Page 1

HJELP DET ER JUL! Tips til deg som er student og skal feire julen p책 egen h책nd!


! l æ j s g e d e r kla

Julen er høytiden for familiekos og hygge. God og tradisjonell mat og drikke. Pynt og dekor på trær og hus. For mange har mamma alltid vært der og ordnet alt av forberedelser for denne høytiden. Selv har du bare ligget og dratt deg i sengen og sett på tegneserier eller chillet på sofaen og drukket kakao, med krem på! SÅ, plutselig en dag er du student, og har flyttet for deg selv. Du står på egne bein. Julen nærmer seg og du har havnet i den situasjonen at du må feire julen alene. Med ett spretter det spørsmål opp i hodet ditt raskere enn du klarer å tenke ut svar til. Det er mange ting du lurer på som du aldri har måttet tenke over siden mamma alltid har vært der og gjort de.

Frykt ikke, vi er her for å hjelpe! I denne brosjyren vil du finne enkle tips om hvordan man gjennomfører en jul på egenhånd som student!


4 p å gat en -Hvis du måtte feire julen alene hva ville vært noen av tingene du hadde lurt på? -Hva er julestemning for deg?

Per Olufsen / 21 år

Randi Øye / 20 år

Peder Johansen

/ 22 år

Nora Berg / 23 år

- Øhm, jeg vet jo ikke helt hvordan - Jeg ville kanskje lurt på litt sånne - Lurer på?! Øøøøhm... Nei det måtte - Jeg hadde vel lurt på hvordan man man lager julemiddag da. Liksom tradisjoner med julepynt, advent og vel vært hvordan jeg skulle fått setter på stekeovnen. Jeg har vel steking av julepølse er jo rett frem, slikt. Litt sånn hvordan det skal stryket klær, det er det nemlig bokstavelig talt aldri laget mat selv. men saus og ribbe har jeg så og si gjøres. Mat og sånn hadde jeg ikke mamma som gjør. Også ville det vel - Julestemning for meg er når null peiling på. lurt på for det har jeg veldig under vært å pakke inn julepakker for mamma lager sine medisterkaker, - Julestemning for meg er Disney kontroll. det har jeg aldri gjort før. jeg elsker å spise medisterkaker på tv, og alle pakkene! - Julesteming er for meg all den - Julestemning hmm... Ligge på sofaen med brun saus og moste poteter! gode julematen og lukten av gran! med en kald pils!


julepynt Pynt og dekorasjon hører julen til kanskje mer enn noen annen høytid. Her er noen enkle måter du kan lage pynten din selv på, og skape julestemning med,

Snø på vinduet

Glitrende engler

Appelsin med nelliker

Snø og hvitt på vinduet er koselig og man kan enkelt male på snø med vannfarger. Vannfarger er veldig lett å vaske bort. Ta rød tape på vinduene slik at det ser ut som sprosser. Bruk en liten malepensel, og før hånden i ulike retninger. Mal langs nederste kant av den rød tapen og opp langs hver side. Du kan jo også dekorere med andre ting en snø. Tegn f.eks. stjerner, nisser, juletrær, snømenn eller andre julemotiv. Slå deg løs!

Det du trenger er stiv papp, ikke for tynn. Saks eller tapetkniv. Vannbasert lim som blir blank når den tørker. Noe til å smøre utover lim med, f.eks. en plastkniv eller plastskje. Vannbasert gull eller sølv spraymaling til underlag. Alternativ til spraymaling bruk gull eller sølv hobbymaling. Gull eller sølv glitter. Eventuelt interiør spray lakk. Tynn gulltråd, fiskegøtt eller annen tråd til oppheng. Noe spisst, f.eks. en tykk nål, for å lage hull til oppheng. Klipp og lim, mal og dekorer engler i alle former og figurer!

