Page 1

dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 1

de hoor n

maandblad van het gemeenschapscentr um candelaershuys ukkel december 2001 • 32ste jaargang • 3.100 expl.

nr 309

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

boekenbeurs in ukkel-stalle boekenbeurs op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 december concerten : riguelle & hautekiet 1/12 - detaeye & guests 15/12 - camden 21/12 en verder : de vlaamse zorgverzekering - zpaf fototentoonstelling - politiebeleid


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 2

de hoor n

editoriaal

erkend door de vlaamse gemeenschapscommissie

december 2001 • 32ste jaargang • 3.100 expl.

Een voorpagina vol boeken want de jaarlijkse boekenbeurs komt er weer aan. Deze drieënveertigste editie biedt een goed gevuld programma. Op de eerste plaats komen natuurlijk de boeken, met meer dan duizend verschillende titels. Tijdens de boekenbeurs kan u ook een fototentoonstelling van Stephan Vanfleteren (De Morgen) bezichtigen, jeugdauteur Stefan Boonen uit eigen werk horen voorlezen, deelnemen aan de inter-verenigingenkwis en luisteren naar een literaire voordracht omtrent Brussel. Eveneens tijdens de boekenbeurs: een concert van ‘The Hot Chili Stompers’ en een cabaretvoorstelling van Geert Hautekiet. Maar de maand december is natuurlijk meer dan de boekenbeurs alleen. Concerten van Riguelle en Hautekiet, Norbert Detaeye en Camden, een fototentoonstelling van Poolse fotografen, kerstfeestjes en andere activiteiten van de verschillende verenigingen,…

nr 309

colofon Redactieraad: Jan Spegelaere (hoofdredacteur), Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Bart De Smedt, Georges Marinus, Willy Peersman, René Weemaels en Jan Lauwerijs (redactiesecretaris). Ondertekende artikels verbinden alleen de schrijver. Vormgeving : Johnny Van den Borre.

Verantwoordelijke uitgever: Stefan Cornelis, Brugmannlaan 433 te 1180 Brussel

Briefwisseling:

Verder vindt u in deze hoorn een artikel over de Vlaamse zorgverzekering, waarover u maar beter goed geïnformeerd kan zijn. De rubrieken Hoornblazer en Huis Raad ontbreken niet. Willy Peersman brengt deze keer niet alleen verslag uit over de gemeenteraad, maar heeft ook nieuws over de politieraad.

GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Brussel Tel.: 02 343 46 58 - Fax: 02 343 69 89. E-mail: Candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be

Steun De Hoorn:

Hiermee hoopt het Candelaershuys 2001 in schoonheid te kunnen afronden. Van 24 december tot en met 2 januari nemen we een korte rustpauze, om er in 2002 weer volop tegenaan te gaan.

Abonnement: gratis voor de inwoners van Ukkel; buiten Ukkel: 300 bef / 7,47 euro Steunbijdragen blijven uiteraard welkom op rekeningnummer 436-9141431-16. Dank bij voorbaat. Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u “De Hoorn” toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescher-

Fototentoonstelling van Poolse fotografen uit Lodz ZPAF, van 6 december tot 9 januari.

ming van de privacy.

2


foto : firmin de maitre

dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 3

concerten Norbert Detaeye & Guests zaterdag 15 december in het Candelaershuys Vaste gast in december in het Candelaershuys is Norbert Detaeye. Ook dit jaar is hij van de partij. Norbert beweegt zich sinds 1965 in de jazzen blueswereld, hij was pianist/zanger bij de legendarische Jegpap New-Orleans Jazzband. De daaruit ontstane contacten met de “living legends” uit New Orleans zetten hem in de zeventiger jaren aan om verscheidene malen af te reizen naar de Cresent City om de muziek van heel dichtbij te beleven. In 1976 treedt hij als eerste Belg op tijdens het wereldvermaarde Jazz and Herritage Festival. In 1980 werd hij ereburger van New Orleans! In 1983 bracht hij zijn eerste LP "Songs" uit, in 1985 volgt zijn tweede “Every man a king”, uiteraard een ode aan zijn geliefde New Orleans.

Norbert Detaye, ereburger van New Orleans

lijk gitarist van o.a. Catfish en de Banana Peel Bluesband. Als bassist brengt Norbert, Eric De Wolf naar Ukkel. "Wolf" de rasmuzikant speelde o.a. bij Two Man Sound, Zjef Van Uytsel, Roland, Wim De Craene, Nie Neute enz. Ambiance om de feestdagen in te zetten!

Iedereen is welkom op zaterdag 15 december 2001 vanaf 20u. Vanaf 21u zit Norbert achter zijn piano. De inkom bedraagt 250bef/ 6,20 euro of een cultuurwaardebon (Uilekotleden 200bef/ 4,96 euro). Info: 02 343 46 58. candelaershuys@vgc.be >

Een nieuw hoofdstuk startte toen hij in de eerste dagen na de revolutie in Roemenië werd uitgenodigd om 2 concerten te verzorgen in Brasov. Zijn muzikaal en sociaal engagement brachten hem in 1994 op het concertpodium van Passendale voor een aangrijpend vredeconcert met “Den Grooten oorlog” in de Westhoek als uitgangspunt. Daarnaast groeide Norbert uit tot een prominent gospelvertolker. Zijn nieuwste werkstuk "Still a child" kan men beschouwen als een synthese van al de verschillende periodes die zo bepalend waren voor Detaeyes muzikaal profiel van na de oude-stijl periode. Als ‘special guests’ op 15/12 komen gitarist Willy De Vleeshouwer gekend als voortreffe-

inhoud

3

2

Editoriaal

3

Norbert Detaye & Guests - 15/12

4

Camden - 21/12

5

Brussel en de Vlaamse zorgverzekering

6

Politiebeleid

7

Over ‘lustige musikanten’

8

De Ukkelse kalender

9

Boekenbeurs in Ukkel-Stalle

10

Pastoraal

10

Fototentoonstelling ZPAF

11

Cursusaanbod

12

Huis raad

16

Candelaershuys in december


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 4

zijn gemak voelde bij de “laissez faire-aanpak” van Universal.

het jonge geweld

Axl opteerde voor de minimalistische aanpak, het organische karakter van zijn songs moest behouden blijven.

