Page 1

TODAY

OK Perinnän asiakaslehti 1/2013

Saatavakaupan myötä vahvaan kasvuun Miten Eurooppa selviää velkaongelmasta?

Lacrosse on vauhdikas laji


PÄÄKIRJOITUS

Velkakeskustelu sivuraiteella

S

uomi ei ainakaan lähitulevaisuudessa ole saamassa positiivista luottotietorekisteriä. Tähän päätyi oikeusministeriön teettämä selvitys. Tämä on harmillista, sillä positiivinen luottotietorekisteri olisi merkinnyt tärkeää askelta ylivelkaantumisen vähentämiseksi. Kaikista EU-maista vain Suomelta, Maltalta ja Ranskalta puuttuu vastaava rekisteri. Positiivinen luottotietorekisteri on hyväksi koettu eurooppalainen järjestelmä, johon kerätään tiedot kaikista henkilön lainoista sekä siitä, miten niiden takaisinmaksu on hoidettu. Näin ollen lainanantajalla on parempi mahdollisuus arvioida pystyykö potentiaalinen lainanottaja maksamaan lainansa takaisin.

Suomessa on toki olemassa maksuhäiriörekisteri, mutta se toimii aina viiveellä. Tämä tarkoittaa, että henkilö voi kerätä aika lailla velkaa itselleen ennen kuin ilmenee, että hänellä on vaikeuksia maksaa sitä takaisin. Myös yksittäiset henkilöt, joita uhkaa ylivelkaantuminen, hyötyisivät siis positiivisesta luottotietorekisteristä. Tänä päivänä keskustelu suomalaisten velkaongelmasta on ajautunut sivuraiteelle. On säädetty pikalainoja rajoittava laki, vaikka nämä edustavat vain murto-osaa kaikista kulutusluotoista. Pikalainojen kokonaisarvo on runsaat 100 miljoonaa euroa, kun kaikentyyppiset vakuudettomat lainat ovat jopa 14 miljardia. Siksi onkin selvää, että pikalainoja rajoittava laki tuskin vaikuttaa kovin paljon ylivelkaantumiseen.

”Pikalainat muodostavat vain murto-osan kaikista vakuudettomista luotoista.” Reitti pois sivuraiteelta voisi olla positiivisen luottotietorekisterin perustaminen. Tämä olisi luottoja myöntäville tahoille tärkeä perusta päätöksenteossa. Eihän kukaan halua tieten tahtoen menettää rahaa. Vakuudettomat lainat ovat osa toimivaa markkinataloutta, eivätkä ne todennäköisesti vähene tulevaisuudessa. Ihmiset eivät halua kuljettaa mukanaan käteistä rahaa, vaan olemme matkalla kohti luottoyhteiskuntaa. Sen vuoksi myös valvontamenetelmien on pysyttävä muutoksessa mukana.

Petter Lingonblad Liiketoimintajohtaja

OK Perin

nän asiak

aslehti

TODAY 1/2013

Saatav akau vahvaapan myötä n kasvuu n Miten Eu roop velkaon pa selviää gelmas ta?

La oss eo vauhcdrik as lajin

OK Today on OK Perinnän asiakaslehti. Kannessa yrityksen HRD-päällikkö Jukka-Pekka Janhonen, joka harrastaa lacrossea vapaa-ajalla. Kannen kuvasi Mikko Lehtimäki.

Julkaisija OK Perintä, Tiilitehtaankatu 7 A, 65100 Vaasa Päätoimittaja Marina Johansson Toimitusneuvosto Kennet Kronman, Marina Johansson, Benny Öhman, Lars Rosenblad, Anna Jeanne Söderlund Tuotanto Mantra Communications Taitto Greenhouse Vuonna 1991 perustettu OK Perintä on Suomen kolmanneksi suurin perintäyhtiö ja alan edelläkävijä. Yritys on kasvanut nopeasti viime vuosina ja henkilöstön määrä konsernissa on tänään noin 160. Yhtiön liikevaihto oli 24 miljoonaa euroa vuonna 2012. OK Perinnän pääkonttori sijaitsee Vaasassa ja lisäksi yhtiöllä on toimipisteet Helsingissä, Turussa ja Tampereella, sekä tytäryhtiö Virossa.


