Page 1

dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 1

de hoorn

maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel april 2002 • 33ste jaargang • 3.100 expl.

nr 313

verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus

ontdek ukkel 9 : dialecttoer “The Townes we loved so well” - Tribute to Townes Van Zandt op zaterdag 6 april en verder: Rock&Roll danscursus vanaf 15 april Dossier : Nederlandstalig onderwijs in Ukkel - Fototentoonstelling: Hola! Cuba, …


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 2

de hoorn

editoriaal Van swingende Rock & Roll overstappen naar stijlvolle jazz, hippe beats, en vervolgens naar intimistische akoestische muziek. Vanuit het zwoele Cuba Ukkel binnenwandelen met zijn kruidige dialecten. Uw honger stillen met dikke scampi’s en ander lekkers. Uw geest vermoeien met lastige muziekvragen en zelfs vlotweg van een Jan een Katrien maken. Dat en nog veel meer doen wij deze maand in het Candelaershuys. Zorg dat u erbij bent!

erkend door de vlaamse gemeenschapscommissie april 2002 • 33ste jaargang • 3.100 expl.

nr 313

colofon Redactieraad: Jan Spegelaere (hoofdredacteur), Leo Camerlynck, Jozef Denoyelle, Bart De Smedt, Georges Marinus, Willy Peersman, René Weemaels en Jan Lauwerijs (redactiesecretaris). Ondertekende artikels verbinden alleen de schrijver. Vormgeving : Johnny Van den Borre. Cover : Johnny Van den Borre

De nieuwe Jan is een Katrien In de wandelgangen doet het bericht al langer de ronde, maar hiermee mag u het als zekerheid beschouwen: Jan Lauwerijs zal het Candelaershuys verlaten vanaf 1 april (écht waar). Vanaf dan neemt Katrien Van Huyck de rol van cultuuranimator op. Jan dankt het Candelaershuys, collega’s en vrijwilligers in het bijzonder, voor de fijne samenwerking en wenst Katrien veel succes toe.

Verantwoordelijke uitgever: Stefan Cornelis, Brugmannlaan 433 te 1180 Brussel

Briefwisseling: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Brussel T. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89. E-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be

inhoud

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u “De Hoorn” toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organisaties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

2

Editoriaal

3

Tribute to Townes Van Zandt

4

Oproep aan Ukkelse verenigingen

5

Danscursus Rock&Roll

5

Ontdek Ukkel 9: Dialecttoer

6

Pienspaleis III in Ukkel

steun de hoorn

6

Zevende Grote Algemene Muziekquiz

6

Scratch & Turntable Clinic

7

Het Nederlandstalige onderwijs in Ukkel

10

De Ukkelse kalender

10

Hola! Cuba door fotografe Rosy

11

Huis raad

13

Stedenbouw met groen accent

16

Candelaershuys in april

De Hoorn komt maandelijks tot stand dankzij de steun van onze adverteerders en uw gewaardeerde bijdrage, beste lezer. Steunbijdragen en abonnementen (7,50 Euro) zijn welkom op rekeningnummer 436-9141431-16. Dank bij voorbaat. 2


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 3

concert Tribute to Townes Van Zandt “The Townes we loved so well” Zaterdag 6 april - 20u Het is intussen vijf jaar geleden dat Townes Van Zandt (1 januari 1997) is overleden. Voor vele singer- songwriters is hij het grote voorbeeld. Overal ter wereld verschenen tribute-cd’s en of concerten, België kon niet achterblijven, vandaar nu, eindelijk, dit eerbetoon in ’t Candelaershuys. Townes Van Zandt bracht eerder verstilde introverte country folk liedjes.

Townes Van Zandt werd op 7 maart 1944 in Forth Worth, Texas, USA geboren. Zijn muziek was niet springerig, hij bracht eerder verstilde introverte country folk liedjes. Muziek van een uitzonderlijke kwaliteit en recht uit het hart. Zijn songs worden door een bijna ontelbare lijst artiesten gecoverd, de bekendste zijn o.a.: Willy Nelson, Emmylou Harris, Nancy Griffith, Cowboy Junkies, en bij ons in Vlaanderen Roland en Patrick Riguelle.

Grand Theft Grand Theft is een gedreven akoestisch duo uit Antwerpen dat zowel intimistische torch songs als energieke west coast pop brengt. “… wij vielen zo goed als in katzwijm bij de pracht van ‘Cigarette Burn’, de skiffle-aanpak van ‘Streets’, of het uptempo, Elliott Murphy-gewijs zéér ok ‘Vegas’. Sterke, bijzonder veelbelovende kennismaking” (Rootstown Magazine maart 2001) “Grand Theft maakt deel uit van een bedreigde muzikantensoort waarbij alles puur om het talent draait en niet om de verpakking…heel goede songs met een stemtimbre dat perfect past bij het genre. Diegene die het duo een paar maanden geleden in de AB zagen konden vaststellen hoe ze hoofdact David Poe haast van het podium speelden.” (Rif Raf maart 2001)

Op 6 april treden in ‘t Candelaershuys zes artiesten op die een nauwe band hebben met het werk van Van Zandt. Elk van hen speelt zoals Townes het zelf het liefst deed: zonder veel toeters of bellen. Een integere ode aan een groot songwriter.

Marjan Cornille Deze Antwerpse kan probleemloos haar vrouwtje staan in het grote aanbod nieuwe jonge singer-songwriters. Op “Won’t you try” het debuutalbum van Marjan, verschenen bij Munich records, leren we haar kennen als een zangeres met een soepele hoge stem, die bovendien op een schitterende wijze gitaar speelt. The Watchman noemt haar in de liner notes van de cd terecht “The angel from Flanders”.

PJDS (pieter jan de smet) Pieter Jan is de auteur van drie prachtige cd’s waarvan de recente “Light sleeper”, verschenen bij Beuzak records, momenteel op bijzonder veel positieve reacties en airplay kan rekenen. Behalve een be- > 3


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 4

hij gaat brengen weten we niet. Wees gerust, hijzelf denkelijk ook niet. Zo kennen we hem. A la bonheur! In de radioprogramma’s Dito Dito, Pili Pili en Zazou zullen in de week voorafgaande aan het exclusieve Candelaershuys-concert live sessies uitgezonden worden van de muzikanten die op 6 april optreden. Telkens zullen covers gebracht worden van Townes Van Zandt.

genadigd zanger en muzikant is PJ ook één van die mensen die gaan slapen en opstaan met het werk van Townes Van Zandt. In ’t Candelaershuys komt hij ons solo overtuigen van zijn talent.

P.Van Sant & Lazy Horse Mocht de delta blues in Europa uitgevonden zijn dan zou die zich ongetwijfeld in Kessel-Lo bevinden, de natuurlijke habitat van P. Van Sant. Zanger- gitarist P. kan op een grote schare fans rekenen die allen weg zijn van de in de internationale pers fel bejubelde solo cd’s. Zijn indrukwekkende rauwe stemtimbre en dito gitaarspel zijn zijn handelsmerk.In ’t Candelaershuys zal hij aantreden met Lazy Horse, multiinstrumentalist die ook zijn diensten verleend aan Grand Theft en Flip Kowlier. Kom dat zien.

‘Radio 1 en ’t Candelaershuys behoeders van de goeie smaak en partners in crime’. Zaterdag 6 april, deuren 20u, concert 20u30. De toegang bedraagt 6,20 euro of een cultuurwaardebon (Uilekotleden en CJP-houders 5,00 euro). Info en reservatie (verplicht): Tuur Praet & Bart De Smedt, t. 02 343 46 58. candelaershuys@vgc.be www.candelaershuys.be

Patrick Riguelle Manusje van al, gekend van o.a. De Laatste Showband, Riguelle & Hautekiet, Kadril, The Silver foxes, enz. en die recent nog op de nieuwe cd van Elliott Murphy te beluisteren was is een op zichzelf staand fenomeen. Zanger performer Patrick, de liefhebber van “schone muziekskes”, zal uitzonderlijk solo zijn ding doen. Op zijn laatste cd samen met Jan Hautekiet waren we reeds getuige van zijn liefde voor Townes Van Zandt. Wij verwachten dat hij op 6 april het eens “vetjes” zal overdoen.

jazz 433 Dieter Limbourg Quartet donderdag 25 april Dieter Limbourg studeerde aan de conservatoria van Gent en Hilversum. Hij toerde door Europa als saxofonist in de groep van de onlangs overleden soullegende Rufus Thomas. Tussen 1996 en '97 werkte hij met Blue Blot. Hij is een veelgevraagde naam in de Belgische jazzscène. Zijn kwartet bestaat verder uit drie Belgische topmusici: Hans Van Oost (gitaar), Jean Louis Rassinfosse (contrabas) en last but not least Felix Simtaine (drums). Vier Belgische topmusici maken afspraak voor een avond topjazz at the 433, Candelaershuys, deuren 20u - concert 21u. Info : 02 343 46 58

Roland Op de valreep krijgen we een bericht van burgemeester Van Campenhout dat citoyen Roland bovenstaande bende komt vervoegen. Bevel is bevel, wie zijn wij om dat te weigeren? Roland is meer dan kenner van het werk van Townes, een van zijn grote voorbeelden. Hij wil dan zeker ook niet ontbreken op dit Candelaershuysinitiatief. Wat

4


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 5

vorming

Ontdek Ukkel 9: Dialecttoer of “Ukkel liere kenne” zaterdag 20 april 12u45

Danscursus Rock & Roll vanaf maandag 15 april

Er valt veel te bezoeken in Ukkel, getuigen de deelnemers bij elke tocht. Er kunnen beslist nog een aantal excursies op touw gezet worden.

Rock & Roll is swingen en shaken. Rock & Roll is muziek die mensen van alle leeftijden en achtergronden kan aanspreken. Heb je er altijd van gedroomd te kunnen dansen als een echte ster of wil je gewoon je danspassen nog wat bijschaven? Dan is dit een uitgelezen kans! Vanaf maandag 15 april kan je in het Candelaershuys leren Rock ‘n Roll dansen. Jong en oud leven er zich uit op de heerlijke muziek van de jaren ‘50 en ‘60. De cursus is zesdelig en dansleraar van dienst is Michel Michiels.

Aanvankelijk zou de volgende uitgave een molentocht geworden zijn samen met een dialecttoer, maar inzake molens valt er zo veel te melden dat er een aparte rondrit wordt gepland in het najaar. Ook omdat de molenaars er de voorkeur aan gaven. Het gezegde “In der Beschränkung zeigt sich der Meister” indachtig, wordt het een tocht in en over het Ukkelse dialect, het “Vloms” dat hier gesproken werd en wordt. Toch komen de molens ook even aan bod als voorsmaakje op de herfsttocht en omdat het deel uitmaakt van het volkse Ukkelse leven.

Inschrijven doe je per twee bij het Candelaershuys. Je inschrijving is geldig na de storting van 45 euro (per koppel) op rekeningnummer 436-9180031-10 van het Candelaershuys. Je kan er maar beter snel bij zijn. We willen immers voldoende ruimte overlaten op de dansvloer om met die benen te zwieren!

“Mo deize kie goeg’ het in het Ukkels gebuire. De guide es iene van de cofondateurs van de “Academie van het Brussels”, en dên zaain er nog twee manne, dee akteef zaain in het “Candelaershuys” en na oek diel oitmoeke van dee schune akademee, en zëlfs van het besteur. Doe valt vuil te vertelle over het “Vloms” dad’ in Ukkel gesprouke wëd. Mier en mier heit het Brussels de lokoele patois geïnfluenceid, mo doe blaaift toch nog eet ouver van hoo da’ de wat avere generoese Stalles, Koelevoots, Kats en Sinjobs gesprouken hemme. De guide zal deize kie nie allien en zaain. Hij hei gevroegd vie temoins mei t’hemme, kweste van het oek es van andere t’hure. Allei, zaai je këriuis! Blaaif nie in a fauteuil zitte, en go’t mei, ge zult het a nie bekloege. Op ’t aine goe me nog ne pot goen pakke voe in d’ambiance te blaaive.”