En nellikappelsin kan du lett lage og den kan brukes både som pynt og som julekalender. Ta en appelsin og trykk 24 nelliker ned i den om den skal brukes som julekalender. Knyt rundt et rødt bånd (eller annet julebånd) og knyt en sløyfe rundt den. Dersom du bruker den til pynt, kan du velge antall nelliker selv. Desto flere nelliker, desto lenger holdbarhet. Dersom skallet er veldig hardt, kan du først stikke hull med en nål. Så setter du de rundt omkring og i tillegg til å se koselige ut vil de også bringe med lukten av jul!


advent

Advent begynner 4 søndager før jul, og er starten på det nye kirkeåret. Man trenger altså 4 lys, og de må være i fargen lilla. Så tenner man ett lys den første av de 4 søndagene, for så å tenne to lys neste søndag, osv.

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede. Det står og skinner for seg selv og oss som er til stede. Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede.

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede. De står og skinner for seg selv og oss som er til stede. Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede.

Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede. De står og skinner for seg selv og oss som er til stede. Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede.

Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned for lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred på denne lille jord der menneskene bor.


julevask Vaske ku ikke p nnskapene er kan å skje s t u d e topp som n yutfly nt. Vi ttet denne har d e snarv s i d e n s a m r f o r p å eier t l et n il jule stemn o e n ing! Det er ikke tid til alt!

Det LUKTER ikke rent! Så sant. Det å vaske med ingenting annet enn vann lukter jo ingenting. Sett noen små skåler eller lignende med grønnsåpe rundt omkring i leiligheten i noen timer, så får du likevel høre mor kvitre "Her lukter det rent!" idet hun kommer inn døra.

Noen ganger er besøk av mor eller andre rett rundt hjørnet og du bare MÅ ta en snarvei. Støvsug gulvet i stua hvis det er lenge siden sist. Konsentrer innsatsen om badet: En skinnende ren vask og doskål gir et godt inntrykk. Dra over i entréen hvis det er synlig møkkete der. Er det fortsatt tid igjen? Sjekk komfyren og benken på kjøkkenet, vask om nødvendig. Sett en skål grønnsåpe under sofaen.

Det er så rotete her! Det finnes kortsiktige løsninger for den uhelbredelige skippertaksperson, f.eks. har man en litt forfinet og ordnet variant av det gamle "stappe alt inn i klesskapet"-trikset. Sett noen pene kasser MED LOKK rundt omkring i. Når nødvendig, sleng alt av rot oppi kassene og ta imot besøk med et vidunderlig uthvilt smil.

Prioriter! Klokka er tolv kvelden før julaften og fortsatt er det fire timers arbeid igjen. Sett deg ned i sofaen og gjør en oppregning for deg selv. Hva er det som virkelig er viktig? Skriv en liste som innebærer at det blir mat på bordet. Det holder. Og du kan gjøre det i morgen.


stryking Finstasen må være strøket og fin i denne høytiden, press i bukser og det som er, men utofordingen som mange studenter møter er “Hvordan stryke når man ikke har strykejern?!” Løsningen er enklere enn du tror! 1 Varm en kasserolle eller lign. på lavt kokepunkt og bruk denne til å stryke.

2 Behold varmen på plata slik at du kan varme den ved behov.

3 Bruk matpapir som mellomlag mellom kasserollen og tøyet.

4 Ta på deg finstasen!


pepperkaker Bakverk hører julen til og er på mange måter en av de tingene som virkelig vekker julestemningen. En kakesort som alle kjenner er pepperkaken og denne lærer du nå!

Du trenger: 150 g meierismør 1 dl sirup 2 dl sukker 1 dl kremfløte 1/2 ts nellik 1/2 ts ingefær 1/2 ts pepper 2 ts kanel 1 ts bakepulver 450 g hvetemel

1 Sett stekeovnen på 175°C. Det er viktig å huske at til denne oppskriften trenger du pepperkakeformer. Husk at pepperkakedeigen må ligge kaldt en stund før du kjevler og stikker den ut, så det beste er om du lager den dagen før.

2 Bland smør, sirup, sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til alt er helt smeltet. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe.

