Page 1

Campus w i j ze r

NEDERLANDSTALIG! BRUSSELS! IN HET GROEN!

Campus Toverfluit

SCHOOLMAGAZINE jaargang 20 juni 2013

www.campustoverfluit.be


Woord vooraf

VAN KIEZEL TOT DIAMANT Een school is meer dan de optelsom van de vakken. Deze quote gebruikte ik tijdens de opname van onze dvd* voor het project 'Sociale stage'. Onze school tracht dit dagelijks in de praktijk te brengen met onder meer vakoverschrijdende projecten en buitenschoolse activiteiten. In dit schoolmagazine kan je hierover meerdere artikels lezen. Het onderwijs van nu staat voor grote uitdagingen. Ongetwijfeld hebt u als betrokken ouder, leerling of leerkracht hierover al berichten via de media gelezen, gehoord of gezien (krant, radio, tv). Een onderwijsvernieuwing staat volop in de belangstelling van de politieke partijen. Dat er een onderwijshervorming nodig is die voldoet aan de realiteit van nu is naar mijn mening zo klaar als een klontje. Alleen blijft de vraag in welke mate een (grote of een kleine) herstructurering nodig is. De samenleving is anno 2013 veeleisend voor jong en oud. De jongeren op onze scholen nemen kennis van het verleden, maar weten wellicht niet wat de toekomst hen zal brengen. Het is daarom van groot belang dat we jongeren begeleiden in hun zoektocht naar een studiekeuze voor hun latere loopbaan. Scholen hebben meerdere mogelijkheden om dit te realiseren. In onze school krijgen jongeren de kans om via stages “de wereld” te ontdekken. De mini-onderneming en de stages in diverse bedrijven voor leerlingen van de derde graad zijn goede voorbeelden. Hierin verschillen we niet van andere scholen. Maar we zijn wel uniek in Vlaanderen door het vak 'Sociale stage' aan te bieden. Leerlingen van de derde graad aso. gaan elke 14 dagen naar hun stageplaats, hetzij in een dagcentrum voor senioren, een medisch pedagogisch instituut, een bejaardentehuis of een dagcentrum voor psychische patiënten. De voorbije 7 schooljaren hebben tal van leerlingen via deze leermethode meer geleerd over de samenleving, maar zeker ook over zichzelf. Op initiatief van de twee begeleidende leerkrachten (mevrouw ALLAERT en mevrouw VAN LISHOUT) werd er een professioneel gemaakte film op dvd beschikbaar gesteld. In deze documentaire krijg je een prima beeld van wat het project inhoudt. De leerlingen stellen hun project voor en de verantwoordelijken van de centra geven hun inzichten en ervaringen over en met onze leerlingen. De dvd kan besteld worden via de school - info@campustoverfluit.be - en kost 5 euro. De opbrengst gaat integraal naar de werking van het project. Door de volgehouden inspanning van het projectteam en de deelnemende organisaties slagen we erin om als school een steentje bij te dragen tot een betere samenleving. Een kleine steen weliswaar, een korreltje misschien. Wel eentje dat zich nestelt en duurzaam volhoudt.

Erwin De Mulder Directeur GO! atheneum Toverfluit

COLOFON

* dvd ‘Sociale stage, van kiezel tot diamant’. We vragen een bijdrage van 5 euro als tussenkomst voor de productiekosten.

2

Redactie: Y. Achahbar K. Abdelghani M. Allaert A. Capiau K. Carbonelle K. Cockx M. De Prins I. Deschuyffeleer V. De Schuymer G. Jaupi S. Lagmari S. Nobels D. Rogge

L. Selders D. Tant K. Vanhandenhoven Eindredactie Raymond Stroobant Wouter Vandewal

Verantwoordelijke uitgever Erwin De Mulder Toverfluitstraat 19-21 1080 Sint-Jans-Molenbeek

Lay-out:

Diligentia Uitgeverij, Industrieweg 122 A5, 9032 Wondelgem www.diligentia.be


RMDM vicekampioen! De zaalvoetbalploeg van Go! atheneum Toverfluit zorgt voor enkele mooie sportbladzijden in het jaarboek van de campus. Hieronder enkele fragmenten. Daar zijn ze, daar zijn ze, ik weet zelfs niet wie ze zijn, maar ze zijn op weg om Vlaams kampioen te worden! Racing White Daring Molenbeek, beter bekend als RWDM, is herrezen in de gedaante van...Racing Magic Daring Molenbeek! RMDM begon in februari aan de competitie met een tornooi in Asse. We moesten winnen om door te stoten naar de volgende ronde. Het werden spannende wedstrijden waarbij we moesten knokken tot het einde. Dit deden we met glans. De tweede ronde vond plaats in Merchtem. Het was snel duidelijk dat het niveau iets hoger lag dan op het vorige tornooi. Ondanks dit niveauverschil gingen onze scholieren er met veel moed en inzet tegen aan. Het werd een spannende strijd, maar opnieuw mochten we als winnaars van de poule door naar de finaleronde in Tienen. Daar moesten we het opnemen tegen drie ploegen: twee teams van Tienen en een ploeg van het Sint-Guido instituut van Anderlecht. We begonnen het tornooi met een zege, maar daarna verloren we de match tegen onze buren uit Anderlecht. Vervolgens knoopten we opnieuw aan met de overwinning. We hadden ons lot niet meer in eigen handen en keken met spanning naar de wedstrijd tussen het atheneum van Tienen en Sint-Guido. Het werd een gelijkspel en daardoor waren wij Brabants kampioen zaalvoetbal!!! Onze spelers en begeleiders waren door het dolle heen. Je zou voor minder natuurlijk. Door onze titel van Brabants kampioen mochten we de week nadien strijden voor de titel van Vlaams kampioen. De directeur had ervoor gezorgd dat spelers en supporters vanuit Molenbeek met de schoolbus naar Mechelen konden rijden. De sfeer en ambiance bij onze supporters zat er vanaf het eerste ogenblik in. De andere scholen waren wat onder de indruk en we wonnen onze eerste wedstrijd met een strafschop. De tweede match hebben onze spelers geweldig gevoetbald en we wonnen erg vlot. Het was dus de laatste wedstrijd die alles moest bepalen. De finale tegen de ploeg uit Oost-Vlaanderen verliep heel spannend. Ons team werd extra aangemoedigd door de vele supporters en sympathisanten die toeters en tamboerijnen hadden meegebracht. Ze zongen, tierden en dansten en – zoals het past voor echte supporters – produceerden nog meer decibels toen ze merkten dat de ploeg het moeilijk kreeg. Dankzij die aanmoedigingen herpakten onze jongens zich, maar uiteindelijk moesten ze zich toch gewonnen geven met 5-4. Nipt verloren dus. Spijtig, maar toch … een welverdiende zilveren medaille!!! en dikke proficiat aan Reda (3K), Bilal (4K), Yassine (3Ha), Ahmed (3Ha), Andreas (4V), Fatih (4V), Ayoub (4Ha), Hafid (6K), Yassin (6K) en onze kapitein Walid (4V)

Enkele reacties van de spelers: “Ik vond het tof dat wij tot in de finale zijn geraakt. Helaas eindigden we tweede. Iedereen weet dat wij de eerste plaats verdienen, maar het leven is helaas niet perfect.” (Fatih Kiliç) “Dit is echt een dream team! Zige zage zige zage MO-LEN-BEEK!!!” (Andreas Karvelis)

Met dank aan Yasmina Achahbar en de heren De Prins en Van Handenhoven voor hun bijdrage aan dit verslag.

3


De jaarlijkse sportdag Nat, natter, natst.

De leerlingen van Go! atheneum Toverfluit hebben op dinsdag 21 mei op verscheidene plaatsen in het land getoond dat de uitdrukking “een gezonde geest in een gezond lichaam” nog altijd van toepassing is. Enkele impressies In Mechelen De sportdag vond plaats op dinsdag 21 mei in Mechelen. Ik vond het een superleuke dag. Ik vond “rafting” de leukste activiteit. We zaten met vijf op een boot en moesten om ter snelst een parcours afleggen. We moesten met onze groep zoveel mogelijk punten scoren en dat deden we ook. De vlottentocht was ook heel leuk. Ik heb veel gelachen, maar de meesten onder ons waren doodsbang, kleddernat en hadden het koud. Jonathan Verriez (2 MW2) Dinsdag 21 mei moesten we om kwart voor acht op school zijn. De sportdag was in Mechelen en we zijn er naartoe gegaan met de bus en de trein. Toen we in Mechelen aankwamen, waren we allemaal kletsnat, want de regen viel met bakken uit de hemel. We hebben allerlei sporten beoefend zoals rafting, schieten, volleybal, enz. Het leukste was de vlottentocht. Kenan Tanrikulu (2 MW2) ’s Morgens moesten we heel vroeg opstaan. Het regende pijpenstelen. We gingen met de bus naar het Weststation, waar we de metro namen naar het Zuidstation. Daarna reden we de trein naar Mechelen Nekkerspoel. Eerlijk is eerlijk: ik vond het niet zo leuk omdat het hard aan het regenen was. De activiteiten waren moeilijk om uit te voeren doordat alles nat was. Bij de terugkeer naar huis waren we heel moe. Chad Vultaggio (2 MW2) Eerst werden we in groepjes verdeeld en hebben we rafting gedaan. Daarna zijn we gaan schieten en we hebben twee keer in de roos geschoten. Vervolgens zijn we naar de big bag geweest. Het was heel grappig, want we moesten per vier in een grote zak naar voor springen. Daarna hebben we een balsport gespeeld tegen een andere ploeg. Dan was het middag en zijn we gaan eten in een café. Daarna hebben we opnieuw groepjes gevormd en hebben we de deathride gedaan en een vlottentocht. Nog maar eens water, maar toch heel leuk! We hebben ook nog pingpong gespeeld. Ikra Munir-Ud-Din (2 AL) en Aina Merchant (2 MW2) Tijdens de voormiddag werden we in vijf groepen verdeeld. We hebben eerst geraft en dan hebben we geschoten. Ik heb 8 keer gescoord. We moesten tegen een andere groep spelen en hebben gewonnen. ’s Namiddags zat ik in de groep Adventure. Eerst wou ik niet meedoen, maar ik heb me laten overhalen en vond het dan toch leuk. Het was een fijne ervaring. Alleen spijtig dat het zo hard regende. Maissa Benhsain (2 AL) Het eerste wat we deden was rafting. Dat was echt spannend! Er waren ook andere activiteiten zoals een vlottentocht, de deathride, enz. Het was een zeer leuke dag. We moeten het nog een keer doen. Imad Draoui (2 AL)

4

Op 21 mei 2013 hadden we sportdag samen met 1A. We zijn met alle leerlingen en leerkrachten van het eerste en tweede jaar naar Mechelen getrokken. Daar hebben we allerlei activiteiten beoefend: volleybal, korfbal, raften, schieten. In de namiddag was het iets leuker en hebben we een vlottentocht gedaan en de deathride. Het was een leuke dag, maar wat een afgrijselijk weer! Shoaib Raza, Narjiss Khomsi en Yousri Hammout (2 MtW2)


In Dinant We zijn met de tweede graad naar Dinant gegaan om te railbiken. Het was leuk maar helaas was de busreis nogal lang. Daarna zijn we naar een avonturenpark gegaan om te klimmen. Het was een leuke dag. Soukaïna Bourqia (4 VK) We begonnen de sportdag met een opwarmer: railbike. We zaten met zijn vieren in een fietskarretje op een oude spoorlijn. Dat was ambiance! ‘s Namiddags hebben we geklommen met beveiliging. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze een deathride deden: spannend! (3VK)

Naar Gembloux met Hamidou! Op donderdag 24 april woonden de leerlingen van 3 en 4 ASO en 3 en 4 Handel de voorstelling Gembloux bij in de KVS. De hoofdrolspelers waren Sam Touzani en Ben Hamidou, met wie de leerlingen tijdens de projectweek gewerkt hadden. Enkele reacties van de leerlingen: Ben Hamidou en Sam Touzani zijn heel goede acteurs. Delphine 3A In februari leerde Ben Hamidou ons acteren, nu hebben wij hem zien spelen! Alicia 3A Ce qui différencie ce spectacle d'un autre, c'est que les acteurs ont rendu un sujet sérieux marrant, sans le rendre ridicule. Naomi 4A A côté du divertissement il y avait aussi une partie instructive. Younes 4A De acteurs speelden veel verschillende personages, echt uit het leven gegrepen en dat was grappig. Yousra 4A Dit spektakel raad ik iedereen aan. Mohamed 4 Handel Ik heb veel geleerd . Ik vind het spijtig dat men die mensen vergeten was die als kanonnenvlees dienden! Ayoub 4 Handel Het was grappig en tezelfdertijd zeer leerrijk. Mohamed 4 Handel C'était un spectacle pas comme les autres : les acteurs nous ont raconté une histoire vraie d'une manière très drôle en en même temps nous avons appris des événements historiques dont nous n'avions jamais entendu parler. Yasmine en Aissa 4A J'ai aimé le spectacle : il était comique et sérieux à la fois. Chaima 4 Handel

