Page 1

ARCHLine.XP® 2009 Windows

Tervezési alapok

Gyors áttekintés Oktatási anyag az ARCHLine.XP® alapszintű használatához.


A dokumentációban lévő anyag változásának jogát a CadLine Kft. Fenntartja, ennek bejelentésére kötelezettséget nem vállal. A szoftver, amely tartalmazza az ebben a dokumentumban leírt, bármilyen adatbázisban szereplő információkat, szerződés által védett. A szoftver csak a szerződés feltételei szerint használható vagy sokszorosítható. A szoftver másolása bármilyen eszköz által törvényellenes kivéve, ha ez egy speciális esetként a szerződésben engedélyezett. A vásárló a szoftverről egy másolatot készíthet egy biztonsági másolat létrehozásának céljából. Az Oktatási segédletet sem egészében, sem részben reprodukálni, közölni, átírni vagy fordítani bármely nyelvre bármely formában tilos a CadLine Kft. írásos engedélye nélkül. 2009 CadLine Kft. Minden jog fenntartva. A dokumentum vagy bármely más itt említett program használatából adódó közvetlen vagy közvetett következményekért a CadLine Kft. felelősséget nem vállal. A Microsoft, MS és MS-DOS bejegyzett védjegyek és a Windows a Microsoft Corporation védjegye. Az ARCHLine.XP® a CadLine Kft. bejegyzett védjegye. Az oktatási segédletet a Microsoft Word és az ARCHLine.XP® segítségével készítettük.

CadLine


Tartalomjegyzék

3

TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék ..................................................................................................... 3 Bevezetés................................................................................................................ 4 1. Fejezet - Beállítások ........................................................................................... 6 2. Fejezet - Falak létrehozása .............................................................................. 11 3. Fejezet – Nyílászárók elhelyezése................................................................... 19 4. Fejezet – Födém, alapozás, tető ...................................................................... 28 5. Fejezet – KIegészítő FÖDÉMEK, LÉPCSŐK ................................................... 44 6. Fejezet – objektumok és beállítások............................................................... 64 7. Fejezet – Méretezés és prezentálás ................................................................ 78

ARCHLine.XP® 2008


4

BEVEZETÉS

BEVEZETÉS Az oktatási segédlet egy új, egyszerű épület megtervezésén keresztül ® bemutatja, hogyan alkalmazhatók az ARCHLine.XP leggyakrabban használt eszközei. Itt csak a leggyorsabb és legegyszerűbb lépésekre térünk ki, ezért javasoljuk Önnek más lehetőségek kipróbálását is. Segítheti későbbi munkáját, ha jobban megismeri az ARCHLine.XP® -t. A funkciók részletes leírását megtalálja a Felhasználói kézikönyvben vagy a Súgóban (F1). Amennyiben kérdése merülne fel, forduljon ARCHLine.XP® partneréhez. Az oktatási segédanyagban minden fejezet végén lévő állapot elmentésre került .pro . Így ha át szeretne ugrani néhány fejezetet, csak töltse be a fejezet projektjét, és máris folytathatja a munkát a következő fejezettel. ® Mielőtt dolgozni kezd az ARCHLine.XP programmal, kövesse a következő lépéseket:

• • •

Ellenőrizze a szoftvert és a számítógépét Telepítse az ARCHLine.XP® -t Most már elkezdheti a munkát

Rendszerkövetelmények Az ARCHLine.XP® futtatásához szükséges szoftver és hardver feltételek a következők: Microsoft Windows XP (Home vagy Professional Edition) vagy Windows Vista Intel Pentium 4, AMD Athlon XP processzor vagy jobb mikroprocesszor 1 GB szabad merevlemez terület 1 GB RAM Videokártya Open GL és DirectX támogatással SVGA grafikus megjelenítés legalább 1024x768 felbontással Egér görgővel

ARCHLine.XP® telepítése Nézze meg a telepítés leírását a Kézikönyvben

Program indítása A program a telepítés után a Start menüből indítható el

Tervezési alapok


BEVEZETÉS

5

Próbaváltozat – Demó változat Próbaváltozat Az ARCHLine.XP® Próbaváltozat 30 napig használható korlátozás nélkül. A ® nyomtatott rajzokon megjelenik az “ ARCHLine.XP Pórbaváltozat” vízjel felirat. Lehet menteni. Lehet nyomtatni. Renderelési megjelenítés korlátozott. Import / export lehetőség A próbaváltozat leteltével a program a DEMO módba vált:

Demó változat Nem lehet menteni. Nem lehet nyomtatni. Renderelési megjelenítés korlátozott. Nincs export lehetőség, de lehet AutoCAD® DXF és DWG fájlokat importálni.

ARCHLine.XP® 2008


6

1. FEJEZET

1. FEJEZET - BEÁLLÍTÁSOK A következő épület tervét fogjuk elkészíteni. A végleges prezentáció tartalmaz egy alaprajzot, homlokzatot, metszetet és egy látványtervet.

Az oktatási anyag Lieb Roland Ferenc terve alapján készült.

Program indítása •

Indítsa el az ARCHLine.XP® programot a Start menüből:

Tervezési alapok


Beállítások

• • •

7

A párbeszédablakban válassza ki a Projekt opciót és nyomja meg az Új projekt létrehozása gombot. Adja meg az új projekt nevét: „Terv1”. Válassza a Fájl menü – Projekt beállítás utasítást. Itt megjelenik a projektben lévő rajzok listája. A rajz neve utáni lámpa a rajz láthatóságát jelzi, tehát hogy tartozik-e a rajzhoz ablak. Kattintson a megfelelő név melletti papírlap jelre, ha a rajzot ki szeretné törölni a projektből és a lemezről. Az ARCHLine.XP® –ben lehetőség van projektek, rajzok, képek kezelésére. A projekt egy ideális forma több, összetartozó rajz együttes kezelésére. Például egy tervrajz földszinti alaprajza, homlokzati nézetei, metszetei, perspektivikus képei stb. együttesen kezelhető. Ebben az esetben minden rajz (alaprajz, nézet, metszet) egy .PRO fájlba kerül. Minden információ, még az anyagok, beállítások, sraffozási minták, vonaltípusok is a projekt fájlhoz tartoznak. Az alaprajz, a különböző nézetek és a tervlap dinamikus kapcsolatban vannak egymással a projektben. Bármelyik módosításakor a többi automatikusan követi a változást. A projektek kezelése egyszerű, könnyen egyik gépről a másikra viheti, hiszen csak egy fájlt szükséges átmásolnia vagy kiírnia CD-re.

ARCHLine.XP® 2008


8

1. FEJEZET A következő modellépület feldolgozásakor elsősorban a program eredeti beállításait használjuk. Az eltérő eseteket részletesen tárgyaljuk. A programban interaktív súgó működik. Ha megnyomja az F1 gombot egy művelet végrehajtása közben, a vonatkozó leírás megjelenik a képernyőn.

Eszköztár használata Az eszköztárat rövid és hosszú kattintással használhatja. Fontos, hogy az egyes funkciókat mielőbb elsajátítsa.

Tervezési alapok


Beállítások

9

Rövid kattintás bal egér gombbal az ikonon. Végrehajtja az ikonhoz tartozó utasítást. Hosszú kattintás bal egér gombbal az ikonon. Megjelenik az al-eszköztár, amelyből kiválasztható a kívánt utasítás. Rövid kattintás jobb egér gombbal az ikonon. A globális Tulajdonság párbeszédablak megjelenítését biztosítja, ahol meghatározhatja a kiválasztott elemtípus tulajdonságait. Az ezután létrehozott elem a beállított tulajdonságokkal bír. CTRL + Kattintás bal egér gombbal az ikonon. A parancs minden elemet kiválaszt a rajzon a megadott elem kategóriából. Például: A kiválasztott elemek tulajdonságait egyszerre módosíthatja. Kattintás bal egér gombbal az al-eszköztáron. Végrehajtja az ikonhoz tartozó utasítást. Kattintás jobb egér gombbal az al-eszköztáron. Megjelenik a Billentyűkombinációk és eszköztárak beállítása párbeszédablak. Pl. itt lehet az utasításhoz könnyen gyorsbillentyűt rendelni.

Általános beállítások Nyissa meg Fájl menü – Beállítások – Általános ablakot, hogy elvégezhessen néhány alapvető beállítást.

ARCHLine.XP® 2008


10

1. FEJEZET Beállíthatja tervének mértékegységét, különböző opciókat a munka könnyebbé tételéhez és a képernyő megjelenítéseket. Mi most alapbeállításokat használunk, de kérjük, vessen néhány pillantást a különböző beállításokra a párbeszédablak bal oldalán. A rajz megkezdése előtt győződjön meg róla, hogy globális koordináta rendszerben dolgozik-e, ugyanis a következőkben globális koordinátákkal fogjuk definiálni a falakat. Az első elem kezdőpontját a rajz origójába, a 0, 0 pontba helyezzük el. ikon globális, míg a ikon relatív Az állapotsor jobb oldalán található koordináta bevitelt jelöl. Az ikonra kattintva lehet e két rendszer közt váltani.

Tervezési alapok


Falak létrehozása

11

2. FEJEZET - FALAK LÉTREHOZÁSA A falakat könnyen megrajzolhatjuk a program megfelelő falkészleteit kiválasztva és a különböző fal létrehozó ikonokat használva.

!

Mindig olvassa el a parancssor szövegét, amikor az utasításokat követi!

Főfalak

Mielőtt elkezdené a falak felrajzolását, Fal kattintson jobb egérgombbal a eszközre, hogy megnyissa a fal Tulajdonságok párbeszédablakot.

