Issuu on Google+

ÇAĞLA GÜRBAY PORTFOLIO


studio work

Spring 2010

glassblower house Spring 2010

look in-out-for Fall 2010

the gate

visual arts school Spring 2011

wellness center Fall 2011


workshop installation competition

design museum Spring 2011

graduation installation Spring 2010

urban systems Spring 2011

phaeton shelter Fall 2011


BIOMIMETIC

DIGITAL ARCHITECTURE

wellness center Critic: Gudjon Thor Erlendsson, Nur Yavuz Site: Balçova, Izmir Year: Spring, 2010

In a three month studio period, we explored the application of biological understanding to digital architecture. “How nature can form a basis for our architectural solutions?” was the question which leads conceptual idea of the project. Sunflower is selected to discover its natural systems. The process started with researching the complex relation between sunflower and its environment. Heliotropic (orientation to sun) and hydrotropic (orientation to water) behavior of the plant constitute basis of the project. Digital tools such as Rhinoceros/ Grasshopper helped developing the process. Public Flow Tourist Flow Attraction Area

4


6


izmir harbour wellness center


SI

Heliotropic behaviour of sunflower

INWARD SEED GROWTH

LEARNING FROM SUNFLOWER

TE

Seeds of outside start growing first so building programme grow, get an height from outside to inside and create inward/private sensed building.

8

Programmatic Layout


Points of programme

Voronoi 2D

TROPISM TO PARAMETER

Tropism towards attraction points

INWARD BUILDING GROWTH

Rooting towards needs for sustaining

Attraction Points

Nurbs cells (slabs)

Points of edge from tropism definition Distance from midpoint to each point of programme Midpoint

Move

Vector Z F(x)= x/2

Vectors from a midpoint to center of each space.

Distrubution of slabs’ height


BUBBLE DIAGRAM THROUGH PUBLIC CIRCULATION BUBBLE DIAGRAM THROUGH TOURIST CIRCULATION 10

fitness room

bridge

wellness shop

café

waiting area pilates room

waiting area

apoditerium

(entrance to turkish bath) instructor room

cali

(turkish

changing room calidarium

(turkish bath/ women)

paddling pool

swimming pool

foodcourt apoditerium

bridge

wellness shop

café

(entrance to turkish bath)

yoga room

kitchen foodcourt

calidarium

(turkish bath/ men)

calidarium (turkish bath/ women)

massage massage room room

restroom


idarium

h bath/ men)

TOURIST CIRCULATION office

office

apoditerium

(entrance to turkish bath)

massage massage room room

massage room

seminar room

entrance hall

restroom

wellness shop

entrance/ wellness shop

PUBLIC CIRCULATION


Roof Layout

Wall Layout

Slab Layout

12


ROOF VARIATIONS*

Alternatives by rotating roof surfaces according to sun vector of Izmir (latitude: 38°25’N, longitude: 27°08’E)

10:00 am

12:00 pm

2:00 pm

Hour 4:00 pm

(with circulation analysis)

WALL VARIATIONS

8:00 am

Roof oriented at 4 pm. is selected; suitable for protection from heat and radiation while open to view and daylight

Paths are dead ends. Lots of spaces unconnected. Entrance from harbour is closed to approach of passengers.

Circulation is continuous. After deleting the walls on the bridge part, passenger and public ways are connected. Approach from both city and harbour side is appropriate.

Walls are narrow to bear the loads. They are not closed enough to provide privacy in a wellness center kind of building.

* Roof study is done via Grasshopper definition by Ted Ngai developed from “SPA algoritm”. University of Oregon


14


A

A

route continues behind turkish bath

Route Section AA

Central massage platform in a turkish bath Traditionally this is where bride get washed and have celebration with music and foods before marriage.


