__MAIN_TEXT__

Page 1

SERGI BARNILS NEUS COLET 2000 - 2010 artistes de Sant Cugat


Sergi Barnils i Neus Colet a Sant Cugat del Vallès . Juliol de 2010


El Totpoder贸s ja regna, 2008 mixta / tela 150 x 150 cm

4

SERGI BARNILS


5


“És aquesta necessitat vital de retorn als orígens, de desig per entroncar amb els seus antecedents que, Sergi

Barnils ha anat abandonant completament el preciosisme contemplatiu per aprofundir en l’insondable secret de les pulsions existencials. La dissolució, l’esmicolament i la compartimentació de la forma -retornada convulsivament al seu estat originari- és l’essència del seu discurs actual. La connexió entre l’art contemporani i l’estètica escorcolladora del llegat artístic entronca amb el medievalisme fins a sintonitzar amb el principi d’una existència interior, amb la màgia alquímica, amb els signes i les cal·ligrafies enigmàtiques i amb les forces de l’instint per deixar d’ésser la referència del món exterior.” “Les recerques creatives de Sergi Barnils aborden una sèrie de fenòmens estètics en un intent de trobar el significat que s’amaga darrere les hermètiques simbologies. Els seus perfilats esquematismes d’un contorn dibuixístic clar, rotund i sobri, el caràcter pla i la tosquedat formal són més aviat la representació d’una idea que no pas l’observació de la realitat. Aquesta exploració introspectiva d’uns àmbits privats que emergeixen a la superfície gràcies a pulsions quasi automàtiques, provoca a l’espectador pertorbació i desolació per la resistència infranquejable que imprimeix a les seves composicions.” Conxita Oliver (del catàleg de l’exposició “Cicles dels jardins oblidats”, 1996)

“L’

6

artista explica que la seva cal·ligrafia característica, aquest llenguatge dominat i posseït que fa que cada obra seva es reconegui immediatament amb un sol cop d’ull, s’ha anat elaborant mica a mica i d’una manera absolutament espontània com una donació de la infantesa la qual mai no ha madurat del tot, especialment en la il·lusió que conté més que cap altra edat de la vida.” “Barnils sempre busca ordre en la composició, però la seva recerca no és obsessiva i mai no arriba a empresonar els recursos, la llibertat imaginativa, els impulsos, la inquietud i l’esperit de joc, gràcies als quals la mà pot permetre’s sempre un altre gest, un altre traç, o atrevir-se a aventurar-se a la conquesta, encara, d’un detall més. Una particularitat incerta, tímida, delicada, en alguns casos infantil.” Martina Corgnati (del catàleg de l’exposició “L’estança immutable”, 2002)

“La seva obra es va alçar, primer, sobre un món de fantasia transcendent, a l’estil de la Ciutat de Déu i la

Heliomaquia, d’acord amb els esquemes de les tradicions poètiques dels jardins, les torres encantades i les princeses. Amb gran imaginació va convertir els seus quadres i dibuixos en camps en els que competien els colors; aquells que, sense saber-ho, havien captat els seus ulls de nen en les flors i en el cel nocturn en el que senyorejava la Creu del Sud. Va ser un començament respecte al que sempre ha estat coherent, encara que amb una evolució cap als principis d’una existència nascuda de la voluntat divina, per la que el ser humà sempre ha de cantar les alabances a l’Altíssim.” “El cas de Sergi Barnils és singular, doncs no es tracta només d’una persona creient que cerca la seva santificació en la vida civil, sinó que fa apostolat sense pretendre-ho. És un missioner privat en terres que, en principi, refusen allò espiritual en el seu propòsit de superar els problemes diaris. Viu el dia a dia i sap el que es fa, però a l’estudi es transfigura i per mitjà de signes d’un nou alfabet, figures i colors que creixen a mida que apareixen sobre les teles, estableix que hi ha un món de pensament transcendent al que ha de servir.

“Josep Maria Cadena (“El Periódico de Catalunya”, 01/04/2010 - Barcelona)


7

Estimo oh DĂŠu, la teva llei, 2008 mixta / tela 100 x 100 cm


8

Lloeu-lo amb arpes i lires, 2008 mixta / tela 118 x 114 cm

Jo cantarĂŠ el teu poder, 2008 mixta / tela 60 x 60 cm


Feliç tu, fidel del Senyor, 2008 mixta / tela 60 x 60 cm

9

“Quan s’emplaça davant de l’espai impol·lut de la tela o del paper, fins i tot quan es troba en front d’una matèria amorfa, just al moment en el que va a procedir a actuar, són les idees sensibles que té al cervell- o potser al seu cor i qui sap si en tot el seu cos- les que comencen a disposar-se sobre el buit plàstic, que no és tal buit sinó la condició perquè siguin reals unes imatges que sorgeixen del més pregon del seu ser. Com succeeix a l’aborigen que quan va pel seu paisatge natural el que té al davant no és la realitat occidental sinó aquella que des de l’occident en diem el seu imaginari.” “Sergi Barnils fa sorgir aquest món d’espiritualitat des de la convicció. Observant les seves obres es percep que hi ha una connexió directe entre elles i el seu creador. No és necessari res més. Per a l’espectador potser l’evidència no sigui tan simple ni senzilla i davant de l’obra de l’artista el que primer experimenti sigui una curiositat per esbrinar el per què d’aquells aparents jeroglífics i, tot seguit, un interès per resseguir-los fins quedar-hi atrapat, perquè l’observador s’adona que en aquell laberint de signes hi ha tota una intenció i una espiritualitat, que li interessa si no desxifrar almenys deixar-s’hi estèticament seduir. És immens el goig que s’experimenta saltant d’un signe a l’altre en el recorregut per les formes i combinatòries dels blancs, dels negres, dels grisos i de tots els altres colors.” Arnau Puig (del catàleg de l’exposició “Doxologies”, 2004)


10

Canteu la glòria del seu nom, 2008 mixta / tela 130 x 130 cm


M’ha estat bo de passar afliccions, 2008 mixta / tela 92 x 73 cm

11

Anem a la casa del Senyor, 2008 mixta / tela 130 x 130 cm


Els mortals només són com el fum, 2008 mixta / tela 100 x 100 cm

12

“E

ntrar dins de les pintures de l’artista català és com submergir-se lentament en un viatge potencialment interminable, on barreres opressives i esgarraps de llibertat es presenten davant nostre i revelen l’essència del viatge existencial. Aquest conjunt de signes, formes geomètriques i colors, ens restitueixen la part més autèntica de l’espai i del temps, on el passat, nidificat en els estrats subterranis de les obres de Barnils, es converteix en una espècie d’etern retorn, la projecció reveladora del present i el futur.” Sandro Parmiggiani (del catàleg de l’exposició “Ciutat Ideal”, 2009)“

Emprar colors lluminosos i formes infantils de calmada simplicitat per expressar conceptes profunds, és una

tradició secular a Catalunya: des dels baixos relleus de les catedrals romàniques i les talles de fusta del mateix període, fins a l’obra de Gaudí i Miró. Però al mateix temps, el treball de Barnils expressa també l’esperit de les més sòbries i gairebé monocromàtiques obres en negre, blanc i ocre de Tàpies, que troben les seves arrels històriques en els colors de les cases i els edificis del Barri Gòtic i les esglésies del cor medieval de la ciutat, com Santa Maria del Mar o Santa Maria del Pi. Barnils, després de començar amb un estil més aviat naturalista, aviat va començar a desplegar totes aquestes característiques en la seva obra, traduint-les en un alfabet summament original, religiós i concret, al límit de la síntesi.” Vladek Cwalinski (del catàleg de l’exposició “Ciutat Ideal”, 2009)