ARCHLine.XP® 2008


12

2. FEJEZET Kattintson az 1 rétegű 38-as fal feliratú gombra. Ekkor egy új ablak jelenik meg, amely felsorolja a falkészleteket. Válassza ki az 1 rétegű 30-as falat, és kattintson az Aktiválás gombra. Vastagság: 0,3 m, magasság 2,7 m, anyag: Tégla, fal rajzolása a referenciavonaltól balra, ahogy az alábbi képen is látható:

Kattintson hosszan bal egérgombbal a eszköztár

Fal eszközre, majd kattintson az

Fal utasításra.

a, b, c, d falak megadása: Kezdje a fal rajzolását a 0,0 koordinátájú pontban. Írja be: 0 0 (a két koordináta között szóköz van) és Enter. A fal másik végpontjának elhelyezéséhez mozgassa az egeret függőlegesen lefelé, az egér mozgatásával egy időben láthatja a fal hosszát és szögét. Gépelje be a fal hosszának értékét: 8 majd Enter. (a)

Tervezési alapok


Falak létrehozása

13

Ha nem látható az egész rajz, használja az egér görgőjét. A görgetés nagyítást / kicsinyítést eredményez, a görgőt lenyomva és az egeret mozgatva a rajzot eltolhatja. Ha duplán kattint a görgővel, az ablakban az optimális nagyításban jelenik meg a rajz. A fallánc folytatásához rajzolja meg a következő 7.9 m hosszúságú falat: húzza vízszintesen jobbra a kurzort, majd írja be a fal hosszának értékét: 7.9, Enter. (b) Húzza függőlegesen felfelé a kurzort, majd írja be a fal hosszának értékét: 8, Enter. (c) Ezután kattintson bal gombbal az 1. kezdőpontba (d), majd jobb gombbal vagy Enter, ami befejezi az aktuális falrajzolást. Az értékek megadását mindig Enter gombbal le kell zárni. A leírás további részében ezt nem jelöljük. Így ez a négy fal (a, b, c, d) készen van, de a falrajzoló parancs még aktív. Új kezdőpontot választhat a következő rajzolásához.

Opcionális: A (c) fal értékkel való megadása helyett a következő módszert is választhatja: A (b) fal végpontjából húzza vízszintesen felfele az egeret, nyomja meg és tartsa nyomva a Shift billentyűt. Eközben a kurzort mozgassa az első fal kezdőpontjába, és ott kattintson bal gombbal. Engedje fel a Shift billentyűt. Az eredmény: létrejött a függőleges fal, aminek hossza megegyezik az első faléval. A Shift a fal irányát rögzítette.

ARCHLine.XP® 2008


14

2. FEJEZET

e, f, g, h falak megadása: Az e fal a 2. pontból indul. Adja meg a 4.1 0 koordinátákat a kezdőpontnak, majd innen húzzon függőlegesen fölfele 2.5 m hosszúságú falat (e). Az egeret vízszintesen balra mozgatva írja be a 9.4 m hosszúságot (f). Majd rajzoljon egy 5.5 m hosszúságú falat lefelé (g). A végpontot helyezze el merőlegesen a már meglévő falon. A merőleges metszéspontját jelzi a kurzor alakja (h). Ezután kattintson jobb egérgombbal.

i, j, k falak megadása: Kezdőpont: 7.9 -6.8, (3. pont). Majd húzza az egeret jobbra és írja be a hosszát: 7 , (i). Folytatva rajzoljon felfelé egy 6.8 m-es falat. (j) Végül csatlakoztassa a (c) fal jobb felső végpontjához. (k) Enter, Enter – lezárja a falrajzolást.

Tervezési alapok


Falak létrehozása

15

3D-s modell Ha létrehozta az első építészeti elemeket, és a Nézet menü - 3D frissítés opció bekapcsolt állapotú, a program automatikusan megjeleníti az elemek 3D-s modelljét is. Ha ez az opció nincs bekapcsolva, akkor használja a 3D modell építése ikont az állapotsorból. Az ablak aktiválásához kattintson a bal egérgombbal az ablakra. A 3D ablak lehet rajzi vagy képi. Az ablak fejlécére kattintva jobb gombbal, a Kép <> Rajz utasítással váltogathat közöttük. A rajzi ablakban a modell forgatásához használja a Nyíl billentyűket. A képi ablakban úgy is forgathatja a modellt, ha lenyomja a Shift billentyűt + egér görgőjét miközben az egeret mozgatja. A modell forgatásához a képi ablakot ajánljuk. Állítsa be a modell megjelenítést a 3D Nézet és 3D Mód ikonok segítségével:

Használja a6. ikont

, ekkor textúrázott képet kap.

Aktív ablak nagyítása ikonra. Ekkor a Kattintson a Nézet eszköztár program elrendezi az ablakokat oly módon, hogy az aktív ablak kerül a központi mezőbe, tőle jobbra kisebb méretben a többi ablak.

ARCHLine.XP® 2008


16

2. FEJEZET Elkészültek az épület főfalai.

Belső falak Most hozzunk létre egy új falkészletet. Nyissa meg a Tulajdonságok párbeszédablakot jobb gombbal rákattintva a Fal ikonra. Az 1 rétegű 30as fal készlet aktív. Változtassa meg a fal szélességét 0.15 m-re. A referencia vonal marad a jobb oldalon. Kattintson a Készletek ablak Új gombjára. Írja be az új falkészlet nevének: Fal15. Kattintson az OK gombra, majd ismét az OK-ra. A készletek segítségével tárolhatja az elemek egyes tulajdonságait. Ez akkor hasznos, amikor több faltípust használ, különböző jellemzőkkel. Ekkor az értékeket nem kell újra és újra beállítani, elég betölteni a szükséges készletet. A belső falakat a főfalaktól adott távolságra helyezzük el:

Tolja el a rajzot úgy, hogy az épület bal oldali részére látszódjon. Válassza ki a

Fal eszköz -

Fal parancsot. Kattintson a Vonzás

eszköztár Távolság végponttól ikonra (a képernyő alján található). Írja be a távolságot: 1.65. Ezután kattintson a h jelzésű falra, az a jelzésű falhoz közel, a fenti oldalán, ahogy a rajz mutatja.

Tervezési alapok


Falak létrehozása

17

Húzza ezt a falat f jelű falra merőlegesen, majd kattintson bal gombbal, Enter A következő fal a és d fal külső sarkából induljon, és legyen merőleges az imént rajzolt falra.

Tolja a rajzot a jobb oldalra. Az előző falakhoz hasonlóan húzzon egy belső falat c faltól j falig merőlegesen, i faltól 2.35 m távolságra. Majd ezzel párhuzamosan c falra merőlegesen, 1.2 m távolságban, 3.85 m hosszan. A végpontból húzzon egy merőleges falat k falig. Egy belső fal hiányzik még. Ez j fallal lesz párhuzamos, attól 1.15 m távolságra, ahogy a rajz mutatja. Induljon az i fal belső oldalától és a végpont legyen a j-re merőleges belső falon.

ARCHLine.XP® 2008


18

2. FEJEZET

Befejeztük a falak rajzolását, de létrejött egy hibás falcsatlakozás a j-től c-ig futó válaszfalon, amit a képen x-el jelöltünk. Kattintson a csatlakozás közelében valamelyik falra jobb egérgombbal, és válassza ki az X kapcsolat utasítást a Helyi menüből, hogy korrigálja a kapcsolatot, Enter. Későbbi munkái során hibás csatlakozás esetén kijavíthatja a falak kapcsolódását L, T vagy X alakra.

Az épület külső és belső falai készen vannak.

!

Mentse el a projektet a menteni a munkáját.

Tervezési alapok

Mentés ikonra kattintva. Ne felejtse el gyakran


Nyílászárók elhelyezése

19

3. FEJEZET – NYÍLÁSZÁRÓK ELHELYEZÉSE

Bejárati ajtó elhelyezése Kattintson jobb egérgombbal az Ajtó ikonra az Eszköztárban. Megjelenik az Ajtó tulajdonságok ablak, ahol az ajtó jellemzőit lehet meghatározni, mielőtt elhelyeznénk a rajzon. Baloldalon található egy ajtó-könyvtár. Válassza az Aszimmetrikus / Üveg asszim.2 szárnyú ajtót. Módosítsa a magasságot 2.4 m-re. Húzza lefele az ablak jobb oldalán a görgetősávot , és tegye az elhelyezési tengelyt középre. Kattintson az Újrarajzolás gombra: az előnézeti képen látható a változás. Mentse el ezt a készletet. A készlet gomb az Újrarajzolás gombtól balra található, és mindig az aktuális készlet nevét mutatja. Most az aktuális készlet az Egyszárnyú. Kattintson rá, majd kattintson az Új gombra, és írja be a Bejárati nevet. Az ajtó készletet így elmentette, kattintson az OK gombra elfogadva a változásokat. Nem szükséges a készleteket elmenteni, de tanácsos. Időt takaríthat meg a készletek használatával, mivel az egyszer már beállított tulajdonságok újra felhasználhatók.

ARCHLine.XP® 2008


20

3. FEJEZET

Ajtó / Fal sarokpontjától utasítást. Kattintson a fal Válassza ki az belső oldalára az alábbi ábrának megfelelően. Ezután a kurzort helyezze a belső oldal közepére, tehát akkor kattintson, amikor megjelenik az jel. Ekkor az ajtó a helyére került. Most megváltoztathatja a nyitási irányt, ha annak az oldalnak a sarkára kattint, amelyiken az ajtót nyitni szeretné. Enter – lezárja a nyílásirány módosítást. Az utasítás még aktív.

