Page 1

Portfolio Selected Works 2015 - 2016

Yang Yue


CONTENTS

01

Lost in Choice

Design Exercise of Spatial Configuration

02

The Cube

Public Community Center for Trinity Bellwoods Park

03

Sphere

Design Charrette

04

Landscape Library Public Community Library for Liberty Village

05

Precendent Study

Drawing and Model Study of Bibliotheca Alexandrina Library by Snøhetta

06

Dotting the Edge

Mali Design Competition Entry Internship at JA Architecture Studio

07

Behind the White

The Winning Design of 2016 Sukkahville Competition Representative Team of University of Toronto

08

Exhibition Catalogue

Editorial Design for the Transnational Art Exhibition “Colour Symbiosis” Cultural Exchange Exhibitions Between China, Panama and Costa Rica

Sketches

Drawings Explore the Process and Technique of Portrait


01

Lost in Choice Spatial Exploration Architectural Design Studio II: How to Design Almost Nothing Instructor: Anna Ulak Spring 2015

Under the theme of Translation, this exercise aims to configure a spatial system/matrix with 5 existing parallel walls. Architectural terms such as windows and doors are avoided, and replaced by a glossary of opening and passages. The project does not necessarily describe an event in either determinate or indeterminate way, but to use emptiness as a construction material to design the space. Hence, the process of design requires us to return our attention to the basic meaning of opening, passage and space. Lost in Choice speculates the basic elements of architecture. By generating a grid system based on diagonal connections and creating openings at each corner, this project invites visitor to become the author of his/her own path. There is no prescribed route and defined programs, passenger can rely on their own instinct and decision to choose the route he/she walks. When one begins to immerse himself/herself into the architecture, he/she becomes equivocal about the spatial condition and starts to become lost in choice.

4


1:50 Model Aerial View


Oblique Diagram Worm Eye View


02

The Cube Public Community Center for Trinitiy Bellwoods Park Architectural Design Studio III Instructor: Nima Javidi Spring 2016

Dropped at one of the hippest and most cultured public space in Toronto, the CUBE situates itself as a white meteorite that flew from another planet. Embracing the metropolitan culture of Toronto’s urban fabric and the natural context of Trinity Bellwoods Park, this project seeks to resolve the binary atmospheres of the natural and artificial. In addition, the project also gives an appreciation for Mies van der Rohe’s masterpiece, the Farnsworth House. By taking off with the most fundamental and crucial design philosophy — grid, this project offers simplicity and delicateness as Mies articulated in his works, and yet, delivers more flexible and characteristic architecture. The white and rigid cube provides such a self-enclosed and yet extremely accessible public space through the only two essential elements — doors and columns. Here, the relationship between architecture and nature is thus reinforced with the columnar extrusions of the grid. As visitors enter through the rotational doors, they immediately are immersed in a flexible field where public space and private space are blurred through the system of doors and columns. All the programatic spaces are configured by doors but not restrictedly defined. Thus, the architecture becomes a space that neighbourhood is willing to act upon, and creates a new self-regulatory community center for the neighbourhood through events, activities and its creative culture.

10


A Field of Columns

Extracting the Nodes

2m x 2m Grid System

Topography

Original Site

10

50

Site Plan

Grid System in Urban Scale

100m


Columns + Rotating Doors The Very Two Elements Define the Building

A Field of Columns

Structural Organ

Rotating Doors

Close / Private

Semi-close / Mixed Use

Fully Open / Public Space


03 Ground Floor Plan 1. Exercise / Weight Room 2. Multi Purpose / Yoga Rooms 1 3. Multi Purpose / Yoga Rooms 2 4. Multi Purpose / Yoga Rooms 3 5. Communal / Public Kitchen 6. Meeting Room 1 7. Meeting Room 2 8. Meeting Room 3 9. Bathroom 10. Reception

02 1. Change Rooms 2. Shower 3. Staff Lunch Room 4. Office 1 5. Office 2 6. Office 3 7. Bathroom 8. Custodia Room

01

Lower Terrace

1. Gymnasium 2. Swimming Pool 3. Reception 4. Skate Rental / Racquet Rental 5. Bathroom 6. Change Rooms 7. Showers 8. Mechanical Space


Study - Conceptual Model 1/200 Exploring the Spatial Condition of Grid and Columns