13

Escolta la meva súplica, oh Déu!, 2008 mixta / tela 150 x 150 cm


14

Dotze mil estadis, 2008 mixta / tela 130 x 130 cm

Els teus llavis exhalen grĂ cia, 2008 mixta / tela 100 x 100 cm


15

ViurĂŠ per sempre dins la teva tenda, 2008 mixta / tela 100 x 100 cm


16

Ell envia ordres a la terra, 2008 mixta / tela 80 x 80 cm


17

La teva grandesa és insondable, 2006 mixta / tela 130 x 130 cm

“E

n efecte, la recerca de Barnils de l’origen de les seves preferències pictòriques passa per delinear una seqüència que sorgeix encara més profunda. S’ha deliberat molt sobre els títols de les seves obres, la significació dels seus cicles, les assonàncies cosmogòniques i literàries de les seves pintures. Però no es tracta d’això. Barnils no escriu. Barnils observa, imagina i somnia. I Barnils pinta. És per això que les seves obres requereixen una lectura visual. No una lectura literària, ni filosòfica ni religiosa. Simplement una lectura pictòrica. És un fil molt prim, un camí lluminós que uneix als amants de l’art a través dels segles que ens han precedit: una aptitud a examinar profundament. ”Paolo Manazza (del catàleg de l’exposició “L’etern invisible”, 2003)


Deixa’m sentir, oh Déu, el teu goig, 2008 mixta / tela 200 x 200 cm

18

Déu regna sobre les nacions, 2008 mixta / tela 162 x 130 cm


SERGI BARNILS

Artista català, neix a la Guinea Equatorial el 1954. Barnils viu a Barcelona i treballa a Sant Cugat del Vallès. Els

seus treballs són summament apreciats pel públic i els crítics, no només a Espanya sinó també a Alemanya i a Itàlia, on ha exhibit les seves obres des de 1995. Després d’un llarg aprenentatge durant el qual l’artista s’ha confrontat amb les corrents d’art contemporani més importants -dels impressionistes a Cézanne i de Masson a l’art abstracte-, ha trobat la seva pròpia síntesi en un alt nivell intel·lectual entre el color i les seves inspiracions a partir de la tradició catalana i una pintura primordialment plena de senyals precises i penetrants. La seva atracció inicial pel paisatge abandona la forma descriptiva de la representació, desenvolupant una síntesi espacial. Els seus dibuixos dialoguen amb la pintura i la geometria s’uneix amb l’estratificació de la matèria i la imatge. Per bé que abstracte, està relacionada amb el destí de la vida i expressa la recerca de la felicitat i la bellesa. EXPOSICIONS INDIVIDUALS 2009

Ciutat Ideal, Palazzo dei Principi, Correggio Pedra de Jacint, Eventinove Arte Contemporanea, Borgomanero Ciutat Ideal, Marco Rossi Spirale Arte, Monza Ciutat Ideal, Galleria Rosso 20 Sette, Roma

2008

Els colors de la vida, Galeria Nuovo Spazio, Piacenza Museo Basílica, Oratorio Dei Disciplini, Clusone Galeria Franca Pezzoli, Clusone Pedra d’Àgata, Galleria Eventinove, Torino L’Empiri perdut, Marco Rossi Spirale Arte,Verona

2007

Immaginaria Arti Visive Gallery, Firenze Palazzo della Pretura, Castellarquato Spirale Arte, Milano Aigua de Vida, Palazzo del Podestà, Castell’arquato Càntic Nou, Spirale Arte, Milano Núvia abillada, Immaginaria Arti Visive Gallery, Firenze

2006 Núvia Abillada, Grafique Art Gallery i Direzione Generale Ina Assitalia, Bologna De la nova Jerusalem, Galleria Rosso 20 Sette, Roma Núvia Abillada, Immaginaria Arti Visive Gallery, Firenze 2005 Pedra de Jaspi, Spirale Arte, Pietrasanta

19


2005 Galleria Mari, Imbersago La Glòria de Déu il·lumina la ciutat, Galeria Franca Pezzoli, Clusone 2004 Una pàtria resplendent, Spirale Arte,Verona Doxologies, Galeria Maragall, Barcelona Galleria Carlo Livi, Prato 2003 L’etern invisibile, Spirale Arte, Milano Franca Pezzoli Arte Contemporanea, Clusone Barnils Gravats, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona)

20

2002

Galerie Am Opernring, Wien La Morada Immutable, Palazzo Racani Arroni, Spoleto Galleria Mari, Imbersago Galleria Sansoni, Pavia Europa, Galleria Civica Ex Magazzini del Sale, Cervia Galleria il Sole, Roma

2001

La ciutat cèlica, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) La ciutat cèlica, Spirale Arte,Verona Galleria Arte&Altro, Gattinara Atelier d’Arte, Clusone La ciutat cèlica, Spirale Arte, Pietrasanta

2000 Giardini nascosti, Spirale Arte, Milano L’alphabet de ma vie, Galerie St. Jacques, Bruxelles Galleria San Gregorio,Venezia 1999 Centre d’Art S’Estació, Sineu (Mallorca) Galerie Am Opernring, Wien / Galleria Excalibur, Stresa 1998

Galleria Ghiggini,Varese Galleria Proposte d’Arte, Legnano Galleria Sindoni, Asiago Spirale Arte, Monza Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona)

1997 Museo de La Rioja, Logroño Spirale Arte, Pietrasanta Galerie Am Opernring, Wien


1996

Galeria Tuset, Barcelona Cicles dels jardins oblidats, Claustre del Monestir, Sant Cugat (Barcelona) Spirale Arte, Milano Galerie E-96, Hamburg

1995 Centre d’Art S’Estació, Sineu (Mallorca) Espai Dadà, Granollers (Barcelona) Pula Golf, Son Servera (Mallorca) 1994 Galeria Dubè, Barcelona 1993

Sala Negre, Sabadell (Barcelona) Lemia Art, Sitges (Barcelona) Retrospectiva, Centre d’Art S’Estació, Sineu (Mallorca) Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) / Galerie Brauer, Berlín

1991 Centre d’Art S’Estació, Sineu (Mallorca) 1987 Hotel Cristina, Barcelona 1985 Galeria Xarxa d’Art, Tossa (Girona) 1982 Sala Arrels, Caldes d’Estrac (Barcelona) 1981 Fundació La Caixa, Barcelona Galeria Terra i Foc, La Bisbal d’Empordà (Girona) Caixa de Pensions, Sant Pol de Mar (Barcelona) 1980 Galeria Maravia, Tordera (Barcelona) Caixa de Pensions, Calella (Barcelona) Palau Meca, Barcelona EXPOSICIONS COL·LECTIVES 2011 Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Espai Cavallers, Lleida Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Galeria d’art Joan Planellas, Tossa de Mar 2010

Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Galeria Marges-U, Cadaqués Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Canals galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Maragall galeria d’Art, Barcelona Del Blanc al Negre (Barnils, Delclaux, Muxart, Raventós, Tàpies), Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) Miart, Milano Homenatge a Subirachs, Museu Melcior Colet, Barcelona

