Page 1

CAMACURT LLEVANT REVISTA DE LA ZER EL MOIANÈS LLEVANT COLLSUSPINA, SANT QUIRZE SAFAJA, L’ESTANY i CASTELLCIR

Número 22, Juny 2012


SUMARI

EDITORIAL

3

ACTIVITATS DE ZER

4

Nous Logos de la ZER

4

Web 2.0

5

Sortides (ed. Infantil, cicle inicial, mitjà i sup)

6

Festa de la ZER

16

Llegim en parelles

17

Escoles compartides

18

III Premi Remenallibres

20

Un premi Baldiri i Reixac per la ZER

21

Racó de les especialitats

22

COM CELEBREM LES FESTES?

26

La Castanyada

26

Nadal

26

Carnestoltes

28

Pasqua

29

Sant Jordi

30

ALTRES ACTIVITATS

31

2


EDITORIAL

Un altre any hem celebrat la Festa de la ZER a Castellcir. Aquesta Festa és una bona excusa per retrobar-nos, passar-ho bé tot fent activitats i felicitar-nos pel bon treball realitzat durant tot el curs. I aquest bon treball no és només una percepció dels i de les mestres, de pares, mares i alumnes, sinó una realitat reconeguda per persones imparcials externes com la Fundació Lluis Carulla que ha atorgat enguany un dels premis Baldiri Reixac a la ZER El Moianès Llevant per un treball realitzat pels alumnes de tota la ZER, en equip i en català.

L'Ajuntament de Castellcir, que té com una de les seves prioritats principals els temes educatius, sempre ha cregut i ha apostat fort tant per la Llar i l'Escola, com per la ZER des de fa més de 20 anys. Aquesta col·laboració ha donat, dóna i donarà uns excel·lents fruits, gràcies a tota la comunitat d'aprenentatge: en primer lloc en l'adequada educació dels infants del poble, que són el futur de la nostra vila, comarca i país; i en segon lloc en el reconeixement extern de persones i institucions que volen conèixer la nostra experiència,tant a nivell d'Escola com de ZER.

Felicitem-nos doncs tots i fins la propera Festa!

Carlos Ibàñez Alcalde de Castellcir

3


ACTIVITATS ZER

NOUS LOGOS DE LA ZER El treball del dia a dia ens van identificant i definint cada vegada més com a ZER. Aquest curs hem decidit personalitzar els logos de la nostra ZER i crear una nova imatge dels Camacurts. Durant el mes de novembre es va convocar un concurs de Logos on hi van participar tots els nens i nenes de la ZER El Moianès Llevant. En aquest concurs es premiava l’idea i no el dibuix. Entre totes les propostes fetes pels nens van sortir 5 idees : - Els quatre Camacurts formant una rodona - Un Camacurt sol - Camacurts horitzontals interaccionant amb les lletres - Camacurts en línia horitzontal - Camacurts en vertical El jurat del concurs va donar per guanyadora la idea dels 4 Camacurts formant una rodona. I els guanyadors van ser: Dani Osuna de Sant Quirze Safaja, Oriol Tort de l’Estany, Eloi Gómez de Collsuspina i Jaciara Vidigal, Mariona Garriga i Carlota Val de Castellcir. Finalitzat el concurs es va demanar a la Marina Berdalet de l’Estany que a partir dels dibuixos dels guanyadors dissenyés el nou Logo de la ZER. La Marina també va escollir el dibuix de l’Ariadna de Sant Quirze Safaja per fer el logotip allargat. I aquests són els nous LOGOS que ens representen a partir d’ara, esperem que us agradin molt !!!!!!!

4


ACTIVITATS ZER

WEB 2.0 Aquest any s’ha posat en funcionament la nova pàgina web de la ZER El Moianès Llevant: www.xtec.cat/zermoianesllevant Des de l’any 2006 es va començar a parlar del terme “Web 2.0”, que no és res més que un lloc web que permet als seus usuaris interactuar amb altres usuaris o canviar el contingut del lloc, en front dels llocs web no interactius on els usuaris es limiten a mirar passivament la informació que se’ls proporciona. La nova pàgina web de la ZER manté elements propis d’una web 1.0 que només proporciona a l’internauta informació sobre la nostra història, el projecte educatiu, l’organització i enllaços a les webs de cada centre i als diferents elements 2.0 de la web. Els elements 2.0 són dos, el Bloc i el Moodle. Un bloc (de l’anglès blog, abreviació de weblog: diari web), és un diari interactiu personal a Internet. Un bloc és dissenyat perquè, com un diari, cada article tingui data de publicació, de manera que la persona que escriu (blocaire, blogaire o bloguista) i les que llegeixen puguin seguir tot el que s’ha publicat i editat. Nosaltres l’emprem per millorar la comunicació entre tota la comunitat educativa on els blocaires són tots els nens i nenes de la ZER. També utilitzem els comentaris, que permeten als lectors de cada notícia dir-hi la seva i al blocaire donar-los resposta si ho creu oportú. Aquest curs, fins al maig, s’han escrit un total de 124 articles i 94 comentaris, pràcticament un article per dia lectiu del curs, utilitzant prop de 250 Mb de memòria. L’altre dels elements 2.0 és el Moodle, que és un programari de codi lliure que crea entorns virtuals d’ensenyament i aprenentatge. Aquest entorn l’utilitzem com a eina pel Claustre de mestres per compartir documents, obrir debats virtuals, enquestes... i poc a poc comencem a introduir-hi l’alumnat. Sergi Valls i Jové Coordinador d’informàtica

5


ACTIVITATS ZER

ANEM AL TEATRE! vegades al teatre a Castellterçol per veure: Aquest curs hem anat “Menuda”, “Riu de Lluna” i “Nanaz”. La primera que vam anar a veure va ser “Menuda”. Era la història d’una nena que com que era baixeta baixeta li deien Menuda i no pas el seu nom, Berta, com volia ella. La segona va ser “Riu de Lluna”, que era un espectacle de dansa. A Riu de lluna ens explica a través del ball i la música com s’entenen i s’estimen els nadons amb les seves mares i pares. I la tercera es deia “Nanaz”. Amb aquesta ens vam endinsar en el món dels somnis, els ritmes i les cançons de bressol d’arreu del món. Ens agrada molt anar a teatre i amb totes tres obres hem après i ens ho hem passat molt bé!

Atletes de Collsuspina LES COLÒNIES A EDUCACIÓ INFANTIL Els alumnes d’educació infantil vam anar de colònies a El Collell que està ubicat a Santa Maria del Corcó. Van ser dos dies intensos i divertits. El dilluns al matí l’autobús va anar a buscar els alumnes de les diferents escoles i un cop tots a “bord”, ens vam dirigir a l’espai esportiu de Vic ja que allà vam fer una parada per esmorzar. Quan vam arribar al mas, vam dinar i jugar. I a la tarda ens vam reunir i vam conèixer en Puffy, un drac de color blau i una mica despistat. En Puffy ens va comentar que estava molt trist ja que no trobava cap cavaller i ens va preguntar si volíem ser cavallers. Aleshores, tots vam dir que sí i, a continuació, vam fer tres grups i ens vam encaminar a fer els tallers muntats: en el taller del druida vam anar al bosc a collir plantes remeieres i també vam observar diferents arbres. En el taller de l’artesà, vam veure que els artesans feien cistells amb vímet i escultures de fusta i nosaltres vam decorar un vitrall amb cinta adhesiva de colors. Els vitralls van quedar molt llampants! I en el taller de l’auca del rei, el contacontes reial ens va explicar una història medieval.

6


ACTIVITATS ZER

Quan vam acabar, vam anar a les habitacions i vam posar els sacs de dormir a cada llitera, a més de deixar amagades, sota el coixí, les llanternes. Després, ens vam dirigir al menjador de la casa de colònies per fer el sopar de gala. Allà ens vam engalanar i ens vam posar els collarets i les corones que vam fer a la classe. A continuació, les mestres van desaparèixer i es van transformar en cavallers, reis, reines i princeses. Més tard vam poder degustar el menú: vam beure aigua de colors que en Puffy ens havia preparat, vam menjar sopa i hamburguesa amb patates i, de postres, iogurt. I després de sopar.... Abans d'anar a dormir, vam sortir a passejar amb les llanternes. Anàvem a buscar la lluna i vam veure un planeta que brillava molt. Com que estàvem tan cansats vam anar a dormir. L’endemà, després d’esmorzar, va venir en Puffy i ens va donar un diploma de cavallers. També, ens vam vestir de cavallers amb una espasa petita, un casc i un escut. Estàvem tots molt macos! Vam dinar uns macarrons boníssims i també un gelat. Nyam, nyam, què bo!!! I, per últim, l’autobús ens va venir a buscar i molts nens i nenes van aprofitar el viatge per fer una bona becaina. Els nens, les nenes i les mestres d’Educació Infantil SORTIDA A LA MASIA ELS QUINGLES ` El 18 d’octubre del 2011, els nens i nenes d’educació infantil de la ZER vam anar a la masia de Els Quingles a veure i tocar tots els seus animals. Quan vam arribar a la casa de pagès ja ens hi esperava l’avi Tonet, un pagès molt divertit que ens va fer riure molt. Ens va explicar una història divertida sobre els animals que tenia a la seva granja. Tot seguit vam anar a fer un recorregut per la masia. Aquests són alguns dels animals que vam veure:

7


ACTIVITATS ZER

El temps també ens va acompanyar, va fer sol i ens ho vam passar d’allò més bé!!

Els alumnes d’Educació Infantil de l’Estany SORTIDA AL CENTRE D'OCI I AVENTURA ANIGAMI

El circuit Aquest circuit es feia d’un en un. Primer s’havia de passar per unes cordes que estaven lligades als arbres: un pont de cordes, un pont de corda i fustes per posar els peus i, al final del circuit, hi havia com un tronc que al mig tenia una forat, des del principi fins al final, i havies de passar posant els peus per dins el forat i no t’agafaves a cap corda. Hi havia tres circuits: el que vam fer nosaltres i dos per persones més grans. Anàvem en grups per fer les activitats, els de 1r junts i dividits en dos grups i els de 2n junts en un grup. Els inflables L’inflable era com un partit de futbol amb tres jugadors a cada equip i un àrbitre. També hi havia matalassos elàstics, un que era rodó i quatre que eren rectangulars. Alguns feien tombarelles i altres acrobàcies, saltàvem molt i molt. Cada activitat durava 40 minuts i els inflables i els matalassos estaven junts. Tir amb arc Teníem un arc i tres fletxes i havíem de disparar a la diana. Quan havíem disparat les tres fletxes, ens havíem d’esperar fins que acabessin els altres per tornar a tirar amb l’arc. Tirolina Ens van posar un casc i un arnés. Vam fer una fila a baix i ens esperàvem mentre dos o tres pujaven a la tirolina. Passàvem per un llac i al final ens agafava un noi.

8


ACTIVITATS ZER

Cicle Inicial SORTIDA A CAN RIBAS Els nens i les nenes de Cicle Inicial, al segon trimestre, vam anar a Can Ribas d’excursió. Abans d’arribar a la casa, uns pallassos molt simpàtics van pujar a l’autobús per donar-nos la benvinguda i guiar-nos pel camí. Un cop allà, vam veure molts animals de granja, entre ells, hi havia un cavall molt maco que es deia Júnior. També hi havia cabres, gallines i un paó. Més tard, vam esmorzar i vam descobrir un laberint molt divertit. Després vam recollir plantes que més endavant ens farien falta per fer un taller de sabó natural. Aquest, el vam elaborar fonent glicerina i afegint-hi colorant i perfum. Quan vam acabar ens vam anar a una esplanada, vam seure tots en rotllana i vam participar en un taller de música. Aquest va ser molt interessant perquè vam tenir l’oportunitat de tocar uns instruments molt originals, com les maraques, els tambors, les panderetes, un cinturó de picarols, l’harmònica... També vam ballar tots junts unes danses molt divertides. Després de tanta animació vam dinar, vam jugar, ens vam acomiadar dels monitors i vam tornar cap a casa. Nedadors i Nedadores de Collsuspina

Fent sabó. Quina bona olor!

Ballant i tocant instruments. Què divertit!

9


ACTIVITATS ZER

LES COLÒNIES A JUNEDA CICLE INICIAL Els dies 2, 3 i 4 de novembre vam anar de colònies tots els nens i les nenes del Cicle Inicial de la ZER. Teníem moltes ganes d’anar de colònies però, sabeu què ens va passar? Què l’autocar va arribar més tard i ens pensàvem que ens quedaríem a la classe a dormir! Quan va arribar l’autocar ens vam posar súper contents i ja vam començar les nostres colònies! Vam arribar a la casa de colònies a Juneda i estàvem tan nerviosos per saber quin era el nostre llit que ens van ensenyar primer les habitacions. Un cop instal·lats i triats els llits, vam començar a treballar als tallers: En el taller d'apicultura, vàrem anar a veure les abelles i no ens van picar! Portàvem una indumentària de color blanc i taronja que ens protegia de les abelles. El monitor ens va explicar que les abelles es barallaven per ser l’abella reina. També ens va explicar que les abelles recullen el nèctar de les flors per produir mel i cera. En el taller de la granja, vàrem poder veure molts animals: conills, gallines, pollastres, vaques, cavalls, porcs ... També vam netejar l’estable de les vaques, vàrem donar menjar als porcs i les gallines i vàrem poder munyir les vaques. A més, vam poder collir un munt d’ous. Ens ho vam passar molt bé. En el talller de l'hort, vam plantar mongeteres i vam treure els “bitxets” de la planta. També vam collir tomàquets, enciams, olives i peres petites. Les peres les vam poder tastar: estaven boníssimes! I els tomàquets també: eren dolços!!! Ens va donar temps d’arrencar les males herbes. En el taller de transformació d'aliments que es va fer a la cuina, ens vàrem haver de posar un davantal i rentar-nos les mans, vàrem fer hamburgueses, mandonguilles i mantega. Per fer les hamburgueses vam agafar carn, vam fer una bola, les vam posar entre plàstics i les vam aixafar amb una màquina. Per fer les mandonguilles, vàrem agafar carn, vàrem fer una bola, les vàrem enfarinar i les vàrem anar deixant en una safata. Tot estava molt bo! I a la nit... vam continuar jugant: la primera nit vam fer una gimkana de proves nocturnes, on havien molts jocs com: encistellar la pilota, omplir una galleda d'aigua amb la boca, fer gols a una porteria, el joc de les cadires... I a la segona nit vam fer el joc de l’oca gegant on vam haver d’explicar acudits, fer túnels amb les cames i passar per sota, cursa per buscar les nostres sabates... I després de tot això...va tocar tornar a casa amb molta pena perquè ens ho vam passar molt bé i vam fer molts amics animals com la Barbie, una porqueta! Volem tornar de colònies! Els nens i nenes de cicle inicial de Castellcir i Sant Quirze Safaja

10


ACTIVITATS ZER

SORTIDA A L'AUDITORI DE CORNELLÀ El dia 11 de novembre els alumnes de Cicle Mitjà vàrem fer la primera sortida del curs, el lloc era l'Auditori de Cornellà i l'objectiu era assistir a la representació de la Ventafocs, una adaptació per al públic infantil de la popular òpera de Rossini la Cenerentola (adaptada per Joan Font de Comediants). Cal dir que ens va agradar molt a tots, els personatges actuaven i cantaven amb molt talent, el vestuari era alegre i divertit i la presència d'un simpàtic ratolí que feia de narrador ens va amenitzar encara més l'obra. Un cop acabada la representació l'autocar ens va dur fins el parc de Can Mercader, un espai molt agradable per passejar i jugar, allà vàrem dinar tots plegats i també vam poder jugar una bona estona. Vam tornar cap al Moianès cansats però ben contents. Els Cobis de Castellcir

COLÒNIES CICLE MITJÀ AL MAS GORGOLL DE PALAMÓS Els alumnes de Cicle Mitjà de la ZER el Moianès Llevant vam anar de colònies els dies 14, 15 i 16 de març a la casa Mas Gorgoll de Palamós. El dimecres al matí amb l’autocar vam fer la ruta per les quatre escoles i vam anar cap a la casa de colònies. Un cop arribats al Mas Gorgoll vam deixar les maletes i ens vam presentar els monitors: la Piu i el Stewie! Uns noms ben estranys, no us sembla? Però eren molt divertits i simpàtics. Ens van ensenyar els voltants de la casa i vam fer diferents activitats i jocs. Més tard, els mestres ens van dir les habitacions en les que havíem de dormir. Cada habitació tenia un personatge i els van penjar a la porta. Vam deixar-hi les maletes i vam preparar-nos els llits. Al port amb el Stewie

Sopar de gala

11


ACTIVITATS ZER

A la tarda vam anar al port a veure les xarxes dels pescadors, els colors amb els que pintaven el port... no vam poder veure els pescadors perquè no treballaven. Després vam berenar i jugar una estona. A la nit, després de sopar, vam fer diferents jocs de nit! Ens ho vam passar molt bé!! El dijous al matí vam anar a la platja a fer activitats sobre la sorra i el vent, i vam anar a les roques i agafàrem estrelles, eriçons de mar... I vam veure un pop viu!! Era molt “guay”! A la tarda vam visitar els aquaris que hi havia a la casa. Hi havia diferents tipus de peixos i vam veure un tomàquet de mar per primera vegada! A la nit, com que era l’última, férem un sopar de gala amb màgia. Vam beure aigua de colors! I després: DISCO!! Tots ballàrem molt i el “dj” era boníssim, ens va posar cançons molt xules! El divendres al matí va venir el Swarosky, que era un científic, a replegar totes les pistes que havíem estat trobant durant les colònies, per ajudar-li a reparar la seva nau. Un cop li vam ajudar vam anar a que ens donessin els diplomes, i tot plegat vam marxar amb l’autocar cap a casa. Estem desitjant tornar anar de colònies!!! Escoles de l’Estany i Collsuspina

