Page 1

CA nyt LYDEN SKAL MATCHE BRANDET LØNTILSKUD BRØD LYDMUREN AKUT AKUT AKUT

2 4 7

FIK BEDRE KONTRAKT FRA LEDIG TIL CARLSBERGS TOP NY FORSIKRINGSAFTALE

8 10 13

LØNTILSKUD BRØD LYDMUREN

medlemsbladet for ca a-kasse nr. 4 DECEMBER 2012

CAnyt 1


LYDEN

SKAL MATCHE BRANDET

Sound Branding - Alle kender lyden af Hjem-Is og Tuborg Julebryg. Flere og flere danske virksomheder arbejder bevidst med deres lyd for at styrke deres brand. Af Ole Strand | Foto: Das Büro

Måske lægger du ikke mærke til det, men overalt i det offentlige rum – radio, tv, på nettet, på cafeer og i butikker - bliver du udsat for sound branding – hvor afsenderen bevidst arbejder med brugen af lyd for at skabe en genkendelse eller en identifikation med deres virksomhed eller produkt. ”Musik og lyde er en meget stærk identitetsskaber. James Bond uden James Bond-tema er ikke James Bond. Det er bare en actionfilm. Lyden kan understøtte et budskab og slå de rigtige følelser an, hvad enten vi vil fremstå som stabile, imødekommende eller vi skal være innovative og dynamiske. Man skal se det som en forøgelse af båndbredden. Jo flere af dine sanser, der peger i samme retning, jo stærkere er kommunikationen”, siger Karsten Kjems, direktør i Sonic Minds, der arbejder med sound branding for blandt andet Velux, Danfoss, Vestas og mange andre danske virksomheder.

CAnyt ISSN 1903-3184 Oplag 32.500 2 CAnyt

Lyden af is og øl Hjem-IS og Tuborg Julebryg er to af de bedste eksempler på sound brands, der virker, fordi de er kendt af alle i en sådan grad, at de nærmest sidder på rygraden, mener Karsten Kjems. ”Hjem-IS med ringeklokken er verdenskendt i Danmark. Det er ren Pavlovs hunde, hvor man har en lyd, der er koblet til en handling. Og når man hører lyden, så ved mine børn, nu skal vi have is. Alle kender også Tuborgs julebryg-reklame, som har kørt i mange år. Der er skabt en relation over tid, som er rigtig effektiv. Du behøver ikke se reklamen. Tuborg skal bare spille deres jingle, så ved rigtig mange mennesker … ahh, det er Tuborg og ikke Carlsberg eller Århus-bryggerierne”, siger Karsten Kjems. Han har været med til at udvikle mange af Danske Spils lydlogoer for Lotto. ”Danske Spil har konsekvent brugt deres lydlogoer som afmelding i alle reklamer,

Redaktion Ole Strand (ansv.red.) Layout happyeverafter.dk

CA a-kasse Smakkedalen 2 Postboks 50 2820 Gentofte

og det har bidt sig fast, ikke mindst Lotto-lydlogoet som i dag er over 10 år gammelt. Der er lavet målinger, som viser, at en stor del af befolkningen tænker direkte på brandet Lotto, når de hører musikken”, siger Karsten Kjems.

Mange lydlogoer lyder ens Danske virksomheder har i stigende grad taget sound branding til sig. Det kan man se i reklame-blokkene på tv, hvor flere og flere reklamer slutter af med et lydlogo. Men det er ikke alle lydlogoer, som falder lige heldigt ud, mener Nicolai J. Graakjær, der er lektor ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet. ”Lydlogoer har jo det grundlæggende problem, at de skal være meget korte og også distinkte. Men der er kun så og så mange variationer. Derfor er der mange lydlogoer, som lyder næsten på den samme måde med 4-6 toner med små variationer. Problemet er bare, at hvis det lyder for meget som nogle af de andre, så

Tel 3314 9045 Mail ca@ca.dk Web www.ca.dk

Aarhus kontor Vesterport 8 K 8000 Aarhus C


har det ingen markedsføringsværdi, for ideen er jo netop at skille sig ud og blive genkendt”, siger Nicolai J. Graakjær.

LYD DER MATCHER Et soundbrand skal matche produktet og virksomheden.

Musik holder de forkerte væk Musik og lyd bruges til at sende signaler om, hvad virksomheden står for. Det kan tiltrække de rigtige kunder, og samtidig holde de forkerte væk. Det er noget, som tøjbutikskæden Abercrombie og Fitch arbejder meget bevidst med, fortæller Nicolai J. Graakjær. ”Abercrombie & Fitch spiller meget snæver genremusik på meget høj lydstyrke. Det gør de, fordi de gerne tiltrække en bestemt type kunder, og fordi de ønsker at præsentere tøjet i den stemning, som den høje musik og diskoteks-fornemmelsen giver”, siger Nicolai J. Graakjær. Samtidig frastøder musikken en masse andre kunder, som ikke kan lide den høje musik. Men det er en risiko, man gerne vil løbe. ”Musikken fungerer som en usynlig membran. Du må gerne gå ind, men musikken skiller ligesom fårene fra bukkene. Den skaber en stemning, som giver mening for målgruppen, altså de unge, og hvis det indebærer at de ældre ikke kommer ind i butikken, så er det sådan set fint, for så bliver brandet ikke besmittet med for mange forkert udseende kunder”, siger Nicolai J. Graakjær.

Damebladet Femina har fået lavet sin egen popsang med feelgood-stemning, som skal være gennemgående tema i f.eks. videoer og reklamer.

Vekux har fået udviklet et fleksibelt lydbibliotek med forskellige varianter af deres musikalske kerneudtryk, som bruges i alle produktvideoer, tv-reklamer m.m.

Hvilken betydning har butiksmusikken for forbrugerens oplevelse og adfærd? Det fortæller lektor Nicolai J. Graakjær fra Aalborg Universitet i Danskernes Akademi.

