__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

INGLASNINGAR & BALKONGRÄCKEN MADE IN SWEDEN


Balkongräcke VISION Glas


MA D E

I N

S W E DEN

MODERN PRODUKTION AV BALKONGRÄCKEN OCH INGLASNINGAR Arqdesign specialiserar sig på innovativa balkongräcken samt balkonginglasningar för den nordiska bostadsmarknaden. Arkitektur, kvalitet och design är ledorden för våra produkter som tillverkas i Sverige. Vi skapar det lilla extra som ger så mycket mer!


Varumärket A R Q DE SIG N Arqdesign erbjuder bostadsägare och byggföretag i Skandinavien

Att nå dit kräver förståelse för samspelet mellan rollerna arkitekt –

projekterade och monterade balkongräcken och balkonginglasningar med

byggentreprenör – fastighetsägare – balkongleverantör. Vår styrka

högt designvärde.” Arkitektur, design, funktion och hållbarhet är ledord för

ligger precis här. Att kunna förstå och tillvarata de olika rollernas

allt vi tillverkar och levererar. Men vad betyder det i praktiken?

intressen och behov. Arkitekterna vet att vi förstått värdet av helheten och de vet att AR i vårt namn kommer just från Arkitektur.

Arkitektur Designen är extremt viktig för oss. Balkonger, dvs våra produkter, är det

Funktion

som ger fastigheten dess prägel. Att åka förbi ett hus där vi levererat

Design handlar inte bara om att det ska se snyggt ut, utan även om praktisk

balkonglösningen – att känna att det finns en harmoni, en helhet mellan

vardaglig funktionalitet. För de boende är det viktigt att saker fungerar och

balkong, fastighet och omgivning – det är det som verkligen gör oss stolta!

är praktiska i vardagen. Att nå dit handlar om att se helheten i alla delar.


Hållbarhet Design och funktion räcker inte utan det ska hålla också! Härifrån kommer

Arqdesign Gruppen är verksamma i Sverige

Q i vårt namn som står för kvalitet! Våra Räcken och inglasningar ska vara lika

och Norge. Huvudkontor och fabrik är

snygga när de är nya som när de har några år på nacken. Därför har vi valt aluminium som inte rostar och de mest funktionella lackerna som finns på marknaden. Därmed eliminerar vi stora delar av kostnaderna för ett framtida underhåll. Hållbarhet står även för miljö. Att något som håller i många år, inte behöver lackeras om eller servas är miljövänligt behöver vi inte diskutera. Att våra produkter dessutom är baserade på råvaror som är nästintill 100% återvinningsbara sätter bara pricken över i!

beläget i det småländska Tranås med säljkontor i Stockholm, Helsingborg och Oslo. Arqdesign ingår i Norska Hallmaker Gruppen A/S med verksamhet i ett 10 tal länder.


VISION GLAS VISION Glas är Arqdesigns storsäljare, ett designat glasräcke där allt överflödigt som skruvar, popnitar

och vertikala glasprofiler är avskalat. En premium-

produkt för arkitekten som vill ha det lilla extra.

Beklädnaden kan placeras utvändigt eller invändigt. Stolparna kan diskret döljas bakom ett ogenomsiktligt glas för att ge den rätta svävande känslan. Men de kan lika gärna framhävas och pulverlackas i valfri kulör för att fungera som accent. Balkongplattans kant kan i sådana fall döljas med en täckprofil.

Rent tekniskt och underhållsmässigt bjuder VISION Glas på en smart konstruktion. Glasen är endast infästa upptill och nedtill på de horisontella profilerna, utan synliga skruvar eller popnitar. Om ett glas skadas snäpper man helt enkelt loss det och byter ut det på plats - väldigt kostnadseffektivt för fastighetsägaren.

