Page 1

La revista que fem els nens i nenes de l’escola Camí del Mig Abril 2010 | Nº 51

REDUÏM RECICLEM REUTILITZEM Aquest curs la setmana del DENIP (Dia Escolar de la No violència i la Pau) es va iniciar conjuntament amb una campanya a favor del reciclatge de residus a l’escola. Semblava difícil que Gandhi tingués alguna cosa a veure amb l’activitat d’enviar cada residu al seu lloc: groc, blau, verd i marró.


Editorial JO RECICLO, TU RECICLES, NOSALTRES RECICLEM, …..I GANDHI? Aquest curs la setmana del DENIP (Dia Escolar de la No violència i la Pau) es va iniciar conjuntament amb una campanya a favor del reciclatge de residus a l’escola. Semblava difícil que Gandhi tingués alguna cosa a veure amb l’activitat d’enviar cada residu al seu lloc: groc, blau, verd i marró. Rumiant una mica sobre la trajectòria d’aquest home, que va portar la Independència al seu país, l’Índia, i sobre la nostra voluntat de recollir selectivament les deixalles, vaig pensar que teníem una cosa en comú: el convenciment que si lluitem per allò que val la pena, i ho fem pacíficament, segurament també haurem posat un granet de sorra a construir un món millor. Gandhi estava molt enfadat perquè el seu país estava dominat per l’Imperi Britànic i va iniciar una campanya per demostrar que es podien valer per ells mateixos i no necessitaven la tutela dels europeus. Com ho va fer? Impulsant un boicot popular al consum de productes anglesos. En què es basava aquest boicot? En teixir a mà les seves pròpies robes i així demostrar que es podien valer per ells mateixos. Començà per aquest motiu una persecució vergonyosa: la policia anglesa organitzà una persecució, molt singular, a la recerca de les màquines de teixir domèstiques. Un cop cercades eren destrossades a cops de culata. La resistència passiva dels ciutadans indis, però, va destruir poc a poc el domini britànic.

L’Oreneta és la revista que s’edita al CEIP Camí del Mig gràcies a l’esforç i la dedicació d’alumnes, mestres, mares i pares de l’escola. L’aportació econòmica dels anunciants fa possible l’edició de la revista. Comissió Revista: Gemma Armadans, Magda Batlle, Gabriel Cañete, Irene Cot, Ramón Gros, Jose Manuel Luna, Maurici Torner.

Nosaltres, com Gandhi, també estem molt enfadats per l’espoli ambiental que està patint el nostre entorn: ara traiem petroli per fabricar plàstics inútils, ara tallem boscos per elaborar paper innecessari,..... i per tant ens hi enfrontem pacíficament endegant molts petits gestos a favor de la conservació del nostre planeta. A partir d’ara : REDUIREM, RECICLAREM i REUTILITZAREM

Som-hi?


Si no saps a què jugar

tres


P3 A P3 ens agraden els sucs! Aquest any el carnaval estava dedicat al reciclatge. Tots els cursos d’educació infantil ens hem disfressat de coses que es llencen al contenidor groc (el que recull el plàstic).

Els nens i les nenes dels cargols i les tortugues ens hem disfressat d’una de les coses que més fem servir cada dia per esmorzar: els tetrabrics de sucs de fruites com la poma, la pera, la pinya, el raïm i la taronja.

SERVEI D’AUTOCARS Viatges Cases de Colònies Col.legis 3a. Edat Escolars Linia Arenys de Mar - Sant Iscle Oficines: Rbla. Francesc Macià, 77 08358 Arenys de Munt Tel./Fax 93 795 12 54

quatre


P4 Construïm retrats Les classes de P4 “ànecs i pollets”, vam començar el trimestre anant al Museu de Ca l’Arenas, situat al c/Argentona núm. 64, de Mataró, a fer un taller anomenat “Construïm retrats”. A partir d’un conte van anar apareixent les diverses parts d’una cara. Després vam ser nosaltres, que en petits grups composàvem diferents cares de diferents personatges. Finalment, cadascú de nosaltres va poder fer un dibuix d’una cara. A partir d’aquí, vàrem iniciar una sèrie d’activitats a l’escola per continuar treballant el tema del cos.

Hem fet composicions amb murals, hem observat les nostres fotos de quan érem petits i amb uns miralls hem pogut observar les semblances i diferències de com som ara. Finalment, hem après bastant a dibuixar-nos amb tots els detalls i hem quedat d’allò més bé!

cinc


P5

sis


P5

AIGÜES DE MATARÓ, SA

SOCIETAT PRIVADA MUNICIPAL

Carrer Pitàgores, 1-7 08304 Mataró Tel. 93 796 16 88 Fax. 93 790 61 08 E-mail: amsa@infomataro.net

set


Caminem plegats Per què... “Fem un cafè”? Des de fa 4 cursos, cada dimecres a la tarda, “Fem un cafè” per a totes les famílies del centre . Per què? Per millorar el Per compartir els dubtes, Per conèixer millor la *coneixement, * * la participació neguits i les satisfaccions nostra ciutat. i la col∙laboració a l’escola.

que generen els fills i filles.

*

Per aprendre a través del cinema, les conferències i els debats interns.

Per trencar barreres, estereotips i establir ponts de comunicació intercultural.

*

* Per passar-ho bé.

I... Com valorem el resultat? N’estem molt contents, tan pel que fa a la cohesió com a la participació de les famílies. Notem també que milloren les actituds dels nens i nenes i que aquest fet repercuteix positivament en els aprenentatges. Us mostrem el resum de les activitats que hem fet aquest curs, fins ara. Com que és un espai obert, podeu venir els dies que l’activitat sigui del vostre interès. Per saber què farem, podeu consultar la planificació mensual a la pàgina web de l’AMPA o a les cartelleres. Us convidem a participar-hi. Sereu molt benvinguts i benvingudes.

Us esperem!

Capgròs rep la visita de les mares del ‘Fem un cafè’ del CEIP Camí del Mig Un grup de mares d’alumnes del CEIP Camí del Mig ha visitat aquest dimecres a la tarda la seu de la revista Capgròs per conèixer la manera com es crea i s’edita una revista informativa. La vintena de dones que s’han acostat a les instal. lacions de l’empresa, acompanyades de personal docent de l’escola, formen part de la iniciativa ‘Fem un cafè’, que Notícia publicada al Capgròs de 10/03/2010 promou aquest centre del barri de Pla d’en Boet des de fa quatre anys. ‘Fem un cafè’ consisteix en trobades cada dimecres, de 3 a 5 de la tarda, entre la direcció del centre i mares d’alumnes, la majoria nouvingudes. L’objectiu d’aquesta iniciativa és afavorir la integració d’aquest col.lectiu a través de xerrades, tallers, debats, conferències i visites a punts d’interès de la ciutat. Es tracta d’un espai obert, amb un calendari fixat cada més, amb una participació que voreja les 25 persones en cada sessió.

vuit


1r Visita al Museu Picasso Els nens i nenes de 1er hem estudiat l’època blava de Picasso.

nou


carnestoltes

deu


onze


2n Els músics i els astronautes hem estudiat el cos humà Hem après que hem de tenir cura del nostre cos per estar sans. Aquí teniu uns quants consells...

dotze


3r Voleu conèixer racons de Mataró? Les nenes i nens de tercer us ensenyem una mostra. Va ser emocionant perquè era molt llarga i amb roques molt dures a la muralla. Es va construir l’any 1720. Van necessitar molta ajuda per portar les pedres d’altres països. La guia ens va dir que aquesta muralla està reformada perquè si no la muralla s’ha hauria caigut. També ens va dir que la muralla no servia només per protegir-se dels enemics, que també servia perquè les malalties no s’encomanessin, ja que la gent no entrava si estava malalta.

El balcó està situat al carrer Bonaire. Ens ha agradat aquesta foto perquè era molt maca. Les rajoles que hi havia sota aquell balcó, podien ser de color verd i blanc o també podien ser de color verd i groc. Hem triat el portal de Barcelona perquè era molt maco i hi havia tres escuts : el de Barcelona, el d’Espanya i el de Mataró. També estava perquè si vas tot recte, et trobes a Barcelona.