OK Today 1/2013

3

Valvontaa reaaliajassa OK tarjoaa nyt uuden luottotietojen valvontapalvelun. OK Check varoittaa riskiyrityksistä jo ennen ensimmäistä maksuhäiriömerkintää.

Saatavasalkkujen myötä vahvaan kasvuun

OK on kevään aikana hankkinut useita euromääräisesti merkittäviä saatavasalkkuja. Satsaus tuplaa liikevaihdon ja luo monta uutta työpaikkaa.

O

K on keväällä palkannut 20 uutta henkilöä tiimiinsä, joista suurin osa sijoittuu Vaasan pääkonttoriin. Syy rekrytointeihin on, että yhtiö on hankkinut omistukseensa useita, euromääräisesti merkittäviä saatavakantoja. Kauppojen myötä OK Perintä odottaa liikevaihdon lähes kaksinkertaistuvan tänä vuonna. – Pystymme toteuttamaan nämä isot kaupat kiitos uuden norjalaisen omistajamme. Tuskin olisimme uskaltaneet lähteä tähän tai edes saaneet rahoitusta näin suuriin kauppoihin ilman vahvaa omistajaa, sanoo toimitusjohtaja Juhani Ollila. B2Holdingista tuli OK Perinnän pääomistaja syksyllä 2012. Yrityksen tavoite on rakentaa pohjoiseurooppalainen konserni, joka tarjoaa rahoitukseen ja hallintoon liittyviä ratkaisuja. Saatavakauppa tarkoittaa käytännössä sitä, että saatavien velkomiseen erikoistuneet yhtiöt ostavat omistukseensa velkasalkkuja, jotka koostuva useammasta pienestä saatavasta. Perintään erikoistuneilla yhtiöillä on

usein alkuperäistä velkojaa paremmat edellytykset saatavien perintään. Perintäyhtiöiden osaamisen ansiosta saatavien perintä voidaan järjestää kustannustehokkaasti niin velkojien kuin velallistenkin näkökulmasta. – Yhteiskunnan näkökulmasta on hyvä, että raha saadaan tällä tavalla kiertämään, sillä se tukee talouskasvua. Myymällä saatavansa yritykset vapauttavat pääomaa, joka voidaan sijoittaa uuteen liiketoimintaan, sanoo Ollila. Osana panostustaan saatavakauppaan OK Perintä perustaa uuden yhteisyrityksen yhdessä ruotsalaisen Sileo Kapitalin kanssa. Sileo Kapital kuuluu myös B2Holding-konserniin. Sileo Kapital ostaa suuria saatavasalkkuja, joiden saatavat ovat usein peräisin useista eri maista. Tarkoituksena on, että yhteisyritys OK Sileo ostaa osan näiden salkkujen suomalaisista saatavista. – Tämä on hyvä tapa hajauttaa riskit. Samalla hyödymme myös Sileo Kapitalin taustahenkilöiden pitkästä ja vankasta kokemuksesta saatavakaupan alalla, Ollila toteaa.

– Asiakkaat ovat peräänkuuluttaneet tällaista palvelua. Palvelu antaa hyvän päätöspohjan yrityksille, jotka myöntävät luottoa yritysasiakkaille, sanoo OK Perinnän myynti- ja markkinointipäällikkö Benny Öhman. Palvelu on täysin automatisoitu ja näin ollen hyvin helppo ja nopea käyttää. Palvelun käyttöönottoon riittää, että OK saa valvottavien yritysten Y-tunnukset. Palvelun kautta asiakas saa päivittäin raportteja muutoksista, jotka tapahtuvat mm. ratingissa, maksuhäiriöissä ja konkursseissa. Palvelu seuraa myös fuusioita ja nimenmuutoksia.