Tervezési alapok


Nyílászárók elhelyezése

21

Van még egy bejárati ajtó, amit el kell helyeznünk. A felezőpont-kurzorjel a falcsatlakozások és végpontok felezőpontjában jelenik meg. Most a párhuzamosan futó belső falon kell megtalálnia az jelet, ahogy a kép mutatja. Kattintson bal egérgombbal, állítsa be a nyitási irányt, majd kattintson jobb egérgombbal kétszer a parancs elzárásához. Elkészültek az épület bejárati ajtói.

Belső ajtók elhelyezése Az épület belső ajtóihoz a legegyszerűbb ajtókat használjuk. Nyissa meg az Ajtók tulajdonságai párbeszédablakot, és válassza ki az Általános / Egyszerű ajtót a könyvtárból. Változtassa meg a szélességet 0.85 m-re. Húzza le a görgetősávot a jobb oldalon és módosítsa az elhelyezési tengelyt középre. A többi paramétert hagyja változatlanul. Mentse el készletbe ezt az ajtót Belső néven. Kattintson az OK-gombra. Helyezze el az első ajtót az alábbi képen látható módon. Kattintson a fal felső oldalára, majd ugyanott keresse meg a felezőpontot. Illessze rá az elhelyezési tengelyt, és állítsa a nyílásirányt a képnek megfelelően.

ARCHLine.XP® 2008


22

3. FEJEZET

A következő ajtók adott távolságra kerülnek a falak sarokpontjától. Kattintson a válaszfal jobb oldalára, de figyeljen arra, hogy a fenti falcsatlakozáshoz legyen közelebb. Az ajtót a program a kijelölt fal oldalán a legközelebbi végpont távolságához méri. Nyomja meg a TAB gombot, így megváltoztathatja az ajtó referenciapontját. Annyiszor nyomja meg a TAB-ot és mozgassa meg a kurzort, amíg a referenciapont a felső oldalra nem kerül. Írja be a saroktól való távolságot: 0.75. Kattintással módosítsa a nyitási irányt a lenti ábrának megfelelően, Enter.

Tervezési alapok


Nyílászárók elhelyezése

23

Ismételje meg a műveletet a többi ajtó elhelyezésénél:

A korábban említett módszereket alkalmazva helyezze el a többi ajtót a képen látható helyére. Az 1-es ajtó rajzolásakor keresse az jelet. A 2, 3 és 4-es ajtó elhelyezésekor módosítsa a referenciapontot a felső oldalra a TAB gombbal, és tegye őket a falsarkakba ( Ha esetleg hibát ejtett, használja a meg a Ctrl + z billentyűkombinációt.

jelzi a fal végpontját). Visszavonás gombot vagy nyomja

Ablakok elhelyezése Az ablakokat az ajtókhoz nagyon hasonló módon tudjuk elhelyezni. Kattintson jobb egérgombbal az

Ablak ikonra. Válassza ki az Általános / Egyszerű ARCHLine.XP® 2008


24

3. FEJEZET ablakot a könyvtárból. Módosítsa a szélességét 0.85 m-re, majd húzza le a jobb oldali görgőt, és állítsa be az elhelyezési tengelyt középre. Mentse el készletbe ezeket a paramétereket Ablak1 néven, majd OK. Válassza ki az

Ablak /

Fal sarokpontjától utasítást.

középpontot a belső Kattintson a fal belső oldalára, majd keresse meg az oldalon. Így rajzolja meg az ábrán jelölt 1, 2, 3 és 4-es ablakot. Az 5-ös ablak esetében kattintson a fal belső oldalára, majd az jelet a külső falon keresse. A 6-os ablak készítésekor kattintson a fal belső oldalára, majd mozgassa a kurzort az 5-ös ablak középpontjára, és kattintson. Így a két ablak egy vonalba kerül.

Helyezzen el ablakokat az épület bal oldalán is. Kattintson a fal belső oldalára, ahova a 7-es ablak kerül. Nyomja meg a TAB gombot egyszer, jelet az a ajtó oldalán, nagyítson, ha szükséges, és keresse meg az kattintson egyet. Kicsinyítsen a képen, majd végezze el ugyanezt a műveletet a 8-as ablak rajzolásakor: a b ajtóhoz igazítva azt.

Tervezési alapok


Nyílászárók elhelyezése

25

Kattintson a fal belső oldalára a 9-es ablak elhelyezésekor és keresse meg az jelet a belső oldalon. Ugyanígy rajzolja meg a 10-es ablakot is.

Amikor a képernyőn a kurzorral pontokat keres, nagyítson az egér görgőjével, hogy megtalálja a helyes pontot.

Sarokablak Válassza ki a Ablak / Sarokablak szerkesztés utasítást. Kattintson a fal belső oldalára, a sarok közelébe. (1. Pont)

ARCHLine.XP® 2008


26

3. FEJEZET Helyezze távolabb a kiterített képet az épülettől. Válassza az Igen-t, hogy megtartsa a képet. A bal oldalon megjelennek a Profildefiníciók az eszköztárban. • • • • • • •

Kattintson a sokszög parancsra Kattintson az 1-es pontra a sokszög rajzolásához. Mozgassa az egeret jobbra, és gépeljen be 3-at. Mozgassa az egeret felfele, és gépeljen be 2.4-et,. Mozgassa az egeret balra, gépeljen be 7-et. Mozgassa az egeret lefele, gépeljen be 2.4-et. Mozgassa az egeret vissza az 1-es pontba, majd kattintson bal egérgombbal.

A képen látható a profil. Az Üvegezett szerkezetek beállításai párbeszédablakban megadhatja a sarokablak oldalainak paramétereit. Módosítsa az alapbeállítást a következő értékekre az első oldal esetén: • • • • • • •

Tok szélessége: 0.075 Osztóléc szélessége: 0.075 Osztóléc vastagsága: 0.075 Üvegdarabok szám a vízsz: 4 Üvegdarabok száma függ: 1 (Görgesse lentebb) Osztóléc anyaga: Bükk Keret anyaga: Bükk Mentse el az értékeket egy új készletbe sarokablak1 néven. Kattintson az OK-ra. Ez volt a sarokablak első oldala. A második oldalnak ugyanazok a paraméterei, csak az Üvegdarabok száma vízsz. változik 3-ra. Mentse el ezt is új készletbe sarokablak2 néven. Ok. Enter. A sarokablak elkészült. Jelölje ki a kiterített képet, majd törölje a DEL gombbal. Enter.

Tervezési alapok


Nyílászárók elhelyezése

!

Mentse el a projektet a menteni a munkáját.

27

Mentés ikonra kattintva. Ne felejtse el gyakran

A földszinten elkészültek a nyílászárók.

ARCHLine.XP® 2008


28

4. FEJEZET

4. FEJEZET – FÖDÉM, ALAPOZÁS, TETŐ Új szintek létrehozása Kattintson az alaprajzi ablakra a rajzolás folytatásához. A házhoz garázst és alapozást rajzolunk. • • • • • •

gombra a Szintmódosítás ablak Kattintson a megjelenítéséhez. Nyomja meg a Beszúr alá gombot egyszer az alapozáshoz és a Beszúr fölé gombot a tető szint létrehozásához. Nevezze át az 1. szintet Tetőszintnek és a –1. szintet Alapozásnak. Kattintson duplán az alapozási szint magasságára, és gépelje be a 2.5 m értéket. Ezzel a változtatással a szintmagasságok minden szinten módosultak, tehát állítsa be a földszint szintmagasságának a 0 m-t. Kattintson az Alapozás szint állapotára, és válassza Aktívnak. Ez azt jelenti, hogy ezen a szinten dolgozik a továbbiakban. A Földszintre állítsa be a Látható opciót. Ez azt jelenti, hogy látja az elemeket, hivatkozhat rájuk, de nem tudja módosítani őket azon a szinten.

Kattintson az OK-ra. A Földszint szürke (Látható), míg az Alapozás szinten a rajzolási szín fekete (Aktív). Két féle falat fogunk használni, az egyik a pincefal, a másikat az alapozás. A magasságot, az anyagot és a sraffozási mintát változtatjuk meg.

Pincefal Kattintson jobb egérgombbal a Fal ikonra, hogy megjelenjen a Tulajdonságok párbeszédablak. Kattintson a készlet gombra és aktiválja az 1 rétegű 30-as fal készletet. Módosítsa a magasságát 2.20 m-re, fal anyaga Falazat/Vasbeton, a referenciavonal pedig a jobb oldalon legyen.

Tervezési alapok


Födém, alapozás, tető

29

Kattintson a Réteg sraffozása ablakra. Kattintson a sraffozási minta négyzet alakú gombjára. A sraffozási könyvtárból válassza ki a Vasbeton mintát, majd kattintson az OK gombra. Kattintson a gombra, hogy visszatérjen az általános beállításokhoz. Hozzon létre egy új készletet Pincefal30 néven. Kattintson az Ok-ra.

Válassza ki a Fal / Fal utasítást. Rajzolja meg a pince falait a földszinti falak kontúrjain haladva. Vigyázzon, hogy a pontokat a pontos helyükre helyezze. Használja a nagyítást és az eltolást szükség szerint. A 2-es pontnál ne a sarokablak jelet, hogy megtalálja a szélső pontjára kattintson, hanem keresse meg az függőleges és vízszintes fal külső sarkát. Az 5-6-os pontok közti falnál a referenciavonalat illessze a földszinti válaszfal jobb széléhez. Az 5-ös pont meghatározásához használja a Shift billentyűt. Kattintson bal egérgombbal a következő pontokra: 1-2-3-4-5-6-1, majd jobb kattintás. Ezután rajzolja meg a belső falakat: 7-8-9, majd jobb kattintás. Végül: 10-11-12. Kattintson kétszer a jobb egérgombbal.

ARCHLine.XP® 2008


30

4. FEJEZET

A 12-es sarokban a falcsatlakozás még nincs kész. Ennek megoldásához kattintson jobb egérgombbal az a falra, és válassza ki az L kapcsolatot a helyi menüből. Ezután válassza a b falat. Kattintson jobb egérgombbal, majd a c falra és válassza ki a T kapcsolatot. Kattintson a b falra, majd kattintson jobb egérgombbal.

Alapozás Az alapozáshoz a pincefaltól különböző magasságú falat kell használnunk. Kattintson jobb egérgombbal a Fal ikonra. Módosítsa a falmagasságot 1.2 m-re, és az alapmagasságot 1 m-re. Sraffozási mintának válassza ki a Vasalatlan_beton mintát. Mentse el készletbe az új beállítást Alapozás néven, majd kattintson az OK gombokra. Rajzolja meg ezzel az új készlettel az alapozást a földszinti falak mentén haladva. Közelítsen a rajzon az épület bal felső oldalára. Fal / Fal utasítást, majd helyezze el a kezdőpontot az 1Válassza ki a es pontba (a külső sarokba). A referenciavonal a földszinti falak külső oldala mentén fut. Haladjon a következő úton bal egérgombbal kattintva: 1-2-3-4-5, majd kattintson jobb egérgombbal. Kattintson a 6-os pontba, ez a következő kezdőpont. Kattintson a 7-es pontba, majd jobb egérgombbal fejezze be a falat. Ezután bal egérgombbal kattintson a 8-as pontba, majd a 9-be. Kattintson jobb egérgombbal.

Tervezési alapok


Födém, alapozás, tető

31

Közelítsen rá az épület jobb oldalára. Kövesse a vonalat: bal kattintással 1011-12-13, Enter, ismét bal gombbal 14-15, Enter, végül bal gombbal 16-17. Enter, Enter. Az alapozás falai elkészültek. Vessen egy pillantást a 3D-s modellre és mozgassa körbe, hogy lássa, a falakat jól helyezte el. Kattintson az alaprajzi ablakra, hogy ismét az legyen aktív állapotban. Mentse el a projektet a

Mentés ikonra kattintva.

ARCHLine.XP® 2008


32

4. FEJEZET

Födémek Minden szinten vannak födémek. Rajzoljuk meg a pince alatt lévőt a 2.2 m magas falak kiválasztásával. Födém / Födém falakkal utasítást. Válassza ki a Kattintson bal egérgombbal az a,b,c,d,e,f falakra, majd nyomja meg a jobb egérgombot.

Tervezési alapok


Födém, alapozás, tető

33

A pincegarázs födémje elkészült. A Page Up és Page Down gombok segítségével mozoghat felfelé és lefelé a szintek között. Legyen aktív a Földszint Válassza ki a Födém / Födém falakkal utasítást, és kicsinyítse a rajzot, hogy az épület minden földszinti falát láthassa. Válassza ki egy kiválasztási ablakkal az összes falat: Kattintson először a kiválasztandó elemektől jobbra, alulra, majd balra felülre, hogy az épület falai a narancssárgával jelzett kiválasztási téglalap területén belülre kerüljenek. Enter – lezárja a kiválasztást Elkészült a földszinti födém. A 3D-s ablakban tekintse meg a már elkészült modellt. A következő képet kell kapnia eredményül:

ARCHLine.XP® 2008


34

4. FEJEZET

Tetőfödémek

A tetőfödémek kicsit eltérnek az előzőektől, mivel ereszkinyúlás is lesz. Először rajzoljuk meg a kontúrjukat a falak mentén. gombot a Szintmódosítás Nyomja meg a ablak megjelenítéséhez. Aktiválja a Tetőszintet és tegye láthatóvá a Földszintet. Kattintson az Ok-ra. Közelítsen az épület jobb oldalára. Födém / Födém vonallánccal utasítást és kattintson bal Válassza ki a egérgombbal a következő pontokra: 1-2-3-4-1. Győződjön meg róla, hogy a

Tervezési alapok


Födém, alapozás, tető

35

pontok a vastagabb falak külső oldalaira kerülnek, a kurzorjel mutatja a pontok helyét.

Közelítsen rá az épület bal oldalára és rajzoljon egy másik tetőfödémet. Födém / Födém vonallánccal utasítást és kövesse a fal Válassza ki a pontjait. Az első pont a vastagabb fal szélső sarka, a 0 0 koordinátájú pont. Kattintson, jelet. Ezután kattintson sorban a 2-3-4-5-6 és ismét az 1-es ha látja az pontba. A kurzor jel mutatja, ha a pont közelében van.

ARCHLine.XP® 2008


36

4. FEJEZET

Ha hibázott, kattintson a Visszavonás gombra. Ha már a födémrajzolás végeztével vesz észre hibát, kattintson a födém hibás sarkára jobb egérgombbal, és válassza ki a Szerkesztés - Csomópont mozgatása utasítást. Helyezze a csomópontot a megfelelő helyre. Készítsük el a födémek ereszkinyúlását. Kattintson bal egérgombbal a bal oldali födém valamelyik oldalára. A födémkontúron megjelennek a markerek: Kattintson a födém a oldalára, és a megjelenő menüből válassza az Offszet utasítást.

Tervezési alapok


Födém, alapozás, tető

37

Megjelenik egy narancssárga vonal a kurzornál, ami a födém oldalát jelöli, és a kurzor mellett mutatja az eltolás távolságát. Húzza jobbra az egeret, írja be a 0.4 értéket. A födém a oldala elmozdult jobbra 40 cm-rel. Most kattintson a b oldalra, a megjelenő menüből válassza az Offszet utasítást, majd húzza a kurzort felfele, és ismét írjon be 0.4-t. Ismételje meg a műveletet a c és d majd az e, f és g oldalon.

ARCHLine.XP® 2008


38

4. FEJEZET

A változtatás után így néznek ki a födémek:

Ferde tető Az épület középső részének egy alacsony hajlásszögű tetősíkot rajzolunk. Használja a Tető / Tetősík referenciavonallal parancsot. Kattintson a parancssorban lévő piros Menü kulcsszóra, és válassza a Vízszintes téglalap definíciót. A téglalap első pontja az 1, és a szemközti sarokpont a 2. A referenciavonal első pontja a 3, és a második pontja az 1. Mikor a 3-ból az 1be mozgatja a kurzort, egy narancssárga nyíl jelenik meg a referenciavonalon, amely a tető lejtését mutatja.

Tervezési alapok


Födém, alapozás, tető

39

Ha megadta a referenciavonalat, a tető következő beállításait végezheti el a dialógban:

ARCHLine.XP® 2008


40

4. FEJEZET

Kattintson az OK gombra, és a tető elkészül. Néhány változtatást még el kell végezni. Kattintson jobb egérgombbal a tetőre, és válassza ki a Módosítás utasítást, hogy megjelenjen a Tulajdonságok párbeszédablak. Kapcsolja ki a következő opciókat: • • • • •

Tetősíkok cserépvastagsággal Gerendázat 2D megjelenítése Talpszelemen felépítése Szarufák felépítése Cseréplécek felépítése

Tervezési alapok


Födém, alapozás, tető

41

Kattintson az OK gombra. Létre jön a tető.

A fenti ábrán Látható, hogy a falak nem érik el a tetőt. Térjen vissza az alaprajzi ablakba és lépjen a Földszintre a Page Down gombbal. Válassza ki a négy középső falat: kattintson az egyikre, majd nyomja le a Shift billentyűt és kattintson a többire egyesével. Utána engedje fel a Shift billentyűt. A Tulajdonságok ablak a baloldalon látható. Kattintson a 2.7 m-es magasságra az Egyéb paraméterek alatt, és módosítsa 5 m-re.

ARCHLine.XP® 2008


42

4. FEJEZET

A 3D-s ablakban láthatja, hogy most a falak átmennek a tetőn. Kattintson duplán a tetőre, hogy megjelenjen a Tulajdonságok párbeszédablak. A dialóg bal oldalán válassza ki a Vetületek és vágás menüpontot. Állítsa be a vágás Minden szinten opciót.

Kattintson a gombra, majd az OK-ra. Kattintson a 3D frissítése gombra, majd a dialógban kapcsolja be a Fal – födém – tető vágás opciót, OK. A falak és a tető csatlakozása megfelelő.

Tervezési alapok


Födém, alapozás, tető

Mentse el a projektet a

43

Mentés ikonra kattintva.

ARCHLine.XP® 2008


44

5. FEJEZET

5. FEJEZET – KIEGÉSZÍTŐ FÖDÉMEK, LÉPCSŐK

Terep födém Először készítsünk egy terepet. Egy egyszerű, sík környezet létrehozásához használhatjuk a födém eszközt. A program Standard és Professional változatában lehetősége van valódi terepmodell létrehozására is. Kattintson az alaprajzi ablakra, majd a gombra. Aktiválja az Alapozás szintet, és tegye láthatóvá a Földszintet. Kattintson az OK-ra. Kattintson jobb egérgombbal a

Födém ikonra. A Tulajdonságok

párbeszédablakban módosítsa a födém magasságát 2.05 m-re. Mentse el új készletbe Terep néven, majd kattintson az Ok-ra.

!