Se alle videoer på: www.ca.dk/lyd

CAnyt 3


Løntilskud brød lydmuren Der var ikke penge til at lære en nyuddannet op i lydbranding virksomheden Sonic Minds, men Marianne Birkeskov insisterede på at starte i virksomhedspraktik og efterfølgende i løntilskudsjob, indtil hun var selvkørende nok til at tjene sin løn ind. Af Ole Strand | Foto: Das Büro

Da Marianne Birkeskov blev færdig med uddannelsen som multimediedesigner i 2010, var hun ikke i tvivl om, at hun skulle arbejde hos Sonic Minds, en lydbranding virksomhed, som er specialiseret i at arbejde med effektiv kommunikation, hvor lyd og musik er redskabet. Sonic minds har bl.a. udviklet lydidentiteter til Danske Spil, Femina, VELUX og Mærsk. ”Musik har altid været en stor del af mit liv, og jeg har igennem mange år produceret musik ved siden af arbejde og uddannelse. Jeg valgte at blive multimediedesigner, da jeg ønskede at kombinere musikken med digital kommunikation, og på den måde inddrage musikken i mit arbejdsliv. Så da jeg fandt ud af, hvordan

Sonic Minds arbejdede kommercielt med lyddesign, tænkte jeg:. Her skal jeg arbejde”, siger Marianne Birkeskov.

de fortalt om mulighederne for at bruge virksomhedspraktik og løntilskudsjob som en murbrækker til at få foden inden for i en virksomhed. Det viste sig at virke.

Virksomhedspraktik var vejen ind Hun tog fat i indehaveren Karsten Kjems, men han strittede imod. Det var en lille virksomhed med ham selv, og 5 specialister tilknyttet på freelancebasis, og han havde ikke overskud og økonomi til at ansætte en helt nyuddannet mulltimediedesigner med kun 3 måneders erfaring fra et praktikophold på DR. Men Marianne Birkeskov gav ikke op. Under et karriererådgivningsforløb i CA a-kasse, havde karriererådgiveren støttet hende i at gå efter sine mål og hav-

”Så jeg sagde til Karsten, ’Jamen, hvis du ikke har råd til mig, skal jeg så ikke lige komme i virksomhedspraktik i fire uger? Så kan du jo afprøve mine kompetencer, uden at det koster dig noget’, og det gik han så med til. Man får ganske vist ikke løn under virksomhedspraktik, men kun sine dagpenge, men jeg tænkte, at det var en rigtig god mulighed for arbejdsgiveren at lære mig at kende, og for mig til at lære virksomhedens arbejdsområde at kende”, siger Marianne Birkeskov.

Flere historier om vejen fra løntilskud til fast job Virksomhedspraktik og løntilskud kan også være vejen til fast job i det offentlige og i store virksomheder.

Skabte sig et HR-job hos Lemvigh-Müller

Løftede indkøbsanalyse i Frederikshavn

Lemvigh-Müller A/S med over 1000 ansatte, hyrede Jeanette Roll til deres HR-afdeling. Først i virksomhedspraktik, så i løntilskud til en opgave, der ellers skulle være outsourcet, og til sidst i fast job.

Robert Møller startede i løntilskudsjob, og løftede indkøbsanalysen til nye højder i Frederikshavn kommune – og fik hurtigt en fastansættelse.

Læs deres historier og om virksomhedernes udbytte: www.ca.dk/loentilskud 4 CAnyt


Af Ole Strand - Foto Das Buro

Lærte at tjene sin løn hjem Under virksomhedspraktikken fortsatte Marianne i 6 måneder i løntilskudsjob, og blev derefter fastansat som musikkonsulent. ”Jeg havde aldrig kunnet ansætte Marianne uden det løntilskud. Vi er en lille virksomhed, og det vi laver, er så specialiseret, at vi ikke har råd til at bruge et år på at lære folk op til det. Marianne har stadig noget at lære, men nu er hun selvkørende og kan tjene sin løn ind.”, siger Karsten Kjems.

Hjælper med lydidentiteten Sonic Minds hjælper kunderne med at udvikle en lydidentitet, der passer til

virksomhedens brand, og som går igen på virksomhedens digitale platforme. På den måde afspejler lydidentiteten virksomhedens brand – både i telefonen, i reklamer, på hjemmesider og video. ”I Sonic Minds regi producerer jeg ikke selv musik og lyd, men står for kontakten med kunderne, og udviklingen af strategier og koncepter forud for selve produktionen. Jeg hjælper kunderne med at afklare deres værdier, og hvad de gerne vil udtrykke. På baggrund af det, udvikler lyddesignerne musikken og lyden i samarbejde med mig. Det kræver et dybdegående analysearbejde, et klart koncept

og en god fornemmelse for hvad kunderne ønsker”, siger Marianne Birkeskov. og fortsætter: ”Når vi producerer lyd til f.eks. en Mærsk video om et containerskib, skal lyden afspejle deres brand og passe til udtrykket i videoen. Når vi producerer musik til Femina, skal den afspejle noget helt andet”.

Se video om løntilskud og lyddesign på: www.ca.dk/loentilskud

Ansæt en ledig med tilskud eller gratis Er du i tvivl om du har råd til en ny medarbejder? Eller har du skuffeprojekter, du gerne vil sætte i gang, men ikke har ressourcer til. Hvis du vælger en ledig kandidat, er der mulighed for at få offentlig støtte til ansættelsen • Virksomhedspraktik, hvor en ledig er i 2-4 ugers gratis ’ansættelse’, så virksomhed og ledig kan prøve hinanden af. • Ansættelse med løntilskud i op til 3-12 måneder – i praksis oftest max 6 måneder. Den ledige ansættes på almindelige lønvilkår, men du får et tilskud på op til 11.300 kroner.

