U lse plaatje. kkel?

We vertrekken aan het Candelaershuys om 9u30 stipt. We zorgen ervoor dat we om 12u terug in Ukkel zijn. We vragen voor deze rit een kleine bijdrage van 2 euro. Voor mensen die echt niet meer op eigen krachten tot aan het Candelaershuys kunnen geraken, zorgen wij dat jullie thuis opgepikt worden. Het busje kan ook rond rijden om iedereen achteraf thuis af te zetten, moest dit nodig zijn. Een aantal medewerkers komen mee om jullie te helpen moesten jullie daar nood aan hebben. Niet alleen om zware pakken te dragen maar ook als u moeilijkheden ondervindt om de juiste producten terug te vinden. Jullie zijn niet verplicht om inkopen te doen, wel geven we graag voorrang aan de personen die echt nood hebben aan hulp bij boodschappen doen. Inschrijven is verplicht en kan via 02/343.46.58. Als je nood hebt aan hulp bij de boodschappen en de voorgestelde datum past jullie niet dan kunnen wij jullie in tussentijd ook helpen. Geef ons zeker een seintje als dit het geval zou zijn! Ook voor administratieve boodschappen, naar de bank of de post gaan, kunnen wij jullie helpen.

Sociale permanentie

Zit je ergens mee? Weet je niet goed waar heen? Vragen over verpleging aan huis, huishoudelijke hulp, moeilijkheden met papieren invullen,..? Of heb je nood aan een luisterend oor? Maandagnamiddag van 13u tot 17u staat er iemand voor jullie klaar. Samen kijken we wat de beste oplossing is voor het probleem. Soms kunnen we zelf gemakkelijk een antwoord geven, in andere gevallen moeten andere instanties ingeschakeld worden. Uiteraard begeleiden we jullie dan in het contact nemen met de gepaste organisatie of dienst. Is het moeilijk geworden om je te verplaatsen? Bel ons voor een afspraak!

Herinnering!

Lotus is open tussen Kerst en Nieuw. Op donderdag 29 januari vanaf 14u30 kunnen jullie voor 2,5 euro

     hoort daar zeker ook bij of toch liever een tas warme chocomelk? Iedereen is welkom! Inschrijven voor dinsdag 27 december.


9999

sprUkkels 9999

9999

De bibliothecarissen van de gemeentelijke openbare bibliotheken hebben in de eerste helft van december in het Kunstenhuis een dot van een interactieve tentoonstelling opgezet rond het werk van auteur en illustratrice van kinderboeken Claude K. Dubois. Thema: de kleine mensjes oog in oog met de grote wereld.

Op de vernissage van dit door de federatie Wallo-Brux gepatroneerde evenement werd, in het bijzijn van CCU-voorzitster Jacqueline Rousseaux en schepen van Sociale Zaken en Derde Leeftijd Claudine Verstraeten, gespeecht door schepen van Cultuur Carine Gol-Lescot. In het Frans maar, met de goodwill en de kwinkslag die haar kenmerken, zonder complexen ook in het Nederlands.

Een mooi sinterklaasgeschenk*

Van de productieve Luikse tekenprof die tot dusver haar naam heeft verbonden aan een tachtigtal titels, zijn ook een aantal boekjes in het Nederlands uitgegeven. Met succes want 'Lieve woordjes' en 'Oma weet het niet meer', om maar die twee te noemen, worden ook door het Vlaams kinderpubliek gretig gelezen. Bijzonder aan de tentoonstelling was het concept dat de kinderen aanspoorde tot het uiten van hun gevoelens. De mogelijkheid hiertoe werd hun geboden door een boom waarin zij een gekleurd papiertje konden ophangen met daarop in een paar woorden samengevat hun stemming van het moment. In het grote salon konden de kinderen met een eigen tekening dan weer uitdrukking geven aan   

  van hun eigen gezicht, of van dat van een vriendje of vriendinnetje. Een pluim voor de creatieve inbreng van Katrijn Bombeke, de jeugdbibliothecaris van onze Nederlandstalige bib aan de De Broyerstraat. De mooiste twee wanden van de tentoonstelling waren die met de complete serie van de ingekaderde originele platen van het boekje 'Ik ben bang' en die ernaast met een uitvergroting met ingewerkte tekst: ideaal voor kinderjuffers, mama's en papa's of grootouders om er een ter plaatse verteld verhaal van te maken.

Het goede voorbeeld*

Als het communautair klimaat in Ukkel de jongste jaren aanzienlijk is verbeterd, dan is dat mede te danken aan de goedlachse schepen van Cultuur die niet alleen in de Nederlandstalige gemeentelijke bibliotheek maar ook in het Ukkels Kunstenhuis het goede voorbeeld geeft.

