Page 1

Charles GĂĽrdeman KTH (Royal Institute of Technology) Architecture 2019


Since I started my studies at KTH’s School of Architecture in 2013, my life has revolved around architecture in all its forms. In the office environment, school environment as well as in voluntary work, I have been working with plans, construction processes, logistics, marketing, interior design and business promotion events. My main interest is to constantly challenge myself and to learn more. After conducting my bachelor’s degree, I proceeded with exchange studies at UIUC, an internship in Stockholm and another one in New York. Now I want to continue to practice my skills, and I look forward to add new experiences!

Charles Gårdeman c.gardeman@hotmail.com +46 76 2500 750


Cultural beacon Culture and civic center School: KTH, Stockholm 2019, Semester 10, Thesis Professors: Ori Merom, Rumi Kubokawa Location: Halmstad, Sweden The project aims to elevate Halmstad’s historical and contemporary culture. Today, the artistic practice is conducted in separate and closed of cultural clusters. By giving the city a new addition, the Cultural Beacon, the project aims to work in two ways. The first is “to be seen”, in order to attract people of Halmstad to engage and practice its culture. The second is “to show”, in order to illuminate what already is

there, and to build upon the resources in the existing cultural clusters. By doing so, the new addition does not only nurture the practice of the city’s culture, but even more important, it nurtures the exchange of culture both between individuals and the collectives, in order to create a more open and inviting city for its residents and visitors to take in. The program of the building consists of three parts. The maker space (to engage the city’s residents in cultural activities), the workers space (to support the existing cultural clusters with space for producing and rehearsing) and the exhibition space

(to showcase the story of the city’s culture). These works both separately and collectively in order to link different groups of people and encourage exchange of culture. One of the buildings key elements is the interlocking stair that creates a circular movement around the courtyard, linking both the indoor and outdoor program of the building together. By allowing the outdoor program to freely run through the buildings ground floor, passers-by will both inevitably and actively be included in the practice of the culture that goes on inside of the building.

TO BE SEEN - TO SHOW

The PhotoGallery Folkparken

Mjellby konstmuseum

Library n' Gallery Theater Hallands konstmuseum

Tylosand Hotel

Halmstad Arena

SITE Nolltrefem

Hallands konstforening Kulturforvaltningen Region Halland

Najaden


cultural beacon

ground level & section 1:1000


cultural beacon

Level 1

MAKER FLOOR 1 Break Out Space 2 Studio 3 Lecture 4 Workshop 5 Freight 6 Dressing Room 7 Administration

plans 1:1000

Level 2

COMMUNITY FLOOR 1 Break Out Space 2 Studio 3 Lecture 4 Event Hall 5 Freight 6 Black Box 7 Rehearsal Hall

Level 3

TERRACE 1 Public Terrace 2 Balcony 3 Cafeteria 5 Museum/Gallery Shop

Level 4-8

MUSEUM/GALLERY 1 Exhibition Space


cultural beacon

Fully open to be seen, to show

Angled opening to show (directed viewpoints)

Angled opening to show (directed viewpoints)

No opening to not be seen

Open

Semi open

Closed

axonometrics of event hall & facade systems


bridging the gap Mega structure

School: KTH, Stockholm 2019, Semester 9, 10 weeks Professors: Helen Runting, Karin Matz, Rutger Sjögrim Location: Nacka, Stockholm This new overdecking close to Nacka Forum is a point to travel to - as well as transfer through. It creates a new neighborhood of Nacka, consisting of about 200 000 sqm of mixed usage for both housing, working, commercial space and educational space. The two-story podiums is of a more public character while the towers, which are constructed of a hybrid wood and concrete system,

creates a new landmark that could be a new addition to Nacka’s many identities, as well as tie it together. The positioning of the towers preserves the important sight lines and connects the new addition with the existing environment, as well as creates minimum shadowing effect. In between the buildings there are four different types of attractions point, contributing to the neighboring building’s program. Inspired by the local pine trees, the detailing in the green metal façades could be seen as the fine branches

of the pine tree and the loadbearing core as its trunk. The core is of a hybrid system, where the first half is of a concrete wall and the second half is a timber wall, which will be lighter as the building grows taller. Along the facades, there is a set of wooden glulam columns carrying half of the weight of the floor system. The load is then being transferred to the core on each mechanical floor.