SORTIDA AL CANAL OLÍMPIC DE CASTELLDEFELS El dilluns 14 de maig els alumnes de Cicle Mitjà vàrem anar al canal olímpic. Primer vam agafar l’autobús i quan vàrem arribar vàrem esmorzar. Més tard vàrem fer l’activitat de tir amb arc. Els monitors ens van explicar com fer–ho i després vàrem estar practicant. A continuació ens vam preparar per pujar al kayac (ens vam posar el salvavides i vam agafar les pales),hi vàrem pujar i els monitors ens varen ajudar a entrar al canal. Vàrem acabar ben xops sort que portàvem roba de recanvi! Per últim vàrem dinar i vàrem tornar a les nostres escoles. En resum, ens ho vàrem passar molt bé!

Fent kayac

Practicant el tir amb arc

12


ACTIVITATS ZER

Anem als kayac

Ens preparem per fer kayac

EL VIATGE DE FI DE CURS Com ja sabreu cada any els de sisè marxen a esquiar com a viatge de fi de curs, aquest any han anar a Port del Comte del 22 al 24 de febrer. Els hi va tocar a un grup de 15 nenes i nenes, ja que vam separar la ZER, amb Ponent i Llevant, només han anat Collsuspina i Castellcir, perquè no hi ha cicle superior a les altres escoles Llevant. Quan van sortir de l’escola per entrar a l’autobús es van posar tots molt nerviosos, només podien parlar del que farien... Només arribar ja es van anar a posar els esquís. Després de tot el matí esquiant estaven molt cansats i amb molta gana i van anar a dinar. A la tarda van tornar a esquiar i encara s’ho van passar millor, perquè ja en sabien una miqueta més. Van tornar cansats i suats, però amb moltes ganes de banyar-se a la piscina climatitzada, van cridar, i van passar-s’ho molt bé. L’endemà van tornar a fer el mateix però van començar a pujar al telearrastre i telecadira i a baixar totes les pistes de l’estació. Quan van haver de marxar estaven molt i molt tristos, s’haguessin quedat una setmana més per gaudir i aprendre encara més!! Com cada any és una experiència inoblidable pels de sisè. Carlota i Gemma

13


ACTIVITATS ZER

SORTIDA AL LICEU Vam sortir dimarts molt d’hora de Collsuspina i vam anar a Castellcir a pels nostres companys, l’Eia i el Txema. Tot seguit, quan ja érem tots a l’autocar, vam emprendre el viatge cap a Barcelona. Una hora després ja érem a la ciutat comtal. La primera activitat que havíem de fer era una gimcana amb l’Escola Drassanes. Vam anar-hi i vam conèixer tots els alumnes. Ens vam posar al gimnàs per fer la distribució dels diferents grups barrejats per escoles. L’escola era immensa! Clar, com que estem acostumats a la nostra tan petita... Un cop ja estàvem tots preparats i sabíem on havíem d’anar varem començar la gimcana. Cada grup tenia un itinerari diferent, però tothom va visitar els mateixos llocs representatius de Barcelona: el gat del Raval, la nova filmoteca, el museu marítim... Quan vam arribar, vam esmorzar i vam jugar una miqueta. Després, corrents, (que arribàvem tard!!) anàrem cap el Liceu a gaudir de l’òpera d’en Guillem Tell, que explica la història de la seva vida. A la sortida, ens van entrevistar a alguns de nosaltres. Sortiríem per la televisió!!

Minuts abans de començar l’òpera

Fent un joc al costat del gat del Raval La Júlia surt per la tele!

Finalment per dinar arribàrem a un parc on vam veure uns lloros. Després vam agafar el bus i tot plegat vam marxar. Estàvem exhaustos, però contents d’haver fet una sortida tan profitosa. Alumnes de CS de Collsuspina

COLÒNIES DE CICLE SUPERIOR: EMPÚRIES Aquest any els de Cicle Superior vam anar de colònies a Empúries, van ser unes colònies basades en l’Edat Antiga. Vam fer tots d’activitats relacionades amb els ibers, els grecs i els romans. Per saber més vam anar a visitar les ruïnes d‘’Empúries i les d’Ullastret. També vam treballar la vegetació i les dunes de la platja d’ Empúries. Ens ho vam passar molt bé, vam jugar molt i vam aprendre a moure’ns amb el GPS. Aprofitant que estàvem al costat de la platja ens vam banyar i a l’ultima nit vam fer una gran discoteca!!! Anna, Diana i Mariona

14


ACTIVITATS ZER

CAMBRILS 2012 El dimecres 23 de maig nens i nenes de 5è i 6è vam anar a Cambrils, pel projecte “Acercando culturas”. Com que està tan lluny i havíem de fer tantes activitats ens vam haver de llevar ben d’hora ben d’hora: a 2/4 de 7, perquè a 1/4 i cinc de 8 sortia l’autocar. Després d’una vomitada i mitja i una botifarra de camí per la geografia de Catalunya vam arribar a Cambrils amb un sol espetegant a quarts d’onze. Un cop distribuïts en grups vam passar el matí fent diversos jocs cooperatius com “milbotes”, “volei 2”, “cestomóvil”, el “mazabola”, “futbolflag”, “deweke”, “rondi”, tot plegat en unes instal·lacions molt bones. Hi havia nens i nenes de Leganés (província de Madrid), canaris de Santa Cruz de Tenerife, castellans de Valladolid, vallesans de Parets i Cardedeu i els “quiyos” de San Lúcar de Barrameda (província de Cadis). Finalment, a la tarda vam fer les coreografies. Nosaltres érem dels últims i crec que als nens i nenes d’altres escoles els va agradar bastant, per la manera de com van reaccionar. Les altres coreografies també van estar molt bé. Aquell dia ens ho vam passar molt bé. Classe dels Bobsleigh

15


ACTIVITATS ZER

FESTA DE LA ZER Aquest any la festa de la ZER s’ha celebrat a Castellcir el 27 d’abril i el tema ha estat les olimpíades. Quan tothom va arribar vam fer la inauguració dels Jocs Olímpics, que tractava de fer un recorregut amb tota la gent i els camacurts de la ZER El Moianès Llevant. Un nen de cada escola portava una torxa i un nen més petit de cada escola portava una punta de la bandera de les olimpíades. Després vam fer els jocs olímpics cooperatius, que es feien amb grup de nens i nenes de diferents escoles. Al migdia tots vam dinar a la Quintana per cicles, i després vam tenir temps lliure per jugar o practicar les coreografies. A la tarda, com passa a totes les olimpíades, van donar els premis als guanyadors. Ens van donar un diploma per escola i una medalla per nen amb el nou logotip de la ZER El Moianès Llevant. Finalment es va fer la cloenda de les Olimpíades tot fent unes coreografies per cicles. Cicle Superior va fer “El camí de la torxa”, cicle Mitjà van fer coreografies basades amb el que havien treballat a Educació Física i els de Cicle Inicial i Educació Infantil van fer un ball. Abans d’acabar la festa de la ZER vam ballar el Kuliquitaka tota la ZER junta, aquest ball el vam fer per donar la festa de la ZER Llevant finalitzada. Classe Bobsleigh i Flama

16


ACTIVITATS ZER

LLEGIM EN PARELLES Els nens i nenes de cicle inicial i cicle mitjà de Sant Quirze Safaja hem compartit el projecte de llegim en parelles, ens ha anat molt bé i ens ha agradat molt. Llegim en parelles ho hem fet a casa i a l’escola. A casa els tutors eren els pares i les mares, i a l’escola, els tutors eren els de tercer de primària i algun nen/a de cicle inicial. Per fer el llegim en parelles hem hagut de fer servir “les tres P”: la primera era de pista, la segona P era de pausa i la tercera P era de premi. Hem hagut de seguir uns passos: -Fer les activitats prèvies abans de llegir. -Llegeix el tutor o la tutora. -Llegeixen el tutor i el tutorat a l’hora. -Llegeix el tutorat i el tutor ha d’estar atent a les tres P -Fer les activitats de comprensió lectora. -Torna a llegir el tutorat. -Fer les activitats complementàries. Les mestres han fet molt bones parelles, algú ha tingut dos tutorats. Hem après molt tots!!!!!!! Els nens i nenes de cicle inicial i cicle mitjà de Sant Quirze Safaja