9999

De occasie-Sint van de 'Bascule'* In Brussel Deze Week stond, smakelijk verteld, het tragikomisch verhaal te lezen van de teloorgang van de Sinterklaastraditie in de 'Galeria Inno' aan de 'Bascule' (Waterloosesteenweg). Voor een interviewtje op zoek naar de Sint werd de journalist de weg getoond door een Centraal-Afrikaanse verkoopster met de tweetalige excuus-waarschuwing 'qu'il n'y a pas de Zwarte Piet'. Bleek dat een kleuter van de jonge vrouw in kwestie naar de Nederlandstalige school loopt en zij zelf niet de vertaling kende van Piet‌ Omdat de Galeria haar speelgoedafdeling afbouwt en de Sint dus niet langer een plaats heeft in de marketingstrategie van de Inno-keten, was de Vlaamse manager Brecht Viaene van de Ukkelse zaak verplicht de kosten maximaal te drukken en zijn toevlucht te nemen tot een occasieSint met een te grote mijter, zonder staf en zonder knecht. Tweetalig was de  

 " # een mama toe dat hij geen Nederlands kende want dat hij al 64 jaar oud was‌

11


9999

sprUkkels Tot verbijstering van haar kind in de buggy kwam op dat moment een dozijn multiculturele schoonheden-verkoopsters de arme man met veel gedruis dopen.

9999

Sabo, Maryska en zes anderen* In 'De Standaard der Letteren', toch een lichtbaken voor het literatuurminnend publiek, is in de editie van 2 december het boek 'Vroeger is een ander land' van Catherine Vuylsteke door Veerle Beel als 'aanrader van de week' op de 'PiĂŠdestal' gezet. Met vier sterretjes. Het bij De bezige Bij uitgegeven boek brengt de niet alledaagse verhalen van acht jonge vluchtelingen. De lectuur ervan is niet om vrolijk van te worden. Zij confronteert met en verschaft inzicht in een problematiek die wij clichĂŠmatig kennen, maar waarmee wij doorgaans liefst zo weinig mogelijk te maken willen hebben.

12

9999

Eens minister, altijd minister* Het lag in de lijn van de verwachtingen (en wellicht was het ook zo wel afgesproken) dat Jean-Luc Vanraes de ministerpost van FinanciĂŤn en Begroting binnen de Brusselse gewestregering aan zijn partijgenoot Guy Vanhengel zou teruggeven op het moment dat er voor deze laatste geen plaats meer zou zijn in het nieuw federaal Kabinet. In cascade zal dat ook wel niet zonder gevolgen zijn voor andere mensen. Intussen is JLV, die in politiek en maatschappelijk Ukkel in beide taalgemeenschappen de sympathie geniet van velen, toch maar mooi minister geweest. Eens minister, altijd minister. Wij hoorden het ooit van wijlen Jacques Basyn die van augustus 1945 tot januari 1946 minister was geweest en aan het eind van zijn (bijna voor het leven) voorzitterschap van de Nationale Kas voor Beroepskrediet in 1972 in het Cultureel Centrum van Ukkel werd gehuldigd.

Catherine Vuylsteke, die de zeven jongens en ĂŠĂŠn meisje bijna een jaar lang van dichtbij heeft gevolgd om te peilen naar hun verleden en toekomstverwachtingen, is met die portretten niet aan haar proefstuk. Deze buitenland-journaliste van de krant De Morgen publiceerde eerder al onthullende getuigenissen over China en over het verzwegen leven van homo's in Marokko.

Jean-Luc Vanraes is lang genoeg minister van het Brussels gewest geweest om op het beleid zijn stempel te drukken en vanuit zijn toegevoegde bevoegdheden te bouwen aan het imago van Brussel in de wereld. Van het verre Westen tot het verre Oosten. Jammer toch dat hij in 2012 Brussel als culinaire hoofdstad van Europa niet meer persoonlijk zal kunnen promoten.

Goed, vraagt de sprUkkel-lezer zich af, maar wat komt die schrijfster nu in 'De Hoorn' doen? Wel, het is simpel: in onze bib aan de De Broyerstraat lag het boek al de dag zelf uitnodigend uitgestald en, heel terloops, viel daar te vernemen dat Catherine Vuylsteke er als inwoonster van Ukkel geregeld over de vloer komt. Wie $

%*+%  ;< 'De bib boekt'? In afwachting is alvast te noteren dat in het BELvue-museum (aan het Paleizenplein nr. 7, te Brussel nog tot 29 januari een tentoonstelling loopt met foto's van de acht jonge mensen van wie het verhaal in het boek uit de doeken wordt gedaan.

9999

November 2012* Indien 'La Foire du Livre Belge' in Ukkel een begrip en een traditie is geworden, dan is dat te danken aan de onverdroten inzet van Jacqueline Rousseaux, de voorzitster van het CCU. Eind november 2012 zal dit evenement aan zijn tweede lustrumeditie toe zijn. Van die tiende verjaardag zal gebruik gemaakt worden om er op lokaal vlak een echte nationale boekenbeurs van te maken door ook in plaats te voorzien voor Vlaamse uitgevers die boeken op de markt brengen in het


Nederlands en het Frans. Vlaamse en Nederlandse auteurs van wie het werk in het Frans is/wordt vertaald zullen er welkom zijn om voor te lezen uit hun werk en om geïnterviewd te worden. Om naar uit te kijken.

9999

Clarice Lispector* Nog tot 30 december loopt in het Kunstenhuis aan de Dekenijstraat een fototentoonstelling rond leven en werk van Clarice Lispector, een in Oekraïne geboren Braziliaanse schrijfster en journaliste die op 57-jarige leeftijd in Rio de Janeiro aan kanker overleed. Van de schrijfster zijn ook boeken vertaald in het Nederlands. De bekendste titels zijn 'Het uur van de Ster' en 'Familiebanden'. Het evenement kadert in Europalia Brasil.

9999

Burenprotest Marlow* De 'Union Communale et cdH' heeft in de aan de oppositie voorbehouden politieke tribune in 'Wolvendael' stem gegeven aan het buurtprotest tegen de moderniseringswerken aan de Marlowsquare waarvan de tweede fase ingeschreven is in het investeringsprogramma 2012 van het Brussels gewest. In de post gewestwegen is het één van de belangrijke projecten. De oppositie verwijt het gemeentebestuur geen rekening te houden met de petitie van een 80-tal buurtbewoners die voornamelijk gekant zijn tegen het opofferen van 'hun' parkeerplaatsen. Alsof die niet tot het publieke domein behoren en de privé-persoon voorrang zou moeten krijgen op het algemeen belang. Anderzijds is bij de uitvoering van de eerste fase gebleken dat het al bij al nog is meegevallen met de voorspelde chaos. Van alle hout oppositiepijlen willen maken is de UC-cdH gegund, maar grote indruk maakt het niet. De blikvanger bij het protest, een zomersmooie foto van de tramspoorwerken, heeft eerder een averechtse uitwerking...

JC 't Uilekot opent zijn deuren in 2012 Op vrijdag 13 januari opent Jeugdclub 't Uilekot het nieuwe jaar, naar goede gewoonte, met de Volksvergadering. Traditiegetrouw maakt voorzitster Céline Verhellen de verkoops- en consumptiecijfers, waar met grote verwachting naar wordt uitgekeken, van de afgelopen jaargang bekend en stelt ze haar (nieuwe) beheerraad aan de aanwezige leden voor. Nadien kan iedereen zijn lidmaatschap vernieuwen, door de aanschaf van één (of meerdere) van de gloednieuwe lidkaarten. Net als vorig jaar zullen de 'populairste' lidkaartnummers geveild worden. 'Gewone' lidkaarten zijn te koop aan 3€ en bieden alle culturele voordelen van 'De Kaart', waaronder kortingen voor concerten in de Ancienne Belgique, kortingen voor voorstellingen in het Kaaitheater en de KVS en kortingen voor een aantal tentoonstellingen in Bozar. Met een nieuwe lidkaart in de achterzak, kunnen de aanwezigen vervolgens in teamverband deelnemen aan De Grote Uilekot Quiz. Vragen van allerlei soort zullen op enkele ronden tijd uitmaken welk team zich een jaar lang 'De slimste Uilekotters ter wereld' mag noemen. Het hele gebeuren wordt vanzelfsprekend vergezeld van een gratis vat 'speciaal' bier. De afgelopen jaren passeerden onder andere Gauloise en Ename Blond de revue, benieuwd welke verrassing de voorzitster dit jaar voor haar leden in petto heeft! De Volksvergadering begint om 20h en de toegang is voor iedereen gratis. Jan De Decker

13


De prijzen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Gouden Ketjes 2012

Muren slopen, bruggen slaan! Baanbrekend. Brussels. Domeinoverschrijdend. Met een bijzonder resultaat ? Win tot â&#x201A;Ź 5000! De VGC beloont opmerkelijke projecten die tot stand gekomen zijn door samenwerking tussen cultuur, jeugd, sport, onderwijs, vorming, welzijn, gezondheid of gezin.

