Page 1

cafèambllet EDICIÓ e PAPER

Del 17 al 24 d’abril del 2009

LESINFERMERES ETCUIDEM

Nº 210


e d l a p i c i n u M Ple ) l i r b a ( s e n a l B

El proper dilluns 27 d’abril es celebrarà el Ple Municipal de Blanes. Entre els temes que es tractaran es troba l’aprovació inicial de l’avantprojecte d’Ordenança Municipal de Civisme i Convivència Ciutadana o l’acord institucional sobre el desenvolupament del projecte de la Illa de Blanes. Les mocions presentades pels partits són les següents: > Moció presentada pel Grup Municipal d’EUiA proposant que es construeixi una rotonda a Ca la Guidó. > Moció presentada pel Grup Municipal d’ERC a favor de la bonificació del peatge de l’autopista del Maresme/Selva pels residents a Blanes > Moció presentada pel Grup Municipal d’ERC de reconeixement a la República Catalana i als catalans i catalanes que van caure en la seva defensa > Moció presentada pel Grup Municipal d’ERC en defensa del PEIN Pinya de Rosa. Com sempre, al final de la sessió, el torn de precs i preguntes que, últimament està essent molt sucosa per als interessats en la política local. Val la pena quedar-se escoltant fins al final. Recordem que el ple el podreu escoltar per Ràdio Blanes (97.7) , al dia següent a TV Blanes i qualsevol dia a qualsevol hora a la nostra web, www.cafeambllet.com


a i r r a B e d Policia r a M e d a d e Pin L’Ajuntament de Pineda de Mar ha ampliat els serveis policials al municipi. Aquest dimarts al matí, l’alcalde, Xavier Amor, el regidor de Seguretat Pública, Francesc Martín, i la sòcia de govern, Mònica Palacín, han fet la presentació oficial de la Policia de Barri. Un servei que vol vetllar per protegir la qualitat de vida dels pinedencs i pinedenques i millorar la seguretat veïnal. El cap de la Policia Local, Carles Santacreu, ha explicat que amb la figura de l’agent de proximitat es vol guanyar en confiança i rapidesa operativa. El servei de Policia de Barri s’ha posat en marxa de forma progressiva des d’inicis d’any. D’aquesta manera s’han pogut detectar les necessitats específiques de cada zona del municipi. En aquest sentit, cal destacar que durant el primer trimestre del 2009 s’han reduït el nombre de robatoris força més d’un 50%. La Policia de Barri de Pineda de Mar divideix el municipi en quatre sectors: nucli antic i Can Pelai; Poblenou; el Carme; i Can Moré, Santa Anna, Can Feliu de Manola, les Creus, Can Cornet i el Pinemar. Cada un d’aquests sectors té assignat un agent que és l’encarregat de portar a terme el patrullatge i realitzar el tracte personalitzat amb els veïns que ho sol·licitin. Els agents s’identificaran amb el seu nom i disposen de targetes de contacte amb un telèfon d’atenció al ciutadà. També s’entrevistaran amb entitats i associacions de veïns i podran rebre visites en hores convingudes a petició dels mateixos ciutadans. Un dels agents de proximitat està especialitzat en matèria de medi ambient i tindrà cura de supervisar aquest aspecte arreu de la població.


L’Ajuntament de Santa Susanna i VAMMA coorganitzen una caminada popular per conèixer la vegetació que hi ha a la localitat La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Susanna i l’entitat VAMMA (Voluntariat de l’Alt Maresme de Medi Ambient) organitzen pel proper diumenge 26 d’abril una caminada popular per conèixer la vegetació i alguns elements arquitectònics de Santa Susanna. Durant el recorregut es farà una explicació de la flora local, quines espècies estan protegides o en perill d’extinció i de les aplicacions medicinals que tenen les plantes que es trobaran pel camí. S’explicarà l’origen de la masia de Can Jordà A la passejada també s’explicarà la història del naixement de Santa Susanna lligat a la pagesia de l’Edat Mitjana, els pagesos de remença, els senyors aloers i feudals, i els homes de paratge, entre d’altres. I es contestaran a les preguntes dels assistents. La caminada començarà a les 9 del matí de la plaça de la Llillota (la concentració serà a les 8.30 h.), passarà per la masia de Can Jordà i el Molí Fariner, i finalitzarà amb un esmorzar popular gratuït a la plaça de la Llillota. Per a més informació podeu trucar al telèfon 93 767 83 61.


ICV-EUiA en contra del perdó d’impostos Segons ha informat avui la secció local d’EUiA de Lloret de Mar es posa en marxa una campanya per denunciar el que la formació considera un “despropòsit”: la rebaixa en un 50% dels impostos a pagar per una empresa constructora promoguda pel govern lloretenc (CiU + PP). Després de que aquest tema es tractés a l’últim ple municipal, EUiA (a l’oposició) ha posat en marxa una campanya de cartells -uns 300- que es repartiran per la població on es pot llegir “CiU i PP de Lloret perdonen impostos (134.000€ a un empresa. I a tu?”

Llegeix l’article d’opinió d’Antoni Garcia on critica durament la desició adoptada pel consistori lloretenc.


Estudiad, malditos!!!... a la nit, també

Amb l'objectiu de donar resposta a la necessitat d'alguns joves de trobar un espai per estudiar amb tranquil·litat, on poder desenvolupar tasques acadèmiques fora de l'horari lectiu i en període d'exàmens, es crearan sales per a l'estudi individual amb zona Wi-fi i accés a la consulta de llibres. Els objectius de la regidoria per posar en marxa aquesta iniciativa són crear un servei de qualitat, adaptat a les necessitats dels joves i de les joves de Malgrat, adequar les dependències de la biblioteca fora del seu horari habitual com a punt d'estudi fora també de l'horari lectiu i crear un punt d'estudi amb tots els recursos necessaris. Aquestes aules d'estudi estan dirigides a joves d'entre 17 i 35 anys. Els horaris seran de dimarts a divendres de 20.30 a 24.00 h i dissabtes i diumenges de 18.00 a 21.30 h. Aquest servei d'Aules d'Estudi restarà obert fins el proper 12 de juny, ja que és quan els estudiants finalitzen el període d'exàmens. El regidor de Joventut, Jordi Romero, ha explicat que amb la creació d'aquest servei d'aules d'estudi es dóna resposta a una de les demandes fetes pels joves al Pla Local de Joventut. "Estem fent, a més, un pas per adequar un espai públic a les necessitats del jovent, en un intent d'apropar-nos a les seves necessitats", ha afegit el regidor. Jordi Romero també ha comentat que "des de la regidoria s'espera que que aquesta iniciativa tingui una bona acollida per part dels joves estudiants durant aquesta època d'exàmens per intentar que aquesta acció tingui una continuïtat en properes ocasions".


Premis literaris infantils Baron de Carlos La Regidoria de Cultura va lliurar dimecres a la sala d'actes de la biblioteca els premis del concurs literari infantil de Sant Jordi, premis Baron de Carlos. En la categoria Infantil A (de 6 a 8 anys), modalitat prosa, el primer premi va ser per a David López, pel treball El llapis màgic. El segon guardonat va ser el conte La fruita extranya, de Núria Xaubet, mentre que en aquesta categoria també es va lliurar un accèssit a Judith Fernández pel treball Els follets. En poesia es va premiar en primer lloc a Maria Pignatel·li per Llegim, en segon lloc a Sergi Parera per El farmacèutic i també es va donar un accèssit a Aida López per la poesia La primavera. En la categoria Infantil B (de 9 a 11 anys), la modalitat de prosa va premiar en primer lloc a Aleix Freixa pel treball D'acampada i en segon lloc a Ilana koryexkova per Salvador. En poesia es va premiar els poemes de Joan Figueras, La primavera i el de Déborah Sobrino Un món sense lectura. Durant l'acte de lliurament de premis de dimecres també es van conèixer els guanyadors del Concurs de punts de llibre. En la categoria de 3 a 5 anys es va premiar Aroa Gracia, en la categoria de 6 a 10 el guanyador va ser Guille Abuin, en la categoria d'11 a 14 anys es va premiar el treball de Marc Garcia, la categoria de 15 a 17 va guardonar Laia Pujol i en la categoria per a majors de 18 anys es va premiar el punt de llibre de Carme Ruscalleda. El lliurament de premis literaris infantils de Sant Jordi, Premis Baron de Carlos, va finalitzar amb la presentació del llibre recull Esguards, que inclou els treballs guanyadors de l'edició passada dels premis literaris. El llibre Esguards es pot adquirir a les llibreries de Tordera. La propera activitat que organitza la Regidoria de Cultura en el marc de la programació de Sant Jordi és el concurs de pintura ràpida que es fa conjuntament amb l'escola Brianxa. El Concurs de pintura tindrà lloc dissabte 25 d'abril.

Informació sobre el Concurs de Pintura Ràpida de Tordera


ra a ll a b e tr r e p r a g Pa a la platja de Calell La platja és sinònim de descans, de temps lliure però la platja també és un lloc on molta gent fa negoci i treballa. Però treballar a la platja no és gratis. Cada any, l’ajuntament de Calella cobra a les empreses que desenvolupen la seva activitat a aquest espai públic. Per aquest concepte l’ajuntament recaudarà aquest any prop de mig milió d’euros.

Si voleu conèixer les xifres exactes i les empreses que faran de la platja de Calella un bon lloc de descans, feu click aqui.


mb a u a p la r e p s e Lectura de poem e Mar d t e r lo L a s e ü g n intercanvi de lle En el marc de la diada de Sant Jordi i per segon any consecutiu, l’Oficina de Català de Lloret de Mar (Consorci per a la Normalització Lingüística) i el Pla Local d’Acollida i Ciutadania (Secció de Benestar i Família de l’Ajuntament de Lloret de Mar) han organitzat una lectura de poemes amb intercanvi de llengües. Participants en el programa “Voluntariat per la llengua”, membres d’entitats i associacions de cooperació i solidaritat de Lloret de Mar i alumnes de l’Oficina de Català van fer una lectura pública de poemes. Quan les versions originals eren en llengües diferents del català, havien estat traduïdes; de manera que la versió original era llegida per una persona autòctona i la traducció al català per lloretencs i lloretenques d’origen estranger. Així, doncs, en aquest acte es van poder escoltar petits fragments de poemes en català, romanès, búlgar, hindi, portuguès, castellà, mandinga, rus, sarahole… Aquest acte vol ser un reconeixement de l’esforç que fan molts dels nous lloretencs i lloretenques per aprendre el català, entès com un granet de sorra important per assolir la cohesió social per la qual es treballa des de diversos fronts de la població. En aquesta ocasió, la temàtica dels poemes llegits era la pau i és per això que l’acte va comptar amb la col·laboració de la Plataforma per la Pau de Lloret de Mar. Intercalades entre els poemes també es van interpretar cinc cançons amb la temàtica de la pau. El nombrós públic va correspondre amb un aplaudiment especialment emocionat una d’aquestes cançons, interpretada per nens i nenes catalanopolonesos.


Es presenta a Calella una nova entitat ciutadana d'ajuda oncològica Sota el paraigües d'Oncolliga - Fundació Lliga Catalana d'Ajuda Oncològica -, un grup de ciutadans i ciutadanes de Calella s'han unit en una nova Associació per ajudar, aconsellar, acompanyar i donar suport a totes les persones afectades de càncer. Moltes de les persones que formen part de la nova entitat han superat la malaltia i, ara, amb el lema "Amb el càncer, endavant i de cara!" volen donar suport a altres persones afectades. Segons ha informat una de les impulsores de la nova Associació, Mònica Buneri, actualment estan cercant més voluntaris i properament esperen obrir una seu a la ciutat. L'Associació ciutadana s'ha presentat durant la celebració de la darrera Diada de Sant Jordi, amb una parada a la plaça de l'església de Calella, on amb la venda de roses han recaptat fons a benefici de la nova entitat.


Balenes a Calella!!! Testimoni d'una calellenca que les va veure. "Et faig arribar algunes de les fotos que vam fer a les balenes. Les vam veure el diumenge passat a la tarda anant amb una barca davant la costa de Calella, a un parell de kilòmetres…eren tres, dues grosses i una de petita (segurament serà una familia)…. Ho va veure poca gent perque va fer molt mal dia i no hi havien barques…. Nosaltres ho vam esbrinar perque un amic ho va veure amb un telescopi des de casa seva…."


Reforma de l’Ajuntament de Calella Actualment s’està desenvolupant la tercera i última fase de les obres de l'antic edifici de l'Ajuntament de Calella. Es pretén que aquest espai esdevingui un equipament cultural que compti amb espai per a serveis administratius i amb espais d’ús públic on de forma prioritària s’hi programaran activitats de caire cultural i formatiu. Així doncs, un cop finalitzades definitivament les obres, l’ajuntament vell disposarà de dos espais d’ús públic: una sala d’actes a la planta baixa amb capacitat per unes 70 persones i una sala diàfana, amb ús prioritari com a sala d’exposicions al primer pis. La tercera fase de les obres té un cost total de 200.000 @ que s’han cobert amb una subvenció de 80.000 @ procedents del PUOSC de la Generalitat de Catalunya i 120.000 @ procedents de la Xarxa Barcelona de la Diputació de Barcelona. Un cop finalitzada la tercera fase d’obres, culminarà el procés de rehabilitació de l’edifici de l’ajuntament vell amb la voluntat que esdevingui un equipament d’ús cultural que donarà sortida , d’una banda, a la manca d’un espai municipal preparat per acollir exposicions, i , d’altra banda, a la necessitat d’un espai per poder programar actes diversos (presentacions, conferències, tallers,...) que complementi també la tasca que està portant a terme la biblioteca i el museu.


