Page 1

P r o j e c t P o r t fo l i o Selected works | 2013-2017

Bian Zhifan McGill University


Zhifan Bian Cellphone: 438-338-8983 Email: zhifan.bian@mail.mcgill.ca Address: 3464 Hutchison Street, Montreal, QC Postal Code: H2X 2G6 Date of Birth: 30/08/1994 Nationality: Chinese Language: English (Fluent) Chinese (Native) French (Elementary)

Education McGill University, CA

Master of Architecture (professional) Sep. 2016 - Feb. 2018 GPA 3.75/4 (WES)

Xi'an Jiaotong Liverpool University, CN University of Liverpool, UK

Within the chaos, are we beginning to recognize that there is a kind of hidden order? -----------------------------------------------------------------------------------------------Yoshinobu Ashihara

BEng (Hons) Architecture (1st Class) RIBA Part 1 Sep. 2012 - Jun. 2016 GPA 3.71/4 (WES)

Software Skills Rhino

AutoCAD

Photoshop

Illustrator

InDesign

Vray

Revit

ArchiCAD

Bluebeam

Ecotect

Premiere

Sketchup


Honors

Professional Experience

Clifford Wong Scholarship

05/2017-08/2017

University Academic Excellence Award (1st class) National Encouragement Scholarship University Outstanding Student University Excellent Student Cadre

Crystal Plaza (Shanghai) Member of the design team during the CA stage Site review; Write site report; Revise construction drawings; Office tower layout design

IDEERS Earquake Design Competition (Taipei) -- Most Creative Architectural/Art Design (1st place) -- Most Preferable Award (2nd place) Tongji Construction Festival (3rd place)

Huamu Lot10 (Shanghai) Member of the design team during the CD stage Produced conceptual diagrams and area calculation sheet

University Museum Design Competition (2nd place)

09/2016

RIBA President's Medals Student Awards Royal Institute of British Architecture (London, UK)

06/2016

Final Year Project Exhibition (University of Liverpool, UK)

06/2015

ILAUD Workshop -- Scenarios for future sustainable rural development in Shuang Wan Village (Suzhou, CN)

04/2015

Change By Design Workshop (Captown, South Africa)

12/2014

Asian Networking Guangzhou Urban Design Workshop (Guangzhou, CN)

Architectural Intern (Shanghai, CN)

Qiantan Center (Shanghai) Member of the design team during the DD stage Prepared and revised the drawing sets; Digital model making; Revise construction drawings; Translation

Best Performance in Final Year Project

Academic Experience

Kohn Pedersen Fox Associates (KPF)

07/2015-08/2015

FOUR O NINE

Architectural Intern (Shanghai, CN) EG Banger (Hong Kong) Member of the design team during the CD and SD stage; attended client meetings

01/2015-02/2015

Shandong Yangguang Engineering Design Limited Company Architectural Intern (Jinan, CN) Created construction drawings; Site measuring

09/2014-12/2014

Research about Architectural Heritage Education in China Research Assistant

06/2014-09/2014

Summer Undergraduate Research Fellowship on Shanghai Industrial Architectural Heritages Research Assistant


Content The common theme of three design projects is creating connection between various factors. The connection is generally between architecture, fastdeveloped city, nature and human.


topography & human world 1-8

city landmarks & urban fabic 9-14

Coastal city & history 15-22

Metropolis & old city 23-26

Workers & Residents 27-30

Nature & Users 31-38

Traditional & New building 39-42

Design & Other fields 43-48

The Sharp -- Bio-innovation Research Center

Interacting Contrariety -- New community in Griffitown

Places of transition -- Navigation Building

Build - Demolish - and then? -- Rethinking Shanghai's old city

Under Pitched Roof -- Software company building

Intangible learning space -- Architectural building & Library

Insert House -- Calligrapher's villa

Other works -- Space, Movement and Time -- Techinal design -- Art works -- Professional works


The Sharp Bio-innovation Research Center Location: Quebec, Canada Time: Jan. 2017 -- Apr. 2017 Supervisor: Pro. Gilles Saucier MArch 1 academic individual work