CAMPUS

OF VISUAL STORYTELLING

visual arts school Critic: Özlem Akın, Clarissa Ersoy, Ömer Çaparti Site: Balçova, Izmir Year: Spring, 2010

In a two month studio period, visual storytelling experience is explored. The design is emphasized on material usage because architecture becomes part of real world through materials. Specific quality of a material in specific organisation describes architectural environment. The site is located on a streep slope. To ease public circulation through site, the slope is converted to straight vertical passage. Verticality of the experience is focused by material usage; transparent glass and massive concrete create contrast and streghten the effect of verticality of the experience from entrance to exit.

16

Pedesterian Circulation


asize anisation to emph terial and formal org ma of s die stu ast tic ntr Diagrama ing it with its co ticality by justapos

ver-


graphic design classroom

classroom

Classrooms are raised from the ground to gain privacy. Also seating arrangement enables both a hierarchy between tutor and student and at the same time creates comfortable and intimate area to communicate. painting area

Graphic design classroom has an exhibition area with a translucent panel because designers aim to display their output to everyone. Also the seating organisation enables an intimate conversation space to develop design ideas. photography studio

Cinema seating arrangement is like that of an amphi- theatre. The screen is not attached to back wall but has a void to enable passage of audience. By translucent quality of screen, people passing behind the screen can be perceived and interact with the hall. In the photography studio, there is a height difference between painting area. The level difference creates two uses for one element, the floor of painting area turns to a table for photography room. cinema

18


A

A


TOWER

the gate Critic: Özlem Akın, Clarissa Mendez, Ömer Çaparti Site: Alsancak, Izmir Year: Spring, 2010

The study started with a survey on a tower which is viaducts at Alsancak. In a two month studio period we explore the relationship of structure and structural expression to built form. For this study, we documented existing structure and analyse the relationship of their structures to their form. A series of “formal distortions” provided the basis for a reconsideration of structure. The resulting building is utilized as a transit node, a gate. By using digital media, we explore the nature of structure using the flexibility of digital software and create a number of options from we choose one to deal.

20


Drawing viaduct with standard dimensions

Modeling viaduct on 3ds Max

Analysing and seperating structural elements

Deformation of viaduct with modifiers: compression and stretching


LOOK IN- OUT- FOR

TRANSMIT BUILDING

look in- out- for

LOOK

IN

LOOK

OUT

LOOK

FOR

detail to a space

Critic: Özlem Akın, Clarissa Mendez, Ömer Çaparti Site: Beyazıt, Istanbul Year: Fall, 2010

In a two month studio period we made site visit to Beyazıt Square, Istanbul and analyse ground texture of the site in detail to set up a new topography for the proposal. The proposal is a pathway which enables interaction between main street and square. Through that process the journey is stregthened with looking in, looking out and looking for spaces/ paths. In design process, main concerns are to make site accessible, develope experience and alternate access to square.

to square

a path to enter/ exit

22


A

N

Presentation Room

Library

Reading Room

Kitchen

B

B

Dining Room

WC

Technical Room

A


5 times (height) exaggerated ground texture of the site as definer of 2d programme organisation pattern. Folie design is evolved from model study of movement through space. Folie defines section layout of the building.

24

Dividing spaces according to new topography which sets up the base.

Rotate pieces from 2d top view in x or y axis to outline height relation of future building and programmes


Sections from folie were merged perpendicular to vertical height outline

Desiding heights for both slab references and form- finding of mass study (graphite and colored pencil on 200gr. paper)

Perspective rendering of mass study (graphite and colored pencil on 200gr. paper)


26

SECTION AA (section model)


B

A

B

SECTION BB

A Section study was a focus point of the project because of the folie technique. Taking sections of folie and apply them to vertified plan drawings are the way through formfinding. Perception of spaces are designed according to looking in, out and for concepts. - Increasing slope of ceiling LOOK IN - Spaces are hidden to streghten searching activity LOOK FOR - Floor level decreases to enable “looking in� to space LOOK OUT


CREATING SPACE

SPACE CREATING

Glassblower House Site

28


glassblower house Critic: Erguvan Ünal Site: Sandıma, Bodrum Year: Spring 2010

Creating space creating as concept for creating a space for people who create. In one and a half month studio period we made site visit to Sandıma Village and experienced surveying. Programme of building started by exploring what a glassblower does and his/ her needs for daily and professional life. As a design concept, the exhibition of art works and also production are at main focus. Thus, living area is sub-ordinate opposed to the exhibition structure which is the roof that continues through the whole site.