• Videnpilot med løntilskud i 6-12 måneder. Ordningen er et tilbud til små og mellemstore virksomheder om ansættelse af en højtuddannet medarbejder. Virksomheder med 3 til 100 ansatte kan få tilskud med op til 12.500 kroner om måneden til videnpilotens løn i 6-12 måneder. • Opkvalificeringsjob. Ikke tilskud til selve jobbet, men du kan et tilskud til at uddanne og opkvalificere din nye medarbejder, hvis du ansætter en ledig med max 1/2 års dagpenge tilbage. Læs mere på www.ca.dk/rekruttering

CAnyt 5


BUZZ Ny bog: Virksomhed i boligen En bog om alle de ting man gerne vil vide, hvis man selv vil tage springet og blive iværksætter med virksomhed i boligen. Skrevet af Helle Lundsgaard, der startede selvstændig virksomhed med kommunikationsbureauet Drømmefabrikken i 2003, og i 2007 flyttede virksomheden hjem i boligen. Bogen fortæller om hendes erfaringer – med ombygning af anneks til kontor, byggeregler, revision, skat og a-kasseregler om selvstændig virksomhed (med input fra CA) - og er dermed en god og udførlig håndbog for andre, der vil være iværksættere. Og så er bogen spækket med flotte billeder og inspirerende historier om andre iværksættere, der driver forskellige typer virksomhed hjemmefra. ’Virksomhed i boligen’, er udgivet af Bolius og støttet af Realdania. Bogen er på 200 sider, og koster 349 kroner. Den kan købes hos boghandlere og via www.virksomhediboligen.dk, hvor du kan læse mere om bogen.

2 ud af 3 hævede efterløn i CA 2. oktober var sidste chance for at hæve sine efterlønspenge skattefrit. På landsplan er der udbetalt 22,4 milliarder til knap 1/2 million danskere. CA er den a-kasse, hvor allerflest efterlønsbetalere har hævet pengene, nemlig 65 %, hvor det på landsplan kun er 45 %. Det skyldes, at CA’s medlemmer er højere lønnet end i andre a-kasser, mener Christian Friis, der er direktør i CA; ”CA’s medlemmer er højtuddannede, de arbejder i erhvervslivet, og mange er ledere eller specialister med høje indkomster, netop for den gruppe er efterlønsordningen blevet mindre attraktiv”, siger han.

Får du løn som fortjent? Ved du, hvad du er værd? Kender du lønniveauet inden for din branche? Ved du, hvordan du forhandler løn med succes? På CA’s hjemmeside finder du CA’s lønberegnger, hvor du kan se, hvordan din samlede lønpakke og din timeløn ligger i forhold til gennemsnittet. Læs også artiklen ’Succes til lønforhandlingen’, hvor karriererådgiver André Babikian giver 3 gode råd om, hvordan du får mest ud af din lønforhandling. – blandt andet ved at give indrømmelser i små bidder. • Find CA’s lønberegner på www.ca.dk/løn • Læs Succes til lønforhandlingen på www.ca.dk/forhandling

CA samarbejder med DILF CA a-kasse har indgået en samarbejdsaftale med DILF - Dansk Indkøbs- og Logistik Forum, der har omkring 3.000 medlemmer. DILFs grundidé er ”Viden i netværk”, og foreningen samler erfaringer og viden, som deles blandt medlemmerne.

”I 2013 vil vi blandt andet formidle ny viden og inspiration via vores nyhedsbreve, og vi planlægger også at tilbyde deltagelse på arrangementer inden for området”, siger Jimmy Buchmann.

”En stor skare af CA’s medlemmer er beskæftiget inden for indkøb eller logistik, eller også har de i deres daglige arbejde en naturlig interesse for området. Derfor er DILF og CA oplagte samarbejdspartnere”, siger Jimmy Buchmann, der er salgsog marketingchef i CA.

CA etablerer løbende samarbejde med foreninger og virksomheder, der understøtter medlemmernes arbejdsområder. I år er der blandt andet også indgået samarbejde med Center for Ledelse og Huset Markedsføring, og flere aftaler er på vej.

Samarbejdet skal blandt andet give foreningerne en gensidig stærkere eksponering, og medlemmerne i CA kan forvente nye spændende tiltag. 6 CAnyt

Læs mere om samarbejdspartnere og fagområder på ca.dk/fagomraader/. www.dilf.dk


AKUT

pakke / job / uddannelse Regeringen har i efteråret kastet flere redningskranse ud til de langtidsledige: Først en akutpakke, så en akutjobordning, og senest en uddannelsespakke på kontanthjælp. Alt sammen rettet mod de op mod 20.000 ledige, der er i fare for at ryge ud af dagpengesystemet fra nytår og frem til sommmeren 2013. Spørgsmålet er, om det batter.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter aftalte i slutningen af august en akutpakke, som giver ledige, der har 6 måneder eller mindre tilbage af deres dagpengeperiode, ret til hurtig og ekstraordinær hjælp og støtte til at komme i job igen. Akutpakken giver de langtidsledige bedre tilbud om at få støttet arbejde i forbindelse med jobrotation, opkvalificeringsjob, virksomhedspraktik og løntilskudsjob. A-kasser og Jobcentre har med en uges varsel desuden oprettet et særligt jobberedskab, så langtidsledige stort set med det samme kan få samtaler og intensiv hjælp til jobsøgning. CA er en af de få a-kasser, som i forvejen tilbyder alle ledige medlemmer karriererådgivning, coaching og kurser – som ligger langt ud over den lovpligtige indsats, som a-kasserne i er pålagt. Det gjorde det nemt at lave beredskab, men sværere at begejstre målgruppen. ”I mange a-kasser giver akutpakken nu de langtidsledige ret til mere, end de har været vant til. Men meget af det som akutpakken tilbyder, har vores medlemmer hele tiden kunnet få. Så akutpakken har ikke gjort den store forskel for langtidsledige medlemmer i CA”, siger CA’s direktør Christian Friis. I tilknytning til akutpakken har CA dog øremærket flere ressourcer, så netop de langtidsledige kan få rådgivning endnu hurtigere, og CA har også udviklet et nyt målrettet jobsøgningskursus – specielt for langtidsledige. ”Vi har kaldt kurset for ”Ny Strategi”, for mange langtidsledige har brug for at gøre op med den måde, de har søgt job på”, siger Christian Friis.

Oktober - Akutjob Med regeringens aftale om akutjob forpligter det private erhvervsliv organiseret i DA sig til at øremærke 5.000 akutjob til langtidsledige, der har 13 ugers dagpenge eller mindre tilbage. Det offentlige skal finde 5.000 akutjob, mens der skal findes yderligere 2.500 akutjob fra det private erhvervsliv i øvrigt i perioden frem til 1. juli 2013.

