Page 1

Turistički vodič Mačvanska 33 • Tel: 381 11 24 38 500 • www.byzantinetravel.com


Peloponez - Epidaurus

Peloponez - Epidaurus

Vaše mesto za odmor

Vaše mesto za odmor

Stari Epidavros Palea ( Stari ) Epidavros je mali, slikovit, miran gradić. Nalazi se na obali Saronskog zaliva na istočnoj obali Peloponeza. Okružen veličanstvenim brdima, skriven među narandžastim voćnjacima i maslinjacima idealno je mesto za one koji žele da provedu odmor daleko od vreve velikih gradova. Takođe i za one koji se dive prirodi i znamenitostima Peloponeza.

Selo, koja se sastoji od oko 2000 stanovnika (u letnjoj sezoni ima čak i do 8000 turista) je administrativni centar opštine Epidavros koji takođe uključuje i Nea (Novi) Epidavros, Dimenu, Koliaki i 16 manjih naselja. U centru Starog Epidavrosa, u prelepom, prirodnom zalivu je mala luka, gde su usidreni čamci lokalnih ribara

i jahte turista. Pored luke nalazi se poluostrvo, pod nazivom “Nisi” (Ostrvo), nazvano tako od strane lokalnog stanovništva, gde možete videti drevno pozorište na otvorenom. Stari Epidavros je prepun znamenitosti, a i u njegovoj blizini nalaze se brojni arheološki lokaliteti koje možete posetiti.


Peloponez - Epidaurus

Peloponez - Epidaurus

Putujete kolima

Putujete kolima

Kako stići do starog Epidaurusa Udaljenost od Beograda 1,199 km

Po prelasku graničnog prelaza EVZONI nastavljate putem prema Atini

Put E75 od Beograda preko Preševa – granični prelaz sa Makedonijom, zatim dalje putem prema Đevđeliji.

U sezoni preporučujemo dva mesta za prenoćište Litohoro Olympus Resort Vile & Spa vam nudi spa centre, sale za konferencije sa besplatnim Internetom. Vile su savršene za luksuzne odmore, i locirane su u oblasti Plake u gradu Litohoru u Olimpijskoj rivijeri.

Preporučujemo dva restorana za odmor Prvu pauzu možete napraviti na tristotom kilometru od Beograda u živopisnoj Grdeličkoj klisuri.

Litohoro Olympus Resort vam takođe nudi i zadivljujući smeštaj sa privatnim bazenom, luksuznim apartmanima sa đakuzijem i standardne sobe sa Wi-Fijem, klimom, TV, kupatilom i balkonom koji gleda na more ili na čuvenu planinu Olimp. Gosti takođe mogu da se odmore u restoranu ili da provedu opuštajuće veče u baru. Vile se nalaze u idealnoj oblasti, sa prelepim plažama i punom vegetacijom koja gleda na mitsku planinu Olimp.

Ili u mestu Livanates između Lamije i Tebe

Sledeću pauz će te napraviti po prelasku impozantne Demir kapije na petstotom kilometru od Beograda.


Peloponez - Epidaurus

Peloponez - Epidaurus

Putujete kolima

Putujete kolima

Kako stići do starog Epidaurusa Nastavljate put prema

Gde skrećete sa auto puta na put prema

Tu se uključujete na auto put prema

Kad siđete u luku javljate se u restoran Kad pređete Korintski kanal skrećete levo i partite tablu

Na raskrsnici puteva za Pozoriste Epidaurus / Ancient Theater / i Nea Epidaurus nastavljate pravo i pratite tablu


Peloponez - Epidaurus

Peloponez - Epidaurus

Vreme je za odmor

Vreme je za odmor


Stari Epidavros

Stari Epidavros

Vaše mesto za odmor

Vaše mesto za odmor

Stari Epidavros

Istorijat Epidavros je istorijski region Argolida na istočnoj strani. Strateška lokacija Epidavrosa, a posebno Asklipio doprineo je izuzetnom razvoju grada. Stanovnici su bili koncentrisani na moreplovstvo. Prvo naselje nastalo je u praistorijskom periodu, a nalazi se 12 km od Starog Epidavrosa. Ime Epidavros potiče od imena trećeg kralja, Epidavrosa, koji je bio heroj u regionu, sin Argosa i Evadnise. Prema Homeru, Epidavros je učestvovao u Trojanskom ratu imajućo za vođe dva Asklepova sina. Epidavros je bio

Palea ( Stari ) Epidavros je mali, slikovit, miran gradić. Nalazi se na obali Saronskog zaliva na istočnoj obali Peloponeza. Okružen veličanstvenim brdima, skriven među narandžastim voćnjacima i maslinjacima idealno je mesto za one koji žele da provedu odmor daleko od vreve velikih gradova. Takođe i za one koji se dive prirodi i znamenitostima Peloponeza. Selo, koja se sastoji od oko 2000 stanovnika (u letnjoj sezoni ima čak i do 8000 turista) je administrativni centar opštine Epidavros koji takođe uključuje i Nea (Novi) Epidavros, Dimenu, Koliaki i 16 manjih naselja.

U centru Starog Epidavrosa, u prelepom, prirodnom zalivu je mala luka, gde su usidreni čamci lokalnih ribara i jahte turista. Pored luke nalazi se poluostrvo, pod nazivom “Nisi” (Ostrvo), nazvano tako od strane lokalnog stanovništva, gde možete videti drevno pozorište na otvorenom. Stari Epidavros je prepun znamenitosti, a i u njegovoj blizini nalaze se brojni arheološki lokaliteti koje možete posetiti.

saveznik Sparte u Peloponeskom ratu, koji je direktno povezan sa ratom koji se desio između Epidavrosa i Argosa, saveznika Atine. Epidavros je postao poznat širom Grčke, zbog Asklipiona i njegovog svetilišta koji dominira gradom od kraja 5. i početkom 4. veka. U novijoj istoriji, Epidavros je postao jedinstven simbol u toku grčke revolucije sa dve istorijske skupštine. Prva je održana 20. – 12. 1821. na kojoj je proglašena nezavisnost grčke nacije, a druga u martu 1826.


Stari Epidavros

Stari Epidavros

Vaše mesto za odmor

Vaše mesto za odmor

Ime

Znamenitosti Starog Epidavrosa i okoline

U potrazi za informacijama o Epidavrosu možemo se osećati pomalo zbunjeni jer to ime je dvosmisleno i odnosi se na nekoliko mesta - pored Novog i Starog i naziva opštine, Epidavros je arheološki lokalitet (oko 10km od Starog Epidavrosa), gde možete videti jedno od najbolje sačuvanih antičkih pozorišta u svetu. Zbog razlika u transkripciji grčkih imena u latinici (npr. “Epidavros” ili “Epidaurus”) i tumačenja grčkih različitih termina o istom mestu (Αρχαια Επιδαυρος, Παλαια Επιδαυρος) u literaturi, na kartama ili na internetu možete naći imena: Archaia Epidavros, Palaia Epidavros , Archea Epidavros, Palea Epidavros.

Malo pozorište Epidavros

Danas se Stari Epidavros pojavljuje pod tim imenom, iako nema zvaničnu potvrdu vladajućeg Saveta za toponime Ministarstva unutrašnjih poslova za promenu imena. Ali, posle ujedinjenja opštine Stari Epidavros sa susednim zajednicama –Novim Epidavrosom, Dimenom, Koliakom i Traheje u skladu sa Kapodistrijasovim planom, zadržan je naziv Stari Epidavros. Kada se pomene Stari Epidavros pretežno se misli na mesto Asklepiona u Epidavrosu.

Pozorište je definisano kao “malo” da bi se razlikovalo od “Velikog pozorišta”, sa 14.000 mesta, koje se nalazi među iskopinama u Starom Epidavrosu. Akropolj i malo pozorište u drevnom gradu Epidavrosu, osnovano je u periodu Asklepija kao javna potreba u letnjoj sezoni. Od pisanih izvora saznaje se da je izgradnja pozorišta izvršena u 4. veku i da su ktitori bili eminentni plemići i elitni ljudi u društvu u to vreme. Pozorište je posvećeno bogu Dionisu. Lokalno stanovništvo ga naziva još i školjkom Saronskog zaliva.

Karakteristika ovog pozorišta su natpisi, koji su pravi živi muzej. Iz tog razloga se još i zove “pozorište koje govori”. Nakon 23 vekova tišine, 1971. godine započeti su iskopavanja. I dan danas se iѕvode radovi u cilju njegove potpune obnove. Svakog jula, ovde u malom pozorištu, održavaju se veliki muzički događaji u okviru programa letnjih kulturnih aktivnosti pod pokroviteljstvom Epidavrosa i Atine. Kao deo događaja vezanih za festival, svakog vikenda u julu, na tezgama duž obale luke lokalni stanovnici nude svoje proizvode, posebno sir, hleb, med i vino.


Stari Epidavros

Stari Epidavros

Vaše mesto za odmor

Vaše mesto za odmor

Znamenitosti Starog Epidavrosa i okoline Most iz doba Mikene Arkađanski most, poznat i kao most Mikenskog utvrđenja nalazi se kod sela Arkadija u pokrajini Argolida. Smatra se da je najstariji sačuvani most u Evropi i najstariji most sa jednim lukom koji je i danas u upotrebi. Most je izgrađen u 13. ili 14. veku pre nove ere i bio je deo putne mreže izgrađene u mikenskoj Argolidi.

Tvrđava Kazarma

Most je napravljen od džinovskih stena, karakterističan za mikenske kiklopske strukture. Njegova dužina je 22m, širina 5,6m i visina 4m. Osim ovog mosta u arkadijskom regionu, sačuvana su još četiri druga slična mosta.

Tvrđava Kazarma je relativno mali utvrđeni objekat koji se nalazi na drevnom putu Argos - Nafplio - Epidavros. Verovatno ju je sagradio Argos i pošto se nalazila na granici drevnih gradova –država, Argosa i Epidavrosa. Tvrđava Kazarma (dimenzije 85m x 75m) nalazi se na 15km od glavnog puta Nafplio - Epidavros, a podignuta je na visini od 28m. Zidine tvrđave (širine 2,50m, visina 5,20 m, koliko je očuvano) verovatno datiraju iz 4. veka pre nove ere. Tvrđava ima četiri kružne kule. Glavni ulaz se nalazi na zapadu. A takođe se postoji i ulaz sa istočne strane koji je obnovljen tokom vizantijske ere. Posetioci mogu posetiti tvrđavu Kazarma na istočnoj strani brda, gde je izgrađen put.

Spomenik Prvoj narodnoj skupštini Dana 20. decembra, 1821. u Pijadi počela je Prva narodna skupština Grka i završena je 16. januara 1822. Prisustvovalo je 59 delegata iz najvažnijih oblasti pobunjenika koji su izglasali i imenovali plavu i belu kao boje grčke zastave dok je dostavljano proglašenje Prve narodne skupštine. Svake godine slavi se godišnjica Prve narodne skupštine.

Tvrđava Novog Epidavrosa Važna atrakcija je Dvorac Novog Epidavrosa čije su zidine za vreme vizantijskog perioda ojačane, a već 1205. godine prešla je u posed Mlečana. Zaista je neverovatan osećaj šetati kroz dvorište ovog dvorca, starog nekoliko stotina godina, ukoliko želite da platite posetu dvorcu.


Stari Epidavros

Stari Epidavros

Vaše mesto za odmor

Vaše mesto za odmor

Znamenitosti Starog Epidavrosa i okoline Manastir Agnundos Na međunarodnom putu koji povezuje Korint i Epidaurus, nalazi se važan manastir sa dugom istorijom i mnogim duhovnim blagom, poznatiji kao “Pogorodica Agnanda”. Stari naziv je bio Agnundos manastir i pod tim imenom je poznat u pronađenim dokumentima. Nije poznato odakle potič ovo ime. Neki smatraju da je izvedenica od reči αγνός – čist, dok neki smatraju da je nastalo od glagola αγναντεύω – osmatrati, zbog samog položaja manastira sa kog se može osmatrati okolina.

zemljotresa. Krov ima oblik osmougla sa četiri uska prozora. Kupola se uzdiže iz centra crkve i pokrivena je poluloptastim crepom koji je veoma star, a na vrhu se nalazi prelepi izrezbareni kameni krst. Zidovi su potpuno prekriveni neverovatnim freskama, iako je ikonostas star 300 godina. Manastir je posvećen Uspenju Bogorodice i koje se slavi 15. avgusta, kada ovde pristižu stotine vernika iz svih krajeva Grčke.

Manastir Kalami Blizu Ligourija,tačnije između sela Koliaki i Adama, nalazi se stari manastir koji nosi ime Bogorodice Kalami ili Uspenje Bogorodice Kalami. Lokacija manastira je veličanstvena. Okružen je divnom planinskom vegetacijom, koja opušta umornu dušu od stresa i okrepljuje svežim vazduhom hodočasnike.

Manastir Kalami osnovan je u ranim godinama 17. veka. Ali izgleda da su tu mnogo ranije pronalazili utočište asketi čiji se tragovi mogu pronaći u blizini manastira. Prema tipiku manastira Arhangela Epidaurusa i tradiciji, manastir Kalami duguje svoje ime prvim monasima koji su došli iz Kalamata. Postoji druga verzija koja povezuje ime manastira sa susednom planinom Kalamani. Manastir je bio isključivo muški do njegovog raspuštanja 1834. Manastir je uspostavljen nakon osnivanja bratstva žena (1972) na mestu muškog manastira. Tako se 1970. naporno radilo i sa neumornim entuzijazmom da bi se izgradio novi manastir. Prve monahinje su bile Melani Fragos, Sintlitiki Cukala, Hristonimfi Daguli, a monahinja Fragos je igumanija manastira od njegove obnove do dan danas. Od zgrada starih monaha sačuvana je samo mala crkva Uspenja Bogorodice. Zgrade koje su primeri strogosti i mere štednje od onih monaha. Na mestu oronulih starih ćelija izgrađene su nove. U manastiru je danas moguće i prenoćiti.

Osnovan je u 11. veku nove ere. Na zapadnoj fasadi je utisnuta glava lava. Njegov oblik je veličanstven, iako je napušten i porušen u nekoliko navrata. Ceo kompleks je u obliku kvadrata, a okružen je visokim kamenim zidom. Na zapadnoj strani sačuvana su dve zaštitne kule, od kojih se jedna nalazi u dosta dobrom stanju. U centru zapadne strane nalazi se centralni ulaz koji se nalazi direktno preko puta Saborne crkve, koja je najvažniji spomenik. Da biste stigli tamo, prvo morate proći kroz zasvođeni kameni trem i stižete u atrijum. Atrijum je naziv za unutrašnje dvorište, koje okružuje manastir.

U manastiru Kalami danas se čuvaju mošti sv. Nephona, sv. Petke, sv. Kozme i Damjana, sv.Arsenija Pare i mnogih drugih.

Sve je u vizantijskom stilu. Zidovi crkve su kameni, ali dobrog kvaliteta i veoma čvrsti, tako da su izdržali nekoliko

Zasvođene mikenske grobnice Jedna od najvažnijih znamenitosti ove oblasti su sedam zasvođenih mikenskih grobnica. Nalaze se u podnožju planine Katarahi, preko puta Malog pozorišta Epidavros. Putnik prateći put iz gornjeg dela sela ka oblasti koji se naziva “Vode” (Νέρα) može izbliza da vidi grobnice.


Stari Epidavros

Stari Epidavros

Vaše mesto za odmor

Vaše mesto za odmor

Plaže Plaže Epidavrosa nude beskrajne sate opuštanja i zabave. Najviše njih se nalazi u uvalama i bezbedne su za malu decu. Naći ćete široke i peščane plaže i uvale, zadovoljavaju sve potrebe i želje. Ukoliko izaberete hotel blizu plaže, imaćete jednostavan pristup malom raju.

Kandija Jedna od najdužih i najpoznatijih plaža u regionu. Pored kristalno čiste vode, raznobojnih kamenčića, plažu krase i živopisne taverne pored samog mora.

Kondilu Podjednako dobar izbor, preporučuje se mlađima i onima koji se tako osećaju. Nalazi se u blizini promorskog seoceta Vivari. Prepuna je barova, takođe su u ponudi i razni sportovi na vodi.

Polemarha Polemarha se nalazi u Starom Epidavrosu. U stvari, reč je o dve divne plaže okružene hladom guste borove šume, bez traga ikakve organizacije.


Stari Epidavros

Stari Epidavros

Vaše mesto za odmor

Vaše mesto za odmor

Plaže

Aktivnosti

Aliota Aliota u Novom Epidavrosu – prepustite se šetnji kroz redove pomorandže, limuna i nara. Odlikuju je sitni kamenčići i dubina vode.

Planinarenje

Paraglajding

Udruženja planinara tokom celog leta pa sve do oktobra organizuju razne ture planinarenja po Epidavrosu.

U poslednjih nekoliko godina sve više i više je popularan ovaj sport. Sportisti iz paraglajdinga i jedriličari mogu da uživaju u svom omiljenom sportu. Kreću sa okolnih padina i često završavaju na obližnjoj plaži. Biciklizam Biciklističkim stazama možete stići na neke od mnogih plaža ili do bilo kog lokaliteta. Divna aktivnost u prirodi.

Jalasi Jalasi se nalazi na južnoj strani Starog Epidavrosa, odlikuju je beli šljunak i kristalno čista voda.

Kalamaki Kalamaki nalazi se u zalivu starog Epidaurusu. Ušuškana u zelenilo, plaža je idealna za mir i samoću.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Stari Epidavros

Stari Epidavros

Šta je sve moguće obići Svetilište Asklepija posvećeno je bogu isceljenja i ozdravljenja i poznat je kao najvažniji centar u antičkom svetu. Sada je u sred jedne decenije duge restauracije. Neke kopije skulptura se nalaze u obližnjem muzeju, ali su originali u Narodnom arheološkom muzeju u Atini. Prvo mesto koje posetilac vidi, nakon što se stigne do hrama su Propileji, čija izgradnja datira iz mikenskog doba. Zatim se stiže do hrama Asklepija, čija je izgradnja trajala 5 godina. Izgrađen je u dorskom stilu i u njemu se nalazila statua boga umetnika Trasimidije. Iza hrama nalazi se kupola, koja je bila najpoznatija zgrada oltara. Slede drugi objekti poput kuće sveštenika, hramovi Artemide, hram Apolona i najzad pozorište. Svetilište Asklepija je svetski poznato po pozorištu Epidavros, najbolje očuvanom grčkom pozorištu. Najveće grčko pozorište moglo je da primi 14,000 gledalaca. Kao deo Asklepijevog svetilišta, od 1988. je na UNESKOvoj listi svetske kulturne baštine.

Pozorište je delo arhitekte Polikleta Mlađeg, datira iz 350. p.n.e. i savršeno je očuvano. Bilo je predviđeno za dramu koja se razvila iz izvedbi zbornih oda za vreme Dionisijevih svečanosti. Za te su svečanosti bila potrebna mesta okupljanja za hor i gledaoce. Hor, koji je pevao i plesao, izvodio je na orkestri (kružnom plesnom podijumu sa žrtvenikom u sredini) jedan sastav koji je odredio velik deo kasnijeg razvoja grčkog pozorišta. Izvorno je bilo 34 reda klupa, a Rimljani su proširili sa još 21. Razumljivo je da je njihovo shvatanje arhitekture dalo rešenje pozorišta isključivo na otvorenom prostoru. Izabrala bi se padina brega u koji su se usecali pravilni stepenici koji su činili sedišta za gledaoce (kaveje). Iz početka su gledaoci sedeli na improvizovanim drvenim klupama, ali je nakon jedne nesreće u Atini 499. p.n.e., uvedeno sigurnije i stalno sedenje - klinasti blokovi kamenih klupa, otprilike koncentrični sa orkestrom, uklesani u prirodan obranak brega.

Klupe se protežu na više od pola kruga oko orkestre i nisu građene prema standardnom polumeru, širok prolaz (parados) ih deli vodoravno, a gornje su klupe strmije od donjih. U pozorištu je toliko dobra akustičnost da se svuda sve podjednako čuje, pa čak i šaputanje. Tajna verovatno leži u geografskom položaju. Japanci su uzeli isto kamenje, napravili pozorište potpuno istog oblika i – nisu uspeli da dobiju toliku akustičnost. Svake godine na leto se održava Festival Epidavrosa koji vredi posetiti. Ulaznica za pozorište košta 6 eura. Pozorište je otvoreno od maja do oktobra, svakim danom 08:00 – 19:30 , od novembra do aprila 08:00 – 17:00. Iako je ugodno šetati po senkovitom svetilištu Asklepija, nažalost nije moguće razaznati po ostacima iskopina šta se tu sve može sagledati osim pustiti mašti na volju. Ono što ostavlja najupečatljiviji utisak je kružna građevina tolos, deo arhitekte Polikleta Mlađeg iz 4. veka pre naše ere, a ono što je u istoriji ostalo do danas nerazjašnjeno da li su u dnu tolosa bile stvarno nastan-

jene zmije ili je sve to mit. Druge dve osnove koje se vide su ostaci stoa i avatona u kome su bili smešteni bolesnici. Ono što je zasigurno, a to se može pročitati na zapisima na kamenim pločama u muzeju da je bolesnike u snu posećivao navodno Asklepije i pokušavao da razazna od koje bolesti boluju kako bi mogao da primeni adekvatnu terapiju. Bolesnici su zatim spuštani kanapom u tolos, odakle su videvši zmije bežali glavom bez obzira, a kako su većina bolesti psihomatske prirode taj iznenadni strah je izgleda bio delotvoran.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Stari Epidavros

Stari Korint

Vizantijski imperatori Justinijan i Teodosije su bili najveći uništitelji antičkih hramova, proglašavajući ih za paganske. U muzeju, najpre u prvoj Sali možete videti vitrinu sa instrumentima iz antičkog doba, što zajedno sa zapisima na kamenim pločama govori da su se nekada u Epidaurusu vršile i ozbiljne operacije na ljudskom telu. U još jednoj vitrini se nalaze ostaci različitih figura, delova tela koje su bolesnici simbolično prinosili oltaru verujući u njihovo izlečenje. U drugoj Sali se nalaze figure i statue iz rimskog perioda, gde možete videti i kopiju boga Eskulapa prikazanog sa štapom i zmijom oko štapa, zatim boginju Higiju, kao i nekoliko statua rimskih imperatora bez glave, koji potiču iz perioda kada vajari zbog brze promene imperatora nisu postizali da izvajaju glave, pa su samo koristili jednu istu statutu, a menjali glave kako je ko dolazio na vlast. U trečoj Sali su ostaci Eskulapovog hrama, i u originalu izgled korintskog stuba, sa korpom akampusovog cveta, a u četvrtoj Sali su ostaci tolosa gde se mogu videti u originalu kako je bio ukrašen svod zdanja, kao i mermerno popločana osnova.

Stari Korint


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Stari Korint

Stari Korint

Šta je sve moguće obići

Tvrđava Akrokorint Na obližnjem brdu gde je po legendi Sizif gurao kamen, nalazi se utvrđenje Akrokorint – Gornji Grad gde se nalaze ostaci antičkog hrama boginje Afrodite, a na njenom mestu izgrađena je velika tvrđava koju su gradili i dograđivali osvajači kako su se smenjivali od Vizantije, Franaka, Mletaka i Turaka. U pozadini tvrđave nalaze se ostaci velike cisterne, odakle se grad snabdevao vodom.

Antički Korint je bio jedna od najvećih luka poznat po sidrištu trgovačkih brodova, velikoj tržnici, gde se trgovalo robom sa istoka i zapada, kao i po grnčariji crvenkaste boje – terakote. Grad je uznapredovao zahvaljujući bogatstvu izvora i svom izuzetnom strateškom položaju gde su se ukrštali putevi Istoka i Zapada. S obzirom na veoma usku prevlaku između mesta Lahio i Istmije, ideja o prokopavanju kanala potekla je još iz doba Nerona, kada je trebalo zameniti popločani put – diolkos preko koga su robovi prebacivali na drvenim balvanima iz Egeja u Jonsko more i obrnuto.

Najimpozantnija tačka u Starom Korintu je najstariji hram Grčke, posvećen bogu Apolonu iz 6. veka pre naše ere, građen u dorskom stilu. Svi drugi ostaci potiču iz rimskog perioda su forum, agora i Julijanska bazilika, Pirinina fontana kao i popločani centralni put koji je vodio od Agore do luke Lahio. Desno od hrama nalaze se ostaci pozorišta i Odeona. U sklopu iskopina možete obići i muzej u kome se mogu videti impozantni primerci korintske keramike.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Stari Korint

Nafplio

Šta je sve moguće obići Luka Istmija Luka Istmija na istočnoj strani Korinta je bila poznata po hramu posvećenom bogu Posejdonu, bogu mora, a bila je poznata i kao atletski centar u kojoj su se održavale igre u godinama između dve Olimpijade. Ostaci osnova hrama, stadiona i teatra mogu se i danas videti.

Nafplio


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio

O gradu Nafplio, Nafplion ili Nauplion (grč. Ναύπλιο, engl. Nafplion) je grad u Grčkoj i upravno središteokruga Argolida, u okviru Periferije Peloponez. Grad nije najveće mesto u prefekturi, već je to gradArgos. Grad Nafplio je značajan u istoriji savremene Grčke, kao njena prva prestonica u vreme 1829-34. godine, nakon čega je Atina preuzela za stalno ovu ulogu. Naziv Stariji oblik ime je “Nafplion”, verovatno izveden iz starijeg “Nauplion”. Postoje pretpostavke da je ovo nastalo uprošćavanjem naziva “Novi grad” (grč. “Nea Polis”). Istog korena je i naziv poznatogitalijanskog grada Napulj. Zbog toga Italijani Nafplio nazivaju “Napuljem Romanije”, pri čemu jeRomanija stari naziv za Vizantiju.

Prirodni uslovi Grad Naflio se nalazi u istočnom delu grčkog poluostrva i istorijske pokrajine Peloponez, a u srdišnjem delu prefekture. Grad je smešten na malom poluostrvu u vrhu Argoliskog zaliva. Iza grada pruža je ravnica drevne Argolide, najplodniji i najbogatiji deo prefekture. Klima u Nafpliu je sredozemna, sa žakim i dugim letima i blagim i kišovitim zimama. Na okolnim planinama ona dobija oštrije crte.

Stanovnišvo

Privreda

Nafplio danas ima oko 15.000 stanovnika u gradu i u okolini. Stanovništvo su uglavnom etnički Grci, mada se poslednjih decenija doselilo i dosta stranaca. Na poslednja tri popisa broj stanovnika se kretao na sledeći način:

Nafplio je poslednjih decenija izrastao u važan turistički centar Grčke. Tome je znatno doprinelo očuvano gradsko jezgro sa veoma mnogo uticaja zapadne arhitekture, što Nafpliu i danas daje svojevrsni šarm. Grad danas privlači strane turiste i same turiste iz Grčke, posebno vikend turiste iz Atine.

1981. godine, grad 10.611 st., opština 1991. godine, grad 11.897 st., opština 14.740 stanovnika. 2001. godine, grad 13.822 st., opština 16.885 stanovnika.

Grad je takođe i upravno i trgovačko središte prefekture. Pre nekoliko godina u gradu otvoren je Fakultet lepih umetnosti u okviru Univerziteta Peloponeza.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio

Istorijat Nafplio spada u retke gradove u Grčkoj, čija je savremena istorija mnogo značajnija nego antička. Najstariji arheološki nalazi u području Nafplia govore da je ovo područje bilo naseljeno još u vremeneolita. Pre Mikenskog razdoblju a ovom prostoru su se naselili Dorci. Značajnija naselja na ovom mestu javilo se tokom Mikenske civilizacije (1580-1100. p. n. e.) i ona su bila njena glavna žarišta (Mikena, Tirins). Naselje na mestu današnjeg grada je bilo drugorazrednog značaja i ostaće to i tokom vremena stare Grčke i starog Rima. Tokom većeg dela srednjem veka naselje je bilo u sasatvu Vizantije. 1212. godine naselje potpalo podkrstašku državu Prinicipat Ahaju, a 1388. godine preuzeli su ga Mlečani. Oni su grad okružili zidinama i izgradili veliku tvrđavu, očuvanu do današnjeg vremena. Međutim, sve to nije pomoglo da grad bude odbranjen od Turaka 1540. g. Mlečani ga ponovo prisvajaju 1685. godine i

Akronafplion započinju izgradnju savremenije tvrđave za koju se veruje da je najveći mletački graditeljski poduhvat izvan prostora Italije. Međutim, Turci ponovo osvajaju i tvrđavu i grad 1715. g. 1821. godine je počeo Grčki ustanak, a Nafplio postaje najveće tursko utvrenje u borbi protiv Grka. Posle uspostavljanja nove države, Nafplio postaje privremena prestonica novoosnovane Grčke 1829. godine, ali status prestonice posle 5 godina dobija Atina. Nafplio time pada u razdoblje stagnacije, koje će se produžiti duboko u 20. vek. Grad je bio pošteđen mnogih razaranja tokom ratova 20. veka. Ali, tek osnivanjem nove prefekture Argolidasa sedišetm u Nafpliu grad dobija uslove za razvoj. Posle toga počinje nova izgradnja i on se poslednjih decenija brzo osavremenjava. Velika pomoć u razvoju dao je gradu brz razvoj turizma.

Akronafplion je grad na kamenitom poluostrvu gradjen još od antičkog doba do kasnog 15. veka.

kvadratnu kulu u sredini brda, da kontrolišu komunikaciju izmedju dva dvorca.

Zidovi Akronafploina pokazuju bogatu istoriju, koju je doduše teško slediti zbog niza dogadjaja koji su se smenjivali. Dvorac u obliku slova H , iako prilično promenjen modernim postupcima, iskristalisao se uglavnom u razdobljima franačke i mletačke dominacije od 13. do 16. veka.

U istočnom zidu franačka kapija dvorca је zaštićena sa dve okrugle kule B i X. Kapija је ukrašena zidnim slikama i postala poznata kao “Kapija mira”,

U Akronafplionu je otkriveno postojanje praistorijskog naselja, dok su zapadni deo akropolja drevni ostaci poligonalnih zidova koji datiraju iz kasnog 4. veka pre Hrista ali je zadržao i odlike iz helenističkog i vizantijskog razdoblja. 1210-1212, kada su Franci okupirali grad je podeljen na dva podrucja , nazvane dvorci. U sredini poluostrva je franacki dvor, koji je namenjen rezidenciji franačkih vladara i upravni i vojni centar grada, dok je POMEIKO dvorac još od vizantijskog perioda, a franački deo je kasnije formiran. Franci su izgradili zid izmedju dva dvorca i

Tokom prvog perioda venecijanske dominacije, a posebno u 1470 godini, Mlečani, pod pretnjom turskih upada, sprovode popravke i proširenja utvrdjenja Akronafplion pod nadzorom velikog gradjevinara Antonia Gabele, u vreme kada je guverner grada bio Paskvaligo. Jedan od prvih i najvažnijih projekata bio je da se ojačaju utvrđenja Akronafpliona dodavanjem novog dela, poznatog као Tvrđava Toroni, na nižem nivou, istočno od franačkog zamka. Veruje se da ime potiče od italijanske reči torrione što označava veliki toranj u zidu tvrđave. Tvrđava Toroni je očuvana i u dobrom stanju i možemo joj se i danas diviti. Okrugla kula sa nazubljenim zidinama, štiti vrata dvorca i odličan je primer zrele renesanse .


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio

Ostali radovi iz tog vremena se zovu krst Mionica, i cilj im je ojačanje franačkog dela tvrđave, tako što je stvoren poprečni zid između njega i Pomeiku dvorca. Kapija između dva dvorca je ojačana bastionima.

1970-71 je počelo rušenje zatvora kako bi se izgradio hotel “Xenia palace” kada je uništen veliki deo zidova i zgrade dvorca Pomeiku. Tada je srušena i vojna bolnica. Od bolnice je sačuvana samo crkva Sveti Anargiron.

Tokom otomanske vladavine, izvršene su samo sitne popravke i dopune na dvorcu, odnosno unutar tvrđave, koji su od strane Turaka prozvani Njeni-Zahtevi. Ovde su živeli obični ljudi,Turci i hrišćani, jer su se oficiri okupili u donjem gradu.

Danas se može posetiti zamak istočno od parka i trga Staikopulos Arvanitis, ili od strane katoličke crkve цркве i kapije zamka Toroni.

1686, kada su Mlečani preuzeli grad od Turaka, donesen je dekret po kome je zabranjeno naseljavanje zamka Akronafplion. Akronafplion je više namenjen za vojnike. У 1829 Za vreme Predsedništva Grčke vlade Ianisa Kapodistriasa je bilo u izgrađeno u velikoj kasarni, i bolnica i vojna kasarna. 1926 u tvrđavi Akronafplion se nalazio famozni zatvor u kome je do tada bio smešten Kapodistrias. Od 1937 godinе, zatvor je bio u funkciji sve do 1960.

Imajte na umu da konfiguracija unutrašnjeg dvorišta Akronafpliona izgleda bolje nego sama tvrđava.

Bavarski lav Između crkve Сv Пanton i gradskog groblja, nalazi se, . Mihajlova ulica” sa izvanredno oblikovanim spomenicima, kao i najznačajnije delo iz 19. veka Grčke, poznat kao Bavarski lav, koji datira 1840 do 1841 . Lav, kao jedno od monumentalnih rezbarija u kamenu, prikazan je kao da je zaspao. Ovaj prelepi spomenik je izvajao nemački vajar Kristijan Zigel, koji je bio prvi profesor vajarstva na tehničkom univerzitetu u Atini. Standarde za izradu Lava Zigel je dobio od čuvenog danskog vajara Bertela Torvalsena. Ispod Bavarskog Lava je nemački natpis uklesan u kamenu što je naređeno od strane kralja Bavarske, Ludvi-

ga, oca prvog grčkog cara, Ota Bavarskog u znak sećanja na vojnike koji su pripadali redu Otto i umrli od epidemije tifusa u Nafplionu, godine 1833 i 1834. Bavari su bili sahranjeni na obližnjem groblju u severnoistočnom regionu koji ostao poznat kao “Bavarski grobovi.” Kasnije su kosti bile deponovane u kripti katoličke crkve . Danas, prostor ispred Bavarskog lava je pretvoren u mali park sa klupama i nudi mali predah tokom obilaska u ovom delu grada.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio

Trg tri vladara Trg Tri Vladara na tri kvadratna metra je posvećen uspomeni na engleskog admirala, Kodringtona, i francuskog admirala Derinjia Kseidena učesnike bitke tursko egipatske flote kod Navarina 8. oktobra 1827. Trg je formiran u doba vladavine Ianisa Kapodistrijasa od strane Bugara i inžinjera Stamatisa i uključuje značajne zgrade i spomenike. U sredini trga se nalazi grob u kome su kosti Dimitros Ipsilanti, koji je bio jedan od vodećih figura Grčke revolucije. Ipsilanti,koji je umro 1832 od hronične bolesti sa 40 godina, prvobitno je sahranjen u priprati crkve sv. Đorđa. 1843 su njegove kosti deponovane uz zvanične ceremonije.Spomenik je izgrađen u Beču na zahtev njegovog brata. Na trgu se nalaze neoklasične zgrade, u jednoj od njih je Gradska kuća . Iza spomenika Ipsilanti, u zapadnom delu trga, može se videti statua kralja Otoa, koji je bio drugi sin kralja Ludviga Bavarskog.

Aravitija Na mestu gde se nalazi kip Oto u ulici Basileos između Кonstantina i Amalia, je nekad bio jedan od najvažnijih objekata u Nafplion, Kiverneio ili “Palataki”, koji je uništen u požaru 1929. Kiverneio je izgrađen 1829, tačno sto godina pre njenog uništenja, i delo je italijanskog arhitekte Paskvale Ipolitija . Izgradnja H i Kiverniti sponzorisan od strane Grka.. Eprokeitoneo-klasične zgrade sa izraženom horizontalnom osom . Unutrašnjost je nameštena jednostavnim nameštajem . Kada je Kapodistrias ubijen u centralnom holu Kiverneiou je postavljeno mumificirano telo zbog velikog broja hodočasnika. Kada je mladi kralj Oto stigao u Nafplio, ostao je u Kiverneio. Tada je Kiverneio nazvan “bazilike Palace”, a kasnije je promenjeno u “Palataki” ime koje je poznato do sada.

“Arvanitias krug”, kako ga nazivaju stanovnici grada , omiljeno je šetalište Naflion. Počinje na kraju plaže i završava na trgu Arvanitias, u ukupnom rastojanju od oko jednog kilometra.

U stvarnosti, ime potiče od činjenice da su ovaj region, koji se prostirao van zidova i istočno od kapije zemljišta, od prvih godina venecijanske vladavine nastanjivali Albanci.

U stenama dominiraju impozantne zidine Akronafliona. Na sredini šetališta je mala kapela, koja je omiljeno mesto okupljanja hodočasnika i gradskih stanovnika i posetilaca.

Ispod ovog dela nalaze se plaže gde je moguće uživati u kupanju.

БiHArgoliko sa pogledom na zaliv koji je odavde jedinstven. BiH regiona, prema lokalnoj tradiciji,Arvanitia nosi taj naziv zbog stena koje dominiraju.

Posle obilaska Arvanitias trga, možete nastaviti do podnožja Palamidi. Ako neko i dalje želi da se vrati u stari grad može to učiniti spuštajući se sa trga Arvanitias do Staikopoulos parka i Land kapije.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio

Veliki put

Trg Filelinon

«Veliki put”, Бasileos Кonstantin, izgrađena je u skladu sa evropskim standardima. To je bila najvažnija ulica u gradu u 19. veku, pa je zato nazvana “velika”. Crkva svetog Nikole je tom prilikom bila srušena, jer se nalazila na sredini ulice. «Вeliki put” vodi iz Кiverneio sa Trga Сintagma ka centralnom trga Нafplion, gde se danas nalazi arheološki muzej. Uz “Un Certain vrska puta” redovno simeraorismena kuća Кapodistrias i Оto.Иzgrađen je u neoklasičnom stilu, sa svojim karakterističnim simetrije u licu. Usredini je “Un Certain pogledu, Рoad” je ranije bio ministar inostranih Оikia, gde je boravio po prvi put boravka u gradu Кivernitis Јoanis Кapodistrias. В kuća je spaљena το 1862. Druga važna neoklasična zgrada je zgrada opštine. Кsronologeitai iz mletačkog doba Нafplion, ali konvertuje vreme Кapodistrias. Вport je venecijanski renesansni stil jednostavnost. Danas se u zgradi nalazi Odsek za pozorišne studije Univerziteta na Peloponezu. «Veliki put” sa paralelnim ulicama Сtaikopoulou i prolazom važan je za stanovnike i posetioce grada, zbog prodavnica koje se nalaze duž oba ova puta,takođe možete sedeti u jednom od barova i taverni. Uprkos vremenu ovaj put iznenađuje posetioce grada, jer nije velika ulica. Аmalia Аvenija je mnogo veća.

Na trgu su bili Venecijanski bedemi svete Tereze, koji su kasnije postali bastion kaikatedafistike Moskvi, 1866. Spomenik Filellinon, dominira sredinom trga, podignut je 1903 u znak sećanja na francuske vojnike koji su se borili i žrtvovali za oslobođenje Elladas od Turaka tokom Grčke revolucije. Spomenik, od sivog mermera, u obliku obeliska, je osmišljen u Parizu, sagrađen u Atini . U bazi obeliska, na jednoj strani, postoji reljef u belom mermeru, sa personifikacijama Elladas i Francuske, u formi Atine i Republike, dok u istočnoj strani baze postoji zavetni natpis gde se

pominju veliki francuski Philhellenes Mezon Maršal, general i admiral Faviero Derigni, ali i svi francuski mornari i vojnici koji su se borili za nezavisnost Grčke. Nedavno, je potpuno završena bista junakinje Grčke revolucije, Mafrogenous Mantas, koja je bila u Nafplion od 1824 do 1831. Na severoistočnoj strani trga, u ulici Basileos Oto, postoji značajna neoklasična zgrada iz 19. veka. Ovde stegazotanapo 1972 Tovn Hall do njegovog transfera u tri kvadratna Nafarchon.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio

Mitropolitski hram Svetog Đorđa (Georgija) O katedrala Svetog Đorđa je jedna od najvažnijih i najstarijih hramova u gradu, gdeznačajni događaji u istoriji Grčke.

pohvale.Drugo Otomansko opet crkva je pretvorena u džamiju posle oslobođenja gradau 1822, Sveti Đorđe je došao u Pravoslavlje.

Smatra se da je sagrađena na početku 16. veka, za vreme Prvog mletačke dominacijegrada, a nakon okupacije Nafplion od Turaka 1540, crkva je postala džamija.

Hram je izgrađen u bazilici sa kupolom i freskama treba da budu slikane u Drugom venecijanske dominacije oko početka 18. veka u zapadnom stilu. U stvari, šouVečera Mistikou kopira sastava poznatog slikara Leonarda da Italijani Bintsi. U1823-ponovo oslikane murale po Dimitrios Vizantije, autor čuvenih “Bavilonias”.

The 1686, kada su Mlečani su bili u stanju da povrati grad od Turaka, na Svetog Đorđa postao pobednik je slot za komandanta Frančesko Morozini ovde proslavio-

U crkvi Svetog Đorđa počinili sahranama važnih oblika Grčke revolucije kaoPaleon patrona Germanos Dimitrija Ipsilanti ili čak sahranjen u prip-

rati crkve.Ovde su slavili sa svim sjajem i sahrane ubijenih Kiverniti Ellados IoannisKapodistrias. Mumificirane ostatke Kiverniti čak i deponovani u ministarstvucrkve za oko šest meseci, do 29. marta 1832. U crkvi Svetog Đorđa ušao, upravo stigao u Nafplio, Januar 25. 1833, prvi kraljEllados, Ota. Danas se može videti na presto u hramu Otto, gde mladi kralj je prisustvovao liturgiji. O priprata i zvonik su dodati u 1834 Antivasileia, u znak sećanja na dolazak kraljaOtto u gradu. U to vreme ovaj Sveti Georgije postao katedrala Nafplion. Južno od crkve je veoma važan objekat, koji datira iz vremena venecijanskedominacije prvog, kao i crkve. To je dva sprata i okružuje u obliku gama-hram. Oko1712, ovde će se upravljati mletačku versku školu, a tokom 19. veka zgrada je imala različite mogućnosti upotrebe kao

što su štampanje ili kuća siročadi.Znamo da je u 1824 smešteni Ministarstvo prosvete i 1830 Helenik škola. Trg Svetog Georgija postoje kuće gde možemo prepoznati jednostavne oblike ranogklasicizma. Ovde, na svakih letnjih koncerata počinio pod čuvenom festivaluNafplion, koja je uspešno organizovana od strane Opštine grada. Osim čuvenogSvetog Đorđa, koncerti održati u drugim delovima lepe Nafplio, kao bastionSan Andreas u Palamidi u Bourtzi i kvadrat Arvanitias.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio

Vuleftiko (Skupština)

Bastion Grimani (Προμαχώνας Γκριμάνι )

MP objekat, se nalaziu jugozapadnom delu trga Sintagma, i ima posebno mesto u grčkoj istoriji.

Poput drugih značajnih objekata u gradu, tako da je korišćena tokom godina za različite namene.

Ksronologeitai je 1730, prvobitno izgrađena kao džamija. Izgrađena je od kamena i sastoji se od jedne kvadratne sobe pokrivene velikim kubetom.

1831 radio ovde ukratko Helenik školu i služio kao toisogeio zatvora. KalajKapodistrias i Oto od Nafplion, od 1828 do 1834, ovde obično dajući lokalneplesove. U MP je održan u 1834, tokom Antivasileias suđenju poglavice Grčkerevolucije, Teodoros Kolokotronis i Dimitrija Plapouta.

Ovo je karakteristično za zrelu otomansku arhitekturu gde su prisutne džamije sa teškim imasivnim proporcijama i kupole.za zreluotomanske džamije arhitekture sa teškim masivnim proporcijama i kupole. Na zapaduje prvobitno bilo kupolom portik, ali je pao u ranom 20. veku u zemljotresu. Prema lokalnom predanju, ova velika džamija sagrađena od strane bogatog Turk Agada spase svoju dušu, od gnusnog zločina koje je počinio. O Agas ubio dva mladića izVenecije koje su došle da Nauplia da traže blago je sakrio svog oca, kada je gradokupirali Venecijanci. O Aga pronađen blago ispod profila bili mladi, ali ihubiti, kako bi se žeti plena sebe. Kasnije, osećajući kajanje za gnusnog čina, kazao je on sagradio zlatnu riznicu u velikoj džamiji trgu, koji je postao poznat kao džamija naAga-paše. Posle oslobođenja grada, džamija nalazila Kuću Grcima od jeseni 1825 do proleća1826, nakon što je obnovljena od strane arhitekte Balliano. Aiti je takođe najvećaupotreba i tinonomasia “poslanik” je postala poznata danas.

Obnovljena zgrada gradske skupštine se nalazi na skveru tri generala, I ima dugu i zanimljivu istoriju. Klasična višespratnica, koja je izgrađena 1857 I imala je namenu više škole u Nafplionu, koja je osnovana za vreme Ota Bavarskog 1833. godine. Prvi sprat je bio osnovna škola, a na drugom spratu je bila Helenska škola.

Danas, poslanik je obnovljen od strane Ministarstva kulture primeran i služi kaokonferencijskoj sali, gde nezavisno od većine konferencija održati i drugi kulturni događaji. Na prizemlju MP je nedavno preneta na Municipal Galleri of Nafplion sa zanimljivom kolekciju slika i savremeni Grci Ellinidon umetnika. Radovi su uglavnom donacijama Potarianou Grupe Nafplion i Nafplioti Karagianni Nikolaos.

Tvrđava Burđi (Μπούρτζι) Priobalna tvrđava, koja je postala poznata pod turskim nazivom Burci (grč. Mπούρτζι), odnosno kula, zaštitni je znak grada Nafpliona. Prvobitno je bila vizantijska crkva posvećena Svetom Teodoru. Mlečani su uvideli savršenu stratešku poziciju koju su i iskoristili napravivši kulu, koju su ubrzo i povećali. Jedno vreme je bila i utočište same grčke vlade, a nakon toga i mesto boravka dželata. 1935. pretvorena je u hotel.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio

Bastion petoro braće (Προμαχώνας Πέντε Αδέλφια)

Kula Ksiras (Πύλη Ξηράς)

Bastion petoro braće je jedini očuvani bastion u najužem centru grada. Smešten je na severozapadu Akronafpliona, a svoj naziv nosi po oružju petorice braće.

Kulu Ksiras potiče iz 1894. godine i građena je do 1897. godine. Kulu su gradili Venecijanci i iznad kule je lavica kojoj nedostaje glava, krila i rep, simbol Venecije. U blizini kule nalazi se ploča kada je Nafplion bio oslobođen od Mletačke uprave.

Gradnja se pripisuje Mlečanima, krajem 15. veka.

Viši sud (Δικαστικό Μέγαρο) Sudska dvorana, koju je gradio grčki dobrotvor Andreas Singru, dovršena je 1911. godine, u neoklasičnom stilu, gde je I danas smeštena Viši sud. Na ulazu u veliku dvoranu nalaze se statue Anastasiosa Polizoidisa I Terceti Georgiosa, dva velikana koji su sudili grčkom junaku Kolokotronisu u veću protiv kralja.

Predsednik suda Anastasios Polzoidis je odbio da potpiše presudu o smrti Kolokotronisa, a ostali članovi veća su dali otkaz. Na južnom delu trga nalazi se spomenik herojima grčke revolucije, jedan od njih poznat pod imenom Nikitaras, iliti „pobednik” je spomenik Nikitasu Stamatoljanisu, vođi ustanika u opsadi Nafpliona.

Hram Svetog Nikole (Ι.Ν. Αγ. Νικολάου) Hram Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca je građen pored luke, 1713. godine i jedan je od najlepših hramova u gradu. U njemu su oltari i lusteri iz 1848. godine. Bazilika je građena u venecijanskom stilu.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio Kula Sagredu (Πύλη Σαγρέδου) Kula je dobila ime po Mlečaninu Avgustinu Sagredu, 1713. godine za vreme mletačke uprave gradom.

Tvrđava Palamidi (Παλαμήδι) Očuvana, u odličnom stanju, jedan je od najvećih dostignuća venecijanske arhitekture. Brdo na kome se istoimena tvrđava nalazi nazvano je po Homerskom junaku, Palamidi.. Zanimljiv je podatak da je za vreme turkokratije hrišćanima bio zabranjen ulaz u tvrđavu. Upravo je na ovoj tvrđavi započeto oslobođenje grada. Jedno vreme je bila i zatvor u kome je bio zatočen Kolokotronis koji je bio optužen za veleizdaju. U sklopu tvrđave nalazi se mnogo bastiona, kao i crkva cvetog Andreje. Zanimljivi je videti impresivne tenkove u kojima se i dalje sakuplja kišnica.

Hram svih Svetih (Ι.Ν. Αγ. Πάντων) Građena je 1715. u doba Venecijanske uprave, jedina crkva koju su hrišćani mogli da koriste za vreme turske uprave.

Plaža – luka (Παραλία – Λιμάνι) Mlečani su u vreme svoje vladavine plažu preoblikovali u veštački lukobran, ostavljajući plovni put između njega i tvrđave Burci. Kanal se svake noći zaključavao lancima. U okviru ovog lukobrana je formirana luka Nafpliona. Danas možete sesti u jedan od mnogih kafića, ili na neku od klupica, i uživati u pogledu koji se pruža ka tvrđavi Burđi. Toplo preporučujemo da ovde dođete u vreme zalaska sunca, videćete i sami zašto.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Nafplio

Nafplio

Carinarnica (Τελωνείο)

Železnički park (Πάρκο Ο.Σ.Ε. - Δημοτικό Ωδείο)

Zgrada carinarnice građena je sredinom 19. veka i nalazi se na kraju velikog šetališta u ulici.

Stara železnička stanica, koja je povezivala prugu Atina-Nafplion, podignuta je 1884. i bila u funkciji sve do 1963. godine kada je ukinuta pruga uskog koloseka („voz Ćira“). Do 1993. godine pruga uskog koloseka je radila do luke, odakle je prevoženo južno voće. Simbolično stari vagoni danas podsećaju na romantično vreme i u njima se nalaze predmeti za dečiju igru, i pionirski park.

Crkva svete Sofije (Ι.Ν. Αγ. Σοφίας) U živopisnom delu Psaromahale, a potiče iz vizantijske uprave gradom, građena po uzoru na vizantijske crkve. U doba turske uprave gradom, bila je jedina hrišćanska crkva u službi za hrišćansko stanovništvo koje je živelo van tvrđave.

Trg Sintagme (Πλατεία Συντάγματος)

Park Kolokotronisa (Πάρκο Κολοκοτρώνη) U središtu velikog parka nalazi se statua vođe grčke revolucije, Teodorosa Kolokotronisa. To je jedna od najvažniji spomenika moderne grčke umetnosti. Identična spomeniku Kolokotronisa u Atini, a da se radi o istom skulptoru koji je radio i spomenik Kneza Mihaila u Beogradu, govori nam sam izgled spomenika, gde je jedina razlika u tome što Kolokotronis nosi šlem u odnosu na Kneza Mihaila.

Najveći i istorijski trg Nafpliona, nalazi se u gornjem delu grada. Na samom trgu nekada su se nalazile kuće velikih boraca Grčke revolucije kao što su Nikitara i Teodoros Kolokotronis. Na mestu Narodne banke na trgu nekada se nalazila kuća gradonačelnika Kaliopisa Papaleksopula. U njoj je njegova žena, Spiridona, okupljala ljude i organizovala oslobođenje grada od nemačkog kralja Ota. Danas se ispred banke nalazi skulptura posvećena njoj.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Argos

Argos

Argos

Argos je jedan od najstarijih gradova u Grčkoj i Evropi. Nalazi se u oblasti Peloponeza. Pripada okrugu Argolida, gde je najveće gradsko naselje, ali ne i upravno središte prefekture (to je već pomenuti grad Nafplion). Sam grad broji oko 25.000 stanovnika, a sama opština Argos oko 30.000. Takođe je i najstariji i najveći muzej na otvorenom u zemlji, sa brojnim i jedinstvenim otkrićima iz svakog istorijskog perioda Grka. Prepun je spomenika iz praistorijskog i istorijskog perioda, muzeja, istorijskih crkava i bogatih verskih relikvija, poseduje karakteristične arhitektonske elemente, neoklasični zgrade i još mnogo toga vrednog za videti.

Staro pozorište Poliklet ga je projektovao u kasnom 5. veku, isklesano je na steni. Sastoji se od 83 redova, podeljen je na 3 dela i ima kapacitet 13.000 – 20.000 mesta. Smatra se najvećim pozorištem antičke Grčke.

više gospodara (Vizantinci, Krstaši, Mlečani, Turci). Posle osnivanja savremene grčke države 1821. godine počelo je ponovno uspostavljanje grada na mestu drevnog Argosa.

Agora iz antičkog doba Oduvek je bila centar grada (700. p.n.e. do 400. n.e.)na kome su se okupljali političari, nalazili se hramovi, fontane i sl. U okviru agore, na oltaru Zevsa, polagali su zakletve kraljevi Tebe pre svakog vojnog pohoda. Bila je toliko prostrana da se ovde dogodila bitka između Pira i Antigone.

Znamenitosti grada Danas je Argos jedno od najvažnijih središta Peloponeza, sa razvijenom trgovinom i turizmom. Tokom cele godine, posebno u letnjem periodu, može biti jedna od turističkih destinacija, kako za upoznavanje grada, tako i za praćenje izabranih kulturnih događaja koji se dešavaju u zatvorenim i otvorenim prostorima. Plaža Timenos

Istorijat Grad Argos osnovali su drevni Mikenjani negde u 12. veku p. n. e. Više vekova grad je bio jedno od najvažnijih uporišta mikenske civilizacije. U 6. veku p. n. e. Argos pada pod uticaj bliske Sparte (80 km jugozapadno od grada), pa grad gubi nekadašnji značaj, koji nije povratio do danas. Vremenom grad propada i ostaje jedino značajan kao utvrđenje koje je tokom srednjeg veka promenilo

Plaža je velika i bogata mnogim prirodnim lepotama. Ovde je sleteo na Timenos, treći osnivača Argosa (nakon Foroneasa i Danaosa). Šesti ili deseti osnivač Timenosa je Fidon (770 – 730. p.n.e.), prvi Grk koji je kovao novac grbom kornjače.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Mikena

Mikena

Mikena Dom Agememnona, drevnog kralja koji je objedinio i komandovao Grcima za vreme Trojanskog rata. Danas je Mikena, smeštena na brežuljku planine Eubeje, jedan od ključnih gradova evropske civilizacije, popularno turističko odredište. Udaljena je samo par sati vožnje od Atine i pola sata od Nafpliona. Dobro očuvano nalazište je, tako da i danas ruševine “kiklopskih” zidina i palata na akropolju izazivaju divljenje turista, naročito ako se ima na umu da su izgrađene hiljadu godina pre spomenika klasične Grčke.

Istorijat Drevni lokalitet je najbolje posećeno mesto u toku zime i proleća, kada je pokriven zelenom travom i šarenim divljim cvećem. Ali čak i u leto je neophodno zaustavljanje spektakularnog pogleda na obližnje obrise planina koje formiraju lik usnulog Agamemnona. Postoji veoma mali grad u blizini kao turističko mesto sa restoranima i prodavnicama suvenira.

U drugom milenijumu p.n.e. Mikena je bila jedan od najvažnijih centara grčke civilizacije, vojno utvrđenje koje je dominiralo velikim delom južne Grčke. Period grčke istorije od 1600. p.n.e. do oko 1100. p.n.e. naziva se mikenskim periodom. Iako su tvrđavu sazidali Grci, smatra se da naziv nije grčki, već je verovatno predgrčko ime koje su oni nasledili od prethodnih naseljenika. Predgrčki jezik je ostao nepoznat, a nema posebnih dokaza da je pripadao indoevropskim jezicima. Veruje se da je akropolj ili “visoki grad” Mikene utvrđen u ranom 15. veku p.n.e, na osnovu jednog pronađenog

groba iz tog perioda. Oko 1350. p.n.e. utvrđenje Akropolja i okolna brda ponovo su sazidana u “kiklopskim” stilu zato što su blokovi stena bili tako ogromni tako da se u kasnijim vekovima verovalo da su ih gradili jednooki divivi poznati kao Kiklopi. Unutar ovih zidina, od kojih delovi još postoje, izgrađene su monumentale palate. U kasnijim periodima Mikenci nisu sahranjivali svoje kraljeve u grobovima, a umesto toga su gradili ogromne kružne grobnice nalik na košnice zvane “tolosi”. Najveću do njih pronašao je nemački arheolog Hajnrih Šliman. Nije shvatio da je u pitanju grobnica već ga je nazvao Atrej riznica.


Fakultativni izlet

Fakultativni izlet

Mikena

Nemea

Najpoznatiji mikenski spomenik su Lavlja vrata, koja su sazidana oko 1250. p.n.e. U to vreme Mikena je bila napredan grad, čija se politička, vojna i ekonomska moć širila čak do Krita, Pira na zapadnom Peloponezu i do Atine i Tebe. Međutim, do 1200. p.n.e, moć Mikene je opadala da bi u 12. veku potpuno propala. To se tradicionalo pripisuje dorskoj invaziji Grčke sa severa, iako neki istoričari danas sumnjaju da se takva invazija dogodila. Sećanje na mikensku moć održalo se u grčkoj misli u kasnijim vekovima, opšte poznato kao “grčki mračni vek”. U epovima kasnijih Grka, naročito Homerovoj Ilijadi i Odiseji, sačuvana su sećanja na mikenski period. U Homerovom epu Agamemnon, kralj Mikene, bio je vođa Grka u Trojanskom ratu. U ranom klasičnom periodu, Mikena je ponovo bila nastanjena, mada nikad nije povratila raniju moć. Mikenci su se borili u Termopilskom klancu i kod Plateje za vreme Grčkopersijskih ratova. Godine 468. p.n.e, ratnici iz Arga su zauzeli Mikenu i proterali njeno stanovništvo. U helenističkom i rimskom periodu, ruševine Mikene bile su samo turistička atrakcija (kao što su i sada).

Arheološka iskopavanja Prva iskopavanja Mikene vršio je grčki arheolog Pitakis 1841. On je pronašao i obnovio Lavlja vrata. Godine 1874. Šliman je izvršio kompletno iskopavanje. Šliman je verovao u istorijsku tačnost

Homerovih priča pa je na taj način i tumačio nalazište. On je pronašao drevnu kraljevsku grobnicu sa kraljevskim skeletom i spektakularnim pogrebnim predmetima. Kada je pronašao zlatnu posmrtnu masku u jednoj od grobnica, uzviknuo je “Gledate Agamemnonovo lice!” Od Šlimanovih dana mnoga naučna iskopavanja u Mikeni su vršili uglavnom grčki arheolozi, ali i Britanska škola u Atini. Akropolj je otkopan 1902. a okolna brda su metodološki istraživana u kasnijim iskopavanjima.

Znamenitosti Lokalitet je impresivan i može se videti Agamemnonova palata i trezor Atrijevaca kao i grob Klitemenestre, supruge velikog kralja koja ga je na smrt izbola u svom kupatilu zato što je žrtvovao svoju ćerku Ifigeniju za povoljne vetrove za putovanje do Troje. Čuvena Lavlja kapija je najstarija monumentalna skulptura u Evropi i bila je grb Atrijevaca i mitskih kraljeva Mikene.

Nemea Nemea (gr. Νεμέα) je arheološko nalazište, odnosno drevna istorijska lokacija koja se nalazi u dolini reke Elisos na severoistočnom Peloponezu u Grčkoj. Nekada je bila deo teritorije Kleone u Argolidi, a danas je deo prefekture Korintija. Jugozapadno od nalazišta nalazi se mesto Iraklion, dok je na zapadu gradić Nova Nemea. Oblast Nemeje je takođe poznata po kvalitetnom vinu. I dan-danas je jedan od najvažniji vinogradarskih područja Grčke. Po prvi put spomenut po proizvodnji vina je kod Homera koji ga zove Ampeloesa, “pun vina.” Danas, oznaka Nemeje je najvažnije crveno vino južne Grčke, pa čak i celokupne Grčke.

Istorijat Prema grčkoj mitologiji Nemejom su vladali kralj Licurgus i kraljica Euridika. U grčkom mitu je poznata po Nemejskom lavu koga je ubio Herakle, i po dečaku zvanom Ofelt, čiju je smrt slučajno izazvalo 7 argivskih vojskovođa na vojnom pohodu protiv Tebe. Nastojeći da se iskupe, vojskovođe su započeli Nemejske igre. Prvi dokaz za nastanjenje potiču iz 1500. p.n.e, ali ne postoje pisani tekstovi. 576. p.n.e. pored sadašnjeg Starog Nemea bio je hram Zevsa, i tamo su se održavale Nemejske igre svake 4 godine. Bitka na reci Nemea dogodila se 394. p.n.e.između Sparte i njenih saveznika protiv Atine, Korinta i njihovih saveznika. Rezultat bitke je bio pobeda Sparte, iako su njeni saveznici na levoj strani pretrpeli značajne gubitke. Bila je to poslednja jasna pobeda koju je Sparta uživala. Tokom vizantijskog doba, pretrpela je mnoge napade od strane Slovena i Bugara, ali ih je sprečavala da prodru dalje. Zatim su ih osvojili Rimljani, a potom i Turci. Tokom revolucije 1821. učestvovalo je mnoštvo stanovnika, na čelu sa prvosveštenikom ovog područja. Oslobođena je 1832, kada je napustio i poslednji Turčin Nemeju. Okupirana je od strane Italijana 26. aprila 1941, i za vreme opsade stvoreno je mnogo trupa pobunjenika.


PREDUZEĆE ZA TURIZAM I USLUGE

Jedna od najstarijih turističkih agencija Letovanja:

Italija:

Grčka:

Elba

Edipsos

Vieste

Trizonia

Como

Elafonisos Nea Epidavros Ierisos Hanioti Korint

Austrija: Wolfgangsee

Francuska: Adresa: Mačvanska 33 www.bizantinetravel.com e-mail: info@byzantinetravel.com Telefon: +381 11 24 38 500 +381 11 24 38 501

St. Tropez Antibes

Arhea Epidavros  

Vodič za grčko letovalište, Arhea Epidavros

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you