Page 1

PORTFOLIO

CAIO WERNECK GONÇALVES


CURRICULUM VITAE CAIO WERNECK GONÇALVES 01/12/1997 | Brazilian | Rio de Janeiro | +55 (21)99913-9797 | caiowgs@gmail.com

2016 —

ARCHITECTURE AND URBANISM | PUC-RIO

2015

HIGH SCHOOL | COLÉGIO SANTO AGOSTINHO — NL

(ONGOING) RIO DE JANEIRO

RIO DE JANEIRO

2018 —

(ONGOING) RIO DE JANEIRO

2018 RIO DE JANEIRO

ARCHITECTURE INTERN | ERNANI FREIRE ARQUITETOS ASSOCIADOS Participated in the preliminary, legal and executive phases of the renovation project for the heritage protected Largo do Boticário, a group of historical houses bought in 2018 by AccorHotels in order to be transformed into a hostel aimed at young tourists in Rio. Also collaborated in some smaller residential renovation projects and in refurbishment works for the Corcovado German School. ARCHITECTURE INTERN | ESCRITÓRIO MODELO PUC-RIO Worked briefly on analyzing ONU Emergency Shelter Catalogues for developing a new shelter design and developed numerous design studies of building elements for the Biology Department Building, currently under construction inside the PUC-Rio Campus.

OS | Windows, Mac

3D | Sketchup

Office | Word, Powerpoint

Rendering | V-Ray

iWork | Keynote, Pages

Post-Production | Photoshop, Illustrator

2D | AutoCAD

Layout | inDesign

LANGUAGES PORTUGUESE | FLUENT

ARCHITECTURAL STUDY TRIPS SÃO PAULO | PUC-RIO | 2017 + 2018

ENGLISH | FLUENT

BERLIN | PUC-RIO | 2018

CULTURA INGLESA | 2014 TOEFL IBT | 109 SCORE | 2019

SPANISH | MEDIUM

BUENOS AIRES | PUC-RIO | 2018


PROJECT 2016 ARCHITECTURE ACADEMIC CENTER

design developed in studio classes during first year for PUC's Architecture and Urbanism Department academic center. CAIO WERNECK + BIANCA SAFADI


ANALYSIS ILLUSTRATIONS BARCELONA PAVILLION _ mies van der rohe

INTERIOR SPACE

EXTERIOR VIEW

SCULPTURE

FACADE


PROJECT 2017 SCHOOL in SANTO CRISTO

CROSSINGS

COMPOSITION

the design for the school in Santo Cristo was thought around the concepts of lightness, transparency and intelligibility, seeking to make the design’s composition process understandable through clear, progressive contrast between fullness and emptiness, addition and subtraction. CAIO WERNECK + JÚLIA DE QUEIROZ


PROJECT 2017 SCHOOL in SANTO CRISTO

SITE LOCATION

CAIO WERNECK + JÚLIA DE QUEIROZ


PROJECT 2017 SCHOOL in SANTO CRISTO through landscaping work on the terrain, different areas and levels for different types of activities were defined.

PROCESS MODEL

CAIO WERNECK + JÚLIA DE QUEIROZ


PROJECT 2017 SCHOOL in SANTO CRISTO playing, running, reading, studying, relaxing, were some of the numerous daily school activities considered when designing the layout and limits of each space.

