Page 1

Campus w i j ze r SCHOOLMAGAZINE jaargang 20 april 2013

Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap & Cultuur

met UNESCO Geassiocieerde Scholen

Nederlandstalig! Brussels! In Het Groen!

www.campustoverfluit.be


Een nieuwe start voor de Toverfluit Sinds 1 oktober 2012 werd ik aangesteld als directeur van ‘De Toverfluit’. Op aandringen van collega’s had ik deelgenomen aan de selectieprocedure en met succes. Daarna ging het heel snel, het was al oktober en de school was al gestart. Ik werd zeer vriendelijk onthaald, zowel door de leerkrachten en het personeel van de kleuter- en lagere school als door het personeel van het kinderdagverblijf en door de directeur, de leerkrachten en het personeel van het Atheneum. Ook de ouders kwamen kennismaken en boden spontaan hun hulp aan. Vanaf het eerste moment was duidelijk dat de samenwerking en de betrokkenheid van iedereen hier op Campus Toverfluit zeer groot was en nog steeds zeer groot is. Daarom bouwen we samen aan morgen en werk ik aan een visie op lange termijn vertrekkend vanuit het pedagogisch project van het GO! Onze leerlingen krijgen de kans om zich binnen onze Campus Toverfluit maximaal te ontwikkelen in een taalrijke en milieuvriendelijke omgeving. Als school bieden we kansen en stimuleren we onze leerlingen zodat ze de ontwikkelingsdoelen en de eindtermen kunnen behalen en hun talenten ontwikkelen. Ondertussen hebben we oog voor kwaliteit en streven we naar het ontdekkend leren van de kinderen. Als directeur en school wensen we laagdrempelig te zijn zodat de weg open is voor de inbreng van leerlingen, leerkrachten, ouders en externe partners. Door mijn voorgangster mevrouw Janssens werd een project brede school opgestart, dit omvat voornamelijk sport op woensdagnamiddag en middagsport in samenwerking met de VGC. Op termijn wens ik dit uit te breiden en/of af te wisselen met een ruim cultuuraanbod. De voor- en naschoolse opvang ingericht door de vzw Gibbon wordt uitgebreid, zodat deze een kwalitatieve hoogstaande opvang wordt, die nog steeds economische prijzen heeft en daardoor zeer toegankelijk is. Tenslotte wensen we ook een innovatieve Campus te zijn. Jullie hebben al veel werkmannen op de Campus gezien en vrachtwagens zien aan en af rijden. Om de school van de toekomst te worden, hebben we verschillende belangrijke werken laten uitvoeren en zullen er nog een paar uitgevoerd worden. Deze zijn in het belang van de hele Campus zodat we veel meer digitaal kunnen gaan. Ik wens jullie veel leesplezier in ons tijdschrift.

COLOFON

Sabine Vanheeswijck Directeur De Toverfluit Redactie: Marjana El Bakkali Benhmadouch Mehdi Sabrina Somrami Mara Tavares Delphine Kestemont Siham Mazba Arsi Souhaila Imhamad Bilal Younes Ahaji-Temsamani Naomi Yagera M. Allaert K. Cockx

A. Daems E. De Mulder I. Deschuyffeleer A. Desmet E. Mertens D. Rogge L. Van den bussche N. Van Hassel Eindredactie Raymond Stroobant

2

Verantwoordelijke uitgever Erwin De Mulder Toverfluitstraat 19-21 1080 Sint-Jans-Molenbeek Lay-out:

Diligentia Uitgeverij, Industrieweg 122 A5, 9032 Wondelgem www.diligentia.be


Blij met ons lijf! In de maand februari hebben de kinderen van het derde leerjaar gewerkt rond het thema ‘blij met je lijf’. De eerste week hebben we allemaal onderzocht wat we met ons lichaam kunnen. Kan jij met je tong tot aan je neus? Heb jij een kuiltje in je kin? Kan je met je tong een rondje maken? We zijn die week ook sportief geweest. Elke morgen begonnen we de dag met een kwartier ochtendgymnastiek. Fris wakker worden! Bij een sportief en gezond lijf hoort natuurlijk ook gezonde voeding. De actieve voedingspiramide kent voor ons geen geheimen meer. We hebben dan ook als afsluiter op die week een lekker én gezond ontbijt klaargemaakt. De laatste week zochten we nog uit wat er gebeurt als je ziek bent. We hebben een dokter geïnterviewd en nu weten we alles waar je moet voor opletten om niet ziek te worden. Het derde leerjaar is helemaal fit en gezond!