Aftalen skaber ikke nye jobs, men giver langtidsledige bedre mulighed for at komme foran i køen til de jobs, der allerede findes på det danske arbejdsmarked. Det skal blandt andet ske ved, at virksomhederne får 25.000 kr. i præmie for at ansætte en langtidsledig, og at Jobcentrene kun formidler disse akutjob til langtidsledige.

Af Ole Strand

September - Akutpakken

Aftalen om akutjob er et skridt i den rigtige retning for de langtidsledige, mener CA’s direktør Christian Friis. ”Vi ser mange, virkeligt kompetente ledige, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, selvom de har søgt alt, hvad de kan. Med et akutjob kan en del af dem igen finde en plads på arbejdsmarkedet, så de får brugt deres kompetencer og ikke mister deres forsørgelsesgrundlag. Det vil gavne virksomhederne og samfundet som helhed”, siger Christian Friis. Spørgsmålet er bare, om Dansk Arbejdsgiverforening, Regionerne og KL kan få virksomhederne til at levere varen, mener Christian Friis. ”De, der ansætter ude i virksomhederne, ser først og fremmest på, hvem der er den bedste til jobbet. Og i den sammenhæng betyder en præmie på 25.000 kr. meget lidt. Men i valget mellem to lige kvalificerede ansøgere, har arbejdsgiverne nu fået et incitament til at se mere fordomsfrit på de langtidsledige ansøgere”, siger Christian Friis.

November - Uddannelse på kontanthjælp Som led i finanslovsaftalen mellem regeringen og Enhedslisten, får de langtidsledige, der ryger ud af dagpengesystemet i første halvår af 2013, ret til et halvt års kontanthjælp, når dagpengene slipper op. Det kræver blot, at man siger ja til et uddannelsesforløb, som er målrettet den enkelte. Retten gælder også, selvom uddannelsesforløbet er kortere end seks måneder. Læs mere om de forskellige tiltag for langtidsledige på www.ca.dk/akut

CAnyt 7


NYT fra CA Advokathjælp:

FIK BEDRE KONTRAKT • Ingen prøvetid • længere opsigelsesvarsel • mere ferie Bo Behrmann fik bedre vilkår i sit nye job, da først ansættelseskontrakten havde været forbi CA Advokathjælp.

Af Ole Strand | Foto: Das Büro

Egentlig var det frygten for fyring, der fik Bo Behrmann til at melde sig ind CA advokathjælp for et par år siden. ”Det globale firma, jeg arbejdede for, var igennem en masse landelukninger og nedskæringer på grund af finanskrisen. Så jeg meldte mig mest ind for at kunne få juridisk hjælp, hvis jeg blev fyret. Det blev jeg heldigvis ikke, så det blev først, da jeg blev headhuntet til et andet firma, at jeg benyttede mig af deres services”, siger Bo Behrmann.

Bundet af bred klausul Han kontaktede CA Advokathjælp, dels fordi der var en konkurrenceklausul i den gamle kontrakt, som han i sin tid havde skrevet under på, uden at tænke nærmere over det. Dels for at få kigget den nye kontrakt efter i sømmene. ”Konkurrenceklausulen var så bredt formuleret, at jeg havde svært ved at

8 CAnyt

vurdere, om den ville være gældende, når jeg skiftede til det nye job, og hvilke konsekvenser det så ville have. Samtidig havde jeg fået et forslag til kontrakt fra mit nye firma, som jeg umiddelbart var tilfreds med, men der var en del punkter, om ferie og opsigelsesvarsler, som jeg ikke havde tænkt ordentligt over i de samtaler jeg havde med virksomheden”, siger Bo Behrmann. Han blev med det samme ringet op af en advokat, der bad ham sende den gamle og den nye kontrakt. Allerede dagen efter ringede de sammen og gennemgik klausulen og diskuterede, om den ville komme i spil og forskellige scenarier, der kunne opstå. ”Advokaten gjorde mig opmærksom på, at det var vigtigt at få tilført et forbehold i den nye kontrakt, så kontraktens gyldighed ville bortfalde, hvis min daværende arbejdsgiver valgte at benytte sig

af konkurrenceklausulen. Så ville jeg ikke komme i klemme på nogen måder”, siger Bo Behrmann.

Gennemgang gav pote Dernæst blev fokus rettet mod ansættelsesvilkårene i det nye job. ”Den nye kontrakt blev gennemgået punkt for punkt, hvor alle små detaljer, fejl og formulering blev vendt og drejet, så jeg 100 % kunne forstå, hvad de enkelte punkter og formuleringer konkret betød for mig. Vi talte også om, hvad der egentlig var vigtigst for mig. I mit tilfælde var balancen mellem familie og arbejdsliv samt økonomisk sikkerhed ved opsigelse vigtige elementer”, siger Bo Behrmann . Den nye kontrakt var en standardformular jf. funktionærloven med prøveperiode, en måneds opsigelse og 5 ugers ferie.


Bo Behrmann skifter december 2012 fra spilfirmaet Gameloft til job som Global Marketing Manager hos mingoville.com, der sælger interaktiv engelskog matematikundervisning til børn via mingovilles hjemmeside eller via apps til mobil eller tablet.

”Jeg ønskede egentlig ikke at miste mit optjente opsigelsesvarsel og min ekstra ferieuge. Det kunne advokaten godt forstå og gav uvurderlige tips og råd om, hvilke argumenter og evt. trade-offs, jeg kunne benytte i den sidste forhandlingsrunde for at få mine ønsker igennem”, siger Bo Behrmann. Gennemgangen med advokaten gav pote i den endelige kontrakt. Prøveperioden blev fjernet, opsigelsesvarslet blev forlænget fra 1 til 4 måneder, og han fik sin 6. ferieuge skrevet ind i kontrakten. Derudover var der en del småting, som blev omskrevet så det fremstod tydeligere og til hans fordel. ”Der var altså ikke blot tale om et forløb, hvor kontrakten blev godkendt eller ikke godkendt ift. lovgivningen, men en langt mere personlig og individuel proces, hvor jeg selv blev mere opmærksom på hvilke behov jeg egentlig vægtede mest. Samtidig betød det, at jeg var ekstra godt klædt på ift. at forhandle de sidste krav på plads”, siger Bo Behrmann.

