__MAIN_TEXT__

Page 1

Centre Cívic Can Basté (Espai Fotogràfic)

FÒRUM FOTOGRÀFIC CAN BASTÉ Del 25 al 29 de novembre de 2014

Intervenció fotogràfica Humberto Rivas Presentació dels projectes Exposicions Projeccions Visionats I molta fotografia!


SUMARI

PROGRAMA 13è FÒRUM FOTOGRÀFIC

Fòrum Fotogràfic i finalistes 2012 Mapa interior Can Basté Exposicions planta -1 i 0 Homenatge Humberto Rivas Exposicions planta 1 i 2 Projeccions Visionadors Activitats Espai Fotogràfic Can Basté Crèdits

Fotografia de Marcelo Aurelio

pàg. 04 pàg. 06 pàg. 07 pàg. 10 pàg. 12 pàg. 14 pàg. 16 pàg. 18 pàg. 20 pàg. 22

Fotografia d’arxiu Can Basté

3


FÒRUM FOTOGRÀFIC I FINALISTES 2012

CONVOCATÒRIA FOTOGRÀFICA 28 de novembre de 17 a 21 h i 29 de novembre de 10 a 14 h Des de l’any 1996 el Districte de Nou Barris ha comptat de manera periòdica amb una convocatòria de caire nacional. Aquest concurs, el Fòrum Fotogràfic, ha esdevingut un punt de trobada entre novells creadors i professionals del món de la fotografia (artistes, galeristes, comissaris, gestors, editors, entitats, col·lectius...), per construir ponts de comunicació directa i dinàmica. Enguany arribem a la tretzena edició, amb una estructura organitzativa madura. La singularitat de la presentació de les propostes en un mitjà obert al públic és l’aspecte que dóna al certamen un gran valor, més enllà de la dotació econòmica de les beques atorgades. El 13è Fòrum Fotogràfic Can Basté atorgarà dues beques de 2.000 € cadascuna per a la producció de projectes expositius fotogràfics. Un cop feta una selecció entre els treballs presentats, els creadors hauran de defensar les seves propostes durant els dies del Fòrum davant d’un jurat d’experts, representat per Alfonso de Castro, Tania Castro i David Ramos. Aquests projectes seran exposats de manera individual a la Sala Cava.

Fotografia d’arxiu Can Basté

4

FINALISTES 12è FÒRUM FOTOGRÀFIC 2012 El jurat format per Alfonso de Castro, Núria López Torres, Alfons Rodríguez i Marie-Noëlle Leroy, comitè de selecció del 12è Fòrum Fotogràfic Can Basté va decidir concedir les següents beques de la convocatòria del 2012

SERENA DE SANCTIS AMB “DINO” L’autora reflexiona sobre el fet que una feina com la del seu pare pot desaparèixer en l’era 2.0. La fotografia es converteix en una eina per ajudar a la memòria, per donar el degut reconeixement a aquests oficis i sobretot a aquestes persones que van dedicar les seves vides a les seves passions.

Fotografia de Serena de Sanctis


FÒRUM FOTOGRÀFIC I FINALISTES 2012

ÁLVARO LAIZ I DAVID RENGEL AMB “FUTURE PLAN”

JORDI PIZARRO AMB “THE BELIEVERS PROJECT”

“Future Plan” és un projecte amb nens i nenes, alguns dels quals avui són homes i dones que van ser obligats a ser soldats de l’LRA. En col·laboració amb diverses ONG, comparteixen les seves experiències i els seus plans per al futur. Imagina’t que la teva vida és una gran paret en blanc. Imagina que tens un guix per escriure-la. Què hi posaries?

“The Believers Project” és una forma d’apropar a la societat les diferents religions del nostre món contemporani explicades a través de diferents pelegrinatges místics. Fer palpable alguna cosa tan intangible com la fe humana per unir tots els personatges de diferents països i cultures sota un mateix afany, ells són els creients. Un projecte visual cap a rutes llunyanes i desconegudes a través d’un mapa antropològic 2.0.

Fotografia d’arxiu Can Basté

Fotografia d’arxiu Can Basté

5


MAPA INTERIOR CAN BASTÉ

P0

P-1

C

A

D

B E

A Sala Cava B Galeria -1 C Pati Can Basté D Sala Federica E Hall -1

H F

I

F Peixera G Vestíbul H Passadís I Galeria J Escales

G J

P1

P2

TERRASSA

L M O

6

K N

Q K Hall 1 L Galeria 1 M Passadís 1 N Sala 1 O Sala 2

P R

T S

Galeria 2 Sala Golfes Plató Laboratori T Aula

P Q R S


ÍNDEX EXPOSICIONS FOTOGRÀFIQUES

PLANTA -1

P-1

PLANTA 0

P0

“10 anys fent RUIDO” de RUIDO Photo. Sala Cava pàg. 08 “Million dollar view“ de NAR Photos. Galeria -1 “Fotomaton” d’Onofre Bachiller. Pati Can Basté “Journal Lia Gabashbili” de Roigllasera. Sala Federica “Els espais re-coneguts” d’Adriana Nicosia, Mónica Lou i Monia Braghini / PIEL de FOTO. Hall -1

“Fotocartografies del segon viatge al nord” de Ran-el. Peixera “Pintor de batalles” de Javier Corso. Passadís “Milimpressions” de Xavier Martí Alavedra. Galeria “Tota una vida” de Cristina Raso. Escales “Humberto Rivas, fotògraf del silenci”. Comissariada per Adriana Nicosia. Vestíbul

PLANTA 1

PLANTA 2

P1

pàg. 12 “Desenterrant el silenci” de Sergi Bernal. Sala 1 “Els defensors” de Joan Alvado. Hall 1 “2014.09.XVB. Somnis d’estiu” de Xavier Basiana. Galeria 1 “Finalistes 13è Fòrum”. Passadís 1 “Obrajes” de Santi Palacios. Sala 2 “Cartells EFCB”. Sala d’actes

pàg. 09

P2

“Si em mires, se’t quedo” de Dinoudinou. Galeria 2 “Double Take” d’Alfonso de Castro. Sala Golfes “Inventari sonor 2” de Guilhem Senges. Plató “Pinhole Barcelona” de Xavi Bassols. Laboratori “La Gran Guerra” d’AFC. Aula fotogràfica

pàg. 13

Fotografia d’arxiu Can Basté

7


EXPOSICIONS FOTOGRÀFIQUES

10 ANYS FENT RUIDO

MILLION DOLAR VIEW

Edu Ponces, Toni Arnau, Roger P. Gironès, Pau Coll, Josu Trueba Leiva i Anna Bosch Miralpeix. Sala Cava A

NAR Photos. Galeria-1 B Els fotògrafs van documentar les barriades d’Istanbul amb la intenció de mostrar el paisatge real que hi ha al darrere de les imatges estereotipades.

Onofre Bachiller. Pati CB C Reuneix nou instal·lacions fotogràfiques a Barcelona, en què el transeünt és conscient que està deixant la seva petjada per al futur.

Fotografia de NAR Photos

Fotografia d’Onofre Bachiller

ELS ESPAIS RE-CONEGUTS

JOURNAL LIA GABASHBILI

Diversos autors i PIEL de FOTO E Hall -1. Fotografia participativa. Reflexió entorn de les identitats que es produeix mitjançant els espais habitats, públics o privats.

Roigllasera. Sala Federica D Relata el viatge de Lia Gabashbili per diferents territoris de Geòrgia, amb la missió de retrobar-se amb vells coneguts.

Fotografia de Mª Carmen Pérez Campillos

Fotografia de Roigllasera

Exposició recopilatòria amb els reportatges produïts per l’organització RUIDO Photo en els seus deu anys d’història. Encara que RUIDO ha realitzat molts canvis en la seva trajectòria, mai ha perdut el seu esperit ni els objectius, crear projectes de fort contingut social i compromís cultural amb una clara funció de defensa dels Drets Humans i de transformació social a traves del mitjà documental.

Fotografia de RUIDO Photo

8

FOTOMATON, CESSIÓ VOLUNTÀRIA D’IDENTITAT


EXPOSICIONS FOTOGRÀFIQUES

FOTOCARTOGRAFIES DEL SEGON VIATGE AL NORD Ran-el. Peixera F És una recreació paisatgística a partir d’un material aliè al títol.

PINTOR DE BATALLES

HUMBERTO RIVAS, FOTÒGRAF DEL SILENCI

Javier Corso. Passadís H És una sèrie fotogràfica de temàtica bèl·lica. Les imatges ens apropen a la figura del soldat en el preludi de la batalla. La marxa i l’espera.

Comissariada per Adriana Nicosia. Vestíbul G En aquesta exposició, es pretén fer una pinzellada a l’extensa trajectòria del fotògraf Humberto Rivas, per donar a conèixer la seva peculiar mirada. Humberto Rivas va néixer a Buenos Aires el 1937. Des de 1976 i fins a la seva mort el 2009 va viure i va treballar com a fotògraf i pedagog a Barcelona. La seva obra figura en importants col·leccions nacionals i internacionals, i s’han publicat nombrosos llibres sobre el seu treball.

Fotografia de Ran-el

Fotografia de Javier Corso

MILIMPRESSIONS

TOTA UNA VIDA

Xavier Martí Alavedra. Galeria I Imatges que ens fan mirar enrere; entre crits d’ “ordeno y mando!” i hores fent guàrdia, hi va haver estones d’esbarjo plenes de vida lluny dels míssils.

Cristina Raso. Escales J Perquè de mare no n’hi ha més que una, i com molta gent pensa, la meva va ser la millor. A partir de la seva mort, el meu procés de dol ha sigut una muntanya russa...

Fotografia de Xavier Martí Alavedra

Fotografia de Cristina Raso

El 1997 l’Ajuntament de Barcelona li va concedir el Premi d’Arts Plàstiques Ciutat de Barcelona. El 1998 va obtenir el Premi Nacional de Fotografia, atorgat pel Ministeri de Cultura espanyol. El 1999 va rebre a l’Argentina el Premi Konex. El 2009 l’Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Artístic. Va morir el 6 de novembre de 2009 a Barcelona.

Fotografia d’Humberto Rivas

9


HUMBERTO RIVAS, FOTÒGRAF DEL SILENCI

Coordenades: 41º25’51.0”N 2º10’23.0”E

INTERVENCIÓ FOTOGRÀFICA Direcció artística: Adriana Nicosia En aquesta edició, presentem una intervenció fotogràfica a l’espai públic amb el fi de facilitar una petició a l’Ajuntament de Barcelona, promoguda pels comerciants i veïns del barri: que l’espai posterior a la masia de Can Basté passi a anomenar-se plaça d’Humberto Rivas. Considerant que la fotografia és un element vertebrador del barri per la feina feta per l’Espai Fotogràfic i els seus col·laboradors i tenint en compte la feina com a docent de reconegut prestigi d’Humberto Rivas, des del barri s’ha proposat a l’Ajuntament posar el seu nom a la plaça. La intervenció fotogràfica amb l’obra del fotògraf és una eina i una mostra perquè la voluntat dels veïns i de la família es visibilitzi. A més, la intervenció pretén rendir homenatge a la figura d’Humberto Rivas com a fotògraf, home apassionat, amic i docent. Això es realitzarà mostrant retrats a la façana de Can Basté, un paisatge de gran format (constituït per trenta cubs per fer un mural) i fotografies de naturalesa morta (natures mortes) a la futura plaça d’Humberto Rivas.

10

“Marcia 1984” d’Humberto Rivas


HUMBERTO RIVAS, FOTÒGRAF DEL SILENCI

Simulació de la fotografia “Barcelona 1979” adaptada als cubs del Fòrum

PROJECCIÓ HOMENATGE HUMBERTO RIVAS Lucía Rivas i Nelly Schnaith. Dss 18 h La projecció pretén ser un recorregut de l’obra del fotògraf, des de la dècada dels setanta fins a la seva mort, que va arribar el 2009. Una part essencial d’aquest esdeveniment serà la participació de Nelly Schnaith, filòsofa i amiga de l’autor, que en diferents ocasions ha teoritzat i comentat la seva obra, i de Lucía Rivas, filla del fotògraf i responsable de l’Arxiu Humberto Rivas. Totes dues perfilaran la figura de l’artista des de perspectives diferents que, al mateix temps, són molt properes.

Autoretrat d’Humberto Rivas

11


EXPOSICIONS FOTOGRÀFIQUES

DESENTERRANT EL SILENCI: ANTONI BENAIGES, EL MESTRE QUE VA PROMETRE EL MAR Sergi Bernal. Becat Fòrum 2010. Sala 1 N En una escola rural republicana de principis dels anys trenta, un mestre català innovador llançà un experiment inèdit en aquelles terres de premsa escolar. Els quaderns publicats per aquella impremta pels alumnes d’aquell perdut llogarret viatjaran fins a França, Mèxic, l’Argentina, Cuba, escoles de l’Estat... El mestre, en canvi, acabarà afusellat i enterrat en una fossa comuna en els primers dies de la Guerra Civil. Setanta-cinc anys després d’aquell assassinat, el relat d’una utopia truncada per la dictadura es recupera a peu de fossa tenint com a testimoni un fotògraf. Descobrirem tota una vida dedicada a l’escola i als nens de la mà dels seus antics alumnes i familiars que encara el recorden.