Samarretes, gorres, bufandes, encenedors, clauers... però tot fals.

Lloret de Mar (ACN).- Tres detinguts i cinc imputats en una operació policial de la policia espanyola que ha permès desarticular una banda que comercialitzava marxandatge fals d'equips de futbol anglesos a Lloret de Mar. La investigació policial va començar arran d'una denúncia de la representant espanyola dels distribuïdors de marques de la lliga anglesa. Així, la policia va poder comprovar que en onze botigues de la població venien de forma no autoritzada articles esportius del Manchester United, Liverpool, Chelsea i Arsenal. Els detinguts són Jaspal S. de 24 anys, Kishor B. B. de 43 i Harmall S. de 46, tots ells originaris de la Índia.

En el marc de l'operació 'Premier', la policia ha intervingut material de marques diverses, totes falsificades, que aquesta banda pretenia vendre. Entre tot aquest material, hi ha nombrós marxandatge dels equips de la lliga anglesa Manchester, Liverpool, Chelsea i Arsenal. En concret, 78 equipaments complets, 440 samarretes, 14 gorres, 16 bufandes, 81 encenedors, 21 clauers, 13 bats de beisbol, 34 tovalloles i 28 dessuadores. A més, aquesta banda també falsificava articles de marques de luxe com Channel, Gucci o Christian Dior. Entre els articles intervinguts, hi ha 21 bosses de mà de la marca Channel, 271 bosses de mà de la marca Christian Dior, 118 més de la marca Puma i 25 de Gucci.


Atenció: canvis a la mobilitat blanenca Us comuniquem que amb motiu de les obres d’arranjament de la rbla. Joaquim Ruyra sud amb el Carrer Anselm Clavé, Rbl. J. Ruyra nord i Plaça Solidaritat, aquests carrers romandran tancats al trànsit rodat a partir de les 08.00 hores del dia 27 d’abril i durant uns 15 dies. Per tant, la circulació rodada queda establerta de la següent manera: * Romandrà tancada la circulació de vehicles per la Plaça Solidaritat direcció a la Rbla. J. Ruyra. * Restarà prohibit l’accés de vehicles des del c. Anselm Clavé confluència amb el carrer Tordera, fins a la Plaça Solidaritat, excepte per als veïns, a fi i efecte que aquests puguin accedir al seus respectius garatges, per la qual cosa aquest tram del c. Anselm Clavé podria passar a tenir – provisionalment, i en determinats moments- dos sentits de circulació. * Els vehicles que circulin pels carrers Jaume I, i que vulguin accedir al Centre urbà , Port i pàrking subterrani , des de la Pl. Solidaritat, ho podran fer passant pel carrer Ample amb direcció al pg. Mar, Pl. Catalunya, pàrking, port, etc. * La parada del transport públic BUS URBÀ – Línies 2, 5 i 9 de la Plaça Solidaritat, queda afectada i passa a situar-se a la rodona del Mercat. * La Línia 1 del transport públic BUS URBÀ queda de la següent forma: De Lloret de Mar direcció a Blanes quedaria igual, ja que el tall no afecta l'entrada a la nostra Vila. De Blanes a Lloret de Mar si que s'han d'efectuar canvis: Concretament a partir del Carrer Anselm Clavé, després de la parada davant de la Casa de la Cultura, l'autobús ha de girar cap el carrer Tordera i accedir a la zona del Mercat, continuant pel carrer Mas Enlaire, Sebastià Llorens, Anselm Clavé, Rodona Focs, GI-682, Direcció Lloret de Mar.Per aquest motiu les parades afecta-


CLICK per veure plànol del tall de la cruïlla Solidaritat

CLICK per veure plànol de la línia 4

CLICK per veure plànol de la línia 2-9

CLICK per veure plànol de la Línia Provisional

des serien les següents: Les de Jaume I i Escorxador queden anul·lades i passen a la parada de la rodona del Mercat. Les parades de sortida del carrer Joan Carles I queden anul·lades i passen a les d'entrada. Per últim les parades de sortida de Joan Carles I de davant de la Policia Local i el Bar Terminal (abans de Carrer Treumal) passen a la parada que ja existeix a la GI-682 (Pont de Ferro). * La Línia 4 del transport públic BUS URBÀ, queda de la següent forma: La parada del carrer Anselm Clavé queda anul·lada i el recorregut serà el següent: Estació de Tren, Av. Europa, Passegi de Catalunya, Passeig de la Marina, Pl. Catalunya, donar la volta a la Plaça i tornar Passeig Marina, Josep Tarradellas, A. Gaudí, Lluís Companys, Estació d'autobusos. * Per a sortir amb vehicle des de la zona centre, s’haurà de passar per la pl. Catalunya, pg. La Marina, pg. Catalunya fins l’av. Europa, i/o pel c. Maresma i l’av. Els Pavos. * Els vehicles que circulin pel carrer Roig i Jalpí, es desviaran pels carrers Porta Nova i Mn. Manresa en direcció cap al pg. Pau Casals. Per a qualsevol altra informació que necessiteu respecte dels esmentats talls i canvis de circulació, us podeu posar en contacte amb la Policia Local de Blanes tel. 972 35 86 66.


La dessalinitzadora de Blanes doblarà la capacitat de tractament a finals d'any

Blanes (ACN).- Les obres del nou sistema de captació d'aigua marina de la dessalinitzadora de Blanes (Selva) estan en la recta final. Paral·lelament, s'està ampliant la capacitat de tractament de la planta, que passarà de 10 a 20 hectòmetres cúbics d'aigua dessalada. Aquesta xifra es podria assolir ja a finals d'any, coincidint amb l'acabament de les obres. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, destaca que el nou sistema de captació significa un avenç respecte als actuals punts de captació ubicats a la platja, que s'espatllen quan hi havia llevantades com a conseqüència de les onades. Ara, un túnel s'endinsarà al mar a més de 600 metres de la costa per portar l'aigua fins la dessalinitzadora.

Més informació sobre la nova dessaladora


Baròmetre de la Comunicació i la Cultura: el cafèambllet és líder absolut en premsa escrita A finals del mes de febrer el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura va publicar els resultats de la primera onada d’enquestes de l’any 2009 i les xifres confirmen el cafèambllet com a líder absolut d’audiències en premsa escrita a la comarca de La Selva i reflexa un important creixement de lectors a la zona del Maresme. El cafèambllet és líder absolut d’audiència a La Selva. Tot i que sona com un slogan publicitari més, no ho és. És El cafèambllet una realitat que s’extreu de l’última onada publicada pel Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. Aquest és un es troba a la dels estudis d’audiència més importants del món, per prellista dels 10 cisió i per número d’enquestes -només el supera un que setmanari més actualment es porta a terme a la Xina- i ofereix una precisió de dades d’àmbit comarcal. Això permet conèixer llegits de les audiències no només del mitjans d’abast nacional o Catalunya provincial sino que també permet conèixer la realitat informativa de cada zona. “És com una fotografia amb més difinició, com si s’haguessin triplicat els megapíxels de la càmara que teníem fins ara” explica un responsable de l’estudi. Aquesta precisió permet saber que, per exemple, a la comarca de La Selva, el cafèambllet triplica el número de lectors que els que té La Vanguardia. Una altra dada a destacar és que el cafèambllet està entre els 10 setmanaris gratuïts més llegits de Catalunya.