Få tjekket kontrakt ved nyt job Han anbefaler alle at få gennemgået sin ansættelseskontrakt af en juridisk ekspert, inden man bare accepterer den nye arbejdsgivers udspil. Ikke mindst de nyuddannede.

Du tænker kun på at få et job og skriver hurtigt under, selvom du risikerer at låse dig på klausuler og absolutte minimumsvilkår. Du glemmer, at når du først sidder med en kontrakt, så er du den udvalgte og sidder allerede i en gunstig forhandlingssituation. Dér kan CA’s advokathjælp hjælpe dig med at få det optimale ud af den situation. Du har intet at tabe”, siger Bo Behrmann. Men også mere erfarne rotter kan have glæde af at få skarpe juridiske øjne på kontrakten. ”Når du får en personlig og individuel gennemgang af din kontrakt, finder du ud af, hvad der er vigtigt for dig og bliver opmærksom på, hvad man egentlig kan forhandle med. Du får tip og gode argumenter med i bagagen, og har derfor større chance for succes i en forhandlingssituation. Med CA Advokathjælp får du simpelthen en bedre kontrakt”, siger Bo Behrmann. ”Jeg tilmeldte mig CA Advokathjælp som en forsikring mod en uhensigtsmæssig fyring, men den skal i høj grad også ses som en investering, der kan give dig den bedst mulige ansættelseskontrakt. De 50 kroner, jeg har givet pr. måned de sidste par år, er den bedste investering, jeg længe har lavet”, slutter Bo Behrmann.

”Som nyuddannet har du typisk ingen erfaring med ansættelseskontrakter.

Advokathjælp kun 50 kroner pr. md. Du skal tilmelde dig særskilt til CA Advokathjælp. Du skal være medlem i 6 måneder, før du kan få ubegrænset adgang til juridisk rådgivning og bistand om ansættelsesforhold.

Læs mere om CA Advokathjælp på

TILMELD DIG

CA Advokathjælp inden 31. januar 2013 og få de første 3 måneder til halv pris

www.ca.dk/advokat CAnyt 9


Fra ledig humanist til Carlsbergs top

Hun ville være gymnasielærer, men endte som kommunikationsdirektør i 3 topselskaber på stribe. For Anne-Marie Skov har lysten og evnen til at kommunikere forandring været den røde tråd i karrieren. Af Ole Strand

En aften i oktober trak CA og Huset Markedsføring fulde huse til en karrierekonference på CBS, Copenhagen Business School. Mere end 100 studerende kom for at blive klogere på deres kommende karriere, og for at høre om Anne-Marie Skovs vej gennem karrieren til jobbet som Senior Vicepresident for Group Communication & CSR i Carlsberg-gruppen. I studietiden lå det ikke lige i kortene, at Anne-Marie Skov skulle få en karriere i toppen af dansk erhvervsliv. Hun læste dansk og engelsk, skrev speciale om ’Metaforer i moderne kvindelyrik’, og ville egentlig bare gerne have et job som gymnasielærer eller som underviser på universitetet.

Lærte på den hårde måde Da Anne-Marie Skov blev færdig med uddannelsen i 1982, kunne man fodre svin med nyuddannede magistre, og det var helt umuligt at få job på et gymnasium. I stedet fik hun job i kommunikationsafdelingen i naturgasselskabet HNG. ”Jeg lærte tingene på den meget hårde måde, for som nyuddannet cand.mag. i dansk og engelsk, havde jeg ikke en anelse om virksomhedskommunikation. Jeg trak ofte på andres gode råd, blandt andet en kommunikationsmand i Dong, 10 CAnyt

som var rigtig god til at vejlede mig. Nogle gange på den meget barske måde, hvor der blev råbt af mig i telefonen, Jeg kan stadig endnu mærke den fornemmelse, hvor man bliver helt rød i hovedet og helt ned i tæerne: ’For pokker, hvor har jeg dummet mig’, Men det lærer man jo også af”, siger Anne-Marie Skov.

Læring fra studenterråd Til gengæld kunne hun ikke bruge ret meget af det, hun havde lært på magister-uddannelsen. Men to ting har Anne-Marie Skov alligevel taget med sig og brugt gennem hele karrieren. ”Jeg var meget aktiv i studenterrådet, og i vores lokale fagråd. Det lærte mig at opsummere møder, det lærte mig at se den gode agenda, det lærte mig at se de politiske problemstillinger, og det lærte mig at se, hvordan de forskellige interessenter agerer. Og selve specialeskrivningen lærte mig at udvikle og bearbejde en problemstilling. Alt mit studenterpolitiske arbejde gjorde, at jeg var ti år om at blive cand.mag., men det gav mig nogle kompetencer, som jeg bruger den dag i dag”, siger Anne-Marie Skov.

sionen mellem Novo og Nordisk udnævnt til afdelingsleder, og senere kommunikationsdirektør. ”Det var mit svendestykke. Hele arbejdet med kommunikationen i en fusionssituation er ekstremt vigtig. Forandringen skal kommunikeres, så alle i organisationen kan følge med. Ellers bliver der bekymringer og manglende opbakning internt, og flimmer i kommunikationen udadtil”, siger Anne-Marie Skov.

fra svagt led til stærkt brand Evnerne for forandringskommunikation har Anne-Marie Skov haft god brug for lige siden. I 2000 blev enzym-divisionen i Novo Nordisk udskilt som en selvstændig virksomhed. Planen var, at hun skulle fortsætte i Novo, men hun blev fristet af et tilbud om at komme med i direktionen i den nye virksomhed, og udvikle det nye brand, Novozymes.

Kommunikér forandringen

”Det var et af de rigtigt svære valg for mig, for Novo var en fantastisk arbejdsplads. Logikken sagde ’bliv’, men jeg endte med at vælge med maven, fordi det kunne være rigtig skægt at udvikle et brand fra bunden”, siger Anne-Marie Skov.