17


ACTIVITATS ZER

ESCOLES COMPARTIDES: CASTELLCIR I COLLSUSPINA Aquest curs ,durant el segon trimestre, els nens i nenes de Collsuspina hem anat a Castellcir a fer “Escoles compartides”. Aquest any han vingut els d’Educació Infantil. Cada dimarts els nois i noies de l’escola de Collsuspina marxàvem cap a Castellcir per compartir els tallers. Els grans es quedaven a l’escola de baix i els de cicle inicial i petits, anàvem als mòduls... Educació Infantil A l’arribar, ja ens esperàven i per començar... una mica de massatge, una estoneta de conversa i cadascú amb seu grup a treballar. Els tallers d’ Educació Infantil han sigut de plàstica. Junts els Genets, els Ciclistes i els Atletes hem treballat sobre l’artista i l’obra de Joan Miró. Hem fet un taller d’escultura on hem observat i reproduït en fang l’escultura: Dona i Ocell. Un cop seca, l’hem pintada i ens ha quedat molt bonica... Al taller de murals ens hem fixat en el mural de l’aeroport de Barcelona, el mosaic del Pla de l’ós, a la Rambla de Barcelona i el dels personatges-ocell de Wichita (EEUU). I de cada un també n’hem fet un mural ... Al taller del mòbil, ens hem fixat en les formes, els colors i la llum a l’obra de Miró. Hem retallat, pintat i vernissat l’estrella, la rodona, la lluna... i altres formes que hem vist als seus quadres.... i ho hem muntat. Hem disfrutat molt treballant Joan Miró... i també hem fet amics i amigues amb qui juguem quan ens retrobem! Cicle Inicial Hem treballat el pintor Wassily Kandinsky i els seus quadres. Els hem observat i n’hem reproduït algun, pintant amb ceres, retoladors, pintura... Vam fer un quadre amb material reciclat. També vam realitzar un quadre de puntillisme i un mural amb personatges. Ens ho vam passar molt bé. I ens va agradar compartir una tarda a la setmana. Cicle Mitjà Vam fer tallers de plàstica i TIC. A plàstica vam treballar l’autor Henri Matisse i vam reproduir un dels seus quadres. També vam elaborar un collage i ens vam pintar un autoretrat cubista. Al taller de TIC vam crear un conte amb power point i l’últim dia el vam explicar a tothom.

18


ACTIVITATS ZER

Cicle superior Hem fet tallers de física i química.Hem estudiat les palanques, els engranatges i les politges. Mitjançant el treball amb diferents objectes hem descobert quin tipus de palanques existeixen. L'últim dia del taller vam construir engranatges. Ens ha agradat anar a una altra escola per relacionar-nos i aprendre amb d’altres nens i nenes del nostre cicle. Alumnes de Collsuspina

Aquest és un dels experiments que vam fer per demostrar la força de l’aire: un coet mig ple d’aigua que puja amunt després de manxar-hi aire.

ESCOLES COMPARTIDES: ESTANY I SANT QUIRZE SAFAJA Des del dijous 16 de febrer fins al 19 d’abril els alumnes de l’escola de l’Estany i els alumnes de l’escola de Sant Quirze hem compartit un projecte meravellós: les escoles compartides. Aquest curs, a diferència d’altres anys, els alumnes d’educació infantil també han participat i, com els de primària, estan molt contents! En total hem participat uns seixanta alumnes. El primer dia, com que per a molts alumnes era una situació totalment nova vam fer un berenar tots junts i diversos jocs per conèixer-nos una mica. També s’han fet projectes i experiments al voltant de l’àrea de medi natural. S’han muntat tres tallers diferents per als alumnes d’educació infantil i tres per els alumnes d’educació primària. Cada un dels tallers constava de dues sessions diferents. Els nens i nenes d’educació infantil hem jugat i experimentat en tres tallers diferents: les bombolles de sabó, la terra, les llavors i les plantes i el paper reciclat. Els nens i nenes de primària hem investigat i experimentat també en tres tallers diferents: el so, la llum i els colors. A banda dels experiments també hem tingut algunes estones de joc per tal de conèixer-nos millor! Hem jugat a futbol, a atrapar, a la sorrera, amb els pneumàtics, amb les pilotes... Ens ha agradat molt poder compartir les tardes de dijous, aprendre, passar-nos-ho bé i fer nous amics i amigues. Escola de l’Estany

19


ACTIVITATS ZER

III PREMI REMENALLIBRES Com altres anys, enguany també he convocat a tots els alumnes de la ZER al III Premi de lectura Remenallibres. Qui havia de dir que ja aniríem pel tercer premi! Estic molt content de la bona rebuda que té cada any aquest premi, i de l’esforç que feu tots des dels més grans fins als més petits, llegint cada dia mitja horeta... Per si algú no se’n recorda, us torno a explicar de què va aquest premi. Cada estiu, mentre vosaltres feu vacances i us banyeu a la piscina o al platja, o sortiu a passejar,... jo visito llibreries, biblioteques... per remenar, llegir i triar els llibres que recomanaré el curs vinent. Cada curs trio tres llibres fantàstics, que sé que us agradaran molt. I la veritat és que cada any veig que heu gaudit de les lectures i estic contentíssim de veure que any rere any la vostra participació és tot un èxit, i que cada any llegiu més i més llibres. Aquest any les votacions han estat força igualades. Mireu com han quedat... CICLE INICIAL TRAMUNTANA A LA GRANJA 100 punts FLON FLON I LA MUSETA 80 punts BESTIOLES MENUDES 72 punts CICLE MITJÀ UN CARGOL FABUFANTÀSTIC 89 punts SARA PEGUES i EL CAPITÀ CAGUETES 62 punts NOMS ROBATS 58 punts CICLE SUPERIOR L'ASSASSINAT DEL PROFESSOR DE MATEMÀTIQUES 51 punts QUINS EMBOLICS, MIQUEL 34 punts L'HOME QUE ESTIMAVA ELS ARBRES 33 punts Però qui de veritat ha guanyat, sou tots vosaltres que heu viscut aventures divertides gràcies als llibres. I és per aquesta raó que enguany us vull obsequiar a tots els bons lectors amb un petit regal, perquè continueu gaudint del plaer de llegir. Em fa una mica de vergonya dir-ho, però aquest curs tampoc me n’he sortit amb els ordinadors, i no heu pogut escriure els vostres comentaris sobre els llibres que estàveu llegint. L’any vinent prometo que demanaré ajuda al coordinador TIC-TAC! I per acabar, us vull felicitar a totes i a tots per la bona feina que esteu fent: al voltant de la lectura: el llegim en parelles, les maletes viatgeres, la mitja hora de lectura diària,... I us deixo amb proverbi hindú per que penseu una mica: Un llibre obert és un cervell que parla, tancat , un amic que espera, oblidat, un ànima que perdona, destruït, un cor que plora. Continueu així! El Remenallibres

20


ACTIVITATS ZER

UN PREMI BALDIRI I REIXAC PER LA ZER Amb el títol: “Espectacle musical, un projecte per a una millora de la competència lingüística i un major coneixement i cohesió entre les nostres comunitats educatives”, el dia 3 de juny la ZER El Moianès Llevant vam rebre un premi Baldiri i Reixac a l’Espluga de Francolí. El curs passat el vam finalitzar amb un “Espectacle Musical” al Centre de Castellterçol el darrer dia de curs on els més petits van estrenar una cantata, “Fes una animalada!”, els de cicle inicial van interpretar quatre cançons i els més grans, cicle mitjà i superior, van interpretar la cantata “Comèdia del gall” alternant teatre i música. Molta feina en què hi van participar tots els 169 alumnes de la ZER. Cada any, la Fundació Lluís Carulla convoca els Premis Baldiri i Reixac. Aquests premis es destinen a l’estímul i al reconeixement de l’escola catalana. Aquest curs, en la seva 34a edició, els premis es presentaven en tres modalitats: Escoles, Mestres i professors i Alumnes. Un cop endegat el curs, el Claustre de la ZER va decidir crear una petita comissió per recopilar tota la informació necessària per fer un projecte i presentar-lo en els 34 Premis Baldiri i Reixac en la modalitat d’Alumnes. El passat mes de maig va sortir el veredicte i el primer diumenge de juny, en una festassa a l’Espluga de Francolí, ens van entregar el Primer Baldiri i Reixac per la ZER El Moianès Llevant. Pocs dies més tard, el Director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a la Catalunya Central ens felicitava per l’obtenció del premi, ens agraïa l’esforç i ens encoratjava a continuar treballant activament en la formació dels nostres infants, en definitiva, en la millora de la nostra societat.