5


Sociale stagE

Werken en genieten in Den Teirling Khachabi Abdelghani neemt sinds vorig schooljaar deel aan het sociaal project van de derde graad. Sinds januari werkt hij in Den Teirling. Den Teirling biedt kansen aan mensen met mentale problemen, minderbedeelden en mensen met beperkingen. Mensen die daar terechtkomen zijn minstens 18 jaar oud. Op deze manier krijgen ze aandacht, wat niet altijd het geval is in de maatschappij. Dat kan ik moeilijk aanvaarden. Iedereen is gelijk. Daarom ga ik op een liefdevolle manier met die mensen om. Den Teirling is een Nederlandstalig centrum waar ook Franstaligen komen. Men spreekt er twee talen. Af en toe vergis ik mij. Dan spreek ik Frans tegen iemand die Nederlandstalig is of omgekeerd. Meestal stel ik me elke keer voor aan mensen die ik nooit eerder heb gezien. Lachen met hen is geen enkel probleem, ze lachen ook met mij. Trouwens, dan zijn ze op hun gemak als ze tegen mij moeten praten. Ik heb tijdens mijn stages al snel zaken bijgeleerd. Ik weet nu dat ik graag met mensen communiceer. Het vraagt veel inspanningen, zeker met personen met een beperking. Ik besef dat ik zeer nuttig ben voor hen. Ze kunnen altijd naar mij komen als ze met iets zitten. Ik heb mijn best gedaan om al die mensen evenveel aandacht te geven, want ze hebben het echt nodig. Ze worden graag geholpen als er iets niet gaat en ze leren ondertussen veel bij. Het is een zeer leerrijke ervaring. Het is niet alleen maar een “stage”. Je kan leren van gedachten wisselen, naar elkaar luisteren, gevoelens uiten ... . Sinds ik aan mijn stage ben begonnen, heb ik een ander beeld van de maatschappij. Op een bepaald moment raken de mensen aan jou gehecht. Ik zie dat ze mij niet vergeten. Als ik niet kom, vragen ze mij de volgende keer waarom ik er niet was. Ze tonen een soort vertrouwen in mij, en dat vertrouwen geef ik hen terug. Tijdens mijn stages heb ik me ook beter leren beheersen. Ik heb een strak karakter en dat maakt het me niet elke dag even gemakkelijk, maar op een stageplaats moet je een bepaalde discipline aanhouden. Ik denk dat ik het voorlopig heel goed doe en het zal steeds beter gaan. Ik deed mijn best om iedereen vrolijk te maken en iedereen even waardevol te behandelen. Met de tijd ontdekte ik hoe je iemand gelukkig kan maken. Gewoon door aandachtig naar mensen te luisteren, ook als hun verhaal hard aankomt. Hiervoor moet men mentaal voldoende sterk zijn: het is niet altijd gemakkelijk om naar droevige verhalen te luisteren. Reda is een heel lieve man met een grote glimlach op zijn gezicht elke keer als hij mij ziet. Hij vertelde mij over al zijn problemen en hoe hij in Den Teirling is terechtgekomen. Hij zei dat ik veel mensen kan helpen gewoon door naar hen te luisteren en, zoals ik het gewoon ben, altijd te lachen. Reda: “Ik was getrouwd en had een heel leuk werk. Ik was echter niet stressbestendig. Daardoor nam ik medicijnen. Mijn baas heeft mij ontslagen. Mijn vrouw ging met iemand anders om. Ik werd depressief. Na jaren therapie en psychologische begeleiding werd ik beter en beter. En nu zit ik hier al drie jaar en alles gaat bijna perfect. Jij bent iemand die veel lacht en dat hebben veel mensen nodig.” Ik apprecieer ze heel erg, de mensen van Den Teirling. Op een dag voelde ik me niet zo goed. Mijn opa was gestorven en ik had nog een beetje problemen met mijn nieren. Reda kwam naar me toe en vroeg hoe het met me ging. Hij luisterde nu naar mij en gaf me mijn zelfvertrouwen terug. Hij zei dat alles goed zou komen en dat het gewoon voorbij zou gaan. Ik vond het echt heel mooi en sterk van hem. Voor ik met mijn stages begon, dacht ik dat het zeer moeilijk zou zijn om mensen met beperkingen te benaderen en ervoor te zorgen. Later besefte ik dat dit een vooroordeel was. Geduld is de belangrijkste troef om met hen te werken. Tot nu toe heb ik al heel wat leuke momenten gekend. Muziek spelen, aan de bar werken om in dialoog te treden met de “klanten”, tekenen, sporten of gewoon rustig rond een tafel zitten en praten over allerlei onderwerpen. Hier tref je ook veel talent aan. Dat heeft me echt verrast. Sommigen kunnen heel mooi tekenen, drummen of piano spelen. Dat vind ik fantastisch, want daardoor ontstaat er een mooie, aangename sfeer. Er is veel beweging in Den Teirling. Mijn raad voor leeftijdgenoten die aan een dergelijke stage beginnen is: geniet eerst en vooral van elk moment en zet je vooral in. Wees gewoon warmhartig! Een dergelijke stage doet een beroep op je groothartigheid en je zin voor dienstbaarheid. Vaak krijg je trouwens meer dan je geeft. Kijk dus verder dan je neus lang is en je zult snel beseffen dat je belangrijk bent!

6

Khachabi Abdelghani 6A Economie – Talen


7B naar Onze laatstejaars bereiden zich goed voor op de arbeidsmarkt De leerlingen van het 7e jaar Kantooradministratie en Gegevensbeheer brachten een bezoek aan de VDAB in het kader van het project ‘Jump naar Werk’. Ze kregen uitleg over hoe het zoeken naar een job in zijn werk gaat.

Wat is er belangrijk? Waarmee moet er rekening gehouden worden? Op al deze vragen kregen de leerlingen een antwoord. Nadien mochten ze zelf aan de slag. Ze mochten hun persoonlijk portfolio in orde brengen. Dit bleek niet zo makkelijk te zijn. Op het einde van de sessie had elke leerling wel zijn portfolio af. Op deze manier hebben onze leerlingen al een stapje voor bij het zoeken naar een job.