Ellenőrizze az Állapotsorban, hogy dolgozik-e. Ha a rá.

globális koordináta rendszerben

relatív koordináta rendszer az aktív, egyszer kattintson

Válassza ki a Födém / Födém falakkal utasítást. A parancssorból válassza ki a Menü - Vízszintes téglalap megadási módot. Első pontnak adja meg a -15 10 koordinátákat, majd írja be második pontnak: 25 -20. A terepfödémet létrehoztuk.

Tervezési alapok


Kiegészítő födémek, lépcsők

45

Támfal A pincébe egy garázst készítünk, tehát szükségünk lesz egy rámpára és a rámpát és a terepet elválasztó támfalakra. A rámpa egy ferde födém lesz. Először rajzoljuk meg a falakat. Nyissa meg a fal Tulajdonságok ablakát és aktiválja a Fal30 készletet. Változtassa meg a következő értékeket: • • • •

Falmagasság: Alapmagassága: Referenciavonal: Sraffozási minta:

2.5 m -0.3 m jobb oldalon Vasbeton

Mentse el új készletbe Támfal néven. Fal / Fal lánccal utasítást, hogy megrajzolhassa az új Válassza ki a falat a pince bal alsó sarkából indulva. Rajzoljon függőlegesen lefele egy 1.2 m hosszú falat. Folytassa a falrajzolást a parancssorban található Ív kulcsszóra kattintva, majd kattintson az Érintőleges kulcsszóra. Írja be a -5 -20 értékeket és kattintson jobb gombbal. Esc befejezi az utasítást.

Sokszorosítás A következő fal ezzel szimmetrikus. Kattintson a tükrözéssel gombra (a képernyő felső részén található). Kattintson az a és a b falra, hogy kijelölje őket, Enter. Mozgassa a kurzort az 1-es pontba. A tükrözés tengelyének első pontja a falszakasz középső pontja, tehát a kurzor

ARCHLine.XP® 2008


46

5. FEJEZET

az jelet mutatja. Kattintson rá, majd igazítsa az egeret függőlegesen lefelé. Kattintson bal egérgombbal. A megfelelő utasításokat követve ezt az eredményt kell kapnia:

A későbbiekben létre fogunk hozni egy teraszt az épület déli oldalán, ehhez szükségünk lesz alátámasztásra. Aktiválja az Alapozás falkészletet, majd rajzolja meg a következő 3 falat az Alapozás szinten.

Tervezési alapok


Kiegészítő födémek, lépcsők

47

A terep egy egyszerű téglalap alakú födém, de az alapozás és a pince helyét ki kell vágni belőle. Készítsen födémáttörést egy sokszöggel a falak körül. • •

Használja a födém helyi menüben az Áttörés / Áttörés utasítást. Kattintson a terepfödém szélére, hogy kijelölje azt.

Válassza ki a Sokszög utasítást a Profildefiníciók között (az eszköztár helyén jelenik meg). Kattintson az 1 pontra, majd a parancssorban lévő Ív kulcsszóra.

• • • •

Kattintson a 2 pontra. A kurzor jele mutatja az íves és az egyenes fal kapcsolódási pontját. Kattintson az íves fal jobb oldalára, így az ívet 3 pontjával meghatároztuk. Folytassa a sokszög rajzolását a 3-4-5-…-21 pontokra kattintva, majd készítsen még egy ívet a 21 és 22 pontok között az 1 és 2 pont közötti ívhez hasonlóan. Használja a Visszavonás utasítást, ha hibát vétett. Végül kattintson duplán jobb egérgombbal az utasítás befejezéséhez.

ARCHLine.XP® 2008


48

5. FEJEZET

Most már az épület pincéje és alapozása tökéletesen illeszkedik a terepbe.

Rámpa A rámpát egy ferde födémmel készítjük el. Első lépésként kattintson az Eszköztár Rajz / Vonal / Vonal utasításra. Rajzoljon egy, az íves falak végpontjait összekötő vonalat, majd kattintson jobb egérgombbal.

Tervezési alapok


Kiegészítő födémek, lépcsők

49

Válassza ki a Födém / Ferde födém referenciavonallal utasítást. Válassza a parancssor Menüjéből a Létező profil pontja utasítást, és kattintson a két íves fal közötti területre. Adja meg a ferde födém referenciavonalát: kattintson az 1-es pontra a kezdőpont meghatározásához, majd a 2 pontra a végpont megadásához.

Megjelenik a Tető/födém-lap ablak. A rámpa dőlésszöge 10 fok, az alapmagasság -0.3.

ARCHLine.XP® 2008


50

5. FEJEZET

Kattintson az Ok-ra, és a ferde födém elkészült.

Garázsajtó Kapcsolja ki a Földszint láthatóságát, a szintek közül továbbra is az Alapozás legyen aktív. Ajtó ikonra. Válassza ki a Garázs / Kattintson jobb egérgombbal az Garázs ajtót a könyvtárból. Módosítsa a szélességét 4.8 m-re, a magasságát 2.2 m-re, majd a görgőt lehúzva tegye át az elhelyezési tengelyt középre. Mentse el készletbe Garázs néven. Kattintson az Ok-ra. Válassza ki az

Ajtó /

Ajtó – fal sarokpontjától utasítást. Kattintson a

fal belső oldalára és helyezze el az ajtót a fal középső pontjára. Kattintson kétszer jobb egérgombbal az utasítás befejezéséhez. Helyezzen el további két ajtót a pincében az alábbi ábrának megfelelően:

Tervezési alapok


Kiegészítő födémek, lépcsők

51

Terasz Teraszt kialakíthatunk egy új födém létrehozásával vagy egy már meglévő födém pontjainak, oldalainak mozgatásával. Most válasszuk az utóbbi megoldást. A földszint legyen aktív, a pinceszint látható. Először ki kell jelölni a földszinti födémet. Kattintson jobb egérgombbal a sarokablakra. Megjelenik a helyi menü:

ARCHLine.XP® 2008


52

5. FEJEZET

A helyi menü legfelső sorában látható pl.: Ablak (108) [1/4]. Az Ablak szó jelzi, hogy egy ablakot jelölt ki. Az (108) az ablak azonosítója. Az [1/4] azt jelenti, hogy a kattintott pont alatt 5 különböző elem van és ezekből az első, vagyis az ablak van kijelölve. A listában lépdelve válassza ki a födémet. A helyi menüben válassza a Szerkesztés / Offszet utasítást. Húzza ki az a oldalt a támfal végéig. A végpontot az Hasonlóan járjon el a b oldal esetén.

Tervezési alapok

jel segítségével találja meg.


Kiegészítő födémek, lépcsők

53

Ezután közelítsen rá a rajz jobb oldalára. Kattintson jobb egérgombbal az 1 pontra és válassza ki a födémet. Válassza a Szerkesztés / Csomópont törlés utasítást a helyi menüből. Törölje a 2 pontot is bal egérgombbal. Az 1 és 2 pontok eltűntek. Kattintson jobb egérgombbal. Egy csomópont maradt, amit 3-al jelöltünk a rajzon. Kattintson jobb egérgombbal erre a pontra. Válassza a Szerkesztés / Csomópont mozgatása utasítást a helyi menüből. Mozgassa el a 4. pontba. Kattintson bal egérgombbal erre a pontra, majd egy jobb kattintással fejezze be a terasz rajzolását.

ARCHLine.XP® 2008


54

5. FEJEZET

Lépcső Terasz lépcsők A terep és a terasz között 45 cm-es magasságkülönbség van, ennek áthidalásával foglalkozunk a következőkben. A garázs és a lakótér összekötésére egy belső lépcsőt is létrehozunk. Kezdjük a külső lépcsővel. Először elkészítünk egy lépcsőt az épülettől távol, megadjuk a paramétereket, és utána helyezzük a helyére.

Tervezési alapok


Kiegészítő födémek, lépcsők

55

Kattintson az eszköztárban a Lépcső / Előredefiniált lépcső utasításra. Válassza ki az Általános / Egyenes egyszerű lépcsőt a könyvtárból, majd kattintson az Ok-ra. Helyezze el az épülettől távol az üres rajzterületre. Mozgassa a kurzort felfelé, írjon be lépcsőkar-hosszúságnak 0.6-ot. Megjelenik a lépcső párbeszédablaka. Az értékek lakat ikonnal jelennek meg, ami azt jelenti, hogy zárolhatja azokat, amíg a többit módosítja. A mező piros háttérszíne azt jelzi, hogy ergonómiailag nem megfelelő a lépcső. Ezek az értékek egymással összefüggnek, tehát ha az egyiken változtat, az a többi változását is eredményezheti (ha nincsenek zárolva). Állítsa be a következő értékeket:

Maradjon a párbeszédablakban és adjon meg további paramétereket. Kattintson a bal felső ablakban lévő 3D megjelenítésre. Módosítsa az alapmagasságot -0.45 m-re.

ARCHLine.XP® 2008


56

5. FEJEZET

Kattintson a gombra a Test anyaga sorban. Megjelenik az Anyag könyvtár. Itt kiválaszthatja az alapbeállítás anyagait vagy létre is hozhat újat. Most válassza a Falazat/Vasbetont a külső lépcsőnek. Kattintson a Kiválaszt gombra. Kapcsolja ki a Járólap opciót, mivel a külső lépcsőre nem szükséges. Mentse el új készletbe a beállításokat Külső lépcső néven, majd kattintson az Ok-ra.

Kattintson a Sokszorosítás ikonra (a képernyő felső részén található), majd jelölje ki a lépcsőt. Kattintson jobb egérgombbal a kijelölés befejezéséhez. Ezután kattintson először az 1 majd a 2 pontra.