Physical Model 1/200 Exploring the System of Exterior Rotating Doors

Swimming Pool - Section Model 1/50 Demonstrating the Flexibility of Space with Rotating Door Indoor Pool | Outdoor Pool


Front View of Swimming Pool


Interior View of Ground Level (3rd)


Axonometric View CUBE in Context


Daytime View Panorama View of the Trinity Bellwood Park Pit

A Movie Night at Trinity Bellwood Park The neighbourhood has the ritual to gather and watch outdoor movie in the summer Movie is projected onto the building


03

Sphere Design Charrette Architectural Design Studio IV Instructor: Maria Denegri Summer 2016

This project is fundamentally driven by the absence of architecture which eschews a formal language of occupation. It is an architecture of abstraction, landscape and primitive space. The formation derives from the relationship between positive and negative space. By juxtaposing and intersecting ellipsoidal geometries in a sequence, this spatial exploration emphasizes on careful manipulation of geometry through scale, orientation, and intersection. In result, a series of hemispherical spaces and their connections is measured and achieved to suggest a spatial and perceptual experience.

22


Geometry Genealogy | Iterative Development A series of sourced ellipsoidal geometries are used to construct and define the voids


A Collection of Spatial Conditions The intersections of subtracted geometries create edges/spatial boundaries of different voids, articulating different spatial transitions


longitudinal Path Spatial conditions are ascribed to ellipsoidal geometry


Cross Path When two voids intersect each other, a third condition is created, informing new spatial condition


Plan + Section Plan underlined the sourced geometries used to create voids through subtraction Section depicts multiple spatial conditions one would experience


Sectional Model 1/200 Sectional model reveal the inhabitation and light condition


04

Landscape Library Public Library for Liberty Village Architectural Design Studio IV Instructor: Maria Denegri Collaborator: Zhang Yi Summer 2016

For contemporary library, the purpose of book storage becomes less significant than it used to be, while the intention of gathering, exchanging and communicating turn into the focal point of public library. Therefore, this project focuses on creating a new urban condition by developing a landscape architecture capable of responding to emerging public complexities of the new thriving neighbourhood. The spatial conditions simplely emerge when two surfaces with different curvature connecting to each other. In result, various programmatic moments are achieved rather than defined. Ultimately, the intention is to make the field blend into the site and create continuous connection with surrounding. Thus, landscape library becomes an everyday life venue for the neighbourhood, and it represents completely autonomy in program use.

30


Boundary Defining the boundary of field

Lifting Altering the altitude of roof surface according to the surrounding to keep the fluidity of circulation for the site

Continuous Circulation The building behaves like landscape that people can walk upon, through and across

Connections The connections between the upper surface and lower surface are made, which also establish gathering spots for upper field and bookeshelves for lower field


In order to provide direct vertical circulation to the upper level, two stairs are developed based on the double helix spiral principle with straignt forward geometry


Bridging the Neighbourhood Liberty Village / Toronto


Street View


Interior View


05

Precedent Analysis Bibliotheca Alexandrina - Snøhetta Architectural Design Studio IV Instructor: Maria Denegri Summer 2016

This precedent study aims to produce a composite drawing comprised of views that describe the essence of the project. I focused on issues of layer, repetition and composition as an act of drawing to translate the structure, circulation and spacial distribution. Most importantly, I considered the relationship between each architectural elements as they were self-narrative contents to the viewer. Further, an abstract model was developed based on the speculative space that is ascribed to the drawing.

38


Composite Drawing Comprises of Axonometic, Perspective, Section, Plan, Warm Eye views


Abstract Model | View Finder Demonstrating the interior terraced structure, and the interior lighting condition through the skylight system


Detail View | Making Process Paper-folding to Imitate the Skylight Structure


06

Dotting the Edge Mali Design Competition Entry Internship at JA Architecture Studio / Toronto,ON. Role | Diagram + Section Drawings Summer 2016

This project is an effort to resolve a set of complex urban issues in a number of clear design gestures that are bold yet functional. This plaza is framed by a line of slender towers which establishes an urban edge and frames the plaza without impeding views of the facade of the Exposition Palace. Aligned along the urban edge, these iconic figures give a sense of presence to Garcilaso De La Vega Avenue. The towers will allow a vertical passage to the spaces below grade. Passage into the museum can happen both from the park across the road via the new metro station’s concourse level or through the aggregation of towers which marks the main entrance to the new museum.

