Camilla

Scroll for more

Page 1

Fordypningsoppgave

En luftig drøm ved kanten av oslofjorden Kandidatnummer: 10964871


Innhold Om Oppgaven

s. 3

- Baderom

s. 38-41

Vannkunsten Syd

s. 4-5

- Kontor

s. 42-45

Målgruppe

s. 6-8

- Gjesterom

s. 46-49

Behovsanalyse

s. 9

- Balkonger

s. 50-53

Konsept

s. 10-11

Arealdisposisjon

s. 12-15

møbleringsplan

s. 54

Farger og Materialer

s. 16-19

Møbleringsplan med mål

s. 55

Perspektivtegninger

s. 56-69

Rom for rom - Entré/gang

s. 20-23

møbleringsliste

s. 70-73

- Kjøkken/Lounge

s. 24-29

Belysningsplan

s. 74-79

- Tv-stue

s. 30-33

Styling

s. 80-83

- Hovedsoverom

s. 34-37

Kilder

s. 84

2


om oppgaven I denne fordypningsoppgaven fikk vi valget mellom to oppgaver der vi enten kunne designe et offentlig rom eller innrede en toppleilighet i Bjørvika, Vannkunsten Syd. Jeg valgte oppgave to med følgende oppgavetekst: Alternativ 2: Underlagstegning nr. 2 «Leilighet i 5 etasje» «Du har fått i oppdrag å innrede en toppleilighet på 161 m2 med balkonger i 5 etasje i et av byggene. Du står fritt til å bestemme hvem som er din kunde. Utover dette står du fritt til å velge hva som skal inn i leiligheten. Du kan endre innervegger som ikke er bærende og plassering av dører. Vinduer, balkongdører og inngangsdør må være slik som tegningsunderlaget viser. Pipe til peis må beholdes. Takhøydene skal beholdes i henhold til snitt tegninger. Avløp/soilrør skal beholdes på badene. Du kan endre vanntilgang til kjøkkenet. Underlagstegning av areal og snitt er i målestokk 1:75. Det er de målene som er angitt på tegningene som gjelder. Områder som ikke er målsatt finner du ved å bruke reduksjonslinjalen.»

Vannkunsten Syd

Med dette som utgangspunkt, skal jeg i denne oppgaven presentere mitt forslag til et konsept for toppleiligheten i Bjørvika, Vannkunsten Syd.

3


”Lukten av sjø smaken av storby” Vannkunsten er det nye boligområdet i Bjørvika, som har både Sørenga, Operaen, det nye Munchmuseet og det Deichmannske bibliotek som nærmeste naboer. Den unike beliggenheten der Oslofjorden ledes inn mellom byggene, og der lukten av sjø og lyden av bølgeskvulp gir ro i sjelen. På gateplan vokser det frem nye serveringssteder og butikker, og ved å bo sentralt i Bjørvika blir også ulike grøntområder som Middelalderparken og Ekebergparken en kort spasertur unna.

4


5

Bjørvika


Målgruppe

6


Målgruppe Ekteparet

Bergsten Leo Bergsten, 39 år

Celin Bergsten, 35 år

Celin Bergsten har vokst opp på Holmenkollen i Oslo. Hun har alltid vært en åpen, pratsom og sosial person, og drømmen om å jobbe i meglerbransjen startet allerede i ungdommen. Hun utdannet seg som s kipsmegler ved Shipping Management på NTNU i Ålesund og tok deretter en master i internasjonal business og logistikk i Hong Kong. Celin er en dreven dame som elsker jobben sin, der fart og spenning er en stor del av hverdagen. Hun jobber daglig med å fremforhandle millionkontrakter rundt om i verden, og man finner henne somregel med telefonen på øret og en kaffe i hånden. Hverdagen til Celin består i hovedsak av travle jobbdager og hun tar ofte med seg jobben hjem.

Leo Bergsten har vokst opp i Bergen, men flyttet tidlig hjemmefra da han skulle i forsvaret. Det var der interessen for fly og luftfartøy smålig startet. Etter forsvaret flyttet han til Oslo for å studere økonomi og fikk jobb som regnskapsfører i Bennett Reisebureau. Etter flere år i jobb som regnskapsfører ble han utbrent og lei, så han sluttet i jobben og bestemte seg for å reise jorden rundt med en kompis. De var på reisefot i et år, så drømmen av å kunne fly til slike destinasjoner og oppleve verden fra oven, ble enda større. Da han kom tilbake til Norge bestemte han seg for å ta en utdannelse som pilot ved Pilot Flight Academy over to år. Han fikk tidlig jobb i Norwegian, hvor han fortsatt jobber.

I en stressende hverdag, er avkobling i form av yoga og trening en stor interesse. Hun er opptatt av velvære og liker derfor å lage sunn og næringsrik mat. I helgene inviterer hun gjerne venner over på middager og vin.

Når Leo ikke er på jobb, går mye av fritiden til å løpe utendørs i marka. Han er i likhet med Celin opptatt av velvære, spise sunt og holde seg i form, men setter også pris på middagsbesøk i helgene der de kan kose seg med vin og gode middager.

Celin er glad i å reise og blir gjerne med når Leo har flyvninger til storbyer, der de kan tilbringe helgen sammen. Når tiden strekker til, drar paret på lengre turer til mer eksotiske steder for å koble helt av.

Han er en romatisk mann som ofte kan overraske Celin med blomster når han kommer hjem fra lengre flyreiser og setter stor pris på tiden de får sammen, da de begge to har en travel hverdag. 7


Målgruppe Leo er et godt eksempel når det kommer til en milennial med informasjonsbehov. Han er kontinuerlig oppdatert på detaljert informasjon og bruker helst penger på ærlige og autentiske merkevarer. Han er en digitalisert mann som alltid er oppdatert på hvordan han enkelst mulig kan forenkle hverdagen ved hjelp av ny teknologi.

Ekteparet Bergsten tok kontakt med meg i forbindelse med at de nylig har kjøpt seg en av toppleilighetene i Børvika, Vannkunsten Syd. I en hektisk hverdag trengte paret hjelp til å innrede den nye leiligheten slik at den oppfyller alle deres ønsker og behov for en enklere hverdag. Paret har tidligere bodd på Smestad, men ønsket nå å komme nærmere sentrum, sjøen og turmulighetene som området rundt Bjørvika har å by på. De ønsket i tillegg kortere reisevei til flytoget og jobben til Celin i sentrum, og så derfor for seg at en leilighet i Bjørvika ville passe dem perfekt.

Kjent for denne generasjonen tar de med seg «less is more» prinippet til hjemmet. Lengselen etter en enklere måte å leve på påvirker hvordan og hva de kjøper. De engasjerer seg for å støtte og bruke mere penger på bedrifter som fokuserer på bærekraft og tar samfunnsansvar. Det er derfor viktig at jeg i utformingen av den nye leiligheten deres legger vekt på å bruke materialer av god kvalitet og design med lang levetid.

Leo og Celin har tilsammen en over gjennomsnittet god inntekt, så de ga meg fritt spillerom til å innrede leiligheten med materialer av god kvalitet, spesialtilpassede innredninger og å endre planløsningen slik at flyten i leiligheten passet inn i deres hverdag.

I forhold til VALS vil paret hovedsakelig rette seg mot de indrestyrte forbrukerne. De er kritiske til reklame, lever i overensstemmelse med indre verdier og opptatt av indre vekst. Gruppen består stort sett av folk med god utdannelse og høy inntekt. På grunnlag av parets gode økonomi og høye levestandard, kan de oppleves som selvopptatte mennesker som kun engasjerer seg i saker de er opptatt av. Det er den direkte opplevelsen som står i fokus, og de tiltrekkes av det eksotiske og det genuine. Som personer er de opptatt av samfunnet som helhet. De avskyr diskoteker og nattklubber, men går gjerne på en rolig restaurant med gode venner.

De tilhører begge generasjon Y, også kalt milennials. Det som kjennetegner denne generasjonen, er personer som er ambisiøse, bekymringsløse mennesker uten grenser. De er vokst opp i et velferdssamfunn som en del av den digitale utviklingen. Celin er et godt eksempel på en milennial som er selvsikker, utleverende, alltid tilkoblet og tilgjengelig. Hun har en høy arbeidsmoral og er karrierebevisst. Privat og offentlig er ikke en motsetning, da store deler av hennes hverdag går ut på å sitte i timesvis foran laptopen eller på telefonen for å prestere i arbeidslivet.