www.vdab.be 7


Ontwerp een nieuwe boekcover! De leerlingen van 2A leven zich creatief uit tijdens het project ‘I BOOK YOU junior’ ‘I BOOK YOU junior’ is een grote vitrine-expo met kinderkunstwerken van 200 Brusselse klassen op het Muntplein in Brussel. Onze school was meteen bereid om mee te werken aan dit initiatief. De leerlingen moesten een nieuwe cover ontwerpen voor een spannend of ontroerend jeugdboek. Daarom lazen de jongens en meisjes van 2AL en 2AW2 in de lessen taalsteun ‘De vuurbom’ van Harm De Jonge, terwijl 2AW1 zich verdiepte in ‘De vlindertheorie’ van Tine Bergen. Tijdens de les plastische opvoeding maakten ze er samen met de leerkracht een samenvatting van. Van dan af begon hun fantasie te werken. Hoe zagen zij de personages? Wat vonden zij belangrijk? Wat moest er zeker op de cover staan? Eerst maakten ze schetsen. Daarna werden die in diverse kleuren uitgewerkt en zo ontstond de definitieve versie. Als klap op de vuurpijl werd De Toverfluit geselecteerd om mee te werken aan het promotiefilmpje voor Muntpunt. Dat was bijzonder leuk. En het werd nog plezieriger, want op vrijdag 3 mei 2013 palmden zo’n drieduizend Brusselse leerlingen het Muntplein in met een reuze voorleespicknick. Natuurlijk was Go! atheneum Toverfluit ook van de partij! Wil je weten hoe het eraan toeging en wat onze school gedaan heeft, bekijk dan het filmpje op YouTube http://youtu.be/PCkD1rGubf4 Meer info : http://goo.gl/1zcoj Blijf op de hoogte van Muntpunt via Facebook: http://www.facebook.com/muntpunt http://brusselis.be/

Make someone smile BRUSSEL IS wil met deze actie een golf van geluk door de stad verspreiden! Zo ontstond het idee om met een originele, ludieke of onverwachte actie een lach op het gezicht van voorbijgangers te toveren. Onze tweedejaars gingen de uitdaging aan. We trokken samen op 3 mei naar het Brouckèreplein en het resultaat mag er wezen.

Mission 2 - Harlem Shake

Tover een lach op jouw gezicht! www.youtube.com/watch?v=Hc5f4VSvcU4

8


Naar Walibi!

Wie heeft er schrik van De Weerwolf en The Vampire? Tijdens een vergadering van de leerlingenraad kwam het voorstel om met de leerlingen van onze school naar Walibi te gaan. Zo’n uitstap leek iedereen een leuk idee. Meteen hebben we zaterdag 20 april 2013 in onze agenda genoteerd en deden we een oproep om te zien of er veel interesse was voor dit initiatief. Onmiddellijk bleek dat het een groot succes was. Met 58 leerlingen en 5 leerkrachten zijn we om 9 uur ’s morgens vertrokken richting Waver. Onder een stralende zon hebben de leerlingen en leerkrachten kunnen genieten van leuke attracties zoals ‘The Vampire’, ‘De Weerwolf’ en ‘De Dalton Terror’. Dankzij het mooie weer zijn we zelfs in ‘The Radja River’ en ‘De Splash’ kunnen gaan. Volgens reacties van de leerlingen was het “een onvergetelijke dag”! Mevr. Carbonnelle

9


Tutorlezen

taalontwikkelende leesbegeleiding In de laatste week van februari ging op onze school het project tutorlezen van start. Dankzij het engagement van de projectbegeleiders Frank Delaere en Frank Van Rompaey van Scholengroep Brussel konden we dit jaar rekenen op 7 frisse tutoren, allen studenten lerarenopleiding (VUB of CVO Anderlecht en Mechelen). Gedurende tien weken werden de tutoren de leesinstructeurs van groepjes van twee of drie leerlingen uit het eerste jaar ASO. Samen lazen ze een variatie van teksten die met zorg gekozen werden en inspeelden op de interessewereld van de leerlingen. Tijdens het tweede uur werd een schooltekst uit een van de zaakvakken (geschiedenis, wiskunde, biologie, techniek) aangepakt met als doel de leerlingen vaardiger te maken in het studerend lezen. De ervaring uit voorbije jaren leert dat de intensieve leesbegeleiding positieve effecten heeft op zowel de leerprestaties als de lees- en leermotivatie van onze leerlingen. Ook dit jaar bewijst het enthousiasme van de leerlingen dat ze geprikkeld werden. En als het kriebelt, moeten ze ‌ lezen. Kaat Cockx en Donna Rogge

10


Ik spreek Nederlands. Jij toch ook?

Hoe zit het met het taalbeleid in Go! atheneum Toverfluit? Elke leerling die les volgt op Campus Toverfluit heeft doelbewust gekozen voor het Nederlandstalig gemeenschapsonderwijs. Het spreekt vanzelf dat we van onze afgestudeerden verwachten dat ze behoorlijk Nederlands spreken. Een goede kennis van die taal is immers niet alleen essentieel voor een succesvolle schoolloopbaan maar ook voor een geslaagde doorstroming naar de arbeidsmarkt en het hoger onderwijs. We zijn er ons van bewust dat vlot Nederlands leren spreken en schrijven inspanningen vergt, zeker wanneer je die taal buiten de schoolmuren nauwelijks of niet gebruikt. Via een intensief taalbeleid wil de school ervoor zorgen dat onze studenten het Nederlands geleidelijk aan beter onder de knie krijgen. In de eerste graad proberen we zo snel mogelijk een groot deel van de taalachterstand weg te werken en op die manier betere onderwijsresultaten te bekomen. Voorts trachten we via diverse projecten waarin taal een belangrijke rol speelt de algemene (culturele) ontwikkeling van de leerlingen te bevorderen. Alle leerkrachten worden dan ook actief betrokken bij het taalbeleid via taalbevorderende en vakoverschrijdende projecten. Ook met de basisschool maken we daarover diverse afspraken. Van de ouders verwachten we eveneens dat ze het taalbeleid steunen door hun kinderen zo veel mogelijk te stimuleren om Nederlands te spreken - zeker op school is dat absoluut noodzakelijk! - en hen in contact te brengen met (zowel gedrukte als audiovisuele) Nederlandstalige media en vrijetijdsinitiatieven (jeugdbewegingen, vakantiekampen, enz.).