Danscursus Rock & Roll: 15 - 22 - 29 april en 6 - 13 - 27 mei telkens om 20u in de ‘Grote Balzaal’ van het Candelaershuys.

De Ukkelse schaakclub in samenwerking met KTV De Zonnebloem organiseren een

Scampifestijn Zaterdag 27 april vanaf 18u

Wie belangstelling heeft in een kennismaking met het Ukkelse dialect is welkom op de negende tocht op ontdekking door Ukkel. Afspraak aan het Candelaershuys op zaterdag 20 april 2002, om 12.45 uur. De bus vertrekt om 13.00 uur stipt. De tocht duurt om en bij drie uur en eindigt met een drankje. Inschrijving verplicht op het nummer 02 343 46 58. Deelname: 6,20 euro.

In het wijkhuis Carloo, Alphonse XIII-laan 68 in Ukkel- Sint-Job 1 euro korting bij het voorleggen van deze aankondiging 5


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 6

7de editie

onthaalbrochure

Grote Algemene Muziekquiz zaterdag 13 april

Oproep aan de Ukkelse verenigingen

Op zaterdag 13 april organiseert "Pewa Producties" reeds voor het zevende opeenvolgde jaar zijn "Grote Ukkelse Muziekquiz" in het Candelaershuys.

Het Candelaershuys bereidt een nieuwe onthaalbrochure voor. Deze brochure wordt een wegwijzer voor Nederlandstaligen die zich in Ukkel vestigen, maar ook voor zij die er reeds wonen. Wij roepen alle verenigingen en belangstellenden op om hun gegevens aan het Candelaershuys te bezorgen. Zodoende wordt deze onthaalbrochure een correct en accuraat document, dat velen van dienst kan zijn. Info: Candelaershuys 02 343 46 58 of mail naar candelaershuys@vgc.be

Bij muziekquizzers aller landen is deze quiz uitgegroeid tot een begrip en heeft dit evenement zijn plaats veroverd binnen de top van het muziekquizcircuit ! Een bonte mengeling van originele vragen ondersteund door de nodige muziek- en beeldfragmenten zorgen jaarlijks voor de nodige hilariteit en/of spanning. De meest mogelijke muziekgenres (van kleinkunst over jazz tot punk) worden immers die avond aanéénsluitend op u losgelaten. Vormgevers van deze quiz zijn wederom Peter Dries en Wanne Madalijns. Deelnemen doe je door een ploeg van 3 voorafgaandelijk in te schrijven op het secretariaat van het Candelaershuys, 02 343 46 58. Let wel op, het aantal ploegen is zoals steeds beperkt. Wacht dus niet te lang als je een aantal van de prachtige muziekprijzen in de wacht wil slepen. De deelname is gratis.

noteer nu alvast Scratch & Turntable Clinic vrijdag 3 mei Dj EL C (o.a. St-Andries Mc’s) toont je de beste ‘moves’ aan de draaitafels. Gevolgd door een HipHop-party met vette beats en wiegende heupen… Op 3 mei in jeugdclub ’t Uilekot, Dekenijstraat 100, Ukkel Prijs: 6,20 euro / 5 euro voor Uilekotleden

Pienspaleis III te Ukkel zaterdag 4 mei - 14u

UR HU TE

Reeds voor de derde keer komt het Pienspaleis naar Ukkel. Een wervelende muziekshow waarbij het publiek wordt uitgenodigd om mee te zingen, te dansen of gewoon te genieten van het feest. Pienspaleis III is een organisatie van het Ukkelse Seniorenoverleg. Wij nodigen àlle Ukkelse senioren uit om deze onvergetelijke namiddag bij te wonen! Zaterdag 4 mei om 14u00 in Zaal 77, Onderlinge Bijstandstraat 77 te Ukkel. Prijs: 5 euro (inbegrepen: toegang, 2 warme dranken en 2 koffiekoeken) Kaarten en info zijn verkrijgbaar bij de verschillende seniorenverenigingen, Dienstencentrum De Kat (02 345 35 33) en het Candelaershuys (02 343 46 58).

W ijkhuis Carloo Alphonse XIII-laan 68 in Sint-Job Een uitstekende locatie voor al uw vergaderingen, feestjes en recepties. In een rustige omgeving staan verschillende zalen, vergaderlokalen, een keuken en een tuin ter beschikking tegen interessante voorwaarden. Ook allerlei materiaal kan worden ontleend. Voor info en reservaties: vzw Gemeenschapscentrum Candelaershuys, 02/ 343 46 58 of mail naar candelaershuys@vgc.be

6


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 7

dossier welk net de instelling hoort. De gebruikte afkortingen hiervoor zijn: (GM) = Gemeentelijk onderwijs, (GO) = Gemeenschapsonderwijs en (GV) = Gesubsidieerd vrij onderwijs.

Het Nederlandstalige onderwijs in Ukkel Het onderwijs is een onmisbare hefboom voor het groeien en bloeien van een cultuurgemeenschap. In Brussel heeft de Vlaamse Gemeenschapscommissie een dubbele opdracht voor het Nederlandstalig onderwijs.

De Nederlandstalige kinderdagverblijven Een kinderdagverblijf vangt kinderen op tussen 6 weken tot 3 jaar oud. - Floreal - Floreallaan 14 - tel. (02) 345.61.72 (GO) - Het Tinnen Soldaatje - G. Lotzstraat 68-70 - tel. (02) 343.76.31 (GO) - Kraakje - Baron G. Van Hammestraat 33 - tel. (02) 376.32.66 (GV) - Magnolia - Drogenbossteenweg 156 tel. (02) 376.26.93 (GO) - Pluchke - Horzelstraat 28 bus 4 - tel. (02) 376.55.22 (GV) - Prutske - Waterloosesteenweg 965 tel. (02) 372.06.24 (GV)

Enerzijds voert ze een netoverschrijdend onderwijsbeleid dat complementair is aan dat van de Vlaamse Gemeenschap en het lokaal schoolbeleid ondersteunt. Anderzijds is de Vlaamse Gemeenschapscommissie sinds 1995 ook de inrichtende overheid van onderwijsinstellingen. De directie Onderwijs heeft een aantal dienstverlenende functies zoals subsidiĂŤring, promotie, bevorderen van computerondersteund onderwijs, taalvaart voor anderstalige kinderen, studiewerk verrichten over het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, aanpassingen bepleiten inzake onderwijswetgeving voor de complexe Brusselse context, enz.

Basisonderwijs -

Ook Ukkel heeft een goed uitgebouwd netwerk van Nederlandstalige onderwijsinstellingen. Hieronder vindt u een overzicht van voorschoolse opvang tot avondonderwijs. Telkens wordt ook aangegeven bij

-

Floreal, Kleuter- en lager onderwijs, Floreallaan 14, tel. : 340 68 90 (GO) Gemeenschapsschool, Kleuteronderwijs, Gen. Lotzstraat 68-70, tel. 343 76 31 (GO) Magnolia, Kleuter- en lager onderwijs 1ste graad, Drogenbossteenweg 156, > tel. 376 92 70 (GO)

http://schoolweb.argo.be/ka/ukkel/ 7

>


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 8

-

-

-

Sint-Jozefsschool, Kleuter- en lager onderwijs, J&P Carsoellaan 4, tel. 374 82 28 (GV) Sint-Paulusschool, Kleuter- en lager onderwijs, Neerstallesteenweg 440 (ingang : B. Van Hammestraat 20), tel. 332 33 30 (GV) Sint-Vincentius, Kleuteronderwijs, Dansestraat 21, tel. 346 64 57 (GV) Vrije Gemengde Basisschool, Kleuteren lager onderwijs, Horzelstraat 28, tel. 376 19 08 (GV)

Secundair onderwijs Koninklijk Atheneum Ukkel, Nekkersgatlaan 17, tel. 370 64 40, fax: 370 64 45 (GO) - algemeen vormende studierichtingen (Algemeen Secundair Onderwijs) (Latijn Wiskunde, Wetenschappen Wiskunde, Economie Wiskunde, Latijn Moderne Talen, Economie Moderne Talen). - technische studierichtingen (Technisch Secundair Onderwijs), waarvan het Atheneum alleen een "zachte" richting aanbiedt: Handel Talen in de tweede graad, Handel in de derde graad. - beroepsstudierichtingen (Beroepssecundair Onderwijs). Hier wordt ook uitsluitend een "zachte" richting aangeboden, nl. Kantoor.

Ligging: Dicht bij het gemeentehuis. Bewaking: van 7u tot 18u. Wat bieden wij aan: - kleine gezellige kleutergroepen - familiale sfeer - mogelijkheid tot middagdutje - grote zandbak - grote tuin om in het groen te gaan spelen - verwarmde speelzaal - wekelijkse turnles - maandelijks zwemmen - veel uitstappen (museum, bos, toneel, zee,‌) Inlichtingen en inschrijvingen: Auguste Dansestraat 21 - 1180 Ukkel Tel.: 02/346.64.57 - 02/377.14.67 GSM: 0474/47.95.40

Academie Gemeentelijke Muziekacademie, F. Vervloetstraat 10, tel. 376 36 62, fax: 771 86 98. Openingsuren secretariaat: dinsdag en vrijdag van 16.30 tot 19 uur - Vanaf 6 jaar: Muziekinitiatie; Vioolinitiatie - Vanaf 8 jaar: Algemene muzikale vorming (notenleer), samenzang; Instrumenten: piano, viool, gitaar, houten en koperen blaasinstrumenten - Vanaf 12 jaar: Algemene muziekcultuur, samenspel Instrumenten worden gratis uitgeleend.

Kom gerust eens langs, U bent steeds welkom!!! 8


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 9

VIZO opleiding I.N.F.O.B.O.- Instituut voor Middenstandsopleiding - Sectie Voeding, Stallestraat 292, tel. 02/376.07.57 - fax 02/376.12.68 - Secundair beroepsonderwijs - Leercontract en vrije leerling vanaf 15 jaar: leercontract Slager-spekslager; Bakker-banketbakker; Ijsbereider; Suiker- en chocoladebewerker; Restauranthouder; Traiteur-banketaannemer; Kleinhandel - Ondernemersopleiding vanaf 18 jaar ('s avonds). Vervolmakingsactiviteiten voor alle voedingsberoepen. Duur van de opleiding 3 + 2 jaar - Deeltijds Kunstonderwijs

Internetsite: bop.vgc.be Het Brussels OnderwijsPunt of BOP is één van de manieren waarmee de Vlaamse Gemeenschapscommissie het Brussels Nederlandstalig onderwijs laat kennismaken met de nieuwste technologieën. Deze website biedt Brusselse Nederlandstalige scholen een ruime ondersteunende service. De site bevat ook voor ouders en leerlingen en pak interessante informatie over studeren in Brussel. Het BOP fungeert ook als Internet-provider voor alle Brusselse Nederlandstalige scholen. Verder kan u ook terecht bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Directie Onderwijs: Technologiestraat 1, 1082 Sint-Agatha-Berchem, Tel : (0)2/482 00 78, Fax : (0)2/482 00 82.

