Page 78

TRENING | 078

God AKTIV førJULstid!

Det nærmer seg den årstiden som for nordmenn er synonymt med hygge og kos. Julen er viktig for det norske folk hvor tradisjoner, sosialt samvær og ekstra fritid står sentralt. Tekst: Arild Bakke, fysioterapeut Bris | Foto: Støbakk

For mange varer julen gjennom hele adventstiden til godt over nyttår. Vi handler mer, baker mer, går på julebord, julefest og i juleselskap. Med andre ord så spiser vi mer samtidig som mange av oss kommer helt ut av aktivitetsrytmen – og det i en hel måned!

TRENING

De fleste i dag opplever knapphet på tid i hverdagen. Vi stresser fra morgen til kveld og spiser mest halv- eller helfabrikert mat. Vi får ikke prioritert oss selv og egen helse gjennom regelmessig fysisk aktivitet. Det er viktigere å jobbe MYE, for sjefen roper høyere enn kroppen når den ikke er fornøyd. Skillet mellom arbeid og fritid viskes gradvis ut. Men vi bestemmer selv hvordan vi vil leve. Likevel lever mange svært passivt i det daglige; stillesittende jobb, bil til og fra, mye TV/PC på fritida. Et levesett som ikke krever mye karbohydrater. Studier viser at ansatte som er fysisk aktive er bedre ansatte. De håndterer hverdagsstresset bedre enn sine passive kolleger, er mer effektive og har bedre selvfølelse. Man er faktisk bedre rustet mot utbrenthet og depresjon. Risikoen for helseplager bortimot halveres ved fysisk fostring i 2.5 – 4 timer pr uke. Arbeidsgivere kan tilrettelegge for å få fysisk aktive ansatte, gjennom ulike tiltak. Som subsidierte medlemskap på treningssentre. Og ikke minst gi ansatte mulighet til å trene i arbeidstiden, siden fritiden vår stadig reduseres.

Det er MYE bedre å være litt rund men sprek, kontra mager og utrent. Å akseptere egen kropp og egne forutsetninger viktig forutsetning for god mental helse. Og å være regelmessig fysisk aktiv en forutsetning for god fysisk helse. Vi overøses av kostholdsinformasjon fra eksperter og mange som påberoper seg rett til å mene noe offentlig. Med fete typer skrives hvordan; ”Spis deg slank og frisk!” Vidunder-diettene som gjør deg ung, glad og sprek. Lavkarbo/LCHF er en trendbølge. Ribbe og medisterpølser til frokost, middag og kveld! Lavkarbo er ikke et entydig begrep, men de fleste tilhørere kutter ut grovt brød og poteter. Da blir jeg trist. Kan det være riktig at alt som vokser under jorda er farlig, som gullerøtter og kålrabi? Det ER mulig å gå betydelig ned i vekt ved å kutte ut alle karbohydratene, og for eksempel spise bare bacon,kjøtt, egg og flesk. Kroppen vår klarer ikke utnytte alt ribbefettet i den nye ”drivstoffsammensetningen”, men er det dermed sunt? Ved kostholdsendring er det viktig å få fram motivet. Vekttap? Bedre helse? Mer energi? Dersom vekttap er poenget, finnes utallige fremgangsmåter. Til og med å spise bare godteri kan føre til vekttap. Fellesnevner er at det må skapes kaloriunderskudd ved å endre inntak/ forbruk av energi. Hvis poenget både er vekttap, bedre helse og økt energi, er det ikke mange veier å gå. Nye norske kostanbefalingene forebygger svært mange av de

folkesykdommene som hyppigst rammer oss. Inntak av grønnsaker og frukt forebygger både kreft og fedme. Folk er ikke dumme. Lytt til egen magefølelse. De store utfordringene i norsk kosthold er for høyt inntak av sukker og for lavt inntak av frukt/grønnsaker. I forhold til fedmebølgen som er bakgrunn for hele lavkarbodiskusjonen, så er totalbildet slik: De siste 30 åra er inntaket av energi per nordmann per dag gått ned fra 2500 til 2250 kilokalorier, mens vekta er gått kraftig opp. Det finnes bare en forklaring på dette fenomen - vi er blitt et inaktivt folk. Så tilbake til Julen! En høytid hvor mat står i fokus, der vi koser oss med å spise oftere, mer usunt og gjerne større mengder enn til vanlig. Det ER viktig å kose seg i julen. Men alt med måte. ”Verdens beste medisin” heter fysisk aktivitet. Vil du ha god helse må du ut av godstolen! Bruke litt av den ekstra fritiden, til å være fysisk aktiv. Gå på tur, ta frem skia, måk snø eller lek ute med barna. Vil du ned i vekt er fysisk aktivitet et utmerket og mye sunnere alternativ til lavkarbokost. Bruk jula til å komme i gang så har du skaffet deg en kick-start på det nye året!

Bymagasinet Molde  

Bymagasinet Molde 4 vinteren

Bymagasinet Molde  

Bymagasinet Molde 4 vinteren

Advertisement