Page 1

P O RT F O L I O

VOL. 1 January 2017

SELECTED WORKS

2013-2017

Caleb Burke


3

CO N TENTS About

04

Coogee Apartments

06

Cooba Olive Oil Facility

14

Mullumbimby Bowling Club

22

Miscellaneous Projects

24


4

A BOU T Caleb Joseph Burke Architectural Student

calebjosephburke@gmail.com

0478 136 669

I am a 22-year-old architecture student looking to further my studies and understanding of the discipline through practical experience. Originally from a rural town on the far north coast of NSW, I moved to Sydney in 2013 to study at the University of New South Wales. At the end of 2015 I completed my Bachelor’s degree with Distinction, and in 2016 I undertook an additional honours year and thesis project - for which I am graduating with First Class Honours. My work follows themes of spatial experimentation, phenomenology, human psychology, and site-specific responses to place. I am passionate about buildings that respond to functional needs as well as experiential requirements, fulfilling the diverse range of qualities desired by humans in their dwellings and urban environments. I believe that good design can, and should, inspire good living. My other architectural interests include thoughtful design of passive heating and cooling systems, buildings with low embodied energy footprints, built environments that elucidate a sense of community, and architectural history and theory.

EDUCATION University of New South Wales Sydney | 2016 Bachelor of Architectural Studies (Honours) Graduated with First Class Honours University of New South Wales Sydney | 2013-2015 Bachelor of Architectural Studies Graduated with Distinction Mullumbimby High School Mullumbimby | 2007-2012 Higher School Certificate

WORK Academic Tutor UNSW Nura Gili ITAS 2016 Student Caller UNSW Vice-Chancellor’s Alumni Appeal 2015 Customer Assistant Woolworths Mullumbimby 2011-2013


5

LEADERSHIP

SOFTWARE

Co-President / Co-Founder UNSW Architecture Society (ArchSoc) 2013-2016

Photoshop InDesign SketchUp AutoCAD Lumion Revit Premiere Pro Dreamweaver Illustrator Kerkythea

President Shalom College Residents’ Society (RESSOC) 2014 Councillor UNSW Inter-Residential Council 2014

AWARDS

OTHER SKILLS

Construction and Practice Prize AIA | 2016

Rendering Research Critical writing Text editing Hand-drawing Team leadership Model-making Graphic design Film-making / editing Webpage coding Construction detailing

NSW First Design Degree Award Finalist AIA | 2016 Undergraduate Dean’s List Award UNSW Built Environment | 2013, 2014, 2015, 2016 DET Rural Scholarship DET/UNSW | 2013

INTERESTS Advanced Advanced Advanced Advanced Advanced Intermediate Intermediate Intermediate Beginner Beginner

Advanced Advanced Advanced Advanced Intermediate Intermediate Intermediate Intermediate Intermediate Beginner Beginner

Drawing, field hockey, coffee, writing, piano, guitar, audio production, adventuring, photography, watercolour painting, vector illustration, reading, family & friends.


6

C O O G E E A PA RT M E N T S P R O J E C T :

DIVERSE LIVING ARCH1301 | Sem. 1 | 2015 Instructor: John Gamble Site: 104 Beach St, Coogee, NSW 2034 Software: SketchUp AutoCAD Lumion Photoshop InDesign

This project is a speculative proposition for a multi-use building in Coogee. The brief called for the design of a building featuring a public bookshop / cafe, two studio apartments, one two-bedroom apartment, and a three-bedroom apartment for the clients’ family and dog. It was to be situated on the corner of Beach St and Arcadia St in a primarily-residential neighbourhood of Sydney’s Eastern Suburbs metropolitan area, close to Coogee Beach. Design solutions were derived through consideration of the widely diverse psychological needs for living qualities and spatial experiences that typical apartments of the area often disregard.


7


8

The project is centred around the desirable qualities of the north-eastern corner of the site - shifted away from the adjacent buildings on the southern and western boundaries to resolve potential issues of privacy, overshadowing from the west, and overshadowing to the south, while orienting towards specific views along each street’s axis. As a central point of circulation, the vertical tower located on the western border of the building’s mass reconciles the transition from the public negative space of car-parking and a communal courtyard to the private refuge of the apartment interiors. Each unit extends in a linear direction from the tower, before pivoting towards the south-east, granting a minimum of three external surface dimensions, a navigational relationship with surrounding streets, and a variety of light qualities.

12pm winter solstice shadow study

Desired navigational views from the site


9

Basement level @ 1:200 - private parking spaces - private stairway entrance

N

Ground level @ 1:200 - private courtyard - cafe / bookshop

Cafe / bookshop interior


10

N First floor @ 1:200

Second floor @ 1:200

Third floor @ 1:200

- 2 x child bedrooms + bathroom of family apartment

- living spaces and kitchen of family apartment

- parents bedroom + bathroom + private courtyard of family

- complete 2-bedroom apartment

- 2 x studio apartments + shared kitchen and bathroom

apartment

- accessible street-level entry at rear

- central circulation tower

- communal rooftop courtyard with washing line and barbecue

- central circulation tower

2-bedroom apartment living space

- central circulation tower

Studio B

Family apartment living space + kitchen


11

In addressing the undefined ‘flexible’ spaces and over-prescriptive rooms of traditional apartments of the Coogee area, a unique approach to interior diversity and complexity is offered. The interior spaces are largely interconnected, yet specific functional regions are defined by changes of orientation, altered ceiling and floor heights, material transitions, and varying sizes and shapes of openings. Each decision is reflective of specific desired spatial experiences. Lowered ceiling heights generate protected spaces of refuge, vertical windows depict layered horizontal elements to orientate the inhabitant in their environment, concrete and brick forms contrive a sense of enclosure and protection, and timber detailing at the building’s periphery gives warmth and delicacy to these interior-exterior portals. Cooperatively, these decisions seek to engender a rich and diverse living pattern for the occupants, reflecting their own richness and diversity of character.

THIRD FLOOR

SECOND FLOOR

FIRST FLOOR


12

Beach Street facade looking west

Arcadia Street facade looking south


13

Storefront corner of Beach St and Arcadia St

Rear view of circulation tower and family apartment

Intersections of apartment units


14

C O O B A O L I V E O I L FA C I L I T Y :

34°57’49”S 147°54’17”E ARCH1302 | Sem. 2 | 2015 Instructors: Jonathan Temple, Glenn Murcutt Site: 2397 Bethungra Road, Nangus, NSW 2722 Software: AutoCAD Photoshop InDesign

“Nature with a capital ‘N’... is all the body of god we’re ever going to see. It is practically the body of God for all of us. By studying that Nature we learn who we are, what we are and how we are to be.” - Frank Lloyd Wright

Framed by an ecological functionalist view of Architecture as articulated by the Finnish architect and theorist Juhani Pallasmaa, the studio brief proposed an architectural project for a semi-public building: an olive oil production facility, local wine sales and visitor accommodation in Cooba in the Riverina region of NSW. For two weeks per year the facility was to shut down to the public and solely conduct olive oil production, while the remainder of the year would see the built form accommodate tourism purposes. The design therefore required consideration of the project’s role in the local area’s tourism-based regeneration, its functional response to climate, and the needs of its visitors.


15

Site plan @ 1:4000


16 This project is about drawing qualities from nature. A path through the site acts as the primary organisational element, while secondary built forms peel away. Each formalised space is designed to achieve specific views and resulting experiences and moods. The accommodation huts gaze into a restful valley, inducing a sense of refuge and safety. The dining room/restaurant similarly views across the length of the granite outcrop valley, while the remaining half of the main building: a sales space, a private office and staff space, and a space of olive oil production (doubling as a reception space and tasting room during the 50 weeks of the year when production ceases), direct themselves to the east. Rising views over an olive grove towards the distant horizon line evoke a sense of prospect and adventure; guests are encouraged to explore the grove and surrounding topography.

Roof plan

Water collection diagram

Waste treatment diagram


17

N Floor plan @ 1:500


18 Each building references the site, with heavy rammed-earth walls embedded into the ground portraying the surrounding granite forms, the transition from heavy to lightweight construction evoking the structural delicacy a tree achieves at its periphery, and the pitching of roofs towards best light emulating a plant’s growth towards optimal light conditions. Cross section through accommodation huts

Longitudinal section through accommodation hut

Section through main building

Accommodation huts


19

Entry to main building and site

Main building, central court, and accommodation huts


20

Accommodation Hut Section E @ 1:50


21

Accommodation Hut Section F @ 1:50


22

M U L L U M B I M B Y B O W L I N G C L U B :

PROPOSAL: OUTDOOR DECK Jan. 2017 Commissioned by the Mullumbimby Ex-Services Bowling Club. Software: Revit Photoshop This project was a pro bono commission for the Mullumbimby Ex-Services Bowling Club. Members of the club have long-envisioned expansions of the existing building to adapt to modern culture and meet the contemporary demands of bowling clubs, bars, and public venues. However, issues with space, funding, and an absence of any physical documentation revealing how this development would look, have prevented such improvements from commencing. The club reached out personally and requested an early-stage design proposal and visualization of a possible outdoor expansion to the building that would attempt to improve the club’s attendance by appealing to a younger generation of patrons familiar with the booming ‘beer-garden’ space of modern pubs. Images produced would be submitted to the overseeing Mullumbimby Ex-Services Club in order to request funding and commence further development of the project. The design extends the main façade of the building that is visible from the street into a covered outdoor space, whilst maintaining the iconic portico entrance.


23

Main facade

Street entrance

Outdoor deck, looking to the green

Evening view of outdoor deck


24

M I S C E L L A N E O U S P R O J E C T S :

ARCHITECTURAL DRAWINGS 2013-present While much of my work relishes the capabilities of the computer in realising and visualising architectural forms, hand drawing plays an integral role in my design process. Sketching, doodling, and illustrating by hand make up a significant part of how I perceive the world and formulate ideas. While sketching in the discipline of architecture is often simply considered a means to ameliorate the limitations of computer-aided design, I believe that its power lies in an ability to reveal a greater depth of understanding of an architectural work. The following illustrations are examples of sketches conducted during my architectural studies, primarily of buildings personally visited and buildings that I hope to one day visit.

Parsley Bay Suspension Bridge, Sydney

Basilica of Sant’Andrea, Mantua

Arch of Constantine, Rome


25

Re-illustration of ‘The Drawbridge’ by Giovanni Battista Piranesi

General Post Office, Sydney

Palais Garnier opera house, Paris


26

HONOURS THESIS Revisiting Prospect-Refuge Theory: Towards a New Spatial Paradigm 2016 This thesis reviewed selected literary works of architecture, landscape history, philosophy, psychology, and classic literature to explore the role of landscape symbolism in the aesthetic appeal for places of human habitation. Prospectrefuge theory – originally proposed by Jay Appleton as an explanation for the intrinsic appeal and richness of certain landscape characteristics, and later adopted by Grant Hildebrand to analyse Frank Lloyd Wright’s houses – was the primary topic of the research. It was argued that despite the recurrence of the theory in studies of landscape and architectural design, a clear and comprehensive overview of the hypothesis and its diverse wealth of applications and expansions does not exist. Furthermore, little is known about the specific spatial features which could be used to translate the theory’s landscape symbolism into studies of the built environment.

This thesis aimed to contribute to scholarship on Appleton’s much-debated theory. It tackled the aforementioned gaps in knowledge by synthesising ideas and written arguments from various fields. Firstly, the research presented a comprehensive literature review of the theory as it stands, with particular focus given to its origins and its previous use in studies of landscape and architectural theory. Next, an overview compiled and compared existing arguments regarding the validity of the theory in architectural case studies, noting the inherent limitations of any such application. Finally, an expansion of the theory was proposed by drawing on architectural concepts outside of prospect-refuge discourse to further incorporate the theory into ideas of manmade space. This framework was then tested by employing its spatial criterion in a re-examination of three houses designed by Wright, originally selected by Hildebrand. Through the application of the proposed spatial paradigm, the thesis outlined the advantages and limitations of this approach in contrast with Hildebrand’s figurative and wider interpretation of the theory, and attempted to offer a backdrop for future use of Appleton’s theory in architectural research.

Edwin Cheney house, main floor plan, annotated. Blue is used to show entry circulation. Red shading is used to show enclosure / refuge, either by the fireplace or the roof plane. Red arrows indicate sight lines / prospect from the enclosed spaces.

MAIN FLOOR


27

Lloyd Lewis house, exploded axonometric, annotated.

Edwin Cheney house, section, annotated, showing protection of the interior from direct light and sense of enclosure at the fireplace.

Fallingwater, exploded axonometric, annotated.


TH A N K

YO U

calebjosephburke@gmail.com

0478 136 669

Profile for Caleb Burke

Caleb Burke Architecture Portfolio  

A collection of selected architectural works produced from 2013 to 2016.

Caleb Burke Architecture Portfolio  

A collection of selected architectural works produced from 2013 to 2016.

Advertisement