Issuu on Google+

CHAMBERLAINE DIANNE BEARD 2009-2010


“An architect is the drawer of Dreams.” -Grace McGarvie


PROJECTS

2

3

4

5

6

Canal Street Fire Station

The NEST Perspective Chamberlaine 8 10 Beard 12

16

20

24

28


Interlocking Cubes & Maps Design Objective: Develop skills through the production of collage maps at different sclaes and the design of two interlocking cubes.

Neighborhood Scale 2

City Scale


Scale and Measure Sketching Design Objective: Develop drawing/drafting skills with an understanding of scale and level of detail.

Elevation Sketches

Studio

Elevation Sketch

Fire Extenguisher

Dormitory 315


Magazine Street Facades Design Objective: Design a building storefront to an in-fill site along Magazine Street that satisfies the following: site, program, materials, and elevation criteria.

Perspectives 4


Courtyard Space Design Objective: Create “spaces� or outdoor rooms within the parameters of a site selected in the French Quarter.

Model

Plan

Section

Siteplan

515


Garden Project Design Objective: Design a secluded private garden for retreat and meditation. The garden is to be conceived as an outdoor room... essentially for one person, occasionally for two or three.

Plan 6

Aerial View


Perspectives

Axonometric 715


Glass-Blowing Studio Design Objective: Design a work and live studio for a glass blower, which must include a hot studio, cold studio, an exhibition space, and small living quarters. The design must exhibit a sense of spatial order both internally and with respect to its surroundings.

Perspectives Wall Section 8


Section

Site Plan

Perspective 915


Canal Overlook Location: 17th Street Canal Client: City of New Orleans Project Dates: March 2009 - May 2009

Model Perspective Site Plan 10

Project Objective: Deisng a viewing platform to overlook the 17th street canal and where the levee broke during Hurricane Katrina.


Axonometric

Model

Section

11 15


The NEST (Natural Education Station at Turtlecove) Location: Manchac Marshlands Client: Turtle Cove Preservation Society Project Dates: September - October 2009

Process Models 12

Facing Page: Model Perspective

Project Objective: Deisng a single outdoor room in a rural marshland setting for educational use with a focus on how people inhabit the space and the material condition of construction. The outdoor classwoom should deepen the awareness of the environment. The design responds to the environment both in materiality and form. Its circular components provide a soft, organic look, which allow one’s eyes to slip past the structures, maintaining a focus on the landscape, one’s ultimate field of study. In an effort to accomadate the clien’t small budget and long-term plans, the proposed design is composed of a “kit of parts”, in which additions can be made

if/when funding becomes available. Beginning with a basic platform, the structure is meant to grow, incrementally, into a fully functional outoor classroom, complete with soalr panels, a composting toilet, and a water collection system. The outdoor classroom is constructed entirely of managably-sized, local timber product, allowing for easy and cheap material transport.


13 7


Floorplan 1/8” = 1’0”

Section 1/8” = 1’0”

14 8


Aerial View

Slat Orientation and Views

Construction Sequence 15 9


Canal Street Fire Station, Farmers Market, and Community Center Location: 3100 Block of St. Charles Client: New Orleans Fire Departmen (NOFD) Project Dates: October - Decem ber 2009

Division of spaces, axonometric 16 12

Facing Page: Site plan Longitudinal Section 1/32” = 1’0”

Project Objective Creat a socially responsible design for a fire station as well as a communal function, with a focus on programmatic components and users to enhance community support and exchange. The project responds to the program with a compact design, which allows for immediate access to the apparatus bay at any time. The design clearly defines the different types of spaces (administrative, living, and apparatus/maintenance), emphasizing the more important spaces; the double height apparatus bay & living spaces sit very central whiel the lesser office and maintenance areas are pulled out to the sides.

All components are linked by a central bar of public space that takes the public from the Canal Street side, back through the fire station and out to meet the community aspects of the site. This bar is articulated by a semi-transparent tower (a node to the church across the street) as well as a glass-wall foot bridge which serves as the firefighters’ private entrance to the community spaces. Althogh it also serves to compliment the stylistic language of the fire station, the community aspects are derrived directly from the regulating lines of the surrounding site, tying it all back to the community it serves.