Fotografia de Sergi Bernal

12

2014.09.XVB. SOMNIS D’ESTIU Xavi Basiana. Galeria 1 L Un projecte fotogràfic en què l’autor passa a ser el protagonista de la imatge.

ELS DEFENSORS Joan Alvado. Hall 1 K Ens acosta a aquest binomi 1714-2014, aporta una reflexió de doble fi: passat, història i la creació d’identitats col·lectives.

Fotografia de Xavi Bassiana

Fotografia de Joan Alvado

FINALISTES 13è FÒRUM

OBRAJES

20 seleccionats. Passadís 1 M Presentació en cartells de 50x60 de les portades dels projectes seleccionats per aquesta edició del Fòrum Fotogràfic Can Basté.

Santi Palacios. Sala 2 O Mostra les condicions de vida d’unes 450 dones i 200 nens que viuen a la presó d’Obrajes, a La Paz, Bolívia. Premi REVELA 2014

Fotografia d’arxiu Can Basté

Fotografia de Santi Palacios


EXPOSICIONS FOTOGRÀFIQUES

SI EM MIRES. SE’T QUEDO

DOUBLE TAKE

P Dinoudinou. Galeria 2 Com una mel càlida i fluida, el preparat al col·lodió llisca a través de la placa (...). Serà màgia, alquímia?

Alfonso de Castro. Sala Golfes Q Veiem el que creiem, el que pensem que estem veient. Imatges estereoscòpiques que es fusionen en volums exòtics.

Fotografia del col·lectiu fotogràfic Dinoudinou

Fotografia d’Alfonso de Castro

INVENTARI SONOR 2

PINHOLE BARCELONA

Guilhem Senges. Plató R Altaveus, llum i càmera fosca es fusionen per donar joc a la màgia fotogràfica, donant-nos una visió d’una altra realitat.

Xavi Bassols. Laboratori S Un infermer que agafa les agulles pròpies de la seva professió i els dóna un nou ús, el de fer forats a caixes fosques, i les converteix en càmeres obscures (pinhole).

Fotografia de Guilhem Senges

Fotografia de Xavi Bassols

LA GRAN GUERRA AFC - Ass.Fotogràfica de Caltalunya. Aula fotogràfica T Fotografies realitzades per un autor anònim en ple camp de batalla entre els anys 1914 i 1918 al nord de França. “La història de l’obtenció d’aquestes fotografies és un fet que cal remarcar. Al novembre del 2004, en una de les tantes vegades que anava als Encants, vaig entrar en una d’aquelles botigues(...) El món que l’envoltava era fascinant, però em va cridar l’atenció una capsa (...). La temptació d’obrir-la va ser imminent, ho vaig fer i… oh sorpresa!, davant meu hi havia un munt de plaques de vidre en posició vertical, separades per un llistó de fusta i numerades cronològicament. A l’espai del fons hi havia el visor estereoscòpic que em va fer comprendre el tipus de fotografia de què es tractava. (...) Al cap de poca estona anava cap a casa amb la capsa sota el braç. En arribarhi, la sorpresa va ser indescriptible. En visualitzar-les detingudament em vaig adonar que les fotografies que estava veient no tenien res a veure amb les que havia vist prèviament a la botiga, aquelles fotografies eren de la guerra, imatges de presoners, cadàvers, trinxeres, poblacions derruïdes, obusos… (...)” Relat de Francesca Portolés.

13


PROJECCIONS 26 DE NOVEMBRE

MURDERS Alfonso de Castro. 18 h Murders in China sorgeix de forma immediata, com un tret a la templa, és un treball que se separa del que l’autor ha fet fins ara.

THE UMBRELLA REVOLUTION

SHOOT4CHANGE

ROJAVA EL NAIXEMENT D’UN ESTAT

Xaume Olleros. 18.30 h Tracta de la repercussió de la vaga dels estudiants de la Chinese University of Hong Kong, encara vigent en l’actualitat.