Meester op de fiets Op vrijdag 22 februari kwam Stichting Vlaamse Schoolsport bij ons op school een fietsparcours neerzetten. In onze eindtermen staat namelijk dat iedereen in het zesde leerjaar moet kunnen fietsen. Vooraleer we konden beginnen fietsen, moesten we allemaal een fietshelm opzetten, voor onze eigen veiligheid. En dat was nodig, bleek achteraf . Eerst moesten we in een lange rij achter elkaar rijden en dingen op commando uitvoeren (zoals remmen) en daarna mochten we vrij over het parcours rijden. Het was heel koud, dus we hielden vol tot iedereen helemaal bevroren was ! 6A

3


LEKKER en GEZOND eten! In het thema ‘gezonde voeding’ hebben we heel veel leuke dingen gedaan in de klas. We leerden wat gezond en ongezond was en waarvan we veel of weinig mochten eten en drinken. Door het vele praten over gezond eten kregen we een beetje honger. We gingen samen met juf Sarah naar de supermarkt waar we allemaal gezonde groeten kochten voor onze vegetarische spaghetti. De dag erna sneden we onze uien, paprika’s, tomaten, courgettes en wortels. We deden dit allemaal in een grote pot en maakten er nog lekker pasta bij. Als alles klaar was konden we lekker smullen van onze vegetarische spaghetti met een groot glas water. Wij weten het allemaal… Gezond eten is SUPERLEKKER!!!

Mileu Op onze school gaat het er erg ecologisch aan toe. Alle leerlingen trachten het milieu zo veel mogelijk te ontzien. In onze klas van 2A letten de leerlingen ook goed op om zuinig om te springen met kostbare energie. Er wordt regelmatig geknutseld met afdankertjes, bv tapiseerpapier, kranten, gedrukte stencils, enz. In januari hebben we allemaal meegedaan aan het ‘mosproject ’. Het draaide dit keer rond gezond eten. De bedoeling was om vijf sterren te behalen voor de lagere school. De kleuters hebben een reuze kiwi geknutseld. Het eerste en tweede leerjaar hebben fruitbrochettten en smoothies gemaakt voor de hele school. Ook de andere klassen hebben leuke activiteiten uitgewerkt. Maar ik denk dat ze dat zelf willen vertellen ! Daaag en leef gezond, hé !

4


Een kijkje in de klas van 2b In de klas van 2b wordt er heel hard gewerkt, geleerd, gelezen, gerekend, geknutseld, aan hoekenwerk gedaan, geschreven … kortom, de leerlingen van 2b zitten nauwelijks stil. Graag willen we jullie langs deze weg een woordje uitleg geven over de activiteiten van 2b. Tijdens taal hebben we geleerd over ridders en kastelen. We weten nu hoe je een ridder kan worden en welke wapens en kledij men nodig heeft. We hebben ook een echt wapenschild gemaakt en een ridderdiploma in ontvangst genomen. Tijdens hoekenwerk werken we in kleine groepjes samen aan taal, rekenen, puzzelen, schrijven of op de computer. Dit vinden we natuurlijk heel erg leuk en leerrijk.

In januari gingen we naar de ‘schoolgrappling’. Daar waren verschillende scholen en we mochten in kleine groepjes tegen de anderen worstelen. Eerst kregen we uitleg over de verschillende worsteltechnieken en de spelregels en dan mochten we een wedstrijdje spelen. Intussen heeft ook het weer voor ons geen geheimen meer. ’s Ochtends en ’s middags noteren we de temperatuur en de weersituatie. We weten intussen ook hoe wolken ontstaan en welke soorten neerslag er zijn. Bij onweer weten we wat we wel of niet mogen doen… In februari gingen we naar het toneel. De opvoering met Zangerio, Gitario, Froeselientje en de knuffel Stan kon ons zeker boeien! Elke twee weken gaan we het zwembad waar juf Wendy ons leert zwemmen. Zoals je kan lezen en kan zien is het heel druk maar ook heel leuk in onze klas. We kijken al uit naar wat er de komende weken en maanden nog in 2b te gebeuren staat.

5


De 5 december kwam de Sint naar de Toverfluit. En hij kwam niet alleen. Hij bracht een groepje van zijn allerbeste Zwarte Pieten mee. De pieten kwamen de kleuters halen in de klas en we mochten mee naar de turnzaal. Die was mooi versierd… even wachten en daar kwam de Sint! Samen met de pieten deden we leuke spelletjes. We kregen allemaal enkele leuke spelletjes voor in de klas en elk kind kreeg nog een lekker zakje snoep. Daarna hebben we samen met de Sint en de pieten gedanst! Wat een leuk feestje!!! Weet je dat die Sint nogal kan dansen voor zo een oude man te zijn. We hopen dat de Zwarte Pieten ook onze toverfluitkrant lezen…want we willen hen nog eens zeggen: ‘Jullie waren fantastisch…DANK JE WEL’.