També durant el mes de juny, la revista “Guix, elements d’acció educativa” de l’editorial Graó, publica un article que fa ressò de l’Espectacle amb que vam finalitzar el curs passat i que és objecte d’aquest premi. Des d’aquestes ratlles només ens resta felicitar els 169 alumnes de la ZER El Moianès Llevant del curs 2010/11 i a tot el Claustre per l’assoliment d’aquesta fita, que de ben segur que no serà la darrera. Sergi Valls i Jové Mestre de Música

21


ACTIVITATS ZER

JUGAR Y CONVIVIR : PROJECTE “ACERCANDO CULTURAS” És un Projecte intercentres integrat per 8 escoles públiques d'Educació Primària de diferents Comunitats Autònomes. Aquest projecte, que va començar l'any 2007 amb el nom “JUGAR Y CONVIVIR”, i que compte amb el suport institucional i econòmic del Ministeri d'Educació i Ciència, està basat en el treball cooperatiu i té com objectiu fomentar les relacions entre iguals i el treball en equip. Durant el curs escolar, els alumnes de 5è i 6è de primària dels diferents centres treballen a nivell intern amb aquest objectiu, realitzen activitats comunes telemàticament, i com a cloenda celebren uns dies d'intercanvi i convivència en una de les ciutats que participen en el projecte. Aquest any les Escoles de Catalunya són les amfitriones i les trobades es celebraran del 21 al 25 de maig de 2012 a Cambrils. Als alumnes de Cicle Superior de la ZER ens han convidat un dia (23 de maig) per viure l’experiència junt amb aproximadament 450 persones (300 alumnes + 30 professors). Els alumnes participaran en activitats conjuntes de jocs cooperatius, danses del món, acrosport, tastets culturals (menjars típics i folklore de cada Comunitat Autònoma). I perquè tot sorti bé al llarg del curs hem treballat per conèixer la cultura i tradicions de les diferents comunitats autònomes, hem muntat coreografies d’acrosport , hem practicat danses del món i hem fet jocs cooperatius. Fins ha convertir-nos en un veritable equip: ajudant-nos , aprenent uns dels altres, esforçant-nos per superar els reptes proposats... Els centres participants són: CEIP La Jurada (Granadilla de Abona - Tenerife) CEIP Lepanto (Leganés - Madrid) CEIP Maestra Caridad Ruiz (Sanlúcar de Barrameda - Cádiz) CEIP Miguel Hernández (Laguna de Duero - Valladolid) CEIP Ofra Vistabella (Sta. Cruz de Tenerife - Tenerife) CEIP Víctor Pradera (Leganés - Madrid) Escola Germans Corbella (Cardedeu - Barcelona) Escola Pompeu Fabra (Parets del Vallès - Barcelona) Centre convidat: ZER El Moianès Llevant

22


ACTIVITATS ZER

Mica en mica “jugar y convivir” forma part del nostre ambient diari, tenint en compte que l’escola és un espai social i de convivència. Des de P3 fins a Cicle Superior el treball en valors: respecte, responsabilitat, companyerisme, solidaritat, compromís, esforç, pau, cooperació ..etc. L’educació emocional que ens permet conèixer i controlar les nostres emocions i la millora de les habilitats socials i, per tant, de la relació amb els altres. Tot plegat permet crear el clima adequat per iniciar el treball cooperatiu i per després poder aprendre uns dels altres, i d’aquesta manera convertir-nos en un veritable EQUIP. Carlos García Mestre d’Educació Física

LES MALESTES VIATGERES Aquest curs els alumnes de cicle inicial han tingut l'oportunitat de ser els pioners en començar el projecte de la maleta viatgera. Es tracta d'un projecte que vol apropar la llengua estrangera, en aquest cas l'anglès, a les famílies a través dels seus fills. Aquesta maleta esta formada per dos contes o un conte i una pel·lícula. Amb aquests es pretén començar a acostumar l'oïda al so i l'entonació de la llengua anglesa, mentre es llegeix o es visualitza el DVD. Acostar-se a la llengua d'una manera natural és molt important; per això creiem que des de casa podeu oferir moments quotidians de gran qualitat; com per exemple posar el CD al cotxe, crear moments de joc comú amb les cançons dels CD's o llegir juntament amb els vostres fills i filles els contes. Aquí no importa si els familiars en sabeu o no d'anglès; doncs del què es tracta és de passar-ho bé i gaudir uns moments en aquest idioma. Cada família és un món i per això, confiem en la vostra imaginació per introduir la maleta viatgera dins la vostra quotidianitat familiar. Aquest any, pensem que els resultats han estat prou satisfactoris i la implicació de les famílies també. Estem tots molt contents ja que un dels principals objectius d'aquest projecte és motivar als alumnes que fora hores lectives escolars, utilitzin també la llengua anglesa i alhora, s'hi diverteixin. L'equip de mestres d'anglès creiem que es tracta d'una iniciativa molt interessant; i ens plantegem (ens hem proposat) seguir amb el projecte el curs vinent i donar-lo a conèixer als alumnes de cicle mitjà. L’equip de mestres d’anglès 23


ACTIVITATS ZER

CLARO READ Com a novetat d'aquest curs, a la ZER el Moianès Llevant, tenim una nova eina informàtica per ajudar als nostres alumnes en la lectura i l'escriptura. És un programa informàtic eficaç i multisensorial, que es diu ClaroRead Pro. Aquest programa s’ha adquirit a nivell de ZER i cada escola disposa d'un o dos ordinadors portàtils amb el programa instal·lat. El ClaroRead Pro és un programa senzill, adaptable i flexible, que permet als alumnes accedir al món de la informació. Aquest programa consisteix en una barra d'eines molt visual, que permet als usuaris configurar la lectura d'un text segons les seves necessitats: la mida i la font de la lletra, l'interlineat de les frases, el color de les paraules, les frases o els paràgrafs (negreta, amb fons, subratllat...), l'idioma (català, castellà, anglès o francès), el volum de la veu, la velocitat de lectura,... Un com tenim a punt tota aquesta configuració, que amb la pràctica són un o dos minutets, ja podem prémer el botó de reproduir i ens llegirà el text. Els alumnes que tenen més dificultats, aquesta eina els ajuda en la lectura i així poden millorar molt en la comprensió lectora. Pel que fa a l'escriptura, les característiques del programa ajuden als usuaris a l'hora d'escriure, ja que el programa llegeix tot allò que s’escriu en un programa de text. El Claro Read Pro també porta incorporat uns altres programes com són: ScreenRuler, ClaroView, ClaroIdeas, ClaroCapture i el ClaroScreen Marker. El ClaroCapture ens ajuda a capturar textos i imatges d'Internet. Quan fem una recerca sobre un tema en concret, solem anar a Internet a buscar la informació. Quan tenim la informació desitjada, la barra d’eines d’aquest programa ens permet capturar les pàgines que volem i ens ho va classificant. Un cop tenim recollida tota la informació, podem enviar-la al Microsoft Word, al Microsoft Power Point, al portapapers o al ClaroIdeas. Aquesta eina ajuda als alumnes en la recerca, el recull de la informació i en l'organització de les imatges i dels textos, per poder elaborar un treball. El programa ClaroIdeas serveix per elaborar mapes conceptuals. Disposa d'una barra d'eines amb moltes opcions en els colors, les formes, les fletxes, els quadres de text, etc., per poder crear un bon mapa conceptual. Al llarg d’aquest curs hi ha alumnes que ja han utilitzat aquest programa. En Tomás i l’Álvaro de Castellcir són alguns d’aquests alumnes, i ells el valoren positivament i n’opinen això: -“Guanyes autonomia i motivació”. -“Quan acabes un text t'ho llegeix el programa, veus els errors i els pots corregir”. -“Pot llegir-te els textos a la teva velocitat i al volum que necessites”. -“Ajuda a les persones que tenen problemes a l'hora llegir, d'entendre i d'escriure. Si t'equivoques quan escrius, l'ordinador ho llegeix amb la falta que has fet, en canvi t'ho no te n'adonaries i potser ho llegiries com si estigués ben escrit”. -“Gràcies al programa ja no hi ha d'haver un mestre/a al teu costat a l'hora de llegir, a l'hora de mirar les faltes...”. -“És com un mestre/a dins de l'ordinador”.