Tervezési alapok


Kiegészítő födémek, lépcsők

57

Két lépcső fog a teraszhoz tartozni: az egyik már a helyére került, a másik szélességét meg kell változtatnunk, majd azt is a helyére kell mozgatni, és irányba forgatni. A második lépcsőt a markerek segítségével helyezzük el: kattintson duplán az eredeti lépcsőre, amit távol helyezett az épülettől és változtassa meg a szélességét 1.2 m-re. Ezután jelölje ki a lépcsőt, kattintson a forgatás markerre, és a helyi menüből válassza a Forgatás menüpontot,

Forgassa el a lépcsőt 90 fokkal: mozgassa az egeret a lépcső alá, rögzítse az irányt a SHIFT billentyűvel, majd kattintson a rajzra.

ARCHLine.XP® 2008


58

5. FEJEZET

Most kattintson a lépcső jobb alsó sarokpontjára (ennél a pontnál fogva tudjuk helyére illeszteni a lépcsőt) és válassza a Mozgatás menüpontot.

Végül helyezze el a lépcsőt a terasz bal alsó sarkára.

Tervezési alapok


Kiegészítő födémek, lépcsők

59

Belső lépcső Már csak egy lépcsőt kell megrajzolnunk a pincében. Aktiválja az Alapozás szintet és tegye láthatóvá a Földszintet. Kattintson a Lépcső / Előredefiniált lépcső utasításra. Válassza ki most is az Általános / Egyenes egyszerű lépcsőt a könyvtárból, majd kattintson az Ok-ra. A kezdő- és a végpontnak a képen látható 1 és 2 pontokat adja meg.

Megjelenik a lépcső párbeszédablaka. ARCHLine.XP® 2008


60

5. FEJEZET

Kapcsolja be a Szintmagasság figyelembe vétele opciót

• • •

Válassza a opciót. Módosítsa a fellépések számát n=14-re A többi beállítást hagyja változatlanul.

Kattintson az Ok-ra. Az eredményt a képen láthatja.

Tervezési alapok


Kiegészítő födémek, lépcsők

61

A lépcső felett födém van, ezért hozzunk benne létre egy áttörést. A lépcső felett szabad magasságnak (2.1 m) kell lennie, ennek értékét szükség esetén megváltoztathatja: válassza a Fájl / Beállítások / Lépcső szabvány parancsot. Most hagyja meg az alapbeállításokat és kattintson az Ok-ra. Lépcső helyi menüből a Lépcső feletti födém áttörése Válassza ki a utasítást. Kattintson a pincében lévő lépcsőre. A szabad magasság értékét figyelembe véve létrejön a födémáttörés.

Lépcső láthatósága a földszinten A későbbi prezentációban fel kell majd tüntetnünk a Földszinten is a belső lépcsőt. Ehhez átmásoljuk a pincében elhelyezett lépcsőt a földszintre, és elrejtjük a másolt lépcső 3D-s modelljét, tehát a lépcső csak az alaprajzon jelenik meg. Legyen aktív az Alapozás szint. gombra, majd a Másolás másik Kattintson az szintre gombra. Válassza ki a lépcsőt, Enter. Jelölje ki a 0 szintet (Földszint), és kattintson az Ok-ra. A lépcső másolata elkészült a Földszinten. Kattintson rá jobb egérgombbal, és válassza a Módosítás parancsot. A megjelenő párbeszédablak bal oldalán válassza ki a Lépcső tulajdonságok sort. Kattintson a Metszetvonal felett szaggatott mezőre, és válassza ki a Nincs metszetvonal opciót.

ARCHLine.XP® 2008


62

5. FEJEZET

Ezután kattintson a 3D megjelenítésre a bal oldali menüben. Kapcsolja ki a 3D létrehozása opciót. Kattintson az Ok-ra.

Megjelenítés 3D-ben Lehetősége van arra, hogy 3D-ben a modellnek csak egy részét jelenítse meg. 2D -> 3D Téglalappal az összes Ehhez a használja az Állapotsor – szinten ikont. Adjon meg egy téglalapot. Ekkor a téglalap alappal megadott hasáb térben elvágja a modellt, a kívül eső részeket eldobja, a többit megjeleníti. Az alábbi ábrán ezt a módszert használtuk a lépcső megjelenítésére. A 3D Nézet kép ablakban állítsa be a perspektívát a 3D Nézet eszköztár – Perspektíva ikont használva.

Tervezési alapok


Kiegészítő födémek, lépcsők

Mentse el a projektet a

Mentés ikonra kattintva.

A teljes modellt az kiválasztva.

ikonnal újból felépítheti, ha nincs elem

A 3D Nézet eszköztár axonometrikus képet.

63

Axonometria utasítással visszaállíthatja az

ARCHLine.XP® 2008


64

6. FEJEZET

6. FEJEZET – OBJEKTUMOK ÉS BEÁLLÍTÁSOK Végső tervét látványosabbá teheti néhány díszítő objektummal, különféle anyagok használatával és vetett árnyékok megjelenítésével. Először az épületen belül helyezünk el néhány bútort, majd az épületen kívül korlátot és pergolát. Az utóbbit oszlopok és gerendák felhasználásával.

Bútorok Legyen aktív a földszint. Kattintson az az Objektum eszköztár Objektum utasításra. Válassza ki a Lakásbútorok / Nappali / Dohányzóasztal székekkel objektumot a könyvtárból, és kattintson az Ok-ra. Helyezze el bal egérgombbal a képen látható helyiségben, majd jobb egérgombbal fejezze be az utasítást. A

Perspektíva ikon segítségével módosítsa a perspektívát:

Tervezési alapok


Objektumok és beállítások

65

Korlát A földszinten a teraszra helyezünk el korlátot. Erre két módszert mutatunk:

Korlátkészlet használata Kattintson jobb egérgombbal az Eszköztárban a Korlát ikonra, hogy beállíthassa annak tulajdonságait. Válassza a készletek közül az Acélpálcás karfával készletet. Következő, Következő, OK Korlát / Korlát nyitott Most adja meg a nyomvonalat: válassza ki a útvonalon utasítást. Kattintson az 1. majd a 2. pontra, majd nyomja meg az Enter-t háromszor (korlát végpontja, magasság, utasítás befejezése).

A korlát elkészült, látható a 3D-s ablakban is.

Opcionális: egyedi korlát létrehozása A következő megoldást gyakorlott felhasználóknak ajánljuk: Kattintson jobb egérgombbal az Eszköztárban a beállíthassa annak tulajdonságait.

Korlát ikonra, hogy

A Balusztrádszerkesztés ablakban kattintson a Profil kiválasztása gombra. Válassza ki az Általános / Téglalap profilt a könyvtárból. Kattintson a magasság értékre és módosítsa 0.03-ra. A szélesség ugyancsak 0.03. Kattintson az Újrarajzolás gombra az előnézeti kép frissítéséhez. Kattintson a profil közepére, hogy megváltoztassa annak referenciapontját (piros négyzet jelöli a referenciapontot). Kattintson az Ok-ra.

ARCHLine.XP® 2008


66

6. FEJEZET Módosítsa a Lépésközt 1.2 m-re, és a Balusztrád távolság nyomvonaltól legyen 0.1. Kattintson a Következő gombra. A Karfa szerkesztése ablakban kattintson a Profil kiválasztása gombra a módosításhoz. Válassza ki az Általános / Téglalap profilt a könyvtárból. Módosítsa a magasságát és szélességét 0.02-re. A referenciapont középen van. Kattintson az Ok-ra. A vízszintes karfa pozíciónak 0.1-nek kell lennie, mint a korlát eltolásának. Módosítsa az anyagot acélra. A korlátnak egynél több karfája is lehet, különböző pozícióban. Miután beállította a karfa tulajdonságait, kattintson a Karfaszerkesztés gombra. Adjon hozzá további négy karfát a Beszúrás gombbal. A függőleges eltolás oszlopban módosítsa az öt karfa magasságát: 1, 0.7, 0.6, 0.5, 0.4 -re.

A felső karfa vastagabb lesz a többinél. Kattintson a gombra a Profil oszlop első sorában. A profil maradjon a Téglalap, de a magassága 0.03 a szélessége pedig 0.05. A referenciapont az alsó oldal közepén helyezkedik el. OK, Ok. Kattintson a Következő gombra. Láthatja a korlát előnézeti képét. Mentse el új készletbe Acél korlát néven, majd kattintson az Ok-ra. Az előző módszerhez hasonlóan helyezze el a korlátot.

Tervezési alapok


Objektumok és beállítások

67

A későbbi munkája során ennél részletesebben is testreszabhatja a korlátokat. A Korlát helyi menüben a Korlát módosítása utasítással alakíthatja tovább (mozgatás, beszúrás, törlés stb.).

Eresztartó és pergola Helyezzen el oszlopokat és gerendákat egy eresz és egy pergola kialakításához.

Oszlopok Legyen továbbra is a Fsz. aktív és az Alapozás szint látható. Válassza ki az Eszköztárban a Oszlop / Oszlop utasítást. Kattintson a Profil kiválasztása gombra a párbeszédablakban. Módosítsa a profilt az Általános / Téglalapra. A profil magassága és szélessége 0.15, referenciapontja pedig fent-középen van. Kattintson az Újrarajzolás gombra, majd az Ok-ra. A magassága 2.55. Kapcsolja be az Azonos anyagok opciót és válassza a Test anyagának a Bükköt. Mentse el új készletbe Fa oszlop néven. Kattintson az Ok-ra.

Helyezzen el két oszlopot az ábrán jelölt helyeken.

ARCHLine.XP® 2008


68

6. FEJEZET

Kattintson a Mozgatás ikonra, jelölje ki a két oszlopot, majd kattintson jobb gombbal. A mozgatás kezdőpontjának adja meg az egyik oszlop középpontját. Mozdítsa az egeret függőlegesen lefelé és írja be: 1. Ekkor a két oszlop 1 m-re mozdult el.

