Page 1

NEDERLANDSTALIG! BRUSSELS! IN HET GROEN!


VOORWOORD De directrice aan het woord

SMARTBOARD: NU OOK IN HET 5DE EN 6DE LEERJAAR Door Rita Janssens, Directeur Touchscreen schoolborden verhogen de interactiviteit in de klas. Ook in lagere school “De Toverfluit” hebben wij gekozen om ons onderwijs nog aantrekkelijker te maken en te kiezen voor dynamisch onderwijs dank zij het gebruik van SMART-board! In 1991 was het SMART-board het eerste interactieve whiteboard ter wereld. Vandaag ,10 jaar later werken wij er al dagelijks mee in de klas! Er wordt zeer interactief lesgegeven en onze leerlingen willen dit geen dag meer missen!

2

TK

VERNIEUWDE INRICHTING IN ONS KINDERDAGVERBLIJF “HET TOVERFLUITJE” Door Rita Janssens Directeur, Sonja Hofmans Verpleegster Om de kwaliteit van ons kinderdagverblijf te verhogen proberen wij ook te werken aan de inrichting ervan om zo op een ongedwongen en speelse manier onze doelstellingen na te streven. EMOTIONELE ONTWIKKELING / Het nastreven van de psychische en fysieke veiligheid van onze allerjongsten door middel van aangepast spelmateriaal. ZELFREDZAAMHEIDSONTWIKKELING / Het benadrukken van het initiatief en de bewegingsvrijheid opdat de zelfstandigheid van de kinderen wordt bevorderd. Bijvoorbeeld:peuters laten opruimen,zichzelf laten aan- en uitkleden, zelfstandig eten….. SOCIALE ONTWIKKELING / Het bevorderen van de omgang van de kinderen met elkaar en de volwassenen.

CREATIVITEITSONTWIKKELING / De expressiemogelijkheden van elk kind tot uiting laten komen door allerlei knutseltechnieken en muzische activiteiten. Veel exploreren en experimenteren. PERSOONLIJKHEIDSONTWIKKELING / Elk kind in zijn eigenheid laten opgroeien en openbloeien met respect voor Persoonlijk ritme en specifieke noden en behoeften door afwisseling tussen groepsspel en individuele activiteiten, door rustige en actieve spelletjes. SCHOOLRIJPHEIDSONTWIKKELING / Door aanwending van het gepaste didactisch materiaal krijgt elk kind een geschikte aanloop naar ons eerste kleuterklasje. In kaart brengen van de ontwikkeling van elk kind aan de hand van ZIKO-VO, een kindvolgsysteem voor baby’s en peuters.

3


BEWEGENDE BOEKEN Fundels & de ruimte in!

TK

BEWEGENDE BOEKEN OF “FUNDELS” IN DE KLAS

“ECHTE VRIENDEN KUNNEN NIET ZONDER, KUNNEN NIET ZONDER, ZONDER ELKAAR!” Dit is het lied dat enorm van belang is in de 3e kleuterklas van juf Anneleen! Soms maken we wel eens ruzie: doen we kindjes pijn, lachen we kinderen uit, … Ook Kikker, onze klaspop maakt wel eens ruzie met zijn vriendin Eend! Maar steeds opnieuw proberen we eruit te geraken met “een goeie babbel”, “een vriendenlied” en “een stevige dikke knuffel”!

In de kleuterklas wordt er veel gewerkt met prentenboeken en vanaf nu ook met “Fundels”, de levende prentenboeken. “Fundels” staat voor boeken vol fun en heeft als doel het taalgevoel van het jonge kind te stimuleren. WAT IS NU DE MEERWAARDE VAN PRENTENBOEKEN? 1. In een prentenboek maakt de kleuter kennis met een nieuwe wereld en ook met de taal die daarbij komt. 2. Via prenten en het verhaal krijgt de kleuter middelen in handen om taal die hij in eerste instantie niet begrijpt toch te kunnen vatten. 3. Prentenboeken stimuleren interactie. Kinderen reageren vrij en spontaan op de prenten en de vele verrassende elementen. 4. Het is de allereerste stap naar geschreven taal en boekenplezier. 5. Ook bij prentenboeken is taal geen doel op zich maar komt taal op een natuurlijke en zinvolle wijze aan bod. WAT IS 1. 2. 3.

NU DE MEERWAARDE VAN DIGITALE PRENTENBOEKEN? Digitale prentenboeken bieden extra kansen voor taalzwakke kinderen. Kleuters kunnen het verhaal verwerken in eigen tempo. De toevoeging van spelletjes bij de boeken zijn een bijkomende verrijking en de spelletjes zijn aangepast per niveau. 4. Er is ook een uitbreiding naar het 1ste leerjaar!

KL e ma ur m e ar sne l in

DE KLEUTERS VAN DE 3E KLEUTERKLAS LEERDEN HUN LICHAAM KENNEN VAN TOP TOT TEEN! !

