Page 1

Vacanțe de vis

Turism în Renania de Nord-Westfalia Domul din Köln, aflat în patrimoniul mondial UNESCO, veghează orașul cu ai săi 175 de metri înălțime, de mai bine de 7 secole.

­ Interiorul gran tic dios, în stil go al Catedralei lice romano-cato din Köln

Arc peste Rin, unul din podu­ rile care leagă cele două părți ale orașului

Cetatea Katz, parte a Burgului Rheinfels, este în prezent hotel

Köln Orașul Magilor Foto: Anamaria Stoica; Text: Cristian Niculescu

A

flat pe locul patru ca mări­me, beneficiind de o istorie ur­bană des­ fășurată pe parcursul a două milenii, orașul Köln formează îm­preună cu Roma o axă a creștinismului apu­s ean ase­ mănătoare celei ră­săritene, Ierusalim - Constantinopol. În interiorul magni­ ficului Dom ψ„St. Peter und Maria“ – punct de referință în oraș – se odih­nesc din timpuri străvechi rămășițele pământești ale celor trei Magi care au asistat în Bethleem la momentul nașterii Mântuitorului.

Rinul cu numeroasele sale izvoa­ re, constituind una dintre cele mai circulate căi de transport ale Europei, împarte Kölnul în două. De-a lungul a peste 1300 de kilometri, turiștii pot ad-

82 Ioana 24/2008

mira minunate castele, pajiști cu locuri amenajate de popas și rezervații naturale unice. Climatul blând și structura perfectă a solului constituie mediul propice pentru obținerea unor vinuri superioare de regiune. Podgoriile și pensiunile cu puncte informative despre cultura strugurilor reprezintă obiective des întâlnite în zonă. Pitorescul și tradiția văii Rinului sunt motive pentru care turoperatorii caută să organizeze circuite în aceste locuri.

Celebrul carnaval din Köln, desfășurat în fe­bruarie, aduce un plus de farmec orașului ce numără aproximativ un milion de locuitori. Cu o importantă influență culturală, dezvoltată prin intermediul muzeelor, al galeriilor de artă, al teatrelor, dar și al spectacolelor stradale, urbea de pe malurile Rinului

încântă privirile vizitatorilor prin amplitudinea arhitecturii și numărul obiectivelor demne de vizitat. Clădirea Operei sau Primăria ridicată la început de secol XIV, stau mărturie în acest sens.

Orașul numit de francezi Cologne se remarcă, în special, ca un adevărat centru gastronomic al Bavariei, împânzit de numeroase restaurante, baruri, berării și localuri cu mâncare tradițională. Cartofii preparați felurit, brânzeturile fine, carnea de porc și berea de calitate superioară nu pot lipsi din meniul celor care doresc să încerce pentru întâia oară bucătăria șvabă. Magnifica cetate a popoarelor germanice în perioada Evului Mediu, orașul Köln îmbină în prezent spiritul nemțesc, tradițional, cu apetența pentru relaxare și voie bună, specifică gintei latine.

www.revistaioana.ro + forum + premii

Ioana De vizitat… Castelul Rheinfels

Multe localuri din oraș prind viață odată cu lăsarea serii

Cetatea ridicată de Contele Diether von KatzeneInbogen în 1245, pe cursul mijlociu al Rinului în dreptul localității Sankt Goar, a fost singura care a putut rezista în 1692 asaltului trupelor trimise de către regele francez Ludovic al XIV-lea. În fosta capelă a cetății a fost înființat un muzeu prezentând pe scurt istoria castelului. Gara Centrală a fost construită între anii 1890 și 1894

www.revistaioana.ro + forum + premii

Revista Ioana - Koln  
Revista Ioana - Koln  

Revista Ioana, travel section, Koln, photo by Anamaria Dinulescu