8


behovsanalyse Etter flere samtaler med ekteparet hvor jeg har fått kunnskap om hvem de er som personer og fått stilt spørsmål om hvilke ønsker og behov de har for den nye leiligheten, har jeg kommet frem til flere viktige behov for hvordan leiligheten skal bli så funksjonell og brukervennelig som mulig for akuratt dem.

Middagsbesøk

hjemmekontor uteområder komfort

Det er også viktig for dem med et gjesterom der det er overnattingsmuligheter for vennene eller familien deres. Paret har ingen planer eller ønsker om å få barn og har derfor ikke behov for barnerom eller barnevennlige løsninger.

luftig

Paret er begge to utadvente og sosiale personer som trives godt i andres selskap. Det er derfor viktig for dem å ha en åpen og luftig leilighet der de kan invitere over venner og samles til hyggelige middager. Det er spesielt viktig med en åpen stue/kjøkken løsning, slik at man kan være i samme rom som gjestene under matlagingen. De ønsker også plass for å kunne trekke ut spisebordet, slik at det er mulighet for større selskaper.

avslapping

Ettersom toppleiligheten ligger så nærme sjøen og Oslofjorden, vil utsikten og uteområdet på balkongene være en stor del av leiligheten. Paret ønsker å kunne trekke seg ut på balkongene for å både sole seg, spise middager, grille, ta en morgenkaffe og for å slappe av.

For Celin er det viktig med et hjemmekontor, ettersom hun ofte tar med seg jobben hjem. Hun ønsker seg et stilrent kontor hvor hun kan ha oppbevaringsplass til diverse papirer og dokumenter. Paret har også behov for en tv-krok der de kan slappe av sammen og se på filmer. Her skal de kunne sette seg godt tilrette og kunne trekke for gardinene for å skape en lun sone.

9


konsept

10


Nordisk Minimalisme moderne

harmonisk

komfort

I en hektisk hverdag som er fylt av jobb, stress og liten tid til egenpleie, er ønsket om et rolig tilfluktsted stort, der de kan trekke seg tilbake og føle seg hjemme i det de kommer inn i leiligheten. Ut i fra parets ønsker og behov, har jeg kommet frem til et konsept som vil passe inn i deres hverdag. Med inspirasjon fra arktitekturen og Oslofjorden på utsiden, vil det nordiske og naturlige henge sammen i både ute og innerom. Her vil hav, lys og luft få spille hovedrollen. Leiligheten skal bli et sted der hvor øye og sinn kan hvile, der man finner ro og kan hente ny energi. Interiøret vil bære preg av nordisk design, bærekraftige materialer og lune tekstiler som tilsammen danner et hjem med følelsen av ”hygge”. Her er det kvalitet fremfor kvantitet. Helheten vil oppleves som lun minimalistisk, der rene linjer og nøytrale nyanser møter kontraster i form av naturlige, organiske elementer. Målet er å skape en beroligende og hjemmekoselig atmosfære, der funskjon, kvalitet, luksus og komfort er i fokus. Resultatet vil bli en luftig drømmeleilighet ved kanten av Oslofjorden, der paret vil kunne nyte kombinasjonen av havbrisen fra sjøen og bylivet.

11


Velkommen til Vannkusten syd 49

12


Arealdisposisjon Eksisterende/ny plantegning Under her har jeg illustrert et forslag til ny planløsning, der jeg har markert hva som skal rives i den eksisterende plantegningen og hva som skal bygges. På neste side vil jeg vise den ulike sonefordelingen i den nye planløsningen.

Leiligheten er en 161 kvm stor toppleilighet med balkonger i femte etasje. Planløsningen er i utgangspunktet delt inn med en lukket hall, et lukket kjøkken, et lukket bibliotek/tv-stue, barnerom, gjesterom et walk in closet som fører inn til hovedsoverommet og to bad.

Rødt Område Viser eksisterende - vegger - dører - bidé - kjøkken - peis som skal rives

grønt Område Viser ny plan for - vegger - dører - kjøkken - peis som skal bygges

13


Arealdisposisjon Soneinndeling

Ettermiddag/kveldssol

Utsikt mot sjøen

Morgensol

Ettermiddagssol Gjestesov

Entré Gang

Hovedsov

Kjøkken Lounge

Baderom

BOD

TV-stue

Kontor

Balkonger

Fordypningsoppgave

sjakter vann/avløp

14


Arealdisposisjon soneforklaring entré Gang

I den nye planløsningen vil veggen mellom hall og gang bli revet for å åpne opp og lage direkte adgang til resten av leiligheten. Gangen mot kjøkken/lounge sonen vil være stor og luftig, slik at det blir gjennomsyn fra den ene enden til den andre. Deler av taket vil bli senket, slik at det blir plass for innfelte lys i himlingen.

Kjøkken Lounge

Kjøkkenet og de eksisterende veggene rundt vil bli revet, slik at det blir en åpen planløsning mellom kjøkken og loungeområdet. Bæreveggen i den eksisterende plantegningen blir forlenget og døren som i utgangspunktet førte inn mot et bibliotek/tv-stue, blir tettet igjen. Langs denne veggen vil det nye kjøkkenet bli plassert med en lang arbeidsbenk og kjøkkenøy. Over kjøkkenet vil taket bli senket, slik at det blir plass til innfelte ledlys i himlingen. Der kjøkkenet opprinnelig sto, vil det komme en avslappet loungesone. Den åpne løsningen mellom kjøkken og lounge gir rommet et luftig preg. Peisen vil bli forskøvet slik at det vil bli større gulvplass for gjennomgang og slik at flammene vil vende mot loungen.

TV-stue

Hovedsov

Baderom

Hovedbadet vil få et badekar, fremfor dusj. Badekaret blir bygget opp på et platå, slik at vann og rør befinner seg under her. Veggen i badesonen vil bli bygget ut, slik at at det blir plass til en nisje. Taket over badekaret vil bli senket ned og innfelte ledlys vil bli satt inn. Den doble vasken blir revet og en ny vask vil bli satt opp. Bideet rives da dette ikke vil bli brukt av paret. Her vil det i stedet bygges et skap til oppbevaring. Gjestebadet får en plassbygd dusj med en leddet glassdør. Taket vil bli senket ned i dusjsonen og en rainfall dusj blir satt inn. På samme vegg som dusjen, vil det bli plassbygd et skap som rommer vaskemaskin med tørketrommel, samt hyller for oppbevaring. Dørene på begge badene vil bli byttet ut med skyvedører i heltre eik med låsefunksjon.

Kontor

Kontoret vil bli slik som rommet var. Her vil kun døren som førte inn til rommet bli byttet ut med en skyvedør i heltre eik.

Gjestesov Dette

rommet vil også få bli slik som det var. Her vil kun døren som førte inn til rommet bli byttet ut med en skyvedør i heltre eik.

I det som opprinnelig var et bibliotek/TV-stue, vil veggen bli revet og forskøvet nærmere gangen, slik at den nye TV-stuen får bedre plass. Jeg velger alikevel ikke å lukke igjen rommet, men dele av med et plassbygd vitrineskap og åpne spiler fra tak til gulv. Dette er med på å skille sonene, men samtidig åpne opp for gjennomsyn av lys og følelse av luft. I tillegg vil det som tidligere var et walk-in-closet, bli revet, slik at det vil bli en naturlig gjennomgang fra tv-stuen til hovedsoverommet.

BOD

Det vil heller ikke bli noen endringer i boden. Denne boden har inngang fra den store balkongen og vil være nyttig for å oppbevare grill/stoler/puter osv.

BalkongerBalkongene

vil bli innredet i diverse soner som dekker alle ønskene til paret. På balkongen som vender mot sjøen vil det bli bygget en åpen pergola med mulighet for å lukke taket.