Efter et par år hos HNG fik Anne-Marie Skov job som kommunikationsmedarbejder i Novo, og blev i forbindelse med fu-

Mange bekendte og kolleger fattede ikke, at hun valgte at flytte med til Novozy-


CARLSBERGS BRANDSTRATEGI VIDEO

Anne-Marie Skov om brandstrategi i Carlsberg. ca.dk/carlsberg

mes, som dengang blev opfattet som det svage led i opsplitningen. ”Jeg har aldrig nogensinde fortrudt at gå med i Novozymes. Vi fik lavet en branding af den virksomhed, som jeg stadig er stolt af den dag i dag. Der er vist heller ikke længere nogen, der tænker på Novozymes som en klods om benet. Tværtimod”, siger Anne-Marie Skov.

Carlsberg – et brand eller 500? Efter 4 gode år i Novozymes blev Anne-Marie Skov i 2004 headhuntet til Carlsberg for at lave deres kommunikation om. I sig selv en udfordring, fordi Carlsberg på det tidspunkt havde et dårligt image, der skulle forbedres. I 2008 ændredes dagsordenen for Carlsberg fuldstændig, da de sammen med Heineken opkøbte den engelske bryggerikoncern Scottish & Newcastle, og delte det imellem sig. Heineken fik de engelske bryggerier, og Carlsberg fik alle koncernens bryggerier i Østeuropa og Rusland,

og Kronenbourg i Frankrig. Med et slag gik Carlsberg fra at være en regional bryggeri-gruppe, der var stor i Skandinavien og England, til at være en kæmpespiller i Vesteuropa, Østeuropa og i Asien - med flere store bryggerier med stærke traditioner, 500 forskellige brands og 41.000 medarbejdere. ”Der er stærke følelser i øl. I England var der en masse ballade, over at det sidste engelske bryggeri nu var splittet op på hollandske og danske hænder. I andre lande var der også stærke følelser for de lokale brands: I Danmark drikker vi ’vores øl’, og i de andre lande drikker de deres øl. 9 ud af 10 øl vi sælger, er de lokale brands, så det har givet god mening, at fortsætte med dem efter overtagelsen”, siger Anne-Marie Skov. Siden 2010 er de lokale brands også blevet markedsført som en del af Carlsberg-koncernen, som f.eks. ’Kronenbourg – part of the Carlsberg-group’, mens Carlsberg er gruppens flagship-brand.

Fælles identitet for 41.000 Med 41.000 medarbejdere spredt over mange bryggerier med hver deres identitet, giver det store kommunikative udfordringer, at skabe en fælles identitet for hele Carlsberg-gruppen. ”Vi er jo selv stolte af brygger Jacobsen og hele vores historie, men det siger dem ikke nødvendigvis noget i Finland, Rusland eller i Cambodia. De har selv en historie og identitet, som de er stolte af. Derfor ligger der hele tiden en kæmpeopgave i hele integrationsprocessen, så medarbejderne føler, at de både er en del af det lokale bryggeri og deres kultur, men også en del af Carlsberg-gruppen. En slags United Nations of brands, hvor de oplever, at vi står stærkere sammen om et fælles mål”, siger Anne-Marie Skov.

Sæt ord på kompetencerne På Karrierekonferencen på CBS gav CA’s karriererådgiver Lars Ulrik Jeppesen en peptalk til de studerende:

Det gælder om at italesætte sine kompetencer overfor arbejdsgiverne.

”Rigtig mange har svært ved at sætte ord på deres kompetencer, så arbejdsgiverne kan se værdien. Mange tror også, at det kun er de erhvervsmæssige kompetencer, der tæller. Men i løbet af en uddannelse får man mange akademiske kompetencer, som er relevante for virksomhederne, f.eks. analysearbejde, projekterfaring, interkulturelle kompetencer og meget andet”, siger Lars Ulrik Jeppesen.

”Skriv ned, hvad I har lavet under studiet - både som led i uddannelsen og studiejob og frivilligt arbejde. Skriv, hvad det har givet jer af kompetencer … og skriv, hvad det betyder for virksomheden. Det er det vigtigste, for når de sidder med ansøgningen ude i virksomheden, så sidder de og tænker: ’What’s in it for us?’, så det gælder om at få fortalt, hvad er det for en værdi, I kan skabe”, siger Lars Ulrik Jeppesen. Find skema til kompetenceafklaring på: www.ca.dk/kompetence. CAnyt 11


Brug CA i rekrutteringen - gratis Du har måske prøvet det før. Virksomheden skal have en ny medarbejder, og I slår jobbet bredt op. I får flere hundrede ansøgere og skal bruge tid og ressourcer på en lang rekrutteringsproces. Prøv i stedet noget andet. Gå direkte til kilden. Brug CA a-kasse til at finde din næste medarbejder, trainee – eller studentermedhjælper.

Slå jobbet op via CA

• Lige nu er knap 2.500 af vores kompetente medlemmer uden job. De har uddannelse og erfaring indenfor regnskab, økonomistyring, revision, HR, marketing, salg, kommunikation, logistik, indkøb, eller ledelse på alle niveauer.

Virksomhedspræsetation

• Hvert år har CA 2.400 nye businessmindede kandidater, der kommer ud fra universiteter, handelshøjskoler og erhvervsakademier – proppet med den nyeste viden og energi. • CA har 7.200 studiemedlemmer spredt over hele landet. De læser på universiteter, handelshøjskoler og erhvervsakademier, der gerne vil have et studiejob, hvor de kan få relevante erfaringer på CV’et. De brænder alle for at arbejde, men mangler bare jobbet. Så inden du bruger tid og ressourcer på dyre stillingsopslag og lange rekrutteringsprocesser, så gå direkte efter guldet i CA – gratis.

12 CAnyt

Vi slår jobbet gratis op overfor vores medlemmer på ca.dk, i CA’s linkedIn-grupper og i vores nyhedsbreve.

En virksomhedspræsentation er en unik mulighed for at få 2-3 timers ubrudt taletid hos tilhørerne til emner som virksomhedskultur, kompetencer, rekutteringsproces mv. hvadenten din målgruppe er ledige eller studerende inden for ”business”-området, er CA den naturlige samarbejdspartner.

