Page 1

int

eri

or

arc

C.MAUS

hit

ect

ure

de

sig

io fol ort n p


CAITLIN ALISA MAUS E D U C AT I O N MASTER OF INTERIOR ARCHITECTURE AND PRODUCT DESIGN [CIDA-ACCREDITED] K A N S A S S TAT E U N I V E R S I T Y [ M A N H AT TA N , K S ] 2 0 1 3 G R A D U AT E SK I L LS

OTHER

REVIT 2011 & 2013 AUTOCAD 2011

MODEL MAKING

MICROSOFT OFFICE 2010

WOOD WORKING

RHINOCEROS 4.0

3DSTUDIO MAX 2011

FURNITURE DESIGN/

E X P E RI E NCE S

I TA L I A N S T U D I E S P R O G R A M [ J A N U A R Y 2 0 1 2 - M AY 2 0 1 2 ] O R V I E T O , I TA LY

OF PRODUCTS & INTERIORS

DIGITAL PHOTOGRAPHY

ADOBE CS5 SUITE

C U LT U RA L

HAND SKETCHING & RENDERING

[ V I S I T E D I T A L Y, S P A I N & G E R M A N Y ]

T O U R O F F R A N C E [ J U LY 2 0 0 6 ]

C ONTA C T

I NF O RMATI ON

EMAIL | CAITLIN.MAUS@GMAIL.COM W W W. L I N K E D I N . C O M / I N / C A I T L I N M A U S D I G I TA L P O R T F O L I I O | I S S U U . C O M / C A I T M A U S


EX TR A C U RRI C UL A R

A C TI V I TI E S

WOMEN IN DESIGN MEMBER [AUGUST 2011 - PRESENT] AMBASSADOR - COLLEGE OF ARCHITECTURE PLANNING AND DESIGN [AUGUST 2009 - MAY 2013] MENTOR - COLLEGE OF ARCHITECTURE PLANNING AND DESIGN [AUGUST 2009 - MAY 2013] DESIGN EXPO COMMITTEE MEMBER - COLLEGE OF ARCHITECTURE PLANNING AND DESIGN

[AUGUST 2010 - MAY 2013]

KSU CYSTIC FIBROSIS AWARENESS CLUB MEMBER [AUGUST 2010 - OCTOBER 2011] PROJECT PURPLE VOLUNTEER [AUGUST 2010 - OCTOBER 2011] HOPE RANCH VOLUNTEER [AUGUST 2010 - DECEMBER 2011] GOODNOW STUDENT HOUSING FLOOR SOCIAL CHAIR [AUGUST 2008 - MAY 2009] 4-H - CLUB MEMBER, SECRETARY, VICE PRESIDENT, PRESIDENT AND COUNTY AMBASSADOR

[SEPTEMBER 1998 - AUGUST 2009]

WORK EXPERIENCE

K A N S A S S TAT E U N I V E R S I T Y [ M AY 2 0 1 3 - P R E S E N T ] | M A N H AT TA N , K S

COLLEGE OF ARCHITECTURE - SHOP TECHNICIAN

GAINED EXPERIENCE AND KNOWLEDGE OF BASIC INTERIOR CONSTRUCTION AND MATERIAL

INSTALLATION.

S E A S O N A L E M P L O Y M E N T T H R O U G H T H E S TAT E O F M I N N E S O TA DILLON’S SUPERMARKET [JUNE 2011 - JANUARY 2012] | MANHATTAN, KS DEMANDED THE ABILITY TO LEARN QUICKLY, AN ATTENTION TO DETAILS, CREATIVITY, TIME MANAGEMENT, AND ENHANCED CUSTOMER SERVICE, LEADERSHIP, ORGANIZATION, TEAM WORK, COMMUNICATION, AND MONEY HANDLING SKILLS


[thesis] big-box adaptive reuse


SPRING 2013 A proposal for the re-purpose of empty bigbox shells into multi-purpose community centers in rural areas. This proposal promotes community continuing

involvement, education,

healthy

small

living,

businesses,

entrepreneurship and sustainability.


program

What is the problem? •

big-box buildings are hard to fill due to their size

large corporations refuse to sell to competitors

designed for function over form to keep prices low

negative connotations due to negative impact on communities

PROJECT GOALS

EXISTING BUILDING CONDITIONS

change the perceptions people have about the opportunities

• irregular grid system

that big-box developments can have for their communities.

• 115,000+ square feet

create a proposal that will meet the needs of the community

• bay’s depths ranging from 28 feet to 60 feet

provide a safe and functional solution for both public and

• daylight is accessed through sky lights

private events •

encourage growth, health and activity on a personal and

All of the few existing interior walls have been re-

community level

moved providing a clean slate for space planning

enforce a sense of unity within the community

-- with hopes of being able to utilize as much of the existing building envelope as possible.