3 Rør inn fløten og bakepulver og det Rør alt sammen til deigen stå kaldt til

sikt i krydder, meste av melet. en jevn deig. La neste dag.

4 Elt deigen i litt mel på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem i 9-10 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist og pynt eventuelt pepperkakene med melisglasur e.l.


&

saus poteter

Julematen varierer fra sted til sted og familie til familie, men alikevel er det noen grunnelementer som går igjen i alle sammen. Du trenger:

Brun saus:

4 ss smør 4 ss hvetemel 1 liter kjøttkraft eller buljong 1/2 ts salt 1/4 ts pepper

Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Du trenger:

Mikropoteter:

2-3 poteter En skvett vann En klype salt

Poteter kan og kokes i mikroen. Legg potetene i en form med lokk. Ha i litt vann. Prikk hull på skallet med en gaffel og skru på mikroen. Beregn ca 3 minutter pr middels stor potet med full styrke, avhengig av type ovn. Ikke bruk gjenstander av metall i mikroen


medisterkaker julepølse

& Du trenger:

Medisterkaker:

1 kg medisterdeig 3 ts salt 5 ss potetmel 3/4 ts pepper 1/2 ts malt muskat 1/4 ts malt ingefær 5 dl melk

Medisterdeigen og melken bør holde tilnærmet samme temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt. Neste du må gjøre er å spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen og øk etter hvert. Rør 2/3 av vœsken inn i deigen. Pass på at deigen blir seig igjen mellom hver gang du sper på mer melk. Tilsett potetmel og krydder forså å spe i resten av melken. Form til runde kaker, et tips er å bruke en skje. Til sist skal de brunes og stekes i panne, og trekk dem i vann eller kraft.

Ved siden av ribba, eller som enkel og god førjulsmat.

Du trenger:

Julepølser:

1 pakke julepølse 1 klatt margarin

Kutt pølsen opp i ønsket størrelse og stek i pannen med litt margarin på middels varme til pølsene er gyldene og har fått en fin skorpe.


ribbe Ribbe er kjent som julemat siden tidlig 1800-tallet. Med jernkomfyren vart det mulig å steke kjøtt i ovn. Skikken med ribbe spredte seg fra byene til bygdene på midten av 1800-tallet. I bondekostholdet har bruken av stekt, fersk ribbe blitt vanligere fra slutten av 1800-tallet, som avløser for saltet og tørket kjøtt. Du trenger:

Fremgangsmåte:

1 l vann 1 ribbestykke, (tynnribbe) 3-5 kilo 10 fedd hvitløk salt og pepper

Ha rikelig med salt på ribba og la den ligge i 1-2 dager. (Dette kan du droppe, men resultatet blir ikke halvparten så bra). Dersom det ikke allerede er laget ruter i svoren, lag de med kniv, barberblad eller tapetekniv. De kan gjerne være små (på størrelse med en terning), da er det lettere at svoren blir sprø. Ha på rikelig med knust, svart pepper på begge sider av ribben. Forvarm ovnen til 180 grader. Bruk over- og undervarme (vanlig innstilling på ovnen).

Ribben skal stekes midt i ovnen. Hell vannet i en ildfast form. Legg i hvitløkene, hele og uskrelte. Legg i ribbestykke med svoren ned i én time. Ta ut ribben etter én time. Snu stykket slik at svoren nå er vendt opp. Ha ribbestykket inn i ovnen én time til. Pass på at den ikke tørker ut. Er det for lite vann må du etterfylle. Den siste halve timen må du med jevne mellomrom ta den ut av ovnen og øse over sjyen som er i formen.

skjær i biter og nyt med medisterkaker, julepølse, poteter og brun saus. God jul!


HO HO HO! N책 kan studenter og enhver feire en god jul!

Credits/kilde: google, fiktiv oppg. Norges Kreative Fagskole.

Hjelp det er jul  
Hjelp det er jul  

Brochure with tips and tricks for student first timers to celebrate christmas alone

Advertisement