DE KLEUTERS VAN 3KKB SPRONGEN IN EEN REUZEGROTE RAKET EN NAMEN EEN KIJKJE IN DE RUIMTE! We leerden over alles wat er in de ruimte aanwezig is .. De ‘blauwe planeet’ (= de aarde), ‘de gele vurige planeet’ (de zon), .. We maakten ufo’s, gekke grappige ruimtewezentjes, astronauten (waaronder ook een levensechte voorstelling van Dirk Frimout), raketten, .. Als kers op de taart kregen we hoog bezoek: Dirk Frimout kwam bij ons in de klas! .. de kinderen waren enorm enthousiast! 4

Ze dansten in de verf met hun handen, voeten, neus, ..Ze toverden hun vingers in levensechte vriendjes met kleedjes! …“Tsjietsjiewa, tsjietsjiewa, tsjietsjiewa-wa-wa.. strek je armen, vuisten maken, duimen omhoog, schouders op, hoofd naar achter, billen naar achter, tong naar buiten, ..”

5


DE COVER-KLAS De cover en de rode brievenbus!

TK

WAT VIND JE VAN ONZE COVER? De leerlingen van 1B We kregen de opdracht van onze juf om een cover te schilderen voor onze leuke krant. We bedachten een tof concept. Of we dachten aan onze lievelingsplek op school. We zetten alle verf en bladeren klaar en begonnen als echte kunstenaars te tekenen en te schilderen. We werkten flink samen. Daarna kreeg de juf de moeilijke opdracht om volgens haar mening de mooiste tekening uit te kiezen om op de cover te staan. Onze juf keek en keurde de tekeningen, maar ze kon niet kiezen. Ze vond ze allemaal uniek en mooi op hun eigen manier. Toen hebben we gebrainstormd en bedachten we het volgende. Als we nu van alle tekeningen 1 grote tekening maken en deze foto dan gebruiken om op de cover te staan? Wat vinden jullie van het resultaat?

DOPJES & DEKSELS in 1ka en 2/3kk

Eerst en vooral willen we iedereen bedanken die voor ons dopjes en deksels verzamelden! Je zal nu misschien denken wat doen ze nu met al die dopjes en deksels? Wel, wij hadden er veel plezier mee! We oefenden heel wat wiskundige begrippen (ja! ja al in de kleuterschool): groot-klein, veel-weinig. Maar ook meten (wat kunnen we verstoppen onder een dop, in welke kring past welke dop,…). We maakten patroonrijtjes. Ook puzzels maken: met hulp van foto’s leuke figuren maken met de doppen. We hadden een leuke doppenbak. Daar konden we doppen sorteren volgens kleur en vorm en met een magneet-vislijn konden we zoeken welke doppen er van ijzer waren. Ook in onze zandbak: doppen verstoppen, een doppenzandtaart maken. Ook de sjoelbak met doppen was héél leuk! Doppen schuiven is niet zo simpel! Na een week vol plezier werden alle dopjes opgeruimd. Maar nu? Wat doen we met al die dopjes? Wel we schonken ze aan een goed doel: het Belgisch centrum voor Geleidehonden.

6

BESTE JONGENS EN

PROBLEEM OF VRAAG

MEISJES VAN SCHOOL

WAAR JULLIE GEEN

TOVERFLUIT! DE KLAS 2B

ANTWOORD OP WETEN?

EN 2A HEB-

SCHRIJF DAN EEN BRIEF-

BEN VANAF

JE MET JULLIE VRAGEN

VANDAAG

EN WERP HET IN DE

EEN HELP-

RODE BRIEVENBUS VAN

BUREAU

ONZE KLAS. WE ZULLEN

GEOPEND.

ZEKER ANTWOORDEN !

HEBBEN

DE LEERLINGEN VAN HET 2 DE LEER-

JULLIE EEN

JAAR.

Per kilo dopjes krijgt het centrum 0,20 Eurocent. Die centjes worden dan gebruikt voor het opleiden van een geleide hond voor een blind persoon. (Voor meer info kijk: www.widowa. com/ternatdoptmee) Wij verzamelden toch bijna 10 kg!! Zo hebben niet enkel wij veel plezier gehad aan de dopjes!!!

Onze schoolbus Iedereen kent hem wel… Onze groenwitte schoolbus. Dagelijks rijdt hij gezwind de parking van onze geliefde school op en af. Ludo en Bayram brengen onze engeltjes iedere dag naar de school, en vervoeren hen veilig terug naar huis. Maar dat is niet alles! Onze bus zorgt er ook steeds voor dat we van en naar het zwembad geraken. En als we een uitstap maken, komen we altijd veilig op onze bestemming. GO! zeggen Ludo en Bayram!

KL e ma ur m e ar sne l in

!

7


TK

RSC ANDERLECHT Op maandag 15 november was er weer een hoogdag voor de leerlingen van onze 5de en 6de klas. We gingen op uitstap naar het voetbalstadion van Anderlecht. Dat kaderde in het project “Week van de smaak”. We gingen binnen langs de hoofdingang, en werden vandaar naar de loges (!) geleid. We kregen een geweldig uitzicht over het Constant Vanden Stockstadion. De hoofdkok van de paarswitte ploeg, kwam in

hoogsteigen persoon het één en ander uitleggen over Spanje, het land waar het allemaal rond draaide tijdens de week van de smaak. Hij gaf ons allerlei weetjes wat de voetballers allemaal eten voor een match, en wat ze allemaal lusten. Daarna kregen we een kijkje in de keuken, waar de hoofdkok met enkele van zijn hulpkoks ons een drie-gangenmenu voorschotelde. Tomatensoep, paella, en dessert! Leeekkkkeeeeeer!!!

201103 toverkrant  
201103 toverkrant  
Advertisement