Issuu on Google+

P r o j e c t P o r t fo l i o Selected works | 2013-2016

Bian Zhifan McGill University


Zhifan Bian

Cellphone: 438-338-8983 Email: zhifan.bian@mail.mcgill.ca Address: 3464 Hutchison Street, M Postal code: H2X 2G5 Date of birth: 30/08/1994 Nationality: Chinese Language: English (Fluent) Chinese (Native) French (Beginner)

Skills

Rhino

AutoCAD

Photoshop

Within the chaos, are we beginning to recognize that there is a kind of hidden order? -----------------------------------------------------------------------------------------------Yoshinobu Ashihara

InDesign

Vray

ArchiCAD


Montreal, QC

D

Education

Professional Experience

September 2016 - December 2017 (Expected) Master of Architecture (professional) McGill University, CA

09/2016

RIBA PRESIDENT'S MEDALS STUDENT AWARDS Royal Institute of British Architecture (London, UK)

September 2012 - June 2016 BEng (Hons) Architecture (First Class) RIBA Part 1 Xi'an Jiaotong Liverpool University, CN

06/2016-07/2016

Venice Architecture Biennale 2016

06/2016

ARCH-FINAL YEAR PROJECT EXHIBITION University of Liverpool, UK

Academic performance

06/2016

BEST PERFORMANCE IN FINAL YEAR PROJECT Xi'an Jiaotong-Liverpool University, CN

07/2015-08/2015

Internship at 4O9 (Shanghai, CN)

06/2015

ILAUD Workshop -- Scenarios for future sustainable rural development in Shuang Wan Village (Suzhou, CN)

04/2015

CHANGE BY DESIGN WORKSHOP (Captown, South Africa)

03/2015

International Workshop -- High Mobility City (Suzhou, CN)

12/2014

Asian Networking Guangzhou Urban Design Workshop (Guangzhou, CN)

09/2014-12/2014

Research Fellowship about Architectural Heritage Education in China

06/2014-09/2014

Summer Undergraduate Research Fellowship on Industrial Architectural Heritages (Shanghai & South Jiangsu Region, CN)

GPA 3.71/4 (WES)

Scholarships and awards University Academic Excellence Award (First class) National Encouragement Scholarship Best Performance in Final Year Project Illustrator

University Outstanding Student University Excellent Student Cadre IDEERS Earquake Design Competition (Taipei) -- Most Creative Architectural/Art Design

Sketchup

(First place) -- Most Preferable Award (Second place) Tongji Construction Festival (Third place) University Museum Design Competition (Second place)


Content The common theme of three design projects is creating connection between various factors. The connection is generally between architecture, fast-developed city, nature and human.


Creating connections between city landmarks & urban fabic 1-6

Creating connections between Coastal city & history 7-14

Creating connections between Metropolis & old city 15-18

Creating connections between Workers & Residents 19-23

Creating connections between Nature & Users 24-28

Creating connections between Traditional & New building 29-31

Creating connections between Design & Other fields 32-35

Interacting Contrariety -- New community in Griffitown

Places of transition -- Navigation Building

Build - Demolish - and then? -- Rethinking Shanghai's old city

Under Pitched Roof -- Software company building

Intangible learning space -- Architectural building & Library

Insert House -- Calligrapher's villa

Other works -- Space, Movement and Time -- Techinal design -- Art works -- Other works


Interacting Contrariety

Program

Program

..

..

residential

New community in Griffitown

residential

Location: Montreal, Canada Zoning & Massing

Time: Sep. 2016 -- Dec. 2016

Zoning & Massing

Supervisor: Pro. Michael Jemtrud MArch 1 academic group & individual work

.

.

GSEducationalVersion

high-rise

propositions for the sustainable urban

.

.

main road

GSEducationalVersion

GSEducationalVersion

main road

revival of this fast-growing post-industrial

GSEducationalVersion

.

.

laneway

GSEducationalVersion

Zoning Zoning

ion ers alV on ati uc Ed GS

Front & Back

ion ers alV on ati uc Ed GS

The goal of the hybrid building is to generate

GSEducationalVersion

low-rise

ion ers alV tion uca Ed GS

Front & Back

GSEducationalVersion

low-rise

ion ers alV tion uca Ed GS

Manifesto

.

GSEducationalVersion

high-rise

mixed + shared facilities

separated

office

.

mixed + shared facilities

separated

office

Zoning GSEducationalVersion

03 Concept

GSEducationalVersion

laneway

03 Concept

neighborhood. It investigates the diverse needs of a healthy and inclusive community

Mixed-use

and creates a programmatic alchemy to

Mixed use

ensure the city and its cultures (street,

GSEducationalVersion

neighborhood, district, region) through a building developed to a high degree of architectural detail. The project focuses on generating

Backspace

harmonious front and back spaces. Public axis (front) and back spaces are integrated in

GSEducationalVersion

a dynamic rhythem within the urban fabric.

GSEducationalVersion

Backspace Backspace

The mix-used functions locating in the middle axis are connected.

Access

GSEducationalVersion

Height: 58m

Height: 24m

Height: 60m


+2,60

+0,30

0,00

N

0

10

20 m

0,00

GSEducationalVersion

0

10

20 m


Traversable aluminium sheeting Steel sheeting for fire protection Concrete beam 300mm*400mm

Sandwich with exterior acoustic insulation and interior thermal insulation Timber battens 20mm Plasterboard 15mm Underfloor convector or air exhaust

Secondary facade Single-sheet safety glazing 8mm 15mm 60mm

Drainage

1mm 2mm 50mm 250mm

Prefabricated concrete panel 30mm suspended on the reinforced concrete slab by L shape steel 100mm brackets 20mm 2mm Tough safety glass 6mm 220mm Cavity 30mm Laminated safety glass 8mm Cable

Wood flooring Concrete with 40mm dia. ventilation pipes Separating layer Vapour barrier Impact sound insulation Reinfoced concrete slab

Polished concrete exterior floor finish Screed Rigid polystyrene insulation Vapor barrier Reinforced concrete slab


Places of Transition -- Shanghai Baoshan Navigation Building Location: Shanghai, China Time: Jan. 2016 -- Jun. 2016 Supervisor: Pro. Claudia Westermann Dr. Aleksandra Raonic Final Year Project -- Level 4 academic individual work Best Performance in FYP

C

1. Entrance of museum 2. Ticket desk 3. Courtyard 4. Exhibition area 5. Experience room 6. Vedio room 7. Exhibition area 8. Relaxation area 9. Courtyard 10. Exhibition area 11. Relaxation area 12. Locker 13. Exit of museum

RIBA President's Medals Student Awards

Manifesto The Brief investigates possibilities for the new concept for places of transition. Transition usually suggests

A

movement and is associated with passages, but also with boundaries and in-between spaces. The brief asked students to explore the potential of the in-between space

B

- the third space - and to reflect the history of Shanghai Baoshan district as a place of arrival from and departure to the sea.

Detail construction

A'

B'

C'

N 01 2

5

10

Underground floor +1m


Site Functions The Site is located at Baoshan District, the north of Shanghai.

The East Sea

Baoshan as the entrance of Shanghai consists of various functions, such as steel industry, and has history of anti-Japanese War. The site, facing to Yangtze River, is near a park and residential area. Industrial Wharf

Gas-turbine Power Plant Warehouse for icon

Steel Factories

Linjiang Park

International Terminal Site

Residential area Paotaiwan Wetland Park


Water system & transportation The site The East Sea has its special location at the estuary of Yangtze River. After the Treaty of Nanjing, 1840, Shanghai was opened as the first five treaty ports of China. Western goods were transported to Shanghai and the Jiangnan Region via the long-term developed water system. Industrial Wharf

s-turbine Power Plant Warehouse for icon

Steel Factories

Linjiang Park

International Terminal Site

Residential area Paotaiwan Wetland Park


Navigation History

Raft 475 BC Polaris

Canoe

Windsurfing Plank-built Boat 202 221 BC BC Sinan Magnetic Needle

Castle on Boat 220

Sextant principle Transform the sextant into architectural navigation device

618 Marine Compass

Steering Control 907

Separate Cabin 960 Compass

Wheel Propeller Ship 12 79 Qianxing Board

Sha Ship 13 68

Steamship

Bao Ship Nautical Map

16 44

17 30 Sextant

Current Ships Engine Powered Ship 18 20 02 16


Sextant principle

Sextant principle

Concept model model Concept Sextant principle

Developing model model Developing Sextant principle

Sextant principle

Sextant principle

The proposal takes its location at the Yangtze River and its historically strong relation to water transportation as an inspiration to rethink architecture as a navigational device. With functions related to a small boat terminal and a museum of navigation, the proposal does not only reflect the history of navigation but also navigates people to imagine a better future for Baoshan. Ocean navigation