Concert Camden: vrijdag 21 december Nog een concert in het kader van “het Jonge Geweld”, het muzikale huwelijk tussen Jeugdclub 't Uilekot en het Candelaershuys. Op 21 december staat Camden op de affiche.

Samen met producer Jo Francken nam hij zijn intrek in achtereenvolgens Motor Music in Lier en een geimproviseerde studio in een huurwoning in Nieuwpoort. Negen ingetogen, eerlijke diamanten die bij momenten herinneringen oproepen aan Ashbury Faith en Axls ‘Grote Invloeden’ Costello, Eels, Ben Harper en The Beatles blinken uit in puurheid.

Het laatste wat je van Axl Peleman kan zeggen is dat hij de laatste jaren op zijn luie kont zou hebben gezeten. Nadat hij in de jaren '90 naam en faam maakte als bassist/zanger van Ashbury Faith nam hij de voorbije twee jaar immers de "bashoneurs" waar bij achtereenvolgens The Paranoiacs, Angelico en Automatic Buffalo, de Engelstalige zijsprong van Luc 'Gorki' De Vos.

Peleman debuteert solo onder de naam Camden en doopte zijn eerste CD Miscellaneous, een titel die niet toevallig verwijst naar de diversiteit van de plaat. Gastrollen zijn weggelegd voor o.a. Joost Zweegers (Novastar) en Gert Bettens (K's Choise). Voor het nummer Mr. HSP haalde hij maar liefst 62 bassisten bij elkaar die simultaan dezelfde baslijn spelen. Live wordt Axl bijgestaan door Mario Pesic (gitaar) , Michael Schack (drums) en telkens enkele surprise guests. Op dit ogenblik is 'Black paper Black ink' een bescheiden hitje in de afrekening van Studio Brussel . Een niet te missen optreden van één van de topgroepen van het ogenblik. Be there !

cover van de cd miscellaneous

Maar ondanks de onstuitbare drang tot musiceren bleef Axl met een onvervuld verlangen zitten. Peleman had immers een hoop songmateriaal bijeengeschreven dat nooit de weg naar de cd-persen had gevonden. Axl verzamelde de hele voorraad demo's op een tape en stuurde die naar verschillende platenfirma's. Het gevolg liet niet lang op zich wachten, verscheidene platenhuizen dongen naar Axls vakkundige hand, hij verkoos uiteindelijk om in zee te gaan met Universal. Hij kreeg carte blanche, onnodig te zeggen dat hij zich meteen op

Axl Peleman debuteert solo onder de naam Camden.

4

In het kader van “het Jonge Geweld” op vrijdag 21 december vanaf 20u in het Gemeenschapshuis naast ‘t Uilekot, Dekenijstraat 100 te Ukkel. De inkom bedraagt 250bef/ 6,20 euro of een cultuurwaardebon (Uilekotleden 200bef/ 4,96 euro). Info: 02 343 46 58. Candelaershuys@vgc.be Organisatie : Candelaershuys en Jeugdclub 't Uilekot.


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 5

Hij of zij betaalt dan een bijdrage van 10 euro (403 frank). In Vlaanderen is de Vlaamse zorgverzekering verplicht. Inwoners van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad kunnen zich vrijwillig aansluiten. Maar Brusselaars die zich niet inschrijven vóór 31 december 2002 en zich nadien toch willen aansluiten, moeten rekening houden met lange wachttijden alvorens ze op de zorgverzekering een beroep kunnen doen.

sociaal Brussel en de Vlaamse zorgverzekering Wie zorgbehoevend is heeft ook niet-medische zorgen nodig. Hiervoor kan men rekenen op familie of vrienden, professionele zorgverleners of zorgvoorzieningen. Die niet-medische kosten worden echter amper of niet terugbetaald.

Tijdig inschrijven is dus de boodschap!

De Vlaamse Overheid wil hier verandering in brengen. Sinds 1 oktober 2001 dekt de Vlaamse zorgverzekering gedeeltelijk de niet-medische kosten die betaald worden aan voorzieningen die erkend zijn door de Vlaamse Gemeenschap.

Welke kosten worden terugbetaald? De Vlaamse zorgverzekering komt tegemoet in niet-medische kosten voor zorg die verstrekt wordt door een voorziening die erkend is door de Vlaamse Gemeenschap. Zorgbehoevenden kunnen voor de maand waarin die zorg werd verstrekt ook een gedeeltelijke terugbetaling krijgen van de kosten voor het aankopen of huren van nietmedische producten.

Voor inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Ofschoon het om een Vlaamse zorgverzekering gaat, staat de mogelijkheid tot aansluiting open voor alle Brusselaars, ongeacht hun nationaliteit of taalrol. Wie in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad woont en ouder is dan 25 jaar, kan zich tot 31 december 2002 aansluiten bij een zorgkas die door de Vlaamse overheid werd erkend.

Tevens kunnen zorgbehoevenden een vergoeding krijgen voor mantelzorg, d.w.z. de hulp die familie of vrienden aan een zorgbehoevende bieden, op voorwaarde dat die gepaard gaat met erkende professionele zorg. Men kan echter alleen aanspraak maken op terugbetaling wanneer de zorg verstrekt wordt door organisaties die erkend zijn door de Vlaamse Gemeenschap. In Brussel zijn die evenwel schaars. Mogelijk zal de Vlaamse Gemeenschapscommissie trachten het aanbod uit te breiden, door ook enkele bi-communautaire instellingen binnen deze regeling op te laten nemen. Het verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd.

