Page 1

CAMERON ZUCK LANDSCAPE ARCHITECTURE PORTFOLIO


RESUME EDUCATION EXPERIENCES

University of Minnesota | 2013-2017 Landscape Planning BED Horticulture minor Student Blogger | University of Minnesota, College of Design 2015- present: Minneapolis, MN Post bi-weekly blogs and photos to share daily life experience to prospective students that maintains a positive social media presence. Topics specifically related to the major landscape design and planning. Research Assistant | Minnesota Landscape Arboretum- Horticultural Research Center 2016: Chaska, MN Assist with research, data collection and propagation for the Woody Landscape Plant Breeding and Genetics Program. Day to day tasks include making crossed between species, obtaining and handling cuttings, transplanting and various lab work. Student Research Assistant | University of Minnesota, Agronomy Department 2013: St. Paul, MN Assist with soybean genetics and breeding research through fieldwork, tagging, threshing, weighing and determining quality of soybeans. Student Assistant | University of Minnesota, Department of Art 2014: Minneapolis, MN Assist with the ongoing project, Forget Your Past, including constructing models, sculptures, and video installations.

PROFICIENCIES

InDesign CS4 Photoshop CS4 Illustrator CS4 Auto-CAD Sketch-up GIS Microsoft Office- Word, Powerpoint, Excel PC and Mac Operating Systems


CONTENTS

1 2 3

RESIDENTIAL BACKYARD

4

ST. PAUL CAMPUS COURTYARD REDESIGN

5 6

RIVERFRONT PLAZA

7

ROME: DRAWING (IN) THE ETERNAL CITY

UNDERSTANDING SPACE- THE KNOLL NORTHROP COURTYARD REDESIGN

MISSISSIPPI RIVER EXPLORATION


1 RESIDENTIAL BACKYARD This formal residential backyard design allows for a secluded,reflective and relaxing experience. Along the main axis of the site, residents can observe the reflective pool, hear the relaxing water while overlooking the fountain area and then step down into the secluded patio area by the fountain. The design also offers other areas and pathways that allow the residents to either meander through the space or relax under the shade of trees.

1

Porch

Central pool


Fountain

Seating area

Central pool Fountain Porch

Exit/Entrance


2 UNDERSTANDING SPACE-THE KNOLL In order to understand space, in GD1 Studio we analyzed a greenspace on The University of Minnesota campus known as the Knoll. Located between the Dinkytown neighborhood and campus it is mainly used as a connective space, but can also be utilized as a place for students and faculty to gather. Studies looking both at the physical and structural elements of the space were conducted. Section cuts were taken to understand how different vegetation and canopy cover affects people’s experience.

Elevation and Slope

3

Vegetation Cover

Structure


dense coniferous surrounding strong overhead canopy

both structure and canopy line the path separation of overhead canopy create two distinct spaces Gathering Patterns

dense canopy boundary


3 NORTHROP COURTYARD REDESIGN This project focuses on the redesign of the Northrop Courtyard located at the University of Minnesota. It first analyzed the surrounding area and existing conditions of the site. It was found that the courtyard was an underutilized area that connected other green spaces on the campus while providing poor circulation. The proposed redesign offers a space for students to gather and perform that also allows for a more direct circulation pattern. Circulation

5

foot traffic

pedestrian traffic

THE KNOLL

PIL

ST. S E

NICHOLSON

UR

YD

RIV

NORTHROP

JOHNSTON

LILY PLAZA MORRILL

THE MALL

• • • • • • • • • • •••• • Existing Vegetation

deciduous tree coniferous tree vegetative groundcover

E

PILLSBURY

SAN T

PLEA

SCOTT

LSB

Campus Context


The Theatre. A space where students can gather, perform, or hangout between classes

Section Elevation

Connecting Path. A direct path that allows for direct circulation between greenspaces and campus

The Lawn. An open lawn area where students can engage in group activities

The Theatre 1”= 30’

1”= 30’


4 ST. PAUL CAMPUS COURTYARD REDESIGN This project focuses on the redesign of a space located on the University of Minnesota’s St. Paul Campus. Although it is surrounded by the library, parking ramp, classroom halls and the student center it was found to be disconnected, fragmented and underutilized. The large elevation change and lack of a cohesive design were found to be the main constraints on the site. Through the design, Living Laboratories, this project aimed at creating a space that is connected to the surrounding area, acts as an extension of the classrooms and is engaging and interactive. The main gathering locations allow for students and faculty to actively engage and learn about the environment surrounding them.