24


ACTIVITATS ZER

Aquest programa és una bona eina pel progrés i per la millora en els aprenentatges de la lectura i l’escriptura. Mònica Sentias Mestra d’Educació Especial DANSES DEL MÓN Un altre curs que s’acaba i ara toca fer vacances d’estiu. Però fent memòria d’algun dels moments compartits a música volem ressaltar les danses del món. Les hem relacionat amb el tema del curs -les olimpíades- fent danses de cada continent del món, igual que les anelles de la bandera olímpica que representen els cinc continents. El projecte ha estat a nivell d’escola, i cada cicle (infantil, inicial,mitjà i mitjà-superior) ha desenvolupat danses corresponents a un o més continents de forma que l’escola sencera ha fet danses dels cinc continents: Europa, Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania. Al llarg de tot el curs hem dansat... -La Castanyera (Europa) -Olles, Olles (Europa) -Joan del Riu (Europa) -La Bolangera Toca-Toca (Europa) -Sejwalejwale (Àfrica) -Te Vaine Marea (Oceania) -Oh Susanna! (Amèrica) -Ena Bushi (Àsia)

Educació Infantil Educació Infantil C. Inicial i C. Mitjà i Mitjà-Superior C. Inicial i C. Mitjà i Mitjà-Superior Educació Infantil Tota l’escola C. Mitjà i Mitjà-Superior C. Inicial

Les danses... -Ena Bushi: és una dansa del Japó que representa la collita de l’arròs. -Oh Susanna!: és una dansa dels Estats Units de caràcter festiu. -Te Vaine Marea: dansa de la polinèsia; a la platja s’expliquen històries i fan la dansa. -Sejwalejwale: adaptació de moviments característics de la dansa africana a una músi ca del poble boiximà del país de Botswana, al sud d’Àfrica. -La Bolangera Toca-Toca: dansa creada el 1998 pel “Fem dansa” del Vallès Oriental. Música de F. Martínez i coreografia de J. Serra. Té l’estructura de les bolangeres. -Joan del Riu: dansa festiva, de carnestoltes. Originària de les terres de Lleida. -Olles, Olles: dansa-joc infantil, al volum I del “Cançoner popular de Catalunya” de F. Pujol i J. Amades apareix amb el nom “Ball infantil de les tenalletes”. -La Castanyera: adaptació de moviments per la lletra de la cançó “La Castanyera. Javi Lombardía Mestre de Música

25


COM CELEBREM LES FESTES?

LA CASTANYADA A SANT QUIRZE SAFAJA La Castanyada a la nostra escola va ser molt divertida. Al matí vàrem fer panellets tot i Infantil i Primària junts. Els vàrem fer de coco, de xocolata, de pinyons i de cirera confitada. Hi vam estar una bona estona però ens van quedar molt bé. A la tarda quan estàvem fent classe van venir els pares i es van posar a torrar castanyes al pati. Després vàrem sortir de classe i mentrestant nosaltres jugàvem, ells preparaven begudes i les paperines per poder-hi posar les castanyes. Més tard els d’infantil van cantar la cançó de la Granja d’en Jepet; les Mascotes van recitar al poema de la Tardor i els de l’Or olímpic també vam recitar el poema de “Les fulles de la tardor”. El fi de festa el vàrem fer tots menjant-nos les castanyes que ens havien preparat els pares i els panellets que vàrem preparar els nens i nenes de l’escola. Cicle Mitjà de Sant Quirze Safaja LA FESTA DE NADAL A COLLSUSPINA Tallers de Nadal Des de la creació de l’escola la festa de Nadal a Collsuspina es comença a preparar un quants dies abans amb diferents tallers on poden venir els pares i mares, germans i germanes, i tothom qui vulgui de la familia. Aquest curs, els tallers que vam fer van ser de fer Postals de Nadal, de Ninots de neu, de Mural de Nadal per felicitar les festes i d’Estampació de lletres. Al de postals de Nadal es podia triar la postal, pintar el dibuix i escriure-la.Al de Ninots de Neu vam de corar dibuixos de ninots de neu amb paper de seda i gomets i que van servir per decorar les portes d’entrada. Per fer el Mural vam treballar i aprendre un poema que es deia “Esclat de llum” d’Isabel Barriel que deia que les sirenes d’aigua, els follets i les fades sortien perquè la llum de Nadal era molt bonica. Vam imaginar el paisatge i el vam dibuixar en gran.

26


COM CELEBREM LES FESTES?

El vam pintar i vam composar el poema amb les lletres que vam fer al taller d’estampació de lletres.

La festa de Nadal amb les famílies La festa va començar amb la lectura del poema , i després va començar el concert, cada classe va cantar cançons de Nadal i tots junts, al final, el Fum,fum,fum…

La presentadora va ser la Júlia C. i el director del concert el Javi, el mestre de música.

El tió L’últim dia de trimestre abans de les vacances vam fer cagar el tió, que com que estaba força tip ens va cagar llibres, jocs de taula i monedes de xocolata.

I els Reis... També es van acostar a l’escola i ens van passar diàbolos, pilotes, pales de ping pong i altres coses que ens feien falta… I així és com vam celebrar les festes a l’escola de Collsuspina!

27


COM CELEBREM LES FESTES?

EL CARNESTOLTES A CASTELLCIR Al mes de febrer vam celebrar a l’escola el Carnaval! El divendres vam anar al local del poble a rebre al Carnestoltes. Ens va dedicar uns rodolins sobre les nostres classes i els nostres mestres, va ser molt divertit! I a partir d’aquell dia vam haver de seguir les seves consignes durant una setmana! Vam haver de portar: un mitjó de cada color, venir al cole amb pijama, ens vam fer un pentinat divertit, vam portar ulleres i el cap tapat...i l’últim dia vam venir disfressats per fer la rua pel poble! Ens havíem de disfressar sobre les Olimpíades així que, cada classe va escollir la seva disfressa: -Els Genets van ser cavalls i genets. -Els Ciclistes com uns ciclistes professionals. -Els Kimonos eren atletes catxes. -Els Cobis com la seva mascota. -La Flama amb les seves torxes preparades. -Els Bobsleigh molt ben equipats per entrenar-se. -I també vam tenir uns voluntaris organitzadors molt ben disfressats! Vam fer la rua acompanyats pel Carnestoltes i per la percussió dels timbals. I així vam anar fins a l’escola dels grans, on va començar el judici. Malauradament, els judici va acabant decidir cremar al Carnestoltes; i acabant així la setmana de la disbauxa i començar amb l’avorrida Vella Quaresma... T’esperem el proper any senyor Carnestoltes! Els Kimonos (CI) de Castellcir

28


COM CELEBREM LES FESTES?

TEMPS DE MONES I BUNYOLS! S’acaba el segon trimestre i abans de marxar cada escola de la ZER celebrem la Pasqua. Us explicarem com ho vam celebrar a l’escola de l’Estany. Al poble com que tenim en Joan de cal Xaconet ens convida anar a treballar amb ell i anem a elaborar la mona i els bunyols. Aquesta activitat la fem tota l’escola junta, en Joan ens prepara dins l’obrador unes taules pels de primària i unes més petites pels d’educació infantil, per tal de que tots podem treballar bé. Aquest curs abans d’anar-hi els d’educació infantil i cicle inicial vam treballar els ingredients i la seva procedència, d’on els obtenim i el vocabulari de les eines que utilitza. Els de cicle mitjà, com que estaven treballant les unitats de mesura, ho van posar en pràctica per elaborar la mona i els bunyols. Van ajudar a fer les operacions i els càlculs per saber la quantitat de cada ingredient i quina unitat de mesura ens calia utilitzar. Va ser tota una feinada però ens ho vam passar molt bé. El divendres a la tarda vam sortir a la plaça a berenar i amb la companyia dels pares, tots junts, ens vam menjar els bunyols. Boníííííssims!!!. La mona ens la vam emportar cadascú cap a casa. Gràcies Joan i Alba per la vostra paciència i dedicació. Classe del futbol i de les curses de l’escola l’Estany

29


COM CELEBREM LES FESTES?

30


ALTRES ACTIVITATS

ACTIVITATS DE L'ESCOLA DE COLLSUSPINA A la nostra escola, durant aquest curs i amb la col·laboració de moltes persones, hem anat realitzant diferents activitats. Us n’explicarem unes quantes: Padrins Cada divendres a la tarda, al llarg de tot el curs, hem fet “padrins”, fent parelles de nens i nenes de diferents edats, de manera que el més gran és el padrí o padrina del més petit o petita, i aquest es converteix en fillol o fillola. Aquestes agrupacions faciliten l’ajuda en les diferents activitats que realitzem... i ens ho passem molt bé! Visita a la zona esportiva de Tona Vam anar en transport públic de Collsuspina fins a Tona. El Miquel Espona, regidor d'esports, ens va acompanyar per les instal·lacions: el camp de futbol de gespa artificial i el de gespa natural, la pista de bàsquet i la d’hoquei, les piscines, el rocòdrom, les pistes de tennis i la pista d’atletisme. En aquesta vam tenir l’oportunitat de fer una cursa i vam comprovar que, si no estem en forma, els 400 metres que mesura es poden fer una mica llargs!

