Issuu on Google+

CAITLIN P O L I A K d e s i g n p o r t f o l i o


CONTENTS m.arch thesis: columbia school adaptive reuse shaw island cabin addition adelsheim vineyard winery office addition USPS river district renovation seattle center redevelopment sustainable high-rise senior housing mini-muni: community & municipal center yakama reservation design & build architectural photography

CAITLIN P O L I A K 1327 SE 32nd Place Portland, Oregon 97214 cell: 206.354.1713 caitlinpoliak@yahoo.com


M.ARCH THESIS : COLUMBIA SCHOOL ADAPTIVE REUSE Seattle, Washington University of Washington Spring 2007 The thesis project explores the temporal nature of the built environment through the adaptive reuse of an elementary school slated for closure in the Columbia City neighborhood. By converting the school building into a neighborhood center, its role as a community landmark is preserved while its function is updated. The site surrounding the school conserves public open space and develops new mixed-income housing and neighborhood commercial buildings in response to local needs. Planning for future change of the buildings and site conceives of the structure as a flexible framework to be adapted to shifting needs.


housing park

commercial

farmers market

courtyard neighborhood center


studio

2-bed

1-bed

3-bed

4-bed

townhouse

live/work


FLOOR PLAN LEGEND

SHAW ISLAND CABIN ADDITION Shaw Island, Washington 2012 This project in Washington’s San Juan Islands adds a full kitchen, dining space, and utility room to what was previously a oneroom cabin. The challenge was to maintain continuity with the hand-built quality of the original cabin while adding functional work spaces and bringing the building up to current code. The 300 square foot addition was designed in close collaboration with the owners, homebuilder and engineer. The addition of a kitchen and dining room separate from the living and sleeping spaces enables greater privacy and multifunctional use of the space. South- and westfacing windows bring abundant natural light into the cabin, and a large new south-facing deck integrates inside and outside.

Exist. Wall to Remain New Wall New Braced Wall Panel Door & Window Tag, See Glazing Schedule

bed/bath addition (1989)

Wall Section, See Sheets 7 & 8 Smoke Detector

original cabin (1983-86)

NORTH

FLOOR PLAN SCALE: 1/4” = 1’’-0”

CROSS SECTION A SCALE: 1/4” = 1’’-0”


ADELSHEIM VINEYARD WINERY OFFICE ADDITION Newberg, Oregon Laurence Ferar and Associates September 2008 The Office Addition comprises a two-story, 2,700 square foot administrative wing addition to the existing winery. The program includes staff offices, meeting spaces, wine library, work room, and storage. The new wing maintains the design language of the existing buildings, while adjusting the structural details for the specific requirements of the site and program. All work by project team


USPS RIVER DISTRICT RENOVATION Portland, Oregon Fletcher Farr Ayotte April 2008 This project performed a renovation and seismic upgrade of an existing warehouse building to serve as a Detached Carrier Unit (DCU) for the USPS. The project team applied the USPS’s strict building standards to an existing shell and added a new loading dock volume. The design challenge was to work within a limited budget and accelerated schedule to design a building that references its industrial context while contributing visual interest to the street. All work by project team


SEATTLE CE N T E R REDEVELOPMENT Seattle, Washington University of Washington Autumn 2006 The Seattle Center functions as both a place for everyday use and the site of large festivals and events. For the Master Plan, the concept of “collage” is used to link outdoor spaces, event spaces, and program-specific spaces through layered and overlapping elements of program and space. The Plan strengthens zones of use and enlivens the site’s edges to re-connect the Seattle Center to its surrounding context and the larger region. New buildings within the Center employ a stepped facade to integrate building and site while allowing for seating areas during large events.

new buildings

existing buildings

open space


SUSTAINABLE HIGH-RISE SENIOR HOUSING Seattle, Washington University of Washington Spring 2006 The project’s goal is to accommodate increased residential density in the transforming South Lake Union neighborhood while encouraging interaction among the residents through the use of indoor and outdoor common spaces. Strategies for environmental sustainability include moveable sun shading, orientation for passive solar, intensive and extensive green roofs, and a greywater and rainwater collection and reuse system integrated into the adjacent public park.


MINI-MUNI: COMMUNITY & M U N I C I PA L CENTER Seattle, Washington University of Washington Winter 2006 The rigorous plan combines governmental and community programs around a central atrium, emphasizing openness and accessibility. All service spaces are organized along a thickened back wall, a strategy that allows for an open layout on two levels. A large community meeting hall breaks from the regular tectonic order and extends over the public plaza.


YAKAMA RESERVATION DESIGN & BUILD Wapato, Washington University of Washington Summer 2006 The summer design/build program began the construction of a pair of houses designed and built in collaboration with the Yakama Nation Housing Authority. The prototype houses intended to respond to the cultural needs of the Yakama Nation while exploring two types of sustainable construction systems; one house used material-efficient advanced framing while the other used energy-efficient SIPS panels. SketchUp model & photos by project team


ARCHITECTURAL PHOTOGRAPHY University of Washington Autumn 2006



Caitlin Poliak portfolio