‘De zorgverzekering, kansen en knelpunten voor Brussel’ - 8 december Rond deze titel heeft de piepjonge afdeling AGALEV-Etterbeek besloten een informatieve voormiddag over de Vlaamse zorgverzekering te organiseren en dit op zaterdag 8 december van 10.00 tot 13.00 uur in Zaal De Maalbeek, Hoornstraat 97, Etterbeek. Inkom: gratis - deuren open vanaf 9.30 (de koffie staat klaar!) Info: Rik Jellema - T. 02 646 80 88

Voor meer informatie over de Vlaamse zorgverzekering kunt u terecht bij uw ziekenfonds, of u kan surfen naar www.vlaamsezorgverzekering.be 5


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 6

Zonechef

politiebeleid

De zonechef die voor de tenuitvoerlegging van het algemeen politiebeleid verantwoordelijk zal zijn, wordt naar alle waarschijnlijkheid – hij is voor benoeming voorgedragen– adjunct politiecommissaris Gillis van Watermaal-Bosvoorde. Voor deze meertalige zonechef is de integratie tot één politiekorps van gemeentelijke korpsen en rijkswachtbrigades in één structuur in dienst van de gemeenschap, een revolutie.

Politiezone Ukkel Ð Oudergem Ð WatermaalBosvoorde krijgt vorm Gemeenschapsgerichtheid, zichtbaarheid een aanspreekbaarheid zijn de bakens en centrale waarden in de algemene beleidsnota van het Politiecollege die op 5 november in Ukkel, mede namens zijn collegae van Oudergem en Watermaal-Bosvoorde, zijn toegelicht door voorzitter Claude Desmedt, burgemeester van Ukkel.

Op zoek naar Nederlandstalig raadslid Om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen is de Politieraad van Ukkel – Oudergem – Watermaal-Bosvoorde op zoek naar twee Nederlandstalige raadsleden. Tot dusver is Dirk Hoornaert, gemeenteraadslid in Oudergem, alleen. Voor Watermaal-Bosvoorde was Annemie Vermeylen voorgedragen, maar ook ene Jan Verbeeck blijkt nu kandidaat te zijn. Nog het moeilijkst wordt allicht de zoektocht naar een Nederlandstalige Ukkelaar omdat er in de gemeenteraad geen te bekennen is. De aanwezigheid van een Nederlandstalige Ukkelaar wordt bij monde van Michel Cohen en Chantal Jacobs vooral gewenst door de PRL-strekking de Lobkowicz, maar ook schepen Cools is er voorstander van en pragmatisch als hij is heeft hij ter zitting voorgesteld contact op te nemen met Nederlandstaligen op de partijlijsten van de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Kandidatuurstelling blijkt ook mogelijk op voordracht met handtekening van twee Vlaamse gekozenen in de Gewestraad.

Wijkwerking Basispijler van het lokale politiebeleid wordt de wijkwerking die geografisch wordt georganiseerd via "nabijheidscommissariaten". In iedere gemeente zal minstens één commissariaat permanent, d.w.z. 24 uur op 24, verzekerd worden.In het "nabijheidscommissariaat" worden ook speciale diensten als "Jeugd en Gezin", "Preventie", "Verkeer en mobiliteit" ondergebracht. Slachtofferbejegening krijgt bijzondere aandacht.Spilfiguur in de "nabijheidspolitie" is de wijkinspecteur die in de nieuwe structuur een belangrijke functie krijgt. Als werkingsnorm is één inspecteur voor 4.000 inwoners vooropgesteld. Er komt (opnieuw) een hondenbrigade die vanuit Ukkel, dat over een spiksplinternieuwe kennel beschikt, zal opereren. In steun voor zowel de interventie-eenheden als de wijkagenten. Marc Cools (PRL) zei tijdens de raadszitting dat de som van een politieman plus een hond soms meer is dan twee politiemannen of –vrouwen. Voor het opvoeren van het aantal politiehonden voelt Françoise Dupuis (PS) maar niets, terwijl Michel Cohen (PRL-strekking de Lobkowicz) uitgesproken voorstander is van een flinke hondenbrigade.

Heb je interesse? De eerstvolgende vergadering van de Politieraad heeft plaats op 4 december om 18 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Belanghebbenden en belangstellenden kunnen er aan de bron vernemen hoe het toekomstig politiekader en de administratieve omkadering er zullen uitzien. (wp) 6


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 7

de hoornblazer Lustige Musikanten U heeft gelijk, beste lezer, volgens het Goene Boekje wordt alles wat met muziek verbonden is met een “z” geschreven. Maar dit is een Duitse titel! Ik kon het niet laten u even 'op het verkeerde been te zetten', zoals dat heet. De Brusselse kabelmaatschappijen weigeren wel een paar Vlaamse zenders door te sturen, maar de twee Duitse zenders blijven (voorlopig?) behouden. En daar heb ik dit showprogramma ontdekt. U zal wellicht opwerpen dat er op elke zender en in elke taal wel genoeg showprogramma's te bekijken zijn. Groot gelijk! Ik ben het zelfs met u eens, dat de kwaliteit dikwijls ver te zoeken is. Maar dat is ook niet de eerste zorg van de makers, als het programma maar 'aanslaat' bij de kijkers. In mensentaal uitgedrukt: als de kijkcijfers tegenvallen, dan wordt het ongenadig afgevoerd. Soms wordt het succes van een programma opgedreven door externe factoren. Verontschuldig mij voor die twee moeilijke woorden. Is “uitwendige medebepalende omstandigheden” duidelijker? Ik denk het niet. Kortom, ik bedoel dat er soms iets gebeurt buiten het programma om, niet gepland, dat er voor zorgt dat het programma meer bekeken wordt en aantrekkingskracht wint. Neem bijvoorbeeld “De Zevende Dag”. Hoeveel meer kijkers heeft deze actualiteitsshow niet gehad, omdat ene Johan Van Hecke zijn GSM heeft open laten staan na een gesprek met de CD&V-voorzitter. Enig idee wat een te lichte druk op een nietig knopje kan teweegbrengen? Het antwoord kon men volgen tijdens dit zondagochtendprogramma. En dat was nog maar het begin want meteen verschenen ook de VLD-voorzitter, een ex-minister en zelfs de Minister-President op het schouwtoneel. Het schouwspel zelf lijkt

intussen allerlei literaire genres aan te spreken. Van drama over vaudeville en ballade tot tragedie. Of heeft de gewone burger dan toch gelijk, als hij “DE” politiek een grote klucht noemt? Of een kakofonie? Een kakofonie (betekent lelijk geluid of wanklank) ontstaat als elke muzikant zijn partituur speelt zonder rekening te houden met de aanwijzingen van de dirigent. Ook buiten de muziek kan je wanklanken horen, bvb als twee mensen in een gesprek gewoon naast elkaar praten. Hoewel het er soms heftig aan toe gaat, noemt men dat eigenaardig genoeg toch een dovemansgesprek. Iets dergelijks moet er aan de hand zijn met “het Vlaamse lied”. Afgezien van enkele groten en de kindergroepen à la K3, klagen de zangers dat ze niet meer aan de bak komen, omdat er geen liedjesprogramma's meer zijn op radio en TV. De programmamakers beweren dat zulke programma's geen succes meer hebben. En dus zijn die beulen van kijkcijfers daar weer. Dan wil ik toch eens naar andere zenders verwijzen. “Songs of Praise” bij de BBC, “Nederland zingt” bij onze Noorderburen zullen noch bij VTM noch bij de VRT een kans krijgen, want alles wat met religie te maken heeft moet in ons land privé blijven. Maar in Duitsland daar hebben ze elke week toch minstens één keer een muzikaal programma zoals Musikantenstad'l of Musikantenscheune. Ja, gewone Volksmusik, een beetje oempa-muziek. So what? Verklaar maar eens hoe onlangs “30 jaar Lustige Musikanten” gevierd werd? De Hoornblazer.

7


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 8

de ukkelse kalender Woensdag 12 december Kerstfeest van Zilverdraad in de St-Marcuszaal, Defrélaan, om 14u00. Info bij Jef Goedefroy, 02 376 85 35.

Zondag 2 december Op zondag 2/12 begint voor christen-gelovigen de Advent, tijd van voorbereiding naar Kerstmis. (4 adventszondagen). Op Kerstavond en op Kerstdag zelf zijn er vieringen in de verschillende kerken. Meer info bij het Pastoraal Secretariaat, 02 345 14 69.

Donderdag 13 december Planningsvergadering en info over Welzijnszorg om 14u30 in De Kat, door Jan De Koster. Info bij De Kat 02 345 35 33. Maandag 17 december Kerstfeest van KBG Stalle. Info bij Johan Hendrickx 02 376 69 23.

Donderdag 6 en 13 december Gymles van 11u00 – 12u00 in het Dienstencentrum De Kat, Karmelietenstraat 146. Info M. Goedhuys, 02 345 35 33.

Dinsdag 18 december Kerstfeest van Bejaardenbond Carloo in het Wijkhuis Carloo.Info bij Yvonne Dusson, 02 374 31 00.

Dinsdag 4 december Sinterklaasviering bij bejaardenbond Carloo. Wijkhuis Carloo, Alphonse XIII-laan 68 in Sint-Job. Info bij Yvonne Dusson, 02 374 31 00.

Donderdag 20 december Kerstfeest in het Dienstencentrum De Kat, Karmelietenstraat 146. Inschrijven voor 18 december is noodzakelijk 02 345 35 33.

Donderdag 6, 13 en 20 december Turnclub Carloo komt elke donderdag van het schooljaar samen van 19u30 tot 20u30, om te turnen in een ontspannen sfeer. Plaats: Gemeenteschool St. Job, J. Benaetsstraat 74 te Ukkel. Info bij Jan Van Haesendonck, 02 374 76 25.

Bij de buren Zondag 2 december Bezoek aan de tentoonstelling over het verleden van de spoorwegen in de Passage 44 te Brussel. Info bij KWB19, Jean Kelkermans, 02 217 65 72.

Donderdag 6 december Sinterklaasfeest in het Dienstencentrum De Kat.

Zaterdag 15 december Cabaret in Nekkersdal (Laken) met de voorstelling One Night Stand door Nigel Williams om 20u00. Info bij GC Nekkersdal 02 420 56 56. En op zaterdag 29 december om 20u staat Karel Declercq op het podium in Nekkersdal.

Zondag 9 december Ledenvergadering van Phillubel, van 9u00 tot 12u00 in het Candelaershuys. Info bij Corre van Poperinge, 02 582 41 31. Dinsdag 11 en 27 december Pedicure van 14u00 – 17u00 in het Dienstencentrum De Kat.

Zondag 16 december Kerstfeest van de Confederatie van Nederlandstalige Brusselse Seniorenclubs (CNBS) in het Vlaams Centrum voor Amateurkunsten in Anderlecht om 14u00, met optreden van de Bob Boon Singers. Info op 02 210 04 71.

Dinsdag 11 december Variéténamiddag in de Magdalenazaal te Brussel, georganiseerd door De Kat. Inschrijving noodzakelijk, 02 345 35 33.

8


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 9

20u: Geen boekenbeurs zonder de Interverenigingenkwis, georganiseerd door het Davidsfonds Ukkel Stalle. Het betreft een kwis algemene vorming, met toch enkele klemtonen op boeken en literatuur. Alle Ukkelse verenigingen op post! We spelen met ploegen van 3. Inschrijven kan vooraf bij het Candelaershuys en tijdens de boekenbeurs bij Johan Hendrickx. Prijs: 200 BEF/4,96EUR per ploeg.

ukkel-stalle 43ste Boekenbeurs op 7, 8 en 9 december De boekenbeurs is reeds drieënveertig jaar een vaste waarde op de Ukkelse culturele agenda. Voor de derde keer in deze lange traditie staan het Candelaershuys en de Ukkelse verenigingen samen in voor de organisatie.

Zondag 9/12 open vanaf 11u 11u: literair aperitief ‘Brussel in de literatuur’. Tijdens een voordracht nemen Milaine Goedhuys, Leo Camerlynck en Jan Lauwerijs u mee op een zwerftocht door het Brussel van de literatuur. 15u: cabaretvoorstelling ‘Nonkel Goesting’ door Geert Hautekiet . Speciaal voor deze voorstelling knutselde Geert Hautekiet een zelfontworpen piano in elkaar. Benieuwd of die even bezeten klinkt als de zanger zelf. Hautekiet dat is humor én hartstocht, een imposant lijf vol muziek, teksten uit het betere hout gesneden en bewerkt met een schuurpapieren stem van de grofste soort. Prijs: 250 BEF/6,20 EUR of een cultuurwaardebon.

Centraal in de belangstelling staan natuurlijk de boeken, met een aanbod van meer dan duizend verschillende titels. Aan de boekenbeurs is dit jaar ook een interessante tentoonstelling gekoppeld. U krijgt er de kans om veertig schrijvers te bezichtigen, allen in beeld gebracht door fotograaf Stephan Vanfleteren (De Morgen). Daarnaast biedt de boekenbeurs een gevarieerd driedaags programma met vertellingen, voordracht, muziek en cabaret.

Vrijdag 7/12 open vanaf 20u: 20u : Officiële opening door de voorzitter van het Candelaershuys Stefan Cornelis en een gastspreker, met aansluitend een receptie. 21u : Concert van ‘The Hot Chili Stompers’. Deze driekoppige Dixielandband brengt covers van begin jaren twintig tot nu. Ze leven als god in Frankrijk en spelen als duivels. Ambiance verzekerd.

fotograaf : elisabeth broekaert

Boekenbeurs : 7, 8 en 9 december in de StPauluszaal, Baron Van Hammestraat 20, te Ukkel. Toegang gratis tenzij anders vermeld.

Zaterdag 8/12 open vanaf 14u 14u30 – 18u: Jeugdschrijver Stefan Boonen (°1967) leest voor uit eigen werk. Stefan Boonen maakt zowel prentenboeken voor peuters als lees- en voorleesboeken voor kinderen tot twaalf jaar en boeken voor tieners. Voor de illustraties werkt hij vaak samen met Jan De Kinder. Met ‘Ufoeh de vliegende koe’, ‘Tunnelbeest’ en vele anderen bezorgt hij uw kinderen een onvergetelijke namiddag. De vertelnamiddag is bestemd voor kinderen van 5 tot 12 jaar en is volledig gratis. Meer informatie over Stefan Boonen op www.stefanboonen.be.

Geert Hautekiet speelt Nonkel Goesting.

9


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 10

pastoraal

tentoonstelling

Christen-zijn in 2002 en later

Poolse fotokunstenaars uit Lodz - ZPAF In het kader van de fototentoonstellingsreeks ontvangen we in december de Poolse groep ZPAF. ZPAF of de Unie van Poolse Kunstfotografen werd in 1947 opgericht in de stad Lodz. Het is een voortzetting van de fotoclub Polsky die actief was tussen de twee wereldoorlogen. De Unie telt ongeveer 750 leden waaronder de meest prominente Poolse fotografen. Sinds 1992 maakt ZPAF deel uit van de wereldraad van professionele fotografen evenals van de Europese federatie van fotografen. De tentoonstelling omvat zowel foto's uit het rijk archief van ZPAF als werk van hedendaagse fotokunstenaars. Te bezichtigen in GC CANDELAERSHUYS van donderdag 6 december tot 9 januari. Openinguren: tussen 10 u en 17 u. Vernissage op donderdag 6 december om 20 u. Met dank aan Galerie Verhaeren, de ambassade van Polen in Brussel, G.C. De Maalbeek en de VGC.

Geloven! In wat? In wie? Waarom? Het zijn vragen waar geen enkel mens, gelovig, twijfelend of ongelovig zomaar omheen kan. Wie zich als christen erkent, maar evenzeer iedereen die belangstelling koestert voor het christelijk gedachtengoed, is van harte welkom op de nieuwe CREDO-reeks : tijdens zes stemmige vormingsavonden zal theoloog Jan CLAES in zijn klare en eenvoudige stijl de aanwezigen begeleiden op een verhelderende zoektocht naar de levenswaarde van het christelijk geloof.

© piotr tomczyk

Het programma ziet er als volgt uit: 7 januari: "Levenshouding en gebed" 21 januari: "Omgaan met lijden en mislukking" 4 februari: "Geweten en normen" 18 februari: "Zonde, vergeving en verzoening" 4 maart: "Sociale inzet vanuit het evangelie" 18 maart: "Godservaring, openbaring en geloof". Al deze levensnabije onderwerpen worden op een indringende manier behandeld volgens eigentijdse werkvormen en met ruime gelegenheid tot vragen stellen. De avonden vinden plaats in het Boetendaelcentrum, Dekenijstraat 98 te Ukkel, telkens om 19u30. De deelname in de kosten bedraagt 15 euro (606 bef) voor de zes avonden (of 2,50 euro per avond) ter plaatse te betalen.

Inschrijven is noodzakelijk voor 26 december bij Jan De Koster, Nederlandstalige Pastoraal Ukkel, Dekenijstraat 96, of bij een van de pastores. Voor wie het vervoer problemen oplevert, kan desnoods een taxi-dienst georganiseerd worden mits tijdig aangevraagd bij Roger Van Poucke (02 305 31 23)

Een foto van Piotr Tomczyk, één van de vele leden van ZPAF, de Unie van Poolse Kunstfotografen.

10


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 11

gratis komen joggen met 't Candelaershuys. Elke keer volgen we een nieuwe route. De eerste jogging vindt plaats op woensdag 6 februari om 20 uur! Andere data zijn: 13, 20 en 27 februari, 6 maart.

vorming Voortzetting van het cursusprogramma

Inleiding in biologisch tuinieren

Langzaam maar zeker valt het cursusaanbod van het Candelaershuys in de juiste plooi. Sommige cursussen zijn al gestart, voor andere is het wachten tot na Nieuwjaar.

In drie lessen maken we kennis met de wereld van het biologisch tuinieren. Op 26 februari 2002: verschil tussen biologische en gangbare land- en tuinbouw. Hoe bemesten? - Op 5 maart 2002: vruchtafwisseling en opstellen van teeltplan - Op 12 maart 2002: gewasbescherming, ziekten en plagen. Compost. Prijs: 100 bef/ 2,48 euro per sessie

De geschiedenis van Jazz Verscheidene Jazzkenners komen u de geheimen van de klassieke en hedendaagse Jazz verklappen (Marc Vandenhoof, Roger Van Haverbeke, Jempi Samyn,…) De cursus start op dinsdag 15 januari 2002 om 20 uur en bestaat uit vier delen. Data : 15, 22 en 29 januari, 5 februari. Prijs: 250 bef / 6,20 euro per deel.

Rock-clinics Vooraanstaande Belgische muzikanten geven tekst en uitleg over hun werk. - Op 14 maart 2002: Guitar-clinic met Frank ‘De Mens’ Vanderlinden. - Op 3 mei : Scratch- en turntable-clinic met DJ EL C (Sint-Andries MC’s…) gevolgd door een Hip Hop Party in Jeugdclub ‘t Uilekot - De clinics vinden plaats in Jeugdclub 't Uilekot, Dekenijstraat 100 - Prijs: 250 bef/ 6,20 euro of een cultuurwaardebon (Uilekotleden betalen 200 bef/ 4,96 euro).

Ontdek Ukkel Een reeks cultuurtochten door Ukkel telkens op zaterdag met volgende thema’s: Op 1 december: de godsdiensten te Ukkel. - Op 16 februari 2002: de dialecttoer. - Op 20 april de molens van Ukkel. - Op 15 juni: natuurtocht door Ukkel. De bus vertrekt telkens om 13u stipt aan het Candelaershuys. Tijdig inschrijven is noodzakelijk! Prijs: 250bef/ 6,20 euro per uitstap!

Conversatiegroep Nederlands

Improvisatietheater

Een conversatiegroep bestaat uit anderstaligen die onder begeleiding, hun kennis van het Nederlands willen verfijnen. Deze cursus is volzet.

Het improviseren is een vorm van acteren zonder voorgeschreven script. Het accent ligt zowel op drama als op komedie. De begeleider van de cursus is Frederik Imbo. De cursus start op maandag 4 februari 2002 om 20 uur in het Candelaershuys en bestaat uit vijf sessies (4, 11, 18 en 25 februari, 4 maart) - Prijs: 1650,- (40,90 euro) voor vijf sessies. (te betalen via overschrijving)

Danscursus Rock 'n Roll

Joggen met het Candelaershuys

Dansen zoals Elvis? Vanaf april 2002 kan je in het Candelaershuys leren Rock 'n Roll dansen. Inschrijven kan als koppel! De cursus kost 300bef/ 7,44 euro ) per koppel en per sessie.

Al wie zin heeft kan 1 maal per week 's avonds

Info: 02 343 46 58. candelaershuys@vgc.be 11


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 12

voorde". Opmerkelijk hieraan is dat et hier gaat om een unanieme Collegebeslissing die zonder tegenstemmen door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Bij handopsteking gaf de stemming een score te zien van 29 voor tegen …9 onthoudingen in het nu eens niet eensgezinde PRL-kamp de Lobkowicz – Deridder.

huis raad

Voorlopige kredieten Uit de aan de gemeenteraad meegedeelde kastoestand blijkt dat de gemeentefinanciën eind juni 2001 nog altijd zeer gezond waren. De rekeningen vertoonden toen een positief globaal saldo van ruim 1,51 miljard BEF. In vergelijking met het jaar voordien was de stand van zaken niettemin een ietsje minder florissant aangezien er toen nog een dikke 76 miljoen meer in kas was.

Gemeenteraadszitting van 25 oktober 2001

Het is eerder uitzonderlijk maar er is niets aan te doen: over de raadsvergadering van 25 oktober geen ooggetuigenrelaas. De oorzaak hiervan is dubbel. Enerzijds ligt de fout bij een gebrek aan voorzorg vanwege onze vaste verslaggever, die nagelaten heeft navraag te doen over de datum. Anderzijds ligt de schuld bij tante Post die de gebruikelijke omslag met de agenda pas op …26 oktober heeft besteld, ofschoon de officiële met 40 Eurocent gefrankeerde briefomslag als postdatum goed leesbaar 22 oktober aangeeft. Vier dagen om een afstand van 800 meter te overbruggen? Zoiets pleit niet in het voordeel van de openbare dienstverlening!

Bij wijze van voorzorg vroeg en verkreeg het College voor 2002 drie voorlopige twaalfden om aan de dringendste noden en verplichtingen het hoofd te kunnen bieden, gesteld dat de begroting 2002 niet tijdig goedgekeurd geraakt.

Delcorskapel De gemeenteraad heeft ingestemd met de verkoop van het woonhuis aan het nummer 851 van de Alsembergsesteenweg door de Kerkfabriek van Sint-Pieter. Over de eveneens aangevraagde onderhandse verkoop van de kapel zal de gemeenteraad zich later moeten uitspreken nadat er uitsluitsel zal gekomen zijn omtrent het al dan niet klasseren ervan.

Gelukkig bestaat er ook nog wat in het vakjargon "een gunstige wind" wordt genoemd, zodat de lezers en lezeressen van onze Huisraad toch niet verstoken blijven van de informatie die tijdens een raadszitting van twee en een half uur te rapen viel.