Tehokas laskutus parantaa kassavirtaa OK aloitti syksyllä 2012 laskutus- ja reskontrapalvelujen tarjoamisen uuden yhtiön, OK Laskutuksen kautta. – Kiinnostus toimintaa kohtaan on ollut suurta. Monet yritykset haluavat vapauttaa resursseja ulkoistamalla laskutuksen. Tehokas laskutus parantaa kassavirtaa ja näin ollen myös kannattavuutta, sanoo toimitusjohtaja Melina Suves. OK Laskutuksen käyttämä ohjelmisto on joustava pilvipalvelu, joka sopii kaikenkokoisille yrityksille. Ohjelmisto voidaan myös räätälöidä erityistoivomusten mukaisesti. – Uskallan väittää, että laskutusohjelmamme on markkinoiden joustavin ja helppokäyttöisin, Suves sanoo.


Nopeaa etenemistä kentällä ja uralla Jukka-Pekka Janhonen on OK:n uusi HRD-päällikkö. Hän pelaa myös lacrossea maajoukkuetasolla.

Miten kuvailisit lacrossea niille, jotka eivät koskaan ole kuulleet lajista? Sitä voisi ehkä kuvailla jalkapallon ja jääkiekon yhdistelmäksi. Lacrossella on jännittävä historia: se on lähtöisin Pohjois-Amerikan intiaaneilta, jotka käyttivät peliä taisteluharjoituksena. Nimensä peli on saanut siitä, että lähetyssaarnaajien mielestä maila muistutti ristiä.

Miten ehdit yhdistää sekä työn että tämän tasoisen urheilun? Talvella harjoittelemme vain kerran viikossa sisätiloissa, joten se ei tuota ongelmia. Mutta suuri osa kesästä kuluu lacrossen merkeissä. Olen osallistunut yksiin MM- ja yksiin EM-kisoihin ja toivon, että pääsen taas tulevaisuudessa mukaan maajoukkueeseen. Treenaan myös triathlonia, enimmäkseen harrastusmielessä.

Miten päädyit näin harvinaisen lajin pariin? Pohjois-Amerikassa lacrosse ei ole ollenkaan harvinainen laji, mutta Euroopassa se on edelleen aika tuntematon. Kiinnostuin lacrossesta, kun olin nähnyt peliä pelattavan elokuvassa American pie. Kuulin ystävältäni, että Vaasaan oli perustettu lacrosse-joukkue ja lähdimme siihen mukaan. Joukkueet nimetään perinteisesti intiaaninimillä ja siksi meidän joukkueemme nimi on Wishpooshs, joka tarkoittaa jättiläismajavaa. Suomessa on kahdeksan miesjoukkuetta ja seitsemän naisjoukkuetta ja meidän joukkueemme on voittanut SM-pronssia viisi vuotta peräkkäin.

Lacrosse-faktaa • Joukkuepeli, joka on lähtöisin Pohjois-Amerikan intiaaniheimoilta. • Kanadassa lacrosse on kansallislaji. • Maila muistuttaa pientä haavia, pallo on kumia. • Pelissä on korkea tempo ja taklaukset ovat sallittuja. • Voidaan pelata sekä ulkona nurmikolla että sisätiloissa kaukalossa.

Olet kotoisin Espoosta. Miten päädyit Vaasaan? Tulin opiskelemaan kehityspsykologiaa Åbo Akademille vuonna 2006. Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin, osittain koska löysin heti lacrossen ja myös sen vuoksi, että olen saanut mielenkiintoisia työtehtäviä. Miten aloitit työt OK:lla? Hain osa-aikatyötä yrityksestä kesällä 2010. Muutaman kuukauden päästä pääsin HRD-päällikön assistentiksi, sitten team leaderiksi ja nyt olen HRD-päällikkö. Olen siis saanut kokeilla monia vaihtelevia ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Olet 26-vuotiaana aika nuori esimieheksi. Miltä se tuntuu? Vastuu on tietenkin suuri. Mutta minulla oli aika hyvä kuva siitä, mitä työtehtäviin kuuluu, koska työskentelin aikaisemmin HRD-assistenttina. On oltava nöyrä ja ansaittava kollegoiden luottamus tekemällä hyvää työtä.