Dette rommet vil få bli slik som det var. Her vil kun døren som fører inn i rommet bli byttet ut med en utenpåliggende skyvedør i heltre eik. 15


inspirasjon til farger & materaler

16


Materialer Veggoverflatene er i en fargepalett av lyse nyanser som harmonerer fint i møte med treverk og sten. Den ene veggen i tv-stuen, på soverommet og peisen vil bli malt med mikrosement for å tilføre liv til rommene og skape opplevelsen av betongoverflater.

Uttrykket i leiligheten skal være minimalistisk, lunt og innbydende der lyse nyanser, organiske elementer og nordisk design er i fokus. Materialene jeg har valgt ut for denne leiligheten er inspirert av den nordiske stilen som bærer preg av lyst interiør i kombinasjon med trematerialer. Treverket er inspirert fra naturen her i norden, og vil være med på å varme opp interiøret for en harmonisk og koselig atmosfære. Ettersom paret ønsker å søke ro fra en travel hverdag i det de kommer hjem, vil et nordisk desgin passe dem perfekt. Stilen vil oppleves som naturlig, lys, ren og beroligende.

Gulvet i leiligheten er en gjennomgående lys enstavsparkett av eik med børstet overflate. Fargen gir et lyst innemiljø og god romfølelse.Ved å bruke samme gulvoverflate i alle rom, vil opplevelsen av leiligheten virke mere helhetlig og gi rommene et ekskusivt utseende.

Paret ønsker å investere i ærlige materialer av god kvalitet med fokus på bærekraft. Derfor vil store deler av interiøret bære preg av lyst skandinavisk treverk i form av lysbeiset eik som vil bli brukt til blant annet spiler, hyller, skapfronter, bord og i himling. Det vil også bli brukt lys eik til listverket rundt vinduene og til sokkellistene.

Ellers vil leiligheten bære preg av andre naturmaterialer som ull, lin og jute i form av tekstiler som tepper, puter og gardiner som gjør hjemmet behagelig, mykt og innbydende. Veggdekorasjoner og andre pynteelementer av steingods, porselen, glass og keramikk vil tilføre lekende uttrykk, farger og taktilitet. Grønne planter vil bli tatt i bruk i store deler av leiligheten for å tilføre liv og energi til interiøret. De vil bli plantet i store krukker, potter og kurver i ulike størrelser og vekster for å skape dynamikk. De er ikke bare trendy, de er også lettstelte og bra for vår egen velvære.

Det vil bli brukt naturstein i flere deler av leiligheten. På kjøkkenet vil det bli brukt en lys beige terrazzosten. Terrazzo inneholder elementer som er hentet i og fra naturen, derfor har de et levende og organisk uttrykk, til tross for sitt harde ytre. Som materiale er det slitesterkt, krever relativt lite vedlikehold og gir et eksklusivt preg på interiøret. Det vil bli brukt keramiske fliser med marmorutseende i en dus jordfarge til gulv i entreen, og kalksteinflis til vegger og gulv på badene. Utseende vil oppleves luksuriøst og varmt. Ved å velge keramiske fliser vil overflatene være mere slitesterke og kreve mindre vedlikehold enn ekte marmor og kalkstein. Ekte naturstein er porøst og levende materiale som absorberer vann lettere og krever mere vedlikehold.

Detaljer som armaturer, blandebatteri, dusj, toaletter, badekar, elektromatriell og lampependler vil være sort pulverlakkert metall. Ved å tilføre disse sorte elementene vil det være med på å stramme opp det ellers lyse, myke interiøret og skape et minimalistisk uttrykk med rene og rette linjer.

17


Materialmoodboard


19

mATERIALER


Gulv

Entré/gang

Beige marmor

Spilevegg

lys eik

Gulv

børstet lys eik

Vegg & tak

NCS 1201-Y26R

20


Entré/gang åpen velkomst Entreen og gangen er det første som møter oss når vi kommer inn i leiligheten og det er her vi ønsker å gi et godt førsteintrykk.

Taket i gangsonen er senket ned for å ha integrerte lysskinner slik at ingen taklamper forstyrrer for gjennomsynet mot stuen med utsikten mot sjøen.

Entreen vil oppleves som et innbydende, åpent og luftig rom som ønsker de som bor der og gjester velkommen. Det vil være god plass og dekke alle behovene som man trenger.

I gangen er det plassbygd et stort vitrineskap for å skille av tv-stuesonen fra gangen. Dette vitrineskapet vil ha god plass til å oppbevare og gjemme unna nips og rot, men også ha glassdører for å stille ut krukker, vaser, lysestaker osv på en ryddig måte. Paret ønsker ikke å ha mye stående fremme, så et slikt skap som dekker behovet for oppbavring vil passe utmerket her.

Det første som møter oss er et stort buet speil i helfigur som er med på å gjøre rommet lysere og bidra til økt romfølelse. På høyre side av speilet er det satt opp en spilevegg som strekker seg fra gulv til tak med innfelte ledlys og en spesialtilpasset sittebenk der man kan sette seg ned å knyte skolisser eller legge fra seg post/nøkler. På venstre side av speilet er det satt opp en plassbygd garderobe med skyvedører av eik. Her vil det være rom for å henge fra seg og oppbevare sko og jakker. Ved å ha en lukket løsning som denne, vil rommet virke mere ryddig.

Ellers vil ikke gangen mot kjøkkenet/loungen være fylt av andre møbler eller gjenstander, kun en stor grønn plante i en krukke av keramikk. Dette området skal oppleves luftig og åpent, og det skal være plass til å kunne rulle ut et yogamatte for å strekke ut eller gjøre styrkeøvelser.

Entreen er et mye trafikkert rom i boligen, så ved å endre planløsningen fra å ha en lukket entré til å åpne opp, vil det være med på å binde leiligheten mere sammen. Det vil bli en naturlig flyt fra kjøkken/stue over til kontoret, gjestebadet og gjesterommet. Veggfargen i entreen og gangen er i fargen ”Tudor” fra Jotun.. Denne fargen er en gråaktig beige (greige) tone med varme hint og vil oppleves lun. Taket er malt i samme farge for å skape helhet og stemning i rommet. Ettersom fargen er lys, vil resultatet bli et vakkert rom med et luftig preg.

Gulvet i entreen er flislagt med en dus beige jordfarge i keramisk marmor, 60x60 format. Disse vil være vedlikeholdsvennlige, noe som passer perfekt i en gang hvor det blir tråkket mye med våte sko. 21


Veggoppriss ENTRÈ/gang

Oppriss 2 inngangsparti

Oppriss 1 Vitrineskap

Oppriss gang/hall

22


23


Kjøkken/lounge kjøkkenfronter benkeplate

ncs 1102-g95y

terrazzo

peis Detaljer

Mikrosement

Lys eik

gulv tak

børstet lys eik

ncs 1102-y10r

Vegg lounge Vegg kjøkken

ncs 1102-y10r

s2005-y10r 24


Kjøkken/lounge innbydende samlingspunkt Kjøkkenet er hjemmets hjerte og samlingspunkt hvor paret tilbringer mye tid sammen. Det er her de oppholder seg store deler av tiden og ikke minst når de har gjester på middagsbesøk. Etter flere samtaler med paret, har jeg kommet frem til en løsning som vil være skreddersydd etter deres ønsker og behov. Resultatet er et plassbygd drømmekjøkken med god plass for både matlaging og selskaper.

Skapfrontene er mdf plater som er malt i fargen ”Hvit Pepper” fra Jotun. Dette er en grålig hvit tone, med en svak grønn undertone som vil tilføre friskhet. Frontene er håndtaksløse med trykk-ogåpne funksjon, noe som vil fremheve det moderne uttrykket. Alle overskap er plassbygd opp til taket for å få mest mulig utbytte til oppbevaring. Under overskapene vil det være installert ledlys for godt arbeidslys til matlagingen.

Ved å flytte kjøkkenet i den nye planløsningen og åpne opp rommet mellom lounge/stuen vil dette rommet være en hyggelig møteplass. Når man stiger inn i dette området vil man se at store vindusflater og skyvedører av glass slipper inn mye dagslys og rammer inn utsikten av sjøen. Her skal det være lett å bevege seg mellom ute og inne, som fra kjøkkenet til balkongene. Rommet skal være funksjonelt, praktisk og ha plass til folk.