La Muralla dels Genovesos

Aquesta és la Xafardera, una finestra molt original. Aquesta finestra la feien servir per espiar. Ara n’hi ha de modernes, són de ferro i de fusta. Si les voleu veure aneu al carrer Barcelona. N’hi ha set i són molt maques. Vam fer un joc que consistia en buscar xafarderes antigues pel carrer Barcelona, i en vam trobar set .

Nosaltres hem triat la plaça del peix. L’escut de Mataró té dibuixades “matas” que és d’on li ve el nom a la ciutat. A banda i banda de l’escut hi ha els símbols del rei Neptú: la pala i el trident. És la plaça on venien peix, i d’aquí el seu nom. En temps dels romans els homes portaven peix a la plaça. A la plaça de la Peixateria hem trobat el rei Neptú. És el rei del mar i té les orelles molt llargues.

tretze


Aquí us mostrem algunes de les activitats que organitza l´AMPA per poder oferir un bon servei d´activitats extraescolars per a tots els nens i nenes de l´escola Els nens i nenes de P3, P4 i P5 juntament amb les seves monitores, la Sònia i la Rosa estem realitzant moltes activitats de psicomotricitat com ara jugar amb aros, pilotes, diferents circuits i hem fet i après un munt de jocs. També realitzatem molts tallers, de cuina, de fang, de pintures i s´ho passen d´allò més bé Aquest curs tenim 4 grups de teatre a l´escola, tots ells ja s’estan preparant per representar el proper mes de juny a la Sala Cabañes de Mataró les adaptacions de les obres teatrals “T’he enxampat Caputxeta” de Carles Cano, “Terra Baixa” d’Àngel Guimerà i “Les dones sàvies”, de Molière.

Enguany ha començat un nou taller de còmic i dibuix i pintura on els nens/es s´ho han agafat amb moltes ganes i s´ho passen d´allò més bé. El grup de cuina segueix oferint cada dimecres un recull de receptes de cuina que n’hi ha per llepar-s’hi els dits.

Els artistes de l´escola, estem treballant durant tot el curs fent peces d´artesania.

catorze


4rt Mireu quins logotips hem dissenyat ! De noms en tenim de ben bonics i curiosos: els Solars, els Ajudants golafres, els Multicolors, els Invisibles, els Quàdruples, els Gats negres, els Arc de Sant Martí, els Grup secret, els Sensenom, ... De dibuixos us en posem uns quants. A veure si us agraden ! Aquest any anirem de colònies al Delta de l’Ebre i per preparar molt bé l’estada i aprendre moltes coses estem treballant en un projecte molt xulo. Ja teníem els grups organitzats en equips base, però ens faltava triar els noms i els dibuixos de cada grup de quatre companys i companyes.

Els nens i nenes de quart amb moltes ganes de conèixer el Delta de l’Ebre.

Vam estar pensant com fer-ho i al final l’Ester i la Carme ens van proposar de provar una manera que es diu estructura cooperativa 1, 2 i 4. Primer, individualment vam escriure en un paper el nom que ens agradaria pel nostre grup, després, per parelles, vam triar-ne un, i finalment dels dos triats seleccionàvem el nom del grup definitiu. Tothom ràpidament es va posar mans a la feina i un cop triat el nom, vam fer el mateix per decidir el dibuix que necessitàvem com a logotip.

quinze


5è Sant Jordi Parades de llibres i roses, escriptors que van signant, carrers, avingudes i places on la gent va passejant. Comprem lectura i olor per alegrar l’esperit. La rosa l’he regalat i el llibre... me l’he llegit? Lola

Aviat vindrà Sant Jordi i els de 5è us volem recomanar alguns llibres que ens han agradat molt. Entre tota la classe, hem fet una llista que, a nois i noies a partir de 3er, esperem que us sigui útil a l’hora de la tria. Primer de tot, us volem recomanar els llibres de l’autor anglès Roald Dahl. Els mestres ens han llegit en veu alta a les classes històries d’aquest escriptor i sempre ens ho hem passat molt bé escoltant-les. La meravellosa medecina d’en Jordi, Els Culdolla, El fantàstic senyor Guillot, Les Bruixes, El Gran Amic Gegant... ens han fet passar estones divertidíssimes. Us els recomanem tots!