6

AR Q DE SI GN

M AD E

I N

S W ED EN


VISION Glas Solgläntan i Kalmar – terrasser med mycket ljus och rymd Arkitektur & Design i samspel. Krokslätt B21 Lamellhuset i Mölndal ritat av Wingårdh Arkitektkontor AB

Som designelement betraktat kan balkongen antingen förstärka husets karaktär eller spela en tillbakadragen roll och smälta in i miljön. Arkitekten har alla möjligheter att laborera med färg och form. Bröstningen i laminerat säkerhetsglas kan med enkla medel varieras: frostat, screentryckt, färgat eller genomsiktligt.


8

AR Q DE SI GN

–

M AD E

I N

S W ED EN


VISION GALLER

Smäckert som smide fast smartare!

Gamla smidesräcken är något av en stilikon.

Här får du samma känsla fast i underhållsfri aluminium.

VISION Galler kallar vi serien, som framför allt är ett skönt blickfång men som också grundar sig på en smart och stabil konstruktion. I praktiken handlar det om ett underhållsfritt gallerräcke av strängpressade aluminiumprofiler som designmässigt påminner om stålräcken. Det genuina utseendet erhålls genom gallerpinnarnas symmetriska placering mellan stolparna och med den unika monteringstekniken utan synliga infästningar. Välj mellan en smäcker rund eller en extremt låg platt handledare. VISION Galler är tänkt både för nybyggnation och renoveringsobjekt. Normalt pulverlackas profilerna i valfri kulör, eller strukturlackas för att erhålla den rätta känslan. Underhållsfria material och lång livslängd är en extra bonus.

A RQ D E SIGN

MA D E

IN

SWE D E N

9


VISION PLANE Normalt används kompositskivor i anodiserad aluminiumplåt som beklädnadsmaterial men självklart går det också att arbeta med exklusivare material som mässing, mattborstad aluminium, borstad rostfri plåt eller koppar och uppnå andra spännande effekter. Kanske du av arkitektoniska skäl väljer synliga nitar och skapar en struktur som för tanken till fartygsskrov eller gamla industribyggnader. Den mest exklusiva varianten är en kombination av kompositskiva och glas, där glaset kan göras extremt långt utan delning då det utförs fribärande utan bakomliggande ramverk.

HÅLLBAR KONSTRUKTION ■ Stora plana ytor – få synliga skarvar ■ Lätt att bocka och vinkla till geometriska former ■ Kan kombineras med siktrutor i ovanligt stora format ■ Fungerar som bullerskärm ■ Samma yta på ut- och insida ■ Snygg anslutning i botten med avtäckningsprofil

10

A R QDE SI GN

M AD E

I N

S W ED EN


VISION Plane med släta, diskreta ytor ger ett elegant uttryck. Inga synliga stolpar bakom det höga självbärande glaset. Våningshög inglasning HELGLAS bakom räcket.

Tänk skulpturalt. Låt ljus och skugga samspela. Lek med horisontella linjer och plana ytor. Det finns inga gränser för vad du kan uppnå med vår designade räckeslösning VISION Plane. Namnet är medvetet valt för att associera till flygplan och plana ytor. Och visst finns det en air av högtflygande visioner över VISION Plane. Har du ambition att skapa landmärken, är detta en lösning värd att skärskåda.

Kvarteret Gladan, Stadshagen, Stockholm. Balkongfronter i äkta mässing med synliga popnitar. Materialet mörknar och blir brunt när det oxiderar.


12

A R QDE SI GN

–

M AD E

I N

S W ED EN


TRADITION Frågan är om det finns något som så tydligt markerar när huset byggdes som balkongräckenas utseende. Vår uppgift vid renoveringsprojekt är att varsamt försöka behålla – eller återskapa – så mycket som möjligt av husets ursprungliga arkitektur. Vår räckesserie TRADITION speglar utvecklingen. Slät beklädnad och runda handledare med bockade hörn är typiskt 30-tal. På 40-talet blev det inne med sinusprofilerad plåt. Räta vinklar och platta handledare, gärna i kombination med en galleröppning, är en tydlig 50-talsmarkör. Och alldeles oavsett vilken TRADITION du lutar dig mot, monteras handledarna utan synlig nit eller skruv för att förstärka smideskänslan. Men utseendet är förstås inte allt. Smarta tekniska konstruktioner i kombination med genomtänkta funktioner borgar för att såväl fastighetsägare som lägenhetsinnehavare blir nöjda.

Nyrenoverade 30-talsbalkonger med radie. Räcke TRADITION med handledare R30.

A RQ D E SIGN

MA D E

IN

SWE D E N

13


FUNKTION När ekonomi och funktion går hand i hand. Det är många parametrar att ta hänsyn till när balkongen ska utformas: estetiska, funktionella, tekniska och ekonomiska. Vår räckesserie FUNKTION erbjuder stor spännvidd vad gäller material och design i en ytterst kostnadseffektiv lösning. FUNKTION är räckesserien som utmärks av framför allt rationell tillverkning och montering. Du har ett brett utbud av material och stor valfrihet i utförande. Alla räcken i FUNKTION-serien är gjorda av aluminiumprofiler som går att pulverlacka i valfri kulör, eller få naturanodiserade. Vad gäller material i beklädnaden hör perforerad aluminiumplåt till de populärare och mest prisvärda, men även profilplåt, skivor, glas och gallerpinnar är tänkbara alternativ. Hörnen utförs gerade som på övriga räckesserier. Beklädnaden går att montera invändigt eller utvändigt. Väljer du det senare alternativet döljs både stolpar och plattkant.

14

A R QDE SI GN

M AD E

I N

S W ED EN


Tingstorget, Sundbyberg Funktionella balkonger i harmoni med fasadernas färger.


MADE IN SWEDEN 16

A R QDE SI GN

–

M AD E

I N

S W ED EN


EMOTION Dagens funkisarkitektur handlar mycket om att reducera. Därför har vi utvecklat ett fribärande glasräcke, som drar blickarna till arkitekturen snarare än att framhäva sig själv. I EMOTION-serien har vi skalat av allt utom det väsentliga. Rena linjer, luft och plana ytor är honnörsord. Räcket består av ett stabilt lamellglas som uppfyller gällande säkerhetsnormer. Minimala springor i hörn skapar ett homogent intryck. Lamellglaset monteras i en kraftig aluminiumprofil (U-profil 8 kg/m) direkt mot balkongplattan, helt utan vertikala bärv erk. För att skapa en återhållen elegans låter vi aluminiumprofilen dölja betongplattans kant. Upptill kan räcket avslutas med en handledare fäst direkt på glaset eller med en smäcker U-list, som knappast syns. Lösningen är stabil och genomtänkt. Lamellglaset och de gedigna aluminiumprofilerna ger en hållfasthet, som går att lita på i alla lägen. Eftersom konstruktionen består av ett fåtal delar, och har en särskild inställningsmekanism för korrekt montering, kan glaset transporteras direkt till arbetsplatsen och montaget göras på plats. Enkelt, snabbt och smidigt.

■ Modern arkitektur

■ En justerbar, innovativ infästning

■ Fri utsikt

■ Ny, patentsökt konstruktion

■ En trygg och säker balkongmiljö

■ Tester utförda vid SP

A RQ D E SIGN

MA D E

IN

SWE D E N

17


DÖRR Glas är enastående på så sätt att det är ett starkt material som släpper igenom ljus och dämpar ljud utan att synas. Inifrån har du ett obrutet perspektiv.

Utifrån är det inget som stör det arkitektoniska uttrycket.

HELGLAS är systemet som verkar helt utan att synas. Fördelen är att balkongen behåller sin karaktär av balkong. Ändå kan brukaren nyttja den större delen av året. Viss energibesparing, minskat underhåll och ökad livslängd på balkongplatta, väggar och fönster är en extra bonus. I trafiktäta områden bidrar inglasningen dessutom till reducerade bullernivåer. Funktionen är sådan att luckorna skjuts i ett spår och viks in för parkering intill vägg eller vid hörn. Det gör att balkongen i öppet läge blir lika luftig som en oinglasad balkong. Våningshöga dörrar är den naturliga lösningen när balkongräcket inte har en tät beklädnad, som gallerpinnar och perforerad plåt. Dörrar är även lämpliga på markbalkonger/terrasser. HELGLAS med luckor är anpassat för våra räcken VISION Glas och FUNKTION.

