Page 1

När Carina Berg flyttar in hos Dolph Lundgren bjuds hon inte bara på havsutsikt. Hon får också smaka på filmstjärnans oaptitliga energidrink.

Pulsen ökade en aning Med fyra säsonger av ”Berg flyttar in” i ryggen är det sällan som Carina Berg blir riktigt nervös eller orolig inför ett nytt möte. Men den här säsongens resa norrut till Åsarna, till den legendariske längdskidåkaren Thomas Wassberg, fick pulsen att öka en aning. – Han är ju en person som vi alla har en relation till och som vi har sett briljera i spåret. Men vi har också sett honom aningen bister efter segrarna, när han har hytt med staven åt journalisterna och sagt ”väck, väck, väck”, haha! Inför den resan undrade jag vad han egentligen tyckte om att jag

Tour of Beijing Etapp 3–5.

st

De får besök av Carina i hö

TORSDAG

Göteborg–Tyresö Sv cupen, final. FREDAG VM-kval.

TV10 16.55

VM-kval.

TV4 18.00

VM-kval.

Viasat Fotboll 20.40

VM-kval. MÅNDAG

TV10 1.55

Färöarna–Sverige Irland–Tyskland

Argetina–Uruguay Malmö–AIK

Damallsvenskan. TV4 Sport 19.15 TISDAG

Sverige–Italien U21 EM-kval.

TV4 Sport 17.55

VM-kval.

Eurosport 18.30

VM-kval.

Kanal 5 20.00

Iran–Sydkorea

Tyskland–Sverige

LÖRDAG

Larvik–Sävehof

Ch League, damer.

TV10 17.40

Ch League, herrar. ONSDAG

TV10 19.55

Ch League, herrar.

TV10 18.55

Celje Pivovarna Lasko–Sävehof Sävehof–Atletico Madrid

Foto: NICLAS BRUNZELL/TV4

SÖNDAG

Världscupen

Erksdalsbadet, Sthlm. SVT1 16.00 ONSDAG

Världscupen

Övre raden fr v: Dolph Lundgren, Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Laila Bagge Wahlgren, Thomas Wassberg. Nedre raden fr v: Py Bäckman, Henrik Lundqvist, Johannes Brost, Anna Book.

SPEEDWAY

DUBBELT AKTUELL I HÖST

4

TV4 Sport 18.55

Ryssland–Portugal

Moskva.

ÅLDER: 34. FAMILJ: Gift med programledaren Kristian Luuk, sonen Holger, 3. BOR: I Enebyberg i Stockholm. AKTUELL: Leder femte säsongen av ”Berg flyttar in”. Gör sitt första ”Nyhetsmorgon söndag” sista helgen i november.

Eurosport

FOTBOLL

skulle komma dit. Jag hade en misstanke om att han var aningen avogt inställd till människor. Men de tankarna kom på skam ganska snabbt. Vad är svårast med att flytta in hos någon du inte känner? – Ibland hamnar jag i ett läge där jag försöker hjälpa till lite för mycket i samtalet. Jag föreslår för mycket vad de vill ha sagt. Så blir det när man får för sig att man ska ta ansvar inte bara för sig själv. Skulle du låta Carina Berg flytta in hos dig? – Ja, det skulle jag nog. Vad skulle hon hitta hos dig som hon skulle lyfta fram? – Alla de där lådorna som är märkta ”skräp”. Jag vet att det finns massor av saker, som kort och dagböcker, som skulle leda till många spännande historier. Över huvudtaget är det alla kartonger hemma hos folk som är härliga. De är Linda Welin-Berger hårdvaluta! tv@aftonbladet.se

HANDBOLL

dagar. Jag känner själv att jag, bara efter en säsongs inspelningar, är trött på att resa. Det här med att packa upp och packa ner och aldrig få rutiner. Jag och Dolph pratade om hur det påverkar relationer och livet i stort, och han är inte supernöjd med utslaget.

