__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ВТОРИ ФЕСТИВАЛ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО В БЪЛГАРИЯ ОБЛАСТ ПУЛИЯ – НЕЙНИТЕ ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ В КИНОТО ЕНОГАСТРОНОМИЯТА И ТУРИЗМА Второто издание на Фестивала на италианското кино в България ще се състои от 19 до 23 юни 2017 г. в София. Област Пулия ще представи пред българската публика свои върхови постижения в киното, еногастрономията и туризма. Това второ издание се организира от Италианската търговска камара в България, след големия интерес проявен от страна на българската публика към миналогодишното първо издание на фестивала. Този път акцент е област Пулия, една от найживописните и богати на традиции италиански области. По този начин фестивалът представя постиженията на регионално ниво в областта на киното, еногастрономията и туризма, които за известни в цял свят. От 19 до 23 юни 2017 г. в София ще бъдат представени осем киноленти, подбрани съвместно с Apulia Film Commission, които ще бъдат прожектирани всеки ден във филмотечно кино „Люмиер“, където скоро ще бъдат пуснати в продажба съответните билети. Голяма част от тези филми са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия: Nastri D’Argento, David di Donatello, Ciak d’Oro. Поради голямия интерес от миналата година предвиждаме филмите да бъдат прожектирани повторно в културния център „G8“ в София. Основната цел на инициативата е да насърчи културния обмен между Италия и България в областта на кинематографията. Инициативата се провежда под патронажа на Посолството на Италия в България, Министерство на културата на Република България, Столична община в качеството си на „Тврочески град на киното“ на ЮНЕСКО, Област Пулия, и се реализира в сътрудничество с Асесориата на Област Пулия, служба „Туризъм и културна индустрия”, фондация „Apulia Film Commission“, агенция „Puglia Promozione“, Национален дворец на културата, Национален филмов център и в партньорство с „Ню Бояна Филм“. Пресконференцията ще се проведе на 19-ти юни от 11.00 часа в „София Хотел Балкан“, зала „Сердика“. Сред участниците в пресконференцията ще бъдат зам.-министърът на културата на Р.България, г-н Румен Димитров, посланикът на Италия в София, Стефано Балди, зам.-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, г-н Тодор Чобанов, президентът на Италианската търговска камара в България, г-н Марко Монтеки, Симонета Дело Монако, член на УС на Апулия Филм Комишън, Кристина Пишители, директор на отдел „Проекти и управление на проекти“ към Апулия Филм Комишън, Иренела Сардоне, директор на агенция „Пулия промоционе“, Ирина Канушева, международно сътрудничество към Национален филмов център, Луиджи Сардиело, режисьор на филма „Сладкарият“, Лука Чиразола, актьор във филма „Фокача блус“ и „Сладкарят“и син на големия режисьор Нико Чиразола.


Гала вечерта за откриването на фестивала ще се състои на 19-ти юни на терасата на ресторант „Лаура“ (втори външен етаж, от страна на вход А3) от 18.00 часа. Фестивалът ще стартира с филма „Голямата мечта“, филм на знаменития Микеле Плачидо, който никога досега не е бил представян на големия екран в страната ни. Сред филмите, които ще бъдат представени са: „Голямата мечта“ (Il grande sogno), режисьор Микеле Плачидо; „Фокача блус“ (Focaccia blues) с участието на Микеле Плачидо; „Хляб и бурлеска“ (Pane e burlesque); „Жена за приятел“ (Una donna per amica) и други, награждавани на национално и международно ниво. Второто издание на Фестивала на италианското кино в България продължава традицията на други големи културни и артистични събития, организирани от Италианската търговска камара в България през изминалите години. Фестивалът е на път да се превърне в традиция, която доказва колко важен е културният обмен между Италия и България, който дава възможност и за контакти между бизнес средите на двете страни. В рамките на фестивала ще има среща на италиански и български кинопрофесионалисти. И тази година Фестивалът на италианското кино в България се провежда в рамките на ежегодния „Италиански фестивал в България”, организиран от Агенцията ICE, промотираща дейността на италианските компании по света.

Италианска Търговска Камара в България Таня Траяновa T.: +359 882 598863 / 877 111745 E.: info@camcomit.bg Facebook: www.facebook.com/FestivalCinemaItalianoinBulgaria/

Profile for Camera di Commercio Italiana in Bulgaria

Comunicatostampa bg  

Comunicatostampa bg  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded