Destination Sommenbygd 2016 - svensk

Page 1

Maj 2016 - Maj 2017

Destination Sommenbygd AKTIVITETER I FANTASTISKA: BOXHOLM • KINDA • TRANÅS • YDRE

– Där Småland och Östergötland möts


inside 2016 6 8 10 12 14 15 16 18 20 22 24 26 27 28 30 35 39

Naturupplevelser

Naturupplevelser Kulturupplevelser Uteliv Boxholm Malexander Asby Torpaslingan/Torpön Ydre Karta Södra Åsunden Kisa Rimforsa Marknader i Sommenbygd Kulturvägen Tranås Vi som är Sommenbygd Kartindex

11

Fiskeupplevelser Shoppa

31

6


Sommenbygd

Skärgården du inte visste fanns Fiskevatten som bjuder på gädda och gös. Långgrunda klippstränder. Den ena obebodda ön efter den andra. Sjön Sommens skärgård är en av Sveriges mest välbevarade hemligheter, en vit fläck på kartan även för många på våra egna breddgrader. Sjön Åsunden och Kinda Kanal är också värda att utforska. Som besökare möter du fler överraskningar än du kan föreställa dig. Rätt vad det är står du på tröskeln till en gårdsbutik. Runt kröken dyker det upp en konstnärsateljé. Och se upp, för med lite tur stöter du på älgar och stråtrövare. Enkelt uttryckt är området kring sjön Sommen en levande natur- och kulturpark. Välkommen på upptäcktsresa!

På www.sommenbygd.se uppdaterar vi löpande med tips på besöksmål och evenemang. Vi finns även på facebook

Hitta Turistbyråer i Sommenbygd Boxholms Turistbyrå (B4)

Kinda Turistbyrå (D6)

Besöksadress: Storgatan 20, 590 11 Boxholm Tel: 0142-519 01, turistinfo@boxholm.se

Besöksadress: Stora Torget 5, 590 37 Kisa Tel: 0494-194 10, turistbyran@kinda.se

Turistbyrå, tågpendel och simhall med mera. Centralorten Boxholm har all tänkbar service, dessutom på bekvämt promenadavstånd. Bion är inrymd i Folkets Hus som, förutom film, visar bland annat direktsända operaföreställningar och rockkonserter från hela världen. På Bruksmuseet kan du lära dig om ortens intressanta historia. Inte långt därifrån ligger Boxholms Ost med butiksförsäljning.

TOURIST

CENTER

Kisa är centralort i Kinda kommun, vackert belägen i flera berg- och dalgångar. Emigrantmuseet, Tingshustorget och Kisa hembygdsgård är några exempel på Kisas unika byggnadskultur. I centrum finns trevliga små butiker, konsthantverkare samt torghandel varje fredag.

Tranås Turistbyrå (C3)

Ydre Kommun (E5)

Besöksadress: Tranås Direkt, Storgatan 22, 573 32 Tranås Tel: 0140-687 90, tourist.office@tranas.se

Besöksadress: Torget 4, Österbymo, 570 60 Ydre Tel: 0381- 66 12 00, turistinfo@ydre.se

Tranås är en småstad där det sjuder av aktiviteter för människor i alla åldrar. Här finns mycket att se, göra, upptäcka och uppleva inom både kultur, natur och sport. Varje år kommer långväga besökare hit för att uppleva ”Sveriges bästa småstadsshopping”. Torghandel varje fredag.

Ydres centralort är Österbymo, Sveriges minsta i sitt slag, men här hittar du ändå flera matställen, affärer och full samhällsservice i övrigt. I Kulturverkstan ryms både teater och biograf och för den sportintresserade finns det idrottsplats, ridhus och elljusspår. I utkanten av samhället ligger Österfors smedja som är öppen för besök sommartid.

Omslagsbilder: www.Fishing-in-Sweden.com, Boo Nordin

3


Ta en båttur Upplev Som men

Kvällsp addla

Aktivite i Somme Nattfiske

men Runt Cykla Som

4

Ett kvällsdopp

på nära hå ll

Se tranorna


Prova l책ngf채rdsskridsko

God fikapa us

l

e Sp채nnande fisk

etstips enbygd

eparken Testa skat

Genuin nostalgi

Midsommarfirande

Uppt채cka

Viltsafari

5


Naturupplevelser

Ydre

Gränstrakterna mellan Småland och Östergötland är ett Sverige i koncentrat, i perfekt semesterformat. Pärlor till småstäder uppträdda på band av slingrande vägar. Rika fiskevatten vaktade av orörda skogar. Torpstugor som står kvar i gläntorna precis som utvandrarna lämnade dem. Här hittar du exempel på några godbitar som Sommenbygd serverar!

1. (C3) Ekbergsparkens naturreservat

6. (D4) Hedners Park, Asby

11. (D8) Idhult naturreservat

På promenadavstånd från Tranås centrum ligger denna fridfulla, gröna oas med ett stort bestånd av gamla ekar. Några av träden beräknas vara över 500 år gamla. I parken ligger även ett hembygdsmuseum som är inrymt i en så kallad parstuga från 1700-talet.

Mittemot Asby kyrka ligger naturparken Hedners Park. Anders Hedner kom som präst till Asby 1844. Med ett brinnande intresse för botanik skapade han bland annat en romantisk park som breder ut sig på udden i Lillsjön. Genom skyltning får man ta del av historien om platserna. Vandringsvägarna är delvis handikappanpassade. I parken finns även en naturlekpark och sagostig för barn. Rastplatser finns på flera ställen. Asby kyrkväg, Österbymo, www.hednerspark.se Lat: 57.90415 Lon: 15.20228

Omgivningarna kring Idhults by och naturreservat är vackra, markerna starkt kuperade och utsikten fantastisk. Floran är rik och här finns växter som man normalt finner vid kusten och som påminner om att detta en gång var havsbotten. Naturstig. Guidade turer.

2. (A2) Ekopark Omberg Ett av landets vackraste och mest besökta frilufts-områden. Omberg är känt för alla sina orkidéarter och det är ingen slump att det ofta kallas ”blommornas berg”. Hjässan erbjuder en vidunderlig utsikt över slätten, skogen och sjön. Många vandringsleder finns av varierande längd och svårighetsgrad. De utgår från Stocklycke vandrarhem, som är ett av Sveriges första vandrarhem. Här finns en informationscentral.

3. (D6) Föllingsö odlingslandskap Omväxlande odlingslandskap kring Föllingsö säteri från 1700-talet. Följ vandringsleden genom blommande hagar eller finn dina egna vägar.

Ett väldigt skogsområde som utgör gräns mellan Östergötland och Småland. I Lysings Urskog kan man vandra genom en del som lämnats helt orörd. I Trehörna finns en fin badplats.

8. (D4) Holkåsa utsikt En fantastisk utsiktsplats över Torpadalen med sjön Sommen och de skogklädda höjderna runt omkring.

4. (D7) Gumhems gravfält

9. (D6) Humlehögsravinen

Gumhem härrör från tiden 500–1050 e Kr och är det näst största gravfältet i Östergötland. Området består av 24 fornlämningar. Bl.a. en skeppssättning som är 15 m lång och 5 m bred och består av 24 resta stenar.

Humlehögsravinen är en kanjon som är 800 m lång och 10–15 m djup. Den har bildats genom att en isälv har skurit sig ned i berggrunden. I botten på ravinen rinner idag den betydligt beskedligare Pinnarpsbäcken som mynnar ut i Övre Föllingen.

5. (B6) Hallstad ängar, naturreservat En unik äng med hamlade lindar och rik blomsterprakt med en mångfald av örter och gräs. Härlig badplats vid sjön Järnlunden.

6

7. (B2) Holaveden

10. (C4) Hättebaden Hättebaden i Tranås vid sjön Sommen erbjuder inte bara långgrunda sandstränder, många bryggor och hopptorn. Här ligger du bekvämt på stora gräsytor och har nära till både restaurang, minilivs och glasskiosk. Intill badplatsen finns en fyrstjärnig camping som även har stuguthyrning. I Hätte kan du hyra kajak, kanot, motorbåt eller liten segelbåt.

12. (C3) Illerns naturreservat Välkommen att vandra, jogga eller åka skidor i Illerns naturreservat. Här finns flera lättpromenerade, markerade sträckor med spännande lämningar från istiden. Du upplever vacker tallskog, gröna hagar samt lingon- och blåbärsris i massor. Sjön Illern är reservatets pärla, perfekt för bad, fiske och skridskoåkning. Vandringskarta finns att hämta på Tranås Turistbyrå.

13. (B7) Kinda Kanal Kinda Kanal är 9 mil lång och en av Sveriges vackraste vattenvägar. Längs vägen från Göta Kanal och Roxen till Åsunden passeras 15 olika slussar och 5 sjöar. Man har inte behövt gräva i särskilt stor utsträckning utan kunnat utnyttja sjöarna och Stångån. Den sammanlagda fallhöjden är 50 m. Sommartid går det reguljär båttrafik mellan Rimforsa och Linköping. Kanotuthyrning.

14. (E5) Korphålorna Naturreservatet vid Korphålorna, nära byn Svinhult, är drygt 100 hektar stort. Området består till stor del av gammal skog som bara marginellt är påverkad av mänskliga ingrepp. Reservatets namn kommer från den lokala benämningen på den mycket säregna sprickbildningen som löper i öst-västlig riktning i södra delen av området. I sprickdalen rinner en liten bäck, och i den fuktiga och skuggiga miljön finns en fantastisk rikedom av mossor och lavar. Korphålorna ligger ca 2 km från Svinhult mot Ydrefors.


23. Tåkern

Vandring 7. Holaveden

Östgötaleden: • • • •

Torpön (30 km) Boxholm Sommenbygd (100 km) Ydre (51 km) Kinda (120 km)

Höglandsleden/Anebyleden: • Från sjön Ören i väst till Västra Lägern i öst (85 km).

Holavedsleden: • Från Gränna till Tranås genom småländska skogar i bitvis kuperad terräng (59 km).

Illernreservatet • Kuperad barrskog med flera lämningar från istiden, runt sjön Illern söder om Tranås.

21. Trollegater naturreservat

12. Illerns naturreservat

15. (C5) Malexanders kyrkby och Pelargrottan

19. (C4:D5) Sjön Sommen

23. (A2) Tåkern

Upptäck skärgården som du inte visste fanns. Kolla om rödingen, gäddan och abborren nappar. Låt dig begeistras av dramatiska klippväggar: Svalberget norr om Torpön, Bodaberget i Torpasjön och Döraberget i Svanaviken ger särskild syn för sägen. Vill du uppsöka en egen ö kan du alltid hyra en kajak eller båt.

En av norra Europas förnämsta fågelsjöar med 250 olika arter. Vandra över strandängar och genom vass på den 2 km långa spången som börjar vid fågeltornet i Glänås, ackompanjerad av ett enastående fågelliv, som bara kan upplevas vid Tåkern. Det nybyggda naturum Tåkern ”Sveriges vassaste naturum” öppnar på försommaren. Här finns utställningar, filmsal och information. Även fågeltornet är lättillgängligt och handikappanpassat. Året runt arrangeras guidningar med kunniga ornitologer och biologer.

Malexanders kyrkby, med sitt fantastiska läge vid sjön Sommen, är ett sommarparadis med båthamn, badplats, camping, stugby, hotell, café och restauranger. Intressanta kulturhistoriska besöksmål är bl a kyrkan och hembygdsgården. Hembygdsgården, Södra Sand, har flera byggnader från 1700-talet och innehåller värdefulla samlingar av allmogeföremål. Missa inte att även besöka den imponerande Pelargrottan som har formats av inlandsisen. Grottan är närmare 20 m bred och har ett ansenligt djup.

16. (C4) Naturum Sommen Färjeläget, Torpön, 070-297 47 22 www.sommen-naturum.se Kom och titta på finurliga utställningar om natur och kultur! Gissa bajset, hälsa på hos räven och kika på fiskar. Vi har aktiviteter för stora som små. Vid naturum finns flera stigar (varav en handikappanpassad) för kortare och längre vandringar. Sommen är en klar sjö med unik fiskfauna och rikt fågelliv. Välkommen! Öppet april-sept, för tider och program se vår hemsida.

17. (B4) Pålsbo äng Åsbodalen I Åsbodalen finns den artrika Pålsbo äng (naturreservat) som är en del av odlingslandskapet som brukats i mer än 2000 år.

18. (C4) Romanäs naturreservat Romanäs bjuder på upplevelser av både skön natur och kulturhistoria. Romanäs ligger vid sjön Sommen, bara en dryg kilometer norr om Svartåns utlopp. Näsets södra del består av åkrar, öppna betesmarker och lövklädda hagmarker. Nordvästra delen av Näset är barrskogsbeklädd. Till reservatet hör också två öar, Fårön och Romanö. Vandringsleden är handikappanpassad.

20. (C4) Torpön Torpön är värd en resa i sig. Här finns flera fina utsiktsplatser, bl.a. vid Bodaberget som stupar brant ner i sjön. Vid Lomsvikens naturreservat finns det fina badklippor, en vandringsled och en kolarkoja. Vid färjeläget finns camping, båtmack, servering, vandringsstig och naturum Sommen. Från färjeläget på öns nordspets kan man sommartid åka bilfärja över sundet mot Blåvik.

21. (B6) Trollegater naturreservat En unik geologisk sevärdhet. En av Sveriges största urbergsgrottor med en 140 m lång triangelformad labyrint. Guidade turer hela året. Naturreservaten Hallstad ängar och Hackelboön ligger i grannskapet.

22. (C3) Trollstenen Detta enorma stenblock sätter verkligen fart på fantasin. Väl dold inne i den mörka tallskogen vilar denna bumling uppe på tre mindre stenar som i sin tur är placerade på ett annat block. Förr i tiden trodde folket i bygden att jättarna hade placerat stenarna här och långt in på 1900-talet roade sig killar med att visa upp Trollstenen för besökare med uppmaningen att lägga några slantar vid platsen för att inte reta upp trollen. Ett finurligt sätt att dryga ut veckopengen...

24. (D5) Vassviksberget Hänförande utsikt över Norra Vi-fjärden i sjön Sommen. I reservatet finns bl a tallar som är mer än 300 år gamla. Dessutom har reservatet gran, björk, asp samt enstaka ekar och bokar. Vägbeskrivning: Väg 134 Österbymo–Kisa. Skyltat knappt 10 km från Österbymo.

25. (A3) Åsabackarna, Rinna Åsabackarnas naturreservat, Rinna, vid gränsen till Östgötaslätten, är ett mycket kuperat område med en trevlig vandringsled som börjar vid Rinna kyrka. Naturreservatet består av morän och isälvsmaterial. Floran är riklig och här finns även flera fornminnen.

7


Kulturupplevelser

32. Ekeby kyrka

44. Råås Kvarn, Ramfall

31. Brahälla

26. (A2) Alvastra

32. (A4) Ekeby

37. (D6) Kisa Emigrantmuseum

Alvastra klosterruin är det äldsta munkklostret i Sverige. Det grundades år 1143 av cisterciensermunkar och blomstrade fram till reformationen då det revs. Varje år arrangeras midnattskonserter och ett krönikespel i klosterruinen. Heliga Birgitta bodde här en tid. Alvastra pålbyggnad – över 5000 år gammal – är den enda kända riktiga pålbyggnaden norr om Alperna.

I Ekeby har det firats traditionell midsommar sedan 1930-talet vid Hembygdsgården Boden som består av ett 10-tal hus. Ekeby kyrka är från 1100-talet.

Emigrantmuséet visar brev, foton, dokument och föremål från den första organiserade emigrantresan 1845, då 25 personer under ledning av pionjären Peter Cassel, Kisa, utvandrade till Nordamerika. I detta 1700-talshus, i de dåvarande apotekslokalerna, fick sedan apotekaren Carl-Gustaf Sundius, tillstånd att öppna Sveriges första emigrantbyrå år 1846. Guidning efter bokning.

27. (D4) Asby kyrkby Vacker medeltidskyrka med separat klockstapel. I Asby finns flera promenadslingor med beskrivande skyltar. Runt torget finns lanthandel, loppis och en lantbutik. Hedners Park ligger mittemot kyrkan och har sitt ursprung från 1800-talet.