TORSDAG–LÖRDAG

SIMNING

Dolphs energidrink är kanske det äckligaste jag smakat

Den muskulöse skådespelaren Dolph Lundgren Onsdag är den förste som Carina 21.00 Berg besöker i den nya säsongen av ”Berg flyttar in”. Han bor fantastiskt, i ett hus mitt på stranden i Venice Beach i Los Angeles. På frågan vad som är mest avundsvärt i utlandssvenskens hemmaliv, blir svaret ”morgnarna”. – Han går upp tidigt och gör sig en energidrink – som i och för sig kanske är det äckligaste jag smakat. Det var oljor och surt och bittert, och inte alls det jag kände för klockan sex på morgonen. Men därefter går han ner på stranden till vattnet och gör en kata (koreograferad karate). Efter det stretchar han, andas, tittar ut över havet och hoppar i. Och så joggar han tillbaka till sitt hus. Tänk att få börja dagen så! Vad i hans tillvaro avundas du minst? – Han har oerhört många res-

CYKEL

Carina hälsar på hos fler stjärnor

SNABBGUIDE

till veckans sportsändningar

TV4 Sport 15.15

MÅNDAG

Playoff Grand Prix Final 2:2 Elite League.

TV10 20.30

5


m o s n a r e m Med ka verktyg för djuren

Mattias Klum, som annars oftast stått bakom kameran, fick agera program- och av expeditionsledare. – Kul att dela upplevelarterna serna med dessa underbara En av världens främsta lever på personer. Höjdpunkterna Miljöengagemanget var många. Alla – inte bara går inte att ta miste på. lånad tid djuren – är sådana personMed kameran som verktyg för att ligheter. Felix och hans underbara uppmärksamma planetens flora dotter till exempel, där har ju och fauna som hotas av miljöför- vansinnet gått i arv, vi hade så störing har Mattias Klum blivit en himla kul tillsammans. av världens främsta fotografer och Mattias poängterar att det filmare. Och han har ständigt nya var viktigt att ha roligt också, projekt på gång. då ämnet annars är väldigt – ’Vad kan jag göra?’ är något allvarstyngt. – Många av arterna vi mötte alla måste fråga sig själv. Vare sig det handlar om att hjälpa hemlösa lever på lånad tid. De är helt beroeller utsatta barn ende av våra insatser, inte bara av hemma i Sverige, programmet utan hela mänskligeller förhindra att hetens insatser.

CYKEL Vuelta a España Etapp 12–17.

FOTBOLL

Mattias berättar att såväl fotografisom miljöengagemanget har funnits så länge han kan minnas. – Jag var tidigt bildintresserad och mina föräldrar har berättat att jag var väldigt komfortabel runt djur. Om jag såg eller hörde att djur behandlades illa så var jag otröstlig. Många känner kanske igen sig? Jag växte upp under en tid när det var mycket diskussion om PCB och DDT och Kalla kriget, och det kändes som att man som liten skulle axla ett väldigt stort ansvar. ’Hur ska det gå för oss’, tänkte jag.

TORSDAG–FREDAG, TISDAG

U20-VM, damer

Kvarts- & semifinal. FREDAG

Börje Salming gillar att fota.

4

TV4 Sport 19.15

Superettan.

TV4 Sport 19.00

FRIIDROTT TORSDAG

Diamond league Zürich, Schweiz. LÖRDAG–SÖNDAG

SVT2 20.00

Ullevi, Göteborg.

SVT1, SVT2

Finnkampen

Men Mattias upplever att människors inställning har förändrats. – Det är mer positiva attityder i dag. Samtidigt tror jag att man måste jobba för att få tillbaka känslan av att vi människor alltjämt är beroende av naturen. Även om ”Fridlyst” är ett underhållningsprogram så hoppas jag att folk förstår att det till syvende och sist spelar en jäkla roll vad vi gör och att vi kan påverka i positiv riktning.

TORSDAG

HV71–Linköping

MATTIAS KLUM FÖDD: 1968. BOR: Uppsala med frun och kollegan Monika, två söner. YRKE: Filmare och fotograf. Förste svensk att fota världens mest prestigefulla omslag till National Geographic 1997. Sedan dess

Elina Borg Björnström ALLT HÄNGER IHOP Det finns tv@aftonbladet.se till jobbet, då sparar du pengar

har det blivit ytterligare sju omslag. Gett ut elva böcker inklusive ”Vår tid på jorden”, med förord av Bill Clinton, som publiceras i Sverige i september i år. ÖVRIGT: Avslutar en film om Östersjön som kommer efter nyår. Föreläser, fotograferar.

både en ekonomisk och en hälsobefrämjande sida av att bry sig, menar Mattias Klum. Om du cyklar och miljön, och blir starkare – allt hör ihop och när miljön mår bättre mår människor också bättre.

fota när man får vara med om något sådant, säger Börje.