Nacka Strand

Nacka Forum


bridging the gap

Type 1

Type 2

Type 3

Type 4

ground level 1:2000


bridging the gap

market plan 1:500


bridging the gap

1

2

3

4 5 6 7

8

9 10

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Concrete floor topping, 80 Glulam beam, 280x240 Guiding steel connection point Metal cladding Insulation, 100 Non-shrink grout Guiding steel tube Glulam column, 240x240 x2 (10mm gap) Window frames OSB Panel

facde detail 1:40 | model 1:1000


Absorb

Urban Incision School: KTH, Stockholm 2018, Semester 8, 7 weeks Professors: Sara Grahn, Rumi Kubokawa, Max Zinnecker Location: São Paulo, Brazil Studio partner: Linn Stendahl The project consisted of a research and a design phase. During the first we studied Sao Paulo’s water management, finding out that during heavier cloudbursts, areas can be covered by half a meter of water. We also found a forgotten asset. Hundreds of hidden rivers have been covered through time by roads and buildings due to careless attitudes.

This is a major problem, since the hard surfaces does not allow the water to rinse away. We wanted to acknowledge these rivers and bring them back to surface to ease the flooding situation, as well as creating new social values to the area. In the design phase we created a system of canals and three retention pools. The canals diverse types can be applied alongside the street network where they suite the best. Except from transporting, two of them also purifies the water before they let it rinse down to the hidden river underneath. The retention pools

collects water from the canals and the adjacent streets. The water either seeps down through the soft areas or, when there is heavier rain, it is directed to the retention pools. The pools have different depth and characteristics for different social purposes. In one of them, the actual “hidden river” is made visible. The pools are an addition to the sites existing different levels, used by the neighboring theatre Teatro Oficina as outdoor stages. The incision also creates a forecourt to the theater as well as a buffer zone to future developments.

REPÚBLICA SÉ BIXIGA


absorb


absorb

SĂŠ

RepĂşblica

Bixiga

depth > 0,5m 0,35 - 0,5m 0,25 - 0,35m 0,15 - 0,25m

Use rain and hidden rivers as a resource

WATER Create a blue environment for an educational purpose

Solve and ease the flooding and pollution

SOCIAL

Create a forcourt to Teatro Oficina to strengthen the institution Create areas for recreational purposes

Transport

direct

retain


absorb

1. channel in galvanized steel 300x150 mm 2. tiles 3. soil 300mm 4. mineral soil 50 mm 5. coarse sand 50 mm 6. macadam fine 200 mm 7. macadam rough 100 mm 8. hidden river

Axonopus aureua (tolerant of periodic submersion)

Echinodorus grandiflorus (naturally found along rivers and in river deltas)

Hymenachne amplexicaulis (naturally found in swamps and ditches)

Actinocephalus bongardii (can easily grow with large grass)

1. rain tiles 2. plant bed 600mm 3. channel in galvanized steel 300x150 mm 4. drainage channels 5. plant soil 300mm 6. mineral soil 50 mm 7. coarse sand 50 mm 8. macadam fine 200 mm 9. macadam rough 100 mm 10. drainage pipe 11. hidden river

Axonopus aureua (tolerant of periodic submersion)

Echinodorus grandiflorus (naturally found along rivers and in river deltas)

Zone 2

Zone 2 Hymenachne amplexicaulis (naturally found in swamps and ditches) Zone 2 Echinodorus polystachya (aquatic perennial found in natural wetlands)

Actinocephalus bongardii (can easily grow with large grass)

