Page 1

Skiferie: En prioriteret livsstil Panorama af puddersne og pukkelpiste. Maja og Peter er ikke i tvivl. To-do listens punkt ét: skiferie. Når januar lyser op i kalenderen, er skiferien allerede bestilt, betalt og ikke til at vente på. Familien består af mor og far til fire sammenbragte børn. Af Camilla Huniche Christensen camch11@student.sdu.dk En lille mand på halvandet år kommer tøffende med nysgerrige øjne og et hej. Grinende og armene ude til hver side balancerer han tilbage til køkkenet. Den lille størrelse har endnu ikke oplevet at have et par ski spændt under fødderne. Det har til gengæld resten af familien.

Hvordan oplevede du, at det var en anden form for ferie? - Det giver en eller anden frihed. Det er fuldstændig modsat sommerferie. Man møder udfordringer og smuk natur og får nogle andre oplevelser med sine børn. Vi vil ikke give slip på skiferien. Den er på en måde hellig for os. Vi prioriterer den, og så holder vi sommerferie i Danmark eller Sverige i stedet for at rejse sydpå.

- Jeg tror godt, det kunne blive en livsstil. Jeg har ikke stået så meget på ski endnu, men hvis du spørger Peter og ungerne, så er det helt sikkert en livsstil. Det er dét, vores familie gør, fortæller Maja, der sammen med Peter er forældre til børnene på halvandet, fire, ni og 11 år.

Her prioriterer vi Har I været nødt til at prioritere i andre sammenhænge også?

Peter er i dag på arbejde, og de to ældste børn besøger deres far, Majas tidligere mand. Mens de to mindste børn leger, fortæller Maja, hvorfor familien vælger at tage på skiferie.

- Ja, vi har helt sikkert stået i situation, hvor vi har været ”…#de#nye#sofaer#må# en nødt til at prioritere. Vi bruger vente.#Vi#prøver#at# et sted mellem 25.000 og kroner, når vi er seks gøre#noget#godt#for# 30.000 mennesker, der skal af sted. Vi vores#familie#ved#at# har prioriteret i forhold til sidste år, hvor vi rejste med fly. tage#på#skiferie.”# Nybegynder møder I år tager vi bilen, som erfaren skiløber selvfølgelig gør det lidt - Peter har boet i Sell Am See i Østrig i ni år. billigere. Og så har vi prioriteret vores Han er uddannet skiinstruktør, og for ham er levestandard. Vores indkøb prioriteres og de det klart en livsstil at stå på ski. Jeg syntes, at nye sofaer må vente. Vi prøver at gøre noget ski lød spændende og ville gerne se, hvad godt for vores familie ved at tage på skiferie. Peter havde oplevet igennem alle de år. Og da Det er dér, prioriteringen ligger. jeg prøvede det, oplevede jeg, at det var en helt anden form for ferie end sommerferie.

!

!

!


Hvad ville det betyde for jer, hvis I ikke kom på skiferie?

Familien Maja Stæhr mødte skientusiasten Peter Jespersgaard Nielsen, og skiferien blev deres fælles livsstil.

- Det ville være rigtig trist, hvis vi skulle stå i en situation, hvor vi ikke kunne komme på skiferie. Meget trist! Faktisk aftalte vi sidste år, at det kun skulle være hvert andet år, men det holdt vi ikke, griner Maja.

Maja arbejder som pædagog på Kathøjskolen, og Peter som smed på Novo Nordisk. Familien bor i Kalundborg.

Betyder det noget udadtil, hvis økonomien på et tidspunkt ikke slår til? - Det betyder ikke noget for os, om vi kan vise andre, at vi har råd til skiferie eller ej. Men det afgørende for skiferien i år er, at Peter har fået nyt job. Han tjente fint som smed før, men han er kommet ud på Novo, hvor han får 10.000 kroner mere om måneden. Så det har selvfølgelig gjort, at vi har økonomien til det. Ingen skiferie til låns Føler du, at krisen har påvirket jer? - Vi har ikke krisen tæt inde på livet. Jeg tror også, det er derfor, at vi vælger, som vi gør. For havde vi ikke pengene til det, gik vi ikke ud og tog et lån for at komme af sted. På ingen måde. Så måtte vi bare prioritere stedet, for eksempel tage til Sverige. For det er selvfølgelig lidt dyrt at tage sydpå, uanset om det er med bil eller fly. Men jeg må da indrømme, at jeg heller ikke blandt vores venner og familie synes, at den krise har berørt så meget. Den har ikke så stor indflydelse på vores omgangskreds. I uge 3 rejser familien en uge til Sell Am See, hvor sneen, skiene og støvlerne venter på at blive taget i brug.

!

!

!

Caseinterview  

Caseinterview

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you