Page 1

LES FESTES A CATALUNYA Aquest treball ha estat el projecte dels alumnes de 5è B de l’escola pública Camí del Mig. El treball s’ha realitzat cercant la informació a Internet a partir d’un guió previ confeccionat pels nois i noies. S’ha recollit les sis festes que s’ha cregut que eren més representatives del calendari festiu de Catalunya i s’ha enllaçat amb moltes pàgines web per ampliar la informació.

LA CASTANYADA Autors: Yassine Chellaf Natalia Díaz Pau Garcia Marc Lluch Berta Obiols

La Castanyada és una festa popular de Catalunya i es celebra abans del solstici d’hivern o sigui el dia de Tots Sans i Halloween. Es mengen castanyes i panellets. Hi ha un personatge molt important que es diu Castanyera i quasi totes les escoles canten la típica cançò de la Castanyera. Les castanyes es venen al carrer. El Halloween es una festa tipica dels anglesos. Es disfressen de monstres, bruixa i vampirs etc. Van a les cases a demanar caramels i diuen “ truco o trato”. Els nens i les nenes quan ja estan disfressats se’n van a espantar a la gent. Despres queden els amics i queden per explicar històries de por, per exemple de vampirs, fantasmes, zombis, franquenstein, etc... El dia de Tots Sants se celebra el 1 de novembre i es el dia dels morts. Totes les famílies es reuneixen per anar al cementiri a portar flors als seus difunts. Aquest dia es trist i molt especial.


L’origen de Tots Sants prové d’un període de temps anterior al procés de cristianització que es va produir a la Península durant els primers segles de la nostra era. Tots Sants deriva , en concret d’una festa cèltica anomenada Samhain que es feia per venerar els morts. FOTOS: -castanyes

-carabassa

-cementiri

NADAL Autors: Judith Cortés Jesús Díaz-Blanco Marina Hidalgo John Slater Mayorga

Nadal és el 24 i 25 de desembre es celebra per un motiu religiós durant el solstici d’hivern. Aquesta festivitat fa que la família estigui mes unida, es sol menjar neules i torrons, i per cantar les nadales. A Espanya es celebra la Nochebuena i a Catalunya el dia de Nadal amb àpats familiars molt suculents. Un dels costums del Nadal és el caga tió. En els països del nord d’Europa els personatge més característics del Nadal són el Pare Noël i Sant Nicolau. L’endemà del dia de Nadal, a Catalunya es celebra Sant Esteve i es sol dinar amb els amics i la família. El dia 28 de desembre és el dia dels Sants Innocents i es celebra fent bromes a la família i als amics. Aquestes són algunes bromes freqüents.


Cap d'any es celebra perquè són l’últim i el primer dia de l'any. El darrer dia de l’any a Catalunya apareix L’Home dels Nassos, un personatge que té tants nassos com dies té l’any! El 31 de desembre a les 00:00 mengem, mentre toquen les campanades dels rellotges, 12 grans de raïm per fer el compte enrere del nou any i desitjar-nos bona sort. Els dies 5 i 6 de gener, celebrem la festa dels Reis Mags: Melcior, Gaspar i Baltasar. Els reis van portar regals al nen Jesús i els pares i mares volen seguir l'exemple, fent regals als seus fills. A totes les ciutats es celebren grans cavalcades on arriben els tres Reis que durant la nit es dedicaran a repartir joguines i per totes les cases. Durant totes les Festes es celebren Fires de Nadal, es munten pessebres i es representen Els Pastorets.

CARNAVAL Autors: Marcel Dalmau Ibrahima Diaby Alba Fernández Aina Vendrell Carnaval es una festa que es celebra per introduir-se a la Primavera. A la festa ve un personatge que es diu Carnestoltes el rei dels poca soltes. La festa del Carnaval comença el dijous llarder en el que la gent menja truites fetes amb botifarra d’ou. L’últim dia del Carnaval és el Dimecres de Cendra que és quan mort el carnestoltes, es fa l’Enterrament de la Sardina i apareix la vella Quaresma una senyora que té set cames, tantes com setmanes té la Quaresma.


En aquesta festa la gent es disfressa es porta màscares, vestits i altres coses. Aquesta festa es celebra a tot el món. A cada país, poble o ciutat es celebra de manera diferent.

El carnaval de Venècia és un dels carnavals més famosos del món porten un vestits molts originals i ballen molt bé. Un altre dels carnavals mes famosos del món és el de Brasil

Al nostre país són famosos els carnavals de Sitges, Palamós i Vilanova i la Geltrú.


I per acabar el nostre carnaval el de Mataró que fan una rua i surt en Pallofa.