Maintenance/Apparatus Administrative/Training Residence/Living


13 17


Connecting with the Community The proposed community aspect consists of a large open-air warehouse space, a tutoring center, and a small grocery store and community kichen. The warehouse space can function as a flea/farmers market, exhibition space, or outdoor theatre and is directly connected to the fire station via an elevated footbridge at the second level. The tutoring center, directly across from the school allows fro quick and easy access to students. The grocery and community kitchen has a language that relates to the houses it fronts.

Perspective, looking back at fire station through community aspect. 18

Facing Page: Site layout process models.


19


The Cascade Affect- Freret Street Microdorm

Location: 5112 Freret St. Client: Tulane University Project Dates: January - March 2010

Model. 20 12

Facing Page: Site plan. Soniat Elevation 1/32” = 1’0”

Project Objective: Establish commenity, leadership, self governance, and intellectural engagemnt via the design of academic and private components for thirty uppper classman students on the limited Freret St. site. Through the use of overlapping circulation and lounge spaces, the proposed desing fosters “inevitable interaction”. As residents move up or down through these stepping public spaces to access the private rooms, it is certain that they will interact with other residents. The spacious, open lounges offer plenty of light via glass walls, skylights and courtyards to create pleasent and desirable public spaces. Emphasizing the desirable quality of these public spaces

encourages more “lounge living” in the hopes that residents will spend less time cooped up in their rooms. The entrance to the dorm is located on the Soniat St. side to emphasize and utilize the benefits of the second lot, which is programmed as a social “green” space. Locating the resident entrance off of Freret St. allows the community aspect (Tulane City Center) to have a stronger place amongst the more public domain.


13 21


Floor Plans 1/32” = 1’0”

Bas Relief Model 22 14


Longitudinal Section 1/32” = 1’0”

Transverse Section 1/32” = 1’0” 23 15


The Social Spine- Acadia National Park Rural Houses

Location: Acadia National Park (Maine) Client: Undefined Project Dates: March - April 2010

Model. 24 12

Facing Page: Site plan 1/128” = 1’0” Site Section 1/128” = 1’0”

Project Objective:Design and placement of a series of Vacation Rental Housing units located in a cold climate site adjacent to an area of significant natural beauty. The units should enagae the landscape on a conceptual and physical level and the design should be guided by climatic and environmental constraints. To emphasize the idea of social living, the design is accented by a boardwalk (“social spine”) which runs the lenght of the site, connecting the units and public spaces via a centralized circulation space. The boardwalk is orient so to focus on important aspects of the site (the stream/sauna, the cliff, the lake), connect-

ing those who walk its length to the natural world upon which it sits. The individual units are designed to respond to the environmental factors to accept sun and block wind. This consideration is further expressed in the dominanatly- southeastern facing orientation. There are two unique schemes for the units, one for the units placed up the site from the boardwalk, and one for the units placed downhill. These differing schemes relate to each other to create a “social zone”. Level with the boardwalk, this zone is a very public realm which encourages social interaction within and outside the units.


   

   

  

   

  

   

   

       

  

13 25


Left: Upper Unit Floorplans 1/32” = 1’0” Right: Lower Unit Floorplans 1/32” = 1’0”

Unit Sections 1/32” = 1’0” 26 14


Interior Perspective

Exterior Perspective

Section Perspetive 27 15


ACTING EXTRUSIONS A Pavillion Project Objective Alter a 20’ x 20’ x 20’ volume to create a series of twenty different, albeit related pavillions in a clear and controlled fashion. The resulting design is the product of digital experimentation and reads as a playful, yet practical pavillion.

28


A FOOTFALL OF FASCINATION A Staircase Project Objective Experiment with form to develop a complex surface strategy forming a stair condition. The design abstracts the opening of a clam shell, flowing dramatically from the second level down to the ground.

29



CDBeard Portfolio