Schrijf in op www.goudenketjes.be voor 29/02/2012.

www.goudenketjes.be


9999

Voor Sint-Pieter komt restauratie in zicht*

Davidsfonds Ukkel â&#x20AC;&#x201C; Boetendael â&#x20AC;&#x201C; St. Job:

Uit de decemberboodschap van eerste schepen Claude Desmedt die o.a. bevoegd is voor de eredienstgebouwen komt naar voren dat de aanvang van de nodige herstellingswerken aan de SintPieterskerk nog een kwestie is van â&#x20AC;Ś wachten. Een door de Commissie voor Monumenten en Landschappen gevraagde studie over 'de geschiedenis van de kerk en alle aanpassingen sinds de bouw ervan aan het einde van de 18de eeuw' is voltooid. Nu nog de goedkeuring van de nodige werken en er kan begonnen worden met het verhelpen van insijpelend water dat de binnenkant van het beschermd gebouw in toenemende mate beschadigt. De kosten zullen gedragen worden door het Brussels gewest, de gemeente (die eigenares is van het gebouw) en de kerkfabriek.

Toast Literair Als alles volgens plan verloopt zou de K.T.V. De Zonnebloem, in samenwerking met het Koninklijk Atheneum Ukkel eind december 2012 het gekende toneelstuk van Felix Timmermans 'Waar de Sterre bleef stille staan' opvoeren, o.l.v. A .Cogen. Vandaar, in het kader van het jaarlijkse 'Toast literair' heeft Davidsfonds Ukkel â&#x20AC;&#x201C; Boetendael â&#x20AC;&#x201C; St. Job een causerie gepland rond Timmermans en heeft daarvoor beroep gedaan op Cas Goossens, van 1986 â&#x20AC;&#x201C; 1996 Administrateur â&#x20AC;&#x201C; generaal van de VRT.

9999

Taalonevenwicht* De gemeenteraad heeft de gemeenterekeningen 2010 goedgekeurd. Ondanks een moeilijke context is er een boni van â&#x201A;Ź 3,5 miljoen en het globaal resultaat (reserves) stijgt naar â&#x201A;Ź 10 miljoen (â&#x201A;Ź 7,7 miljoen in 2009). Het staat met alle details erbij in 'Wolvendael' van december 2011. Zij het uitsluitend in het Frans, wat aanleiding zou kunnen geven tot een klacht bij de Commissie voor Taaltoezicht. Geen tijd voor de vertaling of plaats tekort? Het kon natuurlijk moeilijk zonder een grote, toegegeven hippe foto van schepen van FinanciĂŤn Boris Dilliès.

9999

Sneeuw ruimen* In een mededeling aan de bevolking herinnert schepen van Werken, Stedenbouw, Milieu, Mobiliteit en Informatica Marc Cools eraan dat het na sneeuwval de taak is van de omwonenden om hun voetpad sneeuwvrij te maken en te houden. Benieuwd of het deze winter iets uithaalt.

Met als thema 'Het landschap van boer Wortel' schetst Cas Goossens, zelf op de wereld gekomen aan de boorden langs de Nete, ons het schil #< $##  Pallieter, Schrobberbeek, Suske Wiet en Pitje Vogel zich bewogen. Deze voordracht gaat door op zondagmorgen 22 januari 2012 om 11 uur in het Candelaershuys ( Brugmannlaan 433 â&#x20AC;&#x201C; Ukkel) en wordt afgesloten met een drankje en een hapje: het is niet voor niets een 'Toast Literair' maar de toegang is wel gratis. F. Croonenberghs

15


laersh

li

ch t

el

s

Ca

de

1070 Brussel X BC 1869

uy

n

De Hoorn

België-Belgique P.B.

k door Uk

deze maand in het Candelaershuys Donderdag 26 januari – 20u30 Concert Thé Lau Zeker reserveren

Zondag 29 januari – vanaf 15u Nieuwjaarsbal met Paul Severs Gratis toegang Gelegenheidsadres: Boetendaelcentrum, Dekenijstraat 100 – 1180 Ukkel

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel Brugmannlaan 433 1180 Ukkel 02 343 46 58 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

januari 2012 43ste jaargang 850 exemplaren nr. 410 verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus P 206513

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

16

De Hoorn januari 2012  
De Hoorn januari 2012  

Maandblad van Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Ukkel, Brussel

Advertisement