Page 1

Q·CB

espai fotogràfic

REVELA 2013

Finalistes del Premi Internacional de Fotografia als Titulars dels Drets Socials


II Premi Internacional de Fotografia als titulars dels drets socials


REVELA, II Premi Internacional de Fotografia als titulars dels drets socials, és un model de convocatòria fotogràfica diferent, en aquest cas, l’objecte premiat no és el fotògraf, sinó el col·lectiu social fotografiat. Aquesta convocatòria ha estat coordinada des de Turó Acció Socio Cultural (TASC) que mitjançant els fotògrafs i el seu treball, promou l’ajuda social directa i crea dinàmiques solidàries de participació social. Aquest any 2013, hem rebut 110 propostes i el jurat ha escollit 20 projectes finalistes que trobem aquí resumits. Moltísimes gràcies per la vostra participació!!


teatroDentro Nº: 13008 Título: teatroDentro

de Xavi Piera amb transFormas a Barcelona, Catalunya

TeatroDentro és un projecte de formació i producció artística en presons amb especial interès a crear canals de comunicació dins-fora a través de les obres generades. La companyia està formada per tècnics de llums, tècnics de so, productors d’art, actors, maquilladores, vestuari, tots presos. TransFormas és una associació de professionals que a partir dels seus projectes i intervencions investiga la relació entre les ARTS ESCÈNIQUES I TRANSFORMACIÓ , situant les persones en el centre de les seves accions i apuntant a un alt impacte en la comunitat en els projectes que desenvolupa.


Busco un sostre

Nº: 13009 Título: Busco un techo

d’Ana Rello Fernández amb Cáritas Diocesana en Santiago de Compostela Galícia, Espanya

Mostra l’activitat del centre VIEIRO que serveix com a punt de trobada per a persones sense llar o amb pocs recursos, en el qual es presten serveis bàsics com a dutxes, calor, cafè, bugaderia, consigna, acompanyament, gestions i tallers. A més, a causa de l’actual situació de crisi, el nº de subjectes que pertany al col·lectiu ha augmentat, trencant així amb molts dels tòpics associats a aquest grup. Cáritas Diocesana de Compostela es funda al novembre de 1965 per acollir i acompanyar a persones que es trobin en situació de pobresa i necessitat, promovent el seu propi desenvolupament integral.


Una nova forma

d’esclavitut contemporanea

Nº: 13010 o: Trata de mujeres para explotación sexual- una nueva forma de esclavitud contemporanea

Walter Astrada i Sandra Sotelo amb Misión de Adoratrices a Catalunya

L’objectiu del present projecte és donar a conèixer i denunciar la tracta de dones amb finalitats d’explotació sexual que existeix actualment al món. Aquesta realitat mostra una greu violació de DDHH i una nova forma d’esclavitud contemporània. El projecte Sicar és possible, entre altres factors, gràcies a que forma part de l’entitat ADORATRICES (fundada en 1856 i registrada en 1909), que treballa amb el mateix objectiu al llarg de tot el territori espanyol i té presència internacional (22 països).


Mama Tunza

Nº: 13018 Título: Mama Tunza – Pay It Forward

Pay It Forward de David Monfil amb Kobo Trust a Kenya, Àfrica

MamaTunza-PayItForward, és un projecte per difondre una sèrie de bones accions, que d’una forma desinteressada han realitzat persones amb el simple fet d’ajudar a unes altres, formant una cadena de favors, que han salvat vides a nens abandonats L’objectiu és aconseguir que la gent s’involucri i col·labori amb la fundació Kobo Trust perquè els nens de l’orfenat puguin viure en unes condicions dignes. Kobo Trust treballa per canviar la situació i enriquir les vides i el benestar de les comunitats amb les que col·labora.


L’ampla

Nº: 13026 Título: La ancha frontera

frontera

de Sergi Cámara amb Prodein a Melilla, España

Molts menors que abandonen les seves llars al Marroc, a la recerca del somni Europeu, es troben amb la seva última frontera a Melilla. Han abandonat les seves cases, sense dir-ho, moltes vegades sense avisar a les seves mares i pares i ara malviuen a Melilla. Des de la seva constitució, l’Associació es fixa com a objectiu fonamental normalitzar la situació dels nens que vivien a la ciutat de Melilla i que mancaven de qualsevol assistència institucional.


Llàgrimes

Nº: 13027 Título: Lágrimas de silencio

de silenci

de Jordi Pla amb Fontilles

a l’estat de Madhya Pradesh, Índia, Àsia

És un reportatge que explica el dia a dia de dones afectades per la lepra a Índia. Es va realitzar en entorns urbans i rurals, barris i habitatges de les afectades i l’hospital recolzat per Fontilles on són guarides. L’Associació Fontilles treballa per lluitar contra altres malalties relacionades amb la pobresa, buscant contribuir al desenvolupament sanitari de poblacions sense recursos, incidint especialment en la formació del personal local i l’enfortiment dels sistemes de salut locals.


Refugiats de Síria

Nº: 13034 Título: Escapados de Siria: refugiados sirios en el campo de Domiz, Irak

al camp de Domiz, Iraq

d’Italo Rondinella amb RISE

a la regió autònoma del Kurdistán, Irak

Els camps de refugiats a la regió autònoma del Kurdistan (l’Iraq) estan desbordats per l’influx de persones que escapen de Síria. Aquest treball documenta el camp de Domiz, amb 55 mil persones malgrat haver estat construït per 10 mil. RISE està treballant a expandir les seves activitats per proveir atenció mèdica bàsica, prescripcions i orientació psico-social per a les famílies refugiades en el governat d’Erbil.


Casa Xochiquetzal: Nº: 13040 Título: Casa Xochiquetzal: mujeres alegres

dones alegres

de Bénédicte Desrus amb “Mujeres, Xochiquetzal en lucha por su dignidad, A.C.” a Ciutat de Mèxic, Mèxic

La Casa Xochiquetzal és un alberg únic al món, en el qual es dóna una llar a dones que alguna vegada o fins i tot avui, s’han dedicat al treball sexual i en arribar a la vellesa, vivien en situació de carrer. “Mujeres, Xochiquetzal en lucha por la su dignidad, A. C.” És un projecte únic, per a elles, des de fa sis anys, aquesta Casa enclavada en el Centre Històric de la Ciutat de Mèxic, representa un sostre, menjar, activitats i la possibilitat de viure tranquil·les. És un esforç del govern i la societat civil.


Terra de tots Nº: 13044 Título: Tierra de todos

d’Imanol Villota Martínez amb Horuelo

a Amayuelas del Campo, Palència, Espanya

Es tracta del dia a dia d’un grup de sis joves, en la seva majoria immigrants, que conviuen al costat de dos educadors en un poble de Palència. L’objectiu, aprendre nous oficis amb la complicitat dels qui assumeixen que els canvis més importants comencen, en ocasions, molt lluny dels grans centres de poder. Asociación Horuelo. Fundada l’any 2000 les nostres finalitats són el foment i la construcció d’una societat humana integradora de les diversitats i diferències de les diferents ètnies i cultures, basada en la prestació de serveis i accions amb migrants.


Atrapats al Nº: 13052

Mont Gurugú Título: Atrapados en el Monte Gurugú

de Pedro Armestre y Susana Hidalgo con Pro Derechos de la Infancia

a Melilla i nord del Marroc, Àfrica

Centenars d’immigrants subsaharians, entre ells menors d’edat, sobreviuen a la muntanya Gurugú (el Marroc) esperant l’oportunitat per saltar la tanca que els separa de Melilla. Els immigrants sofreixen el maltractament i assetjament de la policia marroquina. L’Associació Pro Drets de la Infància, ofereix ajuda a la població que sobreviu a la muntanya Gurugú amb menjar, medicaments, assistència jurídica i atenció mèdica, els acompanya en la realització de tràmits administratius i els busca allotjament. Es denuncien davant les administracions totes les vulneracions de drets humans que sofreix aquest col·lectiu.


Tres Tres Tres Nº: 13055 Título: Tres Tres Tres

de Jose Antonio de Lamadrid amb Autismo Sevilla a Sevilla, Espanya

Projecte fotogràfic sobre la vida de tres germans bessons amb autisme en el pas entre els 17 i 18 anys. Autismo Sevilla és una associació de pares de persones amb trastorns de l’espectre autista sense ànim de lucre que té per objecte promoure la qualitat de vida de les persones amb Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) i de les seves famílies al llarg del seu cicle vital.


Obrint els

ulls a Bolivia

d’Elisenda Pons amb Ulls del món a La Paz, El Alto, Bolívia, Sud-Amèrica

El reportatge mostra les activitats de lluita contra la ceguesa evitable que implementa Ulls del món a la ciutat de l’Alt, Bolívia, i concretament el miracle de retornar la visió a les persones que arribant cegues a l’Hospital, tornen a veure. Ulls del món va néixer l’any 2001 i pretén contribuir al fet que les persones amb deficiències visuals i sense recursos econòmics dels països pobres puguin rebre atenció oftalmológica de qualitat per part dels seus serveis locals de salut i a crear les condicions per disminuir la incidència de les patologies oculars a cada territori