Xavi Piera i Xisco Serra. 19 h Presentació de dos projectes d’aquest col·lectiu internacional; El món des del paral·lel 38, de Xisco Serra i Melissa Silva, i #efectecanvies de Xavi Piera.

Fotografia d’Alfonso de Castro

Fotografia de Xaume Olleros

Fotografia de Xavi Piera

Fotograma de la projecció

RAVAL

FOTOMATON, CESSIÓ VOLUNTÀRIA D’IDENTITAT

COL·LECTIU CALLE 35

TERRITORIS LLIURES

Onofre Bachiller. 20.30 h Projecció del making of del seu projecte fotogràfic realitzat en diferents indrets públics de Barcelona, des dels anys vuitanta fins al 2000.

Diversos autors. 21 h Projeccions d’aquest col·lectiu, en què ens presentaran alguns dels seu treballs: Marcelo Caballero, Carlos Prieto, Jordi Beltri, Luís Camacho, Manu Mart i Mingo Venero.

David Salcedo i Mingo Venero 21.30 h Presentació de dos projeccions per David Salcedo: Rendició i La vida és somni. I de Mingo Venero, Silenciosa espera.

Fotograma de la projecció

Fotografia de Manu Mart

Fotografia de David Salcedo

Consuelo Bautista. 20 h Microrelats fotogràfics sobre la vida quotidiana d’un dels carrers més actius de la ciutat de Barcelona, el carrer Hospital, situat al barri del Raval.

Fotografia de Consuelo Bautista

14

Fabio Bucciarelli i Eduardo Matas. 19.30 h. Després de la guerra, Síria està destruïda. Ara, s’ha convertit en una guerra islamista per al control de la terra.


PROJECCIONS 27 DE NOVEMBRE

10 ANYS FENT RUIDO

EL TIBET, L’EXILI

DES DE L’ ILLA QUÀNTICA

THE GIRLS FROM IPANEMA

Pau Coll / RUIDO Photo. 18 h Projecció recopilatòria amb els reportatges produïts per l’organització RUIDO Photo en els seus 10 anys d’història

Ángel López Soto GEA PHOTOWORDS. 18.30 h Treball centrat en l’exili tibetà al món, especialment a l’Índia i al Nepal, on resideixen la majoria dels més de 150.000 tibetans.

Eugeni Gay Marín. 19 h Reportatge sobre l’illa del Sol, prop del llac Titicaca. És un lloc màgic, alguns diuen que l’illa és l’arca de Noè i que el llac es va formar pel diluvi universal.

Núria López Torres. 19.30 h El Brasil, un dels països amb més turisme sexual, també és gran exportador de sexe, principalment de transvestits cap al vell continent.

Fotografia de RUIDO Photo

Fotografia d’Angel López Soto

Fotografia d’Eugeni Gay Marín

Fotografia de Núria López Torres

OBJECTIU BCN

MONTPHOTO

DOLCE AMARO

CALCIO STORICO

Alumnes del taller. 20 h Deu districtes, gairebé un centenar de barris i milers de vies. Els ciutadans i ciutadanes, equipats amb les seves càmeres, en són els autors.

Mònica Busquets. 20.30 h Presentació de MontPhoto, el concurs internacional de fotografia de natura i de muntanya de referència a Espanya.

Emanuele Nutile. 21 h L’IEFC presenta un treball on ens recorda els problemes oblidats de la realitat social, però ensenyant-nos els valors més bells de la naturalesa humana.

David Airob, David Ramos i José Bautista. 21.30 h Històric partit de futbol que data des del 1500 a Florència, Itàlia. Es juga a pilota permetent totes les tècniques de lluita cos a cos.

Fotografia de Samuel Aranda

Fotografia de Kristhian Castro

Fotografia d’Emanuele Nutile

Fotograma de la projecció

15


VISIONADORS DE TREBALLS FOTOGRÀFICS

FOTÒGRAFS - COL·LECTIUS Visionadors per al dimecres 26 de novembre Toni Coll Tort - Barcelona Visions Mingo Venero - Territorios libres David Salcedo - Territorios libres Natasha Christia - ERM Consuelo Bautista Miguel Ángel Casares - The Folio Club Helena Velez Olabarria - Photographic Social Vision Xavi Piera - Shoot4Change

BIOGRAFIA Toni Coll Tort. Professional de la fotografia social i editorial, industrial, interiorisme, arquitectura i fotografia de viatges. Propietari, director i gestor de la Galeria fotogràfica Barcelona Visions. És membre de la UPIFC (Unió de Professionals de la Imatge i la Foto-

grafia de Catalunya).

Mingo Venero. Estudis realitzats a l’IEFC. Docent en diferents equipament culturals i a la UPC. Cofundador de Territorios Libres i del col·lectiu de fotografia urbana Calle 35.

16

David Salcedo. Becat en els Seminaris de Fotografia i Periodisme d’Albarrasí 2014 i finalista de Photoespaña. Cofundador de Territorios Libres i del col·lectiu de fotografia urbana Calle 35. Natasha Christia. Coordinadora d’edicions internacionals en l’editorial RM. Va ser directora d’art a la galeria Kowasa. Membre d’Arqueologia del Punt de Vista. I a més és comissària, docent i crítica de fotografia per a publicacions i mitjans internacionals. Consuelo Bautista Riveros. Llicenciada en publicitat a la universitat de Bogotà, Colòmbia. És fotògrafa independent i membre fundador de l’associació Centre de Fotografia Documental de Barcelona. Miguel Ángel Casares. Llicenciat en direcció i administració d’empreses, actualment exerceix com a director de The Folio Club, empresa d’arts gràfiques especialitzada en l’edició i reproducció de projectes fotogràfics en gran format. Helena Velez Olabarria Fotògrafa i llicenciada en Belles arts, responsable de l’arxiu fotogràfic i coordinadora d’exposicions Photographic Social Vision.

Xavi Piera. Fotògraf documental i reporter gràfic. Membre de Shoot4Change. Treballa per diverses ONG i associacions culturals i socials. Ha publicat els seus reportatges en diversos medis, tant de l´estat espanyol com internacionals.


VISIONADORS DE TREBALLS FOTOGRÀFICS

Manu Mart. Fotògraf independent. Ha realitzat diferents projectes per a ONG basats en el continent asiàtic. Nou membre de Calle 35 gràcies al seu treball documental de carrer. A més, forma part dels col·lectius internacionals Urban Pícnic i APF. Jordi Beltri. Va cursar estudis de fotografia a GrisArt, escola superior de fotografia a Barcelona. Membre del col·lectiu de fotografia de carrer, Calle 35.

Román Yñán. Fotògraf, editor i docent col·laborador a IDEP i Grisart. Membre fundador de Standard Books, entitat que promou el treball d’autors vinculats a la cultura local i els acompanya en tot el procés creatiu. Núria López Torres. Va estudiar a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya. Màster en fotoperiodisme a l’Escola d’Imatge i Disseny IDEP de Barcelona. Membre de GEA Photowords.

FOTÒGRAFS - COL·LECTIUS Visionadors per al dijous 27 de novembre

P-1

Manu Mart - Calle 35 Jordi Beltri - Calle 35 Román Yñán - B-side books Núria López Torres- GEA PHOTOWORDS Alfons Rodríguez - GEA PHOTOWORDS Tania Castro - Festival fotogràfic Photon Alfonso de Castro - Universitat de Barcelona Marcelo Caballero - Calle 35

Alfons Rodríguez. Fotògraf documentalista i cofundador de GEA Photowords. Ha realitzat centenars de reportatges de temàtica documental, denúncia social i és autor de diversos llibres. Professor a la UPC-CITM i en altres escoles de fotografia.

Alfonso de Castro. Llicenciat en Física i doctorat en Belles arts, és professor de fotografia a la UB. Especialitzat en fotografia documental així com en processos alternatius, fotografia de retrat i nu. Darrerament ha fet projectes a la Xina i altres parts d’Àsia.

Tania Castro. Fotògrafa i fotoperiodista des de 1999 al diari El País. Cofundadora i directora del Festival Internacional de Fotoperiodisme, Photon Festival.

Marcelo Caballero. Fotògraf i periodista. Col·labora amb revistes i agències fotogràfiques europees. També sobre el món de la fotografia documental en diverses pàgines web. Membre fundador de Calle 35.

17


ACTIVITATS

INAUGURACIÓ DEL 13è FÒRUM FOTOGRÀFIC

MERCADET PINHOLE BARCELONA

Dimarts 25 de novembre, a les 12 h Plaça Can Basté Parlament i muntatge del plafó expositiu de la plaça

Dissabte 29 de novembre, a les 10 h A càrrec de Xavi Bassols. Plaça Can Basté Articles de Pinhole (fotografia estenopeica)

Fotografia d’Edgar Dos Santos

Fotografia de Xavi Bassols

GG MINUTERO

AQUARI FOTOGRÀFIC

Dimecres 26 de novembre, a les 18 h A càrrec de Gerard Ortigosa-Liaz. Galeria 2 Fotografia espontània pel centre cívic mitjançant la tècnica antiga

Del 25 al 29 de novembre A càrrec de Ran-el Cabrera Articles d’ocasió, obra i llibres del món fotogràfic

Fotografia de Gerard Ortigosa-Liaz

Fotografia de Ran-el Cabrera

18


ACTIVITATS

TALLER JUVENIL “PHOTOGRAFFITY”

RETRATS AL COL·LODIÓ

Dissabte 29 de novembre, a les 11 h. A càrrec de Guilhem Senges Barrejant tecnologia digital i tècniques antigues es faran samarretes amb cianotipia a partir d’un mural, a càrrec del CJ de Prosperitat.

Dissabte 29 de novembre, a les 10 h. A càrrec de Dinoudinou Demostració del procediment fotogràfic anomenat col·lodió humit, que captiva a propis i estranys des de 1851!

Fotografia de Guilhem Senges

Fotografia del col·lectiu fotogràfic Dinoudinou

ENTREGA DE BEQUES

13th MAGIC SKULL

Dissabte 29 de novembre, a les 20 h Plaça Can Basté Lliurament dels premis del 13è Fòrum Fotogràfic

Dissabte 29 de novembre, a les 21 h Plaça Can Basté Concert de cloenda

Fotografia d’Arxiu Can Basté

Fotografia del grup 13th MAGIC SKULL

19


ESPAI FOTOGRÀFIC CAN BASTÉ

QUÈ ÉS L’ESPAI FOTOGRÀFIC CAN BASTÉ?

SERVEIS

L’Espai Fotogràfic Can Basté és des de 1996 un centre de referència del panorama fotogràfic de Barcelona, tant per la qualitat de la seva programació com per la seva manera de fer.

L’Espai Fotogràfic Can Basté compta amb dos autoserveis: el plató fotogràfic i el laboratori analògic en blanc i negre.

FORMACIÓ L’Espai Fotogràfic Can Basté té un ventall d’oferta formativa regular, actualitzada constantment pels interessos creixents pel món de la imatge. Dirigida a aquells que es volen iniciar en el món de la fotografia, com també aprofundir en el trasteig digital (retoc digital, lightroom, raw, postproducció…), o trobar l’estil fotogràfic de cadascú (retrat, il·luminació d’estudi, nocturna, foto de viatges…). També hi ha la possibilitat d’aventurar-se a fer un projecte personal (conceptualització, edició, producció i exposició de treballs). Tot plegat, una oferta plena de possibilitats per a tot tipus d’inquietuds, que busquen quelcom més enllà que la fotografia instantània.

Fotografies d’arxiu Can Basté

20

Tant el plató com el laboratori es reserven per a sessions de dues hores i mitja o tres hores (segons la franja horària). Enviant un correu a foto@canbaste.com, us informarem de les condicions i la disponibilitat.

Aquest 2014 hem encetat un nou servei, la producció d’exposicions, properament en tindreu més informació a la nostra web.


EXPOSICIONS HIVERN-PRIMAVERA 2015

RETORN ALS ORIGENS - VESTÍBUL

ESCOLA DE PASTORS - SALA CAVA

De Cèlia López i Enric Vilagrosa. Del 15 de gener al 7 de febrer de 2015 Els autors ens convidaran a fer un viatge a l’Etiòpia, per conèixer les tribus que hi habiten; costums, rituals i tradicions.

De Joan Alvado. Del 5 de febrer al 28 de març de 2015 Es tracta d’un fenomen actualment en eclosió a Catalunya, però que encara passa desapercebut per a la majoria de la societat.

Fotografia de Cèlia López i Enric Vilagrosa

Fotografia de Joan Alvado

OBJECTIU BCN, RETRATEM LA CIUTAT - S.GOLFES

PREMI REVELA 2014 - SALA CAVA

Diversos autors. Del 5 de febrer al 28 de març de 2015 Exposició fotogràfica de tots els alumnes que van poder realitzar els tallers de fotografia organitzats per l’ICUB.