Kontakt Vil du vide mere om, hvordan du kan finde skarpe kandidater til de ledige job i virksomheden? Ring til os på 3314 9045 eller skriv til os på ca@ca.dk.

Læs mere på www.ca.dk/rekruttering


Samarbejdsaftalen blev underskrevet af: (fra venstre) Thomas Pirmo, direktør Privat i Gjensidige, Kim Rud-Petersen, Koncerndirektør Nordic i Gjensidige, Christian Friis, direktør i CA, Jimmy Buchmann salgs- og marketingchef i CA, Nicholas Bonnor, direktør i Marsh, Esben S. Sørensen, Partnerchef i Gjensidige.

Ny forsikringsaftale – nye medlemsfordele Få gode forsikringstilbud med CA’s nye samarbejdspartner inden for privatforsikringer. mægler, har siden starten af 2012 undersøgt markedet efter en ny samarbejdspartner. Og deres klare anbefaling var Gjensidige Forsikring:

”Et ophør af samarbejdet var det bedste for begge parter. Vi har ikke indtryk af, at tilstrækkeligt mange medlemmer fik det ud af samarbejdet, vi havde håbet. Og så er Købstædernes Forsikring i gang med en strategiændring, der neddrosler deres partnerskabs-aktiviteter. Så det var et naturligt tidspunkt at gå hver til sit, og med Gjensidige har vi fået mulighed for at tilbyde CA’s medlemmer et endnu bedre produkt”, siger CA’s direktør, Christian Friis.

”Gjensidige udmærker sig ved at være et godt drevet selskab med meget stærk service og kvalitet til en fornuftig pris, hvilket harmonerer godt med CA’s medlemsprofil”, siger Nicholas Bonnor, direktør i Marsh og fortsætter:

vores beregninger viser, at samarbejdet vil være attraktivt for størstedelen af CA’s medlemmer.”

Bestil et tilbud

Mægler har undersøgt markedet Marsh, der er uafhængig forsikrings-

”Forsikringsmarkedet kan være svært at gennemskue – priserne ændrer sig meget ift. kundens profil, historik og forhandlingsevner, og så er dækningerne meget forskellige på tværs af selskaber. Derfor kan vi heller ikke love, at alle med garanti kan spare penge gennem CA’s nye samarbejde med Gjensidige Forsikring. Men

Thomas Pirmo, direktør for Privat i Gjensidige, glæder sig over samarbejdet og opfordrer CA’s medlemmer til at bruge tid på at få gennemgået deres forsikringer og bestille et tilbud hos Gjensidige.

Af Thomas Plesner

Samarbejdet med Købstædernes Forsikring er stoppet og afløst af et samarbejde med Gjensidige Forsikring – et af nordens førende selskaber.

”Alt for mange får ikke tjekket deres forsikringer i takt med, at deres personlige forhold og behov ændrer sig, fx ny bolig, skilsmisse, ny bil, får barn osv. De bør vende deres situation med en god rådgiver, og få tilpasset forsikringerne til deres aktuelle behov”, siger Thomas Pirmo. Læs mere på www.ca.dk/forsikring

Gjensidige er blandt Skandinaviens fire største skadeforsikringsselskaber og børsnoteret i Oslo. Gjensidige er det 5. største forsikringsselskab i Danmark med ca. 500 medarbejdere. Service og kvalitet er nøgleord for Gjensidige, der målrettet arbejder efter at have de mest tilfredse kunder i branchen.

CAnyt 13


BØGER

Talenternes drivhus Af Ole Strand

Professor Henrik Holt Larsen fra Copenhagen nen. Når man udnævner en lille flok til talenter, hvad er de anBusiness School har udgivet bogen ”Talent Mana- dre medarbejdere så? Det skal Talent Management også tage gement -perspektiver, dilemmaer og praksis”. højde for, så talenterne fortsat er en integreret og værdsat del Alle virksomheder har talenter. Talenter er gode til noget, og kan blive endnu bedre, hvis de plejes og udvikles. Derfor har mange store virksomheder også talentudviklingsprogrammer, der skal sikre, at de får fuldt udbytte af talenterne. Talent Management er det apparat, som virksomheden stiller på benene for at skabe talentudvikling. I den nye bog ’Talent Management’, sætter professor Henrik Holt Larsen fokus på en lang række perspektiver og dilemmaer ved Talent Management.

af organisationen. En udfordring er f.eks. trainee- og graduateprogrammer, hvor talenterne kommer igennem en række afdelinger i programmets løbetid. Hvor meget tid og kræfter skal afdelingslederne bruge på talentudviklingen af de fremmede fugle, der kun er på gennemtræk i forhold til deres egne medarbejdere? Disse dilemmaer er svære og mange – og velbelyste i Henrik Holt Larsens bog, som også indeholder en række praktiske værktøjer til Talent Management og 10 cases med erfaringer fra Grundfos, Nykredit, Novozymes og andre private og offentlige virksomheder.

Et af de klassiske dilemmaer ved Talent Management er beskrevet i bogen med udgangspunkt i to topchefers vidt forskellige holdning til Talent Management. Den ene siger: Hvorfor skulle vi udvikle folk, når vores konkurrenter er villige til at gøre det for os?”, mens den anden siger ”Et af mine faste målepunkter er, hvor mange mennesker, jeg har været med til at skabe en karriere for”. Ergo, når man udvikler talenterne, er der også en risiko for, at de bliver så gode, at de bliver nuppet af andre.

Talent Management Henrik Holt Larsen Forlaget Samfundslitteratur. 338 sider. 379 kr.

Et andet problem, der behandles i bogen, er at talentprogrammer også kan skabe jalousi og afstand til resten af organisatio-

GÅHJEMMØDER Få inspiration på CA’s gå-hjem-møder. Foredragene starter typisk kl. 17.00 og varer et par timer. Deltagelse er gratis. Har du psyken til at være leder?

Change!