18

A R QDE SI GN

M AD E

I N

S W ED EN


Uppsala View är Upplsalas högsta hus beläget i Gränby Centrum. Här har vi kombinerat glasdörrar ??? i helglas med räcken .....????

HELGLAS BEVARAR DET ARKITEKTONISKA UTTRYCKET ■ Fri utsikt – obrutet perspektiv ■ Fasad och balkongräcken kommer till sin rätt ■ Kan utföras med våningshöga dörrar eller luckor ovanpå räcket ■ Bästa lösningen vid tillvalsinglasning ■ Säker lösning med härdat glas ■ Tester utförda vid SP


LUCKA GLAS FRÅN GOLV TILL TAK! Ekonomiskt och praktiskt men framför allt elegant.

Våningshöga vikdörrar gör att inglasningen blir praktiskt taget

osynlig, samtidigt som räckena kommer helt och fullt till sin rätt.

Vikdörrar från golv till tak är av flera skäl den elegantaste lösningen. Dels bevaras det arkitektoniska uttrycket (särskilt värdefullt när enstaka balkonger ska glasas in), dels går det bra att kombinera med gallerräcken eller andra räcken utan tät beklädnad, som t ex perforerad plåt. Balkongräcket behöver heller inte dimensioneras för vindlast från inglasningen.

LJUD- OCH KLIMATSKÄRM Eftersom Sverige ligger i det så kallade västvindsbältet blåser det mest från väst och sydväst. Med vikdörrar från golv till tak går det både att skapa ett vindskyddat hörn och att dämpa buller från gatan. Båda våra inglasningssystem, HELGLAS och SMALRAM, går att få med full våningshöjd. Dörrar utförs i härdat glas och i tjocklek beroende på aktuell vindlast.

20

A R QDE SI GN

M AD E

I N

S W ED EN


A RQ D E SIGN

–

MA D E

IN

SWE D E N

21


DISKRET BULLER- OCH KLIMATSKÄRM ■ Bästa lösningen ur brukarens perspektiv ■ Rätt val vid buller- och/eller vindutsatta lägen ■ Diskreta profiler, som i en mörkgrå nyans smälter in i glasen ■ Skyddar fasaden och sänkeruppvärmningskostnaderna ■ Kan utföras som våningshöga dörrar eller luckor ■ Tester utförda vid SP


Inglasning SMALRAM här i utförande med räcken VISION Glas 1100. När både funktion och design får råda.

SMALRAM Finns det krav på ljudreduktion? Är balkongerna extra vindutsatta? Behövs en effektiv klimatskärm? SMALRAM är en mycket tät och stabil konstruktion, som på flera sätt bidrar till en höjd boendestandard. Detta system är i princip detsamma som HELGLAS. Skillnaden är de smäckra aluminiumprofilerna, som har borstlister på glasens sidor för att åstadkomma en tätare och stabilare inglasning. Tack vare de diskreta profilerna – gärna i mörkgrå nyans för att smälta in i glasen – får du en mycket tät konstruktion, som stänger störande ljud ute, sänker uppvärmningskostnaderna och minskar underhållsbehovet. Balkongen blir så nära ett uterum man kan komma. Öppningsfunktionen är praktisk och smidig. Luckorna hanteras enkelt då de vertikala profilerna är försedda med ett integrerat handtag. Luckorna skjuts i ett spår och viks in för parkering intill vägg eller vid hörn. Det gör att balkongen i öppet läge blir lika luftig som en oinglasad balkong.