Fietsen in "tegenrichting" De goedkeuring van een kredietvastlegging van 2 miljoen BEF voor levering en plaatsing van verkeerstekens, wegmarkering en fietsenstalling, gaf aanleiding tot kritiek vanuit het oppositiekamp de Lobkowicz – Deridder. Raadslid Cohen houdt niet van fietsen in tegenrichting en gaat niet akkoord met

De belangrijkste beslissing is zonder enige twijfel de goedkeuring van de principiële kandidaatstelling voor het onderbrengen van een casino op de site van de op Ukkels grondgebied gelegen "Renbaan van Bos12


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 13

het aanbrengen van een fietssas op het kruispunt Dieweg – Carsoel – Wolvendael. Nestor Guy Messiaen, die er waarschijnlijk zelf geen gebruik zal van maken, kantte zich tegen het naar zijn mening te hoge aantal (48) fietsrekken.

wen geboekt voor een som van 192.688.032 BEF. Bij de vlottende activa noteert men 311.680.663 BEF voor onroerend goederen die bestemd zijn voor verkoop. Het gaat hier voornamelijk om gronden die gelegen zijn op Den Doorn (Visserij), op het Avijlplateau, aan de Sint-Jobsesteenweg, in Neerstalle en aan de Prins de Lignelaan. Het Avijlplateau beslaat een oppervlakte van ruim 8 ha. En de boekhoudkundige waarde ervan bedraagt meer dan 200 miljoen.

Beperkte eenrichtingswegen zijn wegen die fietsers in beide rijrichtingen zullen mogen gebruiken onder bescherming van een specifieke signalisatie en de nodige markeringen.. Een fietssas is een voor fietsers aan kruispunten met verkeerslichten voorbehouden ruimte om goed zichtbaar post te kunnen vatten voor stilstaande auto’s.

De gronden op Den Doorn, Drossaard, Avijl en aan de St-Jobsesteenweg liggen in woongebied. De gronden op de Cauter, in Neerstalle, aan Papenkasteel en Prins de Ligne wachten nog op een bestemming.

Na onderzoek ter plekke door de Technische Verkeersafdeling en Milieuadviseur Marinus, zullen zes kruispunten worden aangepast: - Wolvendaellaan – Rodestraat – Grasmusstraat; - Wolvendaellaan – Dieweg – J.P. Carsoellaan; - Diepestraat – St. Jobsesteenweg; - St. Jobsesteenweg – St . Jobsplein; - Coghenlaan – Messidorlaan; - Engelandstraat – Dolezlaan – Godshuizenlaan.

Rustiek woonerf op Den Berg Voor de inrichting van het woonerf aan de Berg van St.-Job is een aangepast ontwerp goedgekeurd waarvan de op 20 miljoen BEF geraamde werken in hoofdzaak zullen bestaan uit het uitbreken van de bestaande straat en voetpaden, het plaatsen van boordstenen in oude stijl (uitzicht verouderde kalkzandsteen) op een fundering in mager beton, het creëren van een voorrangzone voor voetgangers, het aanleggen van een parkeerzone in keien (uitzicht kobaltsteen), het plaatsen van groengekleurde stalen afbakeningspaaltjes van 80 cm. hoog, het aanplanten van bomen (Catalpa bignonioïdes "Bungei") en van lage onderbeplanting (Stephandra incisa "Crispa" en Pieris japonica). Het project voorziet eveneens in een studie voor de vernieuwing van de openbare verlichting.

Bij de operatie komen 96 verkeersborden, 44 verkeerspalen, 48 fietsenrekken en specifieke witte wegmarkeringen kijken. De stemming bij naamafroeping leverde 24 ja-stemmen op en 13 onthoudingen ( de raadsleden de Lobkowicz, Deridder, Adler, Beyer de Ryke, Rigaux, Cohen, Messiaen, Vilain, Broquet, De Moerloose, Wynants, Story en Berthelot).

Grondbeleid

Aanstoot aan snelheidsremmers

De rekeningen, voor het boekjaar 2000 van het gemeentelijk Bedrijf voor Grondbeleid werden goedgekeurd. Het thesauriesaldo bedroeg per 31 december 2000 ruim 50 miljoen BEF en het boekjaar werd afgesloten met een leuke winst van 10.967.684 BEF. Als vaste activa staan terreinen en gebou-

In het verlengde van een vorige interventie trok Luc Beyer de Ryke (PRL-strekking de Lobkowicz) andermaal van leer tegen de naar zijn oordeel "inflatie van verkeersdrem13


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 14

pels" in het gemeentelijk wegennet. De coördinatie van de werken laat te wensen over en bovendien zijn zij soms nog slecht uitgevoerd ook.

ristische signalisatie uit te voeren. Het gaat voor Ukkel om 19 afgeknotte masten met informatieplaten die verwijzen naar parken, onder architectonisch opzicht waardevolle gebouwen, eredienstgebouwen en ensembles met landschappelijke waarde. De negentien "wegwijzers" hebben betrekking op dertien sites.

Aanleiding was de vraag om goedkeuring van een aantal ingrepen voor een geraamde uitgave van 15 miljoen BEF. Concreet gaat het om verhoogde kruispunten aan de Vergeet-mij-nietjesstraat en de E. Michielsstraat, en aan de Messidor- en de burgemeester Herinckxlaan; om herinrichting van de kruispunten aan de Van Beverlaan en de Van Beversquare en aan de Zijlaan en de Evenaarsstraat; om snelheidsremmende voorzieningen tenslotte in de Montjoielaan, de Caporaldreef en de Froestraatslaan.

Voor het Wolvendaelpark komen er drie en voor de Coghensquare twee. De andere sites die er elk één krijgen, zijn: de Diewegbegraafplaats, de Bloemenwerf, de Kapel van Stalle, de Sint-Pieterskerk, het Hof ten Hove, de Renbaan, de Nekkersgatmolen, de Nieuwe Bouwmolen, het Longchampzwembad, de Ukkelhoeve en het Vronerodepark, het Sauvagèrepark, de Russischorthodoxe kerk, het Crabbegat en de Oude Hoorn.

Het werkenprogramma omvat bovendien het verbreden van voetpaden, het creëren van een verkeersgeleider en het aanleggen van zebrapaden in witte en zwarte betonstenen.