I a continuació... més propostes de llibres excel.lents! Colección Mascota Información i Colección Benjamín Información. Ed. Altea (Els trobareu a la biblioteca de l’escola i a la biblioteca Pompeu Fabra). Són llibres una mica antics però amb ells aprendreu un munt de coses interessants. Las hermanas Penderwick i En casa de las Penderwick. Jeanne Birdsall. Ed. Siruela. Una colla de nenes que us encantaran. Si quieres passar miedo. Angela Sommer Bondenburg. Ed. Austral Juvenil. Vinga, a pasar una mica de por!

setze

L’Auca de l’apadrinament


Un petó de mandarina. Eulàlia Canal. Un llibre d’amor i amistat. La mà negra. Hans Jurgens Press. Un joc de troballes dins d’una simpàtica aventura. Ingo i Drago. Mira Lobe. Un conte bonic i tendre. El zoo d’en Pitus. Sebastià Sorribas. Una història de sempre que agrada a tothom.

Com que tots estem llegint molt, a final de curs, en una propera revista, us farem arribar altres recomanacions de llibres tan xulos com els que aquí us hem presentat. Monstre busca Monstre. El recomanem perquè la història va d’amor. És un llibre molt i molt divertit

Ip! Johe van Leuvien.

Gerónimo Stilton, el tercer viaje al reino de la fantasía. És un llibre d’aventures i d’acció. Uns bandits estan destrossant el regne de la fantasia i Gerónimo ha d’anar a salvar-lo.

El ferotge cavernícola. Paul Thier. Una prehistòria ben divertida.

Versos per Versos. És l’adaptació d’alguns contes populars que al final canvien una “miqueta”.

L’illa de Nim. Wendy Ore.

Kika super bruja. El recomanem perquè és un llibre d’aventures molt divertit.

Vols ser el novio de la meva germana?. Maite Carranza. Per a tots els que tenen germanes grans una mica pesadetes. Amics per sempre. Paula Danziger. Fem una pel.lícula, Borinotman? Oriol Vergés. Cinema amb un borinot? La xocolata. Trinitat Gilbert. Per a llepar-se els dits! L’assassinat del professor de matemàtiques. Jordi Serra i Fabra. Ed. Barcanova. Tremoleu, mestres!

El primer viatge al regne de la fantasia. Té molta fantasia i els nens quan el llegeixin es divertiran moltíssim. La medicina d’en Jordi. És un llibre molt entretingut que explica les coses que fa un nen, que si les féssim seria un desastre. La meva germana Aixa. T’ensenya a no riure dels altres.

disset


6è Entrevistes a mestres La Irene té 24 anys i li agrada molt ser mestra. És la tutora de 2n A . La seva pel.lícula preferida és “Seven”. Si es perdés en un desert voldria tenir aigua, MP3 i roba d’abric. La Música preferida és el “Pop Rock” i el seu grup preferit és Gossos. Voldria anar de vacances a les illes gregues. El seu llibre preferit és L´ombra del vent de Carlos Ruiz Zafón. Quan té temps lliure li agrada viatjar, llegir i sortir amb els seus amics.

La Mònica és tutora de P4 A, té 23 anys i és professora perquè li agrada molt treballar amb nens petits. Si la voleu tenir contenta poseu-li per menjar qualsevol tipus de pasta. El llibre que està llegint és diu “tinc ganes de tu” de Federico Moccia, i el seu llibre preferit es “allà on sigui el meu cor”. Si vols portar-la a un concert d’Alejandro Sanz ha de ser. El seu animal preferit és el cavall. A una illa deserta s’emportaria la família, un mòbil, i una barca. Aquest curs té l’ajuda, inestimable de l’Olga, una estudiant de magisteri en practiques. Ah, sí! el seu numero preferit és el 3. La Mariona és mestra d’educació infantil a la classe de P3. És molt jove, té 27 anys. Li agraden els esports i escoltar música. Si la convides a un bon sopar procura que el millor siguin les postres. Mai no canviaria la seva feina perquè li encanten els petits, però si hagués de canviar escolliria ser criminòloga. Si mai la vols convidar porta-la a veure Pretty Woman. Té molta intriga amb els llibres de por. Un dels preferits es diu Lluna Nova (Crepúsculo). El cantant preferit de la Mariona és Eros Ramazzoti i li agradaria anar-lo a veure a Austràlia. Si hagués d’anar a una illa deserta, s’emportaria la seva gossa, un llibre i un àlbum de fotos.

