Page 1

n

laersh

uy

li

ch t

el

s

Ca

de

k door Uk

De Hoorn Januari 2014

O 45ste jaargang O 1100 expl. O nr. 430 maandblad O gemeenschapscentrum Candelaershuys O Ukkel


Een goed jaar gewenst…

De Hoorn erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie januari 2014 45ste jaargang 1100 expl. nr. 430

Januari. Tijd voor wat goede wensen. GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

colofon REDACTIE: Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels, Eduard Boschloos, Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en Bart De Smedt Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff Redactiesecretariaat : Bart De Smedt COVER: Handschrift Nieuwjaarswens door Sterre Weemaels OPMAAK: Johnny Van den Borre VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Thomas Roukens Brugmannlaan 433 1180 Ukkel BRIEFWISSELING GC Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be www.facebook.com/GCCandelaershuys Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

2

In deze editie van De Hoorn wensen Ukkelaars mekaar één en ander toe. Bijvoorbeeld, Pica, van (de 40-jarige) Jeugdclub ‘t Uilekot die 'Ne zoaligen niefjoar oan de Frans!' wenst. Het leven hier wat aangenamer maken, Ukkelaars samenbrengen rond iets, toffe dingen organiseren, dat pogen we te doen met het Candelaershuys. Dit ook via een samenwerking met het dienstencentrum Lotus. En met de andere partners, zoals de dienst Cultuur, de bib, de verenigingen… U mag één en ander verwachten in 2014, we onthullen wel wat van onze plannen op de gezamenlijke Nieuwjaarsreceptie van de Dienst Cultuur van de gemeente Ukkel, de bib, Lotus en uw Candelaershuys. Afspraak op vrijdag 17 januari om 18 u in Het Kunstenhuis De Dekenij. Graag dank ik in dit editoriaaltje redacteur Willy Peersman voor zijn jarenlange gesmaakte bijdragen aan De Hoorn. Onze 'Vander Elstpleinwatcher' Willy 'Persman' gaat het wat kalmer aan doen, en zal met zijn scherpe pen 'niet meer structureel aanwezig' zijn in uw maandblad. Wel occasioneel, à la carte: daar kijken we nu al naar uit. Bedankt, Willy! Beste wensen aan iedereen! Thomas Roukens Voorzitter Candelaershuys

Inhoud 3 4 4 5 6 6 7 8 9 13 14 15 18 20

Nieuwjaarsreceptie In memoriam: Jean Van Kalk Concert : Tom Van Stiphout Theater in een Ukkelse huiskamer Wistjedatjes In de bib Calevoet Ukkelse agenda Lotus Toast literair Vertrek sprUkkels Echo's uit de Raadzaal Activiteiten Candelaershuys


9999

nieuwjaar Een primeur: Nieuwjaarsreceptie Met het indienen van het Lokaal Cultuurbeleidsplan stapt de gemeente Ukkel volop in 'het Decreet op het Lokaal Cultuurbeleid'. In de praktijk komt het er op neer dat de samenwerking tussen de gemeente, de CandelaershuysLotus-tandem en de gemeentelijke openbare bibliotheek zal verstevigd worden. Er zit vanalles in de pijplijn, tal van projecten staan op stapel, het worden mooie dagen in Ukkel. We starten alvast met een primeur: de gezamenlijke Nieuwjaarsreceptie, voor de eerste keer georganiseerd door de Dienst cultuur van de Gemeente Ukkel, de bib, en de tandem Candelaershuys-Lotus. Wat het precies wordt, ziet u wel ter plaatse, maar we kunnen alvast verklappen dat Marino Punk met zijn accordeon voor een daverende ambiance zal zorgen. Marino was al meermaals te gast in Ukkel en steeds stak hij de tent in de fik. Ambiance verzekerd.

Thomas Roukens (voorzitter Candelaershuys)

Als voorzitter van het Candelaershuys wens ik voor 2014 dat ook alle Ukkelaars die het Candelaershuys en Lotus nog niet kennen, een mooie ontdekkingsreis naar deze bijzondere tandem mogen ondernemen. Tegelijkertijd hoop ik dat onze tandem op een waardevolle manier actief blijft inspelen op de wensen en suggesties van onze Ukkelse gebruikers en sympathisanten.

Yves Vandersteen (vice-president Candelaershuys)

Mijn beste wensen voor 2014 aan burgemeester Armand De Decker en al de schepenen van het gemeentehuis. Mijn beste wensen ook aan Jacqueline Rousseaux.

FR Une primeur : venez nombreux à la réception de Nouvel An organisée par le Service de la Culture de la commune d’Uccle, la Bibliothèque néerlandophone, le centre communautaire Candelaershuys, et le centre de services Lotus, le vendredi 17 janvier 2014, à 18 h, 102 rue du Doyenné à Uccle. Animation musicale avec Marino Punk. Welkom op dit Aperitief van 'de Huyzen', of de Nieuwjaarsreceptie van de Dienst Cultuur, de bib en Candelaershuys-Lotus. Afspraak op vrijdag 17 januari om 18 u in het Kunstenhuis De Dekenij, Dekenijstraat 102 te Ukkel. Marino Punk - foto Paul van den Akker

3


9999

in memoriam In memoriam: Jean Van Kalk Op 30 november overleed Jean Van Kalk. Jean (of Jan) Van Kalk was een Ukkelse kunstschilder en jarenlang de trekker en bezieler van de smaakvolle tentoonstellingen die het Candelaershuys organiseerde. Hij begon zelf te schilderen op vijftienjarige leeftijd, als leerling van Kurt Peiser. Het was voor Jean dan ook een mooi moment in 1991, wanneer het Candelaershuys een tentoonstelling kon openen van die befaamde Kurt Peiser. Als schilder evolueerde hij van landschapsschilder naar het non-figuratieve en het abstracte, maar uiteindelijk vond hij zijn bestemming in het surrealisme. Van Kalk was in zijn doen en laten een fervent vrijbuiter; dat weerspiegelde zich zeker ook in zijn werk, waar hij zijn gedachten en dromen de vrije loop kon laten. Jean Van Kalk ontwierp de reuzen van Sint Job, en de beelden van de Ukkelse kerststal. En voor de sportievelingen: Van Kalk was ooit Belgisch kampioen 3000 m steeple. En je zag hem regelmatig fietsen langs het kanaal. Wij herdenken Jean als een zeer charmant en erudiet mens en bewaren mooie en aangename herinneringen aan de ontelbare gesprekken, en dit niet alleen over kunst; Jean was van alle markten thuis.

9999

concert Tom Van Stiphout 'Geen tijd' heet dat dan. Want iedereen, van Milow, Clouseau tot Kommilfoo, wil Tom Van Stiphout in zijn band hebben.

À ne pas manquer : le concert de Tom Van Stiphout, l’un des meilleurs guitaristes du pays, le jeudi 9 janvier à 20h30.

Maar nu maakt Tom, één van de smaakvolste, veelzijdigste en beste gitaristen van het land wel die tijd vrij: Tom is bezig aan een succesvolle tour die op 9 januari halt houdt in Ukkel. Hij brengt goed volk mee: Kobe Proesmans op percussie, Evert Verhees op bas, en Jo Francken aan de knopjes. En, en plus, neemt hij elke keer een gekende collega mee, als mistery guest. Ze brengen eigen werk, ondermeer uit zijn recente, zeer mooie en veelgedraaide Little beams of light, maar ook soms vergeten parels van Waits, Lanois en Van De Velde. Americana in da Huys. Niet te missen, en niet alleen voor de kenner… Welkom op donderdag 9 januari om 20u30. Info en reservatie op www.candelaershuys.be

Bestuur en personeel van het Candelaershuys bieden aan de familie hun innige deelneming aan. RIP, Jean.

Le peintre ucclois Jean Van Kalk est FR décédé le 30 novembre. Jean Van Kalk était à la fois un bon vivant et un peintre surréaliste qui a dans son œuvre donné libre cours à ses pensées et à ses rêves. Jean Van Kalk a été pendant des années l’inspirateur des expositions au Candelaershuys. Toutes nos condoléances à sa famille.

4

FR

Tom Van Stiphout- foto Charlie De Keersmaecker


9999

theater Theater in een Ukkelse huiskamer: Bad van Marie brengt 'Het Gastgezin' Theater in het Candelaershuys: niet evident, gezien de vele beperkingen. Weet ge wat, dan gaan we wel op verplaatsing. Trouwens, het is ook een nieuw fenomeen, die huiskamertoestanden. We brengen dus theater op locatie, bij de mensen thuis, voor een beperkt publiek. De spelers en het publiek zitten echt op elkaars lip. Dat maakt het leuker, het is bijna interactief. Je hebt heel direct contact met de acteur.

Stefan Cornelis

Het gezelschap Bad van Marie vond Soetkin Verwilt die met haar geadopteerde vluchteling Viktor Palev het land en de huiskamers afreist om hem zijn verhaal te laten doen.

Pica (Jeugdclub ’t Uilekot)

Bad van Marie zaait met 'Het gastgezin' graag verwarring. Over wat echt is en wat theater. De voorstellingen van Bad van Marie snijden pijnpunten aan in de maatschappij én ze worden opgezet alsof ze stukjes realiteit zijn. Als het helemaal lukt, dan zijn er toeschouwers die zich volledig laten inpakken en uit een voorstelling stappen met de stellige overtuiging dat wat ze meegemaakt hebben, geen toneel is, maar iets dat gewoon ‘echt’ is. Er is dus een pervers aspect waarbij de voorstelling pas helemaal slaagt, als de toeschouwer op overtuigende manier 'bedrogen' wordt. 'Waar ligt de grens tussen menslievendheid, paternalisme en uitbuiting? Met de fijnste ironie fileert Bad van Marie de clash tussen progressieve Vlaamse wereldburgers en pijnlijke verhalen van elders.' – Wouter Hillaert in De Standaard, 21 maart 2012 Deze voorstelling heeft plaats op zaterdag 1 februari in een Ukkelse huiskamer. Inschrijven (de plaatsten zijn uiteraard beperkt – eenheidsprijs € 10) op Candelaershuys@vgc.be of 02-343 46 58. Ah ja, we zorgen voor een drankje. Na inschrijving wordt u de locatie meegedeeld. Alvast dank aan 'Het gastgezin' ergens te Ukkel…

(gemeenteraadslid)

Ik wens alle Ukkelse verenigingen en vooral hun vrijwilligers maximale energie om gezond en gezwind door te doen in 2014! Dat al hun projecten en dromen tot een goed einde mogen gebracht worden!

Ne zoaligen niefjoar oan de Frans!

Veerle Hageman (Brusselaar en zoveel meer)

Ik wens: ° Elvis veel schone & sympathieke artiesten voor zijn fotocollectie (check de facebookpagina GC Candelaershuys) ° het Candelaershuys veel likes op facebook (check nu onmiddellijk www.facebook. com/GCCandelaershuys én like!) ° een brede-school-coördinator voor alle kinderen & jongeren die in Ukkel Nederlandstalig onderwijs volgen ° alle ketten en leid(st)ers van www. scoutsukkel.be een schitterend, zonnig kamp zonder zorgen eind juli 2014.

Katrijn Bombeke (jeugdbibliothecaris)

Mijn wens: Ik wens de meesters en juȔenvanFlorŽal,Magnolia,Vrije VlaamseBasisschool,StPaulus,St Jozef,StVincentius,DeBron,Žcole Calevoet,7bonniers,StAugustinus,en het Atheneum van Ukkel een verhalenrijk2014toe.Anneke,Annet,Sophie enKathrywensikeenÞjnetiende verjaardag!

5


9999

9999

wistjedatjes

in de bib

Chez Clementine, het frietkot aan het Sint-Jobplein gaat terug open: het wordt een nieuwe, grotere, beter geïsoleerde en milieuvriendelijke constructie. Noteer dat u er in het weekend op vrijdag en zaterdag tot 6 u ‘s morgens frietjes kunt smullen. Een heerlijk ontbijt dus…

FR 'Chez Clem', la friterie de la Place Saint-Job a rouvert ses portes et vous accueille dans une baraque mieux isolée et plus spacieuse. Geen zin in frieten? Wat dacht u anders van een doos van liefst 10 kilogram goede kaviaar? Kost u wel een € 96.000. Potentiële klanten kunnen hiervoor in Ukkel terecht: het Franse kaviaarhuis Petrossian opende in november een eerste winkel in België. In Ukkel dus, in de Vanderkinderestraat…

Une petite envie de caviar ? 10 kilos pour 96.000 €, rue Vanderkindere…

FR

Burgerinitiatief naar aanleiding van putten in het wegdek in de Ukkelse Borreweg, een doorn in het oog van de buurtbewoners, wegens gevaarlijk, slecht voor de wagens, waterplassen… Na verschillende mails en telefoontjes naar de bevoegde gemeentelijke diensten nam Willy Dhaene 'de schop in handen': hij kocht een aantal zakken asfalt, en dichtte de putten. Burgerinitiatief ten top…

6

Scrabbletoernooi Wie maakt de langste, moeilijkste, grappigste woorden? En wie behaalt daarmee de meeste punten? Ga de uitdaging aan en geef je op voor de eerste editie van het Scrabbletoernooi, georganiseerd door de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek van Ukkel. Aanmelden kan per telefoon, per mail of gewoon aan de balie van de bib. Speeldagen: zaterdag 11 januari en 18 januari (halve finale). Finale: in overleg met de finalisten. Plaats: Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Ukkel, De Broyerstraat 27, tel. 02 331 28 24 / info@bibliotheek.be. Tijd: 10.30 uur. Ga voor goud !

Schrijfatelier Ben jij gebeten door het schrijfvirus? Ga jij graag in dialoog over je tekst en wil jij geïnspireerd worden door andere schrijvers? Meld je dan aan voor ons schrijfatelier. Onze eerste bijeenkomst vindt plaats op maandag 3 februari van 14u00 tot 16u00 in de bib. Volgende data worden overeengekomen met de lesgever. Adres: De Broyerstraat 27, Ukkel. In samenwerking met het seniorencentrum Brussel. Informatie of inschrijven: Bart Braeckvelt, 02 210.04.75, publicaties@seniorencentrum-brussel.be of Anneke Verbeeke, 02 331.28.24, ukkel@ bibliotheek.be

Baby's en boeken? Natuurlijk! Baby- en peutervoorleesuurtje: elke eerste zaterdag van de maand om 11u00. Het eerste baby- en peutervoorleesuurtje van 2014 gaat door op zaterdag 1 februari om 11u00 in de bib. De jeugdbibliothecaris leest voor, zingt liedjes, rapt rijmpjes... Ook is er een knus boekenbuffet om samen van te genieten. Kinderen die van bij de geboorte verwend worden met boeken, liedjes, versjes en verhalen leren veel nieuwe woorden en zinnen, ze raken vertrouwd met boekentaal en ze kunnen sneller lezen. Samen in een boekje kijken is bovendien goed voor levenslange herinneringen aan warme momenten en geborgenheid.


9999

calevoet Pluk de dag in Calevoet: welkom bij Carpe Diem Carpe diem, een gemeenschapsvormend initiatief aan 'den Bourdon' ('in de tuin van meneer pastoor' - de vroegere OKRA-chalet aan de parking van de kerk) is ook in 2014 open iedere donderdagnamiddag van 14u tot 16u. En om 2014 goed te beginnen geven ze daar al op donderdag 2 januari een drink op het nieuwe jaar. Maar nog meer goed nieuws: iedere laatste zondag van de maand gaan de deuren bij Carpe diem open om 9u30 tot 13u. Er wordt een ontbijt opgediend à € 5 voor de vrienden van Carpe diem € 10 voor de andere.

Carine Gol-Lescot (schepen van Cultuur, Sport, Toerisme en Reinheid)

Voor2014wensikaanCŽlineJacquet, onze nieuwe cultuurbeleidscoördinator, een prachtige samenwerking toe met alle dynamische verenigingen die de Cultuur in Ukkel tot leven brengen.

Lander Exelmans (cultuuranimator Candelaershuys)

Ik wens de voltallige personeelsploeg van het Longchampzwembad een fantastisch nieuw jaar. Zij zijn altijd erg vriendelijk en het zwembad is steeds tiptop in orde, dat zij dit ook in 2014 mogen voortzetten.

Céline Jacquet (cultuurbeleidscöordinator)

Carpe Diem begint met een typisch Belgisch zondagsontbijt en dit op zondag 26 januari 2014, en gaat iedere maand op zoek naar het ontbijt van een ander Europees land. Noteer dus alvast maar elke laatste zondagvoormiddag van de maand! Vooraf inschrijven is aangeraden. Men kan vriend worden van Carpe Diem voor slechts € 5, deze vrienden worden dan ook regelmatig verwacht op de activiteiten. Noteer alvast de officiële opening van Carpe Diem op 27/03/2014. Inschrijven en info bij Jack Lagae - Ingrid Roeland Drogenbossesteenweg 22 1180 Brussel - 0473-68 21 23 jack.lagae@skynet.be

IkwensdedirectricevandeSintJozefschool een heel gelukkig Nieuwjaar. Juf Christine was mijn lerares toen ik in het zesde leerjaar zat. Het laatste jaar van de lagere school is altijd een bijzonder jaartje en dankzij haar heb ik er zonder twijfel heel veel van geleerd.

Roos Pauwels (handweefster / begeleider van Textielfabrique) 80 worden is niet niks. Maar laat leeftijd relatief zijn. Met zijn bijna 80 lentes hoopikookin2014veleÞjneengezellige babbels te hebben met mijn goede vriend WillyPeersman.Hijdoetveelvoor Ukkel, maar is behalve een voornaam burger vooral een mooi, goed en geestig mens. Dat een beetje van zijn kennis de mijne moge worden. Willy, ik wens je nog veel spitsvondige schrijfsels en alvast een meer dan fantastisch 2014 toe! Dikke zoen, Roos.

7


9999

ukkelse agenda

Elke maandag

Donderdag 2 januari

OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473-42 64 38 of johanhendriks@live.be

Carpe Diem organiseert een Nieuwjaarsdrink om 14u in de vroegere OKRA-chalet aan de parking van de Horzelkerk. Info bij Jack Lagae en Ingrid Roeland, 0473-68 21 23 - jack.lagae@skynet.be

Elke maandag Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478-56 71 76

Elke dinsdag Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02-343 14 38

Elke donderdag OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in het Wijkhuis Carloo, Alphons XIII laan 68 van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477-58 29 43 of website: http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/ Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14:00 tot 18:00 gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info : Jack Lagae 0473-68 21 23 jack.lagae@skynet.be

Elke vrijdag en zondag Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of uilekot@gmail.com

Woensdag 15 januari Koffietafel van Zilverdraad om 14 u in het Candelaershuys. Info bij Daniël Peeters, 0478-56 71 76.

Zondag 19 januari Davidsfonds Ukkel Boetendael Sint Job (ism de Bib) organiseert Toast literair met een ontmoeting met thrillerauteur Stan Lauryssens in de Gemeentelijke Bibliotheek, De Broyerstraat 27. Aanvang : 11 u. Info bij Jan De Decker, 0498-31 31 08 of jan.de.decker@hotmail.com of gewoon in de bib.

Zaterdag 25 januari Davidsfonds Ukkel Stalle organiseert een Kaasen Wijnavond met muzikale begeleiding en samenzang oude Vlaamse liedjes om 19 uur in de Kring, Bar. G. Van Hammestraat 20, Ukkel-Stalle. Info bij Roger Van Poucke 02-305 31 25 – roger.van.poucke@telenet.be

Zondag 26 januari Belgisch zondagsontbijt door Carpe Diem om 9u30 (tot 13u) in de vroegere OKRA-chalet aan de parking van de Horzelkerk. Info bij Jack Lagae en Ingrid Roeland, 0473-68 21 23 jack.lagae@skynet.be . Inschrijven gewenst.

Maandag 27 januari Zilverdraad bezoekt het museum C. Meunier. Afspraak om 14 uur aan de halte van de tram 4 op het Heldenplein. Info bij Daniël Peeters 0478-56 71 76.

Constantin Meunier : « Le retour des mineurs ».

8


02/2: 11/2: 18/2: 20/2: 25/2: 27/2:

01/1: Nieuwjaarsdag

Raymond van het Groenewoud Feestelijke maaltijd Film Pedicure Centrumraad Zoete namiddag

Nieuwsbrief nr. 30

Nieuwjaarsreceptie

januari 2014

Jan Otten (voorzitter Lotus)

Dit jaar pakken we het anders aan. En wel omdat de gemeente Ukkel een cultuurbeleidscoördinator heeft aangeworven. Concreet zal dit betekenen dat de tandem Candelaershuys-Lotus, de bibliotheek en de gemeente nog nauwer zullen gaan samenwerken. De eerste gezamenlijke activiteit is de nieuwjaarsreceptie met een hapje, een drankje en een streepje muziek. Je kan er meer over lezen in De Hoorn zelf, zie pagina 3. LDC Lotus voorziet een taxi - dienst van en naar huis voor personen die ’s avonds niet meer graag alleen de tram nemen (beperkte plaatsen). Wanneer: vrijdag 17 januari Uur: 18u Prijs: gratis Inschrijven: niet nodig, gelieve wel voor dinsdag 7 januari een seintje te geven indien je vervoer wenst.

Lotus wenst Lotus wenst iedereen een gelukkig en gezond 2014! Verder willen we 2014, met jullie hulp, vullen met interessante, gezellige, plezante, leerrijke, ontspannende, deugddoende activiteiten, maaltijden, wandelingen en uitstapjes.

Graag wat warme wensen voor enkele buren hier in Verrewinkel-Ukkel. SarahenBorimethuntwee zoontjes, nieuwe buren sinds vorig jaar sympathiek en met een exotische tint, hij komt van het verre Cambodja. En dan natuurlijk langs de andere kant van ons huisdietoȔebuurmadamMyriam. Nooit te beroerd voor een goeiedag, hulp of interesse voor onze loop van het leven. Die mensen maken het hier goed wonen.Voorhenzoveelwensenalsde gevallen blaadjes van het bos aan de achterzijde van onze huizen.

Marijke Oscé (centrumleider Lotus) Voor2014wensikde Candelaershuyskanarie Elvis nog vele interessante ontmoetingen met bekende en minder bekende muzikanten: dat zijn fotoalbum nog veel dikker mag worden! Ik wens hem ook een goede gezondheid toe, zodat wij en onze Lotusbezoekers nog veel langer kunnen genieten van zijn mooie liedjes en de 'huyselijke' sfeer die hij hier brengt.


Middagen van het NOB Deze keer staan de strijkinstrumenten in de schijnwerper. Op het podium de viool, altviool en een cello. De artiesten brengen een stuk van Borodin dat hij schreef voor zijn vrouw Ekatarina. Met zijn bekoorlijke melodieën is het een ode aan de liefde van een echtpaar, waarin de eerste viool en de cello respectievelijk voor de vrouw en de man staan. Het stuk van Tsjaikovski is een relatief vroeg werk, uit de periode vlak voor zijn

grote doorbraak. Toch staat het dankzij zijn melodische en emotionele diepgang op gelijke hoogte met zijn grote orkestwerken. Wanneer: donderdag 16 januari Uur: om 11u30 aan het Candelaershuys of om 12u15 aan de ingang van de Bozar Prijs: 6 euro Inschrijven: zo snel mogelijk, plaatsen zijn beperkt

Spelletjesnamiddag Niets zo gezellig als samen spelletjes spelen. We hebben met zekerheid een Scrabble, Rummikub en een damspel. Heb je thuis nog een ander spel staan dat je bij ons wil komen spelen? Neem het gerust mee, we vinden wel enthousiastelingen die samen met jou willen spelen. Of is er een spel dat je graag nog eens zou spelen,

geef ons een seintje en wij doen ons best om het gezelschapsspel te bemachtigen. Wanneer: dinsdag 21 januari Uur: 14u Prijs: gratis Inschrijven: hoeft niet, een seintje kan handig zijn als je een specifiek spel wil spelen.

Zoete namiddag We hebben hard moeten zoeken maar we hebben het gevonden! Een dessert dat we jullie nog niet aangeboden hebben tijdens onze zoete namiddagen: warme appeltaart met of zonder ijs. Warme appeltjes, een beetje kaneel en fris ijs, perfect voor

die koude winterdagen! Wanneer: donderdag 30 januari Uur: vanaf 14u30 Prijs: 2.5 euro, voor dessert en een koffie of thee Inschrijven: ten laatste dinsdag 28 januari.

Salon Dansant in De Markten: Raymond van het Groenewoud Raymond is de speciale gast van deze 50ste editie van Salon Dansant. Raymond van het Groenewoud zal tijdens dit concert, bijna zoals een jukebox, ter plekke kiezen welke nummers hij uit zijn omvangrijk repertoire zal spelen. Oude nummers en nieuwere creaties zullen elkaar in een sneltempo afwisselen.

Wanneer: zondag 2 februari Uur: om 14u aan Candelaershuys of om 14u45 aan ingang De Markten (Oude Graanmarkt 5) Prijs: gratis Inschrijven: een seintje TEN LAATSTE 13 januari (plaatsen zijn beperkt!) Foto : Joke Schot


2013 - 17 september - Vilvoorde

2013 - 1 oktober - Meise

2013 - 6 augustus - (Japanse tuin) Hasselt

2013 - 1 augustus - (Rozentuin) Sint-Pieters-Leeuw

2013 - 19 maart - Crea-namiddag


Zangnamiddag i.s.m. Seniorencentrum Schraap je keel, vul je longen, we zingen erop los. Betty zal ons deze keer ook deskundig begeleiden. Heb je thuis nog liedjesteksten liggen? Neem ze dan zeker mee!Wees gerust, het is geen probleem als je een beetje vals zingt of als je die hoge tonen niet haalt. Samen zingen

is gewoon gezellig, leuk en je wordt er goed gezind van! Wanneer: dinsdag 4 februari Uur: 14u Prijs: gratis Inschrijven: een seintje is handig, dat kan de dag zelf nog.

Tai Chi i.s.m. Candelaershuys Wegens het succes van de cursus in het najaar, starten we in 2014 meteen met een nieuwe! Tai Chi is een Chinese bewegingsactiviteit die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Via Tai Chi werk je alvast aan het vermijden van enkele belangrijke risicofactoren van vallen, namelijk verminderde spierkracht en evenwichtsproblemen. Tai Chi bestaat uit verschillende bewegingen die elkaar opvolgen. Eerst worden de afzonderlijke bewegingen en houdingen aangeleerd, zo wordt het lichaam versterkt en voorbereidt op het uitvoeren van de Tai Chi.

Voor de les zelf voorzie je best gemakkelijk kledij en schoenen. Indien je nog nooit Tai Chi hebt gedaan dan kan je zeker de eerste les eens meedoen en achteraf beslissen of het bij 1 les blijft (en je betaalt 3 euro) of je heel de reeks volgt, en dan is een 10 beurtenkaart voor 20 euro het voordeligst. Wanneer: start woensdag 8 januari, dan op 15, 22 en 29/01; 5, 12, 19 en 26/02; 12 en 19/03. Uur: telkens van 10u30 tot 12u Prijs: 20 euro voor 10 beurtenkaart, anders 3 euro per les. Inschrijven: inschrijven voor maandag 6 januari (02-343 46 58)

Vast aanbod diensten en activiteiten Maaltijden Wanneer: dinsdag en donderdag Uur: 12u Prijs: 5 of 8 € indien gastromenu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien. Pedicure Wanneer: 16 en 30 januari Prijs: - pedicure 17 € - manicure 11 € - epilatie gezicht: 7 € - gelaatsverzorging: 55 € Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjes Wanneer: elke dinsdag en donderdag Uur: na middageten rond 13u30. Scrabble (Franstalig): elke dinsdag en donderdag, voor het middageten rond 11u Dienstverlening Zit je ergens mee? Weet je niet goed waarheen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt boodschappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58


9999

toast literair Ontmoeting met Stan Lauryssens Op zondag 19 januari dompelt het Davidsfonds heel Vlaanderen weer onder in de fantasierijke sfeer van Toast Literair. Honderden afdelingen organiseren die zondagochtend een literair ontbijt, waarbij getalenteerde auteurs gekoppeld worden aan een zondags-best publiek met een hapje en een drankje als perfect medium van interactie. Wie 'literatuur' zegt, zegt 'boeken' en wie 'boeken' zegt, zegt 'bibliotheek'. Uw lokale afdeling Davidsfonds Ukkel-Boetendael-Sint Job heeft de eer en het genoegen voor de Toast Literair editie van 2014 te mogen samenwerken met één van de 10 beste Bibliotheken van Vlaanderen & Brussel. Ik heb het uiteraard over onze eigen Nederlandstalige Gemeentebibliotheek, die wij langs deze weg ook oprecht willen feliciteren voor haar oververdiende nominatie! De Bibliotheek stelt op zondagochtend 19 januari, om 11u, uitzonderlijk haar deuren open voor een ontbijt met koffiekoeken & drank in aanwezigheid van Stan Lauryssens. Deze Vlaamse misdaadauteur vertelt op een geestige manier over zichzelf, zijn leven, gaatjes in de kaas, de gevangenis, geld, foute beleggingen, Spanje en Salvador Dalí, Interpol, Al Pacino en zijn spannende boeken... Kortom, een uitgelezen kans om op een koude zondagochtend bij elkaar te kruipen in het knusse decor van de bibliotheek, om met koffie (en) koek in de hand weg te dromen bij de sappige anekdotes van Stan Lauryssens, waarbij fictie verweven wordt met non-fictie en spanning gekoppeld wordt aan literaire feel-good. Gezelligheid, amusement en een goed gevuld maagje verzekerd! Gemeentelijke openbare bibliotheek Ukkel, De Broyerstraat 27 op zondag 19 januari om 11 uur. Gratis lezing. Wilt u graag een voorproefje van deze lezing? U kunt de boeken van Stan Lauryssens uitlenen in de bib. I.s.m. Gemeentelijke Bibliotheek Ukkel, Davidsfonds Ukkel-Boetendael-Sint-Job Meer info bij Jan De Decker, 0498-31 31 08 of jan.de.decker@hotmail.com of gewoon in de bib.

Jan De Decker (ondermeer voorzitter Davidsfonds Ukkel Boetendael Sint-Job)

Ik richt een warme nieuwjaarswens aan deUkkelseScouts&Gidsen,enmeerin het bijzonder aan de naarstig werkende groepsleidingPeterDeDecker&Elise DeWolf.Dankzijhunnietaßatende gretigheid en enthousiasme groeit het ledenaantalvandeUkkelseScouts& Gidsen de laatste 2 jaar systematisch. Ik wens hen in 2014 een vervolg van deze continue groei, maar vooral veel voldoening en plezier in hun ontelbare uren vrijwillig werk!

Leila Vanderhaeghen (directrice Crèche Asselbergs)

BestecollegaÕsvanhetkinderdagverblijf PluchkeenKraakje.Ikwensjullie-Een vrolijk eind -Een goed begin - En een splinternieuw gebouw volkomen naar julliezin!Veelsuccesmetdevoltooiing van de verbouwingswerken en alles wat erbij komt kijken!

Serge Samyn (penningmeester Candelaershuys-drummer) Mama, gelukkig Nieuwjaar. TonÞls'unique',Serge.

Catherine van Hoorn Streiff (redactie De Hoorn - vertalingen)

IkwensWillyPeersmanhetbestevoor 2014, dat hij vooral kan genieten van de tijd die hij zal vrijmaken door niet meer zo hard 'structureel geëngageerd' te zijn voor De Hoorn, dat hij ook veel tijd zal kunnen besteden aan boeken (lezen of schrijven), aan zijn familie, aanzijnactiviteiteninonzeBIB,endat hij nog lang een 'losse medewerker' van De Hoorn moge blijven.

13


9999

vertrek Jean-Luc Vanraes en de GIMB Ukkelaar en OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes (Open Vld) verlaat het Brussels parlement en gaat voor de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (Gimb) werken. Vanraes wordt vice-voorzitter van de Gimb. Hij wordt zo de nummer twee van de organisatie. Vanraes nam op 15 december ontslag. De Ukkelse liberaal verliet dus het Brussels parlement. Zijn nieuwe functie is immers niet verzoenbaar met een parlementair mandaat. Vanraes blijft wel OCMW-voorzitter in Ukkel. Kort na de deze bekendmaking polsten we Vanraes over deze switch. De Hoorn: waarom deze overstap, juist voor de gewestelijke verkiezingen? "Wel, de functie van ondervoorzitter van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel, kortweg GIMB, kwam nu vrij. En ik heb die functie nu opgenomen”. De Hoorn: wat doet de gimb? En wat houdt uw nieuwe functie in? "De GIMB is een financiële partner. Zij kan tussenkomen om de creatie, de reorganisatie, de uitbreiding of de overdracht van privéondernemingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te ondersteunen. De GIMB begeleidt bedrijven bij de uitbouw van hun activiteiten, helpt nieuwe bedrijven en geeft ze een omkadering. Ook ontwikkelt zij financiële activiteiten vanuit het Brussels Gewest. Dit alles met de bedoeling uiteraard om de werkgelegenheid te verhogen. Ik zal samen met de voorzitter de leiding waarnemen van deze instelling".

14

De Hoorn: is dit het einde van uw grootstedelijke politieke carrière? "Absoluut niet. Maar ik ga mij nu op een andere manier inzetten voor Brussel en de grootstedelijke uitdagingen, zoals de tewerkstelling. Ik blijf politiek actief op het lokaal vlak".

FR Un départ au parlement bruxellois! Jean-Luc Vanraes, libéral néerlandophone et président du CPAS, a décidé de réorienter sa carrière et d'endosser le rôle de vice-président de la SRIB, la Société régionale d'investissement de Bruxelles. Cette fonction est incompatible avec un mandat de député mais pas avec celui de président du CPAS d'Uccle que le libéral néerlandophone continuera d'exercer.

De Hoorn: wat was het moment dat u het meeste voldoening gaf in de hoofdstedelijke politiek? "Oh, er waren heel boeiende momenten. De erkenning van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie als volwaardig lid van de vergadering van alle Belgische parlementen is voor mij erg belangrijk geweest. We hebben als kleinste parlement van België onze vaste plaats in die vergadering veroverd. Als minister van Financiën ben ik erg blij dat ik aan de basis lag van een correcte financiering vanuit de federale overheid van het Brussels Gewest. En dat we de crisis rond de Holding van Dexia hebben overwonnen zonder nadelige effecten voor de begroting van het Brussels Gewest die in 2014 uit de rode cijfers zal zijn". De Hoorn: en het moment dat u het meest betreurde? "In de politiek is iedere mislukking een nieuwe uitdaging". De Hoorn: u behoudt het OCMW-voorzitterschap? "Dat klopt, ik blijf voorzitter van het OCMW van Ukkel. De uitdagingen daar zijn immers enorm". Veel succes, Jean-Luc!


9999

sprUkkels Gevraagd: respect voor erfgoed en eerbied voor nagedachtenis van weldoeners * Een tijd geleden kregen in een straal van 500 meter de buurtbewoners van de 2-Alice een chique folder waarin ‘Beaufort House’ met veel superlatieven de lof maakt van ‘Le Domaine de l’Observatoire’, een wooncomplex ‘haut de gamme’ in wording. Na ombouw van het voormalig ziekenhuis op de Groeselenberg zal het residentieel comfort verschaffen aan bewoners (of investeerders) die bereid of in staat zijn per vierkante meter zo’n vijfduizend euro op te hoesten. In onze als het Brussels Neuilly aangeprezen woongemeente wil de promotor met zijn project de zogenaamde miljardairssquare aan het Ter Kamerenbos naar de kroon steken. Van ambitie gesproken! Toegegeven, de ligging is uniek en de referenties van Beaufort House overtuigen. Er is echter iets dat de erfgoedgevoelige Ukkelaar moet verontrusten, met name dat er amper wordt verwezen naar de oorsprong en de historische betekenis van de 2-Alice. Alsof een herinnering aan een weeshuis, later ziekenhuis, de promotiecampagne zou kunnen schaden. Gelukkig was er An Devroe, een met Ukkel vertrouwde en door ons erfgoed gepassioneerde journaliste, die met een verhelderende reportage in Brussel Deze Week de aandacht heeft gevestigd op de twee bas-reliëfs van Julien Dillens. Eertijds sierde werk van deze bekende beeldhouwer van ‘De waterdraagster’ aan de ‘bareel’ van St. Gillis en van de legenda-

Het bas-reliëf in het fronton boven de rechter vleugel van het oorspronkelijke gebouw toont grootmoeder Adèle en moeder Alice die zes door de kleine Alice begeleide weeskinderen verwelkomen. Foto An Devroe.

rische t’Serclaes nabij de Brusselse grote Markt, de frontons in de gevels van het oorspronkelijk gebouw dat dateerde van het eind van de negentiende eeuw. Nu al ruim twintig jaar zijn die bas-reliëfs van negen op bijna drie meter beschermd in afwachting van een reinigingsbeurt en eerherstel. Zoals blijkt uit bijgaande foto die An Devroe niet zonder moeite heeft kunnen maken, is de aan de elementen blootgestelde natuursteen bemost en vervuild. Het uitgebeelde tafereel vertelt nochtans een verhaal dat niet verloren mag gaan. De Commissie voor Monumenten en Landschappen, bijgetreden door het Brussels Gewest en onze gemeente, is van oordeel dat het kunstwerk moet geïntegreerd worden in het Beaufort House-project. Er zal niet geduld worden dat de projectontwikkelaar er zich vanaf maakt met het argument dat er geen geschikte plaats voor te vinden is.

Engelandplateau tien jaar later* Toen in 2003 plannen het licht zagen om op het Engelandplateau 400 woningen te bouwen stond de wijde buurt in rep en roer. De op verschillende niveaus gevoerde actie leidde tot een impasse. Pas drie jaar later kwam er een nieuw plan dat het beoogde aantal woongelegenheden met een vierde deed inkrimpen, maar ook dat vond geen genade in de buurt die er onoverkomelijke problemen in bleef zien: te veel druk op hun rust, verkeersoverlast, verstoorde waterhuishouding en andere dreigende omgevingsschade, lees de eigen achtertuin. Andermaal deed de projectontwikkelaar een toegeving door nog slechts 265 woongelegenheden in uitzicht te stellen. Wel, uiteindelijk zullen het er toch 300 worden want de Raad van State heeft het hoger beroep van de laatste

FR 300 logements seront construits sur le plateau Engeland. Un montant non négligeable de 250.000 € sera affecté à la gestion de la zone Natura 2000.

15


9999

sprUkkels van de gemeentelijke openbare bibliotheken rond Sinterklaas in het Kunstenhuis aan de Dekenijstraat samen een tentoonstelling opzetten. Als kinderboeken voor kunstliefhebbers op zichzelf al een attractie vormen, in het totaalconcept van de jeugdbibliothecarissen komen er voor de kinderen nog interactieve spelletjes bovenop. Het was dus leuk om met de juf of de meester tijdens de schooluren naar het oude centrum van Ukkel af te zakken.

actievoerders verworpen zodat de verkavelingsvergunning nu definitief is. Het onderste uit de kan hebben de actievoerders dus niet gekregen, maar evenmin kan beweerd worden dat zij het deksel op de neus hebben gekregen. Matexi en Besix Red (van real estate development) zullen in 2014 op een hellende oppervlakte van 6,5 ha beginnen met de bouw van 60 woningen en 240 appartementen, de woningen deels in rij en deels in half open bebouwing op percelen van 2 tot 5 are. De appartementen zullen maximaal 135 m2 groot zijn. Ontwerpers zijn A2RC en Espaces Architectes. Als bewijs van hun positieve ingesteldheid reserveren de projectontwikkelaars de niet onaardige som van € 250.000,00 voor het beheer van de Natura 2000-zone. Of hierin de bescherming is begrepen van ‘een merkwaardige oude haag’ waaromtrent tot in de gemeenteraad is gepalaverd, wie zal het ons zeggen?

De verbeelding aan de macht* Vier handen op een boek? Je moest ze gezien hebben, de op 15 december afgelopen tentoonstelling van werk van Catherine Pineur en Emile Jadoul, twee kunstenaars met een prinsheerlijke verbeelding in het creëren van kinderboeken, die ook in de smaak vallen van ouders en grootouders. Het is stilaan een traditie aan het worden dat de bibliothecarissen van de jeugdafdeling

16

Meldenswaard is dat Cultuurschepen Carine Gol-Lescot zich persoonlijk mee in het opzet engageerde door mee te helpen zoeken naar kunstenaars van wie zij persoonlijk meer wilde vernemen over hun leefwereld. Zij trok er dus op uit om niet alleen het werk, maar ook de omgeving te zien waarin het ontkiemt. In haar geïmproviseerde, voorbeeldig tweetalige toespraak beleed zij haar geloof in de universele taal van de beeldende kunst. Haar waardering voor de harmonische samenwerking tussen bibliotheken van twee verschillende culturen, stak zij niet onder stoelen of banken. De aanwezige cultuurbeleidscoördinator hoorde dat het goed was.

Het embryo van een politiek testament voor Brussel* Tijdens een afscheidslunch voor de Brusselse pers op Sinterklaasdag in het ‘Goud Blommeke van Papier’ heeft Jean-Luc Vanraes die op 15 december ondervoorzitter is geworden van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (GIMB) kort zijn visie toegelicht op de sociaaleconomische toekomst van het hoofdstedelijk gewest. Samengevat komt die hierop neer dat hij zich, tegen de achtergrond van de staatsvorm die zijn partij op haar recente congres heeft beleden, uitspreekt voor een ‘samenaan-tafel-federalisme’. In het gewest moet het ‘Brussel-gevoel’ het klimaat bepalen. Dat steden almaar belangrijker worden, was van Jean-Luc Vanraes al eerder te horen, ook nog in zijn toespraak in de raadzaal van het gemeentehuis bij de 11-juliviering 2013. Vanuit een consensus rond het concept van een grote stadsgemeenschap kan werk worden gemaakt


van fusies van gemeenten en politiezones, evenals van overdracht van bevoegdheden tussen gewest en gemeenten. Maar de fusie-idee willen interpreteren als ‘Eén stad, één beleid’ is een utopie. Eén OCMW bij voorbeeld voor een stad met liefst 60.000 langdurig werklozen, is gewoon ondenkbaar. De nieuwe ondervoorzitter van de GIMB kijkt daarentegen uit naar een ‘metropolitane’ gemeenschap die gerust een doormeter mag hebben van 50 km. Dat hiertegen veel weerstand is van communautair behoudsgezinden, geeft te denken over een gebrek aan visie. Waarom zou in het economisch en financieel hart van het land onmogelijk zijn wat in de uithoeken van het land, zowel in zuid als in noord, zelfs al grensoverschrijdend bestaat? In dit land zullen de gemeenschappen voor probleemmateries als onderwijs en kinderopvang hun rol moeten blijven spelen. Hierbij moet er in de eerste plaats aandacht zijn voor de armoede die in Brussel groter is dan elders. Het besef moet groeien dat onderwijs de belangrijkste hefboom is in de strijd voor een beter leven. Is het dan ook geen schande dat, wanneer het Gewest om de dringendste nood te lenigen wil inspringen door eenmalig zelf scholen te bouwen, voor het Grondwettelijk Hof wordt gesleept? Dat politiek maneuver ligt bij de gewezen Brusselse minister van Begroting en Financiën nog altijd zwaar op de maag. Jean-Luc Vanraes lichtte ook toe wat hij op lokaal politiek vlak zal blijven doen, maar dat staat elders in dit nummer te lezen in een interviewtje dat hij al eerder aan De Hoorn had toegestaan.

FR Jean-Luc Vanraes: "Dans ce pays, les communautés devront continuer à jouer leur rôle dans les domaines à problèmes comme l’enseignement et les crèches. En particulier, il faudra commencer par prendre en compte la pauvreté, bien plus importante à Bruxelles qu’ailleurs".

Anonymus VoorMaddy Verplancke, een uit het West-Vlaamse Houtland afkomstige vrouw, die in haar TorhoutsejeugdnogdejongeStrŽbelle heeftgefrequenteerd.Velenkennenhaar vanwege haar oude ruige bastaardhond, de schrik van dametjes die alleen nog buitenkomen om hun schoothondje te luchten. Wat bijna niemand weet, is dat in Maddy, die vroeger aan de Defrélaan in een groot huis woonde, een verdienstelijke kunstenares schuilt (olieverf op doek en aquarel). Ik wens haar en echtgenoot Edmond in 2014 meer geluk dan in 2013, een jaar dat voor beiden vol beproeving is geweest.

Anneke Verbeeke (bibliothecaris) Ik wens het Candelaershuys en zijn ploeg eenfantastischeconcertaȗ chetoe waarbij het Candelaershuys in vuur en vlam komt te staan voor het jaar 2014! Mijn eigen medewerkers, Katrijn, Annet, KathryenSophiewensikeenmooi2014 met uitzonderlijk brave lezers die altijd op tijd hun boeken terugbrengen.

Bart De Smedt (centrumverantwoordelijke Candelaershuys)

Mijn nieuwjaarswens gaat naar iemand die ik niet persoonlijk ken: de kok of de kokkin van het rusthuis Residence Anaïs op de Alsembergsesteenweg hier in Ukkel. Dat hij of zij daar nog lang in de potten mag roeren en achter het fornuis staan! Mijn ouders verblijven daar en het middagmaal is telkens weer iets waar ze naar uitkijken. 'Het eten is hier goed' zeggen ze. En verder wens ik mijn mentor JLVRalhetbestetoebijdeGimb.

17


9999

echo's uit de Raadzaal Vier echo’s uit de Raadzaal Een raadszitting met 48 agendapunten en als toemaat nog vijf toegevoegde mondelinge vragen, levert stof voor meer pagina’s dan De Hoorn ter beschikking kan stellen. Uit het verslag lichtten wij daarom vier echo’s, die voor ons lezerspubliek als relevant mogen beschouwd worden. De rekening 2012 van het OCMW OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes hield het in zijn toelichting kort omdat tijdens de uitvoerige bespreking in de commissie al zo goed als alles was gezegd. Wel achtte hij het aangewezen het tekort ( € 142.000?), dat ten opzichte van de begroting toch eerder beperkt is, te duiden als het gevolg van problematische schuldvorderingen. Wie als eerste aan het woord kwam, was Claudine Verstraeten (PS), de voormalige voogdijschepen. Wat zij zegde, drong echter niet tot de perstafel door. Ontoereikend stemvolume? Of was het de geluidsversterking? Ecolo-raadslid Minet wilde vernemen wat precies de factoren zijn die maken dat het runnen van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zo complex is geworden dat er moet gezocht worden naar creatieve oplossingen. Hij staafde zijn vraag door te verwijzen naar de stressklachten van de maatschappelijke assistenten. Voor raadslid Françoise Dupuis (PS) rijzen er bij het voeren van de OCMW-boekhouding eerder vragen van technische aard. Waarop voorzitter Vanraes repliceerde door te benadrukken dat de boekhoudkundige regelgeving zeer strikt is. Daar komt nog bij dat de ratio’s omzeggens ieder jaar anders berekend worden. Aan raadslid Minet antwoordde Vanraes dat er zich vooral in de begeleiding van het OCMWcliënteel een opmerkelijke evolutie voordoet. Twintig jaar geleden waren de sociale assistenten ‘generalisten’, vandaag wordt van hen in toenemende mate specialisatie verwacht. Wanneer dezelfde mensen tegelijk geconfronteerd worden met complexe problemen van diverse aard, dan leidt dat in de begeleiding inderdaad tot stresssituaties. Om hieraan te verhelpen, is er

18

een antistress-cel opgericht. Ook de meer naar wijkwerking georiënteerde diensten kunnen voor taakverlichting zorgen. Alle problemen worden momenteel bestudeerd en wanneer de bevindingen voorliggen zullen de raadsleden uitgenodigd worden om van de rapportering kennis van te nemen. Uiteindelijk werd de rekening van het dienstjaar 2012 unaniem goedgekeurd.

Bij de gemeente te begeven topambten De gevraagde goedkeuring van een aangepast reglement tot vastlegging van de benoemingsvoorwaarden voor een gemeentesecretaris, een adjunct gemeentesecretaris en een gemeenteontvanger bracht aan het licht dat van de gemeentesecretaris o.a. een masterdiploma in management wordt vereist en dat het ervaringscriterium van 6 naar 9 jaar wordt opgevoerd. Raadslid De Bock (FDF) suggereerde er nog ‘vijf jaar ervaring in een leidende functie’ aan toe te voegen. Vragen had hij bij het talenkenniscriterium: is het echt nodig dat een kandidaat vanaf de eerste dag een ‘Selor-attest’ in handen heeft? Raadslid Bruylant (MR) had het van zijn kant moeilijk met de benedengrens van het leeftijdscriterium, maar drong niet aan toen de voorzitterburgemeester hem wees op de wettelijke voorschriften dienaangaande. Schepen van personeelszaken Marc Cools liet er geen twijfel over bestaan dat er examens komen en dat de voorwaarden niet noodzakelijkerwijze dezelfde hoeven te zijn voor de beide functies. Wat als er slechts één kandidaat voldoet aan de gestelde voorwaarden? Weet, zegt schepen Cools, dat een gemeente niet kan functioneren zonder secretaris en evenmin zonder ontvanger.


Raadslid Desmet (Ecolo) brak nog een lans voor de aanwezigheid in hoedanigheid van waarnemer, van een vakbondsafgevaardigde en een gemeenteraadslid.

Cultuurbeleidsplan 2014-2019 goedgekeurd Het cultuurbeleidsplan was voor raadslid Jean-Luc Vanraes (Open VLD binnen de MR) aanleiding om zijn grote voldoening uit te spreken over de bekwame spoed waarmee het beleidsdocument in nauwelijks drie maanden is uitgewerkt. De schepen van Cultuur en de beleidscoördinator verdienen hiervoor alle lof. In deze lofbetuiging werd Vanraes volmondig bijgetreden door zijn partijgenoot Stefan Cornelis, die aan zijn felicitaties succeswensen koppelde nu het plan in de tenuitvoerlegging ervan vorm moet krijgen. Raadslid Thibaud Wyngaard (Ecolo Groen) begon zowaar in het Nederlands al te informeren naar de eerste concrete doelstellingen. Schepen Carine Gol-Lescot diende hem van antwoord door er op te wijzen dat het beleidsplan nog moet ingediend en aanvaard worden om effect te kunnen sorteren. Uit de werkingsmiddelen kan het Candelaershuys dan een toelage krijgen voor punctuele acties, maar de door de Vlaamse Gemeenschap beschikbaar gestelde extra middelen zullen deels ook aangewend worden voor de verloning van de cultuurbeleidscoördinator. Merkwaardig was het statement van burgemeester Armand De Decker die vaststelde dat in Ukkel gedaan is gekregen wat politieke partijen als de NVA en Vlaams Belang in Brussel niet voor mogelijk achten, met name dat de twee cultuurgemeenschappen in goede verstandhouding samenwerken.

Naar een Ukkels Repair Café? In de gedragslijn van een ‘constructieve oppositie’ heeft Thibaud Wyngaard, de frontman van de groep Ecolo Groen, om steun gevraagd van de gemeente voor de oprichting van een ‘Repair Café’. Repair Cafés zijn in, ook in het Brusselse waar er reeds een zestal actief zijn. Het gaat om gratis

toegankelijke ontmoetingsplekken waar burgers elkaar op vrijwillige basis ‘depanneren’, begrijp herstellen van allerlei kleine huishoudelijke apparatuur of kleding. Bezoekers nemen de kapotte spullen van huis mee en klussers die er wat van kennen gaan ermee aan de slag in een ‘Repair Café’ waar het hoogstnodige materiaal voorhanden is. Onderliggende bedoelingen zijn mensen zelfs op een zondag uit de nood helpen, verspilling tegengaan en de sociale cohesie bevorderen. Misschien, suggereert Wyngaard, is het concept iets voor de lokale Agenda 21. Er zou kunnen begonnen worden met het ter beschikking stellen van een lokaal ten behoeve van een in ‘Wolvendael’ aan te kondigen informatievergadering. Schepen Marc Cools antwoordde dat hij over het item de Ecolo-tribune in de oktobereditie van ‘Wolvendael’ had gelezen, maar dat zijn diensten tot dusver nog door niemand gecontacteerd werden om het onderwerp op de agenda te zetten. Wat niet belet dat er iemand wordt uitgenodigd om in het kader van de lokale Agenda 21 een toelichting te komen geven.

FR Les 'repair cafés' sont dans l’air du temps, à Bruxelles aussi, où six fonctionnent déjà. Il s’agit de lieux de rencontres accessibles gratuitement où les gens peuvent se dépanner bénévolement, en réparant toutes sortes de petits appareils ménagers ou de vêtements.

19


laersh

li

ch t

el

s

Ca

de

1070 Brussel X BC 1869

uy

n

De Hoorn

BelgiĂŤ-Belgique P.B.

k door Uk

Activiteiten Candelaershuys Donderdag 9 januari Concert Tom Van Stiphout

Vrijdag 17 januari Nieuwjaarsreceptie van de Ukkelse partners in het Kunstenhuis De Dekenij

Zaterdag 1 februari Theater: Bad van Marie brengt 'Het Gastgezin', huiskamervoorstelling

maandblad gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel Brugmannlaan 433 1180 Ukkel 02 343 46 58 candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

Gebeurt er iets in uw wijk? Hou ons op de hoogte ! De Hoorn, candelaershuys@vgc.be. 02/343.46.58

Il se passe quelque chose dans votre quartier? Informez-nous. De Hoorn candelaershuys@vgc.be ou 02/343.46.58.

januari 2014 45ste jaargang 1100 exemplaren nr. 430 verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus P 206513

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

FR

De Hoorn januari 2014