De kleuterjuffen

De eerste leerjaren deden mee met het raplingtoernooi. We oefenden geregeld onder de middag onze technieken in zoals: koala,... Op vrijdag 01.02.2013 was het zover. Om 8u30 gingen we in de rij staan en naar de klas om onze T-shirt van turnen aan te doen. Na een toiletbezoek waren we klaar om de bus te nemen naar het worsteltoernooi. Daar aangekomen maakten we ons klaar: jassen uit, schoenen uit en dan naar de sportzaal. We warmden ons op en gingen op de juiste mat staan. Daar leerden we andere kinderen van andere scholen kennen en de twee scheidsrechters per mat. Je moet tegen iedereen van de mat eens worstelen en nadien de winnaars tegen mekaar zodat er per mat één winnaar is. Yasmine Moussa was dit bij haar mat. Maar iedereen heeft wel eens een gevecht gewonnen en zo komt het dat we allemaal winnaars zijn en een medaille kregen. Samen een sport beoefenen is fijn!

Juf Sarah, 2KK/a

6


Winterwandeling

Wat waren er mooie witte landschappen te ontdekken dankzij de sneeuw. Het park lag er dan ook zeer mooi en zeer uitnodigend bij. We konden het ons niet laten en zijn op sneeuwprettocht gegaan. We hebben een sneeuwman gemaakt en versierd. Wat was hij knap! Zo samen werken was echt leuk!!! Nadien gingen we met grote plastiekzakken van de berg afglijden. Dit was super, zelfs de juffen deden mee maar dan wel met de slee. Maar dat mooie witte landschap heeft ook een keerzijde voor de dieren. Namelijk voedsel zoeken is zeer moeilijk voor de vogels. We zochten heel hard naar insecten maar vonden er geen. De meeste insecten doen dan ook een winterslaap.We besloten om oud brood mee te nemen en dit aan de vogels te voederen. Op deze manier zagen we eksters, kraaien en roodborstjes. Het was fijn om zo voor de vogels te kunnen zorgen. Daarna maten we de temperaturen van buiten en binnen. Zo ontdekten we grote verschillen. We deden enkele proefjes met ijs. Drie bekers werden er gevuld. De eerste met water en bloem, de tweede met water en suiker en de derde met water en zout. Dit goedje werd in de diepvries gezet en daardoor wisten we dat alleen zout water niet helemaal bevriest. Nu weten we dus waarom wij de wegen bestrooien met zout als het sneeuwt.

7


Fruitweek

Fruitweek Maandag 21 januari tot en met vrijdag 25 januari De leerlingen kregen de eerste 5 minuutjes van de dag in de grote zaal het opzet te horen van de fruitweek. We gaan die week 5 'sterren' proberen te verdienen. Dat doen ze door die week samen enkele opdrachten te vervullen. Ster 1: Maak een originele kiwi/ stuk fruit = Pi単ata's maken (gevuld met de zespri ballen :die we verdienden door de kiwi-stickertjes te verzamelen eerder dit jaar) Ster 2: Poppenkast/toneel door derde graad. We voeren het toneeltje op vrijdag 25 januari zowel voor lager als voor kleuters. Ster 3: Cartoonstrip/fruitstrip gemaakt door 2de graad zijn leuk en hangen nog steeds in de grote zaal. Ster 4: Eet elke dag fruit op school en zorg voor een volle fruitkaart. Dit ging zeer vlotjes. Ster 5: Organiseer een fruitparty: alle klassen hebben zich hier voor ingezet. Conclusie : de school heeft 5 sterren verdiend.

8


Anti Pest Actie vijfde leerjaar

De leerlingen van basisschool ‘De Toverfluit’ hebben verschillen leuke activiteiten gedaan om pesten uit de school te helpen. Zie je iemand met een leuke badge tegen pesten, vraag dan extra uitleg. De leerlingen op de foto’s hebben alvast genoten van deze namiddag en zetten de oefeningen positief verder.

9


Sneeuwpret Dit jaar hebben we echt wel veel sneeuwpret kunnen beleven! Sneeuwballen rollen en gooien, sleeën, een mooie sneeuwman maken… dat zijn enkele van de leuke momenten van de winter. Maar we zijn wel blij dat het voorbij is en hopen nu van het zonnetje te kunnen genieten.