30

Roof structure for reflection of glassblower’s work to ground


GRASSHOPPER

WORKSHOP

Site Pedestrian Density Phaeton Route

32


phaeton shelter Critic: Gudjon Thor Erledsson Site: Alsancak, Izmir Year: Fall, 2011

In a two week workshop period, the aim was learning the digital tools; Rhinoceros/ Grasshopper. The design is a shelter for phaeton horses on the Kordon, Izmir. Phaeton is a popular cultural element of Izmir. The main purpose of the vehicle is not transportation but sightseeing Kordon. The theme follow the sun and view as parameters leading design strategy. The location is central public space of Kordon. Thus, the structure should provide shadow and view at same time. The workshop forces experimentation and pushing the boundaries of the digital tools. The question also dealed with was “Can they be used for manufacturing?� As an answer, the model is done by laser-cutter.

Minimized row system for phaetons


SUNLIGHT

VIEW

TOP VIEW

34

The aim of the structure is to disable sunlight transmission while enabling view. Extrusion of the surfaces are according to provide protection from sunlight. Thus, the extrusion is in xy- axis. As a result structural elements are slender from side views.


SOUTH EASTERN ELEVATION

GRASSHOPPER DEFINITION LOGIC Dividing the rhino surface to subsurfaces

Find point and edges to combine. Then offset the width to give thickness of the material

Create new lines intersect without extention and extrude the surfaces in according to the distance of the subsurface edge points to one point


URBAN SYSTEMS

SOCIAL ECOLOGIES

touristic stratification district situations

Critic: Phu Duong, Christopher Kroner Year: Fall, 2011

In a two week workshop period we exercise how we, as city dwellers, encounter the city of Izmir. In collaborative group, we engaged city and touristic potential. Analysing transportation possibilities and existing touristic attractions as district situations was focus of the project. As a team, we revealed the various relationships of analysis to illustrate physical, temporal and experiential dimensions of urban systems. The project is a box of graphics showing analysis of transportation, touristic spaces and their density in a specific time period at each different sides. When looking perpendicularly to a side of the box including top, you see one analysis. Sketches to decide graphics’ contents on sides

36


Izmir City Map Season - Location Graph

Density - Time Graph

From top view of the graphs, the city map can be observed

Sasalı

Graph of transportation mediums used by tourists usage density in time Ferry

Karşıyaka

Aegean Bay

Bus Konak

Graph of districts’ seasonal touristic population (which district is visited in which season most)

Balçova Alsancak


GRADUATIONINSTALLATION EXHIBITION architecture department installation Team Leader: Gudjon Thor Erledsson Site: Izmir University of Economics Year: Spring, 2010

The installation takes two days. The multi- functional structure consists of a seat, a table and a shade element at the entrance. The aim was attracting visitors who came for graduation exhibition. Basically, there are two type of pieces. They are a stick and more rectangular wood piece. By joining them adjucent to other in specific angle, one row was constructed. The sticks are joining elements and riser for rectangular piece. The form is following a swarm effect which is meaningful when its the common behavior of visitors.

38


DESIGN

MUSEUM

FLOW DIAGRAM 40


A

A

tunderstorm Site: Balรงova, Izmir Year: Spring, 2011

The project was about renovating an existing warehouse and turning it into a design museum for Fine Arts& Design Faculty of Izmir University of Economics. Conceptual strategy was to give the reference of existing underground floors from ground level. The building pulls people in like tunderstorm. Like eye of storm, it focuses and leads people to underground floors.

SECTION AA


phone : +90 554 295 67 16 e-mail : caglagurbay@msn.com

contact

Çağla Gürbay



Cagla Gurbay