Ocean navigation

艮 坎

Yangtze River

艮 坎 坎

Yangtze River Yangtze River

离 震 震

乾 乾

兑 兑

Ocean navigation

巽 巽

离 City Shanghai 坤center of离

1. Points

2. Direction

3. Sextant principle

4. Walls

1. Points 1. Points

2. Direction 2. Direction

3. Sextant principle 3. Sextant principle

4. Walls 4. Walls

City center of Shanghai City center of Shanghai

5. Circulation

6. Space

7. Double walls

8. Landscape

5. Circulation 5. Circulation

6. Space 6. Space

7. Double walls 7. Double walls

8. Landscape 8. Landscape


South elevation


South elevation

North elevation

Section AA'


Build - Demolish - and then? Rethinking Shanghai’s Old City Location: Shanghai, China Time: Sep. 2015 -- Dec. 2015 Supervisor: Dr. Glen Wash Year 4 academic individual work

Manifesto The old Shanghai is already changing, following the needs of transformation.The issue then should not be focused on whether or not the old Shanghai should change or not, but on how this transformation should occur. Continuous wall forms alley

The project itself has to be a statement on how the old village of Shanghai could change and evolve. The project should propose an approach for transformation which

Type 1

gives answer to the modern demands for the city, yet at the same time rescues and retains spatial qualities which may be essential and unique to the old city of Shanghai. Type 2

Type 3

Type 4

Alley sections with limited view


Function and circulation analysis

View on the second alley showing the sequence of space

Walking on the second alley and having view to Pudong

Walking in the existing alley with more gathering point

Axonometric drawing


Under pitched roof Software company building Location: Suzhou, China Time: Mar. 2015 -- June. 2015 Supervisor: Professor Pierre Alain Croset Level 2 academic individual work

Manifesto To design a work space is a chance to re-define what work is. The project is to explore not only new possibilities for interior working spaces, but also the implications, consequences and opportunities that a building of this nature may have in the urban context in which is placed. The built environment provides the scenario in which the social and individual life occurs and to draw a clear division between when our activities dictate how the environment should be designed, and when the built environment defines how our activities occur.


Intangible learning space Architecture building & Library Location: Suzhou, China Time: July. 2015 -- Aug. 2015 Supervisor: Professor Pierre Alain Croset Transformed from UIA competition Team member: Yu Qiuchen

Manifesto This project is located near Taihu Lake where owns strong distinctive regional and geographic characteristics. Originally, villages covered this area. Now, luxurious hotel, vacational villages and high-rise residential buildings are built nearby. Most traditional Suzhou houses were destroyed with the growth of hgih modern buildings. It is a common situation existing in China. The design focuses on respecting localized features, such as local material and the water condition of Taihu Lake. Moreover, it responses to the high development speed of China. The future of this area can be foreseen based on the current situation. Those two buildings are designed to create a pure teaching environment which is next to the nature and fit into surrounding changing built condition. Bridges or staircases are used as primary design elements in order to respond to break current education dilemma. Bridges not only work for connection, but also to break the restriction of space, which creates shared learning place, free flowing space, or interconnected space.


Insert House Calligrapher’s villa Location: Suzhou, China Time: Nov. 2013 -- Jan. 2014 Supervisor: Chirs Hardie Level1 academic individual work

Manifesto The project asks to design a house for an artist. Its location is in Suzhou OldCity and surrounded by vernacular buildings. Moreover, one of the best Suzhou garden is next to the site. The creative process asks for curiosity, for free-thinking people to explore the world around them. A house for an artist requires an atmosphere for creativity, and spaces for thinking. The design mainly focused on respecting local tradition, especially architectural culture. It tries to hide and fit the new house in the surrounding environment.Allow the building have dialogues with the nature and create opportunities for neighborhood communication.


Interstitial space


Technical Design Open source building system for the pavilion design Location: Suzhou, China Time: Dec. 2015 Supervisor: Pro. Theodoros Dounas Teamwork: Wei Lu, Chen Yu, Chen Jiamiao

Manifesto The aim of the report is to explain a designed open source building system for a pavilion which can be built in the world with a low

Logic design

construction cost. The pavilion is designed aiming for creating various light effects, spatial experience and open free area for people walking inside. The pavilion could respond to the change of weather, provide furniture to visitors through transforming columns into sitting place, and provide open view to the surrouding environment. Rhino, grasshopper and kangaroo (plug-ins) are used as support softwares.

Plan logic design

Column logic design

Joints and fabrication



Portfolio_ZF