Carnaval Wauw, carnaval zo leuk! Spelen met confetti, maskers opzetten, ons verkleden, de juf die ons schminkt… Ook Toeka kwam op bezoek om samen een echt feestje te vieren!

10


Uitstap kinderparlement 5de en 6de leerjaar Op donderdag 17 januari gingen we met het 5de en 6de leerjaar naar het Brusselse parlement. We gingen samen met leeftijdgenoten discussiëren en fantaseren hoe wij Brussel door onze toekomstbril zagen. Het 5de leerjaar maakte als voorbereidingstaak een gigantische bril met verschillende tekeningen, teksten en ideeën over de toekomst van Brussel, terwijl het 6de leerjaar een gedicht maakte van wel 2 pagina’s lang over hoe zij Brussel in de toekomst zagen! Eens aangekomen moesten we een hele hoge trap op, tot we in een grote zaal kwamen. Het leek wel een halve cirkel, vol met stoeltjes en micro’s. We kregen eerst een uitvoerige uitleg, en namen elk plaats op een echte ministerstoel. We discussieerden over verschillende dingen zoals afval, vervuiling, jobs, verkeer, onderwijs, enz… De afgevaardigden van de ministers luisterden met grote aandacht naar onze voorstellen. Ze beloofden achteraf dat ze er zeker nog verder gingen over nadenken, omdat ze veel goede ideeën gehoord hadden. Achteraf kregen we nog een hapje en een drankje zoals de echte ministers dat doen op een receptie. En alsof het nog niet genoeg was, kregen we elk nog een zwemzakje bovenop! Wedden dat er later enkele van onze Toverfluiters het zien zitten om minister te worden! Op de volgende pagina vind je een toffe bril om uit te knippen!

Minister Zoals al velen onder jullie gezien hebben, was minister van Onderwijs Pascal Smet op maandag 4 maart 2013 aanwezig op onze campus. Hij had onze campus uitgekozen om zijn nieuwe jongerengids te lanceren. Eerst bracht hij een bezoek aan het Atheneum, daarna ging het richting lagere school. In de lagere school deelde hij deze jongerengids zelf uit, aan de leerlingen van het derde leerjaar, de klas van meester Jorge. De minister heeft de tijd genomen om met de leerlingen te babbelen en de leerlingen kregen de kans om vragen te stellen. Het was een leuke ervaring, de minister met al die journalisten in de klas. Zeker voor de leerlingen van meester Jorge, zij zijn immers juist gestart met het thema actualiteit. De leerlingen hebben niet alleen de minister gezien, ze hebben ook de kans gekregen om mee te maken hoe een cameraploeg en journalisten te werk gaan. Een unieke ervaring! Als dank hebben ze de minister een mooi kunstwerk gegeven dat hij kan ophangen boven zijn bureau.

11


12


De eerste stappen van Laila als actrice Dilbeek. De schooldag begon op een rustige manier voor het 4e leerjaar. Ze gingen namelijk naar een toneel in de Westrand (Dilbeek). Daar speelde Laila voor de eerste keer tussen echte professionele acteurs. Op dinsdag 19 februari stapten de leerlingen van het 4e leerjaar vol enthousiasme de bus op. Een paar minuten later kwamen ze aan in het cultureel centrum van Dilbeek. We zouden niet de enige zijn, vertelde de meester. In de gang moesten we nog een kwartier wachten bij vier of vijf andere klassen die ook naar het toneelstuk kwamen zien. Na het wachten mochten we plaatsnemen in de zaal. Het werd donker en het toneelstuk begon. Het heette ‘Carroussel des Moutons’, gespeeld door D’irque en Fien. Het vertelde het verhaal van een jongen die in bed kroop en moeilijk in slaap kon vallen. Hij friemelde eerst wat in zijn bed dat voor de gelegenheid een zwevende piano was. Achteraf luisterde hij naar mooie muziek. Daar kon hij ook niet van slapen. Om de tijd sneller te laten voorbijgaan jongleerde hij met balletjes en propjes papier. Iemand uit de zaal moest een propje oprapen. Laila stapte dan vol zelfvertrouwen het podium op. Waarschijnlijk wist ze toen nog niet dat ze heel actief deel ging uitmaken van het toneelstuk. Ze zag van heel dichtbij hoe die jongen met de propjes papier goochelde. Daarna moest ze een schapenmuts aantrekken en op de piano gaan zitten. De piano begon te zweven boven het hoofd van de jongen. De jongen telde het aantal keren dat het ‘schaapje’ voorbijkwam en hoopte zo de slaap te vatten. Na een tijdje gingen zijn oogjes eindelijk dicht en was hij in Dromenland. Hij droomde van een ritje op zijn zwevende piano en van acrobatie. Hij maakte erg veel indruk met zijn achterwaartse salto’s en met het opklimmen van een ladder die nergens tegen leunde. Al onze zintuigen genoten van een uur gegoochel, acrobatie, mooie muziek en nog veel meer. De tijd vloog voorbij. “Ik heb me geen seconde verveeld”, vertelde een leerling achteraf. Alle kinderen stapten met een grote glimlach de bus naar school weer op.