Més informació sobre les dades del cafèambllet


e d t n o p n U l a v e e u d q u a Ca fust i m e r a p d n e u Pin L’Agrupament Escolta i Guia Montpalau de Pineda, ha estat guardonat amb el primer Premi Nacional Jaume Ciurana a l'actuació cívica juvenil. El Cau de Pineda ha rebut el reconeixement per haver fet un pont de fusta a la Font del Ferro de Pineda. La Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda va proposar al Cau pinedenc de fer el pont en la recuperació de la Font del Ferro i preservar així l’arcada romana. L’Agrupament Escolta pinedenc ha rebut el premi per haver contribuït a la millora de l’entorn natural, i “per fomentar en el jovent el gust per les responsabilitats, la capacitat associativa, l'esperit de servei i el compromís envers la societat, i l'amor i el respecte per la natura”, segons el jurat del premi nacional. El premi es dóna sempre a una entitat que treballi amb joves i en aquest cap també s’ha valorat molt positivament la col.laboració amb una altra entitat. El Cau de Pineda ha rebut el premi de mans del Conseller de Governació, Jordi Ausàs, al Palau de la Generalitat. La Regidora de Medi Ambient pinedenca, Mònica Palacín, i el Regidor de Cultura, Francesc Millan, també van ser presents a l’entrega convidats per la Generalitat. L’AEiG Montpalau de Pineda ha dit “que és un premi a totes aquelles persones que volen preservar la Riera de Pineda, i el medi natural, i sobretot a la Plataforma Salvem la Vall de la Riera, per haver-nos convidat al seu projecte de recuperació de la Font del Ferro”. En una nota de premsa, també diuen que “és un reconeixement al Cau de Pineda en la seva tasca de defensa del medi ambient i l’educació dels infants i joves des del 1962”. Aquests Premis van ser instituïts per l'Associació Mossèn Batlle, en record i homenatge a en Jaume Ciurana i Galceran. Cal destacar l’alta participació com la qualitat de les obres presentades per les diferents modalitats de premis. En aquesta edició, s’han presentat un total de 94 obres.


al seu e g ta n e m o h t e r a Pined rsal alcalde més unive Coincidint amb la Diada de Sant Jordi, l’Ajuntament de Pineda de Mar, a través de la Fundació Tharrats d’Art Gràfic, posa en marxa un seguit d’actes per celebrar el 125è aniversari de Manuel Serra i Moret, una de les figures polítiques més representatives del país. D’aquesta manera, a les vuit del vespre es presentarà a la Sala de Plens Municipal el llibre Lletres de l’exili. Epistolari Manuel Serra i Moret & Pere Foix (1940-1963) editat per la Fundació Pere Coromines. A la presentació hi participaran Joaquim Ferrer, autor del pròleg, historiador i exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, diputat del Parlament de Catalunya, i Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar. Prèviament, a les set de la tarda, s’obrirà al públic l’exposició “Manuel Serra i Moret, acció municipal” que es podrà visitar fins el 31 de maig a la Sala Municipal d’Exposicions. Els actes seguiran el divendres 1 de maig amb la inauguració de la mostra “Manuel Serra i Moret, acció municipal” a càrrec d’Antoni Fogué, president de la Diputació de Barcelona. Seguidament, a dos quarts d’una, hi ha prevista la presentació del llibre Manuel Serra i Moret, vida i obra a cura de Josep Ferrer i Joan Pujadas. La presentació es farà a la Sala de Plens Municipal i comptarà amb la presència de l’alcalde de Pineda, Xavier Amor, que pronunciarà una conferència sobre l’acció de govern efectuada per Serra i Moret a Pineda de Mar. I a la una de la tarda s’inaugurarà un monòlit en memòria a la que fou la seva esposa, Sara Llorens. El monòlit s’ha col•locat a la plaça que porta el seu nom. Els actes acabaran el dia 7 de maig amb una taula rodona sobre la vida i l’obra de Serra i Moret. Hi participaran el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, el vicepresident del Senat i president del Partit dels Socialistes de Catalunya, Isidre Molas, i l’historiador i catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Albert Balcells. La taula rodona se celebrarà a la Sala de Plens Municipal, a dos quarts de


vuit de la tarda i serà moderada pel director de l’Agència Catalana de Notícies, Saül Gordillo. Qui era Manuel Serra i Moret? Manuel Serra i Moret (Vic, 9/05/1884 – Perpinyà, 29/07/1963) fou polític i escriptor. S’establí a Barcelona i s’afilià a la Lliga de Catalunya. Després de la mort del seu pare, marxà als EE.UU. i a Mèxic , on féu estudis i treballà en diverses empreses de Nova York, Veracruz, Mèxic, Chicago i Saint Louis. Contragué matrimoni (1908) amb Sara Llorens i residiren a Tenerife. Establert (1910) a Pineda de Mar, ingressà a la Unió Catalanista de Domènec Martí i Julià, i en fou vicepresident. Alcalde electe de Pineda, s’afilià a la Federació Catalana del PSOE, però se’n separà després d’un llarg període de tensions i fundà la Unió Socialista de Catalunya, amb Rafael Campalans, Joaquim Xirau i Gabriel Alomar, de la qual fou vicepresident i ideòleg. Destituït d’alcalde a l’inici de la dictadura de Primo de Rivera, passà mig any a Buenos Aires , i assumí novament l’alcaldia de Pineda de Mar a la fi de la dictadura. En proclamar-se la República Catalana, el president Francesc Macià el designà ministre d’Economia i Treball i tres dies després conseller d’Economia i Treball de la Generalitat provisional . Fou elegit diputat a Corts per Barcelona , per Girona i al Parlament de Catalunya. Es manifestà contrari als fets del Sis d’Octubre de 1934 i l’USC el suspengué de militància. S’incorporà al PSUC i fou sotssecretari de la Conselleria d’Obres Públiques de la Generalitat, presidí el Consell Superior d’Economia de Catalunya i fou elegit vicepresident segon del Parlament de Catalunya. S’exilià a França, i després d’una estada a Londres passà a Buenos Aires, on treballà en diverses empreses editorials. Expulsat del PSUC, s’adherí al Moviment Social d’Emancipació Ciutadana, que passà a ser el Partit socialista Català. Retornà a París i s’incorporà al Moviment Socialista de Catalunya, del qual fou un dels principals dirigents. Fou conseller del govern de la Generalitat a l’exili , càrrec que dimití. Establert amb la seva esposa a Perpinyà, fou ministre sense cartera del govern de la República espanyola a l’exili, que presidí Álvaro de Albornoz. En morir Antoni Rovira i Virgili, assumí la presidència del Parlament de Catalunya i, arran de la renúncia de Josep Irla a la presidència de la Generalitat, en reivindicà el càrrec, que fou per a Josep Tarradellas. Publicà nombrosos articles de premsa. És autor de Nocions d’història i filosofia , La reconstrucción económica de España , Los fundamentos de la historia y la filosofía, La Carta de l’Atlàntic, Diccionario económico de nuestro tiempo , L’ahir i el demà de Catalunya , La economia de postguerra, Geografía económica, La riqueza de América, Reflexions sobre el demà de Catalunya, Crida a la joventut catalana, i Ciutadania catalana. Recentment s’ha publicat l’extens volum Lletres de l’exili. Epistolari Manuel Serra i Moret & Pere Foix .

Serra i Moret fou alcalde de Pineda abans i després de la dictadura de Primo de Rivera


CONFIRMAT: Blanes té un forat de 5,26 milions d’euros al 2008 Fa uns mesos el setmanari cafèambllet posava en portada: “Blanes a la bancarrota” Aquesta notícia es derivava d’un informe de l’interventor econòmic del consistori. Ara, i després de que l’oposició forcés el govern a convocar la Comissió Especial de Comptes, la notícia no només es confirma sinó que és encara pitjor: el forat arriba als 5.260.000 euros. Aquesta diferència entre el que s’ha gastat i el que s’ha ingressat l’any 2008 es deu a la forta devallada d’ingressos que ha patit el consistori, segons fonts del govern. El problema és -assenyalen des de l’oposicióque al 2009 es treballa amb el mateix pressupost que l’any anterior encara no s’ha aprovat el del 2009. Per això Josep Marigó (PSC) ha demanat que “el pressupost del 2009 s’ajusti a la realitat” i que s’apliquin mesures d’estalvi urgentment. Una de les consequències més rellevants d’aquest desequilibri pressupostari és que a partir d’ara serà la Generalitat de Catalunya qui fiscalitzarà directament els moviments econòmics de la vila, cosa que no havia passat mai a la història de l’ajuntament blanenc. La setmana vinent el cafèambllet us oferirà un complet reportatge sobre la situació econòmica municipal.


Els Escoltes de Calella celebren el seu mig segle d’història Ramon Texidó · L'Agrupament Escolta Montnegre de Calella va commemorar diumenge passat, 19 d'abril, el 50è aniversari de l'Escoltisme a la ciutat. L'acte, que es va iniciar al migdia amb una Missa Escolta a l'església de Santa Maria i Sant Nicolau de Calella, va comptar amb la inauguració d'un placa commemorativa del 50è aniversari de l'entitat, just en el mateix lloc on va néixer el moviment Escolta a la ciutat, ara fa mig segle. La celebració va acabar amb un pica-pica i una simpàtica foto de grup. D’altra banda, amb motiu de l'aniversari, l'Agrupament calellenc ha organitzat una Trobada d'Agrupaments per al proper cap de setmana, dies 25 i 26 d'Abril. De moment, a l'espera de més confirmacions, tres agrupaments ja han confirmat la seva assistència: Flos i Calcat (Arenys de Mar), Montpalau (Pineda de Mar) i Sant Pere (Figueres). Entre els actes programats hi haurà una cercavila, una gimcana, animació, un concert i una Fira de tallers.


Els sis representants que s'acomiaden dissabte

Pineda acull l'elecció dels nous representants maresmencs del Pubillatge Ramon Texidó · El proper dissabte, 25 d'abril, Pineda de Mar serà la seu de l'elecció dels nous representants comarcals del Pubillatge. Actualment, el Maresme és una de les comarques més importants dins el pubillatge, on hi ha onze municipis que celebren aquesta tradició. El programa d'actes s'iniciarà a dos quarts de cinc de la tarda amb la trobada del pubillatge a la Masia de Can Comas de Pineda, abillats amb el vestit tradicional. A les 17 h., els participants agafaran el trenet i aniran a la platja per a fer la foto de grup. Una hora més tard, Can Comas acollirà la presentació de les faixes del Pubillatge comarcal del Maresme 2009, a càrrec dels representants sortints. Posteriorment, a dos quarts de nou del vespre, s'oferirà la recepció dels convidats al Restaurant Mas Pi de Pineda de Mar. En finalitzar el sopar, es celebrarà l'acte principal de la jornada: l'elecció del Pubillatge Comarcal del Maresme 2009. Segons els membres de l'organització, un any més "és el moment de cedir el relleu a nova gent compromesa amb el Maresme". Aquest és "un pas complicat però alhora necessari perquè el pubillatge maresmenc segueixi sent un referent", conclouen.


INFERMERES

s, e n a l B e d s e r Inferme , s l l o f a l a P , a s Lloret, Tos s n e a l l e l a C i t Malgra a s o c a n u g l a volen dir

El Sindicat d’Infermeria SATSE ha iniciat una campanya a tots els hospitals i centres d’atenció primària de la Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública (XHUP) per tal de conscienciar els treballadors i usuaris de la “precarietat laboral de la professió d’infermeria a Catalunya” La campanya consisteix en el lliurament de díptics informatius als diferents centres adcrits a la xarxa -entre els quals es troben els hospitals de Blanes i de Calella i els centres d’atenció primària de Lloret, Tossa, Palafolls i Malgrat de Mar. La campanya conclourà el dia 12 de maig amb una concentració davant la Conselleria de Sanitat a Barcleona a les 11 del matí. Les infermeres et cuidem...ajudan’s a cuidar-te

Les infermeres sempre som al teu costat, saps que fem per tu?

Per tot això, necessitem

> Més infermeres > Coneixem el teu estat de salut > El reconeixement de les nos> T’escoltem tres tasques > Cobrim les teves necessitats > Temps per poder tenir cura de bàsiques quan tu no pots tu com et mereixes > T’administrem la medicació > Respecte per les funcions prò> Vetllem pel teu benestar les pies d’Infermeria 24 hores del dia i els 365 dies a l’any


Campanya: “Les infermeres et cuidem” Si no fos per la Infermeria no hi hauria ningú als hospitals que estigués pendent de vetllat pel teu benestar les 24 hores del dia i els 365 dies a l’any, de conéixer el teu estat de salut, de cobrir les teves necessitats bàsiques quan un mateix no les pot assolir, d’administrar correctament el tractament que necessites, de realitzar les cures, etc.. és a dir de CUIDAR-TE!. Els infermers som professionals amb vocació de cuidar, ajudar, millorar el benestar del pacient, però cada vegada ens és més difícil donar una atenció de qualitat perquè les plantilles són reduïdes en comparació amb la quantitat de població que hem d’atendre això comporta que sovint no podem donar la qualitat assitencial que es mereixen. Molts cops els usuaris antagonitzen als professionals de la Salut perquè desconeixen la realitat de la nostra feina i se senten desatesos. Per això des del Sindicat d’Infermeria hem començat la campanya “Les infermeres et cuidem, ajudan’s a cuidar-te”. Cada dimecres durant el mes d’Abril, infermeres de diferents centres, dedicaran un parell de minuts a entregar uns pamflets als usuaris on s’explica la sobrecàrrega amb la que treballem. La campanya vol donar a conèixer la importància de que els usuaris comencin a exigir a les direccions un augment de personal d’infermeria qualificat. La realitat és que no donem a l’abast i que el sistema sanitari només funciona gràcies a l’esforç i professionalitat dels sanitaris. Aquesta campanya pretén unir les veus dels que treballem i dels que utilitzem els serveis de salut per fer una crida i demanar més inversió en recursos humans. Junts ho aconseguirem!


LINKS: una selecció del més rellevant de la web a nivell local

La Illa de Blanes: “secundària” Així veu Josep Trias el tema de la Illa (El Punt)

La Costa Brava, la mar de salada El risc de salinització és una amenaça

Barri dels Pescadors Celebren els seus 46 anys de vida

Cercle d’història de Tordera Segon volum d’Història d’un poble

Sis milions d’euros a Malgrat Són per a la construcció d’un equipament

Un mosso acusat de proxenetisme Activitats irregulars a un pis seu


LINKS: una selecció del més rellevant de la web a nivel local

Diagnòstic mortal Jutgen un metge de l’hospital de Blanes

ERC: acostar-se al territori Els parlaments més aprop dels ciutadans

Bones reserves de sang Cal, però, que continuïn les donacions

Forn de la Calç, tallada Les obres obliguen a tallar carrers

Premis literaris a Tordera Ramon Gómez i Quim Haro, premiats

Tramvia PalafollsBlanes-Lloret Una proposta molt viable


Telèfon urgències 663 94 45 51

Nou servei de pinso a domicili

Pàrquing clients


LINKS: una selecció del més rellevant de la web a nivel local

Diners per a la futura piscina de Lloret

‘Propagandes’ El GRILL vol que desapareguin les ‘propagandes’ de locals d’oci

Tensió entre JERC i CiU A Tordera, per l’aplicació d’una ordenança

Evitar el tancament de l’Escola de Música de Malgrat

Dies intensos a Cúllar La població està agermanada amb Lloret

Pagesos de Malgrat reclamen més vigilància als camps


Calella

Ó I C A T I D ME a i r à n i d u t i t mul

Ramon Texidó · La Fàbrica Llobet de Calella va acollir dissabte passat, 18 d'abril, una trobada de meditació multitudinària organitzada pel programa "L'Ofici de Viure" de Catalunya Ràdio i el Centre d'Estudis Budistes Diki ling de Calella. Aquest programa de ràdio, que recentment ha estat guardonat en la categoria de ràdio amb el premi Ciutat de Barcelona, i el Centre d'Estudis Budistes calellenc van organitzar conjuntament un taller d'aprenentatge amb el nom de Tècnica i pràctica de la meditació, segons l'organització, "per introduir a la meditació a les persones que no en saben, i per ajudar a perfeccionar la tècnica a les que ja la practiquen habitualment". L'acte va comptar amb l'assistència d'un miler de persones vingudes d'arreu de Catalunya i va ser presentat pel periodista i escriptor Gaspar Hernàndez, autor de "El silenci". També, els assistents a la trobada van rebre la benvinguda de l'alcalde de Calella, Josep Maria Juhé. La meditació multitudinària va anar a càrrec del monjo budista Ricard Rotllan, col·laborador amb un minut diari de meditació en el programa l'Ofici de Viure, i col·laborador també del Centre Diki Ling de Calella, on hi dirigeix meditacions i parla de filosofia budista un dissabte de cada mes. La darrera convocatòria que va fer Catalunya Ràdio va ser el passat 29 de Març, a l'Auditori de Barcelona, on hi van assistir unes dues mil persones. Segons l'organització, això dóna una visió de la quantitat de gent interessada per aquesta tècnica, que, sense haver de pertànyer a cap religió, "ajuda a connectar amb la pau interna que ja tenim i ens facilita afrontar la nostra vida amb més satisfacció", asseguren. Inicialment, l'acte va comptar amb una part teòrica d'explicació sobre la meditació i, posteriorment, una part pràctica on, guiats per Ricard Rotllan, els assistents van poder meditar col·lectivament.


V铆deo de la meditaci贸


Guanyadors de la Nit LiterĂ ria de Lloret de Mar


X I O B O C XES

a r t s o N a l e Història d Història

Ramon Texidó · La llibreria La Llopa de Calella va ser divendres passat l'escenari de presentació del llibre "Xesco Boix. Història de la Nostra Història". Aquest llibre, del qual en són autors Lluís M. Panyella - cantant animador, ex-membre del grup "Cinc Dits d'Una Mà" junt amb Xesco Boix - i la periodista i també cantant-animadora, Maria-Josep Hernàndez, és un homenatge a en Xesco Boix (1946-1984), introductor del folk song i pioner de l'animació per la mainada a Catalunya, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort. Un apropament fidel i rigorós a la seva persona i obra, a través de testimonis propers dels seu entorn, així com de persones que van compartir amb ell moments i fets històrics. Els entrevistats parlen d’en Xesco Boix i també del context social, polític i cultural que van viure a les acaballes de la dictadura, durant la transició i als inicis de la democràcia. A més, el llibre conté també un CD inèdit: una carta sonora d'en Xesco, amb cançons i reflexions. L'acte va ser presentat amb entusiasme per filòleg calellenc Joan Ferrer i Costa qui va lloar el llibre pel seu elevat interès a l'entorn de la figura d'en Xesco Boix i del període històric que li va tocar viure. Fins i tot, Ferrer va destacar algunes de les moltes anècdotes que apareixen a l'obra com, per exemple, la seva coincidència amb en Xesco en l'admiració vers el personatge d'en Tintin o en troballes sorprenents que hi apareixen com descobrir que en Pere Tàpies en realitat es diu Joan Collell. A continuació, Maria-Josep Hernàndez va llegir una emotiva carta que ha dedicat a la memòria viva de la figura d'en Xesco Boix. Per la seva banda, Lluís M. Panyella va fer un petit repàs biogràfic de la vida d'en Xesco. Va recordar que era fill d'una família profundament religiosa amb cinc fills. Quan, amb només 8 anys, va entrar a formar part del món de l'escoltisme va descobrir el que va ser ja una constant en la seva vida personal i professional: l'esperit de servei. També,


musicalment es va emmirallar en cantautors dels Estats Units d'on va portar i traduir al català himnes tan emblemàtics com el "No serem moguts", una cançó que va estrenar en una manifestació d'estudiants que havia tallat la Diagonal en plena època franquista. En Xesco va ser colpejat i detingut per la policia, passant tres nits a la comissaria de la Via Laietana. Per Panyella, això és un exemple més de la valentia que sempre va tenir al llarg de la seva vida en Xesco Boix. Els autors del llibre, editat per Publicacions l'Abadia de Montserrat, després d'haver entrevistat una cinquantena de persones que varen conèixer personalment a en Xesco, han arribat a la conclusió que possiblement hi ha més de mil maneres d'interpretar el personatge, però tots els testimonis coincideixen en definir a en Xesco Boix per la seva generositat, la seva gran honestedat i el seu rigor professional. El proper dissabte 25 d'abril, a les 17.30 h., Pineda acollirà la presentació de l'obra a la Biblioteca Serra i Moret.