Guanyadors de l’ultima edició. Del 9 d’abril al 30 de maig de 2015 Exposició de “L’expansió de la soja al Paraguai” de Jordi Ruiz Cirera, “Silenciosa Espera” de Mingo Venero i “Obrajes” de Santi Palacios.

Fotografia de Cristina Sánchez

Fotografia de Mingo Venero

21


CRÈDITS

EQUIP Coordinació Anna Sellarés i David González // TASC, Pablo Pérez Losada i Pepa Alguacil // Can Basté administració Gemma Gómez // Can Basté comunicació Celia Verdugo // Can Basté infraestructures Ruben Martínez // Can Basté disseny i maquetació Ferran Jordà Barber // Can Basté producció Cristina Sánchez, David Salcedo, Pau Coll i Josu Trueba audiovisual Patri Rodríguez // Terra de Ningú

COL·LABORADORS Adriana Nicosia, Alfonso de Castro, Alfons Rodríguez, Ángel López Soto, Anna Bosch Miralpeix, Carles Costa, Carlos Prieto, Clara Cano, Consuelo Bautista, Cristina Raso Boluda, Cristina Sánchez, David Airob, David Ramos, David Salcedo, Domingo Venero, Edgar Dos Santos, Eduardo Matas, Edu Ponces, Emanuele Nutile, Eugeni Gay, Fabio Bucciarelli, Francesca Portolés, Gerard Ortigosa, Guilhem Senges, Helena Velez Olabarria, Javier Corso, Joan Alvado, Joan Roig, Jordi Beltri, José Bautista, Josu Trueba Leiva, Lluís Català, Lucía Rivas, Luís Camacho, Maite Llasera, Manu Mart, Marcelo Aurelio, Marcelo Caballero, Melissa Silva, Mónica Lou, Monia Braghini, Montse Abella, Miguel Ángel Casares, Natasha Christia, Nelly Schnaith, Núria López Torres, Pau Coll, Roger P. Gironès, Roman Yñan, Santi Palacios, Sergi Bernal, Tania Castro, Toni Arnau, Toni Coll Tort, Onofre Bachiller, Ran-el Cabrera, Xaume Olleros, Xavi Bassols, Xavier Basiana, Xavier Martí Alavedra i Xavi Piera

AMB EL SUPORT Col·lectius Calle 35, Dinoudinou, GEA Photowords, RUIDO, Shoot4Change, Territorios Libres, Agrupació Fotogràfica de Catalunya i Photographic Social Vision Empreses Panasonic i Moritz Entitats Turó Acció Sociocultural, Espai Fotogràfic Can Basté, ADPC Associació Dones Periodistes de Catalunya, Arxiu Humberto Rivas, Casal de Joves de Prosperitat i Associació de comerciants de Nou Barris Escoles CFD, El Observatorio, IEFC i Serra i Abella Espais Espai30 i Barcelona Visions Festivals CAPTURA, Photon Festival, REVELA, Solo para cortos i MoltPhoto Laboratoris, Addretouch, Còpia, EGM, DigitalVideoPrint, Manualcolor i The Folio Club 22


ADREÇA

HORARI

Centre Cívic Can Basté - Espai Fotogràfic Pg. Fabra i Puig, 274 08031 Barcelona Tel. 934206651 foto@canbaste.com forumfotograficcanbaste.wordpress.com facebook.com/EspaiFotograficCanBaste canbaste.com

Horari d’obertura del centre de dimarts a divendres de 9.30 a 13.30 h i de 16 a 22 h Dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 16 a 20.30 h

BUS: 32, 47, 50 i 51 METRO: Virrei Amat (L5)

Districte de Nou Barris bcn.cat/noubarris

Fotografia de la portada: Jordi Pizarro amb The believers Project // Premi 12è Fòrum Fotogràfic Can Basté 2012

espai fotogràfic

Profile for Turó Acció Sociocultural (TASC)

13è FÒRUM FOTOGRÀFIC CAN BASTÉ 2014  

Programació d'exposicions, projeccions, visionats i altres activitats que es realitzaran del 25 al 29 de novembre de 2014

13è FÒRUM FOTOGRÀFIC CAN BASTÉ 2014  

Programació d'exposicions, projeccions, visionats i altres activitats que es realitzaran del 25 al 29 de novembre de 2014

Advertisement