Manifesto The bio-innovation research facility in Quebec focusing on various research areas, such as microbiology, biotechnology, biotanic, sustainable technologies, etc. The objective of the studio is to encourage students to engage with the environmenal and architectural parameters of the project conjointly. The landscape and the built environment will come together as one productive ecosystem, simultaneously natural and artificial. The site is in a hypothetical Quebec landscape. The project aims to establish a link between nature and the human world. The building marks both the end of the village expansion onto the hill, and the descent of nature into the urbanized area. The Research Center acts as a medium to catalyze reactions between nature and the visitors. It fosters an intricate integration of landscape and architecture as connected elements rooted in a larger ecosystem.


Perspective section


South elevation


View to the lobby

View to the greenhouse

Section


Interacting Contrariety

Program

Program

..

..

residential

New community in Griffitown

residential

Location: Montreal, Canada Time: Sep. 2016 -- Dec. 2016

Zoning & Massing

Supervisor: Pro. Michael Jemtrud

Zoning & Massing

MArch 1 academic group & individual work

. .

main road

GSEducationalVersion

GSEducationalVersion

low-rise

main road

urban revival of this fast-growing post-

mixed + shared facilities

low-rise

GSEducationalVersion

GSEducationalVersion

.

.

laneway

GSEducationalVersion

Zoning Zoning

ion ers alV on ati uc Ed GS

generate propositions for the sustainable

.

mixed + shared facilities

GSEducationalVersion

ion ers alV tion uca Ed GS

Front & Back

.

.

GSEducationalVersion

high-rise

ion ers alV on ati uc Ed GS

The goal of the hybrid building is to

.

GSEducationalVersion

ion ers alV tion uca Ed GS

Front & Back

separated

office

high-rise

Manifesto

separated

office

Zoning GSEducationalVersion

03 Concept

GSEducationalVersion

laneway

03 Concept

industrial neighborhood. It investigates the diverse needs of a healthy and inclusive

Mixed-use

community and creates a programmatic

Mixed use

alchemy to ensure the city and its cultures

GSEducationalVersion

(street, neighborhood, district, region) through a building developed to a high degree of architectural detail. The project focuses on generating

Backspace

harmonious front and back spaces. Public axis (front) and back spaces are integrated

GSEducationalVersion

in a dynamic rhythem within the urban

GSEducationalVersion

Backspace Backspace

fabric. The mix-used functions locating in the middle axis are connected.

Access

GSEducationalVersion

Height: 58m

Height: 24m

Height: 60m


+2,60

+0,30

0,00

N

0

10

20 m

0,00

GSEducationalVersion

0

10

20 m


Traversable aluminium sheeting Steel sheeting for fire protection Concrete beam 300mm*400mm

Sandwich with exterior acoustic insulation and interior thermal insulation Timber battens 20mm Plasterboard 15mm Underfloor convector or air exhaust

Secondary facade Single-sheet safety glazing 8mm 15mm 60mm

Drainage

1mm 2mm 50mm 250mm

Prefabricated concrete panel 30mm suspended on the reinforced concrete slab by L shape steel 100mm brackets 20mm 2mm Tough safety glass 6mm 220mm Cavity 30mm Laminated safety glass 8mm Cable

Wood flooring Concrete with 40mm dia. ventilation pipes Separating layer Vapour barrier Impact sound insulation Reinfoced concrete slab

Polished concrete exterior floor finish Screed Rigid polystyrene insulation Vapor barrier Reinforced concrete slab


Places of Transition | Shanghai Baoshan Navigation Building Location: Shanghai, China Time: Jan. 2016 -- Jun. 2016 Supervisor: Pro. Claudia Westermann Dr. Aleksandra Raonic Final Year Project -- Level 4 academic individual work Best Performance in FYP

1. Entrance of museum 2. Ticket desk 3. Courtyard 4. Exhibition area 5. Experience room 6. Vedio room 7. Exhibition area 8. Relaxation area 9. Courtyard 10. Exhibition area 11. Relaxation area 12. Locker 13. Exit of museum

RIBA President's Medals Student Awards

Manifesto The Brief investigates possibilities for the new concept for places of transition. Transition usually suggests movement

A

and is associated with passages, but also with boundaries and in-between spaces. The brief asked students to explore the potential of the in-between space - the third space - and to reflect the history of Shanghai Baoshan district as a place of arrival from and departure to the sea.

A'

N 01 2

5

10

Underground floor +1m


Site Functions The Site is located at Baoshan District, the north of Shanghai. Baoshan as the entrance of Shanghai consists of various functions, such as steel industry, and has history of anti-Japanese War. The site, facing to Yangtze River, is near a park and residential area.


Water system & transportation The site The East Sea has its special location at the estuary of Yangtze River. After the Treaty of Nanjing, 1840, Shanghai was opened as the first five treaty ports of China. Western goods were transported to Shanghai and the Jiangnan Region via the long-term developed water system. Industrial Wharf

s-turbine Power Plant Warehouse for icon

Steel Factories

Linjiang Park

International Terminal Site

Residential area Paotaiwan Wetland Park


艮 坎

Yangtze River

兑 坎

Yangtze River

震 坎

Yangtze River

兑center of S City

City center of Shanghai

City c


Concept model Concept model

Developing model Developing model

Sextant principle Sextant principle

Sextant principle Sextant principle

Concept model

Developing model

Sextant principle

Sextant principle

Concept ConceptConcept model model model Concept model Sextant Sextant principle principle Sextant principle

Developing Developing model model model Developing Developing model Sextant Sextant principle principle Sextant principle Sextant principle

Sextant principle

The proposal takes its location at the Yangtze River and its historically strong relation to water transportation as an inspiration to rethink architecture as a navigational device. With functions related to a small boat terminal and a museum of navigation, the proposal does not only reflect the history of navigation but also navigates people to imagine a better future for Baoshan. Ocean navigation

Ocean navigation

Ocean navigation 艮 坎 Ocean navigation

Ocean Ocean navigation navigation Ocean navigation Ocean navigation

艮 坎

艮 艮

震 震

ngtze River ngtze River

巽 巽乾 乾

离离

艮 艮

坎 坎

City center of Shanghai Shanghai

ngtze River 离

震 震

巽 巽

兑 兑

离 Points 离 1. Points1. 坤 坤

2. Direction 2. Direction

3. Sextant principle 3. Sextant principle

4. Walls4. Walls

City center of Shanghai

1. Points City center of Shanghai City center of Shanghai 1.1.Points Points

1. Points

center ity center of Shanghai of Shanghai

1. 1. Points Points

5. Circulation 5. Circulation

2. Direction 2.2.Direction Direction

3. Sextant principle 3. Sextant principle

2. 2. Direction Direction

3.3.Sextant Sextantprinciple principle 3. 3. Sextant Sextant principle principle

6. Space 6. Space

5. Circulation 5. Circulation 5.5.Circulation Circulation 5. 5. Circulation Circulation

2. Direction

6. Space 6.6.Space Space

7. Double 7. Double walls walls

4. Walls 4. Walls 4.4.Walls Walls

4. 4. Walls Walls

8. Landscape 8. Landscape

6. Space

7. Double walls

8. Landscape

6. 6. Space Space

7. Double walls 7.7.Double Double walls walls 7. 7. Double Double walls walls

8.8.Landscape Landscape 8.8.Landscape 8. Landscape Landscape


South elevation

North elevation

Section AA'


South elevation


Build - Demolish - and then? Rethinking Shanghai’s Old City Location: Shanghai, China Time: Sep. 2015 -- Dec. 2015 Supervisor: Dr. Glen Wash Year 4 academic individual work

Manifesto The old Shanghai is already changing, following the n e e ds o f tra ns f or m a t i on. T he i s s u e t hen should not be focused on whether or not the old Shanghai should change or not, but on how this transformation should occur. Continuous wall forms alley

The project itself has to be a statement on how the old village of Shanghai could change and evolve. The project should propose an approach for

Type 1

transformation which gives answer to the modern demands for the city, yet at the same time rescues and retains spatial qualities which may be essential and unique to the old city of Shanghai.