7

Campus Context


Vegetable Garden Plaza Vegetable Garden Plaza. A space where students and faculty can gather for lunch, that is easily accessible to the Student Center across the street. Vegetable garden plot benches allow engagement for student groups or classes Pollinator Point and Path. A path with a native pollinator plant palette connects the upper lookout point to the amphitheater and rain garden Rain Garden. An interactive rain garden that student can walk through and actively engage with the plants. Nearby seating offers a view and a place for student to study

Rain Garden

Grass Amphitheater. A large gathering space that can hold outdoor classroom sessions for the surrounding buildings

Grass Amphitheater


5 RIVER FRONT PLAZA

COMMERCIAL BUILDING

Trees

COMMERCIAL BUILDING

MISSISSIPPI RIVER

This proposed design provides a functional and accessible park that showcases the dynamic Mississippi River. It is a place where the public can come sit and relax while always having a view of the river. Whether it is sitting and eating lunch, running around on the lawn or interacting directly with the river the public will always have a wonderful view of the flowing river.

5 2

softscape

6

1 3 4

hardscape

N 1’’ = 20’

9

1 hardscape 4 canopy trees 2 lawn grass 5 understory trees 3 native grass 6 shrubs


1’’ = 16’

street

path grass steps

river


6 MISSISSIPPI RIVER EXPLORATION Situated on the Mississippi River in Northeast Minneapolis, this project aimed at binding and integrating the community with the River and its habitat. The first goal of this project was to provide direct interaction between the people of the Hawthorne and Sheridan neighborhood and the Mississippi River. Through a series of interactive spaces, people are able to explore along the river as well as directly with the water. The second goal was to re-establish the gradient of wetland-riparian and upland zones in order to slow run-off from the streets and provide habitat for pollinators, migratory birds and aquatic species.

Prairie Path Labyrinth

Terraced Plazas Bike Station Farmers Market Plaza Outlook Plaza

Connective Green Spaces Open Lawn Shaded Seclusion Spot Grass Amphitheater Interactive Rocks

Circulation Bike Path Pedestrian Path Boardwalk Context

11


Plaza Outlook

Interactive Rocks

Rain Garden Ostrya virginiana Diervilla lonicera Bouteloua gracilis Iris versicolor Agastache freniculum Rudbeckia laciniata

Upland Ostraya virginiana Quercus ellipsoidalis Bouteloua gracilis Geum triflorum Agastache foeniculum Asclepias tuberosa Rudbeckia hirea

Riparian Carex lacuseris Sparina pecisnata Asclepias incarnata Rudbeckia lacinata

Wetland Sagittaria latifolia Scirpus validus Eleocharis palustris Iris versicolor

2-Materials

1-Plants

1/16�-1’

Gray Pavers Durable pavers are used on all main paths throughout the site

Bluestone Pavers The bluestone pavers connect people from the bike station to the main plaza

Boardwalk The wetland boardwalk and outlook allow people to view and explore the wetland and river up close

3-Program

Bike Path and Lawn

Prairie Labyrinth

Rain Garden

Lawn Space

Rain garden catches water runoff from streets

Open lawn space allows for variety of activities like soccer, picnicking or yoga.

Grassy AmphitheaterRiver Rocks Amphitheater seating engage users in directed views of the river

Interactive river rocks engage users in play on the river


7 ROME: DRAWING (IN) THE ETERNAL CITY During my time in Rome, Italy our coursework focused on sketching and hand rendering. Throughout the course, we produced five sketches a day. Our final project was to create a map depicting the palimpsest history of the Eternal City through various hand drawn methods. My partner, architecture student Amanda Stevens, and my portion was the historic trident roads connecting Piazza del Popolo and Piazza di Spagna. My part of the project shown to the right depicts Piazza del Popolo, once the main entry into the City from the north. The Piazza is anchored by the Porta del Popolo to the north and the twin churches leading to the trident roads on the south. Including both past and present view sheds of the space offers insight into how the history has and continues to impact the area.

13


CAMERON ZUCK ZUCKX013@UMN.EDU

Landscape Architecture Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you