Tervezési alapok


Objektumok és beállítások

69

Oszlop / Tolja a rajzot a bal oldalra. Válassza ki az Eszköztárban a Oszlop utasítást. Az előzőhöz képest csak a referenciapont változik bal középre. Helyezze az oszlopot a képen látható helyre. Az alapozás középvonalának végpontja fölé kerül az oszlop referenciapontja. A pergola létrehozásához ezt az oszlopot fogjuk másolni. A falig rendelkezésre álló helyet három részre osztjuk. Kattintson a Sokszorosítás grafikus távolsággal gombra. Jelölje ki az oszlopot bal egérgombbal, Enter. Ismétlésszám: 3. Ok.

ARCHLine.XP® 2008


70

6. FEJEZET

Kattintson az oszlop bal alsó sarkára, hogy azt a kezdőpontnak kijelölje. A végpont a terasz szélének és a falnak a csatlakozási pontja. A legutolsó oszlop egybeesik a fallal. Törölje ezt. Az oszlopok elkészültek.

Gerendák Válassza ki a Gerenda / Gerenda utasítást. Kattintson a Profil kiválasztása gombra. Módosítsa a magasságot és a szélességet 0.15-re. A referenciapontnak a bal alsót válassza ki. Kattintson az Újrarajzolás-ra, majd az Ok-ra. A relatív magasság 2.55. Kapcsolja be az Azonos anyag opciót, és anyagnak válassza ki a Bükk-öt. Mentse el a beállításokat új készletbe Fa gerenda néven, majd kattintson az Ok-ra. A gerenda a legalsó oszloptól a falig tart. A képen a kezdőpont az 1 a végpont a 2. Tervezési alapok


Objektumok és beállítások

71

Ezután kattintson a 3 és 4 pontra, majd nyomja meg az Enter-t. A 4-es pontnál keresse a esik egy vonalba.

merőleges pontot. A falsarok és a gerenda széle nem

ARCHLine.XP® 2008


72

6. FEJEZET

A következő gerendákat vékonyabbra rajzoljuk és az alapmagasságuknak az előbb készített gerendák tetejét adjuk meg. Gerenda / Gerenda utasítást. Kattintson a Profil Válassza ki a kiválasztása gombra. Módosítsa a profil szélességét 0.10-re, a referenciapontját lent középen marad. Kattintson az Újrarajzolás-ra majd az Ok-ra. A relatív magasság 2.7. Mentse el új készletbe Fa gerenda vékony néven. Kattintson az Ok-ra. Kattintson az 1. pontra ( ) és húzza az egeret vízszintes irányban jobbra. Írjon be 2-t hosszúság értéknek.

Tervezési alapok


Objektumok és beállítások

73

Kattintson a Sokszorosítás grafikus távolsággal ikonra. Kattintson a gerendára, majd jobb egérgombbal. Az ismétlésszámnak írjon be 7-t, majd Kattintson az Ok-ra. Az eltolás kezdőpontja az első oszlop bal alsó sarka. Az eltolás vektor végpontja a fal és a terasz találkozási pontja (mint korábban az oszlopnál). Itt is fölösleges az utolsó elem, tehát törölje. A pergola elkészült.

ARCHLine.XP® 2008


74

6. FEJEZET

A jobb oldalon a terasz még nem fedett. Közelítsen a rajz jobb oldalára. Aktiválja a Tetőszintet és állítsa be a Földszintet láthatóvá. Kattintson jobb egérgombbal a tetőfödém a oldalára. Válassza a Szerkesztés / Offszet utasítást a helyi menüből. Mozgassa a kurzort az 1 pontra, és kattintson bal egérgombbal.

Tervezési alapok


Objektumok és beállítások

75

Anyagbeállítások A virtuális valóság bemutatásának egyik hatásos módja, ha valósághű anyagokat állít be az egyes elemekre. Az ARCHLine.XP® rendelkezik anyagés textúra-gyűjteménnyel, de használhat saját textúrákat is. Az aktív 3D Nézet ablak legyen továbbra is a 3D képi ablak. A vetett árnyékok megjelenítéséhez kattintson az Árnyék menüpontra a Nézet menüben. Először egyetlen fal anyagát módosítjuk, majd ezt a tulajdonságot másoljuk át a szint többi falára. Kattintson az alaprajzi ablakra és aktiválja az Alapozás szintet. A falak esetén beállítható a külső és belső borítás, valamint a faltest anyaga. Kattintson jobb egérgombbal a pincefalak egyikére, és válassza a Módosítás utasítást. Módosítsa az anyagot az Építőanyagok / Beton1-re. Nyissa meg a készletek ablakot és kattintson a Módosítás gombra, hogy felülírja a készletet. Kattintson az Ok-ra. Ennek a falnak már beállítottuk az új anyagot, tehát már másolhatjuk ezt a tulajdonságát a többi falra. Kattintson a falra jobb egérgombbal, és válassza a Tulajdonságmásolást. Kattintson a

gombra, hogy

ARCHLine.XP® 2008


76

6. FEJEZET megszüntesse az összes elem kijelölését és csak a 2 azonos anyagot kapcsolja be (Külső borítás anyaga, Belső borítás anyaga).OK. Ha a kijelölő téglalapot próbálná használni, valószínűleg más objektumokat is kiválasztana falakon kívül, így ezek anyaga is megváltozna. Ezért most ne azt használja, hanem kattintson a gombra, és válassza a felsorolás Tulajdonságválasztás sorát. Megjelenik a Kiválasztás ablak. Válassza ki a felsorolásból a következőket: • •

Szempontok: Elemtípus Operátorok: Fal Kattintson az Ok-ra. A tulajdonságok másolása megtörtént, most már minden falnak, amely az Alapozás szinten van, új az anyaga (beton1). A kijelölt elemek anyagát a bal oldali Tulajdonságok ablakban is megváltoztathatja. Aktiválja a 3D-s ablakot. Kattintson a középső, alacsony dőlésszögű tetőre, hogy kijelölje azt. A Tulajdonságok ablakban kattintson a gombjára. Válassza ki a Tető / Tető-03-at az Felső anyag anyagkönyvtárból, majd kattintson a Kiválaszt gombra. Próbáljon ki különböző anyagokat ezzel a módszerrel, és válassza az Ön számára leginkább megfelelőt. Az anyagkiosztásra egy példa: Terep: Terasz: A két tetőfödém: Rámpa és pincefödém: A négy középső (magasabb) fal:

Környezet / Fu002 (Kapcsolja be az Azonos anyagok-at) Építőanyagok / Beton1 (Azonos anyagok) Építőanyagok / Beton1 (Azonos anyagok) Falazat / brick_closed2 (Azonos anyagok) Építőanyagok / Deszkázat 01 (Azonos anyagok)

Perspektíva beállítása A 3D Nézet kép ablakban állítson be egy perspektívát a 3D Nézet eszköztár – Perspektíva ikont használva. A perspektívát a Kamera, a Tárgy és a Látószög megadásával rögzítheti. Ha készen van az anyagok megváltoztatásával, a perspektíva beállítása után a következő kép jelenik meg a 3D-s ablakban:

Tervezési alapok


Objektumok és beállítások

77

Ha rendelkezik ARCHLine.XP® Render moduljával, lehetősége van fotórealisztikus kép létrehozására.

Észak irány és nap pozíció A Nézet menü / 3D megjelenítés / Nap pozíció ablakban állítsa be az Észak irányt, a Helyiség, Dátum, Időpont értékeket. Az árnyékszámítás ezen adatok alapján történik. Az Ablak menü – Eszköztárak - Napbeállítás eszközt aktiválva, a dátumot és az időt valós időben tudja csúsztatni az egérrel. A 3D Nézet képi ablak követi a változtatást.

Mentse el a projektet a

Mentés gombra kattintva.

ARCHLine.XP® 2008


78

7. FEJEZET

7. FEJEZET – MÉRETEZÉS ÉS PREZENTÁLÁS Válassza ki a következő méretezési szabványt: Kattintson bal egérgombbal az Eszköztárban a Méretezés / Tulajdonságok ikonra. Válassza ki a párbeszédablak bal oldalán lévő Formátum paraméterek parancsot. Kapcsolja be a SIA 1 cm szabványt az opciók között. Kattintson a Vissza gombra, majd az Ok-ra.

Falméretezés Aktiválja a Földszintet. A falak méretezését csupán néhány kattintással könnyen elvégezheti. Méretezés – Falméretezés utasításra. Több méretezési Kattintson a lehetőség adott. Válassza ki a kívánt méretezést, majd a Hozzáadás gombbal adja a listához. Ok. A következő sorrendet javasoljuk a falak méretezésekor: • • • •

Ajtó / ablak tengely és fal végpontok Ajtó / ablak keret és falvégpontok Fal csatlakozó és végpontok Falvégpontok Kattintson a Kiválaszt kulcsszóra a parancssorban. Kicsinyítse a rajzot, és jelölje ki a teljes épületet a kijelölő téglalappal. Enter. Helyezze a méretezést a falakhoz közel. Kattintson kétszer jobb egérgombbal.

Tervezési alapok


Méretezés és prezentálás

79

A falakat homlokzatonként is méretezheti a falakra kattintva (a Kiválasztás kulcsszóra kattintás nélkül). Ez több időt vesz igénybe, de az egyedi igényeknek jobban megfelelő méretezést eredményezhet. Ha a méretezési szövegek fedik egymást, nem szükséges törölni őket, helyzetük módosítható. Jelölje ki a méretezési szöveget, majd kattintson a szöveg közepén lévő fogópontra. Az egeret mozgassa el a kívánt irányba, és bal egérgombbal kattintson a végpont megadásához.