21


2010 5 artisti x 5 anni, Sergi Barnils, Tomasso Cascella, Enzo Esposito, Robert Pan, Medhat Shafik, Rosso 20 sette Arte Contemporanea, Roma Galeria il Sole, Roma

22

2009

XVII Mostra d’Art Solidari Contra la Sida, Fundació Comaposada, Barcelona Abstraccions, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) Una Mano per Ail, Milano Miart, Milano

2008

35 anys creant a Sant Cugat (1973-2008), Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) Colores y formas, Arte abstracto en el museo de la Rioja, Logroño Art Solidari, Can Fabra, Barcelona Artistes de Sant Cugat, Odó Art, Sant Cugat (Barcelona) Miart, Milano Blu, Marco Rossi Spirale Arte, Milano

2007

Arte Fiera Bologna Miart, Milano Peces de Col·lecció, Gremi de galeristes d’art de Catalunya i Generalitat (Itinerant Catalunya) Triptyque, Angers Puro Arte, Galeria Nino Sindoni,Vigo Art Solidari, Església de Sant Pau del Camp, Barcelona 75 Anys Escola Joan Maragall, Sant Cugat (Barcelona) Ars Rubra, Marco Rossi Spirale Arte, Monza

2006 Pintures per a un concert. Homenatge a Roland Kirk, Galeria Maragall, Barcelona Homenatge a Cuixart: sentiment en trànsit, Fundació Cuixart, Barcelona Art solidari, Centre Professional, Barcelona. 2005

Arte Fiera Bologna MiArt, Milano De Miró a Clavé: paraula i forma en l’art contemporani, Museu de Sant Cugat (Barcelona) Universitat Internacional de la Pau, Casa de Cultura, Sant Cugat (Barcelona) Saló d’Estiu, Tossa (Girona) Reflexions, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) Art Solidari, Casa Elizalde, Barcelona Nadal 2005, Galeria Maragall, Barcelona

2004 Homenatge a Pere Villalba, Reial Acadèmia de les Bones Lletres, Barcelona Galeria Joan Planellas, Tossa (Girona)


2004

MiArt, Milano Arte Fiera Bologna Galeria Pou d’Art, Sant Cugat (Barcelona) Homenatge a Grau Garriga, Museu de Sant Cugat (Barcelona) Saló d’Estiu, Tossa (Girona) XII Mostra d’Art solidari Can Fabra, Barcelona

2003

Art Solidari, Centre Civic Can Fabra, Barcelona Profili del Mediterraneo, Spirale Arte,Verona Saló d’Estiu, Tossa (Girona) L’Art del Segle XX a Sant Cugat, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) MiArt, Milano / Arte Fiera Bologna.

2002

16 Anys, 16 Artistes de Sant Cugat, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) L’Art en l’any del Mil·lenari, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) MiArt, Milano Arte Fiera Bologna.

2001

Art Solidari, Casa Elizalde, Barcelona De Arte, Palacio de Cristal del Retiro, Madrid MiArt, Milano Arte Fiera Bologna.

2000

Carte magnetiche, Spirale Arte, Milano XII Biennal d’Art Contemporani Català MiArt, Milano Arte Fiera Bologna Art Solidari, Casa Elizalde, Barcelona Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) I Saló de Tardor, Tossa (Girona)

1999

Galerie am Opernring, Wien Dotze més un, artistes de Sant Cugat, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) Saló d’Estiu, Tossa (Girona) Art Solidari, Centre Artístic, Barcelona

1998

Arte Fiera Bologna / Europart, Genève Fiera d’Arte Contemporanea della Toscana, Carrara MiArt, Milano / Saló d’Estiu, Tossa (Girona) Art Solidari, Maremàgnum, Barcelona

23


1998 Arte en positivo, Mollet del Vallès (Barcelona) Magnetismi, Spirale Arte, Milano

24

1997

Versilia Arte, Pietrasanta El humano y el mito, Galeria de Arte Manifesto, Barcelona Galleria Sindoni, Asiago MiArt, Milano Fiera d’Arte Contemporanea, Firenze Fiera d’Arte Contemporanea, Padova

1996

Kunst-Rai, Amsterdam I Biennale Internazionale Terra d’Acqua,Vercelli Galeria Tuset, Barcelona Art Expo, Barcelona Rendez-Vous d’Art, Centre d’Art S’Estació, Sineu (Mallorca) Saló d’Estiu, Tossa (Girona)

1995

Cent Exposicions, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) / Kunst-Rai, Amsterdam Saló d’Estiu, Tossa (Girona) Galería Lourdes Jáuregui, Zaragoza Art Solidari, Convent dels Àngels, Barcelona Galleria Arx, Torino 9 catalans artistes avantguardistes, Centre d’Art S’Estació, Sineu (Mallorca) Galeria Singulart, Barcelona

1994

Galeria Tuset, Barcelona Artissima, Feria d’Arte Contemporanea, Torino IX Mostra d’Art Contemporani Català, Barcelona Saló d’Estiu, Tossa (Girona) Galeria Jordi Camps, Girona Art Solidari, Centre de Cultura Contemporània “Casa de la Caritat”, Barcelona / Rendez-Vous d’Art, Centre d’Art S’Estació, Sineu (Mallorca)

1993 Convent Sant Felip Neri, Palma de Mallorca X de X a Joan Miró, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) 1993 Rendez-Vous d’Art, Centre d’Art S’Estació, Sineu (Mallorca) La Nebulosa de Cranc, Mostra Asteroide, Sant Cugat (Barcelona) 1992 Olimpíada d’Art ‘92, Sant Cugat (Barcelona)


1992

XV de XX, Galeria Canals, Sant Cugat (Barcelona) Art Dama, Calafell (Tarragona) Enric Cassany Sala d’Art, Andorra la Vella / La Vella Fons d’Art, Olot (Girona) Galeria Francesc Machado, Girona Gloria de Prada i MAP, Barcelona Galeria Dubé, Barcelona Galeria Nova 3, Sabadell (Barcelona) Gastó Sala d’Art, Terrassa (Barcelona) Palma Dotze, Vilafranca del Penedès (Barcelona) Galeria Prisma,Vilanova i la Geltrú (Barcelona) Sala Vinçon, Barcelona / Centre d’Art S’Estació, Sineu (Mallorca)

1991 Sala Vinçon, Barcelona Galeria Marco Polo, Tossa (Girona) 1990 Galeria Negre, Sabadell (Barcelona) Saló d’Estiu, Tossa (Girona) Magatzem d’Art, Sant Cugat (Barcelona) 1985 Galeria d’Art del Vallès, Sant Cugat (Barcelona) 1983 Galeria Quòrum, Sant Cugat (Barcelona) Centre Cultural Caixa de Terrassa (Barcelona) 1980 Casal de Cultura, Tordera (Barcelona)

25


MUSEUS Museu de Tossa (Girona) / Museu de la Costa Brava-Can Marc, Begur (Girona) / Fundació-Museu Tharrrats, Pineda de Mar (Barcelona) / Galeria Nacional de Praga (República Txeca) / Museu de Pintura i Escultura (Istanbul) / Museo de la Rioja, Logroño / Museo d’Arte Contemporanea di Spoleto / Museu Rohnerhaus,Wolfurt (Àustria) / Llegat Francesc Galí, Palamós (Girona) / Palazzo dei Principi (Correggio) / Museu de Sant Cugat (Barcelona)