Kjøleskapet og fryseren vil være integrert, slik at frontene går i ett med resten av kjøkkenet og skaper helhet. Alle skap og skuffer vil være utstyrt med ledlys som skrur seg på når man åpner, for å enkelt få oversikt over servise, glass, bestikk, gryter og matvarer. Avtrekksviften er kledd i små spiler av eik og tre av overskapene har fronter av lys eik. Taket vil bli senket ned og himlingen vil også være kledd i lys eik med innfelte ledlys. Ved å tilføre eik, vil det skape et varmt uttrykk til det ellers stilrene og moderne kjøkkenet.

Det nye kjøkkenet er bygget til en løsning med kjøkkenøy. Selve arbeidsområdet er plassert slik at det vil være en god arbeidsflyt under matlagingen. Her er det kort vei mellom arbeidssonene, og av hensyn til byggforsk ”Kjøkken i boliger, tabell 22”, er oppvaskkum ikke plassert på kjøkkenøya, slik at oppvasken blir mindre synlig. Det nye kjøkkenet er et elegant og moderne kjøkken der benkeplater av en lys beige terrazzo-sten tilfører ekslusivitet og karakter til rommet. Stenen er også trukket litt opp langs veggen og vil fungere som en spruteplate der det trengs. Vasken er underlimt og er også av terrazzo. Kjøkkenkranen setter et moderne preg ved at den er lakkert matt sort og vil gå igjen i andre detaljer i leiligheten. 25


Kjøkken/lounge innbydende samlingspunkt Peisen i rommet er et naturlig midtpunkt. Denne ble i den nye planløsningen forskøvet, slik at flammene vender mot loungedelen. Peisen er malt i en lys beige farge med mikrosement for å skape en dekorativ kontrast til rommet.

Dette er en dempet beige tone med en gyllen undertone. Den er ikke like varm og rund som tradisjonelle beigetoner, da den er noe mer grålig i uttrykket. Dette gjør at den harmonerer fint med den andre lyse greige tonen.

I loungen er det innredet enkelt med to gode designstoler fra Gubi som vender mot peisen og et lite rundt bord av lys eik. Ved å ha en peis vil det ikke være behov for tv i dette området, da formålet er å sette seg ned og se inn i de levende flammene. Dette området er natulig rammet inn med et stort, rundt gulvteppe for å tilføre lunhet og for å markere og avgrense hyggesonen.

Gulvet er det samme som i resten av leiligheten. Dette vil binde leiligheten sammen til en helhet og oppleves ryddig der rene, rette linjer føres samme vei.

På vinduet bak er det hengt opp lange gardiner i en lett og luftig tekstil som vil bidra til mykhet og ekstra kos. Den ene veggen er kledd i eikeplater fra gulv til tak for tilføre varme og skape helhet i forhold til kjøkkenet. Ved å bruke eikeplater langs hele veggen vil årene i treverket gi et vakkert spill og er en god erstatter for maling eller en evt dekortapet. Veggen som fører inn til kjøkkenet er i fargen ”Sommersne” fra Jotun. Dette er en lys greige farge som er varm og lun i tonen. Denne vil fungere fint til å binde entreén/gangen sammen med kjøkken/lounge delen. Det er også malt ”Sommersne” langs den veggen i loungedelen som har skyvedør ut mot den store balkongen. Taket er malt i samme fargen for følelsen av et lyst, men samtidlig lunt rom. Langs den ene veggen som fører til kjøkkenet fra den store balkongen, er det malt en annen mørkere nyanse. Denne heter ”Mørk Strandsand” og er også fra Jotun. 26


Veggoppriss kjøkken

Oppriss 1 kjøkkeninnredning NB! Alle mål må kontrollmåles på stedet

Oppriss kjøkkeninnredning

27


28


29


TV-Stue Vegg

Mikrosement

tv-vegg

lys eik

Gulv

børstet lys eik

Vegg & tak

NCS 1201-Y26R

30


TV-Stue et rolig tilfluktssted TV-stuen vil bli en hyggelig sone der man kan trekke seg tilbake for å slappe av, se på tv eller lese en bok. Dette vil være et viktig rom i leiligheten, da paret i en hektisk hverdag ikke har så mye tid til å slappe av. Denne sonen skal være et innbydende hvilested der man har mulighet til å trekke for gardinene og skape en fredfull avslapningssone.

Denne er trukket litt ut ifra veggen, da dette er med på å bidra til at rommet oppleves luftigere og mer romslig. Bak sofaen er det et stort vindu, så for å kunne skjerme for lyset slik at det ikke blir gjenskinn i tv´n, er det hengt opp lange gardiner i en lysdekkende lintekstil. Gardinene vil ikke bare dekke for lyset, men tilføre lunhet og mykhet til stuen.

Taket som i gangen er senket ned, vil fortsette innover i denne sonen. Baksiden av vitrineskapet vil fungere som en vegg for å henge opp tv´n. Paret har ikke behov for å kunne lukke tv-stuen med en dør, så det å løse soneinndelingen ved å sette opp store, åpne spiler av eik som strekker seg fra gulv til tak, vil være med på å skille sonene på en naturlig måte. Her vil lyset som møtes fra de store vindusflatene i begge ender av leiligheten skape romfølelse.

Ellers er det satt inn to runde salongbord som også er fra Bolia, i modellen ”Peyote”. Denne bordtypen forener det naturlige med det elegante, med bladformet understell og en bordplate av formspent finer, MDF og kryssfiner, noe som sikrer lang levetid. Ved å dekorere med slike bord i ulik høyde, vil det tilføre rommet mere estestikk og liv. Sofakroken er rammet inn av et stort rektangulært gulvteppe av ull. Dette vil være med på å definere kosekroken og den avslappede atmosfæren som ønskes i dette rommet.

Veggfargen og taket i tv-stuen er den samme som i entreen og gangen i fargen ”Tudor” fra Jotun. Det er også en kontrastvegg langs passasjen forbi tv-stuen og mot hovedsoverommet. Denne veggen har fått en innbygget nisje med hyller av lys eik. Veggen er malt med en beige tone i mikrosement for dekorasjon og for å tilføre mere liv til interiøret. Denne vil opplves som en litt hard vegg mot det ellers myke uttrykket i denne sonen.

På veggen ved sofakroken er det hengt opp et stort lyddempende bilde med diverse fargespill. Dette vil av funskjon skjerme for lyden og av utseende tilføre personlighet til interiøret. Det som i den tidligere planløsningen var et walk-in-closet er revet, slik at flyten mellom hovedsoverommet og gangen henger mere sammen. Det er derimot plassbygd et stort skap fra gulv til tak langs denne pasasjen hvor paret kan oppbevare alt av sengetøy, vaskemidler, støvsuger og annet de måtte ønske for å skjule unna rot.

I dette rommet vil en stor og god sofa av høy kvalitet få spille hovedrollen, da nettop dette er et rom for hvile og avslapning. Sofaen er en loungesofa fra Bolia i modellen ”MR. Big”. Den er dekorativ og kombinerer ikonisk estetikk med solide materialer. Den er fylt av mange puter som gjør uttrykket eksklusivt og med mulighet for å sette seg godt tilrette i dens overveldende sittedybde. 31


Veggoppriss tv-stue

Oppriss 2 Hyllevegg

Oppriss 1 TV-vegg

NB! Alle mål må kontrollmåles på stedet

Oppriss TV-stue

32


33


Hovedsoverom Vegg

Mikrosement

spilevegg

lys lys eik eik

Gulv

børstet lys eik

Vegg & tak

ncs 3007-y04r

34


Hovedsoverom Pusterom Et hotellinspirert soverom som innbyr til hvile og avslapning er det som møter oss i det vi kommer inn på hovedsoverommet. Det vil være et lunt og behagelig rom der dempede farger på vegger og tekstiler går ton-i-ton. Her vil materialene og nyansene harmonere med hverandre og skape en rolig, tilbaketrukket atmosfære. Stilretningen for soverommet vil også her være den nordiske stilen, hvor treverk og naturmaterialer står sentralt.