LINKS: una selecció del més rellevant de la web a nivel local

Aplec de la sardana de Lloret Tota la informació de l’aplec del 3 de maig

Costa Brava XTrem Running Tota la informació de la carrera

Exposició a l’Espai de la Marina de Lloret de Mar

Jornades de l’Arròs

Guia del Museu Obert de Lloret

Los que llevamos la nave Article de Javier Marías a El País Semanal


Si sou servits per Francesc Murgades

No és un caprici Sembla que els científics, per fI, ho tenen clar. El gust és un afer d’educació que parteix d’una situació inicial definida per la biologia. Els nadons –i no tan nadons- tenen tirada natural cap al dolç. La necessitat de calories durant el creixement els hi empeny. A partir d’aquí, tot està per fer i tot és possible. És cap als sis anys, no abans, que nens i nenes haurien de començar a habituar-se al salat. Fins aleshores, ni aquest gust, ni l’amargant, ni l’àcid, els agrada espontàniament. Per tant, és important que des d’aquesta edat comencin a tenir contacte responsable amb nous sabors. Per poder anar conformant la seva paleta de preferències. Perquè l’altra constatació dels científics, constatació lògica per altra banda, és que els adults valorem, estimem i apreciem allò que durant la nostra pubertat i adoCondemnar-los a la lescència hem après a valorar, estimar i apreciar. dolçor de la llaminaTota la resta és pur esnobisme. dura o al salat de la Per tant, condemnar-los a la dolçor de la llamipatata fregida i l’embo- nadura o al salat de la patata fregida i l’embotit, és crear paladars que, més endavant, només apreciatit, és crear paladars ran aquests sabors. D’aquí la importància de la feina de formació a les famílies. Poca cosa pot arrique, més endavant, bar a fer l’escola a través del menjador escolar si només apreciaran desprès, fora d’allí, tot son Bollycaos i hamburgueses amb ketchup. aquests sabors. Hi ha un argument sanitari més que evident en el 20% de nens obesos de menys de 4 anys detectats als EEUU o en la tendència a la hipertensió dels nostres joves per mor de la sal. Però si encarem el tema des de la prohibició, difícilment ens en sortirem. Si no aconseguim que l’aventura del sabor sigui tan motivant com altres que encaren els nostres joves, perdrem la partida. Perquè afrontar els problemes d’obesitat des del despatx del metge i com una maledicció bíblica que t’ha caigut al damunt, ho és tot menys engrescador. En canvi, tastar en el moment just els teus primers pèsols estofats amb una ceba ben confitada, si estan ben cuinats, és quelcom que pot marcar-te per tota la vida. Encara que no ho sembli.


A escena per Albert Lladó

La vida por delante AUTOR: Romain Gary (Emile Ajar)DIRECCIÓ: Josep Maria Pou REPARTIMENT: Concha Velasco (Madame Rosa)Rubèn de Eguia (Momo)José Luis Fernández (Youssef Kadir )Carles Canut (Doctor Katz )

La vida por delante és l’obra amb què Josep Maria Pou ha convençut Concha Velasco per a què, a punt de complir els setanta anys, pugi a l’escenari del nou Goya a donar vida a una exprostituta jueva, supervivent d’Auschwitz, que acull en un petit pis de París els fills que altres companyes no poden cuidar. “Els fills de puta”, com diu un dels protagonistes. El text prové d’una novel·la de Romain Gary (1914-1980), amb la qual va guanyar el premi Goncourt el 1975 utilitzant el pseudònim d’Emile Ajar. De fet, no es va saber que era ell – i que, per tant, es convertia en l’únic autor guardonat dues vegades – fins després de la seva mort. Pou, que ja ha passat de ser un excel·lent actor a, a la vegada, un excel·lent director, ha partit de l’adaptació teatral de Xavier Jaillard que ja va funcionar prèviament a França. És una obra muntada i pensada per a què Concha Velasco demostri, un cop més, que està en plena forma. Sense estridències, sense caricatures poc creïbles, dóna vida a Madame Rosa, sabent passar de l’humor a la tendresa amb aparent facilitat i donant un ventall de registres que li serveix per lluir-se. I el públic – fidel com pocs - li reconeix. Veure el Goya amb tothom de peu, aplaudint durant cinc llargs minuts, no deixa indiferent ningú. És aquella capacitat per comunicar que és tan difícil de definir i explicar. Sense intermediaris, sense artificis, simplement de manera natural. L’obra està basada en la relació d’ella, l’exprostituta que s’ha fet vella i comença a perdre forces, amb Momo, un jove de disset anys (encara que Madame Rosa fa veure que té catorze, per no quedar-se sola) i que és l’últim dels nens que ha anat cuidant durant anys. Educat en la religió musulmana – tal i com havia demanat el seu pare al deixar-li -, amb una extrema sensibilitat, va creixent a través de les preguntes de la vida: el sexe, l’amor, les creences ... El joc dialèctic entre els dos personatges serveix a l’autor per posar sobre la taula temes tan importants – i tan tristament vigents – com la necessitat de la multiculturalitat, el respecte per les altres religions o, fins i tot, l’eutanàsia. El pes, l’equilibri, el dóna Carles Canut interpretant – com sempre, de forma magistral – el Doctor Katz, que cuida de la heterodoxa família. El petit paper que fa José Luis Fernández, pare del noi que reapareix després de molt de temps ingressat en un psiquiàtric per haver matat la mare, és correcte. Es tracta d’un engranatge que serveix per completar una història amb molt de passat i, evidentment, plena de buits i silencis. Sens dubte, el gran encert de Pou és la tria d’actors. Concha Velasco com a cap de cartell i on tothom posa la mirada. Cada gest, cada moviment, és comentat per un públic expectant. Però seria del tot in-