GEMEENSCHAPSBASISSCHOOL

“FLOREAL” UKKEL “waar uw kind zich goed voelt” Floreallaan 14 - 1180 Ukkel - Kinderdagverblijf (6 weken tot 2 1/2 jaar) tel. 02 345 61 72 - Kleuterafdeling (2 1/2 jaar - 6 jaar) - Lagere afdeling (6 - 12 jaar) Inschrijving : Floreallaan 14 - 1180 Ukkel - alle schooldagen - eerste week van juli - vanaf 16 augustus : 9u -12u - na telefonische afspraak 02 340 68 90

Andere internetsites -

-

Onderwijssecretariaat van steden en gemeenten van de Vlaamse gemeenschap vzw: http://www.ovsg.be/ Gemeenschapsonderwijs: http://www.argo.be/ Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs: http://www.vsko.be/ Departement Onderwijs Vlaamse Gemeenschap: http://www.ond.vlaanderen.be/ - Hoger onderwijs: http://www.ond.vlaanderen.be/onderwijsaanbod

tel. 02 340 68 90 fax. 02 340 68 95 web: www.floreal.be.tf e-mail: bs.floreal@rago.be

9


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 10

de ukkelse kalender

fototentoonstelling

Dinsdag 2, 16 en 30 april Pedicure in centrum De Kat 14u - 17u info De Kat, 02 345 35 33

Hola! Cuba - Rosy vernissage 4 april - 20u

Donderdag 4 april 15u Paasfeest in De Kat, inschrijving verplicht. 02 345 35 33

De tentoonstelling ‘Hola! Cuba’ samengesteld door fotografe Rosy, kan je best omschrijven als een driedelig reisverslag. Elk deel komt overeen met een reis naar Cuba. Vooreerst de ‘ontdekking’ tijdens de winter van 1998, vervolgens een ‘dansstage’ in de lente van 1999 en tenslotte een derde, meer intieme, reis in de lente van 2000. De rode draad van dit reisverslag is “het geluk”. Rosy – die vloeiend Spaans spreekt – benadert de mensen en houdt ervan met hen te praten. Zij fotografeert deze wisselwerking. Rosy fotografeert mensen, hotels, garages, straten en scholen. Natuurlijk herken je Cuba via zijn obligate symbolen: de sigaar, de muziek, de dans en de alomtegenwoordige Ché. Tijdens de vernissage mag je als extraatje een spetterend concert verwachten van de Cubaanse viermansformatie “Guarachando”. Laat je voor één keer alvast onderdompelen in een bad van Cubaanse klanken en beelden.

Dinsdag 9 april Verjaardagen, vieruurtje bij Bejaardenbond Carloo in het Wijkhuis Carloo, Alphonse XIIIlaan 68. Info 02 374 31 00. Donderdag 18 en 25 april Turnclub Carloo turnt van 19u30 tot 20u30, in een ontspannen sfeer in de Gemeenteschool, J. Benaetsstraat 74 St. Job. Info bij Jan Van Haesendonck, 02 374 76 25. Donderdag 18 en 25 april Gymles van 11u00 - 12u00 in Zaal 77, Onderlinge Bijstandstraat 77, info De Kat, 02 345 35 33 Dinsdag 23 april 13u15 Halve daguitstap: Bezoek aan pralinenbedrijf ‘CORNE’ inschrijving verplicht. Info De Kat, 02 345 35 33

Vernissage op 4 april om 20 uur met optreden van “Guarachando”. Tentoonstelling van 5 tot 26 april, van maandag tot vrijdag van 10 tot 17 uur in het Candelaershuys.

Donderdag 25 april - 14u30 Planningsvergadering + info: ‘Cholesterol’. in De Kat, inschrijving gewenst, 02 345 35 33.

© Rosy

Vrijdag 26 april - 19u30 ‘Teelt van witloof’ door ir A. Coomans, in zaal boven peutertuin, Horzelstraat 28. Info Volkstuinen : J. Lagae 02 376 37 30

Bij de buren Zondag 28 april Zoniënmars te Watermaal-Bosvoorde (5- 10- 15- 25 km) . Vertrek tussen 8u en 15u. Deelname 1 euro, gezin 3 euro. Info 02 675 40 10 - e-mail : wabo@vgc.be

Fototentoonstelling ‘Hola! Cuba’ van 5 tot 26 april.

10


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 11

Grond- en bouwbeleid

huis raad

Het belangrijkste agendapunt op de gewone vergadering die aan de afzonderlijke, aan de gemeentebegroting 2002 gewijde zitting voorafging, was de begroting 2002 van het gemeentelijk Bedrijf voor Grondbeleid waarvan de bespreking helder werd ingeleid door schepen Chantal de Laveleye. De ontvangsten van het bedrijf in kwestie bestaan hoofdzakelijk uit huuropbrengsten en verder uit een overboeking uit het gemeentelijk Huisvestingsfonds dat gestijfd wordt door 80% van de belasting op kantoren, en uit de opbrengst van gronden, in 2002 van de verkoop van bouwpercelen in de Drossaardgaarde. De uitgaven hebben betrekking op de aankoop van grond in de verlengde Stallestraat (175.000 euro), de Prins de Lignelaan (750.000 euro) en de Horzelstraat (250.000 euro). Voor de herstructurering van moestuinen (Stalle en Avijl) staat 45.000 euro ingeschreven. Belangrijke posten die interessante perspectieven bieden, zijn de studiekosten voor het bouwen van een 15-tal woningen in de Visserijstraat, infrastructuurkosten in dezelfde straat, studie- en bouwkosten (eerste fase) van vijf woningen aan de Berg van Sint-Job. Hierbij komt ook nog de renovatie van het huis aan het nr. 116. Deze vier posten zijn samen begroot op een som van 831.000 euro. Op 31 december zou de financiële toestand van het van gezondheid blakend bedrijf een boni moeten vertonen van 1.146.734 euro. Geen wonder dat raadslid Marijke Vanderschelden, tevens voorzitter van de Ukkelse Maatschappij voor de Huisvesting, zich namens Ecolo opgetogen toonde over de dynamische beleidslijnen waarvan er alvast één in de richting wijst van de bouw tegen een redelijke prijs van middelgrote woningen waaraan in de gemeente grote behoefte is. Michel Cohen (PRL-strekking de Lobkowicz/ Deridder) lanceerde als bestemming voor de bouwpercelen in de Drossaardgaar- >

Huisraadimpressies van 24 februari 2002 Luc Beyer de Ryke, verkozen als onafhankelijke op de PRL-lijst en zetelend in het oppositiekamp van de PRL – strekking de Lobkowicz/ Deridder – heeft zich op de raadsvergadering van 28 februari 2002 onsterfelijk gemaakt door bij ordemotie het woord te vragen om te protesteren tegen het gebruik van “ fraction” in de notulen van de gemeenteraadszitting van 24 januari. Over de plaats van onze groep binnen de Raad, zo zei hij, zal de Raad van State uitspraak doen. In afwachting weigeren wij een fractie genoemd te worden want dat is per definitie een hoeveelheid die kleiner is dan het geheel. Om zijn zienswijze kracht bij te zetten, citeerde het raadslid uit het verklarend woordenboek nog een paar andere betekenissen die aan “fraction” gegeven worden en in de politiek niet van toepassing kunnen zijn. Maar wat de gewezen (meertalige) ankerman van het Franstalig televisiejournaal wellicht ontgaan was, is dat de Nederlandse taalbijbel (van Dale’s Groot Woordenboek) als tweede betekenis een perfect toepasbaar “afzonderlijke groep onder de aanhangers van een politieke partij” aangeeft! Door schepen Marc Cools, voorzitter van de plaatselijke PRL, werd de interpellant alvast in niet mis te verstane bewoordingen herinnerd aan het hem eerder ontnomen partijlidschap… 11


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 12

de de idee van een offerteaanvraag met wedstrijdkarakter, terwijl Béatrice Fraiteur (PSC) gaarne inzage had gekregen van de beleidsnota zelf. Ook zij onderkent de behoefte aan middelgrote woningen en betreurt mede daarom dat men dit jaar niet verder zal komen dan het studiestadium. Aan het PSC-raadslid en aan nestor Guy Messiaen (PRL-strekking de Lobkowicz/ Deridder) die om een cijfervergelijking vroeg met vorige jaren, antwoordde de schepen dat zij bij een volgende gelegenheid voldoening zouden krijgen. Die belofte volstond blijkbaar niet om de oppositie van tegenstemmen te weerhouden. (wp)

Tegen de verwachtingen in is het begrotingsdebat 2002 geen nachtelijke marathon geworden. Oppositieleider Stéphane de Lobkowicz toonde zich immers van zijn betere kant door wijs te poneren dat het zinloos is bij ieder begrotingsartikel amendementen in te dienen als daarmee geen rekening wordt gehouden en het finaal toch de bedoeling is de begroting in haar geheel te verwerpen. De meeste vragen kwamen dan maar van de in plichtsbewust oppositievoeren getrainde ¨PSC-raadsleden Fraiteur en Chevalier.

Geraamde uitgaven: 88.764.920 euro De begroting 2002 vergelijken met die van 2001 is moeilijk omdat de vroeger over ettelijke posten gespreide politie-uitgaven nu zijn overgeheveld naar het aparte budget van de Politiezone Ukkel-Oudergem-Bosvoorde en het Ukkels aandeel daarin niet eens overeenstemt met het in de gemeentebegroting opgenomen bedrag (11.249.491 EUR). Met een ontvangstentotaal van 84.283.762 euro en een uitgaventotaal van 88.764.920 euro vertoont de gewone begroting een (aanvaardbaar) tekort van 4.481.158 euro. Wat 1.319.390 euro minder is in vergelijking met de aanvankelijke begroting 2001. Opvallend bij de ontvangsten zijn de toename van de dotatie uit het Gemeentefonds (van 4.974.536 euro naar 5.827.538 euro) en de bijkomende vergoeding van 800.000 euro in uitvoering van de Lombardakkoorden. In het uitgaventotaal van 76.761.117 euro vertegenwoordigen de personeelskosten 37.786.084 euro of 49,2%, de overdrachten (dotatie OCMW, dotatie Politiezone, toela-

Gemeentebegroting 2002 De tijding dat het met de gemeentefinanciën minder florissant gesteld is dan elders in het hoofdstedelijk gewest algemeen wordt aangenomen, is voor de lezer(es) van deze rubriek geen nieuws. Reeds bij de goedkeuring van de begroting 2001 had burgemeester Desmedt er op gewezen dat de vooruitzichten op middellange termijn weinig geruststellend waren. Welnu, acht maanden later weten wij waar wij aan toe zijn: de opcentiemen op de onroerende voorheffing gaan dit jaar van 2100 naar 2300, zijnde een stijging met net geen 10 procent. Deze verhoging is voor de eigenaars van vastgoed het lokale toetje bovenop de automatische indexering van het kadastraal inkomen. De inwoners – huurders komen er beter vanaf want de opcentiemen op de personenbelasting blijven op 6 procent, zodat Ukkel al bij al toch niet mag gerangschikt worden bij de fiscaal onvriendelijke gemeenten van het Hoofdstedelijk Gewest.

wim otten opticien - optometrist

sint-jobsplein 26 12

 02 375 00 01


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 13

en voor het openbaar speelplein in het Wolvendaalpark in 123.947 euro.

gen aan gemeentelijke v.z.w.’s en diversen) 25.074.887 euro of 32,7%. De werkingskosten bedragen 8.255.886 euro of 10,8%. De schuldenlast tenslotte bedraagt 5.644.260 euro of 7,3%. Het percentage van de werkingskosten is onveranderd. Dat van de schuldenlast op 0,1 procent- punt na in minder, eveneens. De personeelskosten dalen in vergelijking met 2001 spectaculair, maar dat heeft niets te maken met besparingen doch integendeel alles met de overdrachten naar de dotatie aan de Politiezone. Op te merken is dat voor het eerst in meer dan tien jaar de dotatie aan het OCMW op het niveau is gebleven van het jaar voordien. OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes kreeg er zowaar felicitaties voor in het reclameblad Vlan