Sengen har store hotellputer, pynteputer og et sengeteppe i ulike naturtekstiler som lin og bomull i farger som harmonerer med resten av rommet. Foran vinduene er det hengt opp lange lystette lingardiner fra tak til gulv. Gulvet er det samme som i resten av leiligheten, men det er innredet med et stort gulvteppe som vil tilføre mykhet til rommet. Dette vil være behagelig å sette føttene på om morningen når man våkner.

Sengen er fremhevet ved at den er bygget litt opp fra gulvet på et understell av en stor lys eikeplate med integrete ledlys unner. I forbindelse med understellet er det bygget en lav vegg av eik bak sengen som strekker seg ut til begge ender i rommet. Her er det også blitt satt opp en spilevegg som strekker seg til taket. Taket over sengen er senket ned for å igjen fremheve sovesonen. Dette vil være et naturlig blikkfang i rommet som vil oppleves eksklusivt og gi den ultimate hotellfølelsen.

Klesskapet er plassbygd langs hele endeveggen, der det vil være god plass til oppbevaring av klær og sko. Frontene til skapet er spesiallaget som skyvedører av tynne eikespiler. Dette vil passe fint til sengen og skape en helhet i rommet. Når alle materialene spiller på lag, vil det øke lusus og hotellfølelsen som vi er ute etter på dette soverommet.

Veggen bak sengen er malt i en grågrønn farge i mikrosement. Dette er en fin og røff kontrast til det varme treverket. Ellers er rommet malt i en nydelig dempet, grønnlig beige tone med navnet ”Granskygge” fra Jotun. Dette er en farge som vil oppleves beroligende og passe perfekt inn på et soverom der øye og sinn skal hvile. Taket er også bli malt i denne fargen for effekten av et sømløst og helhetlig uttrykk. Ved siden av sengen er det på begge sider satt opp to store minimalistiske speil med svart ramme. Ved å bruke speil vil rommet virke større og understreke hotellfølelsen. Det vil også være to svarte nattbordslamper på hver side av sengen, for ekstra godt lys om kvelden til å fks lese en bok. 35


Veggoppriss Hovedsoverom

Oppriss 1 seng hovedsov

Oppriss 2 skap hovedsov

NB! Alle mål må kontrollmåles på stedet

Oppriss hovedsoverom

36


37


baderom Vegg

Beige kalkstein

Gulv

lys lys eik eik

Vask

beige Kalkstein

Hyller & skap

Lys eik

38


baderom Tid for egenpleie Begge badene har fått satt inn svarte vegghengte toaletter, blandebatteri som kommer ut fra veggen og håndkleholdere i metall som står i stil til resten av badet.

Badet er det rommet i hjemmet hvor man både starter og avslutter dagen. Med fokus på egenpleie og vælvære, skal baderommet minne om et spa der man kan stresse ned og ta vare på seg selv i en hektisk hverdag. Det er derfor viktig at baderommene oppleves lune, varme og behagelige, med rene overflater som harmonerer med hverandre og oppnår maksimal zen-følelse.

Servanten på begge badene er av sten med nedfelt vask. Disse har røffe overflater som gir rommene en helt spesiell karakter og vil være et naturlig blikkfang. Under servantene er det plass for å oppbevare håndklær på de fine hyllene av lys eik. På hovedbadet er det lagt elvestein på gulvet under servanten for å understreke spafølelsen og tilføre enda mer taktilitet.

Med en endring i planløsningen på hovedbadet, ble dusjen byttet ut med et deilig frittstående badekar i mattsvart utførelse. Dette er plassert oppå et lite platå med overflate av tre. Treverk på bad minner om et spa og er med på å varme opp uttrykket. Blandebatteriet er et sort frittstående armatur som kommer opp av platået. Som en ekstra detalj har veggen blitt bygget litt ut for å få plass til en nisje over badekaret. Her vil det lyse et varmt ledlys for stemningens skyld. Taket over badekaret er senket ned for å få plass til spotter i himlingen. Bideet er fjernet og et skap av lys eik til oppbevaring er satt opp.

Gulvet og veggene på begge bad er av en keramisk lys beige kalkstein. Denne fargen vil oppleves lun og ikke minst harmonere med resten innredingen på badet.

På gjestebadet er det bygget en dusj med en leddet glassdør som ikke vil stjele plass i rommet. Taket over dusjen er senket ned med en rainfall dusj i svartmatt utførelse. I himlingen er det spiler av treverk og innfelte ledlys for spastemning. Tilhørende dusjen i den andre enden på veggen, er det plassbygd et skap for vaskemaskin, hyller, vaskemidler og håndklær. Vaskemaskinen er en kombinert vaskemaskin med tørketrommel. Dette passer perfekt i denne leiligheten, ettersom de kun er to stykker og dermed har mindre klesvask.

39


Veggoppriss baderom

Oppriss 1 Badekar Hovedbad

Oppriss 2 dusj/høyskap gjestebad

NB! Alle mål må kontrollmåles på stedet

Oppriss baderom

40


41


kontor Vegg

ncs 1003-y21r

veggskap

lys eik ncs s1505-y30r

gulv

børstet lys eik

Hyller & pult

Lys eik

42


kontor arbeidsro Kontoret vil være et sted for arbeidsro som er plassert i enden av leiligheten. Her er man skjermet for støy fra kjøkken og stue, slik at man enkelt kan finne konsentrasjonen for å jobbe i fred. Her skal man trives over en lengre periode og finne inspirasjon til å ha en god arbeidsflyt, derfor er det viktig at innredingen er praktisk, lys og innbydende. Dette rommet har også naturlige materialer slik at det passer inn i helheten med resten av leiligheten.

Skrivebordet er plassert foran vinduet, slik at man kan se ut og få naturlig lys i ansiktet når man jobber. Det er hengt opp persienner i vinduene som man enkelt kan ta ned dersom sola blir for intens. Skrivebordet er plassbygd av lys eik og vil derfor harmonere fint med oppbevaringssystemet og skape helhet i rommet. Her vil det også være en god og komfortbel kontorstol som står i stil til resten av rommet.

Her er det viktig med godt lys slik at man ikke blir trøtt. Derfor er veggene malt i en varm, gulaktig beige tone med navnet ”Sans” fra Jotun. Det gule i fargen vil tilføre energi, noe man trenger på et kontor for å føle seg opplagt og for å være kreativ.

Gulvet er likt som i resten av leiligheten for helhetsinntrykket sin skyld, men det er innredet med et stort gulvteppe for å tilføre mykhet og komfort til de ellers harde materialene. Her vil det være godt å kunne gå uten sko og gi varme til føttene.

På dette kontoret er det god plass til oppbevaring, slik at overflatene enkelt kan holdes fri for rot. Langs den ene kortveggen er det derfor plassbygd en hel vegg for oppbevaring, der det både er skapplass med dører og åpne hylleløsninger i forskjellig format. Skapene nederst er malt i en i en lys rosa ferskentone med navnet ”Soft Touch” fra Jotun. Denne fargen er en dempet og lun ferkentone og vil være fin sammen med veggfargen. Hylleløsningen er bygget av lys eik og små eikespiler. Ved å ha et slikt oppbevaringssystem vil man kunne holde orden på papirer og dokumenter, men også stille ut fine dekorelementer og planter som tilfører personlighet til rommet. Dette vil være med på å gi rommet liv og sjel, slik at man kan trives over en lengre periode.

Den ene veggen er innredet med tre minimalistiske ovale speil på motasatt side av vinduene. Disse vil være med på å spre vinuslyset i rommet og vil gjøre at rommet føles større. Det er også hengt opp et stort bilde av verdenskaret som dekor, noe som passer fint ettersom Celin jobber med å forhandle kontrakter over hele verden. Ellers har rommet fått godt med arbeidslys i form av en takpendel og en ekstra bordlampe.

43


Veggoppriss kontor

Oppriss 1 Plassbygd oppbevaring

Oppriss 2 Kontorpult NB! Alle mål må kontrollmåles på stedet

Oppriss kontor

44


45


Gjesterom Vegg

ncs 2108-y37r

kortvegg & skap

ncs 3918-y55r lys eik

gulv

børstet lys eik

sengehylle

Lys eik

46


Gjesterom drømmerom Gjesterommet skal oppleves unikt og gi følelsen av at gjestene blir gjort litt ekstra stas på. Dette rommet skal derfor skille seg ut i fra resten av leiligheten der varme jordnære farger byr inn til et lunt og trivelig rom hvor man kan sove godt i en drømmende atmosfære.