SANT JORDI Autors: Ilias Hamido Alex Kleijer Marina Luna Marta Prieto

Sant Jordi es celebra el dia 23 d’Abril. Sant Jordi és una festa tradicional a Catalunya en que les persones es regalen una rosa i un llibre. Segons la llegenda, que es situa a la vila de Montblanc, Sant Jordi va matar el drac per alliberar la donzella. Sant Jordi és el Patrò de Catalunya i segons el costumari


català d'en Joan Amades, el fet que Sant Jordi sigui el patró dels cavallers, es deu a l’ajut que va fer el sant al rei Pere I l’any 1094. Segons s’explica, l’esmentat rei va guanyar una batalla contra els sarraïns després que aquest invoqués al sant. Per agrair la gesta, el rei va anomenar-lo no només patró de la cavalleria sinó també de la noblesa catalana. A Catalunya, la festa es va generalitzar a meitat del segle XV i el seu patronatge de Catalunya ja és esmentat a principis del segle XIX. Sant Jordi, nom grec que vol dir “el qui treballa la terra”, llaurador o pagès, va ser un màrtir i val la pena notar que entre els molts milers de màrtirs, només dos han estat venerats des de sempre per tots els cristians d’Orient i d’Occident. Un d’ells és Sant Esteve i l’altre és Sant Jordi.

SANT JOAN Autors: Nico Araujo Jose Joaquin Herrera Emma Reniu Laia Sanz

La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros, és una celebració que es realitza arreu del Països Catalans i més enllà, durant la nit entre el 23 i 24 des de juny , una de les més curtes de l'any degut a la proximitat del solstici d'estiu. En aquesta nit, per sopar, és habitual de fer reunions familiars o bé d'anar a alguna festa popular amb taules preparades a la vora d'una foguera.


Llavors es menja tota mena de coques. A Catalunya i al País Valencià, la més habitual és la coca de Sant Joan de pa de pessic i fruita confitada, però també se'n fan de recapte, de llardons, pinyons i de moltes altres menes. Les fogueres per Sant Joan, no sols s'han estès i arrelat arreu dels territoris de parla catalana, sinó que també n'hi ha molta tradició a molts llocs de la Mediterrània. La nit de Sant Joan sempre s'ha relacionat amb tradicions ambientades entorn del foc. Tant és així que sovint se l'anomena la Nit del Foc.

Una de les formes amb què popularment s'anomena aquesta vetllada és la de la Nit de les Bruixes i és que es creu que aquesta nit és màgica i que els més fantasiosos éssers surten amb més intensitat que en qualsevol altra nit de l'any. La majoria són malèfics i veure'ls duu la desventura, però també n'hi ha amb les quals se somia de topar des de ben petit. Existeix la creença que qui es pren un bany a la platja la mateixa Nit de Sant Joan en tocar les dotze campanades, conservarà la salut del cos, molt especialment la de la pell. Aquest ritual ha de ser repetit cada any, si es desitja perllongar-ne els efectes. El refrany "Bany de Sant Joan, salut per a tot l'any" és un recordatori d'aquesta cita anyal.

Es diu que la Nit de Sant Joan és la millor de l'any per a descobrir corrents d'aigua subterranis o per collir herbes de muntanya, que en aquest temps han adquirit el màxim de la seva virtut guaridora. S’omple un plat d'aigua i deixes dins uns papers amb el nom de les persones que t'agraden i voldries festejar amb elles. Els noms han de


ser a llapis i els paperets doblegats per la meitat dues vegades. Deixes el plat tota la nit sota el teu llit i a l'endemà aquells que s'hagen obert a l'aigua seran les persones més receptives envers tu. FOTOS I VIDEOS

LES SANTES Autors: Anna Burguillos Adrià Olmedo Aina Pinyol Massy Toure

Les Santes és la Festa Major de Mataró, comença el 25 de Juliol amb La Crida de l’alcalde i acaba el 29 de Juliol. Durant cinc dies la ciutat viu intensament el programa de festes amb balls, cercaviles, focs artificials, havaneres, concerts, …

Explica la tradició que Les Santes eren dues donzelles, anomenades Juliana i Semproniana, deixebles de Sant Cugat i que són venerades a la basílica de Santa Maria en la Missa de Glòria de Mossèn Blanch el dia 27 de juliol.


Durant els dies de Les Santes surten al carrer les comparses tradicionals de la Festa Major: la Familia Robafaves, la Momerota i la Momeroteta, el Drac i el Dragalió, les Diableses. És tradicional que la gent balli al so del Bequetero i que durant els dies de festa llueixi la samarreta de Les Santes. També aquells dies hi ha actuacions dels Capgrossos de Mataró, la colla castellera de la ciutat. Un dels dies de la Festa Major es celebra la Gegantada en la que es troben tots els gegants de Mataró.


FOTOS I VIDEO

LES FESTES A CATALUNYA  

Projecte sobre les festesrealitzat pels alumnes de 5èB de l'Escola Camí del Mig.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you