Blivit mer miljöengagerad Men allvaret fanns hela tiden med i bakgrunden och hoten mot orangutangerna gjorde sig ofta påminda. Under en helikoptertur över skövlad mark visade Mattias de enorma arealer som offrats för palmoljeframställning. – Det var väldigt trist och deprimerande att tänka på hur

European Trophy. FREDAG

TV10 18.55

European Trophy. LÖRDAG

TV10 18.55

European Trophy.

TV10 16.10

Färjestad–Frölunda Brynäs–Djurgården

LÖRDAG

F1

Belgiens GP, kval.

TV10 13.55

Elitserien i racing. TISDAG

TV10 15.05

TTA: Anderstorp naturen försvunnit och alla djur som levt där dött. Regnskogen är världens lungor, och försvinner den så försvinner vi. Men det goda är att det finns många människor som arbetar för att rädda djuren och naturen. Själva bidrog vi med att plantera träd så att orangutangerna en dag ska kunna återvända. Börjes miljöengegemang har växt sedan resan och han påpekar särskilt vikten av

konsumentmakt i vardagen. – Vi måste alla ta ansvar för vad vi köper, det går snabbt att läsa informationen om produkten. Om en vara innehåller till exempel dålig palmolja, så köp den inte. Det förstör vår regnskog.

”Vi delar samma planet” Börje vill uppmana alla att komma ihåg att vi delar samma planet. – Det måste handla om våra

djur, pengarna får inte styra allt. På Borneo finns tyvärr mycket korruption som bidrar till att skövlingen fortsätter. Men även hemma i Sverige måste vi ta hand om naturen och om våra fridlysta djur, till exempel vargen. Något annat är vansinne.

Speedway

Elitserien. ONSDAG

Speedway

Elite League.

TV4 Sport 19.00 TV10 20.30

TENNIS

Orangutang.

Superettan. MÅNDAG

Öster–Värnamo

Vi kan påverka

Resan började på ett rehabiliteringscenter för skadade och föräldralösa orangutangungar där de tre fick hjälpa till. Sedan fortsatte färden in i regnskogen där inte bara Mattias fick ett helt unikt tillfälle att använda sin kamera. – Det var verkligen helt magiskt att vistas ute i regnskogen, och att vi dessutom fick se orangutanger i deras egen miljö varfantastiskt. Man bara måste ju

Eurosport

Halmstad–Brage

”Regnskogen är jordens lungor” I det första avsnittet av ”Fridlyst” besöker Börje Salming och hans dotter Teresa Borneo. Deras uppdrag är att uppmärksamma orangutangerna och skogsskövlingen som hotar hela deras existens. – Det enda som kunde toppa att få se orangutanger i regnskogen tillsammans med min dotter är att få ha upplevt allt det med Mattias. Han har ju redan tillbringat så mycket tid i Borneo och kan området.

Eurosport

ISHOCKEY

Allvarligt och roligt

TORSDAG–MÅNDAG, ONSDAG

MOTOR

För att uppmärksamma utrotningshotade djur har han tagit med sex kändisar till några av jordens mest avlägsna hörn. – Alla forskare är fullständigt eniga: ett hållbart och vettigt nyttjande av vår natur är en grundförutsättning för att även människor ska må bra. Det finns absolut ingen diskrepans där. Genom att inse det har vi kommit en bit på väg, säger Många Mattias Klum.

en sköldpadda i Medelhavet dör ut, så spelar det roll. Allt hänger ihop. Och så föddes idén om att tillsammans med några välkända ansikten uppmärksamma situationen för utrotningshotade djur. Resultatet blev ”Fridlyst”, en serie i sex delar där Börje Salming, Anders Jansson, Glenn Hysén, Jason Diakité, Maria Lundqvist och Felix Herngren reser tillsammans med Mattias och en familjemedlem på varsin resa till några av världens mest spännande platser.

till veckans sportsändningar

Foto: PETER CEDERLING/SVT

Vad är det för planet vi vill lämna över till komLördag mande generationer? 20.00 Frågan är den världsberömde filmaren och fotografen Mattias Klums stora drivkraft.

SNABBGUIDE

TORSDAG–ONSDAG

US Open

Dag 4–10. Eurosport, Eurosport 2

5


CYKEL FOTBOLL

IMAN ALDEBE

Eurosport 16.00

tv@aftonbladet.se

ROBERT SVENSSON

. ELLE FROSTEGÅRD

Malmö FF–IFK Göteborg Tyresö–Umeå

Allsvenskan. C More Sport 20.00 LÖRDAG Damallsvenskan. TV4 Sport 14.55

Paris St Germain–Sochaux Ligue 1. SÖNDAG

TV4 Sport 17.25

Gif Sundsvall–AIK

Allsvenskan. C More Sport 14.55

Elfsborg–Örebro

Allsvenskan. C More Sport 17.25

Olympique Lyon–Bordeaux Ligue 1. MÅNDAG

TV4 Sport 20.50

Allsvenskan. C More Fotboll 18.55

23 år från Stockholm. STIL: Innovativ och futuristisk.

28 år från Malmö. STIL: Unisex, rå och mörk, mix av material.

BJÖRN BRYNGELSSON

Allsvenskan. C More Sport 19.00 TISDAG

Spartak Moskva–Celtic Herr, Ch L.

Viasat Fotboll 17.45

ONSDAG

Zenit–Milan Herr, Ch L.

Viasat Fotboll 17.45

Dam, Ch L.

Eurosport 2 18.30

Lyon–Vantaa

FRIIDROTT

46 år från Stockholm. STIL: Avslappnat elegant. Nedtonad glamour.

NAIM JOSEFI

IFK Göteborg–Häcken

SÖNDAG

35 år från Stockholm. STIL: Kläder för modiga människor.

21 år från Uddevalla. STIL: Futuristiskt high fashion med en edge.

29 år från Stockholm. STIL: Rå och elegant, krispig och enkel.

Eurosport 8.45

TORSDAG

Sävehof–Constanta Herrar, Ch League. TISDAG

Sverige–Island Damer.

TV10 18.55

TV4 Sport 18.10

SIMNING

32 år från Stockholm. STIL: Konceptuell design, optimism och glädje.

LINDA LARSSEN

23 år från Stockholm. STIL: Rockig och gotisk i en nutida, edgy stil.

HANDBOLL

Berlin marathon

nedtryckt från början. Men ju mer jag lär känna Rohdi Heintz. dem desto hårdare blir jag. Givetvis blev en och annan arg på mig. Johanna Linder

27 år från Solna. STIL: Bohemic chic.

Syrianska–Malmö FF

.. SEBASTIAN LÖJDKVIST

CHARLOTTE SVINEVIT

utvecklas genom serien. Vi ser att de står där med jättestora öron och bara suger åt sig av kritiken. Hur ser era roller ut i juryn? – Det varierar under programmets gång. Jag fick en känsla av att jag var lite för hård Vi måste ikanske Hemliga gästdomare början, sedan tog Marcel Seriens upplägg är likt vara hårda över den stafettpinnen. originalet, så trogna ”Pro- mot dem Men jag måste nog säga att Rossana är den snällaste ject runway”-tittare kommer att känna igen sig. Tolv i jurygänget. Hon poängteokända, svenska designer tävlar om rar alltid hur svåra utmaningarna prestigefyllda priser. Varje vecka är och hur lite tid de fått på sig. får de en ny, tuff utmaning och tittarna får följa deras kamp mot Ska också titta i höst klockan i ateljén, där coachen Som jurymedlem har Sofi Rohdi Heintz ger råd. stenkoll på vad som händer på I slutet av varje avsnitt visas catwalken, men däremot vet hon deras kreationer upp i en mode- inte alls vad som händer i resten visning inför en expertjury av programmet. Så under hösten som består av fyra domare: Sofi, kommer även hon att sitta bänkad pr-kvinnan Rossana Mariano, framför tv:n för att följa intrigerna designern Marcel Marongiu och och vänskapen bland deltagarna. olika hemliga gäster. – Vi i juryn har ingen aning om Juryn avgör vilka som får gå vad som händer bakom kulisserna. vidare och vilken deltagare som Vi vet inte vilka som bråkar och får lämna programmet. Och enligt rycker tyget från varandra. Så jag Sofi är den svenska juryn inte ett är så nyfiken att se när de hänger dugg mjukare än den amerikanska i ateljén, säger hon. motsvarigheten. – Vi måste vara hårda. Vi vill Jill Pettersson tv@aftonbladet.se ju att deltagarna ska lära sig och