Zone 3

Zone 1

1. tiles with grass groing in between 2. swale depth 300 mm 3. storm water drain 4. plant soil 300 mm 5. mineral soil 50 mm 6. coarse sand 50 mm 7. macadam fine 200 mm 8. macadam rough 100 mm 9. drainage pipe 10. hidden river

plan & section 1:400


elevated neighborhood High rise

School: UIUC, Chicago 2017, Semester 7, 12 weeks Professor: Botond Bognar Location: Chicago, USA Studio partner: Adrià De Luna Llopis The plot of this project has previously been excavated for the foundation of the Chicago Spire by Calatrava. However, these plans came to a sudden end due to economic crises. The empty hole that is left has become a part of Chicago’s history, a reminder of good and bad times. My studio partner and I wanted to maintain this void and thereby wrapped our building around it

and made the interior façade of the towers go all the way down to the lowest part of the hole. This created the possibility of an attraction point in form of a sunken mall as well as a relaxing green zone in the middle of the city’s high pace. Allocated next to the site you can find both high rises and low row houses. We combined these typologies into what we call “elevated neighborhood”. By making thresholds between public and private spaces we used these spaces as an asset of interaction between neighbors. The exterior

corridors are one such space. Both the condominium’s kitchens and balconies open up to this space, allowing the residents to have neighbors taking a drink outside while cooking or even watching their kids play with friends from the neighboring apartments. The hotel rooms are located in the west tower with great views over the city for its visitors. In the east tower the condominiums has a view away from the city, overlooking the calm lake Michigan. From the public skybar you can enjoy a 360 degree view of the city.

N

W

E

S


elevated neighborhood

N

site plan 1:2000


elevated neighborhood

public hotel condominium

level 1 & 2 entrance, restaurant, conference

section 1:1500 | plans 1:1000

level 31 & 32 hotel and condominium

level 49 & 50 wellness center


elevated neighborhood

section condominiums 1:100


63 degrees

Primary school (Bachelor project) School: KTH, Stockholm 2016, Semester 6, 12 weeks Professor: Ori Merom Location: TyresĂś, Stockholm

building into a non-motivating study environment. Children has to be able to play, move and try new things in their school environment.

A school should not only adapt to its present but also to its future. However, since both individuals and decades differ from each other there isn’t only one solution that works for everyone and for always. By creating rational and generous spaces its content can be shaped and changed with time but one must be careful not to create too rational and square spaces. This would lead to a loss of identity and turning the

By developing a rational plan and turning it 63 degrees, I have created new thresholds and corners. This makes it possible for the users to identify their environment. It is important that the environment is not to lose or scattered and in the same time it should be open for ease of overlooking its spaces. Thereby corner spaces are optimal to find focus while in the same time be able to oversee the rest of the school.

This sense of security is also created by the galleries that run through the whole building. These are a double height space and are open to the upper level and thereby creates great line of sights through the whole building. The galleries present viewpoints in to the different activities that goes on at the ground level. On the upper level the students have their classrooms. The building is divided into three parts. To the far east you find year 1-3 and to the far west you find year 4-9. In the middle you have the entrance and common space. 1:2500

1:2500


63 degrees

ground level, facade and section 1:500


63 degrees

section 1:75


63 degrees


TRÄSMAK

Residential House School: KTH, Stockholm 2015, Semester 4, 10 Weeks Professor: Per Franson Location: Hökarängen, Stockholm Träsmak is designed for the inner and outer spatial experience. The accommodation is designed for a couple with three children. The bedrooms are rational and compressed to allow the building’s common areas to grow. When stepping through the entrance you get a clear overview of the building that helps one to understand the logic and the movement of the house. It is the common areas that are superior, and these are connected through an opening in the floor

slab. In addition, these areas interact through the large glass facade that connects the outdoor to the indoor. The building’s broken angle contributes in several ways to the spatial experience of the site. First it gives a clear division between the home and office premises. The separate entrance permits for future tenants, as it allows for a separate accommodation. Secondly, the buildings angle forms various courtyards by splitting the site. Since the plot is exposed to the busy street to the north and the high dwellings to the east, these sides of the building have been given a closed facade. Lastly, the recess

formed by the broken angle creates a welcoming natural entrance situation for passers-by. The angle of the building also creates a separate cultivation site and two enclosed patios, one more private that is linked to the bedroom. The trees and the forest that are directly related to the plot have been acting as a source of inspiration for the aesthetic design. Verticality has thus been a theme both inside and outside. The exterior laths have varying sizes and on the upper floors it screens the sun in the same way as you would perceive the sun if you were in a treetop.