BIBLIOGRAFIA I FILMOGRAFIA

26

El Vell Ametller, Ed.Laietana, 1966 / Diccionari Ràfols d´ Artistes Contemporanis de Catalunya i Balears, vol. 1, 1985 / XV de XX, Ed. Andrés Moron, 1992 / Enciclopèdia Larousse, Suplement 1993, Ed. Planeta / X de X a Joan Miró, Ed. Andrés Moron, 1993 / Figuració 94-95, Ed. Galeria Tuset, Barcelona 1995 / Diccionari Enciclopèdic Salvat Universal, Ed. Salvat, Barcelona 1996 / H.Van Lee, Geffen (Holanda) / Cugart, TV de Sant Cugat, Barcelona 1992 / Carles Figuerola, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona 1996 / Cicles dels jardins oblidats, TV de Sant Cugat, Claustre del Monestir, Barcelona 1996 / D. Montalto, Barnils, catàleg, Galleria Spirale Arte, Milano 1996 / I. Pueyo Masi, Sergi Barnils:”cicles dels jardins oblidats”, Gausac, Sant Cugat del Vallès, juny 1997, nº10, / F. Gualdoni, J.M.Cadena, Barnils, Edizioni Charta, Milano 1997 / L. Perlo, Battaglie di colori per liberare l’anima, Arte, nº 293, 1998 / C. Cerritelli e A. Riva, Magnetismo, catalogo, Galleria Spirale Arte, Milano 1998 / D. Codorniu Barnils, Parlem d’Art,TV Esplugues del LLobregat, Barcelona 1999 / Enciclopèdia Salvat Català, Ed. Salvat, Barcelona 1999 / F. Cardea, Attratti da magnetica ossessione, Arte, nº 305, 1999 / M. Bonuomo, Barnils, catàleg, Galleria Spirale Arte, 1999 / AA.VV, Essències 4, Colecció Ernesto Ventós Omedes, Barcelona / Pere Villalba, Il·lustració per a l´ Arbor Scientiae de Ramon Llull, Ed. Brepols, Bruges 2001 / J.M. Cadena, La ciutat cèlica. Sergi Barnils, catàleg Galeria Canals, Sant Cugat del Vallès 2001 / L. Beatrice, Dame, cavalieri e torri: la chanson de geste di Barnils, Arte, nº 238, 2000 / E. Krumm, Barnils, catàleg, Galleria Spirale Arte, Milano 2001 / Diccionario Enciclopédico de Arte Moderno y contemporáneo, Edit. Alba Ferrara 2001-2002 / La morada immutable, Martina Corgnati, Ed. Bandecchi & Vivaldi, Milano 2002 / Europa, Ugo Nespolo & Sergi Barnils, Marisa Zattini e Claudio Spadoni, Ed. II Vicolo, Cesena 2002 / Profili del Mediterraneo, Mario Bertoni, Ed. Spirale Arte, Milano 2002 / L’Art del segle XX a Sant Cugat, Ed. Galeria Canals, Sant Cugat del Vallès 2002 / Lo stile floreale di Sergi Barnils, Paolo Manazza, Ed. Ce Art consulting, Spirale Arte, Milano 2003 / Sergi Barnils, A.C. Bellati, Arte nº361. 2003 / Nuvia Abillada. Beatrice Bustaroli, Edit Assitalia - Grafique Art. Gallery. Bolonia 2003 / Sergi Barnils. Sanar l’anima per la pintura, Arnau Puig, Ed. Bandecchi & Vivaldi, Milano 2004 / Publicació del grup d’estudis locals de Sant Cugat del Vallès, Revista Gausac nº 25, Sant Cugat del Vallès, desembre 2004 / Segno Solare. Marco Meneguzzo. Pacini Editore. Pisa, 2004 / “La Glòria de Déu il·lumina la ciutat. Sandra Nava, Edit. Franca Pezzoli Clusone (Bg - 2005) / Bon Art. Nº 60. Octubre 2004-Doxolog. Girona-Espanya. 2004 / La niña de las corbatas, Francisco Javier Pérez, Ed.Vida y Libertad, Barcelona 2005. / “La niña de las Corbatas”, Francisco Javier Pérez. Editorial Vida y Libertad. Barcelona, 2006. / “Historia del Arte”, las Vanguardias (Expresionismo y Abstracción) Vol. 17. Salvat Editors. Barcelona, 2006. / Historia del Arte, Galeria de imágenes.Vol. 19. Salvat Editors. Barcelona, 2006. / De la nova Jerusalem. Manuela Brevi, Edit. Rosso 20 Sette - Roma, 2006 / Aigua de Vida. Palazzo del Podestá-Castell’arquato. (P.C). 2007. Stefano


Fugazza i Vladeck Cwalinski. 2007 / “Arte” Julio 2007. Milano. Italia. 2007 / Triptyque. Claudine Chevalier. Angers. França. 2007. / La Niña de las Corbatas-Antologia. Fco. Javier Pérez-Edit.Vida y Libertad. Barcelona 2007. / Ferdinando Cioffi. “Portraits”. Edizioni d’Arte Ghelfi. Verona. 2007. / Colores y formas. Arte Abstracto en el museo de la Rioja. Maria Teresa Sánchez Trujillano. Edit. Museo de la Rioja. Logroño 2008. / Diccionario de pintores y escultores españoles del siglo XX. Madrid. Forum. Artis, S.A. 1994. Apéndice A-Z, pág. 55. La niña de las Corbatas, Francisco Javier Pérez, Edit.Vida y Libertad. Barcelona, 2008. Peces de Col·lecció. Josep Bracons i Clapés. Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura 2008 / Ciutat Ideal. Sandro Parmiggiani, Vladek Cwalinski, Edit. Città Editrice - Reggio Emilia, 2009 / “Homenatge al Professor Pere Villalba” Revista Internacional d’Humanitats (núm. 19), Edit. Mandruvá. Universitat Autònoma de Barcelona, 2010 / Documental “Revelació” Triptych Group. J.M. Gifreu, L.R. San Juan, F. Jaumà, A. Barnils (Barcelona, 2007) / “Artualitat.Cat” Octubre-Novembre, Barcelona. 2009.

TREBALLS REALITZATS A PARTIR DE L’OBRA DE SERGI BARNILS 1998 Maquetes per els vitralls del Temple per la Pau. Florencia, amb la col·laboració de Philippa Beveridge 2000 Vitralls per l’església de Tossa (Girona), amb la col·laboració d’Olga Sala i Araceli Arsequell 2001 Pintura mural a l´Ateneu “Casal del barri” amb la col·laboració de Mariano Yépez i Juan Giménez, Sant Cugat (Barcelona) 2004 Reflessi da mare, per Elisa Simoni (mosaics), Ass. Culturale Spiazzi, Venezia Reflessi da mare, per Elisa Simoni (mosaics), Galleria Artepiu, Lugo (Ravenna) 2005 Reflessi da mare, per Elisa Simoni (mosaics), Galleria Arte Incontro, Conselice (Ravenna) 2009 Treballs dels nens de l’escola “Arcobaleno”, a partir de les obres de Sergi Barnils al Museu Palazzo dei Principi, Correggio, (Reggio Emilia)

ALTRES - Gravats: (Aiguaforts i puntaseques). Taller de Giorgio i Danielle Upiglio, Milano - Serigrafies. Taller de Ramón Pintó, Barcelona - Litografies. Taller Fulvio, Barcelona - Ceràmiques. Taller de Joan Mañosa - Escultures. Amb la col·laboració de Josep Olivé - Escultures. Amb la col·laboració de Xavi Rubio - Escultures amb pedra. Amb la col·laboració J. L. Hélices

