Наръчник "Вкусните градинки - уроци от природата за всички"

Page 1Четирите стълба на образованието за 21 век са: • да се научим как да учим през целия живот • да се научим да действаме и да умеем да създаваме • да се научим да живеем с другите и да уважаваме разнообразието • да се научим да бъдем себе си Жак Делор “Способността за учене: Нашето вродено богатство. Доклад на UNESCO за образованието през 21 век”


Една ВКУСНА ГРАДИНКА, създадена и отглеждана от малки деца, рядко прилича на типичната зеленчукова градина. Тя може да е на малки парчета земя с много растения, струпани в тях. Семената често покълват по пътечките, където са били разсипани и често това са най-добрите растения в градинката. Листата стават одеала за кукли, цветята стават чайници за миниатюрни чаени партита сред храстите. Вкусната градинка е място за малките деца да играят, да мечтаят, да садят, да прибират реколта и да се наслаждават на прясна продукция ... и да започнат да познават естествения свят.

LifeLab. Sowing the Seeds of Wander


СЪДЪРЖАНИЕ Така започна всичко... малко история

7

КАК ДА СИ НАПРАВИМ солидарно вкусна градинка

19

ЕЛЕМЕНТИ на градинката

31

КАЛЕНДАР НА ЗАНИМАНИЯТА

47 69

УРОЦИ във вкусната градинка 82

ТЕМА 1: създаване на вкусната градинка 88

103

ТЕМА 3: изследователи в градинката 120

126

ТЕМА 2: отглеждане на растенията

ТЕМА 4: ГРАДИНСКО ИЗКУСТВО

ТЕМА 5: Вкусно и здравословно

134 галерия

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

www.gradinka.zaedno.net


АВТОРСКИ КОЛЕКТИВ: Над тази книжка се постараха: Мария Димитрова и Елена Анастасова от Фондация “ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие” www.zaedno.net, Екипите на ОДЗ №7 „Детелина”, кв. Гоце Делчев; ОДЗ №10 „Чeбурашка”, кв. Мусагеница; ЦДГ №11 „Корабче”, кв. Лозенец; ОДЗ № 46 «Жива вода», кв. Симеоново; ОДЗ №55 ”Иглика”, кв. Люлин 4; ОДЗ №59 ”Елхица”, кв.Младост; ЦДГ № 72 “Усмивка”, кв. Овча купел; ОДЗ № 79 „Слънчице”, кв. Студентски град; ЦДГ №136 ”Славия”, Красно село и ЦДГ №161 “Ласка”, Овча купел, Димитър Стоянов и неговата прекрасна съпруга – Мария Стоянова, които ни вдъхновяваха, подкрепяха и през цялото време бяха наши учители и консултанти по био-динамично земеделие, Николай Ташев, Александър Коцев, Иван Кадийски, Мила Страшимирова и Елина Ангелова - асистенти и сътрудници, Дизайн и предпечат: Стела Георгиева, stelito.georgieva@gmail.com.

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


Така започна всичко.... малко история ПЪРВАТА пилотна ОБРАЗОВАТЕЛНА ВКУСНА ГРАДИНКА създадохме в изоставения заден двор на ЦДГ № 93 „Славейче“, София, през 2011 г., по проект “Вкусната био-градинка – алтернативно екообразование за най-малките”, с финансовата подкрепа на Фондация „Екообщност“ чрез Фондация Чарлз Стюарт Мот по Програма „Място за живот 2011“. Нови ДЕСЕТ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ГРАДИНКИ създадохме през сезон 2012-2013, заедно с децата, родителите и екипите на десет общински детски градини в София, по проект “ВКУСНИТЕ ГРАДИНКИ - Уроци от Природата за всички“, реализиран с финансовата подкрепа на Фондация Америка за България.

Ние знаем, че веднъж започнало, това приключение ще продължи. Всеки следващ сезон, все повече солидарни групи от учители, родители и приятели ще се събират заедно и с радост ще отделят време да бъдат заедно с децата си, да учат и да общуват пълноценно с тях, докато създават своите вкусни биоградинки във всички кътчета на красивата ни България.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

www.gradinka.zaedno.net


ЗА НАРЪЧНИКА Целта на този Наръчник е: да ви ВДЪХНОВИ да си направите ЗАЕДНО ВКУСНА ГРАДИНКА - на мястото, където живеете

да ви ДАДЕ идеи как да провеждате интерактивните занимания - уроци, с деца на възраст 3-7 години

да ви ПОДСЕТИ за основните неща, които ви трябват при създаване на ВКУСНАТА ГРАДИНКА

да УСМИХНЕ деня ви и да ви накара да се вгледате в красотата и да се зарадвате на съвършенството на Природата

Уникалното в този Наръчник е специалният акцент, който поставяме върху: прилагането на ИНТЕГРАЛЕН ПОДХОД в провеждане на заниманията с деца и родители

спазването на етичните принципи на Пермакултурата и Био-динамичното земеделие при работа и отглеждане на реколтата в градинката

За да ви бъде полезен и удобен за ползване, Наръчникът е разделен на четири основни части: Визия и философия на вкусната образователна градинка Проект за вкусна градинка - планиране и основни елементи Календар на дейностите във вкусната градинка - стъпка по стъпка, сезон след сезон Учене чрез преживяване - идеи за уроци и занимания с децата във вкусната градинка

www.gradinka.zaedno.net

използването на СОЛИДАРНИЯ (доброволен) ПРИНОС на съмишленици от различни възрасти: родители, възпитатели, приятели и доброволци

ВНИМАНИЕ: Този Наръчник не може да замести необходимостта от внимателно проучване и изготвяне на цялостна индивидуална концепция за създаване и грижа за вашата образователна “вкусна градинка”, както и за предварителна подготовка за заниманията, които ще протичат с децата в нея. Темите в този Наръчник не могат да изчерпят цялата богата гама от идеи и възможности, които Природата и децата могат да ви дадат. Искрено се надяваме той да ви послужи като творчески импулс, който да стимулира вашето собствено въображение, желаниета за непрекъснато учене, както и непресъхващото ви любопитство да преоткривате и учите най-ценните Уроци директно от Природата и ЗАЕДНО с децата.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ОН-ЛАЙН РЕСУРСИ... Неразделна част от Наръчника са ОН-ЛАЙН ресурсите, които сме публикували и ще продължим да допълваме на уеб сайта на ВКУСНАТА ГРАДИНКА

www.gradinka.zaedno.net. Можете да ползвате - като ЦИТИРАТЕ ИЗТОЧНИКА, разбира се - всички създадени от нас работни материали, които с радост сме споделили с вас - като например лого, текстове, картинки, схеми, текстове на покани и др. Те могат да ви улеснят, като ви спестят време и сили да ги изработвате сами, и ще направят вашия проект за “вкусна градинка” пошарен, цялостен и увлекателен.

И НЕ ПРОПУСКАЙТЕ РАДОСТТА ОТ СПОДЕЛЯНЕТО Прекрасно ще бъде, ако решите да създадете ваша учебна ВКУСНА ГРАДИНКА, и споделите с нас снимки, идеи, ресурси и полезни знания. БЛАГОДАРИМ ВИ за смелостта да опитате!

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

www.gradinka.zaedno.net


БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ ДИРЕКТОРИ, УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ Щастливи сме да споделим позитивния опит и добрите практики, и да наблюдаваме как само за две години идеята за „вкусните образователни градинки“ достигна до много кътчета на страната ни, където бяха създадени още и още образователни градинки. Сърдечно Благодарим за ентусиазма, всеотдайното отношение и доброволните усилия на всички родители, директори, учители и неправителствени организации, които поеха позитивното послание на вкусните градинки и ги „посадиха“ в различни кътчета на красивата ни страна. Искрено вярваме, че колкото повече образователни „вкусни градинки“ бъдат създадени за децата на България, толкова по-голям е шанса за пълноценно и хармонично развитие на обществото ни.

Т 10

www.gradinka.zaedno.net

ОВА Е ХУБ А

... ВО

К Л О

Реализирахме тези проекти, защото искрено ВЯРВАМЕ, че всяка една от ВКУСНИТЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ГРАДИНКИ добавя ново качество в усилията за изграждане на хармонично развити и творчески личности, за които здравословното хранене, опазването и грижата за околната среда, не са просто модерна “зелена” идея, а жизнена необходимост за създаване на цялостен стил и начин на живот в хармония със себе си, с Природата и с околните.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ИДЕЯ, КОЯТО ДОЙДЕ ОТ СЪРЦЕТО НА ОБЩНОСТТА - МАЙКИТЕ През 2010 година, екипът на Фондация “ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие”, реализира серия от солидарни акции в рамките на проект „Солидарно земеделие“ (www.solidarno.com) – заедно с много семейства от големия град се включихме в прибиране на реколтата в няколко био-ферми. В резултат на тези прекрасни срещи на открито, много от родителите споделиха своята нужда децата им по-често да имат пряк, интерактивен контакт с природата. Така спонтанно се роди идеята за био-ядивниградинки вътре в големия град – там, където децата прекарват по-голямата част от времето си. Мечтата за подобна градинка беше прегърната от всички с голям ентусиазъм - и от децата, и от възпитателите,

и от самите родители. С радост открихме, че така наречените ядивни образователни градинки (Edible Gardens in Schoolyard) в училище или детската градина, са любима практика на много деца по света. Образователните ВКУСНИ ГРАДИНКИ или както ги наричат по света “Gardens of Learning”, са ефективна образователна практика в областта на интегралното възпитание, с фокус върху екологичното и устойчиво поведение. Работата и уроците в образователните ВКУСНИ ГРАДИНКИ са един забавен, пълноценен и естествен начин, по който децата придобиват трайни умения за природосъобразен начин на живот и хранене, възпитават се в любов, грижа и отговорност към Природата, към себе си и към околните.

КРЕАТИВНИ РЕШЕНИЯ... на заплетени проблеми

Липсата на пряк и личен контакт на децата с Природата, липсата на добри практики за учене чрез преживяване в остарялата ни образователна система, както и дефицитът на креативен диалог между родители и учители, са болезнените предизвикателства на нашето ежедневие... именно тяхното КРЕАТИВНО РЕШЕНИЕ търсим с инициативата за солидарното създаване на вкусни образователни градинки... в сърцето на големия град.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

11

www.gradinka.zaedno.net


СОЛИДАРНИЯт ПОДХОД или РАДОСТТА от това всеки да се чувства полезен и ценен Потребността на Потребността на УЧИТЕЛИТЕ ДЕЦАТА от наличието на удобен, в най-ранна възраст (3-6 год.) атрактивен и интерактивен инструмент ежедневно, целенасочено и пълноценно (вкусната градинка), в който по един да общуват с Природата, като опознават лесен и богат на възможности начин да систематично и експериментално различните биопреподават с вдъхновение и лекота уроците динамични процеси – като например култивиране на Живота – природознание, здравословно на ядивните растения в хармония с всички елементи, хранене, природосъобразен начин на живот, които влияят на развитието им. Така по един математика, чужди езици, изкуство, бит естествен начин те учат чрез преживяване и култура, социални едни от най-важните уроци на живота умения. – от къде идва храната, как да се храним Искрено вярваме, пълноценно, как да се грижим за че създаването и заниманията във зеленчуците, как да помагаме на ВКУСНИТЕ ГРАДИНКИ обогатяват растенията, какви са взаимовръзките качеството на живот на децата, между растенията, животните, земята техните семейства и найи планетите, водата Потребността близкото им обкръжение, и хората. на РОДИТЕЛИТЕ, защото те Потребността да прекарват повече удовлетворяват: на ОБЩНОСТТА време, общувайки креативно – нуждата на децата, с децата си на открито, сред възпитателите, Природата, наблюдавайки заедно родителите и съмишлениците необикновения процес на съзряване на на детската градина, да неща, така обикновени, като доматите създадат нещо свое, нещо красиво, нещо и тиквичките, и преоткривайки вкусно, нещо чисто и истинско – заедно собствените си взаимоотношения – минавайки през целия процес на с децата и Природата, като създаване на една приятелска част от едно хармонично общност, в която всеки има цяло. свое място и е оценен за това, което е.

12

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ЗАЩО РЕШИХМЕ ДА СЪЗДАВАМЕ ВКУСНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ГРАДИНКИ? ... защото вече всички имат нужда от тях... В повечето градски райони, децата са заобиколени от цимент, тухли и асфалт. Естествената природа е поставена зад огради и на децата не им е позволено да я изучават и пипат с ръце. Това често означава, че градските деца нямат ясно разбиране за природното наследство и жизнените поцеси за създаване на храната ни. Построяването на ВКУСНАТА ГРАДИНКА в двора на детската градина, дава възможност на децата за реален достъп до природата и шанс да научат от собствен опит как се отглежда храната. Покрай грижата за растенията, децата се учат и как да опазват природната среда, и как да пестят естествените ресурси. Работата във ВКУСНАТА ГРАДИНКА развива въображението на децата, помага им да бъдат в добро физическо състояние и много лесно да усвояват познания и умения по ботаника и предмети като математика (когато броят семенца, листенца, зеленчуците от реколтата), писане и четене (докато надписват и маркират лехичките), чужд език (когато назовават и изучават растенията), физика, химия, биология и природознание (ставайки свидетели на процесите на покълване, цъфтеж, фотосинтеза, гниене, мулчиране, алелопатия и др.)

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

13

www.gradinka.zaedno.net


ВКУСНАТА ГРАДИНКА е РАЗЛИЧНА, защото

задава нова позиция на детето - то е в центъра на собственото си лично и уникално преживяване, като експериментира, задава въпроси, търси, изследва и намира своите собствени отговори, идващи от личния опит.

задава нова роля на учителите и възрастните - те прилагат Активно слушане - те са подкрепящи и партниращи съучастници - те стимулират задаването на въпроси, търсенето, изследването, и откривателския дух у детето.

задава нов подход в образованието на най-малките - който фокусира вниманието не само върху отделните елементи на човешкото познание, но и върху връзките между тях. Вкусната градинка унагледява връзките между всички области на човешкото познание – ботаника, биология, астрономия, физика, математика, изкуство, философия, социално поведение и много други.

“ВКУСНАТА ГРАДИНКА е уникална, защото... тя стана повод, за нас възрастните, да осъзнаем по един нов начин нашата роля и отношения, както към децата, така и към Природата.” - Марта, родител 14

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВКУСНАТА ГРАДИНКА бавно, но КАЧЕСТВЕНО и завинаги променя света, в който живеем защото тя МОЖЕ: да бъде направена навсякъде - дори в сърцето на големия град да бъде създадена от всеки – независимо от възрастта и уменията да обединява хората около нещо красиво, полезно и... вкусно защото тя ни ДАВА много неща: дава ни богата и вкусна реколта за всички сетива и за всички участници дава ни атрактивна среда за учене и развитие - тя привлича като магнит и децата и възрастните дава ни богати уроци директно от Природата - най-добрият Учител на всички времена дава ни възможност за лично преживяване - най-лесния и вдъхновяващ начин да учим дава ни повод да имаме споделено и креативно време заедно с децата си и хората, с които живеем защото тя внася НОВО КАЧЕСТВО в живота ни: като мотивира и вдъхновява солидарните усилия на хора от различни възрасти, с различно образование, социален статус, етнос и култура като въвежда и култивира трайни добродетели в живота на хората от всички възрасти, които спонтанно развиват в себе си позитивни качества и грижливо отношение към Природата и нейните ресурси

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

15 13

www.gradinka.zaedno.net


ВКУСНАТА ГРАДИНКА

има потенциала качествено да трансформира хората, с които живеем, защото тя:

ОБЕДИНЯВА, а не разделя нещата от живота - хората, идеите, усилията, вдъхновението, познанието и жизнения опит. подкре п я и личност зрастването на та и позитив местната общн ни преж о ивявани ст, чрез я и личен опит.

изучава и прилага принципите на ХАРМОНИЧНОТО включва съществуване в креативни на Природата, действия и общ човешката личност, диалог всички общността и участници - деца, живота като родители, учители, цяло. хора от общността.

дава с възм вобода и ожно всяко с участ дете лич т на но да ва въ в просл дейности, всички за д а еди ц ритъ м на елия цикъ ж о бу ч а в а проц изнените л и еси. временно

едно и от участниц всички . възрасти

16

www.gradinka.zaedno.net

зачита влиянието на всеки един елемент и явление в жизнения процес.

ава призн а т нужда но кал от уни ване вя прежи ст на но и опит и всек ик. участн

ава уваж лната уника инос на пр роля и – дете или всеки растен. въз

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


архитекти на едно ново пространство - красиво, полезно и... вкусно.

сътрудници и партньори на Природата, а не нейни господари.

учени, които изследват принципите на хармоничното съжителство на Човека с околния свят и неговото съзнателно запазване за следващите поколения.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА е място,

където децата и възрастните експериментатори, които прилагат и съпреживятват естествения РИТЪМ на Природата и жизнените процеси.

ЗАЕДНО имат възможността да играят и да се

творци, които пресътворяват в картини, песни, танци, приказки и поезия вдъхновението и принципите на естествената ХАРМОНИЯ в Природата, в която се развива и проявява цялото разнообразие от цветове, форми и жизнени процеси.

преоткриват в множество нови и вълнуващи роли, като:

откриватели, които осъзнават, че всеки и всичко има своя достойна и уникална роля в сложния и съвършен ритъм на Жизнения цикъл - че няма добро и лошо, че всичко е част от една съвършена система.

дизайнери на собствения си квартал и град, в който създават зелен оазис на плодородието.

трансформатори на общността, които заедно превръщат скучния заден двор в място за общуване с Природата, за обмен на опит и позитивни емоции с хора от различни поколения.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

17 15

www.gradinka.zaedno.net
ПРОЕКТ или как да си направим заедно ВКУСНА ГРАДИНКА Да си направите учебна ВКУСНА ГРАДИНКА, е наистина ЛЕСНО, ПРИЯТНО и ИНТЕРЕСНО... само трябва да работите заедно Дори хората, живеещи в панелния квартал на големия град, могат да си отгледат прекрасна ВКУСНА ГРАДИНКА. Най-важното условие е, да имате ЖЕЛАНИЕ да се учите от Природата и ТЪРПЕНИЕ, за да се насладите на резултатите. Ето накратко основните неща, за които трябва да помислите, преди да започнете:

Визия и философия

Екип и солидарна общност от съмишленици на градинката

Подходящо място и материали

План за действие

Желание, знания и креативност

трябва да си отговорите на следните въпроси:

Вярвате, ли че ВКУСНАТА ГРАДИНКА може да промени за добро нещо във вашия живот? Чувствате ли, че това е добра идея? Готови ли сте да и посветите време и сили през следващите месеци? С кого ще направите градинката? Къде ще я изградите? Имате ли достатъчно място, почва, слънце, вода и безопасна среда? Какви са отделните стъпки, с които ще създавате градинката? Колко време можете да отделите на градинката и заниманията в нея?

20

www.gradinka.zaedno.net

КЪДЕТО ИМА ЖЕЛАНИЕ... винаги се намира и НАЧИН

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ФИЛОСОФИЯТА СЪЩО Е ВАЖНА За да създадем хубава, здрава, силна и плодородна ВКУСНА ГРАДИНКА, и за да успеем да наблюдаваме и разбираме правилно Уроците, които самата Природа ни дава, е много важно да отделим време и внимание и да се запознаем с някои от основните направления, които се занимават с холистичното (цялостно) изследване на процесите на живота, природосъобразното поведение на човека, култивирането на растенията и тяхната връзка с околния свят.

“Био-земеделието е... и наука, и изкуство, и философия, и осъзнаване, и бит, и душевност, то е грижа и любов към всичко живо... и надежда за едно по-добро бъдеше за цялото човечество.” Милен Стоянов, био-ферма “Мало Пещене”, България

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

21

www.gradinka.zaedno.net


БИО-ДИНАМИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ e... Философия на живот и начин на отглеждане на храна, която е органично чиста, без добавяне на химически препарати – нитрати, пестициди, хербициди и др. Био-земеделието обръща специално внимане на опазването на чистата почва, води и околна среда, както и на ползването на естествени торове за повишаване на почвеното плодородие.

22

www.gradinka.zaedno.net

Основател на био-динамичния подход е Рудолф Щайнер – според него има пряка връзка между разположението на космическите тела и развитието на растенията. Спазването на био-динамичните принципи, отразени в Лунния календар на Мария Тун, пряко влияят на плодородието на всяка една ВКУСНА ГРАДИНКА. Повече информация може да намерите в книгата „Без Земя“ на ФранцКарл Рьоделбергер.

“Биодинамичното земеделие е житейска философия и начин на живот за производство на здравословни храни и опазване на природата и като модел е взаимодействано от самата нея.” Димитър Стоянов, био-динамичен фермер от Бачково

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


Холистичен научен подход към живота, основан както на най-новите технологии, така и на забравените традиции за живот в пълна хармония с природата. Думата първоначaлно е създадена като комбинация от „перманентна агрокултура“ от Бил Молисън, но покъсно той предпочита да я описва като „перманентна култура“. Пермакултурата ни учи как да разбираме и да работим заедно в хармония с природните сили, как умно да планираме и проектираме разположението, формата, растителните видове и обитателите This work is licensed under the Creative Commons AttributionNoncommercial-No Derivative Works 2.5 Australia License.

на градината, като по този начин спестяваме сили и време за работа в нея, както и как да оползотворяваме всички наличини елементи – вода, въздух, отпадъци, растителни видове, които взаимно се подпомагат и предпазват от вредители. В последните години, благодарение на пермакултурния подход, огромни площи от земя, която е била безнадеждно и напълно ерозирала в пустиня, бяха превърнати в зелени острови на изобилното плодородие. http://permacultureprinciples.com/freedownloads_flowerposter.php http://permacultureprinciples.com/

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

23

www.gradinka.zaedno.net


Създаване на ЕКИП - защото ЗАЕДНО можем повече Най-ценното нещо на вкусната градинка е приятелската общност от хора, които се обединяват около идеята, доброволно и по различни начини съдействат за нейното реализиране и накрая всички заедно участват в празненствата. Към екипът на вашата вкусна градинка може да поканите не само родителите и по-възрастните хора от квартала, но също така и студенти и доброволци от специалности като Педагогика и Екология - те със сигурност ще внесат нови идеи, свежо настроение и ще ви помогнат, за да работите по-ефективно и с по-малки групи деца в градинката.

Започнете с обсъждането на плана за изграждане на ВКУСНАТА ГРАДИНКА, като включите всички заинтересовани учители, родители, градинари – доброволци. Обсъдете и какви други партньори бихте искали да привлечете към вашето начинание.

24

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


НАМЕРЕТЕ ПОДКРЕПА ОТ СЪМИШЛЕНИЦИ След като проектът ви за ВКУСНА ГРАДИНКА е изработен и одобрен от директора на учебното заведение, е време да осигурите подкрепата на общността - родители, съседи, местни фирми, местни или глобални спонсори. Не е трудно да представите своя „списък с желания” на различните бизнеси, които имат офиси в непосредствена близост до вашия проект.

Някои от най-ценните подаръци, са дарения като:

Доброволен труд или експертно мнение

Хумусна почва Материали за повдигнати лехички, оградки, табелки и пълзящи конструкции

Храна и вода за солидарните акции Инструменти, маси, столове, пънчета за зелена класна стая

Рекламирайте вашата ВКУСНА ГРАДИНКА, където и както се сетите. Опитайте се да привлечете колкото се може повече подкрепа. Включете в проекта деца, родители, персонал, цялата общност.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

25

www.gradinka.zaedno.net


ПОКАНЕТЕ ДЕЦАТА ДА ИЗМИСЛЯТ и ПРОЕКТИРАТ своята ВКУСНА ГРАДИНКА Нека децата от всички групи да се включат в планирането на новата ВКУСНА ГРАДИНКА. Те може да я нарисуват или да направят макет от конструктор или приложни материали. Дискутирайте с тях всички основни детайли и елементи на градинката. Децата могат да работят самостоятелно или в екип. Накрая – направете изложба от техните рисунки и проекти. Представете тази колекция от детски идеи и проекти на родителите и възрастните, които също ще планират и проектират градинката. Нека идеите, които идват от децата, да послужат за основа на окончателния проект на градинката. Така децата ще се почувстват творци на собствения си свят. Те ще видят, че идеите им са оценени и през цялото време ще чувстват, че собствените им мечти и визия се сбъдват... така те ще работят с много поголямо удоволствие в заниманията по изграждане и обгрижване на вкусната градинка. И по-важното – така децата ще израстнат с вътрешното усещане, че са ценни, че техния творчески потенциал може да бъде реално приложен в създаването на нещо красиво и любимо на всички.

26

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


СОЛИДАРНА ОБЩНОСТ – СЪРЦЕТО НА ВКУСНАТА ГРАДИНКА Проектът за създаване на ВКУСНА ГРАДИНКА е прекрасен повод и вдъхновение за появата на СОЛИДАРНИ (взаимно подкрепящи се) общности. СОЛИДАРНАТА ОБЩНОСТ - това са хората, които се СРЕЩАТ по собствена инициатива, ОБЩУВАТ, извършват съгласувани ДЕЙСТВИЯ и постигат конкретни позитивни РЕЗУЛТАТИ, за да подобрят и усъвършенстват условията на живот. Солидарната общност е сърцето на вашата ВКУСНА ГРАДИНКА. Това са хората, с които заедно я създавате - с тях си помагате, подкрепяте се, решавате различни предизвикателства, заедно се грижите за нея и разбира се – споделяте и празнувате радостта от постигнатите резултати.

СОЛИДАРНАТА ОБЩНОСТ на вашата градинка може да не бъде много голяма, тя може да е съставена от различни хора, от различни възрасти, с различни професии... единственото, което е важно, е да се чувствате добре заедно, да имате онази ведра и жизнерадостна атмосфера, която ни вдъхновява да даваме най-доброто от себе си и ни дава уникалния шанс постоянно да научаваме нови и полезни неща от околните. СОЛИДАРНИТЕ (доброволчески) АКЦИИ за изграждане на ВКУСНАТА ГРАДИНКА и също СОЛИДАРНИТЕ ПРАЗНИЦИ (например Празник на Реколтата), са ключови моменти, в които всички обединяват своите градивни усилия за създаване на нещо ново, красиво и полезно, или пък се радват на постигнатите резултати. Това са едни от най-щастливите моменти, които събират и поздравяват много хора – деца, родители, приятели, съмишленици от квартала. Позитивната енергия, която се култивира в тези моменти, задълго остава в сърцата на всички участници и с времето може да трансформира трайно и позитивно атмосферата на целия квартал.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

27

www.gradinka.zaedno.net


ОРГАНИЗИРАНЕ НА СОЛИДАРНИ АКЦИИ за ВКУСНАТА ГРАДИНКА Солидарни акции наричаме онези прекрасни моменти – най-често това са първите пролетни слънчеви уикенди, когато каним и се събираме с всички родители, приятели, съмишленици, които харесват идеята и искат доброволно да помогнат за изграждане на ВКУСНАТА ГРАДИНКА. Първите слънчеви уикенди на месеците февруари, март и април, са прекрасни моменти за провеждане на солидарни (доброволчески) акции на открито, за създаване на ВКУСНАТА ГРАДИНКА. Хубаво е да поканите хора с различни професии: екология, ландшафтна архитектура, педагогика и изкуство и да приканите всеки участник да си донесе инструмент за работа в градинката и по нещо домашно и вкусно за хапване. Така се получава прекрасна солидарна акция, в която хем се изгражда градинката, хем вкусно хапваме, хем всички са щастливи и удовлетворени от пълноценния си ден... и толкова много нови приятелства са се родили.

По време на нашите акции всички заедно почистихме терена, внимателно разкопахме и разрохкахме почвата, монтирахме повдигнатите дървени лехички на градинката, с дървесни стърготини мулчирахме (насипахме) пътечките между лехичките, за да не става кално, когато децата минават по тях след голям дъжд. Интересно беше да видим как по-възрастните хора, които дойдоха, ни разказваха за това, как се садят и отглеждат растенията - толкова много ценен опит, натрупан през поколенията се споделя и прилага в градинката.

28

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


КОЛКО СТРУВА ЕДНА ВКУСНА ГРАДИНКА? Колкото струва вашето вдъхновение и отдаденост на идеята. Изграждането на ВКУСНАТА ГРАДИНКА не е скъпо – много от ресурсите може да набавите без изобщо да стъпвате в магазина. Ще са Ви нужни дървен материал за сандъчетата или лехичките, малко градинарски инструменти (лопати, кирка, ръкавици, колчета, гребло, градинарска количка), хумус от калифорнийски червеи, малко семена и мулч – всички

тези неща могат да се намерят или да се приспособят от стари материали или да ви бъдат подарени от някой вдъхновен за идеята приятел или спонсор. Трудът – най-скъпоценния ресурс, е изцяло във вашите ръце. СОЛИДАРНИТЕ (доброволчески) АКЦИИ могат много да ви помогнат в този момент.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

29

www.gradinka.zaedno.netЕЛЕМЕНТИ на градинката КАК ДА СИ НАПРАВИМ ГРАДИНКА ЗАЕДНО

стъпка по стъпка


ПРОЕКТИРАНЕ НА

ВКУСНАТА ГРАДИНКА

При проектирането на ВКУСНАТА ГРАДИНКА поканете да участват всички: възрастните, които ще вземат участие и по-натам, и задължително – децата. Ако знаете за съществуването на други подобни ВКУСНИ ГРАДИНКИ, бихте могли първо да ги посетите и да съберете идеи и полезен опит от тях.

Ето няколко основни неща, за които трябва да помислите заедно: Къде ще бъде разположена градинката?

Как ще бъде изградена –

в сандъчета, класически лехички, повдигнати лехички, мандали или спирали от речни камъни или други форми?

Как ще поливате градинката? От къде ще взимате вода за нея?

Какво ще отглеждате в градинката – билки, зеленчуци, плодове, цветя

Схеми за проектиране и анализ на бъдеща ВКУСНА ГРАДИНКА може да свалите от сайта – www.gradinka.zaedno.net

32

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ИЗБОР НА ТЕРЕН за ВКУСНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ГРАДИНКА За да изберете най-подходящото място за изграждането на ВКУСНАТА ГРАДИНКА, е важно да вземете под внимание следните елементи: слънце

Основни елементи във вкусната образователна градинка лехички пътечки

почва наклон на терена

конструкции за връзване на пълзящите растения

достъп до вода

бидон за събиране на дъждовна вода

компостер

компостер

свобода и безопасност на движението – осигурете достатъчно широки пътеки, така че децата да могат да преминават свободно, без опасност за растенията.

маркуч и детски лейки за поливане почва и хумус от калифорнийски червеи мулч – слама или накъсани кашони, окосена трева, опадали листа градинарски инструменти за децата

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

33

www.gradinka.zaedno.net


ДОСТЪПНОСТ ВКУСНАТА ГРАДИНКА трябва да е достатъчно близо до класните стаи, така че децата да могат да я виждат във всеки един момент - дори през прозорците на стаята.

! ! !

Важно е пътечките, които са между лехите в градинката, да бъдат достатъчно широки (поне 1 метър) и така разположени, че да има достатъчно пространство за свободно придвижване и разминаване на децата и възрастните – дори ако те носят инструменти или лейки за поливане. ВАЖНО е да няма оградки, които са плътно прилепени към лехите и ограничават достъпа до лехичките – помнете, че децата ще бъдат изследователи и експериментатори на градинката – те постоянно ще трябва да я наблюдават, докосват, разлистват, ровичкат, изследват – затова е много важно лехите да бъдат максимално достъпни от всички страни, за да може децата спокойно да се придвижват до тях и да извършват своите изследователски дейности. ВАЖНО е и децата и родителите да имат ЛЕСЕН И СВОБОДЕН ДОСТЪП до ВКУСНАТА ГРАДИНКА. Ако достъпът е ограничен, интересът на децата бързо ще намалее, а родителите може и изобщо да не научат какво се случва в задния двор на детската градина.

34

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


БЕЗОПАСНОСТ ВКУСНАТА ГРАДИНКА трябва да бъде изградена така, че децата да имат достатъчно място да работят с инструментите, без да си пречат и без да се нараняват. Трябва да има и достатъчно свободно място за минаване между лехите с растения, както и за сядане. Градинките са чудесно място за групови дискусии.

Във ВКУСНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ГРАДИНКА, е много ВАЖНО да НЕ се използват химически препарати за обработка на почвата или растенията! За защита на растенията използваме органични разтвори от коприва и други растения.

четирите НАЙ-ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Да пазим всичко живо в градинката

Да пазим себе си и другите

Да се изслушваме и да се уважаваме

Да информираме възрастните, когато ще правим нещо и да спазваме техните инструкции

*Постер с правилата за Безопасност в градинката може да свалите от сайта – www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

35

www.gradinka.zaedno.net


СЛЪНЦЕ Една зеленчукова градинка се нуждае от 5-8 часа директна слънчева светлина всеки ден. Ако планирате терена за вашата градинка през зимата или през ранна пролет – опитайте се да си представите къде ще пада сянка и къде ще има слънце през лятото, когато клоните на дърветата се раззеленят. Ако наоколо има високи блокове – опитайте се да планирате по кое време слънцето ще успее да надникне във вашата ВКУСНА ГРАДИНКА.

36

www.gradinka.zaedno.net

Когато познавате добре вашия терен – вие ще можете правилно да разположите растенията – краставичките обичат по-сенчести места, а доматите ви ще се радват на силно слънце.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВОДА С варел или голям бидон от един кубически метър, разположен по-високо от нивото на градинката, ще може да поливате без нужда от помпа. Ако поливате, докато грее слънцето, ще загубите много вода, заради изпаренията, а и растенията не се чувстват комфортно. Затова през лятото най-добре е да се полива вечер, след залез слънце или сутрин рано по изгрев. Когато няма достатъчно дъжд, бидонът за вода може да се долива и от други източници, но при всички положения е добре водата да престоява известно време и да добие температурата на околната среда. ВАЖНО е бидонът за вода, който ще използвате, да бъде с обезопасен капак, за да не може в него да падне някое любопитно хлапе.

Ще се изненадате, когато откриете, как вашето отношение към дъжда се променя. Когато имате ВКУСНА ГРАДИНКА, вие няма да тъгувате, че времето е дъждовно, а ще се радвате, че Природата полива градинката и на другата сутрин растенията там ще ви посрещнат свежи и бодри.

“Детската градина, в която работихме, има много голям покрив (над 500 кв.м), от който с помощта на водосточната тръба събирахме дъждовна вода в бидона, който се напълваше за няколко минути дори при найлекия дъжд. През горещите летни дни за едно поливане нашата градинка с лехи от 40 кв.м изпиваше около 200 литра вода, а поливахме два пъти седмично.” Сава Ч.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

37

www.gradinka.zaedno.net


ПОЧВА Почвата държи растенията и също съдържа хранителни вещества, вода, въздух и полезни микроорганизми. За да може растенията ви да бъдат максимално здрави, трябва първо да установите с какъв тип почва работите и какво още трябва да и се добави – например компост и хумус. Почвата съдържа и много живи организми (например бактерии, гъбички, червеи и насекоми), които внасят органична материя и хранителни вещества в нея. ИНТЕРЕСНО: Когато pH на почвата е неутрално до слабо киселинно, растенията НЕ се хранят с тежките метали в нея. Започват да ги усвояват едва когато почвата стане силно кисела (pH-то падне до 4). В Хирошима и Нагасаки, една година след бомбардировките, са отгледани реколти ориз, които не са съдържали радиоактивни остатъци. Избягвайте почва, която е била пръскана с хербициди (химикали, убиващи плевелите). Изберете място с изобилие на плевели – това е добър знак, че почвата е благоприятна за отглеждането и на вашите растения.

Може да обогатите почвата с ХУМУС от калифорнийски червеи или компост, които сте създали в градинския КОМПОСТЕР. Ако искате да имате наистина ВКУСНА ГРАДИНКА, не трябва да пръскате почвата с никакви химикали и добавки.

38

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


КОМПОСТ Компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци. Това е процес на разграждане на биоразградими отпадъци, под въздействието на бактерии, гъбички и други микроорганизми и при наличието на достатъчно количество кислород, влага и постоянна температура. Компостирането е аеробен процес, крайният резултат от който е получаването на един изключително полезен продукт: компостът - естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за вашите растения.

Така, оползотворявайки вашите органични отпадъци, вие подобрявате почвените характеристики на вашата градинка. Всеки от нас може лесно да си направи компост: няма разход на електроенергия, няма разходи за поддръжка, полезен е както за нас, така и за околната среда. Компостът е важна част от ВКУСНАТА ГРАДИНКА. Чрез него децата ще научат, че всичко в Природата има свое място и е част от големия кръговрат на живота. Изграждайки КОМПОСТЕР, осигурявате място, където децата да наблюдават разпадането на живата материя и превръщането и в компост.

www.ecobiovet.com

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

39

www.gradinka.zaedno.net


СЕМЕНА Изборът и засяването на семена е един от най-важните моменти в развитието на ВКУСНАТА ГРАДИНКА. Според старата традиция на народите по целия свят - събирането и съхраняването на семената на култивирани растения е една от най-сакралните дейности. Торбички със семена на уникални местни сортове, натурално селектирани през вековете, са били предавани от поколение на поколение като най-ценно богатство на дадено семейство и общност. Днес ние купуваме семенца от магазина и много често те не поникват или дават болна реколта, защото са създадени и модифицирани изкуствено в научни лаборатории.

40

www.gradinka.zaedno.net

През 21 век човечеството е изправено пред истинско изпитание - да опази и съхрани за поколенията, семената на уникалните местни сортове ядивни растения. На много места по света се правят «банки за семена», в които доброволно се изпращат семена с високо качество от местни и уникални сортове ядивни ценни растения, за да бъдат съхранени.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ЛЕХИЧКИ ИЛИ САНДЪЧЕТА - ЛЕХИЧКИ Вкусна образователна ГРАДИНКА може да си направите навсякъде – дори на балкона. Но как ще изглежда тя и как точно ще я направите – това зависи и от вас и от терена, с който разполагате. Формата на градинката може да бъде различна – в зависимост от наличното пространство и вашата фантазия. Лехичките също могат да имат различна форма – правоъгълна, кръгла, спирала, мандала или друга любима за вас форма.

Единственото ВАЖНО, за което трябва да мислите, са правилата за ДОСТЪПНОСТ и БЕЗОПАСНОСТ. ВКУСНАТА ГРАДИНКА може да бъде направена в обикновени лехи (както на село), в повдигнати дървени или каменни лехички (те просто отделят лехата от пътечката) или в дървени сандъчета с дъно (когато е на терсата или наличното пространство е асфалтирано).

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

41

www.gradinka.zaedno.net


ВКУСНИ ГРАДИНКИ в ПОВДИГНАТИ ЛЕХИ Когато ще работите с големи групи от малки деца, е желателно да се погрижите лехите да бъдат ПОВДИГНАТИ на поне 20 см. от земята - това ще ви спести безкрайното и неприятно подвикване към децата, да не се стъпва в почвата, която е в лехите. Ето няколко причини, поради които ние избрахме да използваме повдигнати (дървени и каменни) лехи за целите на учебните ВКУСНИ ГРАДИНКИ: ограничават достъпа на децата до почвата и намаляват риска от увреждане на младите растения задържат почвата да не се разпилява по пътечките оптимизират пространството и пътечките за преминаване остават сухи при кал създават усещане за стил и структурираност на градинката

ВАЖНО е повдигнатите лехи да бъдат не повече от 80-90 см. на ширина, за да могат дори наймалките деца свободно да достигат с ръцете си до средата на лехата. И да бъдат около 2 метра на дължина, за да бъде лесно обхваната от възрастния групата от деца, които са се подредили около лехичката за поредния урок. Ако лехата е много по-дълга, то тогава учителят ще бъде затруднен да общува лично с децата, които са в края на лехата. Ако дървените лехички са непосредствено върху почвата, е достатъчно да бъдат дълбоки около 15-20 см., тъй като корените спокойно могат да проникнат в почвата под сандъка.

42

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВКУСНИ ГРАДИНКИ В САНДЪЧЕТА НА ТЕРАСАТА Не се отказвайте, ако нямате двор за градинка. Можете да си направите чудна ВКУСНА ГРАДИНКА и на терасата или асфалтовото покритие на двора, като изполвате дървени или каменни сандъци с покрито дъно. Тях ще ги напълните с малко чакъл на дъното, където да се оттича водата, с която поливате и ще ги напълните с хумусна почва и мулч най-отгоре. Размерът и формата на сандъчетата зависят изцяло от пространството и материалите, които имате. Но е добре ДА ЗНАЕТЕ, че за по-големи зеленчуци, като например домати или царевица, сандъците трябва да са дълбоки поне 45 см. За по-малки зеленчуци и подправките, ще са достатъчни и 30 см. дълбочина

ВАЖНО е да застелете дъното на сандъка с материал, който да позволява оттичането на водата, но в същото време да задържа почвата. Ако сандъците са изградени от дърво, 5 сантиметров слой от дребен чакъл ще помогне да не се получава загниване и да има добро оттичане на водата. Ако използвате пресовано дърво, първо се уверете, че не е било третирано с химикали, които при поливането могат да се смесят с почвата и да бъдат абсорбирани от корените на растенията.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

43

www.gradinka.zaedno.net


МЯСТО ЗА ИНСТРУМЕНТИ Хубаво е да имате място, където да си подредите и пазите инструментите и да е в непосредствена близост до ВКУСНАТА ГРАДИНКА, за да ви бъде лесно да ги изваждате и прибирате винаги, когато имате нужда от тях. Хубаво е и децата да познават това място и да се грижат за подредбата и опазването на инструметите. За първоначалното изграждане на ВКУСНАТА ГРАДИНКА ще ви бъдат необходими доста инструменти – градинска количка, лопати, мотики и други големи инструменти за прекопаване и за монтиране на повдигнатите лехи.

Ако вие спазвате принципите на био-динамичното земеделие и често мулчирате и обогатявате лехите с хумус от компостера, то почвата в лехите винаги ще бъде рохкава и приятна за работа. Няма да има нужда от основно дълбоко прекопаване. Достатъчно ще бъде да имате комплект от малококалибрени, но истински (не пластмасови) градинарски инструменти, малки метли (за почистване на пътечките) и лейки за поливане. Децата също могат да работят с тях, защото са малки, и в същото време са достатъчно тежки и устойчиви, за да не се разпаднат при първото им използване.

Но веднъж създадена, вкусната градинка няма да има нужда от големите инструменти.

44

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВКУСНАТА ГРАДИНКА Е ГОТОВА! Не забравяйте да засадите и цветя във вашата ВКУСНА ГРАДИНКА, които не само ще я направят още по-красива, но и ще привлекат полезни насекоми, като пеперуди и калинки. Направете си красиви, цветни и артистични табелки и указатели вътре в градинката - те ще придадат красив и артистичен вид на вашата вкусна градинка.

Винаги БЛАГОДАРЕТЕ на всички, които са подкрепили идеята за ВКУСНАТА ГРАДИНКА. Писмата, снимките и картинките означават много, особено ако бъдат раздадени по време на - Празника на реколтата”.

ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА РАСТЕТЕ!

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

45

www.gradinka.zaedno.net


“Няма по-красив момент от този, когато група най-обикновени хора с любов и надежда, създават зелен оазис в сърцето на беттонния град”


КАЛЕНДАР НА ЗАНИМАНИЯТА ВЪВ ВКУСНАТА ОБРАЗОВАТЕЛНА ГРАДИНКА


Вкусната градинка е жива зелена класна стая. Във всеки един момент, във всеки един

сезон, в нея едновременно протичат хиляди жизнени процеси, които могат да бъдат изследвани, наблюдавани или нарисувани от децата.

Изключително важно е да научите децата, че вкусната градинка има свой собствен РИТЪМ на живот, който работи в хармония с цялата околна среда и е ВАЖНО ние хората, да опознаем и следваме този ритъм и принципи на живот. Когато познава, уважава и запазва ритъма на живот в градинката, добрият градинар всъщност може пълноценно да работи и да помага на вкусната градинка да се развива пълноценно, красиво и хармонично и най-накрая – да зарадва всички с богата, чиста и вкусна реколта.

“РИТЪМЪТ на вкусната градинка опознахме, докато живяхме и работихме в нея няколко сезона. Той е в синхрон, както със сезоните, така и с динамиката на нашата човешка намеса.”

48

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ПЛАНИРАНЕ НА ВКУСНАТА ГРАДИНКА сезон: късна есен, зимата или много ранна пролет

“Поканете децата да участват от самото НАЧАЛО” Планирането и проекта за вашата вкусна градинка е много важен етап от нейното съществуване. Това ще ви помогне да имате цялостна визия и представа, какво искате да направите, как точно ще го направите, какво ще ви е необходимо, кой ще ви съдейства. Важно е да имате представа за всички детайли и съответно за времевия график на дейностите и явленията в градинката.

“На срещите за планиране, ние, ЗАЕДНО с децата, родителите, директора и учителите, отделихме много време, за да направим следните важни неща: заедно дискутирахме, планирахме, рисувахме - направихме си изложба от идеи заедно избрахме мястото и терена на градинката заедно направихме скица на градинката заедно пресметнахме колко и какви материали ще ни бъдат необходими заедно решихме какво ще посадим и как ще се грижим за растенията” МАТЕРИАЛИ: листове за рисуване, боички, снимки на био-градинки, линийки и моливи, приложни и арт материали

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

49

www.gradinka.zaedno.net


СОЛИДАРНИ доброволчески АКЦИИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ГРАДИНКАТА сезон: пролет (февруари – април) Когато планирате ден за солидарна акция, е важно да се съобразите с климатичните условия, работното време на хората, които искате да поканите и също така – да ги информирате поне една седмица предварително, за да могат да се отзоват на вашата покана. При организация на солидарна (доброволческа) акция е ВАЖНО да имате един или двама човека, които да поемат ролята на координатори на събитието и да се погрижат за следните най-важни неща:

Да осигурят поне питейна вода и място за миене на ръцете. Вкусна солидарна трапеза се получава, когато всеки донесе нещо любимо и домашно приготвено и го сподели с останалите. Предварително да подсигурят от къде ще се вземат всички необходими инструменти (лопати, гребла, ръкавици, торби за боклук и т.н.) и материали, като напр. дъски, мрежи, колчета, пирони и др.

Да информират и поканят НАВРЕМЕ всички заинтересовани В Поканата за акцията трябва да бъдат посочени точен ДЕН, ЧАС, МЯСТО и ЦЕЛ на акцията, и също какво е важно да си носят участниците – работни дрехи, инструменти, ръкавици, сандвичи...

Нека ПОКАНАТА за Солидарна акция да бъде ясна, точна, и конкретно да указва ДАТА, МЯСТО, ЧАС, ЦЕЛ... нека също така да бъде атрактивна и усмихната и не забравяйте да я сложите на място, където ЩЕ БЪДЕ ЗАБЕЛЯЗАНА!!!! Примерна Покана за солидарна акция може да свалите от www.gradinka.zaedno.net

50

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


Спазваме етичните принципи на Пермакултурния дизайн поч нар почв ва ъсв ат - по Г за д та с н ане н а с ху чиств рижа а н атро а пе мус аме за З е и мя прес шени пел и ком и под емята сто ъх п а м то н ва и орс лкал ост, п хранв к и ам ре а и д з все ки разли а не г миди ирам чиств е под сезон чните уби п чки, м е (кал аме с ол ,з ц д у в Пол ържа а да н идов езни лчира ираме ива ме н е из е ра вещ ме ) чеш ме с ейн тощ стен еств почв ма дъж ия зд авам ия в а. см ата, та, ле до ра е е пол която вна в восл почва хите п няме о езн съ ода ве та и рез д н и , жи те ба ържа а не с балан да вея кте хло во т в рии р и да о с. поч , ко уб т ват ито ива а.

Спазваме Хармонията и Баланса на Природата работим за чиста продукция и накрая честно и от сърце споделяме ресурсите и реколтата, която е родена във вкусната градинка.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

Грижа за Хората - всеки участник в живота на вкусната градинка има своя уникална и важна роля в нейното отглеждане (от най-малкото дете до най-възрастния член на общността).

И още: подхождаме творчески и сме отворени за нови идеи и знания, използваме местни ресурси и рециклирани материали, култивираме плодородна зона насред големия град, обединяваме хората и енергията, а не ги разделяме, търсим креативни, но лесни и устойчиви решения, оценяваме и използваме силата на разнообразието.

51

www.gradinka.zaedno.net


ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА: март - април Осигуряваме плодородна почва - най-добре е да ползваме налична почва от местната околност, но ако няма достатъчно такава - тя трябва да се докара от някое чисто място извън града. Напълваме лехичките с почва, внимателно почистваме всички по-едри камъчета и коренчета, обогатяваме почвата с

кокосово влакно, за да пази влагата в нея и добавяме хумус от калифорнийски червеи, за да бъде почвата силна и плодородна. Мулчираме лехичките с парчета от кашони и дебел пласт слама, за да запазим влагата и полезните елементи в нея.

ИНСТРУМЕНТИ: лопата, гребло, ръкавици, градинска количка, пластмасови чашки и кофички, кръгли дървени пръчки за разбъркване на сместа от кокос и хумус, гребла и лопатки за разбъркване на смеската с почвата в лихичките

52

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


КОМПОСТ и ХУМУС Много често, когато правим вкусна градинка в големия град, се оказва, че почвата, с която разполагаме там, или е много замърсена със строителни отпадъци (камъни, тухли, бетон) или пък изобщо няма достатъчно количество от нея. Ако няма тежко замърсяване, най-добрия вариант е да използвате почвата, която е налична във и около вашето място, като предварително я почистите от по-едрите камъни, стъкла или железни предмети. Хубаво е да размесите почвата в лехичките с хумус от калифорнийски червеи (той е любим на растенията и е много по-хигиеничен от оборската тор) или с КОМПОСТ - това е хумусна почва, която сами може да си създадете във вашия градински КОМПОСТЕР.

ДОБРАТА НОВИНА е, че хумус от компост вие сами можете да си отгледате в компостер в един от ъглите на градинката, в които внимателно отделяте всички биологични отпадъци от вашата градинка - обелки и огризки от ядивните части на растенията, листа, стъбла и коренчета от самите растения, когато вече изсъхнат и трябва да се отстранят от лехите.

Био-фермерите наричат «компоста» ЧЕРНОТО ЗЛАТО НА ФЕРМЕРА, защото той дава на почвата голямо количество полезни вещества, необходими за растенията. Независимо дали ще работите с почвата, която вече се намира във вашата градинка, или ще си донесете почва от друго място, ако искате да отгледате богата реколта, е ВАЖНО винаги да се грижите първо за почвата - за нейното здраве, чистота и богатство, защото от нея зависи и богатата реколта на вашата градинка.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

53

www.gradinka.zaedno.net


СПАЗВАМЕ БИО-ДИНАМИЧНИТЕ ПРИНЦИПИ С помощта на ВКУСНАТА ГРАДИНКА можете да обединявате много и различни теми и да ги представите на децата по един лесен за реализация и изключително атрактивен начин. В нея може да провеждате най-вдъхновяващите уроци по ботаника, физика, екология, здравословен начин на живот, устойчиво развитие, а също и забавна математика, писане и четене, рисуване, изкуства, традиция и социални умения. Отнасяме се с уважение и разбиране към процесите, които протичат в градинката и се съобразяваме с тях, работим в хармония с Ритъма на Природата, а не обратното. Ползваме ЛУННИЯ КАЛЕНДАР на Мария Тун съобразяваме се с него при засаждане, поливане

54

www.gradinka.zaedno.net

и обгрижване на растенията, съобразяваме се с импулсите, които идват до Земята в резултат на променящото се разположение на Луната и звездите. Помислете само: ако Луната има силата със своето присъствие да премести в огромни прливи и отливи водата на целия световен океан, то тя със сигурност може да влияе и на нас хората и също на растенията. Прилагаме схемита на АЛЕЛОПАТИЯТА - науката за заложената мъдрост и сила на растенията, които могат взаимно да се подкрепят, да си помагат и да се защитават от изпитанията на сезоните и вредителите. Схемата за комбиниране на растенията можете да свалите от www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ПОСАЖДАНЕ НА СЕМЕНА ЗА РАЗСАД февруари - април Преди началото на пролетта избираме семенца от различни зеленчуци и билки и ги разпределяме в малки пликчета, за да има по едно за всяко дете. Вътре в пликчетата към семенцата слагаме надпис с името на растението и кратки инструкции, как да бъдат посадени семенцата вкъщи от всяко дете. Бланка с инструкции за семенцата може да свалите от www.gradinka.zaedno.net

МАТЕРИАЛИ: кофички или саксийки с дупки на дъното, почва, семена. ВАЖНО е да се съобрази за колко време поникват семенцата – напр. руколата и босилека поникват за 4-5 дена, а на морковите и ягодите им трябват 2-3 седмици, така че е важно да има точни и ясни инструкции за домашното задание, за да няма разочаровани дечица

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

55

www.gradinka.zaedno.net


ЗАСАЖДАНЕ НА РАСТЕНИЯТА в лехите пролет - лято - есен В подготвените лехи внимателно посаждаме готовия вече разсад, като правим малки дупки в почвата, нежно отделяме растенията от кофичките, като притискаме кофичката отвън, за да се отлепи почвата, в която е растението. ВАЖНО е да помним, че никога не дърпаме растението за стъблото, за да го извадим от кофичката, защото така може да откъснем коренчетата му. Разглеждаме корените на изваденото от кофичката растение, внимателно полагаме растението в дупката в почвата, нежно запълваме дупката с почва, като лекично натискаме около корените на растението, за да бъде стабилно в почвата, пеем песничка, поливаме, пожелаваме му да расте здраво, силно и красиво.

ВАЖНО: не забравяйте, че вашата вкусна биоградинка е преди всичко ОБРАЗОВАТЕЛНА градинка и е хубаво във всеки един момент в лехите да има посадени растения. Нови растения може да се посяват и засаждат през всички сезони и месеци на годината, когато може да се работи с почвата. Схема за месеците на садене и редуването на растенията можете да свалите от www.gradinka.zaedno.net

Хубаво е предварително да сме решили кое растение в коя лехичка ще засадим и кои ще бъдат неговите съседи - някои растения имат нужда от повече слънце, като доматите и пипера например, а пък други, ще се зарадват на по-сенчестата част в градинката - като тиквичките и бамята. МАТЕРИАЛИ: разсад или семенца на билки и ядивни растения, малка дървена дъсчица, на която записваме и рисуваме какво растение сме засадили

56

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


МУЛЧИРАНЕ НА РАСТЕНИЯТА Мулчирането по един натурален начин запазва и подобрява качествата на почвата и спомага за нейното плодородие. Мулчирането (покриването на почвата с естествени материали) спомага за задържане на влагата през периода, когато растенията не се нуждаят от много вода, за подобряване структурата на почвата, за поддържане на по-топла почва през студените зимни месеци и за подтискане растежа на плевелите. Мулчирането може да се прави със слама, накъсани

кафяви кашони, плоски камъни или да бъде «зелен мулч» - да се посади детелина или люцерна, които по един естествен начин покриват почвата и задържат влагата. Ако сте мулчирали растенията в лехите с достатъчно дебел пласт мулч (поне 10-тина сантиметра), това ще ви спести много вода и усилия за поливане през летните месеци и ще предпази градинката от пресъхване в най-горещите дни и също от измръзване в по-късната есен.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

57

www.gradinka.zaedno.net


ПОЛИВАНЕ НА РАСТЕНИЯТА ИДЕЯ: Поливането на градинката е найважно през горещите летни месеци, когато повечето хора са извън града. Може да се наложи да си направите списък и заедно с вашия екип да решите как ще се редувате с поливането. Хубаво е да имате и схема с график на поливането и всеки път, когато е поливано, да се записва, за да не преполивате растенията. МАТЕРИАЛИ: вода, контейнер за дъждовна вода, маркуч за поливане или лейки.

1

Поливането е най-добре да става сутрин рано или привечер, за да не бъдат стресирани коренчетата на растенията.

58

www.gradinka.zaedno.net

3 2

Водата трябва да се сипва около, а не директно върху коренчетата. Може да се вкопаят обърнати наопаки бутилки, които водят директно до корените на растенията.

Най-добре да се полива с дъждовна вода, събирана в контейнер.

4

Ако имате актуален Лунен календар, може да го следите, за да знаете кога са най-подходящите дни за поливане на растенията - те със сигурност ще ви се отблагодарят.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ГРИЖА ЗА ПЪЛЗЯЩИТЕ РАСТЕНИЯ Изработката на стабилни и красиви вертикални конструкции за растеж на пълзящите растения, е интересно предизвикателство за креативността на вашия екип. Можете да използвате най-обикновени колчета, бамбукови пръчки и канап за стабилизиране на доматите и пълзящите растения. Може да изполвате мъдростта на нашите прабаби, които са използвали стратегически силата на Природата - първо са посаждали царевица и няколко седмици след като тя поникне и се стабилизира, в близост са посаждали бобовото растение - и по един естествен начин пълзящото бобово растение се увива около стабилното и високо стъбло на царевицата или слънчогледа.

Можете също така от рециклирани материали да си изобретите от мрежа и опорни колчета интересни по форма (тип иглу, зелен тунел, палатка или стена) конструкции, по които да пуснете да се увиват растенията и цветята например телефончета. Прикрепянето на растенията към конструкциите е добре да става с меки връзки, за да се предпазят нежните им стъбла от нараняване и да не се пресича движението на жизнените им сокове, като домати, тиквички, краставички и тикви. МАТЕРИАЛИ: колчета, мрежа, въженца, меки връзки или нарязани памучни парцалки

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

59

www.gradinka.zaedno.net


СЪБИРАНЕ НА РЕКОЛТА В ГРАДИНКАТА пролет - лято - есен Това е най-дълго очакваният и любим момент за всички. До този момент децата вече много дълго са работили и наблюдавали растенията, те са следили с интерес цъфтежа, формирането и развитието на растенията.

Важно е преди да се пристъпи към събиране на реколтата, да дискутирате с децата кои са ядивните части на всяко едно растение, което сте посадили във вашата био-градинка, за да знаят те коя част от растението се събира (откъсва) за хранене.

Голяма радост има в онези моменти, когато децата открият първото узряло доматче в градинката, или пък първата тиквичка, която е готова да бъде занесена в кухнята и да се превърне в найвкусната супа за обяд в детската градина.

Много е ценно всяко дете да получи възможността лично да откъсне доматче, краставичка, тиквичка, за да докосне и усети узрелия плод.

“Нека всяко дете да изпита радостта и удовлетворението от това да откъсне със собствените си ръце плодът на своя труд.”

60

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


СЪБИРАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА СЕМЕНА лято - есен Вие може да си направите истинско приключение за “лов на семенца”, като отидете на екскурзия извън града и потърсите натурално селектирани семенца от местни сортове домати, краставици, тиквички или фасул, които може би все още имат възрастните хора, които живеят на село. Ако успеете да отгледате, съберете и съхраните семенца от вашата собствена градинка - така не само ще осигурите нейното съществуване и през следващия сезон, но ще помогнете за опазване на естественото биологично разнообразие и богатство на нашата планета.

Направете си спецален кът, в който ще изсушите семенцата и после внимателно ще ги изброите, пакетирате и надпишете, за да бъдат готови за засяване през следващия сезон. По-големите от децата могат да четат написаното на пакетчетата със семена и да обсъждат кои растения обичат топлите и кои – студените сезони; какво пространство изискват различните растения; кои от тях обичат сянка и кои – слънце...

ВАЖНО е да знаете, че за семе се избира и запазва един от първите, най-големия, най-красивия и най-силния плод, който роди едно растение.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

61

www.gradinka.zaedno.net


СОЛИДАРНИ ПРАЗНИЦИ НА ГРАДИНКАТА пролет - лято - есен Да споделите с всички радостта от постигнатото и вкусните плодове на вашата реколта е един от много важните и много любими, както за децата, така и за възрастните моменти от живота на ВКУСНАТА БИОГРАДИНКА. Празниците са онези моменти, когато душата на Солидарната общност «танцува» - вие се събирате, за да се поздравите, да си благодарите и да се зарадвате на резултатите от вашето съвместно усилие. Не е необходимо да имате много на трапезата - всъщност хората и тяхното добро намерение създават неповторимата и зареждаща енергия на един празник.

Нека децата да бъдат домакини на вашите Солидарни празници - нека техните песни, танци, стихчета, артизложби и щастливи лица да усмихнат сърцата ви. Нека децата за изплетат венеца от билки за Здраве, а вие се промушете през него, нека децата да замесят питката с отгледаната в градинката пшеница и да ви почерпят с плодове от вашата солидарна и вкусна био-реколта... Празниците на ВКУСНАТА ГРАДИНКА са прекрасен повод да се похвалите и да привлечете нови съмишленици и спонсори за устойчивото развитие на вашата ОБРАЗОВАТЕЛНА ВКУСНА ГРАДИНКА

“Научете децата си, че живеят в свят на великолепно изобилие, че има достатъчно за всекиго и че най-великото е не да трупаш, а да споделяш и тогава ще получиш наймного. Научете ги на това и ще сте им дали велик урок.” Нийл Уолш

62

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВКУСНО ПОХАПВАНЕ В ГРАДИНКАТА

Преди да започнете дегустирането на реколтата от вашата вкусна градинка - важно е децата предварително да бъдат запознати с всяко растение в градинката и да знаят коя част от него служи за храна на хората. Листата, както е при магданоза, копъра, руколата, марулите, зелето и др. или се консумират плодовете - домати, чушки, тиквички, патладжан, краставици, бамя, или пък се консумират семената - грах, боб, пшеница, царевица, слънчоглед, или се ядат корените - моркови, картофи, репички, ряпа, цвекло, или се използват цветовете - мащерка, риган, босилек и др.

Похапването на реколтата от собствената вкусна градинка е празник и удоволствие за всички сетива. Това е момента, в който децата с удоволствие похапват сурови плодове и зеленчуци - нещо, което иначе трудно се случва вкъщи. Радостта от вкусването на реколтата е първата стъпка към създаването на навици за здравословно хранене на детето. Разбира се, правилата за безопасност (чисти ръце, чиста храна) трябва да се спазват от всички - особено при опитването на реколтата.

“Простият акт на отлеждане на една “вкусна градинка” може да отвори свят на научаване, израстване и забавление. Той също дава на децата вкусно въведение към здравословното хранене. Много по-вероятно е децата да похапват от зеленчуците, когато са ги отгледали сами и се гордеят, че допринасят към семейната трапеза от класната салата.” LifeLab. The Growing classroom

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

63

www.gradinka.zaedno.net


КОМПОСТИРАНЕ В ГРАДИНКАТА от март до ноември Когато похапвате от вашата реколта, не пропускайте да върнете на Природата всичко, което вие няма да използвате, като поставяте в градинския КОМПОСТЕР всички органични останки от вашата дегустация обелки, огризки, листа, клончета, стъбла и коренчета - за около един сезон и с помощта на неуморния труд на хиляди микроорганизми, тези органични отпадъци ще се разпаднат и ще се превърнат в плодороден хумус - по този начин на следващата пролет вие ще се радвате на достатъчно количество плодороден хумус - “черното злато” на вашата образователна градинка.

64

www.gradinka.zaedno.net

Когато се учат да компостират, децата научават, колко е важно да се работи и живее без излишни отпадъци. Всичко полезно трябва да се връща в Природата, от където е дошло. По този начин ние се грижим едновременно за хората, за почвата и за растенията.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ЗАЗИМЯВАНЕ НА ГРАДИНКАТА: ноември, декември Зимата е сезонът, в който градинката си почива от активна дейност, семенцата спят, дълбоко скрити под завивката на дебелия сняг. ВАЖНО е да подготвим вкусната градинка за зимната почивка, малко преди да падне първия сняг. Мулчираме (покриваме) лехичките с останките от растенията, като изваждаме едногодишните растения от почвата, нарязваме или накъсваме стъблата, коренчетата и останалите листа на малки парчета, и с тях застиламе почвата в лехите. За да бъде одеялцето на лехите по-дебело, можем да използваме и листна шума, паднала от околните дървета (без листа от орех и вишна). Внимателно завиваме с шума и мулч многогодишните растения - билкови храсти, зелки, репи, магданоз и др.

Отстраняваме, прибираме и подреждаме на сигурно място подвижните конструкции, като колчета, мрежи и по-малки табелки. Изразяваме нашата Благодарност към Природата и вкусната градинка за всички усилия, за хубавия и плодороден сезон, за прекрасните мигове заедно.... пеем песничка и пожелаваме да има спокоен и дълбок зимен сън.

Почистваме пътечките между лехите като събираме падналите листа и шума, за да не изгният в тях и ги слагаме в компостера или вътре в лехите.

ВАЖНО е да подготвим вкусната градинка за зимната почивка, малко преди да падне първия сняг.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

65

www.gradinka.zaedno.net


СЕЗОНИ и ВКУСНИ УРОЦИ ЗИМА СЪН - градинката почива и събира вода и сила СЕМЕНЦА - съхраняваме семенцата ИЗУЧАВАМЕ - принципите на Природата ПЛАНИРАМЕ градинката - кое кога ще се случва и как точно УМЕНИЯ, които децата развиват: сортиране, разпознаване, рисуване, писане, развитие на речта, събиране и изваждане, фина моторика. ПОЗНАНИЯ: ботаника (структура на семето, процес на развитие), природознание и био-динамика (изучаване на сезоните и влиянието на слънцето, луната и планетите), математика (събиране и изваждане), език (изписване имената на растенията и разпознаване на буквите), изкуство (рисуване на етикети на кутийките за съхраняване на семенцата) КАЧЕСТВА: концентрация, ред и дисциплина, любознателност

ПРОЛЕТ ПОСЯВАМЕ семенца за разсад в малки кофички ПОДГОТВЯМЕ лехичките и почвата ЗАСАЖДАМЕ растенията в лехичките МУЛЧИРАМЕ почвата около растенията УМЕНИЯ, които децата развиват: физическа моторика, работа с инструменти, работа в екип ПОЗНАНИЯ: ботаника (структура на растението), био-динамика (опознаване ритъма на Природата и планетите), природознание (животни и насекоми, приятели на градинката), писане и четене (изписване и прочитане на надписите на кофичките с разсада) КАЧЕСТВА: грижа, внимание, постоянство, естетически усет

66

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ЛЯТО ПОЛИВАМЕ ВРЪЗВАМЕ пълзящите растения НАБЛЮДАВАМЕ УМЕНИЯ, които децата развиват: груба моторика (поливане, връзване), хармонично развитие на сетивата (вкус, мирис, допир, слух). ПОЗНАНИЯ: ботаника (ритъм и физиология на растенията, фотосинтеза, алелопатия - растения, които помагат на градинката), математика (работа с бройки, обем и количества, познания за мерки) КАЧЕСТВА: изследователски дух, търпение, грижовност, дисциплина, хармонизиране с циклите на Природата, толерантност, позитивно общуване с връстниците и възрастните

ЕСЕН СЪБИРАМЕ реколтата МУЛЧИРАМЕ с остатъците от растенията ЗАПАЗВАМЕ СЕМЕНЦА УМЕНИЯ, които децата развиват: разпознаване и назоваване на ядивните плодове на растенията, събиране, сортиране и споделяне на реколтата, сравнение, сортиране, измерване на дължина, обем и тежест, изразяване, обобщаване. ПОЗНАНИЯ: здравословно хранене (различаване и предпочитане на здравословните храни), земеделие (познаване на целия процес на култивиране на храната), геометрия (форми и обеми), физика (гравитация, принципът на скачените съдове при поливане с дъждовна вода), чужд език (наименования и основни дейности). КАЧЕСТВА: благодарност, споделяне, доверие, увереност, предаване на опит между връстници, радост от постигнатото, приятелство

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

67

www.gradinka.zaedno.net


“Целта на “вкусната градинка” е да бъде място за радост, изследване, учене и връзка с живите твари, затова не е необходимо да имате талант на градинар, за да започнете. Всъщност плевелите и други фактори, които са иначе пречка в комерсиалните зеленчукови градини, тук могат да осигурят най-вълнуващите възможности за учене. Във “вкусната градинка” вашата работа е не да знаете името на всяко растение и да държите всичко в перфектен ред. Вашата роля е на гид за децата, който да им помогне да започнат и да ги пази в безопасност. Помнете, че изцапването с почва, играта със семената, излагането на чист въздух и слънце, са също толкова важни, колкото и крайната реколта.” LifeLab. Sowing the Seeds of Wander

68

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


УРОЦИ ВЪВ ВКУСНАТА ГРАДИНКА ... във вкусната градинка уроци има за всички


ВКУСНАТА ГРАДИНКА е жива класна стая, в която ежедневно протичат хиляди жизнени процеси: покълване, израстване, цъфтеж, опрашване, връзване на плод, зреене, добиване на реколта, презряване, оформяне на семена, отделяне на семена, де-композиране на листната маса, компостиране, създаване на хумус, който става плодородна основа за следващото семенце и растение. червеите и бактериите неуморно работят в почвата и в компостера, за да осигурят хумус и плодородна структура на почвата, нейната киселинност и полезни елементи. пчелите, калинките, светулките, богомолките и щипалките, птичките – неуморно работят за опрашване на цветовете, както и за отстраняване на вредителите (листни въшки и мушици). цветята, билките и подправките – не само украсяват градинката, но с цветовете и аромата си привличат полезните насекоми и предпазват растенията от вредителите (охлюви, гъсеници и др.). облаците и вятъра донасят вода и влага на градинката, слънцето и въздухът – отдават топлина за израстване на растенията, звездите и луната осигуряват енергийни импулси за правилното развитие на растенията. децата – имат работа по засаждане, поливане, мулчиране, връзване на пълзящите растения, компостиране, събиране на реколтата, отделяне на семенцата, и също така наблюдение, експерименти, творчество и игра. възрастните работят по създаване на лехичките, осигуряване на безопасна среда за децата и растенията, подкрепят и общуват с малките изследователи, радват се на хармоничното протичане на цялостния процес.

70

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВКУСНАТА ГРАДИНКА е място, където децата и възрастните се научават: рени за промените да бъдат винаги отво и и позитивно да подхождат творческ азието в Природата да уважават разнообр иродните ресурси да ценят и пестят пр бствена реколта да отглеждат своя со о ът, положен за нейнот уд тр и а ат ан хр т ня да це зд съ аване да тойчиви решения, за да прилагат лесни и ус з да ония в Природата, бе рм ха та на ве ст те ес пазят нанасят вреда от живота, а не да ги да обединяват нещата разделят зват връзките между да откриват и да запа ата елементите на Природ целия нови опитности през ат ив об ид пр и ат уч да си живот

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

71

www.gradinka.zaedno.net


Във ВКУСНАТА ГРАДИНКА децата УЧАТ по един различен начин: като планират и създават своята вкусна биоградинка

като задават въпроси и после любопитно търсят техните отговори

72

www.gradinka.zaedno.net

като се грижат за растенията и събират реколтата

като изследват и наблюдават живота на градинката

като общуват с възрастните пълоценно

като играят и творят, вдъхновени от ритъма и разнообразието на Природата

като експериментират докосват, опитват, сравняват, мерят, описват

като преживяват всеки един миг от живота на градинката

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВКУСНАТА ГРАДИНКА е място, където учителите и възрастните изпълняват една много важна роля:

те обичат Природата и вдъхновяват децата със собственото си възхищение

те не прекъсват детето, когато то наблюдава даден процес

те се отнасят с дълбок респект към скрития във всяко дете потенциал

те се доверяват на детето да прецени, кога иска да се включи в дейностите

те подкрепят детето, без да го ограничават в неговото изследване

те задават отворени въпроси и търпеливо изслушват

те дават свобода на детето, като осигуряват подкрепа и безопасна среда

те дават шанс на детето само да открие отговорите на своите въпросите

те излъчват разбиране и позитивна подкрепа за всяко едно дете в групата

те създават атмосфера на толерантност, приятелство и доверие

те уважават личния ритъм и стил, с който всяко дете учи, живее и общува

те прилагат в собствения си живот и поведение позитивните качества и добродетели, в които възпитават децата

те се фокусират върху потенциала на детето, а не върху слабите му черти

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

73

www.gradinka.zaedno.net


С помощта на ВКУСНАТА ГРАДИНКА можете да обединявате много и различни теми и да ги представите на децата по един интересен, лесен за реализация и изключително атрактивен начин. В нея може да провеждате най-интересните и най-вдъхновяващите уроци по ботаника, физика, екология, здравословен начин на живот, устойчиво развитие, а също и забавна математика, писане и четене, рисуване, изкуства, история и традиция и социални умения.

1

Отнасяйте се към ВКУСНАТА ГРАДИНКА като към изключително богат и атрактивен образователен инструмент и тя ще ви съдейства във вашите усилия:

3

да култивирате позитивно общуване между децата, техните връстници, родителите, учителите и хората от местната общност

74

www.gradinka.zaedno.net

2

да популяризирате здравословното хранене и природосъобразния начин на живот сред децата и също сред родителите

да възпитавате вашите малки ученици в най-ценните човешки добродетели - грижа, търпение, отговорност и изследователски подход и градивно социално поведение

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


и няколко НАПОМНЯНКИ за това колко е важно позитивното общуване на децата с Природата и възрастните Опитайте се да превърнете вкусната градинка в място за игра, приключения и изследователски занимания. Нека вкусната градинка да бъде: зона СВОБОДНА от критика и напрежение, където всяко дете се чувства СЪТРУДНИК и ИЗСЛЕДОВАТЕЛ на Природата място за ПОЗИТИВНО общуване на децата с учителите, с родителите и Природата, където децата да се наслаждават на ведра, вдъхновяваща и спокойна атмосфера. Приемайте заниманията във вкусната биоградинка, не само като уроци по ботаника, екология или здравословен начин на живот за децата: нека това да бъдат упражнения по хармоничен начин на живот и позитивно общуване с околните, както за децата, така и за нас – възрастните

Опитайте се освен семенцата на вкусните растения, във вкусната образователна градинка да посадите и заедно да отгледате най-красивите цветя - добродетелите на човешката личност, като обич, уважение, внимание, толерантност и увереност. Те се прихващат много по-трудно, искат много повече търпение и грижи, но веднъж поникнали... тези прекрасни качества ще украсят и усмихнат живота на всички вас. Позволете на децата сами да откриват нещата, които трябва да научат.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

75

www.gradinka.zaedno.net


Сред красотата на вкусната градинкА нека да подарим на децата си най-красивия подарък – този на признанието и подкрепата, като:

повече слушаме децата - по-малко говорим ние

повече се усмихваме - по-малко критикуваме

повече време прекарваме с децата в градинката - по-малко бързаме да си тръгнем

повече задаваме въпроси - по-малко даваме отговори

повече подкрепяме детето - по-малко критикуваме

повече обединяваме нещата - по-малко разделяме

повече преживяваме нещата - по-малко се притесняваме

повече наблюдаваме и експериментираме - по-малко говорим теоретично

повече забелязваме потенциала - по-малко се фокусираме върху проблемите

повече се чувстваме като сътрудници на Природата - и по-малко се мислим за господари

повече ползи откриваме - по-малко проблеми забелязваме “Деца, към които се проявява уважение, проявяват уважение към другите; деца, чиито интегритет не се нарушава, не нарушават интегритета на другите.” Йеспер Юл, Твоето компетентно дете

76

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


СЪЗДАЙТЕ си РИТЪМ и РЕД за работа в градинката Важно е да си създадете познат за всички участници “ритуал” за влизане в градинката. Това може да бъде послание или песничка с малък танц, които съдържат поздрав към градинката и припомняне на правилата за безопасност. По този начин вие лесно ще поддържате ред в групата, и по един естествен начин децата ще научат правилата за безопасност.

Хубаво е в началото на всяко занимание да поздравите градинката, и независимо от темата, първо да се разходите между лехичките и да се огледате за промени. Винаги преди работа, преговаряйте с децата основните ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ. Съвместно с децата си създайте правила за изваждане, безопасно използване и подреждане на инструментите и всеки път го повтаряйте - дори да е само на игра. ВАЖНО е действията за установяване на РЕД и РИТЪМ да се случват всеки път в добра атмосфера на РАДОСТ и СЪТРУДНИЧЕСТВО, за да могат децата лесно и с желание да ги следват.

ХИГИЕНАТА на ръцете и онова, което влиза в устата също е важно да се спазва от всички. АЛЕРГИИ – хубаво е предварително да знаете ако някое дете има алергия към някой от елементите в градинката – пчели, растения, слънце или друго.

“Помнете, че дълбоко заложената Природа на детето е да бъде компетентно и да ви съдейства, просто му дайте шанс да прави най-доброто от себе си, за реализирането на едно добра кауза... и се наслаждавайте на невероятните резултати!”

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

77

www.gradinka.zaedno.net


Вашите ученици ще имат много въпроси, когато започнат изследванията си. Не е нужно да имате всички отговори, а само желание да ги откриете. Най-добрият начин да отговоряте е: “Не знам. Хайде да разберем заедно!” LifeLab. Sowing the Seeds of Wander

В следващите няколко страници са обобщени най-интересните идеи и възможности за провеждане на уроци и занимания с децата във вкусната градинка. В пет основни раздела (създаване на градинката, отглеждане на растенията, наука и експерименти, игри и изкуство, здравословно хранене) подредихме най-основните теми и идеи, с които можете да си послужите при повеждане на уроци и занимания с децата във вкусната градинка. Страничките с идеи за ВКУСНИ УРОЦИ имат за цел да ви подсетят и насочат към най-основните теми, на които да обърнете внимание. На вашите креативност, любов към децата и изобретателност оставяме подготовката на вашите собствени уроци с децата. Отделете си време, за да си набавите нужната Ви информация в областта на ботаниката, градинарството, биологията... Не пропускайте да адаптирате заниманията към специфичните нужди и потребности на децата, с които работите, според тяхната възраст, ниво на развитие, опит и умения.


ав

ан

не

ст во

зд р по аво ха сл пв ов ан но е

е

сл

из

е

а дв

ку

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОДГОТОВКА: предварително извадете в градинката и подредете материалите, с които ще работите с децата. Убедете се, че ще има достатъчно материали за работата на всяко дете, за да няма скучаещи и тъжни деца. Предварително разгледайте в какво състояние е градинката, кои са новите неща – градинката е „жива класна стая“, трябва да знаете какво може да ви предложи и според нея да планирате конкретното занимание. Подгответе въпросите си за децата.

зд

из

МАЛКИ ГРУПИ: най-добре е да работите в група с 8-10 деца, за да имат достатъчно място да работят, да се разминават с инструментите и да получат от вашето внимание. Децата ще работят и учат много по-спокойно и пълноценно, ако го правят без да бъдат притискани и ако могат да бъдат изслушвани, когато имат нужда.

съ

отглеждане

В следващите страници, направихме за вас колекция от идеи и насоки за провеждане на уроци във вкусната градинка. Разделихме ги в пет основни тематични области. Те имат за цел да ви подсетят и вдъхновят при разработване на уроци и занимания с деца във вкусната градинка. На вашите професионални умения, креативност и позитивен подход оставяме подготовката на уникални уроци с вашите деца.

АКТИВНО СЛУШАНЕ и ПОЗИТИВНА ПОДКРЕПА в 100% от времето, в което сте заедно с децата. Те имат огромна нужда от вашето внимание, от усещането, че ги забелязвате, че ги приемате и ги подкрепяте. Вие самите ще научите много за тях, ако се научите да ги приемате в тяхната цялост, да ги слушате и наблюдавате активно и осъзнато. Не критикувайте грешките им. Те самите усещат много добре кога са сгрешили и се чувстват зле от това. УВАЖАВАЙТЕ РЕШЕНИЕТО НА ДЕТЕТО кога да се включи активно в заниманията и кога да остане и просто да наблюдава отстрани. НЕ НАСИЛВАЙТЕ ДЕЦАТА да взимат участие в заниманията. Наблюдението отстрани също е форма на активно учене. Това ще запази техния интерес и спокойствие при работа в градинката и ще я превърне в място, което е любимо, интересно и полезно.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

79

www.gradinka.zaedno.net


СТРУКТУРА НА ЗАНИМАНИЕ ВЪВ ВКУСНАТА ГРАДИНКА: 1/ ПОДГОТОВКА

2/ ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Винаги, когато времето позволява, провеждайте заниманията, свързани с вкусната градинка, ВЪТРЕ в самата градинка. И така - влезте в градинката с вашия си „ритуал“, разгледайте я за промени, после съберете децата в кръг (ако имате пънчета и масички – седнете около тях), заедно си припомнете ПРАВИЛАТА ЗА БЕЗОПАСНОСТ, обявете ТЕМАТА на заниманието, разкажете КАКВО предстои да направите, използвайте визуален материал (снимки или видео), кратко и ясно обяснете на децата каква ще е ЦЕЛТА НА ЗАНИМАНИЕТО, разкажете им последователно какви ДЕЙСТВИЯ ще извършвате и какъв РЕЗУЛТАТ се очаква да постигнете. Кажете ясно на децата ключовите КОМПЕТЕНЦИИ и КАЧЕСТВА, които те ще развиват по време на заниманието. Колкото и да са малки децата, за тях е наистина ВАЖНО да знаят какво се очаква от тях, за да знаят как да ви съдействат.

Преди да започнете практическото занимание в градинката, ПОКАЖЕТЕ нагледно на децата точно КАКВО и точно КАК се очаква да направят. С ясни и плавни движения покажете стъпка по стъка, как се държи градинския инструмент правилно или как точно се прави дупчица в почвата, как се полага семенцето в почвата, как се мулчира и т.н. Правете тези движения много отчетливо и през цялото време обяснявайте какво правите. Ако децата имат въпроси, нека да ги задават свободно, но след като са видяли цялата презентация. Ако се налага – повторете презентацията, за да уточните всички детайли на заниманието. Презентацията трябва да е кратка, за да не загубите вниманието на децата. Ако ще изпълнявате няколко действия в градинката, можете да разделите презентацията на няколко отделни елемента.

водещ – учител / родител/ студент / сътрудник:

80

www.gradinka.zaedno.net

водещ – учител / родител/ студент / сътрудник:

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


3/ ДЕЙСТВИЕ

водещи са децата – възрастният остава в периферията с подкрепяща функция: Това са безценните мигове на УЧЕНЕ ЧРЕЗ ПРЕЖИВЯВАНЕ. Това е мигът, в който Природата влиза в ролята на Главен Учител. Тогава възрастните могат да се оттеглят и да оставят децата самостоятелно да работят в градинката, като спазват инструкциите, които предварително са получили. Отдавайте своя НАЙ-ГОЛЯМ РЕСПЕКТ към този момент. Пазете зорко неговата позитивна енергия, ентусиазма и усещането за свобода и приключенски дух. Дайте достатъчно време на децата, да проведат своите занимания, експерименти и наблюдения в градинката. Не ги прекъсвайте, когато те наблюдават. Наблюдавайте работата на децата в тишина и добронамереност. Веднъж щом са започнали работа, не им давайте повече инструкции. Включвайте се да „помагате“ само ако детето изрично ви помоли за съдействие. Не препирайте децата, когато видите, че имат нужда от повече време да наблюдават или изследват нещо. Единственото важно е да се спазват правилата за безопасност. Малко преди да изтече времето на вашето занимание, дайте знак на децата, че е време да се ориентират към приключване, за да могат плавно да излязат от своя свят на лично преживяване.

4/ ОБСЪЖДАНЕ-ДИСКУСИЯЗАКЛЮЧЕНИЯ

водещият поема ролята на фасилитатор, децата участват активно: Веднага след приключване на практическото занимание в градинката, отново се съберете в кръг с цялата група. Направете си отворена дискусия. Нека всяко дете, което има желание, да сподели своето впечатление по вашите кратки въпроси какво направи, какво усети, какво откри. Накрая, след като внимателно и подкрепящо се изслушате, заедно опишете какво сте научили и направили за градинката. Тази фаза на обобщаване е много важна, за да може практическият опит и преживяване да бъдат интегрирани в цялостната система на личността и групата като цяло. Не я пропускайте и винаги си оставяйте достатъчно време, за да проведете заключителната дискусия спокойно и без да бързате. В последните мигове - не пропускайте да се ПОЗДРАВИТЕ и да си БЛАГОДАРИТЕ за участието и хубавите мигове, които сте имали заедно. ЗАПАЗВАЙТЕ СВОЯТА ИСТОРИЯ: Хубаво е да си правите ДНЕВНИК НА ГРАДИНКАТА с кратки разказчета и колекция от снимки на промените – ако правите по един-два кадъра всеки път, когато сте правили нещо в градинката или пък е настанала видима промяна в нея – то един ден ще останете очаровани, разглеждайки ИСТОРИЯТА на вашата градинка. По-малките деца нямат ясно формирано усещане за линейно време и за тях ще бъде изключително полезно и интересно да разглеждат картинки и истории от развитието на градинката и вашите действия в нея. Така те ще добият представа за процеса на развитие на градинката.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

81

www.gradinka.zaedno.net


ТЕМА 1: СЪЗДАВАНЕ НА ВКУСНАТА ГРАДИНКА Една “вкусна градинка” в детската градина дава възможност на децата да я наблюдават как се променя през сезоните и дори през годините. Докато децата се ангажират с “вкусната градинка”, те развиват дълбока съпричасност и любов към нея и чувство за принадлежност. Пораствайки, тези деца по един естествен начин се превръщат в млади хора, поемащи отговорни социални решения в своите общности. Тяхната съпричастност и любов към природата ще им служи като основа за чувство на отговорност и решителност от името на околната среда. LifeLab. Sowing the Seeds of Wander


ХАЙДЕ ДА СИ НАПРАВИМ ВКУСНА ГРАДИНКА ЦЕЛ: Децата участват в проекта за градинката

още от самото начало. Това ще даде на децата усещане за съпричастност и ангажираност към всички дейности по изграждането и обгрижването на градинката.

МАТЕРИАЛИ: снимки на дечица, родители и учители, които работят в зеленчукови градинки.

НАСОКИ: Заниманието започва с дискусия с децата за взимане на съвместно решение дали искат да участват в правене на вкусна градинка.

ВЪПРОСИ за дискусия: Какво е градинка?

Какво се случва в нея? Какви растения искаме да отглеждаме? Как ще я направим? Как ще се грижим за градиката? Тя какво ще ни даде? Какво е реколта? Ще можем ли да си хапваме от нейната реколта? Кой ще поканим да ни помага? Знаете ли, че когато отглеждаме сами храната си, ние се грижим не само за своето здраве, но и за здравето на нашата планета...

“Ние намираме в живота само това, което сами внасяме в него.” Ралф Уолдо Емерсън ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

83

www.gradinka.zaedno.net


ПЛАН И ПРОЕКТ НА ВКУСНАТА ГРАДИНКА ЦЕЛ: Децата създават идейни проекти и модели на вкусната градинка като дискутират, рисуват, конструират и моделират отделните детайли на вкусната градинка.

МАТЕРИАЛИ: снимки на съществуващи градинки, листа за рисуване, моливи, пастели, флумастри, пластилин, приложни материали - клонки, листа, камъчета, семенца, костилки, черупки, въженца

НАСОКИ: В самото начало въведете децата в темата като им покажете снимки или видео на съществуващи вече градинки, за да може децата да се ориентират в основните елементи на една градинка. Обсъдете заедно в група кои са най-важните елементи в една вкусна градинка – почва, вода, слънце, лехички, оградки, табелки, пътечки, пънчета за сядане, инструменти и др. Дайте време и възможност на всяко дете известно време да работи самостоятелно по темата и пасле се съберете и работете в малки групи, където може да обсъждате идеите на всеки. Провокирайте децата към общуване и споделяне и нека след това нарисуват своите мечти. Направете изложба от рисунките. Не забравяйте да снимате процеса на рисуване, изложбата, отделните рисунки. Благодарете на всяко дете за ценните идеи и предложения. Направете изложба от детските рисунки и модели на вкусната градинка. Не пропускайте да използвате детайли от детските идеи в крайния проект за дизайн на градинката.

“Нещата, които детето вижда, не са просто запаметявани, те формират част от душата му.” Мария Монтесори

84

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ДА ИЗБЕРЕМ МЯСТО ЗА ВКУСНАТА ГРАДИНКА ЦЕЛ: Децата научават за ролята на основните

детайли на градинката и влиянието на околната среда, взимат съвместно решение за най-доброто място за градинката. По този начин се формира чувство за отговорност, развива се способността за взимане на отговорни решения и ефективна работа в екип.

МАТЕРИАЛИ: ролетка, малки колчета и връвчици.

НАСОКИ: Това занимание се провежда на открито

Гол е

ми т

и най-често в ранна пролет или късна есен. Изборът на място за вкусната градинка е много важен. Преди да тръгнете на разходка из двора, първо представете на децата най-важните елементи, които ще са необходими на градинката, като например почва (освен ако няма да правите градинка на терасата), достатъчно слънце – да няма големи сгради или дървета над градинката, достатъчно място за лехичките и за пътечките, достъп до вода за поливане, безопасност – далече от мястото за игра с топка или от улицата. дъ х н овен

е

ис е д и

ав

и от

малк

и

В различни часове на деня наблюдавайте и изследвайте от къде минава слънчевата светлина и къде пада сянка, огледайте къде пада сянката на дърветата и се опитайте да си ги представите как ще изглежда през лятото тяхната сянка, когато имат листа. Излезте преди обяд в двора и оставете децата да са водещите в този процес, да се разходят, да обсъждат. Провокирайте ги да мислят за това, дали има достатъчно място за лехички и пътечки, дали е достатъчно слънчево, от къде ще вземаме вода за поливане на растенията. Внимателно изслушайте идеите на всяко едно дете, което има желание да сподели своето мнение и усещане. Не насилвайте децата, които не искат да се включат в това занимание. Оставете ги да наблюдават спокойно – в един момент те сами ще дойдат в групата и ще се включат.

Докато обхождате двора в търсене на място за градинката, от време на време спирайте и питайте децата, как биха се чувствали, ако те самите са растения във вкусната градинка. Например: Представи си, че си доматено растение, което дета йли. расте тук – КАК СЕ ЧУВСТВАШ? Слушайте внимателно и когато е възможно обръщайте внимание на детските усещания – колкото и странно да звучи, те са един добър индикатор за избор на подходящо място на градинката.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

85

www.gradinka.zaedno.net


СОЛИДАРНИ АКЦИИ - ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ ЦЕЛ: Всяко дете заедно със своите родители взима лично участие в изграждането на лехички, пътечки, оградки и елементи на вкусната градинка

МАТЕРИАЛИ: за подготовка на децата преди акцията: снимки на дейностите, които ще се извършват

по време на акцията, като напр. прекопаване, почистване, сглобяване на лехи, настилане и почистване на почва, рисуване на табелки, сглобяване на оградки, засяване на първите семенца, и също материали за рисуване и моделиране

НАСОКИ: Основната цел на всички Солидарни акции с родители, деца и учители, е “учене чрез участие

и лично преживяване”. По време на акциите за изграждане, децата наблюдават и взимат участие във всяко едно действие по създаване на градинката.

Важно е да помните, че процесът на техническо изграждане на градинката е важен УРОК и ценно преживяване и за децата и за родителите. Дори да се работи по-бавно и не толкова професионално, ВАЖНО е градинката да бъде създадена от самите деца, с помощта на техните родители, учители и приятели и съмишленици от квартала. ВАЖНО е времето, което тези хора ще имат заедно - да общуват, да си задават въпроси, да си говорят, да работят над обща цел, да решават предизвикателствата на градежа, да постигнат заедно краен резултат. Тези простички на пръв поглед действия са всъщност безценни за всяко едно дете и незаменими мигове за нас - възрастните.

86

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВАЖНО: преди провеждане на солидарната акция за изграждане:

формулирайте точно и ясно ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ – и нека и децата и възрастните да ги познават и спазват Помислете как точно ще се включи всяко едно дете в предстоящата акция – ще подават инструментите на родителите си, докато сглобяват лехите; ще разрохкват с ръчички почвата във вече готовите лехички и ще изваждат по-големите канъни, …. Нарисувайте им това, което предстои да се случи на конкретната акция, дискутирайте го, оставете и всяко дете да предложи как ще се включи в процеса и с какво ще помага. Важно е всяко дете да се чувства комфортно по време на акцията и само да намери своето място в процеса – ако избере просто да гледа – уважавайте това негово решение. И в никакъв случай не изолирайте децата в страни от процеса “за да не се наранят”, “за да не пречат на възрастните”, “за да си играят”. Ако го допуснете, то значи сте забравили целта на вкусната градинка. Използвайте пълноценно всеки миг, за да се забавлявате заедно с децата и да създавате нови приятелства с околните родители и учители – покажете на децата, че “Трудът е лесен, когато е с песен”. Съвет: използвайте всяка една дейност, която Ви дава възможност да приобщите роднините и приятелите от общността да се включат в дейностите: разкопаване, изработка и поддръжка на лехичките, пътечки, сглобяване на компост, обогатяване на почвата, мулчиране и др.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

“Дец ат това а не пом учиш , на кое нят . Те помн то ги коет ят тов а, Джи о си.” м Хе нсън 87

www.gradinka.zaedno.net


КРАСИВАТА ВКУСНА ГРАДИНКА ЦЕЛ: Децата и възрастните изработват красиви и полезни детайли

за градинката – табелки, оградки, къщички за птички, пънчета и масички за сядане

МАТЕРИАЛИ: покана към родителите, според конкретната дейност - дървени дъсчици, боя, четки, ръкавици, перманенти маркери, лак за дърво, приложни материали

НАСОКИ: Идеята е в тези дейности да привлечете ентусиазирани родители и заедно с тях и децата да изградите красива и уникална визия на вашата вкусна градинка, за да я превърнете в любимо място за учене чрез преживяване.

Хубаво е градинката да си има оградка с портал, по който може красиво да се увият пълзящите бобови растения и няколко пънчета и масичка за сядане и наблюдение – това ще обособи зоната на вкусната градинка като “зелена класна стая” - едно различно учебно пространство в двора на детската градина. Табелките с рисунка и име на всеки един зеленчук, билка, цвете, дават шанс на децата да научат по-бързо как да изписват буквите и как да изписват наименованията на градинските обитатели. Шарената хранилка за птичките ще изгради у децата грижовност и ще привлече безброй песнопойци, които да огласят с чудните си песни вашата градинка. Извършвайте тези дейности периодично, освежавайте остарелите и амортизирали се детайли.

“Децата се нуждаят от красива и хармонична среда. Създайте я заедно с тях.” 88

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ТЕМА 2: ОТГЛЕЖДАНЕ НА РАСТЕНИЯТА ВЪВ ВКУСНАТА ГРАДИНКАТА Със заниманията в този раздел децата имат възможността да посадят семенца и отгледания от тях разсад и да наблюдават как израстват в най-различни неща, някои от които може никога да не са си представяли, че растат във „вкусна градинка“. С малко труд и търпение, в края на сезона всички ще могат да се насладят на кошница, пълна със свежи плодове, зеленчуци, билки и цветя от растенията, които заедно са посадили и отгледали. Безценен урок е и събирането на семенца, с грижа за следващия сезон.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

89

www.gradinka.zaedno.net


ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ С РАСТЕНИЯТА ЦЕЛ: Децата научават за богатото разнообразие от

растителни видове и се учат да разпознават различните видове растения – дърво, храст, тревисто растение.

МАТЕРИАЛИ: снимки и схема на различни растения. НАСОКИ: Това занимание е най-добре да правите

на открито. Може да го направите под формата на групова разходка или игра, в която всяко едно дете има за задача да намери растение – дърво, храст, цвете. Задавайте си взаимно въпроси и заедно търсете техните отговори: за формата, размера, твърдостта, цвета и спецификата на всяко едно растение. Търсете нещата по които растенията, които срещате си приличат, и също – по какво се различават. Записвайте предложенията на децата на дъската, рисувайте заедно с тях. Обсъдете коя част на растенията за какво им служи. Насладете се на цветята, прегърнете дървото, разгледайте в детайли няколко листенца. Стъблото на дърветата е по-дебело от това на храстите, а стъблата на тревистите растения са меки и тънки и през зимата увяхват и изсъхват.

“Във всяко творение на природата има нещо за възхищение.” Аристотел

90

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


СЕМЕНАТА -

СКРИТОТО СЪКРОВИЩЕ НА ВКУСНАТА ГРАДИНКА ЦЕЛ: Децата научават за ролята на семената, и кое семенце на кое растение принадлежи. МАТЕРИАЛИ: семенца, ядки и костилки на различни растения – например грах, боб, пшеница, леща, нахут, ябълка, орех, лешник, кокосов орех. Снимки на растенията в пораснал вид.

НАСОКИ: Направете кратка презентация на децата, в която да им разкажете за семенцето – неговата същност, роля и предназначение. Разкажете на децата, че в малкото семенце спи цялото растение. Покажете им нагледен визуален или видео материал. Разпръснете различни семенца на няколко маси пред децата. Нека всяко едно дете да ги разгледа, да ги пипне, да ги помирише. Предложете на децата да ги соритрат по големина, цвят, вид – оставете те да си изберат признака. Може да стимулирате всяко едно дете с въпрос: “Какво е това? Какъв цвят е? Каква форма е това? Какво усещаш когато го пипнеш: гладко, грапаво, топло, студено?” Нека отговорите и асоциациите да идват от децата.

“Всеки може да каже колко семки има в една ябълка, но кой може да знае колко ябълки се крият в една единствена семчица...”

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

91

www.gradinka.zaedno.net


ПОДГОТВЯМЕ РАЗСАД ЦЕЛ: Децата научават как се садят семенца за отглеждане на разсад. Децата стават посредници в осъществяване на задача, която включва съвместно задание между учителите и родителите.

МАТЕРИАЛИ: пликчета със семена и инструкции към родителите за грижи за разсада, нагледни материали за етапите на поникване и развитие на растенията

НАСОКИ: Предварително подгответе малки пликчета, в които има по няколко семенца от растение,

което е подходящо за разсад – тиква, тиквичка, боб, домат, каставица. Напишете кратки инструкции за родителите, как точно да се посеят семената и как да се грижат за тях вкъщи. Представете на децата снимки или видео материал за фазите на развитие на растенията. Направете си дискусия за живота на растенията и как целият живот на растението ще започне от едно малко семенце. Спокойно и внимателно обсъждайте с децата как те ще сложат семенцето в кофичка с почва, как ще го завият с почвата, как ще го поливат, как ще го наблюдават, как един ден ще се покажат две малки листенца, и после – стъблото. Когато растението стане колкото една педя високо, ще го донесат и ще го посадят в лехичките на вкусната градинка. Нека всяко дете да има шанса да сподели какво го впечатлява най-много в просеца на развитие на растенията. Провокирайте децата свободно да задават своите въпроси. Раздайте на всяко дете пликче, което да занесе у дома и да направи разсада заедно с родителите си. Не допускайте децата да се чувстват виновни, ако някое семенце не поникне. Подгответе ги, че може да има семенца, които няма да искат да поникнат... това също е урок от Природата. Не пропускайте да информирате родителите, че след 2-3 седмици ще трябва да донесат готовите разсади във вкусната градинка.

“Това занимание е важно за включването на родителите и семействата в образователния ритъм на вкусната градинка.”

92

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ПОЧВАТА ЦЕЛ: Децата научават как да подготвят и обогатят почвата – почистване от едри камъчета и обогатяване с хумус от калифорнийски червей.

МАТЕРИАЛИ: градински инструменти (драчки, мотички, копачки) и ръкавици, престилки, хумус от калифорнийски червейчета

НАСОКИ: Най-добре е това занимание да се проведе на открито във вкусната градинка

непосредствено след урока за различните видове почва и след като децата вече са подготвили кофичките с разсад с родителите си в къщи. Излезте с децата в градинката и огледайте почвата в лехите. Задавайте си взаимно въпроси: Къде е почвата? Как изглежда? Да я погледнем от близо?Какво има в нея – камъчета, песъчинки, клонки, бучки, листа? “ Има ли живи същества в нея?Растенията се хранят през корените. А корените живеят в почвата. От нея те поемат полезни вещества, за да растат силни и здрави. Почвата трябва да бъде богата на полезни ханителни вещества (хумус) и минерали, за да може растенията да има с какво да се хранят и да родят богата и вкусна реколта. Как да помогнем на почвата да бъде по-силна и плодородна? Съвет: Добавянето на хумус в почвата става чрез внимателно дозиране – една кафена чашка хумус от калифорнийски червей е достатъчна да бъде хубаво размесена в почвата на една повдигната градинска лехичка с размер 90/200 см. Почистването на почвата от камъчета, твърди частици и бучки е също важен момент в подготовка на лехата.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

“Дори само една шепа хумус съдържа повече полезни организми, отколкото звезди има в Млечния път.” 93

www.gradinka.zaedno.net


ДА ПОСАДИМ МЛАДИТЕ РАСТЕНИЯ В ЛЕХИТЕ ЦЕЛ: Децата научават как да присаждат готов разсад в лехите и развиват финната моторика.

МАТЕРИАЛИ: кофички с разсад, кръгли пръчки за издълбаване на дупки, вода за поливане.

НАСОКИ: Добре е за всяко дете да има лично отгледан

разсад, или децата да работят по двойки. Разкажете им, че предстои да направят нещо много важно – да присадят растенията в техният нов дом – лехата. Това е стресиращо за растенията, защото досега те са стояли в топло и защитено пространство, където няма буйни ветрове, силни дъждове и студени нощи. “На растенията ще им трябва време, за да свикнат със своя нов дом и затова ние ще трябва да сме много грижовни към тях.” Започнете, като покажете Вие на децата как става изваждането на разсада от кофичката. Обяснете им, че всяко едно коренче е много важно за растението, затова го вадим бавно и много внимателно. Преценете, според възрастта и способностите на децата, какво могат да направят сами и за коя част е нужна вашата подкрепа. Дупките се правят според размера на кореновата система – тук повечето деца с удоволствие ще се справят сами. След засаждането, полейте почвата около коренчетата на растенията и им изпейте заедно една “подкрепяща” песничка, с която и Вие да се поздравите за добре свършената работа. Не забравяйте да снимате растенията в различните етапи от техния живот. Децата бързо ще забравят колко мъничък и крехък е бил техният разсад и снимките ще им напомнят.

94

www.gradinka.zaedno.net

“Каквото посееш, това ще пожънеш.”

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВКУСНАТА ГРАДИНКА – ВЕЧНО ЖИВА КЛАСНА СТАЯ важно е по всяко време да има нещо ново в градинката - тя е динамична. ЦЕЛ: децата проследяват жизнения цикъл на развитието

на растенията в лехите и засаждат нови култури веднага щом се освободи място в лехите. Така децата се научават да поддържат безкрайния цикъл на “живота” в градинката.

МАТЕРИАЛИ: семена и разсад, информация кое растение кога се сади.

НАСОКИ: Основната цел на “вкусната градинка” е

да бъде поле за експерименти и учене, отколкото за събиране на големи количества готова реколта. Затова опитвайте се да поддържате всички лехи заети с растения през целия сезон. На децата никога няма да им омръзне да садят семенца и да наблюдават тяхното поникване и развитие. Поддържането на градинката свежа и зелена ще запази естествения интерес на децата, ще им помогне да затвърдят своите знания и умения, ще ви даде шанса да наблюдавате и да изследвате. Отгледайте си пролетни и есенни моркови. Спанака през февруари със сигурност ще зарадва и малки и големи. Експериментирайте и си записвайте успешните резултати. Провокирайте въображението си, засадете с децата “пица от билки” (отделете кръгло място, маркирайте парчетата с камъчета и засадете цветя и билки с различен цвят в различните сегменти).

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

95

www.gradinka.zaedno.net


МУЛЧИРАНЕ – НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА НА ПОЧВАТА И РАСТЕНИЯТА ЦЕЛ: Децата се учат да прилагат мъдростта и знанието на нашите прадеди, придобиват умения за

мулчиране (покриване и защита на почвата с дебел пласт слама, листа или хартия) учат се да използват разумно наличните ресурси, като спестяват разходите за вода и поддържат доброто здраве на почвата.

МАТЕРИАЛИ: 2-3 бали слама или парчета от стари кашони небоядисвани (с естествения цвят на хартията), през есента – опадали листа от двора на детската градина.

НАСОКИ: Това занимание се провежда, когато растенията вече имат стабилни корени и стеблата им

са високи около 30 см. Разкажете на децата, че когато поливаме растенията с вода и слънцето напече в лехичките, водата се изпарява и отива във въздуха наоколо и растенията отново са жадни. За това е нужно да не оставяме почвата около нашите растения оголена. Хубаво е да покрием почвата с дебел пласт от слама или кашони, за да я предпазим от горещото слънце и от студения вятър през есента. Най-добре е да работите в малка група, в която всяко дете спокойно може да си избере растение, около което ще мулчира. Покажете им как да вземат по няколко снопа слама и внимателно да застилат с нея почвата. Крайната цел е да се получи плътно “одеало” от 10 см. добре уплътнена слама върху почвата, която завива коренчетата на растенията. Оставете нарочно няколко растения, около които няма мулч, за да може, когато посещавате градинката за наблюдение, да следите, какво се случва около растения, чиято почва не е мулчирана. С течение на времето ще видите, как те изсъхват по-бързо, а почвата се втърдява, става на буци, появяват се плевели. Интересно е от време на време да проверявате и какво се случва в лехите под мулча – ще се изненадате да видите, как червейчетата разрохкват почвата чак до повърхността, тя е влажна, нежна и добре структурирана, много по-рядко се налага да поливаме.

96

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ДА СЕ ПОГРИЖИМ ЗА РАСТЕНИЯТА ЦЕЛ: Придобиване и затвърждаване на умения за поливане, плевене, култучене, връзване и насочване на пълзящите растения.

МАТЕРИАЛИ: вода, лейки, престилки, колчета за увивните растения, канап за превръзване. НАСОКИ: Ежедневната грижа и наблюдение на растенията е чудесен инструмент за изграждането на

толкова много ценни качества у децата: постоянство, търпение, работа в екип, грижа и отговорност. Децата обичат да се чувстват полезни в своето ежедневие. Освен редовните грижи по поливане и плевене на лехичките, правете си чести разходки с децата в градинката като взаимно си задавайте въпроси: Как се чувстват растенията? Жадни ли са? Каква е почвата им – влажна или суха? Има ли нещо ново в градинката – ново листенце, ново цвете, ново плодче? Има ли някаква промяна? Какви са цветовете в градинката? Има ли нови насекоми или животинки?

“Мотивацията те кара да започнеш. Навикът е това, което те поддържа да продължаваш.” Джим Раян ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

97

www.gradinka.zaedno.net


ЦВЕТЯ И БИЛКИ – красивите помощници на вкусната градинка ЦЕЛ: Децата научават за уникалната роля и полза от всяко едно растение в градинката. МАТЕРИАЛИ: Семенца и разсад на билки и цветя, инструменти, лейки и вода за поливане. НАСОКИ: Докато повечето градински растения ни снабдяват с вкусна храна, билките и цветята привличат пчеличките и калинките – малките помощници, от които нашата био-градинка има нужда.

Въвеждащи въпроси: Знаете ли, че насекомите са едни от най-добрите градински помощници? Разбира се, някои от тях изяждат семената на растенията ни. Те се наричат вредители. Обаче има и други насекоми, които ядат тези вредители! Например, листните въшки ядат броколи и жито, но пък калинките от своя страна изяждат листните въшки. Затова, за да защитим градинката си от вредители, е нужно да имаме достатъчно калинки в нашата вкусна градинка. Нека засадим цветя, които ще привличат тези полезни насекоми. Цветята привличат и пчеличките. А пчеличките опрашват цветовете на растенията ни и благодарение на това, ние похапваме домати, тиквички и всички останали плодове и зеленчуци. Без пчеличките в нашата градинка нямаше да има плодове и зеленчуци. Съвет: Редовно осигурявайте вода на Вашите растения и следете тяхното развитие. Използвайте лупата, за да наблюдавате как работят Вашите градински помощници!

“Нищо велико не е постигнато без ентусиазъм.” Ралф Уолдо Емерсон

98

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


КОМПОСТ – ЧЕРНОТО ЗЛАТО НА ГРАДИНАРЯ ЦЕЛ: Децата добиват основни познания и умение за превръщането на органичните отпадъци в компост – плодороден хумус за градинката.

МАТЕРИАЛИ: обелки, огризки, стебла от растения, клонки, листа, картонени опаковки НАСОКИ: Хубаво е да си сглобите дървен КОМПОСТЕР към вкусната градинка и всеки път, когато имате

работа в градинката, да минавате през него и да го захранвате с органични отпадъци – огризки и обелки от плодове и зеленчуци. ВАЖНО е да помните, че в компостера не бива да слагаме: сготвена храна, болни растения и пластмасови отпадъци. След като децата изядат следобедния си плод, нека всяко дете да вземе огризките и отидете заедно да ги изхвърлите в компоста. Направете си експеримент с децата: сложете един резен от тиква на слънчево място в градинката и периодично ходете и го наблюдавайте. Чудесен начин децата да осъзнаят процеса ГНИЕНЕ. Когато приключите с експеримента, сложете загниващото парче тиква в компостера, за да продължи там да се превръща в плодороден хумус.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

99

www.gradinka.zaedno.net


“Детството е основния камък, върху който се крепи цялата сграда на живота. Семето, посято в детството, разцъфва в дървото на живота. Обучението придобито в детствотото, е по-важно от обучението, получено в колежите и университетите.” С.Рама

100

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


СЪБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА ЦЕЛ: Децата научават кои са ядивните части на всяко едно растение и кога точно трябва да се откъсне. МАТЕРИАЛИ: кошница, ножички, кантар за мерене на реколтата НАСОКИ: Направете си разходка из градинката и внимателно огледайте растенията. Има ли плодове,

които са узрели и готови за бране. Направете си дискусия за това как разбираме дали един плод е узрял – как се променя неговата форма, цвят или миризма. Открийте къде в градинката има готови за бране плодове. После покажете на децата с бавни и внимателни движения, точно как се откъсва всеки един узрял плод, как го поемате с ръка или с двете ръце, ако е необходимо, и как лекичко завъртате плодчето наляво и надясно, за да се откъсне от дръжката. Така хем ще запазите здрав плода, хем няма да увредите цялото растение и корените му. Нека всяко дете да повтори вашето движение. Важно е да научите децата как да подхождат внимателно към брането на реколтата, да не дърпат цялата тиквичка например, защото така може да отскубнат цялото растения от корена. Заедно с децата направете игра за сравнение за различните движения на тялото, които използваме, когато събираме реколтата – доматите откъсваме с леко въртеливо движение, тиквичката пречупваме откъм дръжката, морковите и репичките ги дърпаме смело за листата, за да излязат от земята, а листата на марулите и магданоза откъсваме внимателно. Събирането на реколтата е много добър повод да се поздравите с децата за добре свършената работа, и да си поговорите за полезните качества на вашата реколта.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

101

www.gradinka.zaedno.net


СЪБИРАНЕ НА СЕМЕНА ЦЕЛ: Децата научават как да събират семена от растенията и каква е ролята на семенцата в кръговрата на живота на растенията. Децата планират следваща реколта в градинката.

МАТЕРИАЛИ: хартиени пликчета, които е добре предварително да изработите с децата, узрял в лехите домат, чушка, шушулки боб, грах, тиква, тиквичка, цветя и билки.

НАСОКИ: Събирането на семена трябва да започне още при узряването на първите плодове. Още от

стари времена хората са оставяли за семе най-първия, най-хубавия и най-големия плод на растението – той не се откъсва за консумация, а се оставя на растението, докато семките в него узреят хубаво. Когато този плод презрее, трябва да го откъснете, да извадите внимателно семчиците от него, да ги сложите на хартия, за да изсъхнат и да ги приберете в надписано пликче за следващия сезон. Семената на различните растения се събират по различен начин. Важно е да обясните и да покажете на децата разликата между растения, които се садят от семенце или се разсаждат от корен. Също така е добре да покажете на децата, как растенията имат различна продължитеност на живот - едни от тях трябва да засаждаме от семенце всяка година (едногодишни) и други, които са две- или многогодишни и веднъж посадени, те остават в лехите на градинката и прекарват зимата спейки под дълбокия сняг. Идете в градината и откъснете няколко доматчета за семе. Разрежете ги и дайте шанс на всяко дете да огледа, да извади и да пипне семенцата. Заедно с децата почистете семенцата и ги поставете върху хартия на слънчево място, за да изсъхнат. Наблюдавайте ги. Нека децата предварително да нарисуват на пликчето семенца от какво има вътре.

102

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ЗАЗИМЯВАНЕ НА ВКУСНАТА ГРАДИНКА ЦЕЛ: Децата научават как да подготвят вкусната градинка за зимния сезон като мулчират остатъците от растенията в лехите и завият многогодишните растения.

МАТЕРИАЛИ: ножици за изрязване стъблата на растенията, опадали листа от дърветата в двора на детската градина.

НАСОКИ: Изведете децата в био-градинката и внимателно се разходете и я разгледайте. Изрежете заедно

стъблата на едногодишните растения и ги положете в лехичките, като обясните, че те ще изгният и ще се превърнат в храна за почвата, която ги е хранила – кръговрата на живота. За да не мръзне почвата и да не стои гола, когато няма сняг, съберете листа и завийте почвата в лехичките с тях. Децата обичат това занимание. Добре е да почистите пътечките от листа, за да не загниват там и да става хлъзгаво и кално. Не забравяйте накрая да се поздравите за добре свършената работа. Въпроси за дискусия: Какво се е случило с растенията и цветята в нашата градинка, деца? Кой сезон е в момента? Какво ще се случи с нашата градинка през зимата? Да, семенцата ще спят зимен сън, а почвата ще си почине и ще се подготвя за пролетта, когато отново ще засадим цветя и зеленчуци.

“Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо.” Айнщайн

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

103

www.gradinka.zaedno.net


ТЕМА 3: ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ В ГРАДИНКАТА Освен вкусните плодове и зеленчуци, био градинката ни предоставя и безброй интересни гледки, ухания, звуци, багри и повърхности. В една вкусна градинка можеш да откриеш красотата на една капчица или паяжинка, или хладкото усещане за някаква тайна в скривалището на някое червейче. Със заниманията в този раздел децата имат възможността да използват сетивата и въображението си – за да проучат вкусната градинка и да учат, докато се забавляват. Всяка тема задава идеята за множество “вкусни уроци”. Следвайте въображението и педагогическите си умения.


ДА СЕ ЗАПОЗНАЕМ С ВКУСНАТА ГРАДИНКА ЦЕЛ: Представяне на “вкусната градинка” на новите деца и запознаване с правилата за работа. МАТЕРИАЛИ: всички инструменти, с които се работи в градинката, както и ръкавици, престилки, лупи, снимки и видео с различни дейности в градинката през всички сезони.

НАСОКИ: Подготвяме децата, че ще се запознаят с едно любимо на всички място в детската градина:

нашата вкусна градинка. Това е специално място, където всеки е домакин, изследовател и “нещотърсач”. Представяме им ПРАВИЛАТА на градинката: всеки се движи бавно и внимателно, всеки говори без да повишава тон, за да не стряскаме растенията и животинките, които обитават нашата вкусна градинка, не късаме растенията и се движим само по пътечките между лехичките. Тук всички сме равни и всеки е ценен. В началото е добре да пуснем децата тихо и спокойно да обиколят градинката, всеки със своя ритъм и по своя си начин, като им казваме, че след 5 мин. всеки ще сподели какво е видял и какво в градинката му е направило най-силно впечатление. Оставяме всяко едно дете да усети дали ще го впечатли пътечката от мравки, цъфнало цвете или дъхава билка...След 5 мин. събираме децата и започваме споделяне в кръг: “Кой какво откри и кой от какво се впечатли?”. След споделянето им даваме още 5 мин., за да видят с нови очи градинката, да видят и те бръмбарчето или скакалеца, или цъфналото цвете. Запознаваме накратко децата с инструментите, с които си служим в градинката и с правилата за тяхното безопасно ползване. Дискутираме защо е важно да сме внимателни – важно е отговорите да дойдат от децата.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

105

www.gradinka.zaedno.net


ЦЕЛОСТТА И ЧАСТИТЕ НА РАСТЕНИЕТО ЦЕЛ: Децата опознават частите на растенията

- корени, стъбло, клонки, листа, цвят, плод, семена.

МАТЕРИАЛИ: растение в саксия, вестник за постилане, лупа, линия.

НАСОКИ: Представете на децата едно стайно

растение, което те познават добре и примерно се отглежда в тяхната стая. Едно по-стабилно цвете в саксия би свършило чудесна работа. Може да се използва случая да се присади цветето в по-голяма саксия. Внимателно изваждаме цветето от пръстта и го полагаме върху вестника. Разпитваме децата какво виждат и знаят ли коя част на растението как се нарича и за какво служи. Обобщаваме в края на дискусията. При възможност правим снимки. Всяко дете, което има желание, е добре да докосне пръстта, да докосне нежно и внимателно коренчетата и листата на растението, като преди това сме обсъдили с тях колко крехки и нежни са частите на растението и колко е важно да ги запазим здрави. Обсъждаме елементите, от които се нуждае всяко едно растение, за да е живо – почва, въздух, вода, топлина и светлина. Добре е отговорите да дойдат от децата и всеки един елемент да бъде обсъден в детайли.

106

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ТАЙНИТЕ НА СЕМЕНАТА ЦЕЛ: Децата научават, че всяко растение поникво от свое уникално семенце и добиват умения за разпознаване и сортиране на семената.

МАТЕРИАЛИ: Семена и семки от колкото се може

повече различни видове растения. Можете да използвате бурканчетата със семенца от учебния комплект.

Идея: Много е хубаво, ако в рамките на същото занимание децата посадят бобово или грахово семенце за последващо наблюдение.

НАСОКИ: Казваме на децата, че за малко ще се

потопим във вълшебния свят на растенията. Важно е в самото начало да запознаем децата с вече познати за тях семена – например тези на боба. Повдигаме дискусия: “Каква е връзката на тези бобени зрънца със света на растенията? За какво могат да ни послужат тези бобени зърна?” Важно е отговорите да дойдат от децата – за ядене, но и за да ги посадим и да отгледаме сами още много бобови зърна. Важно е всяко детенце да опипа, да огледа и да усети бобовите зрънца. Заедно наблюдаваме как семената са различни по размер, форма и цвят, защото те са от видове и сортове растения, които дават различни плодове, с различен вкус, форма и цвят. Показваме и разглеждаме и опипваме и другите семенца, приготвени за урока. Дискутираме техните характеристики и обсъждаме кое семенце на кое растение е. На финала ги събираме накуп и започваме да ги сортираме по видове.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

107

www.gradinka.zaedno.net


ЖИВОТЪТ НА ЕДНО РАСТЕНИЕ ЦЕЛ: Децата научават за различните етапи от живота на едно растение и учат за връзката между процесите в кръговрата на живота - семе, растение, цъфтеж, плод, семе, мулч или компост (почва)

МАТЕРИАЛИ: снимки или видео, които ясно показват цикъла на живот на едно растение, снимков материал на различни периоди от етапа на развитие на растенията в градинката от предишен сезон

НАСОКИ: Представете на децата снимки или видео за развитието на растението от семето до зряло

растение и до неговото декомпозиране обратно в компост и почва. Дискутирайте визуалния материал. Нека всяко дете, което има желание да сподели собсвените си наблюдениня и впечатления по темата. Раздайте на децата тиквени семки и започнете дискусията с въпроса: “Спомняте ли си кога засадихме семенцата от тиква в нашата градинка? Какво се случи след това?” Добре е отговорите да идват от децата – появиха се първите листенца, плъзнаха из градинката, ставаха все повече и повече, после се появиха и първите красиви цветове, а след това и тиквите, които пъровначално бяха много мънички, слънцето, водата и почвата ги хранеха и те пораснаха големи, отрязахме ги, извадихме семките и оставихме да изсъхнат, след това ги съхранихме за следващия сезон. Обобщете заедно. Накрая взаимно си задайте въпроси за това как на пролет ще започне отново животът на растенията – от семенцата, които ще засадите в лехите.

108

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ПОЧВАТА – ДОМ ЗА РАСТЕНИЯТА ЦЕЛ: Децата опознават характеристиките на почвата в градинката и се учат как да се грижат за почвеното плодородие.

МАТЕРИАЛИ: кофички с различни видове почва – песъклива, глинеста, мокра, суха, няколко вестника, компост.

НАСОКИ: Започнете това занимания с припомняне какво е почвата, къде се намира, каква е нейната

роля в живота на растенията. Добре е в началото на заниманието всяко дете да изследва с докосване различните видове почва, изсипани върху няколко различни вестника, да я усети, да я огледа, да я помирише. После може да излезете с децата и да изследвате качествата на почвата в градинката – дали е суха, мокра, глинеста, песъклива, светла, черна, червена и др. Въпроси за дискусия: Какво е това, според вас? По какво се различават тези купчинки? Цвят, плътност, влажност, наличие на по-едри камъчета. На какво ви напомнят? Пластилин, глина, пясък. Важна ли е почвата за растенията? За какво я използват те? Какъв цвят е почвата в нашата вкусна градинка. Каква е тя, на коя от видовете почва най-много ни напомня? А необходимо ли е да се грижим за почвата? Как го правим? Нека да видим какво има в нашия градински компост.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

109

www.gradinka.zaedno.net


ВОДАТА – НЕЖНАТА ФЕЯ НА ГРАДИНКАТА ЦЕЛ: Детайлно изследване

и осъзнаване ролята на водата за живота на растенията. Осъзнаване ролята на мулчирането за запазването влажността на почвата.

МАТЕРИАЛИ: лейки, вода от бидона за поливане.

НАСОКИ: Добре е този

урок да се направи след като са мулчирани лехите и целенасочено оставите една немулчирана част в някоя леха и кажете на децата, че ще наблюдавате специално как се чувстват растенията в тази немулчирана зона. Една седмица преди този урок вземете 2 растения (чудесно ще е, ако са от един и същи вид) от стаята и се разберете с децата, че ще наблюдавате как им влияе водата. Полейте едното, а другото – НЕ. Всеки ден отделяйте 5 минутки, за да видите как се чувстват цветовете и листата на 2-те растения. В началото на урока започнете дискусия за това как се чувстват според децата двете растения от Вашият общ експеримент. Защо едното е клюмнало, а другото е толкова свежо? Нека отговорите и предположенията да излязат от децата. Водата е жизнено необходима храна за растенията (както и за нас-хората). Може да се направи и малко по-краен експеримент, в който преполиваме едно растение и наблюдаваме как то изгнива. Дискутираме този резултат с децата. В края на урока излизаме навън и наблюдаваме растенията и качествата на почвата под мулча и в лехата без мулч. Къде растенията се чувстват по-добре. Къде почвата е рохкава и влажна? Важно ли е да пестим водата, която използваме за поливане в нашата градинка?

110

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


СЛЪНЦЕТО И СЯНКАТА ЦЕЛ: Осъзнаване ролята на слънцето за живота на растенията. МАТЕРИАЛИ: две бързопоникващи еднакви растения (рукола, тиквичка, пшеница), които децата да посадят и да наблюдават за по-дълъг период.

НАСОКИ: Разходете се в градинката с децата в слънчев ден и ги помолете да намерят едно много слънчево и едно сенчесто място. Отидете в градинката сутринта, по обяд и следобед, за да се убедите, че сенчестото място е наистина сенчесто и слънчевото е наистина слънчево. Засадете семенца на двете места. Оградете ги с камъчета и минавайте периодично, за да наблюдавате какво се случва. Поникват ли, не поникват ли, ако не поникват – защо е така? Можете заедно с това наблюдение да преместите някое от стайните растения на сянка и да наблюдавате всеки ден как се чувства растението. Промениха ли цвета си листенцата на растението, обърнаха ли се в друга посока.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

111

www.gradinka.zaedno.net


ВЪЗДУХЪТ – НЕВИДИМИЯТ ПРИНЦ НА ГРАДИНКАТА ЦЕЛ: Осъзнаване ролята на въздуха и неговото движение за живота на хората и растенията. МАТЕРИАЛИ: увеличителни лупи, няколко стъклени буркана НАСОКИ: Въздухът е важен елемент за живота, както на вкусната градинка, така и на всички живи

същества на планетата. Неговата влажност, сухота, температура и движение оказват много сериозно влияние на растенията. Интересно е да разкажете на децата, че и хората и растенията не могат да живеят без въздуха, но докато хората имат нужда от кислородът, който се съдържа във въдзуха, то растенията вдишват въглеродния диоксид, който ние хората издишваме, и от своя страна те пък издишват (отделят) кислород, от който ние имаме нужда. Това е една много важна взаимовръзка между хората и растенията. Именно заради това казваме, че растенията са белите дробове на нашата планета. Без тяхната работа ние нямаше да можем да живеем. Също така – въздухът може да се движи - много силният вятър може да събори или дори да пречупи стъблата на растенията.Знаете ли, че семената пътуват, също като нас? Те го правят всеки ден! Някои летят с вятъра, като например семенцата на глухарчетата. Идея: Излезте рано сутринта с децата в градинката. Пипнете тревата, листата на растенията, почвата. Усетете сутрешната роса. Придвижвайки се по въздуха тези миниатюрни капчици влага достигат до всяка една част на растенията и осигуряват водата, която им е нужна. Направете си експеримент с децата – захлупете с прозрачен съд едно растение, за да наблюдавате заедно какво се случва, когато го лишите от притока на въздух. Идея: направете си с децата “уловител на вятър” - най-лесно ще бъде да прикачите на една пръчка няколко цветни лентички, които ще се поклащат и веят с различна сила всеки път, когато подухва вятър. Можете също така да закачите на клон и от индианските мелодични тръбички (камбанки), които ще свирят в градинката с различна мелодия при различната скорост на вятъра.

“Мислите са 112

www.gradinka.zaedno.net

у добра почва.” х р кат въ т, когато вятър е а в о се н л ъ с к ът ги пу мената - по ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


РИТЪМ НА ЖИВОТ ВЪВ ВКУСНАТА ГРАДИНКА ЦЕЛ: Децата научават за различните

етапи, през които преминават растенията в рамките на един ден.

МАТЕРИАЛИ: увеличителни лупи НАСОКИ: Можете да започнете

урока рано сутринта с въпроса: “Деца, според вас растенията имат ли нужда от сън? А какво ги събужда? Алармата на часовника?” Искате ли днес да наблюдаваме растенията в нашата градинка и да видим какво ще установим. Може да напишете различните предположения на децата сутринта и да ги обсъдите следобеда, след като на няколко пъти сте излизали и сте наблюдавали цветатя, билките и зеленчуците в градинката. Използвайте отделните посещения в градинката, за да дискутирате силата на слънчевите лъчи в различните етапи на деня, влажността на почвата. Сутринта може да използвате посещението си в градинката, за да полеете растенията и да пипнете мократа почва. Пипнете отново почвата късно следобед? Къде е отишла водата?

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

113

www.gradinka.zaedno.net


СЕЗОНИТЕ ЦЕЛ: Децата научават за цикличността в

природата и повтаряемостта на сезоните в нашият климатичен пояс - промяната в растенията през различните сезони - заснемане, рисуване, изследване на едни и същи елементи.

МАТЕРИАЛИ:

фотоапарат, снимки на растенията във вкусната градинка през различни сезони и етапи от тяхното развитие, календара на сезоните от списание Бърборино, което е приложено в учебния комплект.

НАСОКИ: Желателно е този урок да бъде

проведен с децата, след като те са участвали вече един сезон във всички етапи и дейности по отглеждането на растенията в градинката. Разпръснете снимки на масата и помолете децата да ги подредят в правилната последователност. Докато децата подреждат, провокирайте ги да разкажат: Знаете ли през кой сезон ни се случи това? Какво правим през този сезон в градинката? Защо го правим точно през този сезон? С по-големите деца може да се проведе дискусия за рзнообразието от растения, дължащи се на нашето географско разположение. А какви плодове и зеленчуци има в Гърция, в Турция, в Африканските страни? Защо?

114

www.gradinka.zaedno.net

дайте з а р о т е нимани зграфен на а з а н “В края бял лист, ра дете да ко н по еди помолете вся растение и и четири любимото с ка през а ин нарисув сната град е сезона. т ку във в н от четири поканете и ди всеки е е си изложба зкажете ет ра Направ те, за да им ли родите създали.” те какво с

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


АЛЕЛОПАТИЯ – КАК СИ ПОМАГАТ РАСТЕНИЯТА ЦЕЛ: Децата научават, че растенията могат взаимно да си помагат и да се подкрепят и има значение кое до кое растение посаждаме в нашата вкусна градинка

МАТЕРИАЛИ: Схема за Алелопатия - правилното комбиниране на растенията в лехите НАСОКИ: Въведете децата в темата, като започнете дискусия свързана с приятелството и това как прия-

телите и хората си помагат да живеят по-добре. Постепенно стигнете до идеята, че може би и растенията си имат приятелчета, с които обичат да живеят заедно и си помагат в градинката. Разгледайте внимателно схемата на Алелопатията – тя съдържа познаниято на днешните учени ботаници и също така древната мъдрост на народите, които са живяли близо до Природата и са познавали нейните принципи. Направете си експеримент: посадете едно до друго растения, за които знаем, че са приятели и се подкрепят, но също така, на друго място засадете заедно и растения, за които знаем, че не се харесват. Направете си дневник, в който да отбелязвате резултатите от вашето научно изследване на Алелопатията. Направете си табелка с децата, на която да отбележите какво и защо сте засадили. Наблюдавайте във времето и дискутирайте.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ: Приятелството между ягодата и лука “Ето и малко любопитна информация от алелопатията - науката за взаимодействието между растенията: “Има растения - приятели и противници, както е и при нас, хората - съседи, с които общувате пълноценно, и такива, с които не се разбирате.” Например на едно място е хубаво да се садят лук и ягоди. Лукът излъчва вещество, което пъди нематода (паразитен кръгъл червей), който напада ягодите. Те пък пропъждат луковата муха. Има също репелентни растения, които пропъждат много вредители - такива са някои цветя и билки. “Конвенционалните стопани се вълнуват единствено от добива, а тук има значение наблюдението - да се попиташ защо това растение е нападнато, а онова - не. Това е наука” Димитър Стоянов, био-динамичен фермер

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

115

www.gradinka.zaedno.net


ГРАДИНСКИТЕ ОБИТАТЕЛИ ЦЕЛ: Децата изучават наличието и функциите на животинките, обитаващи вкусната градинка МАТЕРИАЛИ: На по-смелите изследователи може да се даде по една прозрачна пластмасова чашка, за да събират животинките, които открият, като бъдат изрично предупредени да не пипат паячетата, защото може да са отровни, и накрая на урока да върнат всички обитатели невредими по местата им.

НАСОКИ: Вкусната градинка е пълна с обитатели - малки и големи. Някои са тук, за да се хранят с

растенията, други, за да си похапват градински вредители, а трети просто за да се наслаждават на вкусната градинка, да опрашат цветята или да си дремнат под сянката на някое листо. Червейчетата не обичат светлината – те са наши много важни помощници – разрохкват горния слой на почвата и помагат на растенията да дишат. Ако откриете охлюви, може “да ги изпратите на екскурзия в чужбина” (извън двора на детската градина), обяснявайки, че те се хранят с нашата реколта. Въвеждащи въпроси: Как мислите, деца, освен зеленчуците, билките и цветята, кой ли още живее в нашата вкусна градинка? Дали има мравки? А паячета, които плетат своите мрежи? А калинки? А пчелички? А бръмбарчета? Нашата задача днес е да открием колкото се може повече обитатели на нашата градинка. Ще обикаляме бавно, спокойно и много внимателно. Ще ми казвате всеки път, когато сте открили нов обитател, а аз ще го рисувам и записвам на дъската.

“Няма по-интересно занимание за децата от това да проучат естествената им среда и да ги опознаят малко по-добре, научавайки любопитни факти за тях и може би да спрат да се страхуват от тях - червейчета, насекоми, пилета, животинки - всеки е полезен с нещо.” 116

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


РОЛЯТА НА ЧОВЕКА В ГРАДИНКАТА ЦЕЛ: Децата научават за различните начини, по които човекът може да се грижи за вкусната градинка със своята активност или ненамеса.

МАТЕИАЛИ: Тебешири за рисуване на дъската. НАСОКИ: Хубаво е това занимание да се проведе след като децата са изследвали и изучавали растенията,

садили са и са наблюдавали, запознали са се и с живите обитатели на вкусната градинка, наблюдавали са протичането на хармоничните процеси в градинката. Добре е когато някое от растенията, които сте засадили (един домат, например), бъде заградено с камъчета и обозначено с направена от вас табелка – не слагай колче, не поливай, не мулчирай, недей да култучиш. Идеята е, когато обгрижвате другите растения, всеки път да наблюдавате какво се случва с “изоставеното” растение. Повдигайте дискусия и нека отговорите да идват от децата – какво и защо се случва с това растение. А дали и при нас, хората, е така? А необходимо ли е всеки път да правим нещо в градинката – трябва ли да поливаме, ако скоро е валял дъжд. Доматите са вързани и всичко в градинката е наред - може би е момент за наблюдение, за наслаждение на красивата гледка наоколо, време за ненамеса и даване на време и пространство на растенията в градинката. Точно както и ние – хората, понякога имаме нужда никой да не ни закача – да бъдем оставени насаме с мислите и чувствата ни.

“Парадокс. Аз говоря най-силно, когато слушам най-внимателно” Джон Шлатър

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

117

www.gradinka.zaedno.net


ВКУСНА И ЗАБАВНА МАТЕМАТИКА В ГРАДИНКАТА ЦЕЛ: Децата усвояват знания по математика (броене, събиране, изваждане, разделяне) и геометрия (форма, обем, тегло, размер) чрез игра и преживяване в градинката

МАТЕРИАЛИ: пластмасови линийки; тебешири, ако решите да записвате и рисувате на дъската. НАСОКИ: Градинката е неизчерпаем източник на уроци

по математика за най-малките. Тя дава шанс под формата на игра да запознаете децата с числата, с термините събиране и изваждане, по-голямо и по-малко, сантиметър. “Нека всеки да си избере едно растение в градинката и да преброи колко листенца има то. Хайде да измерим колко сантиметра е станало стъбълцето на нашият домат. А кои листа са най-големи – тези близко до земята, или тези по-отгоре? Искате ли да преброим колко бобени зръца и колко зрънца грах събрахме днес? Хайде да видим за 1 минутка кой от вас колко мравки ще открие в нашата градинка...

“Познанието е опитност. Всичко останало е просто информация.” Айнщайн

118

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВСЕЛЕНА НА СЕТИВАТА ЦЕЛ: Децата учат и развиват сетивата си за цвят, форма, тежест, вкус, обоняние, обем, размер

МАТЕРИАЛИ: цветни листчета хартия, торбичка, в която да се скрият различни елементи от вкусната градинка.

НАСОКИ: Хубаво е до отделяте достатъчно време,

в което най-малките деца да могат спокойно да изследват със сетивата си елементите на градинката. Почвата, камъчетата, листата и стъблата на растенията, семенцата, плодовете, дъхавите билки – всички те са богат естествен източник на стимули, които провокират развитието и усъвършенстването на всички сетива. Развитието на сетивната интелигентност е важен фактор за развитието на мозъка и интелекта при малките деца, които все порядко докосват естествени материи. Раздайте по едно цветно листче и нека всяко детенце да открие нещо в био градинката, което е със същия цвят. Цялата дъга се е събрала в нашата градинка. Нека всяко дете да бръкне в торбичката, без да поглежда вътре. Да си хване нещо и опипвайки го да отгатне – това е камъче, доматче, чушка, бобено зрънце, листенце, шишарка от близкото дърво, орех. А какво ли е на цвят, това, което напипвате? Да не забравяме да се смеем и да се забавляваме докато изследваме градинката през сетивата си.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

119

www.gradinka.zaedno.net


ГРАДИНСКО ИЗКУСТВО ТРАДИЦИИ ЗА ПЛОДОРОДИЕ “Заниманията в този раздел Ви дават възможността да използвате красивите дарове на вкусната градинка, за да създавате изкуство, украшения и подаръци за семейството и приятелите на децата. Използвайте цветята, за да направите корони, букети и книгоразделители; камъните и листата, за да измайсторите преспапиета и декоративни свещички; плодовете и зеленчуците, за да направите печати; царевичните листа, за да оформите кукли; и калта, за да си сготвите градинска торта!” LifeLab


ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ, СВЪРЗАНИ С ПЛОДОРОДИЕТО ЦЕЛ: Децата изучават традициите на своят етнос и народ с фокус върху грижата за земята и плодородието.

МАТЕРИАЛИ: Информация за народните традиции и обичаи – песни, танци, легенди, притчи НАСОКИ: Народните традиции са безкраен извор на вдъхновение за дейности в градинката. По нашите

земи, старите хора препоръчват на Благовец да се садят цветя, защото ще поникнат особено ароматни и красиви. Тогава се садят и плодни дръвчета, за да са здрави и вкусни плодовете им. На Лазаровден отпразнувайте с децата събуждането на природата. Съпреживейте заедно с децата магията на билките и отбележете Еньовден, като усетите уханието на билките във вашата градинка и си направите венец от билки за здраве. Казват, че билките, брани рано сутринта на Еньовден, ще бъдат най-лековити. Нека Коледарчетата да изпълнят ритуал за здраве, плодородие и добруване. Сурва – празникът на зимното слънцестоение, когато децата сурвакат за здраве и изобилие във всичко, е чудесен повод да изпеете коледарски песни в градинката.

Идея: Използвайте традиционните народни празници, за да правите СОЛИДАРНИ ПРАЗНИЦИ на вкусната градинка и да поканите всички, които са ви помагали - така ще си създадете онова усещане за връзка между събитията в нашия живот и за свързаност и единство между човека, неговите навици и обичаи, и природата.

“Човек без родова памет е като дърво без корени. Ако искаш да израстваш нависоко, вкоренявай се надълбоко!”

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

121

www.gradinka.zaedno.net


ВЪЛШЕБНАТА ГРАДИНКА ЦЕЛ: Децата развиват усет и нагласа към красотата и хармонията.

МАТЕРИАЛИ: Количка с обогатена почва, мистрия,

канап, семена зелен боб; За възрастен помощник: 6 дървени колчета, с диаметър около 5 см и височина 2 м (колчета)

НАСОКИ: Някои растения като зеленият боб, се увиват,

около други растения или предмети, за да излязат от сянката и да съберат повече слънчева светлина. Можете да си направите индианска къщичка - иглу, по която увивното бобово растения ще се покатери и ще създаде зелена шатра със стени от бобови листа. Заедно с децата почистете кръгло пространство с диаметър около 2 м. в част от градинката, която получава достатъчно слънчева светлина. Ако има растяща трева, не е нужно да я разчиствате в центъра, само прекопайте външен обръч около 30 см на широчина. Подгответе почвата в обръча, като я полеете, обърнете и добавите обогатената почва. Забийте стабилно колчетата по вътрешния край на обръча. Уверете се, че има толкова място между отделните прътове, колкото да се минава между тях спокойно. Вържете горните краища на колчетата заедно с канап около 30 см от върха. Посейте зеления пълзящ боб по външния край на обръча, близо до прътовете, като оставите празно място между два от тях за врата. Прочетете на опаковката на какво разстояние и дълбочина се засаждат семената. Разположете равномерно останалите колове. Поставете колчетата стабилно в почвата на дълбочина около 30 см. Затрупайте семената с тор. Поливайте редовно и наблюдавайте как стените на вашето иглу оживяват.

122

www.gradinka.zaedno.net

“Децата учат най-добре, когато се забавляват.”

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ЛЮБИМЦИ В ГРАДИНКАТА ЦЕЛ: Децата развиват своята креативност и се научават да създават кукли и интересни приложения от материали, създадени в градинката – части от растения.

МАТЕРИАЛИ: Използвайте естествените материали, които има в конкретния момент в градинката ви, като например: 12 царевични листа за всяка кукла, ножица, топка прежда или памук, маркери, боички.

НАСОКИ: Царевичните листа предпазват царевицата, докато узрее и е готова за консумация. След като

похапнете царевица с децата, нейните листа може да ви предоставят още нещо – материал за направата на царевично човече. Хубаво е всяко дете да си създаде своя собствена царевична кукла. Задайте на децата домашна задача: в рамките на 1 седмица всяко дете да донесе 12 листа от царевица. А ето и как да направите самите кукли: Използвайте малко прежда, за да завържете листата заедно на около 2-3 см от единия край. Това ще бъде горната част от главата на куклата. Долната част от листата ще бъдат нейните крака. Малко по-надолу (колкото прецените, че искате да е врата на куклата), завържете второ парче прежда. Вашата кукла вече си има глава. След това отделете по 3 листа от двете страни и ги завържете, където прецените че е добре да се намират китките на човечето. Това са неговите ръце. Останалите 6 листа ще представляват тялото на човечето. Намерете мястото, където мислите, че е подходящо да бъде неговата талия и завържете листата там. Сега разделете останалата част под талията на две равни снопчета от 3 листа и ги завържете, където ще бъдат глезените на крачетата. Куклата вече си има и крака. Ако е нужно, отрежете излишните стърчащи краища от ръцете и краката на куклата. Ако искате, може да я украсите и да и направите лице. Не пропускайте да разкажете на децата, че това са били играчките на нашите баби и прабаби.

“Щастливото сърце е цвете в градината на живота.”

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

123

www.gradinka.zaedno.net


ДА СИ ПОСАДИМ ГРАДИНСКА ТОРТА ЦЕЛ: Децата използват своите сетива, за да наблюдават, как се променя почвата, като се намокри и като изсъхне. Наблюдаването на това, как почвата се превръща в кал, дава възможност от рано да имат опит с процеса изпарение.

МАТЕРИАЛИ: Градински ножици; кофа, пълна с пръст; лопатка, малки пластмасови чашки за еднократна употреба, клечки

НАСОКИ: Направете си торта от кал, декорирайте я с всички градински дарове и я оставете слънцето да

я опече. Вие няма да я изядете, но компоста Ви ще го направи! Като давате възможност на децата да играят с калта, е чудесна възможност за тях да опитат нейните мирис, консистенция и текстура. Това занимание може да бъде много цапащо, затова децата трябва да са облечени подходящо за „Калния ден”. Най-добре да го направите през топъл, слънчев ден. Започнете дискусия с децата за почвата – от къде идва и как се е оформила. Техните идеи може да ви изненадат!

“Наблюдавай как един човек се забавлява по време на игра и ще научиш повече за него, отколкото ако разговаряш с него цяла година.” Платон

124

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ЗВУК И МУЗИКА В ГРАДИНКАТА ЦЕЛ: Развива въображението и творческия потенциал на децата, разширява кръгозора и обучава сетивата - музикални инструменти от градински елементи - семки, кратунки, и др.

МАТЕРИАЛИ: декоративни кратунки, отгледани в градинката; пластмасови чашки, празни малки шишенца

НАСОКИ: Изсушените на слънце декоративни кратунки са чудесен музикален инструмент от детството

на нашите баби и дядовци. Семенцата на различните зеленчуци и плодове, поставени в различни затворени съдове, издават различни звуци – чудесен начин за забаление и развитие на сетивата на децата. Експериментирайте – чуйте звука, когато има повече и по-малко семенца. Нека всяко дете да иработи свои собствени кастанети. Насърчавайте децата да творят, да пеят и да се забавляват. И не забравяйте да се забавлявате с тях.

“Смехът е слънцето, което пропъжда зимата от лицето на човека” Виктор Юго

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

125

www.gradinka.zaedno.net


ТЕМА 5: Вкусно и здравословно ...а здравословното хранене се превърна в любима игра, която създаде вкусове и нагласи за цял живот - защото няма по-вкусен момент от този, да похапваш от чери доматчетата, които сам си отгледал.

126

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


Колко ядем - ролята на зеленчуците, зърнените храни и подправките ЦЕЛ: Децата научават кои храни е важно да присъстват в ежедневното им меню. Какво се крие зад думите “здавословна” и “прясна” храна.

МАТЕРИАЛИ: Бял лист картон, на който нарисувайте кръг (торта) и го разделете на парчета – млечни,

зърнени, месни, зеленчуци, плодове, сготвени храни, мед, сладка от плодове, пакетирани сладки неща, некачествена храна: сандвичи тип Мак Доналдс, пица, хот дог, ... Изрежете заедно с децата картинки на различни храни – месо, яйца, мляко, салати, различни зеленчуци, различни плодове, ориз, леща, боб, жито и хляб, сготвени храни, сладка, а също и картинки с подправки.

НАСОКИ: Темата за здравословното хранене е безкрайна и децата имат нужда от подходящо поднесена

информация, която да ги оргиентира в днешният свят на бързо хранене на крак и микровълнови печки, за да могат да направят своя информиран избор. Започнете със свободна дискусия: “По колко пъти ние хората се храним на ден? Дискутирайте факта, че всеки от нас е различен и има нужда от различно количество храна, която приема в различни части на деня. Може да играете на ресторант. Нека всеки от вас да разгледа картинките и да си поръча, каквото си харесва, вземайки го измежду рисунките. Нека всяко дете да разкаже какво ще похапва и кои са любимите му храни. Не критикувайте избора на децата, нека всички да са доволни и спокойни. Ако децата са по-големи, сортирайте по видове различните картинки – месни, млечни, зърнени, бобови. Уважавайте вкусовете и предпочитанията на всеки и заедно търсете разумните доводи за избора на храна.

“Нека храната бъде Вашето лекарство. А лекарството вашата храна.” Хипократ ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

127

www.gradinka.zaedno.net


ХРАБРИТЕ ГОТВАЧИ – СУРОВО ИЛИ СГОТВЕНО ЦЕЛ: Децата научават да правят разлика между

сурова и сготвена храна, както и да осъзнаят кои храни не се ядат сурови и защо.

МАТЕРИАЛИ: според сезона – различни

плодове и зеленчуци от градинката, както и други продукти, предвидени в обедния порцион на децата.

НАСОКИ: Деца, коя Ви е любимата салата?

Шопска, зелена салата, снежанка, зеле с моркови... Хайде да излезем в градиката, да видим има ли поникнали зеленчуци и да си приготвим заедно салатата на нашият обяд. А само салата ще ни нахрани ли? Да откъснем и чушки и домати, за да си направим миш-маш. Нека децата да откъснат узрели зеленчуци. Прекъснете ги, когато количеството е достатъчно за вашето занимание. Покажете на децата, че зелената салата може и да се къса с ръце, и то на по-едри късове, за да не изчезнат витамините от нея. Суровата храна носи много енергия на нашето тяло, но има храни, които ние хората ядем сготвени – месо, ориз, боб, леща... Сготвените храни лесно и качествено се усвояват от нашето тяло.

“По-забавно е да говориш с хора, които не използват дълги трудни думи, а по-скоро кратки и лесни, като например: Какво ще кажеш да хапнем?...” 128

www.gradinka.zaedno.net

Мечо Пух ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВИТАМИНИ ЗА СТУДЕНАТА ЗИМА ЦЕЛ: Децата се научават как да съхраняват храна от градинката за зимния сезон, чрез сушене и консервиране.

МАТЕРИАЛИ: градинката.

буркани,

сол,

зеленчуци

от

НАСОКИ: Започнете с дискусия, която децата

свързват с нещо познато – какво ще ядем през зимата, как можем да запазим плодовете от градинката за по-дълго. Дискутирайте с децата техните идеи за запазване на реколтата. Обсъдете варианти за изсушаване или консервиране в буркани. Направете си работилничка, за да решите кои растения са подходящи за съхраняване чрез изсушаване и кои трябва да се консервират в буркани или да се замразят. Доматите, чушките, тикчичките, бамята, кайсиите, смокините, сливите, черешите, крушите, боровинките – могат да бъдат изсушени на слънце, като предварително се нарязват на парченца, ако това е нужно, и когато напълно изсъхнат, се прибират в хартиени пликове и през зимата – преди да ги използваме, ги потапяме във вода, за да се съживят. Билките се сушат на непряка слънчева светлина, на сухо и проветриво място. Направете го с децата. Съберете и изсушете зеленчуци, плодове и билки от вашата вкусна градинка и ги похапнете през зимата, за да преживеят децата целия процес: отглеждане, грижа, бране, съхранение, консумация. Направете си и буркани с трушия, ако сте отгледали достатъчно зеле, моркови, карфиол.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

129

www.gradinka.zaedno.net


ПОЗНАЙ КАКВО Е ТОВА ЦЕЛ: Развитие и усъвършенстване на сетивата и вкусовете МАТЕРИАЛИ: непрозрачна платнена торбичка и различни елементи от градинката: камъчета, орехи,

бадеми, лешници, жълти, червени и розови домати, краставици, тиквичка, червена и зелена чушка, лук, чесън, листа – всичко, което успеете да съберете от градинката и смятате, че е подходящо за играта.

НАСОКИ: Много лесна и забавна игра, в която всяко едно от децата ще има шанса да провери своята

сензитивност и досетливост. Слагайте по едно нещо в торбичката. Нека всяко дете да бръкне и много нежно и внимателно да опипа това, което е вътре. Да го усети какво е по-форма и как е на пипане. Да се опита да отгатне какво е точно. А какво е на цвят? Когато детето приключи, извадето го от торбичката и го покажете на всички деца. Дискутирайте – лесно ли ти беше, или трудно. Обичаш ли да похапваш от него? Как го предпочиташ? Забавлявайте се и се учете. Използвайте играта, за да разкажете на децата полезна информация за всеки един елемент от торбичката. Направете тази игра, когато има най-голямо разнообразие от зеленчуци и цветове в градинката.

130

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ВКУСНА МАНДАЛА НА ПЛОДОРОДИЕТО ЦЕЛ: Да стимулира развитието на сетивата, активира творческия потенциал на детето, култивира усет за красота и хармония

МАТЕРИАЛИ: Различни по цвят, големина и форма зеленчуци и плодове, широка маса за изграждане на мандалата.

НАСОКИ: Децата обичат да играят и когато се забавляват, те учат най-лесно и най-задълбочено. Провокирайте въображението им – то е безгранично. Направете си картини от зеленчуци и листенца. Оставете децата сами да изберат дали да работят самостоятелно или на групички – важното е да се чувстват конфотно и да се забавляват. Пуснете си музика и им разкажете какво означават думите “вдъхновение” и “муза”. Снимайте малките творци с техните произведения. Накрая си направете вкусно угощение. Поканете и родителите.

Най-лесно е да направите вкусната МАНДАЛА в началото на есента, когато има най-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци и също така – част от листата на околните дървета започват да си сменят цветовете на жълто, оранжево и червено. Нарежете част от морковите, краставиците и чушките на лентички, доматите на шайби, наберете магданоз и копър и заедно с децата си направете красива мандала. Не пропускайте предварително да измиете продуктите, с които ще работите, както и ръцете на децата, защото след като създадете вашата вкусна картина – може да я изядете дружно.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

131

www.gradinka.zaedno.net


“Създавайки вкусните градинки, ние подарихме на децата си незабравими уроци по градинарство и креативен подход към живота, но също така им дадохме възможност да развиват пълноценно сетивата и интелекта си, чрез богатството на личното преживяване сред Природата.”

132

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


За създаването на вкусните образователни градинки помогнаха повече от 3000 деца, родители и учители. Заедно подготвихме почватва, лехите и пътечките, нарисувахме табелки, сглобихме компостери. Всяка солидарна акция за създаване на градинка се превърна в усмихнат и незабравим празник за цялата общност. Всеки от нас научи много - за градинката, за пътя на храната, за биоземеделието и за начинът, по който растенията взаимно си помагат, и НАИСТИНА - не е необходимо да използваме отровни химикали. Научихме как да се погрижим за почвата и нейното плодородие, как да ценим и уважаваме природните ресурси. Научихме много за скритите таланти и позитивни качества, които всяко дете и възрастен носи в себе си. Заедно се насладихме на красивите мигове на игра, съвместна работа и позитивно общуване. Всяко дете взе участие в грижите за градинката - посаждането на семенцата вкъщи с мама и татко, очакването да види как растението покълва и укрепва, посаждането в лехите на градинката, грижите по неговото развитие поливане, мулчиране и наблюдение - с толкова много любов, в очакване на реколтата. Израстването на всяко ново листо, всеки нов цвят, и всяко ново зелено доматче бяха общ успех и празник за децата. Научените уроци са отвъд обикновеното градинарство. Осъзнатата грижа,

научният подход, постоянството, търпението и удовлетворението от постигнатите резултати са безценни умения, които остават за цял живот. Първата богата, вкусна и здравословна реколта отпразнувахме заедно в градинките. В началото на есента децата ни поканиха на чудни “Празници на реколтата”, и с песен и танц благодариха на всички, които помогнаха за създаването на вкусните градинки. Едни от най-любимите мигове на проекта бяха тези, в които децата гордо споделиха отгледаната реколта. А най-големият успех е, че градинките успяха да доведат природата в големия град. Вкусните градинки са добро упражнение в биоградинарство, но ако погледнете в дълбочина, ще откриете, че те са и нещо много повече – те са стъпка към позитивна промяна на остарялата ни образователна система, те са прекрасен инструмент за интегрално образование, който отваря нов хоризонт за хармонично развитие, те са доказателство, че истинската позитивна промяна в живота ни, може да дойде единствено от нас самите – група най-обикновени хора, които се научиха как да обединяват мечтите си и да правят малки неща, но с много любов и фантазия, за да дадат на децата си по-добри шансове за развитие в едно зелено настояще – тук и сега.

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички

133

www.gradinka.zaedno.net


ОДЗ №7 „Детелина”, кв. Гоце Делчев: Директор: Ксения Семизорова Учители: Адриана Деспотова, Гинка Златанова, Милена Джолова, Янита Стойчева, Галинка Тонева, Мариела Дъковска, Мариана Михнева, Мадлен Николова, Ани Цветкова Родители: Милена и Румен Манолови, Силвия и Пламен Пееви, Нели и Любомир Китанови, Стефан Николаев, Анета и Стойне Китанови, Пенка и Любен Болгурови, Иван Иванов, Радостина Маркова, Величка Куюмджиева, Явор Радичев, Георги Геров, Драгомир Денев, Милен Минчев, Пламен Андреевски, Радослав Йорданов, Арсови, Калчеви, Станислав и Биляна Спасови, Дарин и Цветелина Спасови, сем.Лебедеви ОДЗ №10 „Чeбурашка”, кв. Мусагеница: Директор: Виолета Дряновска Учители: Елена Славчева, Маргарита Ламбова, Милена Башева, Джина Вълчева, Анна Розинова, Румяна Казакова, Красина Петрова, Марийка Павлова Родители:Панчо Куртев, Мария Кирилова, Людмил Карауланов; Цветан Близнаков; Радослав Македонски; Веселин Григоров; Аня и Ясен Донкови; Милко Венков; Вероника Костова; Ирина Филева; Теодора Каменова; Георги Янев; Юлиян Лелегов; Мария Тодорова, Божидар Стоянов. ЦДГ №11 „Корабче”, кв.Лозенец Директор: Богдана Иванова Учители: Петя Генчева, Емилия Гочева, Росица Крумова, Райна Стоянова, Детелина Сидерова, Пенка Вутева, Катя Андреева, Веселина Добрева, Персонал: Петър Благов, Елена Пицина, Мариана Георгиева Родители и спонсори: Станислав Бояджиев, Любомир Дойчинов, Нина Маринова, Милена КоцеваБакърджиева, Надя Найденова-Стефанова, Лилия Арабаджиева-Конакчиева

134

www.gradinka.zaedno.net

ОДЗ №46 “Жива вода”, кв. Симеоново Директор: Александрина Беровска – Колева Учители: Наталия Маринова, Десислава Янкова, Вера Младенова, Албена Шалганова Родители: Вероника Грозданова, Константин Константинов, Ася Михайлова, сем. Лакови, Маргарита Стефанова, Вили Шиндерова, Дафин Миладинов, Боян Захариев, ОДЗ №55 ”Иглика”, кв. Люлин 4 Директор: Снежана Радева Учители: Татяня Божилова, Невена Христова, Снежана Иванова, Лиляна Живкова,Траяна Атанасова, Искра Димитрова, Боянка Христова, Любима Василева, Емилия Стоянова, Боряна Цветанова, Виолета Божилова, Ценка Маринова, Любка Николова, Георги Домузов Родители: Невена Раковска, Славчо Русимов, Стоян Янев, Атанас Иванов, Александър Василев, Мариян и Нели Николови, Деница Вълчева, Камелия Динева, Радослав Янков, Валя Александрова, Александра Горчева, Гриша Христозов, Янко Ситарски, Петър и Цветелина Георгиеви ОДЗ №59 ”Елхица”, кв.Младост Директор: Виолета Коцева Учители: Миглена Димова, Мария Галчева – Стоицова, Виктория Вълчинкова, Лиляна Иванова, Станислава Алексова, Йонка Кръстева, Нина Иванова, Румянка Тодорова, ,Татяна Неделчева, Емилия Дункова, Евгени Иванов, Стела Лозанова, Владимир Христов Родители: Елеонора Каменова, Невена Костова, Магдалена Берберова, Мария Венкова, Стефка Стоименова, Даниела Маринова, Северина Танева Доброволци: Ники, Сашо, Иван ЦДГ №72 “Усмивка”, кв. Овча купел Директор: Петранка Миланова Учители: Людмила Несторова, Елена Тодорова, Елена

Тодорова, Силвия Стойчева, Анелия Костова, Емилия Иванова Родители: Мариана Иванова, Ирена Саманджиева Доброволци: Стела Дайновска, Мирослав Минчев, ОДЗ №79 „Слънчице”, кв. Студентски град Директор: Елеонора Стоименова Учители: Весела Соколова, Снежана Кастелова, Ася Крайнова Персонал: Цеца Цанкова Родители: Елица Коцева, сем. Ибришимови, сем. Димитрови, сем. Пейчинови, Антония Иванова, сем. Ганеви ЦДГ №136 ”Славия”, Красно село Директор: Стефка Илиева Учители: Галинка Цветанова, Маргарита Петрова, Сълзица Димитрова, Яна Спасова, Яна Цветанова Персонал: Васил Стаменов Родители: Марина Борисова, Борислав Борисов, Здравко Величков, сем. Минчеви, сем.Вълчеви, Николай Цилев, сем.Манолови, сем.Лазарови и мн. други. Доброволци: Наталия Живкова ЦДГ №161 “Ласка”, Овча купел Директор: Таня Иванова Учители: Ралица Стамова Персонал: Митка Преображенска Родители: сем.Димитрови, Раковски, Славчеви, Петрови, Раданови, Христови, Тодорови, Симеонови, Микови, Войнови ЦДГ №93 ”Славейче”, Лозенец Директор: Катя Цолова Родители: Момчил Грозданов, Ирина Каракехайова, София Касълс, сем. Анастасови, Искрена Добрева Доброволци: Сава Чанков, Тео и Лора от НЧ Бъдеще сега, Мартин Хараланов, Оля Дикова

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички


ЦДГ 93 “Славейче”, кв. Лозенец


ОДЗ №10 “Чeбурашка”, кв. Мусагеница


ЦДГ №11 “Корабче”, кв. Лозенец


ОДЗ № 46 “Жива вода”, кв. Симеоново


ОДЗ №55 ”Иглика”, кв. Люлин 4


ОДЗ №59 “Елхица”, кв.Младост 3


ЦДГ № 72 “Усмивка”, кв. Овча купел


ОДЗ № 79 “Слънчице”, кв. Студентски град


ЦДГ №136 “Славия”, Красно село


ЦДГ №161 “Ласка”, Овча купел


ОДЗ №7 “Детелина”, кв. Гоце Делчев


РЕСУРСИ Полезни ресурси може да намерите и на уеб сайта на вкусните градинки: www.gradinka.zaedno.net

КНИГИ, които много ни помогнаха: Без земя: Наръчник за изправяне на крака, Франц-Карл Рьоделбергер, ISBN: 9548365065, Изд: Новата цивилизация, 2007 Пермакултурната домашна градина на Линда Удроу, www.permaship.org/permakulturnata-domasna-gradina Книгите на LIFELAB – Growing Classroom: Garden-Based Science and Nutrition Activity Guide, Kids’ Garden Activity Cards: 40 Fun Outdoor Activities and Games, Sowing the Seeds of Wonder: Discovering the Garden in Early Childhood Education

ИНТЕРНЕТ ресурси: Gardens for Learning - Creating and Sustaining Your School Garden - www.csgn.org Life Lab Publications - www.lifelab.org

ключови думи Няколко ключови думи, които ние ползвахме при търсене в Google: Edible Gardens of Learning, Square Foot Gardens

146

www.gradinka.zaedno.net

ВКУСНАТА ГРАДИНКА - Уроци от Природата за всички