OK Today 1/2013

5

Kokopäivätyötä ja opintoja Anna Westerlund työskentelee talousassistenttina. Olet työskennellyt OK:lla useamman vuoden. Kerro hiukan ajastasi täällä. Aloitin perintäkäsittelijänä viisi vuotta sitten. Serkkuni oli työskennellyt täällä jo pitemmän aikaa ja sain osa-aikaisen työn Contact Centerissä. Syksystä 2011 lähtien työskentelen kokopäiväisesti talousassistenttina. Meitä on seitsemän henkilöä ryhmässäni talousosastolla. Minulla on omat vastuualueeni, muun muassa vakuutustemme, asiakasvarojen ja raportoinnin käsittely. Miksi viihdyt OK:lla niin hyvin? Parasta työssäni on sen joustavuus. Yritys pitää todella hyvää huolta työntekijöistään. Meillä on virkistyspäiviä, saamme käydä kuntosalilla ja osallistua erilaisiin koulutuksiin. Olen itse osallistunut sekä ulkoisiin että sisäisiin koulutuksiin. Ja kahvihuoneessa on aina tuoreita hedelmiä!

Miltä tulevaisuutesi näyttää? Kirjoitan tällä hetkellä pro gradu -tutkielmaani laskentatoimesta ja suunnittelen valmistuvani keväällä. On mukavaa, kun vapaa-aikaa alkaa vihdoin olla hiukan enemmän. Minulla on hevonen, jota en ehdi hoitaa niin paljon kuin haluaisin. On tietenkin ollut rankkaa työskennellä ja opiskella samanaikaisesti, mutta esimieheni on hyvin joustava eikä minulla koskaan ole ollut vaikeuksia saada vapaata luentoja varten. Kesällä suunnitelmissa on matkustaminen Karibialle avomieheni kanssa. Hän työskentelee siellä koko kesän ja minä aion vain rentoutua. Toivon, että saan mahdollisuuden matkustaa paljon tulevaisuudessa, ehkä jopa työskennellä ulkomailla. Miksi suosittelisit muille hakeutumista OK:lle? Meillä on vahva yhteishenki ja täällä tuntee itsensä tervetulleeksi. Lisäksi työympäristö on kaikin puolin hyvä. Ja jos haluaa edetä urallaan, siihen on hyvät mahdollisuudet.

Kehitystä joka tasolla Camilla Hirn-Gustafsson työskentelee kehityspäällikkönä. Olet yksi OK:ssa kauimmin työskennelleistä henkilöistä. Kerro hiukan työstäsi? Työskentelen Helsingin toimistossamme ja käyn Vaasan toimistolla keskimäärin kerran kuussa. Aloitin OK Perinnällä assistenttina jo vuonna 1997 ja olen ehtinyt työskennellä monissa eri tehtävissä. Suoritin aikoinaan työn ohessa myös matkailualan ammattitutkinnon, mutta uudet ovet aukesivat minulle OK:ssa ja aloitin työt palvelupäällikkönä. Nykyisessä tehtävässäni olen työskennellyt muutaman vuoden ja viihtynyt hyvin monipuolisten työtehtävien parissa. Miltä näyttää tavallinen työpäiväsi? Työni kehitysryhmässä on erittäin vaihtelevaa, työskentelen samanaikaisesti useamman projektin ja tehtävien parissa. On antoisaa olla mukana luomassa jotakin uutta. Juuri nyt keskityn mm. uuteen talous- ja henkilöstöjärjestelmäämme sekä luottotietopalveluprojektin eri variaatioihin. Osa työpäivästäni kuluu palavereissa, sekä sisäisissä että yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Miten OK on muuttunut sinä aikana kun olet työskennellyt talossa? Aloittaessani työni OK:ssa meitä oli yhteensä vain noin parisenkymmentä. Tullessani takaisin reilun 3,5 vuoden äitiyslomaltani vuonna 2010 olimme kasvaneet hurjasti ja tämä trendi jatkuu edelleen. Yrityksemme on hyvin ajan hermolla ja tarttuu nopeasti uusiin mahdollisuuksiin. Mielestäni on palkitsevaa osallistua uusien ratkaisujen miettimiseen. Mitä teet vapaa-ajallasi? Suurimman osan vapaa-ajastani vietän perheeni parissa. Minulla on kaksi lasta, Sara on 6-vuotias ja Axel 4-vuotias. Kun minulla on aikaa itselleni, urheilen mielelläni. Tänä talvena löysin hiihdon monen vuoden tauon jälkeen ja olenkin nauttinut siitä suunnattomasti. Raikas ulkoilma, lajin tehokkuus ja hyvän olon tunne hiihtosuorituksen jälkeen ovat koukuttaneet minut lajiin taas takaisin. Muita harrastuksiani ovat sulkapallo ja intervalliharjoittelu, ja kesäisin pyöräilen ja lenkkeilen mielelläni. Liikunta on erittäin hyvä tapa koota voimia.