27


Sèrie Columna 4 Mòdul I, 2004 Ferro i ciment 20 x 20 x 8 cm Mòdul II, 2004 Ferro i ciment 20 x 20 x 8 cm Mòdul IV, 2004 Ferro i ciment 20 x 20 x 8 cm

28

NEUS COLET


29


LA POÈTICA DE L’ENGRANATGE

Objectes i artefactes: El treball de Neus Colet ha tingut sempre una gran voluntat de recerca en el punt allà

on conflueixen els materials i el seu comportament, l’espai i l’objecte. Recordem ara les seves primeres escultures fetes en ferro i fusta, petits objectes formalistes i mobiliars, de genealogia utilitària, basats en mecanismes de locomoció. Objectes reconeixibles, però allunyats de la seva funció, més propers a l’artefacte gratuït i a la improductivitat de l’objecte artístic. A propòsit d’aquest repertori escultòric, l’any 1991 vaig escriure un comentari que em segueix semblant encertat no tant com a descripció del seu treball actual, sinó com a rerefons de l’esperit que hi subjau: ¨Neus Colet... treballa els projectes d’escultura en petits dibuixos i maquetes, tot inventant objectes i artefactes disfuncionals amb simples estructures de ferro soldat, a vegades combinades amb elements de fusta, que al·ludeixen al món de l’objecte que ens envolta: carros, cotxes, estufes, molinets, gàbies, etc., en una mena de col·lecció de machines célibataires, a mig camí entre la joguina i l’escultura¨. Amb els anys, l’esperit constructiu de Neus Colet s’ha anat depurant per assolir el rastre del que és essencial, de manera que si bé la construcció de l’artefacte ha desaparegut, aquest ha quedat reduït a simple engranatge, un fet que ja trobem a les petites politges que tanca en capsetes de metacril.lat l’any 1993 i que sobreviu ara en el conjunt d’aiguaforts que composen la cortina de bany que presenta a New Art l’any 2002 i en la sèrie de cubs tridimensionals de ciment en petit format amb obertures que simulen portes i finestres per on transiten rodetes i engranatges, sense perdre ni el sentit lúdic ni el tridimensional.

30

Passió pel relleu: L’esperit de recerca i la constant voluntat de Neus Colet de fer, construir, edificar i donar forma a quelcom no podia trobar un terreny més abonat a la seva vocació experimental que el de les tècniques de gravat, en el qual l’artista intenta jugar des de l’aiguafort amb totes les possibilitats tècniques que el mitjà li ofereix. Aquesta exposició constitueix gairebé un dossier monogràfic sobre els efectes de la seva experiència en el camp de l’aiguafort, en el qual ha experimentat amb diferents suports materials (planxes de ferro i coure), amb tècniques additives i de collage, amb el relleu monocrom mitjançant el gofrat o el cartó emprat com a planxa i matriu, sense oblidar altres plantejaments més agosarats com el d’intentar transferir una imatge fotogràfica sobre una planxa de coure, com succeeix en tota la sèrie de gravats dedicats als murs de pedra de Fuendetodos amb la numeració de les cases amb rajola de terra cuita procedents de diferents tallers de Muel. Un homenatge indirecte, potser, al Goya gravador, tant en l’organicisme del relleu i els ombrejats com en la rugositat i gruix del paper que, en fusionar-se amb la imatge fotogràfica, crea un punt d’il·lusionisme òptic tridimensional. Geometria i arquitectura: Neus Colet ha abandonat l’organicisme constructiu que presidia els seus treballs anteriors, per reduir l’esperit de les seves machines célibataires a pur engranatge, i a canvi ha introduït un ordre geomètric i monocrom, propi de l’arquitectura, que crea una dinàmica d’espais buits, com podem veure en la sèrie de petits cubs de ferro i ciment. Aquests espais buits són portes i finestres a través de les quals podem veure petits engranatges estàtics de fils i rodetes que interrompen la visió, senyals de mecanismes inútils, sense mobilitat. En altres ocasions, són simplement forats buits, portes i finestres a través de les quals veiem que hi ha a l’altre costat. Però aquestes maquetes, diguem-ne ¨inútils¨, tenen una correspondència directa amb els gravats, que també adopten l’estampació de quadrats bidimensionals segons la idea de mosaic en relleu. En cada petita estampació, sigui quadrada o en rectangle vertical, hi trobem un fragment d’engranatge: és la porta, la


finestra, l’espai buit, de manera que el paper no és bidimensional, sinó que pren una concepció tridimensional, i l’engranatge no és ja un dibuix, sinó un relleu. El resultat d’aquestes gravats és que no són pròpiament gravats, sinó escultures, relleus d’autèntica concepció escultòrica. Portes, finestres, presons, panys i forrellats: La indestriable concepció escultòrica dels seus gravats l’ha dut a crear unes construccions mixtes que, per una banda, prenen el gravat en paper com a base i el ferro o el metall per una altra. Són també portes i finestres que fan entrar en el joc de construcció el mateix marc i el metacril·lat de protecció, perquè així també es valora escultòricament un material que intervé inicialment amb una altra funció. Així trobem, per exemple, Porta tancada, un simple paper en relleu gofrat blanc que ens parla subtilment d’una porta, però que el metacrilat que el protegeix hi ha encastat un gros cadenat de ferro rovellat. Foscor és un altra peça que juga amb el marc com a finestra enreixada que tanca i obre uns porticons que deixen entreveure un mosaic de quadrats estampats en negre. Porta de nit al·ludeix a la presó, mentre una altra d’aquestes composicions cúbiques evita el gravat en paper per crear una ombra lateral a partir de l’enreixat de línees paral·leles que travessen la part davantera de la forma cúbica. Aquestes composicions configuren el desenvolupament de les petites maquetes cúbiques de ferro i ciment. Són una aposta per aquells elements esculturals - portes i finestres- que s’integren a l’arquitectura i que permeten una narració - els engranatges - o l’expressió d’una intimitat, més poètica, més propera a l’existencialisme de l’ésser i despullada de tota anècdota, com és el cas d’aquestes construccions que, malgrat la seva transparència i claredat, són opaques i ens parlen, sense turment, d’un món de naturalesa inaccessible.

31

PILAR PARCERISAS (Presentació del catàleg de l’exposició al Museu Abelló de Mollet del Vallès al desembre del 2003)

Sèrie Llosa

MòduI I, 2004 ferro i ciment 20 x 20 x 10 cm

MòduI II, 2004 ferro i ciment 20 x 20 x 10 cm


MòduI l, 2004 ferro i ciment 20 x 20 x 8 cm

32

MòduI Il, 2004 ferro i ciment 20 x 20 x 8 cm

MòduI IIl, 2004 ferro i ciment 20 x 20 x 8 cm


Sèrie Composició Cúbica n. 4

33

MòduI IV, 2004 ferro i ciment 20 x 20 x 8 cm


Composició Cúbica IIl, 2002 aiguafort i collagraph 55 x 75 cm

Conjunt d’engranatges, 2002 aiguafort sobre ferro 81 x 100 cm

34

Composició Cúbica I, 2002 aiguafort sobre ferro, ferro i vidre 60 x 80 x 10 cm


35


NEUS COLET: MECANISMES PER A LA MEMÒRIA

La trajectòria de Neus Colet s’inicia l’any 1988 quan va presentar la seva primera exposició individual a la

Galeria 491, un any després que es llicenciés en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Des del primer moment, va manifestar una clara inclinació per l’escultura, primer amb la construcció de petits artefactes de ferro o fusta, artefactes lleugers i dibuixats a l’aire i amb peces mecàniques disfuncionals que més endavant es van anar depurant. Inicialment, les seves construccions eren més aviat objectes poètics, resultat d’una somniadora que posa la imaginació al servei de la constant descoberta. Vivències infantils, nostàlgies passades, emocions acumulades, les obres d’aquesta primera etapa tenien un ressò autobiogràfic i eren de naturalesa íntima i introspectiva. Aquells enginys materialitzaven evocacions arqueològiques, remembrances de restes recuperades d’una cultura industrial extingida i es consolidaven com una veritat objectual. Una suite molt lliure, d’aspecte fràgil i flexible, realitzada amb un llenguatge fresc i espontani i amb una economia de recursos que conduïen a la part més íntima de l’artista.