SANTO

CRISTO

STREET

LEGEND 1.WORKSHOPS 2.COORDENATION 3.STORAGE 4.ADMINISTRATION 5.RECEPTION

6.MEETING AREAS 7.LIBRARY 8.CLASSROOMS 9.SPORTS COURT

FIRST FLOOR 1:250 scale

CAIO WERNECK + JÚLIA DE QUEIROZ


PROJECT 2017 SCHOOL in SANTO CRISTO

CORTE A

SECTION A

ESC. 1:250

CORTE B

SECTION B

ESC. 1:250

CAIO WERNECK + JÚLIA DE QUEIROZ


PROJECT 2017 SCHOOL in SANTO CRISTO

ADMINISTRATION

OPEN CLASSROOMS

CAIO WERNECK + JÚLIA DE QUEIROZ


PROJECT 2017 SCHOOL in SANTO CRISTO

FRONT VIEW

SPORTS COURT

CAIO WERNECK + JÚLIA DE QUEIROZ


PROJECT 2017 PERFORMING ARTS CENTER

SITE PLAN

developed during second year, the project consists of a performing arts center located in the very heart of Rio’s Downtown area. situated just behind the city’s well known municipal theatre, being surrounded by urban everyday life, the building was designed to display and feature not only that same life, but also the art scene that dwells downtown. CAIO WERNECK + RICARDO BAYÃO


PROJECT 2017 PERFORMING ARTS CENTER

ROOFTOP TERRACE STUDIOS WORKSHOPS HOUSING REHEARSAL ROOM OPEN THEATRE COMMON AREAS MEDIA LIBRARY RESTAURANT

SECTION A

CAIO WERNECK + RICARDO BAYÃO


PROJECT 2017 PERFORMING ARTS CENTER

A FACADE

B FACADE

PROCESS MODEL

CAIO WERNECK + RICARDO BAYÃO


PROJECT 2017 PERFORMING ARTS CENTER

FLEXIBILITY_LAYOUT POSSIBILITIES the design aims to have spaces of diverse qualities and characteristics laid out throughout the building, so as to provide adequate areas for a great variety of activities, all of them displayed to the city through its glass curtain facades.

curtains as organising elements, dividers and definers of space.

CAIO WERNECK + RICARDO BAYÃO


PROJECT 2018 TOWERS RENOVATION designed in a renovation and revitalization studio class in third year, the site and buildings picked for intervention were Towers A and H, designed by Oscar Niemeyer as part of the ‘Centro da Barra’ project, an enormous mixed use complex to be built in the quickly-growing neighbourhood of Barra da Tijuca, in Rio de Janeiro. this specific project was picked mainly due to it’s major importance in the neighbourhood’s history and due to the intervention’s great urban dynamization potential.

CAIO WERNECK + CAMILLA ROCHA + CATALINA GARZUZE


PROJECT 2018 TOWERS RENOVATION

OCCUPATION STUDY

The group recognises the towers as they are today as only a vague memory of Niemeyer's strong modernist ideals, which were buried deep by the ruthless and predatory real estate market that dominated the neighbourhood’s development. Now devoid of its design essence, the towers are found amidst an individualistic and functionalist Barra da Tijuca, where the automobile is king and the public space is devalued, degraded and increasingly insecure.

Knowing the neighbourhood’s history and also the project’s, the new design seeks to establish as its core objective bringing back and rethinking Niemeyer’s original proposal for the area, which consisted in creating greater integration between public and private spaces and connecting the towers in a more direct way to their context. This way, all people would truly feel invited to use the towers’ abundant space and facilities and strengthen their bond with the neighbourhood itself.

CAIO WERNECK + CAMILLA ROCHA + CATALINA GARZUZE


PROJECT 2018 MOBILIÁRIO OCUPAÇÃO TÉRREO/SUBSOLO

TOWERS RENOVATION FURNITURE FOR GROUND AND UNDEGROUND LEVELS OCCUPATION

height adjustable praticáveis platforms

estrutura modular metallic metálica structures modular

montáveis flexible furniture para eventos for events

possívelof ocupação possibility occupation do térreo at ground level

THE BUILDING AS INTEGRATED PART OF THE CITY

exemplo de diverse assembly of estrutura montável same modular elements

CAIO WERNECK + CAMILLA ROCHA + CATALINA GARZUZE


PROJECT 2018 TOWERS RENOVATION

LOOKOUTS MIRADOUROS

tendo em mente o interesse de Costa e Niemeyer de não obstruir a visão da paisagem da barra da tijuca, mesmo que HORIZONTAIS E VERTICAIS hoje não mais só composta de mar, morros e lagoas, geramos em nosso projeto vazios que conectam as pessoas à paispais agem, servindo como miradouros ao longo de sua altura.