Onderhoudsgeld voor negen gemeentelijke v.z.w‘s In de begroting is ten gunste van de negen gemeentelijke verenigingen zonder winstoogmerk een som opgenomen van 1.142.933 euro. Het meeste geld gaat naar het Langeveldzwembad (299.951 euro), het Kunst- en Cultuurcentrum (230.700 euro), de v.z.w. Promotie van Openbare Parken en Groenruimten (223.104 euro), de v. z. w. Val d’ Uccle (118.989 euro) en de v. z. w. Animatie Sociaal- culturele Preventie (161.131 euro). Bescheidener zijn de bedragen voor de v. z. w. Hof ten Hove (39.633), de Ukkelse Dienst voor de Derde Leeftijd (31.000 euro) en het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (12.395 euro). Voor het Cultureel Centrum, het zwembad, het Hof ten Hove en de Zaal 1180 staan bovendien nog leningslasten ingeschreven van respectievelijk 98.549, 43.458, 14.209 en 4.577 euro. (wp)

Investeringsbegroting drastisch teruggeschroefd In vergelijking met de jongste jaren is de investeringsbegroting 2002 drastisch teruggeschroefd: nog maar 16.061.073 euro ( waarvan dan nog 6.358.976 euro herinschrijvingen, d.w.z. kredieten die voor bepaalde projecten reeds in vorige begrotingen waren opgenomen ) tegen 27.315.220 euro in het verkiezingsjaar 2000 en 21.356.550 euro in 2001. Het is de bedoeling het programma voor 9.814.347 euro te financieren met leningen en voor 3.463.069 euro uit het Reservefonds, dat op 1 januari ruim 4 miljoen euro bedroeg. Voor de rest wordt gerekend op 2.783.657 euro uit subsidieaanvragen. De zwaarste post in de buitengewone begroting 2002 is 2.095.197 euro voor de voortzetting van de nieuwbouwwerken ten behoeve van de Val Fleurischool. Het algemeen programma voor de verbetering van de gemeentewegen is begroot op 1.859.202 euro. Voor de heraanleg van het Coghenplein staat 619.734 euro ingeschreven. Voor de restauratie van het Hof ten Hove ( nog te vaak ten onrechte Roze Hoeve genoemd) wordt voorzien in 200.000 euro

beleidsvoering 1. Stedenbouw met groen accent Chantal de Laveleye is in het huidig Ukkels bestuurscollege schepen van Stedenbouw en Leefmilieu. Zij is tevens bevoegd voor het gemeentelijk Bedrijf voor Grondbeleid. Als eerste stuurde zij naar de Redactie het driejarenplan dat voor de haar toebedeelde bevoegdheden beantwoordt aan de doelstellingen van de algemene beleidsverklaring waaraan De Hoorn vorig jaar in de rubriek Huis Raad passende aandacht heeft besteed. Aan te stippen is dat het actieplan werd opgesteld in overleg met de gemeenteambtenaren van de betrokken diensten. Concrete termijnen voor de tenuitvoerlegging van de voornemens worden meestal niet vooropgesteld. Een ver- > 13


19-03-2002

9:53 PM

Pagina 14

foto : jvdb

dehoornapril.qxd

klaring hiervoor is dat talrijke doelstellingen blijvend moeten nagestreefd worden, en dat sommige andere synergie veronderstellen met derde schepenambten. Hierna een overzicht van hetgeen van aard is de in stedenbouw geïnteresseerde, mogelijks participerende medeburger aan te spreken.

Wegwijzer Wie een vergunning nodig heeft, een stedenbouwkundig attest, een verkavelings- of een milieuvergunning, kan terecht bij de Dienst voor Stedenbouw. Ook voor alle mogelijke informatie in verband met de materie. In punctueel overleg met andere betrokken diensten, neemt Stedenbouw de verantwoordelijkheid op voor alles wat te maken heeft met ruimtelijke ordening: gemeentelijke plannen, openbaar onderzoek van de gewestplannen. De burgerparticipatie wordt bevorderd door een geactualiseerd gemeenteplan met lokalisering van de verschillende geledingen van de gemeentelijke administratie. Er wordt ook geregeld pedagogisch geïnformeerd via het gemeentelijk magazine Wolvendael. De werking van de Overlegcommissie wordt bijgestuurd en nauwgezet opgevolgd o.a. door publicatie van de adviezen op de gemeentelijke webstek van het Internet. Naar aanleiding van het openbaar onderzoek worden voor belangrijke dossiers wijkvergaderingen belegd en in het programma zijn de modaliteiten opgenomen voor de raadpleging van de belanghebbenden bij de uitwerking van het Gemeentelijk Ontwikkelingsplan (GemOP).

In verband met de zorg voor het groen karakter van de gemeente is er onder meer sprake van een “vergroeningsverplichting” voor o.a. opritten.

Bij de toekenning van stedenbouwkundige en milieuvergunningen staan drie bekommernissen voorop: in de eerste plaats bescherming en versterking van het groen karakter van de gemeente, vervolgens het leveren van een actieve bijdrage aan de oplossing van het mobiliteitsprobleem en tenslotte het sensibiliseren van bepaalde bedrijven voor de noodzakelijkheid van meer respect voor hun milieuvergunning. In verband met de zorg voor het groen karakter van de gemeente is er onder meer sprake van een “vergroeningsverplichting” voor opritten, platte daken en muren; van een verbeterde groenvoorziening binnen de huizenblokken (vooral dan in de groenarme wijken) en van aansporingen tot vergroening van puntgevels (verticale tuintjes). Om bij te dragen aan een oplossing voor het mobiliteitsprobleem komt er in de vereisten inzake parkeerplaatsen een verschillende aanpak voor de specifieke woonwijken en voor wijken die dagelijks veel passanten, arbeiders en klanten, moeten verwerken. In de woonwijken moet opgetreden worden tegen wildparkeren op de voetpaden. In de werkgelegenheidszones en handelskernen moet bij de werknemers en klanten het gebruik van de personenwagen ontraden worden. Ondernemingen die minder dan 50 personen tewerkstellen moeten, in afwachting van een Gewestordonnantie terzake, aangespoord worden tot het uitwerken van een bedrijfsvervoerplan. Over het toelaten van publiek tot de privéparkings van bedrijven moet kunnen onderhandeld worden. Reeds verwor-

Bekommernissen Met het oog op een betere controle wordt gedacht aan een steekkaart per bouwplaats en inzake inbreuken wordt alvast op papier blijk gegeven van vastberadenheid. Reclameborden en GSM-antennes zullen goed in het oog worden gehouden. Tegen eind 2002 moet het gemeentelijk stedenbouwkundig reglement worden herzien, rekening houdend met de nieuwe Gewestreglementering. 14


19-03-2002

9:53 PM

Pagina 15

ven is het systematisch rekening houden met de behoeften van personen met beperkte mobiliteit. Tenslotte wordt ook gedacht aan de sensibilisatie van bepaalde bedrijven voor een nauwgezetter naleving van de voorwaarden waaronder zij een milieuvergunning hebben verkregen. Geviseerd worden meer bepaald de gebruikers van solventen en de garagesector in het algemeen. Beoogd wordt vooral de beperking van de hinder die omwonenden ondervinden van gasachtige uitwasemingen en het stationeren van wagens.

Planning

Nieuwe bestemmingsplannen zullen worden uitgewerkt voor de Vanderaeylaan en de Lorrainedreef, mogelijk ook voor Verrewinkel en Diesdelle. Bijzondere aandacht krijgt alleszins de geplande aanleg van de Kalevoetzone. Tenslotte wordt nog een wijziging bestudeerd van het bijzonder bestemmingsplan 28 bis, dit met het oog op een herziening van de toegangswegen naar de toekomstige (gedeeltelijke) verkaveling van het Avijlplateau. Erfgoed en hedendaagse architectuur Er is begonnen met een kritische analyse van de bestaande voorlopige lijst van gebouwen daterend van voor 1932. Andere gebouwen, zowel oude als recentere, die verdienen geïnventariseerd te worden, zullen worden opgespoord. Dit werk van lange adem is slechts denkbaar in coördinatie met de Gewestelijke Dienst voor Monumenten en Landschappen. De tweejaarlijkse architectuurwedstrijd van de gemeente wordt voortgezet met in 2004 als extra een bijzondere prijs voor ecologisch bouwen. Om dit laatste te bevorderen wordt informatie verzameld over modellen en technieken in binnen- en buitenland. Voor ambtenaren van de gemeente en geïnteresseerde raadsleden worden plaatsbezoeken gepland aan een huis in Terhulpen en een kinderdagverblijf in Brussel-stad. Tegen 2003 zou er een gemeentelijke premie kunnen komen voor opvang en nuttig gebruik van regenwater. (wp)

De diensten van het schepenambt spelen een actieve rol in het openbaar onderzoek van het gewestelijk Ontwikkelingsplan. Zij hebben het ontwerp ervan uitgevlooid en ten behoeve van het College een bezwarenvoorstel geformuleerd. Een lopende opdracht is het opstellen van het advies dat na onderzoek bij de gemeenteraad zal worden ingediend. Het betreft hier een synthesedocument waarin alle door de Ukkelaars geuite bezwaren zullen worden gebundeld. Met betrekking tot het gemeentelijk Ontwikkelingsplan (GemOP) is een bijakte opgemaakt bij de overeenkomst met het opdrachthoudend studiebureau. Het GemOP zal over de jaren 2002 en 2003 versneld worden gerealiseerd. Het takenpakket bestaat uit de aanstelling van het studiebureau, het vastleggen van de modaliteiten voor een raadpleging van de verte- (Wordt voortgezet) genwoordigers van de burgermaatschappij en van de betrokken openbare instellingen, en de organisatie van het finale openbaar onderzoek. Voor de prioriteiten van het GemOP wordt gestreefd naar een referentiestatuut met het oog op een gecoördineerde actie vanwege alle gemeentelijke diensten. Wat de bijzondere bestemmingsplannen aangaat, is er al een gedeeltelijke intrekking van het bijzonder plan van aanleg 51 bis (de Fré) met organisatie van een openbaar onderzoek. Intrekkingen van en wijzigingen aan andere oude bestemmingsplannen zullen met verwijzing naar het gewestelijk bestemmingsplan In woonwijken moet opgetreden worden tegen wildparkeren op de voetpaden. nog dit en volgend jaar worden doorgevoerd. 15

foto : jvdb

dehoornapril.qxd


dehoornapril.qxd

19-03-2002

9:53 PM

Pagina 16

de hoorn maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel

nr 313

april 2002 • 33ste jaargang • 3.100 expl.

België-Belgique P.B. 1050 Brussel 5 1/17040

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433, 1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel 5

CANDELAERSHUYS IN APRIL donderdag 4 april

Vernissage tentoonstelling fotografe Rosy: ‘Hola! Cuba’ - 20u met optreden van ‘Guarachando’

zaterdag 6 april

Concert : Tribute to Townes Van Zandt - 20u

zaterdag 13 april

Zevende Grote Algemene Muziekquiz - 20u

maandag 15 april

Vorming: Danscursus Rock & Roll - 20u

zaterdag 20 april

Ontdek Ukkel 9: Dialecttoer of “Ukkel liere kenne” - 12u45

maandag 22 april

Vorming: Danscursus Rock & Roll - 20u

donderdag 25 april Concert Jazz 433 : Dieter Limbourg Quartet - 20u maandag 29 april

Vorming: Danscursus Rock & Roll - 20u

vrijdag 3 mei

Vorming: Scratch & Turntable Clinic (‘t Uilekot, Dekenijstraat 100, Ukkel)

zaterdag 4 mei

Pienspaleis III te Ukkel - 14u

Gemeenschapscentrum Candelaershuys Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel tel: 02 343 46 58 - fax: 02 343 69 89 e-mail: candelaershuys@vgc.be web: www.candelaershuys.be 16

apr2002  
apr2002  

nr 313 maandblad van het gemeenschapscentrum candelaershuys ukkel verschijnt maandelijks behalve in juli en augustus “The Townes we loved so...

Advertisement