13


VERMIST Martijn was verdwenen! Hij was in een kuil gevallen en wij zijn samen met zijn beste vriend, Fabio, op zoek gegaan naar Martijn. We leerden eerst vele weetjes over dieren onder de grond, want alleen zo mochten we verdergaan van de aardmannetjes. Maar om door een deurtje te kunnen gaan, waren we te groot! Gelukkig kregen we een recept van een drankje dat ons kleiner zou maken. Om Fabio te kunnen helpen hebben we een toverdrankje gemaakt! Het drankje had een lekkere zoete smaak. EĂŠn klein slokje en wij werden steeds kleiner! Op deze manier konden wij de ondergrondse wereld gemakkelijker verkennen. Maar onze zoektocht verliep niet zonder problemen. Wil jij graag naar een van onze onderaardse avonturen horen? Vraag het dan aan een van de leerlingen van het derde leerjaar. Om het drankje zelf uit te proberen, moet je dit recept volgen:

Wat heb je nodig?

een beker, een lepel, een mesje, een snijplank, fruitsap, rode siroop, water, een appel, fijne suiker Wat moet je doen?

Neem een beker. Giet er een beetje rode siroop in tot je de bodem niet meer ziet. Doe er fruitsap bij tot de beker halfvol is. Doe er enkele druppels water bij. Neem een beetje suiker en strooi het in de beker. Roer goed met een lepel. Snij een appel in kleine stukjes. Doe een paar stukjes in je drankje. Drink dit drankje erg koud.

Je zal snel klein zijn.

14


“Wij zijn piraten van de zee…” Ook wij vierden op onze school carnaval! Het was een echt feest met Bumba-dansjes, toverdansjes en zelf optredens van echte tovenaars! De kleuters van de 3de kleuterklas werden omgetoverd in piraten! Ze zorgden zelf voor hun eigen piratenhoed met doodskop en skelet, hun zwaarden, hun eigen dans, … Het werd een echt groot feest!

3de kleuterklas

Bij Jules restaurantje in 1KKB In de kleuterschool hebben we gezamenlijk besloten om de nadruk te leggen op gezonde voeding. De kleuters brengen veel tijd door op school. Als kleuterjuffen spelen we daar een belangrijk rol in. Want wat je kleuter eet, heb je voor het leven beet. We hebben ons dikke vriend Toeka tijdens het project uitgenodigd om met de kleuters rond de voedingsdriehoek te werken. In de Jules klas hebben we een echte restaurant geopend waar onze mama’s en papa’s konden komen eten. Het werd een groot succes! Natuurlijk was er een hele voorbereiding aan voorafgegaan. Op de tafel stond allerlei lekkers. Groenten, fruit... We besloten om ook zelf te koken in ons klas. Op het menu: mini pizza’s en fruitbrochet. Maar voordat we daar aan konden beginnen moesten we natuurlijk eerst boodschappen doen. We stelden samen een boodschappenlijst op en gingen samen naar de supermarkt. Na de supermarkt zijn we niet onmiddellijk in de kookpotten beginnen roeren. We kregen eerst bezoek van 3 nieuwe vriendjes in de klas. Mevrouw wortel, menheer broccoli en kleine aardbei. Met hun hulp werd er veel geknutseld. De kindjes mochten een placemat schilderen en chef-kok mutsen knutselen. Ons klas werd volledig in een restaurantje omgetoverd. De kleuters gingen helemaal op in hun rol van chef-kok! De mama’s en papa’s hebben lekker gegeten en de kleuters vonden het natuurlijk een fantastische afsluiting.

15


BEESTENBOEL Sss, ia, knor, meuh, miauw en pauw e ls a r ie f o z n ij W ij z Toverfluit, dat is waar wij het voor doen oeroe! g n a k e w n e d in v t a d En

Jaja, een

die eet graag bananen,

Je kijkt ernaar, maar je moet niet zo staren

roze E n ook a l ben je een roede l! Toverf luit, da t is onze

Kukelekuuu! Wakker worden beste beesten Want op 1 juni is er een feestje!

16

poede l!

201304 toverkrant  
201304 toverkrant  
Advertisement