Ledelse handler i høj grad om kommunikation og interaktion med andre mennesker. Men ved du, hvordan du reagerer, når du er under pres gennem længere tid? Vi sætter fokus på de potentielle ledelsesudfordringer, som lederen har qua sin personligheds ”skyggesider”. › Sted: København den 16/1 og Aarhus den 19/3

Om forandring og innovation, og hvordan man sikrer, at det sker. Foredraget er baseret på førende forskere krydret med praktiske eksempler og relevante øvelser. › Sted: Aarhus den 27/2 og København den 19/3

Fra stress til styrke Positioning Strategy for International companies Industry leading companies focus on differentiating themselves in surprisingly simple ways. This seminar will provide inspiration and translate insights from these and other companies into practical tools that help companies build strategic differentiation. › Sted: København den 29/1

14 CAnyt

- 5 tips til forebyggelse af stress i hverdagen Er du træt af hele tiden at være ”på”? Har du på fornemmelsen, at det er opgaverne på arbejdet og i hjemmet, der styrer dit liv og ikke omvendt? Så kom og hør om den nyeste forskning i forskellen på kvinder og mænds stressreaktioner, og om hvordan du kan få langt mere energi og glæde i hverdagen ved at forstå, hvordan din krop fungerer. › Sted: København den 12/3

96 % af deltagerne vil anbefale CA’s gå-hjem-møder til andre. Læs mere og tilmeld dig på www.ca.dk/foredrag


100 gratis kurser iNDEN SOMMER Styrk din performance med Babikian André Babikian underviser på CA’s kurser i præsentationsteknik. André er skuespiller, coach og karriererådgiver i CA a-kasse. Efter succes som livvagt i den prisbelønnede tv-serie Livvagterne, skiftede André spor i 2009 og blev certificeret coach. Han har siden arbejdet som coach og underviser i ind- og udland. Han har været ansat som karriererådgiver i CA siden september 2011. Andrés erfaringer som skuespiller, coach og karriererådgiver giver dig det perfekte mix til at hjælpe dig med at styrke din performance.

Jobsøgning Dit karierevalg

Vi indkredser de muligheder, som endnu ikke er blevet afprøvet, og sætter maksimal turbo på alle andre allerede afprøvede jobsøgningsområder.

Et personligt afklaringsværktøj. Bliv bevidst om dine kompetencer, prioriteter og værdier. Genopdag dig selv og få øje på nye muligheder.

Personlig udvikling

Proaktiv jobsøgning

Præsentationsteknik del 1 + 2

Søg job på nye måder. Lær at turde mere. Lær nye metoder – tænk utraditionelt og få nye ideer til at søge jobs.

Lær, hvordan du gennemfører en effektfuld præsentation. Få redskaber, inspiration, praktiske øvelser og personlig feedback på din performance.

Professionel Networking

CV og ansøgninger der virker Få nye input til dit CV og din ansøgning, så de fremstår målrettede, relevante og skiller sig ud fra mængden.

Proaktiv jobsøgning - dimittend Et målrettet og forretningsmæssigt orienteret jobsøgningsforløb for ledige dimittender, der løber over 6 gange, eller indtil jobbet er etableret.

Succes til jobsamtalen Sådan brænder du igennem ved samtalen. Lær, hvad du skal sige, hvornår og hvordan, og hvordan du får formidlet og sendt det rette budskab.

LinkedIn kursus Sådan styrer du dit professionelle netværk med LinkedIn. Du lærer at opbygge og anvende din egen profil og anvende værktøjet i praksis.

Ny Strategi – for langtidsledige 4-ugers intensivt jobsøgningskursus.

livsglæde. Del 1: Introduktion til Mindfulness og grundlæggende øvelser. Del 2: Gør mindfulness til en daglig praksis.

Forhandlingsteknik Bliv bedre til at forhandle. Forstå forhandlingsprocessen, og få praktiske redskaber og teknikker, som du kan bruge til alle typer forhandlinger.

Netværk er en af de vigtigste faktorer for at indgå i det moderne samfund med succes. Bliv bedre til at skabe og pleje relationer.

Nå dine mål Fastsatte nedskrevne mål giver klarhed og retning og virker som kompas i livet. Lær, at arbejde med personlige mål, så de bliver realistiske og målbare.

Lederudvikling Mindful ledelse nyt kursus

Kend dig selv Bliv bevidst om din personprofil og få større indsigt i dig selv, og hvordan du virker sammen med andre mennesker. Du får lavet en profilanalyse, baseret på et af verdens bedste personprofilsystemer ’Insight Discovery Personprofil’.

Få et bredere perspektiv og forstærk din evne til at navigere som leder med mindfulness. Kurset er en blanding af mindfulness-øvelser og teori. Du får praktiske arbejdsredskaber, som kan skærpe din vision og din prioritering som leder.

Styr på din stress

Leder på vej

Når du siger NEJ til andre, siger du ofte JA til dig selv. Lær, hvad du selv kan gøre for at mindske stress. Få praktiske værktøjer til undgå stress.

For dig der har mindst et års erhvervserfaring, og som overvejer en karriere som leder. Find ud af, hvad lederrollen omfatter, og hvordan den varetages og udvikles. Få fokus på dine egne forventninger og betænkeligheder. Få afdækket dit potentiale som leder og din potentielle lederstil.

Mindfulness – del 1-2 Med mindfulness trænes din opmærksomhed på nuet og livet, mens det foregår, så du kan få mere overskud, blive bedre til at fokusere og få større

Se alle kurser og tilmeld dig på www.ca.dk/kurser

CAnyt 15


CA a-kasse, Smakkedalen 2, Postboks 50, 2820 Gentofte

Er der råd til det hele, hvis du mister jobbet? Med CA PlUS tillægsforsikring kan du udover dagpenge få op til 30.000 kroner ekstra om måneden, hvis du bliver ledig. Udbetaling allerede efter 30 dages ledighed.

Læs mere om dine muligheder og tilmeld dig på www.caplus.dk CA Plus 16 CAnyt

| CA PLUS tillægsforsikring tilbydes af Europæiske i samarbejde med MARSH |

CAnyt 4 2012  
CAnyt 4 2012  

CAnyt er medlemsblad for CA a-kasse