Durant els mesos de gener, febrer i març... hi va haver cinc xerrades: Xerrada sobre patinatge Un divendres ens va visitar la Laura Font, que fa patinatge a Tona, ens va explicar com es fan servir els patins sobre rodes. També ens va dir que és un esport bo per la salut i que es pot practicar a totes les edats. Els patins que fa servir tenen 4 rodes. S’ha d’entrenar molt i pots patinar sol, amb parella i amb grup de 21 persones. No és cap esport olímpic. La Laura ens va posar 1 vídeo molt xulo i finalment ens va recomanar fer com ella, practicar un esport que ens agradi. Xerrada sobre l’hoquei En Quim Arias, pare d’un alumne de l’escola i ex-jugador d’hoquei, ens va visitar per explicar-nos en què consisteix aquest esport. Ens va explicar que quan ell era més jove havia jugat molts anys de porter. L’Hoquei és un joc d’ equip, hi ha diferents tipus d’Hoquei: Hoquei sobre gel, Hoquei sobre rodes i hoquei herba. A L’hoquei sobre gel juguen en equips de 5.

31


ALTRES ACTIVITATS

Juguen quatre jugadors i el porter. Es juga amb proteccions, estics i el porter ha de dur casc. El porter s’ha d’entrenar protegit com als partits. És un esport molt ràpid i has d’estar molt ben entrenat. Vam veure una presentació que ens va preparar, l’equip de porter, l’estic i tot el que fa falta per jugar... Va ser molt interessant i divertit...ara només ens queda fer un partit de veritat! Visita de la Sofia Vila, voluntària olímpica Quan va venir la voluntària olímpica que es deia Sofia Vila, ens va explicar que una vegada les olimpíades van ser a Barcelona. Van ser a l’estiu de l´any 1992. Ens va explicar que la feina dels voluntaris olímpics als jocs és acompanyar els esportistes que venen de diferents països, ella va acompanyar els participants que venien de Mèxic. Ens va ensenyar algunes fotografies de diferents moments dels jocs, un llibre, les mascotes dels jocs, el seu carnet de voluntària i la medalla que els van regalar al final. El que més va destacar de la seva experiència és el fet que hi havia molts esportistes i molts voluntaris i a partir d’aquesta vivència va fer molts amics i amigues. El divendres 9 de març del 2012 van venir dos agents rurals experts en óssos i llops. També van venir els nens, nenes i mestres de l’escola de l’Estany, i van passar tot el matí amb nosaltres. Ens van explicar moltes coses interessants! Xerrada sobre el llop a Catalunya El Gabriel Lampreave ens va parlar del llop. També van venir els nens i nenes de l’escola de l’Estany, i van passar tot el matí amb nosaltres. A la xerrada ens van explicar moltes coses, com per exemple: - Com diferenciar un gos d’un llop: el coll d’un llop és més llarg, més ample que el d’un gos i les potes da vanteres són de color blanc. - Què menja el llop: És carnívor, menja carn. - A on viu: El llop pot viure en llocs ben estranys, com per exemple a camps de conreu i en petits boscos. - El color del seu pèl: el pèl és marró, gris, blanc i negre. Característiques: El llop camina en filera, a la neu. I només deixa el rastre d’una sola pota. -L’home va extingir el llop als Pirineus, però el llop va tornar a aparèixer des de Itàlia tot sol, va venir caminant i va fer 600 km. I… l’acabar la xerrada, vam sentir l’udol del llop que en Gabriel ens va reproduïr… Ens va agradar molt!

32


ALTRES ACTIVITATS

La reintroducció de l’ós a Catalunya El Toni Batet, ens va parlar sobre l’ós bru. L’ós bru no viu en grup, per tant és un animal solitari. L’ós és omnívor. La mare ossa té fills cada dos anys, aproximadament. Sol tenir dos cadells d’ós. Viuen en una cova petita. Els ossos es va extingir per culpa de l’home aquí a Catalunya. Els humans però han reintroduït els óssos altre cop. En van agafar primer un i després 5 o 6 més, els van portar a la frontera de França i allí els van deixar lliures. Hi ha una mica de problemes amb els pagesos perquè es poden menjar ovelles, etc., però és important que l’ós torni a viure al seu territori. I al tercer trimestre: Xerrada sobre nutrició La nutricionista i dietista Judit Vallier ens va fer una xerrada sobre nutrició. Ens va donar molts consells saludables per millorar els nostres hàbits alimentaris com, per exemple, que hem d'augmentar el consum de fruita, verdura i peix i reduir els greixos i dolços els quals aporten pocs nutrients a la nostra dieta. Visita d'en Pep Albanell Els nens i nenes de L' Estany van passar un dia a Collsuspina amb nosaltres. Van venir a conèixer l'escriptor Pep Albanell. Al més petits els va explicar un conte molt bonic que vam titular “La ratolina guapíssima” Als més grans ens va proposar que entre tots ens inventéssim una història, la qual podria arribar a convertir-se en un llibre. Després, en Pep ens va sortejar uns llibres, ens va fer dedicatòries i els va signar d'una manera molt original! Quan en en Pep va marxar vam anar caminant tots junts al bosc i vam dinar. Després vam arribar fins als Tres Roures i al tornar vam continuar jugant a la pista del poble on també ens vam refrescar una mica, perquè feia molta calor! El dia va ser molt divertit compartint experiències amb els companys i companyes de L'Estany. L'hort Quan ha començat a fer bo, el Pere i el Martí ens han vingut a ajudar a l'hort, a plantar i regar. Amb ells hem fet enciams i tomaqueres, també mongetes, llavors de carbassa, cigrons, pèsols i altres coses... Potser aviat ja podrem menjar algun dels vegetals que hi tenim! Els agraïm molt la seva ajuda i sobretot el seu bon humor! Nedadors, esquiadors i velers de Collsuspina

33


ALTRES ACTIVITATS

ESCOLA NOVA! A l’Estany tenim una molt bona notícia i és que finalment ens comencen les obres de l’escola nova. Era una obra necessària i esperada de molts anys. Estem molt contents que després de molts esforços i paciència per part de tots els Estanyencs i de molts mestres que han passat per l’escola s’hagi aconseguit que la comencin. Escola de l’Estany PER TERRA DE DRACS Com cada any, el Bibliobús Cavall Bernat ens va portar un nou espectacle a l’Estany. Enguany l’espectacle parlava de dracs. El responsable de l’espectacle va ser en Pep López. Ens va explicar de manera diferent històries sobre dracs i diferents personatges amb la companyia de les seves cançons i d’un projector amb imatges. Va ser un espectacle molt divertit, que va fer participar al públic i els va fer riure. Ens va agradar molt. Escola de l'Estany

BONES NOTÍCIES DES DE L’ESCOLA DE SANT QUIRZE Com tots i totes sabeu, aquest curs el tema de la ZER ha estat “Els Jocs Olímpics”. A Sant Quirze a través dels noms de les classes (Els patinadors, Els tennistes, L’or olímpic i Les mascotes olímpiques) hem aprofundit i treballat molt sobre els esports olímpics i tot el seu món. I, per acabar-ho d’arrodonir, hem tingut la gran sort que a través de l’AMPA ens ha arribat una taula de tennis per practicar a les estones de pati. Fins i tot hem pogut fer campionats! Aquest esport també ens ha permès reforçar el joc cooperatiu i la relació entre grans i petits de l’Escola! Al llarg del curs hem comptat, com cada any, amb la participació de pares i mares voluntaris que ens han vingut a fer diferents tallers a les aules, el dissabte de portes obertes i quan ha calgut. Hem gaudit de tallers de: conta contes (la castanyera), reciclatge, fotografia, massatge, llenguatge de signes, xerrada sobre cavalls i plantes aromàtiques i fins i tot hem anat de compres al poble. També gràcies als pares i mares, per primer cop, hem pogut fer una rua de carnestoltes i engrescar a la gent que trobàvem. Agraïm el pica-pica sorpresa que ens va preparar La Fonda. Moltes gràcies a tots i totes per la vostra col·laboració!

