Page 1

varkenshouderij

DE OPVOLGER

Coen Bessembinder (19)

‘Al die zware varkens, daar doe je het voor’ Woonplaats: Wierden (Ov.). Opleiding: CAH Dronten, richting agrarisch ondernemerschap. Bedrijf: 5.100 vleesvarkens. Rolverdeling: Coen zit nog niet in het bedrijf. Zijn ouders doen de dagelijkse werkzaamheden, Coen gaat doordeweeks naar school. In weekenden en vakanties werkt hij mee en doet dan alle voorkomende werkzaamheden.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ... “Niets. Het bedrijf is pas nieuw en en ik hoef het niet direct anders dan mijn ouders. Ik wil nog best wat groeien met het bedrijf, maar dat willen zij ook. Verder wil ik de technische resultaten nog wat strakker hebben, maar dat staat bij mijn ouders ook boven aan het lijstje. Dus we zitten wel op één lijn.”

41

Mijn grote voorbeeld is ... “Mijn ouders, maar ook een van de boeren bij wie ik stage heb gelopen. Hij heeft een zeugenbedrijf, is klein begonnen, maar heeft het op- en uitgebouwd tot wat het nu is: een levensvatbaar geheel.”

Het leukste werk vind ik ... “Afleveren. Dat doe ik echt met plezier. Al die grote zware varkens in de afleverruimte, dat vind ik zo’n mooi gezicht. Daar doe je het voor. Controles doe ik ook graag. Zien dat dieren het goed doen of, als ze eens ziek zijn, weer opknappen, dat geeft voldoening. Wat ik ook erg leuk vind, is als er vertegenwoordigers komen of de dierenarts. Een ander kijkt toch met andere ogen rond, dan kun je veel leren.”

Ik heb een hekel aan ... “Die vraag is moeilijker dan de vorige. Hokken schoonspuiten? Nee hoor, daar heb ik geen hekel aan. Als je dode varkens hebt, daar heb ik wel een hekel aan. Gelukkig komt dat niet vaak voor.”

Over vijf jaar ... “Dan hoop ik dat ik mijn opleiding heb afgerond en zou ik wel met mijn ouders in maatschap willen. Maar ik wil er zeker de eerste jaren ook nog bij blijven werken. Als adviseur of bedrijfsbegeleider. Want het bedrijf thuis is nu nog niet groot genoeg om er twee inkomens uit te halen.” Margreet Welink BOERDERIJ 98 — no. 8 (20 november 2012)

Ook meedoen aan deze rubriek? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl F O TO : KO O S G RO EN EW O L D

Coen Bessembinder  
Coen Bessembinder  

Copyright Boerderij

Advertisement