WALKWAYS PASSARELAS PASSARELAS

para efetivarto e multiplicar as conexões in order allow and multiply connections entre os diferentes programas, usuários between different kinds of program, people e momentos das torres, decidimos criar and moments, horizontal walkways were ligações horizontais great e verticais entre created between the towers, concretely elas, utilizando grandes passarelas treliçadas como them ferramenta para tal fim.heights. connecting at different

CAIO WERNECK + CAMILLA ROCHA + CATALINA GARZUZE


PROJECT 2018 TOWERS RENOVATION

ILLUSTRATION — CONNECTIONS

CAIO WERNECK + CAMILLA ROCHA + CATALINA GARZUZE


PROJECT 2018 TOWERS RENOVATION

CONEXÃO

CAIO WERNECK + CAMILLA ROCHA + CATALINA GARZUZE


PROJECT 2018 TOWERS RENOVATION the program that inhabits the new towers complex is hybrid and of mixed use, taking into account Barra da Tijuca’s own functional logic and at the same time offering new high quality public space to the neighbourhood, in order to attract people and to establish itself as a new neighbourhood center, which could be replicated throughout the area.

LEGEND connection residential retail services corporate

PROGRAM DISTRIBUTION

CAIO WERNECK + CAMILLA ROCHA + CATALINA GARZUZE


PROJECT 2018 TOWERS RENOVATION


PROJECT 2018 TOWERS RENOVATION

EXTERIOR VIEWS

RESIDENTIAL UNITS

CAIO WERNECK + CAMILLA ROCHA + CATALINA GARZUZE


PROJECT 2018 NARA HOUSE IN COLLABORATION WITH: RICARDO MELO ARQUITETURA and ENGEMARC COLLABORATORS: CAIO WERNECK CAMILLA ROCHA FEDERICA LINARES

LUISA LINDEN JÚLIA DE QUEIROZ

LOCALIZATION: ITAIPAVA, PETRÓPOLIS, RJ


PROJECT 2018

P1

5.80M²

P.D.=2.70

BANHERO

+0.50M

17.31

P.D.=2.70

SUÍTE3

IN COLLABORATION WITH: RICARDO MELO ARQUITETURA e ENGEMARC

+0.00M

+0.55M

ACESSO LAVABO

52,51M²

DECK

+0.50M

-1.20M

PISCINA

7200litros

Divided in two separate blocks, Nara House lands on the terrain in Parque dos Eucaliptos with the purpose to hold the owner’s holiday and weekend family reunions. The common areas are designed in a way that, while in them, all members of the family can see and hear each other, bringing them together and ensuring proximity.

3.18M²

26.76M²

P.D.=3.00

+0.55M

COZINHA

+0.55M

32,84M²

SALA +0.55M

10.57M²

P.D.+3.00

VARANDA

P.D.=3.00

6.52M²

ÁREA DE SERVIÇO

4.22M²

P.D.=2.70

+0.55M

DESPENSA

2.95M²

LAVABO

P.D.=2.70

+0.55M

J8

+0.50M

P.D.=2.70

+0.55M

5.80M²

BANHERO

5.80M²

BANHERO

P.D.=2.70

+0.55M

+0.50M

+0.55M

SUÍTE2 16.03M² +0.55M

P.D.=2.70

SUÍTE1 16.03M² +0.55M P.D.=2.70

+0.50M

5.80M²

P.D.=2.70

BANHERO

+0.55M

P.D.=2.70

+0.55M

22.36M²

SUÍTE MASTER

+0.55M

P6

P6

+0.50M

P6

NARA HOUSE

The division of the volumes increases the contact area with the exterior space and allows the natural lighting and local vegetation to enter the house. A central volume also guarantees the privacy of the bedrooms and services both blocks of the house, articulating them in a systematic manner.

