__MAIN_TEXT__

Page 1

Cultura


Organització i coordinació del programa de la Biennal 2014-2015

Cultura

Plaça de l’Ajuntament, 4 43850 Cambrils clt@cambrils.cat 977 36 84 84 facebook.com/cambrilscultura Patrocini:

Amb el suport de:

Exposició 1a Biennal Curador Gemma Massagué Casas Coordinació Cristina Vilà Pamies Muntatge Serveis Municipals Catàleg Edita Ajuntament de Cambrils Coordinació Cristina Vilà Pamies Comunicació Dora Massagué Guinjoan Disseny IntGrup.com Fotografies Els seus autors Textos originals Els seus autors


ÍNDEX INTRODUCCIÓ

5 PRESENTACIÓ

6 1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils Acta del Jurat

10 1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils Obres seleccionades

13 1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils FOGONS DE CAMBRILS

51 1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils Altres Activitats

63


INTRODUCCIÓ

ART I GASTRONOMIA

A Europa, la primera vegada que es parla de la cuina com un art és en textos catalans dels ss. XIV i XV (Pere Felip, suposat autor del Llibre de Sent Soví i Mestre Robert, autor del Llibre del coc). Així doncs Catalunya té molt a dir en aquest camp, ja que ha donat figures d’abast mundial en el food art com Antoni Miralda o Lluís Vilà. Què més natural, doncs, que aliar art i gastronomia en una sola manifestació?. De fet, es pot fer perfectament una història visual del menjar, ja a partir de textos romans. Com el Satiricó, de Petroni, que descriu fil per randa l’agençament dels menjars a taula-. També els textos medievals són una font d’informació preciosa, en un moment en què es cuida molt aquest aspecte, i en el qual el convit és concebut com un autèntic espectacle on intervenen tots el sentits.-. Arribem al Renaixement i al Barroc, moment de grans i truculentes presentacions, de la Tafelmusik especial per als convits, les músiques per als menjars del rei a Versalles, etc.- fins a arribar al gran esclat del segle XIX, amb els grans artistes de l’art visual de la cuina i la presentació dels menjars, com Urbain Dubois i altres, un art que es desenvolupa de manera fenomenal a França i a Rússia. Finalment, als nostres dies, la cuina d’avantguarda n’ha pres el relleu, i un del seus aspectes més destacats és, justament, la presentació dels plats i la renovació de les formes i els estris per servirlos, amb la participació de grans artistes plàstics i dissenyadors. Jaume Fàbrega

Professor d’Enogastronomia de l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la UAB i membre de l’AICA, Associació Internacional de Crítics d’Art

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

En la cultura japonesa, tan refinada, sempre s’ ha cregut que la cuina forma part de les Belles Arts, com ho pot ser el dibuix, la pintura o la cerimònia del te.

5


PRESENTACIÓ

#gastroBiennalCambrils2014*

La relació que l’art ha mantingut amb la gastronomia es perd en l’origen del temps. Diria de bon principi que aquesta relació sempre ha existit i que una no existiria sense l’altra. Em vénen ara al cap les imatges de les escenes de caça i els bisons de la cova d’Altamira, que remeten a la necessitat de procurar-se el preuat menjar per assegurar-se l’existència. Fent un salt històric, trobaríem una temàtica gastronòmica típica i recurrent que s’allarga fins als nostres dies, com són les natures mortes, una trajectòria que creua la història de l’art de principi a fi. La naturalesa i matèria sensible de les “natures mortes” ha estat i és un dispositiu artístic per excel·lència per canalitzar estèticament vies de treball.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Referències

6

Un dels artistes que sempre he tingut com a referència del tema gastronòmic és, sens dubte, l’Antoni Miralda, referència tant local com internacional. En la seva dilatada trajectòria sempre han estat presents, com a obra i material de treball, el menjar, la gastronomia, el ritual de la cuina en tots els seus vessants, de fet un dels seus projectes més reeixits va ser el Restaurant El Internacional amb seu a Nova York. Antoni Miralda va ser un pioner en el que ara s’anomena art relacional o bé pràctiques artístiques en context, en el seus projectes sempre ha procurat implicar el màxim nombre de persones i col·lectius amb el menjar com a base de tot. Vaig tenir el privilegi de treballar amb ell en un projecte que li vaig produir l’any 1997 des de la llavors Àrea d’Art i Creació de l’IMAC de Reus: el “Banquet gegant”, que va ser tot un revulsiu per a la ciutat en implicar molts col·lectius i persones en un banquet que es va oferir a tots els gegants que formen part del seguici festiu de Reus. L’altre artista internacional i de referència és, sens dubte, Ferran Adrià i el seu projecte més conegut, El Bulli. Ferran Adrià, a més, l’any 2012 ens va representar en un dels esdeveniments artístics internacionals més prestigiosos, com és la “Documenta” de la ciutat alemanya de Kassel. I un ultimíssim artista de qui no m’agradaria deixar de parlar en aquesta petita introducció de la relació tan estreta entre art contemporani i gastronomia és Martí Guixé. La seva producció artística cavalca entre la gastronomia i el disseny. Martí Guixé és un artista atípic dins del panorama que ens ocupa, ja que la seva matèria primera són les idees, els conceptes, que ell transforma després en instal·lacions i performances. És en aquest context artístic i gastronòmic que cal introduir les obres presentades en aquesta 1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils 2014. Des de la identificació i aproximació literal fins a la conceptualització i contextualització dins de pràctiques artístiques processuals, la varietat de disciplines, tècniques i estils que els artistes seleccionats i guanyadors mantenen a l’hora d’expressar la temàtica gastronòmica és un petit tast a taula i una aproximació per a les futures edicions.

Líquids

En aquesta taula no podia faltar el beure, i la Monserrat Forcadell ens convida mitjançant la tècnica del pachwork a ...un tast de vi?, on la tensió visual de l’obra recau precisament en allò que ens pot passar desapercebut, inadvertit, proposta per la qual inicia el mecanisme de crear aquesta obra: una gota de vi a punt de caure.


Seguint amb els líquids, l’Andrea Rabat, amb l’Arbequina de Siurana, ens proposa elements que no poden faltar en cap taula de la mediterrània, com el vi i l’oli d’oliva, i com la Monserrat Forcadell l’Andrea Rabat empra la tècnica del pachwork. El seu és un procés laboriós on el dibuix traçat amb fil teixeix intrínsecament la naturalesa del suport i a la vegada la de la pròpia temàtica. El que veiem, però, són unes branques en primer pla farcides d’olives, on el collage i la pintura afegeixen lluminositat, necessària per distingir-se del color totalment pla del paisatge de fons.

Envasos

El menjar no arriba a taula si prèviament no l’hem adquirit i transportat, i aquí pren importància el tema dels envasos, el disseny dels quals és d’una rellevància última i extrema, és com el producte se’ns presenta, tant si ens ve embolcallat amb la seva pròpia pell natural com si ha estat manufacturat a través d’un increïble i bonic procés de packaging. El més aproximat a això últim, ho tenim en l’obra de la Maria Cemeli i la seva Serie envasos/tot ens arriba. És l’envàs en el seu estat de deconstrucció. L’obra de la Maria Cemeli està molt lligada per una banda al procés creatiu de dissenyar el packaging del producte que ha de contenir i, per altra, a una crítica al paisatge d’envasos que ens envolta, és a dir, la manca d’una planificació ecològica i política al respecte.

Seguint amb els envasos i les noves maneres de presentar l’obra, a Las cosas en sí, de la Gergana Vasileva, assistim a la presentació-exposició d’un llum d’interior novedós, a través d’un producte molt important en les nostres dietes, com són els ous. Gergana Vasileva aprofita l’envàs tradicional de cartró com a suport dels ous i els ous mateixos per crear una atmosfera relaxant. Disseny i gastronomia s’uneixen per transformar una cosa ordinària en un nou producte gràcies al reciclatge de matèries i materials d’un sol ús. La pintura de Miguel Dorronsoro, La cáscara, no necessita envàs aliè, l’embolcall natural, la pròpia matèria orgànica, s’encarrega de crear una closca per protegir-ne l’interior. Com la Gergana Vasileva, el producte a què fa referència sembla ser que és l’ou. En Miguel Dorronsoro ens deixa al descobert el contingut i l’envàs, resta oberta, però, la interpretació del que veritablement conté l’envàs. De l’envàs i la rellevància del seu contingut, en té notablement constància l’obra de Cristina Salvans, Festa de gelats. L’aspecte lúdic de les obres ens pot despistar, però com l’artista bé ens recorda, aquestes són un mitjà idoni per vehicular i transmetre el valor dietètic del seu contingut principal, el gelat i les seves propietats. D’altra banda és molt significatiu allò que serveix per contenir el gelat, la galeta, packaging convencional comestible, necessari per esteriotipar la juguesca dels personatges i la seva dolçor, associada a les vivències infantils.

Estris

Com hem pogut veure l’envàs i la seva presentació són bàsics en aquest procés de dur a terme la preparació gastronòmica de la taula. Així mateix, fer mostra dels estris ens complementa extraordinàriament de cara als convidats.

Tea party, de l’artista Mika Murakami, ens fa palès amb senzillesa aquest important concepte de “parar taula” —alguna cosa més que una “natura morta”. Dualment ens convida a endinsar-nos al seu particular relat d’un personatge sorprenentment il·lustrat.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Conservas?, de Jorge Gutiérrez, seguint la línia crítica de la Maria Cemeli, fa una pregunta directa a l’usuari-consumidor per mitjà de les seves llaunes de conserva: rep tota la informació sobre els aliments que compra?. Fent servir aquest envàs com a suport, i afegint-hi les reproduccions fotogràfiques com a contingut propi i natural, Jorge Gutiérrez ens interpel·la amb un objectiu clar: qüestionar la procedència, el tractament i la qualitat dels productes que mengem diàriament. Tal vegada i amb aquesta singular presentació Jorge Gutiérrez experimenta noves maneres d’exposar les seves fotografies.

7


L’aparició d’un follet en posició ornamental, a manera de pattern, fa d’aquest Tea party un petit viatge dins del qual farem un deliciós recorregut, des de tastar unes pastes comestibles fins poder prendre el te, el follet ens acompanya màgicament en tot moment. Queda a l’aire si la ingesta de les pastes és la porta d’entrada a aquest món màgic que la Mika ens presenta. Plat, coberts i estovalla, el recursos i la recurrent obra d’en Pedro D. Trujillo per preparar-nos el seu conspicu Almuerzo del pintor. Un joc metalingüístic on la versemblança del plat-paleta, el pinzell-forquilla i l’espàtula-ganivet, juntament amb el llenç-estovalla, esdevé denúncia de la precarietat que envolta normalment l’exercici professional dels artistes. Austeritat extrema a taula, l’acte de menjar i sobreviure amb una sola representació. La teatralitat i figuració de La Vegana, de José Salguero, ens aboca en un obrir i tancar d’ulls a un escenari amb connotacions de thriller de terror: una killer proveïda amb un ganivet de cuina i una màscara de porc avança cap a nosaltres amenaçadorament. El títol, però, que José Salguero dóna a l’obra, ens fa dubtar, ja que per principis un vegà resta èticament al marge de qualsevol cosa que tingui a veure a la matança d’animals. Una dualitat, aquesta, remarcada per un estri amb connotacions absolutes. A Ànima gastronòmica, de Núria Benet, els estris de cuina ens detallen un límit, la línia de l’horitzó, una línia matèrica formada per estris que normalment ens són invisibles, com l’ànima o l’interior de les coves, origen i paral·lelisme que la Núria Benet ens fa palès amb uns components força domèstics i quotidians. Paisatge i gastronòmia local, dins un maridatge perfecte, arrelat al territori que ens envolta.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Perfomativitat tot plegat

8

Qui té més dret a viure: un ésser viu o un ésser humà?, d’aquesta manera tan contundent ens interpel·la l’obra de Sergi Quiñonero, una acció dins del concepte del land art, portada a terme a Montferri, Tarragona, l’agost de 2014, i documentada a través de fotografies i restes locals d’elements pertanyents a la intervenció. Com un flaneur rural, Sergi Quiñonero vagareja per certs paratges, modificant temporalment el decurs natural de certs materials que troba al seu pas, aquest cop ossos d’equí. Amb un alt sentit ètic i ecològic, ens interpel·la sobre la naturalesa humana a partir de una re-ordenació d’ossos d’equí trobats. A través de l’absència, l’artista com a persona humana (la seva pròpia ombra) ens retorna culturalment i antropol+ogicament el nostre comportament com a espècie. Precisament de comportaments ens parla també l’obra Més de dues-centes maneres de menjar-se un plàtan, de Joan Codina. Dues-centes situacions reals i virtuals, registrades de la quotidianitat, a la manera de dietari. El cronista-artista copsa el temps que dedica a una activitat irrellevant, ludicofestiva, de menjar-se un plàtan. Un collage (pachwork) elaborat a base d’emocions i estats d’ànims. I quin vehicle és el més adient per copsar aquests instants efímers? Doncs un material relativament nou com es el Post-it©. Gastronomia i disseny enllaçats aquest cop amb la llibertat que dóna l’apuntalament momentani, fugisser, fins i tot avorrit de menjar-se un plàtan. L’obra de Joan Codina ha sigut mereixedora del segon premi de la biennal. Seguint aquesta línia, Manuel Alcalá ens convida a Encender un fuego a una acció bàsica i primigènia que ens va permetre als humans socialitzar-nos culturalment —un foc a terra i una rotllana al voltant— per preparar i cuinar el menjar, un hàbit que no hem deixat de fer. El segon pas va ser procurar-nos per sempre un mitjà per encendre el foc (en qualsevol lloc), i per això ens vam inventar els llumins. Ja tenim, doncs, els dos elements amb els que Manuel Alcalá configura la seva pintura, llumins i llistons disposats de tal manera que el foc dels llumins encesos juga i escenifica un pattern vertical veritablement hàbil. L’estela de la flama traçada com a recurs pictòric i conceptual. Estretament vinculat al pachwork, el pattern és un concepte performatiu inherent, el trobem a tot arreu i forma part de la nostra naturalesa com a éssers humans. L’obra Interpretació lliure d’una galera, de la Magels Landet, està formada per patrons geomètrics linials que en la seva repetició esdevé finalment una galera mediterrània. Enllaça, doncs, amb el seu context connatural, una


obra on l’atzar del seu propi procés creatiu porta a crear per metamorfosi un crustaci propi i proper a qualsevol taula de peix. Tampoc no pot faltar a taula el pop. Amb un joc de paraules, a Tots som pop, de Nuri Mariné, l’exposició d’una obra a les xarxes socials, o la repetició constant de determinades paraules de manera qualificativa, en fa visible el tarannà creatiu diari. Com un mantra ens sedueix —a participar desinhibidament, exposant-nos individualment a la col·lectivat global del nostre entorn més immediat. El procés pictòric de la tinta natural de pop i l’escriptura esdevenen metàfora d’aquest escampall, d’aquesta fugida de l’octopode, d’anada a la desbandada.

Un robot en format TVMòbil escenifica una autèntica performance. Observem com aquest ésser es mou per tot l’espai expositiu, informant a tothom que s’acosta als processos i preparatius del menjar en un context localitzat a la Conca de Barberà, Montblanc, i els seus comerços i restauradors. Processos, de Jordi Martorell, és un excel·lent i brillant treball, interdisciplinari, on intervenen molts factors complexos i línies de treball molt elaborades per obtenir, per presentar-nos, fragments reals al voltant del fet culinari i la seva mecanització actual. Com bé ens fa notar l’autor, “la robotització de molts d’aquests processos sembla el resultat lògic de la seva evolució en l’estadi actual i futur del desenvolupament tècnic i social de la nostra cultura”. “Processos mostra la cuina, no la sala. Mostra la taula de tall, la marmita, l’amassadora, el forn i no la presentació del plat. Exposa la mise en place, no la recepta. L’obra representa la feina, no el glamour. Captura la tasca de l’ajudant de cuina, no la del cheff. El dispositiu observa la màquina, no el talent”. “És un projecte en context que tracta amb exemples propers i locals una temàtica universal”. Una obra excepcional, que ens reclama acció davant els reptes de la globalització, la nostra defensa dels valors de la cultura de proximitat, la que produïm nosaltres mateixos i els nostres veïns. *Ara que està tan de moda posar hashtags a tot, m’he permès la llibertat de posar-ne un com a títol d’aquest text de la que és la 1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils (i també per primer cop) a Catalunya i l’estat. El hashtags sintetitzen molt bé un tema, opinió o crítica al voltant d’un context de recorregut molt ampli o particular per assenyalar un tema sobre el qual gira certa conversa.

Aureli Ruiz Torres Artista visual i comisari independent

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Pulpo seco, de Jesús Movellán, ens recorda l’aspecte més culinari del pop, el seu procés d’elaboració fins poder menjar-lo. Jesús Movellán ens parla de la seva introducció pels fenicis i com aquesta preparació utilitzada pels pescadors ha esdevingut, entre altres, les tapes que podem veure en qualsevol bar. L’escenificació dels quatre pops penjats és mínima, atenent que omplen completament el quadre, un altre valor es la senzillesa dels elements, que ens centra en la temàtica de l’elaboració accentuada per la repetició. Parlàvem abans de patterns com a figura recurrent en moltes de les obres presentades, i aquí tenim una molt bona resolució. La negritud simbòlica, a més, ens remet al tractament artístic que la representació del pop ha tingut sobretot en la cultura de la mediterrània. L’obra de Jesús Movellán ha estat mereixedora del primer premi de la biennal.

9


ACTA DEL JURAT

1a BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

ACTA DEL VEREDICTE DEL JURAT A Cambrils, a la sala de comissions de l’edifici de l’Ajuntament, el dilluns dia 26 de novembre de 2014, a les 11 hores del matí, i prèvia convocatòria, es reuneixen les persones que a continuació es relacionen, totes components del Jurat que ha d’emetre el veredicte de les obres presentades a la 1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic.

10

Componen el Jurat: > Francesc Garriga, Regidor de Planificació de la Ciutat i Cultura > Carme Sais Gruart, Directora del Bòlit Centre d’Art Contemporani de Girona > Glòria Picazo Calvo, Directora cel Centre d’Art Contemporani de la Panera de Lleida > Jordi Jardí Serres, Director de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils > Aureli Ruiz Torres, artista visual i comisari independent Hi assisteix la Mercè Dalmau, Alcaldessa de Cambrils Secretària, Gemma Massagué, TAE del Departament de Cultura Departament de Cultura, Cristina Vilà Pàmies Vistes les obres seleccionades, a continuació, els membres del Jurat inicien la deliberació corresponent i, s’arriba per unanimitat, a la conclusió següent: > Declarar guanyadora del Premi, dotat amb 6.000€, l’obra enregistrada amb el número 12 (X2014034274) que porta per títol Pulpo seco i que correspon a l’autor Jesús Movellán Prieto de Roda de Berà. > Accèssit del Jurat per l’obra enregistrada amb el número 22 (X2014034388), que porta el títol de Més de dues-centes maneres de menjar un plàtan i que correspon a l’autor Joan Codina Donaire de Guissona, amb una dotació de 1.000€. I perquè consti i en prova de conformitat, els membres del Jurat signen l’acta, en el dia i lloc assenyalat en l’encapçalament, de la qual cosa jo, la secretària, en dono fe.


BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

11

D’esquerra a dreta: Francesc Garriga, Regidor de Planificació de Ciutat i Cultura, Miquel Bonet , guanyador 5è Premi de Narrativa Vila de Cambrils – Josep Lluís Savall, Joan Codina, Accèssit 1a Biennal d’Art, Jesús Movellán, guanyador 1r premi Biennal d’Art, Mercè Dalmau, Alcaldessa de Cambrils i Jordi Agràs, director dels SSTT de Cultura a Tarragona.


12 BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Obres seleccionades

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils

13


Jesús Movellán

Barcelona, 1962 Viu a Roda de Berà (Tarragona) 1984 Graduat en Arts Aplicades (especialitat en pintura mural i gravat ), Escola Massana, Barcelona.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

EXPOSICIONS INDIVIDUALS

14

2014 “El Viatge més llarg”, SALA EL PATI, Cambrils (Tarragona) “Bestiary”, SALA LLUIS ICART, Torredembarra (Tarragona) 2012 SALA LA ROCA FORADADA, Roda de Berà (Tarragona) 2006 SALA DE EXPOSICIONES COTXERES BORRELL, Barcelona 2005 “Intermitencias (corpóreas)”, GALERIA PER FOR ART, Barcelona 1997 “Lógica irracional”, GALERIA ZERO, Barcelona 1996 “Intercomposicions”, GALERIA IN ALBIS, Barcelona 1995 “Pinturas”, SALA EL OTRO, Barcelona 1985 SALA ELS QUATRE GATS, Barcelona EXPOSICIONS COL.LECTIVES 2014 BIENNAL D´ART 2014, Museu d´Art Modern de Tarragona (MAMT) XXVIII CONCURS DE PINTURA SANVISENS, Edifici Miramar, Sitges XVIII CONCURS D´ESCULTURA PERE JOU, Edifici Miramar, Sitges XVIII PREMIO NACIONAL DE PINTURA ENRIQUE LITE, Universidad de La Laguna (Tenerife) 2013 1a BIENNAL D´ART CONTEMPORANI ExportArt-ImportArt, Tinglado 4, Port de Tarragona 21 PREMI TELAX D´ART CONTEMPORANI, Galeria Antoni Pinyol, Reus 8è PREMI PACO MERINO, Espai La Gralla, Granollers LXXI PREMI CENTELLES DE PINTURA, Centre d´Art El Marçó Vell, Centelles (Barcelona) XIV PREMI DE PINTURA MIQUEL VILADRICH, Torrelameu (Lleida) XV PREMI VILA DE TORREDEMBARRA 2012 LXX PREMI CENTELLES DE PINTURA, Centre d´Art El Marçó Vell, Centelles (Bar-

celona) 2011 5è FESTIVAL INTERNACIONAL DEL LLIBRE IL.LUSTRAT, La Central del Raval, Barcelona 6è PREMI PACO MERINO, Espai La Gralla, Granollers PRIMER PREMIO DE ILUSTRACIÓN EDITORIAL PEZ DE PLATA 2010 LXVIII PREMI CENTELLES DE PINTURA, Centre d´Art El Marçó Vell, Centelles (Barcelona) BIENNALE DEL LIBRO D´ ARTISTA, Palazzo Merolla, Nàpols 2009 EL LIBRO Y SUS LECTURAS. AZUL, Galería Concha Pedrosa, Sevilla y Facultad de Bellas Artes de Sevilla ASPETTANDO LA BIENNALE DEL LIBRO D´ARTISTA, Palazzo Merolla, Nàpols 2008 3er PREMI PACO MERINO, Espai La Gralla, Granollers 2007 LXV PREMI CENTELLES DE PINTURA, Centre d´Art El Marçó Vell, Centelles (Barcelona) 2005 INTERMITENCIAS 3, Galería Per for Art, Barcelona 2004 HOLLAND ART FAIR 2004, La Haya, Holanda 2001 XV BIENAL DE PINTURA CIUDAD DE ZAMORA 2000 IMAGE AND COLORS, Artesanos ArtGallery, Miami, EE.UU 1996 TALLERS OBERTS ´96, Barcelona X CONCURSO DE PINTURA MIQUEL CASABLANCAS, Barcelona 1991 10a MOSTRA D´ARTS PLÀSTIQUES PER A JOVES, Barcelona 1990 IV CONCOURS EUROPÉEN LES ETOILES DE LA PEINTURE, Galerie A.T, París 9a MOSTRA D´ARTS PLÀSTIQUES PER A JOVES, Barcelona 1989 NEW YORK ­– NEW YORK, Galeria Trade Art, Barcelona 1985 XXIV PREMI INTERNACIONAL DE DIBUIX JOAN MIRÓ, Fundació Joan Miró, Barcelona XXIV PREMI A LA PINTURA JOVE, Sala Parés, Barcelona 1984 XXIII PREMI INTERNACIONAL DE DIBUIX JOAN MIRÓ, Fundació Joan Miró, Barce-

lona

MONOTIPS, Sala Busquets, Escola Massana, Barcelona 10 NUEVAS TENDÉNCIAS EN PINTURA, Fondo Internacional de Pintura, Barcelona V BIENNAL DE BARCELONA

1983 XXII PREMI INTERNACIONAL DE DIBUIX JOAN MIRÓ, Fundació Joan Miró, Barcelona 1981 XX PREMI INTERNACIONAL DE DIBUIX JOAN MIRÓ, Fundació Joan Miró, Barcelona i Museo de Arte Contemporáneo de Madrid PREMIS 2014 Menció Honorífica, XXXIX PREMI TAPIRÓ DE PINTURA, Biennal d´Art 2014, Tarragona Primer Premi, XXVIII CONCURS DE PINTURA SANVISENS, Sitges 2013 Segón Premi, XIV PREMI DE PINTURA MIQUEL VILADRICH, Torrelameu (Lleida) 2011 Finalista, I CONCURSO DE ILUSTRACIÓN EDITORIAL PEZ DE PLATA 2010 Finalista, LXVIII PREMI CENTELLES DE PINTURA, Centelles (Barcelona) 2009 Adquisició d´obra, Centro Andaluz de Arte Contemporáneo de Sevilla (CAAC) 2007 Segón Premi, LXV PREMI CENTELLES DE PINTURA, Centelles (Barcelona) 1990 Finalista, IV CONCOURS EUROPÉEN LES ETOILES DE LA PEINTURE, París 1985 Primer Premi, XXIV PREMI A LA PINTURA JOVE, Barcelona

FITXA TÈCNICA Tècnica Oli sobre tela Mides 162 x 114 cm Descripció Aquesta obra fa referència a un senzill producte alimentari, introduït ja pels fenicis a la península, i que s’ha perpetuat a les nostres costes mediterrànies durant segles com aliment de pescadors. Actualment, aquesta forma culinària de preparar el pop s’ofereix habitualment com a tapa, guanyant cada vegada més adeptes. Tècnicament, és una obra realitzada en oli sobre llenç, on la textura aconseguida per successives capes de matèria, és la base per aplicar un color fluid i contrastat, on les formes orgàniques i expressives es repeteixen, omplint l’espai pictòric i donat així el valor plàstic i visual a la obra.


15

1r premi Pulpo Seco BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Joan Codina Donaire

Exposicions col·Lectives (selecció)

Formació acadèmica Graduat Multimèdia i tècnic en automatismes i sistemes programables. Un any d’il· lustració a l’Escola Massana de Barcelona, encetava un camí autodidacta de recerca cap a diferents formes d’expressió artística: Pintura, il·lustració, còmic, escultura i fotografia. No és fins a l’última dècada que ha mostrat la seva obra en públic a través d’exposicions individuals o col·lectives de caràcter local (La Segarra, La Noguera, Bages, Vallès Occidental). Treballa anualment amb la companyia de dansa Montse Esteve integrant un espectacle personal dins l’espectacle de la coreògrafa Montse Esteve. Setmanalment col·labora amb una vinyeta al setmanari La veu de la Segarra.

FITXA TÈCNICA

2014 Exposició 7lletres. El premi literari en reconeixement de la figura Manuel de Pedrolo. A la Segarra.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Guissona (Lleida), 1974

16

He estat guardonat amb el segon premi de fotografia del concurs de Viatges Iltrida – edició ciutat de Lleida; amb el primer premi del concurs de cartells de la XXXIII edició de l’ Aquerrale de Cervera. I ha estat seleccionat en l’edició del 2009 de Komik Online de AlhóndigaKomik en creació i autoedició digital de còmics. Primer premi de pintura Gaspar Camps ciutat d’Igualada 2011. Seleccionat en escultura, premi d’escultura Josep Campeny ciutat d’Igualada 2011. Seleccionat al 2012 premi de pintura Paco Merino de Granollers (Barcelona). Seleccionat al premi de pintura Daniel Bas 2013 de Rubí. Seleccionat al 2014 premi de Bellles Arts Sant Jordi dels Països Catalans. Exposicions individuals (selecció) 2012 Exposició a la sala municipal d’Igualada amb la mostra de pintura Blau Intemporal. 2013 Exposició sota el títol de cossos negres a la galería d’art d’Agramunt. 2014 Exposició sota el títol “No Future” al local Velcro Club de Terrassa.

Tècnica Retolador, grafit, aquarel·la sobre post-it sobre fusta Mides 150 x 120 cm Descripció És una obra multiespaial. El seu procés de creació està vinculat a 200 espais/situacions de l’artista diferents: esperant al CAP, fent cua, assegut en una terrassa, a la biblioteca, atenent el telèfon, en trajecte de tren, a l’habitació d’un hotel, entre mossegada i mossegada, al taller, assegut en un banc... El seu procés de selecció és global perquè són dues-centes situacions reals/virtuals capturades del carrer i de la xarxa ,i és intuïtiu perquè hi ha algun component subjectiu que fa decantar-se per la captura d’una manera i no d’una altra. I cada element de l’obra, cada pòsit té la influència de l’entorn on fou creat i capturat, i mirar-lo vol dir veure-hi diferents rostres, amb diferents emocions i diferents estats d’ànim; però un punt comú: menjar un plàtan. Confrontats en un sol suport, mirar-lo és veure alhora erotisme, gana, plaer, gust, racisme, cinisme, actualitat, moda, ironia, història i més de dues-centes maneres de interpretar.


BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

17

ACCÈSSIT

Més de duescentes maneres de menjar-se un plàtan


Manuel Alcalá Sánchez

Benalúz de Guadix (Granada), 1946 Viu a Els Pallaresos (Tarragona)

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

EXPOSICIONES INDIVIDUALES

18

2015 Febrero. Pati del Palau de la Diputació de Tarragona 2014 Marzo. Galería Antoni Pinyol (Reus) 2014 Enero. Librería de Madrid 2013 Mayo / Junio. Tinglado nº 4 del Centre d’Estudis Marítims i d’Activitats del Port de Tarragona 2012 Abril. Galería Lleonart Barcelona Abril / Mayo. Hotel Estela (Hotel del arte) Sitges Septiembre. Edición libro “Sobre las memorias de Santiago Carrillo” 2010 Abril. Sala Ámbit del Excelentísimo Ayuntamiento de Cambrils, Tarragona Junio. Sales d’exposicions Societat de l’Amistat de Cadaqués 2008 Mayo / Junio. Galería Lleonart Barcelona 2006 Nov. / Dic. Galería Lleonart, Barcelona 2003 Oct. / Nov. Galería Lleonart, Barcelona 2000 Abril. Galería Roglan (Santaló), Barcelona 1996 Sep. / Oct. “La Amistad” del Excelentísimo Ayuntamiento de Premiá de Mar, Barcelona 1995 Octubre. Galería Roglan (Santaló), Barcelona 1992 Abril. Galería Roglan (Santaló), Barcelona 1989 Noviembre. Galería Roglan (Pau Clarís), Barcelona 1988 Junio. Galería del Excelentísimo Ayuntamiento de Alella, Barcelona 1987 Junio. Galería Roglan (Santaló), Barcelona 1980 Mayo. Galería Matisse, Barcelona 1978 Mayo. Sant Jordi, de la Caixa de Catalunya, Barcelona 1977 Enero. “AMBIENT” galería, (Granollers) Barcelona 1976 Marzo. “EL NUS” café galería de arte, Barcelona EXPOSICIONES COLECTIVAS 2015 Enero. “artistas locales” Centro Jujol - Els Pallaresos 1992 Julio. “Aires olímpicos 92” galería Roglan

Santaló, Barcelona 1981 Noviembre. XII exposición del Grupo de Empresa Pegaso “Els transformadors de S. Andreu, Barcelona 1981 XIX Saló D´art de Martorell, Barcelona

CONCURSOS

2014 1ª Bienal de Arte contemporáneo gastronómico del Ayuntamiento de Cambrils (Obra seleccionada) 2014 VIII edición Memorial José Luis Rubio del Ayuntamiento de Salou (Obra seleccionada) 2012 VII edición Memorial José Luis Rubio del Ayuntamiento de Salou (Obra seleccionada) 2010 30ª edición premi de pintura la Vila de Cambrils (Obra seleccionada) 2009 29ª edición premi de pintura la Vila de Cambrils (Obra seleccionada) 2008 28è Premi de pintura de la Vila de Cambrils (Obra finalista) 1981 Noviembre Accesit en 1º certamen Miquel Casablanca de “Els Transformadors” Sant Andreu, Barcelona (Obra seleccionada) 1979 Abril. II certamen de pintura “Eusebio Sempere”, Onil, Alicante (Obra seleccionada) FERIAS DE DIBUJO, Galería Roglan Participación en los años: 1988-89-90-91-92-9495-96-97-98-99-2001-02-03-04-05-06-07-08 COLECCIONES PRIVADAS Josep Mª Boixareu Josep Mª Bassols Josep Mª Cadena i Catalán Fons d’Art del Port de Tarragona BIBLIOGRAFÍA Diccionario Rafols “edición facsímil” Auto-edición libro “Pintor de espacios vitales” Biografía escrita por Josep Mª Cadena CATÁLOGOS 2015 Exposición en Pati del Palau de la Diputació de Tarragona 2014 1ª Bienal de Arte contemporáneo gastronómico del Ayuntamiento de Cambrils (Obra seleccionada) 2014 VIII Premi SALOU de recerca pictórica (Memorial José Luis Rubio Sáez) 2013 Abril–Per amor a l’art (colección particular de Josep Mª Cadena) Ayuntamiento de Teià (Barcelona)

2012

2010 2009 2008

Diciembre - L’amor per l’art (colección particular de Josep Mª Cadena) – Fundación Joan Capella – Ajuntament de Montcada i Reixac (Barcelona) VII Premi SALOU de recerca pictórica (Memorial José Luis Rubio Sáez) Diciembre – 31è Premi de Pintura de la Vila de Cambrils Diciembre– L’amor per l’art (colección particular de Josep Mª Cadena) Ayuntamiento de Gavá – Fundación Hervás Amezcua Diciembre – 30è Premi de Pintura de la Vila de Cambrils Junio – Revista de Cadaqués SOL IXENT Noviembre - 29ª Premi de Pintura de la Vila de Cambrils Octubre - 28ª Premi de Pintura de la Vila de Cambrils

MUSEOS “Llegat Francesc Galí” Pinacoteca Municipal de Palamós, Gerona Abril de 2000, obra sobre cartulina negra 50x38, serie guitarras

FITXA TÈCNICA Tècnica Acrílic sobre llistons de fusta Mides 88 x 102 cm Descripció “Lo primero que hay que hacer para cocinar es encender el fuego. Pensando en eso una de las formas tradicionales de encender fuego es con las cerillas. Con ellas prendes fuego a unas maderas y se me ocurrió tratar de representar el fuego de las cerillas sobre unos listones de madera. Con las cerillas y los listones ya tenemos el fuego para poder cocinar.


19

Encendiendo el fuego BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Núria Benet

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Rubí (Barcelona), 1970 Viu a Sant Cugat del Vallès (Barcelona)

20

La meva formació acadèmica i experiència professional han estat en el món empresarial. Sempre he tingut però, un gran interès per l’art i la pintura. Des de finals del 2011 em dedico intensament a la investigació i experimentació de diverses tècniques artístiques que són las que vaig incorporant a les meves creacions. Al 2004 i 2005 vaig assistir a uns tallers de pintura de la mà de l’artista Martín Carral i actualment i des de finals del 2011 realitzo a l’Escola de Belles Arts de Sant Cugat del Vallès tallers de Pintura, Gravat i Ceràmica. Addicionalment i des de l’any 2012 assisteixo al taller de l’artista Paco Minuesa. Les meves obres estan realitzades amb tècnica mixta. Investigo amb materials i tècniques diverses i m’agrada combinar-les i aplicar-les de forma conjunta a les meves creacions: pols de marbre, cendres, sorra, malla metàl·lica, suro, tèxtils, gravats, ceràmiques... amb acrílic, vernís i olis, sobre tela, fusta o metacrilat. Recentment incorporo també la ceràmica a les meves creacions. A partir de l’observació de la natura, l’objectiu de la meva obra es l’experimentació i creació de diferents textures que evoquin aquesta natura, destacant-ne tant la pròpia textura como el color. Estic experimentant també en el terreny de l’escultura. Així mateix estic treballant en diferents projectes en els que convergeixen l’art amb altres disciplines i amb una repercussió social. Exposicions individuals 2014 2013

“H20+Sal = Mar?”, a la Galeria Pou d’Art, Sant Cugat del Vallès. - “La Lluna i el Mar”, al Club Nàutic Salou (Tarragona). “Nit de lluna plena a la Seu Vella”, al bar de La Sibil·la a la Seu Vella, Lleida “En Positiu”, a l’Antiga Estació de Rubí (Barcelona) “La Lluna i el Mar”, a l’Auditori Vallhonrat de Rubí

Exposicions col·lectives 2014

XXVIII Concurs de Pintura Sanvisens (Sitges), a l’Edifici Miramar. Exposició Música, mestre! al Conservatori de Música Victòria dels Àngels, Sant Cugat - Galeria Pou d’Art i al Loft de l’artista Dolores Mayorga, Nit de l’Art a Sant Cugat

2013

2012

Exposició al Claustre del Museu de Sant Cugat, projecte “Fem un Museu. Reflexions” - XXVII Concurs de Pintura Sanvisens (Sitges) Co-Exhibition a la Galeria Tral d’Art de l’Estartit. Exposició al Club Muntanyenc, Sant Cugat del Vallès. Exposició al Museu del Monestir de Sant Cugat del Projecte “Fem un Museu”. Exposició als jardins del Monestir amb motiu de la Nit de l’Art, Sant Cugat del Vallès. Exposició Emocions a Ripoll a la Sala Abat Senjust de l’Ajuntament de Ripoll. Mercat d’art de Nadal a l’Ateneu a Sant Cugat , amb obres de petit format. Exposició a l’Escola d’Art i Disseny (EDRA) de l’Ajuntament de Rubí, amb motiu del XVII Concurs de Pintura Daniel Bas. Exposició a l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat del Vallès, amb motiu de la Nit de l’Art.

DISTINCIONS I PREMIS 2014 > Seleccionada en el XXVIII Concurs de Pintura Sanvisens de Sitges > Seleccionada en la Convocatòria Artística FesCamp, Barcelona 2013 > Seleccionada en el XXVII Concurs de Pintura Sanvisens de Sitges > Preseleccionada per a participar en el Certamen lberArt de Pintura.

FITXA TÈCNICA Tècnica Mixta sobre tela, sorres fusta, vernís, olis i pigments Mides 130 x 97 cm Descripció Obra pertanyent a la sèrie “Ànima”, creada al 2014 amb motiu de la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils. La sèrie “Ànima” està inspirada arrel d’un viatge realitzat a l’illa de Mallorca, i particularment després de la visita efectuada a diverses coves de l’illa. El que pretenc captar en l’obra és l’essència d’aquest món subterrani. És un món paral·lel

que s’ha anat formant gota a gota en el decurs de mil·lennis i en el que les estalactites i estalagmites han anat adquirint formes capritxoses i sorprenents. Per aquesta obra he introduït uns estris que són bàsics i imprescindibles per a poder cuinar, de fusta i realitzats a mà de forma tradicional: mans de morter, picador de carn, cullerot, forquilla,...etc...Aquests estris són essencials a la cuina, tot i que no són visibles. D’alguna manera establim un paral·lelisme amb el món subterrani de les coves. Es tracta doncs d’un treball més introspectiu en el que investigo i em deixo portar per tota una sèrie d’elements que utilitzo per crear les obres: sorres de diferents gruixos, pols de marbre, pals, vernís, olis, pigments...Acumulació realitzada gota a gota sobre superfícies naturals de fusta, pals, etc... i que van formant petits tresors, tant de textura com de color. En aquesta obra volia jugar també amb els colors i textures de Cambrils.....horitzó, vila (formada pels pals i els estris de cuina) i aigua del mar.....i on com no podia ser d’altra manera la Gastronomia, que forma part essencial de la vila de Cambrils.


21

Ànima Gastronòmica BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Maria Cemeli

2014

Lleida,1964

> Técnico superior de escultura, Escuela de Arte Ondara, Tarrega > Licenciada en Historia del Arte, Universidad de Lleida > Licenciada en Bellas Artes, Universidad de Toulouse Le-Mirail, Toulouse > Tesina de Artes Plásticas, Universidad de Toulouse Le-Mirail, Toulouse > DNSEP Diploma Nacional de Expresión Plástica, École Européenne supérieur d’art de Bretagne, Rennes > Master de obra gráfica, Fundación CIEC de Betanzos

2013

Exposiciones individuales más recientes 2015

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

2014

22

2013 2012 2011 2010 2008 2007 2005 2003 2002 2001 2000

Primavera Beautiful, Universitat de Lleida, UDL Invierno Blanco, Galeria Tits and Tats, Lleida Hábitat ad Libitum, Inmobiliària Habit-art, Lleida. Proyecto Remolinos a pie de calle Vistas del viento, Ayuntamiento de Alcoletge otros cielos.Y el infinito Cafè del teatre Escorxador, Lleida Fuga de líneas. Institut d’Estudis Ilerdencs, Lleida Diez mil árboles que le faltaban. Galeria Periferiart, Lleida La Ville habite ton cœur, elle est ton cœur. Centro Cultural La Merce, Gerona Dímelo tú árbol, Art Forum de Betanzos Nuage chantier. Le Grand Cordel, Rennes Sable à traverser. Escuela de Bellas artes de Rennes Rotterdam.lanuit.la lune. Espacio Público de Rotterdam Demi-jour. Universidad de Toulouse Le-Mirail Un jour. un œuvre. Universidad de Toulouse Le-Mirail

Exposiciones colectivas más recientes 2015

Casa de la Cultura de Mora, Toledo Fábrica Nuestra Señora del Pilar, Motril, Granada. Centro Cultural CCM, Cuenca Biblioteca Pública Municipal. Bienal de Pintura de Carcaixent, Valencia. Sala de Exposiciones El Águila del Archivo Regional de la Comunidad de Madrid

2012 2011 2010 2009 2008 2007 2005 2004 2003 2000

Expo Street Art, Galeria Tits and Tats, Lleida Museu de Tortosa, Tortosa Organiza y expone 6 artistes.6 mons, Espai A47, Lleida Festival de Creación Contemporánea, EMBARRAT, Tarrega Monasterio Santa Oliva, Tarragona Temps d’Humanisme II, Centre de Cultura Contemporánea de Pardinyes, Lleida MASQUELIBROS Feria del libro de Artista de Madrid 2ª Edición Poesía Visual, Kaf café de Valencia Pliegues del aire. Ayuntamiento de Binéfar. Temps d’Humanisme I, Museo de San Joan, Lleida Feria de arte contemporáneo Arteria, Monzón Fundación Inglada-Guillot, Barcelona Barcelona Proyecto 9, Sala de arte joven, Madrid Sala de exposiciones Manel Garcia Sarramonna, Lleida Chapelle Sant Michèl, Roquebrune sur Argens, Francia Casa de la Cultura de Nuevo León, Monterrey. México. Galería Res non Verba, Lleida Sala de conferencias, Ayuntamiento de Lleida Encara Cristofol, Galería Espai Cavallers, Lleida Sala de exposiciones Manel Garcia Sarramona, Lleida Galeria 4spai d’art, Lleida GaleriaEspaiCavallers, Lleida Ecole supérieur d’oficis d’art. Arras INART, Fira Internacional d’art de Catalunya, Girona Espais de refugi. Espais de retret. Institut d’estudisilerdens. I .E.I, Lleida Sacre et profane. Iglesia de Sant Aubin. Rennes Escuela de Bellas artes de Rennes Salon de Montrouge. Paris Art Itinerat, Sala Periferiart, Lleida Sala de exposiciones de la Biblioteca Publica de Lleida

Premios más recientes 2015 Seleccionada en el XXV Certamen de Artes Plásticas de la UND, Cuenca Seleccionada en el VI Certamen Internacional de Pintura Ramón Portillo, Motril Seleccionada en la VII Bienal de Pintura de Carcaixent, Valencia Seleccionada en 50 Premio Reina Sofia de pintura, Madrid 2014 1er Premio del XIII Premio de Pintura Fran-

2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2005 2004 2003 2000

cesc Gimeno, Museo de Tortosa XIII Pintura Francesc Gimeno. Seleccionada Premio Internacional de Pintura Focus-Abengoa 2014 Seleccionada XIV Bienal Balconadas de Betanzos Seleccionada I Premio Libro de artista Distrito Llano de Gijón Seleccionada en el XIV Premio Internacional de Pintura Miquel Viladrich, Torrelameu Seleccionada en la XIII Bienal Balconadas de Betanzos Seleccionada IL Concurso Internacional de Dibujo, Fundación Inglada Guillot, Barcelona Seleccionada en la XII Bienal Balconadas de Betanzos Seleccionada en el Concurso de Cartels de la Tardor, Lleida Beca “ajuts a la producció artistica”IMAC, Lleida Beca de la Fundación CIEC de Betanzos Seleccionada a la 1ª Bienal de escultura de Bourgogne Beca “Aide à la création” DRAC Picardie, Amiens Seleccionada al 48 Salon d’artcontemporain de Montrouge, Paris Seleccionada al 1er Concurso de Escultura delsPaisosCatalans, Lleida

Obra en colecciones 2012

UDL Universidad de ciencias de la educación, Lleida 2014 Museu de Tortosa, Tortosa

FITXA TÈCNICA Tècnica Mixta sobre fusta Mides 90 x 90 cm


23

Sèrie envasos/Tot ens arriba BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Miguel Dorronsoro Santander (Cantabria), 1964 Reside en Benidorm

Estudios artísticos e inicio de la formación en la Escuela de Arte Eduardo Pisano en Cantabria 19902003. Certificado de apoyo a la docencia y a la enseñanza de las diversas técnicas de las artes. Formador Ocupacional (Propuesta pintura) PREMIOS Y MENCIONES 2014

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

2013 2012

24 2011 2010

Seleccionado VII Certamen Nacional FUNDACIÓN CAJA RIOJA Seleccionado 1ª Bienal de Arte CONTEMPORÁNEO GASTRONÓMICO. Cambrils Seleccionado Premio CÍRCULO BELLAS ARTES de Lleida Seleccionado Premio VERDEJO DE PINTURA 2014. Valladolid Seleccionado-Venta. Convocatoria de Pintura la Salita. Gijón Seleccionado VI Certamen Pintura “EXALTACIÓN DEL VERDEJO” Valladolid (La Seca) Seleccionado Manss Productions URBANATURA Preselección en el Certamen IBERArt 2013 Seleccionado V Certamen Nacional FUNDACIÓN CAJA RIOJA. Seleccionado-finalista XVI Premio Nacional. UNIVERSIDAD DE LA LAGUNA. Finalista/Seleccionado PREMIO DE BELLAS ARTES Sant Jordi. Fundación Perelló. Paises Catalanes. Seleccionado XV Premio Ncnal.. ENRIQUE LITE. Universisdad de la Laguna. Tenerife. Elegido para ILUSTRAR Portada Cuento Ganador XVI Concurso Nacional. Tertulia Goya. Santander Seleccionado I Concurso Nacional “No al miedo” sobre la mujer y el maltrato. La Nucía (Alicante) Primer PREMIO PINTURA ARTE POR LA IGUALDAD Y CONTRA EL RACISMO, Madrid. Seleccionado Fundación Díaz Caneja. PREMIO NCNAL. CANEJA DE PINTURA, Ciudad de Palencia Finalista PREMIO NCNAL. PINTURA ROLLO PATERSON. Toledo Selección 1º PREMIO INTERNACIONAL ARTES PLÁSTICAS Galeria de Arte Romea 3, Murcia

EXPOSICIONES INDIVIDUALES 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005

Colegio de Enfermería de Alicante Sala Pintor Llorén. Denia Espai D’Àrt Ayto. de Benidorm. Sala de Exposiciones Mauro Muriedas de Torrelavega. Sala “CEPI” Hispano Marroquí. Madrid. Museo del Calzado (Elda-Petrer). Cultura Calpe 2009. Ajuntament de Calp . Regidoría de Cultura. Ajuntament d’Ondara (Alicante). Sala de exposiciones Centro Juvenil La Nucía. Centro de Deportes Olimpya. (Torrelavega). Sala Siglo XXI (Cantabria). Preparada la sala “Orient”. (Cantabria). Sala de exposiciones “Circulo de Recreo”. Torrelavega.

EXPOSICIONES COLECTIVAS 2014 2013 2012 2011 2010

Círculo de Bellas Artes de Lleida Callosa d’en Sarriá Ayuntamiento de La Seca. Valladolid Retrospectiva. Artista invitado. Espai d’Art Mercat. Benidorm Sala de Exposiciones “La Lonja”. Alicante Salas del Consistorio de la Seca. Valladolid L’espai de Torrent. Valencia Espai d’Art Benidorm. Semana Cultural Ayto de Torrefarrera. CC de L’Urgell Convent de Sant Bartomeu. Bellpuig Pau Lau. Sant Joan d’Alacant. Sala de Arte Paraninfo. Tenerife Mujeres Saharauis. Ayto. del Campillo Sala de exposiciones del Museo de Finestrat Galería de Arte Diorama. (Alicante) Ámbito Cultural Corte Inglés. Alicante Ayto. de El Campello (Casa de Cultura). Museo Valenciano de Algemesí. Aula Pedro Pastor (Calpe). Centro de las Artes de Alicante (“100 artistas alicantinos”). Sala Levante, Auditori. La Nucía. Centro de Arte Altea (Mujer hoy). Jornadas Real Puerto de Alicante. Gabriel Miró. Plaza, Alicante. Sala Levant Auditori de la Mediterranía. Museo Contemporáneo. Fundación DíazCaneja. Palencia. Sala de Exposiciones Rollo Paterson. Toledo. Art al Casino. Casino de Alicante. Sala “Mainsonnave 33”. Alicante. Asociación Cultural Creabia.

2009 2007 2006 2005 2004 2003 2002

Centro de las Artes (2º 100 Artistas Alicantinos). Auditori de la Mediterranía. La Nucía. Salón Cerredo-Degaña. Asturias. Agrupación Artistas de la Acuarela. Palau Altea. Centro Nacional de Fotografía. (CN Foto) Sala de exposiciones Obra Social de Caja Cantabria. Ayuntamiento Ciudad de Torrelavega. Palacio de Congresos de Santander. Sala de exposiciones “Mauro Muriedas”. Feria de Muestras de Torrelavega y Cantabria (La Lechera).

PUBLICACIONES > Ilustrado portada del libro “Buen viaje, muchacho” del escritor P. Menchén > Portada para el libro See you in Casablanca (Versión inglesa y española) del escritor Pedro Menchén.2012 > Diversas contribuciones en cartelería dedicadas a eventos y salas de exposiciones. 1991-1993 > “Comprometidos con el arte.” Caja Cantabria Obra social. 2006 (Catálogo) > Portada y contraportada del libro “La R.S Gimnástica vista desde el Dobra”. 2007 > Colaboraciones en la revista “Santander moda…”. 2007 > Selección de obras en Revista Digital “Raices de Papel”. 2010 > Salón de Primavera. Diputación de Alicante. 2010 (Catálogo) > 100 Artistas Alicantinos. Ayuntamiento Cultura Alicante. 2010 (Catálogo) > VII Premio Caneja de Pintura. Fundación Díaz Caneja. 2010 (Catálogo) > Asociación Artistas Alicantinos. Centro de las Artes. 2011(Catálogo) > Catálogo XV Premio Ncnal. Enrique Lite

FITXA TÈCNICA Tècnica Aquarel·la Mides 50 x 65 cm Descripció Está pintada sobre papel de alto gramaje, especial para esta técnica al agua. Montada sobre paspartú y enmarcada con moldura 50 x 70 cm.


25

La Cáscara BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Montserrat Forcadell Blasco

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Cambrils,1964

26

Entusiasta de las labores desde la infancia y profesora de corte, confección y bordado artístico desde los 20 años. A los 30 años me preparé para profesora de Patchwork y desde entonces no he dejado de asistir a todos los cursos que he podido, con profesoras nacionales y extranjeras, que han impartido cursos en España y también me he desplazado al extranjero para instruirme. Empecé a dar clases de Patchwork en mi 1ª tienda en 1998. En 2004 empecé con monográficos para profesoras i/o profesionales. Fue en 2006 la primera vez que salí de mi escuela para dar clases: En Alcañiz, en 3 ocasiones; Valencia; Sitges, en 2 ocasiones; Aracena, en Montroig ,Ubrique- Cádiz, en Alcalá de GuadairaSevilla , en Sevilla-ciudad, Madrid y Calahorra y recientemente en Pto. de Sta. María (Cádiz), Valladolid, de nuevo en Sevilla, Medina del Pomar, Pamplona, Trapagaran, Valencia. En enero de 2007 estrenamos la nueva tiendataller donde con espacio suficiente y unas instalaciones cómodas y modernas es un placer dar clases. Desde 2010 represento a PFAFF (maquinas de coser) en un Stand en la carpa grande de Sitges en el ”Festival Internacional” anual. Y patrocino desde 2009 el evento “Patch al carrer” de L’Ametlla de Mar (Tarragona): Stand, regalos, feria, organización. Artista invitada: En febrero 2013 me invitan en la 3ª Feria solidaria de Sevilla (Plaza de armas) donde además doy unos cursos 26 y 27 de abril 2014 Artista invitada en Valladolid por A.R.de Castilla - la Mancha: Conferencia + exposición + taller + curso Exposiciones Desde 2001 he participado en exposiciones locales, provinciales, nacionales e internacionales: Cambrils, Reus, Valls, Flix, Deltebre, l’Ametlla de Mar, Sitges, Ubrique (Cádiz) , Aracena (Huelva),Sevilla, Málaga, Plasencia (Cáceres), Alicante, Canarias, Burgos, San Sebastian, Alcañiz, Calahorra (La Rioja), Gerona, Barcelona, Oviedo,

Huston, Birmingham, Toulouse. En Noviembre 2011 organizo la Exposición Nacional AEP en mi localidad. 6 exposiciones: 1 internacional; Nacional; provincial; Local; de taller; y una de Quilts centenarios. A parte de personalizar con el resto de mis obras de patchwork, los escaparates de la zona de la Vila antigua de Cambrils. Mayo 2015: 1ª Exposicióna tematica “La Mar de Patchwork” en las jornadas nauticas de Cambrils VIAJES: Relacionados con el Patchwork He asistido a los festivales internacionales más importantes de Europa: Sta. Marie aux Mines (Alsacia Francesa); y en Birmingham (Reino Unido). También en Toulouse (France) fui a hacer un Stage de 5 días. En Pensilvania estuve en una comunidad Amish durante 10 días y en el mismo viaje 3 días en Nueva York. He estado 2 veces para recoger premios de 5 alumnas en los últimos festivales/concurso/ exposición, en Albi (France) Mis obras Premiadas 2006 Me dieron un 3º premio de los tejidos Oakshot con Sue Nickels en el jurado. 2007 Obtuve el 2º premio a votación popular en el 1er encuentro AEP de Barcelona. 2006 Obra mas votada por votación popular en la exposición en la sala “El Pati” de Cambrils 2008 En la Expo. AEP Nacional en Alcañiz. Obtuve el pin de Plata, por un premio especial a mi obra que hice con Jiny Beyer. 2010 Primer premio, con jurado especializado, en Medina del Pomar (Burgos) 2009 Me dieron, a votación popular: Premio al mejor diseño en el 3º encuentro AEP en Valls 2010 El primero fue en abril en el encuentro de Alcañiz. A votación popular: 1er. Premio. En mayo, con jurado con personalidades en el mundo del patchwork y labores: 1er. Premio al mejor Quilt 2006, 2011 y en 2012, ha participado en las exposiciones: Huston, Ubrique y Birmingham 2014 Premio al Quilt por votación popular en el Festival internacional AEP Sitges en su 10aniversario. 2014 Obra seleccionada para el concurso “Bienal de arte contemporáneo gastronómico” de Cambrils. 2015 Premiada en el festival internacional de Sitges, com a Acesit en la categoria de Diseny Artistic.

FITXA TÈCNICA Tècnica Pachwork realista Mides 90 x 70 cm Descripció Aquest és el 6è treball fet amb aquesta tècnica. En les obres anteriors vaig treballar el mar la fusta, el vidre, pedres, flors... Vaig voler buscar un nou element. Una gota... on podia trobar una gota de líquid que fos atractiva? Ja està!!! Una gota de vi... I perquè el vi? Doncs pel color, per l’aroma, per la textura... Si l’espectador al mirar aquesta obra veu la gota mullada a punt de tacar el fons tan blanc, s’haurà complert l’objectiu. ...i on guardar-lo? On millor que a una bodega: El Quilting del fons... en el celler del bon vi.


27

....un tast de vi? BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Jorge Gutiérrez

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Madrid,1983

28

En 2006 se licenció en Periodismo por la Universidad San Pablo C.E.U. de Madrid, donde se especializó en Historia y Fotografía. Tras cuatro arios trabajando en la empresa privada, comenzó su carrera como fotógrafo. Desde el principio se centró en la cultura gastronómica, realizando trabajos para diversas empresas del sector de la alimentación, como por ejemplo catálogos, fotografías de producto o publicaciones editoriales. En 2012, ario en que se especializó en Periodismo Gastronómico por la Universidad Complutense de Madrid, ganó, con su fotografía Pasta, el III Concurso de Fotografía Gastronómica de Guía Repsol en la sección Paladea. También trabajó en la puesta en marcha y desarrollo de la primera emisora online dedicada únicamente a la Gastronomía, Gastro Radio. En este mismo año publicó el libro Matanza, un reportaje sobre esta tradición en una aldea de Lugo. En 2014 se comienza a interesar en distintos soportes para mostrar la Fotografía y crea Postales de Londres, un primer paso en el estudio de la madera como material apto para enseñar su trabajo. De este interés nace también Conservas?

FITXA TÈCNICA Tècnica Fotografia digital a color transferida a fusta Mides Musclos: 10,6 x 6,5x3 Sardines: 10 x 6 x 2,5 Espàrrecs. 17 x 8 x 2,5 Descripció “La obra consiste en tres latas de conserva rellenas de fotografías de sus productos transferidas a madera. Conservas? pregunta al consumidor si recibe toda la información sobre los alimentos que compra. Su objetivo es cuestionar l procedencia, tratamiento y calidad de los productos alimentarios.


29

Conservas? BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Magels Landet

Sant Carles de la Ràpita, 1946 Vive entre Barcelona y San Francisco/ Oakland.California

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Estudios de Filosofía en la Universidad de Barcelona. Graduada en 1988 en la Escuela de Arte Llotja de Barcelona. 1988:Colaboración artística con la Creative Schule de Thallichtenberg en Alemania. Desde 1992 se dedica a la realización de proyectos multidisciplinares. Es en esta fecha cuando investiga su primer proyecto de arte y robótica en el Institut Für Machinenwesenim Baubetrieb. Universität Karlsruhe.Alemania. Desde 2008 es miembro del Pacific Rim Sculptors Group.Oakland.California. Su obra se desarrolla desde los medios artísticos de la escultura, instalación, collage, fotografía y video.

30

EXPOSICIONES (SELECCIÓN) 2015 Exhibition Mural for Peace.The Institute of Hispanic Culture of Houston, Museum of the Americas and Alliance Française. DUBAI. 9 th Female Artist´s Art Annual. Honorable Award. Art Addiction online Gallery. London. Equinoccio. Centro Sociocultural Caleidoscopio. Móstoles. Madrid. 2014 13 e Édition du Salon de l´Art. Carrousel du Louvre.Paris. 1a Bienal de arte contemporaneo gastronómico de Cambrils.Tarragona. 2013 The Beverly Hills Award. Museum of the Americas. Exhibition “2+1”. Central House of Artist. Moscow. Exhibition “The eden seen by artists”. G-8 Gallery.Moscow. 2012 Ruth Bancroft Garden’s 18th Annual Sculpture in the Garden. Texas Contemporary Art Fair.Museum of the Americas. 2011 Equinox. Ayuntamiento. Kalk-Köln. Alemania. Personajes en el jardín. Frauenmuseum. Bonn. Alemania. 2010 Pacific Rim Sculptors Group @ Cricket Engine Gallery.Curator Carin Adams.Oakland

Museum of California. Equinox-Photokina 2010. Colonia.Alemania. Eyes&leaves. Art People Gallery. San Francisco. 2009 Uptown Show Sculptures. Oakland. CA. EEUU. The Uptown Raw Space.Oakland Art Murmur. A Group Exhibition of Exquisite & Whimsical Sculptures. California. 2008 Member of Pacific Rim Sculptors Group. California. 2006-2007 ARCO Madrid. Galería Antonio de Barnola. Barcelona 2004-2005 ARCO Madrid. Galería Antonio de Barnola. Barcelona Visions. Galería Antonio de Barnola. Barcelona 2004 ARCO Madrid. Galería Antonio de Barnola. Barcelona. 2003 Exposición con motivo de los 20 años de la Fundació Bosch i Gimpera. Palau de les Heures. Barcelona Centro Cultural Sant Domènech. Perelada. Gerona Itinerario escultórico por Alava. Fundación Caja Vital Kutxa. 2000-2002 Bead International la instalación de Arte y Automoción.The Dairy Barn. Ohio Cultural Arts Center.Athens. Ohio.USA,con itinerancia: The Pratt Museum. Homer. The Fairbanks and University of Alaska Museum. Alaska. 2001 Participa en proyecto Think Tank con la compañía Siemens. Participa en la exposición: “Les meves mates favorites”. Fundació Antoni Tàpies. Barcelona. 2001 The Holland Area Arts Council. Minnesota. Lore Degenstein Gallery. Selinsgrove. Pensilvania 2000 The Mitchell Museum at Cedarhurst. Mt. Vemon, Illinois. Arte y Automoción. Salón del Automóvil. Barcelona Seleccionada en la Bienal. 1999 -1998 Tòtems Sonors. Instalación en el contexto del 5è Festival de Músiques Contemporànies. Plaza Joan Coromines. CCCB. Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Instalación de arte y robótica: Entes en el Espacio.”El Comunicador”. Con el soporte de la Universitat Politècnica de Catalunya. Sala de exposiciones: Campus Nord. Universitat Politècnica de Catalunya. Barcelona. Proyecto seleccionado en el Sixth Annual New York Digital Salon. Visual Arts Museum. New York. Con itinerància: Circulo de Bellas Artes. Madrid, Triennale de Milano, CCCB. Centre de Cultura Con-

temporània de Barcelona, Sala Camp. Alicante, Kabildo. Las Palmas y Palacio de Naciones. Lisboa. Seleccionada en el certamen Visions de Futur 98 Barcelona, la instalación de arte y robótica:”Trayectorias de Ilusión”. Campus Nord. Universitat Politècnica de Catalunya. Barcelona 1997 Primavera del Disseny. Recicl-Art.”El zapato ideal”. Galería Propostes d´Art. Barcelona Instalación en: First World Congress of Sexuality and Human Rights. Palau de la Música y Congresos. Valencia Escultura pública 2015 Tòtem. Jardins de la Vil.la Florida. Barcelona 2009 “CÒSMIC UNIÓ”. 25 años de hermanamiento entre Colonia y Barcelona. Kalk-Köln. Alemania. 2008 Apertura Cósmica en Crinitz. Alemania. 2007 Natura espai.Parc Art. Cassà de la Selva. Girona. 2006 Visions.Parc Art. Cassà de la Selva. Girona. 2005 Tòtem. Parc Art. Cassà de la Selva. Girona. Colecciones públicas 2015 2013 2004 2003 2000

Museum of Americas.Doral.Florida.USA Colección Arte&Omega. Barcelona. Puntex. Publicaciones. Barcelona. Fundación Bosch i Gimpera. Barcelona. Doga Motors. Abrera. Barcelona.

FITXA TÈCNICA Tècnica Collage Mides 65 x 50 cm Descripció Procés creatiu: Sèrie Metamorfosi. Partint d’un collage en blanc i negre, aquest es va transformant, prenent color, fragmentant-se, articulant-se en noves configuracions fins esdevenir en una galera.


31

Interpretació lliure d’una galera BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Nuri Mariné

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Cambrils,1967

32

NURI MARINÉ VIDAL és graduada en Procediments Pictòrics al Mur per l’Escola d’Art i Oficis de la Diputació de Tarragona. Premi de Pintura Vila de Cambrils en les edicions de 2001 i 2006, ha realitzat exposicions individuals a Tarragona, Cambrils, Riudoms , Salou… Ha participat en exposicions col.lectives com el Carroussel du Louvre a París, Urban Jungle a l’Ajuntament de Londres, Os visitantes a Tavira (Portugal), galería Itálica de Madrid i també a Cambrils, Reus, Tarragona, Barcelona, Montblanc, Vilanova i la Geltrú, Riudoms… Ha estat monitora de tallers de pintura a la Universitat Laboral de Tarragona, Ajuntament de Cambrils, Col.legi la Salle i l’IES Masclariana de Cambrils i a diferents associacions culturals. Ha fet il.lustracions pel llibre “Aquell regust d’ampla llibertat” editat per Cossetània el 2008, el cartell de la Fira Multisectorial de Cambrils el 2009, el Mural de la Façana del local de les entitats festives de Cambrils i les escenografies de la Companyia de teatre La Tremenda el 2010. El 2011 ha il.lustrat el conte “Un món esberlat, un món apedaçat” editat per l’Ajuntament de Reus i les il.lustracions pel menxandatge del Patronat de Turisme de Cambrils. El 2014 fa el disseny del vaixell estelat Indepence One. També ha realitzat murals i imatges corporatives de diverses empreses. Sovint organitza accions pictòriques i participatives a manera de hàppenings. Des de l’any 2005 pinta, dóna classes i exposa permanentment al seu taller del carrer Verge del Camí de Cambrils.

FITXA TÈCNICA Tècnica Tinta de sépia i carbonat càlcic sobre tela Mides 195 x 114 cm Descripció Tots som Pop (amb o oberta), està fet amb tinta de sèpia diluïda amb aigua i tractada amb una llana sobre una base de carbonat càlcic i làtex. Forma part d’una sèrie titulada Mea Culpa i per això és fosc, intentant moure els sentiments més profunds de cadascú, sentiments tanmateix que s’expressen en paraules repetidament es tornen banals igual que una obra d’art quan és molt visitada (podríem incloure aquí les xarxes socials) es torna popular, perd exclusivitat. Tard o d’hora tot és susceptible d’esdevenir Pop.


33

Tots som pop BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Mika Murakami Nace en Shizuoka-ken, Japón Reside en Granada

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Diplomada (Especialidad de pintura) en la Facultad de Bellas Artes “Joshi” de Tokyo. Licenciatura en la Facultad de Bellas Artes , Universidad de Granada. Diplomada del Estudios Avanzados en la misma Facultad.

34

2013 Beca de Fundación Bilbao Arte Fundazioa 2012 Seleccionado en I Bienal Internacional de Arte Gráfica Cacak 2012, (Serbia). 2011 Artista Seleccionada en el Simposio de Escultura Contemporánea sobre Marmol Rojo de Sassetta ( Toscana, Italia). 2010 Artista Seleccionada en el Simposio Internacional de Escultura de Bressuire (Francia). Beca de Formación, Experimentación y Creación en los Talleres de Obra Gráfica de Miró, Fundación Pilar i Joan Miró de Mallorca. 2009 Primer Premio del VIII Concurso de Dibujo de Real Academia de Bellas Arte de Nuestra Señora de las Angustias de Granada. Primer Áccesit del VII Simposio de Escultura en Alabastro, Teruel. Festival Internacional de Escultura “Camille CLAUDEL”, en La Bresse (Francia) 2008 Seleccionado en la Primera Bienal de grabado Internacional – Istanbul 2008 (Turquía). Primer accésit del III Concurso de Grabado Ciudad de Orduña 2008, Bizkaya. 2007 Segundo Premio del V Certamen Internacional de Artes Plásticas “ Aire de Córdoba” 2007. Mención de Honor del VII Premio de Grabado “San Lorenzo del Escorial”. Diplomado de honor de la Trienal de grabado de Ural 2007 (Rusia) 2006 Seleccionado en la Trienal de Grabado Internacional de Krakow 2006 (Polonia). 2005 Segundo premio del VII Concurso Nacional de Grabado de Alcalá de Guadaira. 2004 Tercer premio de grabado del II Certamen Internacional de Artes Plástica “Aires de Córdoba”. 2003 Beca de Escultura en Barro Alfonso Aliza, en La Rambla (Córdoba). 2002 Beca del Proyecto Escultórico en Puente de Génave (Jaén).

1993 Seleccionada para la Bienal de Arte Nacional de Dakar (Senegal) 1990 Premiada en el concurso para el diseño de tarjeta telefónica del Diario Sankei. 1988 Seleccionada por Japón y Alemania en la Semana de Exposición de Intercambio (Hamburgo). Ha realizado exposiciones individuales o colectivas en varios países como Alemania, Inglaterra, Luxemburgo, Francia, Finlandia, Senegal, Estados Unidos, Japón.

FITXA TÈCNICA Tècnica Instal·lació tècnica Mides 50 x 50 x 32 cm Descripció Bone xina, fusta, serigrafia, galetes comestibles


35

Tea party II BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Sergi Quiñonero

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Barcelona, 1968

36

Poeta i artista plàstic, performer, en actiu des de 1993, any en que funda acam (associació cultural d’acció minúscula); Llicenciat en Psicologia i Educador social. Ha estat editor de la revista literària “Lletra minúscula” des de l’any 1995 al 2000, de la revista ensamblada “7 formes” entre 1997 i 1999 i de la revista objecte “Euphorbia Pulcherrima” entre 2005 i 2010. Coordina i exerceix com a comissari en 2011 i 2012 de la convocatòria de land art Poblet. Natura i Art. La seva obra apareix a nombroses revistes especialitzades, entre elles: Sinedie, Carpetas el Paraíso, LALATA, La Mamuda, Poesía Visual-Tres en Suma, Euphorbia Pulcherrima, Franticham’s Assembling Box (Irlanda), Poisson Soluble, Giroscopio, Í? (Argentina), Píntalo de verde, Parking, Caja de truenos, Metamorfosis, Veneno, A+C (Argentina), 7 formes, Phayum, Vórtice (Argentina), Mani art (França), P.O. Box, Tránsito, Grisú. Igualment està present a diverses antologies, entre elles: Poesía Experimental española. Antología incompleta (A. L. Gradolí. Calambur, 2012); 10x10+1.acción! Performance en la Península Ibérica (J. Seco, Y. P. Herreras. LUPI Ediciones, 2010); Desde la farola. Poesía última española (1989-2009) (C. Peralto. Dep. Lengua castellana y literatura IES Miguel Romero Esteo. Corona del Sur, 2010); HOTEL DaDA Nº 7 PVE Poesía Visual Española (J. M. Calleja. Ed. El Candirú, Argentina 2008); Fragmentos de entusiasmo. Poesía Visual en España, 1964-2006 (A. Orihuela. Ayto. Guadalajara, 2007); Antología de la Poesía Visual III (V. Pozanco. C y H, 2006); Virus/Vius. Antologia de la Poesia Visual dels Països Catalans (J.M. Calleja. Pont del petroli, 2005). Ha realitzat exposicions individuals de la seva obra gràfica i objectual en espais diversos, destacant: 2-31 Juliol 2012. Entre la palabra y la plástica. Una retrospectiva, 1996-2012. Galeria Texu. Oviedo. Catàleg.

12 Gener-5 Febrer 2011. Sota les Muntanyes. Sala Àmbits, Centre Cultural. Cambrils, Tarragona. 27 Abril-27 Maig 2010. Lirismo Matérico. Spazio Grossi. Bilbo, Gipúzkoa. 5-21 Febrer 2010. Sota les Muntanyes. Sala Sant Roc, Institut d’Estudis Vallencs. Valls, Tarragona. 1-28 Febrer 2010. Poesía y objetos. Kabigorri Bidasoaldeko Ateneo. Irun, Euskadi. I ha exposat en nombroses mostres col· lectives nacionals i internacionals. Ha recitat la seva obra poètica així com executat accions, en moltes ocasions. També ofereix habitualment xerrades sobre la seva obra. Es pot consultar el seu treball a la xarxa: https://vimeo.com/sergiquinyonero Ha publicat “Lirismo matérico. 1996-2011” (Pliegos de la Visión no. 41-Babilonia, Navarrés, València 2012); “A” (Micropoesía 32, Nanoediciones, 2011, Madrid) “Plantación / Ceremonia” juntament a l’autor Jose Blanco (Inverso 4, Ed. La Única Puerta a la Izquierda -L.U.P.I.-, Sestao, Bizkaia 2009); “Recerca 1968” (La Puça del Petroli, Pont del Petroli Ed., Badalona –BCN- 2009); “Sota les Muntanyes. Haikús, accions i altres poemes” (Autoedició, Poblet, Tarragona 2009); ”Inicios/Indicios. 19962000” (Pliegos de la Visión no. 22-Babilonia, Navarrés, València 2008); “7 poemes del natural” (Euphorbia Pulcherrima, Barcelona 2006); Diverses plaquettes (Cuadernos Extemporáneos, Palencia 1999-2004); “Autopoemas” (Autoedició, Barcelona 2002); “5 4 3 2… cinco” (P.O.E.M.A.S. Valladolid 1999); “Debilidades” (Autoedició, Barcelona 1999); “Poesies” (Autoedició, Barcelona 1999); “Códigos” (Pix Editorial, Barcelona 1998).

FITXA TÈCNICA Tècnica Fotografia Mides 85,2 x 40,9 cm Descripció Documentació “land art” (110 cm. x 110 cm.). Ossos d’equí i ombra Impressió digital sobre paper fotogràfic + branques d’olivera, ametller i llorer Montferri (Tarragona), agost 2014 Producció: Fundació Q


37

Qui té més dret a viure: un ésser viu o un ésser humà? BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Jordi Martorell

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Montblanc (Tarragona), 1961

38

Llicenciat en BBAA en l’especialitat de pintura per la UB. Després de participar a la Biennal 87 (Produccions culturals de l’Europa Mediterrània), el 1988 vaig rebre una de les primeres beques de Creació Artística de Banesto i la meva primera exposició individual va ser l’any 1989, a la sala de “La Caixa” del carrer Montcada de Barcelona. He participat amb projectes multimèdia a Art Futura (92), Sónar (99) i l’Observatori de València (03). Entre els anys 1994 i 2005 vaig ésser professor de dibuix, animació experimental i història de l’art modern i contemporani a Fak D’art, Mediartinstiute i Bau. I vaig dirigir el mòdul de disseny al Màster de Disseny Muiltimèdia de La Salle l’any 2007. Amb el projecte Telèfon Públic seleccionat a Calaf Art Públic 99 vaig iniciar una sèrie de projectes relacionats amb la comunicació artística i les xarxes socials. L’any 2001 vaig crear, amb EBA Produccions, el TVMòbil, un dispositiu per a crear i mostrar videoperformances. Entre els anys 2005 i 2010, amb l’empresa Panòptic Produccions s.l. vam realitzar projectes comercials i culturals de comunicació mòbil amb Bluetooth, vam crear els continguts audiovisuals i multimèdia del Nou Museu Darder de Banyoles i vam produir l’àudio-guia amb geolocalizació GPS del Bus Turístic de Lleida.. Entre l’any 2006 i 2012 vaig impulsar i co-dirigir amb la Lídia Porcar el projecte www.arxiuvirtual.cat, adreçat a preservar la memòria de la gent gran de la Conca de Barberà. L’any 2009 vam realitzar el projecte documental La Lluita Antifranquista i la Transició a la Conca de Barberà, en col·laboració amb La Veu Jove de la Conca. Arran d’aquest projecte vam començar l’emissió del programa radiofònic La casa de palla que actualment emetem des de www.antena.cat, espai web que dirigeixo de

manera provisional. L’any 2010 vaig realitzar el projecte Transversal, col·laborant amb creadors amateurs i no contemporanis de Reus en el marc de Rodalies 3 de La taula d’Arts Visuals del Consorci Transversal. En els anys 2009 i 2010 vaig participar en la recerca i creació gràfica del projecte SITPLUS, un entorn audiovisual interactiu per a individus afectats de paràlisi cerebral del centre La Muntanyeta, amb la Lídia Porcar i el professor de matemàtiques de la URV César Mauri. Els anys 2010 i 2011 vam realitzar, amb la Lídia, el projecte Ubú Rei d’Aprodisca amb discapacitats psíquics, una adaptació en videoteatre del clàssic de Jarry. El projecte es va presentar a la Breathing Time, organitzada per la Xarxa de Gestors, impulsada pel CA Tarragona. Entre els anys 2012 i 2014 he estat dinamitzador de la Unió de Botiguers de Montblanc i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Conca de Barberà, impulsant els conceptes Montblanc, La Vila dels Enamorats de Catalunya i La Conca t’enamora. És arran de l’experiència amb aquesta darrera activitat professional que he elaborat l’obra Processos / vídeoperformance per a TVMòbil.

FITXA TÈCNICA

Tècnica Video per formance per a TVMôbil Descripció Un robot “antic” deambula lentament. A la pantalla que duu com a cap es van succeint fragments de vídeos que mostren diferents processos d’elaboració d’aliments. Els altaveus del robot ofereixen el so dels diferents processos amb una composició de música electrònica. Fa milers d’anys, a la matinada de la cultura, un grup d’homes, dones i nens es van aplegar al voltant del foc per compartir plegats un menjar prèviament esquinçat, tallat, esmicolat, trinxat, socarrimat, torrat o bullit. Des de llavors, menjar esdevindria el més important i freqüent acte social que deixaria enrere la ingesta solitària, informal i intermitent de l’individu vegetarià recol·lector. Altrament, s’iniciava

una incipient forma de treball que s’esmerça en el tractament i l’elaboració sistemàtica de vegetals i carns per consumir en grup. Menjar plegats introduïa una forma sofisticada de socialització que facilitava l’establiment de rituals i normes de conducta en un temps, un espai i una activitat compartits pels membres de la família, el clan o la tribu. Per a realitzar aquesta activitat, algú o alguns havien d’invertir esforços, recursos, temps, coneixements i creativitat per disposar periòdicament de tot el necessari perquè el grup gaudís en el moment oportú , de manera plaent i en les condicions necessàries, de tot el que calia per reeixir en aquesta activitat. De llavors ençà, cuinar ha estat quasi sempre cuinar pels altres. Per a dos, quatre, sis o molts. I ha calgut sempre optimitzar els processos de tractament dels aliments per disposar, en un temps i amb un esforç i uns recursos limitats, del menjar suficient per satisfer el grup. L’obra que els proposo tracta d’aquests processos i es centra en com han tendit a mecanitzar-se i a esdevenir indústria a mesura que el grup que cal alimentar es fa més i més gran. La robotització de molts d’aquests processos sembla el resultat lògic de la seva evolució en l’estadi actual i futur del desenvolupament tècnic i social de la nostra cultura. “Processos” mostra la cuina, no la sala. Mostra la taula de tall, la marmita, l’amassadora, el forn i no la presentació del plat. Exposa ” la mise en place”, no la recepta. L’obra representa la feina, no el “glamour”. Captura la tasca de l’ajudant de cuina, no la del “cheff”. El dispositiu observa la màquina, no el talent. Aquesta obra s’ha realitzat amb la col· laboració dels comerços i restauradors de Montblanc. És un projecte en context que tracta amb exemples propers i locals una temàtica universal. El vídeo ha estat produït per ser visionat en un TVMòbil, un dispositiu concebut fa més de 10 anys per la Lídia Porcar i jo mateix per a realitzar videoperformances. L’objectiu del TVMòbil és modificar les condicions de visionat del vídeo, afegint un component interactiu i performatiu que modifica la lectura i el sentit de les imatges que es mostren.