Sala Negra

Nº: 13058 Título: Sala Negra, Convivir con la violencia en Centroamérica

Conviure amb la violència a Centreamèrica d’Edu Ponces amb CINDE

a Soyapango. San Salvador. El Salvador

La Sala Negra és un projecte col·lectiu de recerca periodística, difusió i denúncia realitzat per RUIDO Photo, centrat en la més preocupant de les realitats que viu Centreamèrica: La crisi de violència. La Fundació CINDE és una organització espanyola sense ànim de lucre. La finalitat principal és recolzar el treball que desenvolupa des de 1989, l’ Associació CINDE a El Salvador on l’objectiu del projecte és crear espais lliures de violència on es fomenti la cultura de pau i la participació dels joves, i on aquests aconsegueixin majors oportunitats d’educació per al seu futur.


Una llavor Nº: 13073 Título: Una semilla para el cambio

pel canvi

de Santiago Villamediana amb la Fundación Agrónomos Sin Fronteras

a Iringa, Tanzània, Àfrica

El reportatge se centra en, com el treball conjunt d’Agrónomos Sin Fronteras i els agricultors/ramaders de la zona va influint positiva i determinantment en el desenvolupament de la població local, ajudant a la sostenibilitat de la població. Fundació Agrònoms sense Fronteres, va néixer a partir de la motivació d’un grup d’enginyers agrònoms que després d’haver entrat en contacte amb la realitat social i econòmica de països del tercer món, van sentir la necessitat d’aportar les seves capacitats per millorar les condicions de vida d’aquesta població essencialment agricultora.


Adrià, una dona Nº: 13075 Título: Adrià, una mujer hecha a sí misma

feta a si mateixa

de Borja Moncunill amb FELGTBFederación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales-

a Madrid, València, Canàries. Espanya

El treball aborda la transsexualitat des d’un punt de vista diferent i mostra el procés complet de reassignació d’una persona, des del moment en què comença el seu tractament hormonal fins que està completament restablida de les intervencions. La FELGTB neix l’any 1992, amb l’objectiu de ser el referent social i polític del moviment lèsbic, gai, transexual i bisexual. La missió de l’organització és eradicar tota discriminació per orientació sexual i identitat de gènere, defensar i promoure la igualtat, dignitat i diversitat de lesbianes, gais, transexuals i bisexuals (LGTB) i impulsar una societat més solidària.


La casa

de la Bona Vida Nº: 13084 Título: La casa de la buena vida

de Guillaume Pinon amb l’Asociación por la Integración de la Comunidad Gitana de la Palma-Palmilla a Màlaga, Espanya

Els inadaptats, els addictes, els que s’abandonen en les cantonades deixant que els arribi la mort, els desemparats, els malalts de l’ànima… conviuen i es consolen a la Casa de la Bona Vida en una estranya i gairebé irreal harmonia, alguna cosa semblat a una utopia que els permeti tornar al que comunament cridem ‘vida normal’. A l’associació té cabuda gent de tota procedència: magrebins, subsaharians, romanesos, payos…i per descomptat gitanos. Promouen activitats per la lluita contra l’absentisme escolar, l’intervenció social amb persones sense sostre i un llarg etcètera.


La montanya Nº: 13087 Título: La montaña de humo

de fum

de Jesús García Pastor amb Por la Sonrisa de un Niño Cambodja, Àsia

Les fotografies d’aquest reportatge intenten mostrar la quotidianitat, l’esforç i la dignitat dels seus habitants malgrat l’infernal de l’entorn, una muntanya fumejant i relliscosa que creix al ritme de les tones d’escombraries que escupen els camions. Els objectius de PSN són: Atendre a nens, adolescents i famílies que viuen en condicions extremes d’abandó, pobresa, malnutrició, explotació i maltractament. I contribuir en el desenvolupament i sostenibilitat de les accions per a la protecció de la infància que duu a terme l’associació Pour un Sourire d’Enfant (PSE) a Cambodja.


Segon desastre Nº: 13102 Título: Segundo desastre de Bhopal

de Bhopal

d’Alex Masi amb The Bhopal Medical Appeal

en Bhopal, Índia, Àsia

Tres dècades després de la tragèdia de la planta de Bhopal 1984, en el centre d’Índia, els nens es veuen afectats pel seu llegat tòxic: amb les seves famílies desesperades, sofreixen de greus malalties i discapacitats causades per beure aigua molt contaminada. La Campanya Mèdica de Bhopal proporciona finançament bàsic a dues clíniques en Bhopal, Índia, que ofereixen tractament gratuït a les famílies afectades pel gas letal infiltrat d’una planta de pesticides d’Union Carbide el 3 de desembre de 1984.


Reubicació ètnica

Nº: 13104 Título: Reubicación étnica forzada – beduinos Jahalin en Cisjordania

forçada beduins Jahalin a Cisjordania de Giuliano Camarda amb Vento di Terra ONLUS a Cisjordània

Aquest treball descriu la situació dels àrabs Al-Jahalin en la comunitat beduïna a la zona I-1 de Cisjordània, on Israel té la intenció d’expandir els seus assentaments il·legals, desallotjar a les comunitats beduïnes que viuen en aquesta zona. Vento di Terra, és una ONG italiana fundada en 2006. VDT exclusivament persegueix finalitats de solidaritat i funciona democràticament, sense distincions polítiques, religioses o ètniques, en observança de la igualtat d’oportunitats, les diferències de gènere i els drets humans.


Els recicladors

Nº: 13110 Título: Los recicladores

de Vincenzo Floramo amb Educación Migrante (EM)

Tailàndia / Birmània, Àsia

Al llarg de la frontera entre Tailàndia i Birmània, Mae Sot s’ha convertit en un refugi per a moltes famílies birmanes immigrants. Hi ha almenys dos milions de ciutadans birmans que treballen a Tailàndia, i els seus fills necessiten educació. L’objectiu de l’EM és proporcionar el finançament necessari per l’ensenyament als centres d’aprenentatge, promoure iniciatives per millorar l’oferta educativa i fer economies efectives mitjançant l’establiment de nous estàndards de l’educació dels nens migrants a la zona de Mae Sot.


FOTÒGRAFS XAVI PIERA www.xavipiera.com

JOSÉ ANTONIO DE LAMADRID www.delamadrid.com

ANA RELLO FERNÁNDEZ cargocollective.com/anarello

ELISENDA PONS

WALTER ASTRADA www.walterastrada.com DAVID MONFIL www.davidmonfil.com

EDU PONCES www.ruidophoto.com SANTIAGO VILLAMEDIANA BORJA MONCUNILL

SERGI CÁMARA sergi-camara.blogspot.com

GUILLAUME PINON issuu.com/guillaumepinon/docs/the_version

JORDI PLA jordiplafoto.blogspot.com.es

JESÚS GARCÍA PASTOR www.unfotografo.es

BÉNÉDICTE DESRUS www.benedictedesrus.com

ALEX MASI www.alexmasi.co.uk

ITALO RONDINELLA www.italorondinella.com

GIULIANO CAMARDA www.giulianocamarda.com

IMANOL VILLOTA MARTÍNEZ imanolvillota.tumblr.com

VINCENZO FLORAMO www.floramo.it

PEDRO ARMESTRE I SUSANA HIDALGO www.pedroarmestre.com


transFormas www.transformas.es

Autisme Sevilla www.autismosevilla.org

Cáritas Diocesana www.caritas-santiago.org

Ulls del món www.ullsdelmon.org

Misión de Adoratrices www.adoratricespuerto.com/MisionVision

Fundació CINDE www.fundacioncinde.org

Kobo Trust thekobotrust.blogspot.com

Fundació Agrònoms sense Fronteres www.agronomossinfronteras.org

Prodein www.prodein.org

FELGTB - Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales. www.felgt.org

Fontilles www.fontilles.org “Mujeres, Xochiquetzal en lucha por su dignidad, A. C.” casaxochiquetzal.wordpress.com RISE www.rise-foundation.org Horuelo www.horuelo.org Pro Derechos de la Infància www.prodein.org

Asociación de Integración de la Comunidad Gitana de la Palma-Palmilla www.integracionmalaga.wordpress.com Pel Somriure d’un Nen www.somriurenen.org The Bhopal Medical Appeal www.bhopal.org Vento di Terra ONLUS www.ventoditerra.org Educación Migrante(EM) migranteducation.wix.com/thai-myanmar-border

ONG’S, ASSOCIACIONS, ENTITATS, FUNDACIONS,...


Direcció: Pablo Pérez Losada Edició i maquetació: Ferran Jordà Barber Correcció: Pepa Alguacil/Eva Clemente i Celia Verdugo Impressió: Digital Video Print 1a Edició, Barcelona, maig 2013

Q·CB és una publicació d’DIGITAL VIDEO PRINT

de l’Espai Fotogràfic Can Basté

C/ Aneto nº 12 · 08031 · Barcelona · digitalvideoprint@gmail.com Amb el patrocini i la col·laboració de:

Edita:

Amb el suport: espai fotogràfic

II Premi Internacional de Fotografia als titulars dels drets socials


Premi REVELA 2013 ( 20 finalistes)  

II Edició del Premi REVELA 2013, Premi Internacional de Fotografia als Titulars dels Drets Socials. Us presentems els 20 finalistes d'aquest...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you