H O RTI C U LTU R A L CE NT E R

E D U C ATI O N A L CENT E R

R E C R E ATIO N A L FACI L I T Y

E V E N T C E N TE R

B U S I N E S S C E NT ER

four season green house interior multi-purpose space kitchen market service spaces circulation l i b r a r y m e d i a c e n t e r c l a s s r o o m s lecture halls casual gathering areas service spaces circulation g y m n a s i u m s [ 2 ] l o c k e r r o o m s w e i g h t t r a i n i n g c e n t e r cardiovascular training center multi-purpose fitness studios [2] a q u a t i c c e n t e r service spaces circulation multi-purpose spaces shared-use kitchen administrative offices service spaces circulation conference center office spaces incubation office areas casual gathering areas service spaces circulation


SITE/COMMUNITY CONNECTION Greenfield, Wisconsin With direct access to: • public go-cart track & golf range • public park with baseball fields, playground and picnic shelters • bike/pedestrian trail • 3 public bus stops • 1 commercial district • 3 residential developments

site development


It is proposed to push and pull the northern site boundaries creating a more organic division between the adjacent city park and the site. This will provide the opportunity for a primary vehicular circulation path to encompass the building and allow the building to be accessed from all sides. The scale of the parking areas has been decreased to better relate to the human scale, and the utilization of pixelated parking gradually increases the amount of green spaces in direct correlation to the distance away from the building. Community spaces throughout the site encourage exploration, activity and engagement with nature and other members of the community. Some of those types of areas include; • community garden • basketball and tennis courts • skate park • playground • event and gathering pavilions • small seating areas • open, multi-purpose areas


building development BUILDING MASSING

BI-AXIAL ORGANIZATION

The building has been broken down in to four

A clear bi-axial form of order allows for

sectors or “districts” to improve wayfinding

ease of spatial organization, wayfinding,

& humanize the scale of the building. The

and circulation. The central axis, running

longer districts are divided in to North and

North and South emphasizes the primary

South “neighborhoods.” The North and

entrances and enforces its formality. The

South facades have been pushed or pulled

primary axis is off center providing visual

to emphasize the division of the building

interest through asymmetry. The horizontal

and to break up and create a more visually

axis

interesting building facade.

corridor through the center of the building,

provides

a

primary

circulation

providing ease of wayfinding and egress. This also encourages

exploration and

interdepartmental interaction.

PRIMARY ENTRANCES

BUILDING ORGANIZATION

With the modification of the site to allow

1

horticulture center

for vehicular circulation to encompass the

2

educational facility

building, It creates an opportunity for the

3

recreational facility/aquatic center

building to be accessed from all sides.

4

event center

District specific entrances allow for improved

5

business center

security

and building division. Entrances

on the North/South axis are more grand to emphasize the use of the interior spaces.

3

1

2

4

5


EGRESS Converting a big-box building in to a multiuse community center drastically changes the code requirements the building must meet. Not only adding and modifying the way the building is accessed, but also providing the opportunity for a second floor requires the addition of egress halls and egress stairs. They were placed in ways that allow them to be celebrated, yet discreet, and as useful as possible. SIGNAGE, BRANDING & WAYFINDING To improve wayfinding, each department is distinguished with a different color. A contrasting, GREEN WELLS Four green wells have been installed. They provide natural daylight and visual access to vegetation from the interior spaces of the building. They are centrally located within the building or their respective building sectors to be enjoyed by the highest quantity of users.

complimentary color is used for environmental graphics and signage. The colors

are also

incorporated on the exterior of the building which will aid in wayfinding from the parking lot.


building development BUILDING ORGANIZATION 1

horticultural center

2

educational facility

3

recreational facility/aquatic center

4

event center

5

business center

3

1

2

4

HORT I CULT URA L CE NT E R

5

E DUCAT I ONA L CE NT E R

RECREAT I ONA L FACI L I T Y

EVENT CE NT E R

B USI NE SS CE NT E R

four season green house interior multi-purpose space kitchen market service spaces circulation l i b r a r y m e d i a c e n t e r c l a s s r o o m s lecture halls casual gathering areas service spaces circulation g y m n a s i u m s [ 2 ] l o c k e r r o o m s w e i g h t t r a i n i n g c e n t e r cardiovascular training center multi-purpose fitness studios [2] a q u a t i c c e n t e r service spaces circulation multi-purpose spaces shared-use kitchen administrative offices service spaces circulation conference center office spaces incubation office areas casual gathering areas service spaces circulation


learning center


PRIMARY DIVISION OF SPACES green wells space permanently dedicated to circulation and shared spaces large areas to be broken down into smaller, modular rooms to meet the changing needs of the community

