Page 98

Overall Light Strategy

Light has been an important feature in the design. The three different quarters that have been defined in the program require very different considerations in term of daylight. Therefore, the administrative and the teaching sectors are dependent on the existence of natural light, whereas in the museum this type is not recommended as it can produce damages to the exhibited artifacts. Therefore, the Art and Crafts facilities are placed on the Southern facade, with big window openings facing SE. This ensures bright workshop spaces with a view over the fjord, encouraging activity and creativity in the rooms. When the sun is creating glare or the artists want a more diffuse light, internal thin, white curtains can be used, as heat from radiation will still enter the room. Moreover, by using this type of shading devices, a warm atmosphere can be achieved. The exhibition rooms that form the spaces of the National Gallery are placed towards the North, with only little to no daylight, to ensure good preservation conditions for the art. Here, the diffuse light from the openings facing the atrium will give the visitors a better sense for orientation in the building, while at the same time change the atmosphere when passing through the spaces.

The big opening of atrium, facing South West, brings more light into the space. The tilting of the facade facilitates deeper infiltration of the light into the hart of the building. Moreover, light shall be brought into the atrium through the raised partition. Nonetheless, the reading room is provided with top lights. Therefore, by making an analogy to Alvar Aalto’s Vipuri Library, the light provided in the reading spaces will be controlled, while an oping on the North West elevation will provide the space with a view.

Classroom Window Opening

Fig. 78 illustrates the light principle formulated at the beginning of the design process. Further studies have afterwards shown that in the given climate, big openings facing Southwards are beneficial. Therefore, classroom spaces were placed atop workshops, unifying the frame of the windows are creating a single element on the facade. By doing this, the expression on the facade has been simplified, while at the same time, linear losses through the frame have been reduced.

Workshop Window Opening

Fig. 78. Window Stratergy

98

A HOLISTIC APPROACH

Reading Room Window Opening

Master's Thesis  

Architecture and Design Master's Thesis Proposal

Master's Thesis  

Architecture and Design Master's Thesis Proposal

Advertisement