36

Aquella iconografia lúdica de vessant arqueologista va donar pas a la valoració del volum i l’ocupació de l’espai, encara que sense desvincular-se del món de l’objecte. La necessitat d’utilitzar l’espai, definint-lo i metamorfosant-lo com a element decisiu de l’escultura, és una opció encara plenament actual en la seva creació. La inclinació de Colet per la construcció d’espais interiors a partir d’un mateix volum i per les estructures habitables, s’accentua progressivament. El que l’interessa és agafar un fragment d’espai, acotar-lo, transformar-lo i crear en ell nous espais interiors. La duresa i la fredor minimalista van guanyant terreny i la geometria com a força orientadora i com a recorregut visual constitueix un acurat anàlisi de precisió. Són escultures contundents, estructurades amb un rigorós ordre, compensació i repetició d’elements fins a crear espais diferents, gràcies a un equilibri harmònic entre ple i buit. Una sèrie d’escultures que ofereixen la possibilitat de ser transitades per la mirada, gràcies a les seves obertures que ens recorden portes i finestres. I no només per la mirada sinó també a ser viscudes i habitades, ja que la seva escultura tendeix a formes arquitectòniques que, moltes vegades, arriben a imposar-se a gran escala. Alguns dels elements constitutius d’aquells artefactes com ara els engranatges, les politges o les rodetes perviuen en l’obra recent, no solament en la pràctica escultòrica sinó també en l’obra gràfica amb la que ha investigat i experimentat extensament fins al punt de fusionar tècniques com les arts del gravat amb la fotografia. En els treballs gràfics, les mateixes estructures geomètriques -sobretot quadrades- que es donen en les propostes tridimensionals i que apareixen en els buits que s’obren en els volums cúbics, ordenen la composició a manera de forats o finestres que emmarquen els mecanismes o fragments d’aquests.


Pel que fa a l’actual obra tridimensional, la força de les construccions (cubs i cilindres) pren gran protagonisme. Masses pesades de ciment encotillades per carcasses de ferro o peces completament metàl·liques deixen obertures per guardar els petits mecanismes com si de reliquiaris es tractessin. Diminuts engranatges i dispositius que, a mesura que passa el temps, es van despullant fins a esdevenir esquemes -a voltes gràfics- del que havien estat fins aleshores. És com si aquests contenidors, de semblança industrial, haguessin de preservar gelosament per a la memòria unes valuoses joies que en un moment o altre s’hauran de recuperar. CONXITA OLIVER (Presentació del catàleg de l’exposició Llibres Mecànics del cicle Artistes de Sant Cugat del 2005)

Porta de nit, 2000 ferro, paper i metacril.lat 80 x 100 x 20 cm

37

Porta tancada, 2000 ferro, paper i metacril.lat 80 x 100 x 20 cm


38

Edifici, 2004 ferro 40 x x10 x 120 cm


39


NEUS COLET, ESCULTORA I GRAVADORA

Neus Colet treballa l’escultura i el gravat. La particularitat d’aquest fet està en la relació que existeix entre

aquestes dues disciplines. La manera més senzilla de descriure aquesta relació és: escultura-metall-paper-gravat. Neus Colet comença a treballar com artista l’any 1987. Inicialment veiem escultures de petit format però amb una forta manifestació. Aquesta força es produeix gràcies a la reducció de detalles i al valor que atribueix a l’expressió del material que manipula. Treballa amb allò que veu o coneix. Sovint són objectes molt comuns. Les redueix fins una forma que oscil·la entre l’abstracció i la figuració. Empeny la forma cap a aquesta frontera entre creador i espectador fins trobar un equilibri perfecte. Una perspectiva determinada ens pot descobrir de sobte la imatge desitjada. I pels que no ho veuen sempre queda el títol. No hi ha cap dubte que Neus vol que veiem el que ella ha vist. Aquest període arriba al seu punt màxim amb els bòlids. Aquí crea uns models de cotxes, a escala 1 : 30. Aquestes delicades construccions transparents estan fetes de filferro soldat. Altres estan modelats en plom de forma tan elegant que ens fa oblidar el seu pes. Les rodes són talls circulars de fusta. Malgrat l’ús mínim de materials i una expressió sòbria, els hi reconeixem. La col·lecció de cotxes inspira Neus a crear un circuit per a ells. La instal·lació de gran escala està construïda amb plaques de metall sobre pilars de ciment que s’arqueja per l’espai. A sobre hi troben els cotxes.

40

Anys més tard treu a la llum una obra que es podria considerar com el centre de la seva evolució com artista. Neus crea una sèrie de petits cubs de ciment. Aquests cubs tenen obertures comparables als túnels que els travessen d’un costat a l’altre. Dins d’aquestes obertures trobem els engranatges; mecanismes molt senzills d’aspecte fràgil fets de filferro i petits discos de metall. El tret distintiu d’ aquest treball està en la imatge que es reflecteix en un seguit de gravats on trobem les mateixes formes. El filferro i les rodes es reprodueixen en línies i taques. Aquí metall i paper es toquen. L’ interès de Neus Colet per gravar comença abans. Durant un temps treballa paral·lelament l’escultura i el gravat. Però és amb els petits cubs i el seu conjunt de gravats on relaciona les dues tècniques. És el desig que sent qualsevol artista; unificar els seus interessos i crear una obra que ho contingui tot. En els seus treballs posteriors sempre combina escultura i gravat. Nocions com suport, material, matriu o impressió es fonen l’una en l’altra en una síntesi de tècniques diverses. Metall i paper actuen junts. Suport i contingut entren en un joc de mútua dependència. Els títols segueixen aquest joc i són més amplis. En una de les seves obres més recents les planxes de gravat, proveïdes de números, estan exposades al terra de la galeria com una xarranca. I, un cop més, Neus és capaç d’afegir una nova dimensió al seu treball quan em convida a trepitjar l’obra i a jugar. VINCE VAN GEFFEN (Text de presentació de la web al 2008)


41

El salt II, 2007 fotopolĂ­mer i collagraf sobre paper fet a mĂ 32 x 22,5 cm


Sèrie “Entre el cel i la terra”