Yhteiskunnassa on liikaa velkaa Länsimaiden talouskriisi johtuu osittain kokonaisvelkamäärän kasvamisesta liian suureksi. OK Perinnän omistaja B2Holding tarjoaa ratkaisua velkaongelmaan ostamalla velkasalkkuja pankeilta. – Velkojen määrä maailmassa on kymmenkertaistunut 40 vuodessa. Samalla rahamäärä on kasvanut 5-6 prosentin vuosivauhtia. Olemme nyt saavuttaneet tason, jossa länsimailla on liikaa velkaa selviytyäkseen siitä. Monet tahot ovat ottaneet liikaa velkaa: valtiot, yritykset ja yksityishenkilöt. Näin toteaa B2Holdingin rahoitusjohtaja Morten Hornness. Norjalainen B2Holding on syksystä 2012 lähtien OK Perinnän omistaja. Yhtiön tavoitteena on rakentaa eurooppalainen rahoituskonserni,

jonka tärkeä osa OK Perintä on. Hornness muistuttaa, että velkaantuminen itsessään ei ole ongelma, kunhan tulot ovat vakinaiset. Mutta velka hidastaa kasvua ja näin ollen vakinaiset tulot jäävät yhä useammalta pois. – Jos henkilö, jolla on hyvä työpaikka, on lainannut hiukan liikaa rahaa, hänen laina-aikaansa voidaan pidentää ja hänelle voidaan lainata hieman lisää. Näin hän pystyy jonkin ajan kuluttua maksamaan takaisin velkansa kokonaisuudessaan. Samalla tavalla ratkaistaan normaali pankkikriisi tai likviditeettikriisi yhteiskunnassa – järjestelmään pumpataan lisää likviditeettiä, Hornness sanoo. – Mutta kun liikaa rahaa lainannut henkilö on ilman työtä ja ilman mahdol-

Yksityinen pääoma voi ratkaista velkakriisin

Y

ksi B2Holdingin johtavista liikeideoista on osallistua länsimaiden velkaongelman ratkaisemiseen. Jos ongelmat voidaan ratkaista markkinalähtöisesti, veronmaksajien kukkarolla ei ole pakko käydä. – Tarjoamme yksityistä pääomaa, joka on halukas ostamaan velat pois, sanoo B2Holdingin toimitusjohtaja Olav Dalen Zahl. Rahoitusyhtiöt, jotka ovat vahvasti sidoksissa perintäalaan, voivat ostaa pankkien ongelmaluotot alennettuun hintaan ja näin pankit voivat aloittaa puhtaalta pöydältä. B2Holdingilla ja OK Perinnällä on pitkä kokemus vaikeasti hoidettavien luottojen käsittelystä. Yhtiöt voivat pankkeja paremmin tasapainoilla tilanteessa, jossa täytyy sekä kunnioit-

taa velkaantuneita henkilöitä että säilyttää maksumoraali. – Pystymme antamaan anteeksi osan velasta. Tätä pankit eivät voi tehdä, sillä niiden on kohdeltava kaikkia asiakkaita samalla tavalla, toteaa Dalen Zahl. Tähän saakka Euroopan pankit tai poliitikot eivät ole olleet erityisen kiinnostuneita tällaisesta ratkaisusta. Poliitikot siirtävät mieluiten ongelmat tulevaisuuteen, kun taas pankit eivät halua myydä luottojaan niin kauan kun poliitikot suojelevat niitä. B2Holdingin ja OK Perinnän arvio on, että tämä tilanne ei voi jatkua pitkällä tähtäimellä. Suuria velkasalkkuja ostaville toimijoille on tulevaisuudessa entistä enemmän kysyntää.