34


ALTRES ACTIVITATS

Sabeu qui ens visita els dijous? Doncs..., ni més ni menys que el Bibliobús! Cada dijous a les dotze tots els nens i les nenes de l’escola podem anar a mirar contes i agafar llibres en préstec per la classe. Ara si que podem llegir de gust, tenim molt llibres i contes per triar! Oh! I no us ho perdeu: vàrem poder gaudir de la màgia de la il·lustració als Bibliobús amb l’Anna Obiols i el Subi. Ens van explicar el conte “Els colors de l’Àfrica” i “El Quimet i la Martina”. I el curs vinent... ja us continuarem posant al dia... amb il·lusió! Bon estiu a tota la ZER Escola de Sant Quirze Safaja CINEMA EN CURS Aquest any els de cicle superior de l’escola La Popa de Castellcir, hem estat treballant el cinema. Hem tingut la sort de poder entrar en el projecte “Cinema en curs”, que és un projecte que ens ensenyen a ser petits professionals del cinema. Per ser-ho van ajudar-nos dues professionals, la Raquel i la Meritxell. Els de cinquè han treballat el “Trajecte”, que l’objectiu era gravar un trajecte d’una persona que li ha passat quelcom. Durant el trajecte no hi havia diàleg, però s’entenia gràcies als moviments corporals que expressaven els sentiments. Els de sisè han treballat “retrats d’ofici”, on s’endinsaven a 2 oficis del poble, el ramader i la vitrallera. En tots dos s’ha fet un treball previ d’investigació on es veia la part personal i la part professional. Fer “Cinema en curs” ha estat molt divertit i hem après moltíssim, però ha estat complicat perquè has d’estar molt concentrat per fer-ho bé. Tots han experimentat la part tècnica d’un rodatge (so, càmera, direcció, makking-off, script) i la part del muntatge; i s’han adonat que és molt difícil ser un professional del cinema. Per finalitzar el projecte van convidar a tots a la Filmoteca de Catalunya per visionar totes les filmacions de les escoles de Catalunya que havien participat en el projecte. Va ser una experiència molt positiva perquè les projeccions van ser molt interessant. Els dos trajectes que han fet són “Pluja” i “Perdut” i els documentals que s’han fet són “Vidre viu” i “El fruit de cada dia”. Tots estan penjats a la web de la ZER. Amat, Martí i Unatz www.xtec.cat/zermoianesllevant

35


ALTRES ACTIVITATS

FILMOTECA El dia 16 de maig de 2012, el Cicle Superior: la Flama i els Bobsleighs de l’escola La Popa de Castellcir vam anar a Barcelona, a la Filmoteca de Catalunya, molt a prop de l’escola Drassanes, que ja havíem visitat en una altra ocasió. Un cop a la sala de projeccions, vam mirar-nos els vídeos fets amb la Raquel, l’Eia, la Montse, i la Meritxell que ens havien ajudat a fer. Allà, també vam mirar els vídeos de les altres escoles o instituts. Tots els treballs eren molt bons i de temes diversos, els nostres tenien una gran qualitat. Vam escoltar opinions molt positives. Després de cada projecció cada grup donava detalls de com ho havien fet. Agraïm molt l’ajuda rebuda per l’Eia, la Raquel, la Montse i la Meritxell per tot el que ens van ensenyar; i a la Marta i al Josep, els protagonistes del retrat d'ofici, per ser tant generosos d’obrir-nos les portes de casa seva. Les nostres projeccions es deien: Vidre viu i El fruit de cada dia. I els recorreguts de cinquè es deien: La pluja i Perdut. Tot i que va ser molt interessant i ens ho vam passar molt bé; al final, com que hi havia tantes projeccions, se’ns va fer una mica llarg. Classe Bobsleigh de Castellcir HEM ANAT A VEGETÀLIA Els ciclistes i els genets hem treballat l’hort i aprofitant que en el poble hi ha una empresa que es dedica a l’hort ecològic, vam decidir anar-la a visitar. Vam començar l’itinerari fent una passejada pel poble tot gaudint del paisatge i dels ocells. Quan vam arribar al camí de terra, ens vam endisar en el bosc i ens va sorprendre l’arc de Vegetàlia. Al cap d’una estona vam esmorzar tots junts sota l’ombra d’uns ametllers i vam poder observar alguns insectes. A continuació, vam arribar a l’edifici principal i allà ens van donar la benvinguda i ens van sorprendre ja que hi havia preparat un TRACTOR amb remolc per a nosaltres! En el tractor vam poder observar els diferents camps on hi havia enciams, bledes, alls tendres,.... Després, vam baixar del tractor i vam arrencar les males herbes. I, per acabar, vam poder veure com es feia el compost. Cal dir que durant tota la visita vam tenir una acompanyant molt especial: la gossa de Vegetàlia, la LAIKA. Les mestres d’educació infantil de Castellcir

36


ALTRES ACTIVITATS

FEM EL TALLER DE DUATLÓ! A la classe de Cicle Inicial va venir la Sílvia, la mare del Pau Codony, i ens va explicar moltes coses sobre l’esport i la Duatló. La Duatló són dos esports junts que formen una cursa: ciclisme i atletisme alhora. Hi ha dos tipus de bicis: les que fem servir per la carretera, amb rodes primes, i les que utilitzem a la muntanya, amb rodes més gruixudes. Per fer aquestes curses hem de portar un xip lligat al turmell, per saber quin temps fem. Per fer els canvis de bici a corre o a l’inrevés hem de passar per la zona de boxes i fer el canvi. Durant la cursa podem anar menjant barretes o fruita que tinguem guardat a la butxaca. La butxaca és a la part de l’esquena de la samarreta, i els pantalons són com uns culots que tenen un coixinet al cul per no fer-se mal amb el seient. També podem portar ulleres de so, i guants. Ah! I molt important...portar el casc ben lligat quan anem en bici. Després de fer esport no va gaire bé menjar llaminadures o patates fregides, cal menjar fruita o un bon entrepà per recuperar l’energia. I el més important de tot és gaudir fent esport! A nosaltres ens agrada molt fer esport, us animeu a fer una Duatló? Els Kimonos (CI) Castellcir CONVERSANT AMB PAU JOAN HERNÀNDEZ De les moltes activitats que vàrem fer durant la setmana cultural, la visita de l'escriptor Pau Joan Hernández va ser molt reeixida. En Pau Joan coneix bé Castellcir ja que hi ha passat sovint l'estiu, és una persona amable i propera, que amb el seu bon fer va compartir amb tots els alumnes de l'escola un matí ben profitós. Va llegir-nos alguns dels seus contes, va explicar-nos com crea les seves històries, va respondre a totes les nostres preguntes, també ens va fer riure amb les seves anècdotes i finalment, va dir-nos que si volíem ser escriptors, havíem d'estar disposats a anar amb les orelles ben destapades i els ulls ben oberts per a captar totes les històries que es desenvolupen al nostre voltant i que poden passar a formar part d'un llibre afegint-hi un xic d'imaginació. Gràcies Pau Joan continuarem llegint els teus llibres, ens han fet passar molt bones estones! Alumnes de la Popa

37


Dediquem aquestes pàgines a la Ramona Riu i Cuberta, que durant molts anys va ser mestra de l'Estany, de la ZER i de Castellcir i ens va deixar el dissabte 2 de juny.

Moià, Oló, L’Estany, la ZER i Castellcir, mestra d’un munt de coses:

Ajuda, amistat i capacitat d’adaptació.

Quantitats, qualitats i qüestions de quotidianietat.

Il—lusió, intel—ligència . Quanta imaginació!

Feina, força i flors, moltes flors.

Bondat, batec i muntanyes de bon humor.

Records, resistència i tanta raó!

Gràcies, Ramona, per ser així i compartir-ho amb nosaltres.

38


La poetessa polonesa, Wislawa Szymborska, vivia molt lluny d’aquí, però llegint aquest poema seu, sembla ben bé que conegués la Ramona. UNA DE PILOT Sóc la que sóc. Casualitat inconcebible com totes les casualitats. Uns altres avantpassats hauríen pogut ser els meus i jo hauria abandonat un altre niu, o m’hauria arrossegat coberta d’escates sota d’algun arbre. En el vestuari de la naturalesa hi ha molts vestits. Vestit d’aranya, de gavina, de ratolí de camp. Cadascun, com fet a mida, es porta dòcilment fins que es desfà a tires. Jo tampoc he triat, però no em queixo. Podria haver estat algú molt menys individu. Part d’un banc de peixos, d’un formiguer, d’un eixam, partícula del paisatge moguda pel vent. Algú molt menys feliç, criat per un abric de pells o per un àpat nadalenc, alguna cosa que es mou sota el vidre d’un microscopi.

Arbre clavat a terra, al que s’acosta un incendi. Herba trepitjada per la moguda d’incomprensibles successos. Un tipus de mala estrella que per altres és brillant. I si despertés por a la gent, o només fàstic, o només compassió? I si hagués nascut en la tribu no deguda i es tanquessin els camins al meu davant? El destí, fins ara, ha estat benèvol amb mi. Podria no haver-me permès recordar bons moments. M’hauria pogut privar de la tendència a comparar. Hauria pogut ser jo mateixa, però sense sorprendre’m, i això hauria significat ser algú completament diferent.

39


ANY OLĂ?MPIC

40

www.xtec.cat/zermoianesllevant

Camacurt Llevant  

Revista de la ZER El Moianès Llevant - Collsuspina, Sant Quirze Safaja, l'Estany i Castellcir

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you