Nyílászárók méretezése A Méretezés tulajdonságablakban töltse be a Fa nyílászáró készletet.(Ekkor cm-ben méretezzük a nyílászárókat.) Nyílászárók méretezése / Nyílászárók méretezése Kattintson a utasításra, majd a Minden kulcsszóra a parancssorban. Ez az épület minden nyílászáróját méretezi. Ha nem akarja az összes nyílászárót méretezni, kiválaszthatja őket egyenként bal egérgombbal kattintva.

ARCHLine.XP® 2008


80

7. FEJEZET

Metszetek, homlokzatok, nézetek Metszet Kattintson a Metszet definiálása ikonra. A párbeszédablakban kapcsolja be a Sraffozás a metszeten opciót, majd kattintson az Ok-ra. Adja meg a metszővonal kezdő- és végpontját, úgy hogy az ábrán látható ablakon menjen keresztül. Válassza ki a nézési irányt. Ezután kattintson az Igen gombra, hogy a metszeti kép elkészüljön. Létrejön a dinamikus metszet, amely frissítés után követi a modell változását.

Tervezési alapok


Méretezés és prezentálás

81

ARCHLine.XP® 2008


82

7. FEJEZET

2D metszeti ablak Amikor elkészült a modellel, a 3D metszeteket és nézeteket másolja át egyegy 2D alaprajzi ablakba (pl. 2D Metszetek, 2D Homlokzatok) különböző szintekre. Pl. A-A metszet szint, B-B metszet szint stb. A szintek között váltogatva egyszerűen aktiválható a kért metszeti rajz. A 3D-s modell másolata egy olyan rajzzá válik, ami nem építészeti elemeket, hanem vonalakat és sraffozásokat tartalmaz. Ezek törölhetők, létrehozhatók és módosíthatók anélkül, hogy bármilyen hatást gyakorolnának a 3D-s modellre. Javasoljuk, hogy itt a 2D ablakban dolgozza ki, „öltöztesse fel” a metszeteket és homlokzatokat. Végezze el ezt a metszeti nézettel. Kicsinyítse a rajzot és jelöljön ki mindent egy kijelölő téglalappal a metszeti ablakban. Nyomja meg a Ctrl + C

Tervezési alapok


Méretezés és prezentálás

83

billentyűkombinációt, hogy vágólapra helyezze. Kattintson az 1 pontra, hogy megadja a másolat hivatkozási pontját. Válassza ki az Ablak / Új alaprajzi ablak utasítást. Írja be a 2D Metszetek nevet, Ok. Nyomja meg a Ctrl + V gombokat, hogy beillessze a vágólap tartalmát. Írja be a 0 0 –t, Enter. Nyomja meg az Esc gombot az utasítás befejezéséhez. Zárja be a Metszet1 ablakot, hiszen csak a 2D Metszeteket fogja használni a prezentációban. A Metszet1 ablakot a bezárással nem töröltük ki, csupán nem látható állapotra váltottuk.

2D metszet kidolgozása Néhány példát mutatunk a 2D metszeti ablakban a metszet rajz módosítására: Közelítsen rá a metszet jobb alsó részére. Jelöljön ki egy vonalat a rámpa alatt és nyomja meg a Del gombot. Itt a vonalak az íves fal szegmenseit jelöli két dimenzióban. A törlés parancs még aktív, kattintson a rámpa alatti többi vonalra.

Közelítsen a rajz bal oldalára és jelölje ki a sraffozást, valamint az oldalsó és az alsó vonalat a kijelölő téglalappal az ábra szerint. A felső vonal megmarad a felszín vonalának. Nyomja meg a Del gombot.

ARCHLine.XP® 2008


84

7. FEJEZET

Talaj sraffozással Kattintson jobb egérgombbal a Sraffozás ikonra. A Tulajdonságok ablak jelenik meg. Kattintson a Minta ikonra, hogy megváltoztassa azt. Válassza ki a Föld / Föld mintát a könyvtárból. Kattintson az Ok-ra, majd ismét az Ok-ra. Sraffozás / Zárt vonallánc utasítást. Rajzolja bal Válassza ki a egérgombbal a következő vonalat: 1-2-3-4-5. Az 5 pontban húzza az egeret függőlegesen lefele, írja be: 3. Ez a 6. pont. Ezután nyomja le a Shift-et, húzza az egeret jobbra és kattintson az 1 pontra. Ez lesz a 7 pont. Engedje fel a Shift gombot és kattintson ismét az 1. pontra. Kattintson háromszor jobb egérgombbal az utasítás befejezéséhez.

Tervezési alapok


Méretezés és prezentálás

85

Homlokzat Most létrehozunk egy homlokzati nézetet egy új 3D-s rajzi ablakban. Kattintson az Ablak / Új 3D nézet ablak (Rajz) utasításra. Elölnézet ikonra a képernyő jobb oldalán. Kattintson a Kattintson az Takartvonalas ábrázolás ikonra. Jelölje ki a teljes rajzot. Nyomja meg a Ctrl + C gombokat, és jelölje ki a hivatkozási pontot, ahogyan az előzőekben is tette. Válassza ki az Ablak / Új alaprajzi ablak utasítást. Gépelje be az ablak nevét: 2D Homlokzatok, majd Ok. Helyezze el a vágólap tartalmát a Ctrl + V billentyűkombinációval a 0 0 koordinátába. Zárja be a Nézet2 ablakot. A 2D Homlokzatok ablakban a különböző szinteken a különböző fő nézeteket fogjuk tárolni. A 2D metszet kidolgozása fejezetben leírtak alapján módosítsa a homlokzati rajzot is:

Aktiválja az alaprajzot. Kattintson az Aktív ablak nagyítás gombra, az utasítás az ablakokat elrendezi a képernyőn. Ekkor az éppen aktív ablak jelenik meg legnagyobb méretben. Jelenleg négy ablak látható, és kettő nem látható. A négy látható ablakot fogjuk elhelyezni a tervlapon a következő lépésekben. ARCHLine.XP® 2008


86

7. FEJEZET

Tervlap készítése Aktív rajz nyomtatása Amennyiben egy lapon egy rajzot kíván kinyomtatni, nincs szükség tervlapra. Ekkor helyezze el a Csoport könyvtárból a pecsétet a rajzokra szintenként (alaprajz, 2D metszetek, stb.), töltse ki azokat szöveggel és nyomtassa ki egyenként az aktív rajzot.

Több rajz egy lapon Ha a nyomtatáshoz egy lapon több rajzot szeretne elrendezni, a tervlap használatát ajánljuk. A tervlapon négy rajz fog szerepelni: alaprajz, homlokzat, metszet és látványterv (perspektív kép).

!

Mindig mentse el a projektet, mielőtt tervlapot szerkeszt, mert csak a mentett adatok jelennek meg a tervlapon. Válassza ki a Tervlap - Tervlap előkészítése utasítást a menüből. Válassza az ISO A2 papírméretet a Formátumok közül. Módosítsa az Orientációt Fekvő oldalra. Kapcsolja be a Nyomtatási Pecsét opciót, majd kattintson az Ok-ra.

Tervezési alapok


Méretezés és prezentálás

87

A következő ablak mutatja azokat a rajzokat, amelyeket elhelyez a lapon. Az Állapot oszlopban be –és kikapcsolhatja a rajzokat, ha azok állapotára kattint. A tervlapon csak a Betöltött állapotú rajzok jelennek meg. Kattintson a Metszet1 és Nézet2 rajzok állapotára, hogy kikapcsolja azokat. A kulcsszó eltűnt, ami mutatja, hogy a modell metszete nem fog megjelenni a tervlapon. Ha az Aktív szintre kattint a 2D rajzoknál, megjelenik a Minden szint. Így pl., az alaprajzot szintenként helyezheti a tervlapra.

ARCHLine.XP® 2008


88

7. FEJEZET

Helyezze el a földszinti alaprajzot, a metszetet és homlokzatot egy-egy kattintással, majd a 3D-s perspektív nézetet (amely kép) a kezdőponttal és a nagyítás arányának megadásával. A tervlapra való lehelyezés után is módosíthatja a képek helyét és arányát. Hozza létre a következő elrendezést:

Tervezési alapok


Méretezés és prezentálás

89

Kattintson a Tervlap / Tervlap frissítése utasításra válassza az Igen-t. Várja meg a frissítést, majd ismét mentse el (

ikonra kattintva) a projektet.

Nyomtatás PDF-be • • • • •

Kattintson a Fájl menü / Nyomtatás PDF-be utasításra. Kattintson a Fájl gombra, hogy megadja a PDF dokumentum fájl nevét és elérési útját. Válassza ki a papírméretet: ISO A2 420x594 mm, és a fekvő papírt a Tájolásnál. Kattintson a Kirajzol gombra. Állítsa be a léptéket: 1:1 méretarányra és kattintson a Középpontba gombra, majd a Frissít gombra, majd az Ok-ra. Kattintson a Nyomtat gombra a PDF fájl létrehozásához. Nyissa meg a PDF fájlt, és ellenőrizze, hogy megfelelő eredményt kapott-e.

Mentés ikonra kattintva. Most bezárhatja az Mentse el a projektet a ARCHLine.XP® -t. Az oktatási segédlet végéhez ért, elkészült a teljes terv.

ARCHLine.XP® 2008

ARCHLine.XP 2009 Tervezési alapok  

ARCHLine.XP 2009 Tervezési alapok

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you