OK Today 1/2013

7

”Joko jatkamme poliittista tietä, jossa pankkien velat sosialisoidaan, tai sitten valitsemme markkinatien.” lisuutta saada uutta työtä, ei ole mitään mieltä myöntää hänelle lisää aikaa tai rahaa. Velka on ainakin osittain mitätöitävä. Sama koskee vallitsevaa talouskriisiä Euroopassa. Kyseessä on rakenteellinen kriisi, ei likviditeettikriisi. Morten Hornnessin mukaan Euroopalla on kaksi tietä valittavanaan. – Joko jatkamme poliittista tietä, jossa pankkien velat sosialisoidaan ja me kaikki maksamme niistä. Tai sitten valitsemme markkinatien, joka sisältää velkojen mitätöimistä. Tie on tuskainen kulkea muutaman vuoden ajan, mutta johtaa uuteen kasvuun. Liian suuren velan seurauksena on aina alhaisempi kasvu, sillä rahat menevät sijoi-

tusten sijaan korkoihin ja lainanlyhennyksiin. Alhaisempi kasvu johtaa työpaikkojen vähenemiseen ja velkakierteeseen, kuten tällä hetkellä Espanjassa. Mutta myös esimerkiksi Englanti ja Saksa ovat matkalla velkaantumisesta johtuvaan alhaiseen kasvukauteen. – Japanissa poliitikot antoivat velkojen jäädä pankkijärjestelmään ja Japanilla on ollut heikko tai negatiivinen kasvu 25 vuoden ajan. Kun pankki USA:ssa joutuu ongelmiin, kestää pari päivää niin se on jo poissa markkinoilta, toteaa Hornness. – Eurooppa tasapainottelee vaihtoehtojen välillä. Uskon, että velat pidetään pankeissa mahdollisimman kauan ja kun se ei enää onnistu, vuorossa on paniikkimyynti, Morten Horness toteaa.

Maailman kokonaisvelkamäärä on kymmenkertaistunut 40 vuodessa. Velkaongelman muuttuessa kestämättömäksi suurena vaarana on sosiaalinen levottomuus ja moraalinen rappio, toteavat B2Holdingin rahoitusjohtaja Morten Hornness ja tj. Olav Dalen Zahl.


Perintälain muutokset Uusi perintälaki astui voimaan maaliskuussa. Tämän tekstin luettuasi olet velkojana perillä siitä, mitä uusi laki käytännössä tarkoittaa.

Artikkelin kirjoittaja Olli Rinne toimii OK Perinnän lakimiehenä.

P

erintälain muutokset ovat astuneet voimaan 16.3.2013. Velkojien omiin perintämenettelyihin lainmuutoksilla ei ole suuria vaikutuksia, koska muutokset koskevat pääosin ammattiperinnässä käytettyjä menettelyjä ja velallisilta perittäviä kuluja. Velkojat voivat siis pääosin noudattaa aikaisemmin käyttämäänsä kulutaksoitusta itse tekemänsä perinnän osalta yritys- ja kuluttajasaatavissa. Rajoituksia toimenpiteiden lukumäärään ja kulukattoon Lainmuutoksella kuluttajaperinnässä käytettävien maksullisten maksuvaatimusten lukumäärä on rajoitettu kahteen. Maksullisia maksusuunnitelmia on mahdollista tehdä velallisten kanssa kaksi, mikäli velan pääoma on yli 100 euroa. Tätä pienemmissä veloissa on mahdollista tehdä vain yksi maksullinen maksusuunnitelma. Kuluttajaperinnän kuluja sisältävien yksittäisten toimenpiteiden lukumäärää on rajoitettu, ja myös velkakohtaista enimmäiskulukattoa on alennettu huomattavasti aikaisempaan lakiin verrattuna. Vapaaehtoisen perinnän jälkeen velka on perittävissä oikeudellisen perinnän ja ulosoton keinoin, joten lainmuutos ei rajoita oikeudellisen perinnän käyttämistä Velallinen voi kiistää maksuvelvollisuutensa Uuden lain mukaan vapaaehtoista perintää ei saa jatkaa yritys- ja kuluttajaperinnässä, jos velallinen kiistää maksuvelvollisuutensa ymmärrettävin perustein. Perustelematon tai maksuvelvollisuuteen vaikutukseton kiistäminen ei kuitenkaan estä perinnän jatkamista. Tavallisesti kiistäminen sisältää tietoja, joiden perusteella OK Perintä osaa selvittää velallisen väittämän epäselvyyden yhdessä velkojan kanssa vapaaehtoi-

sen perinnän aikana. OK Perintä pyytää, että velkojat viivytyksettä ilmoittaisivat sille velallisten tekemät kiistämiset perusteineen. Riitaisia saatavia on jatkossakin mahdollista toimittaa perimistoimiston perittäviksi – näissä tapauksissa selvitetään sovinnon mahdollisuus tai oikeudellisen perinnän tarve. Velallisella oikeus keskeyttää perintä Kuluttajavelallisella on oikeus vaatia vapaaehtoisen perinnän keskeyttämistä. Tämän jälkeen maksullista perintää ei voida jatkaa edes velkojan itsensä tekemin toimenpitein. Velallinen voi esittää keskeytysvaatimuksensa joko velkojalle tai perintäyhtiölle. Vaatimuksen tulee olla kirjallinen, ja sen voi tehdä vain jos velka on kokonaisuudessaan erääntynyt. Mikäli esimerkiksi huoneenvuokrasuhde tai muu kestovelkasuhde on voimassa, niin velallinen ei voi vaatia perinnän keskeyttämistä. Perimistoimisto voi ottaa asian vastaan myös keskeytysvaatimuksen jälkeen. OK Perintä pyytää, että velkojat ilmoittaisivat sille viivytyksettä mahdolliset velallisten perinnän keskeytysvaatimukset, jotta perinnässä voitaisiin menetellä lain edellyttämällä tavalla. Kohdistusjärjestykseen muutoksia Kuluttajaperinnässä velallissuoritusten kohdistusjärjestys muuttuu siirtymäsäännöksen mukaan 16.12.2013 siten, että suoritus kohdistetaan ensin korolle ja vasta sen jälkeen pääomalle. Kuluttajasaatavien perinnässä kertyneitä varoja saa kohdentaa perintäkuluille ja niiden korolle vasta sitten, kun saatava ja korko on suoritettu. Yritysperintään vakiokorvaus Perintälain muutos on tuonut yritysperintään 40 euron suuruisen vakiokorvauksen.

Korvaus voidaan vaatia velalliselta sellaisissa tapauksissa, jossa velkojalla on mahdollisuus vaatia maksuviivästyksen takia myös viivästyskorkoa. Jos perintäyhtiön maksuvaatimuksessa käytetään velkojasta eri nimeä kuin esimerkiksi velan perusteena olevassa sopimuksessa, on maksuvaatimuksessa ilmoitettava myös velkojasta alun perin käytetty nimi. Seuraukset uudesta laista OK Perinnän tavoitteena on ylläpitää vapaaehtoisen perinnän keinovalikoima monipuolisena ja tehokkaana siitä huolimatta, että perinnän kesto tulee uuden lain mukaan lyhenemään. Arviomme mukaan lakimuutos tiukentaa taloudellisissa vaikeuksissa olevien velallisten asemaa, koska vapaaehtoisia perintätoimia voidaan tehdä hyvin rajoitetusti. Tämä tulee mitä todennäköisimmin kasvattamaan haastehakemusten ja ulosottohakemusten määrää.

KYSY JURISTILTA Askarruttaako jokin perintään liittyvä juridinen ongelma? Nyt OK Perinnän asiakkailla on mahdollisuus saada vastauksia kysymyksiinsä OK Perinnän lakimiehiltä. Yleistä mielenkiintoa herättävät kysymykset julkaistaan OK Today-lehdessä ja kotisivuilla. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen lakimies@okperinta.fi

OK Today 13.5.2013 fi  

OK Today 13.5.2013