just que el saber fer de l’actriu castellana eclipsés un dels millors treballs sobre escena que s’han vist des de fa anys a Catalunya. I és que Rubèn de Eguia – jove actor que no havia fet pràcticament res abans – és la gran sorpresa de La vida por delante. Tenir una estrella com Velasco davant no deu ser gens fàcil, però això no sembla que afecti de Eguia, que construeix Momo amb tots el matisos, encertant en els jocs de paraules que el text proposa, sense anar més enllà d’allò que el seu personatge li demana, i amb una concentració absoluta. Un nom i un actor que, si manté aquesta innocència interpretativa, donarà moltes alegries a l’escena catalana. Possiblement, l’únic aspecte millorable de l’obra és el ritme. Una obra de pràcticament dues hores, sense entreacte, necessita mantenir l’atenció constantment. I amb dos personatges protagonistes, i només amb el suport de dos més, és difícil. Haver prescindit de vint minuts de muntatge no hauria afectat la narrativitat del text i hauria estalviat moments de falta d’intensitat. Encara que l’escenografia està ben plantejada (diversos espais d’un mateix pis), donant la sensació d’asfíxia que es percep en alguna de les situacions, es queda curta per a la complexitat de l’evolució dels personatges. Momo es va fent gran ràpidament mentre Madame Rosa entra en un període de decadència fins arribar a la mort. Sigui com sigui, és una obra molt recomanable per a tots aquells que vulguin veure una gran actriu de teatre donant tot de sí. Per a aquells que vulguin ser testimonis de com un jove actor, sense massa experiència prèvia, pot demostrar que la interpretació – encara que s’hagi de treballar molt – pot arribar a ser molt innata, i gaudir d’un director que ama el text, l’escena i les històries on els sentiments són els que estan en joc. Una obra sobre la vida, els seus clarobscurs, i sobre l’amor incondicional. No és poc. Val la pena.

> Vídeo de la presentació > Web d’Albert Lladó


Roda el món i torna el mot per Pau Vidal

Col·legues?

Confesso que volia començar aquest rodalmot amb una citació d’una frase qualsevol que podria dir, se suposa, un adolescent d’avui, com ara “Ei, col·lega, què passa?” o “No em donis la vara, plasta”. Però si quan jo parlava en pla col·legui les innovacions de llenguatge ja eren ràpides, avui, vint anys després, són tan accelerades que probablement les dues que acabo d’escriure ja deuen estar caducades. La societat d’avui va molt de pressa, però el jovent corre que se les pela. Això ho saben molt bé la gent del Grup Flaix, aquest invent d’en Miquel Calçada materialitzat en les emissores Flaix FM i Ràdio Flaixbac adreçades a oients adolescents i post-adolescents (i mai prou lloades, perquè és precisament aquí on la llengua es juga els quartos, juntament amb l’altre gran front, el dels fills de la imigració). Amb els anys que ja duen a l’esquena han acumulat tant de material de primera mà sobre la parla dels joves que el lingüista en cap de la casa, Jaume Salvanyà, s’ha decidit a editar un Diccionari del català col·loquial (Enciclo-pèdia Catalana) amb l’ajut de dos professionals de renom, Carles Riera i Josep Ruaix. Així, a les 400 pàgines del DCC hi trobareu tant castellanismes amb pedigrí (xupinasso, valla, solventar, fer-se amb) com importacions acabades de sortir del forn (subidón, famoseo o sudadera) o barbarismes més tangencials (recochineo, xupòpter o mamotreto). Que la llengua col·loquial (això que ara alguns en diuen “la llengua del carrer”, no sé per què) és un dels temes preferits del país ho demostra la quantitat de reaccions que ja ha generat el DCC. En Màrius Serra va dir que li semblava una llàstima que un diccionari que vol ajudar a fornir material per a la llengua popular sigui en realitat un diccionari castellà-català; en Jordi Badia,


un dels filòlegs amb més nas del país, troba que les solucions que s’hi proposen són massa deutores del castellà i que els autors han arriscat poc; a algú altre també li sap greu l’absència d’argot i llengua col·loquial del País Valencià i les Illes. Servidor, tot i ser conscient de com arriba a ser d’espinós el tema i per tant aplaudir la iniciativa dels flaixeros, encara hi voldria afegir una altra pega: voleu dir que no ens equivoquem una mica equiparant llengua col·loquial amb llenguatge juvenil, com si els únics que xerren pel carrer fossin els estudiants? Ni que sigui per la rapidesa amb què un i altres canvien, poder els hauríem de treure una mica la lupa de sobre i fixar-nos, per dir-ne alguna, en els jugadors de dòmino, els col·loquis dels quals segurament duraran més.


L’acudit d´en GRAS


LINKS: una selecció del més rellevant de la web a nivel local

Un cafetó per només 1, 70 Article d’Albert Soler

Señores políticos, sigan gesticulando Article d’Antonio Núñez López

De la euforia a l’optimisme José Enrique Ruiz Domeq

Menys impostos a Tordera Per Bernat Costas

Senyals i símptomes Per Emili Piera

Reunió a Poble Nou El Blog de X. Zarco


LINKS: una selecció del més rellevant de la web a nivel local

Por qué seguir leyendo El Quijote Per Albert Lladó

Nosaltres els depredadors Per Martí Gironell

Arguments per a la participació Per Jaume P. Sayrach

Demasiada intimidad Editorial de El País sobre Francisco Camps

ERLICH Entrevista amb Santiago Niño Becerra

EL ROTO Las polillas nos comen la capucha


LINKS: una selecció del més rellevant de la web a nivel esportiu

Crisis i fútbol gironí: les retirades

El Blanes mereix més bona sort al Nou Sardenya

La Golden Cup tornarà a tenir competició femenina

El Viva Habitat Blanes fitxa Selva

Espanyol B: 7 Blanes: 0

Payet, Blagué i Terrades triomfadors del campionat gironí de Palafrugell


Defuncions Calella Francesc Bonet Camps Manuela Arévalo Silvestre Tomás Ramos Pedrero Rafaela Araque Alberca Miquel Constans Buch

87 94 80 61 72

15 16 17 20 22

Malgrat de Mar José Raja Escudero Pablo Díaz Martínez

49 71

17 d’abril 23 d’abril

Palafolls Quimeta Clos Guitart Joan Carbó Fontseca

91 67

17 d’abril 18 d’abril

Pineda de Mar Iryna Shalyapina Remedios Madina Martín Àngel Martorell Ribot

45 78 90

16 d’abril 17 d’abril 20 d’abril

Tordera Francisco Comaleras Coronas

82

22 d’abril

Blanes Francisco J. Guerrero Palomares M. Isabel Fonoll Puig Salvador Fontrodona Pou Martina Pacual Hernando

85 65 75 92

d’abril d’abril d’abril d’abril d’abril

16 18 18 20

d’abril d’abril d’abril d’abril


Pilar Cabals Clopes Francisco Aguilera Cobo Isidoro Silva Pereda Maria José Resina Pizarro Antonia Rosique Martínez

91 70 46 37 79

20 20 21 22 23

d’abril d’abril d’abril d’abril d’abril

Lloret de Mar Julián Luis Galindo Maria Bandrich Martori Rafael Gispert Guerra

59 83 63

16 d’abril 20 d’abril 23 d’abril

cafèambllet 211  

Edició en paper electrònic del setmanari cafèambllet

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you