28. (D2) Björkenäs Cykel& Mopedmuseum Björkenäs 8, Gränna, 0390-330 43, 073-928 75 78 Väg 133, följ skyltar Vireda 12, kör 5 km På logen blänker mopeder, motorcyklar och cyklar i långa rader. Här visas en stor samling upp för nostalgiska motorfantaster. Silverpilen och Guldpilen finns i samlingen samt en mängd Huskvarnamodeller från 1920-talet och framåt. Utställningen rymmer hela 250 mopeder, 50 motorcyklar och trampcyklar från sent 1800-tal fram till moderna dagar. Entré 50 kr. Grupp 40 kr/pp. Välkommen! Öppet: maj-sept alla dagar 10-17 Lat: 57.966603 Lon: 14.591946

33. (C3) Eriksbergs Museum Eriksbergs Folkskola från 1884 förvandlades efter 101 år till museum och härbärgerar nu Tranås kulturskatter. I skolmuseet följer du skolans utveckling från 1800-talet fram till 1950. I ateljén ser du konst av Herman Norrman och skulpturer av Ansgar Almquist. I pälsutställningen ”från råa skinn till mjuka pälsar” får du en handgriplig bild av”Pälsstaden Tranås”. Därtill kan du glädjas åt den femfaldiga världsmästaren i speedway, Ove Fundins, framgångar och beskåda tillfälliga utställningar. Guidning efter bokning. Storgatan 54, Tranås, 0140-681 09, www.tranas.se

34. (C3) Gammelbyn Hultet

38. (C4) Liljeholmen På Liljeholmens säteri alldeles vid Sommens strand hittar du dekorativa väggmålningar från 1700-talets början. Målningarna är mycket välbevarade och mäktiga att beskåda.

39. (D4) Mada gravfält Tranås förnämsta fornminne och härrör från tiden 400600 e. Kr. Det naturskönt belägna gravfältet består av 14 fornlämningar, bland annat en röse, fyra treuddar och fyra domarringar. Det mest imponerande fornminnet är den största treudden i sydöstra delen med 22 m långa sidor och en rest mittsten som är en meter hög. 1944 hittades ett brandlager med en järnkniv samt en urna med brända ben och aska under stenarna.

Kyrkan i Blåviks kyrkby är från 1873. Den ligger underbart vackert vid Sommens strand. Altartavlan består av ett fönster med utsikt över sjön. I Blåvik är båtlivet aktivt och här finns även badplats och färjeläge.

Gammelbyn Hultet är en småländsk kulturidyll vid sjön Sommens strand. Ett 20-tal kulturhistoriskt intressanta byggnader med levande interiörer och över 7000 olika bruksföremål. Byggnaderna och dess inventarier berättar om den gamla bondekulturen och industrisamhällets hantverksmiljöer från 1700-, 1800- och 1900-talets början. Mellan Tranås och Tenbäcksbron, längs gamla RV 32. www.gammelbynhultet.wordpress.com Öppet endast vid guidning. Allmän visning 1/6-31/8 (2 tim), tis, tors samt lör kl 14, maj-sept grupper enligt överenskommelse (servering kan ordnas). Entré 50:- (vuxna), barn under 18 år gratis. Bokning Tranås Turistbyrå, 0140-687 90 Lat: 58.10303 Lon: 14.98472

30. (B4) Boxholms Bruksmuseum

35. (C3) Gripenbergs slott

41. (D5) Norra Vi

Varför anlades ett järnbruk i Boxholm? Det och mycket mer får man veta på bruksmuseet. Där finns utställningar från stålindustri, skogsbruk, lantbruk mm. En fungerande spikmaskin vittnar om en epok när brukets framställning av spik var bland de största i landet. Museet är inrymt i en fin kvarnbyggnad från 1777. Masugnsvägen, Boxholm, 0706-65 90 12, 0142-519 01 Öppet Juni-augusti, tis-sön 10-15, guidade visningar för grupper även april-maj och sept-okt. www.bruksmuseum.com Lat: 58.19301 Lon: 15.04848

Denna unika byggnad är privatägd och inte öppen för allmänheten, men stanna gärna till och beskåda ett av Sveriges äldsta bevarade träslott. Slottet byggdes 16631666 som jaktslott till fältmarskalk Carl-Gustav Wrangel, som i gåva av drottning Kristina fick ett 70-tal gårdar i området. Slottets arkitekt tros vara Nicodemus Tessin d.ä. Huvudbyggnaden har karolinsk stil och var ursprungligen rödmålad. Vid 1700-talets början kom godset i Henrik Rehbinders ägo och köptes senare av Samuel af Söderling. Ättlingar till Söderling innehar och bor i slottet alltjämt idag.

Kyrkbyns vackra läge invid Sommen får många att stanna för att bada, gå en slinga på Östgötaleden eller titta på 1700-talskyrkan.

31. (D2) Brahälla

36. (C7) Hägerstad gamla kyrka

29. (C4) Blåviks kyrkby

Vid sjön Noen ligger denna ruin som minner om svensk storhetstid. Greve Per Brahe d.y. lät bygga Brahälla som ett jaktslott men dog 1680 innan slottet var färdigt.

8

45. Rökstenen

37. Kisa Emigrantmuseum

Uppfördes sannolikt i början av 1200-talet och byggdes om under 1600-talet. Med tiden förföll kyrkan och förvandlades till ruin, men har restaurerats. Kyrkan har spår av kalkmålningar av Matz Målare från Linköping.

40. (C5) Malexanders hembygdsgård Bli guidad på den unika hembygdsgården, vidunderligt vackert belägen i norra kanten av sjön Sommen. Gården som stått på samma plats sedan Heliga Birgittas tid (1345) har flera byggnader från 1700-talet bevarade och innehåller värdefulla samlingar av allmogeföremål. Duktiga guider berättar om Malexander – ”10.000 år på 30 minuter!” Upplev hur man bodde och levde förr: skogsbruket, kolningen, fisket, jakten och lantbruket. Grupper från april-okt.

42. (C5) Pers Mekaniska kabinett En del av Affären Svalsjö. Ett rum fyllt med träföremål som rör sig och spelar upp små scener när du vevar på dem. Kugghjul, hävstänger, vippbrädor m.m. Vi garanterar stora skratt och stillsamma leenden. Kom och se den mekaniska geten, den handvevade hemmabion och Frank Sinatra med hatten. Entré SEK 30. Affären Svalsjö, 0494-510 23, www.helldorff.se Öppet: 29/5-4/9. Maj, juni, sept lör-sön 11-17. Juli-aug tis-sön 11-17. Lat: 58.02347 Lon: 15.42804


35. Gripenbergs slott

50. Tidersrums kyrka

49. Säby kyrka

34. Gammelbyn Hultet

54. Tranås Vagnsmuseum

30. Boxholms Bruksmuseum

43. (C3) Rås Gård

48. (E5) Sunds Bruk

54. (C3) Tranås Vagnsmuseum

Med anor ända från medeltiden hamnade Rås gård, belägen mitt i Illerns naturreservat, i Tranås kommuns ägo genom en donation på 60-talet. Under 1990-talet genomgick gården en omfattande restaurering för att återställa de gamla byggnaderna till nygammalt skick. De yttre miljöerna har återskapats och odlingar anlagts för att återspegla sekelskiftets landskap.

Ruinerna av en storindustri finner man utmed Bulsjöån vid Sunds Bruk. Det forna bruket består idag av en masugnsruin, men med hjälp av teckningar och foton, samt skyltar i området kan man göra sig en god bild av hur det såg ut på platsen för cirka hundra år sedan. Utförlig information om bruket, järnframställning, sjömalm osv finns på platsen. Sunds Bruk är idag en rofylld plats som lämpar sig att ströva omkring i och här går även bra att avnjuta sin kaffekorg.

Skandinaviens största samling av vagnar i original-skick. Samlingen omfattar ett 50-tal vagnar, slädar och seldon från 1700-talet och fram till 1900-talets början. En del av vagnarna är helt unika och i museet visas allt från oxdragna kärror till hästdragna vagnar för de högre stånden. Öppet fre och sön kl. 12-16, maj-sept. Grupper enligt överenskommelse 15/4-30/10. Bokning genom Tranås Turistbyrå 0140-687 90. Hubbarps Gård, Tranås södra infart, Leopold Creutz 070-591 97 36, www.tranashembygd.se

49. (D3) Säby kyrka

55. (D4) Ydre skolmuseum & Andrew Utvandraren

44. (D4) Råås Kvarn, Ramfall Råås Kvarn från 1741 är unik med sin imponerande byggnadsteknik. ”Underhusets” murar är ca två meter tjocka. Arbetet utfördes i ”kallmur”. Sten ligger på sten väl genomtänkt och låser varandra utan murbruk. Kvarndriften upphörde 1953. 1987 kunde Råås Kvarn åter sättas i drift efter att ha stått stilla i 34 år och blev i samband därmed förklarad som byggnadsminne. Föreningen Råås Kvarns Vänner har gjort ett enormt arbete med att återskapa en hel miljö, förutom kvarnbyggnaden även dammar, smedja, linbasta och övriga byggnader. www.raaskvarn.se

45. (A2) Rökstenen I gränslandet mellan slätt och skog står Sveriges märkligaste runsten, Rökstenen. Med över 760 runor ristade på 800-talet är det världens längsta runskrift. Rökstenens gåta är fortfarande olöst och texten förbryllar forskarna. Utomhusmuseum öppet året runt.

46. (D5) Smedstorps Dubbelgård Unik kulturmiljö från 1700-talet som bebos och brukas än idag. De timrade och omålade byggnaderna ligger i ett ålderdomligt kulturlandskap. Området är kulturreservat och bebyggelsen är kulturminnesmärkt. Guidade visningar sommartid.

Säby kyrka är en av de vackraste medeltida kyrkorna i länet, belägen vid Säbysjöns strand och uppförd redan på 1100-talet. Kyrkans inventarier har mycket hög kvalitet, tack vare många rikliga donationer. Bland annat finns ett förnämligt altarskåp med en pietábild. Predikstolens 14 skulpturer från 1600-talet hör till de mest intressanta i vårt land från denna tidsepok. Kyrkan är öppen dagtid maj-september. Det finns kassettguidning i kyrkan på svenska, engelska, tyska, franska och holländska.

50. (D6) Tidersrums kyrka Uppfördes troligen 1263 till skyddshelgonet S:t Olofs ära och är en av de äldsta träkyrkorna i landet. Kyrkan är klädd med rödfärgat mönsterlagt spån. Vid en omfattande renovering på 50-talet togs målningarna i koret i höggotisk stil fram. Den fristående klock-stapeln är från 1700-talet.

51. (B6) Tignemåla skolmuseum Tignemåla skola var i bruk från 1877 till 1952. Idag är det ett museum, där du kan visa dina barn hur det gick till förr. Skolbänkar, skolböcker, orgel – allt är bevarat.

47. (D3) Stierngranats Muséer

52. (D4) Torpa kyrkby

I norra delen av sjön Ralången i trakten kring Stjärneborg har den mycket excentriske adelsmannen Malte Liewen Stierngranat (1871-1960) lämnat många spår. Han byggde upp ett museum med kuriosakabinett. På området ligger även ett järnvägsmuseum. Stierngranat lät även bygga en sju meter hög gravpyramid åt sig och sin familj. Pyramiden finns att beskåda ett litet stycke upp i slottsskogen. Intill pyramiden ligger det slott han byggde efter att ha kommit tillbaka från USA med sin familj 1911. Slottet är privatägt och inte öppet för visning.

Medeltida kyrka mitt i byn med fristående klockstapel. Församlingshemmet ryms i en parstuga från 1730-talet. Vandra gärna genom byn längs vägen ner till ångbåtsbryggan vid Sommens strand.

53. (D4) Torpa Konstcafé vid Torpa Kyrka, Ydre, 070-303 22 88, www.evabostrom.se Lat: 57.961719 Lon: 15.141857 Mitt i kyrkbyn i Torpa ställer konstnären Eva Boström ut sin konst. Välkommen att besöka utställningen och ta en fika i caféet. Öppet under sommaren tors-sön 12-17 Övriga tider efter överenskommelse.

Mitt i Asby i en vacker skolbyggnad från 1872, finns Ydre skolmuseum sida vid sida med Andrew Peterson-sällskapets utställning. Utställningen skildrar verklighetens Karl Oskar, som emigrerade till Amerika 1850, levandegjord med mängder av föremål och berättelser. I museets autentiska miljö hittar man mängder med föremål & berättelser – gamla planscher, skolbänkar, kartor böcker men också samlingar av olika slag. Öppet: 29/6-4/8 ons, to 15-17, 2/7-6/8 även lö 11-14 gruppbokningar/frågor övrig tid: 0140-82032 el. 0381-50157 www.andrewpeterson.se

56. (E5) Ydre Veteranmotormuseum Här får du tillfälle att studera äldre maskiner av alla de slag; traktorer, jordbruksmaskiner och andra tekniska underverk. Museet ligger strax nedanför Ydregården i Österbymo. Öppet 23/6–10/8 alla dagar 11–17.

57. (B4) Åsbodalen med Hybbeln I Åsbodalen finns hembygdsgården Hybbeln med en samling foton, målningar, böcker och föremål från skalden och akademiledamoten Per Daniel Amadeus Atterbom. Åsbo kyrka är från 1100-talet.

58. (D1) Åsens by – Kulturreservat Åsens by, Haurida, Aneby, visar hur en småländsk by kunde se ut för 100 år sedan. Här finns ett välbevarat kulturlandskap med betande djur och äldre hägnader. I byn finns även vandrarhem, museer, handelsbod, vandringsleder och servering.

59. (E5) Österfors smedja Genuin vattendriven smedja från 1880-talet, öppen sommartid. Smeder visar hur hantverket går till och där man även kan få hjälp med att laga smide. Öppet 21 juli-6 augusti to-lö 11-17. Vägbeskrivning: Väg 134 Österbymo–Eksjö. Skylt ”Österfors Smedja” i utkanten av Österbymo.

9


Sommenbygd

– Inget går upp emot uteliv I vår del av världen älskar vi att göra saker. Röra på oss. Allrahelst under bar himmel! Här är våra bästa recept på hur man förenar action med avkoppling.

Fiska Med giltigt fiskekort, fiskar du på egen hand eller med guide i strömmande vatten eller i insjöar. Turistbyråerna kan upplysa om var fiskekort kan köpas eller så besöker du: www. ifiske.se www.fishing-in-sweden.com eller www.sommen.nu • • •

Strömmande vatten: Bulsjöån (Ydre), Svartån (Tranås-Boxholm), Stångån (Ydre-Kinda) Sjöar: Åsunden (Kinda), Sommen och Säbysjön (Tranås), Östra och Västra Lägern, Ödesjön och Nästången (Ydre), Bunnsjöarna (Gränna) Regnbågsvatten: Stora Jordgölen (Boxholms skogar)

Jaga Det finns gott om vilt i området - vildsvin, dovvilt, älg - och flera aktörer som arrangerar hund- eller drevjakt, med eller utan övernattning. För mer info kontakta turistbyråerna eller besök www.sommenbygd.se

10

Paddla

Vandra

I Sommenbygd kan du uppleva alltifrån åpaddling till sötvattensskärgård. Hör med turistbyråerna var du kan hyra kajak eller kanot eller besök www.sommenbygd.se Rekommenderade paddelvatten:

Ett grovmaskigt nät av markerade leder slingrar fram längs sjöar, genom hagmarker, urskog och kuperad terräng. Turistbyråerna erbjuder kartor över följande vandringsleder:

• Svartån, Bulsjöån, Stångån • Kinda Kanal och sjösystemen däromkring • Sommen, Föllinge-sjöarna, Åsunden • Södra och Norra Bunn, Kvarnsjöarna samt Ören

• Torpön (30 km) • Boxholm Sommenbygd (100 km) • Ydre (51 km) • Kinda (120 km)

Cykla Har du ingen egen cykel vet turistbyrån var du kan hyra. De servar också med kartor och ger tips om lämpliga turer. Här ett axplock: • • • • • •

Vättern – Sommenleden (310 km) Sommen Runt (125 km) Torpön Runt (75 km) Gripenbergsleden (29 km) Trollstensleden (19 km) Åsunden Runt (83 km)

Bada Långgrunda sandstränder, släta badklippor, badbryggor och hopptorn. Oändlig variation. På kartan på mittuppslaget hittar du de flesta badplatserna utmärkta.

Östgötaleden:

Höglandsleden/Anebyleden: • Från sjön Ören i väst till Västra Lägern i öst (85 km) Holavedsleden: • Från Gränna till Tranås genom småländska skogar i bitvis kuperad terräng (59 km) Illernreservatet • Kuperad barrskog med flera lämningar från istiden, runt sjön Illern söder om Tranås Kyrkstigen •

En gammal stig, som förr användes av kyrkobesökare. Stigen (ca 10 km) är markerad och går mellan Asby och Marek (Rockarps kulle)


ETT ANNORLUNDA ÄVENTYR

Kalvefalls Turridning

Upplev naturen när den är som bäst på ryggen av en islandshäst. Tel.0140-91133 Facebook/kalvefalls info@kalvefall.se

Äventyrscenter med 75 olika muskeloch motoraktiviteter att välja mellan. För grupper: även komplett program med mat & övernattning

Vildmarksfiske Vildmarksfiske i Boxholms Skogar. Här kan du fiska i rena naturvatten eller pröva lyckan i ”put and take” vatten. I några av sjöarna kan du låna båt utan kostnad under förutsättning att du har ett giltigt fiskekort. Vid ”put and take” vattnet finns iordningställda bryggor, vindskydd, rastplatser och parkering.

www.boxskog.se Tel: 0142-525 20

Syllerstorpett, Ödeshög 0144-640 25, www.syllerstorpett.com

Älgsafari

genom älgens & hjortarnas rike

Skullaryd älgpark Älgsafari varje dag kl 11 & 14, 26/6-4/9 övriga tider se: www.skullaryd-algpark.se 073-812 28 68 • Skullaryd Gård 1 Eksjö

Telefon: 0142-525 20 Fax: 0142-503 65 www.boxskog.se

Turridning och Spa Bed & Breakfast

Trollmarker

Spa & Äventyr

Vi har öppet året runt. Tel. 0381-604 29 www.trollmarker.se 11


Boxholm

– Ett stycke brukshistoria Varför anlades ett järnbruk här? Det och mycket mer får man veta på bruksmuséet i den gamla bruksorten Boxholm. Gör ett besök och lär dig mer om ortens historia från 1500-talet och framåt. Se hur den svenska stålindustrin växte fram. Här finns mycket annat att se och uppleva. Prova Boxholmsost, njut av skogen, sjön Sommen och naturen. I Boxholm finns goda möjligheter för den aktive: golf, vandringsleder, badplatser, kanotpaddling, fiske och skidåkning på konstsnö, för att nämna några. Strax norr om Boxholm, där Åsboån viker av från Svartån breder vackra Åsbodalen ut sig. Pålsbo äng är ett äldre odlingslandskap, som ligger i en sluttning ner mot Åsboån. Här kan du njuta av en ovanligt artrik äng och en hagmark med högvuxna björkar. I sydost ligger Tuddebokällan, som skalden Atterbom, barnfödd i Pålsbo skrivit om. På andra sidan RV 32 – gör även Lillån en avstickare från Svartån och forsar fram över stock och sten. Alldeles intill forsen hittar du konsthantverk i form av ett krukmakeri och korgmakeri den lilla idyllen Linnefors. Missa heller inte att besöka Malexander och Blåvik vid sjön Sommen söder om centralorten Boxholm.

12

HITTA RÄTT 17 30 32 57 79 102 72 75 70 71 96 97 119

Pålsbo äng Boxholms Bruksmuseum Ekeby Åsbodalen med Hybbeln Elin Pham Vietnamesisk Rest. Pensionat Hogården Boxholm Simhall Bärbäcks Lillgård Bleckenstad Gårdsbutik Boxholm Mejeri Linnefors Korgar Linnefors Krukmakeri Tistelvind Mat & Trädgårdsbutik


Gör en utflykt och besök våra butiker! LINNEFORS KRUKMAKERI Tel. 070-585 70 98, 073-716 00 72 Handla även på: www.linneforskorgar.se

Tel. 0142-573 44, 076-580 07 72 jeanettebennich@hotmail.com

Öppet lör 12-16 hela året. 15/6-15/8 även tis-fre 14-18 eller enl. ök. Vi finns i Linnefors mellan Boxholm och Mjölby

SYRADE GRÖNSAKER Handla direkt i vår lilla butik i gamla musteriet. Sommartid kan du även köpa färska grönsaker, kryddor och plantor – allt ekologiskt odlat.

Butiken är öppen mån-fre 10-18 Tistelvind - Fällhagsvägen 9 Boxholm • Tel: 0142-501 34 info@tistelvind.se

www.tistelvind.se

Bada Träna Umgås Vi har öppet måndag till fredag september – maj Lördagar har vi öppet oktober – mars. För mer info och passbokning besök:

www.boxholmshus.se Varmt välkomna till Boxholm simhall Tel 0142-895 64 • Skolgatan 2 • 590 12 Boxholm

Handla i vår mysiga butik Trevliga presentartiklar. Saft, cider, sylt, korv, ost, marmelader, knäckebröd & mycket annat.

Linnefors

Sommartid fika i gårdens trädgård. Se ekologisk mjölkproduktion i ladugården. Åk på safari i kohagarna. Öppet to-fre 14-18 (semestertid även mån-ons), lör 10-14, sön 13-16. Bleckenstad, Mjölby, 0142-101 13 www.bleckenstad.se

n Frå rna sta ä m t lm! oosst oxxhhoolm i i BBo SEDA

75

8 N 1

90

57 102

119 79

71 30

Tranåsvägen 14, Boxholm Tel. 0142-519 96 Följ oss på Facebook

Se direktsända liveupplevelser samt 3D bio och mycket annat... Folkets Hus Boxholm www.folketshusboxholm.se

70

32 97 96

72

Rätter från Vietnam Även svensk husmanskost Lunchbuffé 11-14

17

Boxholms Bruksmuseum Välkommen till vår ostbutik!

Provsmaka och handla ur vårt prisbelönta sortiment vid vårt mejeri i Boxholm. Vi har ystat ost av färsk mjölk från gårdarna i grannskapet sedan 1890. I butiken finner ni bra erbjudanden och även andra närproducerade östgötska produkter. Läs mer på www.boxholmsost.se

Boxholms Bruksmuseum är inrymt i en fin kvarnbyggnad från 1777. Här finns utställningar från stålindustri, skogsbruk, lantbruk m.m. Öppet Juni-augusti, tis-sön 10-15. Guidade visningar även andra tider.

Butikens öppettider: Mån- ons 9.30-13.00 Tors - fre 9.30-17.00 Sommaröppet vecka 24 - 34: Mån - fre 9.30 -17.00 Varmt välkomna!

FRÅN OSTMÄSTARNA I BOXHOLM www.boxholmsost.se

www.bruksmuseum.com 13


Malexander

Pelargrottan

– Sommens Riviera

Vill du komma bybor och sommargäster inpå livet strosar du längs bygatan till samlingspunkten, Hönsa-Lottas restaurang. Pelargrottan är svår att slita sig ifrån och Hembygdsgården är väl värd ett besök. En avstickare till Affären i Svalsjö med Pers Mekaniska Kabinett är en annan oförglömlig upplevelse.

15 99 40

Malexander Turism hjälper dig gärna att sätta ihop ett helt upplevelsepaket – inklusive vandring, cykling, paddling, fiske, eller vad du vill. Att hyra kajak över dagen går utmärkt och vill du ha en guide till fisketuren ordnar de det. Övernattar gör du lämpligen på campingen eller i Malexanders stugby.

42 60

Förboka gärna, särskilt om du kommer off season. Då får de en chans att värma upp bybastun också.

HITTA RÄTT

Affären Svalsjö med

15

Pers mekaniska kabinett Utställning, konst, hantverk, café med finfina bullar, Svalsjökringlor och glass. Allt i en lanthandel från 1895 150 m till fin badsjö. ept aj - 4 s t 29 m e p p Ö Öppet: 11-17.

Juli-aug: tisd-sönd Maj, juni, sept: lörd-sönd Stängt 26-28 aug

Mellan Kisa och Malexander Tel. 0494 -510 23 www.helldorff.se

14

40 42 99 60

Malexander Turism & HönsaLottas Restaurang Camping vid Sommens strand med god mat, minigolf, kanoter, glass och kaffe Varmt välkomna! www.malexanderturism.se

Malexander Kyrkby & Pelargrottan Malexander Hembygdsgård Pers Mekaniska Kabinett Malexander Turism & HönsaLottas Restaurang Affären i Svalsjö


Asby

63 55 6 82 27 64

– en livs levande svensk kyrkby Här visar sig Sverige från sin bästa sida, i en kyrkby av klassiskt snitt. Trots att de bara är ett par hundra bofasta, drar byborna runt en lanthandel, en lantbutik, en loppis, ett gym och en skidbacke – allt med sagolik service. Om Andrew Peterson, amerikafararen vars dagböcker Vilhem Moberg grundade sin Utvandrarserie på, hade kunnat förutspå framtiden, hade han nog stannat kvar i idyllen. Nu ger hans liv i stället stoff åt en emigrantutställning, som gränsar till Skolmuseet och nyrestaurerade Hedners park. Passa gärna på att besöka naturlekplatsen eller, om barnen så föredrar, se hur många som krävs för att krama om Sveriges grövsta kända gran. Läge för en picknick med dopp? Proviantera i lanthandeln och bege dig ett par km norrut till Asby Sand i sjön Sommen. Runt byn finns flera vandringsleder. Tack vare ett tätt samarbete mellan föreningar, kyrkor och lanthandel kan du också njuta av marknader och sommarkvällar i byn.

HITTA RÄTT 6 27 55 63 64 82

Hedners Naturpark Asby Kyrkby Ydre Skolmuseum Asby Alpina Asby Lanthandel Faster Olga

Lilla Asbyloppet: 6/6 • Sommarkvällar i Asby: 28/6, 5/7, 12/7, 19/7, 26/7, 2/8 • Torgdag: 23/7 • Skördemarknad: 17/9

Asbybacken

ASBYLOPPAN

ANDREW PETERSONMUSEET i Asby gamla skola Sommaröppet 2016: Alla Lördagar kl. 11-14 from 2/7 – 6/8 Onsd. och Torsdagar kl. 15-17 from 29/6 – 4/8 Gruppbokningar/frågor övrig tid: 0140-82032 el. 0381-50157 www.andrewpeterson.se

Stor eller liten fest? Vi ordnar maten till kalaset!

Asbyloppan ligger i den gamla lanthandeln på torget i Asby. Loppisen drivs av byns föreningar och kyrkor och vinsten går tillbaka till verksamheterna och annat som gynnar bygden.

• Två liftar och fem nedfarter • Uthyrning av skidutrustning • Grillplats, värmestuga & cafeteria mer info på: www.asbyalpina.com

Öppettider: Onsdagar 15-18, Fredagar 15-18, Lördagar 10-13

Lantha ndeln i Ydre m mitt ed det lill a extra!

BUTIK • CATERING • CAFE Vardagar 9–18 Lördag 9–13

0140-800 22 www.asbylanthandel.se

Vandra i en 1800-talspark vid Asby Prästgård viloplatser • informationsskyltar sagostig • naturlekpark www.hednerspark.se

Asby Lidväg 4, Ydre Öppet ons 15-18, fre 14-18, lö 10-13. www.fasterolga.se • Tel: 072-553 97 69 15


18

29

85

66

38 83 117 16

122

19

116 20

Torpaslingan med Torpön

108 95

52 53 112 44 78 8

74 Bodaberget

Hjärtat av Sommenbygd

HITTA RÄTT 8 16 18

Färjeläget på Torpön är den givna samlingspunkten för båt-, bil-, MC- och rullstolsburna. Njut en Torpötallrik på restaurangen. Kolla båtlivet i gästhamnen och hyr kanot för en dag (eller två). Besök Naturum Sommen eller testa höghöjdsbanan – om du törs. Tar du färjan till fastlandet kan du göra en avstickare till Blåvik för att kolla på silversmide och inredning och sedan återvända till civilisationen via ett stycke nästan orörd vildmark.

19 20 29 38 44 52 53

Holkåsa utsikt Naturum Sommen Romanäs Naturreservat Sjön Sommen Torpön Blåviks Kyrkby Liljeholmen Råås Kvarn, Ramfall Torpa Kyrkby Torpa Konstcafé

74 83 112 116 122 117 66 78 85 95 108

Följer du Torpaslingan söderut bjuder de slingrande vägarna och fina utsiktsplatserna vid Bodaberget och Holkåsa på fantastiska naturupplevelser – det obligatoriska glass-stoppet vid Stebbarp icke att förglömma.

Brostorps Gårdsmejeri Fiskarp Stugby Solviken Vandrarhem & Konf. Stebbarps Glasscafé Torpöns Färjeläge Sundet - Jakt Fiske & Vildmark Ateljé Tita Ekoboden Holkåsa Fröknarna Blå Inredning Kvarnkulla Trädgård Secondhandbutik Bariki-Kenya

Uppskattar du kulturupplevelser kan du mellanlanda vid Råås kvarn eller Torpa kyrkby med anor från 1200-talet – och även kika på konst av modernare snitt. Är du sugen på en äkta småländsk fika fortsätter du till Brostorps ostkakebageri, där du också kan provsmaka – eller köpa med dig hem – utsökta ostar.

Öppet: Fredag 14–18, Lördag 10–13 Övriga tider efter överenskommelse.

Cykelleden ”Vättern-Sommenleden” går över Torpön och är markerad med röda skyltar. Vandringsleden tar dig runt hela ön och är närmare 30 km lång. Bor gör du antingen på campingen vid färjeläget, på Stebbarbs B&B eller på Solvikens nyrenoverade vandrarhem.

Stuguthyrning Tel. 070-293 54 52

www.raasgard.se

Konferenspaket lunch till lunch från 800 kr/pers

• bo • konferera • kalasa!

vid Sommens strand öppet året om 16

Tel. 0140-40 100 • www.solviken.nu

TITTA – LUKTA – UPPLEV! Guidningar på Boxholm II • Håva småkryp • Sagovandringar • Prova på mete • Fladdermöss • Och mycket, mycket mer!

Tel. 070-29 74 722 • www.sommen-naturum.se


Torpa Konstcafé restaurang • glassbar • höghöjdsbana camping • café • sommarbutik • kanoter • båtturer

Öppet 24/4 – 11/9

Eva Boström

För öppettider och program se hemsidan. Lokalt producerade råvaror

Våra specialitéer! Torpötallriken

– varmrökt regnbågslax, romsås, färskpotatis

Torsd - Sönd. 12-17

Färjans hamburgare

– inte vilken burgare som helst!

Övriga tider efter överenskommelse 070-303 22 88 • vid Torpa kyrka www.evabostrom.se

Boka vår nyhet! Färjekarlens mångkamp

Ett äventyr på marken där samarbete är ett måste! (min. 10 pers)

Tel. 0140-420 41

www.torpon.net

Gårdsmejeri

Gårdsbutik & Ostkakskafé

Närproducerat: ost, ostkakor, sylt mm. Prova Brostorps ostpaj eller ostbricka. (Måste förb.) Öppet 3/6   – 28/8

Midsommar stängt.

Det finns många skäl att älska Blåvik. Nu kan du bygga eget, bara ett stenkast från Sommens strand.

Lantluft, smådjur och massor av blommor.

FRÖKNARNA BLÅ INREDNING – CAFÉ

Besök vår mysiga inredningsbutik i Blåviks hamn! Inredning från välkända leverantörer. Café med fika & glass.

Välkomna! Sommarbutik (öppettider se hemsidan)

Fröknarna Blå • Allansväg 1, Blåvik, Boxholm Tfn 0706-997545 • www.froknarnabla.se

PS GÅRDSME JER

B

STOR Öppet året RO runt för bokade grupper. Tel. 0140-430 54

I

Tel. 0730-61 88 62 www.kvarnkullatradgard.se

BLÅ

Fredag till söndag kl  11–17

Handelsträdgård • visningsträdgård • inredningsbutik • café Öppet: onsdag-fredag 11-18 lördag 10-16 • söndag 10-14

Bygg och bo i Blåvik. Året om. VIK 1

www.ostkaka.com

Eko-boden Holkåsa Hos oss hittar ni allt från te, kaffe, choklad och godis till Aloe Vera-produkter för hud och hälsa. Allt är ekologiskt! TIPS! Köp vår utflyktskorg och ta med upp till Holkåsa utsiktsplats, med fantastisk utsikt över Torpadalen med sjön Sommen och skogklädda höjder runt omkring.

Området, med utsikt över sjön, består av 20 byggklara tomter 300 meter från badplats och Blåviks hamn. Info: Samuel Ekeblad • 070-552 18 42 Kulla Gård • www.sommentomter.se

Stebbarps Gård Stebbarps Gård på Torpön. Glasscafé med hemgjord glass m.m. Servering ute samt i skön växthusmiljö. Gårdsbutik och B&B. Öppet juni och aug, lö-sö 14-18, juli ons-sö 14-18. Övrig tid förbokade sällskap. 070-680 73 38 • www.stebbarp.se

Öppet lör 10-14 året runt. Holkåsa 1, Ydre, 0730-74 02 64, www.facebook.com/Eko-boden

Välkommen att handla i vår välsorterade

Secondhandbutik Hestravägen 10, Hestra Ydre Öppet: Mån 17-19 • Ons 17-19 • Lörd 10-14 www.newlifemission.se

Ateljé Tita MARITA CARLBORG-OLSSON Guldsmedsmästare

Blåviksvägen 19, Blåvik, Boxholm Öppet sommartid: må-fre 10.30-18.00, lö-sö 10.30-16.00 www.maritacarlborgolsson.se

17


Ydre Logdans, gudomliga paddelvatten och orörd natur I hjärtat av Sommenbygd lockar Ydre med badvänliga sjöar och rikliga fiskevatten. Njut av den milsvida utsikten längs vägen till Korphålorna. Gör en avstickare till Norra Vi, här kan du ge dig ut på vandring på Östgötaleden, ta ett bad i sjön Sommen eller besöka den vackert belägna kyrkan.

Den lilla byn invid Östra Lägerns ’sydkust’ är inte bara knutpunkt för cykel- och vandringsleder, utan också startskott för ett av Sveriges finare paddelvatten: den rena och ringlande Bulsjön, som förbinder Lägernsjöarna med Sommen. Kanot eller båt hyr du vid campingen, för en dag eller flera. Lös gärna fiskekort också, så kan du med gott samvete dra upp alltifrån abborre och gädda till sutare och insjööring. Fågellivet vid Lillängsgölen och vårfloden som slänger sig utför Brantefalls mjuka klippor kanske också lockar.

För dig som vill utforska de orörda gränstrakterna mellan Småland och Östergötland är Rydsnäs ett utmärkt basläger. Dessutom ett bra ställe att proviantera på, i och med att lanthandel, restaurang och camping ligger rygg i rygg.

24 41

HITTA RÄTT 24 41 56 48

48 131

56

59 131 106 107

59 106 107

18

Vassviksberget Norra Vi Ydre Veteranmotormuseum Sunds Bruk Österfors smedja Ydregården Rydsnäs Småbåtshamn Rydsnäs Torg


Brantefall

Logdanser Rydsnäs Loge 18/6 Clas Lövgren 2/7 Matz Bladhs 16/7 Fernandoz

30/7 Donnez 13/8 Jenny Salens 27/8 Mats Bergmans

Alla danser börjar kl. 20.30 och slutar 00.30 Rydsnäs Bygdegård & Rydsnäs IF hälsar välkommen!

www.rydsnasloge.se

Under juni-augusti har vi även After work och musikunderhållning. Program finns på vår hemsida!

Frukost Lunch Á la carte Café Glass Vandrarhem

Öppet: Mån-fre kl. 9.00-15.00 Lör 11.00-17.00.

Butik Gnistan, Rydsnäs ring oss när du vill göra ett besök!

www.ydregarden.se

Tel. 0381-503 20

www.ydrekott.mu

Välkommen till Rydsnäs Torg

Rydsnäs Marknad Lördagen den 6:e augusti Tisdag Onsdag Tors-fredag Lördag

9 – 18 9 – 20 9 – 18 9 – 13

Måndag stängt

Tel. 0381-645 115

Manuell chark | Lokala produkter | Fiskekort Ombud för Apoteket | DHL Mån-fredag Lördag

9 – 18 9 – 14

Tel. 0381-500 07

Husmanskost Catering Kaffeservering med hembakat bröd Mån-fredag Lördag

10 – 16 11 – 14

• kräftlotteri • välbesökt av marknadsknallar • barntivoli • loppmarknad på logen Marknaden hålls vid Prästgårdslogen, infart vid vår affär. Rydsnäs Bygdegård & Rydsnäs IF hälsar välkommen!

Söndag stängt

Tel. 0381-500 05 www.ryzatra.se

www.rydsnasmarknad.se 19


2

LBY

RV 5 0

LBY

T  MJÖ E4 MO

45

25

MJÖ

26

75

118 32 97 96

E4

MOT

A

4

70

RV 3 2

2

3

23

MO T  M OTA LA

1

57 102 17

72 en ed al öt tg Ös

B

119

71 30

79

113 98 7

80

94 84

88n e led

124

s

MO TJ

ed lav

Ho

E4

133

22

114

ÖN

C

KÖ P

126

ING

34

91

109

125

65 35

31

18

29

66 123 101 85 33 120 92 111 115 38 83 117 129 93 67 103 10 128 16 122 1 12 54 43 116

49

20

39

81 28

D

19

108 95

52 53 112 44

68 74

47

78 8 63 55 6 82 27 64

58

sl nd

gla

Hö ed

G

E

en

IN

ÖP NK

Ö

SJÖ EK OT

20

106 107

2M

RV

13

3 RV

J OT

2M

110


6

8

5

21

OT ÅTVID ABERG

51

7

PING T LINKÖ O M 4 RV 3

5

13 100 104

RV 134 M

den

62

Östg ötale

36

15 99 40

73 69 42 60

105

87 89 61

86

76

37 132 3 121

n

ede

9

11

ötal Östg

77

127

4

46

RV

50

34

90

RV 13 5

TV MO

GAM

LEBY

131

56

Ös tg öt al

ed

en

Y RB

ME

IM

24 41

MOT

59

RV

48

JÖ KS E OT

4M

••••• Holavedsleden, Höglandsleden, Östgötaleden Natur- och kulturupplevelser Ät och sov gott Äventyr ute & inne Handla stort & smått

13

130

14

0

5

10

15 km

Källa Lantmäteriet

21


Södra Åsunden Södra Åsunden runt i Rockabilly-takt Horn Kom andra lördagen i juli och det är fullt ös i Åsundens annars så fridfulla pärla – med Horns Marknad som dragplåster. Onsdagkvällar under sommaren får du sällskap av hundratals veteranfordon. Tredje onsdagen i juli vankas det Rockabilly-takter och 50-talsstämning i hela Horn.

över dagen så att du kan ge dig ut själv bland öarna och t ex besöka Gumhems spektakulära skeppssättning. Campingen är alltid öppen, liksom gästhamnen. Åsunden är känt för sitt fina fiske, så fråga gärna efter guidade fisketurer. Även jakt går att ordna under säsong.

Annars är sjön och naturen de stora publikdragarna i det lilla samhället, där Kinda kanal rinner ut i Åsunden. Kanot går att hyra

Björkfors Den lilla byn Björkfors är knappt mer än ett vägskäl – men har oerhört mycket att erbjuda. Förutom den årliga marknaden, Björkfors Marken, alltid lördagen innan midsommar och rockabillyafton på Nostalgimacken i juli, har Valö Sommarcafé musikunderhållning på söndagar. Ibland spelas det också upp till dans. Kulturen lever sitt eget liv – i form av gallerier, kurser och aktiva konstnärer som välkomnar dig in i sina ateljéer. Vill du paddla är läget i skärningspunkten mellan sjöarna Björken och Åsunden optimalt. Hos Björkfors Kajak & Hostel kan du hyra kajak för en dag. Hornåbergs Camping hyr ut kanoter över dagen. På Ryda Gård finns båtar att hyra för t ex en fisketur på Åsunden. Naturreservaten Boda med sin utsikt över Åsunden och Idhult med sina orkidéer får du heller inte missa.

22


3-stjärnig camping i Horns samhälle www.hornabergscamping.se Ett hett tips på ett utflyktsmål!

vi firar

60 år Café & Restaurang med fullständiga rättigheter och vår populära räkmacka. Vissa söndagar helgrillar vi Vi öpp kött från Basunda Gård över redan dnar öppen eld. Måste förbokas. 3 maj!en Kolla hemsidan för meny och sommarens övriga program. 3/5-26/6 11-21, 27/6-21/8 9-21, 22/8-4/9 11-20 Stängt måndagar fram till midsommar. Valö Björkfors • 0494-600 95 • 0709-501424 www.valocafe.se • följ oss på Facebook

Ryda Gård vid Åsunden 73 69

KONSTUTSTÄLLNING

127

5/5 - 8/5 kl. 11.00-17.00

11

4

omna!

Bildkonstnär Folke Pettersson Välk Gamla Landsvägen 3, Björkfors 0494-600 67 • 070-276 27 77 • folkan@atelje.one

105

Fiske • Jakt • Boende • Konferens Café & Restaurang. Välkommen! www.ryda.se

Rockabillyfest 22/7 med The Hub Caps

Nostalgimacken i Björkfors Oppebyvägen 34 Björkfors www.nostalgimacken.se

90

HITTA RÄTT 4 11 73 69 127 90 105

Gumhems gravfält Idhult naturreservat BP Nostalgimack Björkfors Kajak & Hostel Valö Café & Festplats Hornåbergs Camping Ryda Gård

Kajak & kanotuthyrning Vandrarhem / Hostel Fest & konferens

23


77

87 89 61

86

76

9

Kisa

37 132 3 121

Kisa Emigrantmuseum

Emigranthistoria, hantverk och vildmarksliv

HITTA RÄTT 3 9 37 76 77 86

Tänk att bada i en ny sjö varje dag! Kinda kommun har över 400 sjöar, som tillsammans med Kinda Kanal, Stångån och dess sjösystem inbjuder till fiske, kanot- och båtäventyr. Kisa är centralorten. Det var härifrån den stora emigrantvågen till Nordamerika sattes i rörelse 1845. En spännande historia, som du tillägnar dig via Kisa emigrantmuseum, förslagsvis ackompanjerat av en fika på Café Columbia i samma hus. För att se hur livet gestaltade sig för dem som levde kvar i bygden, besöker du antingen Hembygdsgården eller torget – allrahelst en fredag då det är torghandel. Där hittar du bland annat Hargodlarna, vars gårdsbutik och café några km norrut håller öppet hela sommarhalvåret. Vill du njuta av vackra ting är Hjortslunds Keramik och Ädelsmedjan väl värda ett besök. Är du laddad för aktivitet kan du bereda dig på en dag i äventyrets tecken. T ex vid sjön Föllingen, där du kan bada, golfa, fiska och även hyra cykel, elmoped, kanot eller kajak för en dag. Här finns även möjlighet att hyra dykutrustning. Får du svårt att slita dig kan du övernatta på Föllingen hotell och be dem komponera ett upplevelsepaket. Vintertid är Tolvmannabacken, Östergötlands största liftsystem, det givna utflyktsmålet. Söker du mer stillsamma nöjen kan du botanisera i hantverksbodar, gårdsbutiker och affärer.

61 121 87 89 132

Föllingsö odlingslandskap Humlehögsravinen Kisa Emigrantmuseum Café Columbia Café Sommarro Föllingen Hotell Aktiv Fritid Tolvmannabacken HargOdlarnas Gårdsbutik Hjortslunds Stengods Ädelsmedjan Guldsmedsverkstad

✾✿❀✾✿❀✾✿❀ Välkommen till

Sommargården Café Sommarro Sommarro Café med vår berömda smörgåstårta & räckmacka. Lokala hantverkare. Konsertkvällar vissa lördagar. För aktuellt program och öppettider se: www.kisafrikyrka.se Linnékyrkans Sommarhem, Kisa, tel 0494-430 66, 0734-40 71 44

❀✿✾❀✿✾❀✿✾ AKTIV FRITID

Marmeladeri och gårdsbutik med sommarcafé Hargs Gård väg Kisa-Ulrika, ca 1 km från Kisa kyrka. Öppet i juli, dagligen 11-16. Övrig tid: fre 16-18, lör 10-13 eller efter överensk. Tel. 0708-24 45 53

ÖPPET ÅRET RUNT!

Unikt och högklassigt hantverk Välkommen in! Handsmidda smycken

www.hargodlarna.se 24

BED & BREAKFAST

Kisa Ädelsmedja AB tel 0494-10555

Läs mer på www.adelsmedjan.se!

Golf, vandring, paddling & cykling. Uthyrning av: cyklar • eu-mopeder • kanoter • roddbåtar • vattenskidor • dykarutrustning • stugor Vi finns i Pinnarp i Kisa Tel: 070-560 04 33, 070-521 35 46 www.follingenhotell.se


Keramik som tål att användas

Hjortslunds Stengods Brukskeramik från

Hos Anneli kan ni följa tillverkningen och handla Öppet året runt Onsdag – Fredag 10-18 handdrejade Lördagar 10-16 stengodsserviser Hos Anneli kan ni följa tillverkningen och handla från utställningen.

Hjortslunds Stengods handdrejade stengodsserviser från utställningen.

VarmtVarmt välkomna! välkommen! Design Anneli

Storgatan 40, Kisa 0494-12 400 www.hjortslund.se Vi serverar fika, mat & kultur

Musik • Emigrantmuseum • Konst Butik • Pubkvällar Uteservering

Öppet året runt: ons– fre 10-18, lör 10-16

Tolvmannabacken i Kisa är Östra Götalands största skidanläggning. Sex nedfarter, fyra liftar och rullband gör att alla åkare trivs - från nybörjare till proffs. Skiduthyrning och shop finns liksom Mat & Café.

Välkommen!

Gilla oss!

För utökade öppettider under sommaren se: www.hjortslund.se

Öppet alla dagar. Välkommen! www.cafecolumbia.se Storgatan 10 i Kisa, Tel: 0494-125 05

Storgatan 40, Kisa, 0494-124 00

Välkommen till

KindaKanal

Genom stad, storslagen natur och vackra sjöar

Ärlången

Foto: Rimforsa Strand

God mat

1

Boende och ar

S

ätt kurs söderut på sjön Roxen. Kinda Kanal tar dig ända in till Linköping och vidare ner genom den vackra Kindabygden, där storslagen natur och vackra sjöar väntar.

rangemang

Sluss Gästhamn Badplats Fiske med fiskekort

www.kindakanal.se 25


51

21

62

Rimforsa

Trollegater Naturreservat

– knutpunkten vid Kinda kanal Slussa genom kanalen. Kryssa eller paddla på några av Sveriges vackraste sjöar. Vandra eller cykla genom norra Europas största eklandskap. Rimforsatrakten är rik på naturtillgångar. Även vintertid då du kan jaga, isfiska och testa långfärdsskridsko – med eller utan guide. Utrustning går att hyra på plats. Kulinariska upplevelser är det också gott om, i och utanför tätorten. Håll utkik efter skylten Östgötamat, som utlovar lokala delikatesser, som den klassiska Kindagurkan. Såväl gårdsbutiker och caféer som finare matställen satsar på regional matkultur. Vid Norra Åsundens strand ligger naturreservatet Hallstad ängar – en unik äng med hamlade lindar, rik blomsterprakt och en mångfald av örter och gräs. Väster därom har du Trollegater med ett av Sveriges största sammanhängande grottsystem (140 m). Vill du bli guidad runt i den triangelformade labyrinten kan du göra det året runt. Fortsätt de slingrande vägarna ut i ingenstans och du landar i Ulrika, där den spånklädda timmerkyrkan och Amundebo Södergård med sin äventyrsgård är värda ett stopp. För att inte tala om Ulrika Marken andra torsdagen i september! Eklandskapet öster om Åsunden med sina mäktiga flyttblock har en helt annan, men minst lika magnifik karaktär. Ett besök vid Hägerstad gamla kyrkoruin med anor från 1200-talet rekommenderas varmt.

Amundebo Södergård ÄVENTYRSGÅRDEN GLASSCAFÉ LOPPIS HANDELSBOD STUGBY CAMPING BADPLATS

www.amundebosodergard.se Telefon: 0706 441 443, 590 53 Ulrika

En salt go’bit! www.kindagurka.se 26

Bageri och café i hjärtat av Rimforsa. Servering utomhus på sommaren. Mån-fre: 9-17,30, Lör: 9-13,30, Sön: stängt Kalmarvägen 27, 0494-20101 www.bagarboden.com


5

1

13 100 104

36

HITTA RÄTT 5 13 21 36 51 62 100 104

Kinda Kanal

Hallstad ängar naturreservat Kinda Kanal Trollegater Naturreservat Hägerstad G:a Kyrka Tignemåla Skolmuseum Amundebo Södergård M/S Kind Rimforsa Skärgårdsrederi

Marknader En god bit av allt 7 maj 4 juni

Kisamarken Momarken, Österbymo

11 juni

Hönsbytardag på Ukreda – gammeldags marknad

18 juni 2 juli 2 juli 9 juli 6 aug 1 sept 3 sept 8 sept 17 sept 19 nov 20 nov

Björkfors Marknad

10 dec

Heda Gammeldags Marknad Rimforsa Marknad Horn Marken Ry-Marken, Rydsnäs Adelövs Marknad Hycklinge Höstmarknad Ulrika Marken Skördemarknad Asby Jul på Näs Adelövs Julmarknad Julbasar i Ukreda Österbymo 27


Uppgrenna Naturhus

Kulturvägen

Sjön Bunn

En god bit av det genuina Sverige Besök en pälsateljé, ett fiskrökeri eller ett krydderi och investera i känsel-, smak- och doftminnen. Häng med på en trolsk båttur, njut av anblicken av Sveriges äldsta bevarade träslott eller roa dig kungligt på Adelövs marknad första torsdagen i september. Väg 133 mellan Tranås och Gränna är bitvis rena nostalgitrippen. Ta bara Björkenäs Cykel- och Mopedmuseum, späckat med gamla tvåhjulingar, eller Gripenbergs mopedrally, där du ser de gamla klenoderna i drift. Blir du inspirerad att trampa runt för egen maskin hyr du cykel hos Hemma på Hult, som också ger turförslag, serverar frukost och skickar med matsäckskorg. Uppställningsplats för husvagn och husbil finns också. Dras du till vatten hyr du båt eller kanot för en dag eller två på Bauergården vid sjön Bunn, där du också äter och sover gott.

Väl värd en avstickare är en annan rogivande oas: Uppgrenna Naturhus, som slog upp dörrarna 2015, och vars citronlund och vätterutsikt etsar sig fast på näthinnan. Hur du än tar dig fram är det bara att njuta av den biologiska mångfalden: från bauerska trollskogar med mosskantade ridstigar till gärdsgårdskantade slåtterängar längs slingrande motorcykelvägar. För att inte nämna det glittrande pärlbandet av sjöar som kantar Kulturvägen. Sjön Bunn bjuder på en fantastisk naturupplevelse och ingår i ett sjösystem om hela sex sjöar i trolsk miljö. Dessutom erbjuder sjöarna bra sportfiske – särskilt efter gädda, abborre och gös. Varför inte boka ett guidad fisketur med Fishing-in-Sweden.com och förvandla din utflykt till ett oförglömligt fiskeäventyr!

Vill du avverka några av Holavedsledens 59 km mellan Tranås och Gränna gör du det till fots antingen på egen hand eller under ledning av Hemma på Hults guider.

HITTA RÄTT 28 31 35 49 58 68 91 88 110 114 125 126 133 65 109

Björkenäs Cykel- & Mopedmuseum Brahälla Gripenbergs Slott Säby Kyrka Åsens By Kulturreservat Bauergården Hotell Gyllene Uttern Hemma på Hult Skullaryd Älgpark (ca 20 km söder om Sunhultsbrunn) Spinkarp Gård & SPA Trolska Båtturer Uppgrenna Naturhus www.Fishing-in-Sweden.com Ateljé Guldtackan Sjöarps Rökeri & Gårdsbutik

126

114 88

133

91

109

125

31

65 35

49

28

68 110

28

58


Upplev lugnet och naturen i Bunn. BauerGården erbjuder en unik mötesplats med hotell, gästgiveri och konferensanläggning men också stugboende och en exklusiv ställplats för husbilar.

SPA - Konferens - Jakt - Fiske - Boende bauergarden.se

BJÖRKENÄS MOPED & CYKELMUSEUM 250 mopeder, 50 motorcyklar och trampcyklar från sent 1800-tal fram till moderna dagar. Öppet maj-sept alla dagar 10-17

Avkoppling på riktigt

Upptäck Uppgrenna Naturhus!

• • • • • • •

Guidade visningar Behandlingar Uthyrningsrum Konserter Konferenser Ekocafé Och mycket mer!

Spinkarp, Tranås www.spinkarp.se • Tel: 0140-520 73

Lammskinn

Tel. 0140-510 31, 070-557 85 87

Du hittar oss längs turistvägen 4 km norr om Gränna. Läs mer på: www.uppgrennanaturhus.se

God mat nära dig! Rökeri där rökningen sker över öppen eld. Gårdsbutik med regnbåge, sik, lax i olika former (även köttprodukter). Butiken är även fylld med andra delikatesser. Öppet: Ons-tor 13-18 Annan tid enl ök.

Sjöarp, Tranås 0140-510 31 www.sjoarpsrokeri.com

MOPED & MC-RALLY 21 MAJ

Var med och följ rallyt! Start 10.00 ifrån Gripenbergs fotbollsplan. Rallyt kommer att gå tur och retur Gripenberg och Björkenäs museum på små grusvägar.

Arr. Gripenbergs BK Alltid första torsdagen i september

• Cykla eller vandra längs Holavedsleden • Hyr cykel och beställ matpaket hos oss • Bli guidad av oss i de vackra omgivningarna • Gårdscafé med försäljning av svenska designprodukter. Öppet från 14/5 ons 15-20, lör 10-19. För aktuella öppettider se hemsidan.

Hult, Adelöv, Tranås, 0721-599 199 www.hemmapahult.com

1.9.

Adelövs Marknad

En av Sveriges äldsta marknader www.adelovsmarknad.com

pl

ats

s e t ö

m

Hotel Gyllene Uttern www.gylleneuttern.se

Göberga Hult Tranås • Tel. 0140-602 17 Öppet: mån, tis, tor och fre 11-17

www.ateljeguldtackan.se

Med fantasins hjälp –

Se troll och älvor bakom varje krök! Båtturer på kanalerna i sjösystemet Bunn, Ören & Kvarnsjöarna

Trolska Båtturer

Båtturer • Mat • Aktiviteter • Stuguthyrning 070-791 78 10 www.trolska.se

29


113 98 80

94 84 34

22

18

123 101 124 33 120 92 111 115 129 93 67 103 10 128 1 12 54 43 49

39

81

Tranås

110

Sveriges bästa småstadsshopping Fredagarnas torghandel, lördagarnas paradmarscher och sensommarens cruising är några av höjdpunkterna i denna småstadsidyll – där stadskärnans charmiga små butiker konkurrerar med Hättebaden om besökarnas gunst. En given publikdragare är den vedeldade ångbåten S/S Boxholm II, från vars akterdäck du kan se dig mätt på Tranås viktigaste naturtillgång: sjön Sommen. Vill du ta dig fram för egen maskin hyr du kajak eller båt för en dag i Hätte och söker upp en egen badklippa. Löser du fiskekort samtidigt kan du med gott samvete ge dig i kast med både gädda och sommenröding. Håller du dig på landbacken kan du hänga med på stadsvandring eller följa Svartåns makliga framfart genom stadskärnan på slingrande promenadvägar. Tranås epok som pälsstad kan numera betraktas i backspegeln, på Pälsmuseet – som tillsammans med Gammelbyn Hultet och Hembygdsparken hör till de mer välbesökta utflyktsmålen. Fast minstingarna i familjen lockas säkert mer av skateparken och klättersilon eller barnteatern Kapten Nemmos Pirater på Kraftverket. Annars finns utmärkta vandrings- och cykelleder, som leder dig från Illernreservatet ända till Vättern om du inte trampar på bromsen.

HITTA RÄTT 1 10 12 18 22 33 34 39 43 49 54 74 67 81 92 93 94 98 101 111 113 128 129 84 103 110 115 123 80 120 124

30

Ångbåtstur på sjön Sommen

74

Ekbergsparken naturreservat Hättebaden Illerns naturreservat Romanäs Naturreservat Trollstenen Eriksbergs Museum Gammelbyn Hultet Mada gravfält Rås Gård Säby kyrka Tranås Vagnsmuseum Brostorps Gårdsmejeri Badhotellet Konferens & Kurhotell Falla Spelt & Bagarbod Hotell Åberg Hätte Camping Kulla Jakt & Fiske Lugnalandet Hotell & Konferens Norraby Hotell & Krog Smålandskräftan Sommens Camping Vandrarhemmet Tranås Wienerbageriet Fiske i Sommen Petruskajak Skullaryd Älgpark (ca 20 km söder om Sunhultsbrunn) S/S Boxholm II - Ångbåtstur Tranås Golfklubb EM i Sommen TMT Onboard TRM Teknik


Falkgatan 9, 0140-144-78 www.editsdeli.se

Fototillbehör, framkallning digitala bilder Storgatan 20, Tranås

Fransa, Dranella, Saint Tropez, Pulz Jeans, Ajlajk, Monrow, Miss Me Storgatan 20 , 070-555 44 04

Försäljning & service, www.trmteknik.se Dalagatan 12 Tranås, 0140-770230

www.gallerikonstgarden.se Storgatan 33, Tranås

Teer, egna kaffe- & kryddblandningar Storgatan 12 B, www.kryddhornan.se

Vero Moda, Only Pieces, Object, OXXO Design Storgatan 32, Tranås

Storgatan 47, Tranås

Allt för hund & katt • Tillbehör smådjur Akvariefiskar & tillbehör Ågatan 19 Tranås

Storgatan 9 A, www.innegm.se

TOMAS ANDREÆ GULDSMEDSMÄSTARE & JUVELFATTARE

Ugglan

Storgatan 21, Tranås, klockmaster.se

Storgatan 51, Tranås 070–7732815 • tomas-andreae.se

Storgatan 32, Tranås, www.onska.se

Butik med stor utställning Storgatan 4, Tranås, www.mattspecial.se

Päls & skinn, egen tillverkning Storgatan 40, Tranås, www.sakis.se

Krukmakare Laila Bülow-Mattsson Storgatan 49, www.lailabulowmattsson.se

Storgatan 51, www.formarum.se

Vi är bra på två saker.

Stugor och campingplatser vid den vackra sjön Sommen. Här finns möjligheter till härliga naturupplevelser; fiske, bad, kanoting m.m.

Dina fötter och våra skor.

Öppet året runt! Badvägen 2 i Tranås • Tel: 0140-174 82 info@hattecamping.se • www.hattecamping.se

www.foten.se

31


HÅLL KOLL PÅ LÄGET

ANTIK OCH INREDNING LADDA NED TRANÅSAPPEN

Här finns ett brett sortiment av leksaker för barn i alla åldrar.

Nytt möter gammalt Välkomna till

Öppettider Måndag-Fredag 10.00-18.00 Lördag 10.00-14.00 Långlördagar öppet till 16.00 Söndag stängt

www.tranasantik.se Ågatan 31, Tranås Tel: 0140-530 33

Ågatan 15, 573 31 Tranås Telefon: 0140-175 04

Tranås Antik & Inredning

Butik med marina ting och teman. Kuddar, brickor, påslakan, ljus och mycket mera. Handgjorda dockor i egen design. Öppet: Mån 12-17 och Ons 12-17 Småbåtsvägen 4, Tranås, 0140-38 69 90, www.tmtdesign.se tmtdesignonboard.blogg.se EM Sommen 0140-30990 em.com

Butiken drivs av TMT Design som också tillverkar båtdynor mot beställning.

t s ö l d Ti mode för hela familjen Storgatan 28 Tranås, Tel 0140-179 00

32


Välkommen till Tranås Golfklubb!

Högklassig 18-hål parkbana vackert belägen vid sjön Sommen. Varierande korthålsbana ”pay & play”. Driving range med studio och välsorterad golfshop.

Hättebaden Martin Dahlgren

Norraby Krog serverar en förstklassig meny. Restaurangen är rankad som en av de bästa golfrestaurangerna i Sverige och fick sex av fem peggar senast Svensk Golf besökte oss, 2013.

Bageri och café med klassisk fika, matbröd, sallader, glass m.m. För den

Öppet goda mån-fre 7.30-18.00 smakens den För den lörFör 7.30-15.00 Förden den godaFörsmakens skull!

skull! goda goda goda smakens För den den För den goda smakensFör skull! smakens skull! smakens goda goda smakens smakens skull! skull! V V IENERBAGERIET Storgatan 15 Tranås, Tel. 0140-124 65

VVIENERBAGERIET VVIENERBAGERIET VVIENERBAGERIET IENERBAGERIET VVVpåVIENERBAGERIET Gilla oss facebook!

Golfpaket? Kontakta Norraby Krog.

Kansli: 0140-31 16 61 info@tranasgk.se, www.tranasgk.se Restaurang: 0140-194 35, info@norrabykrog.se

skull!

skull!

Storgatan 15 Tranås, Tel. 0140-124 65 Gilla oss på facebook!

Storgatan 15 Tranås, Tel. 0140-124 65

Storgatan 15 Tranås, Tel. 0140-124 65 Storgatan 15 Tranås, Tel. 0140-124 6515 Tranås, Tel. 0140-124 65 Storgatan

Hotell | Konferens | spa | weekend | fest & bröllop 0140-462 00 | www.badhotellet.com | Tranås

Missionsgatan 3B i Tranås • 0140-148 01

Krog & Café • Torggatan 2 i Tranås 0140-75 50 26 • www.moas.se

Hotell & restaurang vid Sommens strand. Konferens, fest och bröllop i härlig miljö, god mat och aktiviteter. Matlagningskurs, whiskey-, öl-, vin- eller chokladprovning, bastu, bad & jacuzzi, partybåt, minigolf, boule & fiske. Stugor för uthyrning. Öppet året runt mot förbokning (ej V.28-30) Lugnavägen 4 i SOMMEN Tel: 0140-300 00 • www.lugnalandet.se

Ängarydsgatan 23 i Tranås • 0140-560 50

Lunchbuffé, Thai Kina, Sushi även avhämtning goldenthai.com Storgatan 39A, 0140-184 56

Anrika Badhotellet, en lugn oas mitt i Tranås stadskärna. Här kan ni njuta av våra vackra salonger och vår härliga SPA-avdelning med pool, ångbastu, relax & gym. Upplev gärna vår nya SPA-avdelning med Badhotellets Sparitual. SPA-behandlingar finns under säsong och måste förbokas. Unna dig själv en avkopplande vistelse hos oss.

Vi sätter guldkant på tillvaron.

Gårdsbutik och café Allt vi producerar är ekologiskt! Bröd • ostkaka • lunchservering Öppet: juni - aug tis-fre 11-20, lör-sön 11-14 Övrig tid endast förbokningar Falla Gård, 8 km söder om Tranås Tel. 070-627 12 07, 0140-610 93 Lat: 57,96587, Lon: 14,97445 www.fallabagarbod.se

Fisk och skaldjur i charmig hamnmiljö! Välkommen!

Öppet tis-sön under sommaren Se www.smalandskraftan.se för aktuella tider Tel: 0140-37 83 00, Hamnvägen 2, Tranås

33


Fin anläggning vid sjön Sommens strand!

ERIKSBERGS MUSEUM

100 platser med el, vatten, avlopp och TV. Trådlöst internet. Allt annat du behöver finns på nära avstånd.

Utställningar, skulpturer, konst m.m. med anknytning till Tranås. Öppet: Ons-fre 10-12, 13-16. Sista lördagen i månaden 11-14 Andra dagar eller tider, ring för bokning. Fri entré

Lugnavägen 6 i Sommen Tel: 0140-300 07 Mail: sommenscamping@hotmail.se

Vi finns på Storgatan 54 i Tranås • Tel: 0140-681 09

Bada & motionera mitt i Tranås! Skandinaviens största samling av vagnar i originalskick från 1700-talet fram till 1900-talets början

• Inomhusbad med sommaröppet (V.26-32) • Utomhusbassäng sommartid – fri entré • Utomhusgym året runt – fri entré • Utomhus beach-volley – fri entré • Året-runt öppet gym (Actic) För aktiviteter och öppettider se www.tranas.se Frejavägen 2, tel 0140-684 01

Öppet maj-sept, fre & sön 12-16. Grupper efter överenskommelse 15/4-30/10 – bokas via Tranås Turistbyrå 0140-687 90 Landågatan, södra infarten till Tranås från riksväg 32

SIMHALLEN

www.tranasvagnsmuseum.se

Gammelbyn Hultet - en småländsk kulturidyll • kulturhistoriskt intressanta byggnader med levande interiörer • 7000 olika bruksföremål Öppet endast vid guidning. Allmän visning 1/6-31/8 (2 tim), tis, tors samt lör kl 14, maj-sept, grupper enligt överensk. Bokning Tranås Turistbyrå, 0140-687 90 Entré 50:- (vuxna), barn under 18 år gratis. Föreningen Hultets Vänner

www.gammelbynhultet.wordpress.com

TRANÅS KOMMUN

STADSVANDRa I Tranås Tillsammans med vår kunniga guide följer vi spåren av några välkända tranåsprofiler så som Fritiof Nilsson Piraten och Ove Fundin. Upplev också Tranås egen Champs Elysées och överraskas av ett inspel i dramatikens tecken. Frukost ingår. Datum 2016: • 14/5 • 18/6 • 5/7 • 23/7 • 2/8 • 13/8 Morsdag 29/5 inkl. bakelse

Lyxig frukost på t Badhotelle ingår!

Tranås Direkt, Storgatan 22 0140-687 90 • www.tranas.se/stadsvandring

NJUT AV SJÖN SOMMEN DU OCKSÅ! Kajaker, canadensare, segelbåtar och roddbåtar hyr du hos PETRUSKAJAK 070-227 11 71 www.petruskajak.com

34


Vi som är Sommenbygd 67. (C3) Badhotellet Konferens & Kurhotell

60. (C5) Affären Svalsjö Affären Svalsjö, 0494-510 23 www.helldorff.se Lat: 58.02347 Lon: 15.42804 I en välbevarad lanthandel från 1895 visar Per och Anna Helldorff spännande träsaker, underfundiga bilder, konstkort, brickor & böcker. Lokala mat & hantverksprodukter, linnetröjor m.m. Historik om lanthandeln. Café med speltbullar, Svalsjökringlor och Sänkdalens glass, 150 m till badsjö. Öppet: 29/5-4/9. Maj, juni, sept lör-sön 11-17, juli-aug tis-sön 11-17, stängt 26-28 aug.

61. (D6) Aktiv Fritid

73. (C7) BP Nostalgimack

Ågatan 16, Tranås, 0140-462 00, www.badhotellet.com Lat: 64.32327 Lon: 49.8499 Anrika Badhotellet, en lugn oas mitt i Tranås stadskärna. Här kan ni njuta av våra vackra salonger och vår härliga SPA-avdelning med pool, ångbastu, relax & gym. Upplev gärna vår nya SPA-avdelning med Badhotellets Sparitual. SPA-behandlingar finns under säsong och måste förbokas. Unna dig själv en avkopplande vistelse hos oss.

68. (D1) BauerGården

Föllingen Hotell, Pinnarp, Kisa, 070-560 04 33 www.aktivfritid.biz Lat: 57.99203 Lon: 15.51967 7 km från Kisa vid Pinnarp i naturskön och lugn miljö. Hotell/stugboende till låga priser, kanot, cykel, båt, eumopeduthyrning, inklusive transporter samt kartor. Företagsarrangemang och konferenspaket där du kan avsluta med bad i tunna eller ett besök i vår grillstuga. Öppet året runt.

Bunn, Gränna. 036-540 06, www.bauergarden.se Lat: 57.56111 Lon: 14.2931 Välkommen till BauerGården i idylliska Bunn mellan Gränna och Jönköping. Konferensanläggning, hotell, gästgiveri och stugboende. Exklusiv ställplats för husbilar. Stort utbud av upplevelser och aktiviteter. Båt- och kanotuthyrning. Söndagar serveras vårt härliga smörgårsbord. Öppet året runt.

62. (C5) Amundebo Södergård Äventyrsgården i Ulrika

69. (C7) Björkfors Kajak & Hostel

Amundebo Södergård, Ulrika, 070-644 14 43, www.amundebosodergard.se Lat: 58.12218 Lon: 15.44485 Camping och stugby med 30 bäddar. Självhushåll med kök i alla hus. Mataffär. Natursköna vandringsleder. Glasscafé, aktiviteter för barnfamiljer.

63. (D4) Asby Alpina Asby, väg 131, 11 km NV om Österbymo 0140-801 19, www.asbyalpina.com Omtyckt familjeanläggning med både snowboardbacke och funpark. 3 nerfarter och 2 liftar. Grillplats, cafeteria och värmestuga i direkt anslutning till backen. Butik med uthyrning av skidutrustning. Campingplats och topputrustade stugor för uthyrning.

64. (D4) Asby Lanthandel butik, café, catering Asby, 0140-800 22, www.asbylanthandel.se Lat: 57.9028 Lat: 15.2064 Lanthandeln mitt i Ydrebygden med det lilla extra. Stor eller liten fest, vi ordnar maten till kalaset. Café & Catering. Hemlagat & hembakat. Lokala produkter. Välsorterad manuell chark. Ombud för apotek och Svenska Spel. Försäljning av fiskekort, telefonkort. Öppet: butik och café vardagar 9-18, lör 9-13.

65. (C3) Ateljé Guldtackan Jenny Andersson, Hult Göberga, Gripenberg 0140-602 17, www.ateljeguldtackan.se Lat: 58.00627 Lon: 14.83729 Ateljé och gårdsbutik med lammskinn som specialitet. Tillverkning och försäljning av pälsar, västar, mössor, vantar, kuddar, dynor. Lammullsgarn från gårdens egna lamm. Uthyrning av stuga. Välkommen. Öppet: må-ti, to-fre 11-17 året runt. Annan tid efter överenskommelse.

66. (C4) Ateljé Tita Blåviksvägen 19, Blåvik, Boxholm, 0142-330 47 www.maritacarlborgolsson.se Lat: 58.05936 Lon: 15.06038 Formger och tillverkar alla typer av smycken i silver och guld. Även förlovnings- och vigselringar, corpus och andra bruksföremål. Titta gärna in på hemsidan för att inspireras. Butiken öppen 1/6-15/9 må-fre 10.30-18.00, lö, sö 10.30-16.00. Övr. tider efter överenskommelse.

Sevärdhet

Gamla Landsvägen 13, Björkfors, Rimforsa www.bjorkforskajak.se Lat: 58.02086 Lon: 15.898567 Vackert beläget mellan sjöarna Björkern och Åsunden. Här upplever ni en fantastisk atmosfär med de vilda skogarna och den kuperade terrängen inpå knuten. 36 bäddar med frukost och självhushåll.Lunch/middag mot förbeställning. Mycket aktiviteter i närheten; vandra, paddla kanot & kajak, cykla, bada m.m. Café på gångavstånd. Öppet året runt mot förbokning.

Oppebyvägen 34, Björkfors, 0494-600 24, 070-349 91 61 www.nostalgimacken.se BP Nostalgimack med interiör från 1955. Macken öppnade 1955 och var i bruk till 1983. Idag är macken nostalgimuseum och inredd som den såg ut på 1950- och 60-talen. Sommartid står bilar och mopeder uppställda utanför. Entré 30 kronor. Under sommaren anordnas festkvällar, rock’n roll och rockabilly, bilträffar, mc-träffar och mopedträffar.

74. (D4) Brostorps Gårdsmejeri Brostorps Gård, Ydre, 0140-430 54 www.ostkaka.com Lat: 57.91263 Lon: 14.99104 Gårdsbutik och ostkakscafé. Osttallrik och ostpaj endast förbeställning. Försäljning av vår ostkaka, våra ostar och andra närproducerade varor samt hantverk. Öppet: Kafé och butik – 3/6–28/8, fre, lö, sö 11-17 eller enl. ök. Midsommar stängt! Grupper bokas året om.

75. (A4) Bärbäcks Lillgård Bärbäck Skattegård, Boxholm, 070-373 80 95, www.barbackslillgard.se Lat: 58.26252 Lon: 15.082368 Bärbäcks Lillgård är en gård för alla som vill komma närmare djur och natur. Besök gårdens djur, rid med oss ut i naturen, boka in ett större gäng för kalas eller delta i våra olika lägeraktiviteter (se vår hemsida för aktiviteter). Möjligheter även till camping. Allt mot förbokning.

76. (D6) Cafe Columbia med Kisa Emigrantmuseum

Bleckenstad, 5 km söder om Mjölby 0142-101 13, 070-541 61 64, www.bleckenstad.se Lat: 58.27546 Lon: 15.09842 Handla i vår mysiga butik. Trevliga presentartiklar & livsmedel (saft, cider, sylt, korv, ost, marmelader, knäckebröd & mycket annat). Sommartid fika i gårdens trädgård. Se vår ekologiska mjölkproduktion i ladugården. Åk på safari i kohagarna. Öppet to-fre 14-18 (semestertid även mån-ons), lör 10-14, sön 13-16

Storgatan 10, Kisa, 0494-125 05 www.cafecolumbia.se Lat: 57.9874 Lon: 15.6347 Välkommen till Café Columbia och Kisa Emigrantmuseum! Kafé sedan 1921 då Dorothea Florén återvandrade till Sverige från Amerika. Med Café Columbia skapade hon en mötesplats där man lyssnade på radio och drack nymodigheten bryggkaffe! Nu serveras här fika, mat och kultur! Liten butik med hantverk och böcker. Uteservering bland äppelträd och rosor på bakgårdens kullerstenar. Fri entré till Emigrantmuseet. Här visas brev, foton och föremål från emigrationen från Kinda till Amerika. Gruppguidning bokas på tel. 0494-125 05.

71. (B4) Boxholm Mejeri

77. (D6) Café Sommarro

Älvkullevägen 7, Boxholm, 0142-29 33 30 www.boxholmsost.se Boxholm mejeri ystar milda, lagrade och smaksatta hårdostar av färsk mjölk från gårdar i trakten. Våra ostar föds ur ett genuint hantverk. Besök vår mejeributik, provsmaka och handla ur vårt prisbelönta sortiment. Grupper tas gärna emot efter överenskommelse. Varmt välkomna! Öppet mån-ons 9.30-13, to-fre 9.30-17. Vecka 24-34 mån-fre 9.30-17.

Sommargården Sommarro, Kisa, 0494-430 66, 0734-40 71 44, www.kisafrikyrka.se Lat: 57.98375 Lon: 15.540161 Sommargården Sommarro, 6 km väster om Kisa, väg 134 mot Eksjö hälsar välkommen. Bland annat serverar vi vår berömda smörgåstårta samt räkmacka. Lokala hantverkare säljer allt från stickade koftor till honung. Öppet under sommartid. Vissa lördagar arrangerar vi våra populära konsertkvällar. För öppettider och aktuellt program se vår hemsida.

70. (A4) Bleckenstad Gårdsbutik

72. (B4) Boxholm Simhall Skolgatan 2, Boxholm, 0142-895 64, www.boxholmshus.se Lat: 58.201215 Lon: 15.052211 Bada, träna eller umgås i Boxholm Simhall. Vi har öppet mån-fre sept-maj, lördagar okt-mars. För mer info om tider och passbokning besök vår hemsida. Varmt välkommen!

Utställning konst/konsthantverk

Barnfamilj

78. (D4) Eko-boden Holkåsa Holkåsa 1, Ydre, 073-0740264, www.facebook.com/Eko-boden Lat: 57.928038 Lon: 15.158362 Hos oss hittar ni allt ifrån Te & Kaffe, choklad och godis till Aloe Vera produkter för hud & hälsa. Allt är ekologiskt! TIPS! Köp vår utflyktskorg & ta med upp till Holkåsa utsiktsplats, med fantastisk utsikt över Torpadalen med sjön Sommen och skogklädda höjder runt omkring. Öppet lör 10-14 året runt. Övrig tid e. överenskommelse.

Öppet delar av året

Öppet året runt

35


79. (B4) Elin Pham Vietnamesisk restaurang Tranåsvägen 14, Boxholm, 0142- 519 96, facebook.com/Elin-Pham-AB-Vietnamesisk-Restaurang Lat: 58.18923 Lon: 15.02871 Vietnamesisk nyöppnad restaurang högt belägen vid infarten till södra Boxholm. Lunchservering och à la carte på helger och kvällar. Även svenska maträtter. För öppettider se Facebook

80. (B3) EM i Sommen Kungsvägen 21, Sommen, 0140-309 90, www.em.com, info.sommen@em.com Lat: 58.015054 Lon: 15.922966 Möbelhus med ett stort utbud av genomtänkta soffor, välbyggda matgrupper, sköna sängar och andra inspirerande inredningsdetaljer. Hit kommer du om du efterfrågar kvalitet och samtidigt vill kunna hitta det som är lite mera du. Öppettider se hemsidan.

81. (D3) Falla Spelt & Bagarbod

8 km söder om Tranås. 070-627 12 07, 0140-610 93 www.fallabagarbod.se Lat: 57.96590 Lon: 14.97460 Sommarservering och åretruntcatering. Vi bakar gott, rejält bröd samt läckra bullar av egenodlad spelt (dinkel) och tillverkar ekologisk ostkaka av mjölk från gårdens kor. Ekologiska livsmedel och rättvisemärkt hantverk. Vi serverar dagens soppa och enklare rätter. All verksamhet KRAV-certifierad.

82. (D4) Faster Olga Asby Lidväg 4, Ydre 072-553 97 69 www.fasterolga.se Lat: 57.902582 Lon: 15.206108 Faster Olga är en lantbutik på torget i kyrkbyn Asby, Ydre. Här kan du i en miljö från förra sekelskiftet hitta trevliga presenter och inredningsdetaljer. Eller titta in för att ta en kopp kaffe. En av butikens specialiteter är presenter med anknytning till bygdens historia. Vi finns på Facebook och Instagram! Öppet ons 15-18, fre 14-18, lö 10-13

83. (C4) Fiskarp Stugby Fiskarp Blåvik, Boxholm, Boxholms Fritidsstiftelse, 076-104 79 30 (e kl 16.00) www.fiskarp.se Lat: 58.037916 Lon: 15.075688 Stugor vackert belägna vid sjön Sommen. 4 bäddar i varje stuga. Tillgång till egen roddbåt, fiskekort.

84. (C3) Fiske i Sommen Sommens Fiskevårdsområdesförening, www.sommen.nu Välkommen till sjön Sommen, en av Sveriges finaste klarvattensjöar med möjligheter till fiske, bad och upplevelser i den natursköna Sommenbygden. Chanser till goda fiskefångster, bla röding, insjööring, gädda, abborre och gös. Fiskekort säljes hos turistbyråerna, turistserviceplatserna, olika försäljningsställen runt sjön samt på www.ifiske.se

85. (C4) Fröknarna Blå Inredning Allansvägen 1, Blåvik, Boxholm 0706-99 75 45 www.froknarnabla.se Lat: 58.056801 Lon: 15.0544 Några meter från sjön Sommen ligger denna inredningsbutik som du måste besöka i sommar! Ett härligt utflyktsmål i en charmig småbåtshamn med ett litet café där du kan ta en kopp kaffe eller en glass. Noga utvalt sortiment från välkända leverantörer; Artwood, Bruka, Miljögården, Newport m.fl. Öppet sommartid. För öppettider se hemsidan.

36

Vandrarhem

Stuga/rum

86. (D6) Föllingen Hotell

Föllingen Hotell, Pinnarp, Kisa, 070-560 04 33 www.aktivfritid.biz Lat: 57.99203 Lon: 15.51967 7 km från Kisa vid Pinnarp i naturskön och lugn miljö. Hotell/stugboende till låga priser, kanot, cykel, båt, eu-mopeduthyrning, inklusive transporter samt kartor. Företagsarrangemang och konferenspaket där du kan avsluta med bad i tunna eller ett besök i vår grillstuga. Öppet året runt.

87. (C6) HargOdlarnas Marmeladeri Gårdsbutik med sommarkafé Hargs Gård, väg Kisa-Ulrika, ca 1 km från Kisa kyrka, 0494-124 88, www.hargodlarna.se Lat: 58.00186 Lon: 15.61188 Låt dig förföras av dofterna från marmeladeriet, där vi kokar delikatesser för alla tillfällen. Servering av mat (min. 10 pers) och bussgrupper förbokas. Öppet 1/7-15/8, dagligen 11-16, övrig tid: fre 16-18, lör 10-13, eller efter överenskommelse.

88. (C2) Hemma på Hult Hult, Adelöv, Tranås. Ta av från väg 133 mot Duvebo, 0721-599 199, www.hemmapahult.com Lat: 58.061167 Lon: 14.68234 I vacker miljö längs Holavedsleden hittar du Hult - en 1700-talsgård med aktiviteter för både barn och vuxna. Cykla eller vandra. Antingen själv eller bli guidad av oss. Vi erbjuder flera olika paket med mat inkluderat. Du kan även hyra cykel. Uppställningsplatser finns att hyra för husvagn & och husbil med frukostpaket. Vårt gårdscafé har försäljning av Svenska designprodukter. Öppet från 14/5 ons 15-20, lör 10-19. För aktuella öppettider se hemsidan.

89. (C6) Hjortslunds Stengods Storgatan 40, Kisa, 0494-124 00, www.hjortslund.se Lat: 57.994091 Lon: 15.638773 Ett året-runt-öppet krukmakeri för handgjord brukskeramik. Här drejas allt från serviser till ljusstakar. I utställningsrummen kan ni se och köpa kompletta stengodsserviser och mycket annat konsthantverk. Följ arbetet i krukmakeriet och njut en kopp kaffe i krukmakeriets egna muggar i trädgården under sommaren. Öppet året runt ons-fre kl. 10-18, lör kl. 10-16. För mer info och ev. förändrade öppettider se hemsidan.

90. (D7) Hornåbergs Camping Hornåbergsgatan 10, Horn, 0494-30357 073-8499572, www.hornabergscamping.se Lat: 57.89802 Lon: 15.83605 I Horns samhälle, alldeles intill Stångån ligger Hornåbergs 3-stjärniga camping med åtta stugor, 50 elplatser för husvagn/husbil. Servicebyggnad med gemensamma toaletter, duschar, bastu, kök, tvättmaskin och torktumlare. Separat handikapptoalett. Nära till badplats. Kanotuthyrning och försäljning av fiskekort. Vandringsled (Östgötaleden). 800 m till gästhamn och Kinda kanal. Nära till post, bank och butiker.

91. (C1) Hotel Gyllene Uttern

Gyllene Uttern 1, Gränna, 0390-108 00 www.gylleneuttern.se Lat: 57.9956 Lon: 14.4391 Vackert beläget med en fantastisk utsikt över Vättern och Visingsö och med ett strategiskt läge vid E4:an. Omgivningarna runt Gränna och Gyllene Uttern erbjuder en mångfald av upplevelser och utflyktsmål. Ta med din kära för en mysig weekend i slottsmiljö, eller en familjesemester med massor av olika aktiviteter. Vi erbjuder både rum i slottsmiljö, mer moderna rum i flygeln eller stugor under sommarsäsongen. Öppet året runt.

Camping

Mat

Kaffe

92. (C3) Hotell Åberg

Storgatan 53, Tranås, 0140-130 80 www.hotelaberg.se Familjärt och trivsamt boende centralt beläget med gångavstånd från tåg- och busstation. 20 rum, samtliga med egen dusch, toalett, trådlöst internet och fri parkering. Öppet året runt.

93. (C4) Hätte Camping Badvägen 2, Tranås, 0140-174 82 www.hattecamping.se Lat: 58.03615 Lon: 15.02901 Här kan du uppleva en naturnära vistelse med bad och fantastiskt fiske. Hyr din egen kanot eller båt och ge dig ut på sjön Sommen. Bra möjligheter att vandra/cykla i den vackra naturen. Campingen ligger 4 km från Tranås centrum med cykelbana hela vägen. Öppet året runt.

94. (B3) Kulla Jakt & Fiske Kulla Gård, Boxholm, 070-552 18 42, 070-678 23 03, 070-570 90 16, www.sommentomter.se Bo i stuga med egen brygga eller ha en egen ö alldeles för dig själv? Stugor vid sjön Sommen för uthyrning - alla med olika karaktär. Även båtuthyrning. Jakt och fiske.

95. (D4) Kvarnkulla Trädgård Mellan Hestra och Ramfall, 0730-61 88 62 , www.kvarnkullatradgard.se Lat: 57.95714 Lon: 15.09689 Handelsträdgård, butik & café i lantlig idyll med personlig service och rådgivning (öppet mitten av april-okt). Mot en liten avgift är du också välkommen att inspireras och njuta av vår bergsträdgård som förbokad grupp eller enskild besökare. Vår auktoriserade hudterapeut erbjuder avkopplande spa- & ansiktsbehandlingar. Öppet: från mitten av mars och hela dec. För tider se hemsidan.

96. (A4) Linnefors Korgar Linnefors 1, Boxholm, 1 km fr RV 32, 0142-570 98, 0705-85 70 98, www.linneforskorgar.se Lat: 58.25097 Lon: 15.06873 I det natursköna Linnefors, nära den brusande forsen, görs korgar på traditionellt svenskt vis. Korgar hör till världens äldsta hantverk. Här hittar du allt från vedhämtare och lövkorgar i rotting till mindre korgar för kaffebrödet. Under året kan även verk av olika konstnärer upplevas på korgmakeriets väggar. Öppet lö 12 –16 hela året, 15/6–15/8 även ti–fre 14–18. Andra tider efter överenskommelse.

97. (A4) Linnefors Krukmakeri

Linnefors 3, Boxholm, 1 mil söder om Mjölby (7 km norr om Boxholm), 0142-573 44, www.omkultur.se medlemmar/Jeanette_Bennich.html Lat: 58.25072 Lon: 15.06862 Verkstad och butik. Tillverkning av bruksföremål i stengods och lergods. I verkstaden drejas muggar, fat, skålar och kannor. Krukmakeriet ligger alldeles intill Svartån och en härlig fors med broar över till andra sidan. Ta en kopp kaffe på kvarngrunden och njut! Öppet lö 12 –16 hela året, 15/6–15/8 även ti–fre 14–18. Andra tider efter överenskommelse.

98. (B3) Lugnalandet Hotell & Konferens Sommen, Tranås, 0140-300 00, www.lugnalandet.se Lat: 58.14124 Lon: 14.97430 Vackert belägen anläggning vid sjön Sommen i norra Småland. Stugor med dusch, toalett och pentry för uthyrning. Även konferenser - restaurang - bröllop festarrangemang - kurser - catering - hälsosam retreat. Mot förbeställning. Öppet året runt.

Fiske

Bad

Gårdsbutik


99. (C5) Malexander Turism & HönsaLottas Restaurang

105. (C7) Ryda Gård

Malexander, Boxholm, 0142-300 68, 070-213 00 69 www.malexanderturism.se Lat: 58.03161 Lon: 15.28561 Trevlig familjecamping vid Sommens strand. Här kan du njuta av både avkoppling och aktivitet med bra fiske, fina bad och kanotvatten. På HönsaLottas kan du hyra kanot/ kajak, köpa fiskekort, glass och kaffe m bröd. På kvällen slår du dig ner här och njuter av våra tapas-rätter med ett gott glas vin/öl. Vissa kvällar serveras grillbuffé.

100. (B7) M/S Kind – Kinda Kanal Passagerarbåtskajen, Rimforsa Passagerarbåtsinformation: Rederi AB Kind, 013-663 50, 070-638 02 30, www.rederiabkind.se Övrig info: AB Kinda Kanal, 013-12 68 80 www.kindakanal.se Kryssa med M/S Kind utmed Kinda Kanal. Både dagsoch kvällskryssningar med underhållning och mat. Se våra erbjudanden med hotellpaket. Beställ kanalbroschyr med tips om sevärdheter, boende, mat, evenemang och aktiviteter m.m. för dig som besöker kanalen och sjösystemet med egen fritidsbåt, kanot, passagerarfartyg eller kommer landvägen.

101. (C3) Norraby Hotell & Krog Norraby, Tranås, 0140-194 35 www.norrabykrog.se Lat: 58.05208 Lon: 15.006736 Krögare Martin Dahlgren delar med sig av sin kärlek till närodlade råvaror. Dagens lunch och à la carte serveras hela sommarhalvåret. Nu även hotelldel med närhet till natursköna promenader, motionsrundor och bad. Enkelrum eller dubbelrum i olika prisklasser. Även hel- eller halvpension. Både företag och privatpersoner, golfare, fiskare och turister är välkomna. Även golfpaket - övernattning med frukost, greenfee samt 3-rätters middag.

102. (B4) Pensionat Hogården B&B Laggarp, Hogården 1, Mjölby, 0142-570 36, 076-876 69 54, www.hogarden.se Lat: 58.236529 Lon: 15.133408 Ladda batterierna i lugn och lantlig miljö. Kom lagom till vårt afternoon tea på fredagen, stanna hela helgen och njut av vår goda mat – oftast på hemodlade eller närodlade ekologiska ingredienser. Delta i någon av våra olika temaaktiviteter - vävning, växtfärgning, murbygge etc. Olika teman varje månad! Du hittar dem på vår hemsida. Eller boka vårt B&B. Vi bjuder på frukost med hembakat bröd!

Ryda, Rimforsa, 0494-640 63, www.ryda.se Lat: 57.996997 Lon: 15.883215 Gammaldags gård, med anor från 1600-talet, vackert belägen vid Åsundens strand. Njut av hemlagad mat från trakten, hyr någon av våra 6 fullt utrustade stugor eller gör en dagsutflykt på sjön Åsunden med någon av våra båtar. Vi arrangerar även högtidsdagar efter era önskemål. Varmt välkomna.

106. (E4) Rydsnäs Småbåtshamn Rydsnäs, Ydre. Information & bokning: Esbjörn Henriksson 0381-503 11, 070-323 95 11 Håkan Lindgren 0381-502 71, 070-674 08 19 Maria Järverud 0381-502 31, 073-023 37 99 Lat: 58.14260 Lon: 14.97609 Vid Rydsnäs Småbåtshamn finns motorbåtar, roddbåtar och kanot att hyra. Vill du övernatta finns 12 husvagns/ husbilsplatser med eluttag. Välkommen!

112. (D4) Solviken Vandrarhem & Konferens Solviken, Tranås , 0140-40 100 www.solviken.nu Lat: 57.96321 Lon: 15.15132 Vackert beläget på en udde i sjön Sommen. Här bor du enkelt men trivsamt och prisvärt med många möjligheter till utflykter, aktiviteter eller bara lugn och ro. Frukost serveras och vi kan även serva med andra måltider mot förbokning. Vi har bra lokaler för konferenser, fester och kalas och hjälper dig gärna med arrangemang runt detta. Varmt välkommen till oss på Solviken!

113. (B3) Sommens Camping Lugnavägen 6, Sommen 0140-300 07 www.sommenscamping.se Lat: 58.14260 Lon: 14.97609 På Sommens Camping finns drygt 100 platser, alla försedda med el, vatten, avlopp och TV-anslutning. Trådlöst internet. Roddbåtar och trampbilar finns att hyra.

107. (E4) Rydsnäs Torg

114. (C2) Spinkarp Gård & SPA

Rydsnäs, Ydre, 0381-500 05, www.ryzatra.se Lat: 57.9028 Lon: 15.2064 Välkommen till Rydsnäs, ”en pärla” mitt i Ydre med Torget som träffpunkt. Här finns Ry’zätras Lunch & Catering som serverar god mat varje dag. Här kan du bla handla närproducerade varor och bli fin i håret hos Hårverksta’n. I närheten ligger sjön Östra Lägern med härliga badställen och fiskemöjligheter. Öppet året runt.

Mellan Gränna och Tranås, 0140-520 73 070-5200737, www.spinkarp.se Lat: 58.06800 Lon: 14.75645 Spa, konferens, boende, gårdsmuseum, fiske, kräftfiske, skogscykling och vandring. Avkoppling på riktigt, nära skog och sjöar med möjlighet till egen båt och brygga. Barnaktiviteter i skog och med gårdsdjur går även att förboka.

108. (D4) Secondhandbutiken Bariki-Kenya Hestravägen 10, Ydre, väg 131 mellan Tranås/ Österbymo, 076-806 19 16, www.newlifemission.se Lat: 57.7977 Lon: 15.1368 Drivs av New Life Mission, en insamlings- och biståndsorganisation som bygger på kristna värderingar. I butiken tar vi emot och säljer kläder, möbler, prydnadsaker och husgeråd m.m. Allt överskott går till Kenya. Butiken är öppen året runt. Må 16-19, Ons 16-19, Lö 10-14 (maj -aug även fre 14-17)

109. (C2) Sjöarps Rökeri & Gårdsbutik Sjöarp 1, Tranås, 0140-510 31, 070-557 85 87 www.sjoarpsrokeri.com Lat: 58.00747 Lon: 14.76750 God mat nära dig! Rökeri där rökningen sker över öppen eld. Vi förädlar och röker regnbåge (fr egen odling), sik och lax m.m. i olika former. Även köttprodukter. Allt säljs i vår lilla Gårdsbutik som också är fylld med andra delikatesser. Öppet: Ons-tors 13-18. Annan tid enl ök.

115. (C4) S/S Boxholm II Ångbåtstur på sjön Sommen Upplev sjön genom en oförglömlig tur med en av Sveriges äldsta vedeldade båtar S/S Boxholm II. Turer flera dagar i veckan under juli-augusti. För turlista och bokning kontakta Tranås Turistbyrå/ Direkt, 0140-687 90. Möjlighet till charter 1/5-20/9, kontakta skeppare Håkan Liif, 0140-146 44, 0708-65 87 52 Turlista finns även på www.boxholm2.com

116. (C4) Stebbarps Glasscafé Lena Gunnarsson, Stebbarps Gård, Ydre, 070-680 73 38, www.stebbarp.se Lat: 58.00587 Lon: 15.094271 Gårdscafé med hemgjord glass, våfflor m.m. Servering ute samt i skön växthusmiljö. Matmeny för bokade sällskap. Gårdsbutik och B&B. Öppet juni-aug, lö-sö 14-18, juli ons-sö 14-18. Övrig tid förbokade sällskap.

103. (C4) PetrusKajak

110. (E3) Skullaryd Älgpark

Hätteudde, Hätte, Tranås, 070-227 11 71 www.petruskajak.se Lat: 58.03683 Lon: 15.03015 Vi hyr ut kajaker, canadensare, roddbåtar med motor och segelbåtar i olika storlekar. Vi hjälper er till en trevlig tur på sjön Sommen eller i något av de närliggande vattnen. Besök gärna vår kajakbutik på Hätte. Där finns kajaker och tillbehör samt ett smörgåscafé. Nyhet för denna säsong är att du kan duscha, basta och bada badtunna efter ditt paddeläventyr. Öppet från maj-okt.

117. (C4) Sundet – konferens Jakt, fiske, vildmark

Skullaryd Gård 1, Eksjö, 073-812 28 68, www.skullaryd-algpark.se Lat: 57.762274 Lon: 14.918357 Upplev vilda djur i sin naturliga miljö! Följ med på älgoch hjortsafari och se älgar och hjortar ströva fritt i stora hägn med natursköna omgivningar. På gården finns ett café inrett i en gammal ladugård som serverar fikabröd och smörgåsar. Gårdsbutik i gammaldags miljö. Öppet alla dagar 26/6-4/9, 10-15, älgsafari kl. 11 & 14. Övriga tider se hemsidan. Även större gruppen kan bokas på andra tider

Sundet, Blåvik, Boxholm, 0142-525 20, www.boxskog.se Lat: 58.036062 Lon: 15.077284 Naturskönt vid sjön Sommen med skogen alldeles inpå knutarna. Företags- eller personalaktivitet för grupper om 8-20 personer och möjligheter till trevlig och givande samvaro. Avkopplande aktiviteter som fiske, jakt eller vildmarksliv. VILDMARKSFISKE Boxholm Skogar. Möjlighet till fiske i ett 50-tal sjöar. Båt finns att låna i vissa avsjöarna. Fiskekort krävs. Kontakta oss för mer info eller besök vår hemsida.

104. (B6) Rimforsa Skärgårdsrederi Rimforsa Hamn, Rimforsa, 0708-51 98 65, 076-119 57 36 www.rimforsaskargardsrederi.se Lat: 58.13385 Lon: 15.69276 Njut av Kinda Kanal och dess innerskärgårdsliknande sjösystem under en trivsam kryssning ombord på M/S Birgit Sparre. Dessutom får du uppleva landsbygdens vackra vyer med trånga passager och slussar. Med utgångspunkt från Rimforsa Hamn erbjuder vi turer enligt turlista (se hemsidan) eller efter egna önskemål genom charter.

Sevärdhet

111. (C3) Smålandskräftan Hamngatan 2, Tranås 0140-37 83 00 www.smalandskraftan.se Fisk- och skaldjursbutik i underbar hamnmiljö där vi erbjuder skaldjur, färsk och rökt fisk, sås, röror m.m. Sommartid uteservering. Njut av härliga räkmackor, skaldjurstallrikar, laxtallrikar och klassikern stekt strömming med potatismos. För aktuella öppettider se hemsidan.

Utställning konst/konsthantverk

Barnfamilj

118. (A2) Syllerstorpett Äventyr & Konferens, Syllerstorp, Ödeshög 0144-640 25, 070-516 40 25, www.syllerstorpett.com Lat: 58.25521 Lon: 14.7494 Äventyrscenter med mängder av motor- och muskelaktiviteter i naturskön miljö. På Torpett finns ett 70-tal motoräventyr att välja mellan. Vi kan komponera ihop ett program som garanterat ger ett annorlunda äventyr (min. 10 personer). Mat & dryck i vår fina loge. Möjlighet till övernattning i stugor.

Öppet delar av året

Öppet året runt

37


119. (B4) Tistelvind Mat & Trädgårdsbutik

Fällhagsvägen 9, Boxholm (gamla musteriet) 0142-501 34, www.tistelvind.se Lat: 58.19738 Lon: 15.04002 Förädling av grönsaker genom mjölksyrejäsning. Handla direkt i vår lilla butik – b.la. surkål, syrade gurkor, kimchi, bönsalsa, chilisåser. Under säsong även färska grönsaker och plantor från egen odling. Allt är ekologiskt odlat. Öppet: mån-fre 10-18

120. (C3) TMT Onboard Småbåtsvägen 4, Tranås, 0140-38 69 90, www.tmtdesign.se, tmtdesignonboard.blogg.se Lat: 58.044679 Lon: 14.998526 Butik med marina ting och teman. Kuddar, brickor, pås- lakan, ljus och mycket mera. Handgjorda dockor i egen design. Butiken drivs av TMT Design som också tillverkar båtdynor mot beställning. Öppet: Mån 12-17 och Ons 12-17

121. (D6) Tolvmannabacken Bjärkeryd 1, Kisa, 0494-194 10 www.tolvmannabacken.se Lat: 57.9703 Lon: 15.6186 I Kisa ligger östra Götalands största skidanläggning, med fem liftar och sju nedfarter, den längsta på 1200 meter. Vid backen hittar du skiduthyrning, servering, grillplatser, belysta längdspår, isrink och vintercamping med husvagnar för uthyrning. Normalt är backen öppen från december till mars.