SPATIAL DIVISION/ENCLOSURE GRADIENT green wells circulation & casual gathering areas media center & library classroom blocks emergency exit stairwells

The learning center is designed to exemplify one of the suggested solutions for the space that can support learning for people of most ages. The rooms are can be modified to meet the needs of the community. The furniture that is proposed can be utilized throughout the facility and can be reconfigured for different teaching and learning needs. •

print and copy center

working cafe [allows for meeting spaces and studying]

casual seating areas, collaboration tables, and private work spaces

classrooms and lecture halls of varying sizes

media center/digital library

outdoor gathering areas

child care


learning center


recreation facility


SPATIAL DIVISION/ENCLOSURE GRADIENT green wells & central hall circulation & casual gathering areas gymnasiums & walking/running track natatorium, training centers & fitness studios saunas, locker rooms, & reception


recreation facility


business center


The business center is designed to encourage entrepreneurship, small business, and networking. Level one houses shortlease, modularly sized office spaces that can increase or decrease in size as the needs of the businesses change. The second level acts as a conference floor and an open floor plan incubation office center. Both levels have access to many shared spaces including but not limited to the following. •

print and copy center

working cafe [allows for meeting spaces and out of office work]

casual seating areas, collaboration tables, and private work spaces

conference rooms of varying sizes

working break room

outdoor gathering areas SPATIAL DIVISION/ ENCLOSURE GRADIENT green well transition space waiting area, working atrium space, casual gathering areas, circulation private office spaces and more intimate gathering areas

PRIMARY DIVISION OF SPACES green well transition spaces space permanently dedicated to circulation and public, shared spaces reception working cafe and lounge areas private work spaces


business center


flint hills therapeutic riding center


reception center

FA L L 2 0 1 2 A

therapeutic

rehabilitation

center for wounded veterans and their families that focuses on the integration of equine therapy into

a

program

traditional and

the

therapeutic involvement

and integration of the community to

increase

acceptance.

awareness

and


equestrian center


this project required the use of hand sketching , revit ,

3 ds

max

2011

and

adobe indesign , illustrator and photoshop .


equestrian center


furniture design


A multi-level ramp and mounting system for riders with different capabilities, allows for a variety of users to comfortably mount and dismount with ease. It is constructed of durable, natural materials that are local to the area.


durgan & dubois l.l.c.


FALL

2011

a contemporary approach to a Multi-Floor law firm design that focused on reinventing hierarchical relationships in the work place, efficiency, productivity, and the use of systems furniture.


this project required the use of hand sketching , revit ,

3 ds

max

2011

and

adobe indesign , illustrator and photoshop .


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCA

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AU PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK ED

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

rise in downtown Boston, MA. The proposed design consists of two PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

The law offices of Durgan & Dubois reside in an eight level hightypical floor plate designs that have been slightly modified for each floor to meet a variety of needs. Four of the floors are designated as the more private, office spaces. Two floors contain the less private, conference center, library, dining and reception areas. It PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

OVERVIEW

was suggested to explore an atypical approach to law firm design - focusing less on hierarchy and more on creating a contemporary, collaborative work space that can maximize the number of offices per floor while maintaining a comfortable work environment.


N AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

CT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

AL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

OVERVIEW

With privacy and secuirty as primary issues in law firm design, it was important to maintain boundaries between spaces and maintain control over circulation. The floor plan is designed around a primary organizational strategy that groups a partner with the typical amount of support staff. Hierarchy is not completely lost. Office size, furniture quality and materiality and PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

access to natural day lighting and views of downtown Boston all distinguish status. War rooms and storage are featured throughout the core of each wing, and the wings are unified with a shared copy and coffee center to encourage movement, collaboration and casual collsion opportunities between departments.


sephora


S UMME R PAV E

2011

Design

competition.

Retail

interiors and display fixture design using the existing branding strategies while incorporating

the

latest

technologies

and enhancing the customer experience.


the rusty spoon


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

UP

UP

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

OVERVIEW The

Rusty

Spoon

is

a

combined

retail

and

dining

environment that features housewares goods, a cafe and

a

fondue

restaurant

under

one

roof.

Spatial

organization and circulation are designed around the central core of the building that acts as the primary circulation stair and cash wrap areas.


DN

LEVEL TWO

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

DN

The second story is strictly a fondue restaurant and bar that features custom dining furniture and dishware. Upon arrival, one is drawn to the second level by the grand staircase. The fondue restaurant has a variety of types of seating that celebrates the unique dining experience. The restaurant has access to an outdoor dining area that looks over the downtown district.

C.Maus | Interior Architecture Design Portfolio  

Updated September 2013 An example of the most relevant works from my time at Kansas State University.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you