42

Tormenta I, 2008 fotogravat i collagraph 56 x 76 cm


43

Tormenta I, 2008 fotogravat i collagraph 56 x 76 cm


44

De la terra pel cel, 2009 imatge digital i collagraph 4 papers de 37,5 x 52 cm


45


NEUS COLET BONILLO

L’artista catalana neix a Barcelona el 1963.Vinculada des de sempre a Sant Cugat del Vallès s’hi instal·la defi-

nitivament al 1984. Al 1986 es llicencia en Belles Arts en l’especialitat d’escultura per la Universitat de Barcelona. Cap al 1996 comença a treballar paral·lelament gravat i escultura. Al 2000 acaba l’especialitat de Gravat a l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona, i des del 2001 és integrant del taller de gravat i estampació Artcontraprova. EXPOSICIONS INDIVIDUALS

46

2008 2007 2006 2005 2003 2002 2001 1999 1996 1995 1993 1992 1991 1990 1989 1988

Espai Cap Gros, Mataró Del ferro al paper, Canals galeria d’Art. Sant Cugat del Vallès Cartó, Barcelona Galeria Antoni Pinyol. Reus Centre de Cultura Contemporània de Pardinyes. Lleida Llibres mecànics, Casa de Cultura. Sant Cugat del Vallès Gravats i escultures, Fundació Rodríguez Amat. Garrigoles, Girona Museu Abelló. Mollet del Vallès, Barcelona Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Galeria d’Art Contemporani Maria Villalba, Barcelona Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Instal·lació Circuito, Galería Lourdes Jáuregui, Saragossa Instal·lació Circuit, Dada Espai d’Art, Granollers Exposició Monogràfica de la Tercera Biennal, Centre Cultural de la Fundació”La Caixa”, Granollers “Escultures i dibuixos”, Galeria Trànsit, Barcelona Exposició Monogràfica de la Tercera Biennal, Sala d’Exposicions de la Fundació “La Caixa”, Reus Exposició Monogràfica, de la Tercera Biennal, Centre Cultural de la Fundació “La Caixa, Granollers Caixes i Estructures, Centre Cultural de la Caixa de Terrassa, Terrassa Escultures, Galeria Tertre, Mataró Fons d’Art 491, Barcelona

EXPOSICIONS COL·LECTIVES 2011 2010

Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Espai Cavallers, Lleida Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Galeria d’Art Joan Planellas, Tossa de Mar Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Galeria Marges-U, Cadaqués Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Barnils-Colet dos artistes de Sant Cugat 2010, Maragall Galeria d’Art, Barcelona Improntas de mujeres, Grabadoras de Argentina y Catalunya, Centro Cultura de Córdoba, (Argentina) Improntas de mujeres, Grabadoras de Argentina y Catalunya, Contexto de Arte, Puerto Madero, Buenos Aires (Argentina)


2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998

Eclèctica. Tres gravadors, Exposició de gravats Castell de Montesquiu, Barcelona Abstraccions, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Miralls, Casa Elizalde, Barcelona Reflexos, Galeria Esther Montoriol, Barcelona Barcelona Mirrored, Lad’s Gallery, Osaka (Japó) Empremtes de dones, Gravadores d’Argentina i Catalunya, Centre Cultural Pati Llimona,Barcelona Empremtes de dones, Gravadores d’Argentina i Catalunya, Centre Cultural de Vallrromanes, Barcelona Eclèctica. Tres gravadors, Espai d’Art Cartó, Barcelona Entre la terra i el cel, Hotel Parc Vallès, Cerdanyola del Vallès. Experimentar sobre seda, Marinaart. Gata de Gorgos, Alacant Ecléctica. Tres grabadores, Galería Cristóbal Bejarano, Linares (Jaén) Hors commerce, Taller de Gravat Artcontraprova. Centre Cultural la Farinera del Clot, Barcelona 35 anys creant a Sant Cugat 1973-2008, Canals Galeria d’Art. Sant Cugat del Vallès Entinta edicions d’art, Exposició col·lectiva. Eurostars Cristal Palace Hotel Immigració a l’Assalt, Centre de Cultura de la Generalitat, Lleida Eclèctica. Tres gravadors, Galeria d’Art AB, Granollers Col·lectiva de Nadal, Marina d’Art, Gata de Gorgos AAVRA Proyecto Patagonia, Centro Cultural Recoleta, Buenos Aires, (Argentina) Tan mortals, tan divines, Casa Elizalde, Barcelona Taller de Gravat Artcontraprova. Fundació Comaposada, Barcelona Tan mortals, tant divines, Torre Muntadas, El Prat del Llobregat Gravats, gravats i gravats, Taller de Gravat Artcontraprova. Casa Elizalde. Barcelona Multiespais-20, AB Galeria Antoni Botey, Granollers 4ª Nit de l’Art a Sant Cugat, Canals, Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès 3ª Nit de l’Art a Sant Cugat, Canals, Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès 6 artistes de Sant Cugat, Galeria Bruna, Barcelona 17 Anys-Artistes de Sant Cugat, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Captivar amb la màgia del gravat, Taller de Gravat Artcontraprova. Cotxeres de Sants. Barcelona 16 Anys-16 Artistes de Sant Cugat, Canals, Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès L’art en l’Any del Mil.lenari, Canals, Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès La cuina l’alquímia, Casa Elizalde, Barcelona Konkrete Kunst aus Katalonien, Stadtschlaining, Àustria. La cuina l’alquímia, Centre Cultural Can Rajolé, Parets del Vallès La cuina l’alquímia, Ca les Monges, Bellver de Cerdanya Catorze artistes de Sant Cugat, Canals, Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès 12+1, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Els nostres Artistes a Artexpo, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès És mentida, exposició de la carpeta col·lectiva dels alumnes de l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona de l’especialitat de gravat, Xocolateria Richard, Barcelona 1997 El zapato ideal, Primavera del disseny, Galeria Propostes d’Art, Barcelona El zapato ideal, Primavera del disseny, Espai Blanc, Barcelona 10 + 1, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès

47


1996 1995 1994 1993 1992 1991 1988 1987

48

1ª Biennale de Arte e Cultura “Terra d’Acqua”, Salone Dugentesco,Vercelli, Itàlia 2ª Biennale de Arte e Cultura “Terra d’Acqua”, Biblioteca Civica, Cigliano, Itàlia Canals Espai d’Art al Centre Comercial de Sant Cugat, Sant Cugat del Vallès Navidad Española, Galería Arx, Torí, Itàlia 4 propostes + 4 propostes, Associació d’Idees, Sant Cugat del Vallès Cent Exposicions a Sant Cugat, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Octastilo, Galeria Lourdes Jáuregui, Saragossa Traslacions de Art & Recerca 491, Espai Balmes 21 de la Universitat de Barcelona Anys 90 Distància Zero, “Stand Itinerant”. Projecte: “ Fuentes del Paraiso”, Centre d’Art Santa Mònica, Barcelona Hommage à Tàpies, Galerie Adriana Schmidt, Stuttgart, Alemanya X de X a Miró, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Espai a l’Espai, FAD, Barcelona 9 de Barcelona, Galeria Trànsit, Barcelona Exposició itinerant 3 Biennals i 7 Artistes,Vic, Reus i Granollers L’Avantguarda de Sant Cugat, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès Mostra d’Art Jove del Vallès, Centre Cultural can Mulà, Mollet del Vallès Institut Français de Barcelone Katalanische Kunst, Galerie Adriana Schmidt, Stuttgart, Alemanya Sis Artistes de Sant Cugat, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès

PREMIS, FIRES D’ART I EDICIÓ 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2002 2001 2000 1999 1998