Hoe gaan we te werk? Van de leerlingen die voor de eerste keer naar onze school komen wordt via diverse toetsen en andere info een breed beginbeeld van hun taalvaardigheid opgesteld. Zo meten we o.a. leesvaardigheid, woordenschatkennis en spelling. De ouders worden op de hoogte gebracht van de resultaten. Die worden ook besproken tijdens het oudercontact of een individueel gesprek. Op het einde van het schooljaar testen we de vaardigheden opnieuw, zodat we de leerwinst in kaart kunnen brengen. De individuele taalvaardigheidsfiches worden trouwens aangevuld zolang de leerling de lessen in Go! atheneum Toverfluit blijft volgen. Om de tekortkomingen weg te werken worden extra uren Nederlands gegeven. In het vak Taalsteun bijvoorbeeld, wordt veel aandacht besteed aan spelling en begrijpend lezen. Voor dat laatste aspect is ook het project tutorlezen heel belangrijk. Studenten van diverse Brusselse lerarenopleidingen werken elke week twee uur intensief met leerlingen van het eerste jaar om hun begrijpend en studerend lezen te verbeteren. Met het posterproject leren we in het eerste jaar elke week nieuwe schooltaalwoorden aan. Dat zijn woorden en begrippen die geregeld gebruikt worden in taken, toetsen en teksten. De kennis van deze woorden wordt getest bij het begin van het tweede en derde jaar. Om het leesplezier te stimuleren worden leerlingen aangemoedigd om elke maandag een bezoekje te brengen aan de leeshoek, waar ze aangepaste Nederlandstalige lectuur vinden. We werken ook samen met de bibliotheek van Sint-Jans-Molenbeek. De takenbank bevat eveneens een rijk aanbod aan actuele tijdschriftartikels. Om het algemeen tekstbegrip te ontwikkelen werd een stappenplan lezen uitgewerkt. Dat wordt aangeleerd en geoefend tijdens de lessen Nederlands en is terug te vinden in de schoolagenda. In de tweede (en later ook de derde) graad ASO en TSO gebruiken we een schrijfportfolio waarin leerlingen schrijftaken (notities, samenvattingen, verslagen, enz.) verzamelen. In de derde graad BSO worden voor de verschillende deeltaken van de GIP duidelijke taaldoelen geformuleerd. Dankzij een correctiesysteem met verbetercode kunnen leerlingen zelf hun taalfouten verbeteren. Om de schrijfvaardigheid te bevorderen worden leerlingen uit alle graden aangespoord om in het schooltijdschrift verslag uit te brengen over uitstappen en andere activiteiten waar ze aan deelgenomen hebben. Ze leveren ook korte bijdragen voor de website van de school en tijdens de jaarlijkse Gedichtendag wordt een bundel gepubliceerd met de beste gedichten die de jongeren zelf geschreven hebben. Ze worden ook voorgesteld tijdens een multimediale “show”. Een rijkgeschakeerde algemene vorming is essentieel voor de ontwikkeling van elk individu en daarom worden de leerlingen via allerlei culturele, sociale en wetenschappelijke projecten geconfronteerd met nieuwe taalinput. Tijdens de sociale stage kunnen de studenten van de derde graad ASO hun taalvaardigheid bewijzen in de omgang met kinderen en bejaarden. De jaarlijkse projectweek is (zeker in de eerste graad) eveneens opgebouwd rond diverse taalaspecten. Het taalbeleidteam geeft al deze acties vorm en houdt de leerkrachten op de hoogte van diverse ontwikkelingen in het taalbeleid. Een actief beleid kan immers alleen maar renderen als alle partners – dus zowel leerkrachten, leerlingen, ouders en directie – samenwerken om dat ene doel te bereiken: dankzij een goede taalkennis een diploma behalen en slagen in het leven! (*) Een uitgebreide versie van deze visietekst vind je op Smartschool.

11


Félicitations!

Toverfluit onderscheidt zich bij OLYFRAN Ook dit jaar namen de leerlingen van 3, 4, 5 en 6 ASO deel aan OLYFRAN. Het was al de 26ste editie van deze gerenommeerde wedstrijd Frans. Net zoals bij de voorbije edities mogen we bijzonder trots zijn op de resultaten van onze deelnemers. Vier van hen behoorden immers tot de 5% besten van hun categorie. Goed gedaan! Proficiat en op naar volgend jaar! Marleen Allaert

Interculturalité et la multiculturalité à mon école Je suis albanaise et musulmane. Pour moi c’était évident de choisir cette école avec ses différences. Je trouve tellement beau de voir qu’on est tous différents les uns des autres. Grands, petits, métisses, noirs, blancs, Marocains, Belges, Turcs, musulmans, chrétiens ou non-croyants. Toutes ces différences qui pourraient nous séparer pourtant nous unissent. Toute cette 'multiculture' à mon école permet de partager, de vivre ensemble, de travailler ensemble, de connaître la culture de l’autre. Le plus important pour moi et pour beaucoup d’autres est d’apprendre à respecter les gens d’origines et cultures différentes, et ça, je vous assure, ça marche merveilleusement bien. Gjyliza Jaupi, 5A Economie-Talen)

12


Leuke verrassingen op de Wetenschapsexpo! Op vrijdag 26 april 2013 zijn we met de klassen van 1A tot en met 6A naar de Wetenschapsexpo en de tentoonstelling ‘Inside the station’ in Tour en Taxis geweest. De Wetenschapsexpo was heel leerrijk. We konden er mooie foto’s maken en het was leuk om de standen van de andere scholen te zien. Dankzij de Wetenschapsexpo hebben we ook oude klasgenoten ontmoet en dat was SUPER! ‘Inside the station’ was ook interessant. De expo was mooi opgebouwd. In het begin dachten we dat we in een oude kelder terecht zouden komen. Maar zodra we die ruimte binnenstapten, werd het veel leuker. Er viel heel wat technologie te ontdekken en dat maakte het bezoek de moeite waard. 3EcT En het beste moest nog komen, want … … Go! atheneum Toverfluit wint publiekprijs op de Wetenschapsexpo 2013

Dit jaar hebben deelgenomen aan de Wetenschapsexpo. Daar hebben we nieuwe mensen kunnen ontmoeten. Wat ik ook leuk vond is dat we zelf proefjes konden doen. Er waren supergoeie projecten, maar andere waren minder goed voorgesteld. Wat wij ook hebben gemerkt is dat Go! atheneum Toverfluit de enige vertegenwoordiger van het Gemeenschapsonderwijs was. Jammer toch! ’s Morgens moesten we zelf onze stand opstellen, decoreren, enz. Dat was echt leuk. Naast het plezier van daar te staan was er natuurlijk ook veel stress, zeker toen de juryleden vragen begonnen te stellen. Ons project voorstellen was niet makkelijk. Vooral voor een publiek spreken vond ik in het begin heel moeilijk, maar na een tijdje kwam het gewoon spontaan. Wij hopen dat we volgend jaar onze campus kunnen vertegenwoordigen met verscheidene standen en dat de hele school mag komen kijken. Zowel TSO, BSO als ASO dus! O ja, dat was ik nog bijna vergeten: met onze stand hebben we de publieksprijs 2013 gewonnen! We kregen een erediploma en een mooie beker voor de trofeeënkast van de school Lagmari Sarah

13


Heerlijk, heerlijk, heerlijk… Openklasmoment 2B

Op dinsdag 23 april was het weer zo ver! De mama’s van de leerlingen van 2B maakten voor ons verschillende gerechtjes klaar. Het kostte enige moeite om de dames ter plaatse te krijgen, maar na een paar telefoontjes van mevrouw Hasna waren ze niet meer te houden. Maandag werd de didactische keuken aangepast en werd de tafel feestelijk gedekt met de hulp van de leerlingen van 1B. Dinsdagmorgen werden alle ingrediënten verdeeld over de verschillende keukentjes. Twee leerlingen zorgden voor de ontvangst en de begeleiding van de mama’s. Hayat en Burcu verwelkomden de moeders zowel in het Frans als in het Nederlands. Soufiane bood de dames een koffie aan. Twee leerlingen waren verantwoordelijk om de jassen aan te nemen. Rond 9 uur kwam de mama van Walid aan. Ook zijn babyzusje was erbij. Ze bereidde een prachtige paella. Het zusje van Walid bleef intussen rustig verder slapen. Iets later arriveerde de mama van Maxime. Ze verraste ons met brownies. De mama van Hayat had de nodige kruiden bij en maakte een heerlijke pastilla. Siam en haar mama stonden in de file, maar iets voor half tien waren ze er ook om tajine te bereiden. De mama van Sakina bracht een vriendin mee en ze maakten brewats. Na een halfuurtje kletsen ging iedereen vlot aan de slag…. Rond half elf verspreidden kruidige geuren zich over de hele school. Verschillende nieuwsgierigen kwamen aan het venster kijken. Mevrouw Kim kwam langs en nam een paar foto’s. Mevrouw Leen (ouderparticipatie) wou snel een paar receptjes noteren. Ikzelf sta nog steeds versteld van de manier waarop de mama’s omgaan met verschillende kruiden. Ook de liefde waarmee ze koken is buitengewoon. De leerlingen sprongen in waar mogelijk, ook met de vaat of met mindere fijne taken. Nisrine en Dicra zorgden voor appelflapjes. Dicra versierde de papieren zakjes die gevuld werden en als afscheidscadeau gegeven werden aan de mama’s. Rond 12 uur kwam de heer directeur even meegenieten. Tot zijn grote spijt kon hij niet blijven eten… maar er werd voor hem een meeneemmenu samengesteld. Zo kon hij toch ook proeven van de lekkere bereidingen. Dank aan de mama’s en de leerlingen van 2B. Het was weer een onvergetelijk openklasmoment!