39

Processos BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Andrea Rabat Zapico

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Oviedo (Asturias), 1984 Reside en Tarragona

40

Licenciada en Bellas Artes en Salamanca y Máster en Producciones Artísticas e investigación en Barcelona.Artista asturiana integrante del Centro de Arte y creación industrial LABoral de Gijón. > Montaje de la instalación de la artista Shu Lea Cheang “ UKI performance “para Hangar obert en prácticas de Máster. junio 2009.(Barcelona) > Exposición coleciva “Art en femení” Casa dels cargols.Marzo 2010(Barcelona) > Creación del espacio expositivo y taller de artes plásticas y visuales CELLOBERT. (Barcelona 2010-Tarragona en progreso) > Exposiciones colectivas: con Gallery. Sektor Berlín, Artevistas, Cervantes6 y asociación Mediodía Chica Julio 2010 Barcelona > Mención de Honor Concurso Internacional de pequeño formato para Galería Romea3 con obra del proyecto “ La Sábana”. Febrero 2011 (Murcia) > Premiada en certámen de jóvenes pintores. ”Fundación la Gaceta regional”. Noviembre 2011 Salamanca > Finalista en el Certámen Premi La MútuaGranollers con obra del proyecto “Album de paisajes colectivos”. Junio 2012.(Barcelona) > Ácesits de pintura al aire libre “Ciudad de Salamanca” Fundación la Gaceta Regional (Salamanca) 2007 eIlustración grupoHotusa. 2013 (Barcelona) > Selección y exposición individual Jóvenes artistas emergentes del Principado de Asturias. Sala Borrón. 2013-2014 (Asturias) > Seleccionada y adquisición en el concurso internacional de la 17ª Bienal de Cerveira. 2013 (Portugal) > Seleccionada en el X certamen de Pintura Contemporánea “ Casimiro Baragaña” 2015 ( Asturias) y Finalista en XI Certamen internacional de “Minicuadros” 2015 (Alicante)

FITXA TÈCNICA Tècnica Patchwork, fil, acrílic i olis Mides 130 x 127 cm Descripció “Un hilo conductor entre todas las civilizaciones mediterráneas a lo largo de milenios ha sido el consumo de la oliva, la extracción de su aceite, su presencia de retorcidos y blanquecinos troncos y de verdes hojas en el paisaje; la reconocida labor de todos su procesos de cosecha y de los productos que otorga siendo un fruto tan pequeño. Es por esa relevancia la elección de mi tema. La oliva Arbequina está representada en primer plano, adquiere un carácter de género expresionista con todos los colores que matizan sus volúmenes. Las siluetas dibujadas a hilo, el soporte , que es un patchwork hecho a mano, el collage y la pintura … Otorgan corporeidad a todo el conjunto, representan la imagen de un modo rotundo, claro directo , con texturas que añaden profundidad a los campos de color más planos, con la frescura del trazo suelto que da como resultado una pieza luminosa y con diferentes ritmos en la factura final. Pudiendo añadir unas líneas con relación a mi trabajo artístico diría que una buena parte del cuidado y del mimo tradicional reside en el trazado del dibujo a hilo y en la preparación de cada soporte, delicado, femenino y que otorga en una pintura elementos del mundo más cotidiano.


41

Arbequina Siurana BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


José Salguero Madrid, 1985 Reside en Azuque de Henares (Guadalajara) Formación académica 2009-2013 Grado en Bellas Artes. Universidad Complutense, Madrid. 2006-2009 Técnico Superior de Ilustración. Escuela de Arte nº 10, Madrid.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Exposiciones individuales (selección) 2015 El arte de la guerra. Museo de la ciudad. Móstoles, Madrid. 2014 Ensayo sobre la ironía. Centro Cultural Paco Rabal. Madrid 2008 Centro cultural Espacio 14 -30. Madrid

42

Exposiciones colectivas (selección) 2015 Premio Joven de Artes Plásticas, Fundación General UCM. Centro de Arte Complutense. Madrid. 2014 I Bienal de Arte Contemporáneo Gastronómico. Sala Àgora, Sala Àmbits, Torre del Port. Cambrils, Tarragona. XIX certamen jóvenes pintores Fundación Gaceta Regional. La Salina. Salamanca. I Exposición Nanaísta. Galería Modus Operandi, Madrid. XXX premio de pintura. Homenaje a Juan Manuel Nadal. Circulo de Bellas Artes de Lleida. XI Bienal de Artes Plásticas Ciudad de Albacete. Museo Municipal de Albacete. Jóvenes creadores de Madrid, Centro cultural El sitio de mi recreo, Madrid. Muestra Iberoamericana de Arte. Centro Cultural Fátima. San Pedro Garza García. México Estampadores de conciencia, Matadero, Madrid. Concurso de Ilustración DGT Mulafest .IFEMA.Madrid Mail Art Exhibition, Central Station. Estrasburgo, Francia. Se Alquila Estado, Madrid. Masquelibros. Feria internacional de libros de artista. COAM. Madrid.

2013

2012 2010 2009 2008

El retrato. Espacio de experimentación artística La Salita, Gijón. Arte y un café III. Teatro El Sol de York, Madrid. Retrospectiva Rumble! Facultad de Bellas Artes del País Vasco (UPV/EHU), Vizcaya. III Cromática, Bienal de Pintura Joven. Espazo Xove, Orense. 120m2, Museo Wurth, La Rioja. VII Certamen nacional de Minicuadros Muz- Martinez. Galería D´Art San Vicente, Alicante. XXXIII Certamen nacional de pintura Villa de Parla, Centro cultural de Parla, Madrid. Jóvenes creadores de Madrid, Centro cultural El sitio de mi recreo, Madrid. Artemático. Escuela de arte de Guadalajara. 3rd Artaq award exhibition, Espace Pierre Cardin, Paris. 3rd Artaq award exhibition, Salle Chemellier, Angers, Francia. Pitorro. Galería Aperitivos Visuales, La Orotava, Tenerife. Jóvenes creadores de Castilla La Mancha. Palacio del infantado, Guadalajara. Hipnotik Festival. MACBA Barcelona.

Premios (selección) 2014 1º premio. Jóvenes Creadores de Madrid (Modalidad Artes plásticas) Accésit / Adquisición. XIX certamen jóvenes pintores Fundación Gaceta Regional. Salamanca 2º premio. XVII Certamen de pintura “Frida Kahlo”, Rivas-Vaciamadrid, Madrid. 1º premio. VIII Certamen de arte joven de Las rozas. Modalidad de pintura. 1ª Mención de Honor. XXX premio de pintura. Homenaje a Juan Manuel Nadal. Lleida. 1º premio. XXXI Concurso de pintura Villa de Azuqueca de Henares. Seleccionado. Premio Joven, Modalidad Artes Plásticas, Fundación General UCM, Madrid. Seleccionado. XI Bienal de Artes Plásticas Ciudad de Albacete. 2013 1º premio. XXX Concurso de pintura Villa de Azuqueca de Henares.

Seleccionado. XXXIII Certamen nacional de pintura Villa de Parla, Madrid. 2012 Seleccionado. Artaq 3rd Internacional urban arts award, Paris. 2011 Seleccionado. Artaq 2sd Internacional urban arts award, Paris. 2004 1º premio. Concurso de graffiti Ciudad de Guadalajara. Obra en colecciones Ayuntamiento de Madrid, Ayuntamiento de Guadalajara, Ayuntamiento de Rivas-Vaciamadrid (Madrid), Ayuntamiento de Azuqueca de Henares, Fundación Gaceta Regional (Salamanca), Centro de Biodiversidad de Euskadi, Busturia (Vizcaya), Hipnotik Festival. MACBA (Barcelona), Centro Función Lenguaje (Madrid), Constructora Cuadrado Duque.

FITXA TÈCNICA Tècnica Oli sobre llenç Mides 146 x 114 cm


43

La Vegana BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Cristina Salvans Moreso Tortosa (Tarragona), 1965 Viu a Cambrils

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

FORMACION Y ESTUDIOS > Institución formadora: IDEP Titulación: diseño > Institución formadora: EADT Titulación: ilustración > Monográficos con: África Fanlo Dèu Albert Asensio Sonia Pulido Rebeca Luciani Elisa Pellacani Diego Mallo > Entro en el mundo del volumen en el taller de Escultura y Ceramica de José Martin Cortes maestro ceramista situado en Riudoms y posteriormente en Fang i Mar en Cambrils (Tarragona), compartiendo monográficos y talleres con Chisato Kuroki, Yukkiko Murata, María Bofill, Margit Denz

44

EXPERIENCIA PROFESIONAL > Exposición en la sala Àmbits de Cambrils 2009. Cristina Salvans i Marta Claret escultures toves, dibuixos i pintures, exposición conjunta en l’Espai el Pati 2011 (Cambrils) > Exposición conjunta itinerante en el Flic festival 2011-12: Homenatge a Kveta Pakovska > Exposición conjunta en la Vaca i la Lluna de Reus 2012 > Colaboración en Le nouveau Fanzine como ilustradora 2014 > Finalista a los Premios Naranja 2015 Tarragona al mejor Proyecto (ilustración en popup) > Selecionada en la I Biennal d’Art Contemporani de Cambrils 2015 > Actualmente exponiendo en La Galería Factoria de Madrid (prevista inauguración 12 de noviembre de 2015).

FITXA TÈCNICA Tècnica Collage Porcellana Mides Nen tres cucurutxos 24 x 24 x 30 Nen bola 24 x 24 x 30 Nen primer pla 20 x 22 x13 Descripció “ La intención de esta obra es un divertimento que solo busca regalar un estado de sensaciones placenteras con la pretensión de que sea el espectador que contempla la obra quien la disfrute. Recordarnos que lo mejor de la vida son esos pequeños placeres infantiles que todos guardamos en nuestra memoria, no en vano el dulce es uno de los sabores básicos y de los únicos que son aceptados de manera global por todas las culturas como uno de los sabores más placenteros. El sabor dulce ya está presente en nuestra más tierna infancia. La leche materna es dulce para atraer al bebe a que se alimente y aumente su factor de supervivencia, después del año los niños consumen mucho azúcar y entre los 9 y los 15 años poseen una preferencia por ese sabor mucho más acentuada que los adultos, ya que su metabolismo consume una gran cantidad de energía necesitando un mayor aporte de nutrientes, y en la edad adulta el dulce tiene un efecto muy positivo para nuestro bien estar. Si le añadimos el frescor del helado que nos refresca e hidrata en el verano y nos sigue aportando beneficios en invierno como aporte de calcio, fibras, proteínas, minerales y aminoácidos, ayudando también a la cicatrización y reducción de las inflamaciones en las amígdalas y lo más importante contiene triptófano, un aminoácido que nos calma y reduce la agresividad, aumentando la producción de serotonina ( la denominada hormona del bien estar), reducen nuestro nivel de estrés y ansiedad , gracias a componentes como el chocolate, la caseína o los azucares, que producen la llamada hormona del placer o endorfina . Razones más que suficientes para deleitarnos y disfrutar sin complejos de la infinidad de sabores, de la textura cremosa, uniforme, ligera y suave. Un verdadero placer para los sentidos.” Fotògrafa: Sònia Rimbau


45

Festa de gelats BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Pedro D. Trujillo González

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

La Orotava (Santa Cruz de Tenerife), 1978

46

En 1995 inicia sus estudios oficiales de Bellas Artes en la Universidad de La Laguna (Tenerife). En 1998 se traslada a Granada tras obtener la beca de ampliación de estudios artísticos del Cabildo Insular de Tenerife. En el año 2000 obtiene el título de Licenciado en Bellas Artes con las especialidades de Pintura y Restauración Pictórica. Un año después comienza sus estudios de doctorado en “La Investigación en la creación artística: Teoría y Técnicas”. En el año 2002 obtiene la beca del Ministerio de Educación de España para estudiar pintura y grabado en la Universidad de Salamanca. En 2002 se traslada a Zaragoza para trabajar en La Diputación Provincial como Conservador de Obra Gráfica. Entre 2004-07 obtiene la beca Aegón Inversión, para realizar el Curso de Postgrado “Figuración Contemporánea” en la Fundación de Arte y Autores Contemporáneos (Madrid). En 2009 obtiene la beca de Movilidad Europea (Ministerio de Educación y Cultura de España) y se traslada a Irlanda, (Dublín) donde trabaja en View Gallery como asistente de dirección de arte. Asimismo trabaja en el Departamento de Colección del Irish Museum of Modern Art en el Proyecto “What happens next is a secret”.En 2011 se traslada a Tenerife y realiza El Altar de la Inmaculada Concepción. En la actualidad vive y trabaja en Tenerife, desarrollando el proyecto “Meta-lenguaje y MetaEscultura”. Dicho proyecto ha sido galardonado en la Convocatoria de Proyectos Expositivos de la Fundación Mapfre y se exhibe en Las Palmas de Gran Canaria en 2014.

FITXA TÈCNICA Tècnica Gravat objetual en resina de polièster sobre llenç Mides 61,5 x 46 x 2 cm. Descripció Pincel y espátula, a modo de cubiertos, esperan la comida en un viejo plato, que apenas tiene unos pigmentos.El mantel un lienzo sin pintar denota la austeridad y la vida de cualquier autor en esta etapa económica convulsa. El artista tinerfeño, mediante una técnica emergente, empleando la resina de poliéster sobre lienzo, propone un sentido categórico diferente en el género del bodegón: la crítica. En realidad, Almuerzo del pintor valiéndose de sus herramientas diarias, que suponen el sustento del artista, consigue una obra repleta de denuncia social y de realidad. El autor se enfrenta al almuerzo como una fuente de inspiración y de subsistencia, los pinceles para pintar y comer. Podríamos decir, por tanto, que estamos ante una obra compleja, con ramificaciones simbólicas e iconológicas basadas en el metalenguaje como método; cuestión que se puede apreciar como recurso estético en buena parte de su nueva producción artística.

