Page 1

37. FONT TERRERS DES DE GÓSOL I RUTA DE LA MALLERENGA PETITA.

La ruta de la Mallerenga petita és una curta, agradable i distreta passejada que ha estat batejada amb el nom d’aquest ocell típic de la zona. Tenim bones vistes panoràmiques. Es tracta d’un curt periple molt ben marcat que ens introdueix, gràcies a diversos cartells, a la vida de l’ocell, el seu hàbitat, la seva alimentació, reproducció, etc.

DURACIÓ TL: 2,20h pujada i baixada DURACIÓ DE LA RUTA DE LA MALLERENGA: 45 minuts DISTÀNCIA: 4,68 Km. DESNIVELL TL: 380 m. DESNIVELL MALLERENGA:145m DIFICULTAT: Baixa ÈPOCA RECOMANADA: sempre a peu, a l’hivern amb raquetes de neu. TRACK: sí

L’ indret d’inici i final de l’excursió també convida a passar una bona estona i gaudir de la natura. Zona de pícnic, font i barbacoes, etc. L’espai es conserva molt be i està força net.

ITINERARI 0,00 h. Càmping Cadí Vacances. 1.400 metres. Sortirem pel vial d’accés en direcció al poble de Gósol fins a la rotonda del Segador. Orientem les nostres passes vers al centre del poble i de seguida prenem el carrer asfaltat, que discorre pel mig de prats, vers a la nostra dreta, per pujar a la part alta del poble tot passant pel Centre de Muntanya i poliesportiu de Gósol. Rètols indicadors. 0,15 h. Part alta del poble de Gósol. Continuem pujant per l’entramat de carrers fins a situar-nos a la part alta del poble, coneguda com la Guàrdia. En aquest punt, i per unes escales, s’inicia el P.R. (taques blanques i grogues), del camí dels amics de Gósol que ens duu (segons el cartell indicador) en direcció al coll del Verdet. Cal seguir aquest camí que discorre per camps oberts en estat d’abandonament, amb restes de murs de pedra pels marges. 0,35 h. Bifurcació de camins. Deixem de banda les marques del PR i prenem el camí vers a l’esquerra. 0,40 h. Coll de la Guardia. Ample prat que amb prou feines se sembla a un veritable coll. Travessar els camps herbats cap al nord. A l’altre extrem del prat

unes grans fites ens indiquen el camí a seguir. Neix aquí un marcat corriol horitzontal que ens duu en direcció nord a mitja alçada del vessant boscós. 0,50 h. Unió de camins. El camí que seguim s’uneix amb un que prové de menys alçada. A partir d’aquest moment ens retrobem de nou amb altres marques de PR (grogues i blanques), continuem sempre en la mateixa direcció, o sigui, vers al nord. 0,55 h. Coll de Font Terrers, 1.625 metres. Zona de pícnic amb una font i barbacoes. També hi podem arribar en vehicle per una pista que es desvia de la carretera de que surt de Gósol en direcció a Josa. Iniciem la Ruta de la Mallerenga Petita (rètol indicador) i seguim el camí ascendent a ple llom que de seguida s’endinsa pel bosc i que s’orienta direcció O, tendència N.O. Hi ha estaques de fusta per auxiliar-nos en l’orientació del camí. 1,00 h. Després d’haver traspassat un petit tram de bosc anem a parar a un petit coll que traspassem per continuar per la senda que puja vers al N.O. i que torna a ficar-se dins d’un terreny boscós.


1,15 h. Bifurcació de camins, seguim guanyant alçada tot recte, obviant el trencall de la nostra esquerra. De fet aquest senderó serà pel qual baixarem per tancar el periple circular al voltant del turó que estem pujant. 1,20 h. Collet situat al costa N.O. del Turó, 1.752 metres. Seguir les indicacions de les estaques. De sobte el camí gira de manera brusca i comença a flanquejar, també de pujada, en direcció sud. 1,24 h. El propi camí ens duu dalt del Tossal del Castell de Termes, 1.770 metres, Punt culminant d’aquesta curta excursió. Davallem de nou vers al S, tendència S.E. Camí evident. Estaques indicatives.

Trobem a la nostra esquerra una plaça amb un antic safareig comunal. Seguim pels carrers que s’enfilen cap al nord. Caminem paral—lels a la pista que mena a Josa del Cadí, seguint les indicacions del sender GR107 o camí dels Bons Homes. Al final del carrer, entre els camps, s’enlaira suaument el camí pedregós deixant les darreres cases a l’esquerra. Poc a poc, els prats desapareixen i la boixeda seca ens envolta. Quan el sòl és més profund, apareix el pi roig amb boix i ginebra. Ara, el camí travessa una obaga que baixa directa de la carena del Pedraforca i puja per la vora dels pins. Al límit del bosc podem veure ocells com la mallerenga petita, el trencapinyes o el pinsà. Dalt del cel, potser, l’àguila daurada o l’aligot. Des del coll de Font Terrers (1.635 m), la vista és magnífica. Al nord, la imposant solana del Cadí tanca l’horitzó. Al sud, en primer terme, el serrat dels Clotarons i, més enllà, la serra del Verd. El coll de Font Terrers separa les aigües del riu la Vansa (conca del Segre) de les del riu Aigua de Valls (conca del Cardener). L’origen de Font Terrers és una surgència càrstica produïda en el contacte entre els materials més argilosos del coll i els calcaris del Pedraforca.

1,28 h. Unió de camins. Ja hem anat a parar a la mateixa senda de pujada, la qual resseguim en sentit invers, o sigui, de baixada, tot tornant sobre les nostres pròpies passes. 1,40 h. Coll de Font Terrers, 1.625 metres. Donem per conclosa la ruta de la Mallerenga Petita, per tornar al càmping Cadí Vacances desfarem el camí fet durant l’anada en sentit contrari, passant, prèviament, pel poble de Gósol. 2,20 h. Càmping Cadí Vacances. 1.400 metres.

ITINERARI ALTERNATIU CIRCULAR Us recomanem una alternativa molt atractiva per no repetir el mateix recorregut de pujada i baixada: pujar seguint les indicacions del GR-107 (Camí dels Bons Homes) i baixar pel Coll de la Guàrdia. Sortim del càmping Cadí Vacances fins a situar-nos a la plaça de Gósol. Prenem el carrer de la dreta, anomenat Pablo Picasso en record de l’estada al poble de l’il—lustre pintor durant l’estiu de l’any 1906.

La tornada, la podem efectuar pel Coll de la Guàrdia. La vista des del coll i el camí de baixada sobre la vall de Gósol mereix fer aquesta petita volta. Poc després de deixar Font Terrers, cal emprendre un camí que, puja suaument fins al proper coll de la Guàrdia, A partir d’aquí, només ens caldrà seguir les giragonses que baixen pel vessant solei, entre els ginebres i les argelagues que cobreixen les antigues feixes, fins a retornar a Gósol..

Ruta de la Mallerenga petita des del càmping Cadí Vacances  

Ruta de la Mallerenga petita sortint del camping Cadi Vacances

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you