COLLABORATORS: CAIO WERNECK e CAMILLA ROCHA FEDERICA LINARES e LUISA LINDEN e JÚLIA DE QUEIROZ


PROJECT 2018

0.30 2.70 SUITE 2 +0.55

SUITE 3 +0.55

W.C. 4 +0.55

SUITE 4 +0.55

0.30

W.C. 1 +0.55

ÁREA EXTERNA 00.00

1.20

0.30

SUITE 1 +0.55

3.30

4.50

2.70

0.30

NARA HOUSE

0.30 2.70 SALA +0.55

LAVABO +0.55

CORREDOR +0.55

SUÍTE 4 +0.55

ÁREA EXTERNA 00.00

1.O

0.30

DECK +0.50

3.30

4.50

2.70

0.30

The Nara House was designed from the start to allow for the reunion of a big family, with members of all ages. Its spaces are permissive, cozy and well lit. Keeping a strong relation with the landscape and nature, the house is always open to its context, integrating exterior and interior fully through its ample doors and windows.

The living room projects itself over the surrounding landscape and brings along the kitchen area, closely connected to the pool deck, where it is possible to spend evenings making churrasco, bathing in the pool and contemplating the exuberant nature around the house.

IN COLLABORATION WITH: RICARDO MELO ARQUITETURA e ENGEMARC

COLLABORATORS: CAIO WERNECK e CAMILLA ROCHA FEDERICA LINARES e LUISA LINDEN e JÚLIA DE QUEIROZ


PROJECT 2019 SÃO CRISTÓVÃO DWELLINGS

This mixed-use urban housing complex developed for a studio class during fourth year is born from the understanding that São Cristóvão, a traditional but now degraded neighbourhood of Rio de Janeiro, is a polycentric and internally unconnected neighbourhood. Through the HABITAR SÃO CRISTOVÃO identification of sparse activity centers and projeto nasce a partir do reconhecimento de São Ana Luisa Liesegang, Caio Werneck a OCristóvão great ofe desconexo. hugeA ebut empty comoquantity um bairro policêntrico Maria Vitória Martins walledidentificação de centros de atividade que geram ilhas urbanas e de uma quantidade significativa de grandes up lots, it was concluded that the lotes vazios/murados que dificultam a caminhabilida-

walkability through the neighbourhood is severely harmed, being one of the main reasons for its downfall. Thus, the project aims to connect some of the identified centers of activity in a way of re-stitching the stretched urban mesh through the capilarization of one of the big empty lots, creating new paths and spaces that service the neighbourhoods needs through the previously closed off area. PRIVADO

PÚBLICO

INTERNO

EXTERNO

de, gera a intenção de conectar elementos da região através de um processo de costura urbana. Tal processo se dá, dentro do terreno de 8.500 m2, pela capilarização do lote. Sua ocupação tem como diretriz os fluxos de atravessamento que viriam a acontecer no térreo, interligando elementos do entorno imediato. São estabelecidos dois eixos que guiam todo o programa do complexo residencial; um horizontal e um vertical. A geometria do lote e a ocupação próxima existente nos indicam primeiramente um eixo horizontal de gradação espacial externo-interno, ao longo do qual são dispostos espaços mais amplos, junto à comércio e serviços mais próximos à parte frontal do projeto e espaços de permanência mais íntimos aos fundos do mesmo. Estabelecemos também um eixo vertical de gradação público-privado, concentrando o uso residencial nos andares superiores e liberando totalmente o térreo para o uso público de comércio e serviços. Pensando na transição entre esses usos opostos, criamos então um novo pavimento de térreo elevado que abriga espaços transitórios de uso misto mediadores dessa interação.

