Page 1

Det här är en handbok för kommunikation och marknadsföring av SVT2. Den ska fungera som en kompass och vägbeskrivning. Vi vet vart vi måste gå för att göra kanalen tydligare och mer attraktiv, men att vi tar oss dit är vårt gemensamma ansvar.

Uppdraget då? SVT har ett uppdrag som skall uppfyllas av alla våra kanaler tillsammans. SVT2 bidrar med sin del men behöver inte ta ansvaret för helheten. Om SVT är en galleria, är vi en av butiker na. Och en viktig sådan.


Vårt erbjudande SVT2 är en av de fem största kanaler na i Sverige och fokuserar på nyheter, samhälle, kultur, fakta och sport. Vi har nått dit genom att vara spetsigare men också mer autentiska än de breda underhållningskanalerna. Vi vill visa program som inspirerar våra tittare. Vi vill vara ett aktivt val för människor. I första hand är vi en nyhets- och aktualitetskanal. Tablåns ryggrad utgår från dagliga Aktuellt följt av Sportnytt. Kring detta sänds en rad återkommande program som Vetenskapens värld, Dokument inifrån, Korrespondenterna, Agenda, Babel, Vem vet mest, Hockeykväll och Fotbollskväll. Kulturen har och ska alltid ha speciell plats i SVT2. Är det någon kanal som kan hitta nya vinklar och betraktelser av kulturen i samhället så ska det vara vi.

Att kommunicera: SVT2 är intressant på riktigt. Vi visar program som andra kanaler missar. Vi är ingen vanlig kanal.

Bevis: Specialister på nyheter, samhälle, kultur, fakta och sport.

Intressant. På riktigt.


Vår utmaning SVT2 får mycket höga betyg av tittarna, men uppfattas som otydlig och har svårt att attrahera nya tittare på egna meriter. Vi ses som rationella, trovärdiga och relevanta. Vi vill att SVT2 ska bygga en starkare emotionell relation med tittarna. Vår roll hos SVT är att vara Sveriges mest intressanta och engagerande kanal.

Vår position: Sveriges mest intressanta och engagerande kanal.

Att kommunicera: Lyft fram passionen, eldsjälarna, engagemanget i allt vi visar. Intresse smittar. Människor som brinner för något tänder ofta även andra.

trovärdiga


moderna Att kommunicera:

Det här ska SVT2 bli SVT2 ska få en tydligare profilering och en egen röst. Vi ska uppfattas som en modernare tv-kanal. Mer attraktiv, driftig, öppensinnad och unik. Ett förstahandsval för tittare som vill följa med sin tid, oavsett om det gäller nyheter, samhälle, kultur, fakta och sport. Vi vill att kanalen ska kännas framåtlutad och spegla det som händer i världen.

Vi lever i ett förväntningssamhälle – nextopia. Människor är mer engagerande i vad som kan hända, än vad som har hänt. Intresset för fotbollsallsvenskan är t. ex som störst innan serien börjar. Utnyttja den här kraften i kommunikationen. Vi är den ledande kanalen för människor som vill följa med sin tid. Det här intresset borde genomsyra allt vi gör.

Vår vision: SVT2 är den ledande kanalen för tittare som vill följa med sin tid. Med världen som spelplats.


engagerande

Hur vi ska göra SVT2 ska gå djupare än andra kanaler. Vi ska inte bara erbjuda svar, utan också ställa frågor. Vi ska göra svåra ämnen begripliga. Vi ska ge ytliga ämnen djup. Aktuella händelser och människor ska få den uppmärksamhet de förtjänar. De tittare som tar sig tid att se vår kanal ska känna samma engagemang som vi.

Att kommunicera: Om SVT1 är en säljande rubrik är SVT2 en fördjupande brödtext. Vi vågar vara nördiga och mer initierade i vår kommunikation. Vi väljer vår målgrupp med större omsorg och vänder oss till dem som är intresserade på riktigt av vårt utbud. Därför är våra texter längre, våra bilder mer utmanande och vi använder gärna programredaktionernas kunnande när det gäller att hitta lockande vinklar.


möten Vårt möte med tittarna

Att kommunicera:

Våra tittare lever med sin tid och accepterar att världen är i ständig förändring. De inser därför att få svar är givna och inga sanningar eviga. För dem blir vårt journalistiska synsätt attraktivt. En kanal som inte nöjer sig med gamla sanningar utan ständigt söker nya svar.

Oavsett vilka program som lyfts fram måste vi hitta engagerande vinklar. Även intressanta ämnen kan verka svåra i början. Det är här som vi kan hjälpa att presentera deras program så att de förstärker vår profil. Dukningen är halva måltiden.

En kanal som aldrig slutar att fråga. Oavsett ämne.


Att kommunicera: Hur tänker våra tittare? Hur ser de på sig själva och världen? För att kunna kommunicera med dem måste vi också förstå hur de fungerar.


skratt

Vår tonalitet SVT2 är inte som andra kanaler. Vi är sällan inställsamma. Aldrig flamsiga. Vi tar oss an våra program med öppna sinnen och stor nyfikenhet. Det ska märkas att vi tror på det vi gör och är stolta över våra program. Vi är avspända i vår kommunikation och behöver sällan höja rösten. Vi har plats för både skratt och allvar. Låt de andra kanalerna stå kvar i krogkön och gorma. Vi sitter redan till bords och samtalar förtroligt. Det vi säger är intressant. På riktigt.

allvar

Att kommunicera: Prata aldrig om att vara störst eller bäst. Fokusera istället på att hitta intressanta vinklar. Visa på motsatser i världen. Vänd upp och ner på begrepp. Öppna ögonen på de du talar till.


Kom-ihåg-lista:

Piloter har en checklista de prickar av innan avfärd. Vi har vår kom-ihåg-lista. Här finns inga måsten eller pekpinnar. Bara några påminnelser som hjälper dig att kommunicera rätt saker.

Gå rakt på sak. Sälj till rätt målgrupp, inte till alla. Se dig inte som lärare utan jämlike. Var du med tittaren och tala till individen. Respektera tittaren och ämnet.

Ställ frågor och leverera svar. Tänk på att sammanhang är viktiga. Var aktuell och relevant. Känn till vår publik. Var tillgänglig för alla. Men inte alltid. Omfamna framtiden.

Svt2  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you