24 år från London. STIL: Sportig unisex fast ändå feminin.

VICTORIA ERIKSSON

leva upp till. Jag har ingen modellbakgrund och jag är nog väldigt olik henne på många sätt och vis. Men jag har stor respekt för henne efter att ha gjort inspelningen, för det kräver så mycket energi och hårt jobb.

av deltagarna. De måste kunna konstruktion och vara kreativa. Men de behöver också kunna sy och jag tycker att det är väldigt viktigt att de tecknar bra och på så sätt för fram sina idéer, säger Rohdi Heintz och fortsätter: – Jag är inledningsvis ganska försiktig med vad jag säger till deltagarna, ingen mår bra av att bli

Lombardiet runt

Allsvenskan. C More Sport 17.55 24 år från Lund. STIL: Modern, futuristisk,edgy, wearable.

.. ROBERT GUL

Foto: JOHNNY WOHLIN/TV3

4

i ”Project runway Sverige”. – Jag är ju ganska gammal nu, 69 år. Men jag ser det som en utmaning. Modebranschen som underhållning är nytt för mig, säger han. Efter viss tvekan tackade han alltså ja till att dela med sig av sin långa erfarenhet. – Det krävs ganska mycket

LÖRDAG

Häcken–Helsingborg

”Givetvis blev en och annan arg på mig” Designern Rohdi Heintz är Sveriges motsvarighet till amerikanska stilcoachen Tim Gunn. Rohdi Heintz började sin karriär som 20-åring och är bland annat känd för sina Björn Borgkollektioner och trenchcoats. Han blev smått förvånad när han fick frågan om att vara stilcoach

till veckans sportsändningar

TORSDAG

..

Sofi Fahrman sitter på tåget till Måndag Genèves flygplats 20.00 när vi äntligen lyckas få till en telefondejt. Det är den enda luckan hon har i ett för övrigt späckat schema. Hon är mitt uppe i en flytt från New York och är på väg till Stockholm för att lansera premiäravsnittet av ”Project runway Sverige”. Inspelningen av programmet har pågått mest hela sommaren och för Sofi har det varit ett drömprojekt. – Det var helt fantastiskt. Att se de här talangerna utvecklas under resans gång var jäkligt coolt, säger hon. Och att jämföras med den tyska supermodellen Heidi SLÄPPER EN TRÄNINGSBOK SENARE I HÖST Klum – som leder den amerikanska ÅLDER: 33 år. versionen – har FAMILJ: Mamma, pappa, systern Frida, holländske fästmannen Nick. BOR: Har precis flyttat från lägenheten i New York. Nu blir det någon hon inget emot. typ av bas i Europa. Nick bor i Schweiz så det blir med stor sannolik– Det är en komhet där. plimang, säger YRKE: Journalist och moderedaktör på Aftonbladet. hon skrattande. AKTUELL: Programledare för ”Project runway Sverige”. Släpper – Men det är även en träningsbok i november. även något att

ALEXANDRA WERNER

Nu är det dags för svenska versionen av ”Project runway” där modejournalisten Sofi Fahrman axlar Heidi Klums roll som programledare.

Startfältet består av tolv designer AKHARADET EKCHANOK

å p l l o k n e t Sofi har s catwalken

SNABBGUIDE

31 år från Stockholm. STIL: Retroinspirerad med en släng av burlesk.

TISDAG–ONSDAG

Världscupen Dubai.

TV4 Sport 15.55

5

Redigering för Aftonbladets tevebilaga  

Mittuppslag med Sofi Fahrman, Mattias Klum och Carina Berg.