ANA LUISA LIESEGANG + CAIO WERNECK + MARIA VITÓRIA MARTINS


PROJECT 2019 SÃO CRISTÓVÃO DWELLINGS In order to organise the complex's mixed use program, two main axis are established. The lot geometry and nearby existent occupation firstly indicate a horizontal axis of spatial gradation from exterior to interior, throughout which are organised the most ample spaces, connected to comercial and service use, closer to the front of the lot. Spaces designed to be more intimate and closed off are, in the other hand, located closer to the back of the complex.

A second vertical axis is then implemented, organising spaces according to their privacy level. Residential units, considered the most private of the spaces, are located on the upper levels, freeing up not only the ground level for public use but also the first two floors, which act as a kind of mixed use transition that mediates the tension between the ‘opposing’ public and private spaces.

PRIVATE PUBLIC

INTERIOR

EXTERIOR

ANA LUISA LIESEGANG + CAIO WERNECK + MARIA VITÓRIA MARTINS


PROJECT 2019 SÃO CRISTÓVÃO DWELLINGS Rua Sousa Valente

Beco

Rua Santo Lima

Restaurante

3 7

8 3

6

1

5

3 6

4

5 3

4 2

2 2

2

2

2

2

1

1

2

2

1 2

2

1

1 2

7 1

1 1

7

PLANTA BAIXA TÉRREO 1

PLANTA BAIXA TÉRREO 2

first floor plan

second floor plan

PLANTA BAIXA 3. PAVIMENTO

PLANTA BAIXA 3. PAVIMENTO private units Pavimento com apartamentos privados typical plan

shared units typical plan

Pavimento com apartamentos compartilháveis

0

0

8

24

8

16

32

24

ANA LUISA LIESEGANG + CAIO WERNECK + MARIA VITÓRIA MARTINS


PROJECT 2019 SÃO CRISTÓVÃO DWELLINGS

HOUSING UNIT TYPOLOGIES

TRANSVERSAL SECTION

HABITAÇÕES - TIPOLOGIAS

TYPOLOGY No.1 TIPOLOGIA 1 1 BED + 1 BATH

SHARED LIVING Quarto e banheiroSPACE com área de AND KITCHEN estar e serviços compartilhada 2 20m 20 m2

CORTE TRANSVERSAL

TYPOLOGY No.2

Pavimento com tipologias compartilháveis

TIPOLOGIA 2 1 BED + 1 BATH

40 m22 40m

TYPOLOGY No.3 2 BED + 1 BATH TIPOLOGIA 3 PRIVATE LIVING AND KITCHEN 2 quartos e sala SPACE 60 m22 60m

As habitações obedecem a transição público - privado estabelecida no eixo vertical uma vez que nos andares mais baixos localizam-se apartamentos compartilháveis, enquanto nos andares mais altos estão presentes apartamentos privados. Todos apartamentos beneficiam-se de ventilação cruzada e canteiros verdes externos.

HOUSING MODULE

PRIVATE LIVING Quarto e sala SPACE AND KITCHEN

ANA LUISA LIESEGANG + CAIO WERNECK + MARIA VITÓRIA MARTINS


PROJECT 2019 SÃO CRISTÓVÃO DWELLINGS

PROXIMITY DIAGRAM

ANA LUISA LIESEGANG + CAIO WERNECK + MARIA VITÓRIA MARTINS


PORTFOLIO

CAIO WERNECK GONÇALVES 01/12/1997 | Rio de Janeiro | +55 (21)99913-9797 | caiowgs@gmail.com

Profile for Caio Werneck

Caio Werneck - Portfolio 2019  

A selection of works developed inside and outside university from 2016-2019, my first four years as an Architecture student.

Caio Werneck - Portfolio 2019  

A selection of works developed inside and outside university from 2016-2019, my first four years as an Architecture student.

Profile for caiowgs
Advertisement