122. (C4) Torpöns Färjeläge Mat & Camp 0140-420 41, www.torpon.net Lat: 58.02809 Lon: 15.09062 Vi finns mitt i Sommen på Torpöns norra udde, med färja i norr och bro i söder. Här kan du njuta av vällagad och prisvärd mat, hembakat kaffebröd eller något lyxigt från glassbaren. Hyr kanot/kajak/båt, spela boule, klättra höghöjdsbana, utmana gänget i en femkamp eller bara njut av miljön och båtlivet. Du kan också chartra vår elbåt Elin för en guidad tur på sjön. En vacker camping med stugor gör anläggningen komplett. Öppet maj-sept.

123. (C3) Tranås Golfklubb Norraby, Tranås, 0140-31 16 61, www.tranasgk.se Lat: 58.05208 Lon: 15.00673 Högklassig 18-håls parkbana vackert belägen vid sjön Sommen. Varierande korthålsbana över 9 hål ”pay & play”. Driving range med svingstudio och välsorterad golfshop. Norraby Krog serverar en förstklassig meny. Restaurangen är rankad som en av de bästa golfrestaurangerna i Sverige. Golfpaket? Kontakta Norraby Krog, 0140-194 35 (se 101).

124. (C3) TRM TEKNIK

129. (C3) Wienerbageriet

Dalagatan 12, Tranås, 0140-77 02 30, www.trmteknik.se Lat: 58.043138 Lon: 14.972889 Försäljning och service av gräsklippare, motorsågar och cyklar. Öppet året runt, vardagar 7-17.

Storgatan 15 i Tranås, 0140-124 65 www.wienerbageriet.se Bageri och konditori i samma lokaler samt på sommaren en uteservering. Hos oss köper du bland annat kanelbullar, matbröd, wienerbröd, tårtor, limpor, smörgåsar, småkakor, sallader, glass, kaffe. Vi finns på Facebook! Öppet må–fre 7.30-18, lör 7.30-15

125. (C1) Trolska Båtturer Bunnströms Badplats, Bunnström, 070-791 78 10, www.trolska.se Lat: 58.00075 Lon: 14.47594 Trolska båtturer på sjöarna Bunn, Ören och Kvarnsjöarna och framförallt de fina kanalerna mellan sjöarna där man med fantasins hjälp kan se trollen och älvorna bakom varje krök. Reguljära turer juni-augusti (dagligen under juli-augusti. För tidtabell se hemsida. Även charterturer och konferenser. Stugor med sjöutsikt för uthyrning. Möjlighet till fiske samt tillgång till rodd- eller motorbåt.

126. (C1) Uppgrenna Naturhus Uppgränna Gästgivaregård 3, Gränna 073-391 61 47, www.uppgrennanaturhus.se Lat: 58.06202 Lon: 14.49912 Vårt Naturhus är helt unikt. Ett miljövänligt hus där ljuset flödar in genom det stora glastaket över både människor och växter. Ett hus att må bra i och inspireras av. Citronlunden, Medelhavet, Regnskogen, Orienten erbjuder olika upplevelser! Ekocaféet öppet alla dagar maj-aug 11-18. Rundvandring i huset: 60kr/pers. (när caféet är öppet). Barn under 15år gratis. Behandlingar, guidade visningar, övernattning & konferens mm förbokas.

127. (C7) Valö Café & Festplats Valö, Björkfors, 0494-600 95, 0709-50 14 24, www.valocafe.se Lat: 58.015054 Lon: 15.922966 Café & Restaurang med fullständiga rättigheter. Missa inte vår populära räckmacka! Vissa söndagar helgrillar vi kött från Basunda Gård över öppen eld. Måste förbokas. Kolla hemsidan för meny och sommarens övriga program. Öppet: 3/5-26/6 11-21, 27/6-21/8 9-21, 22/8-4/9 11-20. Måndagar fram till midsommar stängt.

128. (C3) Vandrarhemmet Tranås Ekliden 16, Tranås, 0140-151 66, www.tranas.se Lat: 58.02633 Lon: 14.96208 Centralt i Tranås inrymt i och omgivet av flera gamla byggnader från 1700-talet. Vandrarhemmet är beläget i naturreservatet Ekbergsparken i vacker miljö med trevliga strövstigar, lekpark m.m. Öppet året runt.

130. (E6) Ydrefors Camping – Brosjögården Ydrefors Hällefors 2, 598 73 Gullringen, 0492-800 22, 070-657 96 29, www.ydrefors.se Lat: 57.4267 Lon: 15.3240 6 stugor med 4 bäddar i varje. Husvagnscamping med sjöutsikt och el. Tältcamping i härlig skogsmiljö och sjöutsikt. Servicebyggnad med kök och allrum med TV. Intilliggande kommunalt bad med fint vatten. Lokal med godkänt kök kan hyras. Sommarcafé från mitten av juni till mitten av augusti.

131. (E5) Ydregården Österbymo, 1 km norr om Österbymo på väg 131 0381-601 03, www.ydregarden.se Lat: 57.83547 Lon: 15.26419 Utflyktsmål och populär samlingspunkt med restaurang, vandrarhem och möjlighet till olika aktiviteter i mysig 1700-talsmiljö. Under juni-augusti även musikunderhållning. För aktuellt program se hemsidan. Öppet året runt.

132. (D6) Ädelsmedjan Guldsmedsverkstad Grönedegatan 2, Kisa, 0494-105 55 www.adelsmedjan.se Traditionell guldsmedja med reparation, handgravyr och omarbetning. Hem för guldsmed Veronica Gullbrandson och hennes sinnligt handsmidda smycken i små serier, inspirerade av naturen och mänskligt beteende. Lika sin art men unika, precis som vi. Ex på hennes smycken som rönt framgång: Östgöta-låset, Ädelbaggen, Kindasmycket och Månadsblommorna. Eller smid ditt eget smycke på en halvdag, vi håller korta prova på-kurser! Öppet året om, de flesta vardagar 11-16. Se hemsidan för mer info. Varmt Välkommen!

133. (C1) www.Fishing-in-Sweden.com 070-427 8459 www.Fishing-in-Sweden.com erbjuder guidade fisketurer efter stor gädda, gös, abborre och röding i Vättern och andrar sjöar i Småland. Dessutom kan du veckovis hyra stugor och bra fiskebåtar – allt som behövs för en riktigt bra fiskesemester. Mötesplats enligt överenskommelse, priser och mer information på hemsidan.

FRÅGA OSS INNAN DU BYTER!

Grafisk design • logotyper webbdesign • sociala medier nyhetsbrev • film • trycksaker

Auktoriserad återförsäljare för

varumärkesstrategi • kampanjer office-mallar • kataloger

Tranås 0140-180 95 Öppet mån-fre 9-18, lör 10-13 • Kisa 0494-793 10 Öppet mån-fre 9-18, lör 10-13 SE OSS OCH VÅRA BILAR PÅ WWW:GRAHNSBILAR.SE

38

Vandrarhem

Stuga/rum

Camping

Storgatan 49, Tranås, www.byran.se

Mat

Kaffe

Fiske

Bad

Gårdsbutik


Index till karta 60 61 26 62 63 27 64 65 66

Affären Svalsjö Aktiv Fritid Föllingen Hotell Alvastra Amundebo Södergård Asby Alpina Asby kyrkby Asby Lanthandel Ateljé Guldtackan Ateljé Tita

67 68 28 69 70 29 71 72 30 73 31 74 75

Badhotellet Konferens & Kurhotell Bauergården Björkenäs Cykel & Mopedmuseum Björkfors Kajak & Hostel Bleckenstad Gårdsbutik Blåviks kyrkby Boxholm Mejeri Boxholm Simhall Boxholms Bruksmuseum BP Nostalgimack Brahälla Brostorps Gårdsmejeri Bärbäcks Lillgård

(C5) (D6) (A2) (C5) (D4) (D4) (D4) (C3) (C4) (C3) (D1) (D2) C7) (A4) (C4) (B4) (B4) (B4) (C7) (D2) (D4) (A4)

34 Gammelbyn Hultet 35 Gripenbergs Slott 4 Gumhems gravfält 5 87 6 88 89 7 8 90 91 92 9 36 93 10

(C3) (C4) (D6) (D6) (C3) (C3) (D7)

Hallstad ängar naturreservat (B6) HargOdlarnas Gårdsbutik (C6) Hedners Naturpark (D4) Hemma på Hult (C2) Hjortslunds Stengods (C6) Holaveden (B2) Holkåsa utsikt (D4) Hornåbergs Camping (D7) Hotel Gyllene Uttern (C1) Hotell Åberg (C3) Humlehögsravinen (D6) Hägerstad g:a kyrka (C7) Hätte Camping (C4) Hättebaden (C4) (D8) (C3)

13 37 14 94 95

Kinda Kanal Kisa Emigrantmuseum Korphålorna Kulla Jakt & Fiske Kvarnkulla Trädgård

(B7) (D6) (E5) (B3) (D4)

(B4) (B3) (C3)

38 96 97 98

Liljeholmen Linnefors Korgar Linnefors Krukmakeri Lugnalandet Hotell & Konferens

(C4) (A4) (A4)

(D3) (D4) (C1) (C4)

100 M/S Kind / Kinda Kanal 39 Mada gravfält 99 Malexander Turism & HönsaLottas Restaurang

(D6) (D6)

1 32 78 2 79 80 33

(C3) (A4) (D4) (A2)

81 Falla Spelt & Bagarbod 82 Faster Olga 133 Fishing in Sweden 83 Fiskarp Stugby

Fiske i Sommen Fröknarna Blå Inredning Föllingen Hotell Fölllingsö odlingslandskap

11 Idhult naturreservat 12 Illerns naturreservat

76 Café Columbia 77 Café Sommarro Ekbergsparken naturreservat Ekeby Ekoboden Holkåsa Ekopark Omberg Elin Pham Vietnamesisk Restaurang EM i Sommen Eriksbergs Museum

84 85 86 3

(B3) (B7) (D4) (C5)

(C5)

16 Naturum Sommen 41 Norra Vi 101 Norraby Hotell & Krog

(C4) (D5) (C3)

102 Pensionat Hogården 42 Pers Mekaniska kabinett 103 Petruskajak 17 Pålsbo äng

(B4) (C5) (C4) (B4)

104 Rimforsa Skärgårdsrederi 18 Romanäs Naturreservat 105 Ryda Gård 106 Rydsnäs Småbåtshamn 107 Rydsnäs Torg 43 Rås Gård 44 Råås kvarn, Ramfall 45 Rökstenen

(B6) (C4) (C7) (E4) (E4) (C3) (D4) (A2)

(C5)

115 S/S Boxholm II - Ångbåtstur (C4) 108 Secondhand butiken Bariki-Kenya (D4) 109 Sjöarps Rökeri & Gårdsbutik (C2) 19 Sjön Sommen (C4:D5) 110 Skullaryd Älgpark (E3) 46 Smedstorps dubbelgård kulturreservat (D5) 111 Smålandskräftan (C3) 112 Solviken Vandrarhem & Konferens (D4) 113 Sommens Camping (B3) 114 Spinkarp Gård & SPA (C2) 116 Stebbarps Glasscafé (C4) 47 Stierngranats Muséer (D3) 117 Sundet - Jakt, fiske, vildmark (C4) 48 Sunds Bruk (E5) 118 Syllerstorpett Äventyr & Konferens (A2) 49 Säby kyrka (D3)

50 Tidersrums kyrka (D6) 51 Tignemåla skolmuseum (B6) 119 Tistelvind Mat & Trädgårdsbutik (B4) 120 TMT Onboard (C3) 121 Tolvmannabacken (D6) 53 Torpa Konstcafé (D4) 52 Torpa kyrkby (D4) 20 Torpön (C4) 122 Torpöns Färjeläge Mat & Camp (C4) 123 Tranås Golfklubb (C3) 54 Tranås Vagnsmuseum (C3) 124 TRM Teknik (C3) 21 Trollegater naturreservat (B6) 22 Trollstenen (C3) 125 Trolska Båtturer (C1) 23 Tåkern (A2) 126 Uppgrenna Naturhus

(C1)

127 Valö Café & Festplats 128 Vandrarhemmet Tranås 24 Vassviksberget

(C7) (C3) (D5)

129 Wienerbageriet

(C3)

55 Ydre Skolmuseum 56 Ydre Veteranmotormuseum 130 Ydrefors Camping Brosjögården 131 Ydregården

(D4) (E5)

25 Åsabackarna, Rinna 57 Åsbodalen med Hybbeln 58 Åsens By Kulturreservat

(A3) (B4) (D1)

132 Ädelsmedjan Guldsmedsverkstad

(D6)

59 Österfors smedja

(E5)

(E6) (E5)

Nääs Lager 33 – en välhumlad modern folköl från Ydre

Fotografer Tomas Adolfsén Beatrice Andersson Göran Billesson Peter Bojestig Bo Bäckman Bianca Cox Christer Elderud Oskar Forsgren Erik Hellquist Anna-Lena Holstensson Calle Hultman Ellen Hultman Mats Jismyr Andreas Joakimsson Monika Kastensson Gunnar Lundquist

40 Malexanders Hembygdsgård 15 Malexanders kyrkby, Pelargrottan

Smakrik, fruktig öl med ton av bröd och tydlig beska.

Joakim Månsson Mikael Nyander Erkki Saikkonen smalandsbilder.se Maja Meurling Boo Nordin Peter Nordström Karin Persson Martin Stenström Fredrik Svaton Åse Theorell Lotta Titso IngMari Wallin Janne Wrangbert Susanne Wass www.Fishing-in-Sweden.com

Alc 3,3 % Vol.

GPS-position Vi har valt att visa GPS-positionen för att hitta i Sommenbygd med det decimala referenssystemet WGS84 som ger positionen med longitud och latitud (Lat: / Lon:).

www.naasbrygg.se

ALKOHOL ÄR BEROENDEFRAMKALLANDE Nääs Gårdsbryggeri

39


• Ångbåtstur med mat, Torpöns Färjeläge. 13/7, 16/7, 20/7, 23/7, 27/7, 30/7 • Ångbåtstur med mat vid hotell Lugnalandet. 3/8, 6/8, 10/8, 20/8 • Naturguidade turer. 6/7, 20/7, 28/7 • Söndagskryssningar med musikunderhållning. 31/7, 7/8 • Berättarkryssning med Johan Birath. 13/7 • After work med musikquiz. 10/8 För komplett program, turlista och bokning kontakta Tranås Direkt /Turistbyrå, 0140-687 90. Turlista även på www.boxholm2.com

KULTURSOMMAR I TRANÅS! TRANÅS CRUISING 13/8 KALLE BERGGREN 18/6-12/8

KONST I SOMMENBYGD MED 20-27/8 KONSTRAKAN

EPIC STREET 26-27/8

Sommar i Ydre Följ den spännande Sommarodden med trevliga bygdearrangemang runt sjön Sommen.

Välkommen!

www.sommaveckan.se

3 - 6 augusti 2016 • Onsdag 3/8, 17.00, Malexander • Fredag 5/8, 17.00, Sommen • Lördag 6/8, 13.00, Torpön

Var med och träffa rövare och pirater i ett sommarspel med musik, teater och sång.

Spelplatser:

Barnmusikal

Kapten Nemmos hemlighet

Spelas tisdagar kl 11.00 vid Torpöns Färjeläge. 5/7, 12/7, 19/7, 26/7 & 2/8 Spelas torsdagar kl 11.00 på Kraftverket, Tranås. 7/7, 14/7, 21/7, 28/7 & 4/8

För mer information kontakta Tranås Turistbyrå/Tranås Direkt 0140-687 90

40

15/5 28/5 4/6 6/6 11/6 29/6

Ydrerundan cykellopp, Rydsnäs Sommen Runt / Torpön Runt Momarken, Österbymo Lilla Asbyloppet, Asby Hönsbytardag, Österbymo Triathlon Höglandsgruppen, Österbymo 3/7 Tusen Trädgårdar, Kvarnkulla 4/7 Vernissage ”Made by Jeans”, Österbymo 11-16/7 Sommarveckan, Norra Vi 16/7 Norra Vi-flåset, Norra Vi 9/7 Öppen trädgård, Bulsjö Lövåsa 21/7 Fiskets dag naturum på Torpön 23/7 Torgdag, Asby 5/8 Levande torg, Österbymo 6/8 Ry-marken, Rydsnäs 14/8 Kids Triathlon, Österbymo 20-27/8 Konst i Sommenbygd 3-4/9 Östgötadagarna 17/9 Skördemarknad, Asby

Återkommande evenemang Sommarkvällar i Asby 28/6, 5/7, 12/7, 19/7, 26/7 och 2/8 Tipspromenad, Torpöns Färjeläge 14/7, 21/7 och 28/7 Bakluckeloppis, Ydrefors För mer onsdagkvällar i juli information Cafékvällar, Norra Vi ydre.se 30/6, 7/7, 21/7 och 28/7

Produktion: Byrån, www.byran.se 2016

Ångbåtsturer under sommaren 2016