XXII Firart Penedès, Capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès VI Art al vent, Carrer la Brassa. Gata de Gorgos, Alacant XXI Firart Penedès, Capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès Triptyque Maniféstation d’Art Contemporain de la ville d’Angers. Angers (França) Estampa · XV Salón Internacional del Grabado y Ediciones de Arte, Galería Artágora, Madrid Inart, Fira Internacional d’Art de Girona, Canals Galeria d’Art Estampa · XIV Salón Internacional del Grabado y Ediciones de Arte, Galería Artágora, Madrid Inart, Fira Internacional d’Art de Girona, Canals Galeria d’Art Estampa · XIII Salón Internacional del Grabado y Ediciones de Arte, Galería Artágora, Madrid Estampa · XII Salón Internacional del Grabado y Ediciones de Arte, Galería Artágora, Madrid 47 Salon de Montrouge Salon Européen des Jeunes Créateurs.Ville de Montrouge. París. Itinerant Musée Amadeo Sousa-Cardoso. Amarante (Portugal) i Claustre del Monestir de Sant Cugat del Vallès, Barcelona NEW ART. Hotel Baceló-Sants, Barcelona Artexpo, Fira d’Art de Barcelona, Canals Galeria d’Art Artexpo, Fira d’Art de Barcelona, Canals Galeria d’Art Artexpo, Fira d’Art de Barcelona, Canals Galeria d’Art Artexpo, Fira d’Art de Barcelona, Canals Galeria d’Art Seleccionada a la XIa Mostra d’Art Contemporani Català, itinerant per Catalunya i Andorra.


1998 1997 1996 1995 1994 1993 1990 1988 1987 1986

MAC 2,1 Feria Internacional de Arte Contemporáneo, Marbella, Màlaga Artissim, Fira Internacional d’Art Contemporani, Torí, Itàlia Fira Internacional d’Art Contemporani, Frankfurt, Alemanya Fira Internacional d’Art Contemporani Kunst RAI, Amsterdam, Holanda Fira Internacional d’Art Contemporani Kunst 96, Zurich, Suïssa 50 artistes a la Cerdanya, Bellver de Cerdanya, Lleida. Fira Internacional d’Art Contemporani del segle XX Lineart, Gant, Bèlgica Fira Internacional d’Art Contemporani del segle XX Lineart, Gant, Bèlgica Fira d’Art Saga Fiac Édition, París Fira d’Art Kunst Multiple, Düsseldorf, Alemanya Seleccionada a la 13ª Mostra d’Arts Plàstiques per a Joves, de la Generalitat de Catalunya Seleccionada a la III Biennal del Vallès, Granollers Fira Internacional d’Art Contemporani Lineart Ghent, Gant, Bèlgica Seleccionada a la VIII Convocatòria d’ Arts Plàstiques de la Diputació d’Alacant Seleccionada al Premio Valladolid de Escultura (Edicions 87 i 89) Accèssit, IV Certamen d’Escultura a l’Aire Lliure de la Vila d’Orpesa, Castelló

MUSEUS Col.lecció de l’Institut Français de Barcelone/ Fons del Taller de Grabado del Museo Goya de Fuendetodos (Saragossa)/ Col.lecció de l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona/ Museu de Sant Cugat (Barcelona)/ Biblioteca Nacional de Catalunya BIBLIOGRAFIA I FILMOGRAFIA Barnils-Colet 2000-2010 dos artistes de Sant Cugat. Edita Canals Galeria d’Art. 2010 / Art al Vent. Edita: Diputació d’Alacant. 2009 / Telax. Edita: Galeria Antoni Pinyol. 2009 / Triptyque. Claudine Chevalier. Angers. França. 2007 / Tan mortals, tan divines. Edita: Ajuntament del Prat del Llobregat. 2005 / 20 anys a Sant Cugat fent camí per la pau. Edita: Firat. 2005 / De Miró a Clavé. Edita Museu de Sant Cugat. 2005 / Revista Gausac. Núm. 27. Edita: Grup d’estudis locals de Sant Cugat del Vallès. Desembre 2005 / Neus Colet. Mollet Art’01. Edita: Fundació Municipal Joan Abelló. 2003 / L’Art del segle XX a Sant Cugat 1900-2000. Edita Canals Galeria d’Art. 2003 / 47e salon de Montrouge. Edita: Maire de Montrouge. 2002 / XI Mostra d’Art Contemporani Català. Edita: Canals Galeria d’Art. 1999 / Anys 90 Distància zero. Edita: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 1994 / X de X a Joan Miró, Ed. Andrés Moron, 1993 / Cugart,TV de Sant Cugat, Barcelona 1992 / 3 Biennals-7 artistes. Edita: Fundació Caixa de Pensions.1990 / Tercera Biennal del Vallès. Edita: Fundació Caixa de Pensions. 1990 / Premio Valladolid de Escultura. Edita: Caja de Ahorros Provincial de Valladolid.1989 / VIII Convocatoria de Artes Plásticas. Edita: Diputación Provincial de Alicante. 1987

49


50

Edita: Canals-Galeria d’Art Textos: Josep Maria Cadena, Martina Corgnati,Vladek Cwalinski, Conxita Oliver, Paolo Manazza, Pilar Parcerisas, Sandro Parmiggiani, Arnau Puig i Vincen van Geffen Traduccions: Àlex Barnils Fotografia: Santi de Pablo, Armand Aribau i Neus Colet Disseny: Neus Colet-Gràfiques Celler Imprimeix: Gràfiques Celler, S.A. Dipòsit legal: B - 29.948 -2010 Juliol 2010


Cadaqués - Galeria Marges-U del 10 de juliol al 2 d’agost de 2010

Carrer Unió, 12, planta baixa · 17488 CADAQUÉS Tel./Fax 972 258 703 Mòbils 687 548 453 / 687 548 455 www.galeriamarges-u.com · e-mail:margesudecadaques@yahoo.com

Sant Cugat - Canals-Galeria d’Art del 9 de setembre al 17 d’octubre de 2010

Carrer de La Creu, 16 . 08172 SANT CUGAT . Tel. / Fax 93 675 49 02 www.canals-art.com · e-mail:galeriacanals@canals-art.com

Barcelona - Maragall Galeria d’Art del 27 d’octubre al 21 de novembre de 2010

Rambla Catalunya, 116 . 08008 BARCELONA. Tel. 93 218 29 60 www.galeriamaragall.com · e-mail:art@galeriamaragall.com

Lleida - Espai Cavallers del 2 de febrer al 3 de març de 2011

Carrer Cavallers, 31-33 . 25002 LLEIDA . Tel. 629 033 150 www.espaicavallres.com · e-mail: ec3133@gmail.com

Tossa de Mar - Galeria d’Art Joan Planellas del 19 de març al 24 d’abril de 2011

Carrer Sant Pere, 10 . 17320 TOSSA DE MAR . Tel. 972 34 25 11 e-mail: galeriajoanplanellas@galeriajoanplanellas.com www.galeriajoanplanellas.com

Amb el suport de:

Col·labora:

Profile for Canals Galeria d'Art

Cataleg - Barnils i Colet -mostra itinerant- 2010  

Sergi Barnils i Neus Colet exposen una mostra col·lectiva de la seva obra per diferents indrets de Catalunya. Ells son dos artistes de Sant...

Cataleg - Barnils i Colet -mostra itinerant- 2010  

Sergi Barnils i Neus Colet exposen una mostra col·lectiva de la seva obra per diferents indrets de Catalunya. Ells son dos artistes de Sant...

Advertisement