träsmak

ground level, 1:100


träsmak

model 1:50 | plan & section 1:100


träsmak

technical section, 1:50


Taikang

Office headquarters Work: SOM, New York September 2018 - Januari 2019 Supervisors: Judy Betts, John Pickens Location: Beijing, China During my time at the Department of Interior Architecture at Skidmore, Owings & Merrill I was involved in multiple projects. I started of being responsible for an inhouse projects where I developed a handbook for core planning in high-rises. This later came in handy while participating in projects for large scale office buildings for both governmental clients as well as for corporations.

Displayed on the following spreads is the Taikang Insurance Headquarters located in a 45 story building by CĂŠsar Pelli, which at the time was under construction. Our mission was to fully design the buildings interiors to incorporate workstations, conference, dining halls and health clinics for the companies three different business sectors of insurance. In addition to this we had a personal contact with the Chairman of Taikang who wished for two executive floors. These floors where elaborated designed to balance business meetings and activities with dining and social functions. There

was also an extra focus on how to incorporate the displaying of his personal art collection. I was solely responsible for drawing all plans, with supervision from my supervisor. In the process of creating these plans we developed a kit of parts to the office floors that offers elastic space where teams can expand and contract without the need for significant architectural reconfiguration.I did also prepare different sets of presentation materials and managed the contact with the renderers at a sister office of SOM.


taikang

dining hall

fitness center

health clinic

main entrance

back entrance

exhibition hall

SCRIPT WALL

SCRIPT WALL

level 1

level 3

level 4

section 1:500 | plans 1:1000


taikang

level 43 boardroom, executive offices

plans 1:500

level 44 chairman’s office, think tank

level 45 socializing and dining


taikang

kit of parts 1:500


Skellefteå Culture CenteR Cultural Building

Work: White Arkitekter, Stockholm August 2016 - July 2017 Supervisors: Robert Schmitz, Oskar Norelius Location: Skellefteå, Sweden During a full year internship at White Arkitekter, I was assigned to the project Skellefteå Cultural Centre. The building houses venues for arts, performance and literature as well as a hotel and is one of the world’s tallest timber buildings to date. I participated in the early stages (programhandling) and mid stages (systemhandling) of the project.

I took part in both planning and leading consultant meetings as well as drawings of the whole building and had the sole responsibility of all ceiling plans. The project was carried out in Revit but also demanded time in Autocad, Illustrator, InDesign and Photoshop. During the course of my stay I also carried out a lot of presentation material as well as constructed a wooden model during a two-weeks period in the scale of 1:200 . The project combines Skellefteå’s heritage of building with wood, their

long time wooden industries and the latest art of engineering this material in tall buildings. Taking part at the forefront of this development created a great passion for this material and is something that I have come back to multiple times since this project.


skellefteĂĽ culture center

plans & section 1:400


skellefteĂĽ culture center

entrance level 1:400


skellefteĂĽ culture center

model 1:200


bench xy

furniture carpentry Design developed for Architects Without Borders’ booth at Arkipelago’s fair 2015. Built entirely of pine plywood. No screws nor glue was needed, since the material is joined through penon joints.


mirror room

small scale transfromation The starting point of this spatial change came to be to bring light to this corridor. The foil’s thinness and adherence made any materiality, brittleness and flaw show through it. In the same time it was reflecting the daylight into the building.


Charles GĂĽrdeman c.gardeman@hotmail.com +46 76 2500 750

Profile for Charles Gårdeman

Charles Gårdeman - Portfolio 2020  

Since I started my studies at KTH’s School of Architecture in 2013, my life has revolved around architecture in all its forms. In the office...

Charles Gårdeman - Portfolio 2020  

Since I started my studies at KTH’s School of Architecture in 2013, my life has revolved around architecture in all its forms. In the office...

Advertisement