42


The Light Towers The row of light towers spaced out and creates a balance between a sense of containment of the plaza and its openness. They provide a visual continuity between the site, Dammert Park and the Exposition Park while acting as the vertical passageways, for visitors, passengers, art and light.


07

Behind the White The Winning Design of 2016 Sukkahville Competition Design & Exchange Exhibition / Toronto,ON Lead Designer & Team Leader Advisors: Tom Bessai & Maria Denegri Fall 2016

Sukkah is a temporary structure built during the Jewish festival of Sukkot to commemorate the 40 years that Jews spent wandering the desert. While building a sukkah is primarily a Jewish ritual, the 2016 completion not only explores the universal dichotomies such as new/old, open/closed and temporary/permanent, it also poses the discussion around modularity in both design and construction process. This project is an effort to challenge the definition of spatial boundary and investigate the relationship between human and shelter. Behind the White composed of over 9 Kilometres of white cotton rope that is cut, knotted and hung on the four perforated wooden boards to define the boundary of inner space. Users are therefore encouraged to interact with the structure through the tactile experience of walking through the ropes to reach the centre void. Further, the structure embraces the idea of modularity by dismantling the whole into four identical modules that can be variously arranged according to the grid system. Each module is also divided into structural components that not only ease the difficulty of manufacturing, but also shorten the onsite assembling time.

46


9.8 ft 4.9 ft

ft

r=

45 2.

2. 45

r=

ft

4.9 ft

r=

2. 45

ft

4.9 ft

4.9 ft

9.8 ft

9.8 ft 4.9 ft

4.9 ft ft

r=

2.

45

2.

45

ft

r=

4.9 ft

4.9 ft 9.8 ft

+ 9 ft + 8.5 ft

+ 0.5 ft +/- 0 ft


Bolted

Roof Steel Structure

0.5’’ Thick Perforated Plywood Panel

Cotton Ropes Cutting and Knotting Ropes were cut in length of 8’’ and knotted on one side

Structural Components Components were fabricated offsite and shipped to exhibition area

Onsite Assembly Each module was assembled one after another, and placed side by side to achieve a whole

Hanging Each cotton rope was hanged through the perforated plywood panel

Knots Create Hanging System of Cotton Ropes

Steel Column

1’’ Thick Perforated Plywood Panel

Ground Steel Structure

Bolted

Hanging and Sorting Process was streamlined, 1/4 hanging task was done less than one hour

Exhibition Day at Design Exchange | Toronto, ON.

Finishing The hanging process took about 3.5 hrs and the assembly process took under 5 hrs in total


3m x 3m Square Site Boundary

0.75m x 0.75m Base Grid Defining Module

Trimming Guidelines

Final Arrangement Pattern

Central Void Space Achieved


08

Exhibition Catalogue Publication | Graphic + Editorial Design Transnational Art Exhibition “Colour Symbiosis” between China, Panama and Costa Rica Distributed in Two Cultural Exchange Exhibitions in Panama and Costa Rica

Costa Rican Center of Science and Culture, San José, Costa Rica | 2016.09

Museum of Contemporary Art, Panama City, Panama | 2016.07

54


China

Circle / Nation

Open / Willingness

Connection / Exchange


Catalogue for Exhibition in Costa Rica

Catalogue for Exhibition in Panama

Colour Categorization Artists are ascribed to differnt colour schemes to categorize different cultures, prestiges and ages


Sketches 2014 - 2015

Eye Medium | Pen 11’’ x 8.5’’ 2014

My early fascination of traditional portrait had myself developed the necessary control over drawing technique and composition. However, I gradually begun to interest in drawing process with uncertainty, and yet reflect self-consciousness. I intended to engage with a process comprises of mixture of controllable and uncontrollable factors in order to realize something that is unpredictable, but somewhat descriptive and naturally authentic.

58


Protrait Media | Pen, Pencil 14’’ x 21’’ 2015


Yang Yue / Portfolio / John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape and Design / 2016


Calvin Yang Yue Portfolio 2016  

University of Toronto | John H. Daniels Faculty of Architecture, Landscape and Design | Undergraduate Portfolio