Issuu on Google+

Studio Journal Week 10 Site visit and Discussion Site Visit This week we visited the Oval pavilion, the structure is still in the building stage and currently about six months behind schedule. The building is a renovation of the old clubhouse, which integrates the old building with the new area. This design incorporates steel, wood and glass to create a modern building that keeps in touch with its heritage. The southern facing side of the building is directed towards the football pitch and the rest of the university campus. In this are there is a grandstand for spectators, which leads up towards the main building. This can be seen in the digital render (Left) In which the architectural designs have been created. The grandstand is to be covered with a cantilevered roof. When asking the builder in charge about how this will be designed it seemed that supporting columns would be used to help hold the weight in some areas underneath the roof. The grandstand itself will be formed from concrete. Beginning of concrete grandstand (right) with reinforced concrete bars emerging from the boxed concrete. This boxing is used to contain the concrete while it sets due to the liquid nature of concrete when it is wet. This nature allows for its molding in such a fashion. This concrete will be left in boxed for a week or more until it is ready to be stripped. The reinforced bars placed every 400mm allow for a connection with the next level above, creating a structure that spreads its load and strength over the whole area, not just in a few main points.


The southern face also contains the original part of the renovation, the old clubhouse. Which has been stripped back to the old primary structure, so that the strength of the structure can be checked and any necessary beams can be removed. This is due to the age of the building. The renovation will try to integrate this structure and the new modern are together.

Also visible was the ventilation shaft on the eastern side of the building. This part of the building consists of a ventilation shaft and clock tower combined. The windows are louvers, which can be opened and closed to release smoke from the twoway fire. This is fire is located at the bottom of the shaft and can be used both inside and outside the building. The outer skin of this structure is covered by wood connected with a tongue and groove method, that allows for a seamless join without any nails or screws. This is done by using a strip of plastic (Tongue) to connect two separate pieces of wood via a groove in each piece (Groove). The plans of the building suggest that the fire can be used both indoors and out door, which means it can be used in any weather.


Here is one of the main structural beams in the building. It is a connection between a steel beam and a composite timber beam. It is part of the primary structure of the building. This can be seen by the fact that it supports the steel rafters above it, which in turn support the weight of the roof (Ching, 2008). I believe that this column will be visible, as they are using two different materials that could be made up of a single one. This seems to be more for an aesthetic purpose than a structural one. The photo below shows two of these concrete/steel beams. The photo also shows an outer frame of steel, which looks to be the supporting frame for the large glass windows that can be seen in the digital renders. The frame looks to be made out of timber in these images so they may be cladded with a timber finish in a latter part of the build. By comparing this image with the one below it can be seen that the structural beams running across in the top photo will be used as part of the aesthetic design, running straight across the ventilation shaft. This is most likely due to the expenses of hiding such major structural beams, but it does provide some visual value. This shaft provides an interesting focal point for the interior of the building, as it provides an interesting contrast between the flat white ceiling and the timbered cavity running alongside. Discussion In the studio we also discussed some of the three dimensional drawings by each member of the group. From this we


gathered some interesting information about different parts of these sections and details. Here is a box butter detailing. The main material used in the guttering would most likely be sheet material of Aluminium or zinc at around 0.7 – 0.5 mm thick.

Packing Timber

Flashing

Steel I-Beam (structural Member)

Insulation

Plywood

Roof/Wall/Ceiling Detail

Steel Purloin, Z beam, also comes as a C beam. These can be used to attach a secondary structure such as plasterboard

Lintel Detail

Floor to Wall Detail

Concrete block work, Hollow core, cavity filled. Reinforced concrete. Acts as aofbeam. This allows for strengthening the wall through Hollow core concrete allows for the insertion of reinforcing rods. reinforcing to be added.

Concrete Floorboards


Roof Detail

Window Detail

Timber frame Window Head Cladding – Suspended ceiling, cheap, light and allows for imperfections in the build. Not Window jamb and either side has to be perfect to Transom have the plasterboard ceiling as it can be adjusted afterwards. Window Sill Detail of a window frame

Lining – Colourbond

Opaque glass, continuous glazing

Top of window

References Ching, R, 2008, Building Construction illustrated, John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey, pp. 6.06 Structural Roof Framing Ching, R, 2008, Building Construction illustrated, John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey, pp. A.18 Graphic Material Symbols Ching, R, 2008, Building Construction illustrated, John Wiley & Sons, Hoboken, New Jersey, pp. 2.08 Loads on buildings



Studio journal 10