Ellers har rommet godt med belysning i form av tre vinduer som slipper inn mye naturlig dagslys. Her har man mulighet til å trekke ned rullgardiner når man skal sove. I taket er det hengt en stor pendel fra Vertigo som setter et moderne uttrykk på rommet.

Veggene og taket er malt i en farge med navnet ”Devine” fra Jotun. Dette er en dempet grålig ferskentone som vil oppleves gyllen og behagelig. Den ene veggen og et plassbygd skap er malt i fargen ”Savanna Sunset” som også er fra Jotun. Dette er en gyllen rosa tone som setter et varmt preg på interiøret og harmonerer fint med den lysere ferskentonen.

Sengen vil være dandert med flere puter i ulike tekstiler i forskjellige jordfarger og et stort, behagelig sengeteppe. Helheten vil oppleves luksuriøst og inkluderende der man blir tatt godt i mot i et drømmende rom, som om man hadde vært på ferie i utlandet.

Sengen er plassbygget slik at den passer inn til det smale rommet. Denne henger fast i en sengegavl som er bygget ut fra veggen, som også vil fungere som en hylle. Det er felt inn en nisje med nattbord på hver side av sengen til å fks sette fra seg vannglass. Hele konstruksjonen er bygget i lys eik som går igjen med resten av leiligheten. Sengen er hevet opp fra gulvet for en følelse av at man svever og for at gulvarealet skal oppleves større. Gulvet er også i dette rommet det samme som i resten av leiligheten, men et stort gulvteppe er lagt under sengen og utover i rommet for å tilføre mykhet. De plassbygde skapene strekker seg langs hele den andre kortveggen der det er god plass til å legge fra seg bagasje. Denne hyllen er dekorert med bilder, grønne planter og en liten bordlampe for en koselig stemning.

47


Veggoppriss gjesterom

Oppriss 1 Seng gjestesov

Oppriss 2 plassbygd skap NB! Alle mål må kontrollmåles på stedet

Oppriss gjesterom

48


49


balkonger terrassebord

plantevegg

lys eik

fasade

plantebedd

50


Balkonger utekos På den største balkongen med utsikt mot sjøen som har tilgang fra lounge/kjøkkenet, vil det være ettermiddag og kveldssol. Det er derfor jeg har valgt å innrede denne balkongen med en større spisegruppe der man har plass til flere middagsgjester. Her vil det også være plass til å grille og slappe av under pergolaen med vindseil. I loungedelen under pergoalen er det satt opp et bord med tenderflame for stemningens skyld når mørket kommer. De levende flammene vil gjøre området ekstra hyggelig og lyse opp med et varmt og lunt lys. Denne balkongen vil også ha planter for å skjerme av for vind fra siden og for å tilføre det grønne og naturnære. Mot sjøen vil det være åpent, slik at man ser mest mulig av utsikten.

Leiligheten har tre ulike balkonger på hver sin side av bygget. Alle disse tre skal tilsammen utgjøre en helhet av en grønn oase i det urbane bylivet. Det skal være et fristed med nærhet til naturen og hvor paret kan trekke seg tilbake fra den ellers travle hverdagen. Balkongene skal deles inn i ulike soner og dekke behovene for å kunne ha middagsbesøk, sole seg, grille, ta en morgenkaffe eller å slappe av og se ned på sjøen og livet i Bjørvika. På den lange smale balkongen med tilgang fra tv-stuen, vil den tidligste morgensolen befinne seg. Derfor er denne balkongen innredet med to gode stoler og et kaffebord, slik at man kan sitte å nyte en morgenfrokost i solen før man drar på jobb. Ettersom dette er en lang og smal balkong, vil det ikke her være plass til så mye annet, men den vil være innredet med planter i krukker og lykter for å skjerme av for innsyn og for å bringe inn mere natur.

Boden vil ha tilgang fra denne balkongen, og her kan paret oppbevare alt av uteputer, madrasser, grill, ekstra stoler, koster, drikkevarer osv.

På den mellomstore balkongen med tilgang fra gang/kjøkken, vil det være ettermiddagssol. Her er det derfor innredet med en loungesofa til å kunne sole seg på. I forbindelse med loungesofaen er det også innredet med et lite loungebord og et uteteppe for å markere av den avslappende sonen. På den andre delen av balkongen har jeg innredet med et annet kaffebord og stoler, slik at man kan sitte her å spise en lunsj. Her vil det også være en plantevegg med klatreplanter for å tilføre mere natur. Det vil også på denne balkongen være flere krukker med planter for å skjerme av for innsyn og for å fremheve den grønne oasen.

51


Veggoppriss gjesterom

Oppriss 1 sittegruppe under pergola NB! Alle mål må kontrollmåles på stedet

Oppriss balkong

52


53


Møbleringsplan

Bod med mulighet for oppbevaring av utemøblement, grill, puter osv

Fordypningsoppgave

54


NB! Alle mål må kontrollmåles på stedet Fordypningsoppgave

Møbleringsplan med mål Arealdisposisjon med mål

55


56


57


58


59


60


61


6264


65


6668


69


Møbleringsliste 1. Entré/gang

Foreslåtte møbler:

Buet speil

Spesialbestilles hos glassmester

Skyvedørsgarderobe

Plassbygges, lys eik

Sittebenk

Plassbygges, lys eik

Vitrineskap

Plassbygges, Lys eik, NCS 1201-Y26R, glasshyller

Ovalt speil

2. Kjøkken/Lounge

4 stk Spisestoler

CH24, Y-stolen, hvitoljet eik

Spisebord

Plassbygges, lys eik

2 stk Loungestoler

Gubi, Pacha Lounge chairpearl gull karakorum 001

Loungebord

Muuto, Around Bord XL, lys eik

Rundt Gulvteppe

Bolia, Natura rug Ø250 cm, creme

Ovalt speil

AYTM, Angui speil oval, gull

Gardiner

Skreddersys etter mål, tynn lingardin, Oslodeco.no

70

CH24, Y-stolen

Bolia, Natura Rug

Gubi, Pacha Loungechair

AYTM, Angui Speil

Muuto, Around Bord


Møbleringsliste 3. TV-stue

Foreslåtte møbler:

Sofa

Bolia, MR. BIG, 2 moduler, ascot stoff beige

Salongbord

Bolia, Peyote, Ø80cm x H45cm og Ø56cm x H35cm, hvitpigmentert lakk

Gulvteppe

Bolia, Loop Teppe 200x300cm, creme

Veggbilde

Spesialbestilles som lyddempende bilde, illux.no

Gardiner

Skreddersys etter mål, mørkleggende vevd lingardin, Oslodeco.no

Bolia, MR.Big

Bolia, Peyote

Bolia, Peyote

4. Hovedsoverom

Seng, gavl, nattbord

Plassbygges etter mål som ett element, lys eik

Gardiner

Skreddersys etter mål, mørkleggende vevd lingardin, Oslodeco.no

Garderobe

Skyvedører i spiler, plassbygges etter mål, lys eik

Garderobeinnredning

Kommode, plassbygges, lys eik - opphengsstativ, smis av smed etter mål

Gulvteppe

Bolia, Natura Rug

Bolia, natura rug 250 x 350cm, creme

71

Bolia, Loop Teppe


Møbleringsliste 5. Baderom

Foreslåtte møbler:

Hovedbad: Hylleskap til oppbevaring

Plassbygges, lys eik

Gjestebad: Høyskap til vaskemaskin

Plassbygges, lys eik

6. Kontor

Oppbevaring hylleseksjon

Plassbygges etter mål som ett element, lys eik og NCS S1505-Y30R

Skrivebord

Plassbygges, lys eik

Kontorstol

MENU, Harbour Kontorstol med hjul, beige MENU, Harbour Kontorstol

3 stk ovale speil

MENU, Norm Speil Oval 130cm

Gulvteppe

Bolia, Braid teppe 140 x 200cm, lys grå

MENU, Norm Speil Bolia, Braid Teppe

7.gjesterom

Seng, gavl, nattbord

Plassbygges etter mål som ett element, lys eik

Oppbevaring skap

Plassbygges etter mål, NCS 3918-Y55R

Gulvteppe

Bolia, Dalvik teppe 140 x 200cm, hvit Bolia, Dalvik Teppe

72


Møbleringsliste 8.Balkonger

Foreslåtte møbler:

Loungemøblement

Støpes etter mål, lys betong

Spisegruppe

Overflater støpes etter mål, lys betong og bein smis av smed

Loungesofa

Skargaarden, Bönan Lounge Sofa, to-seters

Loungebord

Woood, Sofabord Dean 34 x 60cm,sort

Uteteppe

Ellos Home, Cremona teppe vannavvisende, hvit/beige

2 stk stoler

Skargaarden, Saltö spisestol

2 stk kaffebord

Bohus, Rafi Kaffebord, svart

2 stk stoler

Trendrom, Kelley utestol, rotting og sort

Skargaarden, Bönan Lounge Sofa

Ellos Home, Cremona Teppe

Bohus, Rafi Kaffebord

73

Woood, Sofabord Dean

Skargaarden, Saltö Spisestol

Trendrom, Kelly Utestol


belysningsplan forklaring Belysningen i leiligheten er utformet etter både funksjon og stemning slik at det skal være enkelt å finne frem til alt man trenger og se det man skal se. Her har jeg tenkt på allmennbelysning, godt arbeidslys, punktbelysning og stemning/dekorbelysning.

Alle skap og skuffer har blitt utstyrt med ledlys som skrur seg på i det man åpner, for å enkelt få oversikt over redskaper og matvarer. Det er også ledlys under alle soklene som for stemningens skyld. En stor takpendel er plassert i en god høyde over kjøkkenøya, slik at den ikke er i veien for matlaging. Den henger horisontalt og har lamper som lyser i alle retninger, slik at den også lyser opp spisebordet som henger fast i kjøkkenøya. Den er dimbar, slik at man enkelt kan justere lysstyrken. I loungedelen er det også en takpendel i samme stil som den som på kjøkkenet, bare at den henger vertikalt. Ellers i allrommet, er det plassert ut dimbare takspotter som sørger for godt med allmenbelysning.

1. Entré/gang

I entreen har jeg valgt å sette opp en spotskinne som lyskilde. Denne kaster lys mot veggene og er med på å spre godt lys til alle krokene og overflatene. Her er det viktig med et godt lys, slik at man enkelt finner frem til jakker og sko. Spotskinnen er dimbar, slik at man enkelt kan dimme lysstyrken når man ikke er i entreen, eller for å skape en lun stemning når man får besøk. I entreen er det også en dimbar enkel takpendel over sittebenken for å skape stemning. Skyvedørsgarderoben er utstyrt med ledlys innvending, slik at man enkelt kan finne frem til det man trenger.

3. TV-stue

Tv-stuen har fått en takpendel over salongbordene. Denne henger slik at den ikke skjermer for synet mot tvn. Denne er dimbar og kan styres opp og ned etter ønske. Ved siden av sofaen er det plassert en gulvlampe. Denne er fin å bruke dersom man ønsker bedre lys til å fks lese eller skape koselig stemning. Ellers vil det også her være skjulte spotlys i himlingen, slik som i gangen. Spottene er plassert i gangsonen mot hovedsoverommet. I nisjen i veggen er det punktlys for å lyse opp dekorelementene og for å skape stemning.

Videre innover i gangen mot kjøkkenet og loungen, er det plassert ut spotter innfelt i himlingen. Dette er er godt allmenlys som sprer seg godt utover i rommet. Det er plassert skjult i himlingen, fordi de ikke skal ta fokuset vekk fra utsikten som man blir ledet innover mot. Vitrineskapet har fått punktbelysning innvending for å lyse opp dekorelementer. De er også med på å skape stemning.

4. Hovedsoverom

2. Kjøkken/Lounge

På kjøkkenet har himlingen fått innfelte ledlys. Disse er med på å skape allmennlys, men også stemningslys. Det er brukt som en effekt for å ramme inn kjøkkensonen og sette et moderne preg på utseende. Ellers har underskapene fått godt arbeidslys i form av en lysskinne slik at man enkelt lage mat. 74

På hovedsoverommet er det flere takstpotter som sørger for godt med allmenlys. Rommet skal enkelt kunne lyses opp på morningen og sørge for at man enkelt man kle på seg og se detaljer. Skapene har fått ledlys i alle hyller og kommoder for å enkelt finne frem. Det er også ledlys rundt og under hele sengen, øverst i himlingen og langs veggen av eik bak sengen. Dette er stemningslys som setter det moderne preg på rommet og ikke minst skaper stemning, da de er dimbare. En liten leselampe er plassert på hver sin side av sengen for ekstra leselys i mørket på kvelden.


belysningsplan forklaring 5. Baderom

8.Balkonger

Alle de tre balkongene har fått vegglamper som lyser opp uteområdene. De er både funksjonelle og skaper en lun stemning i mørket. På den store balkongen er det utendørs ledlys under loungedelen for å skape stemning. I plantebedet på den mellomstore balkongen er det er plassert stemningslys på bakken som lyser opp veggen og plantene. Ellers vil balkongene ha plass til lyslykter for levende lys for en ekstra god stemning.

Begge badene har fått godt med lys i form av dimbare takspotter. De sprer lyset godt i hele rommet og lyser opp alle overflater. Ellers er det plasser ut stemningslys i form av ledstriper under skap, hyller, i nisjen over badekaret og rundt speilene. De rundt speilene lyser opp ansiktet godt når man fks skal stelle og ordne seg. På hovedbadet er det utstyrt med små spotter i himlingen. Disse sprer et varmt og lunt lys og skaper en god stemning hvis man ønsker å skru av takspottene. På gjestebadet er et ledlys i himlingen i dusjen. Dette er stemningslys som kan dimmes og kan brukes for en lun spa-dusj opplevelse, eller til å lyse godt opp om morningen for å våkne. Det er også her installert ledlys inni oppbevaringsskapene slik at man enkelt kan finne håndklær eller sette på en vask. 6. Kontor

På kontoret har jeg plassert en takpendel som egner som godt på kontorer. Denne sprer lyset godt over hele arbeidsområdet og gir et behagelig lys å jobbe i. Her er det også satt inn en bordlampe som lyser opp ekstra godt på skrivebordet. I oppbevaringssystemet er det utstyrt med ledlys i alle hyller og skap for å enkelt få oversikt over alle papirer og dokumenter. 7.gjesterom

Gjesterommet har fått en stor dimbar takpendel som sprer et godt almennlys i rommet, men det er også her blitt installert en nattbordslampe på hver sin side av sengen for ekstra godt lys i mørket. Oppå skapet er det også en liten lampe for dekor og hyggelys. 75


belysningsplan Oversikt

type 1

type 2

type 2

type 1

type 3

type 5

type 3

type 3

type 1

type 1

type 3

type 2

type 4

type 2

type 1

1. Takspotter

4. spot skinne

7. innfelte ledlys

2. Møbelspot

5. spot utenpåliggende

8. interiørlamper

3. Innfelte takspotter

6. pendellamper

9. utendørs belysning

10. Vegglamper seng

76

type 4


1. Takspotter

2. Møbelspot

Type 1: Svingbart hode – LED-downlight Anzio, hvit Antall: 12 stk Produsent: FABAS LUCE Lyskilde: 6W LED - 540 Lumen - 3000k

Unocob Slim 3 pack, Sort Antall: 2 pk Produsent: UNILAMP Lyskilde: 4W LED - 320 Lumen

Pris: 531,-

Pris: 1 279,-

3. innfelte takspotter Arccio Ocula LED-takspot, 2 lyskilder Antall: 16 stk Produsent: ARCCHIO Lyskilde: 2 x 11,5 W LED - 1100 Lumen - 3000k

Type 2: Angle Downlight LED Spott, sort Antall: 4 stk Produsent: LIGHT POINT Lyskilde: 6W LED - 540 Lumen - 3000k

Pris: 1 795,-

Pris: 1 699,-

4. Spot skinne Designline Tube Kit 4 Taklampe 2m, sort Antall: 1 Produsent: ANTIDARK Lyskilde: Max. 25W GU10

Type 3: Fallong Long, sort Antall: 4 stk Produsent: NORDLUX Lyskilde: 8,5W LED - 500 Lumen - 2700k

Pris: 349,-

Pris: 1 959,-

5. Spot utenpåliggende Type 4: Arcchio Olivir downlight, svart

Atus Square LED-taklampe 2 lys terra Antall: 8 stk Produsent: LOUM Lyskilde: 2 x 5W LED - 880 Lumen - 3000k

Antall: 1 stk Produsent: ARCCHIO Lyskilde: 8W LED

Pris: 265,-

77

Pris: 3 992,-


6. Pendellamper Type 5: Paulmann Lento LED, sort Antall: 1 Produsent: Paulmann Lyskilde: 42W - 3495 Lumen - 2700k

Type 1: Orb Lounge Pendel Antall: 1 Produsent: Bolia Lyskilde: E14 max 25W

Pris: 3 359,-

Pris: 7 259,7. innfelte ledlys Type 2: Orb Pendel Antall: 1 Produsent: Bolia Lyskilde: E14 max 25W

Pris: 8 799,-

M-Line Innsparklingsprofil Lineær Ledlys Standard Produsent: Premium line, Scaninavian lightning concept Lyskilde: 4,8W

Pris: bestilles via elektriker

8. interiørlamper Type 3: Nelson Saucer Bubble Pendel, M Antall: 1 Produsent: HAY Lyskilde: E27 max 75W

Type 4: Vertigo Taklampe S, Sort Antall: 1 Produsent: Petite Friture Lyskilde: E27 max 75W

Pris: 6 899,-

Pris: 8 521,-

Type 1: Arum gulvlampe Antall: 1 Produsent: Ferm Living Lyskilde: 14, LED maks. 12W eller halogen maks. 46W Type 2: Kizu bordlampe, S Antall: 1 Produsent: New Works Lyskilde: E27, max 11W

78

Pris: 7 139,-

Pris: 3 095,-


Type 3: Hebe Lampe Base M, off-white Antall: 1 Produsent: Ferm Living Lyskilde: E27 Pris: 2 139,7. Utendørs belysning Type 1: Namsos vegglampe opp/ned utendørs IP54 - Grafitt Antall: 14 Produsent: Ms - belysning Lyskilde: 2 x 6W LED - 230 volt

Pris: 1 089,-

Type 2: Plug & Shine LED-bakkespot Antall: 2 Produsent: Paulmann Lyskilde: 3,6W LED - 450 Lumen - 3000k

Pris: 524,-

10. Vegglamper seng Enna Surface med svingbar LED-spot Antall: 4 stk Produsent: ASTRO Lyskilde: 1 x 3 W LED

Pris: 1 848,-

79


oppgave i Styling Som en del av fordypningsoppgaven, skulle vi lage en styling som skulle være en idikasjon på en del av konseptet i oppgaven. Jeg lot meg inspirere av kontoret jeg designet i leiligheten, der lyse toner og naturlige materialer er i fokus. Her kommer det ferdige resultatet av bildene med en forklarende tekst på hva jeg har gjort.

80


81

styling detaljer


Styling 1 Forklaring Den første stylingen er inspirert av oppbevaringssystemet langs den ene kortveggen som består av en lys ferkenrosa farge og lys eik. I stylingen valgte jeg derfor å bruke en kommode i tre som jeg malte i samme ferskenrosa farge. Det er kun toppen av kommoden vi ser, da fokuset skal være på det som foregår oppå. Komposisjonen består av dokumenthodlere i tre for å illustrere treverket i hyllene. Jeg brukte bøker som et element for å bygge opp stylingen i ulik høyde. En stor og minimalistisk teipholder i stenigods og treverk er også tatt med, og i kombinasjon med dokumentholderne får vi derfor følelsen av at dette er på et kontor. Jeg har også valgt å bruke en krukke med tekstur og dekorert den med store pampas-strå. Her får vi også følelsen av det naturlige og organiske. Den svarte metallhyllen er også med for å få frem det moderne preget. Denne er stylet enkelt med to små bøker og en liten glassvase for å balansere komposisjonen av det som foregår på kommoden mot den enkle hyllen. I den ene dokumentholderen har jeg brukt en rull av rotting som vi igjen assosierer med det naturlige. Som et personlig element, har jeg valgt å plassere noen lesebriller i den andre dokumentholderen. Den lille sorte klypen har jeg også brukt for å fremheve følelsen av et kontor. Den er med på å hente opp det svarte fra metallhyllen og balanserer helheten i bildet fra det myke, naturlige og beige uttrykket, til det litt mere moderne. Jeg valgte å bruke det naturlige lyset fra vinduet, slik at bildet oppleves naturlig og mykt. Skyggene er med på å skape en dynamikk og dybde, noe som tilfører liv til bildet. 82


Styling 2 Forklaring I den andre stylingen valgte jeg å ta bilde av en skrivepult som også er inspirert fra kontoret. Skrivepulten er av kryssfiner som har et naturlig og fint mønster. Dette ble brukt for å illustrere treverket som i leiligheten er av lys eik. Stolen er i bambus, som igjen er med på å bringe inn materialer fra naturen. Den er plassert skrått inn mot pulten og vender mot maccen. På pulten har jeg plassert en lampe i en organisk form som skal forestille den lampen som er på kontoret i leiligheten. Skjermen er av vevd rotting og passer derfor godt inn med de andre naturelementene. Jeg har også brukt et bilde som er med på å tilføre farger og skaper en fin kontrast til den grønne planten som henger ned på siden. I den andre rammen valgte jeg å ikke ha noe bilde, slik at det ikke ble for mange motiver å fokusere på, da fokuset skal være på situasjonen som foregår oppå pulten. Rammene i de ulike høydene skaper en fin dynamikk i bildet og den sorte fargen er med på å bryte opp mot det ellers naturlige, lyse og myke uttrykket. I denne stylingen har jeg også valgt å bruke teipholderen for å få frem budskapet om at dette er på et kontor. Jeg har også valgt å plassere ut et par skrivebøker som fremheover kontorfølelsen. Maccen er plassert vent mot stolen og er halvveis åpen. Denne og airpodsene skal illustrere det digitale livet som Celin lever der hun arbeider mye fra pcn og telefonen. Som et personlig element har jeg plassert et vannglass oppå bøkene. I denne stylingen valgte jeg også å bruke det naturlige lyset slik at helheten oppleves naturlig.

83


KILDER TEORI: Presentasjon Canvas, 3) Målgruppeanalyse 9.november 2020 Presentasjon Canvas, Iguzzini Belysning 26.4 Dokument Canvas, Regelverk, 361.411 Kjøkken i boliger LITTERATUR: Håndbok i innredning og styling, Frida Ramstedt, Pilar forlag, 2020, kapittel 5 - belysning, s. 106 - 119 Fargene Forteller, Tove Steinbo, Cappelen Damm AS, Oslo, 2006 - kapittel ”Farger og interiør”, s. 114 - 130 LINKER: Bjørvika - https://roislandco.no/bolig/operagata-rcops1.18410 Bjørvika - https://boibjorvika.no Generasjoner - https://www.mission.no/innsikt/generasjon-ung-vil-ha-ansvarsfulle-merkevarer/ Generasjoner - https://estudie.no/generasjon-y/ Vals - https://estudie.no/vals-values-life-styles/ Terrazzo - https://www.stonetech.no/terrazzo/ Naturstein - https://www.ifi.no/seks-trendy-flisvalg# Bolia Sofa - https://www.bolia.com/nb-no/design-stories/mr.-big-modulsofa/ Bolia Bord - https://www.bolia.com/nb-no/mobler/stuen/sofabord/?family=peyote&lastfacet=family Farger - https://www.jotun.com/no/no/decorative BILDER: 3D Vannkunsten - https://boibjorvika.no/vannkunsten Målgruppemoodboard: Pinterest.com Konseptmoodboard: Pinterest.com Stemningsmoodboard alle rom: Pinterest.com 84


En luftig drøm ved kanten av oslofjorden

Kandidatnummer: 10964871 85