Texto David Martín López Instituto de História da Arte, Universidad de Nova de Lisboa Dpto. de Historia del Arte, Universidad de Granada Foto: Tarek Ode


47

Almuerzo del pintor BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Gergana Elenkova Plovdiv, Bulgaria 1988 Reside en Valencia

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

FORMACIÓN 2013- Actualidad Máster en Producción Artística. Universidad Politécnica de Valencia. España 2008-2012 Licenciatura en Pedagogía de la Enseñanza de Artes Plásticas. Academia de Música, Danza y Artes Plásticas de Plovdiv. Bulgaria 2002-2007 Bachillerato en Muralismo. Escuela Nacional de Bellas Artes de Plovdiv. Bulgaria

48

EXPOSICIONES Y ACTIVIDADES ARTÍSTICAS 1997 Concurso Internacional para talentos jóvenes, Bucarest, Rumania: seleccionada. 1998 Concurso regional de pintura para talentos jóvenes: II premio de composición. 2000 Concurso para retrato Aleko Konstantinov: I premio de pintura. 2004 Exposición conjunta en el Palacio del Jardín Botánico en Balchik, Bulgaria. 2009-2011 The Body Art Actuaciones, Plovdiv, Bulgaria. 2010 Open Student Fest 2010, Plovdiv, Bulgaria. 2011 La Noche de Las Caricaturas, Whisky bar Emona, Plovdiv, Bulgaria. 2011 Open Student Fest 2011, Plovdiv, Bulgaria. 2012 Mención en el almanaque histórico de la Escuela Sveti Patriarh Evtimii de Plovdiv, Plovdiv, Bulgaria. 8º Concurso de Pintura y Escultura patrocinado por galería The Red Pony, Plovdiv, Bulgaria, seleccionada. 2013 43º Concurso de Artes Plásticas Tiryus, Valencia, España, seleccionada. Primavera en Cuadros, Whisky bar Emona, Plovdiv, Bulgaria. 2014 SELECTA 2014, Paisajes y Paisajes, La Llimera, Valencia, España. El Paisaje, Colectivo La Salita. Gijón. España. 1ª BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014, Tarragona, España. 2015 PAM! 15, Facultad de Bellas Artes de San Carlos, Valencia, España.

FITXA TÈCNICA

Tècnica Instal·lació elèctrica Mides 30 x 29 x 9 cm Descripció Las cosas en sí es una instalación compuesta de 20 huevos vaciados, una huevera de cartón y 7 diodos LED incorporados en el interior de algunos de los huevos. La obra por un lado intenta tratar el concepto de la existencia, examinando la idea del ser humano como el consumidor final de la cadena alimentaria y por otro lado los procesos continuos en la naturaleza, penetrando en la percepción del humano, convirtiéndose en ciclos sucesivos de repetición del circulo de la vida, hasta que se transforme en transcendencia. Así también el acto propio en elaboración de la pieza, el que consiste en el vaciamiento de cada uno de los huevos, tiene intención de materializar el tema de la vida y la muerte, de la precariedad de la existencia utilizando una metáfora representante, para que actúe con el público.


49

Las cosas en sí BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils

Aquesta exposició, a l’igual que la resta d’activitats programades ha volgut unir l’art i la gastronomia, i aquest cop la unió ha tingut lloc entre la imatge fotogràfica i les cuines de Cambrils. Un projecte local que pot ser universal, i amb el que s’ha volgut implicar en la biennal a la gent del propi territori. El resultat d’aquesta unió es una exposició integrada per 20 fotografies de cada un dels 5 restaurants que han participat en el projecte i cada treball fet per un fotògraf de l’Agrupació Fotogràfica Cambrils. Els fotògrafs juntament amb els cuiners han treballat en quatre línies seguint els seu estil i tendència 1 > FACTOR HUMÀ, intervenció total o parcial de l’home/cuiner, a ser possible en el seu espai de treball; les cuines 2 > PLAT, en la recerca de la textura, color, composició,... buscant com a resultat una plasticitat creada amb elements gastronòmics. 3 > ENTORN, general, parcial, de detall, interior, exterior, on es desenvolupa tot el fet gastronòmic i que crida l’atenció per la seva singularitat 4 > RETRAT, individual o de grup de les persones que fan possible la creació gastronòmica. Comisari de l’exposició Jesús Tàpia Ruiz

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Exposició Fogons de Cambrils

51


Restaurant

bresca

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Xavi Ferraté, cuiner Jordi Tremosa, fotògraf

52


53

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Restaurant

Can Bosch

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Joan Bosch, cuiner Anna Corral, fotògrafa

54


55

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Restaurant

Rincón de Diego

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Diego Campos, cuiner Lorenzo Sanz, fotògraf Imma Jiménez, postproducció

56


57

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Restaurant

Casa Macarrilla 1966

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Eduard Martí, cuiner Luís Salguero, fotògraf

58


59

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Restaurant

Miquel

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Miquel Gómez, cuiner Josep Ma. Ferran, fotògraf

60


61

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


62 BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014


Exposicions i altres activitats

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

1a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils

63


exposicions Dia 14 de novembre

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Espai el Pati - Centre Cultural Inauguració de l’exposició GASTRONOMIA de l’Associació Tàrraco Fotografia. “Gastronomia” és el tema escollit pels socis, on 35 membres de l’associació, tots aficionats, presentaran un total de 50 fotografies.

64

Dia 28 de novembre Sala Àmbits – Centre Cultural Inauguració de l’exposició MENÚS DE GUERRA. Cuina d’avantguarda i supervivència. Una exposició que ens mostra que la història de la cuina catalana actual no és fruit de la casualitat, neix d’unes arrels i una tradició. Organitza: Museu d’Història de Catalunya- Fundació Antigues Caixes Catalanes – BBVA i la Generalitat de Catalunya


exposicions Dia 6 de desembre

Dia 10 de desembre Museu Agrícola de Cambrils Inauguració de l’exposició EL MÓN AGRARI A LES TERRES DE PARLA CATALANA, impulsada per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural. Organitza Museu d’Història de Cambrils i Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Sala de Plens de l’Edifici Consistorial Lliurament dels premis i inauguració de l’exposició de la 1a BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC. A la Sala Àgora.

65


exposicions Dia 9 de gener de 2015

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Sala de Plens de l’Edifici Consistorial Entrega de reconeixements i agraïments per la col·laboració i participació a la 1a BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC Inauguració de l’exposició FOGONS DE CAMBRILS, en aquest acte la unió de l’art i la gastronomia ha tingut lloc entre la imatge del fotògrafs de l’Agrupació Fotogràfica Cambrils i les cuines de Cambrils: Bresca, Can Bosch, Casa Macarrilla 1966, Miquel i Rincón del Diego.

66

Divendres , 12 de desembre Molí de les Tres Eres Inauguració de l’exposició “IMATGE I FICCIÓ, II; La Catalunya del segle XVIII” dels fotògrafs David Luque i Xulio R. Trigo, inspirada en la novel·la “La Cuinera”, de Coia Valls. A través d’un doble joc de contrastos, color versus b/n i detall versus grans espais. Organitza Museu d’Història de Cambrils


activitats culturals Dimecres, 10 de desembre Ateneu Juvenil COM HEM D’ESCRIURE UNA RECEPTA DE CUINA? I després un Menú de Nadal amb les receptes del cuiner i professor Carles Pujol de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils Organitza Servei Local de Català Col·labora Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils

TALLERS OBERTS 2014 Portes dels tallers dels artistes de Cambrils per tal que el públic pugui viure de prop el procés creatiu. Conèixer on treballa un artista permet conèixer millor la seva obra. Aquest any van comptar amb el suport de Vins DO Tarragona.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Dissabte 13 i Diumenge 14 de desembre 2014

67


activitats culturals Dimecres, 17 de desembre Biblioteca Pública Municipal de Cambrils I VA VENIR EL VI: TEXTOS DE TRADICIÓ ORAL, POESIA, DITES I ENDEVINALLES, amb Jordina Biosca.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Organitza BPMC. Activitat de Biblioteques amb DO – Patrocinat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

68

Dijous, 18 de desembre Museu Molí de les Tres Eres Presentació del llibre MOLINS FARINERS DE CAMBRILS. Arxiu de documents, fotografies i comentari dels Molins, de Josep Ma Recasens i Colom. Organitza Museu d’Història de Cambrils


activitats culturals Dijous 15 de gener de 2015 Sala d’actes de la Cooperativa Agrícola Conferència CUINA CATALANA, PATRIMONI DE LA HUMANITAT PER LA UNESCO: UN SEGELL GENERADOR DE RIQUESA, a càrrec de Pepa Aymamí, directora de la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.

Divendres, 16 de gener de 2015 Centre Cívic Les Basses. Presentació de llibre LA CUINA DE 1714. HISTÒRIA I RECEPTES, de Jaume Fàbrega. Què es cuinava als fogons de les cases i els palaus catalans el 1714? Potser us sorprendrà saber que hi podíem trobar les elaboracions bàsiques de la cuina catalana actual: de l’allioli al sofregit, de la picada a la samfaina, i de l’escudella als macarrons.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Organitza Museu d’Història de Cambrils i Antena del Coneixement de la URV a Cambrils. Col·labora Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de Cambrils

69


activitats culturals Dijous, 22, de gener de 2015

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Torre del Port de Cambrils Contacontes per a adults: CATERINA, QUÈ FAS? CONTES POPULARS GASTRONÒMICS DE LA MEDITERRÀNIA amb Carles Alcoy. Narració de contes catalans, mallorquins, sicilians, turcs i grecs. Amb cuina en directe i degustació final amb el públic. Dedicada a Jean Luc Figueras.

70

Dissabte, 24 de gener de 2015 Cinema Rambla de l’Art Projecció de pel·lícula infantil gastronòmica acompanyada del Taller gastronomicoplàstic: TAULA PARADA amb Nuri Mariné Organitza Cinema Rambla de l’Art i el Departament de Cultura


activitats culturals Dissabte, 24 de gener de 2015

Diumenge, 25 de gener de 2015 Casal Parroquial RECEPTARI de Tèia Moner La Teia ajudada per uns titelles ens introdueix en el món de la gastronomia. Amb el seu peculiar receptari, aquesta cuinera ens prepara —amb menjar fresc— un seguit de plats farcits de personatges fantàstics: bruixes, follets, fantasmes...

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Centre Cultural WORKSHOP: EAT FOR ME Pilar Talavera, artista multidisciplinari, proposa per a la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils, una experiència estètica al voltant de l’acte de menjar. A partir de compartir les seves impressions de tot el gastronòmic i el que és quotidià, mitjançant la construcció d’àudios, l’artista ens invita a tastar un petit plat fet per ella, en un acte de comunió i complicitat. Eat for me està pensat com una experiència d’un a un, establint una relació directa entre l’artista i el comensal.

71


activitats culturals Dijous, 29 de gener de 2015 Centre Cultural “ELS CAMBRILENCS A TAULA” Projecció d’una tria d’imatges antigues dels fons de l’AMCAM que mostren celebracions cambrilenques en què la gastronomia té un paper protagonista: des dels àpats de casament en què s’aprecia l’evolució dels productes i els estris sobre la taula, fins a celebracions purament gastronòmiques com per exemple les sardinades.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Organitza AMCAM

72

Diumenge, 1 de febrer de 2015 Cripta de l’Ermita concert

THE GOURMETS Aposta pel plaer de la bona música, des del gust delicat de les composicions més senzilles fins als sabors refinats de les més laborioses. A partir de les arrels de la música afroamericana, els espirituals negres, The Gourmets s’endinsa en les textures del southern gospel i del soul, a l’estil de les delicatessen de grups mítics com The Golden Gate Quartet, The Pilgrim Travelers o Sam Cooke & The Soul Stirrers.


activitats culturals A partir del dia 6 de desembre de 2014 fins el 23 de gener de 2015 CONCURS FOTOGRÀFIC A INSTAGRAM #GASTROARTCAMBRILS Amb l’objectiu d’incentivar la creació artística quotidiana amb les noves eines que donen les xarxes socials, es convocarà un concurs de fotografia instagram amb el tema de gastronomia artística. Estarà obert a imatges o conjunts d’imatges que mostrin l’elaboració gastronòmica des d’una perspectiva artística, i que es publicaran a Instagram amb l’etiqueta #GastroArtCambrils.

A partir de l’1 de desembre A la web, l’EXPOSICIÓ VIRTUAL: CAMBRILS, SOL, MARINADA I ROMESCO Amb motiu de l’inici de la Biennal, es publicarà al web municipal la versió virtual de l’exposició “Cambrils, sol, marinada i romesco”, produïda per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, que va estar exposada a la Sala Àgora del 6 de maig al 31 d’agost de 2014. http://www.cambrils.cat/arxiu/recerca-i-difusio/difusio-del-patrimoni-cultural/exposicions/cambrils-sol-marinada-i-romesco

TAULER DE PINTEREST de la Biblioteca Pública Municipal, les obres del fons bibliogràfic –llibres i DVD- que estan relacionades amb la gastronomia i l’art. També trobareu una Exposició a les torres de novetats de les obres contingudes al tauler.

EL DOCUMENT DEL MES DE GENER DE 2015 El Document del mes de gener dedicat a un document del fons de l’AMCAM directament relacionat amb la gastronomia des d’un punt de vista artístic, i que va ser una de les fotografies mostrades a l’activitat “Els cambrilencs a taula”.

BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2014

Organitza AMCAM. Amb la col·laboració d’@igerscambrils

73


Amb la Col·laboració de: BBVA – Fundació Antigues Caixes Catalanes – Museu d’Història de Catalunya Vins DO Tarragona Museu d’Història de Cambrils Biblioteca Pública Municipal de Cambrils Agrupació Fotogràfica de Cambrils Arxiu Municipal de Cambrils Cinema Rambla de l’Art Escola d’Hoteleria i Turisme Patronat Municipal de Turisme Associació de Professionals de la Restauració de Cambrils Servei Local de Català Tallers Oberts Associació Tarraco Fotogràfic

El nostre més sincer agraïment a tots aquells que han cregut en el nostre projecte, i l’han il·luminat amb la seva il·lusió, sense la participació dels quals no hauria estat possible Nuestro más sincero agradecimiento a todos aquellos que han creído en nuestro proyecto, lo han iluminado con su ilusión, y sin cuya participación no habría sido posible Our more gratefulness to all those who have believed in our project, illuminating it with their illusion and without whose participation in would not have been possible


Cultura

Plaça de l’Ajuntament, 4 · 43850 Cambrils · clt@cambrils.cat · T. 977 36 84 84 ·

facebook.com/cambrilscultura

Profile for Cambrils Cultura

Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils 2014  

Biennal d'Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils 2014  

Advertisement