divuit


Racó de l’AMPA Us recordem a tots els pares i mares de l’escola que l’Ampa som tots i totes! Veniu doncs a participar-hi ja que la nostra presència és important per poder tenir una escola plural i participativa. Us hi esperem! Atenció mares i pares ! Estrenem nova eina de comunicació interna A partir de la reunió d’AMPA del passat 2 de novembre es va acordar la creació de la que serà la web definitiva de l’AMPA. Tenim una nova adreça i domini http://www.ampacamidelmig.com En aquesta adreça podeu trobar tota la informació de les activitats que organitzem des de l’AMPA, des del menú del menjador fins a les reunions de les comissions. La web consta de diferents seccions. Tenim un canal de notícies i una agenda on hi podreu trobar les últimes novetats de les activitats de l’escola organitzades per l’AMPA. A la Junta hi trobareu la seva composició i les actes de les reunions que es van celebrant. A la secció de MAES hi trobareu el menú a la secció de menjador, i a la secció d’activitats extraescolars les descripcions, horaris, monitors i fotografies de les activitats. També trobareu informació útil sobre el casal d’estiu quan s’organitzi. Cada trimestre us podreu descarregar la revista L’Oreneta, que la tindrem disponible a la web. Encara l’estem ultimant i esperem que quan llegiu aquestes paraules estigui tot a punt. Volem que sigui una eina viva i per aquesta raó tenim una adreça de correu a la qual podeu enviar els vostres suggeriments ampa.camidelmig@gmail.com Informa: Carme de Haro

NOVETATS Logo de l’AMPA Estrenem logo de l’AMPA. A partir d’ara podreu identificar clarament tot allò relacionat amb l’AMPA, gràcies a aquest logo creat per en Carles Soriano.

Aquesta primavera ens arriba l’Oreneta renovada L’Oreneta per primera vegada en color i impresa directament a l’escola. A més a més també canvia el Logo i la maquetació, tot per adaptar-la a la nova temporada. Gràcies a l’adquisició d’una impressora multifuncions la revista surt directament de l’escola i en color. I tot pel mateix preu!

En Sethomes va de festa És el rei de la festa dels més petits de l’escola i l’esperen impacients per seguir-lo tot embadalits ballant pels carrers i places de Mataró. Per anar reservant dates aquí teniu l’agenda de sortides Primavera | Estiu 2010 Aniversari de la Coordinadora Gegantera de Mataró 10 d’abril Cercavila de Sant Jordi 23 d’abril Festes de Barri Pla d’en Boet Cerdanyola Peramàs - Esmandies Festa Major Les Santes 23 de juliol Informa Comissió de geganters i flabiolaires

Crida de Geganters

Benvinguts nous geganters, si voleu formar part de la colla, acompanyar-nos o estar informats de tot el que es mou al voltant d’en Sethomes podeu contactar amb la colla gegantera a sethomes@gmail.com

dinou


Comparsa de Carnestoltes de l'escola Camí del Mig

Enguany, per segona vegada, l'AMPA del CEIP Camí del Mig ha tornat a participar en la Rua Carnestoltes 2010 amb la comparsa BOSC MÀGIC oferint als espectadors una gran diversitat de criatures fantàstiques. El Bé comandat per la Reina Elf en una espectacular carrossa i el Mal per les Reines Bruixes dels quatre elements: Terra, Aigua, Aire i Foc.  Agraïm la col.laboració i participació de totes les famílies ja que sense el recolzament de tots no hagués estat possible dur a terme aquest gran projecte de participar en la Rua de Carnestoltes de la nostra ciutat. Un total de 103 persones vam participar de la gresca que representa anar disfressats pels principals carrers de Mataró, una de les rues més participatives dels últims anys.

A partir d'ara es treballarà per al Carnestoltes 2011 per la qual cosa ja cal que aneu pensant en el tema de l'any que ve ja que, al Setembre, es portarà a votació les propostes realitzades per vosaltres i s'escollirà el nou projecte.  Ànims que no ha estat res i fins aviat.  Informa: Ruth Gómez

L´Oreneta nº51  

La revista que fan els nens i nenes de l´escola del Camí del Mig.