Als Ukkel tederheid koopt Met financiering uit het reservefonds heeft de gemeenteraad ingestemd met de aankoop van een werk van beeldhouwer Pol Gaudier, getiteld "Tendresse". Het beeldje dat een paartje voorstelt in liefdevolle omstrengeling, is circa 130 cm hoog en vervaardigd uit zwart gepolijst graniet. Het krijgt een standplaats op het Vander Elstplein voor het gemeentehuis, waar de huwelijken plegen gesloten te worden.

Er wordt tenslotte voorzien in voetpadverbredingen teneinde parkeren veiliger te maken in de Sterrenwachtlaan en de Copernicusstraat. Een stemming bij handopsteking leverde 24 ja-stemmen op tegen 2 ( de raadsleden de Lobkowicz en Messiaen) bij 11 onthoudingen komende van de overige tot de strekking de Lobkowicz-Deridder behorende raadsleden.

In de Franstalige versie van het zittingsdocument is sprake van "où sont célébrés les mariages", in de Nederlandstalige versie van "waar de huwelijken volgetrokken (sic) worden"! Bedoelde de vertaler "voltrokken", dan zou dat omgekeerd…"consommés" moeten zijn…Daar zal nog volk komen naar kijken!

Signalisatie toeristische sites De Cocof, zijnde de Franse Gemeenschapscommissie, heeft het gemeentebestuur eind september verzocht een lastgevingscontract voor de plaatsing van een toe-

wim otten opticien - optometrist

sint-jobsplein 26 14

( 02 375 00 01


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 15

Huisbewaarder voor Diewegdoden Het College heeft van de gemeenteraad gedaan gekregen dat het iemand mag aanstellen om de gerenoveerde bovenverdiepingen van het voormalig dienstgebouw op de Diewegbegraafplaats te bewonen. In ruil voor gratis woonst, krijgt de aangestelde een bewakingsopdracht met dagelijkse sluiting van het hek, een wekelijks onderhoud van de lokalen op het gelijkvloers en van de kelderverdieping, het strooien van zout aan de ingang bij sneeuw of ijzel, en eventueel het uitvoeren van andere kleine karweien. Binnen de zone mag hij telefoneren op kosten van de gemeente, maar water-, gas- en elektriciteitsverbruik zijn voor de persoonlijke rekening.

De zogenaamde Renbaan van Bosvoorde is wel degelijk gelegen is op het grondgebied van de gemeente Ukkel.

Casino is kassa, dus laat maar komen

bezorgers zullen zijn van een goktent op het grondgebied van de gemeente maar voegde er dadelijk aan toe dat bepaalde reeds ingediende kandidaturen een casino beogen middenin minderbedeelde wijken, wat als een provocatie overkomt. De Renbaan van Bosvoorde biedt bovendien het voordeel dat er relatief weinig omwonenden zijn zodat de kans op burenhinder gering is. Nadat de burgemeester nog had benadrukt dat de Collegebeslissing unaniem werd genomen, volgde een stemming bij handopsteking. De uitslag: 29 stemmen voor, bij 9 onthoudingen uit het dit keer blijkbaar niet eensgezinde kamp de Lobkowicz-Deridder. Zou het kunnen dat de raadsleden Cohen, Messiaen, Brocquet en Story behept zijn met goklust of hadden zij gewillige oren naar de goede argumenten van schepen Marc Cools? Een casino zou inderdaad de gemeentelijke financiĂŤn ten goede komen en mogelijkheden bieden tot ontplooiing van andere activiteiten. De renbaansite biedt immers voldoende ruimte om, benevens een casino, ook andere infrastructuren (voor cultuurbeleving en sportbeoefening) te herbergen. (wp)

Omdat de kandidatuurstellingstermijn voor de inplanting van een Brussels casino op het einde van de maand oktober verstreek, diende de gemeenteraad zich principieel uit te spreken over het sitevoorstel van de zgn. Renbaan van Bosvoorde die wel degelijk gelegen is op het grondgebied van de gemeente Ukkel. Omdat de plek beantwoordt aan alle gestelde voorwaarden, vroeg het College de goedkeuring van zijn voorstel dat, in vergelijking met andere reeds ingediende kandidaturen, het voordeel biedt van een geĂŻsoleerde maar toch goed bereikbare ligging. Volgens burgemeester Desmedt mag het risico op ordeverstoring niet overdreven worden. De politiezone Ukkel-OudergemWatermaal-Bosvoorde moet eventuele problemen zeker aankunnen. Raadslid Luc Beyer de Ryke stuurde er kennelijk op aan Ecolo even in verlegenheid te brengen met de pikante vraag of het gedogen van een casino wel te rijmen valt met de opvattingen van de groenen. Schepen de Laveleye diende hem van antwoord met toe te geven dat haar partijgenoten nooit pleit15


dehoorndec2001 20-11-2001 11:32 Pagina 16

de hoor n maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel december 2001 • 32ste jaargang • 3.100 expl.

nr 309

België-Belgique P.B. 1050 Brussel 5 1/17040

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel 5

CANDELAERSHUYS IN DECEMBER za 1 december: Ontdek Ukkel : de godsdiensten te Ukkel - 12u45 za 1 december: concert : Riguelle & Hautekiet - 20u00 (Gemeenschapshuis naast ‘t Uilekot, Dekenijstraat 100) vrij 7, za 8 en zon 9 december : boekenbeurs in Ukkel-Stalle (Sint-Pauluszaal, Baron Vanhammestraat 20) za 15 december: concert : Norbert Detaeye & Guests - 20u00 vrij 21 december: concert : Camden - 20u00 (Gemeenschapshuis naast ‘t Uilekot, Dekenijstraat 100 in Ukkel) vanaf maandag 24 december 12u00 tot en met woensdag 2 januari zal het Candelaershuys gesloten zijn.

Gemeenschapscentrum Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel tel: 02 343 46 58 - fax: 02 343 69 89 e-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be 16

dec2001  
dec2001  

nr 309 maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus boekenbeurs op vrijdag...

Advertisement