Mevr. Capiau

14


Van water naar cola Op dinsdag 30 april zijn de leerlingen van 2A en 2B naar Hidrodoe in Herentals en Coca-Cola in Wilrijk geweest. In Hidrodoe, het interactieve doecentrum over water, hebben we eerst een film in 4D gezien. We doken mee het water in en volgden het spoor van drie waterdruppels. Zo leerden we meer over het proces om drinkbaar water te bekomen. Na de film zijn we naar de waterwereld gegaan. Hier mochten we volop experimenteren. Spelenderwijs ontdekten we allerlei weetjes over water, o.a. dat een Belg gemiddeld 110 liter water per dag verbruikt. Na een korte lunchpauze vertrokken we richting Coca Cola in Wilrijk. Daar kregen we een uiteenzetting over de geschiedenis van de Amerikaanse frisdrank. Zo kwamen we te weten dat het populaire drankje werd uitgevonden door apotheker John Pemberton die in 1886 water bij een geneeskrachtig mengsel voegde. Daarna kregen we een rondleiding in de fabriek. Zo groot! Ze bestaat uit een productiecenter en een distributiecentrum. Alles verloopt volledig geautomatiseerd. Er zijn dan ook veel machines en wat een lawaai…! We hebben daar ondermeer gezien hoe de flesjes gewassen en gevuld worden en hoe men ze verpakt. Aan het einde van ons bezoek kregen we een drankje aangeboden. Er was ook een enorme cola-automaat! We vonden het heel interessant en zouden er zeker terugkeren. Het was een fijne dag.

Maissae Benhsain, Mélissa Kurtanovic, Aina Merchant , Shoaib Raza, Chad Vultaggio, Jonathan Verriez (2A)

Met 3 Kantoor naar Coca-Cola! Reizen met de trein is fijn, maar …

Op 16 mei 2013 zijn we naar Coca-Cola in Wilrijk geweest. Met de trein en de lijnbus waren we lang onderweg. In Mechelen moesten we overstappen op een trein die over Leuven spoorde richting Antwerpen. Wegens een ongeval was er immers geen rechtstreeks treinverkeer tussen Mechelen en Antwerpen. Toen we aankwamen bij Coca-Cola, stond de gids ons reeds op te wachten. We moesten allemaal een haarnetje aantrekken voor de hygiëne en we kregen een koptelefoon zodat wij goed de uitleg konden horen. Er was immers enorm veel lawaai in de fabriek. Via een hoge ijzeren brug over het domein van Coca-Cola gingen we in de fabriek. Je kan niet geloven hoeveel machines daar te zien zijn. Eerst machines die de flessen en lege bakken spoelen en wassen. De flessen in alle maten worden gevuld: 60.000 per uur of 1000 stuks per minuut. De machines gooien de flesjes eruit die niet goed zijn. Alles gebeurt automatisch: de etiketten erop, de kurken erop, de verpakking errond… Alles gebeurt zeer snel. Er zijn twee grote productielijnen: de glaslijn en de petflessen. Echt de moeite om te zien! In de opslagplaatsen, waar paletten tot 30 meter hoog staan, gebeuren grote bestellingen allemaal automatisch. Ze worden computergestuurd. Kleine bestellingen worden nog manueel gedaan. Men probeert alles zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Zo hebben we bv. gezien hoe ze van een klein plastic petflesje een grote colafles blazen. Na de rondleiding in de fabriek kregen we gratis drank. Maar in plaats van een stukje Antwerpen te zien, hebben we de lijnbus genomen naar Mechelen om de trein (met vertraging) te nemen. Er reed immers weer geen rechtstreekse trein van Antwerpen naar Brussel. Uiteindelijk waren we pas rond 18u30 op school. Een bedrijfsbezoek is leuk, maar als er problemen zijn met het openbaar vervoer is het geen lachertje!

15


uientt, fl r ovvineden en engvaegrehmogen. T m elbe ief te

euog inzetten otpatwief en kwalitat n e ath itie is ho n kwanti

re mb GO!Onze collselacatigekvaenasen van jonge T OPTIES EN om de

ME APP AAD ENSCH R G T 1STE EN WE JN SO LATI EN B O S T SO, ppen alen AD Accent op t etenscha A R w G a 2DE mie met accent op o econ mie met , verkoop o n o toor c e O l, kan e d n N BS ha SO E

O, T D ASe talen A A n GR ern

3DE mie mod nschappe ete ono w ec omie econ l e op hand or, verko o t n ka

er v o t us

e b . t i flu

p m a c ww.

w

16

201306 campuswijzer  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you