Type 2

Type 3

Type 4

Alley sections with limited view


Function and circulation analysis

View on the second alley showing the sequence of space

Walking on the second alley and having view to Pudong

Walking in the existing alley with more gathering point

Axonometric drawing


Under pitched roof Software company building Location: Suzhou, China Time: Mar. 2015 -- June. 2015 Supervisor: Professor Pierre Alain Croset Level 2 academic individual work

Manifesto To design a work space is a chance to redefine what work is. The project is to explore not only new possibilities for interior working spaces, but also the implications, consequences and opportu- nities that a building of this nature may have in the urban context in which is placed. The built environment provides the scenario in which the social and individual life occurs and to draw a clear division between when our activities dictate how the environment should be designed, and when the built environment defines how our activities occur.


Structural principle

③ Free ground floor connecting and blurring the boundary between office and residential buildings creates meeting, walking and relaxing area


Intangible learning space Architecture building & Library Location: Suzhou, China Time: July. 2015 -- Aug. 2015 Supervisor: Professor Pierre Alain Croset Transformed from UIA competition Team member: Yu Qiuchen

Manifesto This project is located near Taihu Lake where owns strong distinctive regional and geographic characteristics. Originally, villages covered this area. Now, luxurious hotel, vacational villages and high-rise residential buildings are built nearby. Most traditional Suzhou houses were destroyed with the growth of hgih modern buildings. It is a common situation existing in China. The design focuses on respecting localized features, such as local material and the water condition of Taihu Lake. Moreover, it responses to the high development speed of China. The future of this area can be foreseen based on the current situation. Those two buildings are designed to create a pure teaching environment which is next to the nature and fit into surrounding changing built condition. Bridges or staircases are used as primary design elements in order to respond to break current education dilemma. Bridges not only work for connection, but also to break the restriction of space, which creates shared learning place, free flowing space, or interconnected space.


Insert House Calligrapher’s villa Location: Suzhou, China Time: Nov. 2013 -- Jan. 2014 Supervisor: Chirs Hardie Level1 academic individual work

Manifesto The project asks to design a house for an artist. Its location is in Suzhou OldCity and surrounded by vernacular buildings. Moreover, one of the best Suzhou garden is next to the site. The creative process asks for curiosity, for free-thinking people to explore the world around them. A house for an artist requires an atmosphere for creativity, and spaces for thinking. The design mainly focused on respecting local tradition, especially architectural culture. It tries to hide and fit the new house in the surrounding environment. Allow the building have dialogues with the nature and create opportunities for neighborhood communication.


Art works

Asian Network Guangzhou Urban Design Location: Guangzhou, China Time: Dec. 2014 Supervisor: Immanuel Koh, Wu Dehao Teamwork: Leonardo, Deng Xiaoliang, Miryam M. Lemadec, Huang Yushuan

Manifesto Parametric design mixs with glass craftwork decoration to study building density and light effect in Shipai City Village.

Density variation-Glass powder fusion Manufacture of models were guided by parametric design method, and glass powder was chosen as experimental material, according to its materiality, different thickness and density may have different effects on fusion outcome.


Water cut model-Casting According to the height of buildings, a grid net was generated and refined. When it is casted by glass, the void space underneath represents the variation of building heights.


Temperature variation-Gravity distorsion Use parametric design method to guid models and placement of materials. Under different temperature condition, the distortion of glass varies. Therefore, we used two types of glass (stick and plank) to conduct this experiment.


Professional works


Crystal Plaza (Shanghai) Member of the design team during the Construcion Administration stage - Site review; Write site report - Revise construction drawings - Office tower layout design

Huamu Lot10 (Shanghai) Member of the design team during the Concept Design stage - Produced conceptual diagrams and area calculation sheet Qiantan Center (Shanghai) Member of the design team during the Design Development stage - Prepared and revised the drawing sets - Digital model making - Revise construction drawings - Translation

- Translation on materials from Local Design Institute

Lenovo Center (Shanghai) Member of the design team during the Design Development stage - Prepare material samples and drawings for clients - Coordination with New York about glass and metal collections

Zf bian portfolio  
Zf bian portfolio  
Advertisement