A RQ D E SIGN

MA D E

IN

SWE D E N

21


VISION GALLER som franskräcke i en variation av färger ger fasaden liv och karaktär

FRANSKA BALKONGER Franskräckets renässans Balkonger och franskräcken lever ofta sida vid sida, i samma kvarter. Följaktligen går alla våra räckeskollektioner att få i utförande som franska balkonger eller fönsterdörräcken, som de också kallas. När bygglagstiftningen sätter stopp för balkonger, vilket är vanligt när stadskärnor ska förtätas, är våningshöga fönster med utanpåliggande franskräcken ett estetiskt tilltalande alternativ. Beklädnaden matchar i regel de vanliga balkongerna: glas av alla sorter, gallerräcken, eller bröstning i t ex perforerad plåt. Detaljer, dimensioner och material känns igen från våra räckeskollektioner VISION, FUNKTION och TRADITION.

24

AR Q DE S I G N

M AD E

I N

S W ED E N


Detaljer som gör skillnad

TILLBEHÖR Dekorskärmar, skiljeskärmar, glastak, murräcken och blomlådor – alla byggnadsdetaljer vi levererar har ett arkitektoniskt värde. Många har samtidigt en viktig praktisk funktion. Det finns stora valmöjligheter när det gäller material och färgsättning. Skiljeskärmar fungerar både som avdelare mellan lägenheter och som ljuddämpare. Sidoskärmar placeras i regel på balkongens gavel och fungerar som insyns- och vindskydd. Dekorskärmar extraknäcker som sol- och vindskydd och kan vara fasta eller skjutbara. Perforerad plåt och glas av olika typer är vanligast. Även ljudabsorberande skärmar finns. Glastak, som skyddar de översta balkongerna och ev. takterrass, används oftast i samband med inglasning. Vill du tona ner solljuset kan du använda rökfärgat glas. Vi erbjuder även skjutbara glasskivor, som går att öppna. Sidoskärm i opalglas


Kontakta vå

ra

balkongexp

hjälper vi dig

och ROT

med ditt ROT-projekt!

Arqdesign har specialanpassade produkter för ROT-projekt. Vi är mest kända för att arbeta med nyproduktion och designade produkter. Vad många inte vet är att vi har utfört ett stort antal ROT-projekt genom åren. En av de produkter som lämpar sig för ROT är vår produktserie TRADITION som är framtagen för att passa till fastigheter från folkhemmets dagar. Vad är det som särskiljer oss från andra på marknaden? Kort sagt är

VI BESVARAR ALLA DINA FRÅGOR

det helhetstänket. Det gäller att kunna se till hela fastigheten.

■ Är det viktigt att ett ROT-projekt på en äldre

Både estetiken sedd utifrån och det funktionella inifrån. Vi anser att

flerbostadsfastighet behöver vara snyggt?

båda är lika viktiga. För visst vill man, oavsett om man äger eller

■ Ska man anlita arkitekt till ett rotprojekt?

bor i fastigheten, vara stolt över det hus man bor i. Och som

■ Hur ska en styrelse för en Brf resonera?

boende kunna njuta när man är på balkongen?

26

För att åstadkomma en optimal helhelhetslösning för just ditt boende

Inte helt enkla frågor att svara på. Självklart beror det på

har vi starka nätverk för att kunna leverera både en helhet men också

projektets omfattning men vi har en tro att det alltid lönar sig att

en trygghet. Vi har bra lokala partners över hela landet som kan hålla

fråga en expert först! Känner du igen frågeställningarna?

i ROT-entreprenaden, från de som kan byta balkongplattan om den

Oavsett om du är styrelseledamot för en Brf, om du är entreprenör

är uttjänt till de som hjälper dig med de små detaljerna!

eller är arkitekt och ser att du har behov av balkongexpertis.

A R QDE S I G N

M AD E

I N

S W ED E N

erter så


Här är det tidstypisk design som varit målet vid renoveringen. Inglasning HELGLAS ihop med räcken FUNKTION Sinusplåt smälter väl in.


MADE IN SWEDEN

Arqdesign Byggprodukter AB Ridhusgatan 4, 573 38 TRANÃ…S +46 140 38 61 00 info@arqdesign.se www.arqdesign.se

Profile for Byrån Kommunikation

Arqdesign broschyr 2020  

Arqdesign broschyr 2020  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded